Seuraa somessa

Englanti

Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa

Julkaistu

-

Lontoon-matkan kohokohtiin kuului retki Harry Potter -elokuvien kuvauspaikkana toimineille Warner Brothersin studioille. Paikka on luonnollisesti Potter-fanien unelmakohde, mutta kyseessä on vaikuttava kokemus kenelle tahansa muullekin.

Huippusuosituksi noussut Harry Potter on brittikirjailija J. K. Rowlingin luoma hahmo, joka seikkailee seitsenosaisen kirjasarjan pääosassa. Harry on tarinoiden alussa 11-vuotias poika, joka aloittaa pian opinnot Tylypahkan velhokoulussa. Kirjojen pohjalta tehtyjä elokuvia on kahdeksan, koska viimeinen opus on siirretty valkokankaalle kahdessa osassa. En ole koskaan ollut erityinen Potterin fani, mutta olen nauttinut näkemistäni sarjan viidestä ensimmäisestä elokuvasta. Viimeistään studiokierroksen jälkeen haluan nähdä loputkin leffat ja saatan joskus tutustua vielä kirjoihinkin.

harrypotter_ron_hermione


Harry Potter -kierrokselle lähtemiseen täytyy valmistautua hyvissä ajoin. Klikkasin itseni studioiden verkkokauppaan lokakuussa, jolloin alkoi olla jo liian myöhäistä vuodenvaihteeseen ajoittunutta matkaa ajatellen. Kaikki perusliput oli myyty koko reissuviikkomme ajalta loppuun, mutta jäljellä oli vielä studioiden yhteistyökumppanin Golden Toursin paketteja. Paketti sisältää pääsylipun lisäksi bussikuljetuksen Lontoon keskustasta studioille, jotka sijaitsevat pääkaupungin ulkopuolella Watfordissa.

harrypotter_undesirable


Peruslippujen hinta yhdeltä aikuiselta on yli 50 puntaa ja Golden Toursin paketit ovat suunnilleen tuplasti kalliimpia. Kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle on tarjolla pieni alennus perhelipun muodossa. Paketin hinta tuntuu todella suolaiselta, mutta emme halunneet millään luopua perhematkalle suunnittelemastamme retkestä. Kun katselen nyt helmikuussa lipputilannetta, ei se ole juurikaan parempi. Joitakin peruslippuja löytyy aiemminkin, mutta jos haluaa kierrokselle heti aamusta, alkaa kunnon saatavuutta löytyä vasta kesäkuussa. Golden Toursin kautta retkelle pääsisi huomattavasti nopeammin.

harrypotter_bussi

Golden Toursin busseja kulkee Victorian, Baker Streetin ja King’s Crossin asemilta. Valitsemme jälkimmäisen, sillä täältähän myös Harry ja kumppanit aina nousevat Tylypahkan pikajunaan. King’s Crossin asemalla on Harry Potter -kauppa sekä paikka, jossa voi kuvauttaa itsensä työntämässä matkatavarakärryjä tiiliseinän lävitse. Tarinoista tuttua laituria 9 ¾ ei kannata lähteä sen enempää etsimään, sillä laiturialueelle pääsyyn tarvitsisi matkalipun. Elokuvan kohtaukset on filmattu laiturien neljä ja viisi välissä.

harrypotter_bussissa

Teeman mukaisesti teipattu kaksikerroksinen bussi lähtee vierekkäisten King’s Crossin ja St Pancrasin asemien välistä. Saavumme paikalle puoli tuntia ennen lähtöaikaa, mutta pysäkin eteen on muodostunut jo pitkä jono. Bussista ei mainosteippausten vuoksi näe kovin hyvin ulos, mutta erotamme alkumatkasta tuttuja Camdenin katuja. Teemabussin selkänojissa on näytöt, joista voi katsella elokuvasarjan avannutta Harry Potteria ja viisasten kiveä. Filmi pyörii automaattisesti, eli sitä ei voi kelailla. Matka Watfordissa sijaitseville studioille vie reilun tunnin, joten ehdimme nähdä elokuvasta noin puolet. Tämä on sujuvaa johdatusta Harry Potterin taikamaailmaan.

harrypotter_dragon


Saamme bussista poistuessamme studioiden pääsyliput sekä tiedon siitä, monelta meidän pitäisi palata samaan paikkaan paluukuljetusta varten. Heti sisäänkäynnin jälkeen voi vuokrata digitaalisen opaslaitteen ja napata mukaan ilmaisen passin, johon voi kerätä leimoja kierroksen varrelta. Studioiden avarassa aulatilassa meitä tervehtii suuri katosta roikkuva lohikäärme. Tarjolla olisi ruokailumahdollisuus, mutta jatkamme bussissa syömiemme eväiden voimalla eteenpäin. Lippuihimme merkittyyn sisäänpääsyaikaan on vielä yli puoli tuntia, mutta kävelemme suoraan kierroksen aloituspaikalle, jossa meidät toivotetaan saman tien tervetulleiksi sisään. 

harrypotter_ovi


Etenemme jonon jatkona ensimmäiseen huoneeseen, jossa on elokuvien tekoon liittyviä valokuvia. Kulmassa näkyy portaiden alle rakennettu huone, jossa Harry eli tympeän kasvattiperheensä hoteissa. Mieleeni jää seinällä pyörivä videopätkä, jossa kerrotaan elokuvasarjan avustajiksi päässeistä paikallisista lapsista, jotka kasvoivat vuosikausia kestäneiden kuvausten aikana aikuisiksi. Seuraavassa huoneessa katsellaan video, jossa annetaan ohjeita studiokierrosta varten. Tämän jälkeen saavutaan elokuvasaliin, jossa nähdään vielä yksi lyhyt Harry Potter -aiheinen filmi. Lopulta päästään myös varsinaiselle studiokierrokselle.

harrypotter_suurisali

Kierros alkaa näyttävästi Tylypahkan linnan Suuresta salista, jonne velho-oppilaat aina lukukauden alussa kokoontuvat. Olemme liikkeellä tammikuun alussa, joten saamme nähdä studioiden lavasteet Hogwarts in the Snow -teemaan koristeltuina. Esillä on siis runsaasti joulukoristeita ja moni paikka on peittynyt lumeen. Sali on vaikuttava ilmestys ja konkreettinen esimerkki siitä, että olemme päässeet keskelle aitoja elokuvalavasteita. Osa käytetyistä lavasteista purettiin pian käytön jälkeen, mutta jäljelle on jäänyt todella runsaasti ihmeteltävää.

harrypotter_lavasteet

Studiokierros etenee Suuren salin jälkeen täysin omaan tahtiin, mikä tuntuu oikein mukavalta. Uusia ihmisiä pääsee sisään ryhmä kerrallaan usein, joten omasta rauhasta on turha haaveilla. Ihmismäärä tuntuu hetkittäisestä hässäkästä huolimatta siedettävältä.

harrypotter_taikajuomat

Komeasti valaistuja lavasteita on hauska katsella ja muistella, miltä ne ovat elokuvissa näyttäneet. Hahmojen paikalla on kasvottomia nukkeja, jotka on vaatetuksen ansiosta helppo tunnistaa.

harrypotter_makuusali

Omatoimisen kierroksen alkuosassa on lavasteita, joita tutkiessa saa kierrellä hieman edestakaisin. Koko muu kierros on tämän jälkeen hyvin selkeä, joten mitään ei varmasti jää väliin.

lontoo_harrypotter_01

Nähtävillä on esimerkiksi velhokoulun rehtorin Albus Dumbledoren toimisto. Emme vuokranneet digitaalista opaslaitetta, mutta lavasteiden yhteydessä on lisätietoa tarjoavia infotauluja. Olisitko arvannut, että hyllyjä koristavat kirjat ovat todellisuudessa nahkalla verhoiltuja brittiläisiä puhelinluetteloita? On myös mielenkiintoista lukea vaikkapa neljästä linnusta, jotka esittivät vuorollaan Harryn Hedwig-pöllöä. Tuotantoon on tarvittu kaiken muun lisäksi taitavia eläinten kouluttajia. 

harrypotter_rohkelikko


Katselemme Tylypahkan tupia ja taikajuomien valmistamiseen tarvittavaa välineistöä. Tarjolla olisi myös mahdollisuus kuvauttaa itsensä lentämässä luudalla niin, että tilanteesta valmistetaan green screen -tekniikalla aidolta näyttävä elokuvakohtaus. Vastaavan videon tai valokuvan saisi myös parista muusta tilanteesta, mutta emme halua sen enempää jonottaa kuin maksaa pyydettyä hintaakaan.

harrypotter_hagrid


Alueella on runsaasti tutkittavaa, joten vaikka suurin osa esittelyteksteistä jää lukematta ja etenemme mielestäni suhteellisen ripeästi, kuluu lavasteiden keskellä yllättävän kauan. Yksi suosikkikohteistani on sympaattisen puolijättiläisen Rubeus Hagridin mökki. Sisään ei pääse, vaan kaikkea katsellaan aitojen takaa.

harrypotter_metsa


Kierros liikahtaa dramaattisesti erilaiseen ympäristöön, kun saavumme Kiellettyyn metsään. Suurten puiden juurelta nousee höyryä ja näky on ensi silmäyksellä lumoava, joskin kokemus kärsii hieman ihmisten määrästä.

harrypotter_hippogriff


Kielletyssä metsässä näkyy esimerkiksi valtavia hämähäkkejä, mutta ne pysyvät sopivan välimatkan päässä. Hämähäkkejä mukavampi hahmo on Hevoskotka Hiinokka, joka nyökyttelee päätään ja raottelee laiskasti silmiään.

harrypotter_seina


Kielletyn metsän halki johtava polku vie kohti King’s Crossin rautatieasemaa. Oikeaoppinen tie laiturille johtaa tietenkin tiiliseinän läpi. Toisin kuin oikealla King’s Crossin asemalla, täällä studioilla pääsee ottamaan tällaisia valokuvia ilman pitkää jonotusaikaa.

harrypotter_hogwarts_express


Hogwarts Expressin eli Tylypahkan pikajunan veturi höyryää jo lähtövalmiina. Valokuvaaminen on tällä paikalla vaikeaa, sillä eteen tulee jatkuvasti uusia ihmisiä. Onneksi monet heistä ovat pukeutuneet sopivasti Harry Potterin teemaan.

harrypotter_vaunu


Joudumme jonottamaan jonkin aikaa junan sisään, mutta haluamme tietenkin nähdä omin silmin millaisessa vaunussa Harry, Ron ja Hermione ystävineen matkustivat velhokouluun. Matkahaaveisiini kuuluu päästä joskus Skotlannissa kulkevan The Jacobite -höyryjunan kyytiin. Kyseessä on tosielämän Hogwarts Express, jonka reitti kulkee muun muassa elokuvista tutun Glenfinnanin kivisillan ylitse.

harrypotter_butterbeer


Näyttävän juna-aseman jälkeen vuorossa on ravintola Backlot Café, jota olemmekin jo ehtineet kaivata. Alan huolestua aikataulustamme, sillä meille kerrottiin etukäteen ravintolan odottavan kierroksen puolivälissä, ja olemme kuluttaneet studioilla tässä vaiheessa jo melkein kaksi ja puoli tuntia. Ravintolan palvelu on onneksi todella nopeaa ja onnistumme saamaan heti vapaan pöydänkin. Hampurilaiset ja hotdogit eivät ole erityisen laadukkaita tai edullisia, mutta kelpaavat kyllä nälkäisille. Maistan myös velhomaailman suosikkijuomaa kermakaljaa. Alkoholiton juoma on kinuskisen imelää. Muovisen tuopin saa ottaa matkamuistona mukaan.

harrypotter_backlot


Backlot Cafén vierestä pääsee pihalle tutkimaan ulkona odottavia lavasteita, joihin kuuluvat esimerkiksi kolmekerroksinen Poimittaislinjan bussi, professori Verson kasvihuone sekä Dursleyn perheen kotitalo, jossa Harry joutui lapsena asumaan.

harrypotter_anglia


Ulkona on alkanut sataa aivan kaatamalla ja koska aikataulumme alkaa tuntua hieman kireältä, käväisemme vain katoksen alla kääntymässä ja palaamme sitten lämpimiin sisätiloihin. Oven vieressä komeilee Ford Anglia, jolla Ron ja Harry lensivät Tylypahkaan elokuvassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio.

harrypotter_hahmoja


Toteamme netistä löytyvää studiokarttaa tutkiessamme, että ehdimme tutustua jäljellä oleviin kohteisiin suuremmin kiirehtimättä. Ohitamme silti seuraavaksi vastaan tulevan osion nopeasti, sillä erilaisten hahmojen rakentamisesta koostuva näyttely ei tunnu meistä erityisen mielenkiintoiselta. Esillä on esimerkiksi keskeneräisiä vahanukkeja, joista muotoutuu vaihe kerrallaan valmiita olentoja.

harrypotter_velhopankki


Seuraava todella vaikuttavalta näyttävä kohde on Gringotts Wizarding Bank eli Irvetan velhopankki. Juhlava tila on koristeltu marmorilla ja näyttävillä kattokruunuilla. Palvelutiskien takana päivystää muutama maahinen, tosin vain vahanuken muodossa.

harrypotter_tuho


Pankkisalin lisäksi päästään katselemaan holveja, joissa kimaltelee röykkiöittäin kultaa, hopeaa ja muita aarteita. Yksi kierroksen mieleenpainuvimmista paikoista on Irvetan velhopankin raunioitunut versio. Savun keskeltä paikalle ilmaantuu pian myös hurja tulta syöksevä lohikäärme.

harrypotter_viistokuja


Saavumme viimein odottamalleni Viistokujalle, joka on hieman vaatimattomampi kuin olin ajatellut. Turistien määrä laskee tunnelmaa, vaikkei se minään yllätyksenä tulekaan. Kenties pitkä studiokierroskin alkaa jo tässä vaiheessa vaatia veronsa.

harrypotter_viistokujalla


Viistokujan kauppojen näyteikkunoita on joka tapauksessa mukava tutkia. Studion jokainen lavaste on viimeistelty huolellisesti mielikuvitusta käyttäen. Voisin kuvitella, että lavastajien työ on ollut vaativuudesta huolimatta hauskaa.

harrypotter_hogwarts


Ihailemme Viistokujalta poistuttuamme muutamia Harry Potter -aiheisia maalauksia, kunnes saavumme kierroksen loppuhuipennukseen. Tylypahkan linnan pienoismalli on kookas, ja kun se komeilee lumisateessa elokuvien tunnusmusiikin soidessa taustalla, on näky suorastaan taianomainen.

harrypotter_pienoismalli


Katselemme pienoismallia pitkään ja monesta eri suunnasta. Studiokierros päättyy luonnollisesti suureen kauppaan, jossa on tarjolla kaikkea mahdollista taikasauvoista pehmopöllöihin ja kermakaljasta avaimenperiin. Kaupassa voisi kuluttaa paljonkin aikaa, mutta kun tyttäretkään eivät tällä kerralla kaipaa mitään ostettavaa, palaamme melko pian studioiden aulaan.

harrypotter_tyopoyta

Golden Toursin kuljetusten huonona puolena on hinnan lisäksi se, että paluuaika on ennalta määrätty. Me ehdimme olla perillä vajaat neljä ja puoli tuntia, jotka kuluivat hämmästyttävän nopeasti. Tuossa ajassa ehtii kyllä nähdä kaiken oleellisen ja saada studioista erinomaisen yleiskäsityksen, mutta olisi toki vielä mukavampaa jos kelloa ei tarvitsisi katsella lainkaan. Studiot ovat auki päivän mukaan joko iltakahdeksaan tai jopa iltakymmeneen, joten perillä voisi halutessaan viipyä aamusta iltaan.

harrypotter_taikaministerio


Astumme ulos vaakasuoraan vesisateeseen ja suunnistamme noin sadan metrin päässä odottavalle bussipysäkille. Sateenvarjoistakaan ei ole tässä kelissä juuri iloa, vaikka moni niitä käyttääkin. Pysäkillä on lohduttoman pitkä jono, mutta se koostuu ilmeisesti julkisen liikenteen bussia odottavista ihmisistä. Me kävelemme suoraan Golden Toursin linja-autoon, joten emme joudu värjöttelemään sateessa. Tulipahan kalliille bussilipuille ainakin jotakin vastinetta. Studioilta pääsee julkisen liikenteen bussilla neljän kilometrin päässä sijaitsevalle Watford Junctionin asemalle, josta kulkee junia eri puolille Lontoota.

harrypotter_diagonalley

Golden Toursin paluubussissa ei ole selkänojanäyttöjä, mutta menomatkalta tuttu elokuva pyörii parilla suuremmalla ruudulla jälleen alusta alkaen. Kosteiden ja mainosteipattujen ikkunoiden läpi ei näe pimeydessä mitään, mutta ruuhkan vuoksi noin puolitoistatuntiseksi venyvällä bussimatkalla on aikaa miettiä päivän antia. Aitojen elokuvalavasteiden täyttämät studiot ovat unelmien täyttymys Harry Potterin faneille ja upea kokemus kenelle tahansa, joka on yhtään aiheesta perillä. Vaikka kävinkin melko yksityiskohtaisesti läpi studiokierroksen huippukohtia, jäi paljon vielä kokonaan esittelemättä. Suosittelen siis hankkimaan liput todella hyvissä ajoin ja suuntaamaan kohti Harry Potterin taikamaailmaa!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
10 kommenttia

Kommentit

 1. Oho, jopas on suosittu, kun noin aikasin myydään liput loppuun. En tiedä olenko itsekään mikään jättifani, mutta olen kyllä kirjat lukenut. Hauskaa tuolla olisi käydä, vaikka hinta varsin kova onkin.

  • Mika / Lähtöportti

   15.2.2024 at 20:33

   Suosio pääsi yllättämään, mutta paikka on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikkei jättifani olisikaan. Potter-kirjat on nyt päässeet omalle lukulistalleni, jolla on tosin aika monta muutakin kirjaa 🙂

 2. Satu

  15.2.2024 at 19:15

  Kävin tuolla teinien kanssa juuri ennen kuin pandemia sulki maailman. Paikka oli todella vaikuttava Potter-fanien unelma, jossa meillä kului viitisen tuntia. Luin onneksi Aloe Veeraa-blogista, että liput todellak8n kannattaa varata ajoissa, joten varasin ne sitten syyskuussa helmikuiselle talvilomaviikolle 🙂 Studiolle oli kätevä matkustaa Lontoon keskustasta julkisilla, vaikkei ensimmäiseen paluubussiin aina mahtuisikaan.

  • Mika / Lähtöportti

   15.2.2024 at 20:49

   Tuolla saa varmasti aikaa kulumaan, varsinkin jos sattuu vielä Potter-fani olemaan. Huikea paikka, onneksi ehditte käymään ennen pandemiaa! Mukava kuulla että matka meni sujuvasti julkisilla, niin mekin olisimme tehneet jos tavallisia lippuja olisi ollut vielä jäljellä.

 3. Merja / Merjan matkassa

  18.2.2024 at 8:02

  Kiitos Mika kattavasta studioesittelystä! Tuo on minunkin seuraavalla Lontoon reissun to-do listalla. Olen lukenut suurimman osan kirjoista ja leffoista myös melkein kaikki on nähty. Hyvä tietää, että liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Lippuhankinnat meinaa jäädä aina viime tippaan.

  • Mika / Lähtöportti

   20.2.2024 at 19:56

   Kannattaa ehdottomasti käydä, studioilla on tosi paljon kiinnostavaa ja vaikuttavaa nähtävää! Liput pitää tosiaan hankkia todella hyvissä ajoin, eli studiovierailu ei välttämättä onnistu ihan ex tempore -matkalla 🙂

 4. Elina / elinanmatkalaukussa

  27.2.2024 at 18:26

  Tuolla olis haaveissa käydä, kun oon aikoinaan lukenut kaikki kirjat ja katsonut elokuvat. En oo aiemmin lukenut tästä paikasta postausta, joten oli tosi mielenkiintoista lukea minkälainen paikka tämä on! Tuo on arvokas vinkki, että melkeen katsoo lennot sen mukaan milloin tuolla on vapaita lippuja saatavilla (ettei jää ilman…). Näkyikö tuolla lainkaan pienempiä lapsia? Mietin nimittäin, että tämä olis parempi ajoittaa aikaan, kun lapset on isompia (vähintään ala-aste ikäisiä). Vielä ei oo kirjoja tai elokuvia katsottu alle kouluikäisten lasten kanssa. Mutta itteä tietty kiinnostais jo tuonne lähteä 😀

  • Mika / Lähtöportti

   27.2.2024 at 21:09

   Kiva että postauksesta oli iloa, tämä olisi varmasti sulle ihan ehdoton vierailupaikka! Lentolippuja on tosiaan paljon helpompi saada kuin studiokierroksen lippuja. En muista että tuolla olisi näkynyt kovin paljoa alle kouluikäisiä lapsia, joitakin varmaan, mutta kierros sopii paremmin vähän isommille. Ala-asteikäisiä lapsia näkyi paljon ja heille Harry Potter -kierros sopii oikein hyvin. Eli sun täytyy nyt ehkä harkita maltatko odottaa siihen saakka että lapset olisi koululaisia 😀

 5. Oukkidoukki

  21.3.2024 at 18:14

  Onpa mahtavan oloinen paikka, tuonne täytyy ehdottomasti päästä lasten kanssa! Kiitos informatiivisesta artikkelista, näin tiedämme mihin varautua ajoissa 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   21.3.2024 at 19:54

   Kiitos kommentista! Mukavaa että tästä oli hyötyä ja toivottavasti pääsette pian studioille! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Englanti

Pikainen paluu Lontooseen

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Käväisin maaliskuun puolivälissä jälleen Lontoossa, kun suuntasin kaverini Teron kanssa jalkapallomatkalle Englantiin. Valioliigaottelun näkeminen oli pääasia, mutta ehdimme nähdä sen lisäksi yllättävän paljon muutakin.

Lontoo tuntuu pari kuukautta aiemmin tehdyn matkan jäljiltä kovin kotoiselta. Terokin on käynyt Lontoossa pari kertaa, joten meillä ei ole suurta tarvetta suunnata tunnetuimmille nähtävyyksille. Saavumme kaupunkiin myöhään lauantai-iltana Birminghamista ja palaamme kotiin maanantaina, joten aikaa Lontoossa kiertelyyn ei jää tällä kerralla valtavasti. Ehdimme silti kokea monenlaista ja käydä parissa pubissakin. Suuntaamme esimerkiksi heti lauantai-iltana sopivasti kohdalle sattuneeseen The Hercules Pillarsiin, jossa vietetään Pyhän Patrickin päivän aattoa irlantilaisen kansanmusiikin ja tumman oluen merkeissä.


lontoo_0324_westham_astonvilla_3

Jalkapalloa London Stadiumilla, West HamAston Villa

Matkan teemana on jalkapallo, joten Lontoossa tärkeintä on päästä katsomaan kalenterissa olevaa West Hamin ja Aston Villan kohtaamista. Peli alkaa jo kahdelta sunnuntai-iltapäivällä, joten suunnistamme aamun sateen hälvetessä suoraan metrolla kohti Stratfordin asemaa ja London Stadiumia. Perille kannattaa saapua hyvissä ajoin pahimpien ruuhkien välttämiseksi ja toisaalta jalkapallotunnelmasta on mukava nauttia jo ennen peliä.

lontoo_0324_westham_astonvilla_5


London Stadium rakennettiin vuoden 2012 kesäolympialaisia varten, minkä jälkeen sitä on käytetty muun muassa jalkapallo-otteluiden, yleisurheilukilpailujen ja konserttien tapahtumapaikkana. West Ham pelaa London Stadiumilla nyt kahdeksatta kauttaan. Kapasiteetti on seuran aiempaan Upton Park -stadioniin verrattuna huomattavasti suurempi, mutta tunnelma kärsii kauas nurmesta jäävistä katsomoista. Lisäksi molemmissa päätykatsomoissa on suuret terassialueet, joita ei jalkapallo-otteluiden anniskelurajoitusten vuoksi voi kuitenkaan pelien aikana käyttää.

lontoo_0324_westham_astonvilla_2


Moni suomalainen jalkapallofani haaveilee Englannin Valioliigan otteluiden näkemisestä paikan päällä. Edellinen oma kokemukseni Lontoossa on Tottenhamin ottelusta vain paria kuukautta aiemmin. Lippujen saatavuus vaihtelee huomattavasti sen mukaan, minkä joukkueen kotiotteluun on pyrkimässä. Tässä suhteessa West Ham on helpoimmasta päästä, sillä ainakin piippuhyllyn paikkoja on monesti saatavilla ilman seuran jäsenyyden hankkimista. Lippujen ostaminen vaatii vain ilmaisen rekisteröitymisen West Hamin verkkosivuille. Otteluajankohdan lähestyessä tarjolle tulee myös kausikorttilaisten myyntiin vapauttamia ticket exchange -lippuja.

lontoo_0324_westham_astonvilla_4


Paikkamme ovat pitkän sivun keskellä ja näkymä kentälle on oikein hyvä, vaikka istummekin suuren stadionin ylimmällä rivillä. Kahden laadukkaan Valioliigajoukkueen tasainen kohtaaminen on viihdyttävää katseltavaa, joskin tunnelma jää edellispäivänä koettuun Wolverhamptonin spektaakkeliin verrattuna melko laimeaksi. Hienoimpia hetkiä koetaan heti joukkueiden astellessa kentälle, kun katsomossa kajahtaa West Hamin ikoninen tunnuskappale I’m Forever Blowing Bubbles. Ilmassa leijuvat saippuakuplat luovat kontrastia West Hamin maineelle karskien satamajätkien joukkueena. Kuplia nousee ilmoille myös kotijoukkueen maalien jälkeen sekä toisen puoliajan alussa.

lontoo_0324_westham_astonvilla_1


West Ham siirtyy vajaan puolen tunnin kohdalla johtoon, kun hyökkääjä Michail Antonio huudattaa kotiyleisöä komealla syöksypuskulla. Sama mies iskee toisella puoliajalla uudelleen, mutta maali hylätään videotarkistuksen jälkeen käsivirheenä. Vierailija Aston Villan otteet paranevat pelin edetessä ja lopulta italialaisvahvistus Nicolò Zaniolo tasoittaa. Aivan viime hetkille saadaan draamaa, kun West Ham survoo pallon väkisin maaliviivan ylitse ja katsomossa juhlitaan jo voittoa. Hymy kuitenkin hyytyy, kun tämäkin osuma hylätään pitkän videoiden pyörittelyn jälkeen käsivirheenä. Kotivoitto olisi nostanut tunnelman korkeammalle, mutta tasapeli 1–1 on pelitapahtumiin nähden ihan oikeutettu lopputulos.


lontoo_0324_beigelbake

Rosoinen Brick Lane

Siirrymme pelin jälkeen bussilla syvällä Itä-Lontoossa sijaitsevalta stadionilta hieman keskustaan päin. Päädymme trendikkään rähjäiselle Brick Lanelle, jossa kävin pikaisesti edelliselläkin Lontoon-matkallani. En suoranaisesti ihaile tätä katua, mutta persoonallinen alue kiehtoo silti mieltäni ja tiedän että sinne palaaminen onnistuu sujuvammin kaverin kanssa kuin perhematkalla. Ilta on jo hämärtymässä ja sunnuntaimarkkinoiden viimeisiä kojuja puretaan pois näkyvistä. Pysähdymme heti aluksi huippusuosittuun Beigel Bake -leipomoon ostamaan pientä evästä. Naapurissa toiminut perinteinen kilpailija Beigel Shop on sulkenut yllättäen ovensa helmikuussa.

lontoo_0324_trumanbrewery


Brick Lanen maamerkkeihin kuuluu Truman Breweryn rakennus, jossa toimi aikoinaan Lontoon suurin panimo. Oluttuotanto loppui jo vuosia sitten, mutta nykyään samoissa tiloissa voi käydä vaikkapa ostoksilla tai syömässä. Ruokaa on tarjolla monen muunkin oven takana. Brick Lane on oikea bangladeshilaisten ja intialaisten ravintoloiden keskittymä. Sisäänheittäjät esittävät kilpailevia tarjouksia ja lopulta mekin täytämme vatsamme curryntuoksuisessa ravintolassa.

lontoo_0324_bricklane_streetart


Rosoisen katutaiteen mekkana tunnettu Brick Lane on värikäs väylä, jonka varrella riittää katseltavaa. Pysähtelemme valokuvaamaan hienoimpia teoksia, mutta joukkoon mahtuu myös vähemmän viehättävää sotkua. Palaan joskus myöhemmin Brick Lanen tunnelmiin eri julkaisussa, jossa kerron tämän kadun lisäksi myös Notting Hillin Portobello Roadista sekä Camden Townin vilkkaasta pääkadusta Camden High Streetistä.


lontoo_0324_tower

Kävelyä Thamesin rannoilla

Suunnistamme Brick Lanelta vähemmän kiinnostavan alueen halki kohti Thames-joen rantaa. Ohitamme Tower of Londonin muurit aivan kuten kolmella aiemmallakin Lontoon-matkallani. Toivon ehtiväni seuraavalla kerralla linnan sisäpuolellekin. Nyt kävelemme joka tapauksessa aina yhtä komealle Tower Bridgelle.

lontoo_0324_riverthames


Sillalla on ilahduttavasti vähemmän ihmisiä kuin viimeksi uudenvuodenpäivänä, mutta tunnelmaa laskee ajoradalla sattunut onnettomuus. Autoilija on törmännyt pyöräilijään, jonka apuna on jo koko joukko pelastushenkilökuntaa. Emme jää pällistelemään tilannetta, vaan nautimme jokimaisemista.

lontoo_0324_queenswalk


Tower Bridgeltä kannattaa laskeutua joen eteläpuolella kulkevalle The Queens Walk -kävelytielle, jonka varrelta kelpaa ihailla vastarannan pilvenpiirtäjiä. Kävelin edellisellä matkalla täsmälleen samaa reittiä, mutta nyt on huomattavasti väljempää ja poutaisempaa sekä hieman lämpimämpääkin. Eletään Pyhän Patrickin päivän iltaa, joten odotan näkeväni vihreäksi valaistuja maamerkkejä. Niitä tulee kuitenkin vastaan vain hyvin vähän, näyttävimpänä museoitu sotalaiva HMS Belfast.

lontoo_0324_thames


Kävelyreitti ei jatku London Bridgen ohittamisen jälkeen heti rantaa pitkin. Mielessäni on ollut vierailu perinteikkäällä Borough Market -ruokatorilla, mutta aukioloajat eivät osu tälläkään reissulla yhteen päiväohjelmien kanssa. Viereinen Borough Yards ravintoloineen ja kauppoineen olisi vielä avoinna, mutta palaamme nyt mieluummin tilaisuuden tullen joen rantaan.

lontoo_0324_millenniumbridge


Ylitämme Thamesin tuttua Millennium Bridgeä pitkin. Näkymä kävelysillalta kohti suoraan edessä kohoavaa St Paulin katedraalia on yksi suosikkinäkymistäni Lontoossa. Toki myös maisema sillalta joelle päin on komea.


lontoo_0324_nealsyard1

Kuvauksellinen Neal’s Yard

Meille jää vielä lähtöpäivänä muutama tunti aikaa kierrellä kaupungilla. Suuria suunnitelmia ei ole, emmekä kaipaa mitään erityisiä nähtävyyksiä. Päätämme kurkata sopivasti vastaan tulevalle Neal’s Yardille, josta olen nähnyt houkuttelevia valokuvia. Värikäs sisäpiha onkin poikkeuksellisen kuvauksellinen.

lontoo_0324_nealsyard2


Neal’s Yardia ympäröi joukko yrityksiä, joista saa jotain herkullista syötävää tai juotavaa. Jatkamme tällä kertaa pian eteenpäin, mutta katselen vaihtoehtoja mahdollista seuraavaa Lontoon-matkaa ajatellen. Esimerkiksi aamiaisravintola 26 Grains, leipomo St. John ja viinibaari Casanova & Daughters näyttävät mukavilta. Pihan tunnetuin yritys lienee kauneus- ja hyvinvointituotteita myyvä Neal’s Yard Remedies, joka on kasvanut täältä maanlaajuiseksi ketjuksi.


lontoo_0324_coventgarden

Eloisa Covent Garden

Neal’s Yardilta on lyhyt kävelymatka ostosalue Covent Gardenin sydämessä sijaitsevalle kauppahallille. Sen edustalla esiintyvä katutaiteilija on juuri saanut jonglööriesityksensä täyteen vauhtiin ja tunnelma on mukavan leppoisa. Covent Garden on turistivetoisuudestaan huolimatta varsin viihtyisä paikka.

lontoo_0324_applemarket


Covent Gardenin kauppahalli on lähes kaksisataavuotias rakennus, josta elintarvikekauppiaat ovat saaneet väistyä muun liiketoiminnan tieltä jo kauan sitten. Kauppahallin Apple Marketissa on tarjolla maanantaisin antiikkia ja muina viikonpäivinä erityisesti käsitöitä. Sekä Apple Marketin että saman katon alta löytyvän East Colonnade Marketin käytäviä reunustavat monenlaiset merkkiliikkeet, eikä näillä kulmilla tarvitse kulkea nälkäisenä tai janoisena.

lontoo_0324_jubileemarket


Pidimme vuodenvaihteen perhematkalla erityisesti suuren kauppahallin vierestä löytyvästä Jubilee Marketista, jonka kirpputorimaisista kojuista löytyi lapsillekin mieluisia matkamuistoja sekä muuta pientä edullista ostettavaa. Täälläkin maanantai on antiikkipäivä, tiistaista perjantaihin tarjolla on sekalaista tavaraa ja viikonloppuisin Jubilee Marketista voi löytää taidetta sekä käsitöitä. 


lontoo_0324_ltmuseum1

Kiinnostava London Transport Museum

Meillä olisi vielä jäljellä puolitoista tuntia aikaa ennen lähtöä kohti Stanstedin lentokenttää, mutta Covent Gardenin ostosmahdollisuudet eivät innosta, eikä tässä vaiheessa viitsisi enää lähteä kovin kauas muuallekaan. Ratkaisuksi löytyy kauppahallien kulmalla näkyvä London Transport Museum, jonne suuntaamme spontaanilla päätöksellä. Tero on käynyt samassa museossa monta vuotta sitten ja muistan itse kiinnittäneeni liikennevälinemuseoon ohimennen huomiota edellisellä Lontoon-matkallani.

lontoo_0324_ltmuseum2


London Transport Museum esittelee kaupungin julkisen liikenteen historiaa mielenkiintoisella tavalla. Esillä on esimerkiksi busseja ja metrovaunuja eri aikakausilta. Erityisesti vuonna 1863 avatun maailman vanhimman metroverkoston historia on todella kiehtova. Vajaa puolitoistatuntinen osoittautuu aivan liian lyhyeksi vierailuajaksi, vaikka ehdimmekin kiertää näyttelyn jollakin lailla läpi. Tänne täytynee siis palata joskus uudelleen! London Transport Museumista on tulossa oma erillinen blogijulkaisunsa myöhemmin tämän vuoden aikana. 


lontoo_0324_puhelinkoppi

Loputtomien mahdollisuuksien kaupunki

Kävin Lontoossa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, mutta sitten kuluikin kaksikymmentä vuotta ennen kuin suuntasin seuraavan kerran Thamesin rannoille. Kun uusi Lontoon-matka vihdoin viime vuodenvaihteessa toteutui, en olisi uskonut palaavani samaan kaupunkiin vain paria kuukautta myöhemmin. Olen aina ymmärtänyt läntisen Euroopan suurimman kaupungin monipuolisuuden, mutta Lontoon varsinainen viehätys alkaa aueta itselleni vasta nyt.

lontoo_0324_londonbynight


Kansainvälisen metropolin vaihtelevissa kaupunginosissa on jotain kiehtovaa ja tekemistä riittäisi laidasta laitaan. Omalla listallani on nyt näiden reissujen jälkeen yhä parisenkymmentä aktiviteettia tai kohdetta, jotka odottavat tulevia Lontoon-matkoja. Ihan muutamassa kuukaudessa uutta Lontoon-reissua ei ole nyt tiedossa, mutta toivottavasti tällä vuosikymmenellä kuitenkin.

Jatka lukemista

Englanti

Ensikosketus Birminghamiin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Englannin toiseksi suurin kaupunki Birmingham toimi hyvänä välietappina maaliskuisen jalkapallomatkan varrella. Pelit jäivät tässä kaupungissa tällä kertaa näkemättä, mutta ehdimme saada jonkinlaisen käsityksen Birminghamista.

Matkaohjelmaamme kuuluu edellisessä jutussa kuvailtu ottelu Wolverhamptonissa, joka sijaitsee aivan Birminghamin kyljessä samalla metropolialueella. Yli miljoonan asukkaan Birmingham kuulostaa Wolverhamptonia kiinnostavammalta tutustumiskohteelta, joten päätämme yöpyä siellä, vaikka emme tiedä tästäkään kaupungista juuri mitään.

birmingham_25


Ehdimme kaverini Teron kanssa perille perjantai-illan hämärtyessä, jolloin meille jää vielä muutama tunti aikaa Birminghamiin tutustumiseen. Ehdimme kierrellä kaupungilla pari tuntia myös lauantai-iltapäivänä, ennen kuin lähdemme paluumatkalle Lontooseen. Yhdensuuntaisen junalipun saa edullisimmillaan 20 punnalla, jolloin matka-aika Lontooseen on noin kaksi ja puoli tuntia. Tarjolla on myös kalliimpia junia, jotka taittavat matkan lähes puolta nopeammin.


birmingham_01

New Streetin rautatieasema ja Ozzy the Bull

Lontoon-junat saapuvat viime vuosikymmenellä uudistetulle Birmingham New Streetin asemalle. Britannian vilkkain Lontoon ulkopuolinen rautatieasema vaikuttaa toimivan matkustajien kannalta erinomaisesti. Saman katon alla voi siirtyä suureen Bullring & Grand Central -ostoskeskukseen. Kompleksiin kuuluu esimerkiksi Selfridges-tavaratalo. Myös heti rautatieasemalla on runsas valikoima erilaisia ravintoloita.

birmingham_02


Siistin ja modernin aseman varsinainen nähtävyys on valtava mekaaninen härkä nimeltä Ozzy the Bull. Rockhenkinen hahmo on nimetty Birminghamin oman musiikkilegendan Ozzy Osbournen mukaan. Härkä rakennettiin vuoden 2022 Kansanyhteisön kisojen avajaisia varten ja se on sittemmin löytänyt pysyvän kodin New Streetin asemalta. Ozzy havahtuu kerran tunnissa, vartti tasatunnin jälkeen, jolloin sen silmät syttyvät kiilumaan ja otus kääntelee päätään eri suuntiin.


birmingham_20

Viihtyisä kanava-alue

Majoitumme aseman vieressä sijaitsevaan Holiday Inniin ja lähdemme pian suunnistamaan kohti Birminghamin viehättäväksi mainittua kanava-aluetta. Päädymme matkan varrella hieman kolkolle alueelle, kunnes edessämme välkkyy iltavalaistu kanava.

birmingham_24


Kanavan reunustama eloisa alue tunnetaan nimellä Brindleyplace. Seudun arkkitehtuuri on sekoitus vanhoja kauniita tiilitaloja sekä uutuuttaan kiiltäviä rakennuksia. Viihtyisää kanavan rantaa pitkin on mukava kävellä, vaikka valaistus onkin paikoitellen hieman hämyinen. Mietimme, kuinka usein joku öinen kulkija molskahtaa veteen.

birmingham_19


Seudulla on paljon erilaisia ravintoloita. Meillä alkaa olla jo kova nälkä ja perinteinen brittiläinen pubiruoka maistuisi mainiosti. Emme tee sen kummempaa taustatutkimusta, vaan astumme sisään sopivasti kohdalle sattuvaan Tap & Spileen.

birmingham_23


Pienessä kodikkaassa pubissa on sopivan väljää ja miellyttävä tunnelma. Asiakaskunnan ikähaarukka on suuri, sillä joukkoon mahtuu sekä iltaa aloittelevia nuoria että viinilasillisistaan nauttivia harmaantuneita pariskuntia. Fish and chips on hieman mauton verrattuna joihinkin aiemmin syömiini vastaaviin annoksiin, mutta vie kyllä nälän sopivasti.

birmingham_16


Jatkamme matkaa kanavan rantaa pitkin ja saavumme pian entistä vilkkaammalle alueelle. Portaat ylös nousemalla pääsee varsinaiseen ravintolakeskittymään, jossa perjantai-iltaa vietetään toinen toistaan kovemmalla soivan musiikin tahdissa. Nuorisobaarien jytke ei ole meitä varten, joten siirrymme pian sivummalle.

birmingham_18


Käväisemme ohimennen Brindleyplacen Central Square -aukiolla, joka näyttää näkemissäni kesäisissä kuvissa tyylikkäältä. Vesielementit ja puut pääsevät varmasti paremmin oikeuksiinsa aurinkoisella säällä.

birmingham_15


Siirrymme viileästä illasta Malt Housen suojiin. Suuri pubi vaikuttaa viihtyisältä. Televisioissa pyörii lähetys aivan naapurissa monitoimihalli Arena Birminghamissa pelattavasta All England -sulkapalloturnauksesta. Arvostettu kilpailu on houkutellut Birminghamiin sulkapallon ystäviä ympäri maailman, mutta tapahtuma jää nyt meiltä väliin. Aivan samoilla kulmilla on myös pari mahdollisesti perhematkailijoita kiinnostavaa kohdetta, nimittäin Legoland Discovery Centre sekä Sea Life -ketjun akvaario.

birmingham_17


Malt House on siisti paikka, jossa on varsin laaja juomalista. Keittiö on jo sulkeutunut, mutta emme onneksi kaipaakaan enää syötävää. Ilmapiiri on sopivan rauhallinen, vaikka perjantai-iltaa eletäänkin. Nautimme juomista ja muistelemme menneitä, kunnes palaamme kanavaa seuraavalle kävelytielle.

birmingham_21


Yksi kanavan ylittävistä silloista on Birminghamin maineikkaimmalle heavy metal -yhteelle omistettu Black Sabbath Bridge. Sillalla on normaalisti Ozzyn ja bändin muiden jäsenien kuvilla koristeltu penkki, mutta se on matkamme aikaan paikallisella verstaalla kunnostettavana.


birmingham_12

Centenary Square

Black Sabbath Bridgen ympärillä on useita meluisia baareja. Jatkamme Birminghamin sinfoniatalon ohitse Centenary Squarelle, jossa huomaamme näyttävästi kullatun patsaan. Birminghamin kolme seppää Matthew Boulton, James Watt ja William Murdoch ovat jättäneet jälkensä historiaan alueen teollisuuden ja erityisesti höyrykoneiden kehittäjinä. Tuntemamme tehon yksikkö watti on saanut nimensä juuri James Wattin mukaan.

birmingham_11


Centenary Squaren laidalla näkyy merkittäviä rakennuksia, kuten teatteritalo The Rep sekä Euroopan suurimmaksi julkiseksi kulttuuritilaksi mainittu Birminghamin kirjasto. Kymmenisen vuotta sitten valmistunut kirjasto näkyy kauas ja sitä pidetään uudistuvan Birminghamin symbolina.


birmingham_14

Birminghamin Chinatown

Meillä ei ole tarkempia suunnitelmia, vaan tällä kerralla minäkin tutustun itselleni uuteen kaupunkiin sattumanvaraisesti vaeltelemalla. Ajaudumme takaisin aseman suuntaan, minkä jälkeen kirkkaat värivalot houkuttelevat kohti seuraavaa illanviettoaluetta. Korttelit paljastuvat paikalliseksi Chinatowniksi.

birmingham_10


Kiinalainen kaupunginosa sai virallisen nimensä 1980-luvulla, mitä ennen alueelle oli muuttanut kiinalaistaustaista väestöä jo parin vuosikymmenen ajan. Vilkasta aluetta sävyttävät monet kiinalaiset ravintolat ja kaupat sekä suosittu Hippodrome-teatteri.

birmingham_13


Chinatownin yöelämän keskus on The Arcadian -rakennuskompleksi, jonka baarit huudattavat ämyreitään kilpaa keskenään. Tämä kohde sopisi tanssilattialle mieliville bilehileille, mutta me katsomme parhaaksi poistua takavasemmalle.


birmingham_06

Historiallinen Jewellery Quarter

Lähdemme varhain lauantaiaamuna Birminghamista junalla Wolverhamptoniin jalkapallo-otteluun ja palaamme iltapäivällä takaisin West Midlands Metro -nimisellä pikaraitiovaunulla. Lipun voi ostaa mobiilisovelluksella tai perinteiseen tapaan vaunussa päivystävältä rahastajalta. Raitiovaunu on huomattavasti junaa hitaampi, mutta sillä on pysäkkejä eri puolilla kaupunkia. Päätämme jäädä kyydistä Jewellery Quarterin kohdalla.

birmingham_26


Birminghamin Jewellery Quarter on historiallinen kaupunginosa, joka tunnetaan korutuotannon keskuksena. Alueen kulta-aikaa elettiin juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa, jolloin koruala työllisti täällä kymmeniätuhansia ihmisiä. Sota-aikaan tuotettiin kunniamerkkejä, sotilaspukujen nappeja ja muuta aiheeseen liittyvää, mutta 1930-luvun lama iski Jewellery Quarteriin rajusti.

birmingham_09


Jewellery Quarter on noussut vähitellen uuteen kukoistukseen. Aiemmin pelkästään korujen tuotantoon keskittyneen alueen ensimmäiset kuluttajille suunnatut kaupat avattiin 1970-luvun lopulla ja Jewellery Quarterissa on nykyään yli sata koruliikettä. Jewellery Quarter mainitaankin Euroopan suurimpana korukaupan keskuksena ja siellä valmistetaan yhä merkittävä osa Britanniassa tuotettavista koruista. Aluetta kehitetään myös jonkinlaiseksi luovien alojen keskukseksi.

birmingham_08


Lähdemme kävelemään aluetta halkovaa pääkatua pitkin keskustan suuntaan ja ohitamme vanhan Brookfieldsin hautausmaan. Kyseessä ei ole mikään erityinen nähtävyys, mutta näemme paljon komeita sammaloituneita hautakiviä.

birmingham_07


Jewellery Quarterin tärkeimpänä maamerkkinä voi pitää liikenneympyrän keskellä komeilevaa Chamberlain Clockia. Kello on peräisin 1900-luvun alusta ja se on nimetty paikallisen poliitikon Joseph Chamberlainin mukaan. Vieressä toimii tyylikäs Rose Villa Tavern -pubi. Jewellery Quarter tunnetaan nykyään korujen lisäksi myös monista ravintoloistaan ja eloisista baareistaan.


birmingham_03

Maaliskuisen Birminghamin kirsikankukat

Kanava-alue on omien vähäisten kokemustemme perusteella Birminghamin parasta antia, joten käännymme jälleen seuraamaan vesiväylää. Sulkuporttien takaa löytyy hauskannäköisiä kapeita jokiveneitä. Löydämme pian itsemme jälleen Arena Birminghamin ja Malt House -pubin kulmalta.

birmingham_05


Löydämme sattumalta Oozells Squaren, jonka kirsikankukat ovat maaliskuun puolivälissä parhaimmillaan. Harmi vain, että harmaa taivas laimentaa väriloistoa. Taustalla kohoaa taidegalleria Ikon Gallery.


birmingham_04

Muuta koettavaa Birminghamissa

Vierailuaikamme miljoonakaupungissa on kovin lyhyt, joten meiltä jää monta kohdetta kokonaan näkemättä. Aivan ydinkeskustassa olisi keskeinen Victoria Square kaupungintaloineen ja suihkulähteineen. Kivenheiton päässä kaupungintalosta kohoaa Birminghamin katedraali. Tarjolla on myös kasvitieteellinen puutarha sekä useita museoita, joista Birmingham Museum & Art Gallery kuuluu arvostetuimpiin ja Thinktank soveltuu tieteestä ja tekniikasta kiinnostuneille. Myös linnamainen Aston Hall on museokäytössä. Komeaan rakennukseen liittyy paljon kummitustarinoita.

birmingham_28


Makean ystävien ykköskohde Birminghamissa on vuonna 1824 perustetun suklaayhtiön vierailukeskus Cadbury World, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Jos palaan joskus Birminghamiin, olisi kiinnostavaa tutustua myös Custard Factoryn luovaan keskukseen, joka ravintoloineen ja seinämaalauksineen muistuttaa käsittääkseni hieman Tallinnan Telliskiveä.

birmingham_27


Birmingham olisi helppo mahduttaa toisenkin jalkapallomatkan ohjelmaan, sillä mehän emme tällä kerralla edes käyneet kummankaan kaupungin oman joukkueen stadionilla. Sekä maineikas Aston Villa että vaatimattomammin menestynyt Birmingham City pelaavat jo 1800-luvun lopulla avatuilla omilla historiallisilla areenoillaan.

birmingham_29


Birmingham ei liene Britannian houkuttelevimpia matkakohteita, mutta jos tie jostain syystä vie West Midlandsin alueelle, saa miljoonakaupungissa kyllä helposti kulumaan päivän jos toisenkin. Kun muistelen Birminghamin kanavien rantoja sekä tutkin nyt jälkikäteen mitä kaikkea jäi näkemättä, alkaa palaaminen tuntua yllättävänkin houkuttelevalta. Eihän sitä tiedä, jos päätyisin Birminghamiin toisenkin kerran.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja