Italia
Syyslomaviikko Ligurian rannikolla
Vietimme mukavan syyslomaviikon Italiassa. Kohteeksi valikoitui tällä kerralla maan luoteisosassa sijaitseva merellinen Ligurian alue, jossa tutustuimme upeiden Cinque Terren kylien lisäksi myös muutamiin vähemmän tunnettuihin helmiin.
Matka alkaa iltalennolla Malpensan lentokentälle, josta vuokraamme auton ja suuntaamme ensimmäiseksi yöksi tienvarsihotelliin Vigevanon pikkukaupungin laidalle. Jatkamme seuraavana päivänä kohti Liguriaa, johon en aiemmilla Italian-matkoillani ole vielä kunnolla tutustunut. Saavumme Ligurianmeren rannikolle Genovan tuntumassa ja harhaudumme vahingossa melkein kaupungin keskustaan, ennen kuin oikea tie itään päin löytyy. Haluaisin kyllä kovasti vierailla Genovassakin, mutta aikataulu ei nyt salli pysähdystä näin suurella paikkakunnalla.
RAPALLO
Pysähdymme Genovan sijasta pariksi tunniksi Rapalloon, joka on ensimmäinen näkemistämme viehättävistä rannikkokaupungeista. Kävelemme leveää rantabulevardia palmujen katveessa ja haistelemme lämpimänkosteaa Välimeren ilmaa. Käymme myös katsomassa taloa, jossa Jean Sibelius vietti muutaman kuukauden vuonna 1901. Rapallossa olisi helppo viihtyä kauemminkin, mutta jatkamme pikaisen focaccialounaan jälkeen matkaa.
LERICI
Majoitumme viikoksi Lericiin, joka on viihtyisä pikkukaupunki La Spezian satamakaupungin itäpuolella. Värikkäiden talojen sävyttämä Lericin vanhakaupunki on todella nätti, mutta ainakaan näin lokakuussa paikalla ei näy käytännössä lainkaan ulkomaalaisia matkailijoita. Varaamme ”omalle kylälle” yhden kokonaisen päivän ja nautimme kiireettömästä sunnuntaista pienvenesatamassa, jossa on runsaasti houkuttelevia ravintoloita. Käymme myös ihailemassa Golfo dei Poetin eli Runoilijoiden lahden maisemia vanhan linnoituksen kattotasanteelta.
Jokaisella Italian alueella on omat tyypilliset ruokansa, jotka löytyvät lähes jokaisen ravintolan listalta. Ligurian ylpeys on pestokastike, jota tarjotaan lyhyen ja kierteisen trofie-pastan kera. En ole ollut mitenkään erityisen suuri peston ystävä, mutta täällä synnyinsijoillaan tämä ruoka on erinomaisen herkullista. Välipaloja etsiessä ei voi olla törmäämättä focacciaan, jota on saatavilla vähän joka kulmalla. Rantakylistä voi napata mukaansa myös pahvitötteröön kääräistyjä meren eläviä, jotka toimivat maukkaana pikalounaana. Paikallisista juomista jäävät mieleen raikkaat Vermentino-rypäleestä valmistetut valkoviinit.
CINQUE TERRE
Matkan eräänlaisena pääkohteena voi pitää viidestä kuvauksellisesta merenrantakylästä muodostuvaa Cinque Terreä, josta kirjoitan varmasti paljon lisää myöhemmin. Muutaman kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso al Mare vetävät puoleensa valtavasti turisteja eri puolilta maailmaa, mutta näin lokakuussa sekaan mahtuu onneksi kohtalaisen hyvin. Ahtaiden kylien lähistölle ei kannata yrittää autolla, mutta paikallisjunat palvelevat erinomaisesti. Tiheästi kulkevien junien lisäksi perille pääsee meriteitse lautoilla.
Cinque Terre tunnetaan suosittuna patikointikohteena. Aloitamme oman vaelluksemme Cornigliasta, josta jatkamme Vernazzan kautta Monterosso al Mareen. Loputtomasti epätasaisia portaita sisältävä reitti on odottamaamme rankempi, mutta normaalikuntoinen kulkija selviää taipaleesta sopivalla annoksella sisua sekä juomavettä. Kallioiden päältä avautuvat merimaisemat palkitsevat vaivan. Itse kylistä yllä näkyvää Vernazzaa pidetään yleisesti kauneimpana, enkä voi lähteä tuota väitettä kumoamaan. Kylät muistuttavat toisiaan melko paljon. Ainoastaan Corniglia sijaitsee niin korkealla, ettei se ole meren rannalla. Monterosso al Mare on puolestaan muita väljempi ja tasaisempi.
Varaamme Cinque Terrelle toisenkin päivän, jonka aikana tutustumme Manarolaan ja Riomaggioreen. Erityisesti kallionrinteelle rakennettu Manarola näyttää upealta, kun sitä katselee kylän vieressä olevalta näköalatasanteelta. Riomaggioresta jää parhaiten mieleen maittava lounas sekä keskustelu, jonka käyn paikallisen matkamuistokauppiaan kanssa. Harjoittelen italian kielen käyttämistä mielelläni aina tilaisuuden tullen, ja varsinkin jos aiheeksi saadaan jalkapallo, riittää sanavarastoni hyvinkin pitkään tarinointiin. Keskustelukumppanini on lopulta sen verran vakuuttunut, että luulee minun asuvan Italiassa tai että omaisin vähintäänkin italialaisia sukujuuria.
LEVANTO
Sympaattinen Levanto löytyy heti Cinque Terren kylien vierestä ja reippaimmat voivat patikoida sieltä käsin Monterosso al Mareen. Tämä viihtyisä pikkukaupunki olisi luultavasti jäänyt meiltä kokonaan väliin, ellei esikoisen kaveri olisi sattunut lomailemaan samaan aikaan juuri Levantossa. Tytöt tapaavat toisensa Levanton pitkällä hiekkarannalla ja käyn itsekin uimassa Välimeren yllättävän lämpimissä aalloissa. Rento rantapäivä tuo matkaohjelmaamme sopivaa vaihtelua ja aurinkokin jaksaa paistaa juuri riittävästi. Kaupunki vaikuttaa jo hiljentyneen kesäkauden jälkeen ja sen kaduilla on leppoisaa kierrellä. Nautimme yhdessä jäätelöt ennen paluutamme takaisin Lericiin.
LA SPEZIA
La Spezia on Genovan jälkeen Ligurian toiseksi suurin kaupunki, ja se tunnetaan erityisesti satamastaan. Näemme parin tunnin kierroksella vanhankaupungin kävelykatuja sekä palmujen reunustaman rantabulevardin. La Spezia vaikuttaa mukavalta kaupungilta, joka ei risteilymatkustajista huolimatta ole menettänyt peri-italialaista tunnelmaansa. Ihan maailmanluokan nähtävyyksiä ei linnoituksesta, joistakin museoista ja muutamista puistoista huolimatta löydy, mutta paikallista elämää on kiva seurailla. Sekä Levanto että La Spezia ovat hyviä majoituspaikkoja Cinque Terreä ajatellen, sillä molemmista on erinomaiset kulkuyhteydet kuuluisiin pikkukyliin.
PISA
Toscanan puolella sijaitsevaan Pisaan ajaa Lericistä vajaassa tunnissa. Olen käynyt Pisassa kahdesti aiemmin ja vaimokin kerran, mutta kuuluisan kaltevan tornin näkeminen kiinnostaa erityisesti lapsia. Otammekin kunnon turistien tavoin monta hauskaa valokuvaa, joissa tornia pidetään pystyssä tai työnnetään entistä vinommaksi. Itse kaupungista ei ole aiemmin jäänyt tornin sekä sitä ympäröivän Ihmeiden aukion lisäksi mitään erityistä mieleen. Tutkimme nyt Pisaa hieman aiempaa paremmin ja kyllähän vanhakaupunki sekä Arno-joen rannat muodostavat varsin miellyttävän ympäristön. Pisa ei silti mahdu suurimpien suosikkieni joukkoon tässä lukemattomien upeiden kaupunkien maassa.
TELLARO
Kuvauksellinen Tellaron kalastajakylä on yksi matkamme mieleenpainuvimmista paikoista. Tellaron kapeat kujat ja pieni pittoreski satama ovat kuin satukirjasta, eikä kylän vetovoimaa pilaa edes harmaa taivas tai mereltä puhaltava navakka tuuli. Kujilla on tilaa vaeltaa, sillä liikkeellä on vain kymmenkunta ihastuksesta huokailevaa turistia sekä pari kiireisemmin askeltavaa paikallista asukasta. Päädymme Tellaroon ennen kaikkea siksi, että bloggaajakaveri Heli oli valinnut sen yhdeksi Kylässä Italiassa -kirjansa kohteista. Kirjan ansiosta osaamme etsiä myös kylälle tyypillisiä mustekalaa esittäviä kuvioita.
Ligurian rannikon sää vaihtelee, ja sateet ovat varsinkin näin syksyllä tavallisia. Ennusteet olivat ennen matkamme alkua varsin synkkiä, mutta reissun ensimmäinen puolisko on onneksi yllättävänkin aurinkoinen ja parin viimeisen päivän sateista on vain vähän harmia. Pahimmat ukkoset iskevät öisin ja sateenvarjoille on lopulta käyttöä vain yhtenä päivänä. Syysmyrsky tekee Tellarosta ehkä entistäkin tunnelmallisemman ja rantaan iskeviä aaltoja on lähes lumoavaa seurata.
MONTEMARCELLO
Viimeinen käymämme ligurialaiskylä on kukkulan päällä kohoava pieni Montemarcello, joka kuuluu Vernazzan ja Tellaron tavoin Italian kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Tutustumme tihkusateisilla kujilla yksinäiseen kissaan, mutta emme tapaa juuri muita kulkijoita. Turistien täyttämät Cinque Terren kylät ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia, mutta on mielenkiintoista, ettei näissä yhtä upeissa, mutta vähemmän tunnetuissa naapureissa näy ainakaan lokakuussa juuri ketään.
FIDENZA
Pysähdymme Lericin ja Malpensan välisellä paluumatkallamme Fidenzassa, joka osuu kohdalle sopivasti lounasaikaan. Parman pieni naapurikaupunki vaikuttaa viihtyisältä, sillä keskustassa on pari kävelykatua sekä Italialle tyypillisiä värikkäitä rakennuksia. Lauantai-iltapäivän tunnelma on kovin seesteinen, sillä lähes autioilla kaduilla näkyy lähinnä muutama koiranulkoiluttaja sekä joitakin kahvilan terasseilla viihtyviä paikallisia. Lapsetkin ihmettelevät, kuinka näin hienolta näyttävään paikkaan ei ole päätynyt lainkaan muita turisteja.
Syön Fidenzassa reissun ainoan pizzan viime hetkellä ennen paluulentoa. Pikaisesti tehty ravintolavalinta onnistuu mainiosti ja suosittelen La Buca dei Diavolia muillekin, jos tie sattuu jostain syystä viemään Fidenzaan. Vatsa täynnä on hyvä ajella loppumatka kohti Milanoa ja Malpensan lentokenttää. Mieli on hieman haikea, sillä Italiassa olisi tälläkin kerralla viihtynyt kauemminkin.
Ligurian luonnonkaunis rannikko ja pienet rantakylät tekivät minuun suuren vaikutuksen. Olin tätä ennen käynyt koko alueella vain ohimennen, kun tein vuosia sitten junanvaihdon yhteydessä pienen kävelykierroksen Ventimigliassa. Samalla junailin koko Ligurian rannikon halki, ja vaikka kaikki näyttikin houkuttelevalta, sai tämä matka odottaa toteutumistaan vuosikausien ajan. Liguria kuuluu ehdottomasti Italian viehättävimpiin alueisiin, mutten toisaalta pysty nostamaan sitä yli kahdenkymmenen Italian-matkan kokemuksella muiden yläpuolelle. Pidän Italiasta jokaisen reissun jälkeen aina vain enemmän ja olen löytänyt kauneutta maan jokaisesta kolkasta.
Lähes kaikista yllä mainituista kohteista on tulossa myöhemmin lisää luettavaa, joten pysy kuulolla esimerkiksi seuraamalla Lähtöporttia Facebookissa.
Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa
Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.
Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.
Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.
Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.
Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.
Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.
Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.
Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.
Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.
Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.
Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.
On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.
Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.
Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.
Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
Italia
Päiväretki tornin juurelle Pisaan
Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.
Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.
Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”
Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.
Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.
Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.
Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.
Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin.
Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.
Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.
Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.
Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.
Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua.
Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.
Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.
Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.
Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
27.10.2023 at 9:52
Tämä kuulostaa todella mukavalta lomalta! Liguria on itselleni aivan vieras, ja olisi tosiaan mukavaa tutustua alueeseen. Kalteva torni muuten kiinnostaisi itseänikin päästä joskus näkemään, vaikka on helppo uskoa, että hienompiakin kaupunkeja maasta löytyy lukuisia.
Mika / Lähtöportti
31.10.2023 at 21:32
Oli kyllä mukava loma, monipuolinen mutta kiireetön. Liguria on alueena mielenkiintoinen, yksi Italian pienimpiä, rannikko on pitkä mutta Liguria ei jatku kauas sisämaahan. Kalteva torni on varmasti kerran elämässä näkemisen arvoinen, mutta samalla reissulla kannattaa tutustua myös muihin kaupunkeihin, Toscanassa jo esimerkiksi heti Pisan naapurista löytyvä Lucca on kiva vierailukohde.
Jenni / Unelmatrippi
28.10.2023 at 13:02
Vaikuttaa varsin viihtyisältä alueelta! Cinque Terre on ollut haaveissani vuosikausia ja pari kertaa on ollut lähellä vihdoin käydä siellä, mutta ideat ovat toistaiseksi syystä tai toisesta aina kaatuneet. Joskus vielä!
Me matkailemme paljon turistisesongin ulkopuolella tai turistisesongin alku- tai loppupäässä. Hyviin puoliin kuuluvat edullisemmat hinnat ja ruuhkattomuus. Miinuspuoli on se, että eloisa tunnelma tosiaan yleensä puuttuu, kun kaikkialla on niin tyhjää. Tykkään myös todella paljon eteläisen Euroopan lämpimistä illoista eikä niitäkään oikein talvikaudella ole. Mutta kovimman sesongin aikaan matkailu on silti minusta aika kauheaa, koska väkeä on yksinkertaisesti aivan liikaa, joten ennemmin valitsen hiljaisemman ajankohdan, vaikka siinä vähän haittapuolia onkin. Matkailu vaatii usein jonkinlaisten kompromissien tekemistä.
Mika / Lähtöportti
31.10.2023 at 21:42
Näkemämme Ligurian rannikko La Spezian kaupungin molemmin puolin on ilman muuta reissun arvoinen! Tykkään itsekin matkailla sesongin ulkopuolella silloin, kun se vain omaan aikatauluun sopii. Moni paikka näyttäytyy jollakin tavoin ”aidompana”, kun joka paikka ei ole liian täynnä matkailijoita. Cinque Terre ja Pisa houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden ja varsinkin kesällä aivan liikaa, joten niihin kannattaa kyllä matkustaa sesongin ulkopuolella. Lerici ympäristöineen on varmasti vilkas kesällä, mutta nyt varsinkin Montemarcello ja Tellaro olivat kovin autioita. Eipä tuo yhtään ainakaan haitannut, kun muualla riitti ihan tarpeeksi elämää.