Seuraa somessa

Matka-aakkoset

Vuoden 2019 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Näin vuoden lopulla on aika muistella menneitä ja palauttaa mieleen missä vuoden aikana on tullut reissattua. Oma koosteeni on perinteiseen tapaan aakkosten muodossa.

Monipuolinen matkailuvuoteni muistutti reissujen määrän osalta edellisiä, vaikka kohteet toki vaihtuivatkin. Otimme vuoden vastaan Singaporessa ja saimme kesällä toteuttaa haaveilemamme pariviikkoisen Slovenian-matkan. Kevääseen kuuluivat pitkät viikonloput Vilnassa ja Münchenissä, kun taas syysloma sujui Italian auringon alla. Kotimaassa tulivat tutuiksi Vuokatti sekä länsirannikko, ja ehdimmehän jossain välissä myös muutamaksi päiväksi etelänaapuriin Viroon.A – Amalfin rannikko
kuuluu Euroopan kauneimpiin paikkoihin. Meri, kalliojyrkänteet ja kuvaukselliset kylät ovat vastustamaton yhdistelmä, eikä lokakuussa ollut liikaa ruuhkaakaan.


B – Beri
on yksi Slovenian kätkettyjä helmiä. Se on pienehkö, mutta hämmästyttävän kaunis vesiputous kävelymatkan päässä Poljubinjin kylästä Tolminin laaksossa.


C – Capri kuuluu Välimeren kauneimpiin saariin. Kiireetön päiväretki oli mainio kokemus, vaikkei sen aikana ehtinytkään nähdä saaren kaikkia kolkkia.


D – Deutsches Museum teki vaikutuksen koko perheeseen. Münchenissä sijaitseva jättimäinen museo keskittyy tekniikkaan ja luonnontieteisiin, ja siellä riittää ihmeteltävää kaikenikäisille.


E – Englischer Garten tuo luonnon vehreyttä Münchenin keskustaan. Yhdessä maailman suurimmista kaupunkipuistoista on tilaa kaikille, myös Eisbach-joen aalloilla viihtyville surffaajille.


F – Friuli-Venezia Giuliasta
tuli kahdestoista Italian alue, jossa viivyin yön yli. Kahdeksan siis vielä toistaiseksi puuttuu.


G – George Town
hurmasi minut täysin tammikuussa. Ruoka, rappioromantiikka, katutaide ja kulttuurien kirjo tekivät lähtemättömän vaikutuksen tässä malesialaisessa kaupungissa.


H – Hotel Kalle toimi majapaikkanamme yhden yön ajan Viron-matkamme alkajaisiksi. Leppoisa kartanon isäntä tarjoili meille aamiaista.


I – Itä-Virumaa yllätti iloisesti kesäisellä matkallamme. Nähtävää riittää hiekkarannoilta kartanoihin ja museoista seikkailupuistoihin. Täällä voisi kuvitella olevansa kauempanakin Suomesta.


J – Jasna-järvi kuuluu Slovenian kuvatuimpiin maisemiin. Näkymä onkin häikäisevä, vaikkei ohikulkutien varressa sijaitseva tekolampi tarjoakaan rikkumatonta luonnon rauhaa.


K – Kristiinankaupunki ei taida kuulua Suomen tunnetuimpiin matkakohteisiin, vaikka sen puutalomiljöö ansaitsisi enemmänkin huomiota. Viihdyimme hiljaisessa kaupungissa hyvin.


L – Ljubljana ihastutti ensi silmäyksellä muutama vuosi sitten ja paluu Sloveniaan sujui samoissa merkeissä. Sympaattinen Ljubljana on harvinaisen viihtyisä, vireä ja viehättävä pääkaupunki.


M – München
oli hyvä valinta pääsiäismatkan kohteeksi. Baijerin pääkaupungista löytyi kiinnostavaa nähtävää koko perheelle ja aurinkokin paistoi.


N – Napoli
on jokseenkin hullu, mutta samalla kiehtova kaupunki. Päiväretken ohjelmaan kuului pizzan syöntiä ja kapeilla kaduilla seikkailemista.


O – Oulu oli jäänyt näkemättä tähän vuoteen saakka, mutta pääsinpäs vihdoin tapaamaan Toripolliisia. Samalla selvisi keitä ovat Sokeri-Jussi ja Potnapekka.


P – Planican lentomäen
vaijeriliuku oli taatusti vuoden hurjin kokemus ja samalla yksi ikimuistoisimmista. Kannatti siis käydä leikkimässä mäkikotkaa.


Q – Quay on laituri, ja sellaisten mukaan on nimetty Singaporejoen rannoille rakennettuja alueita. Boat Quay on perinteinen ravintola-alue ja Clarke Quay uudenaikaisempi illanviettokeskus.


R – Raffles-hotelli on kolonialistisesta ajasta muistuttava rakennus Singaporen keskustassa. Kävimme hotellin Long Barissa nauttimassa aidot Singapore Slingit sekä ison säkillisen pähkinöitä.


S – Singapore nousi kerralla perheemme suosikkimatkakohteiden joukkoon. Kauan sitten tehty aiempi matka ei vielä vakuuttanut, mutta nyt eksotiikan ja helppouden yhdistelmä osui kohdalleen.


T – Torronsuo on yksi eteläisen Suomen parhaista luontokohteista. Pitkospuureitti on uusittu keväisen käyntimme jälkeen, joten puitteet ovat entistäkin paremmassa kunnossa.


U – Užupis on Vilnan persoonallisin kaupunginosa. Omaksi tasavallakseen julistautuneella alueella on oma perustuslakinsa ja boheemeissa kortteleissa riittää yllättävää nähtävää.


V – Vilna on oma suosikkikaupunkini Baltiassa. Liettuan pääkaupunki muistuttaa monin tavoin edellä mainittua Ljubljanaa ja sinne pääsee yllättävän nopeasti.


W – Wanhan Rauman Kaffebar on kantapaikkani Raumalla – olenhan käynyt siellä molemmilla kerroilla, kun olen kaupungissa vieraillut. Aion palata samaan kahvilaan tämän jälkeenkin.


X – Xenofobia tarkoittaa muukalaisuuden pelkoa, ja siihen matkailu on paras mahdollinen lääke. Esimerkiksi monikulttuurisessa Singaporessa voi tavata ihmisiä kaikkialta maailmasta.


Y – Ystävyyden silta yhdistää Narvan Ivangorodiin. Sitä pitkin pääsee siis kulkemaan Virosta Venäjälle.


Z – Zelenci on Sava-joen lähde Sloveniassa, lähellä Kranjska Goraa. Satumaisen kauniissa lammessa on kirkasta vettä ja sitä ympäröivät upeat maisemat.

Kuva: Wikimedia Commons

Å – Åggelby eli Oulunkylä aloittaa huterien aasinsiltojen sarjan aakkosten hankalassa loppuosassa. Matkustin paikallisjunalla Åggelbyn ohitse tänäkin vuonna monta kertaa.


Ä – Ässät pelaa Porissa, mutta me näimme Isomäen jäähallin sijasta Raatihuoneenpuiston. Siellä oli mukava nauttia jääkiekon sijasta jäätelöstä.


Ö – Österbotten eli Pohjanmaa on ollut minulle vierasta seutua, mutta kesäinen automatka avarsi Suomi-kuvaa kummasti. Nautimme vanhoista puutalokaupungeista ja merellisestä tunnelmasta.


Voit lukea matka-aakkoseni myös vuosilta 2016, 2017 ja 2018.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
Kommentoi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Matka-aakkoset

Vuoden 2022 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tämän blogin perinteisiin kuuluu, että joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään reissuvuotta lävitse aakkosten muodossa. Jokaisen kirjaimen kohdalle löytyi tälläkin kerralla jotakin.

