Seuraa somessa

Yhdysvallat

Los Angelesin kiehtova Venice

Julkaistu

-

Aloitan Kalifornian-matkamme yksityiskohtaisemmat tarinat Venicestä, joka on yksi Los Angelesin tunnetuimmista alueista. Erikoinen, boheemi, trendikäs ja paikoitellen rosoinen Venice jakaa mielipiteitä, mutta itse nostan sen suosikkialueekseni koko kaupungissa.

Meillä ei ole matkoillamme tapana vaihtaa majoitusta saman kaupungin sisällä, mutta valtavalle alueelle levittäytyvässä Los Angelesissa kannattaa tehdä poikkeus. Majoitumme reissun alussa nähtävyyksien kannalta kätevästi Hollywoodiin, josta jatkamme Disneyland mielessämme Anaheimiin. Tämän jälkeen majoitumme vielä kahdeksi yöksi Veniceen. Hyvä niin, sillä tämä persoonallinen alue jää mieleen kiehtovana paikkana.


kalifornia_venice_kanavat

VENICEN KANAVAT

Alkumatka on sujunut sään osalta harmaissa merkeissä, sillä olen tuskin koskaan lomaillut yhtä pilvisessä säässä kuin kesäkuiseen June Gloomiin vaipuneessa Los Angelesissa. Onni näyttää kuitenkin kääntyvän saapuessamme Veniceen. Suuntaamme heti kaupunginosaan saavuttuamme vanhalle kanava-alueelle, jolloin pilvet väistyvät ja aurinko paistaa koko loppupäivän kirkkaalta taivaalta. Tästä ei ole ainakaan haittaa Veniceen ihastumisessa.

venice_10

Venicen historia henkilöityy herrasmieheen nimeltä Abbot Kinney. Kinney opiskeli nuoruudessaan Euroopassa ja matkusteli myöhemminkin ympäri maailmaa. Italiaa kiertäessään hän ihastui aivan erityisesti Venetsiaan. Kinneyn tupakkabisnekset kukoistivat ja upporikas pohatta päätti käyttää miljoonansa rakennuttamalla Los Angelesiin ”Amerikan Venetsian”. Soiseen maastoon kaivettiin kanavien verkosto, jonne palkattiin italialaisia gondolieereja kuljettamaan turisteja. Vuonna 1905 avatusta Venicestä tuli ennennäkemätön viihdekeskus huvipuistoineen, laitureineen ja illanviettopaikkoineen.

venice_11

Alkuperäisen Venicen loistokausi alkoi hiipua vuonna 1920, jolloin Kinney kuoli, huvilaituri paloi ja voimaan astunut kieltolaki rajoitti iltarientoja. Laituri rakennettiin pian uudestaan ja turisteja kävi yhä jonkin verran, mutta kallista ylläpitoa vaatineen alueen tulevaisuudesta alettiin käydä poliittista vääntöä. Osa kanavista täytettiin ja muutettiin autoteiksi vuonna 1929. Jäljelle jääneiden kanavien ympäristö rappeutui ja se kunnostettiin vasta 1990-luvulla, jolloin syntyi viihtyisä ja arvostettu asuinalue.

venice_09

Kanava-alue ihastuttaa heti ensi silmäyksellä. En totta puhuen pitänyt kanavia etukäteen edes kovin mielenkiintoisena nähtävyytenä, mutta nyt paikan päällä tuntuu kuin olisin löytänyt mieluisimman paikan koko Amerikassa. Auringonpaisteessa kimalteleva vesi, palmut, kapeat kävelytiet, hauskannäköiset talot ja vehreä kasvillisuus muodostavat hauskan kokonaisuuden.

venice_08

Seesteinen tunnelma luo täydellisen vastakohdan suurkaupungin sykkeelle, ja Los Angelesin vilkkaat kadut tuntuvat täällä todella kaukaisilta. Ei ole kiirettä minnekään, joten meille jää hyvin aikaa pysähtyä katselemaan talojen yksityiskohtia, kauniita puutarhoja ja portailla nukkuvia kissoja. Olen edellisen viikon aikana tottunut ajamaan eri puolilla Los Angelesia sijaitseville nähtävyyksille, joten pari rentoa päivää ilman aikataulua ja autoilua kelpaa nyt mainiosti. Venice sopii tähän tarkoitukseen hyvin, sillä ajanvietettä on mukavasti, mutta kaiken oleellisen näkee melko nopeasti.

venice_15

Venicen kanava-alue ei ole valtavan suuri, sillä pidemmältä Grand Canalilta erkaantuu vain neljä vierekkäistä reilun parinsadan metrin pituista sivukanavaa. Lyhyt Eastern Canal yhdistää nuo neljä kanavaa toisessa päässä toisiinsa, mutta siinäpä koko verkosto sitten onkin. Kävelyteillä ei ole ruuhkaa, sillä vastaan tulee vain muutamia satunnaisia turisteja sekä paikallisia koirineen. Talot ovat hauska sekamelska pieniä puisia mökkejä, hulppeita luksustaloja ja kaikkea siltä väliltä. Yhdistävä tekijä lienee korkea hinta, sillä nämä kodit ovat taatusti haluttuja.

venice_07

Useimmilla pihoilla on runsaita kukkaistutuksia ja vedessä kelluu asukkaiden kanootteja sekä polkuveneitä. Eräällä pienellä laiturilla on kotikutoinen kirjasto. Alue tuntuu yhteisölliseltä ja mietinkin, millaista olisi lähteä tapaamaan naapurikanavalla asuvia tuttavia vaikkapa kanootilla. Puissa kiipeilee oravia ja näemme paljon sorsia, joista muutamilla on pieniä poikasia. Eräällä pihalla istuu mies suuri lemmikkipapukaija olkapäällään. Elämä kanavilla näyttää kovin huolettomalta ja kiireettömältä.


venice_05

ABBOT KINNEY BOULEVARD

Kanavien ulkopuoleltakin löytyy rauhallisia pientalokortteleita, mutta ne eivät ole matkailijan kannalta kovin mielenkiintoisia. Suunnistammekin pian kohti Venicen pääkatua Abbot Kinney Boulevardia, joka on yksi Los Angelesin trendikkäimmistä kaduista. Kadun kiinnostava osuus on reilun kilometrin pätkä Venice Boulevardin risteyksestä Santa Monican suuntaan.

venice_14

Kävelyyn sopivan kadun varrella riittää sekä pieniä boheemeja putiikkeja, taidegallerioita että kansainvälisiä merkkiliikkeitä. Täältä löytyisi laadukasta designia, hipsterihenkistä vaatetusta, kivoja sisustusesineitä, surfausvarusteita, uimapukuja, aurinkolaseja ja muuta vastaavaa. Mitään halpahalleja täällä ei ole, vaikka hintataso onkin siedettävämpi kuin luksusta huokuvalla Beverly Hillsin Rodeo Drivella. Myös Abbot Kinney Boulevardin varrella näkyy kuulemma välillä julkkiksia.

venice_06

Abbot Kinney Boulevardin ajorataa reunustavat kävelytiet, palmut sekä matalat rakennukset. Ympäristö vaikuttaa viihtyisältä ja sieltä täältä voi bongata katutaideteoksia. Kadun varrella vallitsee rennon tyylikäs ilmapiiri, joka on mielestäni Los Angelesia parhaimmillaan. Tarjolla on tietenkin myös hyviä ravintoloita ja kahviloita sekä jokunen baarikin.

venice_16

Tutustuin Veniceen etukäteen katsomalla alueelle sijoittuvan Netflix-sarjan Flaked. Sekä kanava-alue että varsinkin Abbot Kinney Boulevard vilahtelevat sarjassa jatkuvasti, joten ympäristö näyttää yllättävänkin tutulta. Hetkittäin melkein odotan eteen pysähtyvää poliisiautoa, jonka ikkunasta työntyisivät esiin konstaapeli Georgen hymyilevät kasvot. Päähenkilö Chip voisi polkea pyörällään ohitse ja seuraavassa vastaan tulevassa ravintolassa saattaisi tarjoilla vaalea London. Fiktiiviset tarinat johdattavat joskus hyvinkin tehokkaasti paikallisiin tunnelmiin.

venice_17

Pysähdymme syömään kehuttuun The Butcher’s Daughter -kasvisravintolaan, joka täyttää ennakko-odotukset kirkkaasti. Ruokasali on sisustettu mukavaan boho-tyyliin, tarjoilu on rennon ystävällistä ja ruoka maukasta. Itämainen pad thai tuo mukavaa vaihtelua Amerikan-matkan ruokavalioon. Käydessämme ei ole edes minkäänlaista ruuhkaa, joten vierailu on oikein miellyttävä.

venice_04

Käymme Abbot Kinney Boulevardilla myös seuraavana päivänä, jolloin pysähdymme Loco Coco -mehubaarissa. Hauskasta vaaleanpunaisesta tönöstä saa raikkaita smoothieita, jotka piristävät sopivasti iltapäiväkävelyn varrella.

venice_13

Näemme Abbot Kinney Boulevardin varrella jopa kanatarhan, kunnes katu muuttuu mitäänsanomattomammaksi rantaa kohti vieväksi väyläksi. Pidän Abbot Kinney Boulevardin tunnelmasta, vaikkei kadun varrelta tartukaan mukaan jääkaappimagneettia kummempaa ostettavaa. Kyseessä on joka tapauksessa yksi mukavimmista kaduista, mitä meille on tullut Los Angelesissa vastaan.


venice_23

VENICE BEACH & BOARDWALK

Historiallisista kanavista ja suositusta ostoskadusta huolimatta Venice tunnetaan ennen kaikkea rannastaan. Venice Beachiksi nimettyä leveää hiekkakaistaletta riittää useamman kilometrin verran, kunnes se jatkuu edelleen kohti pohjoista Santa Monica Beachinä. Alue houkuttelee lomapäivien viettäjiä ja tasaisten välimatkojen päässä toisistaan kohoaa televisiosta tuttuja uimavalvojien koppeja. Vedessä näkyy muutamia uimareita, mutta aallot vaikuttavat sopivan surfaajillekin. Joku kokeilee myös kalaonneaan.

venice_22

Rannan takana kulkee suora mutta värikäs kävelytie Venice Beach Boardwalk, jonka varrella riittää ihmeteltävää. Loputtomalta näyttävässä rihkamakauppojen rivistössä myydään lomatunnelmaan sopivia t-paitoja, rantapyyhkeitä ja monenlaisia matkamuistoja. Kadun varrella päivystää myös yrttitohtoreita, jotka kirjoittaisivat mielellään kannabisreseptejä mihin vaivaan tahansa. Katutaiteilijat viihdyttävät ohikulkijoita erilaisilla esityksillä ja ennustajat tarjoavat palveluitaan. Boardwalkilla kaupitellaan monenlaisia taideteoksia ja markkinameininkiä on kuin suurilla karnevaaleilla konsanaan.

venice_24

Venice Beach Boardwalk tunnetaan siitä, että sen varrella riittää monenlaista kulkijaa. Merkittävä osa Venicen epämääräisestä maineesta perustuu täällä viihtyviin hörhöihin, jotka höpisevät itsekseen ties minkälaisia yrttejä nauttineina. Joku pitää palopuhetta Jeesuksen pelastavasta voimasta, toinen pauhaa tummaihoisten oikeuksista, kolmas tietää Trumpin kuolevan vankilassa ja neljännen sanomasta ei saa oikein selkoa. Vaikka Boardwalk onkin periaatteessa rauhoitettu kävelijöille, pyöräilee ohi vanhempi rouva kovaäänistä musiikkia kaiuttimestaan huudattaen. Kenties samaan suuntaan pyrkivä harmaantunut skeittaajaherra on osallistunut vuosikymmeniä sitten samoihin hippibileisiin.

venice_30

Vaikka erikoisia hiippareita näkyykin, he vaikuttavat ainakin päiväsaikaan harmittomilta. Kukaan ei kiinnitä meihin minkäänlaista huomiota. Olipa värikkäästä rantakadusta mitä mieltä tahansa, sitä ei voi pitää ainakaan tylsänä.

venice_12

Kävelemme Boardwalkia eli toiselta nimeltään Ocean Front Walkia melko pitkään molempiin suuntiin. On hauska katsella ihmisvilinää, korkeita palmuja ja leveän hiekkarannan takana aaltoilevaa valtamerta.

venice_28

Kävelytien tuntumassa mutkittelee pyörätie, jota pitkin pääsisi kätevästi rantaa seuraten vaikkapa Santa Monicaan. Niin polkupyöriä kuin esimerkiksi rullaluistimia vuokrataan monessa paikassa. Venicen laiturilta on kuuluisalle Santa Monica Pierille noin neljä ja puoli kilometriä, joten välimatkat eivät ole pitkiä. Naapurialueiden luonteet eroavat toisistaan, sillä Santa Monica on Veniceä hienostuneempi ja siellä on enemmän suuren kaupungin tuntua. Ehdimme viettää Santa Monicassa muutaman tunnin aiemmin matkamme varrella, ja vaikka tutustuminen jäikin melko pintapuoliseksi, emme innostu retkeilemään Santa Monicaan enää Venicestä käsin. 

venice_20

Meillä on Venicessä reilusti aikaa ja ehdimme nähdä jo ensimmäisenä päivänä kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Niinpä palaamme jälkimmäisenä päivänä monille tutuille paikoille ja vierailemme myös Venicen etelänaapurissa vauraalla Marina del Reyn alueella. Valtava huvivenesatama näyttää siistiltä ja sitä ympäröivät matalat kerrostalot. Käymme terveellisiä luomutuotteita tarjoavassa satamakahvilassa ja löydämme suojaisen hiekkarannan. Särmikäs Venice vaikuttaa jääneen hienostuneempien Marina del Reyn ja Santa Monica väliin. Toisaalta Venicelläkin on maineestaan huolimatta silotellut puolensa ja oikeastaan viihtyisimmät näkemämme omakotialueet sijaitsevat juuri Venicessä. 

venice_31

Venicen rosoisuus ei valitettavasti ole pelkästään positiivista laatua. Varsinkin kodittomuus on ollut suuri ongelma ja muutama vuosi sitten Venicen katujen varsilla laskettiin majailevan peräti parituhatta ihmistä. Meille kodittomuus näyttäytyy vain muutamina yksittäisinä henkilöinä, eikä tilanne tunnu eroavan muusta Los Angelesista juuri lainkaan. Lukemieni uutisten mukaan Venicen katujen asukkaille on saatu aivan viime aikoina järjestettyä jonkinlaista tilapäismajoitusta. Samalla rikollisuus on laskenut ja ainakin meistä Venice tuntuu turvalliselta alueelta liikkua. Palaamme tosin majapaikkaamme molempina iltoina pian auringonlaskun jälkeen. 

venice_19

Poikkeamme Boardwalkilta korttelin verran Windward Avenuen ja Pacific Avenuen risteykseen, jota koristaa kadun yläpuolella roikkuva Venice-kyltti. Kyltti on hauska pieni nähtävyys ja ilmeisen suosittu kuvauskohde. Liikennevalojen vaihtuessa punaisiksi kadulle rynnistää kaiken maailman tiktokkaajia, jotka haluavat ikuistaa itsensä kuuden kadun yllä roikkuvan kirjaimen kanssa.

venice_26

Yksi Venice Beachin parhaita kohteita on skeittipuisto, jossa eri tasoiset rullalautailijat esittelevät taitojaan. Paikalla on yleensä runsaasti yleisöä nauttimassa rullalautatempuista ja mukavasta tunnelmasta.

venice_27

Palmut huojuvat tuulessa, hyväntuulinen musiikki soi ja ilmapiiri on todella rento. Merituuli tuntuu viileältä, mutta aurinko lämmittää. Skeittaajat kannustavat toisiaan ja välillä nähdään komeitakin hyppyjä. Jäämme katselemaan rullalautatemppuja pitkäksi aikaa molempina päivinämme Venicessä.

venice_21

Skeittipuiston vieressä on värikäs seinä, jota graffititaiteilijat saavat käydä vapaasti maalaamassa. Myös läheiset palmut ovat saaneet väriä pintaansa.

venice_01

Venice Beachin nähtävyyksiin kuuluu ulkoilmakuntosali Muscle Beach, jossa Arnold Schwarzeneggerkin on käynyt treenailemassa. Paikalla ei ole ohi kulkiessamme suurempaa vilskettä, vaikka siellä pari lihaskimppua pullisteleekin. Venice Beachiltä löytyy myös koripallo- ja padelkenttiä. Hiekalla näkyy rantalentopallon pelaajia.

venice_02

Rannan tunnelma muuttuu, kun ohitamme Venice Boulevardin pään ja jatkamme matkaa kohti etelää. Kaupustelijoita ei enää näy, vaan alue on rauhoitettu hiljaiseksi asuinalueeksi. Hiekkarannan reunalla kohoaa rakennuksia, joissa on varmasti mukavia mutta hintavia merinäköaloilla varustettuja koteja.

venice_03

Ranta johdattaa meidät Venicen yksinkertaiselle laiturille, jossa ei ole muutaman mailin päässä sijaitsevan Santa Monica Pierin kaltaisia huvituksia. Täällä voi joko kalastaa tai vain ihailla maisemaa. Venice Beach on kaiken muun lisäksi kuuluisa auringonlaskuistaan.

kalifornia_venice_sunset

Meidän auringonlaskumme Venicessä eivät ole pilvien vuoksi aivan täydellisiä, mutta joka tapauksessa kokemisen arvoisia. Taivas punertuu kauniisti ja aurinko katoaa lopulta mailleen.

venice_18

Olen haaveillut Kaliforniaan matkustamisesta niin kauan, että ensimmäisinä päivinä on tuntunut jopa hieman epätodelliselta olla perillä. Viimein Venice Beachillä asia jotenkin lopullisesti konkretisoituu tajuntaan. Täällä on aikaa pysähtyä hiljaa katselemaan, kuinka Tyynen valtameren aallot kuohuvat hämärtyvään rantaan. Tuntuu hauskalta kahlata hiekassa täällä Amerikan kaukaisella laidalla, kymmenen tunnin aikaeron ja yhdeksäntuhannen kilometrin päässä kotoa. Oli mukavaa viettää kaksi päivää Venicessä, ja on myös mukavaa päästä jatkamaan matkaa muualle Kaliforniaan.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

8 Comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    18.7.2023 at 9:53

    Minulla oli joskus tapana lukea kirja tai kaksikin, jotka sijoittuvat tulevaan matkakohteeseen. Viime aikoina se on jäänyt, mutta se oli hauska tapa tutustua kohteeseen ennakolta. Itsekin tykkään Venicestä, vaikka olenkin käynyt siellä vain yhden reissun aikana. Katsotaan, josko tällä kertaa siellä ehtisi taas käymään, usean vuoden jälkeen. Hauska nähdä, koenko alueen muuttuneen.

    • Mika / Lähtöportti

      18.7.2023 at 14:06

      Kirjat ovat hyvä keino päästä matkakohteen tunnelmaan, ja olen itsekin välillä lukenut jonkun romaanin joka sijoittuu tulevaan matkakohteeseen. Sellaiseen ei vain valitettavasti jää aina aikaa. Toivottavasti pääset uudelleen Veniceen, voisi kuvitella että jotain on vuosien aikana muuttunutkin. Ainakin jossakin välissä kodittomuus on tosiaan ollut todella paha ja näkyvä ongelma, nyt kesäkuussa se ei tullut ainakaan silmiinpistävästi vastaan.

  2. Melissa Laitakari

    19.7.2023 at 12:00

    Sama juttu, että ensimmäisenä päivänä oli epätodellinen olo kun saavuimme Kaliforniaan. Sun kuvista näkyy meidän hotelli, jossa oltiin joulun välipäivät. Ensimmäiset päivät oltiin Disneylandissa.

    https://villananna.vaikuttajamedia.fi

    • Mika / Lähtöportti

      20.7.2023 at 18:57

      Kaipa se on tuo pitkä matka, aikaero ja televisiosta tuttujen paikkojen vyöryminen silmille, minkä vuoksi Kaliforniassa helposti tulee aluksi epätodellinen olo. Muistan muuten tuon Venice Breeze Suitesin, se oli yhtenä majoitusvaihtoehtona meilläkin, muttei lopulta majoituttu ihan rannalle. Nimi jäi kuitenkin mieleen ja huomattiin talo, kun käveltiin siitä ohitse.

  3. Satu

    21.7.2023 at 8:44

    Venice Beach on minullekin tuttu paikka. Mulla oli muinaisessa nuoruudessa 🙂 ystävä, joka asui Marina del Reyssä ja jonka luona kävin parina kesänä lomalla. Kun kaveri oli töissä, kävelin asunnolta Venice Beachille hengailemaan. Paikallisten mielestä se oli ihan pähkähullua – miksi ihmeessä KÄVELLÄ parin kilometrin matka, jos sen voi ajaa myös autolla?!

    • Mika / Lähtöportti

      21.7.2023 at 12:42

      Sulla on ollut mukava kyläilypaikka ja varmasti paljon muistoja myös Venice Beachilta 🙂 On kyllä vaikea ymmärtää tuota ajatusmaailmaa, että lyhyetkin matkat pitäisi mennä autolla, mutta sellaista Los Angelesissa on. Tuo on niin lyhyt matka ja ainakin nykyään myös kävelytiet tuolla välillä hyvässä kunnossa.

  4. Jenni / Unelmatrippi

    22.7.2023 at 21:45

    Venicen kanavat ovat tosiaan kuin ihan eri maailmasta muuhun Losiin verrattuna. Kanavilla on mukavan leppoisaa. Oli myös kiva katsella, millaisia taloja ihmisillä siellä on. Osa oli aika hienoja. Muutenkin tykkäsin Venicesta todella paljon, kun kävimme siellä useampi vuosi sitten. Olisi hauska joskus palata takaisin.

    • Mika / Lähtöportti

      27.7.2023 at 1:22

      Tykkäsin kanava-alueen tunnelmasta ja erilaisista taloista tosi paljon, harvinaisen kaunis ja viihtyisä paikka. Hyvä että tuli tutustuttua kanaviin ihan ajan kanssa, vaikken tosiaan etukäteen pitänyt niitä edes erityisen mielenkiintoisena nähtävyytenä. Venice viehätti muutenkin, taisi olla minulle sopivankokoinen paikka muuten niin valtavassa suurkaupungissa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

Cambria – viihtyisä kylä Kaliforniassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Pysähdyimme Kalifornian-matkallamme kahdeksi yöksi Cambriaan Tyynen valtameren rannalle. Seudun tunnetuin nähtävyys on edellisessä jutussa esitelty Hearst Castle, mutta löysimme muutakin kiinnostavaa ja nautimme pikkukaupungin tunnelmasta.
 
Cambria ei ole meille ennen matkasuunnitelman viimeistelyä edes nimenä tuttu, mutta päädymme tähän pikkukaupunkiin ennen kaikkea siksi, että se sijaitsee maineikkaan Hearst Castlen naapurissa. Haluamme ehdottomasti vierailla kuuluisassa kartanossa, ja tuntuu mukavalta viipyä saman tien kaksikin yötä, jolloin ehdimme tutustua alueeseen tarkemmin. Cambria sijaitsee jotakuinkin Los Angelesin ja San Franciscon välisen automatkamme puolivälissä upean rannikkotien Highway 1:n varrella. Kirjoitan Highway 1:sta oman juttunsa myöhemmin, mutta Hearst Castlesta löytyy jo julkaisemani kirjoitus Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle.


cambria_21

CAMBRIA PINES LODGE

Majapaikkamme Cambria Pines Lodge on meille jo nähtävyys sinänsä, sillä emme ole yöpyneet aiemmin tämäntyyppisessä amerikkalaisessa maalaishotellissa. Kylän laidalla sijaisevien rakennusten ulkonäkö tuo mieleeni jopa legendaarisen Twin Peaks -sarjan. Tunnelmallisen päärakennuksen ympärille levittäytyy yllättävän laaja alue, jonka yhteen rivitaloon mekin majoitumme. 

cambria_23


Cambria Pines Lodgen viihtyisällä alueella on monia erillisiä majoitusrakennuksia, huolella hoidettuja puutarhoja sekä puisten aitojen ympäröimä uima-allas, jossa lapset käyvät viileästä säästä huolimatta polskimassa.

cambria_22


Päärakennuksen baarissa soitetaan illalla elävää musiikkia ja Amerikan harmaat pantterit tanssahtelevat iloisesti country-sävelten tahtiin. Sisustus paksuine hirsineen, kivitakkoineen, jenkkilippuineen ja hirvensarvista tehtyine valaisimineen on tavallaan kliseinen, mutta erinomaisesti tällaiseen paikkaan sopiva.

cambria_24


Paikallinen aamiainen ei ole mielestämme mitenkään täydellinen, mutta kyseessä on toki myös tottumiskysymys. Valikoimasta löytyy esimerkiksi pannukakkua, paahtoleipää, munakokkelia sekä jokunen hedelmäkin, mutta toivoisimme enemmän raikkaita vaihtoehtoja. Mieleen jää pöydän antimia paremmin reipas eläkeläisten joukko, joka kysyy kohteliaasti meiltäkin lupaa laulamiseen. Pian joukko ikämiehiä kajauttaa ilmoille iloisen rautatieaiheisen laulun. Meitä ilahduttaa myös parkkipaikan laidalla viihtyvä musta Sofia-kissa, jonka kanssa teemme tuttavuutta useampaan kertaan. Jos sattuisin palaamaan Cambriaan, majoittuisin tänne varmasti toisenkin kerran. 


cambria_04

ELEPHANT SEAL VISTA POINT

Cambrian ympäristön sympaattisin nähtävyys löytyy rannikolta melko läheltä Hearst Castlea. Tuulisella hiekkarannalla majailee suuri merinorsujen eli norsuhylkeiden yhdyskunta. Kyseessä on suuri hyljelaji, jonka kookkaimmat urokset kasvavat jopa viisi metriä pitkiksi ja painavat yli kaksi tonnia.

cambria_03


Merinorsut ehdittiin metsästää 1800-luvun lopulla miltei sukupuuttoon, mutta laji saatiin suojelutoimilla pelastetuksi ja on nykyään hyvin elinvoimainen. Ensimmäiset yksilöt löysivät tiensä tänne Piedras Blancasin rannoille 1990-luvulla, minkä jälkeen yhdyskunta on kasvanut melkoisesti.

cambria_01


Piedras Blancasin seudulla on arvioitu elävän nykyään jopa 25.000 merinorsua. Näillä eläimillä on tapana palata pesimäkaudella omalle syntymärannalleen, joten niitä nähdään täällä varmasti jatkossakin. Kesäkuussa näkemiämme merinorsuja ei voi laskea tuhansissa, mutta paikalla on silti aivan riittävästi katseltavaa.

cambria_11


Merinorsut alkoivat kiinnostaa ohikulkijoita heti tänne asettumisensa jälkeen, mutta 1990-luvun meno oli nykyiseen verrattuna hyvin villiä. Silloin ihmiset kävivät häiritsemässä eläimiä mielensä mukaan, mutta nykyään toiminta on onneksi kehittynyt. Merinorsut saavat maata rauhassa ja ihmiset pysyttelevät siistien aitojen takana hieman syrjemmällä.

cambria_05


Näemme rannan tuntumassa myös muita eläimiä, sillä makupaloja kärkkyvät oravat tulevat tekemään kanssamme tuttavuutta. Mieleen jää myös komea kalkkunakondori, joka liitää juhlallisesti ylitsemme vain muutaman metrin korkeudella.

cambria_02


Merinorsujen tarkkaileminen on mielenkiintoista, vaikka eläimet näyttävätkin ensi näkemältä vain makaavan paikoillaan. Merinorsuilla on esimerkiksi hauskannäköinen tapa heitellä hiekkaa päälleen, ilmeisesti suojaksi auringolta. Joitakin yksilöitä näkyy meressä uimassa ja muutamat ryömivät hiekalla parempaa makuusijaa etsien. Merinorsuilla on myös erittäin voimakas ja kuuluva ääni. Rannan tapahtumia voi seurata Friends of the Elephant Sealin sivuilta löytyvästä livekamerasta. 


cambria_12

PIEDRAS BLANCAS LIGHT STATION

Merinorsujen rannan lähistöllä rannikkoa vartioi vuonna 1875 rakennettu Piedras Blancas Light Station. Ajattelimme käydä historiallisen majakan juurella, mutta yritys päättyy pettymykseen. Tiesin kyllä että tunnelmalliselta näyttävän rakennuksen sisälle pääsee vain ennakkoilmoittautumalla opastetulle kierrokselle, mutta yllätyn kun suljettu portti jättää ohikulkijat vajaan kilometrin päähän rannasta. Highway 1:n varrelta saa sentään zoomattua kohtalaisen valokuvan.


cambria_06

RAGGED POINT

Highway 1 on maanvyöryn vuoksi poikki, joten tiedämme ettemme pääse seuraavana päivänä jatkamaan matkaamme rannikkotietä pohjoiseen. Niinpä ajamme nyt kauniiden maisemien vuoksi lähes neljänkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Ragged Pointiin saakka, jossa käännymme hieman ennen tiesulkua ympäri. Maisematie on tällä osuudella läpikulkuliikenteen puuttuessa todella hiljainen ja ajaminen tuntuu poikkeuksellisen nautinnolliselta.

cambria_10


Ragged Point on ennen kaikkea hyvä näköalapaikka, josta kelpaa ihailla rannikkoa niin pohjoiseen kuin eteläänkin päin. Täältä pohjoiseen alkaa Highway 1:n kuuluisin maisemaosuus Big Sur, ja näkymä tuohon suuntaan onkin poikkeuksellisen vaikuttava. 

cambria_09


Kallionkielekkeiden tuntumassa toimiva Ragged Point Inn tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita. Täällä on myös yksi laajan Big Surin alueen harvoista bensa-asemista. Majatalon pihapiiri näyttää viihtyisältä. Ragged Point sopinee yöpaikaksi rauhaa ja merimaisemia arvostaville autoilijoille. Seudulla on myös jonkin verran patikkapolkuja. Kuntoilemaan pääsisi jo käymällä portaita pitkin jyrkänteiden alla mustahiekkaisella Young Creek Beachilla.

cambria_08


Maisemat ovat komeita myös etelään päin. Kesäkuun aurinko paistaa ja valtameren aallot lyövät rauhallisesti rantaan. Hyvällä tuurilla voisi nähdä erilaisia lintuja sekä merinisäkkäitä.

cambria_07


Pysähdymme vielä pari kertaa tien varteen paluumatkalla Ragged Pointilta kohti Cambriaa. Meri ja rantakalliot muodostavat toinen toistaan kauniimpia näkymiä.


cambria_13

MOONSTONE BEACH

Cambrian kylän parhaasta annista voi nauttia Moonstone Beach -nimisellä rannalla sekä sitä reunustavalla polulla. Puusta tehty siisti kävelyreitti on käydessämme osittain remontissa, mutta kävelemme silti pitkän pätkän edestakaisin.

cambria_16


Valtamereltä puhaltaa suolainen tuuli ja ilta-auringon säteet lämmittävät sopivasti. Tuntuu harvinaisen mukavalta viettää kiireetöntä iltaa tällaisissa maisemissa.

cambria_18


Olemme jo oppineet, että Kalifornian rannikolla voi tehdä mielenkiintoisia eläinhavaintoja miltei missä tahansa. Nyt esimerkiksi hylkeitä tai merisaukkoja ei näy, mutta ylitsemme lentää komea pelikaanien parvi. 

cambria_14


Moonstone Beachilla kulkee paljon ihmisiä, joista monet oletan paikallisiksi. Jotkut kokoavat ajopuista erilaisia rakennelmia. Muutama ihminen on kahlannut veteen ja näkyypä aaltoja haastamassa myös yksinäinen surfaaja. Moonstone Beach jää mieleen harvinaisen viihtyisänä paikkana, jossa kelpaisi viettää aikaansa vaikka illasta toiseen.


cambria_19

CAMBRIAN KESKUSTA

Cambrian pieni ydinkeskusta on muodostunut yksinkertaisesti nimetyn Main Streetin ympärille. Rakenne on siis hyvin samanlainen kuin monessa suomalaisessa maalaispitäjässä. Kadun varrella on muutama kahvila, pieniä putiikkeja, viinakauppa sekä Villin lännen elokuvat mieleen tuova saluuna. Hearst Castle on vaikuttanut oleellisesti kylän kehitykseen, tarjoten ensin työtä rakentajille ja houkutellen nykyään matkailijoita alueelle. 

cambria_21


Asioimme ainoastaan marketissa, josta ostamme voileipiä illaksi. Kadun varrelta löytyisi myös mahdollisuuksia viinin maisteluun. Cambrian lähistöllä on runsaasti viinitiloja, joita näemmekin seuraavana päivänä tie numero 46:n varrella, kun lähdemme edellä mainitun maanvyöryn aiheuttamalle kiertotielle.  

cambria_20


Cambrian keskustassa ei välttämättä ole mitään poikkeuksellista, mutta meistä tällainen periamerikkalainen pikkukaupunki tuntuu hauskalta tutustumiskohteelta. Tähtiliput, kookkaat lava-autot ja vastaantulijoiden leveä aksentti sopivat elokuvien tuomiin mielikuviin Amerikasta. Cambria täyttää hienosti odotuksemme kahden yön pysähdyspaikasta Highway 1:n varrella, sillä viihdymme mainiosti ja ympäristössä on mukavasti nähtävää. Rannikkotien varrella on toki monta muutakin hyvää vaihtoehtoa yöpymiseen, sillä se on täynnä upeita maisemia ja houkuttelevia pikkukaupunkeja.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kalifornian upean rannikkotien Highway 1:n varrella riittää runsaasti nähtävää. Yksi mieleenpainuvimmista kohteista on William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle, joka sykähdyttää kauneudellaan, puutarhoillaan ja maisemillaan.

Hearst Castle kohoaa San Simeonin alueella Highway 1 -rannikkotien varrella, suurin piirtein Los Angelesin ja San Franciscon välisen matkamme puolivälissä. Majoitumme kahdeksi yöksi Hearst Castlen liepeillä sijaitsevaan Cambriaan pikkukaupunkiin, josta ajaa linnan vierailukeskukseen vartissa. Jätämme auton suurelle parkkipaikalle ja käymme lunastamassa varaamamme pääsyliput palvelutiskiltä. Kyseessä on suosittu turistikohde, joten liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen Hearst Castlen nettisivuilta

hearstcastle_24


Linnaan tai oikeammin kartanoon tutustuminen on mahdollista ainoastaan opastetuilla kierroksilla, joita löytyy muutamia erilaisia. Oma valintamme on ensikertalaisille sopiva Grand Rooms Tour, jonka varrella nähdään Hearst Castlen päänähtävyydet. Kierros alkaa bussikuljetuksella, joka vie meidät vierailukeskuksesta ylös korkean kukkulan laella odottavalle kartanolle. Matkaan kuluu noin vartti ja sen aikana voi kuunnella nauhoitettua selostusta Hearst Castlen historiasta.

hearstcastle_19


Bussipysäkillä odottelee ammattitaitoinen opas, jolla riittää tarinoita koko vajaan puolentoista tunnin mittaisen kiertokävelyn ajaksi. Mukana seuraa myös toinen henkilökunnan jäsen, joka huolehtii turistiryhmän kasassa pysymisestä. Jättäytyisin välillä mielelläni valokuvaamaan hieman muiden jälkeen, mutta se ei ole täällä mahdollista. Puutarhoihin on kuulemma saanut tutustua omatoimisesti joskus aiempina vuosina.

hearstcastle_27


Kierros alkaa kauniista portaikosta, jota pitkin lähdetään kiipeämään puutarhaan. Kuulemme retken aikana paljon tarinoita kartanon rakennuttajasta William Randolph Hearstista, johon kaikki näkemämme henkilöityy. William Randolph syntyi vuonna 1863 varakkaan perheen ainoaksi lapseksi. Hänen isänsä George Hearst oli rikastunut Kalifornian kultaryntäyksessä ja menestyi niin liike-elämässä kuin politiikassakin.

hearstcastle_26


William Randolph pääsi jo nuorena johtamaan isänsä omistamaa sanomalehteä, jota lähti kehittämään rohkealla otteella. William Randolph Hearst kuuluu sensaatiolehdistön tärkeimpiin kehittäjiin ja onnistui luomaan populistisella tyylillään kokonaisen mediaimperiumin, johon kuului useampia kymmeniä lehtiä. Tunnetuimmista painotuotteista esimerkiksi Cosmopolitan on Hearst-yhtiöiden omistuksessa edelleen.

hearstcastle_25


William Randolph Hearst kerrytti itselleen valtavan omaisuuden mediabisneksessä, johon kuului sanoma- ja aikakauslehtien lisäksi myös radiokanavia sekä elokuvatuotantoa. Niitäkin tärkeämpi intohimon kohde oli kuitenkin Hearst Castlen rakentaminen sekä taiteen keräileminen, jotka olivatkin melkoisen kalliita harrastuksia. Oppaamme pysähtyy esitelmöimään pienelle aukiolle, jonka laidalta nousee portaikko yhteen tilan kolmesta vierastalosta. Casa del Sol on näyttävä ilmestys, joka kelpaisi helposti monen kartanon päärakennukseksikin.

hearstcastle_22


Aukion toiselta laidalta voi ihailla maisemaa kukkulan juurelle ja Tyynelle valtamerelle saakka. Sää on kirkastunut juuri sopivasti ja aurinko lämmittää mukavasti kevyen tuulen heiluttaessa puiden lehtiä. Kuulemme näkymistä nauttiessamme, kuinka William Randolph Hearst haaveili vuosien ajan loma-asunnon rakentamisesta isänsä hankkimalle karjatilalle San Simeoniin. Hearstilla oli täältä rakkaita lapsuusmuistoja ja hän kutsui paikkaa espanjankielisellä nimellä La Cuesta Encantada, Lumottu kukkula.

hearstcastle_01


Rakennusprojekti käynnistyi pian sen jälkeen, kun William Randolph Hearst peri tilan vuonna 1919 kuolleelta Phoebe-äidiltään. Suunnittelutyöhön palkattiin Julia Morgan, joka oli jo aiemmin työskennellyt Hearstien palveluksessa. Morgan kuuluu naisarkkitehtien uranuurtajiin, sillä hän oli ensimmäinen Kaliforniassa arkkitehtina työskennellyt nainen.

hearstcastle_21


Hearstin elämässä riitti muitakin tärkeitä naisia. Pohatta meni nelikymppisenä naimisiin itseään puolta nuoremman Millicent Willsonin kanssa. Pari sai viisi lasta, mutta avioliitto ajautui reilun kymmenen vuoden jälkeen karille Hearstin ihastuttua hädin tuskin täysi-ikäiseen näyttelijättäreen Marion Daviesiin. Daviesin näyttelijänurasta tuli Hearstille jonkinlainen pakkomielle, mutta puolison elokuvien ylenpalttisesta mainostamisesta Hearstin eri medioissa saattoi lopulta olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Hearstista ja alkoholismia vastaan kamppailleesta Daviesista tuli joka tapauksessa pari, joka pysyi yhdessä Hearstin kuolemaan saakka.

hearstcastle_20


Lumotun kukkulan kuvatuin paikka lienee Neptunuksen uima-allas, jota reunustaa antiikin temppelin julkisivu. Uima-altaan näyttävään ulkoasuun on haettu vaikutteita niin kreikkalaisesta kuin roomalaisestakin arkkitehtuurista. 

hearstcastle_13


Nousemme portaita pitkin ylemmäs ja näemme ohimennen taas yhden vierastalon, Casa del Monten. Hearst nautti ylellisten juhlien järjestämisestä ja viikonlopunviettoon saapui kuuluisia vieraita varsinkin Hollywoodin suunnalta. Charlie Chaplin, Greta Garbo, Joan Crawford, Clark Gable, Buster Keaton ja monet muut muistetaan valkokankaalta, mutta kävipä täällä myös poliitikkoja Sir Winston Churchillista lähtien. Vieraat pääsivät sujuvasti perille, sillä kukkulan juurelle rakennettiin oma lentokenttä.

hearstcastle_10


Päärakennuksen eli Casa Granden julkisivu on näyttävä ilmestys. Alkuperäisenä tarkoituksena oli rakentaa verrattain vaatimaton bungalow, mutta suunnitelmat laajenivat nopeasti. Hearst sai päähänsä paljon yksityiskohtaisia ideoita, joiden toteuttamiseen tarvittiin arkkitehti Morganin kokemusta ja teknistä tietämystä. Tontille kohosi jättimäinen päärakennus Casa Grande sekä matalampia vierastaloja.

hearstcastle_17


Hearst arvosti Morganin ammattitaitoa ja suostui usein arkkitehtinsa ratkaisuihin, mutta oli toisaalta myös arvaamaton rakennuttaja. Hearstin oikuista rakennuksia laajennettiin ja muokattiin moneen kertaan niin, että välillä jouduttiin myös purkuhommiin. Esimerkiksi Neptunuksen uima-allas rakennettiin kolmeen kertaan, kunnes herra Hearst oli tyytyväinen.

hearstcastle_07


Työmaan sijainti toi omat haasteensa, sillä kaiken materiaalin saaminen kukkulan huipulle ei ollut yksinkertaista. Suunnittelussa täytyi huomioida myös Kalifornian alttius maanjäristyksille. Työn laatu tuli todettua vuonna 2003, jolloin Hearst Castle selviytyi San Simeonin historian voimakkaimmasta maanjäristyksestä todella pienin vaurioin.

hearstcastle_08


Hearst Castlen työmaalla uurasti kokonaisen rakennusmiesten armeijan lisäksi paljon muitakin ammattilaisia. Tärkeässä osassa olivat käsityöläiset, joista monet olivat Euroopasta muuttaneita siirtolaisia. Heillä oli siis taito hioa koristeet ja maalata yksityiskohdat Hearstin toiveiden mukaisesti aitoon vanhan kotimaansa tyyliin.

hearstcastle_11


Yhdysvaltoihin 1930-luvulla iskenyt lama runteli Hearstin bisneksiä pahoin, mutta yhtiö säilyi pystyssä ja toimii yhä edelleen. Hearstin nykyinen pääkonttori on Manhattanilla kohoava pilvenpiirtäjä. Rahavaikeuksien lisäksi myös toinen maailmansota keskeytti Hearst Castlen rakennustyöt, sillä Kalifornian rannikolla pelättiin japanilaisten maihinnousua. 

hearstcastle_12


Keskenään hyvin toimeen tulleiden Hearstin ja Morganin yhteistyö Hearst Castlen rakentamisen parissa jatkui vuoteen 1947, jolloin Hearstin heikentynyt terveys pakotti hänet poistumaan Lumotulta kukkulalta viimeisen kerran. Hearst eli viimeiset vuotensa Marion Daviesin kanssa Beverly Hillsissä, kunnes menehtyi elokuussa 1951. Hearst Castle on toiminut turistinähtävyytenä kesäkuusta 1958 lähtien.

hearstcastle_09


William Randolph Hearst matkusteli lapsuudestaan lähtien paljon Euroopassa, josta hän sai paljon inspiraatiota niin taiteeseen kuin arkkitehtuuriinkin liittyen. Julia Morgan oli puolestaan opiskellut Pariisissa ja kiertänyt sieltä käsin eri maissa, joten molemmat tunsivat Atlantin takaisen arkkitehtuurin hyvin. Päärakennukseen on haettu inspiraatiota Santa María la Mayorin kirkosta Rondasta, jossa tosin on kahden sijasta vain yksi torni. Kuvan tuosta espanjalaisesta kirkosta voi käydä kurkkaamassa jutustani Huiman kaunis Ronda.

hearstcastle_05


Hearst Castle on jonkinlainen tyylien sekamelska, johon kartanon isäntä halusi mahduttaa matkoillaan näkemiään elementtejä muun muassa Italiasta, Egyptistä, Espanjasta ja Kreikasta. Kokonaisuus on silti hämmästyttävän kaunis niin rakennusten kuin vehreän puutarhankin osalta. 

hearstcastle_29


Kierros jatkuu tummasävyisiin sisätiloihin, jotka ovat kyllä ylellisiä, mutta eivät sykähdytä ainakaan itseäni niin paljon kuin aurinkoinen pihamaa. Sisätiloihin ei tutustuta tällä kierroksella erityisen perusteellisesti, vaan käymme vain muutamissa tärkeimmissä huoneissa. Nähtävää riittää kyllä aivan riittävästi näinkin. 

hearstcastle_28


Hearstin vieraat viettivät päivisin aikaansa esimerkiksi ratsastamalla tai tennistä pelaamalla. Iltaisin kokoonnuttiin cocktailien ja päivällisen äärelle. Ruokasali on näyttävä, joskaan ei erityisen kodikas tila. Pöydälle jätetyt ketsuppipullot muistuttavat Hearstin epävirallisesta tyylistä, johon kuuluivat myös paperiset lautasliinat.

hearstcastle_06


Tunnistan katonrajassa roikkuvat liput monia amerikkalaisia vieraita paremmin. Siellähän roikkuu Sienan Palio-kilpailusta tuttuja lippuja, jotka edustavat toscanalaisen kukkulakaupungin eri kortteleita. Tuosta aiheesta olen julkaissut vuosia sitten jutun Siena – hullun hevoskilpailun kaupunki. Tuntuu kuin Hearst olisi keräillyt tänne sitä sun tätä, mistä on sattunut Euroopan-matkoillaan pitämään.

hearstcastle_04


Saavumme biljardisaliin, jossa vieraat viettivät aikaansa pelien ja sohvalla istuskelun merkeissä. Hearstin päivät kuluivat yleensä toimistossa, joten vieraille jäi paljon aikaa kulutettavaksi ilman talon isännän läsnäoloa.

hearstcastle_31


Vieraat ohjattiin yleensä päivälliseltä yksityiseen elokuvateatteriin. Hearst näytti täällä useimmiten oman yhtiönsä elokuvia, joissa Marion Davies tietenkin esiintyi. 

hearstcastle_02


Kierroksemme viimeinen kohde on suuri uima-allas, joka on rakennettu Casa Granden sisälle. Antiikin Rooman kylpylöitä jäljittelevässä tilassa on sinisävyisiä mosaiikkilaattoja riittämiin. Mahtava allashuone antaa kierrokselle arvoisensa päätöksen.

hearstcastle_23


Bussi vie meidät takaisin vierailukeskukseen. Lumotun kukkulan maisemissa sijaitsi aikoinaan kaiken muun lisäksi Hearstin rakennuttama maailman suurin yksityinen eläintarha. Häkkiin joutuneiden eläinten lisäksi näillä pelloilla vaelteli kirahvien, kameleiden ja antilooppien kaltaisia kulkijoita. Vielä tänäkin päivänä San Simeonissa elää vapaana yli sadan seepran lauma, joka koostuu Hearstin tuomien eläinten jälkeläisistä. Emme harmiksemme näe seeproja lainkaan, vaikka ne voisi hyvällä onnella huomata vaikka Highway 1:n varrelta.

hearstcastle_30


Tilaamme vierailukeskuksen itsepalveluravintolasta hampurilaiset koko perheelle. Kontrasti ylellisen kartanon ja pikaruoan välillä on melkoinen, vaikka burgerit ihan maukkaita ovatkin. Tarjolla on tietenkin myös matkamuistomyymälä sekä Hearst Castlen historiaan liittyvä näyttely. Kierrämme näyttelyn mielellämme ympäri, mutta emme malta enää jäädä katsomaan lipun hintaan kuuluvaa 40-minuuttista dokumenttielokuvaa Hearst Castle – Building the Dream.    

hearstcastle_15


William Randolph Hearst on varmasti ollut mielenkiintoinen persoona. Mieleeni piirtyy kuulemani perusteella käsitys oikukkaasta pohatasta, joka tottui saamaan tahtonsa läpi joka tilanteessa. Hän ei juuri välittänyt yleisestä mielipiteestä ja eli häpeilemätöntä luksuselämää. Jotkut ovat kutsuneet Hearstia aikansa vihatuimmaksi mieheksi koko Amerikassa. Tähän hahmoon tarttui myös Orson Welles, jonka ohjaama ja näyttelemä Citizen Kane kuvaa satiiriseen tyyliin Hearstin elämää. Hearst ei voinut sietää filmiä lainkaan, mutta epäonnistui yrityksessään tuhota kaikki elokuvan kopiot. Citizen Kanesta ei tullut kassamagneettia, mutta kriitikot ovat arvostaneet sen jopa maailman parhaaksi elokuvaksi. 

hearstcastle_18


Vaikka Hearst Castle onkin rakennustyylinsä osalta melko sekava, voi sitä pitää myös poikkeuksellisen kauniina. Yksi Hearstin vieraista, irlantilaiskirjailija George Bernard Shaw, kuvasi kartanoa sanomalla, että tällaisen Jumalakin olisi rakentanut, jos hänellä olisi vain ollut tarpeeksi rahaa. Letkautus on hyvinkin osuva. Hearst Castle on ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys, joka pääsi ylittämään omat jo valmiiksi korkealle asettamani odotukset.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja