Italia
Patikkaretkellä Cinque Terressä
Viidestä kauniista kylästä muodostuva Cinque Terre on suosittu matkakohde Ligurian rannikolla Italiassa. Tutustuimme Cinque Terreen kahtena päivänä, joista ensimmäisenä teimme useamman tunnin patikkaretken kolmen kylän välillä.
Aloitamme päiväretken majapaikastamme Lericistä, josta ajaa parissakymmenessä minuutissa La Spezian rautatieasemalle. Aseman parkkihallissa on ainakin näin lokakuisena maanantaina runsaasti tilaa, joten pääsemme siirtymään pian laiturille. Paikallisjunia kulkee usein ja matka viidestä kylästä keskimmäiseen, Cornigliaan, vie vain vartin. Lähes koko junamatka sujuu tunnelissa, joten merimaisemista on tässä vaiheessa vielä turha haaveilla.
Paikallisjuna on kätevin tapa liikkua Cinque Terren alueella, sillä pienistä kylistä on turha lähteä etsimään parkkipaikkaa. Useimmat La Spezian ja Levanton välillä liikkuvat junat pysähtyvät kaikissa Cinque Terren kylissä, jotka ovat etelästä alkaen lueteltuna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza sekä Monterosso al Mare. Junien lisäksi toinen varteenotettava vaihtoehto ovat rannikolla kulkevat lautat, joiden kyydistä näkee kylät myös mereltä päin, mutta vuoroja on huomattavasti junia harvemmin.
Olemme ostaneet ennen retkelle lähtöä puhelimeen Cinque Terre Cardit, joiden hintaan sisältyvät junamatkojen lisäksi myös patikkareittien pääsymaksut. Suurin osa poluista on ilmaisia, mutta koska suunnittelemamme Corniglian ja Vernazzan sekä Vernazzan ja Monterosson väliset reitit ovat maksullisia, on reilun 18 euron hintainen yhden päivän junamatkat sisältävä kätevä Cinque Terre Card hyödyllinen ostos.
CORNIGLIA
Nousemme junasta Cornigliassa, jossa suunnistamme ripein askelin asemarakennuksen vieressä odottavaan minibussiin. Ehdimme saada suhteellisen mukavat seisomapaikat, ennen kuin bussi täyttyy ääriään myöten. Kyyti on näppärä ratkaisu, sillä toinen vaihtoehto Corniglian keskustaan pääsemiseksi olisi kiivetä vajaan neljänsadan askelman portaikko. Kuntoilu ei ole koskaan pahitteeksi, mutta meille on tiedossa riittävästi reippailua muutenkin. Minibussilla kulkeminen sisältyy Cinque Terre Cardin hintaan.
Corniglia on Cinque Terren kylistä selvästi pienin ja myös ainoa, joka sijaitsee merenrannan sijasta kukkulalla. Siitä jää myös muita kyliä tylsempi mielikuva, joskin syynä saattaa olla vain kova innostukseni kiirehtiä patikkapolulle.
Teemme Cornigliassa lyhyen kävelykierroksen. Bussipysäkiltä lähtevä kapea kuja osoittautuu eräänlaiseksi pääväyläksi, jonka varrella on useampia matkamuistokauppoja sekä ravintoloita. Ohitamme kirkon edustalla olevan pienen aukion ja suunnistamme muita matkailijoita väistellen kujan päässä odottavalle näköalapaikalle.
Kylän reunalta kelpaa katsella aavaa merimaisemaa. Lähistöllä häämöttävät naapurikylä Manarolan värikkäät talot. Sinne suuntaamme myöhemmin jonakin toisena päivänä.
Palaamme samaa kujaa pitkin takaisin ja valikoimme autotien varrella sijaitsevasta marketista focacciat mukaamme. Focaccia-leipä on nimenomaan Ligurian alueen perinneruokaa ja sitä on täällä saatavilla lähes joka kulmalla. Tuoreet eväät repussa on hyvä aloittaa patikointi kohti Vernazzaa. Kuljemme aluksi pienen pätkän päällystetyn tien reunalla ja näemme kuinka kauniilta Corniglia täältä suunnalta katsottuna näyttää.
CORNIGLIASTA VERNAZZAAN
Vilautan lipuntarkastuskopilla puhelimestani Cinque Terre Cardeja ja pääsemme viimein kunnon patikkapolulle. Ensimmäinen etappi Vernazzaan on arvioitu Cinque Terren nettisivuilla keskivaikeaksi. Taivalta on noin 3,5 kilometriä ja aika-arvioksi on ilmoitettu puolitoista tuntia. Kävelemme rauhalliseen tahtiin ja pysähdymme välillä valokuvaamaan sekä pidämme yhden evästauon, jolloin meiltä kuluu matkaan vajaat kaksi tuntia. Alkumatka tuo hetkeksi mieleeni monet Madeiralla tekemämme levadaretket, sillä ympäristö on vehreää ja hetki kuljetaan jopa melko tasaisella alustalla. Ohitamme oliivipuita sekä monenlaista vaihtelevaa kasvillisuutta.
Retken luonne muuttuu pian haastavammaksi, sillä edessä on runsaasti epätasaista alustaa, korkeuseroja sekä runsaasti portaita. Taival on siis kaikkea muuta kuin esteetön, joten esimerkiksi lastenrattaiden kanssa matka tyssäisi heti alkuunsa. Tuskinpa sellaisten kanssa pääsisi edes lippuluukun ohitse.
Reitti on lopulta huomattavasti rankempi kuin etukäteen luulin, mutta normaalikuntoinen ihminen pärjää kyllä sisun ja juomaveden voimalla alusta loppuun. Maisemat palkitsevat vaivan, mutta esimerkiksi polvivaivaiselle tämä reitti voi olla tuskallinen. Jo noin vartissa on noustu huomattavasti takana näkyvää Cornigliaa korkeammalle.
Kuljemme kivikkoista polkua eteenpäin ja ohitamme haitaria soittavan miehen, jonka vieressä loikoilee pari koiraa. Pysähdymme pian itsekin polun varteen syömään focacciamme, jotka maistuvat täällä luonnon helmassa herkullisilta. Olemme tyytyväisiä, ettei kävelyreitti kohoa kuvassa näkyvään San Bernardinon kylään saakka.
Kivisten rappujen määrä tuntuu välillä loputtomalta, sillä mutkan takaa paljastuu kerta toisensa jälkeen pidempiä portaikkoja. Pilvinen parikymmenasteinen sää tuntuu tätä retkeä ajatellen täydelliseltä. Myös kulkijoiden määrä on ruuhkaisiin kesäkuukausiin verrattuna kohtuullinen, vaikka vastaantulijoita riittääkin melko tiiviiseen tahtiin. Voin vain kuvitella millaista täällä olisi heinäkuun helteessä ja ihmispaljoudessa.
Saavumme muutamasta talosta koostuvaan Prevon kylään, josta aukeaa entistä näyttävämpi näkymä Corniglian suuntaan. Olemme nyt nousseet patikkapolun korkeimmalle kohdalle reilut kaksisataa metriä merenpinnan yläpuolelle.
Prevossa toimii pikku baari, josta voisi kantaa ostoksensa läheiselle terassialueelle. Päätämme kuitenkin sinnitellä mukana kantamallamme pullovedellä Vernazzaan saakka.
Kivisellä polulla on vaihteeksi myös alamäkeä. Olen jo ehtinyt epäillä netistä lukemaani suositusta kulkea reitti kävelemäämme suuntaan, mutta syy alkaa selvitä Vernazzan lähestyessä. Meillä on vielä edessämme todella pitkä portaikko alaspäin. Vastaan tulee koko joukko enemmän tai vähemmän otsa punaisena puuskuttavia ihmisiä. Meidänkin täytyy pysyä valppaana, sillä harha-askeleella voisi olla ikäviä seurauksia.
VERNAZZA
Tuntuu mukavalta saapua Vernazzaan. Kylä on näyttävämpi vastakkaisesta suunnasta, joten täältä etelästä päin otettuja kuvia näkee esimerkiksi Instagramissa harvemmin.
Kapea kuja johdattaa meidät alas Vernazzan pääkadulle, jonka nimi vaihtuu sataman lähestyessä Via Romasta Via Viscontiksi. Tilaa on huomattavasti enemmän kuin Cornigliassa, mutta myös ihmismäärä on moninkertainen. Katua reunustaa täälläkin ravintoloiden, baarien ja matkamuistopuotien tiivis rivistö.
Suunnistamme aluksi satamaan, joka onkin todella kuvauksellinen. Rakennusten seinät ja kalastajien veneet luovat värikkään kokonaisuuden, jota kelpaa pysähtyä ihailemaan satamaa suojaavalta aallonmurtajalta. Joku on kahlannut rantaveteen, mutta uimareita riittää varmasti huomattavasti enemmän kesähelteillä.
Palaamme pääkadulle etsimään syötävää. Aikataulu ei sallisi kovin pitkää pysähdystä, joten päätämme ostaa mukaamme pahvitötterölliset paikallisia meren eläviä. Lähistöltä löytyy vapaa penkki, ja mustekala sekä sipulirenkaat maistuvat mainiosti ohi kulkevaa ihmisvirtaa seuraillen.
VERNAZZASTA MONTEROSSOON
Monterosso al Mareen vievästä polusta kertova nuoli osoittaa taas uudelle kapealle kujalle, minkä jälkeen saavumme pian lipuntarkastuskopille. Polku jatkuu tästä eteenpäin hyvinkin jyrkkänä ja pitkänä kivisenä portaikkona. Ohitamme niin sitruunapuita kuin ihmeköynnöksiäkin.
Moni on kehunut Vernazzaa Cinque Terren kauneimmaksi kyläksi, ja tämä perustunee nimenomaan Monterossoon johtavalta polulta avautuviin maisemiin. Hurmaannumme itsekin näkymästä alas värikkääseen kylään, vihreille rinteille sekä kimmeltävälle merelle. Maisema kirkastuu mukavasti pilviverhon rakoillessa juuri sopivalla hetkellä.
Reitti Vernazzasta Monterosso al Mareen on korkeuseroista huolimatta määritelty edellisen lailla keskivaikeaksi ja se on myös suurin piirtein saman pituinen. Kuljemme melko hitaasti maisemia ihaillen, joten käytämme etappiin yli kaksi tuntia. Ainoa tavoitteemme on päästä perille ennen pimeää, mikä onnistuukin vaivattomasti.
Epätasaisten kiviportaiden määrä tekee Vernazzasta alkavan ylämäen rankaksi, mutta näkymien ihaileminen piristää mieltä. Välillä voi kääntyä kurkkimaan yhä kauemmas jäävää Vernazzaa.
Portaita on riittämiin, mutta matka etenee taas nopeammin, kun suurin ylämäki jää taakse. Vastaan tulee välillä tasaisempiakin osuuksia ja ohitamme myös jonkinlaisen kissojen suojapaikan, joka on ollut toiminnassa jo kymmenisen vuotta. Paikallinen nainen on nytkin ruokkimassa kissoja, joita näkyy paikalla muutamia.
Ylitämme muratin värittämän pienen kivisillan, joka voisi olla vaikka satukirjan sivuilta. Ympärillä alkaa vähitellen olla muutamia taloja ja pieniä viljelyksiä. Olemme selvästi lähestymässä Monterossoa. Muita kulkijoita oli vielä Vernazzan lähistöllä hetkittäin jonoksi asti, mutta polku on nyt illan lähestyessä hiljentynyt selvästi.
Saavumme viiniviljelmien täyttämälle alueelle, jonka yli avautuu upea maisema Monterosso al Mareen. Alhaalla näyttäisi odottavan pitkä hiekkaranta sekä tasamaalle rakennettu kylä, jonka ilme eroaa selvästi ahtaammasta ja näyttävämmästä Vernazzasta.
Vaikka polun pää oli Vernazzasta lähdettäessä melkoista ylämäkeä, on Monterossossa vieläkin enemmän portaita. Mieleeni jää loputtomalta tuntuvia portaita laskeutuessa kohtaamamme nainen, joka manaa kuinka crazy stairs tekee hänet hulluksi. Täytyy nostaa hattua sille porukalle, joka on saanut tällaiset rappuset rakennettua.
Viinin viljeleminen on tässä maastossa kovaa hommaa. Pysähdymme ihmettelemään hauskaa parilla istuimella varustettua vaunua, jolla pääsee nähtävästi kulkemaan jyrkälle rinteelle rakennettua yksikiskoista rataa pitkin. Viljely vaatii täällä kekseliäisyyttä ja hyvää tuuriakin, sillä rajuilmat uhkaavat varsinkin syksyllä ja talvella maanvyöryille alttiita maita.
MONTEROSSO AL MARE
Saavumme viimein alas Monterosso al Mareen, jossa suuntaamme aluksi hiljalleen hämärtyvälle rannalle. Kalastusveneet on nostettu hiekalle ja illan viimeiset uimarit kahlaavat vedestä ylös. Lokakuinen Välimeri on yhä miellyttävän lämmin ja käyn itsekin uimassa myöhemmin matkan aikana.
Suuntaamme Monterosson vanhankaupungin kävelykaduille, jotka tuntuvat edellisiä kyliä huomattavasti väljemmiltä. Alue on esimerkiksi Vernazzaan verrattuna huomattavasti tasaisempi ja laajempi. Nautimme rauhallisesta tunnelmasta, sillä valtaosa päiväretkeläisistä on jo poistunut ja ilmapiiri tuntuu rennon letkeältä. Täälläkin riittänee ruuhkaa jonakin toisena ajankohtana.
Syömme keskeisen kävelykadun varrella hyvin ansaitut jäätelöt. Valitsen mauksi tällä kerralla pistaasia, joka kuuluu ehdottomiin suosikkeihini amarena-kirsikan sekä hellepäiviin sopivan sitruunasorbetin ohella. Monterosso al Maressa on paljon perinteisen rantalomakohteen piirteitä ja se muistuttaa jossakin määrin pohjoista naapuriaan Levantoa, jota ei lasketa Cinque Terren kylien joukkoon.
Kiertelemme hetken viihtyisillä kävelykaduilla, kunnes lähdemme etsimään rautatieasemaa. Viitat johdattavat meidät pitkään tunneliin, jonka toisella puolella odottaa huomattavasti edellistä pidempi hiekkaranta. Hämärtyneellä rantakadulla on mukava viettää hetki aaltojen ääniä kuunnellen.
Patikointi päättyy Monterosso al Maren rautatieasemalle, jonka hämyisen tunnelmallisissa valoissa odottelemme jonkin aikaa seuraavaa junaa. Olemme saaneet antoisan päivän aikana hyvän käsityksen Cinque Terrestä. Alue on syystäkin suosittu matkakohde, sillä niin kylät kuin merimaisematkin ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.
Kerron seuraavassa postauksessa tällä ensimmäisellä retkellä väliin jääneistä Riomaggioresta ja Manarolasta sekä annan käytännön vinkkejä Cinque Terressä matkustamiseen. Pysy siis kuulolla!
Italia
Kokemuksia Aostanlaakson maisemista
Teimme elokuun loppupuolella vaimon kanssa lyhyen hääpäivämatkan Aostanlaakson maisemiin Italiaan. Ehdimme nähdä upeita alppimaisemia, pittoreskeja pikkukyliä sekä historiallisia linnoja. Hotellikin oli varsin tyylikäs.
Saavuimme Aostanlaaksoon torstai-iltana ja palasimme kotiin jo sunnuntaina iltalennolla. Aika oli tietenkin kovin lyhyt, mutta ehdimme silti saada käsityksen siitä mitä Ranskan ja Sveitsin kainalossa sijaitsevalla Aostanlaaksolla on tarjottavanaan. Nautimme erityisesti vuoristoisista maisemista sekä hiljaisesta tunnelmasta. Aostanlaaksoon matkustaminen onnistuu sujuvimmin lentämällä Milanoon ja jatkamalla sieltä vuokra-autolla eteenpäin. Malpensan lentokentältä ajoi Saint-Vincentin kylässä sijainneeseen majapaikkaamme noin puolessatoista tunnissa.
Yksi syy matkakohteen valinnalle oli varmasti haluni tutustua Italian kaikkiin kahteenkymmeneen hallinnolliseen alueeseen. Kokonaan kokematta on Aostanlaaksossa vierailun jälkeen enää saappaankärjessä sijaitseva Calabria, mutta joukkoon mahtuu myös pari aluetta, joilla olen käynyt vasta todella pikaisesti. Aostanlaakso on Italian alueista pienin sekä asukaslukunsa että pinta-alansa osalta, ja myös ainoa, joka ei jakaudu useampaan maakuntaan.
Haluaisin tutustua Italian kaikkiin alueisiin monipuolisesti ja mielellään ainakin viikon verran viipyen, joten toinenkin matka Aostanlaaksoon houkuttaisi jo kovasti. Olen myös huomannut löytäväni mieluisia matkakokemuksia usein suosituimpien matkailureittien ulkopuolelta, kuten tällä kerralla Aostanlaaksosta. Italia on täynnä kätkettyjä helmiä sekä upeita vaihtelevia tunnelmia.
Grand Hotel Billia / Parc Hotel Billia
Majoitumme tällä kolmen yön matkallamme tavanomaista juhlavammin, sillä vietämmehän 17. hääpäiväämme. Grand Hotel Billia kuuluu seudun maamerkkeihin ja keltainen julkisivu onkin klassisella tavalla näyttävä. Pihalla on mukavannäköinen uima-allas ja sijainti vuorten keskellä näyttää miellyttävältä. Saint-Vincentin kylän keskusta on vain lyhyen kävelymatkan päässä.
Emme raaski maksaa viiden tähden hotellin hintoja, mutta saman katon alle pääsee huokeamminkin. Samassa rakennuksessa toimivan sisarhotellin Parc Hotel Billian huoneet ovat hieman vaatimattomampia, mutta käytämme samaa ovea, vastaanottotiskiä, aamiaishuonetta ja kaikkia muitakin yhteisiä tiloja kuin Grand Hotelin asiakkaat. Buffetaamiainen on hyvä ja italialaisella mittapuulla monipuolinen, joskaan ei ihan yllä runsaudessaan Suomen parhaiden hotelliaamiaisten tasolle. Aamiaisen voi nauttia vaikka ulkoterassilla.
Parc Hotelin puolelle myydään vähintään kolmen yön mittaisia tarjouspaketteja, jolloin kahden hengen huoneen hinnat lähtevät noin 150 eurosta yöltä. Hieman kalliimmalla saa jo mukavasti lisätilaa. Siistissä huoneessa ei ole mitään erityistä luksusta, muttei suuremmin valittamistakaan. Huoneemme moderni valojärjestelmä menee kertaalleen kokonaan pois toiminnasta, mutta se korjataan asiasta ilmoittamisen jälkeen muutamassa minuutissa.
Syömme yhtenä iltana hotellin ravintolassa neljän ruokalajin menun, jossa on jokaisen ruokalajin kohdalla muutamia vaihtoehtoja. 58 euron hintaan kuuluu ruokien lisäksi kaksi viinilasillista, kivennäisvesi ja kahvi, joten illallista voi mielestäni pitää viiden tähden hotellin valkoisten pöytäliinojen äärellä todella edullisena. Ruoka on maukasta, joskaan ei fine dining -tasoista tai muutenkaan aivan poikkeuksellista. Hotellissa on useita erilaisia ruokasaleja, ja koska varasimme oman illallisemme vasta viime hetkellä, päädymme melko kolkkoon suureen tilaan. Ateria on joka tapauksessa onnistunut.
Castel Savoia
Käytämme suurimman osan ajastamme päiväretkiin Aostanlaakson maisemissa. Hotellilta on noin tunnin ajomatka Savoijin linnaan, jonka Italian kuningatar Margherita rakennutti kesäasunnokseen vuosina 1899–1904. Upea linna sijaitsee hienojen vuoristomaisemien keskellä, eikä siellä vierailua kannata jättää tällä seudulla liikkuessa väliin. Sisätiloihin tutustuminen tapahtuu italiaksi opastetulla kierroksella, jonka aikana saamme ihailla muun muassa hienoa portaikkoa sekä monia tyylikkäästi koristeltuja huoneita.
Lue lisää jutustani Aostanlaakson satulinna Castel Savoia.
Gressoney-Saint-Jean ja Fontainemore
Vierailemme heti linnan jälkeen lähistöllä Gressoney-Saint-Jeanin kylässä, jonka laidalla kävelemme kuvankauniin Gover-lammen ympäri. Idyllinen pieni kylä viehättää luonnon lisäksi myös alppityylisten talojensa ansiosta. Tutustumme tämän jälkeen myös samasta Gressoneyn laaksosta löytyvään Fontainemoreen, joka sijaitsee parikymmentä kilometriä etelämpänä. Hiljainen Fontainemore on päässyt jopa Italian kauneimpien kylien listalle. Idyllinen jokiranta kirkkoineen ja kivisiltoineen on hyvin kuvauksellinen ja nautimme vierailusta, vaikkemme tästä kylästä kovin paljoa nähtävää löydäkään.
Lue lisää jutustani Aostanlaakson kylät Gressoney-Saint-Jean ja Fontainemore.
Lago Blu
Toisen retkipäivämme ensimmäinen kohde on pieni Lago Blu -lampi, joka tulee vastaan Valtournenchen laaksossa pari kilometriä ennen Breuil-Cervinian hiihtokeskusta. Kirkasvetinen lampi on todella kuvauksellinen varsinkin, jos taustalla häämöttävä Matterhorn ilmestyy pilvien välistä esiin. Kuuluisa vuori pysyttelee koko vierailumme ajan osittain piilossa, mutta olemme silti tyytyväisiä pilvien välistä pilkottavan huipun näkemisestä.
Lago Blun ympärille on kertynyt eväitä nauttivia retkeilijöitä, sillä ympäristössä kulkee paljon patikkapolkuja. Emme ole varustautuneet tällä matkalla patikointiin, mutta kiipeämme läheiselle kukkulalle katselemaan maisemia.
Lampi on niin pieni, ettei sen kiertämiseen kulu montaa minuuttia. Ilma tuntuu poikkeuksellisen raikkaalta, sillä vuoristotie on johtanut meidät jo parin kilometrin korkeuteen. Sää tuntui Saint-Vincentistä lähtiessämme suorastaan tukalan helteiseltä, mutta täällä ylhäällä lämpötila on jäänyt alle kahdenkymmenen asteen.
Breuil-Cervinia
Lago Blulta hurauttaa parissa minuutissa Breuil-Cervinian hiihtokeskukseen. Vaikka kylä tunnetaankin ensisijaisesti talviurheilusta, näyttää myös kesäisille patikkapoluille riittävän käyttäjiä. Suurelta Marmore-joen rannalla sijaitsevalta parkkipaikalta löytyy onneksi hetken etsiskelyn jälkeen tilaa. Seurailemme autosta noustuamme viereisellä golfkentällä seikkailevan suurikokoisen murmelin touhuja.
Breuil-Cervinia vastaa hyvin odotuksiamme, sillä tiesimme sen olevan historiallisen pikkukylän sijasta ensisijaisesti hiihtokeskus monine ravintoloineen ja urheiluliikkeineen. Yleisihme on silti miellyttävä, sillä kylällä näkyy muiden rakennusten lisäksi paljon harjakattoisia puutaloja. Teemme mukavan kävelykierroksen kylän ympäri.
Paikkakunnan nimestä on käyty viime vuosina poliittista vääntöä. Kahdesta nimestä vanhempi on ranskankielinen Breuil. Cervinia viittaa puolestaan Matterhorniin, joka tunnetaan Italiassa nimellä Monte Cervino. Tämä nimi on peruja fasistiselta ajalta, jolloin kaikki mahdollinen pyrittiin italialaistamaan. Väittely jatkuu edelleen, mutta käsittääkseni kylästä käytettäisiin mieluummin nimeä Le Breuil, kun taas hiihtokeskuksen nimeksi on vakiintunut Cervinia.
Breuil-Cervinia sijaitsee lähes kirjaimellisesti vuorten sylissä. Sveitsin ja Italian rajalla kohoava Matterhorn näyttää nousevan heti kylän laidalta ja ympärillä näkyy monia muitakin Alppien huippuja. Tarjolla on suuri hiihtohissien ja erilaisten köysiratojen verkosto, joka mahdollistaa liikkumisen laajalla alueella. Korkein köysirata-asema on Matterhornin jäätiköllä 3883 metrissä, jolta voi halutessaan laskeutua vuorten toiselle puolelle Sveitsin Zermattiin.
Päätämme kyläkierroksen pieneen kadunvarren ostoskeskukseen, josta löydämme focacciaa tarjoavan baarin. Istumme arkisen aukion laidalle kyhätylle terassille syömään yllättävän runsaiksi paljastuvia tilauksiamme, jotka muistuttavat enemmän rapeita voileipiä kuin aitoa ligurialaista focacciaa. Ihailemme syödessämme vuoria ja seurailemme taivaalla liikkuvia pilviä, jotka eivät missään vaiheessa suostu paljastamaan Matterhornia koko komeudessaan.
Castello di Fénis
Palaamme Breuil-Cerviniasta alas laaksoon ja suunnistamme vielä ennen hotellille paluuta yhteen kohteeseen. Fénisin kylä tunnetaan ennen kaikkea linnastaan, joka on yksi Aostanlaakson upeimpia. Kylä on muuten varsin arkinen, ja meitä tervehtii heti löytämällämme parkkipaikalla navettaan viittaava haju. Laakson sää tuntuu vuoristoretken jälkeen painostavan kuumalta ja ilmassa on selvästi ukkosta.
Fénisillä on pitkä historia, sillä sen kautta kulki Rooman valtakunnan aikoihin keisari Augustuksen rakennuttama tie Po-joen laaksosta Galliaan. Vanhimmat linnasta kertovat kirjalliset merkinnät ovat peräisin 1200-luvulta, mutta rakennus laajennettiin nykyiseen muotoonsa parisataa vuotta myöhemmin.
Vaikka Fénisin linna näyttääkin ritarihenkiseltä, ei sitä rakennettu sotilaalliseen tarkoitukseen. Sijainti pienellä kukkulalla olisikin ollut puolustamista ajatellen melko kehno. Kyseessä oli Challantin aatelissuvun kotilinna, joka komistui entisestään sitä mukaa kun suvun päämiehet saivat vaikutusvaltaa. Onnen käännyttyä linna alkoi vähitellen autioitua ja hylättiin lopulta kokonaan. Fénisin linna on sittemmin pelastettu raunioitumiselta, restauroitu ja avattu museona.
Linna on avoinna ympäri vuoden ja pääsylippujen hankkiminen onnistuu kätevimmin Valle d’Aosta Heritagen nettisivuilta. Emme halunneet aikatauluttaa päiväämme, joten jätimme kellonaikaan sidotut etukäteisliput ostamatta. Retki venähtääkin sen verran pitkäksi, ettemme jaksa enää paikan päällä kysellä pääsylippuja viimeiselle aukiolotunnille. Tornien koristama keskiaikainen linna on kenties parhaimmillaan nimenomaan näin ulkoa päin nähtynä, vaikka sisätilatkin lienevät näkemisen arvoiset.
Saint-Vincent
Tutustumme ”kotikyläämme” Saint-Vincentiin vasta matkan kolmantena iltana. Hotelliltamme pääsisi maanalaista käytävää pitkin suoraan kasinolle, joka on ollut tärkeä kohtaamispaikka jo vuosikymmenten ajan. Selailemme huoneessamme Casino de la Valléesta kertovaa kirjaa, jonka kuvissa hymyilevät muiden muassa Sean Connery, Sophia Loren, Joséphine Baker, Muhammad Ali, Roberto Baggio, Roberto Benigni sekä kymmenet muut lähinnä italialaiset eri alojen tähdet.
Jätämme kasinovierailun väliin ja kuljemme maisemallista kävelytietä pitkin muutaman sadan metrin matkan Saint-Vincentin vanhaankaupunkiin. Laskeva aurinko kultaa jo taivasta ja lähestyvän ukkosen jyrinä kaikuu jylhillä rinteillä. Välillä täytyy pysähtyä ihailemaan näkymiä laaksoon.
Keskustaa halkovan viihtyisän kävelykadun varrella toimivat kaupat sulkevat lauantai-iltana ovensa, mutta ravintoloihin ja baareihin kerääntyy hyväntuulisia ihmisiä. Pienellä torilla viritellään jonkinlaista musiikkiesitystäkin. Kuljemme kadun päässä kohoavalle kirkolle saakka, katselemme taas laaksomaisemia ja käännymme paluumatkalle.
Ukkosen jyrinä voimistuu entisestään ja sadepisarat täplittävät jo katua, kun astumme erääseen gelateriaan ostamaan jäätelöä. Syömme jäätelöt katoksen alla. Koska sade jatkuisi sääennusteen perusteella vielä tunteja, päätämme palata sateenvarjojen suojissa hyvissä ajoin hotellille. Saint-Vincent vaikuttaa iltakävelymme perusteella mukavalta paikalta, josta löytyy kasinon lisäksi esimerkiksi kylpylä.
Bard
Palaamme kotimaahan vasta iltalennolla, joten ehdimme Malpensaa kohti ajaessamme pysähtyä Bardin kylässä. Erityisesti linnoituksestaan tunnettu Bard on elokuun viimeisenä sunnuntaina kovin suosittu vierailukohde, joten kylän parkkihalli on niin täynnä ettemme pääse edes sen puomille asti. Päädymme hetken kiertelyn jälkeen Dora Baltea -joen vastarannalle naapurikylä Hônen puolelle. Vapaalta parkkipaikalta on reilun kymmenen minuutin kävelymatka Bardiin, mutta löydämme samalla vahingossa erinomaisia kuvakulmia linnoitukselle päin.
Bard on yksi kolmesta Italian kauneimpien listalle valitusta Aostanlaakson kylästä. Se on päässyt mukaan myös bloggaajakollega Helin mainioon Kylässä Italiassa -kirjaan. Roomassa asuva Heli vierailee keskiaikaisissa kylissä mielellään sesongin ulkopuolella, joten kokemamme helteinen tunnelma eroaa kirjassa kuvaillusta seesteisyydestä. Ihmisiä on silti liikkeellä täysiin parkkipaikkoihin nähden yllättävän vähän.
Bard on sikäli erikoinen kylä, että se koostuu pitkälti vain yhdestä jyrkänteen juurella kulkevasta kujasta, joka nousee vähitellen kohti kaiken yläpuolella kohoavaa linnoitusta. Aostanlaaksossa on paljon komeita linnoja, joista Bard kuuluu merkittävimpiin. Se sijaitsee strategisella paikalla kapean rotkon keskellä ja vartioi samalla ohi virtaavaa Dora Baltea -jokea.
Kaunista kujaa pitkin on mukava kävellä. Pysähdymme erääseen puotiin ostamaan käsin veistetyn jääkaappimagneetin tämän reissun ainoaksi matkamuistoksemme. Ystävällinen myyjä huomaa lähtömme jälkeen, että ostamamme esineen varsinainen magneettiosa on pudonnut pöydälle. Niinpä hän juoksee kujalle peräämme ja vaihtaa pakkaamansa tuotteen anteeksi pyydellen ehjään.
Linnoitus kiinnostaisi, mutta emme halua maksaa pääsymaksua vain siksi, että kurkkaisimme pikaisesti näköaloja ja kiirehtisimme osan sisätilojen näyttelyistä läpi. Kiipeämme siis vain linnoituksen porteille saakka ja kurkistamme samoilla kulmilla sijaitsevan Bardin kirkon ovesta sisään. Jos vielä joskus palaamme Aostanlaaksoon, varaamme silloin kunnolla aikaa Bardin linnoitukseen tutustumiseen. Linnoituksen ihaileminen alhaalta eri suunnista sekä kylän halki käveleminen olivat toki nekin mukavia ja ehdottomasti pysähtymisen arvoisia kokemuksia. Nyt aikataulumme alkaa kuitenkin jo vaatia paluumatkan jatkamista kohti Malpensan lentokenttää.
Ajatuksia Aostanlaaksosta
Aostanlaakso osoittautui hyvinkin viehättäväksi alueeksi, joka kuuluu Italian muiden pohjoisten osien tavoin maan vauraimpiin seutuihin. Vaikka Aostanlaakson paikkakuntien nimet ovatkin pitkälti ranskankielisiä, puhuu suuri enemmistö asukkaista äidinkielenään Italiaa. Myös saksan kieltä on paikoitellen esillä. Yllätyimme kaikesta huolimatta siitä, kuinka Aostanlaakso tuntui meistä tyypillisemmältä Italialta kuin etukäteen osasimme odottaa.
Liikuimme Aostanlaaksossa sujuvasti vuokra-autolla. Koko päälaakson halki kulkee maksullinen moottoritie, ja seudun muutkin tiet tuntuivat olevan hyvässä kunnossa. Vuoriston mutkikkailla teillä autoiluun kannattaa silti varata reilusti aikaa.
Jokaisella Italian alueella on tietenkin omat perinneruokansa. Maistoimme matkallamme seudun kuuluisaa Fontina-juustoa sekä lähistöllä valmistettua punaviiniä. Paikalliseen ruokakulttuuriin kuuluvat myös ainakin polenta ja laardi. Italian laardipääkaupungissa Arnadissa oli matkamme aikaan meneillään vuosittainen sian rasvalle omistettu festivaali, joka aiheutti ohi ajaessamme pienimuotoista ruuhkaa tielle. Jätimme kuitenkin laardifestivaalit omalta osaltamme väliin.
Kun joskus toivottavasti pääsen palaamaan Aostanlaaksoon paremmalla ajalla, voisin vierailla alueen pienessä pääkaupungissa Aostassa sekä tutustua kattavammin seudun linnoihin. Emme ottaneet tällä kerralla edes patikointivarusteita mukaan, mutta seuraavalla kerralla ohjelmaan voisi mahduttaa kävelyä Gran Paradison kansallispuistossa sekä vaikkapa Courmayeurin tai Breuil-Cervinian ympäristössä. Talvella tarjolla olisi tietenkin laskettelua sekä käsittääkseni myös erinomaiset maastohiihtomahdollisuudet. Siinä olisikin jo monta syytä uuteen matkaan.
Italia
Aostanlaakson kylät Gressoney-Saint-Jean ja Fontainemore
Ehdimme käydä lyhyellä elokuisella Italian-matkallamme muutamassa viehättävässä Aostanlaakson kylässä. Tässä tunnelmia Gressoney-Saint-Jeanista ja Fontainemoresta, jotka sijaitsevat kauniissa laaksossa saman vuoristotien varrella.
Gressoneyn laakso halkoo vuoristomaisemia Monte Rosan rinteiltä etelään päin. Vuorilta alkunsa saava Lys-joki virtaa laakson pohjalla Pont-Saint-Martinin pikkukaupunkiin saakka, jossa se yhdistyy vuolaampaan Dora Baltean virtaan. Saavumme retkemme alkuvaiheessa Pont-Saint-Martiniin, jossa käännän vuokra-automme ylämäkeen kohti Gressoney-Saint-Jeania. Tienviitta ilmoittaa matkan pituudeksi kolmekymmentä kilometriä. On aika tutustua Gressoneyn laaksoon, joka tunnetaan myös Lysin laaksona.
Gressoney-Saint-Jean ja Laghetto di Gover
Päiväretkemme pääkohteena on Savoijin linna, josta julkaisin oman juttunsa jo aiemmin. Linna on ehdottomasti näkemisen arvoinen, mutta hyppäämme nyt toiston välttämiseksi linnavierailun ylitse ja jatkamme muutaman minuutin ajomatkan eteenpäin Gressoney-Saint-Jeanin kylän keskustaan. Seutu on nimistöltään hyvinkin ranskankielinen, mutta valtaosa väestöstä puhuu nykyään äidinkielenään italiaa. Aostanlaaksossa puhutaan vähemmistökielinä myös saksaa sekä ranskan murretta muistuttavaa arpitaania.
Löydämme autolle parkkipaikan Lys-joen varrelta. Pysähdymme heti aluksi ihailemaan turkoosina hohtavaa virtaa, jonka alkulähteet ovat Lysin jäätiköllä laakson perällä kohoavan Monte Rosan rinteillä. Joen vastarannalta näyttäisi lähtevän houkutteleva kävelyreitti, mutta suuntaamme silti Gressoney-Saint-Jeanin keskustaan ja sen halki Laghetto di Goverin rannalle. Lampi kimaltelee keskustan laidalla, joten kävelymatkaa ei kerry kovin montaa minuuttia.
Kuvankaunis Laghetto di Gover on suosittu ajanviettopaikka, jonka rannoille on kerääntynyt aurinkoisena iltapäivänä paljon ihmisiä. Tunnelma on silti rauhallinen ja kaikille riittää tilaa. Ääntä kuuluu vain hieman syrjemmältä, jossa on menossa jonkinlainen lasten jumppatunti. Myös poniratsastusta näyttäisi olevan tarjolla.
Matalassa tekolammessa ui paljon kaloja, jotka erottuvat kirkkaasta vedestä hyvin. Kalastaminen on sallittua ja pari perhettä onkin saapunut paikalle vieheet mukanaan. Talvella jäätyessään Laghetto di Gover muuttuu luistinradaksi.
Lampi on varsin pieni, joten sen kiertämiseen ei kulu kovin paljoa aikaa. Maisemaa täytyy kuitenkin pysähtyä ihailemaan moneen kertaan. Rannalla on yksi ravintola, johon voi poiketa nauttimaan virvokkeita.
Palailemme pienelle kylälle, joka ihastuttaa erityisesti alppityylisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Talot ja niiden parvekkeita koristavat värikkäät kukat tuovat mieleen Itävallan, mutta muuten tunnelma on ehkä jopa italialaisempi kuin osasimme odottaa.
Meneillään näyttäisi olevan jonkinlainen ruokatapahtuma, sillä katujen varsille pystytetyistä kojuista tarjotaan maistiaisia ja myydään erilaisia herkkuja. Harmittelemme sitä, ettei tarjolla kuitenkaan ole valmiita katuruoka-annoksia.
Pistäydymme ohimennen kylän kirkossa, joka on omistettu Gressoney-Saint-Jeanin suojeluspyhimykselle Johannes Kastajalle. Oven vieressä ulkoseinässä on Savoijin linnan emännälle kuningatar Margheritalle omistettu muistomerkki.
Huomaamme erään kujan varrella suuren hiihtokilpailua esittävän valokuvan. Tarkempi tutkiminen paljastaa, että kylän oma tyttö Arianna Follis tuulettaa vuonna 2009 otetussa kuvassa sprinttihiihdon maailmanmestaruutta. Taustalla pronssille kurottaa Suomen Pirjo Muranen. Gressoney on tunnettua talviurheilualuetta, ja laakson pohjalla kulkee talvisin todella houkuttelevilta kuulostavia latuja. Ne ovat kelvanneet esimerkiksi sprinttihiihdon suurimpiin tähtiin kuuluvalle Federico Pellegrinolle, joka on asunut Gressoney-Saint-Jeanissa jo kauan.
Kylästä saa hyvän käsityksen jo tunnissa, ja koska meillä on päiväksi muutakin ohjelmaa, jatkamme pian matkaamme. Gressoney-Saint-Jean jää mieleen viihtyisänä pienenä kylänä, jossa saimme nauttia upeista maisemista kirkasvetisen lammen rannalla.
Fontainemore
Laaksosta pääsee pois vain ajamalla samaa tietä takaisinpäin. Palaamme vajaat kaksikymmentä kilometriä etelään, kunnes saavumme Italian kauneimpien kylien listallekin päässeeseen Fontainemoreen. Tuntuu luonnolliselta paketoida tähän samaan juttuun kokemukset molemmista kylistä, sillä vierailimme niissä peräkkäin. Yhdistäviä tekijöitä löytyy historiastakin, sillä esimerkiksi molempien kylien kirkkojen rakentamisesta vastasi sama mies Antoine Goyet, joka oli kotoisin Gressoney-Saint-Jeanin ja Fontainemoren välissä sijaitsevasta Issimestä.
Fontainemore on saapuessamme kovin hiljainen, ja parkkipaikkakin odottaa meitä lähes autiona. Laskeudumme muutamalla askeleella päätietä reunustavalle kävelytielle, joka seuraa Lys-joen vartta. Näkymä joelle ja vastarannalla kohoavalle Sant’Antonio Abaten kirkolle on todella kaunis.
Fontainemore vaikuttaa hyvin pieneltä kylältä, jossa ei ole erityisen paljoa nähtävää. Kävelemme kohti kirkkoa kylän halki kulkevaa maantietä pitkin. Kapea tie hipoo rakennusten seiniä, joten jalankulkijoille ei ole juurikaan tilaa, ja kulman takaa ilmestyvät autot näkee vasta aivan viime hetkellä. Matka on onneksi lyhyt ja pääsemme pian väljemmälle kujalle.
Kujan varteen kiinnitetty infotaulu kertoo pyhiinvaelluskulkueesta, joka järjestetään viiden vuoden välein Fontainemoren ja Oropan pyhäkön välillä. Kyseessä on satoja vuosia vanha perinne, joka kerää aina runsaasti osanottajia. Saavumme kirkolle ylittämällä komean keskiaikaisen kivisillan, jonka kaari on yli kahdenkymmenen metrin pituinen.
Sillalta on mukava katsella jokimaisemaa. Seesteisen tunnelman rikkoo yllättävä kiljahdus, sillä näemme kuinka pari ihmistä kiitää kauempana joen ylitse ja laskeutuu sitten turvallisesti maan pinnalle. Saamme näin tietää Fontainemoren seikkailupuistosta, jonka huvituksiin kuuluu kiipeilyreittien lisäksi Lys-joen ylittävä vaijeriliuku.
Kirkon ovi on visusti lukossa, joten jatkamme matkaamme jyrkänteen juurella kulkevaa kävelytietä pitkin. Keltaiset opasteviitat ohjaisivat myös pidemmille patikointiretkille vuoristoon.
Tyydymme nyt vain kävelemään hieman edestakaisin ja katselemaan vanhoja kivitaloja, joista osa on päässyt vuosien saatossa rapistumaan. Liikkeellä on lisäksemme vain pari muuta samalla lailla kameran kanssa kulkevaa matkailijaa, joten ympäristö on todella hiljainen.
Fontainemoren nimitys Italian kauneimpien kylien joukkoon on varsin tuore, sillä se pääsi listalle vasta viime vuonna. Koko maan kattavalla listalla on jo pitkälti yli kolmesataa kylää, mutta Aostanlaaksosta mukana ovat Fontainemoren lisäksi ainoastaan Étroubles ja Bard.
Palaamme kivisillan ylitse keskustan puolelle ja päädymme pian Bar Elysirin terassille. Tilaamme tienvarsibaarista spremutat eli raikkaat tuorepuristetut appelsiinimehut. Talo tarjoaa niiden seuraksi hieman paikallista juustoa, makkaraa ja grissinejä, joten saamme nauttia edullisesta välipalasta. Pidän kovasti useimpien italialaisten baarien tavasta tarjota juomien kylkeen pientä suolapalaa.
Lyhyt ja kiireetön vierailumme Fontainemoressa on oikein mukava, vaikka löysimmekin vain vähän nähtävää. Toisaalta jokinäkymä kirkontorneineen ja kukkuloineen jää mieleeni pitkäksi aikaa, sillä se edustaa Aostanlaakson kauneutta parhaimmillaan. Vaikka matkasta on kulunut vasta pari viikkoa, tunnen jo yllättävää kaipausta Gressoney-Saint-Jeanin ja Fontainemoren maisemiin.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Huvipuistot1 vuosi sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Italia10 kuukautta sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Saksa2 vuotta sitten
Viimeinkin kiehtovassa Berliinissä
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Espanja1 vuosi sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Jenni / Unelmatrippi
15.12.2023 at 21:59
Tämä oli tosi hyödyllinen kuvaus siitä, millaista reitillä todella on – kiitos! On varmasti avuksi matkaa suunnitellessa. Jos tässä viimein lähivuosina tulee lähdettyä tuonne, niin palaan tämän jutun pariin. Cinque Terre on roikkunut ihan järjettömän kauan haavelistalla, joten olisi kyllä vihdoin aika suunnata sinne. 🙂
Mika / Lähtöportti
17.12.2023 at 13:18
Ole hyvä, mukava kuulla että tykkäsit! Cinque Terre oli meilläkin kauan listalla, mutta kun jo pelkästään Italia on täynnä erilaisia houkuttelevia vaihtoehtoja, niin suunnitelmien toteutumisessa menee usein aikaa 😀
5tahden
16.12.2023 at 10:42
Kiitos erinomaisesta infopaketista! Seuraavaa postausta odotellen.
Mika / Lähtöportti
17.12.2023 at 13:20
Ole hyvä! Toinen Cinque Terre -juttu on tulossa pian.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
16.12.2023 at 19:27
Ai vitsit, Cinque Terre on kyllä paikka, jossa ilman muuta haluan päästä käymään. Joka tapauksessa kuten, Jenni sanoi, hyödyllinen kuvaus. Manarolan talot näyttävät muuten todella hienolta.
Mika / Lähtöportti
17.12.2023 at 13:24
Cinque Terre on ehdottomasti näkemisen arvoinen, mutta matkailijoita on paljon, joten en suosittele vilkkainta kesäkautta. Manarola on todella hieno kylä, Vernazzan ohella Cinque Terren näyttävin.
Raija / Kohti avaraa maailmaa
22.12.2023 at 9:16
Kyllä on mukava lukea sujuvaa tekstiäsi! Ja paljon tulee informaatiota. Noista reiteistäkin sen verran, että en varmaan itse kykenisi niitä kulkemaan. Mutta siis junalla pääsisi kylästä toiseen? Jääkö siinä sitten paljon kokematta ja näkemättä? Kylät ja maisemat näyttävät kyllä, kuten jossain mainitsitkin, kuin satukirjan sivuilta.
Mika / Lähtöportti
22.12.2023 at 13:46
Kiitos Raija! Junalla pääsee sujuvasti kylästä toiseen ja asemien välinen matka on vain muutaman minuutin. Junia kulkee usein, joten se on helppo tapa päästä paikasta toiseen. Patikointi oli meille iso osa kokemusta, mutta kyllä Cinque Terre on varmasti elämys myös muuten. Kylät itsessään ovat kauniita ja rannikkoa voi ihailla myös kylistä käsin, tai sitten voi lähteä katselemaan maisemia lautan kyydistä. Varsinkin Manarolan ja Riomaggioren näkee upeimmillaan myös ilman patikointia ja jos niiden välinen Via dell’Amore -merenrantapolku saadaan joskus auki, se on niin kevyt että sopii kaikille.
Pirjo Toivanen
18.1.2024 at 15:25
Juuri kuvaamasi kaltainen on keskivaikea taival Cinque Terressä. Teimme sen mieheni kanssa yli kymmenen vuotta sitten. Ikiajoiksi mieleen jäävä kokemus. Muistan myös polun, jossa näkymä alas mereen on huima. Vastaan tuli nainen, joka sai panikkikohtauksen marmorivuoreen hakatulla kaistalla. Se oli ihan riittävän väljä siihen, että hänen miehensä turvasi naisen konttauksen meren puoleisella reunalla. Hurja polunpätkä oli vajaat 10 metriä. Vakuutin naiselle, että meidän tulosuunnassamme ei ollut yhtä kammottavia kohtia. Tästä seurasi se, että myös minun polvilumpioni alkoivat tutista ja kävelin kaistaleen vuoreen hakattua kiviseinää hipoen.
Mika / Lähtöportti
19.1.2024 at 23:02
Cinque Terren polut jäävät kyllä mieleen. Huh, aikamoisia muistoja! Noin voi tuollaisten jyrkänteiden reunoilla käydä, sillä olen kuullut vastaavista kokemuksista Madeiralta. Olemme kävelleet Madeiralla monta kertaa korkeiden jyrkänteiden reunoja pitkin kulkevilla poluilla, ja onhan ne jännittäviä paikkoja, vaikkei konttaamaan joutuisikaan. Parempi joka tapauksessa varoa kuin pudota.