Seuraa somessa

Ranska

Bordeaux’n luova keskus Darwin

Julkaistu

-

Bordeaux on mielenkiintoinen kaupunki, josta löytyy koettavaa moneen makuun. Tutustuimme nimellä Darwin Eco-système tunnettuun vaihtoehtoiseen taidekeskukseen, josta löytyy muun muassa katutaidetta, työpajoja, putiikkeja, ruokaa sekä juomaa.

Aistimme hyväntuulista boheemia tunnelmaa, kun astumme helteisenä kesäkuun päivänä Darwin Eco-systèmen alueelle. Olemme liikkeellä vaimon kanssa kahdestaan, sillä mummo on vienyt tyttäret ostoksille Bordeaux’n keskustaan Garonne-joen toisella puolella. Meistä tuntuu hauskalta tutustua kaupunkiin myös täällä Unescon maailmanperintölistalle päässeen historiallisen keskustan ulkopuolella.

bordeaux_darwin_11


Darwinia on helppo verrata monen suomalaisenkin tuntemaan Telliskiven luovaan keskukseen, josta on tullut yksi Tallinnan suosituimmista vierailukohteista. Mieleeni palaa myös Ljubljanassa näkemäni vaihtoehtoinen kulttuurikeskus Metelkova, johon verrattuna Darwin tuntuu kyllä paljon siistimmältä.

bordeaux_darwin_03


Värikäs ja kiehtova Darwin toimii entisellä armeijan alueella. Kasarmit otettiin käyttöön 1870-luvulla ja sotilastoiminta jatkui aina vuoteen 2005 saakka. Armeijan poistuttua paikalliset graffititaiteilijat ja rullalautailijat ottivat hylätyn alueen pian omakseen. Siellä täällä näkyy yhä merkkejä alueen sotilashistoriasta, vaikka nykyinen toiminta onkin aivan toisenlaista.

bordeaux_darwin_10

 
Bordeaux’n kaupungilla oli aluetta varten mielessään suuria uudistussuunnitelmia, joten entisiä kasarmeja uhkasi purkaminen. Paikalliset asukkaat halusivat kuitenkin säilyttää historialliset rakennukset ja luoda niihin uudenlaista toimintaa. Ideat olivat niin hyviä, että ne vakuuttivat kaupungin johdon. Näin sai alkunsa Darwin Eco-système, josta on muotoutunut kukoistava innovatiivinen keskus.

bordeaux_darwin_07


Katselemme uteliaina ympärillemme ja kurkistamme parin rakennuksen sisäpuolelle. Löydämme pian muun muassa taidepajoja, kahvilan sekä jonkinlaisen yksityistilaisuuden, jota varten rajattuun tilaan melkein vahingossa päädymme. Läheltä pitää, ettei kukaan ehdi antaa kutsuvieraille tarjottavia herkkuja käteemme. Darwinista on kehittynyt suosittu tapahtumapaikka, jossa järjestetään muun muassa konsertteja ja taidenäyttelyitä. Eräässä rakennuksessa toimii suuri kirpputori, jossa kiertelemme hetken aikaa.

bordeaux_darwin_13


Darwinista löytyy vaikka mitä niin paikallisten arkea kuin vapaa-aikaakin ajatellen. Tarjolla on esimerkiksi runsaasti yhteisöllisiä toimistotiloja pienyritysten käyttöön. Alueelta löytyy taiteilijoiden ja käsityöläisten työpajoja sekä tietenkin myös myyntipisteitä. On helppo nähdä, kuinka Darwinin ilmapiiri sopii nimenomaan luovaan toimintaan.

bordeaux_darwin_06

 
Viihdymme värikkäällä alueella hyvin. Useat seinäpinnat ja muurit ovat graffititaiteen peitossa. Monet teoksista ovat laadukkaita ja näyttäviä, joten niitä on mukava kierrellä katselemassa.

bordeaux_darwin_08


Kävelemme Darwinin alueen melko tarkasti ympäri, joten saamme paikasta hyvän yleiskäsityksen. Vaikka ilmapiiri onkin nuorekas, näkyy paikalla myös varttuneempaa väkeä. Ainakin päiväsaikaan on myös sopivan hiljaista, eli missään ei pauhaa liian kovaäänistä musiikkia tai kuulu muitakaan häiritseviä ääniä.

bordeaux_darwin_05


Yllätymme, kun huomamme että graffitien peittämän kujan päässä näyttäisi toimivan jonkinlainen koulu. Selvitän myöhemmin, että kyseessä on kokeellinen lukio. Oppilaitoksessa ei ole määrättyjä luokkahuoneita, vaan opiskelijoille pidetään tunteja eri puolilla Darwinin aluetta. Ideana on löytää ja luoda uusia oppimistapoja. En tiedä miten opiskelu kyseisessä lukiossa oikeasti sujuu, mutta voisin kuvitella päivien olevan monipuolisempia kuin tavallisessa koulussa.

bordeaux_darwin_09


Yhdessä Darwinin rakennuksista toimii skeittihalli, jossa näkyy arkipäivänäkin jonkin verran rullalautailijoita. Sisäänkäynnin vieressä on pitkä rivi vanhan ajan flippereitä. Samoilta nurkilta löytyy polkupyöräkorjaamo. Liikuntamahdollisuuksia tarjoaa myös Darwinin jooga- ja pilatesstudio.

bordeaux_darwin_14


Darwinin ideologia tulee hyvin selväksi varsinkin keskuksen omia mainostekstejä lukiessa. Kaikessa toiminnassa otetaan ilmastokysymykset huomioon ja panostetaan kestävään kehitykseen, kierrätykseen sekä ekologisuuteen. Myös sosiaalisuus, luovuus ja uuden kokeileminen ovat täällä tärkeitä arvoja. Kauniit tekstit kuulostavat paikoitellen ehkä liiankin hyviltä ollakseen totta, mutta paikan päällä on helppo huomata monen asian olevan kohdallaan.

bordeaux_darwin_04

 
Darwinissa ei tarvitse kärvistellä nälkäisenä tai olla kuivin suin. Alueelta löytyy muun muassa leipomo, suklaapuoti, pienpanimo-oluiden myyntipiste sekä mahdollisuus paikallisen viinin maisteluun. Me suuntaamme nimellä Magasin Général tunnetulle ravintola-alueelle, jota mainostetaan Euroopan suurimpana luomubistrona. Tarjolla on tuoreista aineksista valmistettua lähiruokaa. Ruokalista on Darwinin ekologiseen henkeen sopivasti hyvin kasvispainotteinen, mutta huomaan listalla ainakin yhden kana-annoksen.

bordeaux_darwin_02


Syömme lounaan suuressa salissa, jossa on käydessämme miellyttävän väljää. Onnistumme pääsemään viihtyisään ikkunapöytään, jossa on mukava nauttia Darwinin tunnelmasta. Halli on sisustettu puukalusteilla ja erilaisilla tuoleilla, kuten tämän tyylisissä trendikkäissä paikoissa on tapana. Ruoat ja juomat tilataan baaritiskiltä, minkä jälkeen valmiit annokset noudetaan itse keittiön tiskiltä. Valitsemme itsellemme pastat, jotka ovatkin oikein maukkaita ja runsaan kokoisia. Helteisen päivän juomiksi sopivat raikkaat lemonadet.

bordeaux_darwin_12

 
Darwin on inspiroiva ja Bordeaux’n muusta tarjonnasta poikkeava vierailukohde, jossa käyminen on miellyttävä kokemus. Nautimme rennosta tunnelmasta, jonka ansiosta Darwin tuntuu jonkinlaiselta urbaanilta keitaalta. Tällaisia paikkoja toivoisi nousevan myös muihin kaupunkeihin eri puolille Eurooppaa!

Lisätietoa Darwin Eco-systémestä löytyy nettisivuilta darwin.camp.

Lue myös koko kaupungista kertova juttuni 20 kohdevinkkiä viehättävään Bordeaux’hon.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

1 kommentti

  1. Tämä oli itselleni ihan tuntematon kohde. Mutta kuulostaa kyllä oikein kiinnostavalta. Tällaisia paikkoja toden totta toivoisi syntyvän ympäri Eurooppaa!

    • Mika / Lähtöportti

      8.6.2025 at 21:03

      Darwinia tuskin tunnetaan kovin hyvin Bordeaux’n ulkopuolella. Tämäntyyppiset paikat ovat mukavia käydä tutustumassa ja varmasti erityisen mieluisia paikallisille asukkaille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ranska

Historiallinen Monpazierin kylä Dordognessa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Palaan vielä kerran vuoden takaiseen Dordognen-matkaan ja tällä kertaa Monpazieriin, joka kuuluu Les Plus Beaux Villages de France -järjestön Ranskan kauneimpien kylien listalle. Vietimme Monpazierissa mukavan iltapäivän.

Monpazierin perusti vuonna 1285 Englannin kuningas Edward I ja sitä pidetään malliesimerkkinä bastidesta eli Lounais-Ranskaan keskiajalla rakennetusta linnoitetusta kylästä tai kaupungista. Bastideja rakennettiin noin kolmesataa kappaletta. Ideana oli koota ihmiset maatiloilta kaupunkeihin, joita oli helpompi hallita sekä puolustaa. Samalla kaupankäyntikin vilkastui. Ranskan ja Englannin välillä vuonna 1337 syttynyt satavuotinen sota johti monien linnojen rakentamiseen kaupunkien yhteyteen.

monpazier06


Saavumme Monpazieriin aurinkoisena sunnuntaipäivänä. Muurin ulkopuolelle jäävällä aukiolla on meneillään jonkinlainen viinitapahtuma, joka on houkutellut paikalle paljon ihmisiä. Niinpä joudummekin etsimään parkkipaikkaa hieman syrjemmältä, mutta väljä pysäköintialue löytyy onneksi jo parinsadan metrin päästä.

monpazier10


Astumme kylän portista kadulle, jonka asfaltointi hieman latistaa keskiaikaista tunnelmaa.  Monpazierin tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu jämpti ruutuasemakaava.

monpazier09


Suorat kadut johtavat kylän keskellä levittäytyvälle Place des Cornières -aukiolle, jolla on käyty kauppaa jo vuosisatojen ajan. Aukio näyttää kylän kokoon nähden suorastaan mahtipontisen suurelta.

dordogne_monpazier_03


Place des Cornières herää eloon erityisesti kylän perinteisenä markkinapäivänä torstaisin. Aukiota koristaa ikivanhalta näyttävä puinen markkinakatos. Rakennelma lienee alueelle hyvin tyypillinen, sillä esimerkiksi Belvèsin torilla on aivan vastaavanlainen katos.

monpazier05


Aukion laidalla holvikaarten alla on muutamia kauppoja, joista voi hankkia matkamuistoksi vaikkapa käsintehtyä keramiikkaa, lasiesineitä, koruja tai paikallista saippuaa. Tarjolla on toki myös vaatteita ja kenkiä. Seudun tyypillisiin elintarvikkeisiin kuuluvat erityisesti hanhenmaksa sekä tryffelit.

monpazier08


Lounasaika on jo parhaimmillaan, joten mekin haluamme syödä ennen kuin on liian myöhäistä. Tällaisten kylien ravintolat noudattavat perinteisiä ranskalaisia ruoka-aikoja, ja esimerkiksi valitsemassamme Côté Hallesissa lounasta tarjoillaan kello kahdestatoista eteenpäin parin tunnin ajan. Saamme hetken odottelun jälkeen vapaan pöydän Monpazierin keskusaukion laidalta markkinakatoksen vierestä.

monpazier11

 
Ruokalista on kirjoitettu suurille tauluille, joita siirrellään pitkin terassia niin, että tilausvuorossa olevat näkevät mitä on tarjolla. Listalta löytyy esimerkiksi salaatteja, pastaa, ankanrintaa ja paistettua mustekalaa, joista kokeilen jälkimmäistä. Ateriasta tulee miellyttävä kokemus ympäristössä, jossa useimmat asiakkaista puhuvat kovaan ääneen ranskaa. On mukava istua historiallisen aukion laidalla ja aistia paikallista tunnelmaa.

monpazier07


Kiertelemme hetken pienen kylän suorilla kaduilla, joiden varsilla on muutamia kauppoja sekä jokunen ravintola ja leipomo. Toisin kuin moni muu bastide, on Monpazier selvinnyt vuosisadasta toiseen ilman suuria vaurioita. Vanhojen kivitalojen seiniä koristavat värikkäät köynnökset sekä muut kauniit kukkaistutukset.

monpazier04

 
Pistäydymme Saint-Dominiquen kirkossa, jonka torni kohoaa muun kylän yläpuolelle. Kivikirkon sisätilat tuntuvat helteisenä päivänä mukavan viileiltä. Sytytän Lourdesin Neitsyt Marian kuvalla koristellun kynttilän. Tarjolla olisi myös muutamille muille eri pyhimyksille omistettuja kynttilöitä.

monpazier01

 
Monpazierin kivitalot huokuvat historiaa ja kylä on kaunis, mutta se näyttää moniin naapureihinsa verrattuna myös hieman vaatimattomalta. Tämä johtuu siitä, että Monpazier on rakennettu melko tasaiselle maalle, eikä sen lähistöllä ole mainittavaa vesistöä. Kylän ohitse virtaava Dropt-joki on nykyisessä tilassaan kuihtunut lähes huomaamattomaksi. Useat muut lähiseudun kauniit kylät sijaitsevat dramaattisemmissa maisemissa korkeilla kukkuloilla tai merkittävän Dordogne-joen varrella.

monpazier03


Käymme vielä lopuksi katsomassa kylän porttien ulkopuolella olevaa vesiallasta, jonka äärelle Monpazierin naiset kokoontuivat entisaikaan pesemään pyykkiä ja vaihtamaan kuulumisia. Vesi tulee luonnonlähteestä, joten se on hyvin puhdasta. Monpazieriin vedettiin vesijohdot 1950-luvulla, minkä jälkeen pyykinpesu on siirtynyt kotien sisäpuolelle. Ohitamme vesialtaalta palatessamme paikallisen pienpanimon, jossa on meneillään hyväntuulinen countrymusiikkikonsertti. On mukavaa, että kylällä riittää tapahtumia.

monpazier02

 
Monpazier sijaitsee Lounais-Ranskassa Dordognen alueella. Kylästä on noin kolmen vartin ajomatka seudun merkittävimpiin kaupunkeihin Bergeraciin sekä Sarlat-la-Canédaan. Ihastuimme matkallamme kovasti Dordognen kauniisiin kyliin sekä maalaismaisemiin, ja aluetta onkin helppo suositella rauhallisesta lomailusta nauttiville matkailijoille.

dordogne_monpazier_01


Lue myös muut Dordognesta kertovat juttuni, joita ovat:
7 kaunista kylää Ranskan Dordognessa
Hurmaavan kaunis Limeuil
Markkinoiden, luolien ja juustojen Belvès
Château des Milandes – Joséphine Bakerin linna
Marqueyssacin puutarha ja Castelnaudin linna
Dordognen kylät Beynac, La Roque-Gageac ja Domme

Jatka lukemista

Ranska

Bordeaux’n viinimuseo Cité du Vin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Bordeaux on yksi maailman tunnetuimmista viinialueista. Ei siis liene suuri yllätys, että Bordeaux’n kaupungissa toimii aiheelle omistettu suuri museo Cité du Vin. Löysimme museosta sekä viinitietoutta että poikkitaiteellisia kokemuksia.

Cité du Vin eli Viinin kaupunki avattiin kesäkuussa 2017 ja se nousi nopeasti Bordeaux’n suosituimpien nähtävyyksien joukkoon. Museo sijaitsee pari kilometriä ydinkeskustan pohjoispuolella Garonne-joen varrella. Museoon on mukava kävellä rannan viihtyisää kävelykatua pitkin, mutta perille pääsee sujuvasti myös raitiovaunulla. Aivan Cité du Vinin vieressä toimivassa Les Halles de Bacalan -kauppahallissa kannattaa käydä haukkaamassa jotain herkullista syötävää ennen tai jälkeen museovierailun.

citeduvin_12


Modernin museon kaarevat muodot näkyvät kauas kaupunkiin. Suunnittelusta vastanneen arkkitehtitoimiston mukaan rakennuksen ulkonäkö kuvaa viinin sielua, mutta itse olen näkevinäni pytingissä myös jonkinlaisen viinikarahvin muotoa.

citeduvin_02


Bordeaux’n viinit ovat niin tunnettuja, että moni yhdistää mielessään kaupungin nimen alueen juomiin. Kuuluisa viinialue levittäytyy laajalle alueelle kaupungin ympäristöön. Seudulta löytyy useita suuria historiallisia viinitiloja sekä tietenkin myös paljon pieniä toimijoita. Bordeaux’n viineistä maineikkaimpia lienevät punaviinit, joissa käytettään usein esimerkiksi Cabernet Sauvignon- tai Merlot-rypäleitä. Myös valkoviiniä tuotetaan runsaasti. Alueen viinikylistä suosituin taitaa olla Saint-Émilion, josta voi lukea lisää vaikkapa Unelmatrippi-blogista. Cité du Vin ei kuitenkaan keskity vain paikallisiin tuotteisiin vaan esittelee koko maailman viinejä.

citeduvin_08


Ostin pääsyliput ennakkoon Cité du Vinin nettisivuilta, joten pääsemme jonottamatta sisään ja toisesta kerroksesta löytyvään päänäyttelyyn. Aluksi vastaan tulee suuria videonäyttöjä, joiden kautta pääsee tunnelmoimaan eri puolilta maailmaa löytyviä viinitiloja. Kartta kertoo maailman viininviljelyalueista, joihin nähden Suomi sijoittuu kauas suotuisimpien seutujen pohjoispuolelle.

citeduvin_13


Cité du Vin on suunniteltu perheystävälliseksi vierailukohteeksi, jossa on tarjolla kokemuksia kaikille aisteille. Yllätymme hieman ihmisten määrästä, sillä muissa käymissämme Bordeaux’n nähtävyyksissä, kuten taide-elämyksiä tarjoavassa Bassins des Lumièresissa, on ollut todella hiljaista. Viinimuseoonkin mahtuu silti tutustumaan melko väljästi. Museovierailuun voisi halutessaan yhdistää myös viininmaistelutilaisuuden.

citeduvin_06


Museossa on valtava määrä viinitietoa, jos siihen vain jaksaa perehtyä lukemalla, äänitteitä kuuntelemalla tai videoita katselemalla. Päänäyttelyyn kuuluu lähes kaksikymmentä erilaista osiota, joiden sisältö vaihtelee raskaista faktoista hyvinkin viihteellisiin toteutuksiin sekä mielikuvien nostattamiseen. Vaikka nautinkin mielelläni viinistä hyvän ruoan kera, ei oma mielenkiintoni viiniä kohtaan ole niin korkealla tasolla että jaksaisin nyt innostua kaikista yksityiskohdista.

citeduvin_07

 
Esimerkiksi viinin historiaan voi tutustua perusteellisesti, sillä museon esittelemä sisältö ulottuu tuhansien vuosien taakse. Historiaosuuteen kuuluu pieniä laatikoita, joiden sisälle saa käynnistää hologrammien avulla toteutettuja animaatioita. Hilpeät esitykset ovat helppoa huvia, joskaan en ihan ymmärrä miksi nämä kaikki on haluttu tuoda museoon. Esitysten ohjaamiseen käytetään eräänlaista ääniopastuslaitetta, joka jaetaan museovierailun alussa kaikille tulijoille. Laitteen toimivuuden kanssa on pieniä ongelmia, ja toisaalta en edes taida ymmärtää millä kaikilla tavoin vempelettä voi tässä interaktiivisessa museossa hyödyntää.

citeduvin_10

  
Yksi museon hauskimmista osista on paikka, jossa voi haistella erilaisia viineistä löytyviä tuoksuja, kuten vaikkapa kahvia, nahkaa, kanelia, keksejä tai erilaisia kukkia ja yrttejä. Mieleeni tulevat Alkon tuotekuvaukset, joissa viinit saattavat olla vaikkapa hennon nahkaisia tai kevyen orvokkisia.

citeduvin_05


Koemme hyvin taiteellisen toteutuksen viini-illallisesta. Museovieraat kerääntyvät pitkän pöydän ääreen seuraamaan esitystä, jossa kuvia ja erilaisia liikkuvia muotoja heijastetaan sekä ruokapöydälle että muualle huoneeseen. Taustalla kuuluu musiikkia ja muita ääniä. En ihan ymmärrä tätäkään taidespektaakkelia, mutta kokemus jää kyllä mieleen.

citeduvin_03


Näyttelytilat kutsuvat myös kuluttamaan aikaa. Esimerkiksi viininviljelyn vuodenajoista kertovaa videoesitystä voi katsella pitkällä sohvalla mukavasti lähes makaavassa asennossa, koska se heijastetaan katselijoiden yläpuolelle.

citeduvin_04


Cité du Vinista löytyy muutamia osioita, joissa voi itsekin tehdä jotain. Yksi tällainen on virtuaalinen viinin polkeminen, jossa tampataan lattialle heijastettuja rypäleitä. Omasta suorituksesta kerrotaan tarkat tilastotiedot, joten paikalla voi järjestää vaikka kilpailun. Täytän myös leikkimielisen kyselyn, jonka tuloksena saan tietää, millainen viini itse olisin. Saan vastaukseksi ensimmäisellä yrittämällä Ruby Portin, eli yleisimmän ja edullisimman portviinin. Toisella kerralla tulokseksi tulee ranskalaisella Roussillonin alueella tuotettava Muscat de Rivesaltes. Se on portviinin tavoin tavallista viiniä vahvempaa.

citeduvin_01

 
Kierroksen lopuksi noustaan hissillä ylimmän kerroksen baariin, jossa saa nauttia pääsylipun hintaan kuuluvan viinilasillisen. Asiantunteva henkilökunta antaa mielellään suosituksia sopivan viinin valintaan. Lapsille ja muille alkoholia vältteleville tarjotaan rypälemehua. Cité du Vin on mielestäni ihan toimiva kohde lastenkin kanssa vierailtavaksi, sillä museossa pääsee ympärilleen katselun lisäksi myös hieman tekemään ja kokemaan erilaisia asioita. Toisaalta nuorimmat vieraat tuskin jaksavat keskittyä museon kaikkiin osioihin.

citeduvin_09


Rakennuksen huipulta on mukavat maisemat joelle ja kaupunkiin. Näkymiä pääsee ihailemaan baarin hieman ahtaalta parvekkeelta, jossa on valokuvaajien harmiksi runsaasti palkkeja ja lasiseiniä. Kattobaaria ei ole suunniteltu ajanviettopaikaksi, sillä istuimet puuttuvat käytännössä kokonaan. Olisin nauttinut mielelläni viinin seurana myös jotain pientä purtavaa, jos sellaista olisi ollut tarjolla. Palaamme melko pian alakertaan ja poistumme matkamuistokaupan kautta helteiseen ulkoilmaan. Viinimuseon takana on pieni puutarha, mutta jätämme siihen tutustumisen väliin. Meiltä kuluu museossa vajaat kaksi tuntia, mutta aiheesta innostunut saa varmasti vietettyä näyttelyissä huomattavasti enemmän aikaa.

citeduvin_11


Cité du Vin jättää itselleni hieman ristiriitaisen tunteen. Moderni museo on tyylikäs ja omalla tavallaan mukaansatempaava, mutten silti jaksa innostua siitä niin paljoa kuin olin etukäteen ajatellut. Omaan vierailukokemukseeni vaikutti varmasti paljolti se, että olin päivän aiempien kohteiden jälkeen jo hieman väsynyt, enkä jaksanut keskittyä kaikkeen tarjolla olevaan viinitietouteen. Toisaalta osa museon taiteellisesta puolesta meni rehellisesti sanottuna hieman yli ymmärrykseni. Museo on tästä huolimatta mielenkiintoinen ja ilman muuta käymisen arvoinen kohde kaikille viinin ystäville sekä muillekin Bordeaux’ssa matkaileville.

Lue myös juttuni 20 kohdevinkkiä viehättävään Bordeaux’hon.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja