Seuraa somessa

Slovenia

Päivä viehättävässä Ljubljanassa

Julkaistu

-

Aloitimme tämänkesäisen Slovenian-matkamme Ljubljanasta, jossa viivyimme kahden yön ajan. Viihtyisässä kaupungissa ehtii nähdä jo yhdessäkin päivässä paljon.

Heräämme aamuvirkun vanhemman tyttären kanssa jo seitsemän jälkeen ja hiivimme muiden vielä nukkuessa Ljubljanan kaduille. Vanhassakaupungissa sijaitsevasta vuokra-asunnosta käsin on mukava lähteä tutkimaan uuteen päivään valmistautuvaa Ljubljanaa. Olemme saapuneet Sloveniaan edellisenä iltana, jolloin ehdimme kävellä hieman Ljubljanica-joen varrella ja syödä illallista.


Nyt kaduilla on vielä hiljaista. Muutama paikallinen nainen pyöräilee hiukset hulmuten pitkin mukulakivikatuja ja pari englantia puhuvaa nuorukaista tutkii karttaa suihkulähteen juurella istuen. Ennusteissa on helteinen päivä, mutta näin aamutuimaan ilmassa on vielä miellyttävää viileyttä. Matkan ensimmäinen aamu on täynnä innostusta. Tutkimme tyttären kanssa uteliaina ympäristöä kävellessämme hiljalleen kohti keskustoria.


Suunnistaminen ei ole vaikeaa ja pian olemmekin jo torialueen laidalla. Kaikki kauppiaat eivät ole vielä valmiina, vaan hedelmiä asetellaan paikoilleen ja jokunen pakettiauto peruuttelee varovasti sivummalle. Pysähdymme heti aluksi maistelemaan kirsikoita. Ne ovat harvinaisen makeita ja ostamme viidellä eurolla litran mukaamme.


Torikauppiaat eivät tyrkytä tai tungettele, mutta tarjoavat mielellään maistiaisia. Seuraavalta kojulta löytyy repun pohjalle aprikooseja ja persikoita. Kirsikoitakin saa jälleen maistaa ja meille annetaan niitä reilu kourallinen kaupan päälle.


Torin tarjonta tuntuu painottuvan hedelmiin ja vihanneksiin. Lisäksi esillä on värikkäitä kukkia. Paikalliset ihmiset viihtyvät toria reunustavan kauppahallin kahvilaterasseilla, joissa he aloittelevat päiväänsä kiireettömän näköisinä.


Kauppahallin vitriineissä roikkuu monenlaista lihaa. Jätämme lihatiskien tarkemman tutkimisen väliin ja käännymme lemmenlukkojen koristamalle Teurastajan sillalle. Rakennussuunnitelmat ehtivät siirtyä useamman kerran vuosikymmeneltä toiselle, kunnes tämä silta viimein kesällä 2010 saatiin avatuksi.


Moderni silta on tähän aikaan aamusta vielä käytännössä autio. Pysähdymme katselemaan kaiteisiin kiinnitettyjä lemmenlukkoja. Keitähän ovat Josep ja Monica? Entä Niko ja Tanja?


Sillan nimi ja romanttiset lukot muodostavat mielenkiintoisen yhdistelmän. Kaiteiden päällä on myös pieniä teurastajan töihin viittaavia patsaita.


Saavumme keskeisen Kolmoissillan kupeeseen Prešerenin aukiolle, jonka luota lähdemme suunnistamaan kohti leipomoa. Ensimmäisenä vastaan tulleen marketin leipomohylly saa tällä kerralla kelvata ja palaamme pian jokirantaa pitkin asunnolle. Tunnin mittainen aamulenkki kauniissa Ljubljanassa on mainio alku päivälle.


Syömme croissanteja ja hedelmiä, minkä jälkeen palaamme koko porukalla kaupungille. Kadut ovat vilkastuneet huomattavasti ja joudumme pian keskelle saksalaista turistiryhmää. Luovimme itsemme väljemmille vesille ja saavumme jälleen Vodnikin torin hedelmä- ja vihannespöytien ääreen.


Torilla kuluu jälleen tovi, kun seurueemme tutkii aamupäivällä avautuneiden vaatekojujen tarjontaa. Lämpötila on noussut hellelukemiin, joten varjopaikat tuntuvat houkuttelevimmilta.


Ylitämme kuuluisan Lohikäärmesillan, jonka neljällä kulmalla kaupungin symbolit tarkkailevat ohikulkijoita. Lohikäärmeet liittyvät oleellisesti kaupungin historiaa värittäviin tarinoihin ja niitä esittävät tavarat koristavat kaikkien matkamuistoliikkeiden näyteikkunoita.


Kaupunkikuva muuttuu varsin arkipäiväiseksi jokirannan jäädessä taakse. Monia seiniä on töhritty tavalla, jota ei voi minkäänlaiseksi katutaiteeksi kutsua.


Varsinaista katutaidetta löytyy Metelkovan vaihtoehtoisesta kulttuurikeskuksesta. Vanhat Jugoslavian armeijan kasarmirakennukset jäivät tyhjilleen Slovenian itsenäistyessä ja ne ovat sittemmin toimineet eri alojen taiteilijoiden tyyssijana.


Helteistä Metelkovaa on hauska tutkia ja loputon värikkyys miellyttää lapsiakin. Kuusivuotias innostuu ottamaan paljon valokuvia, joista joihinkin päädyn itsekin.


Metelkova herää toden teolla eloon iltaisin, jolloin sen baareissa on taatusti kova meteli. Nyt ilmapiiri on erittäin seesteinen, eikä ulkona näy montaakaan ihmistä. Halutessaan voisi myös majoittua entisessä vankilassa toimivaan hostelliin.


Muutama muukin matkailija on tullut ottamaan valokuvia. Riippumatoissa makoilevan porukan suunnalta leijaileva tuoksu tuo mieleen Kööpenhaminan Christianian.


Seinämaalauksiin on käytetty runsaasti niin maalia kuin mielikuvitustakin. Monet teoksista ovat huikean hienoja, mutta muutamat seinät näyttävät pelkästään suttuisilta.


Palaamme arkisia katuja pitkin takaisin ydinkeskustaan, jonne ei onneksi ole pitkä matka. Pysähdymme ihailemaan vanhaa pankkirakennusta Vurnikin taloa, jota sanotaan Ljubljanan kauneimmaksi taloksi.


Seuraava kohteemme on Nebotičnik eli suomeksi Pilvenpiirtäjä. Ljubljanan 13-kerroksinen maamerkki ei ehkä vastaa nykypäivän käsitystä pilvenpiirtäjien koosta, mutta 1930-luvulla se oli Jugoslavian korkein rakennus. Nebotičnikin ulkonäkö tuo mieleen samaa aikakautta edustavan Helsingin Torni-hotellin, joka on vajaan metrin slovenialaista serkkuaan matalampi.


Harmaan marmorin ja kreikkalaishenkisten patsaiden hallitsema aulatila näyttää punaisine mattoineen juhlalliselta. Huomio kiinnittyy myös art deco -tyylisiin kierreportaisiin, mutta käytämme ylös päästäksemme modernia hissiä. Nebotičnik kuuluu vielä nykyäänkin Ljubljanan korkeimpien rakennusten joukkoon ja sen kattoterassilta kelpaa katsella kaupunkia.


Maisema kaupungin yli on upea. Katseeni pysähtyy joen toisella puolella kohoavaan linnaan, joka kuuluu Ljubljanan tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kävimme linnassa jo edellisellä matkallamme, joten emme yritä mahduttaa sitä tämänkertaiseen ohjelmaamme.


Ajatuksenamme on istahtaa kahdennentoista kerroksen kattoterassilla toimivaan kahvilaan ja syödä kevyttä välipalaa. Listalla mainittuja voileipiä tai mitään muutakaan suolaista ei ole kuitenkaan tarjolla, joten tyydymme näköalojen ihailuun ja palaamme takaisin Ljubljanan kaduille.


Kävelemme hetken Ljubljanica-joen varrella ja pysähdymme Divine-kahvilan terassille. Italialaiset piadinat siirtävät nälkää sopivasti ja samalla voi juoda tuopillisen paikallista Laško-olutta. Päällimmäisenä jää mieleen tarjoilija, joka muistaa toistaa suomalaisille asiakkaille kaikissa mahdollisissa tilanteissa kiitos Pelicans, kiitos Jokerit.


Suunnistamme joelta kohti Tivoli-puistoa, mutta pysähdymme matkan varrella ihmettelemään Tasavallan aukiota. Laajaa betoninharmaata aukiota reunustavat harvinaisen rumat rakennuskolossit ja tuntuu, kuin olisimme joutuneet hetkeksi aikamatkalle sosialistiseen Jugoslaviaan.


Aukion laidalla toimii myös Slovenian parlamentti. Pääsisäänkäyntiä koristavat lukuisat ihmishahmoja esittävät patsaat.


Saavumme vihdoin Tivoli-puistoon ja löydämme sen laidalta kauniin ruusutarhan. Kukkaloistoa riittää monissa väreissä ja vehreä ympäristö miellyttää muutenkin silmää.


Katselemme kukkia ja kierrämme pienen lammen ympäri. Lapset pääsevät leikkipuistoon, minkä jälkeen istahdamme lammen rannalla toimivaan kahvilaan.

Tivoli-puisto on laaja viheralue, jossa kaupunkilaiset viettävät mielellään aikaansa. Näemme nytkin paikallisia piknikillä, lukemassa kirjaa, heittelemässä frisbeetä tai vain aurinkoa ottamassa. Puisto jatkuisi vielä kauas, mutta keskitymme lammen ympäristöön ja palaamme ruusutarhan kautta kohti keskustaa.


Ilta-aurinko valaisee Ljubljanica-jokea reunustavien rakennusten seiniä. Takana on jo pitkä päivä, jonka aikana lapsetkin ovat jaksaneet kävellä kilometrin toisensa jälkeen ilman ongelmia. Lepäilemme tunnin verran asunnolla ja kuuntelemme avoimesta ikkunasta sisään kantautuvia katusoittajan säveliä.


Lähistöllä riittää ravintolavaihtoehtoja, joten pitkää iltakävelyä ei tarvita. Päädymme Robba-ravintolan terassille, joka on levittäytynyt kävelykadun varteen. Ympäristö on miellyttävä ja ruoka maukasta, joskaan ei poikkeuksellista. Bohinj-järveltä pyydetty taimen maistuu hyvältä ja talon jälkiruoka sisältää niin valkosuklaata kuin mansikoitakin.


Seuraavana aamuna on jo aika jatkaa matkaa eteenpäin. Saavuimme lentokentältä kaupunkiin GoOpti-kyydillä, joka toimi niin nettivarauksen kuin itse kuljetuksenkin osalta mainiosti, eikä hintakaan (36 € / 6 hlöä) ollut paha. Poistumme Ljubljanasta keskustan autovuokraamon kautta, sillä edessä on kierros Slovenian länsi- ja pohjoisosien kauneimmissa luontokohteissa.


Ljubljanaan oli mukava palata vajaan viiden vuoden tauon jälkeen. Slovenian pääkaupunki teki ensimmäisellä kerralla niin vahvan vaikutuksen, että valitsin sen ykköspaikalle joulukuussa julkaisemallani ”Keskikokoisten kaupunkien” suosikkilistalla.


Viehättävä Ljubljana miellytti suuresti myös tällä toisella vierailulla ja sitä on helppo suositella osaksi Slovenian-matkaa. Kovin montaa päivää siellä ei kuitenkaan kannata lomasta käyttää, sillä Slovenia on täynnä toinen toistaan sykähdyttävämpiä matkakohteita. Niistä on tulossa lisää juttuja kesän ja syksyn aikana!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

Kommentit

  1. Timo

    27.6.2019 at 11:04

    Kiva luettava ja hyviä vinkkejä tässä ja varsinkin tuossa yhteenvetojutussa. Kiitos!

    Autoillaan Ljubljanasta alkaen 2vkoa elokuun alussa ja tästä saa ideoita reittisuunnitelmaan. Pitää nyt vain eka hoitaa tuo ens viikon reissu Norjaan, niin voi sitten paneutua tähän.

    • Mika / Lähtöportti

      27.6.2019 at 21:48

      Kiitos kommentista Timo! Meillä oli tosiaan myös 2 viikon autoilureissu Ljubljanasta alkaen, joten ainakin osassa samoista paikoista kannattaa käydä. Postojnan luolat, Predjaman linna ja Piran on sellaisia edellisen Slovenian-matkan paikkoja, joihin ei nyt palattu uudelleen, mutta joita voi kyllä yhteenvetojutussa mainittujen lisäksi suositella. Slovenian välimatkat on ilahduttavan lyhyitä, joten halutessaan kahteen viikkoon voi mahduttaa vaikka mitä.

      Hyvää Norjan-matkaa! 🙂

  2. Katja / Historia de Viajes

    27.6.2019 at 19:16

    Ljubljana näyttää niin ihanan tunnelmalliselta kaupungilta. Pari vuotta sitten ihastuin Piraniin ja jo silloin olisi tehnyt mieli lähteä tutkimaan pääkaupunkia ja luontoa. Tämä kyllä nyt vahvisti näkemystäni, että maisemiin pitäisi päästä.

    • Mika / Lähtöportti

      27.6.2019 at 21:56

      Ljubljana on harvinaisen tunnelmallinen ja viihtyisä kaupunki, uskon että tykkäisit! Kävin Piranissa vajaat viisi vuotta sitten ja ihastuin siihen myös. Mutta todellakin, lähde tutustumaan Sloveniaan laajemmin ja ajan kanssa, varsinkin luonto on ihan uskomaton 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Slovenia

30 x uskomattoman upea Slovenia

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Slovenia on yksi Euroopan parhaista matkailumaista ja siellä käymistä voi suositella monenlaisille reissaajille. Koostin listan kahden Slovenian-matkani parhaista kohteista ja lisäsin loppuun muutamia paikkoja, joissa haluaisin päästä vielä joskus käymään.

Slovenian viehätys on monen asian summa. Slovenian maisemat ovat kenties koko Euroopan upeimpia ja maa on niin kompakti, että laidalta toiselle pääsee hämmästyttävän nopeasti. Tarjolla on muun muassa jylhiä vuoria, kirkasvetisiä järviä, hämmästyttävissä väreissä hohtavia jokia, kuvauksellisia kyliä ja kaupunkeja, uskomattomia luolia, historiallisia linnoja sekä pieni palanen Välimeren rantaa. Ei siis ole mikään ihme, että monet slovenialaiset ovat reippaita ulkoilmaihmisiä.

Slovenialaiset ovat selvästi ylpeitä maastaan, mutta heidän luonteessaan voi aistia myös pienen kansan vaatimattomuutta. Kohtaamani slovenialaiset ovat olleet lähes poikkeuksetta helposti lähestyttäviä ja mukavia ihmisiä, jotka puhuvat sujuvaa englantia.


Slovenia on onnistunut imemään itseensä naapurimaidensa parhaat puolet. Turvallisuus, siisteys, asioiden toimiminen ja työmoraali muistuttavat saksankielistä Keski-Eurooppaa. Ruoka- ja viinikulttuurissa sekä elämänasenteen rennossa puolessa on jotain hyvin välimerellistä. Kieli, historia ja kulttuuri lisäävät keitokseen ripauksen balkanilaista eksotiikkaa, mikä lisää maan viehätysvoimaa entisestään.

Alla olevan listan järjestys on melko sattumanvarainen, sillä keskenään erilaisia kohteita on täysin mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen. Kerron 22 ensimmäisestä kohteesta omien kokemusteni perusteella ja loput kahdeksan otin mukaan tulevia matkasuunnitelmia ajatellen.



1. BLED-JÄRVI

Bled-järvi on monien matkailuesitteiden itseoikeutettu kansikuvakohde, joten mainitaan se nyt tässäkin ensimmäisenä. Kaunis vuoristojärvi sijaitsee upeissa maisemissa, sen keskellä on pieni kirkkosaari ja rannalla kallionkielekkeelle rakennettu linna. Järven ympäri voi kävellä muutaman kilometrin lenkin tai lähteä vesille perinteisten pletna-veneiden kyydissä. Bledin rantakaupunki ei ole erityisen ihastuttava, mutta pääkaupunki Ljubljana sijaitsee vain reilun 50 kilometrin päässä.

Lue lisää jutustani Lumoava Bled-järvi.


Kuva: www.slovenia.info

2. ŠKOCJANIN LUOLAT

Slovenian karstipitoiseen maaperään on muotoutunut runsaasti luolia. Škocjanin suuret luolat ovat suorastaan sykähdyttävän upeita ja kuuluvat Euroopan parhaiden maanalaisten nähtävyyksien joukkoon. Tippukivien lisäksi mieleen jää maan alla virtaavan Reka-joen vaikuttava kohina. Valokuvaus on Škocjanin luolien sisällä kielletty ja sisään pääsee vain opastetun ryhmän mukana. Reitin varrella on melko paljon portaita, mutta kierros on ehdottomasti vaivan arvoinen.

Lue lisää jutustani Škocjanin luolat – luonnonihme Sloveniassa.



3. LJUBLJANA

Ljubljana on varmasti yksi Euroopan sympaattisimmista ja viihtyisimmistä pääkaupungeista. Ljubljanica-joen rannoilla ja silloilla voi nauttia rennosta ilmapiiristä sekä ihailla vanhoja rakennuksia. Yhdessäkin päivässä ehtii saada hyvän käsityksen kaupungista, jossa voi tutustua esimerkiksi linnaan, Metelkovan vaihtoehtoiseen kulttuurikeskukseen ja Tivoli-puistoon sekä käydä Nebotičnik-pilvenpiirtäjän näköalatasanteella.

Lue lisää jutuistani Päivä viehättävässä Ljubljanassa ja Ljubljana, rakastettuni.



4. BOHINJ-JÄRVI

Vaikka Bled onkin Slovenian tunnetuin järvi, löytyy sen kauneudelle kilpailija. Kun Bledistä jatketaan ajomatkaa puolisen tuntia Bohinjka-jokea seuraillen, saavutaan Bohinj-järvelle. Tämän vuorten ympäröimän kirkasvetisen järven rannoilla viehättää huomattavasti Blediä rauhallisempi tunnelma. Bohinjilla voi harrastaa monenlaista ulkoilua, kuten patikointia, melontaa, pyöräilyä tai kalastusta. Seudulla on myös Savica-vesiputous. Köysirata kuljettaa Vogel-vuoren huipulle.

Lue lisää jutustani Seesteisen kaunis Bohinj-järvi.



5. POSTOJNAN LUOLAT

Postojnan luolat ovat Škocjaniakin laajemmat ja myös huomattavasti tunnetummat. Kyseessä on suosittu turistikohde, jossa osa opastetusta luolakierroksesta tehdään minijunan kyydissä. Postojnan luolien tasaisilla käytävillä on helppo liikkua myös lastenrattaiden kanssa ja valokuvaaminen on sallittua. Valtavan laaja luolasto ja sen tippukivien koristamat salit ovat ehdottomasti kerran elämässä näkemisen arvoisia.

Lue lisää jutustani Luolaelämys Postojnassa.



6. KRANJSKA GORA

Julisten Alppien juurella sijaitseva Kranjska Gora on oikea ulkoilmaihmisen paratiisi. Mahtavissa vuoristomaisemissa kelpaa liikkua eri tavoin ja ihailla huikeita näkymiä, minkä lisäksi lähistöltä löytyy runsaasti monipuolisia retkimahdollisuuksia. Pidimme myös kesäkuisen Kranjska Goran rauhallisesta tunnelmasta. Talvisin Kranjska Gorassa toimii suosittu laskettelukeskus.

Lue lisää jutustani Kranjska Goran parhaat palat ja retkikohteet.



7. SOČA-JOKI

Joen nostaminen nähtävyydeksi voi tuntua oudolta, mutta jos on kerran nähnyt turkoosina hohtavan Sočan, ymmärtää varmasti mistä on kysymys. Kalkkikivestä värinsä saava joki on häikäisevän hieno ilmestys, jota pääsimme ihailemaan useammassakin paikassa. Yllä oleva kuva on otettu Kozjak-vesiputouksen lähistöllä. Myös Sočan ja Tolminka-joen yhtymäkohta on todella kaunis paikka.

Lue lisää jutustani Häikäisevä Soča-joki ja Kozjak-putous.



8. TRIGLAVIN KANSALLISPUISTO

Slovenian korkeimmasta vuoresta nimensä saanut kansallispuisto on maan ainoa, mutta sitäkin suurempi. Monet tällä listalla mainitut kohteet, kuten Bohinj-järvi, Tolminin ja Vintgarin rotkot, Vršičin sola sekä Mangartin satula sijaitsevat kansallispuiston alueella. Triglavin kansallispuiston vaihtelevat maisemat tarjoavat luonnonystäville lähes loputtomasti tutkittavaa.



9. TOLMININ ROTKO

Tolminin pikkukaupungin kupeesta löytyvä rotko sykähdyttää kauneudellaan. Kaksi kanjonien pohjalla virtaavaa jokea, jylhät kalliot ja vehreät metsät muodostavat upean luonnonnähtävyyden, jota on mukava muistella vielä muutaman vuoden jälkeenkin.

Lue lisää jutustani Sykähdyttävä Tolminin rotko.



10. GORIŠKA BRDA

Kumpuilevaa Goriška Brdaa kutsutaan Slovenian Toscanaksi, mikä kuvaakin hyvin tätä vehreätä aluetta. Goriška Brda tunnetaan erityisesti erinomaisista viineistään sekä kirsikoistaan. Ihastuimme kumpuileviin maisemiin sekä idylliseen Šmartnon kylään, joten tälle alueelle voisi suunnistaa toisenkin kerran.

Lue lisää jutustani Goriška Brda – retkellä Slovenian viinimaisemissa.



11. TOLMININ LAAKSO

Tolminin laakso ympäristöineen on miellyttävää aluetta Slovenian länsireunalla. Laakson rauha järkkyy vuotuisten Metaldays-festivaalien aikaan, mutta muuten siellä saa nauttia liikunnasta ilman suurempia häiriöitä. Luonnonnähtävyyksiin kuuluu Tolminin rotkon lisäksi vesiputouksia sekä kirkkaina kimaltavat Soča- ja Tolminka-joet. Riippuliito on täällä erityisen suosittua.

Lue lisää jutustani Ihastuttava Tolminin laakso.



12. PREDJAMAN LINNA

Kallion seinään rakennettu Predjaman linna on taatusti yksi Slovenian hämmästyttävimmistä näyistä. Osa sen huoneista on louhittu luoliin ja rakennuksen vaiherikkaaseen historiaan kuuluu mielikuvitusta kutkuttavia tarinoita. Predjamassa käynti on helppo yhdistää samalle retkelle läheisten Postojnan luolien kanssa.

Lue lisää jutustani Dramaattinen Predjaman linna.



13. PIRAN

Pirania pidetään yleisesti Slovenian ihastuttavimpana rannikkokaupunkina, ja olen tästä asiasta ehdottomasti samaa mieltä. Värikkäät talot, vanhankaupungin kujat, näyttävä keskusaukio, viihtyisät ravintolat ja merellinen tunnelma luovat erinomaiset puitteet mukavalle lomapäivälle.

Lue lisää jutustani Piran – Slovenian rannikon kaunotar.



14. VINTGARIN ROTKO

Bled-järven lähistöllä sijaitseva Vintgarin rotko kuuluu Slovenian suosituimpiin luonnonnähtävyyksiin. Noin puolitoista kilometriä pitkässä kanjonissa voi ihailla kirkkaana kuohuvaa jokea sekä korkeita kalliojyrkänteitä. Vaikka Vintgarin rotkokin on lähes satumainen, ihastuin itse enemmän Tolminin rotkoon – kenties siksi että näin sen aiemmin.

Lue lisää jutustani Slovenian nähtävyyksiä – Vintgarin rotko ja Bledin linna.



15. PLANICA

Italian rajalta löytyvä Planica tunnetaan hyppyrimäistään, joissa Suomenkin mäkikotkat ovat yltäneet sankaritekoihin. Kesällä Planicassa voi koetella rohkeuttaan lentomäkeen viritetyllä vaijeriliu’ulla, joka kuului oman Slovenian-matkani kohokohtiin. Helmi-maaliskuussa 2023 Planica pääsee jälleen otsikoihin, kun siellä järjestetään hiihdon maailmanmestaruuskilpailut.

Lue lisää jutustani Hetki mäkikotkana – vaijeriliuku Planican lentomäessä.



16. MANGARTIN SATULA

Mangartin satula on yli kahteen kilometriin kohoava sola samannimisen vuoren kupeessa. Mangartin mutkikas, kapea ja jyrkkä tie tuntuu autoillessa jo melko jännittävältä, mutta maisemat palkitsevat vaivan. Tien varrella voi ihailla todellista vuoristomaisemien ilotulitusta joka suuntaan.

Lue lisää jutustani Italian ja Slovenian rajanseudun huikeimmat maisemat.



17. VRŠI
ČIN SOLA

Toinen mieleeni erityisen hyvin jäänyt vuoristotieosuus on Vršičin sola. Serpentiinitie ylittää Juliset Alpit noin 1600 metrin korkeudessa. Metsä peittää matkan varrella maisemia, mutta korkeimmalle kohdalle kelpaa pysähtyä katselemaan näkymiä ja laiduntavaa lammaslaumaa. Kranjska Gora sijaitsee tämän mutkikkaan tien pohjoisessa päässä.

Lue lisää jutustani Automatkalla Sloveniassa: Velika korita -rotko ja Vršič -sola.



18. VELIKA KORITA

Edellä mainitusta Soča-joesta täytyy mainita vielä erikseen yksi poikkeuksellisen hieno kohta. Velika Korita -rotkossa voi ihailla kallioiden välissä kimaltavaa kapeaa joenuomaa sekä nauttia maisemista myös leveämmän virran varrella. Bovecin ja Vršičin solan välisen tien varrelta löytyvä Velika Korita on luonnonkaunis paikka, jota ei mainita kaikissa turistioppaissa.



19. BLEDIN LINNA

Sloveniassa on valtava määrä linnoja, joista kuuluisimman kolmikon muodostavat Predjaman, Ljubljanan ja Bledin linnat. Dramaattisen kalliojyrkänteen reunalle rakennettu Bledin linna jää parhaiten mieleen huikeiden järvimaisemien ansiosta. Pienessä mutta mielenkiintoisessa linnassa voi tutustua historiasta kertovaan museoon sekä tehdä ostoksia.

Lue lisää jutustani Slovenian nähtävyyksiä – Vintgarin rotko ja Bledin linna.



20. SKOFJA LOKA

Skofja Loka on viihtyisä joen halkoma pikkukaupunki parinkymmenen kilometrin päässä Ljubljanasta. Hiljaisten kujien varsilla riittää kauniita rakennuksia. Olemme vierailleet Skofja Lokassa Slovenian-kiertomatkan päätteeksi, sillä kaupunki sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä lentokentältä.



21. KOPER

Koper on Slovenian suurin satamakaupunki, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että kyseessä olisi erityisen iso paikka. Koper ei vedä vertoja Piranin lumovoimalle, mutta sieltäkin löytyy merellistä tunnelmaa sekä keskiajalta polveutuva vanhakaupunki. Kaksikielisen kaupungin italiankielinen nimi on Capodistria.



22. BOKA-VESIPUTOUS

Slovenia on monien vesiputousten maa. Yksi näyttävimmistä on Bovecin kylän lähistöllä kuohuva Boka, jolla on korkeutta reilut sata metriä. Tyydyimme katselemaan putousta ohikulkumatkalla autotien varresta, mutta Bokan juurelle voi myös halutessaan patikoida.


Kuva: www.slovenia.info

23. VELIKA PLANINA

Listalla siirrytään tässä vaiheessa itselleni tutuista kohteista niihin, joissa en ole vielä päässyt käymään. Olen monesti ihaillut Velika Planinan tasangolta otettuja kuvia, joissa toistuu upeita maisemia ja tunnelmallisia vanhoja rakennuksia. Täällä kelpaisi patikoida ja kuunnella lehmänkellojen kalinaa.


Kuva: www.slovenia.info

24. MARIBOR

Slovenian toiseksi suurin kaupunki Maribor sijaitsee maan itäosassa lähellä Itävallan rajaa. Kyseessä on käsittääkseni melko pieni paikka, jossa voi kävellä vanhankaupungin kaduilla ja Drava-joen varressa sekä kiivetä Piramide-kukkulalle katselemaan maisemia. Mariborista löytyy myös maailman vanhin viiniköynnös sekä arvatenkin paikallisia viinejä maisteltavaksi.


Kuva: www.slovenia.info

25. VIPAVAN LAAKSO

Viinin kannalta hyvä kohde on taatusti myös Vipavan laakso, joka kuuluu Goriška Brdan tavoin Primorskan viinialueeseen. Vipavassa on tarjolla kumpuilevia maisemia, hyviä maalaisravintoloita sekä houkuttelevia liikuntamahdollisuuksia aktiivilomailijoille.


Kuva: www.slovenia.info

26. PORTOROŽ

Slovenian lyhyen rannikon merkittävin rantalomakohde Portorož sijaitsee aivan Piranin kyljessä, mutta siellä pysähtyminen jäi aiemmalla matkallamme väliin. Portorožiin olisi mukava tutustua, vaikka sen kylpylät ja kasinot eivät omaan matkaohjelmaani kuuluisikaan. Rannikolla kiinnostaisi edellä mainittujen lisäksi myös vielä yksi pikkukaupunki, Izola.


Kuva: www.slovenia.info

27. LIPICA

Yksi slovenialaisten suurista ylpeydenaiheista ovat valkeat lipizzanhevoset, joita on kasvatettu Italian rajan tuntumassa Lipicassa jo satojen vuosien ajan. Lipican tilalla pääsee tutustumaan hevosiin ja taitojen riittäessä myös ratsastamaan.


Kuva: www.slovenia.info

28. PTUJ

Slovenian vanhin kaupunki Ptuj sijaitsee Mariborin tavoin Drava-joen varrella. Arvelen, että tämä pieni kaupunki voisi olla yksi Slovenian kätketyistä helmistä. Ptujssa on kuvauksellisia rakennuksia sekä kaiken muun yläpuolelle kohoava keskiaikainen linna. Muihin Slovenian houkutteleviin pikkukaupunkeihin kuuluvat esimerkiksi Celje ja Novo Mesto.


Kuva: www.slovenia.info

29. ŠTANJEL

Kun siirretään ajatukset kaupungeista kyliin, löytyy listaltani Toisiin maisemiin -blogissa kehuttu Štanjel. Kävisin mielelläni tällaisessa rosoisen idyllisessä kukkulakylässä, josta on komeat maisemat Vipavan laaksoon päin. Štanjel sijaitsee parikymmentä kilometriä Lipicasta pohjoiseen.


Kuva: www.slovenia.info

30. POKLJUKA

Triglavin kansallispuistoon kuuluva Pokljukan ylänkö tunnetaan kansainvälisten ampumahiihtokilpailujen pitopaikkana. Alueella houkuttelevat erityisesti kauniit maisemat ja siellä on runsaasti patikointipolkuja eri tasoisille retkeilijöille.

Jatka lukemista

Slovenia

Piran – Slovenian rannikon kaunotar

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Slovenia on ollut blogissa vahvasti esillä ja olenkin jo ehtinyt esitellä lähes kaikki tuossa upeassa maassa toistaiseksi näkemäni kohteet. Yksi kuitenkin vielä puuttuu, nimittäin ensimmäisen Slovenian-matkamme ohjelmaan kuulunut ihastuttava Piran.

Sloveniassa on pienestä koostaan huolimatta lähes kaikkea, myös Välimeren rantaa. Maan rantaviiva on tosin kovin lyhyt, alle 50 kilometriä, mutta sille mahtuu muutamia mielenkiintoisia kaupunkeja. Kävimme itsekin pikaisesti Koperin sataman ympäristössä, minkä lisäksi tarjolla olisi rauhallinen Izola sekä vilkkaampi rantalomakohde Portorož. Useimmat Slovenian rannikolla käyneet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että maan kaunein rantakaupunki on Piran.


Saavumme Piraniin Kroatian puolella sijaitsevalta lomataloltamme utuisena syyskuun päivänä vuonna 2014. Tie laskeutuu kukkulalta kohti kaupunkia, kunnes jätämme auton ahtaaseen monikerroksiseen pysäköintilaitokseen. Loppumatka vanhaankaupunkiin sujuu reippaasti alamäkeen kävellen. Merellä on sumua ja erotamme hädin tuskin muutaman ulapalla kelluvan veneen.


Kadut johtavat kaupungin mahtipontiselle keskusaukiolle, joka on nimetty paikallisen säveltäjän ja viulistin Giuseppe Tartinin mukaan. Tartinin Italiaan viittaava nimi ei ole sattumaa, sillä hänen aikaansa 1700-luvulla Pirania hallitsivat venetsialaiset. Kaupungin historiaan ovat jättäneet jälkensä myös muun muassa roomalaiset, bysanttilaiset, frankit sekä itävaltalaiset. Vielä viime vuosisadan alkupuoliskolla Piran kuului Italiaan, kunnes siitä tuli toisen maailmansodan jälkeen osa Triesten vapaavaltiota. Vapaavaltio lakkautettiin vuona 1954, minkä jälkeen Piran siirtyi osaksi Jugoslaviaa aina Slovenian kesällä 1991 toteutuneeseen itsenäistymiseen saakka.


Tartinin laaja aukio on vaaleasävyinen ja kaunis. Kuvauksellista kokonaisuutta reunustaa pastellisävyisten rakennusten rivistö ja keskellä aukiota komeilee säveltäjän patsas. Myyntipöydillä kaupitellaan tryffeleitä ja taustalla katumuusikot alkavat jo viritellä soittimiaan.


Katselemme pienvenesatamaa ja seikkailemme hetken rantakadulla sekä vanhojen rapistuneiden talojen välissä kulkevilla kujilla. Jostain tulee nenään roskien löyhkää. Lähdemme suunnistamaan takaisin vanhaankaupunkiin päin ja löydämme mukavan rantapromenadin, joka jatkuu kohti kapean niemen kärkeä.


Pysähdymme lounaalle suosittuun Pavel-ravintolaan rannan tuntumaan. Kalasta ja merenelävistä tunnetun ravintolan ruoat vastaavat odotuksia ja nautimme muun muassa ahvenesta sekä mustekalasta. Parhaiten mieleen jää silti iloinen miestarjoilija, joka lauleskelee mennessään ja osaa suurin piirtein arvata mitä olemme seuraavaksi tilaamassa. Humoristisella suupaltilla on ystäviä myös Suomessa, joten sanastoon kuuluu monta tuttua sanaa. Kuulin Pöndekengissä-blogin Miralta, että sama tarjoilija kertoi tarinoitaan Pavelin asiakkaille edelleen viittä vuotta myöhemmin kesällä 2019.


Kävelemme rantakatua pitkin niemen kärjessä sijaitsevalle majakalle. Kurkistamme pieneen kappeliin ja jatkamme vielä hieman matkaa ravintolaterassien täyttämää rantaa seuraten. Merestä kömpii ylös suurin räpylöin varustautuneita sukeltajia. Sukeltaminen on täälläpäin ilmeisen suosittua, sillä Piranista löytyy myös aiheeseen keskittyvä pieni museo.


Suuri osa Piranin viehätyksestä perustuu kapeisiin kujiin, joita pitkin on mukava seikkailla. Kujien varrella on lähinnä paikallisasutusta ja muutamia satunnaisia kulkijoita. Värikkäitä taloja on hauska katsella.


Palaamme vielä kerran Tartinin aukiolle kuuntelemaan katumuusikoita ja syömään jäätelöä. Italian läheisyys maistuu mukavalla tavalla sitruunajäätelön laadussa. Kiipeämme takaisin kohti parkkihallia mukulakivisiä katuja pitkin.


Piran jää taakse arvoituksellisen usvaisena kaupunkina, jonne palaisin mielelläni joskus toistekin. Silloin nousen varmasti myös Pyhän Yrjön kirkon kellotorniin, jotta saan ihailla kaupunkia lintuperspektiivistä.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja