Seuraa somessa

Singapore

Aito ja alkuperäinen Singapore Sling

Julkaistu

-

Raffles-hotellin Long Barissa nautittu Sling on rituaali, jota Singaporeen saapuvat turistit toistavat uskollisesti vuosikymmenestä toiseen. Vaikka makea juoma onkin ylihinnoiteltu, voi kokemusta silti suositella.

Raffles-hotelli on kuulunut Singaporen maamerkkeihin jo vuodesta 1887. Kaupungin perustajan Sir Thomas Stamford Rafflesin mukaan nimetty ikoninen hotelli on parhaillaan remontissa, mutta ehostettu Long Bar saatiin onneksi avattua uudelleen syksyllä 2018. Itse ehdimme paikalle tammikuun alussa.

Vierailimme Rafflesissa myös edellisellä Singaporen-matkallamme vaimon kanssa vuonna 2006. Loistohotellin aulaa oli hauska katsella, vaikkei majoittumatta päässytkään pidemmälle. Ylellisen ympäristön lisäksi mieleen jäivät turbaanipäiset ovimiehet. Nyt hotelliin ei remontin vuoksi pääse ja sisäänkäynti Long Bariin on melko arkinen.

Long Bar tunnetaan paikkana, jossa baarimikko Ngiam Tong Boon kehitti Singapore Sling -drinkin vuonna 1915. Juoman viattoman vaaleanpunainen ulkonäkö ei ole sattumaa. Naisten julkinen alkoholinkäyttö ei ollut vielä sata vuotta sitten suotavaa, mutta nokkela baarimikko suunnitteli cocktailinsa hedelmämehun näköiseksi. Juoma saavutti nopeasti suuren suosion ja legenda oli syntynyt.

Singapore Slingin resepti muodostuu ginistä, kirsikkalikööristä, Bénédictine-yrttilikööristä, Cointreausta, ananasmehusta, limettimehusta, grenadiinisiirapista ja angostuura-katkerosta. Yleisesti ottaen juoma on raikas ja omaan makuuni jopa liian makea. Tunnistan myös kanelin maun, joka tarjoilijan mukaan juontaa juurensa angostuuran aromeista. Long Barin juomalista on varsin laaja ja monipuolinen, mutta lähes kaikki valitsevat Slingin, eivätkä jää maistelemaan muita vaihtoehtoja.

Pähkinät kuuluvat Long Bariin yhtä olennaisesti kuin juomatkin. Jokaiseen pöytään tuodaan suuri säkillinen maapähkinöitä, joita saa mutustella niin paljon kuin sielu sietää. Tapoihin kuuluu myös kuorien heittäminen lattialle, mikä tuntuu tiukoista säännöistä tunnetussa supersiistissä Singaporessa poikkeukselliselta.

Pähkinöihin muodostuu nopeasti jonkinlainen addiktio, joten niiden kuorimista ja syömistä on vaikea lopettaa. Täällä kannattaa kuitenkin unohtaa äidin ohjeet annoksen loppuun syömisestä, sillä pähkinäsäkki on valtava ja sitä täytetään uudelleen tarpeen mukaan.

Nautimme nurkkapöydässä baarin tunnelmasta. Sisustus jäljittelee kolonialistisen ajan plantaaseja ja vie aikamatkalle menneisyyteen. Mielenkiintoinen yksityiskohta ovat palmunlehtiä jäljittelevät kattotuulettimet, jotka heiluvat katonrajassa omaan rauhalliseen tahtiinsa.

Long Barin viehätys perustuu siirtomaa-ajan tunnelmointiin, eikä edes turistien määrä katkaise mielikuvitukseni siipiä. Aina voi hetken aikaa kuvitella olevansa Singaporeen merien ja viidakoiden halki saapunut seikkailija, jonka mielessä ovat hyvät maustekaupat, työ plantaaseilla tai peräti rikastuminen salakuljettajan uralla.

Nykypäivän Long Bar on toki häpeilemätön turistiansa, jonka asiakaskunta koostuu kaikenlaisista matkailijoista. Vastustan yleensä kaikkea virallista ja olen vapaan pukeutumisen kannattaja, mutta rantasandaalit ja koripallopaidat pistävät historiallisessa Long Barissa hieman häiritsevästi silmään. Tänne voi kuitenkin tulla juuri sellaisena kun on, mutta myös jonottamiseen kannattaa varautua. Saavumme paikalle yhdeltä iltapäivällä, jolloin pääsemme sisälle viidessä minuutissa. Tuntia myöhemmin ovelle on kertynyt jo useita kymmeniä jonottajia.

Myös lapset rakastavat Long Baria. Historiallinen ympäristö on sopivan jännittävä ja pähkinät maistuvat kiitettävään tahtiin. Pähkinänkuorien heittäminen luvan kanssa lattialle on tietenkin hauskaa. Tarjoilija käy viihdyttämässä lapsia ja näyttää, kuinka pähkinänkuoret voi asettaa roikkumaan korvista. Singapore Slingistä on saatavilla alkoholiton versio puoleen hintaan. Ananakselta maistuva alkoholiton cocktail on tietenkin aikuisten juomaakin makeampi.

