Seuraa somessa

Yhdysvallat

Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta

Julkaistu

-

Vietimme kesäkuisen Kalifornian-matkamme kymmenen ensimmäistä päivää Los Angelesissa. Kokosin yhteen hieman havaintoja Enkelten kaupungista sekä kymmenen näkemisen arvoista kohdetta eri puolilta Los Angelesia.

Los Angeles on yksi maailman suurimmista kaupungeista. Paikan päällä ei välttämättä ajattele kaupungin neljän miljoonan asukaslukua tai edes metropolialueen viidentoista miljoonan lukemaa. Vastaan tulee sen sijaan alueen valtava laajuus, sillä pääosin matalasti rakennettu kaupunki jatkuu katkeamattomasti kymmeniä kilometrejä joka suuntaan. Los Angelesin piirikuntaan kuuluu 88 kaupunkia sekä koko joukko pienempiä asutuskeskuksia. Hallinnollisella jaolla ei ole matkailijalle merkitystä, joten puhun tässä jutussa Los Angelesista, vaikka esimerkiksi Beverly Hills ja Santa Monica omia kaupunkejaan virallisesti ovatkin.

los_angeles_yleiskuva_06


Yleisen mielipiteen mukaan Los Angelesissa liikkumiseen tarvitaan autoa. Mekin otamme heti lentokentältä vuokra-auton käyttöön, vaikka olen kuullut myös julkisen liikenteen avulla selvinneistä matkailijoista. Los Angeles on joka tapauksessa suunniteltu autolla liikuttavaksi. Kaupunkia halkoo kattava tieverkosto, joka tunnetaan ruuhkistaan. Meillä käy ehkä hyvä tuurikin, sillä emme jumitu missään vaiheessa pitkiin autojonoihin. Liikenteessä kuluu silti aikaa, sillä matkailijan kannalta Los Angeles on kovin hajanainen. Kiinnostavien alueiden väliin jää paljon tylsännäköisiä tai jopa arveluttavia seutuja. Kaupungin turvallisuustaso tuntuu samanlaiselta kuin monessa muussakin suurkaupungissa. Rikollisuutta tietysti on ja esimerkiksi kodittomuus kuuluu Los Angelesin ongelmiin, mutta maalaisjärjellä pärjää pitkälle eikä meille satu mitään ikävää. 

los_angeles_yleiskuva_02


En kaikesta huolimatta haukkuisi Los Angelesin hajanaista rakennetta huonoksi, mutta se on eurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna erilainen. Liikkuisin kaupunkilomilla mieluiten kävellen tai tarpeen mukaan julkisella liikenteellä, joten tästä syystä Los Angelesin on vaikea nousta suurimpien suosikkikohteideni joukkoon. Matka on kaikesta huolimatta mielenkiintoinen ja onnistunut. Halusin nähdä Los Angelesin edes kerran elämässä, enkä osaa vierailun jälkeen yksiselitteisesti päättää pidinkö kohteesta tai aionko palata sinne takaisin.

los_angeles_yleiskuva_08


Los Angeles kuulostaa olevan monen muunkin mielestä hieman ristiriitainen matkakohde, josta voi olla vaikea saada otetta. Osa kävijöistä ihastuu todella palavasti, kun taas jotkut eivät syty kaupungille lainkaan. Ensikertalaisen voi olla vaikea löytää mieluisimpia paikkoja, tietyt kohteet eivät välttämättä täytä odotuksia tai kaupungin laajuus voi vain yksinkertaisesti olla liikaa. Omaan kokemukseeni vaikuttaa heti perille saapumisen jälkeen iskenyt flunssa, jota kymmenen tunnin aikaero ei varsinaisesti helpota.

los_angeles_yleiskuva_10

Oikeastaan ainoa suurempi yllätys koko matkalla on sää. Luulimme Los Angelesin kesäkuun olevan lämpimämpi, mutta elohopea ei matkallamme nouse juuri koskaan yli kahdenkymmenen asteen. Perinteinen sääilmiö June Gloom pitää taivaan pilvisenä kahta aurinkoista päivää lukuun ottamatta, ja välillä ulkona näyttää lähes aavemaisen harmaalta. Shortsit jäävät siis käyttämättä eivätkä mielikuvat elokuvien aina aurinkoisesta Los Angelesista täyty, mutta toisaalta tällainen sää on varmasti miellyttävämpi kaupungilla kiertelyyn kuin armottomasti paahtava helle. 

los_angeles_yleiskuva_07


Käymme luullakseni hyvin pitkälti juuri sellaisissa paikoissa, joihin moni muukin ensikertalainen Los Angelesissa päätyy. Luettelen alla kymmenen kohdetta eri puolilta kaupunkia. Viisi ensimmäistä on esitelty hyvin lyhyesti, sillä niistä on joko ilmestynyt tai tulossa myöhemmin oma erillinen kirjoituksensa.


1. HOLLYWOOD

Los Angelesin kuuluisinta kaupunginosaa ei voi kehua erityisen viihtyisäksi, mutta nimessä on elokuvahistorian tuomaa ikuista hohtoa. Majoituimme matkan aluksi hieman rähjäiseksikin paljastuneeseen Hollywoodiin, jossa kävelemme pitkin Walk of Famesta tunnettua Hollywood Boulevardia ja näemme edes ulkoa päin alueen tunnetuimmat elokuvateatterit. Hollywoodista käsin on myös suhteellisen kätevää suunnata listalla seuraavina oleviin kohteisiin eli Universal Studios -huvipuistoon ja Warner Brosin elokuvastudioille. Samalta suunnalta löytyy yöelämältään vilkas West Hollywood, johon kuuluu esimerkiksi rockklubeista tunnettu Sunset Strip.
 
Lue lisää jutustani Tarunhohtoinen Hollywood.


los_angeles_universal

2. UNIVERSAL STUDIOS

Universal Studios saattaa olla näyttävin koskaan käymäni huvipuisto. Laitteita on vain reilut kymmenen kappaletta, mutta ne on viimeistelty upeasti eri hahmojen, kuten vaikkapa Harry Potterin tai Simpsoneiden teemaan. Lähes kaikki laitteet on rakennettu sisätiloihin ja niissä hyödynnetään 4D-tekniikkaa. Elokuvastudioihin pääsee tutustumaan tunnin mittaisella viihteellisellä juna-ajelulla, jonka varrella esitellään monista elokuvista ja tv-sarjoista tuttuja lavasteita.
  
Universal Studioista on tulossa oma juttunsa, jossa kerron huvipuistosta ja studioista lisää. 


los_angeles_warnerbros

3. WARNER BROS STUDIOS

Los Angelesissa kannattaa ehdottomasti tutustua johonkin kaupungin monista elokuvastudioista. Vaikka Universalillakin pääsi kurkistamaan studioiden puolelle, on Warner Brosin opastettu kierros paljon perusteellisempi. Parissa tunnissa oppii hämmästyttävän paljon elokuvien tekemisestä ja näkee valkokankaalta tai tv-sarjoista tuttuja lavasteita. Vastaavia kierroksia järjestetään Warner Brosin lisäksi myös Paramount Picturesin ja Sony Picturesin studioilla.

Warner Brosin studiokierroksesta on tulossa oma juttunsa myöhemmin.


los_angeles_disneyland

4. DISNEYLAND

Maailman ensimmäinen Disney-huvipuisto löytyy Anaheimista, jonne on reilun neljänkymmenen kilometrin ajomatka Los Angelesin Downtownista. Majoitumme kävelymatkan päähän Disneylandista, jotta huvitteluaikaa jäisi mahdollisimman paljon. Vietämme kokonaisen päivän Disneyland Parkissa, joka on muualla maailmalla näkemiimme Disney-puistoihin verrattuna laajempi, mutta ehkä paikoitellen hieman vanhanaikainen. Aikaa kuluu tietenkin myös jonottamiseen. Nautimme joka tapauksessa iloisesta tunnelmasta, upeista lavasteista ja elämyksiä tarjoavista huvipuistolaitteista, joten tämä on varmasti yksi koko matkan parhaista päivistä.
 
Disneylandista on tulossa oma juttunsa myöhemmin.


5. VENICE

Venice jää tämän matkan perusteella suosikkialueekseni Los Angelesissa. Asetumme kaupunginosaan kahdeksi yöksi, joten meille jää reilusti aikaa kierrellä ympäriinsä. Nautin siitä, kuinka Venicessä pärjää hyvin ilman autoakin. Ilmapiiri on yleisesti ottaen rento ja tiettyjä kortteleita voi hyvällä syyllä kutsua rosoisiksi. Vaikka varsinkin rannan kuuluisalla kävelykadulla Venice Boardwalkilla liikkuu hieman epämääräistäkin porukkaa, ei kohdallemme osu mitään ikävää. Pidän erityisesti historiallisesta kanava-alueesta sekä tyylikkäästä ostoskadusta Abbot Kinney Boulevardista. Mieleen jäävät myös rannan skeittiparkin rullalautailijoiden temput.
 
Lue lisää jutustani Los Angelesin kiehtova Venice.


los_angeles_santa_monica_03

6. SANTA MONICA

Edellä mainitusta Venicestä on sujuvaa siirtyä sen hienostuneempaan naapuriin Santa Monicaan. Hienostuneisuus näkyy ainakin kontrastina Venice Beachin rähjäiseen puoleen, mutta toisaalta Santa Monicakaan ei vedä vertoja Venicen kanavien seesteiselle ilmapiirille. Oma tutustumisemme Santa Monicaan jää huomattavasti Veniceä lyhyemmäksi, sillä vietämme alueella vain muutaman tunnin. Pidän esimerkiksi hienosta muraalista, jonka Obey Giant on maalannut erään hotellin päätyyn. Olen ihaillut saman taiteilijan teoksia myös Málagassa Espanjassa.  

los_angeles_santa_monica_05


Seudun suurin vetonaula on huvilaituri Santa Monica Pier, jolta löytyy esimerkiksi legendaarisen Route 66 -reitin päätepiste. Laiturilla riittää monenlaista viihdykettä ja ravintolaa. Evästä voisi ostaa vaikkapa churroja myyviltä meksikolaisilta mummoilta, joilla tuskin on virallista lupaa kaupantekoon. Kalastajat nojailevat kaiteeseen saalista odotellen, ruusukauppiaat kiertelevät ympäriinsä ja kiihkomielinen uskovainen julistaa kovaan ääneen Jeesuksen paluusta. Myös pari katusoittajaa pitää huolen siitä, ettei laiturilla ole hiljaisia hetkiä. Itseeni tekevät vaikutuksen laiturin kuluneet paksut puulankut, jotka luovat Santa Monica Pierille historiallista ilmettä.

los_angeles_santa_monica_02


Santa Monica Pierin päällä toimii Pacific Park -huvipuisto, jossa on tusinan verran laitteita. Päivärannekkeen hinta on tällä hetkellä kohtuulliselta kuulostava 40 dollaria, mutta jätämme huvipuistovierailun väliin. Ainakin maailmanpyörän maisemat olisivat toki saattaneet olla näkemisen arvoisia.

los_angeles_santa_monica_01


Santa Monica tunnetaan myös pitkästä hiekkarannastaan. Elokuvissa täällä paistaa aina aurinko, joten tuntuu hieman hassulta olla paikalla kovin harmaana ja viileänä kesäkuun päivänä. Merituuli puhaltaa sen verran hyytävästi, että kaivan repusta takin päälle. Vedessä riittää kaikesta huolimatta karaistuneita kalifornialaisia.

los_angeles_santa_monica_04


Santa Monican keskustassa on Veniceen verrattuna suurempia taloja sekä valtavirtaan sopivampia merkkiliikkeitä. Tärkein ostoskeskittymä Third Street Promenade on leveä kävelykatu, jota pitkin on mukava kuljeskella illan hämärtyessä ja koristevalojen syttyessä. Tänne on hyvä päättää lyhyt tutustuminen Santa Monicaan.


los_angeles_beverly_hills_03

7. BEVERLY HILLS

Beverly Hills kuuluu varmasti Los Angelesin seudun tunnetuimpiin alueisiin. Täällä on tarjolla sitä luksustunnelmaa, jota vaikkapa Hollywoodista on turha etsiä. Beverly Hillsin kuuluisinta katua Rodeo Drivea reunustavat kalliit merkkiliikkeet ja palmujen katveessa kuuluu jatkuvasti kalliiden avoautojen moottoreiden murinaa. Rodeo Drive on mielestäni ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka, vaikkei oloaan ihan kotoisaksi tuntisikaan. Ainakin näyteikkunaostokset ja loistoautojen katselu ovat ilmaista huvia.

los_angeles_beverly_hills_02


Eräs Rodeo Driven klassikkoliikkeistä on miehiä vaatettava Bijan, jonne pääsee sisään vain ajanvarauksella. Tuotteita voi toki hankkia myös nettikaupasta, jos esimerkiksi reilun viidensadan euron lippis tai parin tonnin tohvelit mahtuvat ostosbudjettiin.

los_angeles_beverly_hills_05


Kadun eteläpäässä sijaitseva Two Rodeo Drive on ylellinen ostoskeskus, jonka halki voi kulkea eräänlaista kävelykatua pitkin. Rikkaat julkkikset shoppailevat kuulemma mielellään täällä päin. Liikkeiden ovilla partioi tummapukuisia vartijoita.

los_angeles_beverly_hills_04


Yksi näiden kortteleiden tärkeimmistä maamerkeistä on viiden tähden Beverly Wilshire -hotelli. Luksushotelli tunnetaan monista elokuvista, joista Pretty Woman lienee kuuluisin. Hotellin palveluista ovat nauttineet aikanaan muiden muassa Elvis Presley, John Lennon ja Barack Obama.

los_angeles_beverly_hills_01


Alueen tunnetuin puisto Beverly Gardens sijaitsee vilkkaan Santa Monica Boulevardin varrella. Puistossa on muutamia patsaita, mutta kuvatuin kohde taitaa olla lummelammikon laidalla kohoava Beverly Hills -kyltti. Beverly Hills vaikuttaa pikaisen vierailun perusteella siistiltä ja varakkaalta alueelta, jonka kaduilla on mukava kierrellä myös kävellen.


los_angeles_downtown_01

8. DOWNTOWN

Downtownin voi nimetä Los Angelesin keskustaksi ainakin sen perusteella, että sieltä löytyvät kaupungin korkeimmat talot. Toisaalta alue ei tunnu erityisen mielenkiintoiselta, vaikka se ilmeisesti onkin viime vuosina kehittynyt entistä miellyttävämpään suuntaan muun muassa ravintolatarjonnan ansiosta. Downtown-vierailumme osuu sunnuntaiksi, jolloin liikekeskustan kadut ovat lähes aavemaisen tyhjiä. Tihkusateinen sää korostaa kolkkoa ilmapiiriä. Löydämme kuitenkin vilinää Grand Central Marketista, jonka suureen mutta karuun parkkihalliin pysäköimme automme.

los_angeles_downtown_04

Grand Central Market on vilkas, meluisa ja latinohenkinen kauppahalli, jossa olisi tarjolla edullista ruokaa moneen makuun. Meksikolainen ruoka on vahvasti edustettuna, sillä onhan suurella osalla Los Angelesin työväestöstä meksikolainen tausta. Myös Aasian keittiöt ovat hyvin esillä, minkä lisäksi tarjolla on ainakin hampurilaisia, hodareita, ostereita, pizzaa, pastaa ja currywurstia. Luovimme ihmisjoukon halki herkullisia tuoksuja haistellen, mutta valmiiksi täysi vatsa ja kova meteli johdattavat meidät ulos ilman ostosten tekemistä.

los_angeles_downtown_02


Teemme lyhyen kävelykierroksen kauppahallin ympäristössä. Heti kadun toiselta puolelta löytyy Angel’s Flight, jota on kutsuttu maailman lyhimmäksi rautatieksi. Bunker Hillin päälle vievä funikulaari on hauska kokemus ja maksaa vain yhden dollarin. Angel’s Flight avattiin vuonna 1901, joten sitä voi pitää myös historiallisena nähtävyytenä. Juttelemme vaunua odotellessamme paikallisen seurueen kanssa. Heille tulee Suomesta ensimmäisenä mieleen metsissä kasvavat mustikat.

los_angeles_downtown_03


Suunnistamme Angel’s Flightin yläasemalta parin korttelin päässä sijaitsevan Walt Disney Concert Hallin kulmalle. Näyttävä rakennus tuo heti ensi silmäyksellä mieleen Bilbaon Guggenheim-museon, joka onkin saman arkkitehdin Frank Gehryn käsialaa. Nousemme Los Angelesin filharmoonikkojen käyttämän konserttitalon taakse ylätasanteelle, jossa on pieni viihtyisä puutarha. Myös Walt Disney Concert Hallin vieressä toimiva modernin taiteen museo The Broad edustaa hyvin modernia arkkitehtuuria.


los_angeles_griffith_01

9. GRIFFITH OBSERVATORY JA GRIFFITH PARK

Los Angelesin tunnetuin näköalapaikka löytyy Griffithin observatorion luota, josta aukeaa laaja maisema yli lähes koko kaupungin. Myös kuuluisa Hollywood-kyltti on näköetäisyydellä. 

los_angeles_griffith_03


Vuonna 1935 avatun Griffith Observatoryn sisäänpääsy on ilmainen, mutta emme jaksa enää pitkän päivän jälkeen tutustua tähtitieteeseen. Moni muukin näyttää saapuneen paikalle nimenomaan maisemien vuoksi.   

los_angeles_griffith_02


Observatorio sijaitsee laajan Griffith Park -puistoalueen laidalla. Tarjolla olisi runsaasti patikkapolkuja, joita risteilee pitkin mäkistä maastoa. Oma patikointimme rajoittuu pysäköidyn auton ja observatorion välille, mutta siitäkin muodostuu lopulta aimo lenkki. Lähin pysäköintialue on saapuessamme täynnä, joten meidät käännytetään jo edellisestä risteyksestä muualle. Vapaa paikka löytyy vasta melko kaukaa mäelle johtavan tien varrelta. Griffith Observatorylla on luultavasti hiljaisinta arkiaamuisin, kun taas auringonlasku lienee ikimuistoisin hetki maiseman ihailemiseen.


los_angeles_marina_del_rey

10. LOS ANGELESIN YMPÄRISTÖN RANTAKAUPUNGIT

Los Angelesin seudun pitkä rantaviiva on täynnä mukavia kaupunginosia tai pikkukaupunkeja, joilla kaikilla lienee omat erityispiirteensä. Pistäydyimme Venicen ja Santa Monican lisäksi myös Marina del Reyssa ja Malibussa. Marina del Rey jää mieleen hiljaisena ja yläluokkaisena alueena, jota hallitsee suuri huvivenesatama.

los_angeles_malibu


Malibussa käymme ainoastaan tunnelmallisella Malibu Pier -laiturilla, jossa aistimme kosteaa merituulta ja ilahdumme ohi uivista delfiineistä. Käymme Malibussa aloittaessamme ajomatkaa Los Angelesista pohjoiseen, joten emme malta pysähtyä paikallisten kehumalla Zuma Beachilla tai kauneudestaan tunnetulla El Matador Beachilla. Malibu sopii varmasti nimenomaan rantaelämään. Seudulla on myös julkkisten asuttamia huviloita.

los_angeles_yleiskuva_03


Rannat eivät lopu Los Angelesin ympäristöstä kesken, sillä kartalta löytyy paljon nimiä, joihin olen joskus jossakin yhteydessä törmännyt. Esimerkiksi Manhattan Beach, Hermosa Beach, Huntington Beach, Redondo Beach tai Long Beach voisi kuulua seuraavan matkan ohjelmaan. Meri tuntuu tärkeältä elementiltä Los Angelesista nauttimiseen, vaikkei varsinainen rantaelämä kiinnostaisikaan.


los_angeles_yleiskuva_09

+ UUTTA KOETTAVAA SEURAAVILLE REISSUILLE

Los Angelesissa on toki yllä mainittujen paikkojen lisäksi runsaasti muutakin koettavaa. Harkitsimme esimerkiksi kehuttua ostoskeskusta The Grovea, jonka vierestä löytyy herkulliselta kuulostava Farmers Market. Patikointi Runyon Canyonissa houkuttelisi kovasti ja myös vaikkapa Echo Park -puisto vaikuttaa kuvien perusteella mukavalta paikalta. Los Angelesissa on myös etnisiä kaupunginosia Chinatownista ja Little Tokyosta lähtien. Museoista tunnetuimpiin kuuluvat ainakin Getty Center, LACMA sekä Natural History Museum.

los_angeles_yleiskuva_04


Oma penkkiurheiluni rajoittui tällä Kalifornian-reissulla San Franciscossa nähtyyn baseball-otteluun, mutta myös Los Angeles on täynnä eri lajien huippujoukkueita. Kaikista Pohjois-Amerikan tärkeimmistä sarjoista löytyy Los Angelesin metropolialueen joukkueita kaksin kappalein, joten valinnanvaraa riittää. Esimerkiksi Lakersin koripallo-ottelu tai Dodgersin baseball-ottelu voisivat kuulua seuraavan matkani ohjelmaan. Toisaalta voisihan sitä lähteä konserttiinkin, varsinkin jos Hollywood Bowlin lavalla esiintyisi joku kiinnostava artisti.

los_angeles_yleiskuva_05


Suorat lennot tekevät Los Angelesista houkuttelevan kohteen, vaikka tarkoitus olisikin suunnata muualle Yhdysvaltoihin. Ehdin jo suunnitella uutta reissua, joka alkaisi parilla rennolla päivällä Manhattan Beachilla ja jatkuisi sitten kohti sisämaan kaupunkeja ja kansallispuistoja. En ole kuitenkaan ihan varma malttaisinko oikeasti pysytellä aloillani Los Angelesin laitamilla ja jättää kaikki yllä mainitut kohteet väliin. Toisaalta Los Angeles ei välttämättä ole kovin sopiva kohde nähtävyyksien suorittamiseen, vaan tarjoaa parastaan nimenomaan rennosta tunnelmasta nautiskelijoille. Säätäkin ovat monet kehuneet, joten jospa aurinko paistaisi toisella yrittämällä meillekin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

Kommentit

 1. Oho, oli kyllä yllättävän viileää. Olen ollut kaupungissa itse kolmesti eri aikoina, jopa helmikuussa, ja joka kerta on ollut selvästi lämpimämpää. Mielestäni tuossa oli oikein mainio listaus, jossa oli hyvin lueteltu tosiaan ne kaikki Los Angelesin ns. pääkohteet.

  • Mika / Lähtöportti

   21.9.2023 at 13:42

   Kiitos Mikko, luulisin että tässä tuli mainittua ainakin melkein kaikki Los Angelesin tunnetuimmat matkakohteet. Sää oli tosiaan viileä, luin Los Angeles Timesista jälkikäteen että touko-kesäkuussa jäi ensi kertaa mittaushistoriassa paikallinen helleraja (80°F) kokonaan ylittämättä. Muutenhan tuon vuodenajan utuinen sää (May Gray/June Gloom) lienee enemmän tai vähemmän jokavuotinen ilmiö.

 2. Aron / Ja sitten matkaan

  4.10.2023 at 23:23

  Siinäpä tulikin aika hyvin kierrettyä kaupunkialue laidasta laitaan. Ihan hirveän monta kohdetta ei oikein samalle päivälle Losissa saa tungettua, kun niiden välillä menee aina kauan aikaa autoillessa. Jännä myös tuo sää. Jotenkin se mielikuva tuolta on vain se sininen taivas. Paitsi tietysti aamupäivisin, jolloin näyttää aina harmaalta. Tämä mielikuva istuu tiukassa, vaikka edellisellä kerralla meilläkin oli enemmän kaatosadetta kuin sinistä taivasta.

  Tuo Groven läheinen Farmers Market muuten on oikeasti tosi kiva paikka. Ilmeisesti Getty Center myös on hieno ja sijainti korkealla kukkulalla mainio. Tosin on ilmeisesti myös todella suosittu. Keskitalvellakin olisi nähtävästi pitänyt ainakin pari viikkoa ennen varata vierailu, jotta olisi tärpännyt. On siis meilläkin vielä vasta tärppilistalla.

  Ilahduin kovasti tuosta Route 66 -reitin päätepisteen kyltin paluusta takaisin Santa Monican laiturille. Luulin sen jo pysyvästi kadonneen, kun sitä ei viimeksi laiturilla näkynyt. Oli varmaan sitten korjattavana tai jotain.

  • Mika / Lähtöportti

   6.10.2023 at 11:48

   Losissa riittää kyllä kierrettävää, valtava kaupunki jossa on monta mielenkiintoista paikkaa. Farmers Market ja Grove täytyy ilman muuta mahduttaa ohjelmaan, jos tuonne palaamme. Niiden oheen kun ottaisi tuon Getty Centerin, niin taitaisi olla taas yhdeksi kokonaiseksi päiväksi ohjelma valmiina.

   Kyllä Route 66 -kyltti on tosiaan paikoillaan. Se vaikutti sen verran suositulta kuvauskohteelta, että on sitä tainnut moni muukin kaivata.

   Kiitos Aron monista hyvistä Kaliforniasta kertovista blogijutuistasi! Esimerkiksi Amerikassa autoilusta, Universal Studioista ja monesta muusta aiheesta kertovat juttusi olivat oikein hyödyllisiä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

Tunnelmia ja havaintoja San Franciscosta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Viime kesäkuun Kalifornian-matka päättyi San Franciscoon, jossa viivyimme kuuden yön ajan. Kaupungissa vierailu oli kuulunut haaveisiini kauan, eikä perillä joutunut pettymään. San Francisco paljastui miellyttäväksi, monipuoliseksi ja poikkeuksellisen kauniiksi kaupungiksi.

San Franciscon lumo perustuu rentoon tunnelmaan ja kiinnostavaan kaupunkikuvaan. Mäet näyttävät paikoitellen suorastaan uskomattoman jyrkiltä, minkä lisäksi San Franciscon ilme vaihtelee paljon kaupunginosasta toiseen. Esimerkiksi Amerikan suurin Chinatown on helposti tunnistettava, mutta parhaiten jäävät mieleen eri puolilla kaupunkia kohoavat vanhat puutalot. Kun kaupungin laidalla välkehtii merenlahti, on San Franciscossa oikeastaan kaikkea mitä kaupunkilomalta voi toivoa. Keräsin nyt kokoon erilaisia kokemuksia, tunnelmia, kohtaamisia ja havaintoja tästä kiehtovasta kaupungista. 


sanfrancisco_eightam

Herkullisia aamiaisia

Kierroksemme pitkin San Franciscon katuja alkavat aina aamiaisella jossakin päin turistien suosimaa Fisherman’s Wharfin aluetta. Runsas melko myöhäiseksi venyvä aamiainen käy jo melkein lounaasta, jolla jaksaa pitkälle iltapäivään. Hyvä vaihtoehto on vaikkapa Eight AM, jossa nautin bageleista sekä tuoreista marjoista ja hedelmistä.

sanfrancisco_cafedecasa


Myös pieni brasilialaishenkinen Cafe de Casa jää mieleen mukavana paikkana, jossa voi nauttia aamukahvin kera vaikkapa raikkaan ja terveellisen açaí bowlin. Annos on kovin kuvauksellinen ja kun avoimen ikkunan takana odottaa aurinkoinen San Francisco, nousee mieliala helposti korkealle.

sanfrancisco_boudin


Oma lukunsa on niin ikään Fisherman’s Wharfilla toimiva Boudin Bakery, jonka voisi laskea jopa San Franciscon nähtävyyksien joukkoon. Leipäkorit kulkevat katonrajaan asennetuilla kiskoilla ja suurissa sisätiloissa riittää hälinää. Perinteikkään leipomon suosituin tuote on maankuulu hapanleipä, mutta me käymme täällä parina aamuna herkuttelemassa täytetyillä croissanteilla.


sanfrancisco_hill

San Franciscon kaduilla kävellen, raitiovaunuilla ja busseilla

Aamiaisen voimin kelpaa lähteä tutustumaan kaupungin ihmeisiin. Korkeuksiin nousevat suorat kadut tekevät San Franciscosta todella kuvauksellisen kaupungin, jossa on paljon persoonallista ilmettä. Jyrkät nousut tuntuvat jaloissa, mutta näiden maisemien vuoksi kannattaa todellakin kiivetä kukkulalta toiselle.

sanfrancisco_talot


Kadut jäävät mieleen jo dramaattisten mäkien vuoksi, mutta niiden varsilla miellyttävät myös tyylikkäät puutalot. Hinnat ovat taatusti korkeita, mutta aina voi haaveilla asuvansa joskus upeassa viktoriaanista tyyliä edustavassa rakennuksessa, joka on maalattu jollakin näyttävällä värillä.

sanfrancisco_cablecar_stop


Ajamme totta kai pari kertaa myös San Franciscon kuuluisilla kaapeliraitiovaunuilla eli cable careilla. Historiallisissa menopeleissä on romanttista tunnelmaa ja tuntuu hauskalta olla hiljaista vauhtia kolistelevan vaunun kyydissä. Puiset cable carit operoivat kolmella linjalla, jotka on jätetty jäljelle vanhasta huomattavasti laajemmasta verkostosta.

kalifornia_cable_car


Vaunut toimivat lähinnä turisteille suunnattuina huvipuistolaitteina, mutta matkustaminen tuntuu silti elämykseltä, varsinkin kun saa katsella maisemia vaunun reunalla seisten. On myös hauskaa, kun eräs harmaapartainen gripman eli kaapeliraitiovaunun kuljettaja muistaa meidät toisella matkustuskerralla ja tervehtii jo kuin vanhoja tuttujaan. Lähes kaikki kohtaamamme sanfranciscolaiset ovat mukavaa porukkaa.

sanfrancisco_anchorage


Kaupungin asukkaat käyttävät kaapeliraitiovaunujen sijasta busseja tai tavallisia raitiovaunuja eli street careja. Arkisissa busseissa pääsee aitoon paikallistunnelmaan ja voi kuvitella, millaista täällä olisi kulkea työpaikalle tai kouluun. Välillä kyydissä on vain muutama torkkuva matkustaja ja joskus ympärille pelmahtaa kokonainen koululuokka. Street carit ovat todella tyylikkään näköisiä ja hieman jopa harmittaa, että ne ovat jääneet tunnettuudessa täysin cable carien varjoon.


sanfrancisco_seal

Fisherman’s Wharfin merellisiä tunnelmia

San Franciscon lahti antaa kaupungille kauniin merellisen ilmeen. Kimaltava meri näkyy monille kukkuloille, mutta siitä kannattaa nauttia myös rantoja pitkin kävellen. Silloin saattaa saada myös yllättävää seuraa, sillä näemme rantavesissä kirjohylkeen. Se ikään kuin saattaa meitä hetken, kunnes sukeltaa pinnan alle. Hylkeitä näkyy pian muutamia muitakin. Vastaavaa on vaikea kuvitella kokevansa kovin monessa muussa suurkaupungissa.

sanfrancisco_sealions


Fisherman’s Wharfin alue on turistien suosiossa ja erityisesti huvilaituri Pier 39 vetää ihmisiä puoleensa. Täällä eläinkohtaamiset eivät tule enää yllätyksenä, sillä laiturin merileijonat ovat maailmankuuluja. Ne ovat viipyneet täällä jo pitkälti yli kolme vuosikymmentä, ja tuntuvat viihtyvän edelleen mainiosti.

sanfrancisco_clamchowder


Maistan huvilaiturilla paikallista perinneruokaa clam chowderia. Kyseessä on hapanleivän sisällä tarjottava kermainen simpukkakeitto, joka onkin oikein herkullista. Jos keiton jälkeen jää vielä nälkä, voi pikaruokakojusta napata mukaansa tyypillisen amerikkalaisen corn dogin. Tämä uppopaistettu herkku koostuu puutikun päässä tarjoiltavasta nakista, joka on kuorrutettu maissitaikinalla.

sanfrancisco_pier39


Aurinko alkaa laskea ja kultaa San Franciscon lahden näyttävillä sävyillä. Osa San Franciscon viehätyksestä perustuu varmasti maailmankuuluihin nähtävyyksiin ja omalla kohdallani myös siihen, että olen odottanut tänne pääsyä niin kauan. Tuntuu melkein uskomattomalta seistä vihdoin täällä Pier 39:n päässä ja katsella lahden keskellä kohoavaa Alcatrazin vankilasaarta.

sanfrancisco_pelicans


Näkymistä tuntuvat nauttivan myös monet pelikaanit, jotka ovat löytäneet hyvän paikan aallonmurtajan päältä. Niiden takana kohoaa Golden Gaten sillan silhuetti, joka näyttää auringonlaskussa juuri niin kultaiselta kuin nimi antaisikin ymmärtää. Todellisuudessa sillan nimellä ei ole mitään tekemistä sen värin kanssa. Golden Gaten salmi sai nimensä jo kauan ennen sen ylittävää siltaa. Salmen nimen keksi muuan kenraali, joka näki sen kultaisena porttina menestyksekkääseen kauppaan valtameren takana odottavien aasialaisten kanssa. 

sanfrancisco_streetcar


Yksi vahvimmista San Franciscosta mieleeni jääneistä hetkistä on, kun ilta hämärtyy ja tihkusade kastelee Fisherman’s Wharfin kadut. Sade saa kaupungin tuoksumaan uskomattoman raikkaalta. Olemme olleet onnekkaita, sillä aurinko paistaa meille lähes aina pilvettömältä taivaalta, vaikka San Francisco tunnetaankin oikukkaasta ja usein sumuisesta säästään. Ilma on kaupungilla liikkuessamme yleensä viileä ja varsinkin rannan tuntumassa kovin tuulinen. Pitkille housuille, neuleelle ja välillä takillekin on käyttöä, vaikka eletään jo kesäkuuta. Toisaalta olen kuullut, että täällä valtameren rannalla lämpimintä olisikin vasta syys-lokakuussa.


sanfrancisco_citylights

Kohtaamisia Chinatownin laidalla

I need more money. Jäyhän miehen ilme tiskin takana ei värähdäkään, mutta hän toistaa pyyntönsä useampaan kertaan. Olemme City Lights -kirjakaupassa, ja edessämme asioivan perheen lapset yrittävät maksaa ostoksiaan kolikoilla. Lopulta ropoja kertyy riittävästi ja tulee minun vuoroni. Mies pysyy vähäpuheisena, mutta kun pyydän ostokseeni kirjakaupan leimaa, hän suostuu sanaakaan sanomatta ja jysäyttää sen paikalleen.

sanfrancisco_ontheroad


City Lights Bookstore nauttii suorastaan kulttimainetta. Runoilijanakin tunnettu Lawrence Ferlinghetti perusti vuonna 1953 kirjakaupan, josta muodostui pian tuonaikaista vastakulttuuria edustaneen beat-sukupolven keskus. Samaan yhtiöön kuulunut kustantamo julkaisi beat-kirjailijoiden teoksia, joista erityisesti Jack Kerouacin On the Road kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden klassikoihin. Juuri sen haluan ostaa täältä mukaani. Suomeksi nimellä Matkalla tunnettu kirja on Kerouacin omaelämäkerrallinen kuvaus levottomista reissuista ympäri Amerikkaa. Suosittelen lukemaan!

sanfrancisco_jackkerouacalley


Siirrymme kirjakaupasta kulman taakse Jack Kerouacin mukaan nimetylle kujalle, joka on koristeltu näyttävästi katutaiteella. Kohtaamme tällä North Beachin ja Chinatownin kaupunginosien rajamailla sijaitsevalla kujalla kiinalaisen miehen, joka lähestyy meitä ystävällisesti, mutta yllättää pian tiukalla kysymyksellä. Miksi tulette tänne, vaikka vihaatte kiinalaisia? Selitän että olemme Suomesta emmekä me kiinalaisia vihaa. Chinatown näyttää meistä kiinnostavalta, joten haluamme nähdä mitä alueella on tarjottavanaan.

sanfrancisco_chinatown_01


Mies hämmästyy kuullessaan ettemme olekaan amerikkalaisia, ja koska haluan välttää poliittiseen väittelyyn, siirrän puheen leppoisampiin aiheisiin ennen kuin jatkamme matkaa eri suuntiin. Keskustelu jää silti mieleen, sillä se muistuttaa kiinalaisten ja amerikkalaisten välisistä jännitteistä. Politiikka on oma asiansa, mutta toivoisin etteivät valtiojohtajien erimielisyydet vaikuttaisi tavallisten ihmisten elämään tässä monikulttuurisessa kaupungissa.

sanfrancisco_chinatown_03


Chinatown on juuri niin kuvauksellinen kuin osasimme kuvitellakin. Mainoskyltit, paperilyhdyt, seinämaalaukset ja punaiset liput näyttävät niin kliseisiltä, että vastaavaa voisi olla vaikea löytää oikeasta Kiinastakaan. Toisaalta Chinatownin täytyykin korostaa identiteettiään, sillä ei ole mitenkään itsestään selvää, että tällaiset kaupunginosat säilyvät sukupolvien vaihtuessa ja maailman muuttuessa. Chinatownin tulevaisuus ei jää ainakaan väestöpohjasta kiinni, sillä jopa yli viidesosalla San Franciscon asukkaista on kiinalaisia sukujuuria.


sanfrancisco_oraclepark

Amerikkalaisen urheilukulttuurin äärellä

Oman matkani odotetuimpia hetkiä on baseball-ottelu, jossa San Francisco Giants saa vieraakseen San Diego Padresin. Aivan meren rannalla kohoavaa Oracle Parkia pidetään yhtenä MLB-sarjan parhaista stadioneista. Baseball-ottelu on aito amerikkalainen kulttuurikokemus jo siksi, että se on useimmille paikallisille ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma. Paikalle saavutaan koko perheen kesken, kaveriporukalla tai vaikka treffeille, ja rasvaisten herkkujen syöminen tuntuu olevan monelle itse peliä tärkeämpää. Yksittäisen ottelun urheilullinen merkitys onkin usein melko pieni, sillä jokainen joukkue pelaa puoli vuotta kestävän runkosarjan aikana peräti 162 ottelua.

sanfrancisco_baseball


Itse olen tullut tänne myös varsinaisen pelin vuoksi, sillä olen seurannut baseballia jonkin verran jo useamman vuoden ajan. Moni pitää lajia umpitylsänä, mutta kun tuntee säännöt, osan pelaajista ja lajin luonteen, saa ottelusta hyvinkin paljon irti. Syöttäjällä on pelissä suuri rooli ja lyöjän pääseminen edes ykköspesälle on huomattavasti vaikeampaa kuin suomalaisessa pesäpallossa.

aakkoset2023_oraclepark


Ilta ehtii jo viiletä, sillä ottelu kestää noin kolme tuntia. Lämpöä tarjoaa aina seitsemännen vuoroparin kohdalla pidettävä perinteinen 7th inning stretch, jolloin koko yleisö nousee venyttelemään raajojaan yhteislaulun tahdissa. Oracle Parkin erikoisuus splash ball eli katsomon yli mereen lyöty pallo jää tänä iltana näkemättä, mutta yleisö saa riemuita kotijoukkueen voittoa juoksuin 4–2. Let’s go Giants -huudot kaikuvat ottelun päätyttyä lähiseudun kaduilla. Joukkueen mustaoransseja lippiksiä näkyy muutenkin kaupungilla paljon riippumatta siitä, onko pelipäivä vai ei.


sanfrancisco_downtown

Omituisia höpöttäjiä ja öisiä kulkijoita

San Franciscossa on valitettavasti samoja ongelmia kuin monessa muussakin Yhdysvaltojen kaupungissa. Esimerkiksi kodittomuutta ilmenee, mutta ainakaan matkamme aikaan katujen varsille ei ole leiriytynyt mitenkään silmiinpistävästi ihmisiä. Väkivaltaisia rikoksia tehdään turistien suosimilla alueilla hyvin vähän, mutta toisaalta automurrot ovat lukemani perusteella suhteellisen yleisiä. Keskustan eli Downtownin seudulla huomaamme keskellä päivääkin omituisia höpöttäjiä, joiden käytös liittynee kaupungin huumeongelmiin.  

sanfrancisco_wharf_by_night


Pimeällä myös muuten niin vilkas ja turistinen Fisherman’s Wharfin seutu vaikuttaa hieman epämääräiseltä varsinkin vilkkaimpien katujen ulkopuolella. Mieleeni jää tilanne illalta, kun olen palaamassa baseball-ottelusta hotellille. Hiljaisen kadun pimeydestä kuuluu outoa ähinää, jonka aiheuttaja selviää nopeasti. Eräs nuori kaveri on yrittänyt kiivetä aidan ylitse ja jäänyt jumiin rakennelman päällä olevien rautapiikkien väliin. Kanssaihmisiä kuuluisi yleensä auttaa hädässä, mutta katson tällä kertaa parhaaksi jatkaa matkaani kuulumisia kyselemättä.

sanfrancisco_police


Myös Downtownista jää mieleen tilanne, joka olisi voinut olla jostakin elokuvasta. Poliisi on sulkenut ajoneuvoillaan kadun ja yksi virkapukuinen mies on kiivennyt paloportaita pitkin tutkimaan rikkoutunutta ikkunaa. Meille jää epäselväksi mitä ikkunan takana on tekeillä, mutta ehkäpä tapaukseen ei oikeasti liity aseita tai panttivankeja, vaikka Amerikan ihmemaassa ollaankin. Tunnemme joka tapauksessa olomme aina turvalliseksi emmekä koe San Franciscossa viettämämme vajaan viikon aikana ikäviä yllätyksiä.


sanfrancisco_haight-ashbury_street

Vapaamielinen kaupunki

San Franciscon ilmapiiri on tunnetusti hyvin vapaamielinen. Kaupungista puhuttaessa muistetaan usein 1960-luvun hippiliike, jonka ydinaluetta oli Haight-Ashburyn kaupunginosa. Käymme itsekin kiertelemässä Haight-Ashburyn kortteleissa, jotka ovat edelleen värikkäitä ja ehdottomasti näkemisen arvoisia.

sanfrancisco_pride


Olemme lähdössä kotimatkalle juuri ennen San Franciscon Pride-tapahtumaa, joka kuuluu lajissaan maailman suurimpiin. Sateenkaariliput ovat koristaneet kaupunkia näyttävästi jo pitkään ennen paraatipäivää. Lähdemme lentokentälle Wingz-palvelun kautta tilatulla kyydillä. Juttelen kuljettajan kanssa lähinnä koripallosta, mutta mies mainitsee myös Priden aiheuttamat mittavat ruuhkat. Seksuaalivähemmistöjen tapahtuma houkuttelee San Franciscoon valtavasti osallistujia, ja toisaalta osa vanhoillisista asukkaista haluaa samaan aikaan poistua viikonlopun ajaksi koko kaupungista.

sanfrancisco_hidive


Kuljettaja kertoo kaveristaan, joka haki töitä melko suuresta paikallisesta yrityksestä. Työhaastattelu oli mennyt hyvin, mutta pestin saanti oli tyssännyt kun hakija oli kysynyt pois lähtiessään miesten wc:n sijaintia. Yrityksen arvoihin ei kuulemma kuulunut erotella ihmisiä sukupuolen mukaan, ja hakija oli tehnyt virheen kuvitellessaan että täällä olisi jotakin muita kuin unisex-vessoja. Kertomus kuulostaa oudolta, mutta San Franciscon tapauksessa uskottavalta.


sanfrancisco_palms

Houkutteleva matkakohde

San Franciscossa yhdistyy moni asia, joka tekee kaupungista niin vetovoimaisen. Turistia miellyttävät kauniin yleisilmeen lisäksi maailmankuulut nähtävyydet ja toisaalta myös monipuoliset kaupunginosat.

sanfrancisco_powell


Ilmapiiri on yleisesti ottaen eloisa ja ruokakaupunkinakin San Francisco toimii hyvin. Monikulttuurisessa kaupungissa riittää ravintoloita joka lähtöön, sillä edustettuna ovat lähes kaikki maailman keittiöt.  

sanfrancisco_streetview


San Francisco on kooltaan mukava, sillä paikoitellen voi aistia jopa kylämäistä tunnelmaa. Kaupungin asukasluku jää selvästi alle miljoonan, ellei mukaan lasketa koko ympäröivää metropolialuetta.

sanfrancisco_baytaylor


Pidän siitä, ettei liikkumiseen tarvita esimerkiksi Los Angelesin tapaan autoa. Kun takana on kaksi viikkoa vuokra-auton ratissa muualla Kaliforniassa, tuntuu harvinaisen rennolta liikkua vain kävellen ja julkista liikennettä käyttäen. Merituulet puhaltavat usein viileästi, mutta se ei hyydytä San Franciscon viehätystä.

sanfrancisco_satama


San Franciscosta on tulossa kevään aikana vielä kaksi blogijuttua. Ensimmäisessä käydään läpi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja merkittävimmät kaupunginosat. Lisäksi Alcatrazin kiehtovasta vankilasaaresta on tulossa vielä kokonaan oma julkaisunsa.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Maisematie Highway 1 Cambriasta San Franciscoon

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Edellisessä jutussa Los Angelesista alkanut automatka jatkuu nyt Cambriasta päätepisteeseensä San Franciscoon. Maanvyöry muutti osittain reittisuunnitelmaa, mutta näimme silti paljon kiinnostavia paikkoja sekä huikeita maisemia.

Olemme viettäneet kaksi yötä Cambriassa ja ehtineet näin tutustua ympäristön nähtävyyksiin. Tarkoituksenamme oli jatkaa tästä eteenpäin Highway 1:tä pitkin pohjoiseen, mutta rantaa seuraava maisematie on maanvyöryn vuoksi poikki. Tammikuun 2023 myrsky tuhosi Highway 1:n Big Surin alueella parin mailin matkalta, ja noin sadan miljoonan dollarin hintaiset korjaustyöt jatkuvat vielä ainakin toukokuuhun 2024 saakka. Tilanne ei ole valitettavasti poikkeuksellinen, sillä maanvyöryt ovat katkaisseet vuonna 1937 avatun tien kymmeniä kertoja. Erityisesti kaunis Big Surin alue on vaaravyöhykkeessä, koska yksinäinen rantatie kiemurtelee jyrkänteillä korkeiden kukkuloiden ja meren välissä.


pch_cambria

Ragged Point

Highway 1:n eli Pacific Coast Highwayn kauneimmaksi kehuttu osuus alkaa pohjoisen suuntaan ajettaessa juuri Cambrian paikkeilta ja jatkuisi Big Surin alueen halki. Niinpä ajoimme jo edellisenä päivänä Cambriasta noin neljänkymmenen kilometrin päähän Ragged Pointiin ja takaisin, koska halusimme nähdä tien maisemia sen verran kuin se oli mahdollista. Juuri Ragged Pointia pohjoisemmaksi ei kesäkuussa 2023 tiesulun vuoksi pääse.

cambria_10


Ragged Pointia pidetään eräänlaisena porttina Big Suriin. Pienellä niemellä korkeiden kallioiden päällä toimii hotelli, ravintola sekä huoltoasema. Paikka on pysähtymisen arvoinen ennen kaikkea maisemiensa ansiosta, sillä täältä kelpaa ihailla näkymää Big Surin suuntaan ja harmitella, ettemme pääse kokemaan tietä tästä pohjoiseen.


us101

Monterey

Edessämme on vielä kaksi päivää matkalla kohti San Franciscoa. Lähistöllä ei ole vaihtoehtoisia reittejä, joten maanvyöry pakottaa meidät kiertotielle parinsadan kilometrin ajaksi. Joudumme palaamaan aluksi Cambriasta hiukan etelään, kunnes jatkamme tietä numero 46 sisämaahan päin. Ohitamme kauniita viinitilojen sävyttämiä kukkulamaisemia, kunnes saavumme US 101 -moottoritielle, jota pitkin huristelemme seuraavat sata mailia. Näkymät eivät vedä vertoja rannikkotielle, mutta on mielenkiintoista nähdä arkista Amerikkaa kellertävine kukkuloineen, valtavine tasankoineen ja laajoine viljelyalueineen. Koulubusseilta näyttävät ajoneuvot kuljettavat työläisiä silmänkantamattomiin jatkuville pelloille.

monterey_01


Saavumme seuraavaan yöpaikkaamme Montereyhin aikaisin iltapäivällä ja pääsemme viemään laukkumme Arbor Inn Montereysta varattuun huoneeseen hyvissä ajoin ennen virallista sisäänkirjautumisaikaa. Jatkamme pian matkaa kaupungin keskustaan. Autolle löytyy paikka lähellä satamaa sijaitsevasta parkkihallista, minkä jälkeen lähdemme tutustumaan taas yhteen kalifornialaiseen huvilaituriin.

monterey_02


Montereyn Old Fisherman’s Wharf on täynnä kalapainotteisia ravintoloita sekä erilaisia kauppoja. Syömme hyvää pastaa italialaishenkisen Paluca Trattorian terassilla, jossa saamme nauttia aurinkoisesta säästä ja kevyestä merituulesta sekä kuunnella lähistön tapahtumasta kaikuvia Elviksen kappaleita. Viereisestä karkkikaupasta löytyy jälkiruoaksi paikallista toffeeherkkua Salt Water Taffya.

monterey_03


Montereyn satamasta voisi lähteä valasretkelle, mutta se ei valitettavasti sovi aikatauluumme. Kuljemme vanhan huvilaiturin päästä päähän ja näemme syrjemmällä hiljaisemman laiturin alla loikoilevat merileijonat. Ne on helppo paikallistaa kovan äänen perusteella.

monterey_04


Old Fisherman’s Wharfilla riittää hyväntuulista vilinää. Sataman vieressä on käynnissä vanhoja autoja esittelevä tapahtuma, jossa Elviksen hitit ovat jo vaihtuneet kantrikappaleisiin. Tämä kaikki tuntuu jopa kliseisen amerikkalaiselta. Nautimme Montereyn merellisestä ja sopivan eläväisestä ilmapiiristä. Kaikkialle ei voi ehtiä, joten meiltä jää väliin kaupungin päänähtävyyksiin kuuluva Cannery Row -katu sekä monien kehuma suuri akvaario.


bigsur_06

Big Sur

Jätämme Montereyn keskustan hetkeksi taaksemme, koska haluamme nähdä vielä sen verran Big Surin aluetta kuin se on mahdollista. Suunnistamme siis Highway 1:lle ja ajamme noin 40 kilometriä Montereysta etelään Point Surin majakan kohdalle, jossa käännymme ympäri. Tie olisi auki vielä jonkin matkaa tästä etelään päin, mutta emme ehdi nyt jatkaa pidemmälle.

bigsur_09


Meiltä jää ajamatta noin 90 kilometrin osuus Highway 1:tä, mutta olemme tyytyväisiä siihen mitä saamme kokea. Väliin jääneistä paikoista olisivat kiinnostaneet esimerkiksi Pfeiffer Big Sur State Parkin punapuumetsät sekä kauniiksi mainittu Pfeiffer Beach.

bigsur_08


Nimi Big Sur on johdettu espanjankielisestä suurta etelää tarkoittavasta alkuperäisnimestä. Alueella ei ole tarkkoja rajoja, mutta sillä tarkoitetaan suurin piirtein edellä mainitun Ragged Pointin ja Montereyn välistä rantakaistaletta. Highway 1 on ainoa eristäytyneen Big Surin alueen halki kulkeva tie. Big Sur on harvinaisen kaunis ja harvaan asuttu alue, jossa ei ole taajamia. Seutu on vetänyt vuosikymmenien varrella puoleensa hiljaisuutta kaipaavia taiteilijoita. Esimerkiksi kirjailijat Jack Kerouac ja Arthur Miller ovat kuvanneet Big Suria omissa teoksissaan.

bigsur_02


Pysähdymme ihailemaan maisemia useaan otteeseen sekä etelään päin ajaessamme että myös paluumatkalla pohjoiseen. Useimmat taukopaikat ovat meren puolella, joten niille on hieman helpompi pysähtyä etelään päin mennessä.

bigsur_01


Big Surin kuvatuin yksittäinen kohde taitaa olla Bixby Creek Bridge. Sitä kelpaa ihailla myös hieman kauempaa Hurricane Pointin näköalapaikalta, jolloin ympärillä avautuvat laajat rannikkomaisemat. Vehreys ja utuiseksi käynyt sää tuovat mieleen Irlannin tai vaikkapa Azorien näkymät.

bigsur_07


Bixby Creek Bridge on kieltämättä hyvin kuvauksellinen. Vuonna 1932 valmistuneella sillalla on suuri merkitys alueen liikenteen kannalta, sillä aiemmin käytössä ollut väylä jouduttiin usein sulkemaan talveksi haastavien sääolosuhteiden vuoksi. Nykypäivän hankaluudet liittyvät pysäköintiin, sillä paikalle pyrkii niin paljon matkailijoita, ettei autoa saa mahtumaan ilman jonottamista sen paremmin tienvarren levikkeelle kuin viereiselle sivutielle syntyneelle pienelle parkkipaikallekaan. Lopulta kärsivällisyys palkitaan ja pääsemme katselemaan korkeaa siltaa lähietäisyydeltä.

bigsur_05


Vain kilometrin päässä edellisestä sijaitseva Rocky Creek Bridge on kuin Bixby Creek Bridgen pikkuveli. Koko on vaatimattomampi, mutta ulkonäkö on muuten hyvin pitkälti samanlainen.


carmel_03

Carmel-by-the-Sea

Saavumme illan hämärtyessä viehättävään Carmel-by-the-Sean pikkukaupunkiin, joka sijaitsee aivan Montereyn kupeessa. Teemme kävelykierroksen keskusta-alueella, jossa riittää hauskannäköisiä taloja, tyylikkäitä putiikkeja ja erilaisia ravintoloita. Ympäristö on turistisuudestaan huolimatta oikein viihtyisä.

carmel_02


Carmel-by-the-Sea tunnetaan taiteilijoiden asuinpaikkana ja sen seesteinen ilmapiiri tuntuu hienostuneelta. Carmelin vetonauloihin kuuluu myös kaunis luonto ja pitkä Carmel Beach, mutta emme lähde enää tässä vaiheessa iltaa hiekkarannalle. Harkitsimme Carmelia yöpaikaksikin, mutta hintataso oli majoitusta etsiessä huomattavasti Montereyta korkeampi.

carmel_01


Carmelin kaduilla on silmiinpistävän siistiä ja osassa taloista on mukavaa persoonallista ilmettä. Löydämme pienen italialaisen kahvilan, josta saa iltapalaksi maukkaita leivoksia. Tutustumisemme Carmel-by-the-Seahin jää pintapuoliseksi, sillä palaamme pienten matkamuisto-ostosten jälkeen majapaikkaamme Montereyhin.


kalifornia_17_miledrive_19

17-Mile Drive

Heräilemme automatkan viimeiseen päivään, syömme aamiaiseksi Carmelista ostettuja eväitä ja pakkaamme taas tavarat autoon. Kurvaamme vielä ennen pohjoiseen lähtöä Carmel-by-the-Sean eteläpuolella sijaitsevalle 17-Mile Drive -maisematielle. Rauhallinen tie kiertelee Pebble Beachin luksusasuinalueen sisällä ja on siksi maksullinen. Reitin varrella on selkeästi merkittyjä pysähdyspaikkoja, joista parhaat tarjoavat kauniita merimaisemia ja mahdollisuuden vaikkapa hylkeiden bongaamiseen. Ohitamme myös useita huippuluokan golfkenttiä. Kierroksesta voi lukea lisää jutustani Maisematie 17-Mile Drive Kaliforniassa.


santacruz_11

Santa Cruz

Käännän 17-Mile Driven jälkeen auton nokan kohti pohjoista. Ohitamme Montereyn jälkeen suuria hiekkadyynejä, mutta niiden jälkeen tie kääntyy sisämaan peltomaisemiin. Tien varrella kaupitellaan mansikoita, kirsikoita, artisokkaa ja paljon muuta tuoretta syötävää. Matka seuraavaan taukopaikkaamme Santa Cruziin vie noin tunnin. Santa Cruz on surffaajistaan tunnettu rento lomakaupunki, jossa käymme taas yhdellä puulaiturilla sekä kävelemme värikkään huvipuiston läpi. Kaupungista voi lukea lisää jutustani Pari tuntia Kalifornian Santa Cruzissa.


sanfranciscoon_03

Saapuminen San Franciscoon

Santa Cruzista on vielä parin tunnin ajomatka San Franciscoon. Matka alkaa jo painaa ja haluaisimme perille ennen pimeää, joten emme malta enää pysähtyä näköalapaikoille. Tien varteen jää kyllä ajoittain hienojakin rantamaisemia, mutta tyydymme ihailemaan niitä liikkuvasta autosta.

sanfranciscoon_04


Automatkailu alkaa jo tällä erää riittää, joten tuntuu mukavalta saapua kaupungin sisääntuloväylille. Golden Gate Parkin halki ajaessamme olemme jo melkein perillä. Tässä vaiheessa on tärkeää pysytellä oikealla kaistalla, jotta pääsemme keskustaan emmekä ajaudu Golden Gaten sillalle. Koko Highway 1 on maksuton lukuun ottamatta Golden Gaten ylitystä, joka ei siis kuulu omalle reitillemme. Golden Gaten ylityksestäkin peritään maksu vain etelään päin ajettaessa.

sanfranciscoon_02


Tuntuu yllättävänkin sykähdyttävältä nähdä kauempana häämöttävät Golden Gaten pilarit, Alcatrazin vankilasaari sekä keskustan korkeat talot ensimmäistä kertaa. Sunnuntai-illan liikenne on hiljaista, eikä ajaminen tuota ongelmia. Suunnistamme kohti Fisherman’s Wharfin suunnalla sijaitsevaa autovuokraamoa, jonne palautamme menopelimme. Vietämme loput matkapäivät kaupungissa, joten autolle ei ole tämän jälkeen enää käyttöä. Julkinen liikenne toimii San Franciscossa hyvin ja parkkipaikat olisivat kuulemma kalliita. Suosikkikaupunkieni joukkoon nousseesta San Franciscosta on tulossa vielä pari blogijuttua myöhemmin. 

sanfranciscoon_01


Highway 1 oli upea kokemus, sillä tien varrella riittää hienoja maisemia, viehättäviä kyliä sekä kiinnostavia nähtävyyksiä. Matkan voisi teoriassa ahnehtia yhdessäkin päivässä, mutta koska nähtävää on paljon, suosittelen varaamaan Los Angelesin ja San Franciscon väliselle taipaleelle ainakin kolme päivää. Aivan koko Highway 1 ei ole pelkkää maisemien ilotulitusta, vaan reitillä on paikoitellen arkipäiväisiltäkin näyttäviä osuuksia. Toisaalta varsinkin Big Surin alue on todella upea ja nyt jäikin hieman harmittamaan, ettemme nähneet sitä kokonaan. En suunnittele palaavani Highway 1:lle uudelleen, mutta kuten amerikkalaiset sanovat, never say never.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja