Seuraa somessa

Matka-aakkoset

Vuoden 2018 matka-aakkoset

Julkaistu

-

On taas perinteeksi muodostuneen vuosikoosteen aika. Tässä siis matkailuvuoteni 2018 aakkosten muodossa A:sta Ö:hön, samaan tapaan kuin vuosina 2016 ja 2017.

Vuoteen mahtui monenlaisia kokemuksia useassa eri kohteessa. Voisi myös puhua nostalgisten paluiden vuodesta, sillä Pyhätunturi, Ahvenanmaa, Ähtäri, Praha ja Pietari kuuluvat kaikki paikkoihin, joissa kävin edellisen kerran lapsuuteni 80-luvulla. Sisilia ja Pohjois-Irlanti olivat sen sijaan kauan toteutumistaan odottaneita haaveita, jotka pystyivät ylittämään korkeatkin odotukset.A – Agrigento
 oli yksi Sisilian-matkan mielenkiintoisimpia retkikohteita. Kuvan taideportaat löytyivät sattumalta samana päivänä, jona näimme myös Valle dei Templin raunioalueen ja Scala dei Turchin kalliomuodostelmat.


B – Bosco Verticale
on mielenkiintoinen rakennusprojekti Milanossa. Kahden korkean kerrostalon parvekkeilla kasvaa satoja puita eli ”pystysuora metsä”.

C – Catania jäi mieleen vilkkaana kaupunkina, jonka markkinatoreilla sai aistia aitoa sisilialaista elämää äänineen, makuineen ja tuoksuineen.

D – Dark Hedges tunnetaan Game of Thronesin Kuninkaantienä. Komeiden puiden reunustama tie on vaikuttava paikka, vaikka tunnelma voikin kärsiä ihmispaljoudesta.

E – Etna on Euroopan suurin ja kenties myös arvaamattomin tulivuori, joka hallitsee majesteettisella tavalla Sisilian maisemia. Retki vuorelle oli unohtumaton kokemus.

F – Fréjus sijaitsi Ranskan-matkamme lomatalon lähistöllä. Mieleen jäivät miellyttävä vanhakaupunki sekä siisti satama-alue.

G – Giant’s Causeway on yksi Euroopan vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä. Olin haaveillut sen näkemisestä kauan, ja nyt haaveilen paluusta paikalle auringonnousun aikaan.

H – Heikkilän kotiseutumuseo löytyy Keravalta. Sen pihalla käytiin syksyllä bloggaajaporukalla.

I – Iisakinkirkko valmistui vuonna 1858 40-vuotisen rakennusurakan päätteeksi. Se kuuluu edelleen Pietarin näyttävimpiin maamerkkeihin.

J – Juan-les-Pins on omaan makuuni hieman liian pinnallinen ja turistikeskeinen, mutta tämän auringonlaskun aikaan en olisi halunnut olla missään muualla.

K – Kaarlensilta on yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Suosittelen aikaista herätystä, sillä auringonnousu Kaarlensillalla oli unohtumaton elämys. Päivällä on tungosta.

L – Lappi kutsui kolmantena talvena peräkkäin. Kohteena oli tällä kerralla Pyhätunturi ja ehdin ihailla auringonnousua täälläkin, hiihtolenkin varrella Pyhäjärven rannalla.


M – Maarianhamina on sympaattinen pikkukaupunki, jossa joutuu miettimään ollaanko Suomessa vai Ruotsissa. Merikortteli on Maarianhaminan kuvauksellisimpia paikkoja.

N – Nurmijärvi kuului kesän perheretkiin, seikkailihan Taaborinvuoren kesäteatterissa Peppi Pitkätossu. Kuva on Taaborinvuoren juurelta löytyvästä Aleksis Kiven synnyinkodista.

O – Ollilanlampi on suosikkipaikkani kotikaupungissani Keravalla. Hiljaisen lammen ja pitkospuiden äärellä voi kuvitella olevansa syvemmälläkin erämaassa.


P – Praha
sopi täydellisesti pitkän pääsiäisviikonlopun viettoon. Kaupungista löytyi mukavasti nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Q – Quiche on ranskalainen piiras. Ostin quicheja eräänä lokakuisena aamuna La Bouverien kylän leipomosta, ja tuossa niitä croissantien takana näkyy.

R – Ragusa Ibla kuuluu Sisilian hienoimpiin kaupunkeihin. Rinteille kohoava rakennusten rivistö näyttää kaukaa katsottuna upealta ja lähemmin tutustumalla löytyy hienoa barokkiarkkitehtuuria.

S – Saint-Tropez herättää mielikuvia rikkaista maailmantähdistä ja ylellisistä juhlista. Meille tämä rannikkokaupunki näyttäytyi kuitenkin varsin arkipäiväisenä paikkana, jonka tunnelmallisilla kujilla puhalsi syksyinen tuuli.


T – Taormina
kuuluu Sisilian suosituimpiin lomakohteisiin, eikä syyttä. Kauniista pikkukaupungista on mahtavat maisemat niin merelle kuin Etnallekin päin.

U – Uspenskin katedraali on yksi Helsingin kauneimpia maamerkkejä. Se pilkistää tämänkin kuvan taustalla, mutta sisällä käyminen siirtyi taas seuraavaan vuoteen.


V – Valkmusan kansallispuisto oli vuoden paras kotimaan retkikohde. Soisen luonnon keskellä tuntui kuin olisimme vaeltaneet Lapin erämaissa.

W – Wanderlust tarkoittaa kaukokaipuuta, halua vaeltaa ja tarvetta matkustaa kerta toisensa jälkeen. Tunnustan, että tämä on minun diagnoosini. Kuva otettiin mykistävän Verdonin rotkon laidalla.

X – Xherdan Shaqiri pelasi Sveitsin joukkueessa Ruotsia vastaan MM-kisaottelussa Pietarissa. Eurooppalaisten kohtaaminen jäi tunnelmaltaan aiemmin näkemäni ArgentiinaNigeria -pelin varjoon, sillä Vamos Argentina soi korvissa vielä puoli vuotta kisojen jälkeenkin.

Y – Ylöjärvi toimii hyvänä taukopaikkana vaikkapa matkalla Ähtäriin. Siellä kannattaa pysähtyä Miss Adaan syömään Pirkanmaan parasta pastaa.


Z – Žižkovin TV-torni 
on Prahan korkein ja monien mielestä myös rumin rakennus. Žižkovin kiinnostavaksi kehuttuun kaupunginosaan emme valitettavasti ehtineet, mutta torni häämöttää tämän Prahan linnalta otetun kuvan taustalla.

Å – Åland oli vuoden positiivinen yllättäjä. Ihastuin toukokuisen Ahvenanmaan rauhallisiin tunnelmiin ja upeaan merelliseen luontoon. När ses vi igen?


Ä  – Ähtäri
kuului kesän kotimaankohteisiin. Näimme myös unisia pandoja, mutta uiminen lämminvetisessä Valkeisessa ja lampaiden syöttäminen taisivat olla lasten mielestä parasta.

Ö – Ö on ruotsiksi saari. Tänä vuonna käymiäni saaria olivat Ahvenanmaa, Irlanti, Sisilia, Suomenlinna, Pietarin Ristisaari ja Väskin seikkailusaari.


Toivon myös vuodelle 2019 useita hyviä matkoja. Seuraavana odottavat Singapore ja Malesian Penang, minkä jälkeen pitäisi olla luvassa monipuolisia reissuja ainakin Vuokatin lumilla, eurooppalaisissa kaupungeissa sekä Slovenian henkeäsalpaavassa luonnossa. Elämysrikasta seuraavaa reissuvuotta myös kaikille Lähtöportin lukijoille!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
6 kommenttia

Kommentit

 1. Anu

  18.12.2018 at 19:03

  Niin monta tuttua ja kivaa paikkaa! Fréjus on noista tuorein ja Praha rakkain. Futis oli varmaan mahtava elämys! Itse haaveilen pääseväni katsomaan Liverpoolin peliä paikan päälle Anfieldille – ehkä joskus vielä… Ensi vuodelle on meilläkin mukavasti pukkaa reissua. Ensin kaksi viikkoa Kaliforniassa ja NHL All Stars -peli. Sitten kevätviikonloppu Riikassa, sitten kesällä viikon verran patikointia Walesissa (the Snowdonia Way, kannattaa googlata) ja vähän Lontoota päälle (toinen suosikki) ja vielä miehen yllärisynttärit Tukholmassa. Mitä syksy tuo tullessaan… en vielä tiedä.

  • Mika / Lähtöportti

   18.12.2018 at 21:20

   Futiksen MM-kisat oli kyllä mahtava elämys, nimenomaan se Argentiinan peli, jonka tunnelma niin stadionilla kuin sen ulkopuolellakin oli uskomaton. Olen lukenut Snowdoniasta Suunnaton-blogista ja haaveilen matkasta, jonka ohjelmaan kuuluisi muun muassa Snowdonia, Conwyn linna ja Liverpool. Haluaisin ilman muuta kokea myös Anfieldin tunnelman, vaikken Liverpool-fani olekaan. Tuo tuskin kuitenkaan mahtuu vielä ensi vuoden ohjelmaan. Myös teidän Kalifornian-matka ja All Stars -peli kuulostaa hyvältä! Kalifornia on ollut haaveissa pitkään ja vielä joskus sen aika tulee meillekin 🙂

 2. Noora

  18.12.2018 at 21:55

  Dark Hedges jäi minulta valitettavasti näkemättä, koska paikallinen poliisi ilmoitti, ettei päästä paikalle enää enempää turisteja sinä päivänä. Harmitti vietävästi! Onneksi sentään Giant’s Causeway otti vieraita vielä vastaan. Mutta pisti kyllä miettimään, alkaakohan turistikielto pian muodostua käytännöksi muissakin ”liian suosituissa” kohteissa? En oikein tiedä mitä asiasta ajatella, koska tietysti itse haluaisin nähdä kaikki näkemisen arvoiset paikat, mutta toisaalta joku rajansa silläkin, miten paljon matkailun annetaan kuluttaa paikallisten hermoja ja esimerkiksi luonnonkohteiden kantokykyä.

  • Mika / Lähtöportti

   19.12.2018 at 11:28

   Tämä on hyvä kysymys, mitä tulee itsekin mietittyä aika usein. Monet suositut paikat ovat suosittuja hyvästä syystä, sillä niissä on yleensä jotain ainutlaatuista nähtävää tai koettavaa. Toisaalta liiallinen matkailu ei saisi pilata kohdetta tai suututtaa paikallisia, ja eihän matkailijakaan enää nauti jos joutuu ruuhkan keskelle. Välillä parhaat elämykset löytyvät yllättävistä paikoista, mutta toki myös must see -paikat tekisi mieli nähdä edes kerran. Haluaisin palata paremmalla ajalla Pohjois-Irlantiin ja nähdä sekä Dark Hedgesin että Giant’s Causewayn aamuvarhaisella ennen turistibussien saapumista.

  • Anu

   19.12.2018 at 13:37

   Kyllä turistien määrän rajoittaminen varmaan alkaa muodostua käytännöksi yhä useammassa kohteessa ja hyvä niin. Aika moni paikka on jo siinä moodissa, etten itse noihin enää haluaisi mennä (esim. Barcelona, Venetsia, Dubrovnik jne). Toki vuodenaikakin vaikuttaa eli turistirysiin kannattaa reissata pahimman loma-ajan ulkopuolella.

   Itse bongailen jossain määrin UNESCOn maailmanperintökohteita, mutta en hinnalla millä hyvänsä.

  • Mika / Lähtöportti

   20.12.2018 at 11:52

   Rajoitukset ovat varmasti joissakin paikoissa ainoa oikea ratkaisu. Se surettaa, ettei joidenkin kaupunkien keskustoissa asu enää paikallisia, vaan asunnot ovat Airbnb:n ja vastaavien käytössä. Barcelonassa olen käynyt pari kertaa ennen pahinta turistiryntäystä ja ajattelin palata sinne aina uudelleen, mutta se on nyt jäänyt pois suunnitelmista näiden juttujen vuoksi. Venetsiassa olen käynyt lapsena ja haluan nähdä sen vielä uudelleen, mutta ehdottomasti pahimman sesongin ulkopuolella. Dubrovnikin turistimäärä oli viime vuoden huhtikuussa täysin siedettävä, mutta kesähelteillä on varmasti toisin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Matka-aakkoset

Vuoden 2023 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

On tullut jälleen aika laittaa matkailuvuosi pakettiin aakkosten muodossa. Näiden kirjainten myötä on hyvä siirtyä odottamaan seuraavaa vuotta, josta toivon oikein elämyksellistä myös kaikille Lähtöportin lukijoille!

Matkailuvuosi sujui hyvin pitkälti suunnitelmien mukaan ja olen jokaisesta uudesta kokemuksesta erittäin kiitollinen. Heräsin tammikuun ensimmäiseen aamuun Berliinissä, minkä lisäksi tärkeimpiin matkakohteisiin kuuluivat Italia, Itävalta sekä Kalifornia. En varsinaisesti keräile uusia käytyjä maita, mutta yksi sellainenkin tuli tänä vuonna vastaan.

aakkoset2023_alcatraz


A – Alcatraz
oli yksi vuoden mieleenpainuvimpia vierailukohteita. San Franciscon edustalla kohoavalta saarelta löytyvä museoitu vankila on täynnä jännittäviä tarinoita vankien kohtaloista.

berliini_panoramapunkt_02

B – Berliini pyöri suunnitelmissa kauan, mutta matkasta tuli totta vasta yli 30 vuotta edellisen vierailun jälkeen. Nautin todella paljon monipuolisen ja inspiroivan suurkaupungin tunnelmasta sekä kylmän sodan aikaiseen historiaan tutustumisesta. Berliiniin täytyy päästä uudelleen!

cinqueterre_63

C – Cinque Terre muodostuu viidestä kuvankauniista kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Tutustuimme koko viisikkoon, nautimme merimaisemista ja patikoimme parilla kylien välisellä mäkisellä polulla.

aakkoset2023_davidhasselhoff

D – David Hasselhoff -museo jää mieleen hauskana pienenä nähtävyytenä. Ritari Ässästä ja Baywatchista tutulle näyttelijälle on rakennettu oma pyhättönsä berliiniläisen Circus Hostelin kellariin.

berliini_muuri_14

E – East Side Gallery on maalauksia täynnä oleva pätkä surullisenkuuluisaa Berliinin muuria. Teosten aiheet liittyvät Berliinin kahtiajakoon ja ne ovat eri maista kutsuttujen taiteilijoiden käsialaa.

aakkoset2023_fishermanswharf

F – Fisherman’s Wharf on vilkas merenranta-alue San Franciscossa. Alue on matkailijamäärästä huolimatta mukava, joten viihdyimme mainiosti suurella huvilaiturilla sekä ravintoloiden ja kauppojen reunustamilla kaduilla.

milano_2023_giardini_01

G – Giardini Pubblici Indro Montanelli kuuluu Parco Sempionen ohella Milanon tärkeimpiin puistoihin. Nautimme Giardini Pubblicissa keväisestä auringonpaisteesta silloin, kun Suomessa elettiin vielä viileämpää vuodenaikaa.

hearstcastle_10

H – Hearst Castle edustaa suuruudenhulluutta parhaimmillaan. Upporikkaan William Randolph Hearstin rakennuttama ylellinen kartano on puutarhoineen, uima-altaineen ja maisemineen hurmaavan kaunis paikka Kalifornian rannikon tuntumassa.

syote_18

I – Iso-Syöte täytti kaikki odotukset, mitä olimme hiihtolomareissulle asettaneet. Kauniit maisemat, luonnon rauha sekä erinomaiset hiihtoladut tekivät suuren vaikutuksen.

aakkoset2023_jarvenpaa

J – Järvenpää on tuttu naapurikaupunki, jossa tulee vierailtua silloin tällöin vaikkapa pyöräretken varrella. Tänä vuonna kävimme esimerkiksi Rantapuiston italialaisella kioskilla, ravintola Huilissa sekä kissakahvila Kissantassussa.

aakkoset2023_kreuzberg

K – Kreuzberg on yksi Berliinin kiehtovimmista kaupunginosista. Rosoiselta ja ristiriitaiseltakin alueelta jäivät mieleen varsinkin runsas katutaide sekä mukava kauppahalli Markthalle Neun.

liechtenstein_center

L – Liechtenstein tuli tutuksi päiväretkellä Itävallasta käsin ja siitä tuli 46. käymäni valtio. Ajoimme pienen maan halki ja vierailimme sekä pääkaupungissa Vaduzissa että syrjemmällä Gutenbergin linnassa. Liechtenstein vaikutti sympaattiselta maalta, mutta ei varsinaisesti sykähdyttänyt.

aakkoset2023_montemarcello

M – Montemarcello on valittu Italian kauneimpien kylien listalle. Vierailimme ligurialaisessa kukkulakylässä sateisena syyspäivänä, jolloin kuvaukselliset kujat olivat autioita. Tapasimme vain paikallisen kissan, joka hiippaili sateenvarjojemme alle suojaan.

aakkoset2023_neuschwanstein


N – Neuschwansteinin linna kuuluu maailman kauneimpiin rakennuksiin. Baijerin hullun kuninkaan Ludvig II:n mielikuvituksen tuotetta kelpaa ihailla monesta eri suunnasta ja myös opastettu kierros sisätiloissa oli mielenkiintoinen kokemus.

aakkoset2023_oraclepark

O – Oracle Park on baseball-joukkue San Francisco Giantsin kotistadion. Olen seurannut lajia useamman vuoden, joten paikan päällä nähty MLB-ottelu oli yhden pienen unelman täyttymys.

aakkoset2023_pisa

P – Pisan torni on yksi Italian suosituimmista nähtävyyksistä. Kävin Pisassa jo kolmatta kertaa, mutta erityisesti lapset olivat iloisia päästessään hauskoihin valokuviin kaltevan tornin juurelle.

aakkoset2023_qarabag

Q – Qarabağ FK on azerbaidžanilainen jalkapallojoukkue, joka kävi Helsingissä pudottamassa HJK:n Eurooppa-liigasta. Sain nauttia vielä tuon jälkeen kansainvälisestä tunnelmasta HJK:n pelatessa Konferenssiliigassa romanialaista, kreikkalaista, saksalaista ja skotlantilaista joukkuetta vastaan.

aakkoset2023_rapallo

R – Rapallo osui sopivasti matkan varrelle ajaessamme Genovan suunnalta kohti Lericistä varaamaamme majoitusta. Rapallo vaikuttaa pikavisiitin perusteella viihtyisältä rantakaupungilta, jossa muistetaan yhä Jean Sibelius. Säveltäjä vietti Rapallossa muutaman kuukauden vuonna 1901.

seefeld_maisema_01

S – Seefeld on hieno kohde liikunnalliselle kesälomalle Itävallassa. Tirolin alppimaisemissa on mukava patikoida ja mieleen jäi myös vierailu alpakkatilalla.

tallinna_2023_katariina_01

T – Tallinna kutsui pääsiäisenä. Ohjelmaan kuului pitkiä kävelyretkiä, hyvää ruokaa sekä muutamia nähtävyyksiä. Tallinnassa on paljon koettavaa ja aina löytyy myös jotain uutta, sillä kaupunki kehittyy jatkuvasti.

aakkoset2023_universalstudios

U – Universal Studios Hollywood on ehdottomasti kokemisen arvoinen huvipuisto. Laitteiden määrä ei ole erityisen suuri, mutta puitteet ovat harvinaisen näyttävät. Tarjolla on muun huvipuiston lisäksi myös tunnin mittainen elämyksellinen kierros elokuvastudioiden puolella.

cinqueterre_44

V – Vernazza taitaa olla Cinque Terren kylistä se kaikkein kaunein. Kalastajasatamasta kohoava värikkäiden talojen rykelmä näyttää satumaisen kauniilta varsinkin läheiseltä patikkapolulta katsottuna.

aakkoset2023_warnerbros

W – Warner Bros. -studiot olivat todella mielenkiintoinen vierailukohde Los Angelesissa, sillä opastettu kierros opetti paljon elokuvien tekemisestä. Nähtävillä oli myös runsaasti tutulta näyttävää rekvisiittaa Frendeistä ja monesta muusta televisiosarjasta.

aakkoset2023_x

X – X eli entinen Twitter on sosiaalisen median kanava, jota en ole enää käyttänyt. Lähtöportti löytyy edelleen Facebookista ja Instagramista.

aakkoset2023_goldengate

Y – Yhdysvallat kiinnostaa tämänvuotisen matkan jälkeen entistä enemmän. Jenkeissä riittäisi loputtomasti nähtävää, joten haaveissa on useampia erilaisia reissuja niin suurkaupunkeihin kuin luonnon ihmeidenkin äärelle.

aakkoset2023_zjuna

Z – Z-juna kulkee Lahden ja Helsingin välillä. Kun Z-junan kyytiin nousee Keravalla, ehtii pääkaupunkiin reilussa kahdessakymmenessä minuutissa.

aakkoset2023_anas

Å – Ånäs sanoo suomenruotsalainen ja tarkoittaa Jokiniemeä, tuota Tikkurilan kylkeen kasvanutta Vantaan kaupunginosaa. Tiesitkö, että juuri täällä Jokiniemessä Keravanjoen rannalla sijaitsi kivikaudella Etelä-Suomen suurin asutuskeskus?

aakkoset2023_alypuhelin

Ä – Älypuhelin helpottaa monella tavalla matkantekoa. Suunnistaminen, matkavinkkien etsiminen, pääsylippujen ostaminen tai ravintolavarausten tekeminen on kännykän avulla kovin kätevää, vaikka toisaalta matkailu sujui hyvin myös ennen digiaikaa.

imst_patikointi_01

Ö – Ötztal on näkemieni kuvien perusteella upea laakso, mutta emme ehtineet alustavista suunnitelmista huolimatta tutustua siihen lainkaan. Saimme silti ihailla Itävallan-matkallamme mahtavia vuoristomaisemia riittämiin, esimerkiksi yllä näkyvässä Imstissä.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ja 2022.

Jatka lukemista

Matka-aakkoset

Vuoden 2022 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tämän blogin perinteisiin kuuluu, että joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään reissuvuotta lävitse aakkosten muodossa. Jokaisen kirjaimen kohdalle löytyi tälläkin kerralla jotakin.

Koronapandemian omikronmuunnos hillitsi vielä vuosi sitten reissusuunnitelmia, mutta lopulta tästä tulikin yksi parhaista matkailuvuosistani. En käynyt Euroopan ulkopuolella tai itselleni uusissa valtioissa, ja vieraillut maat voi laskea helposti yhden käden sormilla. Vietin kuitenkin ennätyksellisen paljon aikaa Etelä-Euroopassa ja sain tutustua entistä paremmin Espanjaan, Italiaan, Pariisiin ja Wieniin. Kotimaanmatkailua tuli harrastettua edellisvuosia vähemmän, mutta ohjelmaan mahtui myös muutamia Suomen kohteita.

cittasantangelo_09


A
Abruzzo oli hyvä kohde kesäkuiselle Italian-matkalle. Viihdyimme maaseudun leppoisissa tunnelmissa ja nautimme hyvästä ruoasta, kauniista kylistä sekä vaihtelevista maisemista.

billnas_02


B Billnäsin ruukki on tunnelmallinen matkakohde Länsi-Uudellamaalla. Yövyimme historiallisella tehdasalueella vaimon kanssa toukokuussa.

campoimperatore_21


CCampo Imperatore on hienoimpia Italiasta löytämiäni luontokohteita. Abruzzon vuoristossa sijaitseva laaja tasankoalue tunnetaan myös lempinimellä Italian Tiibet.

milano_duomon_katto_09


D – Duomon katto taitaa olla suosikkinähtävyyteni Milanossa. Tuomiokirkon huipulta kelpaa ihailla kaupungin keskustaa ja tutkia rakennuksen monia yksityiskohtia.

eltorcal_01


E – El Torcal de Antequera on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue Etelä-Espanjassa. Erikoisten kalkkikivimuodostelmien keskellä kulkeva luontopolku kuuluu vuoden parhaisiin matkakokemuksiin.

frigiliana_2022_01


FFrigiliana kutsui jo toisena syksynä peräkkäin. Valkoinen kylä on yksi Andalusian kauneimmista paikoista ja sen juurella levittäytyvässä laaksossa on mukava kävellä sekä rentoutua.

wien_graben


GGraben on Wienin keskustan tunnetuin ostoskatu. Kävelykadulla riitti vilinää, kun vierailimme Itävallan pääkaupungissa pääsiäisenä.

wien_hofburg_00


HHofburg kuuluu Wienin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tutustuimme jättimäisen palatsikompleksin sisällä Itävallan kansalliskirjastoon sekä prinsessa Sissille omistettuun museoon.

termoli_01


I – Italia pysyy aina suosikkikohteenani. Tänä vuonna pääsin sinne kahdesti, ensin keväällä Milanoon ja kesällä Abruzzoon, Moliseen sekä Rooman ympäristöön. Tilastoissani on nyt 20 Italian-matkaa ja 140 saapasmaassa nukuttua yötä.

islamagica_01


J – Jaguar tarjosi vuoden hurjinta kyytiä. Sevillassa sijaitsevan Isla Mágica -huvipuiston suosituimmassa vuoristoradassa on enemmän vauhtia ja silmukoita kuin Särkänniemen Tornadossa.

puolanka_hepokongas_01


K Kainuu valikoitui kuluneen vuoden talvilomakohteeksi. Hiihtelimme Ukkohallan laduilla, katselimme jäätynyttä Hepokönkään vesiputousta ja käväisimme myös pessimistien Puolangalla.

pariisi_luxembourg_01


L – Luxembourgin puisto on Pariisin viihtyisimpiä paikkoja helteisinä kesäpäivinä. Täällä voi katsella kukkia, suihkulähteitä, patsaita, petankkiotteluita tai vesialtaassa lipuvia leikkiveneitä.

milano_navigli_03


M – Milano taitaa olla Italian kaupungeista minulle kaikkein tutuin, koska haluan palata sinne aina uudelleen katsomaan Interin jalkapallo-otteluita. Viime kevään peli oli elämys ja suunnitelmissa on matkustaa Milanoon myös ensi vuonna.

pariisi_notredame_01


N
Notre Dame kärsi pahasta tulipalosta keväällä 2019. Korjausurakka jatkuu vielä pitkään, mutta Pariisin kuuluisinta kirkkoa voi ihailla työmaa-aitojen takaa.

ostialido_01


O Ostia Lido valikoitui kesäkuun Italian-matkan ensimmäiseksi yöpaikaksi sijaintinsa ansiosta. Iltalennolta pääsi nopeasti hotellille ja seuraavana aamuna oli hyvä jatkaa virkeänä Rooman seudun rantakaupungista eteenpäin.

pariisi_montparnasse_03


PPariisi on kiehtova ja mielenkiintoinen kaupunki, johon voisi palata aina uudelleen. Kävin Pariisissa neljännen kerran, mutta edellisestä vierailusta oli jo pitkä aika.

pariisi_shakespeare_03


Q – Quartier Latin eli Latinalaiskortteli on yksi Pariisin kuuluisimmista kaupunginosista. Shakespeare and Company -kirjakaupasta löytyi luettavaa ja Sorbonnen aukion laidalta kahvilan herkkuja.

raasepori_11


RRaaseporin rauniolinna on Uudenmaan mielenkiintoisimpia historiallisia nähtävyyksiä. Pääsin tutustumaan linnaan aurinkoisena kevätpäivänä, jolloin paikalla oli mukavan hiljaista.

suomenniemi_maisematorni_03


SSuomenniemi oli se paikka, josta tämä vuosi alkoi. Vietimme joululomapäiviä maaseudun rauhassa ja kävimme hiihtämässä lähiseudun laduilla Mäntyharjulla sekä Ristiinassa.

sevilla_triana_01


TTriana alkoi tuntua kodilta, kun majoituimme sinne kolmeksi viikoksi loka-marraskuussa. Sevillan värikkäin kaupunginosa sijaitsee keskustasta katsottuna Guadalquivir-joen vastarannalla.

ukkohalla_akankierros_02


U – Ukkohalla jäi mieleen mukavana paikkana. Pienen hiihtokeskuksen laduilla oli kiva hiihtää ja nauttia puhtaasta luonnosta sekä rauhallisesta tunnelmasta.

pariisi_versailles_02


VVersailles on yksi maailman mahtipontisimmista nähtävyyksistä. Aurinkokuninkaan barokkipalatsissa ja valtavissa puutarhoissa saa helposti kulutettua kokonaisen päivän.

wien_schonbrunn_04


WWien sopii hyvin pitkän viikonlopun viettoon. Ehdimme nähdä esimerkiksi pääsiäismarkkinoita, palatseja, kahviloita, Espanjalaisen ratsastuskoulun esityksen sekä Praterin huvipuiston, mutta paljon jäi vielä kokemattakin.

sevilla_restaurante_maria


X – Ximénez eli tarkalleen ottaen Pedro Ximénez on jälkiruokaviiniksi sopivaa sherryä. Eräs sevillalainen tarjoilija suositteli sitä juustokakun kastikkeeksi ja yhdistelmä toimi mainiosti.

sevilla_jalkapallo_04


YYoussef Bounou eli tutummin Bono loisti Marokon maalivahtina jalkapallon MM-kisoissa. Pääsin Bonon kanssa samaan kuvaan Sevillassa Espanjan liigan ottelun jälkeen.

termoli_30


Z – Z’bass on Italian itärannikolla Termolissa toimiva kalaravintola. Päädyimme sinne vuokraamamme asunnon omistajan suosituksesta ja söimme kelpo aterian.

sevilla_flamenco_01


Å – Åke Blomqvist oli legendaarinen tanssinopettaja, joka myi meillekin valssivideonsa häämessuilla vuosia sitten. Sevillassa flamencoa katsellessani tuumin, että Åke olisi varmasti taitanut tällaisetkin askeleet ilman ongelmia.

pistoniemi_01


Ä – Änkilän Teboil on varma merkki siitä, että pian ollaan perillä Simpelejärven rannalla. Ehdin käväistä toukokuussa näissä Parikkalan Pistoniemen maisemissa, jotka ovat tuttuja monelta muultakin vuodelta.

sevilla_yo_01


Ö – Öinen Sevilla on uskomattoman kaunis, sillä kaupunki on täynnä upeasti valaistuja hienoja rakennuksia. Ilmapiiri on leppoisa ja turvallinen, joten katuja kannattaa kierrellä myös pimeällä.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja