Saksa
Münchenin parhaat palat

Vietimme mainion pääsiäisloman perheen kesken Münchenissä. Baijerin pääkaupunki on monipuolinen matkakohde, josta ehtii saada hyvän käsityksen muutamassa päivässä.
Münchenin iloinen tunnelma ja monet nähtävyydet houkuttelevat palaamaan kaupunkiin useammankin kerran. Aiemmista Baijerin-matkoistani oli ehtinyt kulua jo kauan, joten oli korkea aika palata Isar-joen rannoille. Kokosin tähän postaukseen pääsiäismatkamme parhaat palat. Koettavaa olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa.
Suuret valkoiset joutsenet uivat lammella, jonka takana laaja palatsi levittäytyy miltei näkökentän laidasta laitaan. Ilmestys on varsinkin näin aurinkoisena päivänä hämmästyttävän upea. Hoidettu puutarha-alue jatkuu entistä laajempana Nymphenburgin palatsin toisella puolella. Suihkulähteet eivät ole vielä pääsiäisenä toiminnassa, mutta tunnelma on muuten kesäinen ja ihmiset nauttivat lämmöstä viehättävässä ympäristössä.
Linnaan kannattaa kurkata myös sisäpuolelle. Barokkipalatsi toimi aikoinaan Baijerin hallitsijoiden kesäasuntona ja sen saleissa voi aistia ylellistä tunnelmaa. Yleisölle avoimien huoneiden määrä on hillitty, joten kierrokseen ei kulu erityisen pitkää aikaa. Tämä on omalla kohdallemme hyvä asia, sillä mieli tekee taas pian nauttimaan aurinkoisesta kevätsäästä.
Lue lisää postauksestani Loistokas Nymphenburgin palatsi.
Laajat niityt ovat täyttyneet ihmisistä ja lisää kansaa vaeltaa paikalle eväitä kantaen. Piknik-vilttien päältä kuuluu naurua ja iloista musiikkia. Englischer Garten kuuluu maailman suurimpiin kaupunkipuistoihin, joten kaikille riittää tilaa. Müncheniläiset saavat rentoutua vihreässä ympäristössä ja unohtaa arjen kiireet.
Emme lopulta jaksa kiertää puistoaluetta kovin laajasti, sillä takana on jo pitkä päivä muualla Münchenissä. Kiinalaisen tornin juurella sijaitsevaan biergarteniin olisi puiston eteläpäästä reilun kilometrin matka, mutta lähdemme mieluummin eri suuntaan. Lapset pääsevät leikkipuistoon keinumaan ja aikuiset penkille lepäämään. Englischer Gartenissa voisi halutessaan tehdä vaikka kymmenen kilometrin lenkin.
EISBACH-JOEN KAUPUNKISURFFAAJAT
Märkäpukuun sonnustautunut surffaaja tasapainoilee kuohuvan aallon harjalla, kunnes virta heittää hänet jokeen. Tilalle loikkaa heti uusi yrittäjä, joka pysyy pystyssä muutaman sekunnin. Näytelmä jatkuu katkeamattomana, sillä vuoroaan jonottavia surffaajia on parikymmentä. Joukossa on tällä kerralla vain yksi nainen, mutta hän kuuluu joukon taitavimpiin.
Surffaajia on kerääntynyt seuraamaan suurehko ihmisjoukko, joka nauttii lämpimästä ja kiireettömästä kevätpäivästä puiden katveessa. Jääkylmässä Eisbach-joessa on surffattu jo 70-luvulta lähtien. Touhu on vaarallista, sillä joki on matala ja reunavallit lähellä. Rohkeita harrastajia riittää kuitenkin runsaasti ja lainelautailijoita voi nähdä paikalla ympäri vuorokauden. Innokkaimmat jatkavat surffaamista talvellakin.
Eisbachin aallot löytyvät Englischer Gartenin eteläpäässä olevan sillan kupeesta. Surffaajien seuraaminen on koukuttavaa, emmekä malttaisi mitenkään lähteä pois. Jos katsottaisiin vielä seuraava yritys, ja vielä yksi sen jälkeenkin…
Bayern München on tuonut kaupungilleen runsaasti mainetta ja kunniaa niin Saksan kuin koko Euroopankin jalkapallokentillä. Oman matkani kohokohta on Bundesliigan huippuottelu Bayernin ja Werder Bremenin välillä. Loppuunmyyty katsomo elää äänekkäästi mukana kamppailussa, joka päättyy lopulta kotijoukkueen voitonjuhliin.
Bayern Münchenin ottelu ei ole ainoa mahdollisuus yhdistää jalkapalloa matkaohjelmaan, sillä mahtavaan Allianz Arena -stadioniin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Myös kaupungin toinen seura TSV 1860 München – tuttavallisemmin Löwen – kerää tuhatmäärin katsojia, vaikka pelaakin vasta kolmannella sarjatasolla. Ykkösbundesliigan jalkapalloa voi lähteä katsomaan myös helpon päiväretkimatkan päähän Augsburgiin.
Lue lisää postauksestani Bundesliigaa paikan päällä, vihdoinkin!
Jo ensi silmäys sisätiloihin tekee vaikutuksen. Valoisaa tilaa hallitsee komea puulaiva, jonka yläpuolella roikkuu alkeellisia lentokoneita. Maailman suurimmassa tekniikan ja luonnontieteen museossa Deutsches Museumissa riittää ihmeteltävää koko päiväksi. Näyttelyt kiinnostavat myös lapsia ja silloin tällöin pääsee painelemaan nappuloita tai kokeilemaan jotain muuta jännittävää.
Itseäni houkuttelevat eniten ilmailun historiaa ja merenkulkua esittelevät näyttelyt. Myös kierros maanalaisessa kaivoksessa on mieleenpainuva, koska toteutus on yllättävän aidontuntuinen. Museon laaja aihepiiri sisältää kaikkea mahdollista tähtitieteestä keramiikkaan. Kaikki näyttelyt eivät edes mahdu saman katon alle, sillä esimerkiksi auto- sekä junakokoelmat löytyvät eri puolella kaupunkia sijaitsevasta Deutsches Museumin Verkehrszentrumista. Autoihmisiä kiinnostavat varmasti myös Münchenin BMW Welt ja BMW Museum.
Lue lisää postauksestani Münchenin mahtava Deutsches Museum.
Marienplatz on Münchenin itseoikeutettu keskipiste. Aukiota hallitsee upea Neues Rathaus – uusi raatihuone – joka on seissyt paikallaan jo reilun sadan vuoden ajan. Pienempikokoinen vanha raatihuone on sekin komea rakennus. Marienplatz on suosittu kokoontumispaikka, jossa riittää vuoden varrella niin markkinoita kuin karnevaalejakin. Itse pääsemme todistamaan rauhanomaista mielenosoitusta, jossa vastustetaan keskimatkan ohjuksia.
Yksi Münchenin suurimmista turistimagneeteista on Neues Rathausin tornissa pyörivä kellopeli, jonka hahmot liikkuvat musiikin soidessa joka päivä kello 11 ja 12 sekä kesäkaudella myös kello 17. Vajaan vartin mittainen esitys ei mielestäni ole mitenkään ikimuistoinen elämys, mutta tilaisuuden tullen sitäkin voi toki pysähtyä katselemaan. Kellopelin tarina kertoo Baijerin herttuan Vilhelm V:n ja Renata Lothringenilaisen onnellisesta avioliitosta. Turnajaisissa Baijerin sinivalkoinen ritari kukistaa Lothringenin punavalkoisen ja lopuksi kultainen kukko laulaa.
Vanhan raatihuoneen tornissa toimiva lelumuseo on hyvä lisä lapsiperheen matkaohjelmaan. Muu perhe tutustui lelumuseoon oman jalkapalloseikkailuni aikana ja kokemus oli kuulemma mieluisa. Esillä on nukkeja, nalleja, leikkiautoja ja kaikenlaisia muita leluja eri vuosikymmeniltä. Museo ei ole kovin suuri, joten kierrokseen riittää parikymmentä minuuttia.
Keskusta-alueen perinteinen markkinapaikka Viktualienmarkt löytyy heti vanhan raatihuoneen kulman takaa. Aurinkoinen sää on houkutellut runsaasti kansaa ostoksille, syömään ja juomaan. Ilmapiiri on hyväntuulinen ja sieltä täältä kantautuu nenään houkuttelevia tuoksuja. Pysähdymme itsekin erään grillikioskin pystypöytien ääreen maistelemaan bratwurstia ja pretzeleitä.
Viktualienmarktilla on käyty kauppaa jo parinsadan vuoden ajan, jolloin Marienplatz kävi liian ahtaaksi suurille markkinoille. Tänäänkin tuoreet hedelmät ja vihannekset kiinnostavat paikallisia, värikkäät kukat kiinnittävät ohikulkijoiden huomion ja käsityönä tehdyt koriste-esineet houkuttelevat matkailijoita. Torin yläpuolella kohoaa juhannussalkoa muistuttava sinivalkoinen paalu, joka esittelee markkinapaikan perinteitä.
KÄVELYKATU KAUFINGER STRASSE / NEUHAUSER STRASSE
Marienplatzin ja Karlsplatzin välillä kulkeva kävelykatu on keskustan vilkkainta aluetta, jonka varrella on runsaasti ostosmahdollisuuksia tavarataloista erikoisliikkeisiin. Vaikka kadun nimi vaihtuukin kesken kaiken, on kyseessä täysin yhtenäinen kokonaisuus.
Matkan varrella voi katsella katutaiteilijoiden esityksiä ja pysähtyä ihmettelemään vanhojen rakennusten yksityiskohtia. Kiveen hakatut ihmishahmot tai harjakattoa koristava pienoislaiva saattaisivat jäädä helposti huomaamatta, mutta meillä ei onneksi ole kiire minnekään. Venäläisduo soittaa Kalinkaa, kerjäläinen päivystää suuren koiransa vieressä ja laskeva aurinko häikäisee silmiä. Karlsplatzille saavutaan kävelykadun suunnasta näyttävän Karlstor-portin kautta. Paikalliset käyttävät aukiosta mielellään epävirallista nimeä Stachus.
Frauenkirchen lähes sataan metriin kurottavat kaksoistornit kuuluvat Münchenin tunnetuimpiin symboleihin. Frauenkirchen asema kaupungin maamerkkinä halutaan säilyttää, eikä sitä korkeampien talojen rakentaminen keskusta-alueelle ole sallittua. Triviatietona mainittakoon, että torneilla on 12 sentin korkeusero keskenään.
Münchenin merkittävimmän kirkon sisätilat ovat miellyttävän valoisat. Muistelen käyneeni täällä edellisen kerran puoli elämää sitten 21-vuotispäivänäni, jolloin pakenin rankkasadetta hiljaisen Frauenkirchen suojiin. Nyt pääsiäislauantaina on niin vilkasta, ettei kynttilätelineeseen mahdu enää sytyttämään uusia tulia.
Münchenissä riittää paljon mukavia puistoja. Yksi sellainen on Englischer Gartenin lähistöllä sijaitseva pieni Hofgarten, jonka penkeillä kelpaa paistatella päivää ja lepuuttaa jalkojaan. Puiston keskellä on kuvauksellinen Dianan temppeli ja sen laidalla kohoaa Residenz-palatsi, johon emme tällä matkalla ehtineet tutustua tarkemmin.
Münchenin nimen mainitseminen tuo useimmille mieleen Oktoberfestin. Jokasyksyinen olutjuhla kerää kaupunkiin miljoonia juhlijoita, eivätkä mallasjuomat lopu muulloinkaan kesken. Monen turistin matkaohjelmaan kuuluva oluttupa Hofbräuhaus löytyy Platzl-aukion laidalta ja erilaisia biergarteneita riittää ympäri Müncheniä. Perusteellisempaa oluttietoa Münchenistä voi lukea Kohteena maailma -blogista.
Perinteinen baijerilainen ruoka on konstailematonta ja sitä tarjotaan suurina annoksina. Erilaiset makkarat ja schnitzelit tulevat ensimmäisenä vastaan, mutta voi Münchenissä toki syödä paljon muutakin. Jos saksalainen ruoka kyllästyttää, voi apua hakea vaikkapa monista aasialaisista tai italialaisista ravintoloista. En joutunut tälläkään matkalla käyttämään yhtä harvoista yläasteen saksantunneilta mieleen jääneistä lauseista, joka kuuluu Ich möchte leberknödelsuppe essen. Maksapyörykkäkeitto jäi siis seuraavaan kertaan.
Matkamme alkoi mukavalla yllätyksellä, kun kohtasimme Münchenin lentokentän rautatieasemalla miehen, joka antoi meille käyttämänsä junalipun. Lennolle kiirehtineen miehen ryhmälippu oli voimassa vielä seuraavaan aamuun, joten koko perheemme pääsi sen avulla ilmaiseksi keskustaan. Matka lentokentältä päärautatieasemalle vie S1- tai S8-junalla noin 40 minuuttia. Münchenin keskustassa on helppo liikkua kävellen, mutta myös julkinen liikenne toimii erinomaisesti.
Haluaisin laittaa kotimatkamme koittaessa hyvän kiertämään, mutta se ei onnistu, koska käytän puhelimeen ladattua mobiililippua. Suosittelen Münchenin liikennelaitoksen MVV-Appia muillekin, sillä sovelluksen kautta onnistuu niin lippujen ostaminen, aikataulujen tarkistaminen kuin reittien selvittäminenkin.
Pääsiäismatka vahvisti muistikuvaani, jonka mukaan München kuuluu Keski-Euroopan mukavimpiin kaupunkeihin. Oletko sinä käynyt Münchenissä tai haluaisitko matkustaa sinne?

Saksa
Joulumarkkinatunnelmaa Berliinissä

Kävimme viime vuodenvaihteessa Berliinissä, jonka joulumarkkinat olivat hyvässä vauhdissa vielä tapaninpäivän jälkeenkin. Tässä katsaus neljiltä käymiltämme markkinoilta sekä pari poimintaa Berliinin muista joulumarkkinoista.
Matkat Keski-Euroopan joulutoreille ovat suosittuja ja monelle suomalaiselle jo suoranainen perinne. Itse en ole tällaisista reissuista koskaan haaveillut, mutta kun vajaan vuoden takaisella Berliinin-matkalla päädyimme muun ohjelman ohessa myös joulutoreille, tempaisi iloinen markkinatunnelma mukaansa minutkin. Joulukoristeet, värivalot, hyväntuuliset ihmiset ja monenlaiset herkut saivat jopa unohtamaan, että joulunpyhät olivat matkamme aikana jo takana päin. Osa Berliinin joulumarkkinoista suljetaan jo ennen joulua, mutta tarjontaa riittää vielä uuteenvuoteen tai jopa loppiaiseen saakka.

GENDARMENMARKTIN JOULUMARKKINAT (BEBELPLATZ)
Aloitamme Gendarmenmarktin joulumarkkinoilta, jotka jäävätkin neljästä käymästämme tapahtumasta omaksi suosikikseni. Nämä myös nimellä WeihnachtsZauber tunnetut markkinat on järjestetty perinteisesti Gendarmenmarktilla, mutta aukion remontti on siirtänyt tapahtuman vuosiksi 2022–24 evakkoon viereiselle Bebelplatzille.

Lähes kaikille joulumarkkinoille pääsee ilmaiseksi, mutta tänne on käydessämme aikuisilta euron pääsymaksu. Hinta on nähtävästi tuplaantunut kahteen euroon vuodeksi 2023. Pieni pääsymaksu on mielestäni vain hyvä asia, sillä se karsii markkina-alueelta satunnaisia ohikulkijoita ja pitää kävijämäärän edes jossakin määrin siedettävänä. Kyseessä ovat joka tapauksessa yhdet Berliinin suosituimmista joulumarkkinoista.

Saavumme paikalle nälkäisinä ja ilahdumme, kun aukiolla on myös lämmitetyissä sisätiloissa toimivia ravintoloita. Valitsemamme Kasermandl-ravintolan puupenkeille on levitetty pehmeitä ja sopivasti lämmittäviä taljoja. Syömme kodikkaassa ympäristössä herkulliset flammkuchenit, jotka muistuttavat ohutpohjaista pizzaa. Tukevan aterian voimalla jaksaakin taas nauttia markkinahumusta.

Bebelplatzin markkinat ovat monine myyntikojuineen ja koristevaloineen yllättävänkin hienot. Ihmiset tuntuvat olevan hyvällä tuulella ja viihtyvät pienen purtavan sekä juomien äärellä. Mekin totta kai maistamme glühweinia eli hehkuviiniä, joka lämmittää oloa viilenevässä illassa. Lapsille on tarjolla esimerkiksi kaakaota. Osa ympäröivistä rakennuksista on valaistu kauniisti ja ilmassa on joulun taikaa, vaikkei missään näykään lunta.

Myyntikojujen tarjonta on laadukasta ja mieleen jäävät esimerkiksi upeat joulukoristeet. Tarjolla on runsaasti käsityönä tehtyä lahjatavaraa sekä käyttöesineitä. Markkinoilla on ulkokojujen lisäksi myös eräänlainen pieni kauppahalli, jonka käytävillä voi kuljeskella sadekuurosta välittämättä. Puitteet, ruoka- ja tuotetarjonta sekä tunnelma tekevät Gendarmenmarktin markkinoista tapahtuman, jota ei kannata jättää Berliinin joulutorimatkalla väliin.
Weihnachtsmarkt am Gendarmenmarkt (Bebelplatz)
Tänä vuonna avoinna 27.11.–31.12.2023
Katso sijainti kartalta

ROTES RATHAUSIN JOULUMARKKINAT
Lähdemme Bebelplatzilta kohti Spree-jokea ja löydämme virran toiselta puolelta toiset erittäin suositut joulumarkkinat. Punaisen raatihuoneen eli Rotes Rathausin markkinat ovat ilmaiset, mikä varmasti näkyy kävijämäärässä. Nämä myös nimellä Berliner Weihnachtszeit tunnetut markkinat näyttävät kokonsa puolesta edellisiä suuremmilta ja tunnelma on ainakin oman käyntimme aikaan kuin täyteen ahdetussa huvipuistossa.

Gendarmenmarktin joulumarkkinat olivat varsin elegantit, eikä siellä ollut huvipuistolaitteita. Rotes Rathausin markkinoilta löytyy suuri värivaloin koristeltu maailmanpyörä sekä monenlaisia karuselleja. Neptunbrunnen-suihkulähteen ympärille on jäädytetty suosittu luistinrata. Luistimia saisi vuokrata muutamalla eurolla.

Vanha punertava raatihuone korkeine torneineen näyttää markkinoiden taustalla hienolta. Tapahtumapaikka sijaitsee Berliinin televisiotornin juurella ja vain kivenheiton päässä keskeiseltä Alexanderplatzilta, joten ihmispaljoutta ei voi pitää yllätyksenä.

Näilläkin markkinoilla riittää monenlaisia myyntikojuja ja myös syötävää on tarjolla laidasta laitaan. Ihmisvilinässä on hauska kuljeskella haistellen piparkakkujen jouluista tuoksua, joka sekoittuu grilleistä nouseviin aromikkaisiin höyryihin. Saksalaisen joulutorin tarjontaan kuuluu esimerkiksi suolaisia ja makeita leivonnaisia, erilaisia lämpimiä perinneruokia, paahdettuja manteleita ja kastanjoita sekä tietenkin monenlaista makkaraa. Kojuja on paljon, mutta emme näe samanlaisia sisätiloihin pystytettyjä ravintoloita kuin Bebelplatzilla.

Saavumme näille markkinoille jo hieman väsyneinä, joten kokemuksemme Rotes Rathausin joulumarkkinoista olisi saattanut olla toisenlaisessa tilanteessa innostuneempi. Tämäkin joulumarkkinakylä on joka tapauksessa mielenkiintoinen kokemus ja käymisen arvoinen paikka. Mieleen jää tungoksen lisäksi myös vaijerin varassa kulkeva joulupukin lentävä reki.
Weihnachtsmarkt am Roten Rathaus
Tänä vuonna avoinna 27.11.2023–7.1.2024
Katso sijainti kartalta

BREITSCHEIDPLATZIN JOULUMARKKINAT
Breitscheidplatzin joulumarkkinat sijaitsevat Länsi-Berliinin vilkkaimmalla ostosalueella ja ne tunnetaan viereisen kirkon mukaan myös Gedächtniskirchen joulumarkkinoina. Jotta nimiasia ei olisi liian yksiselitteinen, toivottavat värivalot iloisesti tervetulleeksi City-Weihnachtsmarktille. Tälle matkapäivällemme ei osu muita joulumarkkinoita, joten kiertelemme Breitscheidplatzilla melko pitkään.

Tämäkin on melko suuri tapahtuma, mutta sijainti ostoskeskusten kainalossa ei tarjoa samanlaista vanhan ajan tunnelmaa kuin joillakin muilla markkinoilla. Toisaalta samalla saa nauttia myös Gedächtniskirchen eli Keisari Vilhelmin muistokirkon ohitse kulkevan Kurfürstendammin jouluvaloista. Kurfürstendamm on Berliinin merkittävin ostoskatu, joka on tähän aikaan vuodesta koristeltu hyvinkin näyttävästi.

Hehkuviini eli glühwein kuuluu olennaisena osana saksalaiseen joulutorikokemukseen. Kuuma juoma lämmittää pimeänä talvi-iltana sekä mieltä että kehoa. Viiniin sekoitetut mausteet täydentävät jouluisen makukokemuksen. Tarjolla on perinteisen punaviinipohjaisen glühweinin lisäksi myös valkoista hehkuviiniä sekä runsaasti muita juomavaihtoehtoja.

Glühwein tarjoillaan kaikilla tärkeimmillä markkinoilla tapahtuman omista nimikkomukeista, jotka voivat olla posliinia, lasia tai keramiikkaa. Mukista maksetaan ensimmäisen ostoksen yhteydessä muutaman euron pantti, jonka saa tietenkin mukia palauttaessa takaisin. Toinen hyvä ja täysin sallittu vaihtoehto on säilyttää muki edullisena matkamuistona. Mekin valitsimme pari kauneinta mukia mukaamme, jotta voimme tulevina jouluina maistella glögiä Berliinin-matkaa muistellen.

Breitscheidplatzilla koettiin vuonna 2016 järkyttävä terrori-isku, kun ihmisjoukkoon ajettu rekka-auto tappoi kaksitoista joulumarkkinavierasta. Uhrien nimet on kirjoitettu Gedächtniskirchen portaille, joilla riittää edelleen runsaasti kukkia ja kynttilöitä. Muistomerkkiin kuuluu myös maassa kulkeva kullattu juova. Joulumarkkinoiden turvallisuustoimia on terrori-iskun jälkeen kiristetty ja useita tapahtumia reunustavat järeät ajoesteet. Markkinoilla kiertelee vartijoita, mutta sisään tuleville vieraille ei tehdä turvatarkastuksia.
Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche
Tänä vuonna avoinna 27.11.2023–7.1.2024
Katso sijainti kartalta

POTSDAMER PLATZIN JOULUMARKKINAT JA TALVIMAAILMA
Vierailemme uudenvuodenpäivänä Potsdamer Platzilla, joka sijaitsee kaupungin kenties parhaan näköalapaikan Panoramapunktin juurella. Moni on varmasti juhlinut myöhään edellisenä yönä ja vaikka oma olo onkin pirteä, tuntuvat viimeistä päiväänsä avoinna olevat markkinat jo tässä vaiheessa väsähtäneiltä. Toisaalta emme nyt näe kokonaisia Potsdamer Platzin joulumarkkinoita, koska suurin osa tapatumasta laitetaan pakettiin jo tapaninpäivänä. Markkina-alue levittäytyy parhaan sesongin aikaan myös aukion ympäristöön.

Avoinna on käydessämme enää Potsdamer Platzin Winterwelt eli talvimaailma, jonka ehdoton vetonaula on 70 metriä pitkä liukumäki. Se näyttääkin oikein hauskalta ja vauhdikkaalta elämykseltä. Renkailla laskettavan pulkkamäen huipulta näkee kuulemma Brandenburgin portille saakka. Joinain vuosina tänne on jäädytetty luistinratakin. Talvimaailmaan kuuluu toki myös jonkin verran kojuja, joista löytyy muun muassa matkamuistoja ja lämmintä syötävää. Juomme vielä yhdet mukilliset glühweinia ja toteamme oman joulumarkkinakautemme päättyneeksi.
Weihnachtsmarkt und Winterwelt am Potsdamer Platz
Tänä vuonna avoinna 27.11.–26.12.2023 (joulumarkkinat), 28.10.2023–1.1.2024 (Winterwelt)
Katso sijainti kartalta

BERLIININ MUUT JOULUMARKKINAT
Berliinissä järjestetään useita kymmeniä erilaisia joulumarkkinoita, joten tarjontaa riittää innokkaimmallekin jouluihmiselle. Oma matkamme ajoittui siis tapaninpäivän jälkeen, jolloin osa markkinoista oli jo suljettu ja tarjontaa oli vähemmän kuin ennen joulua. Valitsin Berliinin laajasta valikoimasta alle neljät joulumarkkinat, jotka vaikuttavat mielestäni erityisen houkuttelevilta.
KULTURBRAUEREIN LUCIA-JOULUMARKKINAT herättävät mielenkiinnon jo siksi, että paikalla on perinteisesti myös suomalainen glögikoju. Tapahtumassa on muutenkin vahvasti pohjoismainen tunnelma niin ruoan, juomien kuin myytävien tuotteidenkin osalta. Emme ehtineet paikalle joulumarkkinoiden aikaan, mutta vierailimme Kulturbrauerein DDR-museossa ja totesimme vanhojen panimorakennusten tiiliseinäiset sisäpihat oikein miellyttäväksi ympäristöksi. Tapahtumapaikka näkyy yllä olevassa kuvassa.
Lucia Weihnachtsmarkt in der Kulturbrauerei
Tänä vuonna avoinna 27.11.–22.12.2023
Katso sijainti kartalta
CHARLOTTENBURGIN PALATSIN JOULUMARKKINAT tarjoavat mahdollisuuden nauttia romanttisesta tunnelmasta Preussin kuninkaiden entisen hovilinnan pihamaalla. Tänne voisi tulla nauttimaan perinteisiä jouluherkkuja ruokatelttojen lämmössä sekä tekemään laadukkaita ostoksia. Vierailimme matkallamme majesteettisessa palatsissa, mutta markkinat eivät viime vuonna olleet enää joulun jälkeen avoinna. Nyt aukioloaikaa on jatkettu uudenvuodenaattoon saakka.
Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg
Tänä vuonna avoinna 27.11.–31.12.2023
Katso sijainti kartalta
ALEXANDERPLATZIN JOULUMARKKINAT järjestetään Berliinin kenties kuuluisimmalla aukiolla. Vilkkaalla paikalla riittää taatusti ihmisiä tutkimaan tarjolla olevia käsitöitä ja joulukoristeita sekä maistelemaan monenlaisia herkkuja. Olettaisin Alexanderplatzin markkinoilla riittävän runsaasti sekä hässäkkää että ihmeteltävää. Tapahtumapaikka sijaitsee lähellä edellä mainittuja Rotes Rathausin joulumarkkinoita.
Weihnachtsmarkt am Alexanderplatz
Tänä vuonna avoinna 27.11.–26.12.2023
Katso sijainti kartalta
SPANDAUN JOULUMARKKINAT ovat saaneet kansainvälisen maineen, sillä tarjolla on runsaasti sekä lahjatavaraa että syötävää eri puolilta maailmaa. Spandaun vanhakaupunki sijaitsee Berliinin läntisimmällä laidalla hieman syrjässä keskustasta, mutta paikallisjunat vievät sujuvasti perille.
Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt
Tänä vuonna avoinna 27.11.–23.12.2023
Katso sijainti kartalta
Oletko käynyt Berliinin joulumarkkinoilla? Mitkä olivat suosikkisi? Markkinatarjontaan voi tutustua laajemmin vaikkapa berlin.de-sivustolla.
Saksa
Kiehtova Kulturbrauerein DDR-museo Berliinissä

Berliinissä ei voi välttyä kaupungin kahtiajakoon liittyvältä historialta. Kävimme viime vuodenvaihteen matkallamme ilmaisessa Kulturbrauerein museossa, jonka pysyvä näyttely kertoo mukaansatempaavalla tavalla jokapäiväisestä elämästä Itä-Saksassa.
Kulturbrauerei on miellyttävällä Prenzlauer Bergin alueella sijaitseva kulttuurikeskus, jossa on monenlaista toimintaa elokuvateatterista, ravintoloista sekä yökerhoista lähtien. Entisen olutpanimon tiilirakennukset ja sisäpihat tarjoavat tunnelmallisen tapahtumaympäristön esimerkiksi sunnuntaisin järjestettävälle katuruokatapahtumalle sekä suosituille joulumarkkinoille. Me saavumme paikalle siksi, että Kulturbrauerein museon pysyvä näyttely käsittelee elämää Itä-Saksassa.

Kulturbrauerein museo on ilmainen nähtävyys, jonka aulassa meidät otetaan lämpimästi vastaan. Saavumme paikalle joulukuun lopussa arkipäivänä, eikä muita vierailijoita ole kuin muutamia. Tätä museota ei pidä sekoittaa Spree-joen rannalla sijaitsevaan kuuluisampaan DDR-museoon, jolla ei ole aihetta lukuun ottamatta mitään tekemistä Kulturbrauerein museon kanssa. Myös tuo toinen museo olisi varmasti kuulunut ohjelmaamme, ellei se olisi ollut matkamme aikaan vesivahingon vuoksi suljettu. Nyt tuokin museo on jälleen normaalisti toiminnassa.

Kylmän sodan aika on itseäni kovasti kiinnostava historiallinen ajanjakso. En kaipaa rautaesirippua tai kommunismia, mutta toivon että tällaiset museot opettaisivat uusia sukupolvia niin, ettei vastaavaa pääsisi enää tapahtumaan. Itä-Saksa oli köyhä maa, jonka kansalaiset eivät päässeet nauttimaan leveästä elämästä. Lisäksi heiltä puuttui se tärkein eli vapaus.

Kulturbrauerein museo ruokkii omalla tavallaan ostalgiaa eli romantisoitua kaipuuta Itä-Saksaan. Berliinin muurin murtumisen jälkeinen siirtyminen kommunismista läntiseen yhteiskuntaan ei ollut kaikille itäsaksalaisille helppoa. Pettymykset saivat osan ihmisistä kaipaamaan mennyttä tavalla tai toisella, jos ei suoraan diktatuurivaltiota, niin vaikkapa siellä vietettyä nuoruuttaan. Ostalgiasta on tullut myyvä aihe sekä Saksassa että joissakin muissakin entisissä itäblokin maissa.

DDR herättää itsessäni suoranaisen ostalgian sijasta nostalgiaa, koska se yhdistyy 80-luvulla elämääni lapsuuteen. Jaettu Saksa tuli tutuksi television uutiskuvista sekä urheilukilpailuista. Ehdin itsekin vierailla Berliinissä reilu vuosi ennen syksyllä 1989 tapahtunutta muurin murtumista, mutta olen ymmärtänyt tapahtumien kulun kunnolla vasta paljon myöhemmin.

Voittajavaltiot miehittivät toisen maailmansodan jälkeen Saksan, joka jaettiin Yhdysvaltojen, Ranskan, Britannian ja Neuvostoliiton hallinnoimiin vyöhykkeisiin. Länsimaat eivät juurikaan puuttuneet tavallisten saksalaisten elämään, mutta Neuvostoliiton hallitsemasta alueesta muodostui DDR eli Itä-Saksa, jonka asukkaat käytännöllisesti katsoen kaapattiin uuden kommunistisen valtion kansalaisiksi. Jako näkyi räikeimmin Berliinissä, jossa konkreettinen muuri erotti lännen ja idän toisistaan. Idästä pakeneminen oli muurin rakentamisen jälkeen hengenvaarallista, mutta länsisaksalaiset pyrkivät auttamaan itään jääneitä sukulaisia ja ystäviä monin tavoin.

Näyttelyn ensimmäinen puolisko käsittelee lähinnä työelämää, emmekä koe sitä erityisen mielenkiintoiseksi. Istahdan kuitenkin itäsaksalaisen työpöydän ääreen miettimään, millaista elämä tuossa omituisessa valtiossa onkaan voinut olla. Minulta menee hetki ymmärtäessä, että näyttelyhuoneiden tuoleilla hiljaa arkivaatteissa istuvat henkilöt ovat kiireettömien näyttelyvieraiden sijasta henkilökuntaa. Kyseessä taitaa olla vain oma vilkas mielikuvitukseni, mutta ajatuksissani he tarkkailevat museovieraita aivan kuin tiedustelupoliisi Stasin agentit aikoinaan.

Näyttelyn toinen osa on aivan erinomainen, sillä se keskittyy kotiin, ruokakauppoihin, vapaa-aikaan sekä muihin helposti samaistuttaviin aiheisiin. Esillä on kiinnostavia esineitä sekä monia aikalaistarinoita, joihin voi tutustua pienten videonäyttöjen kautta. Pidän kovasti siitä, että museo esittelee Itä-Saksaa tavallisten ihmisten näkökulmasta. Tarinoihin on helppo samaistua ja kuvitella itsensä vastaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi kaupan kassalla työskentelevä henkilö kertoo videolla arjestaan ja siitä, millaisia erityispiirteitä Itä-Saksassa elämiseen liittyy.

On kiinnostavaa tutkia museon elintarvikeosaston tuotetarjontaa. Jauhoja, riisiä ja suolakurkkuja löytyy, mutta hyllyt eivät pursua vaihtoehtoja. Monesta tavallisestakin ruokatarvikkeesta on ollut puutetta, tuoreet vihannekset tai hedelmät ovat olleet luksusta ja jos markettiin saapui jotain odotettua, kertyi oven taakse usein pitkä jono.

Muuri erotti ystäviä ja perheenjäseniä julmasti toisistaan, joten oli selvää että lännestä yritettiin auttaa köyhään itään jääneitä sukulaisia eri tavoin. Paketteja lähetettiin erityisesti jouluna, pääsiäisenä ja syntymäpäivinä siitäkin huolimatta, että tulli saattoi tehdä takavarikoita oman mielensä mukaan. Rahan tai sanomalehtien lähettäminen oli ehdottomasti kielletty, mutta vapaudelta tuoksuvat elintarvikkeet, käyttöesineet ja lahjat otettiin idässä kiitollisina vastaan.

Osa museoesineistä hieman huvittaa, sillä ne tuntuvat kovin alkeellisilta. Toisaalta monet tavarat tuovat myös mieleeni lapsuuteni Suomen. On hyvä muistaa, etteivät 70- ja 80-lukujen vaatteet, kodinkoneet tai televisiot näyttäneet nykyisen kaltaisilta lännessäkään. Lännenkin tuotteista saisi varmasti koottua hyvän näyttelyn, vaikka sen henki olisikin ostalgian puuttuessa hieman erilainen.

Museoon on sisustettu muutama huone, jotka kertovat elämästä itäsaksalaisissa kodeissa. Kalusteet eivät lopulta eroa valtavasti siitä mitä muistan lapsuuteni suomalaisissa olohuoneissa nähneeni, mutta itse rakennukset ovat olleet erilaisia. Itä-Saksan rahat hupenivat ajan kuluessa ja remontit jäivät tekemättä. Vielä 1980-luvullakin oli tavallista, ettei kerrostaloasunnoissa ollut omia vessoja.

Museon varsinainen katseenvangitsija on kirkkaanvihreä Trabant, jollaisen saaminen ei ollut Itä-Saksassa aivan yksinkertaista. Ostaja joutui odottamaan auton saamista jopa kymmenen vuoden ajan ja toki kasaan piti saada myös vino pino itämarkkoja. Trabant sopi matkailukäyttöön erityisen hyvin, jos sen katolle sai hankittua lisävarusteeksi teltan. Mietimme, kuinka olisimme Itä-Saksan kansalaisina tehneet tällaisella autolla koko perheen kesälomamatkoja Itämeren hiekkarannoille ja hyvällä tuurilla jopa Puolaan tai Tšekkoslovakiaan saakka.

Lapset tekevät mielestäni loistavan huomion, kun keksivät verrata Itä-Saksassa elämistä tuoreeseen koronapandemiaan. Vaikka vallitseva tilanne harmittaisikin, sopeutuu ihminen yleensä elämään sen mukaan, mitä saatavilla on. Lopulta valtion taloudelliset ongelmat, petetyt lupaukset ja ihmisten vapauden kaipuu johtivat DDR:n järjestelmän hajoamiseen ja Saksan yhdistymiseen vuonna 1990.

Vietämme museossa tunnin, minkä jälkeen ainakin lounasta kaipaavat lapset ovat nähneet riittävästi. Itse olisin voinut viipyä vielä kauemminkin ja perehtyä useamman ihmisen tarinoihin, mutta toisaalta ehdimme kyllä saada museosta erinomaisen käsityksen näinkin. Museossa on pysyvän päänäyttelyn lisäksi myös vaihtuva pienempi näyttely, joka jää meiltä tällä kerralla väliin.

Kulturbrauerein DDR-museo on lämminhenkinen paikka, jossa tunnemme itsemme hyvin tervetulleiksi. Museo antaa kattavan käsityksen tavallisen itäsaksalaisen elämästä ja kertoo siitä, millaista esimerkiksi asuminen, työnteko, ostosten tekeminen tai vapaa-ajan vietto on ollut. Kulturbrauerein museo on mielestäni erinomainen lisä Berliinin-matkan ohjelmaan ja kun sisäänpääsykin on ilmainen, kannattaa paikalla ehdottomasti poiketa.
Sain vinkin Kulturbrauereista ja sen museosta Unelmatrippi-blogista. Lisätietoa ja esimerkiksi aukioloajat löytyvät museon omilta nettisivuilta.
-
Slovenia1 vuosi sitten
30 x uskomattoman upea Slovenia
-
Itävalta3 kuukautta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia2 vuotta sitten
Leonardon maalaama Viimeinen ehtoollinen Milanossa
-
Yhdysvallat5 kuukautta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Huvipuistot4 kuukautta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Suomi3 vuotta sitten
Sipoonkorven kaikki merkityt patikkareitit
-
Suomi4 vuotta sitten
Elämyksiä Suomen länsirannikolla
-
Italia1 vuosi sitten
Italian lumoa hurmaavassa Abruzzossa
-
Yhdysvallat3 kuukautta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Emiraatit4 vuotta sitten
Pikavisiitti Dubaihin – rikkautta ja ristiriitoja
-
Itävalta3 kuukautta sitten
Imst – koko perheen retkikohde Tirolissa
-
Liechtenstein3 kuukautta sitten
Pikavisiitti Liechtensteiniin
Jenni / Unelmatrippi
6.5.2019 at 18:53
Olisipa kiva käydä jälleen Münchenissä! Edellisestä kerrasta on jo useampi vuosi, mutta tulevanakaan kesänä emme näillä näkymin silti ole kaupunkiin menossa. Automatkan reitti menee vähän eri suunnilla tällä kertaa, mutta Münchenin vuoro on taas joskus! Siellä on vielä kivasti leirintäalue metron varrella, mikä sopii meidän kesäreissuillemme loistavasti.
Mainostinkin jossain vaiheessa tuota Deutsches Museumia sinulle – hienoa, että se oli myös teidän mielestä kiva. Järkyttävän isohan se on. Ja vaikuttava. Varmasti tulee käytyä uudelleenkin.
Mika / Lähtöportti
7.5.2019 at 13:51
Aina ei ehdi kaikkialle minne mieli tekee, mutta etteköhän pääse taas Müncheniin lähivuosina. Leirintäalue metron varrella kuulostaa harvinaiselta, helpottaa varmasti teitä paljon. München on viihtyisä ja kivan kokoinen kaupunki, palaisin itsekin taas mielelläni.
Kiitos vaan Deutsches Museumin mainostamisesta, tämä museo oli kyllä koko perheen mieleen. Valtavasti nähtävää, ja vaikkei kaikki aiheet kiinnostaisikaan, niin jokaiselle löytyy varmasti jotakin.