Seuraa somessa

Englanti

Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle

Julkaistu

-

Vietimme vuoden vaihtumisen aikoihin reilun viikon mittaisen perheloman Lontoossa. Ohjelmassa oli runsaasti erilaisia elämyksiä, kokemuksia, nähtävyyksiä sekä kävelyä ympäri kaupunkia.

Mind the gap kajahtaa kovaäänisistä Heathrow’n lentokentän junalaiturilla. On ehtinyt kulua kahta päivää vaille kaksikymmentä vuotta edellisestä kerrastani Lontoon liikennevälineissä, mutta ainakin kuulutukset ovat pysyneet ennallaan. Moni asia on myös muuttunut, joten on ilo tutustua läntisen Euroopan suurimpaan kaupunkiin pitkästä aikaa.

lontoo_kadut_03


Haluamme näyttää ensimmäistä kertaa Englantiin päässeille lapsillemme Lontoon tärkeimmät maamerkit, mutta ohjelmassa on paljon muutakin. Reilu viikko on kuitenkin sen verran lyhyt aika, että joudumme karsimaan monta kiinnostavaa kohdetta, vaikka kävelemmekin metromatkojen ohessa parhaimmillaan 17 kilometriä päivässä. Käyn nyt näkemiämme kohteita läpi niin, että mukaan mahtuu toivottavasti paljon vinkkejä muillekin Lontooseen matkustaville. Järjestys on suurin piirtein matkaohjelmamme mukainen.


lontoo_kensington_01

Kuninkaallinen Kensingtonin palatsi

Matkamme ensimmäinen nähtävyys on laajan puistoalueen laidalla kohoava Kensingtonin palatsi, joka toimii nykyään muun muassa prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen virka-asuntona. Palatsista on avattu yleisölle kolme erilaista kokonaisuutta, jotka tutustuttavat kuningatar Victorian lapsuudenkotiin, kuningas Yrjö II:n valtiosaleihin sekä kuningatar Maria II:n valtiosaleihin. Tarjolla on siis mukavan vaihteleva kattaus kuninkaallista historiaa, josta kerron lisää erillisessä blogijutussa myöhemmin.


lontoo_puistot_02

Lontoon viihtyisät puistot

Heti Kensingtonin palatsin edustalla levittäytyy Kensington Gardens, joka muuttuu itään päin kuljettaessa Hyde Parkiksi. Nurmi vihertää talvellakin, lammissa riittää vesilintuja ja hiekkapohjaisella Rotten Row’lla näkyy ratsastajia. Paikalliset koirat huvittelevat jahtaamalla oravia, joita hyppii nurmella ja puiden oksilla paljon.

lontoo_puistot_01


Lontoosta löytyy ilahduttavan paljon puistoja. Emme tällä kerralla ehdi katsomaan St James’s Parkin pelikaaneja ja myös vierailu Regent’s Parkissa jää odottamaan seuraavaa matkaa. Samoin tutustuminen Hyde Parkin Winter Wonderlandiin ja sen tivoliin jää väliin.


lontoo_buckingham_01

Mahtipontinen Buckinghamin palatsi

Kuningas Charles III:n virka-asunto eli Buckinghamin palatsi kuuluu Lontoon tunnetuimpiin maamerkkeihin. Olen pitkästynyt joskus kauan sitten seuratessani vahdinvaihtoseremoniaa palatsin edustalla, mutta tällä kerralla pysähdymme paikalla vain ohimennen. Kohtuuhintainen tutustuminen sisätiloihin olisi mahdollista kesäaikaan.


lontoo_windsor_01

Retki Windsoriin

Vietämme yhden päivän retkellä Windsorin pikkukaupungissa, jonka päänähtävyys on Britannian vanhin ja suurin kuninkaallinen linna. Windsorin linnan harmaiden muurien sisäpuolella odottavat hämmästyttävän upeat sisätilat, jotka tuntuvat yhtä aikaa sekä mahtipontisilta että kodikkailta. Suurin osa ajastamme kuluu linnan alueella, mutta teemme myös pienen kävelykierroksen muualla kaupungissa. Windsor sijaitsee paikallisjunamatkan päässä Lontoosta ja siitä on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.


lontoo_skygarden_01

Maisemat yli kaupungin Sky Gardenista

Eräs Lontoon parhaista ilmaisista nähtävyyksistä löytyy 20 Fenchurch -pilvenpiirtäjän huipulta. Sky Garden koostuu näköalatasanteesta, sisätiloihin rakennetusta puutarhasta, parista ravintolasta sekä baari- ja kahvilapalveluista. Vierailu on tosiaan ilmainen, mutta oma paikka täytyy varata ennakkoon. Vierailuajat vapautuvat varattaviksi kolme viikkoa etukäteen maanantaisin. Varauslippua näyttämällä pääsee turvatarkastuksen kautta hissiin ja olemme huipulla yllättävänkin nopeasti. Katettuja tiloja ei ole ravintoloita lukuun ottamatta lämmitetty, joten puutarhassa on viileää. Harva keskittyy melko vaatimattoman puutarhan kasveihin, sillä ehdottomassa pääosassa ovat maisemat.

lontoo_skygarden_03


Sky Gardenista on erinomainen näkymä Thames-joelle. Idässä päin Tower of London ja Tower Bridge ovat lähellä, kun taas suoraan edessä etelässä huomio kiinnittyy yksinäiseen pilvenpiirtäjään The Shardiin sekä sotalaiva HMS Belfastiin.

lontoo_skygarden_02


Lännessä maisema avautuu keskusta-alueelle, josta voi erottaa vaikkapa St Paulin katedraalin sekä maailmanpyörä London Eyen. Sää on vierailumme aikaan pilvinen, mutta näkyvyys on silti hyvä. Maisema olisi varmasti vielä näyttävämpi auringonpaisteella tai vaihtoehtoisesti pimeällä kaupungin valojen loisteessa.


lontoo_lionking_01

Sykähdyttävä Leijonakuningas Lyceum Theatressa

Matkan odotetuimpia hetkiä on Leijonakuningas-musikaali, jota on esitetty Lyceum Theatressa pian neljännesvuosisadan ajan. Vuonna 1834 avattu historiallinen teatteri on juhlava paikka. Saavumme ovelle jo tuntia ennen esitystä, muttemme suinkaan ole ensimmäisiä. Yläkatsomoon kiivetään pitkät portaat, minkä jälkeen joudumme odottelemaan hetken baarin puolella ennen katsomoiden avautumista.

lontoo_lionking_02


Yksi Lontoon West Endin rakastetuimmista musikaaleista täyttää kaikki odotukset. Elton Johnin säveltämät musiikkinumerot ovat todella näyttäviä ja tarinan pääjuonta pystyy seuraamaan vaikkei jokaista englanninkielistä sanaa ymmärtäisikään. Muutama vitsi saattaa jäädä käsittämättä, mutta sillä ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Esitys kestää väliaikoineen noin kaksi ja puoli tuntia, minkä jälkeen on hauskaa kävellä hetki West Endissä, kun monien eri teattereiden esitykset päättyvät samoihin aikoihin ja hyväntuulinen kansa täyttää kadut. West Endissä on lähes neljäkymmentä teatteria, joten valinnan varaa riittää.


tottenham_06

Jalkapallo-ottelu Tottenham Hotspur Stadiumilla

Oman matkani kohokohtiin kuuluu Valioliigan jalkapallo-ottelu, jossa Tottenham saa vieraakseen Bournemouthin. Pohjois-Lontooseen kohonnut uusi moderni stadion on huomattavasti suurempi kuin edellisellä Lontoon-matkalla näkemäni Tottenhamin entinen kotiluola White Hart Lane. Tottenham lyö jännittävässä ottelussa hyvin pelanneet vieraansa 3–1. Valioliigan otteluihin on kovan kysynnän vuoksi hieman haastavaa saada lippuja, mutta toisaalta Lontoossa on runsaasti ammattilaisjoukkueita, joten tarjonta on runsasta.

Jalkapallokokemuksesta voi lukea lisää jutusta Jalkapalloa Lontoossa, Tottenham–Bournemouth.


lontoo_harrods_01

Ostoksilla Lontoossa

Muu perhe viettää jalkapalloseikkailuuni kuluneen ajan Lontoon tärkeimmällä ostoskadulla Oxford Streetillä. Sieltä löytyykin runsaasti esimerkiksi teineille sopivia liikkeitä. Muuten ostostemme määrä jää vähäiseksi, vaikka kiertelemmekin kauppojen ympäristössä jonkin verran. Tungeksimme hetken yllä olevassa kuvassa taustalla näkyvän Harrodsin tavaratalon ahdistavassa alennusruuhkassa, mutta pieniä ostoksia löytyy paremminkin Covent Gardenin alueelta ja varsinkin siellä toimivalta kirpputorimaiselta Jubilee Marketilta.

lontoo_bondstreet_01


Ihailemme runsaita jouluvaloja esimerkiksi Bond Streetin varrella, jossa tummapukuiset miehet päivystävät luksusliikkeiden ovilla ja useimmille ohikulkijoille riittävät näyteikkunaostokset.

lontoo_arcade_01


Bond Street päättyy Piccadilly-kadulle, jonka varrella teen omat ostokseni Lontoon vanhimmassa kirjakaupassa Hatchardsissa. Valikoin mukaan Lontoon siirtolaisista kertovan Nazneen Khan-Østremin teoksen London: Immigrant City. En ole ehtinyt lukea opusta vielä loppuun, mutta se kuvaa kaupunkia erittäin mielenkiintoisella tavalla. Piccadillyltä lähtee pari kaunista pientä kauppakujaa, jotka ovat varsinkin näin joulun aikaan oikein kuvauksellisia.

lontoo_leadenhall_01


Kaupungin tunnetuin kauppakuja lienee Leadenhall Market, joka on oikeastaan kokonainen ostoskeskus. Paikalla on käyty kauppaa jo satojen vuosien ajan ja Leadenhall Market on vilahtanut esimerkiksi ensimmäisessä Harry Potter -elokuvassa. 

lontoo_coaldropsyard_01


Kiinnostava ja huomattavasti edellisiä paikkoja hiljaisempi uusi tuttavuus on entisiin hiilivarastoihin avattu ostos- ja viihdekeskus Coal Drops Yard. Emme kaipaa alueen läpi kulkiessamme sen enempää ruokaa, juomaa kuin kauppojen kiertelyäkään, mutta paikka vaikuttaa oikein viihtyisältä esimerkiksi illanviettoa ajatellen. 


lontoo_piccadilly_02

Lontoon ihmispaljoutta ja joulumarkkinoita

Lontoon jouluvalot ovat vielä uudenvuoden aikaan täydessä loistossaan ja ne ovat huomattavasti näyttävämpiä kuin edellisellä matkallamme kaksikymmentä vuotta sitten. Kävelemme eräänä iltana keskeiselle Piccadilly Circukselle ja päädymme poikkeuksellisen ruuhkaiseen ihmispaljouteen.

lontoo_piccadilly_01


Lontooseen tuntuu pakkautuneen paikoitellen liikaa turisteja, joita me toki itsekin olemme. Piccadillyn vilkkaasta risteyksestä lähtee useampi katu, joiden jouluvalot haluamme joka tapauksessa nähdä. Ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy tietenkin myös paljon hiljaisempia alueita.

lontoo_leicestersquare_01


Ahdasta on myös Leicester Squaren joulumarkkinoilla. Muutamat Lontoon joulumarkkinoista jatkuvat uudenvuoden yli, mutta emme pääse täällä samanlaiseen joulutunnelmaan kuin Berliinissä vuotta aiemmin. Olimme sielläkin vasta tapaninpäivän jälkeen, mutta Berliinin suuret markkinat onnistuivat tempaamaan Lontoota paremmin jouluisiin tunnelmiin.

lontoo_trafalgar_01


Trafalgar Squarella on kohtalaisen väljää, vaikka aukiota reunustavan National Galleryn edustalla joulumarkkinatoimintaa onkin. Ihailemme kauniisti valaistuja suihkulähteitä ja joulukuusta sekä seuraamme pienellä nurmialueella hyppivien hiirten touhuja. Nämä ovat vain hauskoja pikku siimahäntiä, mutta Lontoossa on myös useamman miljoonan yksilön kokoinen rottaongelma.


lontoo_thames_01

Unohtumattomia iltakävelyitä Thamesin varrella

Matkan parhaisiin elämyksiin kuuluvat iltakävelyt Thames-joen varrella kaupungin valoja ihaillen. Charing Crossin aseman vierestä löytyvät Golden Jubilee -sillat ovat erinomaisia paikkoja nauttia jokimaisemasta. Kahden kävelysillan välissä kulkee rautatie. Varsinkin maisema itään päin on huikea, kun täysikuu loistaa St Paulin katedraalin yläpuolella ja miljoonakaupungin valot hohtavat kirkkaassa illassa.

lontoo_londoneye_01


Myös näkymä toiselta kävelysillalta länteen on kaunis. Maisemaa hallitsee kirkkaasti valaistu London Eye, jossa käyminen ei kuulunut suunnitelmiimme. Suuri maailmanpyörä onkin ohi kulkiessamme pienen teknisen vian vuoksi suljettu ja alkuvuodesta on tiedossa lähes kuukauden mittainen suurempi remontti.

lontoo_westminster_01


Joen varrelta kelpaa ihailla myös parlamenttitaloa ja Big Beniä. Kuuntelemme kuuluisan kellotornin kello kahdeksan lyönnit Westminster Bridgellä, minkä jälkeen alkaakin tehdä mieli After Eight -minttusuklaata. Herkkuja ei kuitenkaan ole käsillä, joten suuntaamme ihailemaan Westmister Abbeyn kirkon näyttävää julkisivua. Westminster Abbeyssa olisi mukava vierailla joskus sisällä asti.

lontoo_towerbridge_01


Toinen iltakävelymme ei ole yhtä miellyttävä, sillä taivaalta alkaa vihmoa vettä kiihtyvään tahtiin. Sää pysyy onneksi muuten suurimman osan matkasta poutaisena. Viileä viima tulee tutuksi ja aurinko pilkahtaa esiin vain harvakseltaan, mutta sateenvarjoille on tarvetta vain kahtena päivänä. Sateenvarjot ovat käytössä, kun ohitamme Tower of Londonin linnan ja tungeksimme komean Tower Bridgen ylitse.

lontoo_millenniumbridge_01


Palaamme etelärannalta joen pohjoispuolelle hieman myöhemmin Millennium Bridgeä pitkin. Kävelysillalta on suora näkymä hienosti valaistulle St Paulin katedraalille. Maisema lumoaa niin, ettei sadekaan enää harmita. Kirkko näyttää suuremmalta kuin olin kuvitellut. Haluaisin tutustua siihen joskus tarkemmin ja vaikkapa kiivetä myös kupoliin katselemaan maisemia. 


lontoo_littlevenice_01

Seesteinen Little Venice

Lontoossa voi kulkea veden äärellä muuallakin kuin Thamesin rannalla. Nautimme Little Venicenä tunnetun alueen tunnelmallisista kanavista, joissa kelluu pitkiä mutta kapeita jokiveneitä. Seutu on hiljaista ja tuntuu melkein siltä kuin olisimme siirtyneet toiseen kaupunkiin. Samalla tulee mieleen, että jokiveneretki voisi olla kiinnostava tapa tutustua Englantiin. 


lontoo_bricklane_01

Rosoinen Brick Lane

Haluamme nähdä Lontoon kuuluisimpia katuja, joista yksi on East Endistä löytyvä Brick Lane. Värikäs väylä on kuvauksellinen, mutta sen rosoisuus menee paikoitellen rähjäisen puolelle. Vaihtelevan tasoista katutaidetta on paljon. Mukaan mahtuu upeita teoksia sekä toisaalta myös pelkkää sotkua. Brick Lane tunnetaan myös etnisistä ravintoloista ja alueella asuu varsinkin Bangladeshista saapuneita maahanmuuttajia jälkeläisineen. 


lontoo_portobelloroad_02

Tyylikäs Notting Hill

Lontoon kuuluisiin katuihin kuuluu myös markkinoistaan tunnettu Portobello Road, joka halkoo tyylikästä Notting Hillin kaupunginosaa. Täälläkin on värikästä, mutta ilmapiiri on paljon Brick Lanea hienostuneempi. Sivukaduilla on kauniita pastellivärein maalattuja taloja, jotka vetävät valokuvaajia puoleensa. Löydämme myös Notting Hill -elokuvasta tutun kirjakaupan kahteen kertaan – toisen tiloja on käytetty kuvauksissa ja toinen on aito kirjakauppa, joka toimi käsikirjoittajan inspiraationa.  


lontoo_camden_01

Vilkas Camden Town

Askeleemme johtavat myös Camden Towniin, joka on ilmeeltään jotakin rähjäisen Brick Lanen ja siistin Portobello Roadin väliltä. Ympärillä on runsaasti ihmisvilinää, monenmoisia putiikkeja, seinämaalauksia ja vaihtoehtokulttuuriin sopivaa henkeä. Kiertelemme Stables Marketilla, käymme kahvilassa ja katselemme Little Venicestä tänne johtavaa kanavaa, mutta Camden jää meille hieman etäiseksi. Brick Lanesta, Notting Hillistä ja Camden Townista on tulossa laajempi yhteinen juttunsa myöhemmin. 


lontoo_abbeyroad_01

The Beatlesin Abbey Road

Lontoossa päätyy helposti paikkoihin, joissa on hämmentävän paljon ihmisiä. Tämäkin hiljaisen asuinalueen keskeltä löytyvä suojatie näyttää aivan tavalliselta, paitsi että sen ympärillä parveilee suuri joukko kummallisesti käyttäytyviä ihmisiä. Syy löytyy Johnista, Ringosta, Paulista ja Georgesta, joiden kadun ylitys ikuistettiin samalla paikalla eräänä elokuisena aamupäivänä vuonna 1969. Syntyi yksi musiikkimaailman ikonisimmista kuvista eli The Beatlesin Abbey Road -levyn kansi. Itse en kehtaa mennä kuvattavaksi, varsinkaan kun ohi pyrkivät autoilijat eivät juuri arvosta tiellä toikkaroivia turisteja. Saan silti napattua kuvan tuntemattomaksi jääneen porukan Abbey Roadin ylityksestä.

lontoo_abbeyroad_02


Suojatie ylittää kadun aivan The Beatlesin käyttämän Abbey Road -äänitysstudion vieressä. Studioille ei pääse noin vain sisään, vaikka ovi onkin houkuttelevasti raollaan. Kadunpuoleiseen aitaan on kirjoitettu paljon erilaisia terveisiä ja naapurissa toimii matkamuistokauppa. Käväisemme siellä kuuntelemassa hetken Penny Lanea ja Come Togetheria, minkä jälkeen palaamme kadulle. Kivenheiton päässä kuuluisasta suojatiestä on taas hiljaista.


lontoo_canonbury_02

Rauhallinen pubi-ilta Canonburyssa

Matkoilla on välillä onni nähdä eri puolilla maailmaa asuvia kavereita. Lontoossa tapaamme Rantapallon kautta tutuksi tulleen Kristan, joka muutti tänne joitakin vuosia sitten koiransa kanssa. Ilta kuluu mukavasti kuulumisia vaihtaessa ja mikä olisikaan brittiläisempi kohtauspaikka kuin pubi. The Marquess Tavern tuntuu kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin autenttiselta. Sisustus on pelkistetty ja baaritiskin äärellä nuokkuu pari vanhaa kanta-asiakasta. Useimmat Lontoon pubeista ovat lapsiystävällisiä ja esimerkiksi tänne myös koirat ovat tervetulleita. Syön fish & chipsiä, joka on yksi reissun maukkaimmista aterioista. Tämä ei tosin ollut mikään kulinaristimatka, sillä turvaudumme usein edullisiin ketjuravintoloihin.

lontoo_canonbury_01


The Marquess Tavern sijaitsee siistissä ja rauhallisessa Canonburyn kaupunginosassa, jossa turistinen Lontoo tuntuu kaukaiselta. Kohtaamme metroasemalle suunnistaessamme yhden Lontoon tuhansista ketuista. Toinen kettu käveli meitä vastaan jo aiemmin lähempänä keskustaa, joten yllätys ei ole enää kovin suuri, mutten osannut ennen matkaa kuvitella Lontoota kettubongaajan paratiisiksi.   


lontoo_harrypotter_01

Harry Potter -kierros Warner Brothersin studioilla

Viimeinen kokonainen matkapäivä kuluu kaupungin ulkopuolella Warner Brothersin studioilla, joilla on kuvattu kaikki kahdeksan Harry Potter -elokuvaa. Studiokierros keskittyy pelkästään Harry Potteriin ja on velhon faneille todellinen unelmakohde, mutta viihdyttää taatusti kaikkia, jotka ovat aiheesta yhtään perillä. Olen itse nähnyt suurimman osan elokuvista, joten aihepiiri tuntuu tutulta. Aidot elokuvalavasteet ovat todella näyttäviä ja kierros on yllättävänkin laaja, joten tutkittavaa riittää pitkäksi aikaa. Harry Potter -studioista on tulossa oma blogijulkaisunsa myöhemmin.


lontoo_kadut_02

Lontoon-matka pähkinänkuoressa

Matka oli todella mukava kokemus ja alan nyt kolmannella yrityksellä päästä hieman jyvälle siitä, miksi niin moni on ihastunut Ison-Britannian pääkaupunkiin. Lontoo on kuin eräänlainen yhteen kasvaneiden kylien valtava mosaiikki, jossa on paljon toisistaan eroavia kaupunginosia. Ruuhkainen keskusta tuntui tällä kerralla pakolliselta kohteelta, mutta jos kaupunkiin palaisi useammin, viettäisin enemmän aikaa muillakin alueilla.

lontoo_underground_01


Nautin Lontoon metroissa ja busseissa matkustamisesta, sillä näin voi aistia kaupungin sykettä paikallisten ihmisten seurassa. Julkisen liikenteen kuulutukset, kyltit, metrotunnelit ja eri näköiset asemat ovat mielestäni oleellinen osa Lontoo-kokemusta tarjoten arkisen näkökulman kaupunkiin. Lontoon julkisen liikenteen käyttäminen on varsinkin Google Mapsin avustuksella helppoa. Hankimme metroaseman automaatista Oyster-matkakortit, vaikka maksamisen pitäisi toimia myös lähimaksuominaisuudella varustetulla luottokortilla. Oysteriin voi ladata joko matkapäiviä tai maksaa yksittäisiä matkoja sen mukaan, kumpi tuntuu omalla kohdalla edullisemmalta.

lontoo_kadut_01


Lontoo kuuluu niihin paikkoihin, joissa tekeminen ei lopu koskaan kesken, joten mielessäni on jo suunnitelmia tulevia reissuja varten. Esimerkiksi Towerin linnaan olisi kiinnostavaa tutustua ja perinteinen iltapäivätee pitäisi vihdoin sovittaa matkaohjelmaan. Näköaloja voisi Sky Gardenin jälkeen ihailla vaikkapa The Shardista tai London Eyestä käsin. Mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla myös uusi The Garden at 120, joka ei sijaitse valtavan korkealla, mutta on ilmainen näköalapaikka. Listallani on myös Hampton Courtin palatsi, kasvitieteellinen puutarha Kew Gardens, ruokatarjonnastaan tunnettu Borough Market sekä muutama museo. Lisäksi toivon sekä musikaalien että jalkapallon kuuluvan myös tulevien Lontoon-matkojen ohjelmaan. Aika näyttää, milloin pääsen Thamesin rannoille seuraavan kerran.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

 1. Lontoossa olisi erittäin mukavaa käydä. Itselläni on omasta käynnistäni jo reilut kymmenen vuotta aikaa, kun asuin kesän verran Lontoon lähellä. Silloin jäi käymättä useampi paikka, joka ei siihen aikaan kiinnostanut toisin kuin nyt. Erityisesti muutama museo kiinnostaisi tällä hetkellä.

  • Mika / Lähtöportti

   21.1.2024 at 20:19

   Ai olet asunut sielläkin? On kyllä totta, että mielenkiinnon kohteet vaihtuvat vuosien varrella. Koko ajan uudistuvassa kaupungissa riittäisi varmasti muutenkin nähtävää, ja pitkän tauon jälkeen on usein mukava palata tuttuihinkin paikkoihin.

 2. Jenni / Unelmatrippi

  27.1.2024 at 17:25

  Minullakin on vierähtänyt edellisestä Lontoon-vierailusta noin kymmenen vuotta. Reissua sinne ei ole nyt juuri suunnitelmissa, mutta eiköhän sinne tule jossain vaiheessa taas lähdettyä. Seuraavalla kerralla kiinnostaisi erityisesti Sky Garden, sillä en ole käynyt siellä. Mahtavat näkymät.

  Ja idea jokiveneistä kiehtoisi muuten kovasti minuakin! Katsoin taannoin erään YouTube-videon, jossa pariskunta matkasi vuokraveneellä muutaman päivän jossain vähän syrjemmässä kuin Lontoossa. Se näytti tosi hauskalta ja alkoi heti houkutella. Saas nähdä, tuleeko joskus testattua.

  • Mika / Lähtöportti

   29.1.2024 at 19:13

   Sky Garden on kyllä käymisen arvoinen ja ilmainen sisäänpääsy on suuri etu The Shardiin tai London Eyeen verrattuna. Näköalapaikoista on tulossa meille vuoden ensimmäisen päivän perinne. Edellinen vuosi alkoi suosittelemaltasi Panoramapunktilta Berliinistä.

   Jokivene kuulostaa mainiolta, täytyisi vain selvittää kuinka helppoa sellaisella olisi liikkua. Uskon että Englannista saisi aivan uudenlaisen ja tosi mielenkiintoisen käsityksen jokia pitkin kulkemalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Englanti

Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Lontoon-matkan kohokohtiin kuului retki Harry Potter -elokuvien kuvauspaikkana toimineille Warner Brothersin studioille. Paikka on luonnollisesti Potter-fanien unelmakohde, mutta kyseessä on vaikuttava kokemus kenelle tahansa muullekin.

Huippusuosituksi noussut Harry Potter on brittikirjailija J. K. Rowlingin luoma hahmo, joka seikkailee seitsenosaisen kirjasarjan pääosassa. Harry on tarinoiden alussa 11-vuotias poika, joka aloittaa pian opinnot Tylypahkan velhokoulussa. Kirjojen pohjalta tehtyjä elokuvia on kahdeksan, koska viimeinen opus on siirretty valkokankaalle kahdessa osassa. En ole koskaan ollut erityinen Potterin fani, mutta olen nauttinut näkemistäni sarjan viidestä ensimmäisestä elokuvasta. Viimeistään studiokierroksen jälkeen haluan nähdä loputkin leffat ja saatan joskus tutustua vielä kirjoihinkin.

harrypotter_ron_hermione


Harry Potter -kierrokselle lähtemiseen täytyy valmistautua hyvissä ajoin. Klikkasin itseni studioiden verkkokauppaan lokakuussa, jolloin alkoi olla jo liian myöhäistä vuodenvaihteeseen ajoittunutta matkaa ajatellen. Kaikki perusliput oli myyty koko reissuviikkomme ajalta loppuun, mutta jäljellä oli vielä studioiden yhteistyökumppanin Golden Toursin paketteja. Paketti sisältää pääsylipun lisäksi bussikuljetuksen Lontoon keskustasta studioille, jotka sijaitsevat pääkaupungin ulkopuolella Watfordissa.

harrypotter_undesirable


Peruslippujen hinta yhdeltä aikuiselta on yli 50 puntaa ja Golden Toursin paketit ovat suunnilleen tuplasti kalliimpia. Kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle on tarjolla pieni alennus perhelipun muodossa. Paketin hinta tuntuu todella suolaiselta, mutta emme halunneet millään luopua perhematkalle suunnittelemastamme retkestä. Kun katselen nyt helmikuussa lipputilannetta, ei se ole juurikaan parempi. Joitakin peruslippuja löytyy aiemminkin, mutta jos haluaa kierrokselle heti aamusta, alkaa kunnon saatavuutta löytyä vasta kesäkuussa. Golden Toursin kautta retkelle pääsisi huomattavasti nopeammin.

harrypotter_bussi

Golden Toursin busseja kulkee Victorian, Baker Streetin ja King’s Crossin asemilta. Valitsemme jälkimmäisen, sillä täältähän myös Harry ja kumppanit aina nousevat Tylypahkan pikajunaan. King’s Crossin asemalla on Harry Potter -kauppa sekä paikka, jossa voi kuvauttaa itsensä työntämässä matkatavarakärryjä tiiliseinän lävitse. Tarinoista tuttua laituria 9 ¾ ei kannata lähteä sen enempää etsimään, sillä laiturialueelle pääsyyn tarvitsisi matkalipun. Elokuvan kohtaukset on filmattu laiturien neljä ja viisi välissä.

harrypotter_bussissa

Teeman mukaisesti teipattu kaksikerroksinen bussi lähtee vierekkäisten King’s Crossin ja St Pancrasin asemien välistä. Saavumme paikalle puoli tuntia ennen lähtöaikaa, mutta pysäkin eteen on muodostunut jo pitkä jono. Bussista ei mainosteippausten vuoksi näe kovin hyvin ulos, mutta erotamme alkumatkasta tuttuja Camdenin katuja. Teemabussin selkänojissa on näytöt, joista voi katsella elokuvasarjan avannutta Harry Potteria ja viisasten kiveä. Filmi pyörii automaattisesti, eli sitä ei voi kelailla. Matka Watfordissa sijaitseville studioille vie reilun tunnin, joten ehdimme nähdä elokuvasta noin puolet. Tämä on sujuvaa johdatusta Harry Potterin taikamaailmaan.

harrypotter_dragon


Saamme bussista poistuessamme studioiden pääsyliput sekä tiedon siitä, monelta meidän pitäisi palata samaan paikkaan paluukuljetusta varten. Heti sisäänkäynnin jälkeen voi vuokrata digitaalisen opaslaitteen ja napata mukaan ilmaisen passin, johon voi kerätä leimoja kierroksen varrelta. Studioiden avarassa aulatilassa meitä tervehtii suuri katosta roikkuva lohikäärme. Tarjolla olisi ruokailumahdollisuus, mutta jatkamme bussissa syömiemme eväiden voimalla eteenpäin. Lippuihimme merkittyyn sisäänpääsyaikaan on vielä yli puoli tuntia, mutta kävelemme suoraan kierroksen aloituspaikalle, jossa meidät toivotetaan saman tien tervetulleiksi sisään. 

harrypotter_ovi


Etenemme jonon jatkona ensimmäiseen huoneeseen, jossa on elokuvien tekoon liittyviä valokuvia. Kulmassa näkyy portaiden alle rakennettu huone, jossa Harry eli tympeän kasvattiperheensä hoteissa. Mieleeni jää seinällä pyörivä videopätkä, jossa kerrotaan elokuvasarjan avustajiksi päässeistä paikallisista lapsista, jotka kasvoivat vuosikausia kestäneiden kuvausten aikana aikuisiksi. Seuraavassa huoneessa katsellaan video, jossa annetaan ohjeita studiokierrosta varten. Tämän jälkeen saavutaan elokuvasaliin, jossa nähdään vielä yksi lyhyt Harry Potter -aiheinen filmi. Lopulta päästään myös varsinaiselle studiokierrokselle.

harrypotter_suurisali

Kierros alkaa näyttävästi Tylypahkan linnan Suuresta salista, jonne velho-oppilaat aina lukukauden alussa kokoontuvat. Olemme liikkeellä tammikuun alussa, joten saamme nähdä studioiden lavasteet Hogwarts in the Snow -teemaan koristeltuina. Esillä on siis runsaasti joulukoristeita ja moni paikka on peittynyt lumeen. Sali on vaikuttava ilmestys ja konkreettinen esimerkki siitä, että olemme päässeet keskelle aitoja elokuvalavasteita. Osa käytetyistä lavasteista purettiin pian käytön jälkeen, mutta jäljelle on jäänyt todella runsaasti ihmeteltävää.

harrypotter_lavasteet

Studiokierros etenee Suuren salin jälkeen täysin omaan tahtiin, mikä tuntuu oikein mukavalta. Uusia ihmisiä pääsee sisään ryhmä kerrallaan usein, joten omasta rauhasta on turha haaveilla. Ihmismäärä tuntuu hetkittäisestä hässäkästä huolimatta siedettävältä.

harrypotter_taikajuomat

Komeasti valaistuja lavasteita on hauska katsella ja muistella, miltä ne ovat elokuvissa näyttäneet. Hahmojen paikalla on kasvottomia nukkeja, jotka on vaatetuksen ansiosta helppo tunnistaa.

harrypotter_makuusali

Omatoimisen kierroksen alkuosassa on lavasteita, joita tutkiessa saa kierrellä hieman edestakaisin. Koko muu kierros on tämän jälkeen hyvin selkeä, joten mitään ei varmasti jää väliin.

lontoo_harrypotter_01

Nähtävillä on esimerkiksi velhokoulun rehtorin Albus Dumbledoren toimisto. Emme vuokranneet digitaalista opaslaitetta, mutta lavasteiden yhteydessä on lisätietoa tarjoavia infotauluja. Olisitko arvannut, että hyllyjä koristavat kirjat ovat todellisuudessa nahkalla verhoiltuja brittiläisiä puhelinluetteloita? On myös mielenkiintoista lukea vaikkapa neljästä linnusta, jotka esittivät vuorollaan Harryn Hedwig-pöllöä. Tuotantoon on tarvittu kaiken muun lisäksi taitavia eläinten kouluttajia. 

harrypotter_rohkelikko


Katselemme Tylypahkan tupia ja taikajuomien valmistamiseen tarvittavaa välineistöä. Tarjolla olisi myös mahdollisuus kuvauttaa itsensä lentämässä luudalla niin, että tilanteesta valmistetaan green screen -tekniikalla aidolta näyttävä elokuvakohtaus. Vastaavan videon tai valokuvan saisi myös parista muusta tilanteesta, mutta emme halua sen enempää jonottaa kuin maksaa pyydettyä hintaakaan.

harrypotter_hagrid


Alueella on runsaasti tutkittavaa, joten vaikka suurin osa esittelyteksteistä jää lukematta ja etenemme mielestäni suhteellisen ripeästi, kuluu lavasteiden keskellä yllättävän kauan. Yksi suosikkikohteistani on sympaattisen puolijättiläisen Rubeus Hagridin mökki. Sisään ei pääse, vaan kaikkea katsellaan aitojen takaa.

harrypotter_metsa


Kierros liikahtaa dramaattisesti erilaiseen ympäristöön, kun saavumme Kiellettyyn metsään. Suurten puiden juurelta nousee höyryä ja näky on ensi silmäyksellä lumoava, joskin kokemus kärsii hieman ihmisten määrästä.

harrypotter_hippogriff


Kielletyssä metsässä näkyy esimerkiksi valtavia hämähäkkejä, mutta ne pysyvät sopivan välimatkan päässä. Hämähäkkejä mukavampi hahmo on Hevoskotka Hiinokka, joka nyökyttelee päätään ja raottelee laiskasti silmiään.

harrypotter_seina


Kielletyn metsän halki johtava polku vie kohti King’s Crossin rautatieasemaa. Oikeaoppinen tie laiturille johtaa tietenkin tiiliseinän läpi. Toisin kuin oikealla King’s Crossin asemalla, täällä studioilla pääsee ottamaan tällaisia valokuvia ilman pitkää jonotusaikaa.

harrypotter_hogwarts_express


Hogwarts Expressin eli Tylypahkan pikajunan veturi höyryää jo lähtövalmiina. Valokuvaaminen on tällä paikalla vaikeaa, sillä eteen tulee jatkuvasti uusia ihmisiä. Onneksi monet heistä ovat pukeutuneet sopivasti Harry Potterin teemaan.

harrypotter_vaunu


Joudumme jonottamaan jonkin aikaa junan sisään, mutta haluamme tietenkin nähdä omin silmin millaisessa vaunussa Harry, Ron ja Hermione ystävineen matkustivat velhokouluun. Matkahaaveisiini kuuluu päästä joskus Skotlannissa kulkevan The Jacobite -höyryjunan kyytiin. Kyseessä on tosielämän Hogwarts Express, jonka reitti kulkee muun muassa elokuvista tutun Glenfinnanin kivisillan ylitse.

harrypotter_butterbeer


Näyttävän juna-aseman jälkeen vuorossa on ravintola Backlot Café, jota olemmekin jo ehtineet kaivata. Alan huolestua aikataulustamme, sillä meille kerrottiin etukäteen ravintolan odottavan kierroksen puolivälissä, ja olemme kuluttaneet studioilla tässä vaiheessa jo melkein kaksi ja puoli tuntia. Ravintolan palvelu on onneksi todella nopeaa ja onnistumme saamaan heti vapaan pöydänkin. Hampurilaiset ja hotdogit eivät ole erityisen laadukkaita tai edullisia, mutta kelpaavat kyllä nälkäisille. Maistan myös velhomaailman suosikkijuomaa kermakaljaa. Alkoholiton juoma on kinuskisen imelää. Muovisen tuopin saa ottaa matkamuistona mukaan.

harrypotter_backlot


Backlot Cafén vierestä pääsee pihalle tutkimaan ulkona odottavia lavasteita, joihin kuuluvat esimerkiksi kolmekerroksinen Poimittaislinjan bussi, professori Verson kasvihuone sekä Dursleyn perheen kotitalo, jossa Harry joutui lapsena asumaan.

harrypotter_anglia


Ulkona on alkanut sataa aivan kaatamalla ja koska aikataulumme alkaa tuntua hieman kireältä, käväisemme vain katoksen alla kääntymässä ja palaamme sitten lämpimiin sisätiloihin. Oven vieressä komeilee Ford Anglia, jolla Ron ja Harry lensivät Tylypahkaan elokuvassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio.

harrypotter_hahmoja


Toteamme netistä löytyvää studiokarttaa tutkiessamme, että ehdimme tutustua jäljellä oleviin kohteisiin suuremmin kiirehtimättä. Ohitamme silti seuraavaksi vastaan tulevan osion nopeasti, sillä erilaisten hahmojen rakentamisesta koostuva näyttely ei tunnu meistä erityisen mielenkiintoiselta. Esillä on esimerkiksi keskeneräisiä vahanukkeja, joista muotoutuu vaihe kerrallaan valmiita olentoja.

harrypotter_velhopankki


Seuraava todella vaikuttavalta näyttävä kohde on Gringotts Wizarding Bank eli Irvetan velhopankki. Juhlava tila on koristeltu marmorilla ja näyttävillä kattokruunuilla. Palvelutiskien takana päivystää muutama maahinen, tosin vain vahanuken muodossa.

harrypotter_tuho


Pankkisalin lisäksi päästään katselemaan holveja, joissa kimaltelee röykkiöittäin kultaa, hopeaa ja muita aarteita. Yksi kierroksen mieleenpainuvimmista paikoista on Irvetan velhopankin raunioitunut versio. Savun keskeltä paikalle ilmaantuu pian myös hurja tulta syöksevä lohikäärme.

harrypotter_viistokuja


Saavumme viimein odottamalleni Viistokujalle, joka on hieman vaatimattomampi kuin olin ajatellut. Turistien määrä laskee tunnelmaa, vaikkei se minään yllätyksenä tulekaan. Kenties pitkä studiokierroskin alkaa jo tässä vaiheessa vaatia veronsa.

harrypotter_viistokujalla


Viistokujan kauppojen näyteikkunoita on joka tapauksessa mukava tutkia. Studion jokainen lavaste on viimeistelty huolellisesti mielikuvitusta käyttäen. Voisin kuvitella, että lavastajien työ on ollut vaativuudesta huolimatta hauskaa.

harrypotter_hogwarts


Ihailemme Viistokujalta poistuttuamme muutamia Harry Potter -aiheisia maalauksia, kunnes saavumme kierroksen loppuhuipennukseen. Tylypahkan linnan pienoismalli on kookas, ja kun se komeilee lumisateessa elokuvien tunnusmusiikin soidessa taustalla, on näky suorastaan taianomainen.

harrypotter_pienoismalli


Katselemme pienoismallia pitkään ja monesta eri suunnasta. Studiokierros päättyy luonnollisesti suureen kauppaan, jossa on tarjolla kaikkea mahdollista taikasauvoista pehmopöllöihin ja kermakaljasta avaimenperiin. Kaupassa voisi kuluttaa paljonkin aikaa, mutta kun tyttäretkään eivät tällä kerralla kaipaa mitään ostettavaa, palaamme melko pian studioiden aulaan.

harrypotter_tyopoyta

Golden Toursin kuljetusten huonona puolena on hinnan lisäksi se, että paluuaika on ennalta määrätty. Me ehdimme olla perillä vajaat neljä ja puoli tuntia, jotka kuluivat hämmästyttävän nopeasti. Tuossa ajassa ehtii kyllä nähdä kaiken oleellisen ja saada studioista erinomaisen yleiskäsityksen, mutta olisi toki vielä mukavampaa jos kelloa ei tarvitsisi katsella lainkaan. Studiot ovat auki päivän mukaan joko iltakahdeksaan tai jopa iltakymmeneen, joten perillä voisi halutessaan viipyä aamusta iltaan.

harrypotter_taikaministerio


Astumme ulos vaakasuoraan vesisateeseen ja suunnistamme noin sadan metrin päässä odottavalle bussipysäkille. Sateenvarjoistakaan ei ole tässä kelissä juuri iloa, vaikka moni niitä käyttääkin. Pysäkillä on lohduttoman pitkä jono, mutta se koostuu ilmeisesti julkisen liikenteen bussia odottavista ihmisistä. Me kävelemme suoraan Golden Toursin linja-autoon, joten emme joudu värjöttelemään sateessa. Tulipahan kalliille bussilipuille ainakin jotakin vastinetta. Studioilta pääsee julkisen liikenteen bussilla neljän kilometrin päässä sijaitsevalle Watford Junctionin asemalle, josta kulkee junia eri puolille Lontoota.

harrypotter_diagonalley

Golden Toursin paluubussissa ei ole selkänojanäyttöjä, mutta menomatkalta tuttu elokuva pyörii parilla suuremmalla ruudulla jälleen alusta alkaen. Kosteiden ja mainosteipattujen ikkunoiden läpi ei näe pimeydessä mitään, mutta ruuhkan vuoksi noin puolitoistatuntiseksi venyvällä bussimatkalla on aikaa miettiä päivän antia. Aitojen elokuvalavasteiden täyttämät studiot ovat unelmien täyttymys Harry Potterin faneille ja upea kokemus kenelle tahansa, joka on yhtään aiheesta perillä. Vaikka kävinkin melko yksityiskohtaisesti läpi studiokierroksen huippukohtia, jäi paljon vielä kokonaan esittelemättä. Suosittelen siis hankkimaan liput todella hyvissä ajoin ja suuntaamaan kohti Harry Potterin taikamaailmaa!

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja