Seuraa somessa

Matka-aakkoset

Vuoden 2020 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Lähtöportin vuosi päättyy jo perinteeksi muodostuneella tavalla matka-aakkosiin. Vuosi oli monin tavoin poikkeuksellinen, mutta kaikille kirjaimille löytyi silti paikkansa.

Monet edellisistä matkailuvuosista ovat ylittäneet suuriakin odotuksia, mutta tällä kerralla oli pettymysten vuoro. Maailman pysäyttänyt pandemia peruutti kaikkiaan neljä hyvissä ajoin varattua ulkomaanmatkaa ja uusien suunnitelmien tekeminen on edelleen vaikeaa. Kotimaanreissut paikkasivat kuitenkin aukkoja sen verran, että matkaöitä kertyi vain viisitoista vähemmän kuin edellisenä vuonna. Ulkomaanmatkojakin tein kaikkiaan viisi, joista kolme tosin etelänaapuriimme Viroon. Aloitimme vuoden Mauritiuksella ja viimeisin lentoni ajoittui maaliskuuhun.


A – Amsterdam oli se paikka, jossa ollessani koronakatastrofi pääsi lopullisesti valloilleen Suomessa. Matkan tarkoituksena oli tuottaa sisältöä yhteistyökumppanilleni, mutta niiden materiaalien julkaisu odottaa yhä parempia aikoja. Pitkä viikonloppu oli joka tapauksessa onnistunut kokemus ja ihastuin vihdoin kolmannella yrittämälläni Amsterdamiin.


B – Balti Jaama Turg oli kesän Tallinnan-matkan mieluisimpia paikkoja, sillä uudistetulta torilta löytyy maukasta katuruokaa ja pidin muutenkin mukavasta tunnelmasta Telliskiven kortteleiden laidalla.


C – Chamarelin vesiputous on yksi Mauritiuksen tunnetuimmista luonnonnähtävyyksistä. Samalta alueelta löytyy myös värikäs dyynialue Seven Coloured Earth.


D – Dubai oli alkuvuoden ristiriitaisin matkakokemus. Kaupungissa riittää komeaa kimallusta, mutta suuruudenhullulla meiningillä on myös varjopuolensa.


E – Erkkola kuuluu Tuusulan Rantatien kulttuurikohteisiin. Runoilija J. H. Erkon entisessä kotitalossa oli kuluneena kesänä hyvä Tove Janssonista kertonut näyttely ja kiinnostavaa tarjontaa lienee luvassa jatkossakin.


F – Fotografiska laajeni viime vuonna Tukholmasta Tallinnaan, ja pääsin tutustumaan Telliskiven suosittuun näyttelytilaan kesäkuun lopussa. Entisessä teollisuusrakennuksessa on esillä laadukkaita vaihtuvia valokuvanäyttelyitä.


G – Ganga Talao on Mauritiuksen hindujen pyhä järvi. Hyväntuoksuiset suitsukkeet, värikkäät patsaat, uhrilahjat, laulut ja kellojen kumahdukset tuovat esiin saaren intialaisperäistä kulttuuria.


H – Helvetinjärven kansallispuisto tuntui sopivalta retkikohteelta tällaisena vuonna, jona matkasuunnitelmat ovat menneet ihan päin helvettiä. Nimestään huolimatta kansallispuisto on kaunis ja miellyttävä paikka.


I – Île aux Bénitiers on hiekkainen palmusaari Mauritiuksen pääsaaren tuntumassa. Pysähdyimme siellä ikimuistoisen katamaraaniretken varrella.


J – Joensuu sopi hyvin kesäisen kotimaanmatkamme varrelle ja pysähdyimme sinne kahdeksi yöksi. Löysimme maukkaita herkkuja, katutaidetta, käsityöläistunnelmaa, trooppisen kasvihuoneen sekä kodikkaan hotellin.


K – Kadriorg on Tallinnan suurin ja luultavasti myös kaunein puisto. Sieltä löytyy muun muassa barokkipalatsi, erilaisia museoita sekä runsaasti kukkaloistoa.


L – Leivonmäki teki suurimman vaikutuksen vuoden aikana näkemistäni kuudesta kansallispuistosta. Hyvät reitit ja kaunis monipuolinen luonto kuuluvat tämän Joutsasta löytyvän retkikohteen valttikortteihin.


M – Mauritius oli mukava paikka aloittaa uusi vuosi. Onneksi ehdimme kokea tropiikin lämmön ja eksotiikan, vehreän luonnon sekä Intian valtameren auringonlaskut ennen maailman sulkeutumista.


N – Noblessner on yksi Tallinnan nopeimmin kehittyvistä alueista, jonka yksi vetonauloista on virtuaalielämyksiä tarjoava Keksintötehdas Proto. Alueelta löytyy myös taidekeskus sekä useita houkuttelevia ravintoloita.


O – Otepää valikoitui helmikuisen hiihtoloman kohteeksi, koska kaipasimme vaihtelua Pohjois-Suomen matkoihin. Lumi puuttui ja oma aikani kului sairastellessa, mutta tulipahan käytyä.


P – Pamplemousses Botanical Garden on Mauritiuksen tunnetuin puutarha. Esimerkiksi suuret lootuksenkukat jäivät hyvin mieleen.


Q – Qulkuri, tai oikeastaan Le Qulkuri, oli bistrotyylinen ravintola Jyväskylässä. Nautimme kesällä hyvästä ruoasta sekä mutkattomasta tunnelmasta, mutta syksyn tullen ravintola joutui valitettavasti lopettamaan toimintansa.


R – Ruotsinkylän tutkimusmetsät löytyvät Tuusulasta. Kiersimme huhtikuussa kaikki kolme merkittyä reittiä, joiden varrella teimme havaintoja kevään etenemisestä.


S – Sarvikallio on Tuusulan paras maisemapaikka, josta näkyy Järvenpäähän asti. Pekka Halonen, Venny Soldan-Brofelt ja Eero Järnefelt kävivät täällä aikoinaan maalaamassa ”Pikku-Kolin” maisemia.


T – Taiteen kotitalo houkutteli kansaa kotikaupunkiini Keravalle. Purkutuomion saaneesta kerrostalosta muotoutui yksi Suomen kesän suosituimmista nähtävyyksistä, jossa oli esillä lähes sadan taiteilijan aikaansaannoksia.


U – Uusimaa eristettiin keväällä ja se on tullut rajojen avautumisen jälkeenkin entistä tutummaksi. Retket ovat vieneet esimerkiksi Askolan hiidenkirnuille, Mäntsälään ja Loviisaan.


V Viro oli tämän vuoden karsitussa matkaohjelmassa hyvin esillä, sillä puolet ulkomailla vietetystä ajasta kului etelänaapurissa. Viron-matkailu kiinnostaa jatkossakin ja olisi mukavaa tutustua maahan entistä laajemmin.


W – Wehmais on teehuone Juvalla, keskellä eteläsavolaista maaseutua. Paikka on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta suosittu, ja mekin kävimme siellä nauttimassa runsaan annoksen skonsseja.

Kuva: Shutterstock

X – XXX lukee Amsterdamin lipussa, tai siltä se ainakin näyttää. Todellisuudessa kyseessä ovat kolme Pyhän Andreaksen ristiä, joiden merkityksestä on esitetty erilaisia teorioita. Ristit saattavat kuvata Amstel-joen kolmea kahluupaikkaa tai sitten ne muistuttavat kaupungin vitsauksista, eli tulvista, tulipaloista sekä kulkutaudeista.


Y – Ylöjärvi valikoitui tänäkin vuonna taukopaikaksi, kun halusin palata syömään Miss Adan tuorepastaa Pirkanmaan halki ajaessamme.


Z – Zum Beispiel on yksi suosikkiravintoloistani Porvoossa. Herkulliset ruoat ja rento tunnelma houkuttelevat minut vanhankaupungin laidalle luultavasti myös ensi vuonna.


Å – Å on ruotsiksi joki ja Borgå å on kaksikielisen kaupungin halki virtaava Porvoonjoki. Sen rannoilla on mukava kävellä aina Porvoossa käydessä ja ihailla kauniita näkymiä.


Ä – Ähtärin eläinpuisto tunnetaan pandoistaan ja siellä voi katsella myös monia suomalaisia eläimiä, kuten susia, karhuja ja hirviä.


Ö – Öhmaninkatu päättää nämä aakkoset, aivan kuten se päätti myös sateisen retkemme Loviisaan. Ei tuolla kadulla mitään nähtävää ole, mutta ilmaisesta parkkialueesta on iloa autoilijalle. Muuten Loviisa on kyllä hieno kaupunki, jossa voi viettää oikein mukavan päivän.


Voit lukea matka-aakkoseni myös vuosilta 2016, 2017, 2018 ja 2019.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

8 Comments

 1. Sulla kävi kyllä hyvä tuuri ajoitusten kanssa, harmi kun meillä ei alkuvuonna ollut mitään reissuja. Tosin loppuvuonna 2019 olimme reissussa pari kuukautta, mutta kyllä tämä vuosi on erikoiselta tuntunut. Vähän itseäni on jäänyt harmittamaan, että Taiteen kotitalossa en lopulta ehtinyt käymään, vaikka se mielessä olikin. Ensi kesänä olen ajatellut, että tulee viimein lähdettyä Askolan Hiidenkirnuja ihmettelemään.

  • Mika / Lähtöportti

   20.12.2020 at 19:35

   Joo, näin jälkeenpäin osaa arvostaa entistä enemmän tuota Mauritiuksen- ja Dubain-matkaa, kuten myös Amsterdamia. Hyvä että tuli silloin lähdettyä. Harmi että Taiteen kotitalo jäi teiltä näkemättä, mutta uusia purkutaideprojekteja on tulossa. Esimerkiksi Hotelli Helkan tiloissa Helsingissä aukeaa saman ryhmän toimesta jotain uutta jo tammikuussa, tosin ihan kirjaimellisesti purkutaiteesta ei ole tällä kertaa kysymys, koska hotellia ei olla purkamassa. Hyviä matkoja teille ensi vuodelle, niin kotimaassa kuin toivottavasti myös ulkomaillakin!

 2. Päivi Seppä-Lassila

  20.12.2020 at 13:37

  Kiva idea. Voisin yrittää tätä itsekin. Jos käytän, niin mainitsen blogisi ja linkitän tähän. Matkoja ei ole monta ja nekin kaikki kotimaassa.

  • Mika / Lähtöportti

   20.12.2020 at 19:40

   Nämä aakkospostaukset ovat tosi hauskoja tehdä ja mielestäni myös kivoja lukea. Mukavaa jos teet samanlaisen! Hyviä tulevia matkoja sinullekin, toivottavasti ensi vuonna olisi paremmat mahdollisuudet tehdä reissuja.

 3. Kohteena maailma / Rami

  20.12.2020 at 21:07

  Hyvin löytyi tarinaa joka kirjaimelle! Itsellä on viikon päästä tulossa oma katsaus tälle vuodelle ja just päivällä mietin, että todella haastava vuosi osan kirjainten kanssa. Tarvitsee laittaa mielikuvitus valloille 😀

  Sulla oli sentään kunnon ulkomaankohteitakin kauempaa! Itse en Latviaa pidemmälle päässyt, vaikka piti tulla pitkästä aikaa ”kaikkien aikojen reissuvuosi”. No josko ensi vuonna helpottaisi.

  • Mika / Lähtöportti

   21.12.2020 at 12:12

   Joskus näissä tosiaan tarvitsee mielikuvitusta, varsinkin tiettyjen kirjainten kohdalla. Mauritiuksen-matkasta oli tässä kieltämättä apua ja samoin pari kotimaan ravintolaa auttoi vaikeissa kohdissa. Tsemppiä aakkosiin, otahan neuvoa antava olut, niin ratkaisut löytyvät tänäkin vuonna 😀

   Toivotaan että ensi vuonna helpottaa ja päästään taas vähän pidemmille reissuille!

 4. Sari / matkalla

  23.12.2020 at 21:26

  Piti tulla katsomaan sun aakkosia. Itsekin kun näitä kirjoittelen. Moninaisesti olet reissuun päässyt.
  Toivottavasti ensi vuonnakin pääsemme aakkostelemaan matkoilla. Ettei sinne jää vain yksi kirjain koti😄

  • Mika / Lähtöportti

   23.12.2020 at 23:05

   Kyllähän tänäkin vuonna tuli tosiaan jonkin verran reissattua, vaikka paljon peruuntuikin. Toivotaan joka tapauksessa että ensi vuodesta tulisi jo parempi ja matkailu onnistuisi myös kotimaan ulkopuolella 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Matka-aakkoset

Vuoden 2022 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tämän blogin perinteisiin kuuluu, että joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään reissuvuotta lävitse aakkosten muodossa. Jokaisen kirjaimen kohdalle löytyi tälläkin kerralla jotakin.

Koronapandemian omikronmuunnos hillitsi vielä vuosi sitten reissusuunnitelmia, mutta lopulta tästä tulikin yksi parhaista matkailuvuosistani. En käynyt Euroopan ulkopuolella tai itselleni uusissa valtioissa, ja vieraillut maat voi laskea helposti yhden käden sormilla. Vietin kuitenkin ennätyksellisen paljon aikaa Etelä-Euroopassa ja sain tutustua entistä paremmin Espanjaan, Italiaan, Pariisiin ja Wieniin. Kotimaanmatkailua tuli harrastettua edellisvuosia vähemmän, mutta ohjelmaan mahtui myös muutamia Suomen kohteita.

cittasantangelo_09


A
Abruzzo oli hyvä kohde kesäkuiselle Italian-matkalle. Viihdyimme maaseudun leppoisissa tunnelmissa ja nautimme hyvästä ruoasta, kauniista kylistä sekä vaihtelevista maisemista.

billnas_02


B Billnäsin ruukki on tunnelmallinen matkakohde Länsi-Uudellamaalla. Yövyimme historiallisella tehdasalueella vaimon kanssa toukokuussa.

campoimperatore_21


CCampo Imperatore on hienoimpia Italiasta löytämiäni luontokohteita. Abruzzon vuoristossa sijaitseva laaja tasankoalue tunnetaan myös lempinimellä Italian Tiibet.

milano_duomon_katto_09


D – Duomon katto taitaa olla suosikkinähtävyyteni Milanossa. Tuomiokirkon huipulta kelpaa ihailla kaupungin keskustaa ja tutkia rakennuksen monia yksityiskohtia.

eltorcal_01


E – El Torcal de Antequera on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue Etelä-Espanjassa. Erikoisten kalkkikivimuodostelmien keskellä kulkeva luontopolku kuuluu vuoden parhaisiin matkakokemuksiin.

frigiliana_2022_01


FFrigiliana kutsui jo toisena syksynä peräkkäin. Valkoinen kylä on yksi Andalusian kauneimmista paikoista ja sen juurella levittäytyvässä laaksossa on mukava kävellä sekä rentoutua.

wien_graben


GGraben on Wienin keskustan tunnetuin ostoskatu. Kävelykadulla riitti vilinää, kun vierailimme Itävallan pääkaupungissa pääsiäisenä.

wien_hofburg_00


HHofburg kuuluu Wienin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tutustuimme jättimäisen palatsikompleksin sisällä Itävallan kansalliskirjastoon sekä prinsessa Sissille omistettuun museoon.

termoli_01


I – Italia pysyy aina suosikkikohteenani. Tänä vuonna pääsin sinne kahdesti, ensin keväällä Milanoon ja kesällä Abruzzoon, Moliseen sekä Rooman ympäristöön. Tilastoissani on nyt 20 Italian-matkaa ja 140 saapasmaassa nukuttua yötä.

islamagica_01


J – Jaguar tarjosi vuoden hurjinta kyytiä. Sevillassa sijaitsevan Isla Mágica -huvipuiston suosituimmassa vuoristoradassa on enemmän vauhtia ja silmukoita kuin Särkänniemen Tornadossa.

puolanka_hepokongas_01


K Kainuu valikoitui kuluneen vuoden talvilomakohteeksi. Hiihtelimme Ukkohallan laduilla, katselimme jäätynyttä Hepokönkään vesiputousta ja käväisimme myös pessimistien Puolangalla.

pariisi_luxembourg_01


L – Luxembourgin puisto on Pariisin viihtyisimpiä paikkoja helteisinä kesäpäivinä. Täällä voi katsella kukkia, suihkulähteitä, patsaita, petankkiotteluita tai vesialtaassa lipuvia leikkiveneitä.

milano_navigli_03


M – Milano taitaa olla Italian kaupungeista minulle kaikkein tutuin, koska haluan palata sinne aina uudelleen katsomaan Interin jalkapallo-otteluita. Viime kevään peli oli elämys ja suunnitelmissa on matkustaa Milanoon myös ensi vuonna.

pariisi_notredame_01


N
Notre Dame kärsi pahasta tulipalosta keväällä 2019. Korjausurakka jatkuu vielä pitkään, mutta Pariisin kuuluisinta kirkkoa voi ihailla työmaa-aitojen takaa.

ostialido_01


O Ostia Lido valikoitui kesäkuun Italian-matkan ensimmäiseksi yöpaikaksi sijaintinsa ansiosta. Iltalennolta pääsi nopeasti hotellille ja seuraavana aamuna oli hyvä jatkaa virkeänä Rooman seudun rantakaupungista eteenpäin.

pariisi_montparnasse_03


PPariisi on kiehtova ja mielenkiintoinen kaupunki, johon voisi palata aina uudelleen. Kävin Pariisissa neljännen kerran, mutta edellisestä vierailusta oli jo pitkä aika.

pariisi_shakespeare_03


Q – Quartier Latin eli Latinalaiskortteli on yksi Pariisin kuuluisimmista kaupunginosista. Shakespeare and Company -kirjakaupasta löytyi luettavaa ja Sorbonnen aukion laidalta kahvilan herkkuja.

raasepori_11


RRaaseporin rauniolinna on Uudenmaan mielenkiintoisimpia historiallisia nähtävyyksiä. Pääsin tutustumaan linnaan aurinkoisena kevätpäivänä, jolloin paikalla oli mukavan hiljaista.

suomenniemi_maisematorni_03


SSuomenniemi oli se paikka, josta tämä vuosi alkoi. Vietimme joululomapäiviä maaseudun rauhassa ja kävimme hiihtämässä lähiseudun laduilla Mäntyharjulla sekä Ristiinassa.

sevilla_triana_01


TTriana alkoi tuntua kodilta, kun majoituimme sinne kolmeksi viikoksi loka-marraskuussa. Sevillan värikkäin kaupunginosa sijaitsee keskustasta katsottuna Guadalquivir-joen vastarannalla.

ukkohalla_akankierros_02


U – Ukkohalla jäi mieleen mukavana paikkana. Pienen hiihtokeskuksen laduilla oli kiva hiihtää ja nauttia puhtaasta luonnosta sekä rauhallisesta tunnelmasta.

pariisi_versailles_02


VVersailles on yksi maailman mahtipontisimmista nähtävyyksistä. Aurinkokuninkaan barokkipalatsissa ja valtavissa puutarhoissa saa helposti kulutettua kokonaisen päivän.

wien_schonbrunn_04


WWien sopii hyvin pitkän viikonlopun viettoon. Ehdimme nähdä esimerkiksi pääsiäismarkkinoita, palatseja, kahviloita, Espanjalaisen ratsastuskoulun esityksen sekä Praterin huvipuiston, mutta paljon jäi vielä kokemattakin.

sevilla_restaurante_maria


X – Ximénez eli tarkalleen ottaen Pedro Ximénez on jälkiruokaviiniksi sopivaa sherryä. Eräs sevillalainen tarjoilija suositteli sitä juustokakun kastikkeeksi ja yhdistelmä toimi mainiosti.

sevilla_jalkapallo_04


YYoussef Bounou eli tutummin Bono loisti Marokon maalivahtina jalkapallon MM-kisoissa. Pääsin Bonon kanssa samaan kuvaan Sevillassa Espanjan liigan ottelun jälkeen.

termoli_30


Z – Z’bass on Italian itärannikolla Termolissa toimiva kalaravintola. Päädyimme sinne vuokraamamme asunnon omistajan suosituksesta ja söimme kelpo aterian.

sevilla_flamenco_01


Å – Åke Blomqvist oli legendaarinen tanssinopettaja, joka myi meillekin valssivideonsa häämessuilla vuosia sitten. Sevillassa flamencoa katsellessani tuumin, että Åke olisi varmasti taitanut tällaisetkin askeleet ilman ongelmia.

pistoniemi_01


Ä – Änkilän Teboil on varma merkki siitä, että pian ollaan perillä Simpelejärven rannalla. Ehdin käväistä toukokuussa näissä Parikkalan Pistoniemen maisemissa, jotka ovat tuttuja monelta muultakin vuodelta.

sevilla_yo_01


Ö – Öinen Sevilla on uskomattoman kaunis, sillä kaupunki on täynnä upeasti valaistuja hienoja rakennuksia. Ilmapiiri on leppoisa ja turvallinen, joten katuja kannattaa kierrellä myös pimeällä.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

Jatka lukemista

Matka-aakkoset

Vuoden 2021 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään tuttuun tapaan läpi mennyttä matkailuvuotta. Eri kirjainten kohdalle löytyi sekä ikimuistoisia elämyksiä että myös ihan sattumalta valikoituneita kohteita.

Matkailuvuoteeni mahtui monta kotimaanreissua sekä kaksi ulkomaanmatkaa. Pandemia rajoitti alkuvuoden suunnitelmia, mutta Suomessakin riittää onneksi paljon nähtävää. Ehdimme pohjoisen lumille sekä Rukalle että Sallaan, kiertelimme kesällä niin Länsi- kuin Itä-Suomessakin ja vierailimme pari kertaa Tampereella. Rokotukset ja rajojen aukeaminen käänsivät tietenkin katseet vahvasti ulkomaille. Ensimmäinen tauon jälkeinen ulkomaanmatka suuntautui vaimon kanssa Kööpenhaminaan, ja syyslomaksi lähdimme kolmen sukupolven voimin Espanjaan. Pandemiatilanne näyttää juuri nyt joulukuussa taas huonommalta, mutta toivon silti vuodesta 2022 edellistä parempaa matkailuvuotta.


A
Ahveniston luontopolku kuului pääsiäisen ohjelmaan Hämeenlinnassa. Muistelin Ahveniston olympiahistoriaa ja sain katsella uteliasta metsäkaurista lähietäisyydeltä.


BBalcón de Europa on Nerjan kaupungista merelle kurkottava näköalatasanne Etelä-Espanjassa. Siellä kelpasi ihailla maisemia sekä nauttia auringosta ja jäätelöstä.


C Cómpeta oli yksi Espanjan-matkamme retkikohteista. Hieman syrjäinen kylä on kaunis paikka vuoristoisella rinteellä parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta.


D – Di Trevi oli mukava lounaspaikka Turun-reissulla. Kunnon tapas-valikoima maistui erinomaisesti ja lievitti matkakuumetta heinäkuussa, jolloin Espanjan-matka tuntui vielä kaukaiselta haaveelta.


E – Evo on herättänyt julkista keskustelua niin kansallispuistohakemuksen kuin hakkuidenkin vuoksi. Me retkeilimme Evolla pitkäperjantaina, jolloin muuten mukavalla reitillä oli vielä reilusti lunta.


F – Frigiliana oli erinomainen valinta syysloman tukikohdaksi. Valkoinen kylä on huikean kaunis, kuten myös vuokratalon pihalta auennut maisema Frigilianan laaksoon.


G – Glyptoteket on yksi Tanskan tunnetuimmista taidemuseoista. Kävimme siellä Kööpenhaminan-matkallamme ja nautimme rakennuksen arkkitehtuurista enemmän kuin varsinaisista näyttelyistä.


HHiljainen kansa ihmetyttää ohikulkijoita viitostien varrella Suomussalmella. Yksilöllisesti puettuja turvepäisiä hahmoja on noin tuhat kappaletta. Niiden asut vaihdetaan aina joka kesäksi ja talveksi.


I – Ilves on yksi kissakahvila Purnauskiksen asukkaista Tampereella. Ehdimme tänä vuonna kissakahvilaan myös Kuopiossa.


J – Janakkala kuuluu vuoden yllättäjiin. Kävin Erjan ja Pasin opastamalla elämyksellisellä melontaretkellä, jonka aikana opin paljon myös paikkakunnan värikkäästä historiasta.


K – Kuusamo kutsui viime vuodenvaihteessa, jolloin vietimme reilun viikon Rukalla. Ohjelmaan kuului lähinnä hiihtoa, josta saimme nauttia komeissa maisemissa.


L – Lappi on hieno matkakohde, jonne olemme palanneet viime vuosina useamman kerran. Tällä kerralla nautimme hiihtolomasta Sallan mukavissa maisemissa.


M – Málaga on Aurinkorannikon monipuolinen pääkaupunki, joka sykkii aitoa espanjalaista elämää. Ehdimme päiväretkellä Gibralfaron linnoitukselle, katutaidekierrokselle sekä sataman alueelle.


NNightwish Story on suositulle rockyhtyeelle omistettu näyttelytila Kiteellä. Tyylikkäästi toteutettu näyttely on täynnä tietoa Nightwishin matkasta Kiteeltä maailmanmaineeseen.


O – Órgivan laakso jäi matkan varrelle, kun ajoimme Frigilianasta kohti Pampaneiraa. Pysähdyin valokuvaamaan Guadalfeo-jokea, joka virtaa Rulesin tekojärven.


PPampaneira oli lokakuisen Andalusian-matkan todellinen löytö. Ihastuin pienen valkoisen vuoristokylän rosoiseen kauneuteen, josta saimme nauttia verkkaiseen tahtiin.


Q Queen Louise Bridge vie Kööpenhaminan keskustasta mielenkiintoiseen Nørrebron kaupunginosaan. Jo sillan pyöräilijävirtaa katsellessa voi aistia, kuinka saavutaan monikulttuuriselle ja eläväiselle, mutta myös ongelmistaan tunnetulle alueelle.


R – Ruuhitunturi jäi mieleen Sallan-matkan kauneimpana paikkana. Hiihtelin tunturin huipulle yksikseni ja sain nähdä aivan käsittämättömän hienon auringonlaskun. Myös pitkä lasku alas tunturilta oli elämys.


SSvedjehamn on kaunis kalastussatama Merenkurkun saaristossa Vaasan edustalla. Sain nauttia siellä Ruuhitunturin tapaan todella ikimuistoisesta auringonlaskusta sekä hiljaisesta idyllistä.


T – Tankar kuuluu Svedjehamnin ohella kesän upeimpiin kohteisiin. Teimme Kokkolan lähistöllä sijaitsevalle majakkasaarelle päiväretken, jolla riitti auringonpaistetta ja meritunnelmaa.


U – Urban Pasta valikoitui lounaspaikaksi, kun pysähdyimme hetkeksi Vaasaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.


V Valamon luostari osui sopivasti matkan varrelle heinäkuisella itäisen Suomen kierroksella. Viihdyimme muutaman tunnin ortodoksiluostarin rauhallisissa tunnelmissa.


W – Wanha Markki on sympaattinen eläinten vanhainkoti Ylistarossa Pohjanmaalla. Täällä saa tavata lampaita, kissoja ja monia muita eläimiä, jotka selvästi nauttivat saamastaan huomiosta.


X – X-Brgr
on yksi Särkänniemen huvipuiston pikaruokaravintoloista Tampereella. Nälkä siirtyi näilläkin eväillä, vaikkei ruokailukokemus muuten kovin mieleenpainuva ollutkaan.


Y – Ykspihlaja on omakotitalojen muodostama kaupunginosa Kokkolan sataman tuntumassa. Nautimme siellä kesäillasta persoonallisen Kahvila Sahan terassilla.


Z – Zapatos Rojos -installaatio tuli yllättäen vastaan Kööpenhaminan Raatihuoneentorilla. Punaiset kengät ovat meksikolaistaiteilija Elina Chauvetin kannanotto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.


Å – Åbo eli Turku oli hyvä kohde pienelle vaimon kanssa tehdylle kesäreissulle. Söimme hyvin, tutustuimme Turun linnaan ja osallistuin myös Jessen järjestämälle valokuvauskävelylle.

Kuva: Kimmo Palosaari, Wikimedia Commons

Ä – Ähtävänjoki ylitettiin kesäkuussa ajomatkalla Kokkolasta Vaasaan. Päivä oli harmaa ja sateinen, mutta internetistä löytyi vähän kirkkaammalla säällä otettu valokuva.


Ö – Öresundsbron eli Juutinrauman silta erottuu hyvin Kööpenhaminan näköalapaikoilta. Me saimme nauttia näkymistä Rundetårnin huipulta.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja