Seuraa somessa

Englanti

Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle

Julkaistu

-

Vietimme vuoden vaihtumisen aikoihin reilun viikon mittaisen perheloman Lontoossa. Ohjelmassa oli runsaasti erilaisia elämyksiä, kokemuksia, nähtävyyksiä sekä kävelyä ympäri kaupunkia.

Mind the gap kajahtaa kovaäänisistä Heathrow’n lentokentän junalaiturilla. On ehtinyt kulua kahta päivää vaille kaksikymmentä vuotta edellisestä kerrastani Lontoon liikennevälineissä, mutta ainakin kuulutukset ovat pysyneet ennallaan. Moni asia on myös muuttunut, joten on ilo tutustua läntisen Euroopan suurimpaan kaupunkiin pitkästä aikaa.

lontoo_kadut_03


Haluamme näyttää ensimmäistä kertaa Englantiin päässeille lapsillemme Lontoon tärkeimmät maamerkit, mutta ohjelmassa on paljon muutakin. Reilu viikko on kuitenkin sen verran lyhyt aika, että joudumme karsimaan monta kiinnostavaa kohdetta, vaikka kävelemmekin metromatkojen ohessa parhaimmillaan 17 kilometriä päivässä. Käyn nyt näkemiämme kohteita läpi niin, että mukaan mahtuu toivottavasti paljon vinkkejä muillekin Lontooseen matkustaville. Järjestys on suurin piirtein matkaohjelmamme mukainen.


lontoo_kensington_01

Kuninkaallinen Kensingtonin palatsi

Matkamme ensimmäinen nähtävyys on laajan puistoalueen laidalla kohoava Kensingtonin palatsi, joka toimii nykyään muun muassa prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen virka-asuntona. Palatsista on avattu yleisölle kolme erilaista kokonaisuutta, jotka tutustuttavat kuningatar Victorian lapsuudenkotiin, kuningas Yrjö II:n valtiosaleihin sekä kuningatar Maria II:n valtiosaleihin. Tarjolla on siis mukavan vaihteleva kattaus kuninkaallista historiaa, josta kerron lisää erillisessä blogijutussa myöhemmin.


lontoo_puistot_02

Lontoon viihtyisät puistot

Heti Kensingtonin palatsin edustalla levittäytyy Kensington Gardens, joka muuttuu itään päin kuljettaessa Hyde Parkiksi. Nurmi vihertää talvellakin, lammissa riittää vesilintuja ja hiekkapohjaisella Rotten Row’lla näkyy ratsastajia. Paikalliset koirat huvittelevat jahtaamalla oravia, joita hyppii nurmella ja puiden oksilla paljon.

lontoo_puistot_01


Lontoosta löytyy ilahduttavan paljon puistoja. Emme tällä kerralla ehdi katsomaan St James’s Parkin pelikaaneja ja myös vierailu Regent’s Parkissa jää odottamaan seuraavaa matkaa. Samoin tutustuminen Hyde Parkin Winter Wonderlandiin ja sen tivoliin jää väliin.


lontoo_buckingham_01

Mahtipontinen Buckinghamin palatsi

Kuningas Charles III:n virka-asunto eli Buckinghamin palatsi kuuluu Lontoon tunnetuimpiin maamerkkeihin. Olen pitkästynyt joskus kauan sitten seuratessani vahdinvaihtoseremoniaa palatsin edustalla, mutta tällä kerralla pysähdymme paikalla vain ohimennen. Kohtuuhintainen tutustuminen sisätiloihin olisi mahdollista kesäaikaan.


lontoo_windsor_01

Retki Windsoriin

Vietämme yhden päivän retkellä Windsorin pikkukaupungissa, jonka päänähtävyys on Britannian vanhin ja suurin kuninkaallinen linna. Windsorin linnan harmaiden muurien sisäpuolella odottavat hämmästyttävän upeat sisätilat, jotka tuntuvat yhtä aikaa sekä mahtipontisilta että kodikkailta. Suurin osa ajastamme kuluu linnan alueella, mutta teemme myös pienen kävelykierroksen muualla kaupungissa. Windsor sijaitsee paikallisjunamatkan päässä Lontoosta ja siitä on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.


lontoo_skygarden_01

Maisemat yli kaupungin Sky Gardenista

Eräs Lontoon parhaista ilmaisista nähtävyyksistä löytyy 20 Fenchurch -pilvenpiirtäjän huipulta. Sky Garden koostuu näköalatasanteesta, sisätiloihin rakennetusta puutarhasta, parista ravintolasta sekä baari- ja kahvilapalveluista. Vierailu on tosiaan ilmainen, mutta oma paikka täytyy varata ennakkoon. Vierailuajat vapautuvat varattaviksi kolme viikkoa etukäteen maanantaisin. Varauslippua näyttämällä pääsee turvatarkastuksen kautta hissiin ja olemme huipulla yllättävänkin nopeasti. Katettuja tiloja ei ole ravintoloita lukuun ottamatta lämmitetty, joten puutarhassa on viileää. Harva keskittyy melko vaatimattoman puutarhan kasveihin, sillä ehdottomassa pääosassa ovat maisemat.

lontoo_skygarden_03


Sky Gardenista on erinomainen näkymä Thames-joelle. Idässä päin Tower of London ja Tower Bridge ovat lähellä, kun taas suoraan edessä etelässä huomio kiinnittyy yksinäiseen pilvenpiirtäjään The Shardiin sekä sotalaiva HMS Belfastiin.

lontoo_skygarden_02


Lännessä maisema avautuu keskusta-alueelle, josta voi erottaa vaikkapa St Paulin katedraalin sekä maailmanpyörä London Eyen. Sää on vierailumme aikaan pilvinen, mutta näkyvyys on silti hyvä. Maisema olisi varmasti vielä näyttävämpi auringonpaisteella tai vaihtoehtoisesti pimeällä kaupungin valojen loisteessa.


lontoo_lionking_01

Sykähdyttävä Leijonakuningas Lyceum Theatressa

Matkan odotetuimpia hetkiä on Leijonakuningas-musikaali, jota on esitetty Lyceum Theatressa pian neljännesvuosisadan ajan. Vuonna 1834 avattu historiallinen teatteri on juhlava paikka. Saavumme ovelle jo tuntia ennen esitystä, muttemme suinkaan ole ensimmäisiä. Yläkatsomoon kiivetään pitkät portaat, minkä jälkeen joudumme odottelemaan hetken baarin puolella ennen katsomoiden avautumista.

lontoo_lionking_02


Yksi Lontoon West Endin rakastetuimmista musikaaleista täyttää kaikki odotukset. Elton Johnin säveltämät musiikkinumerot ovat todella näyttäviä ja tarinan pääjuonta pystyy seuraamaan vaikkei jokaista englanninkielistä sanaa ymmärtäisikään. Muutama vitsi saattaa jäädä käsittämättä, mutta sillä ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Esitys kestää väliaikoineen noin kaksi ja puoli tuntia, minkä jälkeen on hauskaa kävellä hetki West Endissä, kun monien eri teattereiden esitykset päättyvät samoihin aikoihin ja hyväntuulinen kansa täyttää kadut. West Endissä on lähes neljäkymmentä teatteria, joten valinnan varaa riittää.


tottenham_06

Jalkapallo-ottelu Tottenham Hotspur Stadiumilla

Oman matkani kohokohtiin kuuluu Valioliigan jalkapallo-ottelu, jossa Tottenham saa vieraakseen Bournemouthin. Pohjois-Lontooseen kohonnut uusi moderni stadion on huomattavasti suurempi kuin edellisellä Lontoon-matkalla näkemäni Tottenhamin entinen kotiluola White Hart Lane. Tottenham lyö jännittävässä ottelussa hyvin pelanneet vieraansa 3–1. Valioliigan otteluihin on kovan kysynnän vuoksi hieman haastavaa saada lippuja, mutta toisaalta Lontoossa on runsaasti ammattilaisjoukkueita, joten tarjonta on runsasta.

Jalkapallokokemuksesta voi lukea lisää jutusta Jalkapalloa Lontoossa, Tottenham–Bournemouth.


lontoo_harrods_01

Ostoksilla Lontoossa

Muu perhe viettää jalkapalloseikkailuuni kuluneen ajan Lontoon tärkeimmällä ostoskadulla Oxford Streetillä. Sieltä löytyykin runsaasti esimerkiksi teineille sopivia liikkeitä. Muuten ostostemme määrä jää vähäiseksi, vaikka kiertelemmekin kauppojen ympäristössä jonkin verran. Tungeksimme hetken yllä olevassa kuvassa taustalla näkyvän Harrodsin tavaratalon ahdistavassa alennusruuhkassa, mutta pieniä ostoksia löytyy paremminkin Covent Gardenin alueelta ja varsinkin siellä toimivalta kirpputorimaiselta Jubilee Marketilta.

lontoo_bondstreet_01


Ihailemme runsaita jouluvaloja esimerkiksi Bond Streetin varrella, jossa tummapukuiset miehet päivystävät luksusliikkeiden ovilla ja useimmille ohikulkijoille riittävät näyteikkunaostokset.

lontoo_arcade_01


Bond Street päättyy Piccadilly-kadulle, jonka varrella teen omat ostokseni Lontoon vanhimmassa kirjakaupassa Hatchardsissa. Valikoin mukaan Lontoon siirtolaisista kertovan Nazneen Khan-Østremin teoksen London: Immigrant City. En ole ehtinyt lukea opusta vielä loppuun, mutta se kuvaa kaupunkia erittäin mielenkiintoisella tavalla. Piccadillyltä lähtee pari kaunista pientä kauppakujaa, jotka ovat varsinkin näin joulun aikaan oikein kuvauksellisia.

lontoo_leadenhall_01


Kaupungin tunnetuin kauppakuja lienee Leadenhall Market, joka on oikeastaan kokonainen ostoskeskus. Paikalla on käyty kauppaa jo satojen vuosien ajan ja Leadenhall Market on vilahtanut esimerkiksi ensimmäisessä Harry Potter -elokuvassa. 

lontoo_coaldropsyard_01


Kiinnostava ja huomattavasti edellisiä paikkoja hiljaisempi uusi tuttavuus on entisiin hiilivarastoihin avattu ostos- ja viihdekeskus Coal Drops Yard. Emme kaipaa alueen läpi kulkiessamme sen enempää ruokaa, juomaa kuin kauppojen kiertelyäkään, mutta paikka vaikuttaa oikein viihtyisältä esimerkiksi illanviettoa ajatellen. 


lontoo_piccadilly_02

Lontoon ihmispaljoutta ja joulumarkkinoita

Lontoon jouluvalot ovat vielä uudenvuoden aikaan täydessä loistossaan ja ne ovat huomattavasti näyttävämpiä kuin edellisellä matkallamme kaksikymmentä vuotta sitten. Kävelemme eräänä iltana keskeiselle Piccadilly Circukselle ja päädymme poikkeuksellisen ruuhkaiseen ihmispaljouteen.

lontoo_piccadilly_01


Lontooseen tuntuu pakkautuneen paikoitellen liikaa turisteja, joita me toki itsekin olemme. Piccadillyn vilkkaasta risteyksestä lähtee useampi katu, joiden jouluvalot haluamme joka tapauksessa nähdä. Ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy tietenkin myös paljon hiljaisempia alueita.

lontoo_leicestersquare_01


Ahdasta on myös Leicester Squaren joulumarkkinoilla. Muutamat Lontoon joulumarkkinoista jatkuvat uudenvuoden yli, mutta emme pääse täällä samanlaiseen joulutunnelmaan kuin Berliinissä vuotta aiemmin. Olimme sielläkin vasta tapaninpäivän jälkeen, mutta Berliinin suuret markkinat onnistuivat tempaamaan Lontoota paremmin jouluisiin tunnelmiin.

lontoo_trafalgar_01


Trafalgar Squarella on kohtalaisen väljää, vaikka aukiota reunustavan National Galleryn edustalla joulumarkkinatoimintaa onkin. Ihailemme kauniisti valaistuja suihkulähteitä ja joulukuusta sekä seuraamme pienellä nurmialueella hyppivien hiirten touhuja. Nämä ovat vain hauskoja pikku siimahäntiä, mutta Lontoossa on myös useamman miljoonan yksilön kokoinen rottaongelma.


lontoo_thames_01

Unohtumattomia iltakävelyitä Thamesin varrella

Matkan parhaisiin elämyksiin kuuluvat iltakävelyt Thames-joen varrella kaupungin valoja ihaillen. Charing Crossin aseman vierestä löytyvät Golden Jubilee -sillat ovat erinomaisia paikkoja nauttia jokimaisemasta. Kahden kävelysillan välissä kulkee rautatie. Varsinkin maisema itään päin on huikea, kun täysikuu loistaa St Paulin katedraalin yläpuolella ja miljoonakaupungin valot hohtavat kirkkaassa illassa.

lontoo_londoneye_01


Myös näkymä toiselta kävelysillalta länteen on kaunis. Maisemaa hallitsee kirkkaasti valaistu London Eye, jossa käyminen ei kuulunut suunnitelmiimme. Suuri maailmanpyörä onkin ohi kulkiessamme pienen teknisen vian vuoksi suljettu ja alkuvuodesta on tiedossa lähes kuukauden mittainen suurempi remontti.

lontoo_westminster_01


Joen varrelta kelpaa ihailla myös parlamenttitaloa ja Big Beniä. Kuuntelemme kuuluisan kellotornin kello kahdeksan lyönnit Westminster Bridgellä, minkä jälkeen alkaakin tehdä mieli After Eight -minttusuklaata. Herkkuja ei kuitenkaan ole käsillä, joten suuntaamme ihailemaan Westmister Abbeyn kirkon näyttävää julkisivua. Westminster Abbeyssa olisi mukava vierailla joskus sisällä asti.

lontoo_towerbridge_01


Toinen iltakävelymme ei ole yhtä miellyttävä, sillä taivaalta alkaa vihmoa vettä kiihtyvään tahtiin. Sää pysyy onneksi muuten suurimman osan matkasta poutaisena. Viileä viima tulee tutuksi ja aurinko pilkahtaa esiin vain harvakseltaan, mutta sateenvarjoille on tarvetta vain kahtena päivänä. Sateenvarjot ovat käytössä, kun ohitamme Tower of Londonin linnan ja tungeksimme komean Tower Bridgen ylitse.

lontoo_millenniumbridge_01


Palaamme etelärannalta joen pohjoispuolelle hieman myöhemmin Millennium Bridgeä pitkin. Kävelysillalta on suora näkymä hienosti valaistulle St Paulin katedraalille. Maisema lumoaa niin, ettei sadekaan enää harmita. Kirkko näyttää suuremmalta kuin olin kuvitellut. Haluaisin tutustua siihen joskus tarkemmin ja vaikkapa kiivetä myös kupoliin katselemaan maisemia. 


lontoo_littlevenice_01

Seesteinen Little Venice

Lontoossa voi kulkea veden äärellä muuallakin kuin Thamesin rannalla. Nautimme Little Venicenä tunnetun alueen tunnelmallisista kanavista, joissa kelluu pitkiä mutta kapeita jokiveneitä. Seutu on hiljaista ja tuntuu melkein siltä kuin olisimme siirtyneet toiseen kaupunkiin. Samalla tulee mieleen, että jokiveneretki voisi olla kiinnostava tapa tutustua Englantiin. 


lontoo_bricklane_01

Rosoinen Brick Lane

Haluamme nähdä Lontoon kuuluisimpia katuja, joista yksi on East Endistä löytyvä Brick Lane. Värikäs väylä on kuvauksellinen, mutta sen rosoisuus menee paikoitellen rähjäisen puolelle. Vaihtelevan tasoista katutaidetta on paljon. Mukaan mahtuu upeita teoksia sekä toisaalta myös pelkkää sotkua. Brick Lane tunnetaan myös etnisistä ravintoloista ja alueella asuu varsinkin Bangladeshista saapuneita maahanmuuttajia jälkeläisineen. 


lontoo_portobelloroad_02

Tyylikäs Notting Hill

Lontoon kuuluisiin katuihin kuuluu myös markkinoistaan tunnettu Portobello Road, joka halkoo tyylikästä Notting Hillin kaupunginosaa. Täälläkin on värikästä, mutta ilmapiiri on paljon Brick Lanea hienostuneempi. Sivukaduilla on kauniita pastellivärein maalattuja taloja, jotka vetävät valokuvaajia puoleensa. Löydämme myös Notting Hill -elokuvasta tutun kirjakaupan kahteen kertaan – toisen tiloja on käytetty kuvauksissa ja toinen on aito kirjakauppa, joka toimi käsikirjoittajan inspiraationa.  


lontoo_camden_01

Vilkas Camden Town

Askeleemme johtavat myös Camden Towniin, joka on ilmeeltään jotakin rähjäisen Brick Lanen ja siistin Portobello Roadin väliltä. Ympärillä on runsaasti ihmisvilinää, monenmoisia putiikkeja, seinämaalauksia ja vaihtoehtokulttuuriin sopivaa henkeä. Kiertelemme Stables Marketilla, käymme kahvilassa ja katselemme Little Venicestä tänne johtavaa kanavaa, mutta Camden jää meille hieman etäiseksi. Brick Lanesta, Notting Hillistä ja Camden Townista on tulossa laajempi yhteinen juttunsa myöhemmin. 


lontoo_abbeyroad_01

The Beatlesin Abbey Road

Lontoossa päätyy helposti paikkoihin, joissa on hämmentävän paljon ihmisiä. Tämäkin hiljaisen asuinalueen keskeltä löytyvä suojatie näyttää aivan tavalliselta, paitsi että sen ympärillä parveilee suuri joukko kummallisesti käyttäytyviä ihmisiä. Syy löytyy Johnista, Ringosta, Paulista ja Georgesta, joiden kadun ylitys ikuistettiin samalla paikalla eräänä elokuisena aamupäivänä vuonna 1969. Syntyi yksi musiikkimaailman ikonisimmista kuvista eli The Beatlesin Abbey Road -levyn kansi. Itse en kehtaa mennä kuvattavaksi, varsinkaan kun ohi pyrkivät autoilijat eivät juuri arvosta tiellä toikkaroivia turisteja. Saan silti napattua kuvan tuntemattomaksi jääneen porukan Abbey Roadin ylityksestä.

lontoo_abbeyroad_02


Suojatie ylittää kadun aivan The Beatlesin käyttämän Abbey Road -äänitysstudion vieressä. Studioille ei pääse noin vain sisään, vaikka ovi onkin houkuttelevasti raollaan. Kadunpuoleiseen aitaan on kirjoitettu paljon erilaisia terveisiä ja naapurissa toimii matkamuistokauppa. Käväisemme siellä kuuntelemassa hetken Penny Lanea ja Come Togetheria, minkä jälkeen palaamme kadulle. Kivenheiton päässä kuuluisasta suojatiestä on taas hiljaista.


lontoo_canonbury_02

Rauhallinen pubi-ilta Canonburyssa

Matkoilla on välillä onni nähdä eri puolilla maailmaa asuvia kavereita. Lontoossa tapaamme Rantapallon kautta tutuksi tulleen Kristan, joka muutti tänne joitakin vuosia sitten koiransa kanssa. Ilta kuluu mukavasti kuulumisia vaihtaessa ja mikä olisikaan brittiläisempi kohtauspaikka kuin pubi. The Marquess Tavern tuntuu kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin autenttiselta. Sisustus on pelkistetty ja baaritiskin äärellä nuokkuu pari vanhaa kanta-asiakasta. Useimmat Lontoon pubeista ovat lapsiystävällisiä ja esimerkiksi tänne myös koirat ovat tervetulleita. Syön fish & chipsiä, joka on yksi reissun maukkaimmista aterioista. Tämä ei tosin ollut mikään kulinaristimatka, sillä turvaudumme usein edullisiin ketjuravintoloihin.

lontoo_canonbury_01


The Marquess Tavern sijaitsee siistissä ja rauhallisessa Canonburyn kaupunginosassa, jossa turistinen Lontoo tuntuu kaukaiselta. Kohtaamme metroasemalle suunnistaessamme yhden Lontoon tuhansista ketuista. Toinen kettu käveli meitä vastaan jo aiemmin lähempänä keskustaa, joten yllätys ei ole enää kovin suuri, mutten osannut ennen matkaa kuvitella Lontoota kettubongaajan paratiisiksi.   


lontoo_harrypotter_01

Harry Potter -kierros Warner Brothersin studioilla

Viimeinen kokonainen matkapäivä kuluu kaupungin ulkopuolella Warner Brothersin studioilla, joilla on kuvattu kaikki kahdeksan Harry Potter -elokuvaa. Studiokierros keskittyy pelkästään Harry Potteriin ja on velhon faneille todellinen unelmakohde, mutta viihdyttää taatusti kaikkia, jotka ovat aiheesta yhtään perillä. Olen itse nähnyt suurimman osan elokuvista, joten aihepiiri tuntuu tutulta. Aidot elokuvalavasteet ovat todella näyttäviä ja kierros on yllättävänkin laaja, joten tutkittavaa riittää pitkäksi aikaa. Harry Potter -studioista on tulossa oma blogijulkaisunsa myöhemmin.


lontoo_kadut_02

Lontoon-matka pähkinänkuoressa

Matka oli todella mukava kokemus ja alan nyt kolmannella yrityksellä päästä hieman jyvälle siitä, miksi niin moni on ihastunut Ison-Britannian pääkaupunkiin. Lontoo on kuin eräänlainen yhteen kasvaneiden kylien valtava mosaiikki, jossa on paljon toisistaan eroavia kaupunginosia. Ruuhkainen keskusta tuntui tällä kerralla pakolliselta kohteelta, mutta jos kaupunkiin palaisi useammin, viettäisin enemmän aikaa muillakin alueilla.

lontoo_underground_01


Nautin Lontoon metroissa ja busseissa matkustamisesta, sillä näin voi aistia kaupungin sykettä paikallisten ihmisten seurassa. Julkisen liikenteen kuulutukset, kyltit, metrotunnelit ja eri näköiset asemat ovat mielestäni oleellinen osa Lontoo-kokemusta tarjoten arkisen näkökulman kaupunkiin. Lontoon julkisen liikenteen käyttäminen on varsinkin Google Mapsin avustuksella helppoa. Hankimme metroaseman automaatista Oyster-matkakortit, vaikka maksamisen pitäisi toimia myös lähimaksuominaisuudella varustetulla luottokortilla. Oysteriin voi ladata joko matkapäiviä tai maksaa yksittäisiä matkoja sen mukaan, kumpi tuntuu omalla kohdalla edullisemmalta.

lontoo_kadut_01


Lontoo kuuluu niihin paikkoihin, joissa tekeminen ei lopu koskaan kesken, joten mielessäni on jo suunnitelmia tulevia reissuja varten. Esimerkiksi Towerin linnaan olisi kiinnostavaa tutustua ja perinteinen iltapäivätee pitäisi vihdoin sovittaa matkaohjelmaan. Näköaloja voisi Sky Gardenin jälkeen ihailla vaikkapa The Shardista tai London Eyestä käsin. Mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla myös uusi The Garden at 120, joka ei sijaitse valtavan korkealla, mutta on ilmainen näköalapaikka. Listallani on myös Hampton Courtin palatsi, kasvitieteellinen puutarha Kew Gardens, ruokatarjonnastaan tunnettu Borough Market sekä muutama museo. Lisäksi toivon sekä musikaalien että jalkapallon kuuluvan myös tulevien Lontoon-matkojen ohjelmaan. Aika näyttää, milloin pääsen Thamesin rannoille seuraavan kerran.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

Kommentit

  1. Lontoossa olisi erittäin mukavaa käydä. Itselläni on omasta käynnistäni jo reilut kymmenen vuotta aikaa, kun asuin kesän verran Lontoon lähellä. Silloin jäi käymättä useampi paikka, joka ei siihen aikaan kiinnostanut toisin kuin nyt. Erityisesti muutama museo kiinnostaisi tällä hetkellä.

    • Mika / Lähtöportti

      21.1.2024 at 20:19

      Ai olet asunut sielläkin? On kyllä totta, että mielenkiinnon kohteet vaihtuvat vuosien varrella. Koko ajan uudistuvassa kaupungissa riittäisi varmasti muutenkin nähtävää, ja pitkän tauon jälkeen on usein mukava palata tuttuihinkin paikkoihin.

  2. Jenni / Unelmatrippi

    27.1.2024 at 17:25

    Minullakin on vierähtänyt edellisestä Lontoon-vierailusta noin kymmenen vuotta. Reissua sinne ei ole nyt juuri suunnitelmissa, mutta eiköhän sinne tule jossain vaiheessa taas lähdettyä. Seuraavalla kerralla kiinnostaisi erityisesti Sky Garden, sillä en ole käynyt siellä. Mahtavat näkymät.

    Ja idea jokiveneistä kiehtoisi muuten kovasti minuakin! Katsoin taannoin erään YouTube-videon, jossa pariskunta matkasi vuokraveneellä muutaman päivän jossain vähän syrjemmässä kuin Lontoossa. Se näytti tosi hauskalta ja alkoi heti houkutella. Saas nähdä, tuleeko joskus testattua.

    • Mika / Lähtöportti

      29.1.2024 at 19:13

      Sky Garden on kyllä käymisen arvoinen ja ilmainen sisäänpääsy on suuri etu The Shardiin tai London Eyeen verrattuna. Näköalapaikoista on tulossa meille vuoden ensimmäisen päivän perinne. Edellinen vuosi alkoi suosittelemaltasi Panoramapunktilta Berliinistä.

      Jokivene kuulostaa mainiolta, täytyisi vain selvittää kuinka helppoa sellaisella olisi liikkua. Uskon että Englannista saisi aivan uudenlaisen ja tosi mielenkiintoisen käsityksen jokia pitkin kulkemalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Englanti

Mielenkiintoinen London Transport Museum

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävin edellisellä Lontoon-matkallani kaupungin liikennevälinemuseossa, joka osoittautui todella mielenkiintoiseksi paikaksi. Museossa voi tutustua menneen ajan julkisiin kulkuvälineisiin ja esimerkiksi maailman vanhimman metroverkoston historiaan.

Suunnittelen yleensä matkojani melko huolellisesti, mutta tämä museovierailu on hyvin spontaani ratkaisu. Meille jää puolitoista tuntia ylimääräistä aikaa ennen lentokentälle lähtöä, jolloin päätämme astua sopivasti kohdalle osuvaan museoon. London Transport Museum sijaitsee Covent Gardenin vilkkaan kauppahallin naapurissa ja vain kivenheiton päässä monista West Endin teattereista, joten perille päästäkseen ei tarvitse suunnistaa syrjäkylille.

lontoo_0324_ltmuseum1


Museon nettisivuilla kerrotaan, että sisäänpääsyyn tarvitaan lipun lisäksi ennakkoon varattu vierailuaika. Tämä saattaa pitää vilkkaampina ajankohtina hyvinkin paikkansa, mutta me pääsemme maaliskuisena maanantaina lipunmyyntitiskin kautta jonottamatta sisään. London Transport Museumin pääsyliput ovat vuosipasseja, eli niillä pääsisi takaisin museoon niin monta kertaa kuin vuoden aikana ehtii. Museo on avoinna joka päivä joulua lukuun ottamatta. Kohde sopii hyvin koko perheelle ja meidänkin vierailumme aikaan paikalla pyörii ryhmä innokkaita päiväkotilaisia. Pieniä lapsia varten löytyy kaksikin hauskannäköistä leikkialuetta.

londontransportmuseum_05


Aloitamme näyttelyyn tutustumisen yläkerrasta. Julistenäyttely Global Poster Galleryssa olisi juuri alkamassa opastettu kierros, mutta emme malta jäädä kuuntelemaan sujuvaa selostusta. Siirrymme sen sijaan tutkimaan vanhoja metrovaunuja. Niiden sisällä voi aistia kuinka esimerkiksi materiaalit ja kyltit kuvastavat aina omaa aikaansa.  

londontransportmuseum_04


Museon mielenkiintoisin anti liittyy omasta mielestäni nimenomaan metron historiaan. Lontoon metro on ollut toiminnassa jo vuodesta 1863 lähtien, joten se on koko maailman vanhin. Esillä on esimerkiksi metrojunia vetänyt höyryveturi vuodelta 1866.

londontransportmuseum_02


On hauskaa seurata animaatiota, joka kuvaa metroverkoston laajenemista vuodesta toiseen. Metrokartan katselemisesta saa sitä enemmän irti, mitä paremmin kaupungin tuntee. Esillä on myös painettuja karttoja eri aikakausilta.

londontransportmuseum_08


Lueskelen museossa tietoa metrotunneleiden kaivamisesta sekä siitä, kuinka liukuportaiden keksiminen on helpottanut liikkumista. Lontoossa on silti edelleen joitakin syvälle maan alle rakennettuja asemia, joiden laitureille pääsee ainoastaan vanhaan tapaan hissillä tai portaita pitkin. Mieleeni tulee Russell Squaren asema, jota käytin tälläkin Lontoon-matkalla. Museossa käsitellään menneisyyden vastapainoksi myös tulevaisuutta, sillä esillä on tietoa vaikkapa lippujärjestelmien kehittämisestä.

londontransportmuseum_09


Vanhat metrovaunut ja bussit ovat todella kiehtovia, sillä ne kertovat omalla tavallaan tarinoita Lontoon historiasta. Nautin matkoillani suuresti siitä, kuinka julkista liikennettä käyttämällä pääsee aistimaan paikallisten ihmisten jokapäiväistä elämää ja arkea. Monet Lontooseen sijoittuvat muistoni liittyvätkin liikennevälineisiin. Mikä olisikaan lontoolaisempaa kuin punainen kaksikerroksinen bussi, jonka jarrut kirskuvat sateisella kadulla? Kaikki kaupungissa käyneet muistavat varmasti myös metroissa toistuvan mind the gap -kuulutuksen.

londontransportmuseum_06


Lontoon kaduilla on liikkunut entisaikaan myös raitiovaunuja. Ensimmäinen hevosvetoinen raitiovaunu aloitti toimintansa pari vuotta ennen metron valmistumista, mutta vetojuhdaksi vaihtui pian höyrymoottori. Myöhemmin raitiovaunut alkoivat kulkea sähköllä ja rinnalle tulivat myös johdinautot. Raitiovaunujen merkitys supistui kasvavan metroverkoston ja joustavammin kulkevien bussien vuoksi, joten raitiovaunuliikenne lakkautettiin kokonaan vuonna 1952. Nykyään Lontoossa operoi jälleen raitiovaunuja, mutta niiden vaikutus koko kaupungin liikenteeseen on kovin pieni, sillä linja kulkee kaukana keskustan eteläpuolella.

londontransportmuseum_11


Osa näyttelystä kertoo julkisen liikenteen työntekijöiden tehtävistä maailmansotien aikana. Kuvassa oikealla näkyvä linja-auto muokattiin normaalista käytöstä niin sanotuksi taistelubussiksi, jolla kuljetettiin ensimmäisen maailmansodan sotilaita rintamalle. Metrotunneleilla on puolestaan ollut tärkeä rooli suojapaikkana, sillä ihmiset ovat sotien aikana paenneet pommituksia maan alle. Mieleeni jäävät seinille asetellut valokuvat Kiovasta ja Harkovasta, joissa nykypäivän ukrainalaisten on täytynyt etsiä samalla tavoin turvaa metroasemilta.

londontransportmuseum_01


On kiinnostavaa tutustua Lontoon julkisen liikenteen graafisen ilmeen historiaan. Kylttien, opasteviittojen ja karttojen täytyy olla todella selkeitä, sillä ne ohjaavat päivittäin tuhansittain erilaisia matkustajia. Varsinkin metrokylttien ajaton design kuuluu Lontoon ehdottomiin tunnusmerkkeihin. Pyöreään metrotunnukseen on tehty viimeksi kuluneiden sadan vuoden aikana vain pientä hienosäätöä. Kirjasintyyppi on nimetty kehittäjänsä Edward Johnstonin mukaan.  

londontransportmuseum_07


Museon tilat ovat verrattain pienet, joten sisälle ei mahdu kovin suurta määrää erilaisia vaunuja tai busseja. London Transport Museumiin kuuluukin myös syrjemmällä Länsi-Lontoossa sijaitseva Acton Depot, jonne on koottu huomattavasti laajempi valikoima liikennevälineitä sekä muita museoesineitä. Ensisijaisesti varastointiin tarkoitettu Acton Depot on avoinna vain joinakin viikonloppuina vuodessa, joten siellä vierailemista voi olla hankalaa ajoittaa Lontoon-matkan yhteyteen.

londontransportmuseum_10


Käytettävissämme olleet puolitoista tuntia kuluvat liian nopeasti, vaikka ehdimmekin saada museosta hyvän käsityksen. Sopiva vierailuaika riippuu aina omista mieltymyksistä, mutta itse varaisin tänne mielelläni vähintään kaksi tai miksei kolmekin tuntia. Aikamme alkaa loppua, joten kiirehdimme museon viimeisen osan halki kohti vaatenaulakkoa ja uloskäyntiä. Niinpä kahvila ja kauppa jäävät meiltä näkemättä. Kaupasta saisi ostaa vaikkapa metron penkkien verhoilussa käytetystä kierrätysmateriaalista tehtyjä laukkuja ja muita tuotteita. Jos oikein innostuu, voi kotiinsa tilata jopa samalla materiaalilla verhoillun sohvan.

lontoo_0324_ltmuseum2


London Transport Museum tutustuttaa sekä vanhoihin liikennevälineisiin että koko kaupungin historiaan. Lontoon kasvaminen suureksi metropoliksi ei olisi ollut mahdollista ilman toimivaa julkista liikennettä, jonka avulla työpaikat ovat tehokkaasti saavutettavissa suhteellisen kaukanakin sijaitsevista kodeista käsin. Vaikka päädyinkin museoon sattumalta, olisi tämän kohteen väliin jättäminen ollut virhe. Nautin vierailusta ja voisin palata tähän museoon toistekin.

Lisätiedot museosta löytyvät London Transport Museumin omilta nettisivuilta.

Jatka lukemista

Englanti

Lontoon värikkäät Brick Lane, Notting Hill ja Camden Town

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Lontoo on täynnä kiinnostavia ja keskenään erilaisia alueita. Nyt haistellaan curryn tuoksua rappioromanttisella Brick Lanella, maleksitaan Notting Hillin pääkadulla Portobello Roadilla sekä ihmetellään värikkään Camden Townin vilskettä.

Englannin pääkaupungin kuuluisista kaupunginosista voisi helposti koota pitkän listan. Tälle kierrokselle valikoitui kolme turistienkin suosimaa aluetta, joita yhdistää silmiinpistävä värikkyys, mielenkiintoinen etninen historia sekä selkeä pääkatu, jonka halki kulkemalla saa kokea vaihtelevia tunnelmia. Kävin näissä kolmessa kaupunginosassa vuodenvaihteen perhematkalla, minkä lisäksi palasin vielä Brick Lanelle uudelleen kaverin kanssa maaliskuussa. Tervetuloa mukaan!


bricklane_10

Brick Lane

Itä-Lontoossa kulkeva Brick Lane tunnetaan erityisesti katutaiteesta, curryravintoloista sekä boheemista tunnelmasta. Noin kilometrin mittainen katu ylettyy trendikkäille Shoreditchin ja Spitalfieldsin alueille, joten se vetää puoleensa paljon matkailijoita. Brick Lane on yksi Lontoon kansainvälisimmistä kaduista ja sitä kutsutaan suuren bangladeshilaisyhteisön ansiosta Lontoon Banglatownin sydämeksi. Eteläaasialaisia on saapunut alueelle 1960-luvulta lähtien, mutta jo ennen heitä täällä on riittänyt muita maahanmuuttajia, kuten juutalaisia ja irlantilaisia.

bricklane_05


Kuljen molemmilla matkoillani Brick Lanen halki pohjoisesta etelään päin. Kadun mielenkiintoinen osa alkaa Bethnal Green Roadin risteyksestä, josta saavutaan hetkessä kuuluisan bageleista tunnetun leipomon kohdalle. Vielä vuodenvaihteessa täällä sai seurata ikuiseksi luultua kahden vierekkäisen leipomon kilpailua, mutta keltaisesta kyltistä tunnettu Beigel Shop laittoi helmikuussa yllättäen lapun luukulle. Niinpä jälkimmäisellä vierailulla onkin helppo valita jäljelle jäänyt Beigel Bake ja asettua jonon jatkoksi. Ikoniseksi mainitun leipomon palvelu on tehokasta, joten pääsemme yllättävän nopeasti valitsemaan bagelit haluamillamme täytteillä.

bricklane_06


Syömme ostoksemme kadun varrella ja katselemme, kuinka Brick Lanen sunnuntaimarkkinoiden kojuja puretaan ja pakataan autojen kyytiin. Bagelin rakenne on odottamaani sitkeämpi, mutta lohitäytteinen leivonnainen maistuu oikein hyvältä. Väitän silti, että Beigel Baken pitkä jono johtuu enemmän perinteikkään leipomon saavuttamasta kulttimaineesta ja somesuosiosta kuin siitä, että tuotteen laatu olisi aivan poikkeuksellinen.

bricklane_08


Brick Lanen varrelta on turha etsiä merkkiliikkeitä, mutta vintage-henkisiä vaatepuoteja löytyy runsaasti. Ostoksien kannalta tänne kannattaa tulla edellä sivuttujen markkinoiden ansiosta nimenomaan sunnuntaisin. Brick Lanen nähtävyyksiin kuuluu Truman Breweryn rakennus. Täällä toimi aikoinaan yksi Euroopan suurimmista panimoista, mutta nykyisin tilat on saatu uuteen käyttöön tapahtumapaikkana, johon kuuluu alueen henkeen sopivia kauppoja sekä ravintoloita. 

bricklane_09


Brick Lanen tiiliseinät ja muut pinnat ovat suurimmaksi osaksi katutaiteen peitossa. Joukkoon mahtuu poikkeuksellisen upeita teoksia, mutta suuren osan voi luokitella vähemmän viehättäväksi sotkuksi. Kokonaisuus on joka tapauksessa niin värikäs, että miljöössä on mielestäni jotain hyvin kiehtovaa. Vaimo ja tyttäret eivät olleet rähjäisestä ympäristöstä yhtä innoissaan, joten halusin siksi palata Brick Lanelle kaverin kanssa tehdyn jalkapallomatkan yhteydessä.

bricklane_07


Yksi näyttävimmistä katutaideteoksista on belgialaisen Peter Roan maalaama kurki, joka löytyy Brick Lanen sivukadulta Hanbury Streetiltä. Roan eläinmaalausten tyyli on helposti tunnistettava, ja mieleeni tulevatkin Málagassa näkemäni saman taiteilijan työt. 

bricklane_01


Brick Lane on suuri curryntuoksuisten bangladeshilaisten ja intialaisten ravintoloiden keskittymä. Hintavetoinen kilpailu on kovaa, joten saamme kuulla innokkailta sisäänheittäjiltä monta tarjousta erilaisista kokonaisuuksista. Kuljemme hetken edestakaisin, kunnes Standard Balti House parantaa tarjoustaan, jossa 20 punnan ateriaan kuuluvat jo vapaavalintaiset alkuruoka ja pääruoka lisukkeineen, naanleipä sekä iso olut. Ruoka on hyvää ja vatsa tulee varmasti täyteen, mutta ainakaan omilla annosvalinnoillani makuelämys ei tunnu mitenkään poikkeukselliselta vaikkapa Suomen nepalilaisiin ravintoloihin verrattuna. 

bricklane_04


Kadun monikulttuurista historiaa voi aistia Fournier Streetin risteyksessä, jossa Brick Lanen moskeijan hopeanvärinen torni kurottaa kohti taivasta. Tyypillistä tiilirakennusta tuskin arvaisi moskeijaksi ilman seinään kiinnitettyä kylttiä ja huomiota herättävää tornia. Rakennus kuvastaa alueen monivaiheista historiaa, sillä se on 1700-luvun hugenottien rakentama. He olivat uskonsa vuoksi Ranskasta paenneita protestantteja. Seuraavan vuosisadan lopulla saapuivat Venäjällä ja Keski-Euroopassa vainotuiksi joutuneet juutalaiset, jolloin kirkko muuttui synagogaksi. Bangladeshista muuttaneet muslimit saivat luvan uudistaa rakennuksen moskeijaksi vuonna 1976.

bricklane_03


Käännymme pian moskeijan ohitettuamme Heneage Streetille, jonka varrelta löytyy Kohteena maailma -blogissa suositeltu The Pride of Spitalfields -pubi. Tupa on kuitenkin niin täynnä, että päätämme tällä kerralla sammuttaa janomme jossakin muualla. Ramin blogissa mainittu Lontoon rakastetuin pubikissa Lenny on valitettavasti siirtynyt tuon julkaisun kirjoittamisen jälkeen ajasta ikuisuuteen.

bricklane_11


On mielenkiintoista nähdä, millainen tulevaisuus suosittua Brick Lanea odottaa. Tietynlainen rosoisuus lienee täällä jäädäkseen, mutten olisi yllättynyt jos ympäristö vuosien kuluessa jollain lailla siistiytyisi ja keskiluokkaistuisi.

bricklane_12


Brick Lanen ilme muuttuu vähintäänkin alati uudistuvien katutaideteosten muodossa, joten paikalle voi palata aina uudelleen – jos siis urbaani rähjäromantiikka yhtään kiinnostaa.


nottinghill_10

Notting Hill ja Portobello Road

Ladbroke Groven asemaa kohti kolisteleva metrojuna vie meidät Brick Laneen verrattuna aivan erilaiseen ympäristöön. Länsi-Lontoossa sijaitseva Notting Hill on ollut jo kauan eräänlainen kansojen sulatusuuni, jonne on muuttanut väkeä eri puolilta maailmaa. Sen ilmeeseen ovat vaikuttaneet eniten karibialaiset, joiden saapumisen katsoneen alkaneen vuonna 1948, kun Windrush-niminen laiva kuljetti tuhatkunta siirtolaista Jamaikalta Englantiin. Notting Hillin karibialaisuus tulee parhaiten esille vuosittain elokuussa järjestettävillä suurilla karnevaaleilla. Köyhä maahanmuuttaja-alue on keskiluokkaistunut ja siistiytynyt viime vuosikymmenten aikana trendikkääksi.

nottinghill_02


Suunnistan Ladbroke Groven asemalta hieman pohjoiseen, koska alueen kuuluisin katu Portobello Road näyttää kartan mukaan alkavan sieltä. Ensi kerralla tiedän, ettei turisti menetä juuri mitään vaikka oikaisisi suorinta tietä paikkaan, jossa Portobello Road alittaa maan päällä kulkevan metroradan. Tästä etelään päin alkaa se vilkas osuus, josta Portobello Road maailmalla tunnetaan.

nottinghill_03


Pääkadulta kannattaa välillä kääntyä myös sivummalle, sillä Notting Hillissä riittää kauniita pastellinvärisiä taloja. Eräs näyttävimmistä kaduista on Lancaster Road, jonka värikkäiden talojen ympärillä parveilee koko joukko valokuvia napsivia ihmisiä. Myönnän ottaneeni itsekin muutaman katukuvan, mutta tuntuu silti jotenkin hassulta että niin monet ihmiset kerääntyvät poseeraamaan selfiet mielessään tavallisten asuintalojen portaille. Ymmärrän hyvin jos paikalliset ovat kyllästyneet meihin turisteihin ja toivon, että asukkaiden yksityisyyttä kunnioitettaisiin.

nottinghill_07


Löydämme samoilta kulmilta Saint Lukes Mews -kujan, joka miellyttää meitä Lancaster Roadia enemmän. Ihailemme kauniita rakennuksia ja nautimme mukulakivikujan seesteisestä tunnelmasta. Tarkkasilmäisimmät elokuvien ystävät saattavat tunnistaa paikan myös eräästä romanttisen Rakkautta vain -komedian kohtauksesta.  

nottinghill_01


Huomaamme lähistöllä Bob Marleyta esittävän seinämaalauksen. Joitakin Bob Marley and the Wailersin levyjä viimeisteltiin ja äänitettiin kadun toisella puolella sijainneilla Basing Streetin studioilla, joten jamaikalainen reggae-legenda tunsi myös Notting Hillin kadut. 

nottinghill_06


Poikkeamme myös Portobello Roadin toiselle puolelle, jotta näemme osoitteessa 13 Blenheim Cres toimivan The Notting Hill Bookshopin. Notting Hill tuo monelle mieleen samannimisen elokuvan, jossa Julia Robertsin ja Hugh Grantin roolihahmot tapaavat toisensa matkakirjoihin erikoistuneessa kirjakaupassa. Vaikka Notting Hilliä ei filmattukaan tässä osoitteessa, sanotaan The Notting Hill Bookshopin toimineen inspiraationa elokuvan juonen suunnittelussa.  

nottinghill_09


Palaamme Portobello Roadille, jonka varrelta löydämme lisää seinämaalauksia ja hauskannäköisiä taloja. Kaupat ja ravintolat vetävät ihmisiä puoleensa, joten kadulla riittää vilinää. Portobello Road tunnetaan erityisesti katumarkkinoistaan, jotka ovat vilkkaimmillaan perjantaisin sekä varsinkin lauantaisin. Tarjolla on silloin jos jonkinlaista antiikkia ja muuta ostettavaa. Osumme paikalle tihkusateisena tiistaina, jolloin tuotteita ei ole juurikaan levitelty ulkosalle. 

nottinghill_05


Portobello Roadilla tulee pian vastaan sinisin kyltein koristeltu kauppa, joka julistaa olevansa elokuvasta tuttu The Travel Book Shop. Myynnissä on kuitenkin kirjojen sijasta matkamuistoja. Mainoskyltti liittyy siihen, että juuri täällä osoitteessa 142 Portobello Road sijaitsi kirjakaupaksi lavastettu tila, jossa Notting Hillin kohtauksia kuvattiin. Elokuvan mainosjuliste peittää nyt suuren osan näyteikkunasta ja kassakone laulaa iloisesti, vaikka hittielokuvan ensi-illasta on kulunut jo neljännesvuosisata.

nottinghill_04


Portobello Road tekee pienen mutkan ja jatkuu vilkkaana loivaan ylämäkeen. Talot on maalattu iloisilla pastelliväreillä ja niiden alakerroissa toimii monenlaisia putiikkeja. Emme kaipaa suurempaa ostettavaa, joten hankimme vain yhden jääkaappimagneetin.

nottinghill_08


Vilkkain osuus päättyy Chepstow Villas -kadun risteykseen, minkä jälkeen Portobello Road jatkuu vielä Pembridge Roadille saakka. Tällä Portobello Roadin eteläisimmällä osuudella on vielä jonkin verran värikkäitä asuintaloja. Alkava sade ajaa meitä kohti Notting Hill Gaten metroasemaa, joten päätämme kaupunginosaan tutustumisen tähän. Notting Hill jää mieleen eloisana ja siistinä alueena, jonne koko perhe palaisi mielellään toistekin. Näillä kulmilla olisi luultavasti muutakin nähtävää, mutta keskityimme tällä kerralla lähinnä Portobello Roadin läpi kulkemiseen.


camden_08

Camden Town

Kolmas tutustumiskohteemme on Camden Town, joka kuuluu Camdenin kaupunkipiiriin. Laajaan kaupunkipiiriin mahtuu hienojakin alueita, mutta usein pelkäksi Camdeniksi kutsuttu punkhenkinen Camden Town on vaihtoehtokulttuurien valtakuntaa. Jäämme kaksikerroksisesta bussista Chalk Farmin pysäkillä, josta kävelee muutamassa minuutissa Camden Marketin vilinään. Tajuan vasta nyt jälkeenpäin, että ohitamme tuon lyhyen kävelymatkan varrella suorastaan legendaarisen Roundhousen. Keikkapaikan avajaisissa vuonna 1966 soitti Pink Floyd, jota seurasivat pian The Who, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Rod Stewart, Deep Purple, David Bowie ja monet muut.

camden_07


Camden Town pursuaa markkinoita, katumaalauksia, baareja ja rockmuusikkojen keikkapaikkoja. Alue lähti muotoutumaan kohti nykyistä ilmettään 1960-luvulla, jolloin se veti puoleensa boheemeja taiteilijasieluja ja erityisesti muusikoita. Seuraavalla vuosikymmenellä Camden Townista tuli maailman punk rock -kulttuurin keskus, jossa The Sex Pistolsin ja The Clashin kaltaiset bändit pääsivät loistamaan. Keikkalavoilla nähtiin myös paljon uusia nousevia kykyjä. Camdenin kapinallinen henki veti nuorisoa magneetin lailla puoleensa ja seudun kaupoissa myytiin punkhenkistä muotia.

camden_06


Nykyään Camdenin kaduilla tulee vastaan kaiken maailman rokkareita, hipstereitä, gootteja sun muita persoonallisia hahmoja sekä totta kai runsaasti turisteja. Alue houkuttelee varakkaita boheemeja, mutta toisaalta Camden Townissa toimii yhä perinteikäs Arlington House, joka on jo yli sadan vuoden ajan tarjonnut katon kodittomien pään päälle. Camdenissa on asunut paljon irlantilaistaustaisia ihmisiä, joista monella on ollut sormensa pelissä alueen musiikkiin liittyen. Irlantilaista kulttuuria ylläpitävä London Irish Centre toimii Camdenissa ja toki täältä löytyy myös muutamia irlantilaisia pubeja. 

camden_04


Camden Market on useammasta alueesta koostuva markkinakokonaisuus. Poikkeamme Stables Marketille, joka toimii nimensä mukaisesti entisissä hevostalleissa. Markkinoilla on mukava tunnelma. Kuljeskelemme ihmisvilinän seassa ja ohitamme monenmoisia puoteja, joista osassa on vaihtoehtokulttuurin henkeä. Tarjolla on esimerkiksi vaatteita, sisustus- ja lahjatavaraa sekä taidetta.

camden_01


Istahdamme itämaisilla lampuilla koristeltuun kahvilaan, jonka herkuilla jaksaa taas jonkin matkaa eteenpäin. Stables Marketin toisessa päässä on hyväntuoksuinen katuruoka-alue, josta saisi evästä isompaankin nälkään. Stables Marketilta löytyy myös Camdenissa asuneen ja kuolleen laulaja Amy Winehousen patsas. Pronssiin valetun teoksen ympärillä riittää niin paljon valokuvaajia, ettemme jaksa odottaa omaa vuoroamme.

camden_03


Pian markkinoiden eteläpuolella saavutaan Regent’s Canalin ylittävälle sillalle, jonka päällä hengailee muutamia vanhan koulukunnan punkkareita. Katselemme hetken kanavaa, jonka sulkuporteilla on nytkin perinteisiä kapeita aluksia. 1800-luvun alkupuolella avattu kanava oli aikoinaan merkittävä liikenneväylä ja vaikutti oleellisesti Camdenin kehittymisessä vilkkaaksi teollisuuskeskukseksi. Kehitys kiihtyi, kun alueelle saatiin myös rautatieyhteys. 

camden_05


Kaupunginosaa halkovalla Camden High Streetillä riittää ihmisiä tungokseksi asti. Pysähdymme välillä katselemaan rakennusten seiniä koristavia maalauksia, mutta kenenkään ei tee mieli jäädä ostoksille runsaasta kauppojen määrästä huolimatta. Kirpputoreja ja muita markkinoita riittäisi myös kadun toisella puolella, mutta jatkamme matkaamme melko pian King’s Crossin suuntaan. Yhtenä syynä on ihmispaljous, sillä ruuhkaa on kuin aikoinaan Tšekkoslovakian maalilla.

camden_02


Camden High Street on yleisilmeeltään jotakin rosoisen Brick Lanen ja värikkään Portobello Roadin väliltä. Muun perheen suosikki kolmesta tämän jutun alueesta vaikutti olevan Notting Hill, mutta omasta mielestäni kaikissa kaupunginosissa on jotakin kiehtovaa, siitäkin huolimatta etten kaipaa vintage-vaatteita tai meluisia baareja. Moni-ilmeisyys on Lontoon suuri rikkaus, ja juuri sen ansiosta kaupungissa riittääkin koettavaa monelle matkalle.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja