Italia
Patikkaretkellä Cinque Terressä
Viidestä kauniista kylästä muodostuva Cinque Terre on suosittu matkakohde Ligurian rannikolla Italiassa. Tutustuimme Cinque Terreen kahtena päivänä, joista ensimmäisenä teimme useamman tunnin patikkaretken kolmen kylän välillä.
Aloitamme päiväretken majapaikastamme Lericistä, josta ajaa parissakymmenessä minuutissa La Spezian rautatieasemalle. Aseman parkkihallissa on ainakin näin lokakuisena maanantaina runsaasti tilaa, joten pääsemme siirtymään pian laiturille. Paikallisjunia kulkee usein ja matka viidestä kylästä keskimmäiseen, Cornigliaan, vie vain vartin. Lähes koko junamatka sujuu tunnelissa, joten merimaisemista on tässä vaiheessa vielä turha haaveilla.
Paikallisjuna on kätevin tapa liikkua Cinque Terren alueella, sillä pienistä kylistä on turha lähteä etsimään parkkipaikkaa. Useimmat La Spezian ja Levanton välillä liikkuvat junat pysähtyvät kaikissa Cinque Terren kylissä, jotka ovat etelästä alkaen lueteltuna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza sekä Monterosso al Mare. Junien lisäksi toinen varteenotettava vaihtoehto ovat rannikolla kulkevat lautat, joiden kyydistä näkee kylät myös mereltä päin, mutta vuoroja on huomattavasti junia harvemmin.
Olemme ostaneet ennen retkelle lähtöä puhelimeen Cinque Terre Cardit, joiden hintaan sisältyvät junamatkojen lisäksi myös patikkareittien pääsymaksut. Suurin osa poluista on ilmaisia, mutta koska suunnittelemamme Corniglian ja Vernazzan sekä Vernazzan ja Monterosson väliset reitit ovat maksullisia, on reilun 18 euron hintainen yhden päivän junamatkat sisältävä kätevä Cinque Terre Card hyödyllinen ostos.
CORNIGLIA
Nousemme junasta Cornigliassa, jossa suunnistamme ripein askelin asemarakennuksen vieressä odottavaan minibussiin. Ehdimme saada suhteellisen mukavat seisomapaikat, ennen kuin bussi täyttyy ääriään myöten. Kyyti on näppärä ratkaisu, sillä toinen vaihtoehto Corniglian keskustaan pääsemiseksi olisi kiivetä vajaan neljänsadan askelman portaikko. Kuntoilu ei ole koskaan pahitteeksi, mutta meille on tiedossa riittävästi reippailua muutenkin. Minibussilla kulkeminen sisältyy Cinque Terre Cardin hintaan.
Corniglia on Cinque Terren kylistä selvästi pienin ja myös ainoa, joka sijaitsee merenrannan sijasta kukkulalla. Siitä jää myös muita kyliä tylsempi mielikuva, joskin syynä saattaa olla vain kova innostukseni kiirehtiä patikkapolulle.
Teemme Cornigliassa lyhyen kävelykierroksen. Bussipysäkiltä lähtevä kapea kuja osoittautuu eräänlaiseksi pääväyläksi, jonka varrella on useampia matkamuistokauppoja sekä ravintoloita. Ohitamme kirkon edustalla olevan pienen aukion ja suunnistamme muita matkailijoita väistellen kujan päässä odottavalle näköalapaikalle.
Kylän reunalta kelpaa katsella aavaa merimaisemaa. Lähistöllä häämöttävät naapurikylä Manarolan värikkäät talot. Sinne suuntaamme myöhemmin jonakin toisena päivänä.
Palaamme samaa kujaa pitkin takaisin ja valikoimme autotien varrella sijaitsevasta marketista focacciat mukaamme. Focaccia-leipä on nimenomaan Ligurian alueen perinneruokaa ja sitä on täällä saatavilla lähes joka kulmalla. Tuoreet eväät repussa on hyvä aloittaa patikointi kohti Vernazzaa. Kuljemme aluksi pienen pätkän päällystetyn tien reunalla ja näemme kuinka kauniilta Corniglia täältä suunnalta katsottuna näyttää.
CORNIGLIASTA VERNAZZAAN
Vilautan lipuntarkastuskopilla puhelimestani Cinque Terre Cardeja ja pääsemme viimein kunnon patikkapolulle. Ensimmäinen etappi Vernazzaan on arvioitu Cinque Terren nettisivuilla keskivaikeaksi. Taivalta on noin 3,5 kilometriä ja aika-arvioksi on ilmoitettu puolitoista tuntia. Kävelemme rauhalliseen tahtiin ja pysähdymme välillä valokuvaamaan sekä pidämme yhden evästauon, jolloin meiltä kuluu matkaan vajaat kaksi tuntia. Alkumatka tuo hetkeksi mieleeni monet Madeiralla tekemämme levadaretket, sillä ympäristö on vehreää ja hetki kuljetaan jopa melko tasaisella alustalla. Ohitamme oliivipuita sekä monenlaista vaihtelevaa kasvillisuutta.
Retken luonne muuttuu pian haastavammaksi, sillä edessä on runsaasti epätasaista alustaa, korkeuseroja sekä runsaasti portaita. Taival on siis kaikkea muuta kuin esteetön, joten esimerkiksi lastenrattaiden kanssa matka tyssäisi heti alkuunsa. Tuskinpa sellaisten kanssa pääsisi edes lippuluukun ohitse.
Reitti on lopulta huomattavasti rankempi kuin etukäteen luulin, mutta normaalikuntoinen ihminen pärjää kyllä sisun ja juomaveden voimalla alusta loppuun. Maisemat palkitsevat vaivan, mutta esimerkiksi polvivaivaiselle tämä reitti voi olla tuskallinen. Jo noin vartissa on noustu huomattavasti takana näkyvää Cornigliaa korkeammalle.
Kuljemme kivikkoista polkua eteenpäin ja ohitamme haitaria soittavan miehen, jonka vieressä loikoilee pari koiraa. Pysähdymme pian itsekin polun varteen syömään focacciamme, jotka maistuvat täällä luonnon helmassa herkullisilta. Olemme tyytyväisiä, ettei kävelyreitti kohoa kuvassa näkyvään San Bernardinon kylään saakka.
Kivisten rappujen määrä tuntuu välillä loputtomalta, sillä mutkan takaa paljastuu kerta toisensa jälkeen pidempiä portaikkoja. Pilvinen parikymmenasteinen sää tuntuu tätä retkeä ajatellen täydelliseltä. Myös kulkijoiden määrä on ruuhkaisiin kesäkuukausiin verrattuna kohtuullinen, vaikka vastaantulijoita riittääkin melko tiiviiseen tahtiin. Voin vain kuvitella millaista täällä olisi heinäkuun helteessä ja ihmispaljoudessa.
Saavumme muutamasta talosta koostuvaan Prevon kylään, josta aukeaa entistä näyttävämpi näkymä Corniglian suuntaan. Olemme nyt nousseet patikkapolun korkeimmalle kohdalle reilut kaksisataa metriä merenpinnan yläpuolelle.
Prevossa toimii pikku baari, josta voisi kantaa ostoksensa läheiselle terassialueelle. Päätämme kuitenkin sinnitellä mukana kantamallamme pullovedellä Vernazzaan saakka.
Kivisellä polulla on vaihteeksi myös alamäkeä. Olen jo ehtinyt epäillä netistä lukemaani suositusta kulkea reitti kävelemäämme suuntaan, mutta syy alkaa selvitä Vernazzan lähestyessä. Meillä on vielä edessämme todella pitkä portaikko alaspäin. Vastaan tulee koko joukko enemmän tai vähemmän otsa punaisena puuskuttavia ihmisiä. Meidänkin täytyy pysyä valppaana, sillä harha-askeleella voisi olla ikäviä seurauksia.
VERNAZZA
Tuntuu mukavalta saapua Vernazzaan. Kylä on näyttävämpi vastakkaisesta suunnasta, joten täältä etelästä päin otettuja kuvia näkee esimerkiksi Instagramissa harvemmin.
Kapea kuja johdattaa meidät alas Vernazzan pääkadulle, jonka nimi vaihtuu sataman lähestyessä Via Romasta Via Viscontiksi. Tilaa on huomattavasti enemmän kuin Cornigliassa, mutta myös ihmismäärä on moninkertainen. Katua reunustaa täälläkin ravintoloiden, baarien ja matkamuistopuotien tiivis rivistö.
Suunnistamme aluksi satamaan, joka onkin todella kuvauksellinen. Rakennusten seinät ja kalastajien veneet luovat värikkään kokonaisuuden, jota kelpaa pysähtyä ihailemaan satamaa suojaavalta aallonmurtajalta. Joku on kahlannut rantaveteen, mutta uimareita riittää varmasti huomattavasti enemmän kesähelteillä.
Palaamme pääkadulle etsimään syötävää. Aikataulu ei sallisi kovin pitkää pysähdystä, joten päätämme ostaa mukaamme pahvitötterölliset paikallisia meren eläviä. Lähistöltä löytyy vapaa penkki, ja mustekala sekä sipulirenkaat maistuvat mainiosti ohi kulkevaa ihmisvirtaa seuraillen.
VERNAZZASTA MONTEROSSOON
Monterosso al Mareen vievästä polusta kertova nuoli osoittaa taas uudelle kapealle kujalle, minkä jälkeen saavumme pian lipuntarkastuskopille. Polku jatkuu tästä eteenpäin hyvinkin jyrkkänä ja pitkänä kivisenä portaikkona. Ohitamme niin sitruunapuita kuin ihmeköynnöksiäkin.
Moni on kehunut Vernazzaa Cinque Terren kauneimmaksi kyläksi, ja tämä perustunee nimenomaan Monterossoon johtavalta polulta avautuviin maisemiin. Hurmaannumme itsekin näkymästä alas värikkääseen kylään, vihreille rinteille sekä kimmeltävälle merelle. Maisema kirkastuu mukavasti pilviverhon rakoillessa juuri sopivalla hetkellä.
Reitti Vernazzasta Monterosso al Mareen on korkeuseroista huolimatta määritelty edellisen lailla keskivaikeaksi ja se on myös suurin piirtein saman pituinen. Kuljemme melko hitaasti maisemia ihaillen, joten käytämme etappiin yli kaksi tuntia. Ainoa tavoitteemme on päästä perille ennen pimeää, mikä onnistuukin vaivattomasti.
Epätasaisten kiviportaiden määrä tekee Vernazzasta alkavan ylämäen rankaksi, mutta näkymien ihaileminen piristää mieltä. Välillä voi kääntyä kurkkimaan yhä kauemmas jäävää Vernazzaa.
Portaita on riittämiin, mutta matka etenee taas nopeammin, kun suurin ylämäki jää taakse. Vastaan tulee välillä tasaisempiakin osuuksia ja ohitamme myös jonkinlaisen kissojen suojapaikan, joka on ollut toiminnassa jo kymmenisen vuotta. Paikallinen nainen on nytkin ruokkimassa kissoja, joita näkyy paikalla muutamia.
Ylitämme muratin värittämän pienen kivisillan, joka voisi olla vaikka satukirjan sivuilta. Ympärillä alkaa vähitellen olla muutamia taloja ja pieniä viljelyksiä. Olemme selvästi lähestymässä Monterossoa. Muita kulkijoita oli vielä Vernazzan lähistöllä hetkittäin jonoksi asti, mutta polku on nyt illan lähestyessä hiljentynyt selvästi.
Saavumme viiniviljelmien täyttämälle alueelle, jonka yli avautuu upea maisema Monterosso al Mareen. Alhaalla näyttäisi odottavan pitkä hiekkaranta sekä tasamaalle rakennettu kylä, jonka ilme eroaa selvästi ahtaammasta ja näyttävämmästä Vernazzasta.
Vaikka polun pää oli Vernazzasta lähdettäessä melkoista ylämäkeä, on Monterossossa vieläkin enemmän portaita. Mieleeni jää loputtomalta tuntuvia portaita laskeutuessa kohtaamamme nainen, joka manaa kuinka crazy stairs tekee hänet hulluksi. Täytyy nostaa hattua sille porukalle, joka on saanut tällaiset rappuset rakennettua.
Viinin viljeleminen on tässä maastossa kovaa hommaa. Pysähdymme ihmettelemään hauskaa parilla istuimella varustettua vaunua, jolla pääsee nähtävästi kulkemaan jyrkälle rinteelle rakennettua yksikiskoista rataa pitkin. Viljely vaatii täällä kekseliäisyyttä ja hyvää tuuriakin, sillä rajuilmat uhkaavat varsinkin syksyllä ja talvella maanvyöryille alttiita maita.
MONTEROSSO AL MARE
Saavumme viimein alas Monterosso al Mareen, jossa suuntaamme aluksi hiljalleen hämärtyvälle rannalle. Kalastusveneet on nostettu hiekalle ja illan viimeiset uimarit kahlaavat vedestä ylös. Lokakuinen Välimeri on yhä miellyttävän lämmin ja käyn itsekin uimassa myöhemmin matkan aikana.
Suuntaamme Monterosson vanhankaupungin kävelykaduille, jotka tuntuvat edellisiä kyliä huomattavasti väljemmiltä. Alue on esimerkiksi Vernazzaan verrattuna huomattavasti tasaisempi ja laajempi. Nautimme rauhallisesta tunnelmasta, sillä valtaosa päiväretkeläisistä on jo poistunut ja ilmapiiri tuntuu rennon letkeältä. Täälläkin riittänee ruuhkaa jonakin toisena ajankohtana.
Syömme keskeisen kävelykadun varrella hyvin ansaitut jäätelöt. Valitsen mauksi tällä kerralla pistaasia, joka kuuluu ehdottomiin suosikkeihini amarena-kirsikan sekä hellepäiviin sopivan sitruunasorbetin ohella. Monterosso al Maressa on paljon perinteisen rantalomakohteen piirteitä ja se muistuttaa jossakin määrin pohjoista naapuriaan Levantoa, jota ei lasketa Cinque Terren kylien joukkoon.
Kiertelemme hetken viihtyisillä kävelykaduilla, kunnes lähdemme etsimään rautatieasemaa. Viitat johdattavat meidät pitkään tunneliin, jonka toisella puolella odottaa huomattavasti edellistä pidempi hiekkaranta. Hämärtyneellä rantakadulla on mukava viettää hetki aaltojen ääniä kuunnellen.
Patikointi päättyy Monterosso al Maren rautatieasemalle, jonka hämyisen tunnelmallisissa valoissa odottelemme jonkin aikaa seuraavaa junaa. Olemme saaneet antoisan päivän aikana hyvän käsityksen Cinque Terrestä. Alue on syystäkin suosittu matkakohde, sillä niin kylät kuin merimaisematkin ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.
Kerron seuraavassa postauksessa tällä ensimmäisellä retkellä väliin jääneistä Riomaggioresta ja Manarolasta sekä annan käytännön vinkkejä Cinque Terressä matkustamiseen. Pysy siis kuulolla!
Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa
Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.
Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.
Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.
Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.
Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.
Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.
Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.
Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.
Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.
Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.
Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.
On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.
Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.
Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.
Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
Italia
Päiväretki tornin juurelle Pisaan
Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.
Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.
Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”
Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.
Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.
Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.
Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.
Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin.
Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.
Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.
Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.
Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.
Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua.
Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.
Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.
Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.
Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
Jenni / Unelmatrippi
15.12.2023 at 21:59
Tämä oli tosi hyödyllinen kuvaus siitä, millaista reitillä todella on – kiitos! On varmasti avuksi matkaa suunnitellessa. Jos tässä viimein lähivuosina tulee lähdettyä tuonne, niin palaan tämän jutun pariin. Cinque Terre on roikkunut ihan järjettömän kauan haavelistalla, joten olisi kyllä vihdoin aika suunnata sinne. 🙂
Mika / Lähtöportti
17.12.2023 at 13:18
Ole hyvä, mukava kuulla että tykkäsit! Cinque Terre oli meilläkin kauan listalla, mutta kun jo pelkästään Italia on täynnä erilaisia houkuttelevia vaihtoehtoja, niin suunnitelmien toteutumisessa menee usein aikaa 😀
5tahden
16.12.2023 at 10:42
Kiitos erinomaisesta infopaketista! Seuraavaa postausta odotellen.
Mika / Lähtöportti
17.12.2023 at 13:20
Ole hyvä! Toinen Cinque Terre -juttu on tulossa pian.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
16.12.2023 at 19:27
Ai vitsit, Cinque Terre on kyllä paikka, jossa ilman muuta haluan päästä käymään. Joka tapauksessa kuten, Jenni sanoi, hyödyllinen kuvaus. Manarolan talot näyttävät muuten todella hienolta.
Mika / Lähtöportti
17.12.2023 at 13:24
Cinque Terre on ehdottomasti näkemisen arvoinen, mutta matkailijoita on paljon, joten en suosittele vilkkainta kesäkautta. Manarola on todella hieno kylä, Vernazzan ohella Cinque Terren näyttävin.
Raija / Kohti avaraa maailmaa
22.12.2023 at 9:16
Kyllä on mukava lukea sujuvaa tekstiäsi! Ja paljon tulee informaatiota. Noista reiteistäkin sen verran, että en varmaan itse kykenisi niitä kulkemaan. Mutta siis junalla pääsisi kylästä toiseen? Jääkö siinä sitten paljon kokematta ja näkemättä? Kylät ja maisemat näyttävät kyllä, kuten jossain mainitsitkin, kuin satukirjan sivuilta.
Mika / Lähtöportti
22.12.2023 at 13:46
Kiitos Raija! Junalla pääsee sujuvasti kylästä toiseen ja asemien välinen matka on vain muutaman minuutin. Junia kulkee usein, joten se on helppo tapa päästä paikasta toiseen. Patikointi oli meille iso osa kokemusta, mutta kyllä Cinque Terre on varmasti elämys myös muuten. Kylät itsessään ovat kauniita ja rannikkoa voi ihailla myös kylistä käsin, tai sitten voi lähteä katselemaan maisemia lautan kyydistä. Varsinkin Manarolan ja Riomaggioren näkee upeimmillaan myös ilman patikointia ja jos niiden välinen Via dell’Amore -merenrantapolku saadaan joskus auki, se on niin kevyt että sopii kaikille.
Pirjo Toivanen
18.1.2024 at 15:25
Juuri kuvaamasi kaltainen on keskivaikea taival Cinque Terressä. Teimme sen mieheni kanssa yli kymmenen vuotta sitten. Ikiajoiksi mieleen jäävä kokemus. Muistan myös polun, jossa näkymä alas mereen on huima. Vastaan tuli nainen, joka sai panikkikohtauksen marmorivuoreen hakatulla kaistalla. Se oli ihan riittävän väljä siihen, että hänen miehensä turvasi naisen konttauksen meren puoleisella reunalla. Hurja polunpätkä oli vajaat 10 metriä. Vakuutin naiselle, että meidän tulosuunnassamme ei ollut yhtä kammottavia kohtia. Tästä seurasi se, että myös minun polvilumpioni alkoivat tutista ja kävelin kaistaleen vuoreen hakattua kiviseinää hipoen.
Mika / Lähtöportti
19.1.2024 at 23:02
Cinque Terren polut jäävät kyllä mieleen. Huh, aikamoisia muistoja! Noin voi tuollaisten jyrkänteiden reunoilla käydä, sillä olen kuullut vastaavista kokemuksista Madeiralta. Olemme kävelleet Madeiralla monta kertaa korkeiden jyrkänteiden reunoja pitkin kulkevilla poluilla, ja onhan ne jännittäviä paikkoja, vaikkei konttaamaan joutuisikaan. Parempi joka tapauksessa varoa kuin pudota.