Mikä sitten oli toisin reilut kymmenen vuotta sitten? Turisteja oli toki silloinkin, mutta vähemmän. Muistiinpanojeni mukaan sali oli sateisena iltana hämyisempi ja juoman hinta miltei puolta halvempi. Silloin myös pukeuduimme paremmin ja teimme illasta itsellemme juhlallisemman.

Onko yksi juoma sitten 32 dollarin eli noin 23 euron arvoinen? Pelkkä juoma tuskin on, mutta kokemuksena Long Bar on sen verran hauska, että ainakin itse haluan kokea sen jokaisella Singaporen-matkalla uudelleen. Muista myös, että rajaton määrä pähkinöitä sisältyy hintaan!

Lisätietoa Long Barista löytyy Raffles-hotellin sivuilta.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
14 kommenttia

Kommentit

 1. Piyya

  27.1.2019 at 20:49

  Näillä eväillä on hyvä puntaroida mennäkö käymään tuolla vai ei ?
  Kyllä se edelleen on sillä mun Singaporessa nähtävää listalla 😊👍

  • Mika / Lähtöportti

   27.1.2019 at 21:20

   Kyllä minusta kannattaa ilman muuta mennä. Kunhan varautuu siihen että turisteja on ehkä ruuhkaksi asti ja hinnat on korkeat, niin muuten paikka on oikein hauska ja mukava 🙂

 2. Jenni | Boarding Time

  27.1.2019 at 23:01

  Me oltiin myös slingeillä tammikuun alkupuolella eikä jonoista tai ruuhkista tietoakaan! Liekö tämäkin sitten ajankohdasta aika paljon kiinni.
  Tosi hyvä kokemus ja hyvää oli, minä kyllä suosittelen.

  • Mika / Lähtöportti

   28.1.2019 at 16:01

   Tuo on varmasti ajankohdasta ja tuurista kiinni, hyvä että osuitte paikalle ilman ruuhkia! Itse ajattelin että alkuiltapäivä olisi ainakin hiljainen, mutta olin selvästi väärässä 😀 Hyvän kokemuksen Long Barissa kyllä saa, ihan syystä Singaporen must do -juttuja 🙂

 3. Emma

  29.1.2019 at 10:37

  Kun miljoona vuotta sitten kävin viimeksi Singaporessa, niin olin joko pihi tai kuvittelin olevani moisen turistihömpötyksen yläpuolella enkä edes harkinnut käyväni täällä. No enää en kuvittele olevani mitään muuta kuin yksi turisti muiden joukossa ja palkkaakin saan tänä päivänä vähemmän kuin silloin, mutta ensi kerralla Singaporessa menen kyllä takuulla Slingille! 😊

  • Mika / Lähtöportti

   29.1.2019 at 11:16

   Turistihömpötykseksi tämä on hauska ja mukava kokemus. Näen jo sut seuraavalla Singaporen-reissullasi maistelemassa Slingiä kaikkien söpöjen teemakahviloiden kiertämisen jälkeen 🙂

 4. Hanne

  29.1.2019 at 13:29

  Meillä lähtö muutaman viikon päästä ja todellakin mennään tuolla käymään. Kiitos kivasta jutusta

  • Mika / Lähtöportti

   29.1.2019 at 13:55

   Kiitos kommentistasi, Long Barissa kannattaa kyllä käydä. Hyvää matkaa Singaporeen!

 5. Sateenmuru

  1.2.2019 at 15:31

  Kyllä, Singapore Sling maistuisi Rafflesin Long Barissa! Tosin valokuvien perusteella itse baari ei vaikuta kovin houkuttelevalta – mikä ei tosin johdu valokuvistasi vaan baarin estetiikasta ja kuvista välittyvästä tunnelmasta yleensä. Ja totta, noihin aikoihin oli yleistä, että naiset pystyivät seisoskelemaan baareissa jo lähes siinä missä miehetkin (joissain maailmankolkissa…), mutta yleisesti hyväksyttävämpää oli, että kädessä oli kaunis drinkkisekoitus kuin lasillinen kirkasta. Tämä oli mielenkiintoinen postaus!

  • Mika / Lähtöportti

   2.2.2019 at 22:19

   Kiitos kommentista! Long Barin voi varmasti kokea eri tavoilla sen mukaan, miten sinne asennoituu. Taustoja muistelemalla voi aistia historian havinaa, mutta yhtä hyvin voi nähdä sen toisen puolen, joka ei tosiaan vedä vertoja aitojen irlantilaisten pubien lämpimälle tunnelmalle. Itse kyllä tykkäsin Long Baristakin. Ajat muuttuvat ja hyvä niin. Sellaisessa maailmankolkassa kuin Suomi ei naiset päässeet vielä 60-luvulla ravintolaan ilman miesseuraa…

 6. Lena / London and beyond

  2.2.2019 at 15:10

  Multa jäi tämä paikka Singaporessa käymättä, olin muutenkin liikkeellä vähän ilman mitään ennakkovalmistautumista. Olisihan se hauska kokea kerran kuitenkin, the only and the original. Tykkään tosta alueesta Singaporessa, ja siitä kun kaupungista löytyy sit myös täysin toisenlaisia kulmia. Eli vaihtelevuutta piisaa. Taisin kyllä ostaa yhden elämäni kalleimman Heinekenin Singaporessa :S

  • Mika / Lähtöportti

   2.2.2019 at 22:23

   Heinekenistä ei ehkä kannata maksaa itseään kipeäksi, mutta aito Singapore Sling on sentään blogipostauksen arvoinen 😀 Ensi kerralla käyt sitten tutustumassa Rafflesiin ja Long Bariin! Itse en ekalla kerralla oikein syttynyt koko Singaporeen, mutta toisella yrittämällä ihastuin kaupunkiin. Monipuolinen, helppo ja helteinen matkakohde, jossa riittää puuhaa pitkäksi aikaa ja moneen makuun. Kiitos kommentista 🙂

 7. Jenni / Unelmatrippi

  3.2.2019 at 15:12

  On kyllä suolainen hinta tuolla drinkillä! :O Me emme ole tuonne Long bariin päässeet, koska se oli rempassa viimeksi. Olen vähän kahden vaiheilla, että kannattaisiko tuonne mennä vai ei – en nimittäin usko sen drinkin olevan sen ihmeellisempi tuolla kuin muuallakaan. Voi silti olla, että tämänkin haluan vielä kokea ja ehkä seuraavalla Singaporen-reissulla täytyy sitten käydä, jos mahdollisuus on. 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   4.2.2019 at 19:49

   Hinta on sen verran suolainen, että tuossa baarissa yhdet oikeasti riittää 😀 Musta tuntui että tämä oli paras niistä kolmesta Slingistä mitä Singaporessa juotiin, mutta hinta-laatusuhde onkin sitten asia erikseen. Kyllä tuolla mun mielestä kannattaa käydä ainakin kerran – tai siis täytyyhän sun kun mäkin olen jo käynyt 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Singapore

Kokemuksia Singaporen eläintarhasta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Reilu vuosi sitten tekemästämme Singaporen-matkasta on jäänyt vielä yksi juttu julkaisematta. Vietimme päivän yhtenä maailman parhaista eläintarhoista tunnetussa Singapore Zoossa.

Kaupunkivaltion päänähtävyyksiin luokiteltava Singapore Zoo sijaitsee keskustan pohjoispuolella. Perille päästäkseen voi tehdä esimerkiksi parinkymmenen kilometrin taksimatkan tai käyttää eläintarhan omaa bussiyhteyttä Suntec Citysta. Meille parhaalta tuntuva vaihtoehto on ajaa metrolla Khatibin asemalle ja vaihtaa siellä eläintarhan shuttle bussiin. Bussi kulkee 20 minuutin välein ja matka kestää vartin.


Ostimme pääsyliput ennakkoon netistä, mikä säästää hieman jonotusaikaa. Eläintarha näyttää yllättävän tutulta, vaikka edellisestä vierailustamme onkin vierähtänyt jo yli vuosikymmen. Nyt mukana ovat myös 8- ja 6-vuotiaat tyttäret.


Saavumme kierroksen alkuvaiheessa kävelysillalle, jonka alapuolella krokotiilit makailevat auringosta nauttien. Pääsemme pian seuraamaan myös hauskojen nenäapinoiden touhuja. Luonnossa Borneolla viihtyvät nenäapinat on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi.


Singapore Zoo tunnetaan muun muassa orangeistaan, jotka kiipeilevät nytkin ketterästi köysiä pitkin suoraan yläpuolellamme. Niiden temppuilua voisi jäädä seuraamaan pidemmäksikin aikaa, mutta eläimet päättävät yllättäen hiljentyä jonkinlaiseen neuvonpitoon suurimman yksilön ympärille.


Eläintarha on levittäytynyt laajalle alueelle, jonka vehreässä sademetsämäisessä ympäristössä on mukava kävellä. Monet vierailijat viipyvät eläintarhassa kolme tai neljä tuntia, mutta perillä saa kulumaan helposti vaikka koko päivän. Valtaosa Singapore Zoon asukkaista elää vedellä tai muilla luonnollisilla esteillä rajatuilla saarekkeilla, joten häkkejä on melko vähän. Muutamat eläimet ovat kuitenkin läpinäkyvien seinien takana.


Eläintarhojen eettisyys on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua ja katson itsekin Singapore Zoota hieman kriittisin silmin. Vanhanmallisten häkkien puuttuminen luo eläintarhaan avaruuden tuntua ja useimmilla asukkailla on olosuhteisiin nähden reilusti tilaa, vaikkei se niiden luonnollisen elinympäristön laajuutta tietenkään vastaakaan. Monilla tarhan eläimillä näyttäisi olevan mahdollisuus piiloutua sekä erilaisia virikkeitä. Aivan kaikkien eläinten asema ei Singapore Zoossakaan ole kuitenkaan yhtä hyvä.


Pysähdymme välillä syömään Ah Meng Bistroon, joka on nimetty eläintarhassa aiemmin asuneen orangin mukaan. Nautin maukkaan leivän sisällä tarjoillusta sopivan tulisesta kanacurrysta. Tarjolla on myös lasagnen kaltaisia eurooppalaisia ruokia. Jatkamme aterian jälkeen kierrosta afrikkalaisten eläinten alueelle, jossa näemme muun muassa sarvikuonoja, seeproja ja kirahveja.


Singapore Zoon ehdottomasti mielenkiintoisin osa on Fragile Forest, joka jäljittelee päiväntasaajan seudun sademetsää. Vierailijat saavat kävellä vapaasti eräänlaisessa suuressa häkissä, jossa vastaan tulee runsaasti eksoottisia eläimiä.


Kohtaamme kesyjä perhosia, hentojalkaisia kääpiökauriita, laiskasti makailevia liskoja, kolmevärisiä valkokylkioravia, uteliaita kissamakeja, katossa roikkuvia lepakoita sekä tukaaneja, papukaijoja ja muita lintuja.


Fragile Forestin eläimet ovat aivan käden ulottuvilla, mutta vapaana tekemään mitä haluavat. Tämä saattaa olla parhaiten toteutettu kokonaisuus, mitä olen missään eläintarhassa nähnyt.


Eläintarhassa on runsaasti erilaisia apinoita. Pysähdymme katsomaan pikkuruisia tamariineja ja osumme sekä mandrillien että simpanssien aitausten kohdalle syöttämisaikaan.


Ystävällinen eläintenhoitaja kertoo mielellään simpanssien tavoista ja elämästä. Ilmeikkäät simpanssit taitavat olla koko eläintarhan kuvauksellisimpia asukkaita.


Lapset ovat kiinnostuneita jättiläiskilpikonnista. Näemme myös nukkuvan komodonvaraanin, jonka valtava koko herättää kunnioitusta. Lisäksi nähtävillä on useita pienempiä liskoja.


Singapore Zoossa järjestetään pitkin päivää erilaisia eläinesityksiä, mutta emme ole niistä erityisen kiinnostuneita. Jään miettimään, koulutetaanko eläimiä esityksiin hyvinkin ankarasti vai sittenkin leikin varjolla. Ohitamme teatterimaisen areenan, jossa merileijonat ovat parhaillaan ottamassa kiinni frisbeetä yleisön hurratessa. En tunne merileijonia tarpeeksi hyvin, jotta osaisin sanoa onko frisbeen kanssa temppuilu niiden mielestä oikeasti hauskaa. Singapore Zoosta löytyisi myös kahdesti päivässä toteutettava norsuesitys. Esityksen sisältö jää arvoitukseksi, mutta norsujen koulutus erilaisiin tehtäviin on yleensä niin julmaa, että asia tuntuu hyvinkin arveluttavalta.


Saavumme kenguruiden alueelle, jossa eläimet loikkivat esteettömästi ihmisten keskuudessa. Tällaiset kokemukset jäävät hyvin mieleen ja tekevät Singapore Zoosta tavallista paremmalta tuntuvan eläintarhan.


Eläintarhan kuuluisimpiin asukkaisiin kuuluvat valkoiset tiikerit, jotka edustavat bengalintiikerin harvinaista värimuotoa. Jäämme katselemaan joksikin aikaa kaunista eläintä, joka ravistelee itselleen syötävää suuren pallon sisältä.


Singapore Zoo tekee eläinten suojelutyötä muun muassa huolehtimalla useiden uhanalaisten eläinlajien säilyvyydestä. On myös hienoa, että lipputuloista sijoitetaan pieni osa luonnonsuojeluun, joskin osuus saisi olla selvästi nykyistä suurempi. Eläintarhassa jaetaan kiitettävällä tavalla tietoa muun muassa uhanalaisista eläimistä, muovin haittavaikutuksista sekä sademetsien hakkuiden aiheuttamista tuhoista. Tämä valistus toivottavasti kannustaa jokaista kävijää tavalla tai toisella luonnonsuojeluun.


Singapore Zoon eläimistä huolehditaan kaikesta päätellen hyvin, sillä huonokuntoisia yksilöitä ei ole näkyvissä. Eläintarhan kaupallisuus ei ole välttämättä pahasta, jos tuottoa haetaan eläinten eduista tinkimättä. Hyvin hoidetut eläimet ovat tässä tapauksessa menestyvän liiketoiminnan perusedellytys.


Siirrymme Singapore Zoosta eläintarhan vieressä toimivalle Night Safarille. Yösafari aukeaa illan hämärtyessä varttia yli seitsemältä ja on avoinna yhteentoista saakka. Minijuniin on kertynyt jo runsaasti jonoa, mutta meidät ohjataan ystävällisesti ensimmäiseen lähdössä olevaan safarivaunuun. Jäämme miettimään olivatko syynä lapset vai luultiinko meidän kuuluvan johonkin edellämme kulkeneeseen ryhmään.


Muistan Night Safarin tuntuneen mielenkiintoiselta kokemukselta aiemmalla matkallamme. Mieleen ovat jääneet elävästi muun muassa pimenneessä illassa ilmaa haistelleet hyeenat. Tällä kerralla kierros tuottaa kuitenkin pettymyksen, sillä emme koe minijunan kyydissä mitenkään erityisiä eläinkohtaamisia. Kenties yöeläimet eivät ole vielä seitsemän maissa aktiivisimmillaan, ja toisaalta mielikuvavertailu ihan oikeaan safariin jättää kierroksesta hieman muovisen jälkimaun. Näemme reilun puolen tunnin aikana joka tapauksessa muun muassa norsuja, leijonia, tapiireja, peuroja sekä monia muita eläimiä.


Singapore Zoon ja Night Safarin lisäksi Singaporen Wildlife Reserves -kokonaisuuteen kuuluu myös Aasian suurin lintupuisto Jurong Bird Park sekä River Safari, jossa on veneajelun lisäksi muutakin nähtävää jättiläispandoista lähtien.


Olen käynyt lapsuudestani lähtien monissa eläintarhoissa ja nauttinut useimmista vierailuista, mutta viime vuosina eläintarhat ovat alkaneet tuntua laimeilta kokemuksilta. Eläimiä on parempi nähdä vapaana luonnossa tai vaikka kotieläinpihoilla, joten eläintarhavierailumme ovat viime vuosina harventuneet huomattavasti. Lasten kanssa on tullut moneen kertaan todettua, että läheltä nähty lammas on huomattavasti kiinnostavampi elämys kuin häkissä torkkuva kissapeto.


Vaikka olenkin lukenut paljon eri eläintarhojen toiminnasta hyvine ja huonoine puolineen, on aiheesta vaikea muodostaa yksiselitteistä mielipidettä. Eläintarhojen taso vaihtelee suuresti eri puolilla maailmaa. Eläinten elinolosuhteet ovat monessa paikassa suuri ongelma, mutta eläintarhat tekevät toisaalta tärkeää suojelu- ja valistustyötä. Tärkeä edistysaskel olisi suljettuun tilaan sopimattomista lajeista luopuminen, sillä tietyt eläimet viihtyvät luonnossakin verrattain pienellä reviirillä, kun taas toisilla on tarve vaeltaa hyvinkin pitkiä päivämatkoja. Singapore Zoon hyviin puoliin kuuluu, ettei siellä ole esimerkiksi eläintarhoihin sopimattomiksi todettuja miekkavalaita tai delfiinejä lainkaan.


Kannatan eläintarhojen kehittämistä eläinpuistoiksi, joiden asukkailla olisi huomattavasti entistä enemmän elintilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa luontaisia viettejään. Tässä suhteessa Singaporessa ollaan oikealla tiellä. Singapore Zoo on joistakin puutteistaan huolimatta mielestäni hyvä kokonaisuus, josta moni muu eläintarha voi ottaa mallia.

Jatka lukemista

Singapore

10 x Singapore

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Singapore on yksi maailman turvallisimmista suurkaupungeista ja siellä riittää taatusti nähtävää moneen makuun. Tämä kaikki yhdistettynä ympärivuotiseen lämpöön tekee kaupunkivaltiosta harvinaisen houkuttelevan matkakohteen.

* Sisältää Booking.comin mainoslinkkejä

Vietimme vuodenvaihteen tienoilla reilun viikon Singaporessa ennen matkan jatkumista Malesiaan. Olimme käyneet kaupunkivaltiossa vaimon kanssa myös syksyllä 2006, jolloin en vielä täysin innostunut kohteesta. Nyt toisella yrittämällä mielipiteeni muuttui ja suorastaan ihastuin Singaporeen. Myös lasten mielestä matka onnistui mainiosti. Kiinnostavat nähtävyydet ja hyvä ruoka yhdistettynä hotellin uima-altaaseen oli toimiva yhdistelmä. Tässä kymmenen Singaporen nähtävyyttä tai aluetta, joita ei kannata jättää väliin.1. GARDENS BY THE BAY

Tämän vuosikymmenen alkupuolella valmistuneet Superpuut koristavat oikeastaan kaikkia Singaporen matkailumainoksia. Surrealistiset rakennelmat kohoavat kymmenien metrien korkeuteen trooppisen vehreässä ympäristössä. Betonista valettujen puiden pinnoilla on metallikehikoiden varassa kasvavia oikeita kasveja, joten keinotekoisuus yhdistyy luontoon varsin sujuvasti. Superpuissa on jotain taianomaista varsinkin satumaisessa iltavalaistuksessa, mutta Gardens by the Bay on paljon muutakin.


Gardens by the Bayn päänähtävyyksiin kuuluu Superpuiden lisäksi kaksi jättimäistä kasvihuonetta, Cloud Forest ja Flower Dome. Korkea Cloud Forest on omasta mielestäni puutarhojen upein nähtävyys, kun taas Flower Dome ei jaksanut enää suuremmin sykähdyttää. Näiden lisäksi ulkoilmassa on useita erilaisin teemoin rakennettuja puutarhoja, joissa saa kierrellä ilman pääsymaksua.

Lue lisää aiemmasta jutustani Uskomaton Gardens by the Bay.2. CHINATOWN

Singaporen suuri rikkaus on sen etninen moninaisuus. Kaupunkivaltiossa voi aistia lyhyessäkin ajassa monen aasialaisen maan tunnelmia. Omaksi suosikikseni nousee kuvauksellinen Chinatown, jonka kaduilla on hauska kierrellä. Paperilyhdyt roikkuvat katujen yläpuolella, puodit kaupittelevat onnenamuletteja ja itämainen ruoka tuoksuu. Chinatownin vanhat rakennukset puisine ikkunaluukkuineen muodostavat kauniin kokonaisuuden, jonka tunnelma eroaa selvästi Singaporen pilvenpiirtäjäkortteleista.

Chinatownissa voi tehdä antoisan kierroksen eri uskontoja edustaviin temppeleihin. Buddha Tooth Relic Temple, taolainen Thian Hock Keng ja hindulainen Sri Mariamman tarjoavat monipuolisen läpileikkauksen Aasian uskontoihin.

Lue lisää aiemmasta jutustani Kävelyllä Singaporen Chinatownissa.3. SANDS SKYPARK

Singaporen valomeri on lumoava ilmestys, jota tekisi mieli jäädä tuijottamaan tuntikausiksi. Mahtipontisen *Marina Bay Sands -hotellin katolta kelpaa ihailla näkymiä kaupungin ylitse. Näimme nyt kaupungin upeassa iltavalaistuksessa, mutta seuraavalla kerralla haluaisin saapua paikalle hieman aiemmin eli jo ennen auringonlaskua.

Itse kattoterassi on varsin vaatimaton. Kioskista voi ostaa juotavaa, mutta tasanteella ei ole edes istumapaikkoja. Sands SkyPark -kattoterassille pääsy maksaa omalle valuutallemme käännettynä noin 16 euroa. Toinen vaihtoehto samoista maisemista nauttimiseen on viereinen Cé La Vi -ravintola.

Sands SkyPark on mainittu myös postauksessani Uskomaton Gardens by the Bay.4. MARINA BAY JA JOKIRANTA

Singaporen pilvenpiirtäjien ja modernin arkkitehtuurin loisto on parhaimmillaan Marina Bayn alueella. Marina Bay Sands, ArtScience-museo ja durian-hedelmää muistuttavat Theatres on the Bay -rakennukset tuovat mielikuvitusta perinteisempien taivaiseen kurkottavien talojen rinnalle. Kauan Singaporen symbolina toiminut Merlion-patsas alkaa tuntua entistä pienemmältä kaupungin kohotessa yhä korkeammalle. Marina Bayn rannoilta kelpaa katsella merellistä suurkaupunkia.

Marina Baylta on mukava lähteä kävelemään kohti historiallisempaa kaupunkia joen rantaa seuraillen. Singaporejoen mutkasta löytyvä Boat Quay on perinteinen ravintolakeskittymä, jossa löytyy vaihtoehtoja niin nälän kuin janonkin taltuttamiseen. Osumme paikalle seesteisenä iltapäivänä, jolloin sisäänheittäjistä ei ole haittaa.

Clarke Quay on puolestaan jokirannan uudenaikaisempi illanviettoalue hieman kauempana Marina Baysta. Ravintoloita, baareja, yökerhoja ja muita huvituksia riittää runsaasti. Jokimaisemia voi lähteä katselemaan myös perinteisellä bumboat-risteilyllä.

Lue Clarke Quaysta lisää Merjan matkassa -blogista.5. LITTLE INDIA

Curryntuoksuinen Little India kuuluu Singaporen mielenkiintoisimpiin alueisiin. Hässäkkä yltää tuskin lähellekään aitoa Intian meininkiä, mutta alueen etninen tausta ei jää epäselväksi. Värikkäät kukkaseppeleet roikkuvat myytävänä, jossain raikaa iloinen Bollywood-musiikki ja vastaantulijoiden otsalla näkyy bindi-merkkejä. Eräällä sateen kastelemalla kadulla kulkee ainoastaan intialaisen näköisiä miehiä. Muutamat heistä seisovat yksikseen kadunkulmissa päästäen suustaan suhisevaa ääntä. Mahdollisista sanoista emme saa selvää.

Little Indian merkittävin pyhä paikka on nimeltään Sri Veeramakaliamman. Jätän kengät oven ulkopuolelle, kierrän hitaasti hindutemppelin ympäri ja pysähdyn välillä katselemaan koristeiden yksityiskohtia. Osa hinduista istuu mietiskellen lattialla, jotkut rukoilevat ja muutamat jättävät uhrilahjoja sivualttareille. Temppelin harras tunnelma tekee vaikutuksen.

Yksi Little Indian maamerkeistä on Tekka Centre, jonka Hawker Centre tunnetaan edullisen intialaisen ruoan aarreaittana. Rakennuksessa voi tehdä myös monenlaisia ostoksia. Esimerkiksi sari-vaatteiden kirkkaat kankaat ovat näyttävästi esillä.6. KAMPONG GLAM

Muslimikortteli Kampong Glam on kiehtova alue, joka kannattaa mahduttaa Singaporen-matkan ohjelmaan. Seutua ei ensi silmäyksessä miellä välttämättä itämaiseksi, sillä katukuva on paikoitellen yleismaailmallisen trendikäs. Huomaan erään kahvilan ovella kyltin, jossa mainitaan yrityksen olevan muslimiperheen omistuksessa, joten perinteistä ollaan joka tapauksessa ylpeitä.

Koko kaupungin värikkäin kuja Haji Lane tarjoaa mukavan vaihtoehdon kiiltäville ostoskeskuksille. Pieniä putiikkeja ja sympaattisia kahviloita riittää yllin kyllin, mutta toisaalta suositulla Haji Lanella täytyy varautua myös ihmispaljouteen. Mielestäni Haji Lane on joka tapauksessa hauska paikka kiireettömään ajanviettoon ja tunnelmasta nauttimiseen.


Kampong Glamin merkittävin nähtävyys on Masjid Sultan eli Sulttaanin moskeija, jonka komeasti kiiltävä kullanvärinen kupoli näkyy kauas. Moskeijan edustalta lähtevää kävelykatua reunustavat kuvauksellisissa rakennuksissa toimivat ravintolat. Kauppojen tarjonnassa pistävät silmään upeat itämaiset matot sekä yltäkylläisen värikkäät lamput.7. RAFFLES-HOTELLIN LONG BAR

*Raffles-hotellin baari on singaporelainen instituutio, jossa käyminen on monelle turistille pakollinen rituaali. Palmunlehtiä muistuttavat kattotuulettimet liikuttelevat ilmaa laiskaan tahtiinsa, kun asiakkaat siemailevat vaaleanpunaisia juomiaan. Monikielisen puheensorinan taustalla kuuluu rasahduksia, kun joku astuu kolmiväriselle laattalattialle heitettyjen pähkinänkuorien päälle.


Kaupungin perustajan mukaan nimetty Raffles edustaa Singaporen siirtomaa-aikaisia perinteitä puhtaimmillaan. Perinteikäs loistohotelli on vielä remontissa, mutta baari saatiin onneksi auki ennen vuodenvaihdetta. Long Bar tunnetaan paikkana, jossa kaupungin nimikkodrinkki Singapore Sling keksittiin reilut sata vuotta sitten. Aidon ja alkuperäisen juoman nauttiminen historiaa henkivässä ympäristössä on kalliista hinnasta huolimatta suositeltava kokemus. Loputon määrä pähkinöitä sisältyy hintaan.

Lue aiheesta lisää postauksestani Aito ja alkuperäinen Singapore Sling.8. SINGAPORE FLYER

Vaikka Sands SkyPark onkin mielestäni verraton maisemapaikka, on myös kierros jättimäisessä Singapore Flyerissä hyvä idea. Peräti 42-kerroksisen talon korkuinen pyörä tekee yhden kierroksen noin puolessa tunnissa, joten maisemien ihailuun on mukavasti aikaa. Gardens by the Bayn superpuut, merenlahdelle ankkuroidut rahtilaivat, loputtomiin jatkuvat asuinalueet ja Marina Bayn pilvenpiirtäjät voi kaikki nähdä yhdellä kertaa.

Singapore Flyerin vaunut ovat miellyttävän tilavia. Kyytiin mahtuisi jopa 28 ihmistä, mutta koska ruuhkaa ei ole, meitä on vaunussa vain kaksitoista. Näin ollen liikkumatilaa on paljon ja haluamalleen reunalle voi aina siirtyä. Mukavuudenhaluiset ja korkeanpaikankammoiset voivat istua vaunun keskellä oleville penkeille.

Pelkäsimme etukäteen jonoja, mutta onneksemme turhaan. Etukäteen ostetuilla mobiililipuilla pääsi kävelemään käytännössä suoraan vaunuun, sillä odotusaikaa kertyi vain pari minuuttia. Kävimme Singapore Flyerissä puolipilvisenä uudenvuodenpäivänä.

Lue lisää Singapore Flyer -kokemuksia Matkoilla-blogista.9. ORCHARD ROAD

Ostoskasseja kantavat ihmiset vaeltavat tilavilla jalkakäytävillä ja tasainen autovirta etenee viiden kaistan leveydeltä. Illan tullen linnut aloittavat konsertin katua reunustavissa vehreissä puissa ja lukuisat lamput syttyvät valaisemaan tätä shoppailijan paratiisia. Orchard Road on yksi Singaporen tärkeimmistä kaduista, jonka reunoilla jättimäiset ostoskeskukset seuraavat toisiaan. Ostoskeskusten tyyli ja hintataso vaihtelee melko paljon. Esimerkeistä käyvät säihkyvistä luksusmerkeistä tunnettu Paragon sekä sen naapurissa halpatavaraa kaupitteleva Lucky Plaza.

Olemme majoittuneet molemmilla Singaporen-matkoillamme Orchard Roadin varrelle. Sijainti takaa runsaan ravintola- ja palvelutarjonnan kivenheiton päässä hotellista. Liikkuminen muualle kaupunkiin oli myös todella sujuvaa, sillä hotellimme *Jen Orchardgateway sijaitsi suoraan metroaseman yläpuolella.

Orchard Roadilta kannattaa ottaa muutama askel sivuun Emerald Hill Roadin kohdalla ja hengähtää jollakin mukavalla terassilla. Sata vuotta vanhat talot luovat mukavan kontrastin pääkatua reunustaville jättimäisille lasiseinille.10. SENTOSA

Sentosan saari on oma maailmansa Singaporen etelälaidalla. Perheystävällisestä ympäristöstä löytyy kaikkea mahdollista vesipuistoista, kasinoista, vahakabinetista, akvaariosta ja Universal Studios -huvipuistosta lähtien. Saarella voi majoittua suuriin hotelleihin, nauttia hiekkarannoista tai seurata erilaisia esityksiä. Oman osansa pinta-alasta vievät kaksi golfkenttää.

Sentosa on vehreä ja viihtyisä huvitusten keidas, mutta toisaalta kulttuurillisesti köyhä ja ilmeeltään varsin keinotekoinen. Erilaisia viihdykkeitä ja aktiviteetteja riittäisi varmasti pidemmällekin lomalle, mutta edulliseksi Sentosaa ei voi kehua.

Useimmat matkailijat saapuvat Sentosalle Harbourfrontin metroaseman kautta. Asemalta voi jatkaa saarelle joko näyttävällä köysiradalla, nopealla Sentosa Express -junalla tai ilmaiseksi katettua Sentosa Boardwalk -siltaa pitkin kävellen.Kävimme Singaporessa myös keskustan ulkopuolella sijaitsevassa maailmankuulussa eläintarhassa sekä Universal Studios -huvipuistossa. Jätin nyt molemmat sijoittamatta tälle listalle, mutta julkaisen kummastakin omat postauksensa myöhemmin. Lapsia miellyttivät myös Singaporen teemakahvilat, joista kirjoitin aiemmin.

Singapore on todella monipuolinen matkakohde, josta emme nähneet reissullamme läheskään kaikkea. Upea Singapore Botanic Garden on monien kaupungissa kävijöiden suosikkipaikkoja. Se jäi nyt väliin, mutta olen käynyt tässä kasvitieteellisessä puutarhassa aiemmalla matkallani. Southern Ridges -kävelyreitti ja hauskannäköinen Henderson Waves -silta jäi myös kokematta, samoin kuin MacRitchie Nature Trail, Fort Canning -puisto sekä kerrostalokompleksin katolta löytyvä näköalapaikka Pinnacle@Duxton.

Museot eivät vetäneet perhettämme tällä kerralla puoleensa, vaikka tarjolla olisikin useita hyviä vaihtoehtoja. Lapsiperhenäkökulmasta matkaohjelmaan voisi sopia esimerkiksi ArtScience Museum, Science Centre tai Singapore Discovery Centre.

Singaporesta puhuttaessa nousevat usein esille maan ankarat lait. Huumeiden hallussapidosta seuraa hirttotuomio ja jo metrossa syömisestä rapsahtavat monen sadan dollarin sakot. Amnesty Internationalin kaltaiset järjestöt ovat huolissaan Singaporen ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta, mutta toisaalta Singaporea pidetään yhtenä maailman vähiten korruptoituneista maista. Turistille Singapore näyttäytyy turvallisena ja toimivana kokonaisuutena, jossa asiat näyttäisivät olevan ainakin päällisin puolin hyvin.

En siis syttynyt Singaporelle ensimmäisellä matkallamme reilut kymmenen vuotta sitten. Säännöt ja kieltomerkit lähinnä ahdistivat ja kaupungista jäi vähän tylsä kuva. Nautin kyllä kulttuurien kirjosta ja tuntui että Singaporessa oli vähän kaikkea – muttei toisaalta paljon mitään. En siis saanut kaupungista kunnollista otetta, kenties rajallisesta ajastakin johtuen.

Nyt toisella kerralla olisin kernaasti jäänyt kaupunkiin vaikka koko talveksi. Uskon oppineeni löytämään entistä kiinnostavampaa nähtävää, osittain matkablogeista löytyneiden vinkkien ansiosta ja toisaalta myös kokemuksen karttumisen myötä. Osaan myös arvostaa matkustamisen helppoutta ja lämpöä entistä enemmän. Metro kulkee tehokkaasti, eikä lämpö laske yölläkään alle kahdenkymmenen asteen.


Singapore on toki muuttunut paljon. Gardens by the Bay, Marina Bay Sands, Singapore Flyer, Universal Studios ja Buddha Tooth Relic Temple ovat esimerkkejä nähtävyyksistä, joita ei ollut tuon aiemman matkan aikaan vielä olemassakaan. Yhtä kaikki, Singapore on erinomainen vaihtoehto, jos haussa on takuuvarmasti lämmin, helppo ja monipuolinen matkakohde Aasian suunnalla.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja