Seuraa somessa

Yhdysvallat

Unelmien lomamatka New Yorkiin

Julkaistu

-

Vietimme lokakuussa kaksitoista päivää New Yorkissa. Tuntui hyvältä palata Yhdysvaltojen suurimpaan kaupunkiin, jossa riittää loputtomasti koettavaa. Ohjelmaan kuului muun muassa näköalapaikkoja ja nähtävyyksiä, musikaali, jääkiekkoa sekä runsaasti kävelyä.

New York lumoaa meidät heti matkan ensi hetkistä lähtien. Ilta on jo pimentynyt, kun liikennevirrassa etenevän keltaisen taksin raollaan olevista ikkunoista tulvii kasvoille lämmintä Amerikan ilmaa. John Fitzgerald Kennedyn lentokenttä jää pian kauas taakse ja eteemme avautuu East Riverin vastarannalla hohtava Manhattanin valomeri. Auto sukeltaa joen alittavaan tunneliin ja pian käden ulottuvilla kohoaa pilvenpiirtäjiä. Olemme käyneet vaimon kanssa New Yorkissa kerran aiemmin, mutta tuosta reissusta on vierähtänyt jo reilut 15 vuotta. Nyt mukana oleville tyttärille New York on unelmien matkakohde, joka täyttää suuretkin odotukset. 

newyork_10


New York on paljon muutakin kuin Manhattan, mutta lähes koko matka kuluu silti tällä nähtävyyksien täyttämällä saarella, jossa ikonisia maamerkkejä putkahtaa esiin milloin minkäkin kulman takaa. Broadwayta tai Viidettä avenueta pitkin kulkiessa tuntee olevansa siinä suuressa maailmassa, jota moni lähtee New Yorkista etsimään.

newyork_38


Kun katukuvaan lisätään maan alta nouseva höyry, seiniä pitkin kulkevat paloportaat ja kerrostalojen kattoja koristavat vanhanaikaiset vesisäiliöt, tietää kyllä olevansa New Yorkissa. Kaupungin ilmapiiri on mielestäni hyvin turvallinen. Kaikilla käymillämme alueilla tuntui mukavalta kävellä, eikä vastaan tullut epämiellyttäviä tilanteita.

newyork_28


Vietämme Manhattanin lisäksi pari päivää Brooklynissa, mutta esimerkiksi monikulttuurinen Queens jää odottamaan seuraavia reissuja. Nautimme kävelystä Brooklyn Bridgen ylitse sekä Brooklyn Heights Promenaden maisemista. Näkymä Manhattanin suuntaan ihastuttaa niin auringonpaisteella kuin iltavalaistuksessakin.

newyork_26


Käväisemme Brooklynissa myös vilkkaassa Williamsburgin kaupunginosassa sekä vietämme päivän Coney Islandilla. Merellinen Coney Island huvipuistoineen ja rantakatuineen tuntuu meistä enemmän Kalifornialta kuin New Yorkilta. Mieleen jäävät myös perinteisesti pukeutuneet ortodoksijuutalaiset, joita näkyy Coney Islandilla silmiinpistävän paljon. 

newyork_06


Meluisa ja hektinen kaupunki syöttää ärsykkeitä kaikille aisteille, joten oikeastaan yllätyn siitä kuinka hyvin huomaan viihtyväni Manhattanilla päivästä toiseen. Muistin kyllä pitäväni kaupungista, mutten odottanut tuntevani kuinka minun on nimenomaan hyvä olla New Yorkissa. Riittävillä yöunilla ja suurella kävelyn määrällä voi olla myös vaikutusta asiaan.

newyork_52


Hyvään oloon vaikuttaa tietenkin myös maukas aamiainen. Se ei Yhdysvalloissa yleensä kuulu majoituksen hintaan, vaan purtavaa saa lähteä etsimään kaupungilta. Tämä sopii meille hyvin, sillä pääsemme tavallista aikaisemmin liikkeelle ja aamupaloissa on sopivasti vaihtelua keskenään. Vaihtoehtoja riittää, sillä kahviloiden lisäksi myös monet ravintolat tarjoavat aamiaista, jotkut jopa koko päivän ajan. Matkan aikana tuleekin herkuteltua paikallisilla klassikoilla, kuten lohella ja tuorejuustolla täytetyillä bageleilla, Benedictin munilla sekä tietenkin amerikkalaisilla pannukakuilla.  

newyork_15


New Yorkissa olisi niin paljon koettavaa, ettei kaikkea haluamaansa ehdi mitenkään nähdä. Siksi on turha lähteä juoksemaan nähtävyydeltä toiselle, vaan on parempi nauttia aamiaisensa hitaasti ja ymmärtää, että New Yorkin paras nähtävyys on itse kaupunki ihmisineen, tunnelmineen, tuoksuineen ja makuineen.

newyork_34


New York sykkii elämää ympäri vuorokauden, rytmin toki hieman vaihdellessa aamusta iltaan. Paikallisilla ihmisillä on joutuisa askel, eikä punaisiin liikennevaloihin jäädä seisoskelemaan kuin pakon edessä. Turistille liikennevaloihin seisahtuminen tarjoaa sen sijaan tilaisuuden katunäkymien ikuistamiseen.

newyork_33


Kaupungin ihmisistä puheen ollen, ostin perinteikkäästä Strand Bookstoresta Craig Taylorin palkitun teoksen New Yorkers. Kirja on täynnä kiehtovia asukkaiden kertomia tarinoita New Yorkista, ja sitä lukiessa palautuu mieleen myös meitä vastaan tulleita hahmoja. Muistan esimerkiksi Oculuksen asemalla tanssahdelleen yksinäisen miehen, metrossa oudolla kielellä itsekseen höpöttäneen iäkkään naisen, melkein varpailleni hypänneen BMX-pyöräilijän Times Squarella sekä hienostorouvan, joka halusi jutella kanssamme Upper East Siden kahvilassa. Hän oli toiminut yli neljä vuosikymmentä kaupunkioppaana ja asunut New Yorkissa koko ikänsä.

newyork_54


New York on kuin koko maailma yhdessä kaupungissa. Kun samaan paikkaan on kerääntynyt kaikennäköisiä ihmisiä, ei kukaan näytä täällä ulkopuoliselta. Monimuotoisuus näkyy katujen lisäksi ravintolatarjonnassa, jossa riittää vaihtoehtoja melkein minkä maan keittiöstä tahansa. En tiedä löytyisikö New Yorkista suomalaisia makuja, mutta ainakin helsinkiläisestä orpokodista adoptoitu Jarry Baker omistaa Manhattanilla Chez Josephine -ravintolan. Jarry – alun perin Jari – on maailmantähti Josephine Bakerin kasvattilapsi. Kirjoitin Bakereista aiemmin jutussa Château des Milandes – Joséphine Bakerin linna. Chez Josephine on tyylikäs valkoisten pöytäliinojen ravintola, joka vie asiakkaansa ranskalaisiin tunnelmiin. Ruokakin maistuu meille hyvin.

newyork_02


Muina päivinä syömme vaatimattomammin ja edullisemmin muun muassa hyviksi todetuissa pikaruokaketjuissa Five Guysissa, Shake Shackissa sekä Wendy’sissä. Haluamme pari kertaa japanilaista ruokaa ja löytyypä Pier 17:lta East Riverin rannoilta myös Kaliforniasta tuttu raikkaita annoksia tarjoava Malibu Farm. Pier 17 ja sen vieressä sijaitseva Tin Building muodostavat viihtyisän kokonaisuuden, jossa toimii useita ravintoloita. Osumme paikalle rauhallisena hetkenä, jolloin ihmisiä ei ole liikaa. Sen sijaan viikonloppuvierailumme Chelsea Marketin ja Time Out Marketin ruokatoreille eivät onnistu yhtä mukavasti, sillä tungoksen keskeltä on vaikea löytää ruokailutilaa neljälle.

newyork_57


Matkan paras ravintolakokemus sijoittuu Harlemiin. Aiemmin kovin pahamaineinen alue on nykyään kiehtova osa New Yorkia, ja siellä kannattaa ehdottomasti maistaa perinteistä afroamerikkalaista kotiruokaa eli soul foodia. Sydämellinen tarjoilijamme Tasha kantaa Amy Ruth’s-ravintolan pöytään valtavia annoksia, joista erityisesti vohveleiden kera tarjottu kana on klassikko. Myös syömäni presidentti Barack Obaman mukaan nimetty kana-annos on erinomainen. Amy Ruth’sin seiniä koristavat tummaihoisten julkisuuden henkilöiden kuvat. 

newyork_53


Kuten monessa muussakin matkakohteessa, myös täällä nautin nähtävyyksien lisäksi kaupungin arkisen puolen aistimisesta. Tämä onnistuu esimerkiksi metroissa, joita käytämme runsaasta kävelemisestä huolimatta monta kertaa. Tutuksi tulevat vaunujen kolina, epäselvät kuulutukset, ajatuksiinsa tai puhelimiinsa uppoutuneet matkustajat sekä metallisiin seiniin painetut tähtiliput.

newyork_27


Sää on koko matkamme ajan suorastaan uskomattoman hyvä. New Yorkin lokakuu tarjoaa parastaan auringonpaisteen muodossa jokaisena päivänä. Emme koe pienintäkään sadekuuroa ja pilviäkin näkyy sinisellä taivaalla vain harvakseltaan. Lämpötilat vaihtelevat matkan aikana melko paljon. Koemme pari kirpeää alle kymmenen asteen aamupäivää, mutta toisinaan elohopea nousee reilusti hellelukemiin. Syksy etenee parin viikon aikana selvästi, sillä puiden vihreys vaihtuu päivä päivältä keltaisempiin lehtiin, joita alkaa leijailla yhä tihenevään tahtiin alas kaduille.

newyork_56


Perheen nuorilla on omia toiveitaan New Yorkiin, ja niitä on myös ilo toteuttaa. TikTok-sukupolvi tuntee Crumbl Cookies -keksit, jotka ovat nousseet supersuosituiksi ympäri Pohjois-Amerikkaa. Niinpä mekin suuntaamme keksiketjun toimipisteeseen. Amerikassa kaikki on suurta, joten neljä keksiä pakataan lähes viulukotelon kokoiseen vaaleanpunaiseen rasiaan.

newyork_03


Kookkaissa kekseissä riittää purtavaa, joten päivän teemaksi tuleekin keksilaatikon tyhjentäminen Manhattanin eri puistoissa. Kun Washington Square Park, Union Square, Madison Square Park sekä Bryant Park on käyty läpi, alkaa viimeinenkin muru olla viimein syöty. Keksien maut vaihtuvat viikoittain, joten käymme ostoksilla vielä toistekin.

newyork_08


Toinen teinityttöjen suosikkiaihe on Netflixistä löytyvä Gossip Girl -sarja. Näemme kaupungilla kierrellessämme kymmenkunta sarjan kuvauspaikkaa. Niihin kuuluu myös omiin New York -suosikkeihini kuuluva rautatieasema Grand Central Terminal, jonka pääaulaa pysähdymme ihailemaan pitkäksi aikaa. 

newyork_43


New York on jatkuvasti muuttuva kaupunki, joten edellisen matkamme jälkeen kuluneissa viidessätoista vuodessa on ehtinyt tapahtua todella paljon. Näkyvin muutos on Manhattanin eteläosaan kohonnut uusi World Trade Center, johon kuuluu muun muassa Pohjois-Amerikan korkein rakennus One World Trade Center sekä aseman ja ostoskeskuksen yhdistelmä Oculus. Uusia pilvenpiirtäjiä on kohonnut myös Midtowniin sekä Central Parkin laidalle.

newyork_19


Meille uutta on myös paljon kehuttu High Line, eli entisen tavarajunaradan paikalle rakennettu kaupunkipuisto. Käytännössä kyseessä on reilun kahden kilometrin mittainen kävelyreitti, joka kulkee mukavasti katutason yläpuolella. Kasvit tuovat puistoon vehreyttä, mutta samalla pääsee nauttimaan myös hienoista näkymistä Chelsean kaduille. Matkan varrella on runsaasti penkkejä, joten High Linen varrella voi halutessaan viettää paljonkin aikaa. Samanlaista mukavaa tunnelmaa on myös Hudson-joen rannan tuntumaan rakennetulla keinotekoisella saarella Little Islandilla.

newyork_35


Muutos huonompaan suuntaan on tapahtunut ainakin Little Italyssa. Vanha italialaiskaupunginosa on kutistunut entisestään ja sen pääkadusta Mulberry Streetistä on tullut sellainen turististen ravintoloiden sekä rihkamakauppojen rivistö, jollaiseen voisi kuvitella törmäävänsä vain jossakin etelän lomakohteessa. Käymme myös italialaisista tyhjenneen Little Italyn naapurissa Chinatownissa, jossa riittää edelleen runsaasti kiinalaistaustaisia asukkaita. 

newyork_04


Matkan suuriin elämyksiin kuuluvat pilvenpiirtäjien näköalatasanteet, joita löytyy Manhattanilta turistien iloksi viisi erilaista. Suunnittelimme käyvämme näistä kahdessa, mutta päädymme lopulta myös kolmannelle, sillä tuntuu että hieno matka ansaitsee viimeiselle illalle jotain erityistä. Aloitamme One World Observatorysta, joka löytyy One World Trade Centerin kerroksista 100–102. New Yorkin korkein näköalapaikka tarjoaa huikeat maisemat Manhattanin eteläosasta käsin, kun taas muut näköalatasanteet sijaitsevat pohjoisempana Midtownissa. One World Observatory on myös ainoa näköalapaikka, jossa käymme kirkkaassa keskipäivän auringonvalossa.

newyork_58


Oma näköalasuosikkini taitaa olla vanhan Rockefeller Centerin huipulla toimiva Top of the Rock. Täällä näköalatasanteet sijaitsevat kilpailijoitansa matalammalla, mutta sijainti keskikaupungilla on lyömätön ja maisemia saa ihailla ulkoilmassa. Top of the Rock tarjoaa klassiset näköalat keskeltä Manhattania sekä Empire State Buildingiin että Central Parkiin päin. Osumme paikalle kauniina iltana, joten saamme ihailla auringonlaskua, kaupungin miljoonien valojen syttymistä sekä täysikuun koristaman yötaivaan tummumista.

newyork_60


Kolmanneksi ja tavallaan ylimääräiseksi näköalapaikaksemme valikoituu muutama vuosi sitten avattu Edge, joka mainostaa itseään läntisen pallonpuoliskon korkeimpana ulkona sijaitsevana näköalatasanteena. Ihailemme täälläkin auringonlaskua ja saamme jälleen uusia kuvakulmia kiehtovaan kaupunkiin, joten matka saa arvoisensa päätöksen. Tarjolla on myös pieni lasilattia, jonka läpi saa katsella näkymää suoraan alaspäin. Jokainen näköalapaikka on omalla tavallaan paras ja kokemisen arvoinen elämys. Empire State Buildingissa kävimme jo edellisellä matkallamme ja viides vaihtoehto Summit One Vanderbilt jää odottamaan seuraavaa reissua New Yorkiin.

newyork_55


New Yorkin suuriin elämyksiin kuuluvat myös Broadway-musikaalit. Oma valintamme on jo toukokuusta 2003 asti Gershwin Theatressa pyörinyt Wicked. Taitavat esiintyjät, mukaansatempaava tarina, hieno musiikki, komeat lavasteet ja näyttävät erikoistehosteet muodostavat upean näytöksen, jota on mukava seurata. Wicked kertoo Shizin yliopiston noitaoppilaista, joista pääosissa ovat vihreäihoinen ja väärinymmärretty Elphaba sekä kunnianhimoinen ja viehkeä Glinda.

newyork_51


Noitia ja muita kummajaisia odotellaan myös kaupungin kaduille, sillä matkamme ajoittuu Halloweenia edeltäville viikoille. Esimerkiksi Upper East Sidella ja Greenwich Villagessa näkyykin kotiovien edustoille koottuja asetelmia, joihin kuuluu hämähäkinverkkoja, pääkalloja, luurankoja sekä kaikkea muuta karmivaa. Osa asukkaista on innostunut koristelemaan oikein kunnolla, kun taas joillakin ovilla näkyy vain pari teemaan sopivaa kurpitsaa.

newyork_50


Itselleni on totta kai tärkeää päästä urheilutapahtumiin. Käymme koko perhe Madison Square Gardenissa katsomassa New York Rangersin jääkiekko-ottelun Detroitia vastaan. Myös toinen valintani osuu aikataulusyistä samaan lajiin, kun matkustan yksin New Jerseyn puolelle Devilsin kiekkopeliin.

newyork_49

Tunnelma New Jerseyssä on sekä kaukalossa että katsomossa kiihkeämpi kuin keskellä Manhattania sijaitsevassa The Gardenissa. Suomalainen Erik Haula iskee kotijoukkueen avausmaalin, mutta Devils taipuu erittäin viihdyttävän ottelun päätteeksi jatkoajalla Washington Capitalsille. 

newyork_59


Kaupungin kaduilla urheiluihmiset kuuluivat puhuvan lähinnä baseballista, sillä sekä Yankees että Mets olivat yhä pudotuspeleissä mukana ja haaveissa oli Subway Series, eli New Yorkin joukkueiden keskinäinen loppuottelu. Se jää kuitenkin toteutumatta, kuten myös oma toiveeni baseball-pelistä. Yankees myy pudotuspelilippuja vain lähiseudun asukkaille ja Metsin hinnat ylittävät kipukynnyksen. Myös koripallo olisi kiinnostanut kovasti, mutta NBA-kausi ei ehdi alkaa ennen kotimatkaamme. Saamme silti kokea hieman korishuumaa, kun näemme sattumalta naisten WNBA-sarjan voittaneen New York Libertyn riemukkaan juhlaparaatin. 

newyork_61


Matkan varrelle osuu yhtä lailla odottamatta toinenkin paraati, kun kiertelemme East Villagen hieman rosoisiakin kulmia katutaideteoksia bongaillen. Tompkins Square Halloween Dog Parade on perinteikäs tapahtuma, joka kerää yhteen valtavan määrän hassusti puettuja koiria ja niiden omistajia.

newyork_36


Kadun varsi on tupaten täynnä yleisöä, jonka ihastuneet reaktiot ovat hauskaa seurattavaa. Moniin lemmikkien asuihin on nähty paljon vaivaa, ja koirat suostuvat kantamaan niitä yllättävän kuuliaisesti. Rohkenen epäillä, etteivät kaikki tuntemani koirat suostuisi esittämään Elvistä, Batmania tai kuningatar Elisabetia yhtä rauhallisesti. 

newyork_17


Käytämme yhden päivän lauttaretkeen Vapaudenpatsaalle ja Ellis Islandille. Tämä on oikeastaan ainoa kerta koko matkalla, kun tuntuu että meitä turisteja on kaupungissa aivan liikaa. Battery Parkin terminaaliin on valtavan pitkä jono, ja kuluu puolitoista tuntia kunnes olemme laiturista irtoavassa lautassa. Ainoa Vapaudenpatsaan juurelle Liberty Islandille rantautuva lauttayhtiö Statue City Cruises operoi myös New Jerseystä käsin, mutta tuohon ruuhkattomaan lähtösatamaan kulkemiseen olisi kulunut meiltä oma aikansa. On joka tapauksessa sykähdyttävää nähdä Vapaudenpatsas aivan lähietäisyydeltä, sillä edellisellä matkalla ihailimme sitä vain ilmaiselta Staten Island Ferryltä käsin.

newyork_47


Samaan lauttalippuun kuuluu vierailu Ellis Islandilla, joka onkin yksi eniten odottamiani kohteita koko matkalla. Saarella toimineeseen vastaanottokeskukseen saapui yli 12 miljoonaa Yhdysvaltoihin pyrkinyttä siirtolaista vuosina 1892–1954. Nykyään samoissa tiloissa toimii siirtolaismuseo, joka on juuri niin mielenkiintoinen kuin kuvittelinkin. Ellis Islandilla tunnettiin helpotusta raskaan Atlantin yli kulkeneen merimatkan päättymisestä, mutta toisaalta moni eurooppalainen jännitti tai jopa pelkäsi maahan pääsyn kieltämistä. Myös suomalaiset on mainittu museossa moneen kertaan.

newyork_48


Ellis Islandin lisäksi käymme World Trade Centeriin tehdyistä terrori-iskuista kertovassa 9/11-museossa. Sortuneiden kaksoistornien paikalla toimiva museo osoittautuu koskettavaksi, mielenkiintoiseksi sekä yllättävän laajaksi. Meillä vierähtää museossa helposti noin kolme ja puoli tuntia, ja ainakin perheen yläkoululainen olisi voinut viihtyä vieläkin kauemmin. Muut museot eivät mahdu matkaohjelmaamme, vaikka New York pursuaakin hienoja vaihtoehtoja Metistä MoMaan. Guggenheimin aulan arkkitehtuuria käymme silti ihmettelemässä, kun ovella päivystävä työntekijä mainostaa ohikulkijoille sen olevan ilmaista.

newyork_44


Käymme matkan aikana läpi kaupungin tunnetuimmat kohteet Times Squaren vilinästä Central Parkin rauhallisempiin tunnelmiin. New York on kaupunki, jossa riittää kaikkea laidasta laitaan. On pilvenpiirtäjiä ja pilvenpolttajia, puistojen uteliaita oravia, hautausmaan kivien raoista kurkkivia rottia, Meatpacking Districtin kaduilla soittavia jazzbändejä, keltaisia koulubusseja, kadunkulmien hotdog-kojuja, metrovaunuissa karkkia kaupittelevia maahanmuuttajia, suurin televisiokameroin varustautuneita kuvausryhmiä, vilkkuvia mainosvaloja, ketjukahviloita, meluisia rakennustyömaita, tööttääviä autoja sekä loputon määrä I love New York -teemaisia matkamuistoja.

newyork_32


Kaksitoista päivää ei tuntunut mitenkään pitkältä ajalta New Yorkissa – oikeastaan päinvastoin. Tähän kaupunkiin ei kyllästy hetkessä, ja toivommekin pääsevämme takaisin New Yorkiin muutaman vuoden kuluessa. Koossa on jo pitkä lista käyntikohteita seuraavalle kerralle, osa uusia ja osa sellaisia, joihin tekisi mieli palata toisen tai kolmannenkin kerran. New Yorkista on tulossa paljon lisää juttuja blogiin, joten pysykäähän kuulolla.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
6 kommenttia

Kommentit

  1. Jep, itse olimme muutama vuosi sitten viikon, lyhyeksihän aika jäi. Kovasti olisi hinku takaisin.

    • Mika / Lähtöportti

      1.11.2024 at 13:57

      Nähtäväähän tuolla riittää, eli ei kun vaan uutta reissua suunnittelemaan 🙂

  2. Reissu-Jani

    3.11.2024 at 12:50

    Samoja tunnelmia ja fiiliksiä jäi itseltäni kun olin käymässä New Yorkissa vuonna 2012 – ensimmäinen fiilis kuin elokuvan tai tv-sarjan kulisseihin olisi matkustanut. Viikko vierähti nopeasti nähtävyydeltä toiselle ”juostessa”, ja kenties seuraavalla kerralla ei olisi enää niin kiire juosta paikasta toiseen varsinkin kun Manhattan on ”juostu” läpi. Little Italysta voin todeta samaa – erittäin huonoa ruokaa ja tylyä palvelua sieltä sai.

    • Mika / Lähtöportti

      5.11.2024 at 20:14

      New Yorkissa tulee kyllä tosi helposti tuo elokuvafiilis. Kaupungin kaduilla on tietty ilmeensä, joka toistuu niin monessa leffassa ja sarjassa. Sikäli olisi kyllä mukava palata New Yorkiin useamman kerran, ettei olisi aina tarvetta kiirehtiä paikasta toiseen. Toisaalta näkeminen ja tekeminen tuskin silti loppuisi koskaan. Se jäi jutussa mainitsematta, että söimme hieman Little Italyn ulkopuolella SoHon puolella Emporio-nimisessä italialaishenkisessä ravintolassa, joka oli hyvä kokemus.

  3. missmaruzella

    3.11.2024 at 21:31

    Hienoja kuvia – tuli niin ikävä New Yorkiin 🩷 Asuin Manhattanilla nuoruudessani 90-luvulla, enkä ole vuoden 2005 jälkeen siellä käynyt…tätä lukiessa tuli kyllä hinku alkaa suunnittelemaan reissua. Kiitos paljon mielenkiintoisesta ja informatiivisesta postauksesta!

    • Mika / Lähtöportti

      5.11.2024 at 20:22

      Kiitos paljon kommentista! Toivottavasti pääset pian uudelleen New Yorkiin noin monen vuoden jälkeen! Kaupunki on varmasti tuon jälkeen paljon muuttunut, mutta yhtä varmasti on myös paljon tuttuja New Yorkin tunnelmia ja näkymiä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

High Line – New Yorkin paras kävelyreitti

Julkaistu

-

Kirjoittanut

High Line on entisen tavarajunaradan paikalle rakennettu kaikille avoin puistoalue New Yorkissa. Rata kulki katutason yläpuolella, joten puistosta aukeaa mukavia kuvakulmia Manhattanin urbaaneihin maisemiin.

High Line -puisto on käytännössä reilun kahden kilometrin mittainen kävelyreitti, jonka voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Matkan varrella on useita High Linen ja katutason yhdistäviä portaita sekä muutama hissi, joten koko matkaa ei ole pakko kävellä kerralla ja välillä voi halutessaan poiketa myös jossain muualla.

highline_11


Nousemme High Linelle sen eteläisestä päästä Gansevoort Streetin ja Washington Streetin risteyksestä. Puistoon nousevien portaiden alla toimiva Shake Shack -hampurilaisravintola palvelee nälkäisiä ja naapurista löytyy 1900- ja 2000-lukujen taidetta esittelevä Whitney Museum of American Art.

highline_10


High Line on yksi eniten odottamistani kohteista tällä matkalla. Kävelyreittiä ei ollut vielä aiemman New Yorkin -reissumme aikana olemassa, ja se on saanut paljon kehuja monilta matkailijoilta. Reitti on tasainen ja esteetön, joten se sopii hyvin kaikille kulkijoille. On oikein mukavaa liikkua sujuvasti kaupungin hälinän ja risteysten yläpuolella. Osumme paikalle aurinkoisena lokakuisena arkipäivänä, jolloin ihmisiä on liikkeellä hieman kuvittelemaani enemmän. Ajoittain on siis pientä ruuhkaa, mutta eteneminen on onneksi enimmäkseen väljää.

highline_14


High Linen eteläosa kulkee Meatpacking Districtin halki. Rujot teurastamokorttelit ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä viihtyisäksi trendialueeksi, jota hallitsevat tyylikkäät kaupat ja ravintolat. Kuljemme matkamme aikana pari kertaa Meatpacking Districtin halki. Alueesta jäävät mieleen aurinkoisilla terasseilla istuvat hyväntuuliset ihmiset, pienellä aukiolla soittava jazzbändi sekä kadut tilapäisesti vallanneet norsutaideteokset, joiden tehtävänä oli kerätä rahaa villieläinten suojeluun. High Linelta käsin on mukava ottaa kuvia ohittamistamme kaduista.

highline_15


Meatpacking District jää pian taakse, minkä jälkeen High Line kulkeekin koko loppumatkan Chelsean kaupunginosassa Manhattanin länsilaidalla. Kaupunginosan nimen voi päätellä viimeistään Chelsea Marketille ohjaavista viitoista. Chelsea Market on entisissä National Biscuit Companyn tiloissa toimiva kauppahalli, josta löytyy runsaasti ravintoloita. Kävimme kauppahallin vilkkailla käytävillä jo muutamaa päivää aiemmin, joten jatkamme nyt suoraan eteenpäin.

highline_09


High Line sopii erityisen hyvin kiireettömään oleskeluun. Valittavana on runsaasti erilaisia penkkejä, joista osa näyttää hyvinkin lokoisilta. Mieleenpainuvin maisema löytyy 17th Streetin kohdalta, jossa on oikea katsomo 10th Avenuen suuntaan.

highline_17


High Linella on mielenkiintoinen historia. Manhattanin länsireunalle rakennettiin ensimmäinen tavarajunarata jo 1800-luvun puolivälissä, mutta se kulki vaarallisesti katutasolla. Vaadittiin satoja liikenneonnettomuuksissa menehtyneitä kuolonuhreja, kunnes katutason yläpuolella kulkeva huomattavasti turvallisempi rata saatiin rakenteille. Projektista vastasi vaikutusvaltainen kaupunkisuunnittelija Robert Moses. Satuin katsomaan New Yorkin -lennolla Motherless Brooklyn -elokuvan, jonka keskeisiin hahmoihin kuuluva Moses Randolph perustuu Robert Mosesin kylmään ja kiistanalaiseen persoonaan. Jos New Yorkin historia kiinnostaa, kannattaa lukea Mosesista vaikka Wikipediasta.

highline_08


Uuden katujen yläpuolella kulkevan radan ensimmäinen juna pääsi liikkeelle vuonna 1933. Kiskoja pitkin alkoi kulkea tonneittain erilaisia tuotteita, kuten Meatpacking Districtilla pakattua lihaa. Rata oikaisi suoraan joidenkin tehdasrakennusten halki. Yksi näistä oli National Biscuit Company, jonka seinien sisällä keksittiin maailman valloittaneet Oreo-keksit.

highline_01


Rekat alkoivat vähitellen syrjäyttää tavarajunia, ja radan ensimmäinen osa purettiin jo 1960-luvulla. Junaliikenne loppui kokonaan 1980-luvulla, jolloin alettiin jo suunnitella koko rakennelman lopullista poistamista. Alueen asukkaat halusivat kuitenkin säästää junaradan, ja he saivat onneksi tahtonsa läpi.

highline_13


High Linen tulevaisuudesta keskusteltiin vuosikymmeniä, kunnes siitä päätettiin kunnostaa kaupunkilaisia ilahduttava puisto. Vinkin ratkaisuun saattoi antaa luonto itse, sillä kasvit olivat jo ehtineet vallata käyttämättömät kiskot. Nykyään High Linea ei korista mikä tahansa heinä, vaan puistoon on istutettu yli viittäsataa erilaista kasvi- tai puulajia. New Yorkissa on vielä lokakuun puolivälissä niin vehreää, että osa kasveista kukkii yhä iloisesti. Myös vanhat rautatiekiskot erottuvat toisinaan aluskasvillisuuden seasta.

highline_04


High Line Parkin ensimmäinen osa avattiin vuonna 2009, minkä jälkeen se on kasvanut vaiheittain nykyiseen muotoonsa. Puiston tulevaisuuden pitäisi olla suuren suosion vuoksi turvattu, mutta ainakin sen ylläpidosta vastaavat High Linen ystävät ovat huolissaan kaupungin uusista rakennussuunnitelmista. Lisätietoja voi lukea Friends of the High Line -järjestön kampanjasivuilta

highline_06

 
Chelsea tunnetaan taidegallerioistaan, ja myös High Linella voi ihailla monenlaisia teoksia. Huomaamme matkan varrella useita seinämaalauksia, minkä lisäksi reitille on aseteltu joitakin patsaita. High Linen ulkonäön on tarkoitus elää ajan kuluessa, joten kukin patsas pysyy reitin varrella vain ennalta määrätyn ajan, joka on useimmiten yksi vuosi. Niinpä esimerkiksi kuvassa näkyvä Karon Davisin Curtain Call on jo siirretty jonnekin muualle.

highline_03


Ohitamme uusia kerrostaloja, joiden moderni arkkitehtuuri näyttää hauskalta. Emme haaveile tänne muuttamisesta, mutta hotellimajoituksen kannalta Chelsea olisi yksi houkutteleva vaihtoehto seuraavaa New Yorkin -matkaa ajatellen. Alue on yhtä aikaa mielenkiintoinen ja sopivan rauhallinen, minkä lisäksi täältä on vain lyhyt matka vilkkaan Midtownin keskeisiin kohteisiin.

highline_02


High Linen pohjoinen pää sijaitsee Hudson Yards -ostoskeskuksen tuntumassa. Reitti jatkuu vielä junavarikkoalueen ympäri, kunnes se laskeutuu pitkää ramppia pitkin alas kadulle. Me päätämme suunnata suoraan ostoksille. Vuonna 2019 avattu Hudson Yards -ostoskeskus on miellyttävän valoisa ja näyttää yhä uutuuttaan kiiltävältä. Kauppavalikoimaa riittää kotoisen H&M:n kaltaisista liikkeistä Suomessa tuntemattomampiin merkkeihin sekä maailmankuuluihin laatubrändeihin.

highline_05


Ostoskeskuksen pihalla kohoava Vessel on huomiota herättävä rakennelma, jota voisi kai kutsua tilataideteokseksi. Rakennelman sisällä kulkevia portaita pitkin voi kiivetä katselemaan näkymiä eri tasoilta. Vessel oli yli kolme vuotta suljettuna itsemurhatapausten vuoksi, mutta sen turvallisuutta on nyt parannettu ja rakennelma aukesi matkamme loppuvaiheessa pitkästä aikaa yleisölle. Ylös kiipeäminen jäi meiltä silti tällä matkalla väliin. Liput pitää hankkia etukäteen Vesselin nettisivuilta.

highline_16


Hudson Yardsin alueella pääsee katselemaan maisemia paljon korkeammaltakin. Pilvenpiirtäjän seinien ulkopuolelle kurkottava näköalaparveke Edge kuuluu Manhattanin sykähdyttävimpiin elämyksiin. Se näkyy hyvin myös High Linen varrelle pohjoisen suuntaan kuljettaessa. Edge ei aluksi kuulunut suunnitelmiimme, mutta päätimme käydä siellä matkan viimeisenä iltana. Kohde oli hintansa väärti ja Edgestä onkin tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Lisätiedot High Linesta: www.thehighline.org

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Kävelyllä Brooklynin sillalla ja Brooklynissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

New Yorkin ikonisin silta tarjoaa kauniin kävelyreitin Manhattanilta Brooklyniin. Emme tutustuneet Brooklyniin kovin laajasti, mutta ehdimme nähdä mielenkiintoisia paikkoja esimerkiksi Brooklyn Heightsissa, Dumbossa sekä Williamsburgissa.

New York on laaja kaupunki, mutta moni matkailija viihtyy lähinnä vain Manhattanin saarella. Mekin poistuimme oman matkamme aikana Manhattanilta vain parina päivänä, jolloin suuntasimme East Riverin vastarannalle Brooklyniin. Ylitimme ensimmäisen Brooklyn-päivämme aluksi historiallisen Brooklyn Bridgen, joka on paitsi kulkuväylä, myös yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä.


brooklyn_09

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridgen Manhattanin-puoleinen pää ulottuu muutaman sadan metrin päähän rannasta New Yorkin kaupungintalon tuntumaan. Astumme sillalle aurinkoisena sunnuntaipäivänä, jolloin liikkeellä on paljon muitakin ihmisiä. Ruuhka onneksi helpottaa hetkittäin, ja sillalla on välillä väljääkin. Voisi olla upeaa tulla tänne joskus vaikkapa aamuvarhaisella, kun kulkijoita lienee vähemmän.

brooklyn_23


Näyttävä Brooklyn Bridge on 1825 metriä pitkä, ja se olikin aikoinaan maailman pisin riippusilta. Tarkkaan ottaen tämä vuonna 1883 valmistunut uusgoottilainen rakennelma on riippusillan ja vinoköysisillan yhdistelmä, mutta ei nyt perehdytä teknisiin detaljeihin tarkemmin.

brooklyn_25


Brooklyn Bridge oli ensimmäinen Manhattanin ja Brooklynin yhdistänyt silta. Williamsburg Bridge ja Manhattan Bridge valmistuivat 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja niiden lisäksi East Riverin alitse kulkee nykyään tunneleita.

brooklyn_08

 
Siltaa pitkin on mukava kävellä, sillä jalankulkijoille ja pyöräilijöille on varattu oma puupintainen tasonsa, kun taas kuusi autokaistaa kulkevat alemmalla kannella. Joskus kauan sitten Brooklyn Bridgellä on ollut raideliikennettäkin. Raskaiden ajoneuvojen pääsy sillalle on kokonaan kielletty, ja huomaan valokuvia ottaessani, että New Yorkin katukuvaan kuuluvia keltaisia takseja kulkee sillalla vain harvakseltaan.

brooklyn_22


Kuvauksellisella sillalla on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten vanhoja lamppuja. Palkit ja vaijerit muodostavat hauskannäköisiä verkkoja tai rivistöjä, joita on mukava pysähtyä katselemaan. Lokakuisesta päivästä tulee yllättävän kuuma, ja aurinko tuntuu lähes polttavalta lämpötilan noustessa hellelukemien tienoille. 

brooklyn_07


Sillalta on tietenkin upeat maisemat joka suuntaan. Erityisesti Manhattanin eteläosan pilvenpiirtäjät näkyvät täältä hienosti, ja kauempana häämöttää Vapaudenpatsas. Pohjoiseen päin katsottaessa maisemaa hallitsee Manhattan Bridge.

brooklyn_24


Brooklyniin päin kulkiessa täytyy kääntyä aina uudelleen katselemaan maisemaa Manhattanin suuntaan. Alamme jo vähitellen lähestyä sillan toista päätä. Brooklyn oli vielä sillan valmistuessa oma kaupunkinsa, mutta pitkän poliittisen väännön jälkeen se yhdistettiin New Yorkiin vuonna 1898. New York on tuosta lähtien muodostunut viidestä osasta, jotka ovat Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens sekä Staten Island.

brooklyn_06


Laskeudumme tilaisuuden tullen pois sillalta ja käännymme Brooklyn Heightsin kaupunginosaan. Söimme edellisellä New Yorkin -matkallamme pizzaa sillan juurella toimivassa Grimaldi’sissa, mutta jätämme kuuluisan ravintolan tällä kerralla väliin.


brooklyn_04

Brooklyn Heights

Brooklyn Heights on vauras alue, jonka puiden reunustamien katujen varsilla on kauniita asuintaloja. Ympäristö näyttää hyvin siistiltä, rauhalliselta ja turvalliselta. Täällä on varmasti mukava asua, jos vain on varaa maksaa kodistaan riittävän paksu pino dollareita.

brooklyn_16


Yksi Brooklyn Heightsin kadunpätkistä on katkaistu autoliikenteeltä jonkinlaisen yhteisöllisen sunnuntaitapahtuman vuoksi ja ilmapiiri on rennon leppoisa. Ohitamme näillä main Brooklyn Cat Cafen, jonka ikkunan takana makoilee koko joukko tyytyväisiltä vaikuttavia kissoja.


brooklyn_01

Brooklyn Heights Promenade

Saavumme pian seuraavaan päämääräämme Brooklyn Heights Promenadelle. Viihtyisän kävelykadun varrelta aukeaa mahtavia maisemia Manhattanille päin.

brooklyn_02


Promenadin varrella on runsaasti penkkejä, joten kaikille halukkaille on tilaa istahtaa nauttimaan näkymistä ja aurinkoisesta iltapäivästä. Kävelykadun toisella reunalla puiden katveessa on hulppeilta näyttäviä asuntoja. 


brooklyn_14

Brooklyn Bridge Park

Brooklyn Heights Promenade päättyy hetken kävelyn jälkeen kadun varteen. Jatkamme vähän eteenpäin, kunnes käännymme Squibb Parkin kohdalta rantaan päin. Alaspäin viettävä kävelysilta johtaa Brooklyn Bridge Parkin vehreyteen.

brooklyn_03


Brooklyn Bridge Park vaikuttaa viihtyisältä paikalta. Moni on tuonut mukanaan eväitä, ja sopivan avarilta nurmialueilta kelpaa ihailla maisemaa Manhattanille sekä New Yorkin sataman suuntaan.

brooklyn_21


Kuljemme eteenpäin aivan rantaa pitkin kulkevaa kävelytietä pitkin. Joella on melko paljon lauttaliikennettä ja kenties sen vuoksi myös aallokko näyttää yllättävän voimakkaalta. Puistossa ja kävelyreiteillä riittää paljon ihmisiä, joista suurin osa vaikuttaa paikallisilta. Aika monella on koira mukanaan.


brooklyn_15

Dumbo

Alitamme Brooklyn Bridgen ja siirrymme Dumbon kaupunginosaan. Suunnistamme Time Out Marketin ravintolakeskittymään, jossa ajattelemme pysähtyä syömään. Paikka on kuitenkin niin ruuhkainen, ettei hälinän keskeltä tahdo millään löytyä istumapaikkoja neljälle. Käymmekin vain ihailemassa kattoterassin maisemia ja jatkamme pian matkaamme.

brooklyn_11


Usein trendikkääksi mainittu Dumbo on entinen teollisuusalue, joka alkoi muuttua 1970-luvulla edullisiksi asuinkortteleiksi. Vuosikymmenet ovat muokanneet nykypäivän Dumbon keskiluokkaiseksi alueeksi, jossa on paljon ruokailu- ja ostosmahdollisuuksia. Kaupunginosan nimellä ei ole mitään tekemistä Disney-elokuvan kanssa, vaan se on lyhennys sanoista Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Manhattanin silta on kuvauksellisimmillaan Washington Streetin ja Water Streetin risteyksestä nähtynä.

brooklyn_10


Risteyksestä avautuva näkymä ei ole mikään salaisuus, vaan paikalla on valtava määrä matkailijoita napsimassa valokuvia. Myös Empire State Building näkyy hauskasti Manhattan Bridgen rakenteiden kehystämänä. Pidän Dumbon rennosta tunnelmasta ja pelkistetystä tiiliseinien sävyttämästä arkkitehtuurista. Päädymme lopulta syömään Fuel Fever Grill & Juice Bariin, jossa vatsan saa täytettyä miellyttävän rauhallisessa ympäristössä.


brooklyn_13

Williamsburg

Haluan käydä vielä Brooklynin puolella ollessamme Williamsburgin kaupunginosassa, jonka suosiosta luin ensi kertaa jo parikymmentä vuotta sitten. Paras keino Dumbosta Williamsburgiin pääsemiseksi vaikuttaa olevan bussi, joten nousemme ainoan kerran koko New Yorkin -matkamme aikana linja-auton kyytiin. On mielenkiintoista nähdä bussin ikkunoiden lävitse Brooklynin katuja, koripallokenttiä ja seinämaalauksia. Ohitamme myös juutalaisen asuinalueen, jossa kylttien tekstit lukevat hepreaksi ja käytännössä kaikilla ihmisillä on perinteiset ortodoksijuutalaisten vaatteet. Jäämme kyydistä Williamsburgin sillan lähistöllä.

brooklyn_12


Tarkoituksenamme on nähdä ainakin Williamsburgin pääkatu Bedford Avenue, jolle pääsemmekin pian kääntymään. Vilkkaan väylän varrella on muun muassa meluisia baareja, seinämaalauksia, vintageputiikkeja, taidegallerioita, kahviloita ja erilaisia ravintoloita. Bedford Avenue ei ole mitenkään mahtipontisen leveä, mutta eloisaa katua pitkin on mukava kulkea ja aistia kaupunginosan tunnelmia.  

brooklyn_17


Kävelemme Bedford Avenueta reilun kilometrin McCarren Parkin laidalle saakka. Ilta alkaa jo hämärtyä, emmekä jaksa lähteä vaeltelemaan enää kovin pitkälle. Niinpä kierrämme vain parin korttelin ympäri, kunnes palaamme Bedford Avenueta pitkin kohti lähintä metroasemaa. Olisin voinut viihtyä Williamsburgissa kauemminkin, mutta jo lyhyt vierailu antaa käsityksen kaupunginosan ilmapiiristä. Williamsburg lienee hiljalleen vaurastunut, kun parikymmentä vuotta sitten saapuneet nuoret ovat keski-ikäistyneet ja keskiluokkaistuneet. Rosoista viehätystä on silti jäljellä, joten Williamsburg olisi varmasti pidemmänkin kierroksen väärti.


brooklyn_19

Brooklyn Heights Promenade iltavalaistuksessa

Suuntasimme toisena Brooklyn-päivänämme Coney Islandin aurinkoisen rantakadun tunnelmiin ja värikkääseen Luna Park -huvipuistoon. Niistä riittää kerrottavaa toisen kokonaisen jutun verran, mutta palaan nyt tässä yhteydessä vielä hetkeksi tuon päivän iltaan, jolloin kävimme uudelleen Brooklyn Heights Promenadella. Maisema valaistulle Manhattanille on juuri niin hieno, kuin olin kuvitellutkin.

brooklyn_18


Kävelykadun tunnelma on leppoisa ja kun ilmakin on yhä miellyttävän lämmin, kelpaa tänne pysähtyä ihailemaan kaupungin loistetta. Paikka tuntuu hämyisestä valaistuksesta huolimatta hyvin turvalliselta, sillä vastaan ei tule epämääräisiä kulkijoita. Brooklyn Heights Promenade on yksi suosikkipaikoistani New Yorkissa, ja tänne olisikin joskus mukava tulla auringonlaskun aikaan.

brooklyn_20


Haluaisin myös tutustua koko Brooklyniin paremmin, sillä täältä löytyy suurkaupungin tunnelmaa tietynlaisella kodikkaalla vivahteella. Ainakin turisteja on huomattavasti vähemmän kuin Manhattanilla. Listallani olisi ainakin Prospect Heightsin kaupunginosa, jonka laidalta löytyy koripallo- ja konserttihalli Barclays Center. Tutustumiskohteisiin kuuluisi myös Prospect Park, jossa suuntaisin ainakin Brooklynin kasvitieteelliseen puutarhaan. Museotarjonnasta saattaisin pitää esimerkiksi New York Transit Museumista. Onko sinulla vinkkejä Brooklyniin?

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja