Yhdysvallat
Tarunhohtoinen Hollywood

Hollywoodin nimi herättää mielikuvia suurista unelmista, kuuluisista elokuvatähdistä sekä loistokkaasta elämästä. Todellisuus paljastuu aivan erilaiseksi, mutta tämä Los Angelesin myyttisin kaupunginosa on joka tapauksessa näkemisen arvoinen.
Majoituimme kesäkuisen Kalifornian-matkamme aluksi muutamaksi päiväksi Hollywoodiin. Kaupunginosan sijainti on Los Angelesin nähtävyyksiin tutustumisen kannalta sopiva, joten teimme Hollywoodissa kiertelyn ohella useampia retkiä muualle. Ehdimme silti nähdä myös Hollywoodia riittävästi.

Luin onneksi ennen matkaa Hollywoodista muutamista matkablogeista sekä juttelin joidenkin paikan päällä käyneiden kavereideni kanssa. Mielipiteitä tuntuu löytyvän lähes laidasta laitaan, mutta päähäni muodostui käsitys hieman rähjäisestä turistirysästä, jolta ei kannattaisi odottaa liikoja. Moni on pettynyt pahastikin, mutta koska oma pilvilinnamme romahti jo hyvissä ajoin ennen perille saapumista, tuntuu Hollywood meistä ihan kelvolliselta paikalta.

Saavumme Hollywoodiin illan hämärtyessä ja lähdemme etsimään lähimmästä elintarvikekioskista pientä purtavaa. Ympäristö ei vaikuta erityisen kutsuvalta, sillä kaduilla on kulkijoita vain harvakseltaan ja vastaan tulee myös pari itsekseen höpisevää hörhöä. Joku kuuluu huutelevan kovaan ääneen. Mitään uhkaavaa ei silti tapahdu ja saamme ostokset sujuvasti tehtyä.

HOLLYWOOD BOULEVARD & WALK OF FAME
Ilmapiiri on seuraavan päivän valossa huomattavasti miellyttävämpi, sillä ihmisiä on liikkeellä enemmän. Hollywoodin napa on valtakatu Hollywood Boulevard, jonka varrella sijaitsevat lähes kaikki kaupunginosan nähtävyydet. Katu tunnetaan siihen upotetuista nimilaatoista, joita on myönnetty jo pitkälti yli 2700 viihdealojen toimijalle.

Maailman elokuvateollisuus alkoi kehittyä 1900-luvun alkupuolella. Alan keskukseksi muodostui pian Hollywood, jonne suotuisa ilmasto houkutteli koko joukon aikansa suurimpia elokuvastudioita. Alkuperäisen Big Fiven muodostivat MGM, Paramount, Fox, Warner Bros sekä RKO. Los Angelesin seudulta löytyi vaihtelevia kuvauspaikkoja monenlaisiin elokuviin ja hintatasokin oli kaikin puolin edullisempi kuin Yhdysvaltojen itäosassa.

Hollywoodin niin kutsuttua kultakautta kesti korkeintaan 1960-luvun alkuun saakka, minkä jälkeen elokuvien suursuosio alkoi laskea. Syitä tähän olivat varsinkin televisioiden yleistyminen, nousseet kuvauskustannukset sekä suurimpien tuotantoyhtiöiden väärin käyttämä valta-asema. Myös monen suositun näyttelijän ura sattui päättymään samoihin aikoihin, eikä tilalle löytynyt yhtä valovoimaisia tähtiä.

Alue alkoi hiljalleen rapistua ja varsinkin 1970–90-luvuilla rikollisuus, jengiväkivalta, huumekauppa, prostituutio ja kodittomuus pääsivät rehottamaan. Hollywood on sittemmin siistiytynyt, ja vaikka taskuvarkauksia ja automurtoja tapahtuu edelleen, tuntuu kaduilla ainakin päiväsaikaan yhtä huolettomalta kuin monessa muussakin suurkaupungissa. Näemme tosin muutamia jalkakäytävälle käpertyneitä kodittomia niin Hollywood Boulevardilla kuin seudun muillakin kaduilla. Lisäksi kannabiksen haju tuntuu pistävän nenään vähän joka kulman takaa.

Hollywood Boulevardin leveillä jalkakäytävillä on hyvin tilaa kulkea, vaikka niillä parveileekin jonkin verran turisteja sekä erilaisia kauppiaita. Monet myyvät bussikierroksia, joiden varrella voi nähdä julkkisten kotitaloja. Joukkoon mahtuu myös toiveikkaita artisteja, jotka kauppaavat levyjään ohikulkijoille. Tyrkyttämistä ja muuta häsläämistä on kuitenkin odottamaani vähemmän, joten tasaista katua pitkin on mukava kävellä.

Hollywood Walk of Fame avattiin helmikuussa 1960, jolloin paljastettiin reilut 1500 viihdealalla ansioituneille henkilöille omistettua tähtilaattaa. Walk of Fame paisuu jatkuvasti, sillä uusia laattoja paljastetaan vuosittain parikymmentä kappaletta. Valtaosa Walk of Famesta sijoittuu Hollywood Boulevardille, jossa tähtiä on La Brea Avenuen risteyksestä aina Gower Streetin kulmaan saakka. Jonkin verran laattoja löytyy myös Hollywood Boulevardin poikkikadulta Vine Streetiltä. Esimerkiksi Elvis Presleyn ja Beatlesin tähdet sijaitsevat heti Hollywood Boulevardin ja La Brea Avenuen risteyksessä, ja varsinkin kuuluisien elokuvateattereiden edustoilta voi bongata paljon tuttuja nimiä.

Hollywood Walk of Fame tuntuu jakavan kävijöiden mielipiteitä. Onhan se kieltämättä totta, etteivät katuun upotetut laatat ole kovin ihmeellisiä esineitä, muodostui messinkikirjaimista sitten kuinka kuuluisia nimiä tahansa. Toisaalta tähtien bongailu on ainakin meidän mielestämme oikein hauska lisä Hollywood Boulevardia pitkin kuljeskeluun ja nautimme kovasti kiireettömästä päivästä. Jetlagista toipuessa ei kaipaisikaan tämän ihmeellisempää ohjelmaa.

En ole viihdealan asiantuntija, joten valtaosa tähdistä kuulostaa täysin oudoilta. On silti hauskaa huomata legendaarisia nimiä, kuten Marilyn Monroe, Michael Jackson, Madonna, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn tai James Dean.

Joukkoon mahtuu myös Aku Ankan tai Simpsoneiden kaltaisia fiktiivisiä hahmoja. Tähtiä on perinteisesti jaettu elokuvissa, teatterissa, televisiossa, radiossa tai musiikissa ansioituneille ihmisille, mutta jatkossa mukaan otetaan myös urheilijoita. Jos haluaa nähdä jonkun tietyn tähden, voi sijainnin tarkistaa Walk of Famen omilta nettisivuilta.

Hollywood Boulevardin varrella riittää matkamuistomyymälöitä, joista suurimmat ovat suorastaan jättimäisiä. Katu on kuorrutettu erilaisten kauppojen lisäksi myös ketjuravintoloilla, joten tarjolla on esimerkiksi Hard Rock Cafeta, McDonald’sia tai Starbucksia. Viihdykkeeksi löytyisi vaikkapa Madame Tussaudsin tai Hollywood Wax Museumin vahakabinetti tai Guinness World Records Museum. Tyydymme pieniin ostoksiin, syömme Shake Shackin hampurilaiset ja juomme kahvit Intelligentsiassa.

HOLLYWOOD-KYLTTI
Mount Lee -kukkulan rinteellä valkoisena hohtava Hollywood-kyltti kuuluu Los Angelesin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Kirjainten luokse voisi kiivetä vaikkapa Seven Seas -blogista löytyviä vinkkejä noudattaen, mutta meille riittää kyltin katselu kauempaa. Löysin kelvollisia valokuvauspaikkoja esimerkiksi Ovation Hollywood -ostoskeskuksen näköalatasanteelta sekä Griffith Observatoryn kulmilta.

OVATION HOLLYWOOD
Hollywood Boulevardin varrella toimiva Ovation on suosittu ostoskeskus, jossa riittää kauppoja ja ravintoloita moneen lähtöön. Sijainti ei voisi oikeastaan olla keskeisempi, sillä Hollywoodin tunnetuimmat elokuvateatterit löytyvät Ovationin yhteydestä tai sen ympäriltä.

Ostoskeskuksessa on viihtyisä sisäpiha ja eri kerrosten kävelysilloilta avautuu näkymä ikoniselle Hollywood-kyltille päin. Kyltille on toki matkaa, joten hyviin valokuviin tarvitaan kohtalaista zoomia.

DOLBY THEATRE
Ovationin kyljestä löytyvä Dolby Theatre toimii muun muassa Oscar-gaalan pitopaikkana. Himoitut pystit on jaettu tässä aiemmin Kodakin nimellä tunnetussa teatterissa vuodesta 2002 lähtien.

Teatterissa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia, minkä lisäksi siihen voi tutustua opastetulla kierroksella. Tyydymme katselemaan Dolby Theatren aulaa suljetun lasioven takaa. Hollywood Boulevardilta teatteriin johtava käytävä portaikkoineen on vapaasti ohikulkijoiden käytettävissä. Vain punainen matto puuttuu.

GRAUMAN’S CHINESE THEATRE
Hollywoodin elokuvateattereista näyttävin on itämaista tyyliä edustava Grauman’s Chinese Theatre. Liikemies Sid Grauman rakennutti Hollywoodin kulta-aikaan useammankin teatterin, joista tämä on ehdottomasti tunnetuin. Chinese Theatren ensi-illat vetävät edelleen puoleensa kuuluisia näyttelijöitä, joten teatterin edustalla voi hyvällä tuurilla bongata julkkiksia.

Jätämme Chinese Theaterinkin sisätiloissa käymisen väliin, vaikka tarjolla olisi opastettuja kierroksia. Teatterin edustalla kuluu kuitenkin pitkä tovi, sillä pihalta löytyy runsaasti eri alojen legendojen käden- ja jalanjälkiä.

Julkkisten jättämissä jäljissä ja nimikirjoituksissa on varmasti enemmän nähtävää kuin Walk of Famen saman kaavan mukaan toteutetuissa tähdissä.

Sean Connery ikuisti paljaat jalkansa, Johnny Depp käytti bootseja, moni naisnäyttelijä korkokenkiä ja Kobe Bryant tietenkin koripallotossuja. Moni turisti kokeilee käsiensä ja jalkojensa sopivuutta kuuluisiin jälkiin.

EL CAPITAN THEATRE
Myös edellisiä vastapäätä Hollywood Boulevardin toisella puolella sijaitseva El Capitan kuuluu seudun tärkeimpien elokuvateatterien joukkoon. Vanha teatteri on kunnostettu monien vaiheiden jälkeen uuteen loistoon.

El Capitan on Disneyn omistuksessa ja siellä esitetään lähinnä yhtiön animaatioelokuvia. Harkitsimme Pieni merenneito -elokuvan katsomista, mutta se ei lopulta mahtunutkaan aikatauluumme.

HOLLYWOODIN ELOKUVASTUDIOT
Kustannussyyt ja tilanpuute ovat ajaneet elokuvayhtiöitä pois Hollywoodista, joten nykyajan Big Five -studioista ainoastaan Paramount Pictures löytyy enää kaupunginosan sisältä. Muut suuret eli Warner Bros, Universal, Sony ja Disney toimivat kuitenkin lyhyen ajomatkan päässä, joten eri studioilla vierailu onnistuu hyvin Hollywoodista käsin.

Käymme todella mielenkiintoisella kierroksella Warner Brosin studioilla, joissa saamme tutustua televisiosta ja valkokankaalta tuttuihin kuvauspaikkoihin. Yksi päivä kuluu puolestaan kokonaan Universal Studios -huvipuistossa, jonka yhteydessä pääsemme tunnin mittaiselle studiokierrokselle. Studioista on niin paljon kerrottavaa, että kirjoitan molemmista kokemuksesta omat juttunsa myöhemmin. Myös Paramountilla ja Sonylla järjestetään jatkuvasti turistikierroksia, mutta Disneyn studioilla vieraileminen on hankalampaa.

BUSSIKIERROS JULKKISTEN JÄLJILLÄ
Vaikka itse Hollywood ei pursuakaan erityistä loistoa, viihtyvät valkokankaan ja konserttilavojen tähdet sen ympärillä. Moni julkkis on asettunut asumaan lähistölle esimerkiksi Beverly Hillsiin tai Bel Airiin, joissa luksustunnelmaa ja hulppeita huviloita riittää yllin kyllin. Hollywood Boulevardin varrella toimii runsaasti erilaisia retkiyhtiöitä, jotka kierrättävät matkailijoita pikkubusseilla pitkin julkkisten asuttamia alueita. Mekin tartumme tarjoukseen ja lähdemme Hollywood Bus Toursin järjestämälle kiertoajelulle.

Parin tunnin mittainen kierros lähtee Hollywoodista pohjoiseen kohti Mulholland Drivea. Mutkikkaan maisematien varrella riittää kuuluisia asukkaita ja väylä tunnetaan myös David Lynchin samannimisestä elokuvasta. Pikkubussissa on katto muttei ikkunoita, joten ilmavirta puhaltaa voimakkaasti vasten kasvoja. Tuntuu mukavalta istua vaihteeksi kyydissä eikä ratin takana. Pysähdymme pari kertaa ottamaan maisemakuvia, mutta näkymät alas laaksoon ovat harmaan sään vuoksi kovin hämyisiä.

En tiedä olisiko julkkisten koteihin tirkistely ylipäätään kovin järkevää puuhaa, mutta täytyy myöntää, ettei kierroksella tältä osin juuri mitään nähdäkään. Valtaosa huviloista on piilossa korkeiden aitojen ja suljettujen porttien takana, joten Hollywood-tähdetkin saavat kyllä halutessaan ansaitsemansa yksityisyyden. Talojen kohdalle pysähdytään korkeintaan hetkeksi kerrallaan, ja vaikka oppaan puheissa vilahteleekin tuttuja nimiä, ei ainakaan itselleni jää kunnolla mieleen kuka asui missäkin. Saamme joka tapauksessa jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisessa ympäristössä maailmantähtien miljoonalukaalit sijaitsevat.

Puhelias opas on huumorintajuinen tyyppi, jolla riittää tarinoita joka käänteeseen. Juttujen todenmukaisuudesta ei ole takuita, mutta ainakin paikallistuntemus on kunnossa. Laskeudumme Hollywoodin kukkuloilta alas Beverly Hillsiin, jossa tehdään pieni kierros ja pysähdytään vartin tauolle Beverly Gardens -puistoon. Sieltä palataan vähitellen takaisin kohti Hollywood Boulevardia.

Opas bongaa Sunset Stripin liepeillä mielestään jonkin vastaan kävelleen televisiokasvon, jota lähdetään jäljittämään korttelia ympäri ajamalla. Mahdollista julkkista ei yrityksestä huolimatta enää löydy. Retkiyhtiön mainoskuvista päätellen Hollywood-tähdet saattavat välillä pysähtyä poseeraamaan turistikuviin, mutta tällaiset kohtaamiset ovat toki hyvin sattumanvaraisia. Jotkin meneillään olevat kuvaukset mekin kyllä löydämme. Celebrity Homes Tour oli mielenkiintoista kokea kertaalleen jo uteliaisuuden vuoksi, muttei jälkeenpäin ajateltuna tunnu mitenkään välttämättömältä Hollywood-kokemukselta.

WEST HOLLYWOOD
Varsinaisen Hollywoodin kaupunginosan ympäriltä löytyy paljon ikään kuin samaan kokonaisuuteen kuuluvaa nähtävää. Hollywood Boulevardin rinnakkaiskadun Sunset Boulevardin kuuluisin osa Sunset Strip sijoittuu West Hollywoodiin. Sunset Strip tunnetaan erityisesti ravintoloiden ja yöelämän keskittymänä, josta löytyy koko joukko Whisky a Go Gon kaltaisia maineikkaita rockklubeja. Niiden lavoilla viihtyivät aikoinaan esimerkiksi The Doors, Led Zeppelin, Mötley Crüe ja Guns N’ Roses.

Sunset Strip lienee rockin historiasta ja nykypäivän keikoista kiinnostuneiden pyhiinvaelluskohde, mutta meille riittää kadunpätkän näkeminen turistibussin kyydistä. West Hollywood tunnetaan myös sateenkaarikansan suosikkialueena Los Angelesissa. Ajamme alueen läpi muutaman kerran Santa Monica Boulevardia pitkin ja West Hollywoodin terasseilla näyttää olevan aina menossa värikkäitä ja äänekkäitä juhlia.

HOLLYWOOD HILLS
Hollywoodin parasta antia saattavat lopulta olla kukkulat, joilla kuuluisa kylttikin sijaitsee. Olen kuullut kehuja esimerkiksi Runyon Canyonin patikkapoluista, joiden lisäksi luontoretkiä voi tehdä vaikkapa Griffith Parkin maisemissa. Samalta suunnalta löytyy myös amfiteatterimainen Hollywood Bowl, jonka ulkoilmalavalla nähdään usein maailman huippuartisteja. Esimerkiksi matkamme aikaan osui Janet Jacksonin konsertti, mutta se oli myyty loppuun jo hyvissä ajoin ennen kuin huomasimme tarkistaa keikkakalenterin.

Käymme katsomassa maisemia Hollywoodin kukkuloiden laitamilla Griffith Observatoryn luona. Näyttävä observatorio on vilahtanut monessa elokuvassa ja sen vierestä voi ihailla upeaa maisemaa alas kaupunkiin. Tämä on jälleen yksi niistä hetkistä, jolloin tuntuu lähes epätodelliselta olla viimeinkin tässä Enkelten kaupungissa.

Mielestäni Hollywood on ilman muuta käymisen arvoinen kohde Los Angelesin -matkan varrella. Alueen vetovoima ei perustu viihtyisyyteen, mutta on kiehtovaa nähdä edes kerran elämässään näitä televisiosta tuttuja paikkoja ja tutustua elokuvahistoriaan siellä, missä alan suurimmat tähdet ovat syttyneet. Ilmapiirissä on varmasti paljon pinnallisuutta ja turistisuutta, mutta se kuuluu täällä asiaan. Hollywood on vahva brändi ja pysyy myyttisenä nimenä riippumatta siitä, missä nykypäivän elokuvia todellisuudessa kuvataan.

Yhdysvallat
New Yorkin merellinen Coney Island

New York on paljon muutakin kuin pilvenpiirtäjiä. Brooklynin eteläkärjestä löytyvä Coney Island tunnetaan huvipuistoista sekä hiekkarannoista, ja rantakadun auringonpaisteessa tuntuu kuin olisi vähintäänkin Kaliforniassa saakka.
Coney Island oli alun perin kapean salmen erottama saari, joka sittemmin yhdistettiin täyttömaan avulla suureen Long Islandiin. Alue kehittyi voimakkaasti 1800-luvun vuosikymmeninä, jolloin Coney Islandille kohosivat puitteet varakkaan väen lomailua varten. Tavallinen kansa löysi tiensä hiekkarannoille ja huvipuistoihin myöhemmin, kun perille alkoi päästä metrolla.

Huvipuisto Luna Park
Mekin käytämme Coney Islandille kulkemiseen metroa. Matka-aikaa Manhattanilta kertyy noin tunti. Metrolinja kulkee Brooklynin puolella enimmäkseen maan päällä, joten on mielenkiintoista katsella eri alueiden katuja, taloja ja puistoja. Täysi vaunu tyhjenee matkan edetessä niin, ettei Coney Islandille menijöitä ole lopulta montaakaan. Olemme valinneet retkipäiväksemme tarkoituksella maanantain, jotta välttäisimme huvipuiston ruuhkia. Lokakuu on muutenkin helteisiin kesäpäiviin verrattuna hiljaisempaa aikaa. West Eighth Street–New York Aquarium -asemalta ei tarvitse kävellä montaa askelta Luna Park -huvipuiston värikkäälle portille.

Nykyinen Luna Park avattiin toukokuussa 2010, mutta Coney Islandin huvipuistoilla on paljon pidempi historia. Alueen merkittäviin huvipuistoihin kuuluivat etenkin vuosina 1903–1944 toiminut alkuperäinen Luna Park sekä sen naapurit Steeplechase Park ja Dreamland. Luna Park toimi esikuvana monelle muulle huvipuistolle ja sen historiallista merkitystä korostaa omalla tavallaan, että esimerkiksi italian kielessä luna park on huvipuistoa tarkoittava yleissana. Nykyinen Luna Park kunnioittaa mukavalla tavalla perinteitä, sillä vaikka lähes kaikki laitteet ovatkin uusia, voi alueella aistia Coney Islandin vuosisatojen taakse ulottuvaa historiaa.

Luna Park on koristeltu lokakuussa halloween-teemaan. Ostimme tyttärille jo ennakkoon netin kautta rannekkeet, jotka olisi kyllä näin hiljaisena päivänä voinut hankkia helposti myös paikan päältä. Me vaimon kanssa emme tällä kerralla kaipaa laitteisiin. Toisin kuin muissa käymissämme huvipuistoissa, täällä rannekkeet ovat voimassa vain neljä tuntia ensimmäisestä laitteessa käynnistä lähtien. Jonot ovat onneksi melko lyhyitä ja tuokin aika riittää meille hyvin. Kannattaa kuitenkin suunnitella päivänsä niin, ettei ajoita ainakaan suurempaa ruokailua rannekkeen voimassaoloaikaan.

Luna Park on pinta-alaltaan varsin kompakti, mutta laitteita on tilaan nähden yllättävän paljon. Ne on jaoteltu hurjuustason mukaan neljään eri luokkaan, joista toiseksi korkein High Thrill -taso tuntuu omille tyttärillemme sopivalta. He käyvätkin testaamassa useita High Thrill -laitteita, kuten The Tickler, Electro Spin, Atlantic Aviator, Brooklyn Flyer ja Luna 360.

Luna 360 muistuttaa Särkänniemen X-laitetta, ja itse laskisin sen jo Extreme Thrillin puolelle. Steeplechase on puolestaan aivan kuin Särkänniemen MotoGee, jossa istutaan vain moottoripyörän sijasta hevosen selässä. Muutama laite on vierailupäivänämme valitettavasti kokonaan suljettu.

Muutamat Coney Islandin huvipuistolaitteista ovat aivan erityisiä klassikoita. Kesäkuussa 1927 avattu puinen The Cyclone tunnetaan kaikkien vuoristoratojen äitinä. The Cyclone kohoaa omalla tontillaan, jonka pieni koko on myös syynä vuoristoradan jyrkkyyteen. Koska tilaa oli vähän, ei nousuista ja laskuista mahduttu tekemään yhtään nykyistä loivempia.

Toinen tunnettu klassikkolaite Wonder Wheel on vieläkin vanhempi vuonna 1920 valmistunut maailmanpyörä. Se ei kuulu Luna Parkiin, vaan naapurissa toimivaan Deno’s Wonder Wheel -huvipuistoon. Maailmanpyörän vaunut liikkuvat mielenkiintoisella tavalla laitteen sisällä olevia kiskoja pitkin.

Riegelmann Boardwalk
Tytöt saavat Luna Parkin laitteista tarpeekseen jo ennen neljän tunnin rannekeajan päättymistä. Siirrymmekin siis hyvissä ajoin Coney Islandin upealle rantakadulle Riegelmann Boardwalkille. Puupintainen kävelytie huokuu nostalgiaa ja vieressä odottavat mukavat merimaisemat. Lokakuun aurinko on saanut koko päivän tuntumaan kovin helteiseltä.

Coney Island on kokenut vuosikymmenten varrella synkkiäkin vaiheita. Kirkkain kultakausi päättyi alkuperäisen Luna Parkin tulipaloon vuonna 1944, ja 1970-luvulle tultaessa alueella rehottivat väkivaltarikollisuus sekä huumekauppa. Huvipuistoperinteet pysyivät yllä vielä vuonna 1964 sulkeutuneen Steeplechase Parkin jälkeenkin, sillä avaruusteemainen Astroland viihdytti kansaa vuosina 1962–2008. Coney Island on jälleen viime vuosikymmeninä siistiytynyt viihtyisäksi ja koko perheelle sopivaksi ajanviettoalueeksi.

Rantakadun varrella kohoava korkea punertava rakennelma on Steeplechase Parkissa aikoinaan toiminut laskuvarjohyppytorni. Tornia ei ole käytetty vuosikymmeniin, mutta se muistuttaa ajasta, jolloin huvipuistoissa saattoi nähdä muutakin kuin karuselleja tai vuoristoratoja. Coney Islandin huvipuistojen historiaan kuuluu mitä käsittämättömämpiä viihdykkeitä, kuten keskoskaapeissa olleiden vauvojen katselua. Ihmeteltävänä oli myös esimerkiksi lyhytkasvuisten ihmisten jokapäiväistä elämää, tulipalojen sammutusnäytöksiä sekä valtava buurisodan taistelua toisintanut esitys, jonka näyttelijöiksi värvättiin oikeita sotaveteraaneja.

Nälkä alkaa jo vaivata, mutta rantakadun varrella on onneksi runsaasti erityisesti pikaruokaa tarjoavia vaihtoehtoja. Näistä varsinkin Nathan’s Famous on klassikko, joka myy kenties koko Amerikan kuuluisimpia hot dogeja. Laajaksi ketjuksi paisuneen Nathan’sin alkuperäinenkin ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä, mutta me tyydymme Riegelmann Broadwalkin varrella olevaan kioskiin. Hot dogit ovat erinomaisia, mutten osaa arvioida niiden paremmuutta kilpailijoihin verrattuna.

Aurinko alkaa olla jo laskemaan päin, joten se lämmittää nyt miellyttävästi kovan paahteen sijaan. On mukavaa istuskella kävelytien varrella ja nauttia tunnelmasta, joka tuo kovasti mieleen edellisvuotisen matkakohteemme Kalifornian rantakaupungit. Coney Islandin hiekkarannalla on lokakuussa väljää, toisin kuin kesän vilkkaimpina päivinä. Taustalla häämöttää Rockawayn niemimaa.

Kävelemme Riegelmann Boardwalkia itään päin ja ohitamme New Yorkin akvaarion. Tästä eteenpäin pääsisi vielä henkisesti paljon syvemmälle itään, sillä edessä häämöttävä Brighton Beach tunnetaan New Yorkin venäläisten ja ukrainalaisten asuinalueena. Tunnelma on kuulemma kuin Mustanmeren rannalla ennen Neuvostoliiton hajoamista.

Palaamme takaisinpäin ja katselemme, kuinka laskeva aurinko saa taivaan kellertämään upeasti. Huomiomme kiinnittyy jälleen kerran hyväntuulisiin ortodoksijuutalaisiin, joita on näkynyt päivän aikana paljon. Luna Parkin asiakaskunnasta ylivoimaisesti suurin osa oli perhekeskeisiä ortodoksijuutalaisia, ja sama tilanne jatkuu myös rantakadulla.

Ortodoksijuutalaiset – jotka ovat käsittääkseni tarkemmin ottaen hasideja – on helppo tunnistaa tyylikkäästä mutta vanhoillisesta pukeutumisesta. Miehillä on erikoiset kampaukset ja aina jonkinlainen päähine. Naiset ovat pukeutuneet villapaitoihin ja pitkiin hameisiin. Lasten vaatteet ovat pitkälti samantyyppisiä kuin aikuisillakin. Jäämme miettimään, oliko kyseessä ortodoksijuutalaisten juhlapäivä vai pelkästään tavallinen maanantai Coney Islandilla. Näky lienee melko tavallinen, sillä noin neljännes Brooklynin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta on juutalaisia.

Aurinko alkaa laskea jo lopullisesti mailleen, kun jätämme Coney Islandin taaksemme. On ollut mukavaa viettää rentoa päivää huvipuistossa, nauttia syksyisestä auringosta ja tunnelmoida tyylikkäällä rantakadulla. Retki Coney Islandille vie helposti kokonaisen päivän, mutta se tarjoaa New Yorkin -matkalle aivan erilaisia ulottuvuuksia kuin pilvenpiirtäjien täyttämä Manhattan.
Voit lukea myös koko matkastamme kertovan jutun Unelmien lomamatka New Yorkiin.
Yhdysvallat
New Yorkin näköalapaikkoja: One World Observatory

Huiman korkean One World Trade Centerin ylimmissä kerroksissa toimivalta näköalapaikalta saa ihailla New Yorkia lintuperspektiivistä. Maisemat ovat näkemisen arvoisia kaikkiin ilmansuuntiin.
One World Trade Center on koko läntisen pallonpuoliskon korkein rakennus, jota ylemmäs kurottaa tällä hetkellä vain kuusi aasialaista pilvenpiirtäjää. Myös nimellä Freedom Tower tunnetulla pilvenpiirtäjällä on amerikkalaisille suuri symbolinen merkitys, koska se rakennettiin syyskuun 11. päivän terrori-iskussa vuonna 2001 sortuneiden World Trade Centerin kaksoistornien tilalle. Nykyinen World Trade Center -kokonaisuus käsittää edeltäjänsä tavoin myös useita matalampia rakennuksia.

Manhattanin eteläosassa kohoava One World Trade Center avattiin marraskuussa 2014. Suurin osa rakennuksesta on toimistotiloja, mutta vierailijoita ilahduttaa kerroksissa 100–102 toimiva näköalapaikka One World Observatory. Näköalapaikan pääsyliput on kätevintä hankkia netistä, jolloin etuna on myös ennakkoon ostajille tarjottu viiden dollarin alennus.

Aikuisten peruslippu maksaa tällä hetkellä kaikkine kuluineen ja veroineen hieman yli 50 dollaria, minkä lisäksi tarjolla on myös muutamia kalliimpia vaihtoehtoja. Perusliput oikeuttavat sisäänkäyntiin etukäteen valittuna ajankohtana, mutta jos päivän aikataulua ei halua lyödä etukäteen lukkoon, voi ostaa joustavamman lipun, jolla pääsee torniin mihin kellonaikaan tahansa. Tällainen lippu on 20 dollaria peruslippua kalliimpi, mutta se sisältää 10 taalaa arvokkaamman etukupongin näköalapaikan kahvilassa tai myymälässä käytettäväksi.

Nousemme pilvenpiirtäjään lokakuisena maanantaiaamupäivänä, jolloin jonoa ei ole käytännössä lainkaan. Aulatila on suunniteltu suuria vierailijamääriä ajatellen, ja täällä saattaakin olla esimerkiksi kauniina viikonloppupäivinä ruuhkaa. Lipuntarkastuksen ja turvatarkastuksen jälkeen voi pysähtyä katselemaan New Yorkin historiaan sekä World Trade Centeriin liittyviä videoesityksiä, mutta kuljemme melko ripeästi suoraan hisseille.

Hissi kuljettaa pilvenpiirtäjän 102. kerrokseen vain 47 sekunnissa. Matkan ajan voi ihailla hissin seinille heijastettua animaatiota, jossa New York kehittyy vuosisatojen takaisesta korpimaasta nykyaikaiseksi metropoliksi. Esityksen kuvakulma muuttuu samaan tahtiin ylöspäin nousevan hissin kanssa. Perillä vierailijoille näytetään vielä yksi New Yorkin vilinää kuvaava fiilistelyfilmi, kunnes pääsemme vihdoin ihailemaan huikeita maisemia.

One World Observatoryn varsinainen katselutasanne on sadannessa kerroksessa, jonka voi kiertää kokonaan ympäri maisemia ihaillen. Tarjolla ovat siis avoimet näkymät kaikkiin ilmansuuntiin aivan lasiseinien vierestä. Näköalapaikan harvoja huonoja puolia on, ettei sisätiloista pääse minkäänlaiselle tasanteelle ulkoilmaan. Ikkunoiden heijastukset häiritsevät valokuvaamista, joskin haittaa on meidän vierailumme aikaan lähinnä vain merelle tai Brooklynin suuntaan katseltaessa.

Sadannesta kerroksesta löytyy myös matkamuistomyymälä sekä City Pulse -niminen kulmaus, jossa New Yorkin asiantuntijat kertovat kotikaupungistaan. Meidän kohdallemme ei kuitenkaan osu sopivasti yhtään esitystä. Kerrosta ylempänä eli 101. kerroksessa toimii tyyriin puoleinen One Dine -ravintola. Viereisessä kahvilassa on pelkästään seisomapaikkoja, mutta totean jäälatten nauttimisen onnistuvan hyvin myös baaripöytään nojaillen.

New Yorkin pilvenpiirtäjissä toimii tätä nykyä viisi näköalatasannetta, joista One World Observatory on korkein. Se erottuu muista neljästä erityisesti sijaintinsa osalta, sillä One World Trade Center kohoaa Manhattanin eteläosassa. Perinteiset Empire State Building ja Top of the Rock sekä uudemmat Edge ja Summit One Vanderbilt löytyvät kaikki Midtownista, joihin verrattuna One World Observatoryn maisemat ovat selvästi erilaisia. Täältä on hyvät näkymät merelle ja esimerkiksi Vapaudenpatsaalle sekä Ellis Islandille. Myös Hudson-joen vastarannalla näkyvä Jersey City on varsin lähellä.

Pohjoiseen päin katseltaessa on helppo huomata, kuinka Manhattan jakautuu erilaisiin osiin. One World Trade Centerin ympärillä on muita korkeita rakennuksia, mutta heti Financial Districtin loppuessa alkaa laaja matalampi alue, jonka kaupunginosiin kuuluvat esimerkiksi Chinatown, Soho, Greenwich Village sekä East Village. Meistä on erityisen hauskaa katsella täältä edellispäivän kävelyreittiämme, jonka varrelta tunnistamme monta taloa ja esimerkiksi Washington Square Parkin riemukaaren sekä keinotekoisen saaren Little Islandin.

Vaikka merimaisematkin ovat hienoja, katselemme pisimpään Manhattania. Midtownin pilvenpiirtäjät saa kameran zoomin avulla lähelle, vaikka esimerkiksi Empire State Buildingille on melkein viisi kilometriä matkaa.

Manhattanin itäpuolella levittäytyy Brooklyn. East Riverin ylittävistä silloista lähimpänä näkyy ikoninen Brooklyn Bridge, josta pohjoiseen päin häämöttävät Manhattan Bridge sekä Williamsburg Bridge. Sää on näköalojen ihailuun sopivan aurinkoinen ja se vain kirkastuu pilvenpiirtäjässä viettämänämme aikana. Sisätiloissa on silti koko vierailumme ajan mukavan väljää, ja haluamaansa suuntaan mahtuu aina katselemaan ilman odottelua. Paikalla kuuluu olevan samaan aikaan ainakin kaksi muuta suomalaista perhettä.

Aika kuluu maisemia ihaillessa nopeasti. Haluamme nauttia One World Observatorysta koko rahalla, joten vietämme ylhäällä reilut kaksi tuntia. Olen kahdella matkallemme käynyt jo yhteensä neljällä New Yorkin pilvenpiirtäjien näköalatasanteella. Jos olisi pakko valita vain yksi, nimeäisin omaksi suosikikseni Top of the Rockin, josta kirjoitin oman juttunsa jo aiemmin.

Midtownin näköalatasanteet tarjoavat ehkä ne kaikkein klassisimmat New York -näkymät, mutta One World Observatoryn sijainti takaa aivan uudenlaisen näkökulman kaupunkiin. Jos siis olet jo käynyt jollakin Midtownin näköalapaikalla, suosittelen seuraavaksi kohteeksi One World Observatorya. Me ainakin nautimme omasta vierailustamme todella paljon.

One World Trade Centerin ympäristössä on muutakin nähtävää. Nykyisen pilvenpiirtäjän vierestä löytyy sortuneiden kaksoistornien paikalle rakennettu 9/11 Memorial -muistomerkki, joka koostuu kahdesta neliönmuotoisesta vesialtaasta. Altaiden reunoille on kaiverrettu kaikkien menehtyneiden nimet. Naapurista löytyy erittäin mielenkiintoinen 9/11-museo, josta julkaisen oman juttunsa myöhemmin. Palaan siinä yhteydessä tarkemmin World Trade Centerin historiaan sekä koko maailmaa järkyttäneisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin.

World Trade Centeriin kuuluva Oculus on raideliikenteen aseman ja ostoskeskuksen yhdistelmä, johon kannattaa tutustua jo Santiago Calatravan piirtämän persoonallisen arkkitehtuurin vuoksi. Samoilla kulmilla voi vierailla myös Manhattanin vanhimmassa yhä toimivassa kirkossa St. Paul’s Chapelissa sekä modernissa kreikkalaiskatolisessa St. Nicholas National Shrinessa. World Trade Centerin ympärille levittäytyvä Financial District on täynnä ostos- ja ruokailumahdollisuuksia, minkä lisäksi varsinkin rantojen tuntumassa on viihtyisiä puistoja. Manhattanin eteläosassa on siis helppo viettää kokonainen päivä jos toinenkin.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Englanti1 vuosi sitten
Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle
Melissa Laitakari
13.9.2023 at 7:12
Minulle Hollywood oli pettymys. Oltiin jouluna Kaliforniassa ja Hollywood tuli kyllä tutuksi. Eniten kosketti lukematon määrä telttakyliä asuttavat kodittomat. Oli jotenkin uskomatonta, että toisella puolella tietä oli Beverly Hillsin upeat talot ja toisella puolella telttakylä.
Käytiin myös vaelluksella Giffithin puistossa ja tietenkin Observatoriossa käytiin.
Mika / Lähtöportti
13.9.2023 at 21:34
Hollywoodissa on kyllä ikävät puolensa, kodittomuutta ja paljon muitakin ongelmia. Ilmeisesti kodittomien tilanteelle on tehty jotain puolessa vuodessa teidän ja meidän matkojen välillä, sillä me emme nähneet telttakyliä missään päin Los Angelesia, vain yksittäisiä ihmisiä. Upporikkaiden ja rutiköyhien välinen ero on tuossa maassa valitettavasti aivan valtava.
Melissa Laitakari
14.9.2023 at 7:20
Joo, sama homma varmaan tehtiin mitä ennen joulua Venicessä, eli heidät ajettiin pois.
Mika / Lähtöportti
14.9.2023 at 21:50
Viime vuoden lopulla valittu Los Angelesin historian ensimmäinen naispormestari on ottanut kodittomuuden vähentämisen päätehtäväkseen, ja tuhansia on saatu siirrettyä sisätiloihin. En kuitenkaan tiedä kuinka kestävistä ratkaisuista on kysymys ja millainen tulevaisuus näillä ihmisillä on edessään. Ei tuo mikään helppo projekti ole, varsinkaan Yhdysvalloissa, jossa sosiaaliturva on mitä on.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
19.9.2023 at 17:06
Olen samaa mieltä, että Hollywood on ilman muuta käymisen arvoinen kohde. Itse en ole kokenut paikkaa ikinä millään tavalla ahdistavaksi, vaikka tavallaan ymmärrän senkin näkemyksen. Toisaalta en itsekään koe paikkaa niin kiinnostavana, että enää viime matkalla olisin siellä käynyt.
Mika / Lähtöportti
21.9.2023 at 13:30
Hollywood on varmasti sellainen paikka, jossa on todella kiinnostavaa käydä edes kerran. Los Angelesissa ja muualla Kaliforniassa on kuitenkin niin paljon nähtävää, ettei Hollywoodin tule välttämättä palattua ainakaan jokaisella reissulla.