Seuraa somessa

Suomi

Rento kesäpäivä Jyväskylässä

Julkaistu

-

Teimme heinäkuun alussa pienen koko perheen Suomen-kierroksen, jonka varrella pysähdyimme kahdeksi yöksi Jyväskylään. Näin meille jäi kokonainen päivä aikaa tutustua Keski-Suomen pääkaupungin tarjontaan.

Aiemmat kokemukseni Jyväskylästä ajoittuvat suurimmaksi osaksi parinkymmenen vuoden taakse, jolloin hyvä kaverini opiskeli tässä Suomen Ateenaksikin kutsutussa yliopistokaupungissa. Sen aikaisten viikonloppureissujen pääpaino ei kuitenkaan ollut matkailunähtävyyksissä, vaan tutuiksi tulivat lähinnä silloisen yöelämän ykköskohde Raatikellari sekä Hippoksen jäähalli. Nyt tuntuukin mukavalta palata pitkästä aikaa Jyväskylään ja tutustua kaupunkiin aidosti matkailijan näkökulmasta.



HUIMAT MAISEMAT HYPPYRIMÄEN HUIPULTA

Päivän ensimmäinen kohde on kaupungin suuren pojan mukaan nimetty Matti Nykäsen mäki. Kesäaikaan yleisölle avoinna olevan mäkitornin aukioloajat kannattaa tarkistaa Jyväskylän hiihtoseuran nettisivuilta. Vaikuttavan kokoisen rakennelman juurelle voi ajaa hiekkatietä pitkin autolla. Pääsyliput ostetaan kahviosta ja ylös pääsee joko hissillä tai loputtoman pitkiltä tuntuvia portaita pitkin.


Laajavuoren suurimman hyppyrimäen huipulta avautuu huikea maisema yli keskisuomalaisten järvien ja metsien. Muistan käyneeni täällä kummini kanssa kolmisenkymmentä vuotta sitten, joten on jo aikakin palata takaisin samaan mäkeen. Näkymiä kelpaa jäädä katselemaan vähän pidemmäksikin aikaa. Nyt ei tarvitse edes jännittää mitään, toisin kuin viime vuonna Planicassa, jossa tulin hyppytornista alas vauhdikkaalla köysiliu’ulla. Laajavuoren alueella voisi helposti viettää koko päivän, sillä sieltä löytyy muun muassa luontopolku, frisbeegolfrata sekä seikkailupuisto.



JYVÄSKYLÄN KOMEIMMAT MURAALIT

Palaamme Laajavuoresta autolla keskustaan ja liikumme loppupäivän jalkaisin. Jyväskylään valmistui kolme vuotta sitten järjestetyn UPEA17-festivaalin yhteydessä kaksi todella näyttävää teosta. Osoitteesta Vapaudenkatu 65 löytyy italialaisen Millon luoma Keep me -maalaus. Arvostetulla Millolla on oma helposti tunnistettava tyylinsä. Mieleeni tulee Vilnan kauppahallia vastapäätä sijaitseva seinämaalaus, jota ihailin viime vuonna Liettuassa. Hiljennyn hetkeksi katselemaan moniulotteista teosta, jossa kaksi hahmoa säilöö muistoja syksyisessä maisemassa.


Keskustan toinen suuri seinämaalaus on sveitsiläisturkkilaisen Onurin käsialaa ja se on maalattu osoitteessa Ilmarisenkatu 7–9 sijaitsevan kerrostalon päätyyn. Jääkarhua esittävä The Last Cocktail ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen kohtuuttomaan kuluttamiseen. Muraali on viimeistelty pimeässä hohtavalla uv-maalilla, mutta valitettavasti näemme sen ainoastaan päivänvalossa.



KAUPPAKATU – JYVÄSKYLÄN SYDÄN

Jyväskylän sydämenä voidaan pitää Kauppakatua. Keskeisimmiltä osiltaan kävelykaduksi rauhoitettu väylä on varsin viihtyisä ostoskatu, jonka varrelta löytyy runsaasti ravintoloita ja monenlaisia palveluita. Näillä kulmilla suoritin aikoinaan myös paikallisissa opiskelijapiireissä arvostetun Kauppakadun Appron joskus kauan sitten. Tällä kerralla haussa ovat baarien sijasta kahvilat. Olisimme voineet kokeilla monien kehumaa keskustan Miriam’sia tai vaikka syrjemmällä sijaitsevaa Teeleidiä, mutta ne on sunnuntaisin suljettu.


Siirrämme nälkää takuuvarmassa ketjukahvilassa Espresso Housessa Kauppakadun varrella ja saavumme pian tämän jälkeen Kirkkopuistoon. Vanhaa punertavaa kivikirkkoa ympäröi mukava viheralue, jolle on tälläkin kerralla kerääntynyt kesäpäivän viettäjiä.



KAUNIS HARJU

Kirkkopuistosta on lyhyt matka Harjun portaille eli virallisemmin Neron portaille. Nimi ei viittaa Jyväskylän yliopistoperinteisiin tai roomalaiseen keisariin, vaan se on annettu kaupungininsinööri Oskar Neron mukaan. Jykevän mahtipontiset kiviportaat johtavat keskustaa rajaavan Harjun laelle ja reippaasti kiipeämällä saa helposti hien pintaan.


Harju toimii kaupunkilaisten ulkoilualueena ja sitä pitkin risteilee mukavalta näyttäviä polkuja. Kaiken yläpuolelle kohoaa Vesilinna, jonka tornista löytyy kahvila, ravintola sekä näköalatasanne. Olisimme mielellämme käyneet ainakin kahvilla sekä nauttineet maisemista, mutta torni on sunnuntaisin suljettu. Toivoisin tämänkaltaisten nähtävyyksien aukioloa myös kesäisinä pyhäpäivinä, sillä kävijöitä varmasti riittäisi. Tiesin itse aukioloajat etukäteen, mutta ovea kävi muutaman minuutin aikana nykimässä moni muukin utelias. Samassa rakennuksessa toimiva Keski-Suomen Luontomuseo on kesän ajan suljettu, mutta avaa ovensa jälleen 18.8.2020.



JYVÄSKYLÄN IDYLLISIN PIHA

Näemme vielä Vesilinnan pihalta alempana häämöttävän Harjun stadionin ja laskeudumme sitten takaisin keskustaan. Alamäki jatkuu useamman korttelin ohitse suoraa katua pitkin, kunnes saavumme Toivolan Vanhaan Pihaan. Menneen vuosisadan käsityöläispiha on varsinainen idylli Jyväskylän keskustassa.


Käsityöläismuseo ja puodit ovat sunnuntaina kiinni, joten vierailumme jää melko lyhyeksi. Ravintola ja kahvila sekä terassi ovat kuitenkin auki kesäisin joka päivä. Jäämme hetkeksi ihailemaan kauniita rakennuksia ja tutustumme hieman niiden historiaan.


Toivolan Vanhaa Pihaa reunustavat historialliset rakennukset ovat nykyisen Jyväskylän vanhimpia taloja. Pihan nimi on peräisin paikalle sepänliikkeen perustaneelta Herman Toivolalta. Korttelin menneisyyteen kuuluu myös yksityinen synnytyslaitos, jonka käyttöön Toivola antoi tilat 1899. Synnytyslaitos toimi puurakennuksessa kahdenkymmenen vuoden ajan.



LUTAKON VIIHTYISÄ SATAMA-ALUE

Jatkamme matkaa Lutakon satamaan, joka on viihtyisä ajanviettopaikka varsinkin kauniina kesäiltoina. Jyväsjärven rantaa pitkin on hauska kävellä ja katsella laitureihin kiinnitettyjä aluksia. Vesille pääsisi esimerkiksi saunalautalla, vaikka perinteisempiäkin risteilyvaihtoehtoja on toki tarjolla. Satama-alueelta löytyy syötävää ja juotavaa useammastakin paikasta.


Päätämme nauttia illasta minigolfin parissa. Lilliputti Minigolf sijaitsee aivan komean Kuokkalan sillan kupeessa ja pelissä lämmenneet tunteet voi viilentää samassa yhteydessä toimivan jäätelökioskin tuotteilla.


Järven rantamille kohonnut Lutakon kaupunginosa vaikuttaa muutenkin viihtyisältä alueelta. Rannasta sisämaahan päin kuljettaessa vastaan tulee uudenaikaisia kerrostaloja sekä tapahtumakeskus Paviljonki. Lutakonpuistossa voi ihmetellä kuvassa näkyvää Marja Kolun mosaiikkiluomusta Aatamin puraisu ja Rastatukkainen soffa, joka tuo ainakin itselleni mieleen Barcelonan.



RENTOA HERKUTTELUA LE QULKURISSA

Syömme molempina Jyväskylän-iltoinamme Lutakon alueella. Festareita kiertäneestä katuruokakojusta oikeaksi ravintolaksi kehittynyt Le Qulkuri toimii vanhoissa Schaumanin vaneritehtaan tiloissa korkean savupiipun juurella. Bistro noudattaa nykytrendin mukaista kaavaa, jossa tehdasmiljöön rouheaa ilmettä on säilytetty ja pääsalissa istutaan puupöytien ääressä. Meillä ei ole ennakkovarausta, mutta tilaa onneksi löytyy hieman eri tapaan sisustetun taaemman huoneen puolelta.


Le Qulkurin ruoka on erityisesti alkupalojen osalta huippuluokkaa. Tarjolla on suureksi ilokseni sisilialaisia arancineja, joiden lisäksi myös tapaslautasen herkut maistuvat mainiosti. Lasten jakama margherita-pizza herättää itsessäni lievää annoskateutta, vaikka tilaamani päivän kalakin on maukasta. Ateria kelpaa päättää suussa sulavaan baileyspannacottaan. Ravintola täyttyy vähitellen äärimmilleen ja vaikka taustamusiikin volyymi hieman nouseekin, sopii paikka lauantain alkuillasta hyvin myös lapsiperheille. Le Qulkuria voi ainakin tämän yhden kokemuksen perusteella suositella, jos haussa on hyvä ruoka rennossa ympäristössä.



ITALIAN MAKUJA TRATTORIA AUKIOSSA

Sunnuntain ravintolavalinta osuu Trattoria Aukioon jo siitäkin syystä, että liikumme muutenkin Lutakon suunnalla. Kyseessä on Solo Sokos Hotel Paviljongin tilava ravintola, jossa saamme hyvää palvelua. Innostumme tilaamaan La Tavola Italiana -kokonaisuuden. Kahdelle jaettava ateria sisältää kokonaisen tarjottimellisen sekä alkupaloja että pääruokia.


Trattoria Aukion ruoka on oikein hyvää ja sitä on riittävästi – tai no ehkä vähän liikaakin. Italia-teema toki toimii itselleni aina. Jyväskylästä löytyy kuulemani mukaan useampia erinomaisia ravintoloita. Jos lähtisin etsimään fine dining -henkisiä elämyksiä, kokeilisin ensimmäisenä joko Pöllöwaaria, Figaroa tai Harmoonia.



Kokonaisuutena Jyväskylä jättää itsestään miellyttävän kuvan. Voisin kuvitella sen olevan hyvinkin mukava asuinpaikka, sillä kokoa on palvelujen kannalta riittävästi, mutta luonto järvineen ja metsineen tuntuu olevan lähellä kaikkialla. En nyt ole sentään itse Jyväskylään asti muuttamassa, mutta palaisin mielelläni pariksi päiväksi ilman parinkymmenen vuoden mittaista taukoa.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Nuo muraalit ovat mielenkiintoisia, etenkin, kun avasit hieman niiden taustoja. Mikon sisko asui Jyväskylässä viiden vuoden ajan opiskellessaan, mutta kaupunki on jäänyt meille varsin tuntemattomaksi. Pitäisi tutustua Jyväskylään paremmin.

    • Mika / Lähtöportti

      31.7.2020 at 10:43

      Jyväskylä on kyllä tutustumisen arvoinen, varsinkin kun lähtee avoimin mielin ja selvittää vähän käyntipaikkoja etukäteen. Sain itsekin muraaleista enemmän irti, kun luin vähän niiden taustoista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suomi

Sähkömaastopyöräilyn iloa Ahvenistolla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävin alkuviikosta kaverini Juhanin kanssa kokeilemassa ensi kertaa sähköpyöräilyä. Paikkana oli Hämeenlinnan Ahvenisto, joka on kuin kesäinen keidas kirkasvetisine järvineen ja metsäisine harjuineen. Nautimme pyöräilyn lisäksi rantasaunan löylyistä.

Kaupallisessa yhteistyössä Ahveniston Toimintapuisto

Sain keväällä yhteydenoton Ahveniston Toimintapuistosta, jossa oli huomattu parin vuoden takainen juttuni keväisestä retkestä paikalliselle luontopolulle. Sovimme että palaan kauniiseen ympäristöön kokeilemaan tämän kesän uutuutta, vuokrattavana olevia sähkömaastopyöriä. Olin retkestä jo etukäteen innoissani, koska tiesin Hämeenlinnan luonnon kauniiksi, enkä ollut koskaan aiemmin kokeillut sähköpyörää.

ahvenisto_08 (2)

Sähköpyörien suosio on kovassa nousussa ja niitä on ollut vuokrattavana useammassa paikassa kotimaanmatkojemme varrella. Kerran Keski-Suomessa olin jo tekemässä varaustakin, mutta silloin suositut menopelit oli varattu loppuun. Tavallinen maastopyöräily on minulle tuttua puuhaa, joten luonnossa pyöräily tuntuu luontevalta. Nyt apuna on kuitenkin sähkö, joka suorastaan nykäisee ensikertalaisen pyörän matkaan.

ahvenisto_13 (2)

Käymme aluksi läpi sähköpyörien tekniikkaa Ahveniston Toimintapuiston puistopäällikön Aatun kanssa ja kuuntelemme asiantuntevat vinkit seudun parhaista pyöräilyreiteistä. Päätämme hetken pohdinnan jälkeen suunnata Toimintapuiston nettisivuilta löytyvälle esimerkkireitille, joka vie Hämeenlinnan tunnetuimpien nähtävyyksien äärelle. Pyörässä on kiinnike matkapuhelinta varten, jolloin kännykän käyttäminen navigaattorina on sujuvaa. Mainittu esimerkkireitti löytyy maksuttomasti Komoot-sovelluksesta.

ahvenisto_04 (2)

Sähkölle tulee käyttöä heti retken alussa, kun nousemme jyrkkää mäkeä pitkin maauimalan kulmalta Ahveniston harjulle. Sähkön tuoma apu jopa yllättää ensikertalaisen, sillä mäki taittuu hämmästyttävän kevyesti, kunhan vain muistaa polkea taukoamatta. Hyväkuntoinen pyöräilijä pärjäisi täällä pelkillä lihasvoimilla, mutta satunnaiselle polkijalle sähköavusteinen pyörä tekee haastavastakin reitistä miellyttävän. Isotkaan ylämäet eivät tunnu liian raskailta ja samalla kilometrimäärää on helppo venyttää entistä pidemmäksi.

ahvenisto_09 (2)

Sähköpyörään totuttelussa menee pieni hetki, sillä vaihteille on käyttöä sähköavustuksesta huolimatta. Esimerkiksi ennen jyrkkää ylämäkeä on hyvä valita tavallisen polkupyörän tavoin riittävän pieni vaihde, jotta eteneminen sujuu jouhevasti. Myös sähköavustuksen voimakkuutta voi säätää itse.

ahvenisto_24

Ahveniston Toimintapuistosta vuokrattavat pyörät ovat täysjousitettuja GasGas eMTB Trail 2.0 -sähkömaastopyöriä. Runkokokoja on tarjolla kaksi, M ja L. Kypärä kuuluu tietenkin hintaan ja mukana on myös lukko, jos matkan varrella tekee mieli pysähtyä vaikkapa kahville. Pyörän vuokrahinta kolmelta tunnilta on 49,90 euroa ja lisätunteja voi varata kymmenen euron hintaan. Vuokraaminen onnistuu Toimintapuiston nettisivujen kautta.

ahvenisto_21

Ahveniston harjut ja metsät muodostavat upean ulkoilualueen, jossa kelpaa liikkua niin kävellen kuin pyöräillenkin. Ajelemmekin aluksi metsäpolkuja edestakaisin ihan vain siitä ilosta, että saamme nauttia näissä maisemissa ylä- ja alamäistä vankkatekoisten pyörien selässä. Risuista tai männynkävyistä ei tarvitse suuremmin välittää, sillä maastopyörien renkaat on tehty rullaamaan luonnon keskellä.

ahvenisto_12 (2)

Lähdemme vähitellen seuraamaan etukäteen suunniteltua reittiä. Se vie meidät pian Ahveniston hylätyn hyppyrimäen juurelle. Karu betonitorni on kuin muinainen luuranko, joka kohoaa korkealle metsän yläpuolelle. Hyppyrin juurelta alastulorinteelle päin katsellessa ei voi kuin ihmetellä mäkihyppääjien rohkeutta. Tämä ei ollut edes kovin suuri mäki, sillä Vesa Hakalan leiskauttamaksi mäkiennätykseksi jäi 82 metriä.

ahvenisto_14 (2)

Hyppyrimäen vierestä avautuu maisema Ahveniston moottoriradalle ja kauempana levittäytyville metsäalueille. Suomen vanhin toiminnassa oleva moottorirata avattiin vuonna 1967, jolloin Formula 2 -kisassa nähtiin monta F1-luokan legendaarista maailmanmestaria. Jack Brabhamin, Graham Hillin, Niki Laudan, Jim Clarkin ja Jochen Rindtin jälkeen radalla ovat kurvailleet tietenkin kaikki maineeseen nousseet kotimaiset kilpa-ajajat.

ahvenisto_01 (2)

Laskettelemme alas harjulta ja päädymme Hämeenlinnan päällystetyille kaduille. Seurailemme hetken Hämeen Härkätietä ja saavumme Vanajaveden rannalle. Pian edessämme kohoaa komea Hämeen linna, joka on vartioinut ympäristöä jo keskiajalta lähtien. Katselemme ohimennen myös viereisen Museo Militarian pihalle kerättyjä tykkejä ja panssarivaunuja.

ahvenisto_23

Jatkamme matkaa Vanajan rantareittiä seuraten. Hämeenlinnan suosituin lenkkeilypolku kiertää tasaisia rantoja seuraillen kauniin vesialueen ympäri. Olen tehnyt tämän kierroksen muutamia vuosia sitten vaimon kanssa kävellen ja olen ehkä hämeenlinnalaisille hieman kateellinen tällaisesta ulkoilumahdollisuudesta aivan kaupungin keskustassa. Sähköpyörällä matka jatkuu joutuisasti kohti Aulankoa.

ahvenisto_07 (2)

Retkipäivämme sää näyttää arvaamattomalta, mutta navakoista tuulenpuuskista ja synkistä pilvistä huolimatta sadekuurot eivät pääse yllättämään. Aurinkokin ilmestyy päivän edetessä näkyviin yhä useammin. Saamme todeta, että sähkön voimalla jopa vastatuuleen pyöräily onnistuu ilman ylimääräisiä ponnistuksia. Emme pidä erityisen kovaa vauhtia, mutta parinkymmenen kilometrin tuntinopeus pysyy yllä kuin huomaamatta.

ahvenisto_11 (2)

Valmiiksi valittu reitti kulkee Aulangolla päällystettyjä teitä pitkin. Suunnistamme kohti Aulangon näkötornia, jossa käyntiä olen suunnitellut jo useamman vuoden ajan. Nyt tilaisuuden koittaessa lukitsemme pyörät ja kiipeämme portaita pitkin vuonna 1907 valmistuneen graniittitornin huipulle. Pidän rakennuksen linnaa muistuttavista sisätiloista ja kattotasanteelta kelpaa ihailla maisemaa joka suuntaan.

Näkymät lienevät parhaimmillaan kirkkaammalla säällä, mutta saamme nytkin hyvän käsityksen kansallismaisemasta, joka kuulemma inspiroi Hämeenlinnassa syntynyttä Jean Sibeliusta. Järviä ja silmänkantamattomiin jatkuvia metsiä katsellessa mielessä alkavatkin soida Finlandian mahtipontiset sävelet. Tänne olisi hauska palata joskus ruska-aikaan, kun metsien vihreys vaihtuu monipuolisempaan väriloistoon.

ahvenisto_10 (2)

Aulangon maisemista voi nauttia myös nousematta torniin, sillä sen juurelta aukeaa komeita näkymiä kantahämäläiseen luontoon. Näkötornin vieressä toimii perinteikäs Aulangon Tornikahvila, jonne emme kuitenkaan tällä kerralla poikkea. Lähdemme tornin juurelta paluumatkalle Ahveniston suuntaan. Emme noudata orjallisesti kartan ohjeistamaa reittiä, vaan poikkeamme välillä pienemmille metsäpoluille, joissa maastopyörät pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

ahvenisto_03 (2)

Päädymme rautatiesillan ylitettyämme paikallisille asuinalueille, joilta löytyy miellyttäviä kevyen liikenteen väyliä. Kaupunkiosuuden jälkeen on mukava palata takaisin Ahveniston metsiin. Pysähdymme hetkeksi idylliselle Kahtoilammelle, jossa on pieni uimaranta. Emme kuitenkaan pulahda veteen, sillä haluamme nauttia vielä hetken pyöräilystä Ahveniston harjumaisemissa.

ahvenisto_20

Aurinko lämmittää ja houkuttelevia metsäpolkuja lähtisi useampaankin suuntaan. Kolme tuntia on kulunut hämmästyttävän nopeasti. Valokuvaustauot hidastivat matkantekoa jonkin verran, mutta ehdimme silti nähdä ja kokea paljon.

ahvenisto_22

Kiertämämme reitti oli erinomainen johdatus koko Hämeenlinnan tarjontaan ja sisälsi paljon mielenkiintoista nähtävää. Pidin kaikesta huolimatta eniten reitin metsäosuuksista, joten jos palaan samoissa merkeissä Hämeenlinnan maisemiin, haluaisin keskittyä entistä enemmän maastossa pyöräilyyn. Ahveniston mäkiä voisi polkea niin kauan kuin jalat ja akku kestävät, tai sitten suunnata Aulangon maastopyöräreitille tai Turengin Kalpalinnaan. Hyviä vaihtoehtoja riittää.

ahvenisto_15 (2)

Meitä odottaa pyöräretken päätteeksi rantasauna, joka on saatavilla omaan käyttöön 40 euron tuntihintaan. Varausten tekeminen onnistuu kätevästi Ahveniston Toimintapuiston nettisivuilta. Lauteille mahtuisi kerralla jopa kahdeksan ihmistä ja löylyt tuntuvat miellyttävän pehmeiltä, vaikka eivät ihan omalle rakkaalle mökkisaunalle pärjääkään.

ahvenisto_06 (2)

Sauna tuntuu täydelliseltä ohjelmanumerolta useamman tunnin ulkoilun jälkeen. Terassilla kelpaa vilvoitella ja käydä läpi päivän pyöräretkeä. Tilaussaunan alapuolella on erilliset pukutilat avanto- ja kesäuimareille, joiden kanssa saunan laituri on yhteiskäytössä. Kirkkaaseen veteen pääsee siis pulahtamaan heti saunan edustalta.

ahvenisto_17

Rantasaunalta on vain lyhyt kävelymatka takaisin uimarannalle ja kahvilaan. Aurinkoinen Ahvenisto näyttää täydelliseltä paikalta kesäpäivien viettämiseen ja siellä riittää liikunnallista tekemistä koko perheelle.

ahvenisto_18

Uimarannan lisäksi polskimaan pääsee historiallisessa maauimalassa, joka valmistui vuoden 1952 olympialaisten nykyaikaista viisiottelua varten. Muitakin vesiurheilumahdollisuuksia löytyy, sillä järvelle voi vuokrata SUP-laudan.

ahvenisto_16

Uimarannan vieressä on perheen pienimmille sopiva mukavankokoinen leikkipuisto. Kouluikäiset ja sitä vanhemmat hurjapäät voivat koetella rohkeuttaan seikkailupuisto Flowparkissa, jonka korkeimmat radat kulkevat yli kahdenkymmenen metrin korkeudessa. Rauhallista menoa kaipaaville on tarjolla luontopolku sekä muita ulkoilureittejä.

ahvenisto_05 (2)

Parin kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitseva Ahvenisto sopii päiväretkikohteeksi vaikkapa pääkaupunkiseudulta tai Tampereelta päin saapuville. Ahvenisto on nyt parin vierailun perusteella tehnyt minuun suuren vaikutuksen ja olen vakaasti sitä mieltä, että kyseessä on kappale kauneinta Suomea.

Jatka lukemista

Suomi

Hiihtoloma Syötteen laduilla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietimme hiihtolomaviikon tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla Syötteen maisemissa. Suomen eteläisimmän tunturin ympärillä kelpasi sivakoida mukavilla laduilla ja nauttia luonnon rauhasta.
  
Iso-Syöte valikoitui tämän talven hiihtokohteeksi paristakin syystä. Luvassa oli houkuttelevia latuja, meille kokonaan uusi kohde sekä Lapin hiihtokeskuksiin verrattuna siedettävämpi ajomatka, vaikka sitä kertyykin pääkaupunkiseudulta noin yhdeksän tuntia. Matkan varrella yöpyminen helpottaa urakkaa huomattavasti. Autojunaakin olisimme voineet harkita, elleivät ne olisi olleet suunnitelmia tehdessämme loppuunmyytyjä. Oulusta ajaa Pudasjärven kaupunkiin kuuluvalle Iso-Syötteelle vajaassa kahdessa tunnissa, ja Oulun seudulta saapuvat ihmiset muodostavatkin merkittävän osan hiihtokeskuksen kävijäkunnasta.   

syote_24

Iso-Syöte vaikuttaa hyvässä nosteessa olevalta paikalta, jonka suosio saattaa tulevina vuosina kasvaa. Toiminta on silti suurimpiin hiihtokeskuksiin verrattuna melko pienimuotoista ja saammekin nauttia myös kaipaamastamme luonnon rauhasta. Meillä on nyt kokemusta kahdeksasta Lapin, Pohjois-Pohjanmaan tai Kainuun hiihtokeskuksesta ja Iso-Syöte nousi ehdottomasti suosikkiemme joukkoon.

syote_21

Syötteen ladut täyttävät odotukset, sillä noin 120 kilometrin laajuinen verkosto on mukavan monipuolinen ja reitit sopivat hyvin myös satunnaiselle harrastajalle, joka ei kaipaa erityisen rankkoja kuntoratoja. Haastavia latuprofiilejakin Iso-Syötteeltä toki löytyy, jos lähtee kiipeämään tunturin rinteelle.

syote_23

Leppoisaan menoon sopii noin yhdeksän kilometrin mittainen kierros Iso-Syötteen tunturin ympäri. Pääsemme vuokramökin pihalta suoraan tälle lenkille, joka tuleekin tehtyä useampaan kertaan myös lasten kanssa. Tunturin länsireunalla on yksi pitkähkö nousu ja lasku, mutta nekään eivät ole erityisen jyrkkiä.

syote_26

Tunturikierroksen lisäksi latuverkosto palvelee parhaiten kaltaisiani hiihtäjiä, jotka suksivat mielellään noin parinkymmenen kilometrin mittaisia leppoisia lenkkejä. Tarjolla on luonnon rauhaa ja erämaahenkisiä maisemia, eikä Etelä-Suomen hiihtolomaviikollakaan ole ruuhkaa. Maisemat muistuttavat näillä Koillismaan seuduilla Lappia, vaikkei niin pohjoisessa ollakaan. 

syote_13

Iso-Syötteen tunturin kiertävältä reitiltä voi jatkaa etelään Pytkyn lenkille. Kahdeksan ja puolen kilometrin mittaisella kierroksella ei ole valtavia korkeuseroja. Metsämaisemasta sukelletaan välillä avaralle suolle ja reitillä on muutenkin riittävästi vaihtelua.

syote_12

Kierroksen varrelle osuu myös Pytky Café, jonka kodikkaissa tiloissa voi nauttia vaikkapa kuumaa mehua ja maukkaita munkkeja. Kahvilan pihapiirissä on pari poroa ja läheisessä Naamankajärven rannassa saunan lisäksi avanto sekä majoituskäytössä oleva lasi-iglu.

syote_20

Maisemiltaan mielenkiintoisin alue löytyy latuverkoston pohjoisosasta, kun lähdetään Syötteen luontokeskukselta pohjoiseen päin. Täällä liikutaan suurimmaksi osaksi Syötteen kansallispuiston alueella.

syote_19

Hiihtelen näissä maisemissa vaimon kanssa kirkkaassa auringonpaisteessa ja toisena päivänä yksikseni lumipyryssä, jolloin näkyvyys on huomattavasti heikompi.

syote_22

Latujen varsilla on upeasti lumen peittämää metsää sekä toisinaan myös avaria suomaisemia. Välillä voi pysähtyä vain kuuntelemaan hiljaisuutta. Täällä saa hengittää raikasta ilmaa, joka on oksilta riippuvan naavan määrästä päätellen hyvinkin puhdasta.

syote_25

Tuntuu hyvältä olla täällä suomalaisen luonnon keskellä. Vaikka reissaankin mielelläni maailman metropoleissa, on valtavan hienoa rauhoittua välillä kotimaan maisemissa ja ymmärtää omien juurien olevan syvällä tässä maassa.

syote_18

Tarkoituksenamme on hiihtää vaimon kanssa Toraslammelle saakka, mutta päätämmekin kääntyä hieman ennen perille pääsemistä Ahmatuvan suuntaan, jotta ehdimme latukahvilaan ennen sulkemisaikaa. Muuten hyvinkin tasainen reitti muuttuu ylämäeksi, joka on tosin täältä Toraslammen suunnasta huomattavasti loivempi kuin Koiratuvalta kuvassa näkyvälle Ahmatuvalle nouseva mäki.

syote_17

Erämaakahvila Ahmatuvan herkut lämmittävät ja antavat voimia paluumatkalle. Ahmatupa on myös vuokrattavissa yöpymistä varten.

syote_11

Käännyn sillä lumipyryisemmällä retkelläni kansallispuistosta Koiratuvan ohitse kohti Pikku-Syötettä. Taival alkaa tuntua raskaalta, vaikka matkan varrella on vain pari kunnon ylämäkeä. Suksi ei vaan oikein luista, tuuli puhaltaa latua umpeen ja nälkäkin alkaa jo kurnia. Pelastus löytyy tällä kerralla Pikku-Syötteen hiihtokeskuksen kahvilasta, joka toimii rinteiden alapuolella. Onneksi hiihdän viikon päätteeksi vielä kerran yksikseni Iso-Syötteen ympäri ja saan todistettua itselleni pystyväni yhä reipasvauhtiseen hiihtoon jopa ilman latukahviloissa pysähtelyä.

syote_27

Vaikka hiihtelinkin viidessä päivässä hieman yli sata kilometriä, jäi monta latua vielä kokeilematta. Osa kansallispuiston alueella kulkevista laduista jäi seuraavaan kertaan ja Pytkynharjun eteläpuolella olisi tarjolla myös Naamangan kierros. Lisäksi Pikku-Syötteen suunnalla kiertää jonkin verran lyhyehköjä latuja, joille emme nyt ehtineet. Se tuli kyllä testattua, että hiihtäminen Iso-Syötteeltä Pikku-Syötteelle on suurimmaksi osaksi melkoista ylämäkeä ja paluumatka tietenkin vauhdikasta alamäkeä. Reittikarttaan ja tarkempiin latutietoihin voi tutustua Syötteen virallisilla nettisivuilla.

syote_14

Syötteen matkailun keulakuvana paistattelee seudun komeimmalle paikalle rakennettu Tunturihotelli Iso-Syöte. Hotelli on toiminut tunturin laella 1980-luvulta lähtien, mutta se kunnostettiin entistä ehommaksi joulukuussa 2018 sattuneen tulipalon jälkeen. Rakennuksesta löytyy kylpyläosasto sekä kansainvälisestikin ylistettyjä luksussviittejä, mutta meille riittää ateria Hilltop-ravintolan ikkunapöydässä. Suosittelen ainakin sesonkiaikaan pöytävarauksen tekemistä etukäteen.  

syote_15

Syön Hilltopissa Pohjois-Suomen matkoihin lähes pakollisena kuuluvan poronkäristyksen, joka onkin varsin maukasta. Ensi kerralla saattaisin maistaa anopin kovasti kehumaa nieriää. Ravintolassa voisi nauttia myös vaikka kolmen ruokalajin menun suositusviineineen.

syote_28

Ihailemme pöydästämme komeaa näkymää illan mittaan hämyiseksi muuttuvaan ympäristöön. Myös tyylikkään hotellin aula- ja ravintolatilat miellyttävät silmää. Uskoisin hotellihuoneiden olevan yhtä viihtyisiä ja ainakin maisemat ovat kohdallaan. 

syote_06

Iso-Syötteen huipulla kannattaa ehdottomasti käydä seudun parhaiden maisemien vuoksi, vaikkei laskettelu tai hotelliin majoittuminen kuuluisikaan matkaohjelmaan. Ylös pääsee niin autolla, kävellen kuin hiihtäenkin. Käymme tunturin laella pariin kertaan ja saamme ihailla satumaisen upeita tykkylumipuita.

syote_08

Näkymä on parhaimmillaan, kun auringonlasku kultaa taivaan ja saa hanget kimaltamaan. Lomaviikkoomme osuu harmillisesti vain pari aurinkoista päivää, mutta sekin on enemmän kuin joillakin toisilla talvilomilla. 

syote_04

Laskettelua ei tullut kokeiltua tälläkään reissulla, mutta asian voisi ottaa harkintaan mahdollisella seuraavalla kerralla. Iso-Syötteen rinnevalikoimasta löytyy käsittääkseni mukavasti myös lapsille ja aloittelijoille sopivia vaihtoehtoja, eivätkä hissijonot näyttäneet ohimennen katsottuna pitkiltä. Eturinteiden vieressä toimiva Lumimaa on perheille suunniteltu alue, josta löytyy kolme loivaa rinnettä sekä pulkkamäki.

syote_16

Muutaman kilometrin päässä Iso-Syötteeltä sijaitseva Pikku-Syöte on pieni hiihtokeskus, josta löytyy lisää helppoja rinteitä. Pikku-Syötteellä toimii myös nuorisokeskus, jossa järjestetään monenlaista leiritoimintaa.

syote_09

Vaikka emme laskettelemaan lähdekään, ehdimme pariin kertaan Iso-Syötteen rinteiden juurella toimivaan Wohvelikahvila Jäkälään. Pienessä lämminhenkisessä kahvilassa on vilkkaimpaan aikaan ahdasta, mutta herkulliset vohvelit vievät kielen mennessään.

syote_03

Kahvilan tuntumassa voi tavata myös poroja. Laskettelukeskuksen lemmikkiporot Musti ja Lysti päivystävät omassa aitauksessaan läpi talvisesongin. Näemme myös Pytky Ranchin paikalle järjestämät porot, joiden kyydissä voi joinakin hiihtolomapäivinä tehdä muutaman sadan metrin rekiajelukierroksen.

syote_10

Syötteen kansallispuiston laidalta löytyvä luontokeskus on kiva vierailukohde, jossa kannattaa piipahtaa. Luontokeskuksella on oma parkkipaikka, mutta Iso-Syötteen rinteiden juurelta pääsee perille myös mukavaa kävelytietä pitkin. Luontokeskuksessa on pieniä näyttelyitä, kahvila, infopiste sekä välinevuokraamo, josta löytyy vaikkapa fatbikeja tai lumikenkiä.

syote_07

Kansallispuistossa ja sen ympäristössä on runsaasti erilaisia kävelyreittejä, joista osa on kuljettavissa ympäri vuoden. Me keskityimme nyt pelkästään hiihtämiseen, mutta moni on lähtenyt myös patikoimaan. Yksi suosituimmista talvireiteistä on luontokeskukselta lähtevä Teerivaaran kierros, josta voi lukea lisää Matkalla missä milloinkin -blogista

syote_02

Huolella hoidetut ja sopivan vaihtelevat ladut tekivät meihin suuren vaikutuksen. Iso-Syötteen valttikortteihin kuuluvat latujen lisäksi puhdas luonto sekä Lapin kohteita lyhyempi ajomatka.

syote_01

Myös alueen rauhallisuus miellyttää, joskin palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien määrässä Syöte häviää monelle suuremmalle keskukselle. Olisimme voineet lähteä esimerkiksi keilahalliin tai luistinradalle, jos sellaisia olisi ollut tarjolla. Aika kului silti oikein hyvin näinkin, eikä vierailu toivottavasti jäänyt viimeiseksi. Iso-Syöte nousi nimittäin aivan kärkisijoille mietittäessä mihin käymistämme talvikohteista voisimme palata suksimaan toisenkin kerran.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja