Yhdysvallat
Los Angelesin kiehtova Venice

Aloitan Kalifornian-matkamme yksityiskohtaisemmat tarinat Venicestä, joka on yksi Los Angelesin tunnetuimmista alueista. Erikoinen, boheemi, trendikäs ja paikoitellen rosoinen Venice jakaa mielipiteitä, mutta itse nostan sen suosikkialueekseni koko kaupungissa.
Meillä ei ole matkoillamme tapana vaihtaa majoitusta saman kaupungin sisällä, mutta valtavalle alueelle levittäytyvässä Los Angelesissa kannattaa tehdä poikkeus. Majoitumme reissun alussa nähtävyyksien kannalta kätevästi Hollywoodiin, josta jatkamme Disneyland mielessämme Anaheimiin. Tämän jälkeen majoitumme vielä kahdeksi yöksi Veniceen. Hyvä niin, sillä tämä persoonallinen alue jää mieleen kiehtovana paikkana.

VENICEN KANAVAT
Alkumatka on sujunut sään osalta harmaissa merkeissä, sillä olen tuskin koskaan lomaillut yhtä pilvisessä säässä kuin kesäkuiseen June Gloomiin vaipuneessa Los Angelesissa. Onni näyttää kuitenkin kääntyvän saapuessamme Veniceen. Suuntaamme heti kaupunginosaan saavuttuamme vanhalle kanava-alueelle, jolloin pilvet väistyvät ja aurinko paistaa koko loppupäivän kirkkaalta taivaalta. Tästä ei ole ainakaan haittaa Veniceen ihastumisessa.

Venicen historia henkilöityy herrasmieheen nimeltä Abbot Kinney. Kinney opiskeli nuoruudessaan Euroopassa ja matkusteli myöhemminkin ympäri maailmaa. Italiaa kiertäessään hän ihastui aivan erityisesti Venetsiaan. Kinneyn tupakkabisnekset kukoistivat ja upporikas pohatta päätti käyttää miljoonansa rakennuttamalla Los Angelesiin ”Amerikan Venetsian”. Soiseen maastoon kaivettiin kanavien verkosto, jonne palkattiin italialaisia gondolieereja kuljettamaan turisteja. Vuonna 1905 avatusta Venicestä tuli ennennäkemätön viihdekeskus huvipuistoineen, laitureineen ja illanviettopaikkoineen.

Alkuperäisen Venicen loistokausi alkoi hiipua vuonna 1920, jolloin Kinney kuoli, huvilaituri paloi ja voimaan astunut kieltolaki rajoitti iltarientoja. Laituri rakennettiin pian uudestaan ja turisteja kävi yhä jonkin verran, mutta kallista ylläpitoa vaatineen alueen tulevaisuudesta alettiin käydä poliittista vääntöä. Osa kanavista täytettiin ja muutettiin autoteiksi vuonna 1929. Jäljelle jääneiden kanavien ympäristö rappeutui ja se kunnostettiin vasta 1990-luvulla, jolloin syntyi viihtyisä ja arvostettu asuinalue.

Kanava-alue ihastuttaa heti ensi silmäyksellä. En totta puhuen pitänyt kanavia etukäteen edes kovin mielenkiintoisena nähtävyytenä, mutta nyt paikan päällä tuntuu kuin olisin löytänyt mieluisimman paikan koko Amerikassa. Auringonpaisteessa kimalteleva vesi, palmut, kapeat kävelytiet, hauskannäköiset talot ja vehreä kasvillisuus muodostavat hauskan kokonaisuuden.

Seesteinen tunnelma luo täydellisen vastakohdan suurkaupungin sykkeelle, ja Los Angelesin vilkkaat kadut tuntuvat täällä todella kaukaisilta. Ei ole kiirettä minnekään, joten meille jää hyvin aikaa pysähtyä katselemaan talojen yksityiskohtia, kauniita puutarhoja ja portailla nukkuvia kissoja. Olen edellisen viikon aikana tottunut ajamaan eri puolilla Los Angelesia sijaitseville nähtävyyksille, joten pari rentoa päivää ilman aikataulua ja autoilua kelpaa nyt mainiosti. Venice sopii tähän tarkoitukseen hyvin, sillä ajanvietettä on mukavasti, mutta kaiken oleellisen näkee melko nopeasti.

Venicen kanava-alue ei ole valtavan suuri, sillä pidemmältä Grand Canalilta erkaantuu vain neljä vierekkäistä reilun parinsadan metrin pituista sivukanavaa. Lyhyt Eastern Canal yhdistää nuo neljä kanavaa toisessa päässä toisiinsa, mutta siinäpä koko verkosto sitten onkin. Kävelyteillä ei ole ruuhkaa, sillä vastaan tulee vain muutamia satunnaisia turisteja sekä paikallisia koirineen. Talot ovat hauska sekamelska pieniä puisia mökkejä, hulppeita luksustaloja ja kaikkea siltä väliltä. Yhdistävä tekijä lienee korkea hinta, sillä nämä kodit ovat taatusti haluttuja.

Useimmilla pihoilla on runsaita kukkaistutuksia ja vedessä kelluu asukkaiden kanootteja sekä polkuveneitä. Eräällä pienellä laiturilla on kotikutoinen kirjasto. Alue tuntuu yhteisölliseltä ja mietinkin, millaista olisi lähteä tapaamaan naapurikanavalla asuvia tuttavia vaikkapa kanootilla. Puissa kiipeilee oravia ja näemme paljon sorsia, joista muutamilla on pieniä poikasia. Eräällä pihalla istuu mies suuri lemmikkipapukaija olkapäällään. Elämä kanavilla näyttää kovin huolettomalta ja kiireettömältä.

ABBOT KINNEY BOULEVARD
Kanavien ulkopuoleltakin löytyy rauhallisia pientalokortteleita, mutta ne eivät ole matkailijan kannalta kovin mielenkiintoisia. Suunnistammekin pian kohti Venicen pääkatua Abbot Kinney Boulevardia, joka on yksi Los Angelesin trendikkäimmistä kaduista. Kadun kiinnostava osuus on reilun kilometrin pätkä Venice Boulevardin risteyksestä Santa Monican suuntaan.

Kävelyyn sopivan kadun varrella riittää sekä pieniä boheemeja putiikkeja, taidegallerioita että kansainvälisiä merkkiliikkeitä. Täältä löytyisi laadukasta designia, hipsterihenkistä vaatetusta, kivoja sisustusesineitä, surfausvarusteita, uimapukuja, aurinkolaseja ja muuta vastaavaa. Mitään halpahalleja täällä ei ole, vaikka hintataso onkin siedettävämpi kuin luksusta huokuvalla Beverly Hillsin Rodeo Drivella. Myös Abbot Kinney Boulevardin varrella näkyy kuulemma välillä julkkiksia.

Abbot Kinney Boulevardin ajorataa reunustavat kävelytiet, palmut sekä matalat rakennukset. Ympäristö vaikuttaa viihtyisältä ja sieltä täältä voi bongata katutaideteoksia. Kadun varrella vallitsee rennon tyylikäs ilmapiiri, joka on mielestäni Los Angelesia parhaimmillaan. Tarjolla on tietenkin myös hyviä ravintoloita ja kahviloita sekä jokunen baarikin.

Tutustuin Veniceen etukäteen katsomalla alueelle sijoittuvan Netflix-sarjan Flaked. Sekä kanava-alue että varsinkin Abbot Kinney Boulevard vilahtelevat sarjassa jatkuvasti, joten ympäristö näyttää yllättävänkin tutulta. Hetkittäin melkein odotan eteen pysähtyvää poliisiautoa, jonka ikkunasta työntyisivät esiin konstaapeli Georgen hymyilevät kasvot. Päähenkilö Chip voisi polkea pyörällään ohitse ja seuraavassa vastaan tulevassa ravintolassa saattaisi tarjoilla vaalea London. Fiktiiviset tarinat johdattavat joskus hyvinkin tehokkaasti paikallisiin tunnelmiin.

Pysähdymme syömään kehuttuun The Butcher’s Daughter -kasvisravintolaan, joka täyttää ennakko-odotukset kirkkaasti. Ruokasali on sisustettu mukavaan boho-tyyliin, tarjoilu on rennon ystävällistä ja ruoka maukasta. Itämainen pad thai tuo mukavaa vaihtelua Amerikan-matkan ruokavalioon. Käydessämme ei ole edes minkäänlaista ruuhkaa, joten vierailu on oikein miellyttävä.

Käymme Abbot Kinney Boulevardilla myös seuraavana päivänä, jolloin pysähdymme Loco Coco -mehubaarissa. Hauskasta vaaleanpunaisesta tönöstä saa raikkaita smoothieita, jotka piristävät sopivasti iltapäiväkävelyn varrella.

Näemme Abbot Kinney Boulevardin varrella jopa kanatarhan, kunnes katu muuttuu mitäänsanomattomammaksi rantaa kohti vieväksi väyläksi. Pidän Abbot Kinney Boulevardin tunnelmasta, vaikkei kadun varrelta tartukaan mukaan jääkaappimagneettia kummempaa ostettavaa. Kyseessä on joka tapauksessa yksi mukavimmista kaduista, mitä meille on tullut Los Angelesissa vastaan.

VENICE BEACH & BOARDWALK
Historiallisista kanavista ja suositusta ostoskadusta huolimatta Venice tunnetaan ennen kaikkea rannastaan. Venice Beachiksi nimettyä leveää hiekkakaistaletta riittää useamman kilometrin verran, kunnes se jatkuu edelleen kohti pohjoista Santa Monica Beachinä. Alue houkuttelee lomapäivien viettäjiä ja tasaisten välimatkojen päässä toisistaan kohoaa televisiosta tuttuja uimavalvojien koppeja. Vedessä näkyy muutamia uimareita, mutta aallot vaikuttavat sopivan surfaajillekin. Joku kokeilee myös kalaonneaan.

Rannan takana kulkee suora mutta värikäs kävelytie Venice Beach Boardwalk, jonka varrella riittää ihmeteltävää. Loputtomalta näyttävässä rihkamakauppojen rivistössä myydään lomatunnelmaan sopivia t-paitoja, rantapyyhkeitä ja monenlaisia matkamuistoja. Kadun varrella päivystää myös yrttitohtoreita, jotka kirjoittaisivat mielellään kannabisreseptejä mihin vaivaan tahansa. Katutaiteilijat viihdyttävät ohikulkijoita erilaisilla esityksillä ja ennustajat tarjoavat palveluitaan. Boardwalkilla kaupitellaan monenlaisia taideteoksia ja markkinameininkiä on kuin suurilla karnevaaleilla konsanaan.

Venice Beach Boardwalk tunnetaan siitä, että sen varrella riittää monenlaista kulkijaa. Merkittävä osa Venicen epämääräisestä maineesta perustuu täällä viihtyviin hörhöihin, jotka höpisevät itsekseen ties minkälaisia yrttejä nauttineina. Joku pitää palopuhetta Jeesuksen pelastavasta voimasta, toinen pauhaa tummaihoisten oikeuksista, kolmas tietää Trumpin kuolevan vankilassa ja neljännen sanomasta ei saa oikein selkoa. Vaikka Boardwalk onkin periaatteessa rauhoitettu kävelijöille, pyöräilee ohi vanhempi rouva kovaäänistä musiikkia kaiuttimestaan huudattaen. Kenties samaan suuntaan pyrkivä harmaantunut skeittaajaherra on osallistunut vuosikymmeniä sitten samoihin hippibileisiin.

Vaikka erikoisia hiippareita näkyykin, he vaikuttavat ainakin päiväsaikaan harmittomilta. Kukaan ei kiinnitä meihin minkäänlaista huomiota. Olipa värikkäästä rantakadusta mitä mieltä tahansa, sitä ei voi pitää ainakaan tylsänä.

Kävelemme Boardwalkia eli toiselta nimeltään Ocean Front Walkia melko pitkään molempiin suuntiin. On hauska katsella ihmisvilinää, korkeita palmuja ja leveän hiekkarannan takana aaltoilevaa valtamerta.

Kävelytien tuntumassa mutkittelee pyörätie, jota pitkin pääsisi kätevästi rantaa seuraten vaikkapa Santa Monicaan. Niin polkupyöriä kuin esimerkiksi rullaluistimia vuokrataan monessa paikassa. Venicen laiturilta on kuuluisalle Santa Monica Pierille noin neljä ja puoli kilometriä, joten välimatkat eivät ole pitkiä. Naapurialueiden luonteet eroavat toisistaan, sillä Santa Monica on Veniceä hienostuneempi ja siellä on enemmän suuren kaupungin tuntua. Ehdimme viettää Santa Monicassa muutaman tunnin aiemmin matkamme varrella, ja vaikka tutustuminen jäikin melko pintapuoliseksi, emme innostu retkeilemään Santa Monicaan enää Venicestä käsin.

Meillä on Venicessä reilusti aikaa ja ehdimme nähdä jo ensimmäisenä päivänä kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Niinpä palaamme jälkimmäisenä päivänä monille tutuille paikoille ja vierailemme myös Venicen etelänaapurissa vauraalla Marina del Reyn alueella. Valtava huvivenesatama näyttää siistiltä ja sitä ympäröivät matalat kerrostalot. Käymme terveellisiä luomutuotteita tarjoavassa satamakahvilassa ja löydämme suojaisen hiekkarannan. Särmikäs Venice vaikuttaa jääneen hienostuneempien Marina del Reyn ja Santa Monica väliin. Toisaalta Venicelläkin on maineestaan huolimatta silotellut puolensa ja oikeastaan viihtyisimmät näkemämme omakotialueet sijaitsevat juuri Venicessä.

Venicen rosoisuus ei valitettavasti ole pelkästään positiivista laatua. Varsinkin kodittomuus on ollut suuri ongelma ja muutama vuosi sitten Venicen katujen varsilla laskettiin majailevan peräti parituhatta ihmistä. Meille kodittomuus näyttäytyy vain muutamina yksittäisinä henkilöinä, eikä tilanne tunnu eroavan muusta Los Angelesista juuri lainkaan. Lukemieni uutisten mukaan Venicen katujen asukkaille on saatu aivan viime aikoina järjestettyä jonkinlaista tilapäismajoitusta. Samalla rikollisuus on laskenut ja ainakin meistä Venice tuntuu turvalliselta alueelta liikkua. Palaamme tosin majapaikkaamme molempina iltoina pian auringonlaskun jälkeen.

Poikkeamme Boardwalkilta korttelin verran Windward Avenuen ja Pacific Avenuen risteykseen, jota koristaa kadun yläpuolella roikkuva Venice-kyltti. Kyltti on hauska pieni nähtävyys ja ilmeisen suosittu kuvauskohde. Liikennevalojen vaihtuessa punaisiksi kadulle rynnistää kaiken maailman tiktokkaajia, jotka haluavat ikuistaa itsensä kuuden kadun yllä roikkuvan kirjaimen kanssa.

Yksi Venice Beachin parhaita kohteita on skeittipuisto, jossa eri tasoiset rullalautailijat esittelevät taitojaan. Paikalla on yleensä runsaasti yleisöä nauttimassa rullalautatempuista ja mukavasta tunnelmasta.

Palmut huojuvat tuulessa, hyväntuulinen musiikki soi ja ilmapiiri on todella rento. Merituuli tuntuu viileältä, mutta aurinko lämmittää. Skeittaajat kannustavat toisiaan ja välillä nähdään komeitakin hyppyjä. Jäämme katselemaan rullalautatemppuja pitkäksi aikaa molempina päivinämme Venicessä.

Skeittipuiston vieressä on värikäs seinä, jota graffititaiteilijat saavat käydä vapaasti maalaamassa. Myös läheiset palmut ovat saaneet väriä pintaansa.

Venice Beachin nähtävyyksiin kuuluu ulkoilmakuntosali Muscle Beach, jossa Arnold Schwarzeneggerkin on käynyt treenailemassa. Paikalla ei ole ohi kulkiessamme suurempaa vilskettä, vaikka siellä pari lihaskimppua pullisteleekin. Venice Beachiltä löytyy myös koripallo- ja padelkenttiä. Hiekalla näkyy rantalentopallon pelaajia.

Rannan tunnelma muuttuu, kun ohitamme Venice Boulevardin pään ja jatkamme matkaa kohti etelää. Kaupustelijoita ei enää näy, vaan alue on rauhoitettu hiljaiseksi asuinalueeksi. Hiekkarannan reunalla kohoaa rakennuksia, joissa on varmasti mukavia mutta hintavia merinäköaloilla varustettuja koteja.

Ranta johdattaa meidät Venicen yksinkertaiselle laiturille, jossa ei ole muutaman mailin päässä sijaitsevan Santa Monica Pierin kaltaisia huvituksia. Täällä voi joko kalastaa tai vain ihailla maisemaa. Venice Beach on kaiken muun lisäksi kuuluisa auringonlaskuistaan.

Meidän auringonlaskumme Venicessä eivät ole pilvien vuoksi aivan täydellisiä, mutta joka tapauksessa kokemisen arvoisia. Taivas punertuu kauniisti ja aurinko katoaa lopulta mailleen.

Olen haaveillut Kaliforniaan matkustamisesta niin kauan, että ensimmäisinä päivinä on tuntunut jopa hieman epätodelliselta olla perillä. Viimein Venice Beachillä asia jotenkin lopullisesti konkretisoituu tajuntaan. Täällä on aikaa pysähtyä hiljaa katselemaan, kuinka Tyynen valtameren aallot kuohuvat hämärtyvään rantaan. Tuntuu hauskalta kahlata hiekassa täällä Amerikan kaukaisella laidalla, kymmenen tunnin aikaeron ja yhdeksäntuhannen kilometrin päässä kotoa. Oli mukavaa viettää kaksi päivää Venicessä, ja on myös mukavaa päästä jatkamaan matkaa muualle Kaliforniaan.

Yhdysvallat
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta

Vietimme kesäkuisen Kalifornian-matkamme kymmenen ensimmäistä päivää Los Angelesissa. Kokosin yhteen hieman havaintoja Enkelten kaupungista sekä kymmenen näkemisen arvoista kohdetta eri puolilta Los Angelesia.
Los Angeles on yksi maailman suurimmista kaupungeista. Paikan päällä ei välttämättä ajattele kaupungin neljän miljoonan asukaslukua tai edes metropolialueen viidentoista miljoonan lukemaa. Vastaan tulee sen sijaan alueen valtava laajuus, sillä pääosin matalasti rakennettu kaupunki jatkuu katkeamattomasti kymmeniä kilometrejä joka suuntaan. Los Angelesin piirikuntaan kuuluu 88 kaupunkia sekä koko joukko pienempiä asutuskeskuksia. Hallinnollisella jaolla ei ole matkailijalle merkitystä, joten puhun tässä jutussa Los Angelesista, vaikka esimerkiksi Beverly Hills ja Santa Monica omia kaupunkejaan virallisesti ovatkin.

Yleisen mielipiteen mukaan Los Angelesissa liikkumiseen tarvitaan autoa. Mekin otamme heti lentokentältä vuokra-auton käyttöön, vaikka olen kuullut myös julkisen liikenteen avulla selvinneistä matkailijoista. Los Angeles on joka tapauksessa suunniteltu autolla liikuttavaksi. Kaupunkia halkoo kattava tieverkosto, joka tunnetaan ruuhkistaan. Meillä käy ehkä hyvä tuurikin, sillä emme jumitu missään vaiheessa pitkiin autojonoihin. Liikenteessä kuluu silti aikaa, sillä matkailijan kannalta Los Angeles on kovin hajanainen. Kiinnostavien alueiden väliin jää paljon tylsännäköisiä tai jopa arveluttavia seutuja. Kaupungin turvallisuustaso tuntuu samanlaiselta kuin monessa muussakin suurkaupungissa. Rikollisuutta tietysti on ja esimerkiksi kodittomuus kuuluu Los Angelesin ongelmiin, mutta maalaisjärjellä pärjää pitkälle eikä meille satu mitään ikävää.

En kaikesta huolimatta haukkuisi Los Angelesin hajanaista rakennetta huonoksi, mutta se on eurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna erilainen. Liikkuisin kaupunkilomilla mieluiten kävellen tai tarpeen mukaan julkisella liikenteellä, joten tästä syystä Los Angelesin on vaikea nousta suurimpien suosikkikohteideni joukkoon. Matka on kaikesta huolimatta mielenkiintoinen ja onnistunut. Halusin nähdä Los Angelesin edes kerran elämässä, enkä osaa vierailun jälkeen yksiselitteisesti päättää pidinkö kohteesta tai aionko palata sinne takaisin.

Los Angeles kuulostaa olevan monen muunkin mielestä hieman ristiriitainen matkakohde, josta voi olla vaikea saada otetta. Osa kävijöistä ihastuu todella palavasti, kun taas jotkut eivät syty kaupungille lainkaan. Ensikertalaisen voi olla vaikea löytää mieluisimpia paikkoja, tietyt kohteet eivät välttämättä täytä odotuksia tai kaupungin laajuus voi vain yksinkertaisesti olla liikaa. Omaan kokemukseeni vaikuttaa heti perille saapumisen jälkeen iskenyt flunssa, jota kymmenen tunnin aikaero ei varsinaisesti helpota.

Oikeastaan ainoa suurempi yllätys koko matkalla on sää. Luulimme Los Angelesin kesäkuun olevan lämpimämpi, mutta elohopea ei matkallamme nouse juuri koskaan yli kahdenkymmenen asteen. Perinteinen sääilmiö June Gloom pitää taivaan pilvisenä kahta aurinkoista päivää lukuun ottamatta, ja välillä ulkona näyttää lähes aavemaisen harmaalta. Shortsit jäävät siis käyttämättä eivätkä mielikuvat elokuvien aina aurinkoisesta Los Angelesista täyty, mutta toisaalta tällainen sää on varmasti miellyttävämpi kaupungilla kiertelyyn kuin armottomasti paahtava helle.

Käymme luullakseni hyvin pitkälti juuri sellaisissa paikoissa, joihin moni muukin ensikertalainen Los Angelesissa päätyy. Luettelen alla kymmenen kohdetta eri puolilta kaupunkia. Viisi ensimmäistä on esitelty hyvin lyhyesti, sillä niistä on joko ilmestynyt tai tulossa myöhemmin oma erillinen kirjoituksensa.

1. HOLLYWOOD
Los Angelesin kuuluisinta kaupunginosaa ei voi kehua erityisen viihtyisäksi, mutta nimessä on elokuvahistorian tuomaa ikuista hohtoa. Majoituimme matkan aluksi hieman rähjäiseksikin paljastuneeseen Hollywoodiin, jossa kävelemme pitkin Walk of Famesta tunnettua Hollywood Boulevardia ja näemme edes ulkoa päin alueen tunnetuimmat elokuvateatterit. Hollywoodista käsin on myös suhteellisen kätevää suunnata listalla seuraavina oleviin kohteisiin eli Universal Studios -huvipuistoon ja Warner Brosin elokuvastudioille. Samalta suunnalta löytyy yöelämältään vilkas West Hollywood, johon kuuluu esimerkiksi rockklubeista tunnettu Sunset Strip.
Lue lisää jutustani Tarunhohtoinen Hollywood.

2. UNIVERSAL STUDIOS
Universal Studios saattaa olla näyttävin koskaan käymäni huvipuisto. Laitteita on vain reilut kymmenen kappaletta, mutta ne on viimeistelty upeasti eri hahmojen, kuten vaikkapa Harry Potterin tai Simpsoneiden teemaan. Lähes kaikki laitteet on rakennettu sisätiloihin ja niissä hyödynnetään 4D-tekniikkaa. Elokuvastudioihin pääsee tutustumaan tunnin mittaisella viihteellisellä juna-ajelulla, jonka varrella esitellään monista elokuvista ja tv-sarjoista tuttuja lavasteita.
Universal Studioista on tulossa oma juttunsa, jossa kerron huvipuistosta ja studioista lisää.

3. WARNER BROS STUDIOS
Los Angelesissa kannattaa ehdottomasti tutustua johonkin kaupungin monista elokuvastudioista. Vaikka Universalillakin pääsi kurkistamaan studioiden puolelle, on Warner Brosin opastettu kierros paljon perusteellisempi. Parissa tunnissa oppii hämmästyttävän paljon elokuvien tekemisestä ja näkee valkokankaalta tai tv-sarjoista tuttuja lavasteita. Vastaavia kierroksia järjestetään Warner Brosin lisäksi myös Paramount Picturesin ja Sony Picturesin studioilla.
Warner Brosin studiokierroksesta on tulossa oma juttunsa myöhemmin.

4. DISNEYLAND
Maailman ensimmäinen Disney-huvipuisto löytyy Anaheimista, jonne on reilun neljänkymmenen kilometrin ajomatka Los Angelesin Downtownista. Majoitumme kävelymatkan päähän Disneylandista, jotta huvitteluaikaa jäisi mahdollisimman paljon. Vietämme kokonaisen päivän Disneyland Parkissa, joka on muualla maailmalla näkemiimme Disney-puistoihin verrattuna laajempi, mutta ehkä paikoitellen hieman vanhanaikainen. Aikaa kuluu tietenkin myös jonottamiseen. Nautimme joka tapauksessa iloisesta tunnelmasta, upeista lavasteista ja elämyksiä tarjoavista huvipuistolaitteista, joten tämä on varmasti yksi koko matkan parhaista päivistä.
Disneylandista on tulossa oma juttunsa myöhemmin.

5. VENICE
Venice jää tämän matkan perusteella suosikkialueekseni Los Angelesissa. Asetumme kaupunginosaan kahdeksi yöksi, joten meille jää reilusti aikaa kierrellä ympäriinsä. Nautin siitä, kuinka Venicessä pärjää hyvin ilman autoakin. Ilmapiiri on yleisesti ottaen rento ja tiettyjä kortteleita voi hyvällä syyllä kutsua rosoisiksi. Vaikka varsinkin rannan kuuluisalla kävelykadulla Venice Boardwalkilla liikkuu hieman epämääräistäkin porukkaa, ei kohdallemme osu mitään ikävää. Pidän erityisesti historiallisesta kanava-alueesta sekä tyylikkäästä ostoskadusta Abbot Kinney Boulevardista. Mieleen jäävät myös rannan skeittiparkin rullalautailijoiden temput.
Lue lisää jutustani Los Angelesin kiehtova Venice.

6. SANTA MONICA
Edellä mainitusta Venicestä on sujuvaa siirtyä sen hienostuneempaan naapuriin Santa Monicaan. Hienostuneisuus näkyy ainakin kontrastina Venice Beachin rähjäiseen puoleen, mutta toisaalta Santa Monicakaan ei vedä vertoja Venicen kanavien seesteiselle ilmapiirille. Oma tutustumisemme Santa Monicaan jää huomattavasti Veniceä lyhyemmäksi, sillä vietämme alueella vain muutaman tunnin. Pidän esimerkiksi hienosta muraalista, jonka Obey Giant on maalannut erään hotellin päätyyn. Olen ihaillut saman taiteilijan teoksia myös Málagassa Espanjassa.

Seudun suurin vetonaula on huvilaituri Santa Monica Pier, jolta löytyy esimerkiksi legendaarisen Route 66 -reitin päätepiste. Laiturilla riittää monenlaista viihdykettä ja ravintolaa. Evästä voisi ostaa vaikkapa churroja myyviltä meksikolaisilta mummoilta, joilla tuskin on virallista lupaa kaupantekoon. Kalastajat nojailevat kaiteeseen saalista odotellen, ruusukauppiaat kiertelevät ympäriinsä ja kiihkomielinen uskovainen julistaa kovaan ääneen Jeesuksen paluusta. Myös pari katusoittajaa pitää huolen siitä, ettei laiturilla ole hiljaisia hetkiä. Itseeni tekevät vaikutuksen laiturin kuluneet paksut puulankut, jotka luovat Santa Monica Pierille historiallista ilmettä.

Santa Monica Pierin päällä toimii Pacific Park -huvipuisto, jossa on tusinan verran laitteita. Päivärannekkeen hinta on tällä hetkellä kohtuulliselta kuulostava 40 dollaria, mutta jätämme huvipuistovierailun väliin. Ainakin maailmanpyörän maisemat olisivat toki saattaneet olla näkemisen arvoisia.

Santa Monica tunnetaan myös pitkästä hiekkarannastaan. Elokuvissa täällä paistaa aina aurinko, joten tuntuu hieman hassulta olla paikalla kovin harmaana ja viileänä kesäkuun päivänä. Merituuli puhaltaa sen verran hyytävästi, että kaivan repusta takin päälle. Vedessä riittää kaikesta huolimatta karaistuneita kalifornialaisia.

Santa Monican keskustassa on Veniceen verrattuna suurempia taloja sekä valtavirtaan sopivampia merkkiliikkeitä. Tärkein ostoskeskittymä Third Street Promenade on leveä kävelykatu, jota pitkin on mukava kuljeskella illan hämärtyessä ja koristevalojen syttyessä. Tänne on hyvä päättää lyhyt tutustuminen Santa Monicaan.

7. BEVERLY HILLS
Beverly Hills kuuluu varmasti Los Angelesin seudun tunnetuimpiin alueisiin. Täällä on tarjolla sitä luksustunnelmaa, jota vaikkapa Hollywoodista on turha etsiä. Beverly Hillsin kuuluisinta katua Rodeo Drivea reunustavat kalliit merkkiliikkeet ja palmujen katveessa kuuluu jatkuvasti kalliiden avoautojen moottoreiden murinaa. Rodeo Drive on mielestäni ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka, vaikkei oloaan ihan kotoisaksi tuntisikaan. Ainakin näyteikkunaostokset ja loistoautojen katselu ovat ilmaista huvia.

Eräs Rodeo Driven klassikkoliikkeistä on miehiä vaatettava Bijan, jonne pääsee sisään vain ajanvarauksella. Tuotteita voi toki hankkia myös nettikaupasta, jos esimerkiksi reilun viidensadan euron lippis tai parin tonnin tohvelit mahtuvat ostosbudjettiin.

Kadun eteläpäässä sijaitseva Two Rodeo Drive on ylellinen ostoskeskus, jonka halki voi kulkea eräänlaista kävelykatua pitkin. Rikkaat julkkikset shoppailevat kuulemma mielellään täällä päin. Liikkeiden ovilla partioi tummapukuisia vartijoita.

Yksi näiden kortteleiden tärkeimmistä maamerkeistä on viiden tähden Beverly Wilshire -hotelli. Luksushotelli tunnetaan monista elokuvista, joista Pretty Woman lienee kuuluisin. Hotellin palveluista ovat nauttineet aikanaan muiden muassa Elvis Presley, John Lennon ja Barack Obama.

Alueen tunnetuin puisto Beverly Gardens sijaitsee vilkkaan Santa Monica Boulevardin varrella. Puistossa on muutamia patsaita, mutta kuvatuin kohde taitaa olla lummelammikon laidalla kohoava Beverly Hills -kyltti. Beverly Hills vaikuttaa pikaisen vierailun perusteella siistiltä ja varakkaalta alueelta, jonka kaduilla on mukava kierrellä myös kävellen.

8. DOWNTOWN
Downtownin voi nimetä Los Angelesin keskustaksi ainakin sen perusteella, että sieltä löytyvät kaupungin korkeimmat talot. Toisaalta alue ei tunnu erityisen mielenkiintoiselta, vaikka se ilmeisesti onkin viime vuosina kehittynyt entistä miellyttävämpään suuntaan muun muassa ravintolatarjonnan ansiosta. Downtown-vierailumme osuu sunnuntaiksi, jolloin liikekeskustan kadut ovat lähes aavemaisen tyhjiä. Tihkusateinen sää korostaa kolkkoa ilmapiiriä. Löydämme kuitenkin vilinää Grand Central Marketista, jonka suureen mutta karuun parkkihalliin pysäköimme automme.

Grand Central Market on vilkas, meluisa ja latinohenkinen kauppahalli, jossa olisi tarjolla edullista ruokaa moneen makuun. Meksikolainen ruoka on vahvasti edustettuna, sillä onhan suurella osalla Los Angelesin työväestöstä meksikolainen tausta. Myös Aasian keittiöt ovat hyvin esillä, minkä lisäksi tarjolla on ainakin hampurilaisia, hodareita, ostereita, pizzaa, pastaa ja currywurstia. Luovimme ihmisjoukon halki herkullisia tuoksuja haistellen, mutta valmiiksi täysi vatsa ja kova meteli johdattavat meidät ulos ilman ostosten tekemistä.

Teemme lyhyen kävelykierroksen kauppahallin ympäristössä. Heti kadun toiselta puolelta löytyy Angel’s Flight, jota on kutsuttu maailman lyhimmäksi rautatieksi. Bunker Hillin päälle vievä funikulaari on hauska kokemus ja maksaa vain yhden dollarin. Angel’s Flight avattiin vuonna 1901, joten sitä voi pitää myös historiallisena nähtävyytenä. Juttelemme vaunua odotellessamme paikallisen seurueen kanssa. Heille tulee Suomesta ensimmäisenä mieleen metsissä kasvavat mustikat.

Suunnistamme Angel’s Flightin yläasemalta parin korttelin päässä sijaitsevan Walt Disney Concert Hallin kulmalle. Näyttävä rakennus tuo heti ensi silmäyksellä mieleen Bilbaon Guggenheim-museon, joka onkin saman arkkitehdin Frank Gehryn käsialaa. Nousemme Los Angelesin filharmoonikkojen käyttämän konserttitalon taakse ylätasanteelle, jossa on pieni viihtyisä puutarha. Myös Walt Disney Concert Hallin vieressä toimiva modernin taiteen museo The Broad edustaa hyvin modernia arkkitehtuuria.

9. GRIFFITH OBSERVATORY JA GRIFFITH PARK
Los Angelesin tunnetuin näköalapaikka löytyy Griffith Parkin observatorion luota, josta aukeaa laaja maisema yli lähes koko kaupungin. Myös kuuluisa Hollywood-kyltti on näköetäisyydellä.

Vuonna 1935 avatun Griffith Observatoryn sisäänpääsy on ilmainen, mutta emme jaksa enää pitkän päivän jälkeen tutustua tähtitieteeseen. Moni muukin näyttää saapuneen paikalle nimenomaan maisemien vuoksi.

Observatorio sijaitsee laajan Griffith Park -puistoalueen laidalla. Tarjolla olisi runsaasti patikkapolkuja, joita risteilee pitkin mäkistä maastoa. Oma patikointimme rajoittuu pysäköidyn auton ja observatorion välille, mutta siitäkin muodostuu lopulta aimo lenkki. Lähin pysäköintialue on saapuessamme täynnä, joten meidät käännytetään jo edellisestä risteyksestä muualle. Vapaa paikka löytyy vasta melko kaukaa mäelle johtavan tien varrelta. Griffith Observatorylla on luultavasti hiljaisinta arkiaamuisin, kun taas auringonlasku lienee ikimuistoisin hetki maiseman ihailemiseen.

10. LOS ANGELESIN YMPÄRISTÖN RANTAKAUPUNGIT
Los Angelesin seudun pitkä rantaviiva on täynnä mukavia kaupunginosia tai pikkukaupunkeja, joilla kaikilla lienee omat erityispiirteensä. Pistäydyimme Venicen ja Santa Monican lisäksi myös Marina del Reyssa ja Malibussa. Marina del Rey jää mieleen hiljaisena ja yläluokkaisena alueena, jota hallitsee suuri huvivenesatama.

Malibussa käymme ainoastaan tunnelmallisella Malibu Pier -laiturilla, jossa aistimme kosteaa merituulta ja ilahdumme ohi uivista delfiineistä. Käymme Malibussa aloittaessamme ajomatkaa Los Angelesista pohjoiseen, joten emme malta pysähtyä paikallisten kehumalla Zuma Beachilla tai kauneudestaan tunnetulla El Matador Beachilla. Malibu sopii varmasti nimenomaan rantaelämään. Seudulla on myös julkkisten asuttamia huviloita.

Rannat eivät lopu Los Angelesin ympäristöstä kesken, sillä kartalta löytyy paljon nimiä, joihin olen joskus jossakin yhteydessä törmännyt. Esimerkiksi Manhattan Beach, Hermosa Beach, Huntington Beach, Redondo Beach tai Long Beach voisi kuulua seuraavan matkan ohjelmaan. Meri tuntuu tärkeältä elementiltä Los Angelesista nauttimiseen, vaikkei varsinainen rantaelämä kiinnostaisikaan.

+ UUTTA KOETTAVAA SEURAAVILLE REISSUILLE
Los Angelesissa on toki yllä mainittujen paikkojen lisäksi runsaasti muutakin koettavaa. Harkitsimme esimerkiksi kehuttua ostoskeskusta The Grovea, jonka vierestä löytyy herkulliselta kuulostava Farmers Market. Patikointi Runyon Canyonissa houkuttelisi kovasti ja myös vaikkapa Echo Park -puisto vaikuttaa kuvien perusteella mukavalta paikalta. Los Angelesissa on myös etnisiä kaupunginosia Chinatownista ja Little Tokyosta lähtien. Museoista tunnetuimpiin kuuluvat ainakin Getty Center, LACMA sekä Natural History Museum.

Oma penkkiurheiluni rajoittui tällä Kalifornian-reissulla San Franciscossa nähtyyn baseball-otteluun, mutta myös Los Angeles on täynnä eri lajien huippujoukkueita. Kaikista Pohjois-Amerikan tärkeimmistä sarjoista löytyy Los Angelesin metropolialueelta tulevia joukkueita kaksin kappalein, joten valinnanvaraa riittää. Esimerkiksi Lakersin koripallo-ottelu tai Dodgersin baseball-ottelu voisivat kuulua seuraavan matkani ohjelmaan. Toisaalta voisihan sitä lähteä konserttiinkin, varsinkin jos Hollywood Bowlin lavalla esiintyisi joku kiinnostava artisti.

Suorat lennot tekevät Los Angelesista houkuttelevan kohteen, vaikka tarkoitus olisikin suunnata muualle Yhdysvaltoihin. Ehdin jo suunnitella uutta reissua, joka alkaisi parilla rennolla päivällä Manhattan Beachilla ja jatkuisi sitten kohti sisämaan kaupunkeja ja kansallispuistoja. En ole kuitenkaan ihan varma malttaisinko oikeasti pysytellä aloillani Los Angelesin laitamilla ja jättää kaikki yllä mainitut kohteet väliin. Toisaalta Los Angeles ei välttämättä ole kovin sopiva kohde nähtävyyksien suorittamiseen, vaan tarjoaa parastaan nimenomaan rennosta tunnelmasta nautiskelijoille. Säätäkin ovat monet kehuneet, joten jospa aurinko paistaisi toisella yrittämällä meillekin.
Yhdysvallat
Tarunhohtoinen Hollywood

Hollywoodin nimi herättää mielikuvia suurista unelmista, kuuluisista elokuvatähdistä sekä loistokkaasta elämästä. Todellisuus paljastuu aivan erilaiseksi, mutta tämä Los Angelesin myyttisin kaupunginosa on joka tapauksessa näkemisen arvoinen.
Majoituimme kesäkuisen Kalifornian-matkamme aluksi muutamaksi päiväksi Hollywoodiin. Kaupunginosan sijainti on Los Angelesin nähtävyyksiin tutustumisen kannalta sopiva, joten teimme Hollywoodissa kiertelyn ohella useampia retkiä muualle. Ehdimme silti nähdä myös Hollywoodia riittävästi.

Luin onneksi ennen matkaa Hollywoodista muutamista matkablogeista sekä juttelin joidenkin paikan päällä käyneiden kavereideni kanssa. Mielipiteitä tuntuu löytyvän lähes laidasta laitaan, mutta päähäni muodostui käsitys hieman rähjäisestä turistirysästä, jolta ei kannattaisi odottaa liikoja. Moni on pettynyt pahastikin, mutta koska oma pilvilinnamme romahti jo hyvissä ajoin ennen perille saapumista, tuntuu Hollywood meistä ihan kelvolliselta paikalta.

Saavumme Hollywoodiin illan hämärtyessä ja lähdemme etsimään lähimmästä elintarvikekioskista pientä purtavaa. Ympäristö ei vaikuta erityisen kutsuvalta, sillä kaduilla on kulkijoita vain harvakseltaan ja vastaan tulee myös pari itsekseen höpisevää hörhöä. Joku kuuluu huutelevan kovaan ääneen. Mitään uhkaavaa ei silti tapahdu ja saamme ostokset sujuvasti tehtyä.

HOLLYWOOD BOULEVARD & WALK OF FAME
Ilmapiiri on seuraavan päivän valossa huomattavasti miellyttävämpi, sillä ihmisiä on liikkeellä enemmän. Hollywoodin napa on valtakatu Hollywood Boulevard, jonka varrella sijaitsevat lähes kaikki kaupunginosan nähtävyydet. Katu tunnetaan siihen upotetuista nimilaatoista, joita on myönnetty jo pitkälti yli 2700 viihdealojen toimijalle.

Maailman elokuvateollisuus alkoi kehittyä 1900-luvun alkupuolella. Alan keskukseksi muodostui pian Hollywood, jonne suotuisa ilmasto houkutteli koko joukon aikansa suurimpia elokuvastudioita. Alkuperäisen Big Fiven muodostivat MGM, Paramount, Fox, Warner Bros sekä RKO. Los Angelesin seudulta löytyi vaihtelevia kuvauspaikkoja monenlaisiin elokuviin ja hintatasokin oli kaikin puolin edullisempi kuin Yhdysvaltojen itäosassa.

Hollywoodin niin kutsuttua kultakautta kesti korkeintaan 1960-luvun alkuun saakka, minkä jälkeen elokuvien suursuosio alkoi laskea. Syitä tähän olivat varsinkin televisioiden yleistyminen, nousseet kuvauskustannukset sekä suurimpien tuotantoyhtiöiden väärin käyttämä valta-asema. Myös monen suositun näyttelijän ura sattui päättymään samoihin aikoihin, eikä tilalle löytynyt yhtä valovoimaisia tähtiä.

Alue alkoi hiljalleen rapistua ja varsinkin 1970–90-luvuilla rikollisuus, jengiväkivalta, huumekauppa, prostituutio ja kodittomuus pääsivät rehottamaan. Hollywood on sittemmin siistiytynyt, ja vaikka taskuvarkauksia ja automurtoja tapahtuu edelleen, tuntuu kaduilla ainakin päiväsaikaan yhtä huolettomalta kuin monessa muussakin suurkaupungissa. Näemme tosin muutamia jalkakäytävälle käpertyneitä kodittomia niin Hollywood Boulevardilla kuin seudun muillakin kaduilla. Lisäksi kannabiksen haju tuntuu pistävän nenään vähän joka kulman takaa.

Hollywood Boulevardin leveillä jalkakäytävillä on hyvin tilaa kulkea, vaikka niillä parveileekin jonkin verran turisteja sekä erilaisia kauppiaita. Monet myyvät bussikierroksia, joiden varrella voi nähdä julkkisten kotitaloja. Joukkoon mahtuu myös toiveikkaita artisteja, jotka kauppaavat levyjään ohikulkijoille. Tyrkyttämistä ja muuta häsläämistä on kuitenkin odottamaani vähemmän, joten tasaista katua pitkin on mukava kävellä.

Hollywood Walk of Fame avattiin helmikuussa 1960, jolloin paljastettiin reilut 1500 viihdealalla ansioituneille henkilöille omistettua tähtilaattaa. Walk of Fame paisuu jatkuvasti, sillä uusia laattoja paljastetaan vuosittain parikymmentä kappaletta. Valtaosa Walk of Famesta sijoittuu Hollywood Boulevardille, jossa tähtiä on La Brea Avenuen risteyksestä aina Gower Streetin kulmaan saakka. Jonkin verran laattoja löytyy myös Hollywood Boulevardin poikkikadulta Vine Streetiltä. Esimerkiksi Elvis Presleyn ja Beatlesin tähdet sijaitsevat heti Hollywood Boulevardin ja La Brea Avenuen risteyksessä, ja varsinkin kuuluisien elokuvateattereiden edustoilta voi bongata paljon tuttuja nimiä.

Hollywood Walk of Fame tuntuu jakavan kävijöiden mielipiteitä. Onhan se kieltämättä totta, etteivät katuun upotetut laatat ole kovin ihmeellisiä esineitä, muodostui messinkikirjaimista sitten kuinka kuuluisia nimiä tahansa. Toisaalta tähtien bongailu on ainakin meidän mielestämme oikein hauska lisä Hollywood Boulevardia pitkin kuljeskeluun ja nautimme kovasti kiireettömästä päivästä. Jetlagista toipuessa ei kaipaisikaan tämän ihmeellisempää ohjelmaa.

En ole viihdealan asiantuntija, joten valtaosa tähdistä kuulostaa täysin oudoilta. On silti hauskaa huomata legendaarisia nimiä, kuten Marilyn Monroe, Michael Jackson, Madonna, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn tai James Dean.

Joukkoon mahtuu myös Aku Ankan tai Simpsoneiden kaltaisia fiktiivisiä hahmoja. Tähtiä on perinteisesti jaettu elokuvissa, teatterissa, televisiossa, radiossa tai musiikissa ansioituneille ihmisille, mutta jatkossa mukaan otetaan myös urheilijoita. Jos haluaa nähdä jonkun tietyn tähden, voi sijainnin tarkistaa Walk of Famen omilta nettisivuilta.

Hollywood Boulevardin varrella riittää matkamuistomyymälöitä, joista suurimmat ovat suorastaan jättimäisiä. Katu on kuorrutettu erilaisten kauppojen lisäksi myös ketjuravintoloilla, joten tarjolla on esimerkiksi Hard Rock Cafeta, McDonald’sia tai Starbucksia. Viihdykkeeksi löytyisi vaikkapa Madame Tussaudsin tai Hollywood Wax Museumin vahakabinetti tai Guinness World Records Museum. Tyydymme pieniin ostoksiin, syömme Shake Shackin hampurilaiset ja juomme kahvit Intelligentsiassa.

HOLLYWOOD-KYLTTI
Mount Lee -kukkulan rinteellä valkoisena hohtava Hollywood-kyltti kuuluu Los Angelesin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Kirjainten luokse voisi kiivetä vaikkapa Seven Seas -blogista löytyviä vinkkejä noudattaen, mutta meille riittää kyltin katselu kauempaa. Löysin kelvollisia valokuvauspaikkoja esimerkiksi Ovation Hollywood -ostoskeskuksen näköalatasanteelta sekä Griffith Observatoryn kulmilta.

OVATION HOLLYWOOD
Hollywood Boulevardin varrella toimiva Ovation on suosittu ostoskeskus, jossa riittää kauppoja ja ravintoloita moneen lähtöön. Sijainti ei voisi oikeastaan olla keskeisempi, sillä Hollywoodin tunnetuimmat elokuvateatterit löytyvät Ovationin yhteydestä tai sen ympäriltä.

Ostoskeskuksessa on viihtyisä sisäpiha ja eri kerrosten kävelysilloilta avautuu näkymä ikoniselle Hollywood-kyltille päin. Kyltille on toki matkaa, joten hyviin valokuviin tarvitaan kohtalaista zoomia.

DOLBY THEATRE
Ovationin kyljestä löytyvä Dolby Theatre toimii muun muassa Oscar-gaalan pitopaikkana. Himoitut pystit on jaettu tässä aiemmin Kodakin nimellä tunnetussa teatterissa vuodesta 2002 lähtien.

Teatterissa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia, minkä lisäksi siihen voi tutustua opastetulla kierroksella. Tyydymme katselemaan Dolby Theatren aulaa suljetun lasioven takaa. Hollywood Boulevardilta teatteriin johtava käytävä portaikkoineen on vapaasti ohikulkijoiden käytettävissä. Vain punainen matto puuttuu.

GRAUMAN’S CHINESE THEATRE
Hollywoodin elokuvateattereista näyttävin on itämaista tyyliä edustava Grauman’s Chinese Theatre. Liikemies Sid Grauman rakennutti Hollywoodin kulta-aikaan useammankin teatterin, joista tämä on ehdottomasti tunnetuin. Chinese Theatren ensi-illat vetävät edelleen puoleensa kuuluisia näyttelijöitä, joten teatterin edustalla voi hyvällä tuurilla bongata julkkiksia.

Jätämme Chinese Theaterinkin sisätiloissa käymisen väliin, vaikka tarjolla olisi opastettuja kierroksia. Teatterin edustalla kuluu kuitenkin pitkä tovi, sillä pihalta löytyy runsaasti eri alojen legendojen käden- ja jalanjälkiä.

Julkkisten jättämissä jäljissä ja nimikirjoituksissa on varmasti enemmän nähtävää kuin Walk of Famen saman kaavan mukaan toteutetuissa tähdissä.

Sean Connery ikuisti paljaat jalkansa, Johnny Depp käytti bootseja, moni naisnäyttelijä korkokenkiä ja Kobe Bryant tietenkin koripallotossuja. Moni turisti kokeilee käsiensä ja jalkojensa sopivuutta kuuluisiin jälkiin.

EL CAPITAN THEATRE
Myös edellisiä vastapäätä Hollywood Boulevardin toisella puolella sijaitseva El Capitan kuuluu seudun tärkeimpien elokuvateatterien joukkoon. Vanha teatteri on kunnostettu monien vaiheiden jälkeen uuteen loistoon.

El Capitan on Disneyn omistuksessa ja siellä esitetään lähinnä yhtiön animaatioelokuvia. Harkitsimme Pieni merenneito -elokuvan katsomista, mutta se ei lopulta mahtunutkaan aikatauluumme.

HOLLYWOODIN ELOKUVASTUDIOT
Kustannussyyt ja tilanpuute ovat ajaneet elokuvayhtiöitä pois Hollywoodista, joten nykyajan Big Five -studioista ainoastaan Paramount Pictures löytyy enää kaupunginosan sisältä. Muut suuret eli Warner Bros, Universal, Sony ja Disney toimivat kuitenkin lyhyen ajomatkan päässä, joten eri studioilla vierailu onnistuu hyvin Hollywoodista käsin.

Käymme todella mielenkiintoisella kierroksella Warner Brosin studioilla, joissa saamme tutustua televisiosta ja valkokankaalta tuttuihin kuvauspaikkoihin. Yksi päivä kuluu puolestaan kokonaan Universal Studios -huvipuistossa, jonka yhteydessä pääsemme tunnin mittaiselle studiokierrokselle. Studioista on niin paljon kerrottavaa, että kirjoitan molemmista kokemuksesta omat juttunsa myöhemmin. Myös Paramountilla ja Sonylla järjestetään jatkuvasti turistikierroksia, mutta Disneyn studioilla vieraileminen on hankalampaa.

BUSSIKIERROS JULKKISTEN JÄLJILLÄ
Vaikka itse Hollywood ei pursuakaan erityistä loistoa, viihtyvät valkokankaan ja konserttilavojen tähdet sen ympärillä. Moni julkkis on asettunut asumaan lähistölle esimerkiksi Beverly Hillsiin tai Bel Airiin, joissa luksustunnelmaa ja hulppeita huviloita riittää yllin kyllin. Hollywood Boulevardin varrella toimii runsaasti erilaisia retkiyhtiöitä, jotka kierrättävät matkailijoita pikkubusseilla pitkin julkkisten asuttamia alueita. Mekin tartumme tarjoukseen ja lähdemme Hollywood Bus Toursin järjestämälle kiertoajelulle.

Parin tunnin mittainen kierros lähtee Hollywoodista pohjoiseen kohti Mulholland Drivea. Mutkikkaan maisematien varrella riittää kuuluisia asukkaita ja väylä tunnetaan myös David Lynchin samannimisestä elokuvasta. Pikkubussissa on katto muttei ikkunoita, joten ilmavirta puhaltaa voimakkaasti vasten kasvoja. Tuntuu mukavalta istua vaihteeksi kyydissä eikä ratin takana. Pysähdymme pari kertaa ottamaan maisemakuvia, mutta näkymät alas laaksoon ovat harmaan sään vuoksi kovin hämyisiä.

En tiedä olisiko julkkisten koteihin tirkistely ylipäätään kovin järkevää puuhaa, mutta täytyy myöntää, ettei kierroksella tältä osin juuri mitään nähdäkään. Valtaosa huviloista on piilossa korkeiden aitojen ja suljettujen porttien takana, joten Hollywood-tähdetkin saavat kyllä halutessaan ansaitsemansa yksityisyyden. Talojen kohdalle pysähdytään korkeintaan hetkeksi kerrallaan, ja vaikka oppaan puheissa vilahteleekin tuttuja nimiä, ei ainakaan itselleni jää kunnolla mieleen kuka asui missäkin. Saamme joka tapauksessa jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisessa ympäristössä maailmantähtien miljoonalukaalit sijaitsevat.

Puhelias opas on huumorintajuinen tyyppi, jolla riittää tarinoita joka käänteeseen. Juttujen todenmukaisuudesta ei ole takuita, mutta ainakin paikallistuntemus on kunnossa. Laskeudumme Hollywoodin kukkuloilta alas Beverly Hillsiin, jossa tehdään pieni kierros ja pysähdytään vartin tauolle Beverly Gardens -puistoon. Sieltä palataan vähitellen takaisin kohti Hollywood Boulevardia.

Opas bongaa Sunset Stripin liepeillä mielestään jonkin vastaan kävelleen televisiokasvon, jota lähdetään jäljittämään korttelia ympäri ajamalla. Mahdollista julkkista ei yrityksestä huolimatta enää löydy. Retkiyhtiön mainoskuvista päätellen Hollywood-tähdet saattavat välillä pysähtyä poseeraamaan turistikuviin, mutta tällaiset kohtaamiset ovat toki hyvin sattumanvaraisia. Jotkin meneillään olevat kuvaukset mekin kyllä löydämme. Celebrity Homes Tour oli mielenkiintoista kokea kertaalleen jo uteliaisuuden vuoksi, muttei jälkeenpäin ajateltuna tunnu mitenkään välttämättömältä Hollywood-kokemukselta.

WEST HOLLYWOOD
Varsinaisen Hollywoodin kaupunginosan ympäriltä löytyy paljon ikään kuin samaan kokonaisuuteen kuuluvaa nähtävää. Hollywood Boulevardin rinnakkaiskadun Sunset Boulevardin kuuluisin osa Sunset Strip sijoittuu West Hollywoodiin. Sunset Strip tunnetaan erityisesti ravintoloiden ja yöelämän keskittymänä, josta löytyy koko joukko Whisky a Go Gon kaltaisia maineikkaita rockklubeja. Niiden lavoilla viihtyivät aikoinaan esimerkiksi The Doors, Led Zeppelin, Mötley Crüe ja Guns N’ Roses.

Sunset Strip lienee rockin historiasta ja nykypäivän keikoista kiinnostuneiden pyhiinvaelluskohde, mutta meille riittää kadunpätkän näkeminen turistibussin kyydistä. West Hollywood tunnetaan myös sateenkaarikansan suosikkialueena Los Angelesissa. Ajamme alueen läpi muutaman kerran Santa Monica Boulevardia pitkin ja West Hollywoodin terasseilla näyttää olevan aina menossa värikkäitä ja äänekkäitä juhlia.

HOLLYWOOD HILLS
Hollywoodin parasta antia saattavat lopulta olla kukkulat, joilla kuuluisa kylttikin sijaitsee. Olen kuullut kehuja esimerkiksi Runyon Canyonin patikkapoluista, joiden lisäksi luontoretkiä voi tehdä vaikkapa Griffith Parkin maisemissa. Samalta suunnalta löytyy myös amfiteatterimainen Hollywood Bowl, jonka ulkoilmalavalla nähdään usein maailman huippuartisteja. Esimerkiksi matkamme aikaan osui Janet Jacksonin konsertti, mutta se oli myyty loppuun jo hyvissä ajoin ennen kuin huomasimme tarkistaa keikkakalenterin.

Käymme katsomassa maisemia Hollywoodin kukkuloiden laitamilla Griffith Observatoryn luona. Näyttävä observatorio on vilahtanut monessa elokuvassa ja sen vierestä voi ihailla upeaa maisemaa alas kaupunkiin. Tämä on jälleen yksi niistä hetkistä, jolloin tuntuu lähes epätodelliselta olla viimeinkin tässä Enkelten kaupungissa.

Mielestäni Hollywood on ilman muuta käymisen arvoinen kohde Los Angelesin -matkan varrella. Alueen vetovoima ei perustu viihtyisyyteen, mutta on kiehtovaa nähdä edes kerran elämässään näitä televisiosta tuttuja paikkoja ja tutustua elokuvahistoriaan siellä, missä alan suurimmat tähdet ovat syttyneet. Ilmapiirissä on varmasti paljon pinnallisuutta ja turistisuutta, mutta se kuuluu täällä asiaan. Hollywood on vahva brändi ja pysyy myyttisenä nimenä riippumatta siitä, missä nykypäivän elokuvia todellisuudessa kuvataan.
-
Itävalta1 kuukausi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Leonardon maalaama Viimeinen ehtoollinen Milanossa
-
Slovenia1 vuosi sitten
30 x uskomattoman upea Slovenia
-
Huvipuistot2 kuukautta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Suomi4 vuotta sitten
Elämyksiä Suomen länsirannikolla
-
Suomi3 vuotta sitten
Sipoonkorven kaikki merkityt patikkareitit
-
Liechtenstein4 viikkoa sitten
Pikavisiitti Liechtensteiniin
-
Itävalta1 kuukausi sitten
Imst – koko perheen retkikohde Tirolissa
-
Italia1 vuosi sitten
Italian lumoa hurmaavassa Abruzzossa
-
Yhdysvallat2 viikkoa sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Ranska1 vuosi sitten
Aurinkokuninkaan loistokas Versailles
-
Italia2 vuotta sitten
Mainio viikonloppu Milanossa
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
18.7.2023 at 9:53
Minulla oli joskus tapana lukea kirja tai kaksikin, jotka sijoittuvat tulevaan matkakohteeseen. Viime aikoina se on jäänyt, mutta se oli hauska tapa tutustua kohteeseen ennakolta. Itsekin tykkään Venicestä, vaikka olenkin käynyt siellä vain yhden reissun aikana. Katsotaan, josko tällä kertaa siellä ehtisi taas käymään, usean vuoden jälkeen. Hauska nähdä, koenko alueen muuttuneen.
Mika / Lähtöportti
18.7.2023 at 14:06
Kirjat ovat hyvä keino päästä matkakohteen tunnelmaan, ja olen itsekin välillä lukenut jonkun romaanin joka sijoittuu tulevaan matkakohteeseen. Sellaiseen ei vain valitettavasti jää aina aikaa. Toivottavasti pääset uudelleen Veniceen, voisi kuvitella että jotain on vuosien aikana muuttunutkin. Ainakin jossakin välissä kodittomuus on tosiaan ollut todella paha ja näkyvä ongelma, nyt kesäkuussa se ei tullut ainakaan silmiinpistävästi vastaan.
Melissa Laitakari
19.7.2023 at 12:00
Sama juttu, että ensimmäisenä päivänä oli epätodellinen olo kun saavuimme Kaliforniaan. Sun kuvista näkyy meidän hotelli, jossa oltiin joulun välipäivät. Ensimmäiset päivät oltiin Disneylandissa.
https://villananna.vaikuttajamedia.fi
Mika / Lähtöportti
20.7.2023 at 18:57
Kaipa se on tuo pitkä matka, aikaero ja televisiosta tuttujen paikkojen vyöryminen silmille, minkä vuoksi Kaliforniassa helposti tulee aluksi epätodellinen olo. Muistan muuten tuon Venice Breeze Suitesin, se oli yhtenä majoitusvaihtoehtona meilläkin, muttei lopulta majoituttu ihan rannalle. Nimi jäi kuitenkin mieleen ja huomattiin talo, kun käveltiin siitä ohitse.
Satu
21.7.2023 at 8:44
Venice Beach on minullekin tuttu paikka. Mulla oli muinaisessa nuoruudessa 🙂 ystävä, joka asui Marina del Reyssä ja jonka luona kävin parina kesänä lomalla. Kun kaveri oli töissä, kävelin asunnolta Venice Beachille hengailemaan. Paikallisten mielestä se oli ihan pähkähullua – miksi ihmeessä KÄVELLÄ parin kilometrin matka, jos sen voi ajaa myös autolla?!
Mika / Lähtöportti
21.7.2023 at 12:42
Sulla on ollut mukava kyläilypaikka ja varmasti paljon muistoja myös Venice Beachilta 🙂 On kyllä vaikea ymmärtää tuota ajatusmaailmaa, että lyhyetkin matkat pitäisi mennä autolla, mutta sellaista Los Angelesissa on. Tuo on niin lyhyt matka ja ainakin nykyään myös kävelytiet tuolla välillä hyvässä kunnossa.
Jenni / Unelmatrippi
22.7.2023 at 21:45
Venicen kanavat ovat tosiaan kuin ihan eri maailmasta muuhun Losiin verrattuna. Kanavilla on mukavan leppoisaa. Oli myös kiva katsella, millaisia taloja ihmisillä siellä on. Osa oli aika hienoja. Muutenkin tykkäsin Venicesta todella paljon, kun kävimme siellä useampi vuosi sitten. Olisi hauska joskus palata takaisin.
Mika / Lähtöportti
27.7.2023 at 1:22
Tykkäsin kanava-alueen tunnelmasta ja erilaisista taloista tosi paljon, harvinaisen kaunis ja viihtyisä paikka. Hyvä että tuli tutustuttua kanaviin ihan ajan kanssa, vaikken tosiaan etukäteen pitänyt niitä edes erityisen mielenkiintoisena nähtävyytenä. Venice viehätti muutenkin, taisi olla minulle sopivankokoinen paikka muuten niin valtavassa suurkaupungissa.