Seuraa somessa

Yhdysvallat

Kalifornian-matkan parhaat palat

Julkaistu

-

Teimme kesäkuussa kolmen viikon matkan Kaliforniaan. Keskityimme erityisesti Los Angelesiin ja San Franciscoon, mutta vietimme muutaman päivän myös rannikon pikkukaupungeissa sekä Highway 1 -tien upeissa maisemissa.

Kesäkuinen matka toteutti pitkäaikaisen unelman Yhdysvaltojen länsirannikon näkemisestä. Tuolla suunnalla riittäisi monipuolista koettavaa kuinka pitkäksi ajaksi tahansa, mutta halusimme pitää matkaohjelman riittävän yksinkertaisena ja vietimme lastenkin toiveesta aikaa erityisesti suurissa kaupungeissa. Käyn nyt tiivistetysti läpi koko matkan ohjelman ja julkaisen myöhemmin yksittäisiä juttuja reissun mielenkiintoisimmista kohteista.

kalifornia_hollywood_maisema

Matkamme avausetappi on yhdentoista tunnin suora lento Helsingistä Los Angelesiin. Otamme heti perille päästyämme vuokra-auton käyttöön ja suuntaamme kohti ensimmäistä majapaikkaamme Hollywoodissa. Tarunhohtoinen Hollywood vastaa melko hyvin ennakkotietojani, eli se ei ole lainkaan niin hohdokas paikka kuin kuuluisa nimi antaisi ymmärtää. Haluamme kuitenkin ensimmäisellä Los Angelesin -matkallamme nähdä kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä, ja tähän tarkoitukseen Hollywood on oikein sopiva tukikohta.

kalifornia_hollywood_boulevard

Alueen pääväylä Hollywood Boulevard tunnetaan katuun asetelluista tuhansista tähdistä, joista voi bongata kuuluisien viihdealan ihmisten nimiä. Vaikka laatat eivät olekaan kovin ihmeellisiä, on niissä näkyviä nimiä silti hauska bongailla. Saman kadun varrelta löytyvät myös kuuluisat teatterit Grauman’s Chinese Theatre, El Capitan sekä Oscar-gaalasta tuttu Dolby Theatre. Hollywood Boulevardin ilmapiiri on vilkas, mutta silti rauhallisempi kuin etukäteen kuvittelin. Katukuvaan kuuluu monenlaisia esitteiden tarjoajia, supersankareiksi pukeutuneita amatöörinäyttelijöitä, kodittomia, satunnaisia yksikseen höpötteleviä hörhöjä, kannabiksen hajua sekä tietenkin meitä turisteja.

kalifornia_rodeo_drive

Hollywoodista puuttuvaa luksustunnelmaa voi lähteä etsimään vaikkapa lyhyen ajomatkan päästä Beverly Hillsistä. Varsinkin 90210-postinumeroalueen tunnetuin katu Rodeo Drive on täynnä kalliita merkkiliikkeitä ja ohi murisee Ferrareiden kaltaisia urheiluautoja lähes yhtenäisenä virtana. Beverly Hillsin ilta-auringon valaisemat palmut jäävät mielikuviin palana sitä Kaliforniaa, josta monet elättelevät suuria unelmia.

kalifornia_warner_bros

Alkumatkan mielenkiintoisimpiin kokemuksiin kuuluu opastettu kierros Warner Brosin elokuvastudioilla. On hauskaa kierrellä kulissikaupungissa ja kuulla, miten lavasteet viimeistellään aina kutakin tuotantoa varten eri tavalla. Kierroksen aikana oppii paljon elokuvien tekemisestä ja ymmärtää, ettei juuri mikään valkokankaalla näkyvä ole aitoa. Esimerkiksi puulattia saattaa todellisuudessa olla matto, joka sopii elokuvan äänittämiseen paremmin ja on myös helpompi kuvausten päättyessä vaihtaa. Studioalueen sisätiloissa on kiinnostavia näyttelyitä, joihin voi tutustua omatoimisesti. Välipalaa syömme Frendit-sarjan teemaan sisustetussa Central Perk -kahvilassa.

kalifornia_universal_studios

Toinen samaan teemaan sopiva kohde Universal Studios on saumaton yhdistelmä huvipuistoa ja elokuvastudiota. Paikan mielenkiintoisin laite on eräänlaisen junan kyydissä tapahtuva tunnin mittainen studiokiertoajelu, jonka aikana näemme esimerkiksi Täydellisten naisten kotikadun Wisteria Lanen sekä Psykosta tutun Bates Motelin. Universal Studios on erittäin näyttävä kokonaisuus ja huvipuiston puolella huomio kiinnittyykin huolella toteutettuihin lavasteisiin. Laitteet on teemoitettu tuttujen elokuvien tai piirrossarjojen mukaan, eikä niiden määrä ole lopulta kovin valtava. Koettavaa löytyy esimerkiksi Harry Potterin, Simpsonien, Kung Fu Pandan ja Kätyreiden ystäville.

kalifornia_disneyland

Vietämme yhden kokonaisen päivän myös Los Angelesin kupeessa Anaheimissa sijaitsevassa alkuperäisessä Disneylandissa. Se muistuttaa muualla maailmassa näkemiämme Disney-huvipuistoja, mutta tarjoaa myös uutta koettavaa. Laajalle alueelle mahtuu enemmän erilaisia teemamaita kuin muualla, mutta esimerkiksi puiston keskellä kohoava prinsessalinna näyttää yllättävän pieneltä. Laitevalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, mutta tarjolla on enemmän leppoisia huviajeluita kuin erityisen hurjaa kyytiä. Disneyland mainostaa olevansa maailman onnellisin paikka, eikä slogan ole ainakaan pahasti pielessä. Vietämme oikein hauskan päivän, jonka aikana on helppo unohtaa todellisen maailman murheet.

kalifornia_griffith_maisema

Los Angeles on tietenkin paljon muutakin kuin elokuvia ja huvipuistoja. Käymme katselemassa maisemia Griffith Observatoryn näköalapaikalta, jonka ympäristössä olisi myös paljon houkuttelevia ulkoilupolkuja. Se on myös yksi paikoista, joista käsin katselemme maailmankuulua Hollywood-kylttiä. Mulholland Driven maisematielle lähdemme opastetulla kierroksella, jonka aikana meille kerrotaan alueella asuvista julkkiksista ja heidän hulppeista huviloistaan. Pilvenpiirtäjien sävyttämässä Downtownissa käväisemme kertaalleen. Kauppahalli on vilkas, Angel’s Flight -funikulaari hauska ja Walt Disney Concert Hall näyttävä, mutta muuten niin sanottu ydinkeskusta ei pääse säväyttämään.

kalifornia_santa_monica

Yksi Los Angelesin alueen ikonisimmista nähtävyyksistä on Santa Monican laituri, jonka päällä toimii kokonainen huvipuisto. Käymme paikalla hämyisenä päivänä, jolloin viileä merituuli vaatii pukemaan takin ylle. Vierailumme Santa Monicassa jää melko lyhyeksi, mutta nautimme laiturin lisäksi myös kävelykatu Third Street Promenadella kulkemisesta. Santa Monica ei silti sykähdytä lainkaan yhtä paljon kuin sen naapuri Venice, josta tulee suosikkialueeni Los Angelesissa.

kalifornia_venice_kanavat

Vietämme Hollywoodissa ja Anaheimissa majoittumisten jälkeen kaksi kokonaista päivää Venicessä, jossa nautin suuresti alueen tunnelmasta. Venice on saanut nimensä kanavista, joiden varsilla on toinen toistaan ihastuttavampia pientaloja. Kauniiden kanavien raukeudesta voi siirtyä hetkessä meren rantaa seuraavan kävelykadun vilskeeseen. Vietämme pitkät tovit katselemalla laajan hiekkarannan laidalla sijaitsevan skeittiparkin rullalautailijoiden temppuja. Taustalla soiva musiikki ja ympärillä huojuvat palmut luovat Los Angelesiin sopivaa tunnelmaa. Käymme pariin kertaan myös Venicen trendikkäällä pääkadulla Abbot Kinney Boulevardilla, jonka varrelta löytyy mukavia ravintoloita sekä kivoja pikku putiikkeja.

kalifornia_venice_sunset

Venicessä vietetyt päivät päättyvät auringonlaskuun Tyynen valtameren rannalla, jossa aallot lyövät pehmeään hiekkaan. Los Angeles lieneekin parhaimmillaan tällaisilla aurinkoisilla rannoilla rennosta elämästä nauttien. Meille kaupunki tarjoaa vain kaksi kirkasta päivää, sillä sää pysyttelee enimmäkseen pilvisenä ja viileänä. Vaikka elokuvien Los Angeles onkin aina aurinkoinen, kuuluvat myös hämyiset May Gray ja June Gloom paikalliseen kalenteriin. Tänä vuonna harmautta on riittänyt ehkä poikkeuksellisenkin paljon.

kalifornia_abbot_kinney

Los Angeles jää taakse hieman ristiriitaisin tuntein. Ehdin saada jonkinlaisen käsityksen Enkelten kaupungin viehätysvoimasta ja ymmärrän ihmisiä, jotka ovat ihastuneet palavasti tämän metropolin sykkeeseen. Olen hyvin iloinen saatuani nähdä Los Angelesia, mutta vaikka pidänkin kaupungista, ei se nouse ainakaan ensi vierailun perusteella suurimpien suosikkieni joukkoon. Kaupunki vastasi melko hyvin ennakko-odotuksiani, sillä jättimäisestä ja hajanaisesta kaupungista on vaikea saada reilussa viikossa kunnollista otetta. Los Angelesin rakenne eroaa monin tavoin eurooppalaisista suurkaupungeista. Paljon mielenkiintoista jäi varmasti myös näkemättä.

kalifornia_route_66

Yhtenäinen metropolialue jatkuu kymmeniä kilometrejä joka suuntaan, eikä matkailijan kannalta ole mitään merkitystä kuuluuko Santa Monica, Beverly Hills, Burbank tai Anaheim virallisesti ottaen Los Angelesiin vai ei. Seudulla on monia viihtyisiä paikkoja, mutta etäisyydet ovat pitkiä ja automatkojen varrella näkyy myös vähemmän kiinnostavia kortteleita. Turvaudumme auton käyttämiseen, koska se on helpoin ja tyypillisin ratkaisu kaupungissa, jonka julkista liikennettä ei ole suuremmin kehuttu. Ajaminen on yllättävänkin sujuvaa, eikä suurkaupungin liikenne tuota meille ongelmia.

kalifornia_pismo_beach

Suuntaamme kaikkiaan kymmenen Los Angelesin seudulla vietetyn yön jälkeen kohti pohjoista ja San Franciscoa. Varaamme ajomatkaan useamman päivän, koska lähes tarunhohtoisen Highway 1 -tien varrelta löytyvät pikkukaupungit ja näköalapaikat vaativat pysähtymään kerta toisensa jälkeen. Tiedämme jo hyvissä ajoin etukäteen, että tuo rannikon yksinäinen maisematie on maanvyöryn takia poikki, joten joudumme ajamaan osan matkasta kiertotietä. Ehdimme silti nähdä aivan riittävästi kauniita paikkoja ja ajomatkasta tulee elämyksellinen.

kalifornia_malibu_pier

Ensimmäinen taukopaikkamme on pian Los Angelesin jälkeen vastaan tuleva Malibu Pier. Vanha puulaituri on Santa Monica Pieriin verrattuna kovin hiljainen. Näemme tunnelmalliselta laiturilta käsin pari ohi uivaa delfiiniäkin. Syömme tukevan myöhäisen aamiaisen ja jatkamme matkaa Santa Barbaraan, jossa sielläkin käymme paikallisella laiturilla. Lyhyeksi jääneen kaupunkikierroksen perusteella Santa Barbara vaikuttaa todella siistiltä ja viihtyisältä rantakaupungilta, jossa olisi helppo viihtyä pidemmänkin aikaa. Ehdimme vielä ihailla maisemia Pismo Beachin lähistöllä ja kuunnella Morro Bayn kalastajasataman hylkeiden konserttia ennen kuin saavumme yöpaikkaamme Cambriaan.

kalifornia_hearst_castle

Vietämme Cambriassa kaksi yötä, joten meille jää kokonainen päivä aikaa tutustua seudun nähtävyyksiin. Niistä tunnetuin on upporikkaan William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle. Linnamainen kartano on melkoinen ilmestys, ja vaikka paikka onkin erilaisten tyylien sekamelska, voi sitä pitää myös poikkeuksellisen kauniina. Sijainti kukkulan laella takaa mahtavat maisemat, puutarhat ovat harvinaisen näyttäviä ja toki myös sisätiloissa riittää ihmeteltävää. Katseenvangitsijoihin kuuluvat valtavat uima-altaat niin sisällä kuin ulkonakin.

cambria_moonstone_beach

Cambrian seudulta löytyy paljon muutakin nähtävää. Ihmettelemme esimerkiksi merinorsuja eli norsuhylkeitä, jotka viihtyvät omalla rauhoitetulla rannallaan ja heittelevät hiekkaa päälleen. Käymme kääntymässä Ragged Pointin näköalapaikalla, jonka pohjoispuolelta Highway 1 on matkamme aikaan suljettu. Cambria itsessään on melko uinuva pikkukylä, jonka parasta antia on kuvassa näkyvä Moonstone Beachin kävelypolku, jota pitkin kulkiessaan voi aistia merituulta ja nauttia illan auringonsäteistä. Alkumatkaa sävyttänyt pilvisyys hälvenee Cambriassa ja päivät tästä eteenpäin sujuvat enimmäkseen aurinkoisissa, joskin edelleen melko viileissä säissä.

kalifornia_big_sur

Tiesulku pakottaa meidät ajamaan Cambriasta seuraavaan yöpaikkaamme Montereyhin moottoritietä pitkin. Suuntaamme Montereysta käsin jälleen Highway 1:lle ja ajamme takaisin etelään päin kohti tien kauneimpiin kuuluvaa osuutta, jonka varrella ylitämme esimerkiksi kuvauksellisen Bixby Creek Bridgen. Meiltä jää näkemättä paljon Big Surin kehuttuja maisemia, mutta jo neljänkymmenen kilometrin ajo Montereysta etelään ja takaisin johtaa lähestulkoon maisemaähkyyn. Rannikko on täälläpäin harvinaisen kaunista ja sen vehreys tuo mieleen itselleni rakkaan Irlannin.

kalifornia_17_miledrive

Tutustuminen sekä Montereyhin että sen tyylikkääseen naapuriin Carmel-by-the-Seahin jää pintapuoliseksi. Ehdimme silti nauttia hetken Montereyn merellisestä tunnelmasta sekä pienen Carmelin viihtyisistä kaduista. Tämän seudun kohokohtiin kuuluu myös maisematie 17-Mile Drive. Maksullinen reitti kiertelee suljetun Pebble Beachin luksusasuinalueen sisällä ja sen varrella voi pysähdellä monille upeille näköalapaikoille ihailemaan merimaisemia.

kalifornia_santa_cruz

Viimeinen autoilupäivämme vie meidät Montereysta San Franciscoon. Ainoaksi pysähdyspaikaksemme valikoituu rennolta vaikuttava rantakaupunki Santa Cruz, jossa viihdymme useamman tunnin. Kävelemme värikkäillä kaduilla, käymme jälleen yhdellä huvilaiturilla ja kurkistamme ohimennen huvipuistoon, joka on viihdyttänyt kansaa jo pitkälti yli sadan vuoden ajan. Santa Cruz jää mieleen musiikin ja surffaajien sävyttämänä aurinkoisena paikkana, jossa saamme aistia aitoa lomatunnelmaa.

kalifornia_cable_car

Majoitumme matkan viimeisiksi kuudeksi yöksi San Franciscoon, joka on upeimpia koskaan näkemiäni kaupunkeja. Jyrkille rinteille kohoavat kuvaukselliset kadut, vanhat viktoriaaniset puutalot, kimalteleva meri, vaihtelevat kaupunginosat ja mukava tunnelma muodostavat suorastaan vastustamattoman kokonaisuuden, jonka keskellä on helppo viihtyä. Ajelemme totta kai myös kuuluisilla vanhoilla kaapeliraitiovaunuilla pariin kertaan.

kalifornia_golden_gate

San Francisco on myös nähtävyyksiensä osalta erinomainen matkailukaupunki. Maailmankuulu silta Golden Gate sykähdyttää yllättävänkin paljon, kun sitä pääsee ihailemaan lähietäisyydeltä. Vankilasaari Alcatraz osoittautuu poikkeuksen mielenkiintoiseksi vierailukohteeksi ja esimerkiksi Golden Gate Parkin japanilainen puutarha jää mieleen upeana paikkana. Matkani kohokohtiin kuuluu myös baseball-ottelu San Franciscon Oracle Parkissa. Olen seurannut lajia useamman vuoden, joten sekä säännöt että osa pelaajista ovat entuudestaan tuttuja.

kalifornia_pier_39

Vietämme melko paljon aikaa turistisella mutta viihtyisällä Fisherman’s Wharfin alueella rannan tuntumassa. Alueella riittää niin kauppoja kuin ravintoloitakin ja sen vetonauloihin kuuluvat vilkkaan huvilaituri Pier 39:n vieressä majailevat merileijonat.

kalifornia_coit_towerista

San Francisco on ilahduttavan monipuolinen kaupunki, sillä tunnelmat vaihtelevat kaupunginosasta toiseen. Ehdimme nähdä kaikki etukäteen tärkeimpinä pitämäni kohteet ja alueet, joihin kuuluvat värikäs Chinatown, italialaishenkinen North Beach, ydinkeskustan pääaukio Union Square, mutkikas Lombard Streetin kadunpätkä, hippien kulta-ajan keskus Haight-Ashbury sekä täydellisen postikorttimaiseman tarjoava Alamo Squaren puisto. Kiipeän katselemaan maisemia myös vanhasta Coit Towerin näkötornista.

kalifornia_pelikaanit_auringonlasku

Kolmen viikon matka kuluu nopeasti, sillä nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle päivälle. Ehdimme syödä monta hampurilaista ja nauttia muistakin Amerikan mauista. Oli mukavaa nähdä Los Angelesia ja ihastua erityisesti rannikon maisemiin sekä San Franciscoon. Matka herätti entistä suuremman kiinnostuksen Yhdysvaltoja kohtaan ja voikin olla, että palaamme rapakon taakse jo lähivuosina. Kalifornia täytti suuret odotukset, vaikka lähes kaikki luontokohteet jäivätkin vielä näkemättä. Matkasuunnitelmia riittäisi ympäri Pohjois-Amerikkaa, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo tulleessaan.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  15.7.2023 at 8:28

  Kalifornia on hieno paikka. Olen ollet siellä muutamaankin kertaan ja tänä vuonna on tarkoitus käydä siellä jälleen. Muutenkin Pohjois-Amerikka tosiaan on mitä mainioin matkakohde, koska on niin monipuolinen. Siellä riittää lähes loputtomasti näkemistä ja tekemistä.

  • Mika / Lähtöportti

   16.7.2023 at 20:57

   Pidin kyllä Kaliforniasta kovasti ja siellä riittäisi koettavaa vielä monella matkalle, koko Pohjois-Amerikasta puhumattakaan. Kävin vuosia sitten Torontossa, Bostonissa ja New Yorkissa, mutta tämä oli vasta toinen reissu tuolle mantereelle. Toivottavasti seuraava Kalifornian-matkanne toteutuu suunnitelmien mukaan!

 2. Susanna/ Makkostenmatkassa

  15.7.2023 at 10:51

  Samoihin aikoihin ollaan näköjään tuolla matkailtu🤩 ja hyvin paljon samoja kokemuksia. Säät eivät tosiaan suosineet ja kyllähän se vähän vei tunnelmasta. Meillä oli vain reilut 2 viikkoa varattuna Länsirannikolle ja olimme myös 3 päivää Vegasissa sekä San Diegossa. 6 viikon reissu aloitettiin Miamista ja Washingtonin jälkeen moottoripyörällä Route 66. Niin paljon nähtävää ja koettavaa. Ja on tuolla Pohjois-Amerikassa niin vaivatonta matkustaa kun kaikki toimii. Täydellinen roadtrippailumaa kyllä.

  • Mika / Lähtöportti

   16.7.2023 at 21:03

   Mukava kuulla! 🙂 Pilvinen ja vähän viileä sää oli tavallaan sopiva kävelyyn ja nähtävyyksien tutkimiseen, mutta varsinkin Los Angelesissa jäätiin kaipaamaan sitä aurinkoista fiilistä, joka kaupungista tulee yleensä mieleen. Sumuisena ja epävakaana tunnettu San Francisco tarjosi meille sen sijaan lähes pelkkää auringonpaistetta. Teidän reissu kuulostaa todella hienolta, olen itsekin haaveillut esimerkiksi juuri Route 66:sta tai Floridasta. Pohjois-Amerikka on todellakin roadtrippeihin sopiva, autoilu tuntui vaivattomalta ja sujuvalta. Mielelläni lähtisin pian uudestaan!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietimme kesäkuisen Kalifornian-matkamme kymmenen ensimmäistä päivää Los Angelesissa. Kokosin yhteen hieman havaintoja Enkelten kaupungista sekä kymmenen näkemisen arvoista kohdetta eri puolilta Los Angelesia.

Los Angeles on yksi maailman suurimmista kaupungeista. Paikan päällä ei välttämättä ajattele kaupungin neljän miljoonan asukaslukua tai edes metropolialueen viidentoista miljoonan lukemaa. Vastaan tulee sen sijaan alueen valtava laajuus, sillä pääosin matalasti rakennettu kaupunki jatkuu katkeamattomasti kymmeniä kilometrejä joka suuntaan. Los Angelesin piirikuntaan kuuluu 88 kaupunkia sekä koko joukko pienempiä asutuskeskuksia. Hallinnollisella jaolla ei ole matkailijalle merkitystä, joten puhun tässä jutussa Los Angelesista, vaikka esimerkiksi Beverly Hills ja Santa Monica omia kaupunkejaan virallisesti ovatkin.

los_angeles_yleiskuva_06


Yleisen mielipiteen mukaan Los Angelesissa liikkumiseen tarvitaan autoa. Mekin otamme heti lentokentältä vuokra-auton käyttöön, vaikka olen kuullut myös julkisen liikenteen avulla selvinneistä matkailijoista. Los Angeles on joka tapauksessa suunniteltu autolla liikuttavaksi. Kaupunkia halkoo kattava tieverkosto, joka tunnetaan ruuhkistaan. Meillä käy ehkä hyvä tuurikin, sillä emme jumitu missään vaiheessa pitkiin autojonoihin. Liikenteessä kuluu silti aikaa, sillä matkailijan kannalta Los Angeles on kovin hajanainen. Kiinnostavien alueiden väliin jää paljon tylsännäköisiä tai jopa arveluttavia seutuja. Kaupungin turvallisuustaso tuntuu samanlaiselta kuin monessa muussakin suurkaupungissa. Rikollisuutta tietysti on ja esimerkiksi kodittomuus kuuluu Los Angelesin ongelmiin, mutta maalaisjärjellä pärjää pitkälle eikä meille satu mitään ikävää. 

los_angeles_yleiskuva_02


En kaikesta huolimatta haukkuisi Los Angelesin hajanaista rakennetta huonoksi, mutta se on eurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna erilainen. Liikkuisin kaupunkilomilla mieluiten kävellen tai tarpeen mukaan julkisella liikenteellä, joten tästä syystä Los Angelesin on vaikea nousta suurimpien suosikkikohteideni joukkoon. Matka on kaikesta huolimatta mielenkiintoinen ja onnistunut. Halusin nähdä Los Angelesin edes kerran elämässä, enkä osaa vierailun jälkeen yksiselitteisesti päättää pidinkö kohteesta tai aionko palata sinne takaisin.

los_angeles_yleiskuva_08


Los Angeles kuulostaa olevan monen muunkin mielestä hieman ristiriitainen matkakohde, josta voi olla vaikea saada otetta. Osa kävijöistä ihastuu todella palavasti, kun taas jotkut eivät syty kaupungille lainkaan. Ensikertalaisen voi olla vaikea löytää mieluisimpia paikkoja, tietyt kohteet eivät välttämättä täytä odotuksia tai kaupungin laajuus voi vain yksinkertaisesti olla liikaa. Omaan kokemukseeni vaikuttaa heti perille saapumisen jälkeen iskenyt flunssa, jota kymmenen tunnin aikaero ei varsinaisesti helpota.

los_angeles_yleiskuva_10

Oikeastaan ainoa suurempi yllätys koko matkalla on sää. Luulimme Los Angelesin kesäkuun olevan lämpimämpi, mutta elohopea ei matkallamme nouse juuri koskaan yli kahdenkymmenen asteen. Perinteinen sääilmiö June Gloom pitää taivaan pilvisenä kahta aurinkoista päivää lukuun ottamatta, ja välillä ulkona näyttää lähes aavemaisen harmaalta. Shortsit jäävät siis käyttämättä eivätkä mielikuvat elokuvien aina aurinkoisesta Los Angelesista täyty, mutta toisaalta tällainen sää on varmasti miellyttävämpi kaupungilla kiertelyyn kuin armottomasti paahtava helle. 

los_angeles_yleiskuva_07


Käymme luullakseni hyvin pitkälti juuri sellaisissa paikoissa, joihin moni muukin ensikertalainen Los Angelesissa päätyy. Luettelen alla kymmenen kohdetta eri puolilta kaupunkia. Viisi ensimmäistä on esitelty hyvin lyhyesti, sillä niistä on joko ilmestynyt tai tulossa myöhemmin oma erillinen kirjoituksensa.


1. HOLLYWOOD

Los Angelesin kuuluisinta kaupunginosaa ei voi kehua erityisen viihtyisäksi, mutta nimessä on elokuvahistorian tuomaa ikuista hohtoa. Majoituimme matkan aluksi hieman rähjäiseksikin paljastuneeseen Hollywoodiin, jossa kävelemme pitkin Walk of Famesta tunnettua Hollywood Boulevardia ja näemme edes ulkoa päin alueen tunnetuimmat elokuvateatterit. Hollywoodista käsin on myös suhteellisen kätevää suunnata listalla seuraavina oleviin kohteisiin eli Universal Studios -huvipuistoon ja Warner Brosin elokuvastudioille. Samalta suunnalta löytyy yöelämältään vilkas West Hollywood, johon kuuluu esimerkiksi rockklubeista tunnettu Sunset Strip.
 
Lue lisää jutustani Tarunhohtoinen Hollywood.


los_angeles_universal

2. UNIVERSAL STUDIOS

Universal Studios saattaa olla näyttävin koskaan käymäni huvipuisto. Laitteita on vain reilut kymmenen kappaletta, mutta ne on viimeistelty upeasti eri hahmojen, kuten vaikkapa Harry Potterin tai Simpsoneiden teemaan. Lähes kaikki laitteet on rakennettu sisätiloihin ja niissä hyödynnetään 4D-tekniikkaa. Elokuvastudioihin pääsee tutustumaan tunnin mittaisella viihteellisellä juna-ajelulla, jonka varrella esitellään monista elokuvista ja tv-sarjoista tuttuja lavasteita.
  
Universal Studioista on tulossa oma juttunsa, jossa kerron huvipuistosta ja studioista lisää. 


los_angeles_warnerbros

3. WARNER BROS STUDIOS

Los Angelesissa kannattaa ehdottomasti tutustua johonkin kaupungin monista elokuvastudioista. Vaikka Universalillakin pääsi kurkistamaan studioiden puolelle, on Warner Brosin opastettu kierros paljon perusteellisempi. Parissa tunnissa oppii hämmästyttävän paljon elokuvien tekemisestä ja näkee valkokankaalta tai tv-sarjoista tuttuja lavasteita. Vastaavia kierroksia järjestetään Warner Brosin lisäksi myös Paramount Picturesin ja Sony Picturesin studioilla.

Warner Brosin studiokierroksesta on tulossa oma juttunsa myöhemmin.


los_angeles_disneyland

4. DISNEYLAND

Maailman ensimmäinen Disney-huvipuisto löytyy Anaheimista, jonne on reilun neljänkymmenen kilometrin ajomatka Los Angelesin Downtownista. Majoitumme kävelymatkan päähän Disneylandista, jotta huvitteluaikaa jäisi mahdollisimman paljon. Vietämme kokonaisen päivän Disneyland Parkissa, joka on muualla maailmalla näkemiimme Disney-puistoihin verrattuna laajempi, mutta ehkä paikoitellen hieman vanhanaikainen. Aikaa kuluu tietenkin myös jonottamiseen. Nautimme joka tapauksessa iloisesta tunnelmasta, upeista lavasteista ja elämyksiä tarjoavista huvipuistolaitteista, joten tämä on varmasti yksi koko matkan parhaista päivistä.
 
Disneylandista on tulossa oma juttunsa myöhemmin.


5. VENICE

Venice jää tämän matkan perusteella suosikkialueekseni Los Angelesissa. Asetumme kaupunginosaan kahdeksi yöksi, joten meille jää reilusti aikaa kierrellä ympäriinsä. Nautin siitä, kuinka Venicessä pärjää hyvin ilman autoakin. Ilmapiiri on yleisesti ottaen rento ja tiettyjä kortteleita voi hyvällä syyllä kutsua rosoisiksi. Vaikka varsinkin rannan kuuluisalla kävelykadulla Venice Boardwalkilla liikkuu hieman epämääräistäkin porukkaa, ei kohdallemme osu mitään ikävää. Pidän erityisesti historiallisesta kanava-alueesta sekä tyylikkäästä ostoskadusta Abbot Kinney Boulevardista. Mieleen jäävät myös rannan skeittiparkin rullalautailijoiden temput.
 
Lue lisää jutustani Los Angelesin kiehtova Venice.


los_angeles_santa_monica_03

6. SANTA MONICA

Edellä mainitusta Venicestä on sujuvaa siirtyä sen hienostuneempaan naapuriin Santa Monicaan. Hienostuneisuus näkyy ainakin kontrastina Venice Beachin rähjäiseen puoleen, mutta toisaalta Santa Monicakaan ei vedä vertoja Venicen kanavien seesteiselle ilmapiirille. Oma tutustumisemme Santa Monicaan jää huomattavasti Veniceä lyhyemmäksi, sillä vietämme alueella vain muutaman tunnin. Pidän esimerkiksi hienosta muraalista, jonka Obey Giant on maalannut erään hotellin päätyyn. Olen ihaillut saman taiteilijan teoksia myös Málagassa Espanjassa.  

los_angeles_santa_monica_05


Seudun suurin vetonaula on huvilaituri Santa Monica Pier, jolta löytyy esimerkiksi legendaarisen Route 66 -reitin päätepiste. Laiturilla riittää monenlaista viihdykettä ja ravintolaa. Evästä voisi ostaa vaikkapa churroja myyviltä meksikolaisilta mummoilta, joilla tuskin on virallista lupaa kaupantekoon. Kalastajat nojailevat kaiteeseen saalista odotellen, ruusukauppiaat kiertelevät ympäriinsä ja kiihkomielinen uskovainen julistaa kovaan ääneen Jeesuksen paluusta. Myös pari katusoittajaa pitää huolen siitä, ettei laiturilla ole hiljaisia hetkiä. Itseeni tekevät vaikutuksen laiturin kuluneet paksut puulankut, jotka luovat Santa Monica Pierille historiallista ilmettä.

los_angeles_santa_monica_02


Santa Monica Pierin päällä toimii Pacific Park -huvipuisto, jossa on tusinan verran laitteita. Päivärannekkeen hinta on tällä hetkellä kohtuulliselta kuulostava 40 dollaria, mutta jätämme huvipuistovierailun väliin. Ainakin maailmanpyörän maisemat olisivat toki saattaneet olla näkemisen arvoisia.

los_angeles_santa_monica_01


Santa Monica tunnetaan myös pitkästä hiekkarannastaan. Elokuvissa täällä paistaa aina aurinko, joten tuntuu hieman hassulta olla paikalla kovin harmaana ja viileänä kesäkuun päivänä. Merituuli puhaltaa sen verran hyytävästi, että kaivan repusta takin päälle. Vedessä riittää kaikesta huolimatta karaistuneita kalifornialaisia.

los_angeles_santa_monica_04


Santa Monican keskustassa on Veniceen verrattuna suurempia taloja sekä valtavirtaan sopivampia merkkiliikkeitä. Tärkein ostoskeskittymä Third Street Promenade on leveä kävelykatu, jota pitkin on mukava kuljeskella illan hämärtyessä ja koristevalojen syttyessä. Tänne on hyvä päättää lyhyt tutustuminen Santa Monicaan.


los_angeles_beverly_hills_03

7. BEVERLY HILLS

Beverly Hills kuuluu varmasti Los Angelesin seudun tunnetuimpiin alueisiin. Täällä on tarjolla sitä luksustunnelmaa, jota vaikkapa Hollywoodista on turha etsiä. Beverly Hillsin kuuluisinta katua Rodeo Drivea reunustavat kalliit merkkiliikkeet ja palmujen katveessa kuuluu jatkuvasti kalliiden avoautojen moottoreiden murinaa. Rodeo Drive on mielestäni ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka, vaikkei oloaan ihan kotoisaksi tuntisikaan. Ainakin näyteikkunaostokset ja loistoautojen katselu ovat ilmaista huvia.

los_angeles_beverly_hills_02


Eräs Rodeo Driven klassikkoliikkeistä on miehiä vaatettava Bijan, jonne pääsee sisään vain ajanvarauksella. Tuotteita voi toki hankkia myös nettikaupasta, jos esimerkiksi reilun viidensadan euron lippis tai parin tonnin tohvelit mahtuvat ostosbudjettiin.

los_angeles_beverly_hills_05


Kadun eteläpäässä sijaitseva Two Rodeo Drive on ylellinen ostoskeskus, jonka halki voi kulkea eräänlaista kävelykatua pitkin. Rikkaat julkkikset shoppailevat kuulemma mielellään täällä päin. Liikkeiden ovilla partioi tummapukuisia vartijoita.

los_angeles_beverly_hills_04


Yksi näiden kortteleiden tärkeimmistä maamerkeistä on viiden tähden Beverly Wilshire -hotelli. Luksushotelli tunnetaan monista elokuvista, joista Pretty Woman lienee kuuluisin. Hotellin palveluista ovat nauttineet aikanaan muiden muassa Elvis Presley, John Lennon ja Barack Obama.

los_angeles_beverly_hills_01


Alueen tunnetuin puisto Beverly Gardens sijaitsee vilkkaan Santa Monica Boulevardin varrella. Puistossa on muutamia patsaita, mutta kuvatuin kohde taitaa olla lummelammikon laidalla kohoava Beverly Hills -kyltti. Beverly Hills vaikuttaa pikaisen vierailun perusteella siistiltä ja varakkaalta alueelta, jonka kaduilla on mukava kierrellä myös kävellen.


los_angeles_downtown_01

8. DOWNTOWN

Downtownin voi nimetä Los Angelesin keskustaksi ainakin sen perusteella, että sieltä löytyvät kaupungin korkeimmat talot. Toisaalta alue ei tunnu erityisen mielenkiintoiselta, vaikka se ilmeisesti onkin viime vuosina kehittynyt entistä miellyttävämpään suuntaan muun muassa ravintolatarjonnan ansiosta. Downtown-vierailumme osuu sunnuntaiksi, jolloin liikekeskustan kadut ovat lähes aavemaisen tyhjiä. Tihkusateinen sää korostaa kolkkoa ilmapiiriä. Löydämme kuitenkin vilinää Grand Central Marketista, jonka suureen mutta karuun parkkihalliin pysäköimme automme.

los_angeles_downtown_04

Grand Central Market on vilkas, meluisa ja latinohenkinen kauppahalli, jossa olisi tarjolla edullista ruokaa moneen makuun. Meksikolainen ruoka on vahvasti edustettuna, sillä onhan suurella osalla Los Angelesin työväestöstä meksikolainen tausta. Myös Aasian keittiöt ovat hyvin esillä, minkä lisäksi tarjolla on ainakin hampurilaisia, hodareita, ostereita, pizzaa, pastaa ja currywurstia. Luovimme ihmisjoukon halki herkullisia tuoksuja haistellen, mutta valmiiksi täysi vatsa ja kova meteli johdattavat meidät ulos ilman ostosten tekemistä.

los_angeles_downtown_02


Teemme lyhyen kävelykierroksen kauppahallin ympäristössä. Heti kadun toiselta puolelta löytyy Angel’s Flight, jota on kutsuttu maailman lyhimmäksi rautatieksi. Bunker Hillin päälle vievä funikulaari on hauska kokemus ja maksaa vain yhden dollarin. Angel’s Flight avattiin vuonna 1901, joten sitä voi pitää myös historiallisena nähtävyytenä. Juttelemme vaunua odotellessamme paikallisen seurueen kanssa. Heille tulee Suomesta ensimmäisenä mieleen metsissä kasvavat mustikat.

los_angeles_downtown_03


Suunnistamme Angel’s Flightin yläasemalta parin korttelin päässä sijaitsevan Walt Disney Concert Hallin kulmalle. Näyttävä rakennus tuo heti ensi silmäyksellä mieleen Bilbaon Guggenheim-museon, joka onkin saman arkkitehdin Frank Gehryn käsialaa. Nousemme Los Angelesin filharmoonikkojen käyttämän konserttitalon taakse ylätasanteelle, jossa on pieni viihtyisä puutarha. Myös Walt Disney Concert Hallin vieressä toimiva modernin taiteen museo The Broad edustaa hyvin modernia arkkitehtuuria.


los_angeles_griffith_01

9. GRIFFITH OBSERVATORY JA GRIFFITH PARK

Los Angelesin tunnetuin näköalapaikka löytyy Griffith Parkin observatorion luota, josta aukeaa laaja maisema yli lähes koko kaupungin. Myös kuuluisa Hollywood-kyltti on näköetäisyydellä. 

los_angeles_griffith_03


Vuonna 1935 avatun Griffith Observatoryn sisäänpääsy on ilmainen, mutta emme jaksa enää pitkän päivän jälkeen tutustua tähtitieteeseen. Moni muukin näyttää saapuneen paikalle nimenomaan maisemien vuoksi.   

los_angeles_griffith_02


Observatorio sijaitsee laajan Griffith Park -puistoalueen laidalla. Tarjolla olisi runsaasti patikkapolkuja, joita risteilee pitkin mäkistä maastoa. Oma patikointimme rajoittuu pysäköidyn auton ja observatorion välille, mutta siitäkin muodostuu lopulta aimo lenkki. Lähin pysäköintialue on saapuessamme täynnä, joten meidät käännytetään jo edellisestä risteyksestä muualle. Vapaa paikka löytyy vasta melko kaukaa mäelle johtavan tien varrelta. Griffith Observatorylla on luultavasti hiljaisinta arkiaamuisin, kun taas auringonlasku lienee ikimuistoisin hetki maiseman ihailemiseen.


los_angeles_marina_del_rey

10. LOS ANGELESIN YMPÄRISTÖN RANTAKAUPUNGIT

Los Angelesin seudun pitkä rantaviiva on täynnä mukavia kaupunginosia tai pikkukaupunkeja, joilla kaikilla lienee omat erityispiirteensä. Pistäydyimme Venicen ja Santa Monican lisäksi myös Marina del Reyssa ja Malibussa. Marina del Rey jää mieleen hiljaisena ja yläluokkaisena alueena, jota hallitsee suuri huvivenesatama.

los_angeles_malibu


Malibussa käymme ainoastaan tunnelmallisella Malibu Pier -laiturilla, jossa aistimme kosteaa merituulta ja ilahdumme ohi uivista delfiineistä. Käymme Malibussa aloittaessamme ajomatkaa Los Angelesista pohjoiseen, joten emme malta pysähtyä paikallisten kehumalla Zuma Beachilla tai kauneudestaan tunnetulla El Matador Beachilla. Malibu sopii varmasti nimenomaan rantaelämään. Seudulla on myös julkkisten asuttamia huviloita.

los_angeles_yleiskuva_03


Rannat eivät lopu Los Angelesin ympäristöstä kesken, sillä kartalta löytyy paljon nimiä, joihin olen joskus jossakin yhteydessä törmännyt. Esimerkiksi Manhattan Beach, Hermosa Beach, Huntington Beach, Redondo Beach tai Long Beach voisi kuulua seuraavan matkan ohjelmaan. Meri tuntuu tärkeältä elementiltä Los Angelesista nauttimiseen, vaikkei varsinainen rantaelämä kiinnostaisikaan.


los_angeles_yleiskuva_09

+ UUTTA KOETTAVAA SEURAAVILLE REISSUILLE

Los Angelesissa on toki yllä mainittujen paikkojen lisäksi runsaasti muutakin koettavaa. Harkitsimme esimerkiksi kehuttua ostoskeskusta The Grovea, jonka vierestä löytyy herkulliselta kuulostava Farmers Market. Patikointi Runyon Canyonissa houkuttelisi kovasti ja myös vaikkapa Echo Park -puisto vaikuttaa kuvien perusteella mukavalta paikalta. Los Angelesissa on myös etnisiä kaupunginosia Chinatownista ja Little Tokyosta lähtien. Museoista tunnetuimpiin kuuluvat ainakin Getty Center, LACMA sekä Natural History Museum.

los_angeles_yleiskuva_04


Oma penkkiurheiluni rajoittui tällä Kalifornian-reissulla San Franciscossa nähtyyn baseball-otteluun, mutta myös Los Angeles on täynnä eri lajien huippujoukkueita. Kaikista Pohjois-Amerikan tärkeimmistä sarjoista löytyy Los Angelesin metropolialueelta tulevia joukkueita kaksin kappalein, joten valinnanvaraa riittää. Esimerkiksi Lakersin koripallo-ottelu tai Dodgersin baseball-ottelu voisivat kuulua seuraavan matkani ohjelmaan. Toisaalta voisihan sitä lähteä konserttiinkin, varsinkin jos Hollywood Bowlin lavalla esiintyisi joku kiinnostava artisti.

los_angeles_yleiskuva_05


Suorat lennot tekevät Los Angelesista houkuttelevan kohteen, vaikka tarkoitus olisikin suunnata muualle Yhdysvaltoihin. Ehdin jo suunnitella uutta reissua, joka alkaisi parilla rennolla päivällä Manhattan Beachilla ja jatkuisi sitten kohti sisämaan kaupunkeja ja kansallispuistoja. En ole kuitenkaan ihan varma malttaisinko oikeasti pysytellä aloillani Los Angelesin laitamilla ja jättää kaikki yllä mainitut kohteet väliin. Toisaalta Los Angeles ei välttämättä ole kovin sopiva kohde nähtävyyksien suorittamiseen, vaan tarjoaa parastaan nimenomaan rennosta tunnelmasta nautiskelijoille. Säätäkin ovat monet kehuneet, joten jospa aurinko paistaisi toisella yrittämällä meillekin.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Tarunhohtoinen Hollywood

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Hollywoodin nimi herättää mielikuvia suurista unelmista, kuuluisista elokuvatähdistä sekä loistokkaasta elämästä. Todellisuus paljastuu aivan erilaiseksi, mutta tämä Los Angelesin myyttisin kaupunginosa on joka tapauksessa näkemisen arvoinen.

Majoituimme kesäkuisen Kalifornian-matkamme aluksi muutamaksi päiväksi Hollywoodiin. Kaupunginosan sijainti on Los Angelesin nähtävyyksiin tutustumisen kannalta sopiva, joten teimme Hollywoodissa kiertelyn ohella useampia retkiä muualle. Ehdimme silti nähdä myös Hollywoodia riittävästi.

hollywood_boulevard_06

Luin onneksi ennen matkaa Hollywoodista muutamista matkablogeista sekä juttelin joidenkin paikan päällä käyneiden kavereideni kanssa. Mielipiteitä tuntuu löytyvän lähes laidasta laitaan, mutta päähäni muodostui käsitys hieman rähjäisestä turistirysästä, jolta ei kannattaisi odottaa liikoja. Moni on pettynyt pahastikin, mutta koska oma pilvilinnamme romahti jo hyvissä ajoin ennen perille saapumista, tuntuu Hollywood meistä ihan kelvolliselta paikalta.

hollywood_muraali_01

Saavumme Hollywoodiin illan hämärtyessä ja lähdemme etsimään lähimmästä elintarvikekioskista pientä purtavaa. Ympäristö ei vaikuta erityisen kutsuvalta, sillä kaduilla on kulkijoita vain harvakseltaan ja vastaan tulee myös pari itsekseen höpisevää hörhöä. Joku kuuluu huutelevan kovaan ääneen. Mitään uhkaavaa ei silti tapahdu ja saamme ostokset sujuvasti tehtyä.

hollywood_boulevard_07

HOLLYWOOD BOULEVARD & WALK OF FAME

Ilmapiiri on seuraavan päivän valossa huomattavasti miellyttävämpi, sillä ihmisiä on liikkeellä enemmän. Hollywoodin napa on valtakatu Hollywood Boulevard, jonka varrella sijaitsevat lähes kaikki kaupunginosan nähtävyydet. Katu tunnetaan siihen upotetuista nimilaatoista, joita on myönnetty jo pitkälti yli 2700 viihdealojen toimijalle.

hollywood_boulevard_08

Maailman elokuvateollisuus alkoi kehittyä 1900-luvun alkupuolella. Alan keskukseksi muodostui pian Hollywood, jonne suotuisa ilmasto houkutteli koko joukon aikansa suurimpia elokuvastudioita. Alkuperäisen Big Fiven muodostivat MGM, Paramount, Fox, Warner Bros sekä RKO. Los Angelesin seudulta löytyi vaihtelevia kuvauspaikkoja monenlaisiin elokuviin ja hintatasokin oli kaikin puolin edullisempi kuin Yhdysvaltojen itäosassa.

hollywood_boulevard_05

Hollywoodin niin kutsuttua kultakautta kesti korkeintaan 1960-luvun alkuun saakka, minkä jälkeen elokuvien suursuosio alkoi laskea. Syitä tähän olivat varsinkin televisioiden yleistyminen, nousseet kuvauskustannukset sekä suurimpien tuotantoyhtiöiden väärin käyttämä valta-asema. Myös monen suositun näyttelijän ura sattui päättymään samoihin aikoihin, eikä tilalle löytynyt yhtä valovoimaisia tähtiä.

hollywood_walkoffame_02

Alue alkoi hiljalleen rapistua ja varsinkin 1970–90-luvuilla rikollisuus, jengiväkivalta, huumekauppa, prostituutio ja kodittomuus pääsivät rehottamaan. Hollywood on sittemmin siistiytynyt, ja vaikka taskuvarkauksia ja automurtoja tapahtuu edelleen, tuntuu kaduilla ainakin päiväsaikaan yhtä huolettomalta kuin monessa muussakin suurkaupungissa. Näemme tosin muutamia jalkakäytävälle käpertyneitä kodittomia niin Hollywood Boulevardilla kuin seudun muillakin kaduilla. Lisäksi kannabiksen haju tuntuu pistävän nenään vähän joka kulman takaa.

hollywood_boulevard_02

Hollywood Boulevardin leveillä jalkakäytävillä on hyvin tilaa kulkea, vaikka niillä parveileekin jonkin verran turisteja sekä erilaisia kauppiaita. Monet myyvät bussikierroksia, joiden varrella voi nähdä julkkisten kotitaloja. Joukkoon mahtuu myös toiveikkaita artisteja, jotka kauppaavat levyjään ohikulkijoille. Tyrkyttämistä ja muuta häsläämistä on kuitenkin odottamaani vähemmän, joten tasaista katua pitkin on mukava kävellä.

hollywood_walkoffame_01

Hollywood Walk of Fame avattiin helmikuussa 1960, jolloin paljastettiin reilut 1500 viihdealalla ansioituneille henkilöille omistettua tähtilaattaa. Walk of Fame paisuu jatkuvasti, sillä uusia laattoja paljastetaan vuosittain parikymmentä kappaletta. Valtaosa Walk of Famesta sijoittuu Hollywood Boulevardille, jossa tähtiä on La Brea Avenuen risteyksestä aina Gower Streetin kulmaan saakka. Jonkin verran laattoja löytyy myös Hollywood Boulevardin poikkikadulta Vine Streetiltä. Esimerkiksi Elvis Presleyn ja Beatlesin tähdet sijaitsevat heti Hollywood Boulevardin ja La Brea Avenuen risteyksessä, ja varsinkin kuuluisien elokuvateattereiden edustoilta voi bongata paljon tuttuja nimiä.

hollywood_walkoffame_03

Hollywood Walk of Fame tuntuu jakavan kävijöiden mielipiteitä. Onhan se kieltämättä totta, etteivät katuun upotetut laatat ole kovin ihmeellisiä esineitä, muodostui messinkikirjaimista sitten kuinka kuuluisia nimiä tahansa. Toisaalta tähtien bongailu on ainakin meidän mielestämme oikein hauska lisä Hollywood Boulevardia pitkin kuljeskeluun ja nautimme kovasti kiireettömästä päivästä. Jetlagista toipuessa ei kaipaisikaan tämän ihmeellisempää ohjelmaa.

hollywood_walkoffame_04

En ole viihdealan asiantuntija, joten valtaosa tähdistä kuulostaa täysin oudoilta. On silti hauskaa huomata legendaarisia nimiä, kuten Marilyn Monroe, Michael Jackson, Madonna, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn tai James Dean.

hollywood_boulevard_09

Joukkoon mahtuu myös Aku Ankan tai Simpsoneiden kaltaisia fiktiivisiä hahmoja. Tähtiä on perinteisesti jaettu elokuvissa, teatterissa, televisiossa, radiossa tai musiikissa ansioituneille ihmisille, mutta jatkossa mukaan otetaan myös urheilijoita. Jos haluaa nähdä jonkun tietyn tähden, voi sijainnin tarkistaa Walk of Famen omilta nettisivuilta.

hollywood_boulevard_01

Hollywood Boulevardin varrella riittää matkamuistomyymälöitä, joista suurimmat ovat suorastaan jättimäisiä. Katu on kuorrutettu erilaisten kauppojen lisäksi myös ketjuravintoloilla, joten tarjolla on esimerkiksi Hard Rock Cafeta, McDonald’sia tai Starbucksia. Viihdykkeeksi löytyisi vaikkapa Madame Tussaudsin tai Hollywood Wax Museumin vahakabinetti tai Guinness World Records Museum. Tyydymme pieniin ostoksiin, syömme Shake Shackin hampurilaiset ja juomme kahvit Intelligentsiassa.

hollywood_sign_01

HOLLYWOOD-KYLTTI

Mount Lee -kukkulan rinteellä valkoisena hohtava Hollywood-kyltti kuuluu Los Angelesin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Kirjainten luokse voisi kiivetä vaikkapa Seven Seas -blogista löytyviä vinkkejä noudattaen, mutta meille riittää kyltin katselu kauempaa. Löysin kelvollisia valokuvauspaikkoja esimerkiksi Ovation Hollywood -ostoskeskuksen näköalatasanteelta sekä Griffith Observatoryn kulmilta.

hollywood_ovation_01

OVATION HOLLYWOOD

Hollywood Boulevardin varrella toimiva Ovation on suosittu ostoskeskus, jossa riittää kauppoja ja ravintoloita moneen lähtöön. Sijainti ei voisi oikeastaan olla keskeisempi, sillä Hollywoodin tunnetuimmat elokuvateatterit löytyvät Ovationin yhteydestä tai sen ympäriltä.

hollywood_ovation_02

Ostoskeskuksessa on viihtyisä sisäpiha ja eri kerrosten kävelysilloilta avautuu näkymä ikoniselle Hollywood-kyltille päin. Kyltille on toki matkaa, joten hyviin valokuviin tarvitaan kohtalaista zoomia. 

hollywood_dolby_01

DOLBY THEATRE

Ovationin kyljestä löytyvä Dolby Theatre toimii muun muassa Oscar-gaalan pitopaikkana. Himoitut pystit on jaettu tässä aiemmin Kodakin nimellä tunnetussa teatterissa vuodesta 2002 lähtien.

hollywood_dolby_02

Teatterissa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia, minkä lisäksi siihen voi tutustua opastetulla kierroksella. Tyydymme katselemaan Dolby Theatren aulaa suljetun lasioven takaa. Hollywood Boulevardilta teatteriin johtava käytävä portaikkoineen on vapaasti ohikulkijoiden käytettävissä. Vain punainen matto puuttuu.

hollywood_chinesetheatre_02

GRAUMAN’S CHINESE THEATRE

Hollywoodin elokuvateattereista näyttävin on itämaista tyyliä edustava Grauman’s Chinese Theatre. Liikemies Sid Grauman rakennutti Hollywoodin kulta-aikaan useammankin teatterin, joista tämä on ehdottomasti tunnetuin. Chinese Theatren ensi-illat vetävät edelleen puoleensa kuuluisia näyttelijöitä, joten teatterin edustalla voi hyvällä tuurilla bongata julkkiksia.

hollywood_chinesetheatre_03

Jätämme Chinese Theaterinkin sisätiloissa käymisen väliin, vaikka tarjolla olisi opastettuja kierroksia. Teatterin edustalla kuluu kuitenkin pitkä tovi, sillä pihalta löytyy runsaasti eri alojen legendojen käden- ja jalanjälkiä.

hollywood_chinesetheatre_05

Julkkisten jättämissä jäljissä ja nimikirjoituksissa on varmasti enemmän nähtävää kuin Walk of Famen saman kaavan mukaan toteutetuissa tähdissä.

hollywood_chinesetheatre_04

Sean Connery ikuisti paljaat jalkansa, Johnny Depp käytti bootseja, moni naisnäyttelijä korkokenkiä ja Kobe Bryant tietenkin koripallotossuja. Moni turisti kokeilee käsiensä ja jalkojensa sopivuutta kuuluisiin jälkiin.

hollywood_elcapitan_01

EL CAPITAN THEATRE

Myös edellisiä vastapäätä Hollywood Boulevardin toisella puolella sijaitseva El Capitan kuuluu seudun tärkeimpien elokuvateatterien joukkoon. Vanha teatteri on kunnostettu monien vaiheiden jälkeen uuteen loistoon.

hollywood_elcapitan_02

El Capitan on Disneyn omistuksessa ja siellä esitetään lähinnä yhtiön animaatioelokuvia. Harkitsimme Pieni merenneito -elokuvan katsomista, mutta se ei lopulta mahtunutkaan aikatauluumme.

hollywood_warnerbros_01

HOLLYWOODIN ELOKUVASTUDIOT

Kustannussyyt ja tilanpuute ovat ajaneet elokuvayhtiöitä pois Hollywoodista, joten nykyajan Big Five -studioista ainoastaan Paramount Pictures löytyy enää kaupunginosan sisältä. Muut suuret eli Warner Bros, Universal, Sony ja Disney toimivat kuitenkin lyhyen ajomatkan päässä, joten eri studioilla vierailu onnistuu hyvin Hollywoodista käsin.

hollywood_universal_01

Käymme todella mielenkiintoisella kierroksella Warner Brosin studioilla, joissa saamme tutustua televisiosta ja valkokankaalta tuttuihin kuvauspaikkoihin. Yksi päivä kuluu puolestaan kokonaan Universal Studios -huvipuistossa, jonka yhteydessä pääsemme tunnin mittaiselle studiokierrokselle. Studioista on niin paljon kerrottavaa, että kirjoitan molemmista kokemuksesta omat juttunsa myöhemmin. Myös Paramountilla ja Sonylla järjestetään jatkuvasti turistikierroksia, mutta Disneyn studioilla vieraileminen on hankalampaa.

hollywood_mulholland_02

BUSSIKIERROS JULKKISTEN JÄLJILLÄ

Vaikka itse Hollywood ei pursuakaan erityistä loistoa, viihtyvät valkokankaan ja konserttilavojen tähdet sen ympärillä. Moni julkkis on asettunut asumaan lähistölle esimerkiksi Beverly Hillsiin tai Bel Airiin, joissa luksustunnelmaa ja hulppeita huviloita riittää yllin kyllin. Hollywood Boulevardin varrella toimii runsaasti erilaisia retkiyhtiöitä, jotka kierrättävät matkailijoita pikkubusseilla pitkin julkkisten asuttamia alueita. Mekin tartumme tarjoukseen ja lähdemme Hollywood Bus Toursin järjestämälle kiertoajelulle.

hollywood_mulholland_03

Parin tunnin mittainen kierros lähtee Hollywoodista pohjoiseen kohti Mulholland Drivea. Mutkikkaan maisematien varrella riittää kuuluisia asukkaita ja väylä tunnetaan myös David Lynchin samannimisestä elokuvasta. Pikkubussissa on katto muttei ikkunoita, joten ilmavirta puhaltaa voimakkaasti vasten kasvoja. Tuntuu mukavalta istua vaihteeksi kyydissä eikä ratin takana. Pysähdymme pari kertaa ottamaan maisemakuvia, mutta näkymät alas laaksoon ovat harmaan sään vuoksi kovin hämyisiä.

hollywood_hills_02

En tiedä olisiko julkkisten koteihin tirkistely ylipäätään kovin järkevää puuhaa, mutta täytyy myöntää, ettei kierroksella tältä osin juuri mitään nähdäkään. Valtaosa huviloista on piilossa korkeiden aitojen ja suljettujen porttien takana, joten Hollywood-tähdetkin saavat kyllä halutessaan ansaitsemansa yksityisyyden. Talojen kohdalle pysähdytään korkeintaan hetkeksi kerrallaan, ja vaikka oppaan puheissa vilahteleekin tuttuja nimiä, ei ainakaan itselleni jää kunnolla mieleen kuka asui missäkin. Saamme joka tapauksessa jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisessa ympäristössä maailmantähtien miljoonalukaalit sijaitsevat.

hollywood_mulholland_01

Puhelias opas on huumorintajuinen tyyppi, jolla riittää tarinoita joka käänteeseen. Juttujen todenmukaisuudesta ei ole takuita, mutta ainakin paikallistuntemus on kunnossa. Laskeudumme Hollywoodin kukkuloilta alas Beverly Hillsiin, jossa tehdään pieni kierros ja pysähdytään vartin tauolle Beverly Gardens -puistoon. Sieltä palataan vähitellen takaisin kohti Hollywood Boulevardia.

hollywood_hills_03

Opas bongaa Sunset Stripin liepeillä mielestään jonkin vastaan kävelleen televisiokasvon, jota lähdetään jäljittämään korttelia ympäri ajamalla. Mahdollista julkkista ei yrityksestä huolimatta enää löydy. Retkiyhtiön mainoskuvista päätellen Hollywood-tähdet saattavat välillä pysähtyä poseeraamaan turistikuviin, mutta tällaiset kohtaamiset ovat toki hyvin sattumanvaraisia. Jotkin meneillään olevat kuvaukset mekin kyllä löydämme. Celebrity Homes Tour oli mielenkiintoista kokea kertaalleen jo uteliaisuuden vuoksi, muttei jälkeenpäin ajateltuna tunnu mitenkään välttämättömältä Hollywood-kokemukselta.

hollywood_sunsetstrip_02

WEST HOLLYWOOD

Varsinaisen Hollywoodin kaupunginosan ympäriltä löytyy paljon ikään kuin samaan kokonaisuuteen kuuluvaa nähtävää. Hollywood Boulevardin rinnakkaiskadun Sunset Boulevardin kuuluisin osa Sunset Strip sijoittuu West Hollywoodiin. Sunset Strip tunnetaan erityisesti ravintoloiden ja yöelämän keskittymänä, josta löytyy koko joukko Whisky a Go Gon kaltaisia maineikkaita rockklubeja. Niiden lavoilla viihtyivät aikoinaan esimerkiksi The Doors, Led Zeppelin, Mötley Crüe ja Guns N’ Roses.

hollywood_sunsetstrip_01

Sunset Strip lienee rockin historiasta ja nykypäivän keikoista kiinnostuneiden pyhiinvaelluskohde, mutta meille riittää kadunpätkän näkeminen turistibussin kyydistä. West Hollywood tunnetaan myös sateenkaarikansan suosikkialueena Los Angelesissa. Ajamme alueen läpi muutaman kerran Santa Monica Boulevardia pitkin ja West Hollywoodin terasseilla näyttää olevan aina menossa värikkäitä ja äänekkäitä juhlia.

Hollywood Hills

HOLLYWOOD HILLS

Hollywoodin parasta antia saattavat lopulta olla kukkulat, joilla kuuluisa kylttikin sijaitsee. Olen kuullut kehuja esimerkiksi Runyon Canyonin patikkapoluista, joiden lisäksi luontoretkiä voi tehdä vaikkapa Griffith Parkin maisemissa. Samalta suunnalta löytyy myös amfiteatterimainen Hollywood Bowl, jonka ulkoilmalavalla nähdään usein maailman huippuartisteja. Esimerkiksi matkamme aikaan osui Janet Jacksonin konsertti, mutta se oli myyty loppuun jo hyvissä ajoin ennen kuin huomasimme tarkistaa keikkakalenterin.

hollywood_griffith_01

Käymme katsomassa maisemia Hollywoodin kukkuloiden laitamilla Griffith Observatoryn luona. Näyttävä observatorio on vilahtanut monessa elokuvassa ja sen vierestä voi ihailla upeaa maisemaa alas kaupunkiin. Tämä on jälleen yksi niistä hetkistä, jolloin tuntuu lähes epätodelliselta olla viimeinkin tässä Enkelten kaupungissa.

hollywood_chinesetheatre_01

Mielestäni Hollywood on ilman muuta käymisen arvoinen kohde Los Angelesin -matkan varrella. Alueen vetovoima ei perustu viihtyisyyteen, mutta on kiehtovaa nähdä edes kerran elämässään näitä televisiosta tuttuja paikkoja ja tutustua elokuvahistoriaan siellä, missä alan suurimmat tähdet ovat syttyneet. Ilmapiirissä on varmasti paljon pinnallisuutta ja turistisuutta, mutta se kuuluu täällä asiaan. Hollywood on vahva brändi ja pysyy myyttisenä nimenä riippumatta siitä, missä nykypäivän elokuvia todellisuudessa kuvataan.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja