Ranska
20 kohdevinkkiä viehättävään Bordeaux’hon
Vietimme kesäkuisen Ranskan-matkamme ensimmäiset päivät Bordeaux’ssa, joka osoittautui yllättävänkin miellyttäväksi paikaksi. Koettavaa löytyy moneen makuun ja esittelenkin nyt kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet.
Lounais-Ranskasta löytyvä Bordeaux on Uuden-Akvitanian departementin pääkaupunki. Tämä Ranskan yhdeksänneksi suurin kaupunki on asukasluvultaan suunnilleen Tampereen kokoluokkaa, joskin koko metropolialueen ihmismäärä nousee jo reilusti yli miljoonan. Bordeaux’hon ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Suomesta, joten matkustimme perille vaihtolennolla Amsterdamin kautta.
Bordeaux on kaunis kaupunki, jonka ilmeeseen kuuluvat vanhat rakennukset, mahtipontiset muistomerkit, monet puistot sekä runsaat kukkaistutukset. Kaupungissa ei näy moderneja pilvenpiirtäjiä, ja laaja keskusta-alue onkin päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon historiallisen arvonsa sekä yhtenäisyytensä ansiosta.
Toisaalta Bordeaux on myös rento ja eloisa kaupunki, jossa on nuorekkaan yliopistokaupungin tunnelmaa. Ravintoloiden terasseilla ja puistossa näkyy paljon ihmisiä nauttimassa kiireettömästä elämästä. Bordeaux tunnetaan totta kai viinikaupunkina, ja myös ruokatarjonta on erinomainen. Paikallisena erikoisuutena voisi mainita rommilta ja vaniljalta maistuvat canelé-leivokset.
Vaikka Bordeaux ei sijaitsekaan meren rannalla, on Garonne-joki tehnyt siitä merkittävän satamakaupungin. Bordeaux nousi kukoistukseen erityisesti 1700-luvulla, jolloin se oli merkittävä kauppasatama. Joki tekee kaupungin kohdalla sirppimäisen mutkan, minkä vuoksi Bordeaux tunnetaan lempinimellä Port de la Lune eli Kuun satama.
Majoitumme kolmen sukupolven lomallamme neljäksi yöksi asuntoon, joka sijaitsee lähellä Saint-Michelin basilikaa ja Pont du Pierren siltaa. Kaupungilla liikkuminen onnistuu hyvin jalkaisin, koska ydinkeskusta on melko tiivis ja tasainen. Myös julkinen liikenne toimii hyvin, ja erityisesti neljän linjan raitiovaunuverkosto on todella tehokas ja helppokäyttöinen. Raitiovaunulla pääsee sujuvasti myös lentokentälle saakka. Matkalippujen ostamiseen käytin paikallisen liikenneyhtiön TBM-sovellusta.
Bordeaux’ssa on mielestäni jotain etäisesti samaa kuin suurimpiin suosikkikaupunkeihini kuuluvassa Sevillassa, vaikkei se ihan Sevillan loistokkuudelle pärjääkään. Molemmista löytyy joka tapauksessa kaupunkia vaurastuttanut joki, tasainen ja laaja kävelyyn sopiva keskusta, paljon historiallisia rakennuksia, runsaasti ravintoloita ja miellyttävää tunnelmaa. Esittelen nyt kaupungin päänähtävyydet ja merkittävimmät maamerkit sekä joitakin muita oman matkamme varrelle osuneita mukavia löytöjä. Viinimuseosta ja taidekeskus Darwinista on tulossa omat juttunsa myöhemmin.
Viinimuseo Cité du Vin
Bordeaux tunnetaan erityisesti viineistään, ja onkin hyvin luonnollista että kaupungista löytyy aiheelle omistettu museo. Suosittu Cité du Vin toimii näyttävässä modernissa rakennuksessa Garonne-joen rannalla hieman keskustan pohjoispuolella. Näyttelyssä on tarjolla paljon tietoa viinistä sekä erilaisia aiheeseen liittyviä taiteellisia ja viihteellisiä toteutuksia. Kierroksen lopuksi saa nauttia pääsylipun hintaan kuuluvan lasillisen haluamaansa viiniä. Museo on mielenkiintoinen ja varmasti käymisen arvoinen, joskaan se ei noussut ihan omaksi suosikikseni. Asiaan vaikutti varmasti myös se, että saavuimme paikalle hieman väsyneinä muiden saman päivän kokemusten jälkeen.
Lisätiedot: laciteduvin.com
Digitaalinen taidekeskus Bassins des Lumières
Kerroin jo aiemmassa jutussani toisen maailmansodan sukellusvenetukikohdassa toimivasta digitaalisesta taidekeskuksesta Bassins des Lumières’ta. Suuret ja kolkot vesialtaiden hallitsemat tilat heräävät eloon, kun seinille heijastetaan animaatioilla täydennettyjä taideteoksia taustamusiikin tahtiin. Tämänvuotinen päänäyttely Vermeeristä Van Goghiin esittelee hollantilaisten taiteilijoiden tunnettuja teoksia. Taidekeskus on mieleenpainuva kokemus, jossa vierailusta nautin hyvinkin paljon.
Lisätiedot: www.bassins-lumieres.com
Vaihtoehtoinen taidekeskus Darwin Écosystème
Keskustasta katsottuna Garonne-joen vastarannalle jäävä värikäs Darwin Écosystème tuo mieleen monille Tallinnan-kävijöille tutun Telliskiven luovan keskuksen. Kiehtovasta Darwinista löytyy muun muassa runsaasti katutaidetta, käsityöläisten työpajoja, kahvila, leipomo, suklaapuoti, paikallisia viinejä ja pienpanimo-oluita, kirpputori, polkupyöräpaja, skeittihalli, erilaisia myyntipisteitä sekä paljon muuta. Nautimme kiireettömästä kiertelystä kuvauksellisessa ympäristössä ja syömme Darwinin urbaanissa ruokahallissa maukkaan pastalounaan. Parasta on rento tunnelma kesäisen auringon alla.
Lisätiedot: darwin.camp
Tyylikäs kauppahalli Les Halles de Bacalan
Aivan viinimuseon vieressä sijaitseva Les Halles de Bacalan on viihtyisä paikka, jossa ihmiset voivat kokoontua hyvän ruoan ja juoman äärelle. Myyntitiskejä on parisenkymmentä, ja lähes kaikilta löytyy valmiita ruoka-annoksia. Tarjonta aiheuttaa helposti valinnan vaikeutta, sillä tapakset, poke bowlit, empanadat, fish & chipsit, pastat, pizzat ja monet muut annokset näyttävät houkuttelevilta. Oma lounasvalintani osuu lopulta runsaaseen valkosipulilla ryyditettyyn mustekala-annokseen. Istumapaikkoja löytyy sekä sisältä että ulkoa.
Lisätiedot: biltoki.com
Perinteikäs kauppahalli Marché des Capucins
Bordeaux’n pääkauppahalli Marché des Capucins on täynnä perinteitä, sillä samalla paikalla on tehty ostoksia jo usealla vuosisadalla. Hieman rosoinen halli tarjoaa hyvän mahdollisuuden kurkistaa paikallisten ihmisten arkeen, sillä moni hankkii täältä esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, juustoja, kalaa tai lihaa. Mekin käymme parina aamuna haistelemassa tunnelmaa sekä tekemässä pieniä aamiaisostoksia. Aamukävelyllä käydään tietenkin aina myös jossakin naapuruston leipomossa, jotta pöytään saadaan uunituoreita croissanteja ja ehkä myös rapea patonki. Oma suosikkini kokeilemistamme leipomoista on La Boulangerie Saint-Michel.
Lisätiedot: marchedescapucins.com
Ostoskatu Rue Sainte-Catherine
Reilun kilometrin mittainen Rue Sainte-Catherine on ainakin Bordeaux’n oman matkailutoimiston arvion mukaan Euroopan pisin ostoskatu. Kaupungin keskustaa halkova suora kävelykatu on suosittu ostospaikka, jonka varrelle on rantautunut koko joukko kansainvälisiä ketjuja sekä ranskalaisia merkkiliikkeitä. Kuljen Rue Sainte-Catherinen halki vain melko pikaisesti, mutta käsittääkseni laaja valikoima kattaa sekä edullisia että kalliitakin puoteja. Kadun varrelta voi poiketa vaikkapa Promenade Sainte-Catherine -ostoskeskukseen tai Galleries Lafayetten tavarataloon.
Place de la Bourse
Bordeaux’n merkittävin aukio Place de la Bourse löytyy Garonne-joen tuntumasta. Laaja pörssiaukio vanhoine rakennuksineen esittelee kaupungin arkkitehtuuria näyttävimmillään. Koko keskusta-alue on kaunis, eikä ole mitenkään ihme että se on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kyseessä on pinta-alaltaan maailman laajin Unescon kaupunkikohde.
Miroir d’Eau eli Vesipeili
Heti Place de la Boursen vierestä löytyvä Vesipeili houkuttelee ihmisiä vilvoittelemaan ja valokuvaamaan. Suurella graniittilaatoilla päällystetyllä alueella on parin sentin vesikerros, jonka tarkoituksena on muodostaa peilin kaltaisia heijastuksia. Tyynestä veden pinnasta on varsinkin hellepäivinä turha haaveilla, sillä vesialueella riittää iloisesti kirmaavia lapsia ja koiria sekä rauhallisempaan tahtiin liikkuvia aikuisia. Kyseessä on joka tapauksessa hauska ajanviettopaikka. Vesipeili on toiminnassa vuosittain huhtikuusta lokakuuhun.
Saint-Andrén katedraali
Bordeaux’n katedraali on kokenut vuosisatojen kuluessa monia muutostöitä, ja siitä löytyy piirteitä erityisesti goottilaisesta ja romaanisesta arkkitehtuurityylistä. Korkeat tornit tekevät rakennuksesta todella näyttävän. Sisätilat ovat katolisten kirkkojen tapaan kauniit, joskaan eivät moniin muihin näkemiimme katedraaleihin verrattuna mitenkään erityisen sykähdyttävät. Sisällä on joka tapauksessa mukavaa vilvoitella helteisen kaupunkikierroksen varrella. Katedraalin ympäriltä löytyy Bordeaux’n kaupungintalo sekä yliopiston rakennuksia.
Saint-Michelin basilika
Bordeaux’n monista kirkoista voi nostaa esiin myös arkkienkeli Mikaelille omistetun Basilique Saint-Michelin. Suuren kirkon vieressä kohoava Ranskan kolmanneksi korkein kellotorni on harmiksemme remontissa, joten tämä kaupungin paras näköalapaikka jää meiltä kokematta. Goottilaisen basilikan sisätiloihin pääsemme silti tutustumaan.
Jardin Public -puisto
Bordeaux’n keskustassa on ilahduttavan paljon puistoja, joista Jardin Public kuuluu suosituimpiin. Laaja nurmialue, suuret puut ja lampi muodostavat viihtyisän ympäristön kesäisten päivien viettämiseen. Tänne onkin kerääntynyt paljon ihmisiä nauttimaan valintansa mukaan joko auringosta tai varjoisista paikoista. Puiston reunalla on pienehkö kasvitieteellinen puutarha, johon käymme ohimennen tutustumassa. Erilaisia kasveja on paljon, mutta alue ei tarjoa kukkaloistoa tai muuta erityisen mielenkiintoista nähtävää.
Kasvitieteellinen puutarha
Bordeaux’n varsinainen kasvitieteellinen puutarha sijaitsee keskustasta katsottuna joen vastarannalla. Laajassa puistossa saa kierrellä ilmaiseksi, kun taas kasvihuoneisiin ja näyttelytiloihin on pieni pääsymaksu. Meille riittää tällä kerralla ulkoalue, joka tarjoaa mukavan ympäristön pienelle päiväkävelylle. Monet paikalliset ovat saapuneet puistoon piknik-eväiden kanssa. Mieleen jäävät esimerkiksi vesipuutarhan näyttävästi kukkivat lumpeet, sammakoiden kurnutus ja ohittamamme bambumetsikkö. Puiston laidalla on maisemaan hyvin sopivia puisia kerrostaloja.
Monument aux Girondins
Yli viisikymmentä metriä korkea Monument aux Girondins on mahtipontinen muistomerkki, joka kohoaa Ranskan vallankumouksessa henkensä menettäneiden girondistipuolueen jäsenten muistoksi. Suihkulähteiden koristama monumentti kohoaa joen tuntumassa sijaitsevan valtavan aukion laidalla. Place des Quinconces näyttäytyy meille vain tyhjänä hiekkakenttänä, mutta siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia. Meitä hieman harmittaa, että Ranskan avoin Mölkyn mestaruusturnaus pelataan täällä vasta pian kaupungista poistumisemme jälkeen. Kyllä vaan, suomalainen Mölkky on yllättävän suosittu peli Ranskassa!
Grosse Cloche
Bordeaux’n keskustaa koristaa muutama keskiaikainen kaupunginportti, joista näyttävimpiin kuuluu Grosse Cloche eli Iso Kello. Rakennelma on toiminut aikoinaan myös kaupungintalon kellotapulina sekä vankilana. Vuonna 1775 valettu kello painaa lähes kahdeksan tonnia, joten sitä voi hyvällä syyllä kutsua suureksi.
Porte Cailhau
Jykevä Porte Cailhau -portti johdattaa kulkijat jokirannasta ravintolaterassien täyttämälle Place du Palais -aukiolle. 1400-luvun lopulla rakennettu portti oli aikoinaan osa kaupunginmuuria ja toimi pääsisäänkäyntinä satamasta kaupunkiin. Porte Cailhaun sisätiloissa toimii pieni museo ja tornista avautuu mukava jokimaisema. Itse osuimme paikalle harmillisesti iltapäivällä niin, että torni oli lounastauon ajaksi suljettu.
Eloisa Saint-Pierren kaupunginosa
Edellä mainitut Place de la Bourse ja Porte Cailhau sijoittuvat kartalla Saint-Pierren kaupunginosan joenpuoleiselle laidalle, kun taas lännessä tämä viihtyisä alue rajautuu ostoskatu Rue Sainte-Catherineen. Kaupunginosan monet ravintolat houkuttelevat ihmisiä pitkin päivää ja illan tullen meno vilkastuu niin, että tuntuu kuin Saint-Pierren kortteleissa vietettäisiin viikonloppua myös arkisin. Alue kehittyi jo 1200-luvulla sen sijaitessa lähellä kaupunkia vaurastuttanutta satamaa, ja monet nykyisistä rakennuksista ovat 1700-luvulta. Kaupunginosassa on muutamia kauniita aukioita, kuten Place Saint-Pierre. Tuon aukion laidalta löytyy myös erinomainen jäätelöbaari La Maison du Glacier.
Viihtyisä Place Meynard ravintoloineen
Oma suosikkiaukioni Bordeaux’ssa on vuokraamaamme asuntoa lähellä sijaitseva Place Meynard, joka tunnetaan viereisen kirkon vuoksi myös nimellä Place Saint-Michel. Aukiolla toimii monta houkuttelevaa ravintolaa, joista ehdimme kokeilla kahta. Chez Thérèse tarjoaa todella hyvää ranskalaista ruokaa kohtuulliseen hintaan ja on itselleni ehdottomasti vuoden parhaita ravintolakokemuksia. Hauskana erikoisuutena on viinitilaus, sillä haluamansa pullon saa käydä itse noutamassa ravintolan kellarikerroksesta. Chez Thérèsen naapuriravintola Tripletta on puolestaan viihtyisä pizzeria, jossa ruoan taso on yhtä lailla kohdallaan.
Pont de Pierre
Bordeaux’n vanhimman sillan Pont de Pierren rakentaminen oli alun perin Napoleonin idea, mutta työ valmistui vasta vuonna 1822 keisarin kuoleman jälkeen. Nykyään silta on jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja julkisen liikenteen käytössä. Pont de Pierren keskustanpuoleisessa päässä kohoaa riemukaarimainen Porte de Bourgogne, josta oli kuva tämän jutun alkuosassa. Kävelemme eräänä iltana sillan yli ja katselemme lempeän ilta-auringon valaisemaa Garonne-jokea. Joesta voi tietenkin nauttia myös risteillen. Esimerkiksi Les Bateaux Bordelais järjestää lounas- ja illallisristeilyjä päivittäin.
Pont Jacques Chaban-Delmas
Viinimuseon lähistöllä sijaitseva Pont Jacques Chaban-Delmas edustaa modernia silta-arkkitehtuuria. Kyseessä on koko Euroopan korkein vertikaalinen nostosilta, eli silta, jonka kansi nousee suoraan ylöspäin. Nykyaikainen tekniikka mahdollistaa näin valtameriristeilijöiden pääsyn aivan kaupungin keskustaan. Sillan värivalot kertovat pimeällä vuoroveden suunnasta. Vihreä valo tarkoittaa laskuvettä ja sininen nousuvettä.
Garonne-joen rantapromenadi
Yksi mukavimmista asioista mitä Bordeaux’ssa voi tehdä, on pitkä kävelylenkki Garonne-joen rantaa seuraillen. Joen keskustanpuoleisella rannalla kulkee siisti kevyen liikenteen väylä, jota pitkin kuljemme neljän kilometrin matkan viinimuseosta Saint-Michelin kirkolle saakka. Matkan varrella voi pysähtyä vaikkapa sataman entisiin varastotiloihin perustettuun Bord’eau Village -ostoskeskukseen, josta löytyy useita rantaterasseilla toimivia ravintoloita ja kahviloita. Edellä mainitun Vesipeilin ympäristössä on puolestaan kukkaistutusten koristamia puistoalueita, joilla paikalliset ihmiset viettävät mielellään aikaansa.
Ranska
Marqueyssacin puutarha ja Castelnaudin linna
Näyttävä Marqueyssacin puutarha sekä jykevä Castelnaudin linna ovat hienoja nähtävyyksiä Dordognen alueella Ranskassa. Kohteet sijaitsevat lähellä toisiaan ja niihin myydään jopa yhdistelmälippuja, joten mahdutin ne nyt samaan juttuun.
Vietimme kesäkuussa noin puolitoista viikkoa Dordognessa, jossa nautimme rennosta elämästä maaseudulla ja tutustuimme moniin kauniisiin kyliin. Yhden aurinkoisen päivän ohjelmaan kuului retki mielenkiintoiseen Marqueyssacin puutarhaan sekä sen lähistöllä sijaitsevaan Castelnaudin linnaan.
Marqueyssacin puutarha
Les jardins suspendus de Marqueyssac eli Marqueyssacin riippuvat puutarhat sijaitsevat Dordogne-joen rannoilta kohoavan kallioisen mäen päällä Beynac-et-Cazenacin ja La Roque-Gageacin kylien välissä. Nimessä lienee viittaus antiikin ajan seitsemään ihmeeseen kuuluneisiin Babylonin riippuviin puutarhoihin, jotka nekin ilmeisesti sijaitsivat samaan tapaan korkealla paikalla.
Ostamme Marqueyssacin puutarhaan saapuessamme yhdistelmäliput, joihin kuuluu sisäänpääsy myös Castelnaudin linnaan. Molempien restauroinnista nykyiseen kuntoon sekä avaamisesta yleisölle vastasi sama Rossillonin suku. Marqueyssacin puutarhan laidalta aukeaa hieno näkymä Castelnaudin linnalle päin.
Tilan historia ulottuu 1600-luvun lopulle, jolloin Aurinkokuninkaana tunnetun Ludvig XIV:n neuvonantaja Bertrand Vernet de Marqueyssac rakennutti paikalle pienen linnan. Nykyisin Marqueyssacin linna on jäänyt sen vierestä alkavaan suureen puutarhaan verrattuna sivuosaan, eikä rakennuksessa tunnu tarpeelliselta kuluttaa kovin paljoa aikaa.
Kurkkaamme joka tapauksessa sisälle linnaan, jonka muutamiin avoinna oleviin huoneisiin voi tutustua omaan tahtiin. Château de Marqueyssac edustaa nykyisessä asussaan 1800-luvun alkupuolen ranskalaista luksusasuntoa.
Puutarhojen näyttävin osa on sisäänkäynnin lähettyviltä löytyvä alue, joka koostuu muotoon leikatuista puista ja pensaista. Se sai alkunsa vuonna 1861, kun linnan perinyt Julien de Cerval istutti pihamaalle tuhansia puksipuita, joita alettiin leikata erilaisiin muotoihin. Puutarhat olivat de Cervalille suuri intohimon kohde, ja hän käyttikin elämänsä viimeiset kolme vuosikymmentä Marqueyssacin puutarhan kehittämiseen. Tilalla harrastettiin myös maanviljelystä.
Taitavasti leikatut puut ja pensaat muodostavat hauskoja muotoja varsinkin, kun niitä katsoo laajempana kokonaisuutena. Marqueyssacin puutarha lienee parhaimmillaan heinä- ja elokuun torstai-iltoina, jolloin täällä järjestetään romanttisia teemailtoja. Puutarha valaistaan silloin kynttilöin ja kuultavissa on elävää musiikkia.
Puutarha ehti olla vuosikymmenten kuluessa huonossakin kunnossa, kunnes tilan hankkinut Kléber Rossillon palautti sen nykyiseen loistoonsa. Marqueyssacin puutarhat avattiin hänen toimestaan turistinähtävyytenä maaliskuussa 1997.
Pysähdymme lounaalle puutarhan ravintolaan. Monella muullakin on nälkä samaan aikaan, joten joudumme jonottamaan vapaata pöytää tovin verran. Kesäkausi on vasta alkamassa ja tarjoilijavajaus viittaa siihen, ettei ravintolassa olla vielä varauduttu suureen kävijämäärään. Saamme lopulta hyvän pöydän, josta on hieno maisema Beynacin linnan suuntaan. Viereemme muurin päälle asettuu pian suuri riikinkukko, joka viihtyy paikoillaan melkein koko ateriamme ajan.
Listalta löytyy esimerkiksi salaatteja, quiche-piiraita ja lämpimiä voileipiä. Aikaa kuluu odottamaamme enemmän, mutta olemme kevyeen lounaaseen muuten tyytyväisiä.
Puutarhaan mahtuu paljon muutakin kuin sisäänkäynnin lähistöllä sijaitsevat muotoon leikatut pensaat, sillä alueella on kokoa noin 22 hehtaaria. Puutarha onkin suunniteltu erityisesti kävelyretkiä varten, ja alueella risteilee yhteensä kuuden kilometrin verran erilaisia polkuja.
Kallion päällä sijaitseva puutarha on muodoltaan pitkä mutta kapea, joten käytännössä tarjolla on kolme samansuuntaista pääreittiä, joista voi valita mieleisensä menomatkalle ja palata vaikkapa eri polkua pitkin takaisin. Pääreittien välillä voi myös liikkua poikittaisia polkuja pitkin. Kaikki tiet eivät vie täällä Roomaan, vaan ne johtavat puutarhan parhaalle näköalapaikalle.
Vehreä ympäristö miellyttää, mutta mitään varsinaista kukkaloistoa tässä puutarhassa on turha odottaa. Polkujen vieressä kulkee usein muotoon leikattuja pensasaitoja ja välillä voi sukeltaa vaikka eräänlaiseen vihreään tunneliin.
Lähdemme kulkemaan puutarhan poluista keskimmäistä, joka on nimetty Korkeuksien kävelyksi. Valitsemamme polku polveilee pieneltä kukkulalta toiselle, joten matkan varrella on lyhyitä mutta jyrkkiä nousuja ja laskuja.
Vaikka ravintolassa olikin ruuhkaa, vähenee väki sitä mukaa mitä kauemmas linnalta ehdimme. Näemme matkan varrella pari kivistä rakennusta sekä jonkin verran näköaloja laaksoon. Matkan varrelle jää myös lasten leikkipaikka keinuineen ja pari leikkeihin sopivaa puumajaa.
Päämääränämme on vajaan kilometrin päässä linnalta sijaitseva näköalapaikka, josta kelpaa ihailla maisemaa Dordogne-joelle ja sen mutkassa sijaitsevaan La Roque-Gageacin kylään. Maisemaa on kehuttu yhdeksi Dordognen parhaista, ja sitä se varmasti onkin.
Jyrkänteen päälle rakennettu näköalaparveke sijaitsee noin 130 metriä joen yläpuolella. Ihailemme maisemaa kaikessa rauhassa ja käännymme sitten näköalapaikalta takaisin linnalle päin.
Kuljemme nyt puutarhan joenpuoleista reunaa seurailevaa Kallioreittiä pitkin. Tämä polku on selvästi edellistä helppokulkuisempi ja nopeampi. Näemme matkan varrella muun muassa pienen mutta kauniin vesiputouksen.
Reitin varrella on myös paljon hauskanmuotoisia kalkkikivikallioita. Koska polku seurailee jyrkänteen reunaa, ovat laaksomaisematkin suurimman osan ajasta avoimempia kuin menomatkalla. Puutarhavierailu on oikein miellyttävä kokemus, sillä saamme kävellä vaihtelevalla alueella ja nauttia luonnon kauneudesta monin tavoin.
Lisätiedot: marqueyssac.com
Castelnaudin linna
Puutarhasta on vain parin kilometrin matka Dordogne-joen vastarannalle Castelnaud-la-Chapellen kylään, joten pääsemme autolla perille muutamassa minuutissa. Maksulliselta parkkipaikalta kävellään ensin lyhyt mutta jyrkkä alamäki kylälle, minkä jälkeen edessä on nousu ylös Castelnaudin linnalle. Pysähdymme varjoisan kujan varrelle syömään jäätelöt. Jykevä linna kohoaa vaikuttavana hahmona pienen kylän yläpuolella.
Olemme liikkeellä kesäkuisena arkipäivänä ja iltapäivä on ehtinyt jo melko pitkälle. Yllätymme siitä, kuinka hiljaista Castelnaud-la-Chapellen kylällä on. Linnan sisäänkäynnille ei tarvitse jonottaa, eikä paikalla näy kuin muutamia matkailijoita.
Rauhallisuus on tietysti hyväkin asia, mutta toisaalta ilmapiiri on kovin erilainen kuin niinä vilkkaina päivinä, kun linnassa järjestetään erilaisia tapahtumia. Silloin tunnelmaa luovat keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet ihmiset ja teemaan sopivat näytökset.
Kierrämme linnan sisätilat perusteellisesti mutta melko nopeasti läpi. Linnassa toimii keskiaikaiseen sodankäyntiin keskittyvä museo, jossa on esillä pyssyjä, miekkoja, haarniskoita ja muita vastaavia esineitä. Nähtävillä olisi myös pari paikalliseen historiaan liittyvää videota. Sota-aiheinen teema jatkuu pihamaalla, jonne on koottu esimerkiksi katapultteja.
Nykyinen Château de Castelnaud rakennettiin aiemmin tuhotun linnan paikalle 1200-luvulla, ja se koki keskiajan melskeissä monia eri vaiheita. Linna päätyi 1300-luvulla Caumontin aatelissuvulle, joka oli englantilaisten puolella satavuotisessa sodassa ranskalaisia vastaan.
Castelnaudin linna ehti pitkän konfliktin aikana olla lähinnä juonittelujen seurauksena useampaan kertaan molempien osapuolten hallussa, kunnes Ranskan kuninkaan Kaarle VII:n joukot karkottivat englantilaiset lopullisesti kolmeviikkoisen piirityksen jälkeen vuonna 1442.
Linna palasi satavuotisen sodan jälkeen Caumontien käsiin. He vahvistivat Castelnaudia entisestään, mutta rakennuttivat lähistölle Milandesin linnan, josta tuli aatelisille Castelnaudia miellyttävämpi asuinpaikka. Julkaisin tuosta linnasta jo aiemmin jutun Château des Milandes – Joséphine Bakerin linna.
Tänne Castelnaudin linnaan jäi Milandesin valmistumisen jälkeen vain kourallinen sotilaita, kunnes 1500-luvun jälkimmäisen puoliskon uskonsodat vaativat paikalle jälleen lisää joukkoja. Pelätty sotapäällikkö Geoffroy de Vivans puolusti kotikylänsä linnaa ja protestanttisia Caumonteja sekä kylvi ympäristöön kauhua.
Caumontit selvisivät uskonsodista, mutta heidän aikansa tällä seudulla päättyi vuoden 1789 vallankumoukseen, jonka seurauksena he joutuivat pakenemaan Ranskasta. Linna muuttui louhokseksi, jonka kiviä purettiin pala palalta muihin käyttötarkoituksiin.
Château de Castelnaud pelastui rappiolta 1960-luvulla, kun sen hankkinut Rossillonin suku käynnisti mittavat restaurointityöt. Linna julistettiin kansalliseksi monumentiksi ja korjausurakka saatiin valmiiksi vuonna 1985, jolloin Château de Castelnaud avattiin museona. Nykyään se on avoinna ympäri vuoden ja kävijämäärällä mitattuna koko Lounais-Ranskan suosituin linna.
Linnan parasta antia ainakin meille taitavat olla maisemat Dordogne-joen laaksoon. Muureilta on upeat näkymät kauas eri ilmansuuntiin. Dordognen alue on kaunista kumpuilevaa seutua, jossa riittää keskiaikaisia kyliä, linnoja, luolia ja aitoa ranskalaisen maaseudun tunnelmaa. Kallion päälle rakennetut Marqueyssacin puutarhat erottuvat yllä olevan kuvan vasemmassa yläkulmassa.
Muutaman kilometrin päässä häämöttää Beynacin linna, jota vastustamaan Castelnaudin linna alun perin rakennettiin. Beynac pysyi satavuotisessa sodassa Ranskan puolella, joten se oli enimmäkseen Englantia kannattaneen Castelnaudin arkkivihollinen. Pitkästä vihanpidosta huolimatta linnojen välillä ei koskaan käyty suoraa taistelua.
Castelnaud-la-Chapellen kylä on valittu Ranskan kauneimpien listalle. Paikan viehätys perustuu hyvin pitkälti linnaan, sillä muurien juurelle levittäytyvä keskiaikainen kylä on kovin pieni. Linnavierailun jälkeen tekemämme kierros pittoreskeilla kujilla jää lyhyeksi, sillä kiinnostavaa nähtävää on vain suppealla alueella.
Retkipäivä on ollut hyvin antoisa, sillä Marqueyssacin puutarha ja Castelnaudin linna ovat hienoja vierailukohteita. Niiden lisäksi suosittelen lähistön nähtävyyksistä myös Château des Milandesia. Seudun kauneimmista kylistä Beynac-et-Cazenac, La Roque-Gageac sekä Domme sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä toisistaan Dordogne-joen rannalla. Noista kolmesta kylästä on tulossa oma yhteinen blogijulkaisunsa myöhemmin.
Lisätiedot: castelnaud.com
Ranska
Château des Milandes – Joséphine Bakerin linna
Yksi Ranskan Dordognen sykähdyttävimmistä nähtävyyksistä on Milandesin linna, jossa riittää kauneutta niin sisätiloissa kuin puutarhassakin. Museoidussa linnassa voi tutustua sen entisen asukkaan Joséphine Bakerin vaiherikkaaseen elämäntarinaan.
Kapea lehmälaitumien ohitse kulkeva maalaistie vie meitä kohti päivän retkikohdettamme Milandesin linnaa. Ehdimme jo nähdä korkean tornin, ennen kuin tie sukeltaa vielä kerran puiden siimekseen. Saavumme muutaman rakennuksen ohitettuamme suurelle parkkipaikalle. On aika lukita auto ja tutustua renessanssilinnaan, josta Joséphine Baker teki kuuluisan.
Château des Milandes rakennettiin Caumontin aatelissuvun kodiksi 1400-luvun lopulla. Caumontit hallitsivat myös muutaman kilometrin päässä sijaitsevaa suurempaa Castelnaud-la-Chapellen linnaa, mutta se koettiin liian karuksi asumiseen. Ymmärrän aatelisia tässä asiassa hyvin, sillä Milandes on ainakin nykyasussaan oikein kodikas, toisin kuin sotilaskäyttöön rakennettu askeettinen naapurinsa. 1500-luvulla elettiin epävakaita aikoja, jolloin muun muassa uskonsodat repivät Ranskaa. Protestanttisen Caumont-suvun suuruuden päivät päättyivät lopullisesti Ranskan vallankumoukseen 1700-luvun viimeisinä vuosina.
Château des Milandes jäi enemmän tai vähemmän hunningolle noin sadaksi vuodeksi, kunnes naisten alusvaatebisneksessä rikastunut Charles Claverie hankki ja remontoi sen 1900-luvun alussa. Paikallisessa historiassa alkoi uusi luku vuonna 1937, kun maailmankuulu viihdetaiteilija Joséphine Baker vuokrasi linnan käyttöönsä. Hän lunasti Château des Milandesin omakseen vuosikymmentä myöhemmin yhdessä Jo Bouillonin kanssa. Säveltäjänä ja jazzorkesterin johtajana menestynyt Bouillon oli Joséphine Bakerin neljäs aviomies, mutta tämäkin liitto päättyi eroon vuonna 1961. Sukunimi Baker on peräisin Joséphinen toiselta mieheltä Willieltä. Ranskan kansalaisuuden hän sai puolestaan kolmannen avioliittonsa kautta.
Ihailemme aluksi linnan puutarhaa, joka onkin harvinaisen upea. Linnan restauroija Charles Claverie palkkasi puutarhan suunnittelutyöhön maisema-arkkitehti Jules Vacherot’n, joka oli tehnyt hyvää työtä pääpuutarhurina vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä. Puutarha kukoisti myös Joséphine Bakerin aikaan, sillä maailmantähdellä oli palkkalistoillaan koko joukko puutarhureita. Taloudellisen tilanteen heikentyessä puutarha jäi kuitenkin oman onnensa nojaan ja rehevöityi.
Alue uudistettiin muutamia vuosia sitten perusteellisesti, mutta puutarhan vanhaa ilmettä kunnioittaen. Erityisesti puutarhan mahtipontisin osa on todella kaunis ja tuo mieleen jopa Versailles’n, vaikka mittakaava onkin huomattavasti pienempi. Näyttävimmän alueen takaa lähtevää polkua pitkin voi tehdä pienen kierroksen metsäisemmällä alueella.
Puutarhakierroksen jälkeen on aika siirtyä sisätiloihin. Liput tarkastavassa hyväntuulisessa tummaihoisessa rouvassa on mielestäni jotain samaa kuin Joséphine Bakerissa itsessään, ja tunnemme itsemme hyvin tervetulleiksi. Linna on nykyisin Joséphine Bakerin elämästä kertova museo, jonka mielenkiintoiseen antiin saa tutustua omaan tahtiin.
Saamme mukaamme laitteet, joista voi kuunnella selostusta huone kerrallaan. En vielä ihan kierroksen alkuvaiheessa innostu historiasta, vaan valitsen mieluummin kuunneltavakseni Bakerin esittämiä lauluja. Alan kuitenkin keskittyä myös tarinoihin, kun niiden aihe vaihtuu rakennuksen historiasta Joséphine Bakerin ainutlaatuiseen elämään ja uraan. Valokuvaus on linnan sisätiloissa kielletty, joten jatkan tarinaa ulkona napattujen otosten sekä kuvapankin arkistokuvien värittämänä.
Joséphine Baker nousi 1920-luvulla maailman tunnetuimpien viihdetähtien joukkoon. Tie huipulle oli kivikkoinen, sillä Joséphine – alun perin Freda Josephine McDonald – syntyi vuonna 1906 köyhiin oloihin Saint Louisissa Yhdysvalloissa. Hän alkoi jo nuorena haaveilla urasta esiintyjänä ja muutti New Yorkiin, josta siirtyi 19-vuotiaana Pariisiin. Elämä Yhdysvalloissa oli ollut erityisesti rasismin vuoksi vaikeaa, mutta Euroopassa kaikki muuttui. Ranska ihastui nopeasti eksoottiseen tanssijattareen. Persoonalliset ja komiikkaakin sisältäneet esitykset herättivät suurta huomiota, varmasti myös siksi että kaunotar nähtiin usein lavalla lähes alastomana. Joséphine menestyi pian myös laulajana sekä näytteli muutamissa elokuvissa.
Joséphine oli kovasti kiitollinen kaikesta mitä Ranska oli hänelle tarjonnut, joten nainen halusi auttaa maata toisen maailmansodan aikana kaikin keinoin. Baker toimikin muun muassa vakoojana. Maailmantähti solahti luontevasti erilaisiin juhliin, joissa sai urkittua vihollismaiden edustajilta arvokasta tiedustelutietoa. Château des Milandes toimi turvapaikkana vastarintaliikkeen henkilöille ja juutalaisille pakolaisille, minkä lisäksi linnaan kätkettiin aseita. Kun tilanne saksalaisten miehittämässä Ranskassa muuttui liian vaaralliseksi, jatkoi Baker tiedustelutyötään ulkomailta käsin. Kenraali Charles de Gaulle palkitsi Bakerin korkea-arvoisilla kunniamerkeillä pyyteettömästä työstä Ranskan puolesta. Bakerin rakkaus uutta kotimaataan kohtaan oli aitoa, ja häntä on kutsuttu ranskalaisemmaksi kuin ranskalaiset itse.
On kiehtovaa kuulla, kuinka vähäpukeisena tanssijattarena julkisuuteen ponnahtaneesta naisesta kehittyi suuresti arvostettu laulaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja roolimalli. Baker kärsi varsinkin synnyinmaassaan Yhdysvalloissa ihonväristään johtuneesta syrjinnästä, minkä vuoksi hänestä kasvoi rasismia kiihkeästi vastustanut peloton ihmisoikeusaktivisti. Tästä kumpusi myös Bakerin halu adoptoida huollettavakseen peräti 12 lasta eri puolilta maailmaa. Hän halusi todistaa ”sateenkaariheimoksi” kutsumansa lapsijoukon avulla, että eri puolilta maailmaa kotoisin olevat ihmiset voivat elää sovussa keskenään.
Joséphine Baker esiintyi muutaman kerran myös Suomessa. Vuonna 1954 ohjelmassa oli esiintyminen Linnanmäen Peacockissa, ja tuolla matkalla hän adoptoi helsinkiläisestä orpokodista mukaansa yhdeksän kuukauden ikäisen Jarin. Linnassa on useita valokuvia lapsijoukosta, josta vaalea Jari on helppo tunnistaa. Joséphine ei hyväksynyt Jarin homoseksuaalisuutta, joten poika muutti teini-iässä adoptioisänsä Jo Bouillonin luokse Argentiinaan. Sieltä matka jatkui Yhdysvaltoihin, jossa mies käyttää etunimeä Jarry. Hänellä on nykyisin New Yorkissa Chez Josephine -niminen ravintola.
Linnan sisätiloissa on esillä Joséphine Bakerille kuuluneita tavaroita esiintymisasuista lähtien. Kierroksen aikana nähdään muun muassa makuuhuone ja kylpyhuone, suuri keittiö, biljardisali sekä lopuksi näyttävä ruokasali, jossa järjestettiin aikoinaan hienoja juhlia. Käymme myös tornihuoneessa, jonka ikkunoista voi ihailla Dordognen maisemia. Linna vaikuttaa kodikkaalta, ja siellä nautittiin sähkön sekä juoksevan veden kaltaisista mukavuuksista jo silloin, kun ne eivät olleet Ranskan maaseudulla itsestäänselvyyksiä.
Museo suhtautuu Joséphine Bakeriin suorastaan palvovaan sävyyn. Hänen elämäntarinansa onkin harvinaisen inspiroiva, ja uskon Joséphinen olleen hyvä ihminen. Toisaalta tuskin hänkään oli ihan niin täydellinen kuin museo antaa kenties ymmärtää. Esimerkiksi adoptiolapset olivat Joséphinelle varmasti tärkeitä, mutta toisaalta hän oli työmatkojensa vuoksi usein poissa kotoa, ja lapset elivät linnassa melko eristynyttä elämää. Työkiireiden ja perheajan välillä tasapainoilu on toki tuttu haaste meille tavallisillekin tallaajille.
Joséphine Bakerin viimeiset vuodet sisälsivät monenlaisia murheita, kuten rahahuolia. Linnan ylläpito oli kallista, varsinkin kun sen ympärille oli rakentunut kokonainen kylä teattereineen, tanssisaleineen ja maatiloineen. Laulajatähti olisi halunnut jo lopettaa esiintymisuransa, mutta rahapula pakotti hänet yhä uudestaan lavalle. Joséphine menetti lopulta sekä rahansa että terveytensä. Château des Milandes jouduttiin pakkohuutokauppaamaan, mutta epätoivoinen Baker ei olisi siltikään halunnut poistua linnasta. Onneksi hyvä ystävä Grace Kelly tarjosi Joséphinelle uuden kodin Monacon lähistöltä.
Joséphine Baker esiintyi viimeisen kerran Pariisissa huhtikuussa 1975. Hän sai muutamaa päivää myöhemmin sairauskohtauksen ja menehtyi aivoverenvuotoon. Pariisin La Madeleinessa pidetyt hautajaiset saivat suurta huomiota, minkä jälkeen Baker haudattiin Monacoon. Bakerille myönnettiin poikkeuksellinen kunnianosoitus vuonna 2021, kun hän sai hautamuistomerkin Ranskan suurimpien merkkihenkilöiden rinnalle Pariisin Panthéoniin. Häntä ennen Panthéoniin ei ollut haudattu yhtään esiintyvää taiteilijaa, tummaihoista naista tai amerikkalaissyntyistä ihmistä. Alkuperäiseen hautaan ei kajottu, joten maalliset jäännökset lepäävät edelleen Monacossa.
Tutustumme varsinaisen linnan lisäksi vielä toiseenkin rakennukseen. Linnan rakennuttaja François de Caumont halusi pystyttää pihapiiriin 1500-luvun alussa yksityisen kappelin, josta tulisi hänen oma hautapaikkansa. Kappeli autioitui Caumontin suvun poistuttua Ranskan vallankumouksen jälkeen, ja rakennusta käytettiin jopa latona ja tallina. Rakennus oli jälleen vuonna 1947 kirkollisessa käytössä, kun siellä vietettiin Joséphine Bakerin ja Jo Bouillonin häitä.
Kappeli sai uudet omistajat vuonna 2016, minkä jälkeen siellä on tehty runsaasti restaurointitöitä ja esimerkiksi seinien taideteoksia on entisöity. Olemme juuri tehneet antoisan kierroksen linnassa, joten emme jaksa enää kappelin puolella kunnolla keskittyä kuulokkeista tulevaan englanninkieliseen selostukseen. Viime vuosien arkeologisissa kaivauksissa on tehty jännittäviä ja myös osittain arvoituksiksi jääneitä löytöjä, joten tarinat ovat kyllä sinänsä mielenkiintoisia.
Linnan yhteydessä toimii ravintola, jonne ehdimme vasta lounasajan päätyttyä. Tarjolla on sentään täytettyjä patonkeja, joilla saa siirrettyä nälkää pari tuntia eteenpäin. Terassin varjojen alle on mukava istahtaa hetkeksi lepuuttamaan jalkoja.
Château des Milandesin pihamaalla järjestetään varsinkin kesäisin lintunäytöksiä, joissa esitellään koulutettujen haukkojen, pöllöjen ja muiden lintujen toimintaa. Katselemme näytöstä hetken sivummalta, mutta emme istahda alas katsomoon.
Château des Milandes sijaitsee Castelnaud-la-Chapellen kunnassa Ranskan lounaisosassa. Lähin kaupunki on Sarlat-la-Canéda ja suurempaan Bergeraciin on noin kuudenkymmenen kilometrin matka. Me ostimme liput portilta, eikä ainakaan kesäkuisena maanantaina ollut jonoa lainkaan. Vierailu oli kaikin puolin todella miellyttävä, sillä emme osuneet minnekään yhtä aikaa suurten ryhmien kanssa. Tilanne saattaa vaihdella ja ainakin heinä-elokuussa lienee vilkkaampaa. Pääsylippuja myydään myös linnan omilla nettisivuilla.
Suosittelen varaamaan linnavierailuun reilusti aikaa, sillä Joséphine Bakerista kertova museo on mielenkiintoinen ja puutarhassa on mukava kierrellä kiireettömästi. Kohtaamme vielä poistuessamme uudelleen lippumme tarkastaneen naisen, joka kyselee, pidimmekö linnasta ja opimmeko jotakin uutta. Linnan ja puutarhan kauneudesta on vaikeaa olla pitämättä, ja Joséphine Bakerin elämäntarina teki meihin suuren vaikutuksen. Ystävällinen nainen heittää hyvästit toivomalla, että meissä jokaisessa olisi edes pieni palanen Joséphine Bakeria.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
22.8.2024 at 12:04
En tiennytkään, että Bordeauxin keskusta-alue on Unescokohde. Eipä ainakaan vähennä kiinnosta matkustaa joskus sinnekin – eikä sekään, että olen kuullut kaupungista paljon kehuja. Tuo Saint-Michelin basilika näyttää todella hienolta ja kaupungin viheralueet olisivat itselleni niitä pakollisia vierailukohteita.
Mika / Lähtöportti
26.8.2024 at 18:41
Bordeaux’ssa on mukavasti nähtävää moneen makuun, oikein miellyttävä kohde muutaman päivän kaupunkilomalle. Unescon listalle pääsy ei varsinaisesti hyppää kaupungissa silmille, mutta vanhoja, varsinkin 1700-luvulla rakennettuja taloja on paljon. Ranskan kaupungeista vain Pariisissa on enemmän suojeltuja rakennuksia kuin Bordeaux’ssa.
Virpi / Virpin Maailma
26.8.2024 at 22:06
Itse olen tällä hetkellä tosi innostunut Ranskasta. Sieltä on viime aikoina ollut paljon blogijuttuja ja itsekin kesällä lomailin Nizzassa. Jotenkin nyt vasta kolahtanut miten monipuolinen maa se on täynnä hienoja kaupunkeja ja suloisia pikkukyliä. Bordeaux kiinnostaa kovasti. Eikös tänne aika hiljattain vielä ole ollut Suomestakin suoria lentoja?
Mika / Lähtöportti
27.8.2024 at 10:37
Ranska on kyllä laaja ja monipuolinen maa, jossa riittää paljon erilaisia alueita kylineen sekä kaupunkeineen, luontoa unohtamatta. Olen matkustanut Ranskassa enimmäkseen Pariisissa ja Rivieralla, ja itsekin vasta viime vuosina innostunut suunnittelemaan matkoja eri puolille maata. Bordeaux on tosi kiva kaupunki, suosittelen lämpimästi! Muistan, että Finnair aloitti suorat lennot Bordeaux’hon muutama vuosi sitten, mutten ole varma jatkuivatko ne enää koronasulkujen jälkeen. Ainakaan nyt suoria lentoja ei ollut tarjolla.