Koronapandemian omikronmuunnos hillitsi vielä vuosi sitten reissusuunnitelmia, mutta lopulta tästä tulikin yksi parhaista matkailuvuosistani. En käynyt Euroopan ulkopuolella tai itselleni uusissa valtioissa, ja vieraillut maat voi laskea helposti yhden käden sormilla. Vietin kuitenkin ennätyksellisen paljon aikaa Etelä-Euroopassa ja sain tutustua entistä paremmin Espanjaan, Italiaan, Pariisiin ja Wieniin. Kotimaanmatkailua tuli harrastettua edellisvuosia vähemmän, mutta ohjelmaan mahtui myös muutamia Suomen kohteita.

cittasantangelo_09


A
Abruzzo oli hyvä kohde kesäkuiselle Italian-matkalle. Viihdyimme maaseudun leppoisissa tunnelmissa ja nautimme hyvästä ruoasta, kauniista kylistä sekä vaihtelevista maisemista.

billnas_02


B Billnäsin ruukki on tunnelmallinen matkakohde Länsi-Uudellamaalla. Yövyimme historiallisella tehdasalueella vaimon kanssa toukokuussa.

campoimperatore_21


CCampo Imperatore on hienoimpia Italiasta löytämiäni luontokohteita. Abruzzon vuoristossa sijaitseva laaja tasankoalue tunnetaan myös lempinimellä Italian Tiibet.

milano_duomon_katto_09


D – Duomon katto taitaa olla suosikkinähtävyyteni Milanossa. Tuomiokirkon huipulta kelpaa ihailla kaupungin keskustaa ja tutkia rakennuksen monia yksityiskohtia.

eltorcal_01


E – El Torcal de Antequera on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue Etelä-Espanjassa. Erikoisten kalkkikivimuodostelmien keskellä kulkeva luontopolku kuuluu vuoden parhaisiin matkakokemuksiin.

frigiliana_2022_01


FFrigiliana kutsui jo toisena syksynä peräkkäin. Valkoinen kylä on yksi Andalusian kauneimmista paikoista ja sen juurella levittäytyvässä laaksossa on mukava kävellä sekä rentoutua.

wien_graben


GGraben on Wienin keskustan tunnetuin ostoskatu. Kävelykadulla riitti vilinää, kun vierailimme Itävallan pääkaupungissa pääsiäisenä.

wien_hofburg_00


HHofburg kuuluu Wienin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tutustuimme jättimäisen palatsikompleksin sisällä Itävallan kansalliskirjastoon sekä prinsessa Sissille omistettuun museoon.

termoli_01


I – Italia pysyy aina suosikkikohteenani. Tänä vuonna pääsin sinne kahdesti, ensin keväällä Milanoon ja kesällä Abruzzoon, Moliseen sekä Rooman ympäristöön. Tilastoissani on nyt 20 Italian-matkaa ja 140 saapasmaassa nukuttua yötä.

islamagica_01


J – Jaguar tarjosi vuoden hurjinta kyytiä. Sevillassa sijaitsevan Isla Mágica -huvipuiston suosituimmassa vuoristoradassa on enemmän vauhtia ja silmukoita kuin Särkänniemen Tornadossa.

puolanka_hepokongas_01


K Kainuu valikoitui kuluneen vuoden talvilomakohteeksi. Hiihtelimme Ukkohallan laduilla, katselimme jäätynyttä Hepokönkään vesiputousta ja käväisimme myös pessimistien Puolangalla.

pariisi_luxembourg_01


L – Luxembourgin puisto on Pariisin viihtyisimpiä paikkoja helteisinä kesäpäivinä. Täällä voi katsella kukkia, suihkulähteitä, patsaita, petankkiotteluita tai vesialtaassa lipuvia leikkiveneitä.

milano_navigli_03


M – Milano taitaa olla Italian kaupungeista minulle kaikkein tutuin, koska haluan palata sinne aina uudelleen katsomaan Interin jalkapallo-otteluita. Viime kevään peli oli elämys ja suunnitelmissa on matkustaa Milanoon myös ensi vuonna.

pariisi_notredame_01


N
Notre Dame kärsi pahasta tulipalosta keväällä 2019. Korjausurakka jatkuu vielä pitkään, mutta Pariisin kuuluisinta kirkkoa voi ihailla työmaa-aitojen takaa.

ostialido_01


O Ostia Lido valikoitui kesäkuun Italian-matkan ensimmäiseksi yöpaikaksi sijaintinsa ansiosta. Iltalennolta pääsi nopeasti hotellille ja seuraavana aamuna oli hyvä jatkaa virkeänä Rooman seudun rantakaupungista eteenpäin.

pariisi_montparnasse_03


PPariisi on kiehtova ja mielenkiintoinen kaupunki, johon voisi palata aina uudelleen. Kävin Pariisissa neljännen kerran, mutta edellisestä vierailusta oli jo pitkä aika.

pariisi_shakespeare_03


Q – Quartier Latin eli Latinalaiskortteli on yksi Pariisin kuuluisimmista kaupunginosista. Shakespeare and Company -kirjakaupasta löytyi luettavaa ja Sorbonnen aukion laidalta kahvilan herkkuja.

raasepori_11


RRaaseporin rauniolinna on Uudenmaan mielenkiintoisimpia historiallisia nähtävyyksiä. Pääsin tutustumaan linnaan aurinkoisena kevätpäivänä, jolloin paikalla oli mukavan hiljaista.

suomenniemi_maisematorni_03


SSuomenniemi oli se paikka, josta tämä vuosi alkoi. Vietimme joululomapäiviä maaseudun rauhassa ja kävimme hiihtämässä lähiseudun laduilla Mäntyharjulla sekä Ristiinassa.

sevilla_triana_01


TTriana alkoi tuntua kodilta, kun majoituimme sinne kolmeksi viikoksi loka-marraskuussa. Sevillan värikkäin kaupunginosa sijaitsee keskustasta katsottuna Guadalquivir-joen vastarannalla.

ukkohalla_akankierros_02


U – Ukkohalla jäi mieleen mukavana paikkana. Pienen hiihtokeskuksen laduilla oli kiva hiihtää ja nauttia puhtaasta luonnosta sekä rauhallisesta tunnelmasta.

pariisi_versailles_02


VVersailles on yksi maailman mahtipontisimmista nähtävyyksistä. Aurinkokuninkaan barokkipalatsissa ja valtavissa puutarhoissa saa helposti kulutettua kokonaisen päivän.

wien_schonbrunn_04


WWien sopii hyvin pitkän viikonlopun viettoon. Ehdimme nähdä esimerkiksi pääsiäismarkkinoita, palatseja, kahviloita, Espanjalaisen ratsastuskoulun esityksen sekä Praterin huvipuiston, mutta paljon jäi vielä kokemattakin.

sevilla_restaurante_maria


X – Ximénez eli tarkalleen ottaen Pedro Ximénez on jälkiruokaviiniksi sopivaa sherryä. Eräs sevillalainen tarjoilija suositteli sitä juustokakun kastikkeeksi ja yhdistelmä toimi mainiosti.

sevilla_jalkapallo_04


YYoussef Bounou eli tutummin Bono loisti Marokon maalivahtina jalkapallon MM-kisoissa. Pääsin Bonon kanssa samaan kuvaan Sevillassa Espanjan liigan ottelun jälkeen.

termoli_30


Z – Z’bass on Italian itärannikolla Termolissa toimiva kalaravintola. Päädyimme sinne vuokraamamme asunnon omistajan suosituksesta ja söimme kelpo aterian.

sevilla_flamenco_01


Å – Åke Blomqvist oli legendaarinen tanssinopettaja, joka myi meillekin valssivideonsa häämessuilla vuosia sitten. Sevillassa flamencoa katsellessani tuumin, että Åke olisi varmasti taitanut tällaisetkin askeleet ilman ongelmia.

pistoniemi_01


Ä – Änkilän Teboil on varma merkki siitä, että pian ollaan perillä Simpelejärven rannalla. Ehdin käväistä toukokuussa näissä Parikkalan Pistoniemen maisemissa, jotka ovat tuttuja monelta muultakin vuodelta.

sevilla_yo_01


Ö – Öinen Sevilla on uskomattoman kaunis, sillä kaupunki on täynnä upeasti valaistuja hienoja rakennuksia. Ilmapiiri on leppoisa ja turvallinen, joten katuja kannattaa kierrellä myös pimeällä.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

Jatka lukemista

Matka-aakkoset

Vuoden 2021 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään tuttuun tapaan läpi mennyttä matkailuvuotta. Eri kirjainten kohdalle löytyi sekä ikimuistoisia elämyksiä että myös ihan sattumalta valikoituneita kohteita.

Matkailuvuoteeni mahtui monta kotimaanreissua sekä kaksi ulkomaanmatkaa. Pandemia rajoitti alkuvuoden suunnitelmia, mutta Suomessakin riittää onneksi paljon nähtävää. Ehdimme pohjoisen lumille sekä Rukalle että Sallaan, kiertelimme kesällä niin Länsi- kuin Itä-Suomessakin ja vierailimme pari kertaa Tampereella. Rokotukset ja rajojen aukeaminen käänsivät tietenkin katseet vahvasti ulkomaille. Ensimmäinen tauon jälkeinen ulkomaanmatka suuntautui vaimon kanssa Kööpenhaminaan, ja syyslomaksi lähdimme kolmen sukupolven voimin Espanjaan. Pandemiatilanne näyttää juuri nyt joulukuussa taas huonommalta, mutta toivon silti vuodesta 2022 edellistä parempaa matkailuvuotta.


A
Ahveniston luontopolku kuului pääsiäisen ohjelmaan Hämeenlinnassa. Muistelin Ahveniston olympiahistoriaa ja sain katsella uteliasta metsäkaurista lähietäisyydeltä.


BBalcón de Europa on Nerjan kaupungista merelle kurkottava näköalatasanne Etelä-Espanjassa. Siellä kelpasi ihailla maisemia sekä nauttia auringosta ja jäätelöstä.


C Cómpeta oli yksi Espanjan-matkamme retkikohteista. Hieman syrjäinen kylä on kaunis paikka vuoristoisella rinteellä parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta.


D – Di Trevi oli mukava lounaspaikka Turun-reissulla. Kunnon tapas-valikoima maistui erinomaisesti ja lievitti matkakuumetta heinäkuussa, jolloin Espanjan-matka tuntui vielä kaukaiselta haaveelta.


E – Evo on herättänyt julkista keskustelua niin kansallispuistohakemuksen kuin hakkuidenkin vuoksi. Me retkeilimme Evolla pitkäperjantaina, jolloin muuten mukavalla reitillä oli vielä reilusti lunta.


F – Frigiliana oli erinomainen valinta syysloman tukikohdaksi. Valkoinen kylä on huikean kaunis, kuten myös vuokratalon pihalta auennut maisema Frigilianan laaksoon.


G – Glyptoteket on yksi Tanskan tunnetuimmista taidemuseoista. Kävimme siellä Kööpenhaminan-matkallamme ja nautimme rakennuksen arkkitehtuurista enemmän kuin varsinaisista näyttelyistä.


HHiljainen kansa ihmetyttää ohikulkijoita viitostien varrella Suomussalmella. Yksilöllisesti puettuja turvepäisiä hahmoja on noin tuhat kappaletta. Niiden asut vaihdetaan aina joka kesäksi ja talveksi.


I – Ilves on yksi kissakahvila Purnauskiksen asukkaista Tampereella. Ehdimme tänä vuonna kissakahvilaan myös Kuopiossa.


J – Janakkala kuuluu vuoden yllättäjiin. Kävin Erjan ja Pasin opastamalla elämyksellisellä melontaretkellä, jonka aikana opin paljon myös paikkakunnan värikkäästä historiasta.


K – Kuusamo kutsui viime vuodenvaihteessa, jolloin vietimme reilun viikon Rukalla. Ohjelmaan kuului lähinnä hiihtoa, josta saimme nauttia komeissa maisemissa.


L – Lappi on hieno matkakohde, jonne olemme palanneet viime vuosina useamman kerran. Tällä kerralla nautimme hiihtolomasta Sallan mukavissa maisemissa.


M – Málaga on Aurinkorannikon monipuolinen pääkaupunki, joka sykkii aitoa espanjalaista elämää. Ehdimme päiväretkellä Gibralfaron linnoitukselle, katutaidekierrokselle sekä sataman alueelle.


NNightwish Story on suositulle rockyhtyeelle omistettu näyttelytila Kiteellä. Tyylikkäästi toteutettu näyttely on täynnä tietoa Nightwishin matkasta Kiteeltä maailmanmaineeseen.


O – Órgivan laakso jäi matkan varrelle, kun ajoimme Frigilianasta kohti Pampaneiraa. Pysähdyin valokuvaamaan Guadalfeo-jokea, joka virtaa Rulesin tekojärven.


PPampaneira oli lokakuisen Andalusian-matkan todellinen löytö. Ihastuin pienen valkoisen vuoristokylän rosoiseen kauneuteen, josta saimme nauttia verkkaiseen tahtiin.


Q Queen Louise Bridge vie Kööpenhaminan keskustasta mielenkiintoiseen Nørrebron kaupunginosaan. Jo sillan pyöräilijävirtaa katsellessa voi aistia, kuinka saavutaan monikulttuuriselle ja eläväiselle, mutta myös ongelmistaan tunnetulle alueelle.


R – Ruuhitunturi jäi mieleen Sallan-matkan kauneimpana paikkana. Hiihtelin tunturin huipulle yksikseni ja sain nähdä aivan käsittämättömän hienon auringonlaskun. Myös pitkä lasku alas tunturilta oli elämys.


SSvedjehamn on kaunis kalastussatama Merenkurkun saaristossa Vaasan edustalla. Sain nauttia siellä Ruuhitunturin tapaan todella ikimuistoisesta auringonlaskusta sekä hiljaisesta idyllistä.


T – Tankar kuuluu Svedjehamnin ohella kesän upeimpiin kohteisiin. Teimme Kokkolan lähistöllä sijaitsevalle majakkasaarelle päiväretken, jolla riitti auringonpaistetta ja meritunnelmaa.


U – Urban Pasta valikoitui lounaspaikaksi, kun pysähdyimme hetkeksi Vaasaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.


V Valamon luostari osui sopivasti matkan varrelle heinäkuisella itäisen Suomen kierroksella. Viihdyimme muutaman tunnin ortodoksiluostarin rauhallisissa tunnelmissa.


W – Wanha Markki on sympaattinen eläinten vanhainkoti Ylistarossa Pohjanmaalla. Täällä saa tavata lampaita, kissoja ja monia muita eläimiä, jotka selvästi nauttivat saamastaan huomiosta.


X – X-Brgr
on yksi Särkänniemen huvipuiston pikaruokaravintoloista Tampereella. Nälkä siirtyi näilläkin eväillä, vaikkei ruokailukokemus muuten kovin mieleenpainuva ollutkaan.


Y – Ykspihlaja on omakotitalojen muodostama kaupunginosa Kokkolan sataman tuntumassa. Nautimme siellä kesäillasta persoonallisen Kahvila Sahan terassilla.


Z – Zapatos Rojos -installaatio tuli yllättäen vastaan Kööpenhaminan Raatihuoneentorilla. Punaiset kengät ovat meksikolaistaiteilija Elina Chauvetin kannanotto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.


Å – Åbo eli Turku oli hyvä kohde pienelle vaimon kanssa tehdylle kesäreissulle. Söimme hyvin, tutustuimme Turun linnaan ja osallistuin myös Jessen järjestämälle valokuvauskävelylle.

Kuva: Kimmo Palosaari, Wikimedia Commons

Ä – Ähtävänjoki ylitettiin kesäkuussa ajomatkalla Kokkolasta Vaasaan. Päivä oli harmaa ja sateinen, mutta internetistä löytyi vähän kirkkaammalla säällä otettu valokuva.


Ö – Öresundsbron eli Juutinrauman silta erottuu hyvin Kööpenhaminan näköalapaikoilta. Me saimme nauttia näkymistä Rundetårnin huipulta.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja