Seuraa somessa

Huvipuistot

Huvipuistokokemus – Universal Studios Singapore

Julkaistu

-

Vietimme vuodenvaihteen Singaporessa ja suuntasimme heti tammikuun toisena päivänä lasten kovasti odottamaan Universal Studios -huvipuistoon. Päivä täytti 8- ja 6-vuotiaiden tyttäriemme odotukset ja aikuisillakin oli kivaa.

Suuren elokuvayhtiön teemaan rakennettuja Universal Studios -huvipuistoja on tällä hetkellä neljä kappaletta. Alkuperäisen Hollywoodin puiston lisäksi Universal Studios löytyy Orlandosta, Osakasta ja Sentosan saarelta Singaporesta. Ketju laajenee suunnitelmien mukaan lähivuosina myös Pekingiin, Moskovaan sekä Etelä-Koreaan.

Singaporen keskustasta on kätevintä siirtyä Sentosalle Harbourfrontin metroaseman kautta. Aseman yläpuolella sijaitsevasta ostoskeskuksesta voi suunnistaa eteenpäin haluamallaan tavalla. Elämyshakuinen matkailija lähtee jonottamaan köysiradalle, kun taas kiireisin valitsee kätevän Sentosa Express -junan. Itse päätämme käyttää katettua Sentosa Boardwalk -siltaa ja kävellä noin kilometrin päässä odottavalle huvipuiston sisäänkäynnille.

Lippuluukulla ei ole juurikaan jonoa, joten pääsemme sujuvasti sisään. Aikuisten päivälipun hinta on tällä hetkellä 79 Singaporen dollaria (noin 57 euroa) ja lasten 59 SGD (noin 42 euroa). Emme raaski ostaa Universal Express -lippuja, jotka 70 Singaporen dollarin hinnalla takaisivat huomattavasti lyhyemmät jonotusajat. Jälkeenpäin ajateltuna Express-liput olisivat saattaneet sittenkin olla kannattava sijoitus.

Universal Studios keskittyy huvipuistolaitteisiin, muutamiin esityksiin ja hahmojen kanssa otettaviin yhteiskuviin, joiden lisäksi tarjolla on tietenkin monenlaista ostettavaa. Aloitamme kauppojen reunustamalta popcornintuoksuiselta Hollywood Boulevardilta, jonka kautta pääsemme puiston muihin osiin.

Universal Studios on itselleni uusi kokemus, mutta samankaltaisuus aiemmin näkemiini Disneylandeihin verrattuna on heti ensi metreistä lähtien silmiinpistävä. Oikeastaan ainoa ero Disneylandiin on Mikki Hiiren ja kumppaneiden korvaaminen eri hahmoilla. Jään myös kaipaamaan Disney-tyylisiä näyttäviä paraateja.

Madagascar on elokuvasarjasta tuttujen Martyn, Alexin, Melmanin ja Glorian valtakunta. Olemme katsoneet Central Park Zoosta karanneiden sankareiden seikkailuja moneen kertaan, joten uskomme A Crate Adventure -veneretken olevan puolen tunnin jonottamisen arvoinen.

Sisätiloissa tapahtuva jokiajelu onkin hauska kokemus koko perheelle. Tutut hahmot nähdään useita kertoja, eikä lapsia pelota missään vaiheessa. Käymme Madagascarin alueella myös King Julien’s Party-Go-Round -karusellissa, jonne pääsee käytännössä jonottamatta. Perinteinen karuselli noudattaa uskollisesti Madagascarin teemaa.

Far Far Away -maan keskipiste on komea Shrek-teemainen linna, jonka sisällä toimii 4D-elokuvateatteri. Emme jää toivottoman pitkäksi ilmoitettuun jonoon, mutta myös Saapasjalkakissan Puss in Boots’ Giant Journey vaatii kolmen vartin odottelun.


Saapasjalkakissan vuoristorata on kovasti lasten mieleen. Laitteen taustalla on kiva satuihin perustuva tarina, mutta kunnon vauhtiin se pääsee vain parin lyhyen hetken ajaksi.

The Lost World -aluetta hallitsevat Jurassic Parkin hengessä suuret dinosaurukset. Lapset haluavat Dino-Soarin’ -karuselliin, joka on käytännössä Disneylandin Dumbo-laitteen kopio erilaisilla kuorilla varustettuna. Uudet pitkät jonot eivät houkuttele, joten jätämme The Lost Worldin yläpuolella kulkevan Canopy Flyer -vuoristoradan ja Linnanmäen Hurjakurua muistuttavan Jurassic Park Rapids Adventuren väliin. Samoilla kulmilla olisi myös vauhdikas Waterworld-show erikoistehosteineen, mutta emme onnistu aikatauluttamaan päivää niin, että pääsisimme monien kehumaan näytökseen. Käymme syömässä dinosaurusteemaa mukailevassa Discovery Food Courtissa, jossa saa kyllä nälän karkotettua, mutta ruoasta ei jää erityistä muisteltavaa.

Ancient Egypt kuuluu näyttävien lavasteidensa ansiosta puiston näyttävimpiin osiin. Hämärissä sisätiloissa kulkeva Revenge of the Mummy -vuoristorata on liian hurja lapsille harkittavaksi, eikä Särkänniemen Kantti X Kantin egyptiläisversio Treasure Hunters herätä suurta mielenkiintoa. Niinpä jatkamme eteenpäin. Päivä on normaaliin Singaporen tapaan lähes tukahduttavan kuuma, joten juomavettä kuluu reilusti.

Tunnelma vaihtuu ääripäästä toiseen, kun saavumme Sci-Fi Cityyn. Tulevaisuuteen sijoittuvaa aluetta hallitsee Battlestar Galactica -vuoristorata, joka lienee koko huvipuiston tunnetuin laite. Vuoristorata muodostuu kahdesta eri radasta, Cylonista ja Humanista, jotka ovat keskenään erilaiset.

Battlestar Galactica kiinnostaisi itseäni, mutta kun jonotusajaksi ilmoitetaan reilu tunti, päätän jättää sen väliin. Haluamme joka tapauksessa viettää tämän päivän lasten ehdoilla, koska Singaporessa on kierretty myös enemmän aikuisia miellyttäneissä kohteissa.

Sci-Fi Cityssä lapsille sopii parhaiten Accelerator, joka on perinteisten pyörivien teekuppien avaruusteemaan muokattu versio. Tämän laitteen jonotuskin onnistuu sujuvasti vain vartissa.
Transformers: The Ride 3D jää sen sijaan väliin.

Saavumme lopuksi New Yorkiin. Tiiliseinien, palotikkaiden, tienviittojen ja mainoskylttien perusteella voisi hyvinkin kuvitella olevansa Manhattanilla. Saavumme sopivasti paikalle juuri, kun itse Marilyn Monroe aloittaa oman show’nsa neljän miestanssijan seurassa.

Ilmoille kajahtaa tietenkin Diamonds Are a Girl’s Best Friend, jonka lisäksi kuullaan 1950-luvun musiikin parhaita paloja alun perin Dean Martinin laulamasta Swaysta lähtien. Nostalginen musiikkiesitys on mukava lisä huvipuistopäivään.

Värikkäällä New York -kadulla on hauska kävellä. Käymme myös Sesame Street Spaghetti Space Chase -laitteessa, joka on lapsia suuresti viihdyttävä ajelu riemunkirjavien lavasteiden ja vauhdikkaiden hahmojen keskellä. Tämäntyyppiset huolella toteutetut hyvän mielen laitteet erottavat Universal Studiosin selvimmin kotimaisista huvipuistoista. Erikoistehosteisiin painottuva Lights! Camera! Action! -esitys jää meiltä sen sijaan väliin.

Huvipuisto suljetaan useimpina arkipäivinä jo seitsemältä, joten jos paikalle saapuu vasta puoliltapäivin, kuluu aika yllättävän nopeasti loppuun. Kiirehdimme vielä kerran Far Far Away -maan linnan juurelle ja ehdimme viime hetkellä Enchanted Airways -vuoristorataan. Jonoa ei enää tässä vaiheessa ole lainkaan ja pääsemme ensimmäiseen vaunuun. Vauhdikkaasta vuoristoradasta tulee lopulta lasten suosikkilaite koko huvipuistossa, joten päivä saa mieluisan huipennuksen.

Universal Studios oli lasten mielestä tosi kiva paikka, joten päivä ei mennyt missään tapauksessa hukkaan. Nautin itsekin huvipuiston tunnelmasta ja huolella tehdyistä lavasteista, jotka on viimeistelty pieniä yksityiskohtia unohtamatta. Tarjolla on häpeilemättömästi kaupallistettuja tuttuja hahmoja sekä suuren maailman meininkiä koko rahalla.

Huvipuistolle kannattaa mielestäni varata kokonainen päivä, vaikka sen koko tuntuukin yllättävän pieneltä. Huvilaitteita on alle kaksikymmentä, eli ei puoliakaan vaikkapa Linnanmäen laitteiden määrästä. Yhdysvaltojen vastaavat huvipuistot ovat käsittääkseni huomattavasti laajempia, mutta pienellä Sentosan saarella ei taida olla tilaa laajentamiseen. Toisaalta tämänkin kokoisessa huvipuistossa on jo viihdykettä kerrakseen, emmekä olisi jaksaneet kiertää yhdessä päivässä juurikaan enempää. Laitteiden pieni määrä kuitenkin ohjaa ihmiset väkisinkin samoihin jonoihin, mikä on Universal Studiosin suurin ongelma.

Jonot saattavat olla päivän vilkkaimpaan aikaan noin tunnin mittaiset lähes kaikkiin laitteisiin. Tämä on kolmen käymäni Disneylandin, suomalaisten huvipuistojen, Tanskan Legolandin ja muutaman muun huvipuiston kokemuksella ensimmäinen paikka, jossa odotusajat tuntuvat aidosti turhauttavan pitkiltä. Siksi suosittelenkin Universal Express -lippua, jos budjetti vain sen suinkin sallii. Jonot ovat lipusta riippumatta lyhyimmillään heti puiston avautuessa ja juuri ennen sulkemisaikaa, jolloin voi ehtiä pariin laitteeseen ilman pitkää odottelua. Muutamissa laitteissa voi hyödyntää myös Single Rider -jonon, jolloin seurue ei pääse samaan vaunuun, mutta jonotusajat voivat olla yllättävän lyhyitä.

Universal Studios Singapore on siis hyvä kohde perheelle ja siellä käymistä voi hyvin harkita myös ilman lapsia. Viihdykettä aikuisempaan makuun löytyy ainakin itseltäni väliin jääneistä vuoristoradoista sekä stunttiesityksistä, jotka nekään eivät mahtuneet omaan ohjelmaamme. Universal Studiosia ei tarvitse laskea Singaporen must-nähtävyyksien joukkoon, mutta se täyttää paikkansa huvipuistojen ystävän matkaohjelmassa.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

8 Comments

 1. Aron / Ja sitten matkaan...

  2.4.2019 at 22:45

  Tuo Singaporen Universal-puisto näyttikin aika pieneltä. Laitteiden määrä kuulostaa aika vähältä, mutta toisaalta Universalin puistoissa laitteet on tosi hyviä. Tunnin jonotusaika on vielä aika maltillinen. Jenkkilän Disneyn ja Universalin puistoissa suosittuihin laitteisiin on usein paljon pitemmät jonotusajat. Siksi express pass on käytännössä pakollinen tai sitten päivä kuluu jonoissa. Tosin melko hintavahan tuo on. Express passilla pisin jonotus Orlandon Universalilla spring breakin aikaan oli noin 20 minuuttia, keskimäärin alle 10 minuuttia riitti.

  Minun kokemukseni mukaan Universalin puistot sopivat Disneyn puistoja paremmin aikuisille. Paitsi tosi koville Disney-faneille. Universalin laitteet ovat ehdottomasti hienompia. Disneyn puistoissa ei ole hyvin toimivaa express passin vastinetta. Siis edes lyömällä taaloja tiskiin ei tolkuttomilta jonoilta voi välttyä.

  • Mika / Lähtöportti

   3.4.2019 at 19:45

   Singaporen puisto oli tosiaan yllättävän pieni, mutta toisaalta ihan riittävän suuri meille, varsinkin kun jonotukset ilman express passia veivät paljon aikaa. Hyvä tietää mihin varautua ja sijoittaa express passiin, kun joskus Kalifornian tai Floridan huvipuistoihin menemme!

   Uskon kyllä, että Universal toimii aikuisille Disneylandeja paremmin. Itse olen toisaalta viettänyt lapsuuteni Aku Ankkoja lukien, mutta Akuhan ei ole Disneylandeissa mitenkään erityisen näkyvä hahmo.

 2. alex

  2.4.2019 at 22:53

  Kiitos kattavasta Universal Studios-esittelystä, Mika! Tämän jälkeen voi miltei sanoa käyneensä Studioilla.
  Pohdimme Sentosalla käydessämme, josko kävisimme tuolla vai emme, mutta vaakakuppi kallistui loppujen lopuksi akvaarion puolelle. Todennäköisesti meidän kannaltamme oikea ratkaisu, koska huvipuistolaitteet eivät niinkään ole meidän juttumme.

  • Mika / Lähtöportti

   3.4.2019 at 19:50

   Kiitos Alex! Minustakin tuntuu, että teitte akvaarion suhteen oikean ratkaisun. Universal Studios on hyvä kohde huvipuistolaitteiden ystäville, mutta muuten se ei ole mitenkään välttämätön nähtävyys. Jos tuonne menee aikuisten kesken ilman suurempaa hinkua laitteisiin, kannattaa suunnitella päivä niin että pääsee nauttimaan tärkeimmistä näytöksistä.

 3. Katja

  3.4.2019 at 13:30

  Tämä oli mielenkiintoinen! Sentosalla katsellessa puolitoista vuotta takaperin mietittiin pitäisikö mennä mutta ei sitten kuitenkaan menty. No tämähän oli lähes vastaata virtuaalikierros alueelle. 😀
  Melko pitkiltä tuntuu jonotusajat, mutta minkäs teet. Express passin hyödyllisyys nyt on ainakin painettu mieleen mikäli vielä joku päivä näihin tulee lähdettyä.

  • Mika / Lähtöportti

   3.4.2019 at 20:10

   Kiitos Katja! Universal Studios oli hauska paikka, muttei toisaalta mikään pakollinen nähtävyys. Pelkästään Sentosallakin voi viettää hauskoja päiviä myös muissa merkeissä, jos huvipuistoon ei tee erityisesti mieli. Jos matka joskus suuntautuu Hollywoodiin, niin siellä Universal Studios saattaisi olla vielä suurempi elämys 🙂

 4. Suvi

  15.2.2020 at 23:44

  Hei! Ja kiitos kattavasta esittelystä. Olemme menossa tuonne ja pohdin tässä, että kannattaako lippu ostaa etukäteen vai vasta portilta? Ymmärsin jutusta, että te ostitte portilta?

  • Mika / Lähtöportti

   17.2.2020 at 20:17

   Kiva kuulla että jutusta oli iloa! Me ostimme tosiaan liput portilta ja pääsimme nopeasti sisään. Lippujen ostaminen etukäteen on silti mielestäni hyvä idea aina, kun se on mahdollista. Tässä tapauksessa ennakkoliput jäivät vaan jostain syystä ostamatta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huvipuistot

Sevillan huvipuisto Isla Mágica

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Ehdimme viime syksynä Sevillassa viettämiemme viikkojen aikana tutustua kaupunkiin monipuolisesti. Yksi kokonainen päivä kului lasten suosikkikohteessa Isla Mágicassa, joka on paikallisten suosima huvipuisto La Cartujan saarella kaupungin laidalla.

Isla Mágica eli Taikasaari avattiin kesäkuussa 1997 alueelle, jossa oli järjestetty viittä vuotta aiemmin Sevillan maailmannäyttely. Huvipuiston teemana on Latinalainen Amerikka, joka näkyy esimerkiksi laitteiden nimissä. Teemaan sopiviin lavasteisiin on panostettu näyttävästi, joten koko alue näyttää varsin hauskalta.

sevilla_islamagica_12

Isla Mágica on ilahduttavan edullinen moneen muuhun huvipuistoon verrattuna. Liput kannattaa ostaa Isla Mágican virallisilta nettisivuilta jo oman sisäänpääsyn varmistamiseksi, minkä lisäksi ennakkoliput ovat portilta ostettuja tikettejä halvempia. Koko päivän lippu sisältää pääsyn kaikkiin laitteisiin ja se maksaa vuonna 2023 aikuiselta ajankohdan mukaan 25–30 euroa. 4–10-vuotiaat lapset saavat hieman alennusta. Huvipuiston yhteydessä toimii vesipuisto Agua Mágica, mutta se on syksyisen vierailumme aikaan jo suljettu.

sevilla_islamagica_09

Olemme paikalla lokakuun lopussa, jolloin eletään jo huvipuistokauden viimeisiä päiviä. Tämä tuntuu meistä Sevillan paahtavan auringon alla oudolta, sillä sään puolesta kautta voisi jatkaa paljon pidempäänkin. Isla Mágica on vuosittain avoinna suurin piirtein huhtikuun puolivälistä marraskuun alkuun. Portit avataan kesällä joka päivä, mutta keväisin ja syksyisin lähinnä viikonloppuisin.

sevilla_islamagica_11

Ainoa meille sopiva huvipuistopäivä osuu pyhäinpäivän viikonloppuun. Osaamme näin ollen odottaa ruuhkaa, mutta loppuunmyydyssä huvipuistossa on lopulta niin paljon hyväntuulista kansaa, että joidenkin laitejonojen pituus on jopa pelkäämäämme pahempi. Jonojen pituuksia on vaikea arvioida, sillä käytössä ei ole esimerkiksi Disneylandeista tuttua odotusajasta kertovaa näyttöä. Jonotusalueet saattavat kierrellä yllättävienkin kulmien taakse, joten edellä olevasta ihmismäärästä on välillä vaikea saada selkoa jonotuksen aikanakaan. Joihinkin laitteisiin tarjolla olleet pikapassitkin on myyty jo loppuun, mutta päivä on kaikesta huolimatta positiivinen kokemus.

sevilla_islamagica_16

Lähes kaikki huvipuiston asiakkaat vaikuttavat paikallisilta, tai ainakin he puhuvat espanjaa. Kuulen pari kertaa myös portugalia, mutta muita ulkomaalaisia ei tule koko päivän aikana vastaan lainkaan. Halloween on otettu täällä tosissaan, sillä todella moni on sonnustautunut enemmän tai vähemmän karmiviin asuihin. Kansa malttaa jonottaa täälläkin päin Eurooppaa kuuliaisesti, muttei suinkaan äänettömästi. Aika kuluu mukavammin vaikka oman porukan kesken laulamalla. Jos joku alkaa hoilata Cumpleaños feliz, yhtyy koko jono reippaasti paikalliseen Paljon onnea vaan -lauluun mukaan.

sevilla_islamagica_15

Monet Isla Mágican huvituksista ovat hyvin samankaltaisia kuin muissa huvipuistoissa kokemamme laitteet, mutta ne on lavastettu eteläamerikkalaiseen teemaan sopiviksi. Joukkoon mahtuu silti myös uudenlaisia elämyksiä. Laitteita on kaikkiaan reilut parikymmentä, joista kymmenkunta sopii perheen pienimmille ja niiden lisäksi löytyy melko rauhallisia koko perheen laitteita. Todella vauhdikkaita laitteita on vain muutamia. Keskitymme 12- ja 10-vuotiaiden lastemme kanssa lähinnä Isla Mágican vauhdikkaampaan puoleen.

sevilla_islamagica_15

Puisto jakautuu eri teemojen mukaan toteutettuihin alueisiin. La Fuente de la Juventudissa eli Nuoruuden lähteessä on kuusi pienten lasten laitetta, kun taas muut alueet eli Puerto de Indias, Puerta de América, Amazonia, La Guarida de los Piratas ja El Dorado tarjoavat vaihtelevasti huvia eri kokoisille huvipuistovieraille.

sevilla_islamagica_14

Aloitamme huvipuistokierroksen portin lähellä olevalta Puerto de Indias -alueelta, joka muistuttaa ajasta, jolloin Sevilla oli Espanjan tärkein Amerikan-liikenteen satama. La Travesía on rauhallinen järven kiertävä veneajelu, jonka aikana saa jonkinlaisen käsityksen huvipuiston alueesta. Ohitamme esimerkiksi linnoituksen, joka näyttää juuri sellaiselta mitä espanjalaiset ovat Atlantin taakse rakentaneet.

sevilla_islamagica_10

Puerta de América -alueen suosituin laite Anaconda on Särkänniemen ikisuosikin Tukkijoen espanjalaisserkku. Vesivuoristorata syöksyy kolme kertaa alaspäin, joten pärskeiltä ei voi välttyä. Tämä on yksi päivän parhaista kokemuksista ja pieni kastuminen tuntuu hellesäässä vain mukavalta.

sevilla_islamagica_13

Lapset käyvät samalla alueella Navío de Barbarrojassa eli paikallisessa Viikinkilaivassa. Päätämme kokeilla myös El Tren del Potosía, joka on teemoitettu bolivialaiseksi kaivosjunaksi. Särkänniemen Vauhtimatoa muistuttava laite on hauska pienillekin lapsille sopiva vuoristorata. Monen mutkan kautta kiemurteleva jono osoittautuu kuitenkin ikäväksi yllätykseksi, sillä mukava peruslaite ei olisi ollut tunnin mittaisen jonottamisen arvoinen.

sevilla_islamagica_07

Syömme linnoituslavasteen sisällä olevassa El Fuerte -ravintolassa, joka on käytännössä suuri avara halli. Tarjolla on meneillään olevan Oktoberfestin henkeen sopivasti wieninleikkeen ja currywurstin kaltaisia vaihtoehtoja. Ruokaa ei voi kehua tasokkaaksi, mutta saamme ainakin näin vilkkaimman lounasajan jälkeen annokset nopeasti eteemme ja tulemme myös riittävän kylläisiksi.

sevilla_islamagica_08

Amazonian alueelta löytyvä Iguazú ei onneksi vaadi mahdottoman pitkää jonottamista. Vesilaite on eräänlainen Tukkijoen vauhdikkaampi versio, sillä suuri lautta syöksyy putouksesta alas yli kuudenkymmenen kilometrin tuntivauhdilla. Kokemus tuntuu hauskalta ja myös katsojat saavat halutessaan osansa pärskeistä. Ajelu on nopeasti ohitse, sillä matka kestää vain yhden ylä- ja alamäen verran.

islamagica_01

Amazonian ja koko huvipuiston hurjin laite on vuoristorata Jaguar. Se on myös kaikesta päätellen suosituin, sillä joudumme jonottamaan lähes käsittämättömät puolitoista tuntia. Jonotellessa on hyvin aikaa miettiä sitä, kuinka tällainen seisoskelu ei haittaa lapsia lainkaan, vaikka jossain muualla jo viiden minuutin odotusaika voisi tuntua sietämättömältä. Paikallisiin tapoihin kuuluu antaa kannustavat aplodit aina vaunun lähtiessä liikkeelle, ja tämä ehtii toistua jonotellessamme todella monta kertaa.

sevilla_islamagica_05

Jaguar on jonosta huolimatta kokemisen arvoinen. Hetken tuntuu aidosti siltä kuin lentäisin Sevillan taivaalla hurjia silmukoita tehden. Mielessäni on edelleen kutkuttava tunne laitteen kiivetessä aluksi hitaasti ylöspäin sekä kasvoille iskeytyvä ilmavirta vuoristoradan syöksyessä eri suuntiin. Huippunopeus nousee 85 kilometriin tunnissa, eli vauhti on Linnanmäen Taigaa hitaampi mutta Särkänniemen Tornadoa kovempi. En ole mitenkään erityisen hurjien laitteiden ystävä, joten tässä mennään juuri sopivasti oman mukavuusalueeni ylärajoilla. Jaguar on mainio kokemus ja oman päiväni kohokohta.

sevilla_islamagica_03

Ilta on ehtinyt pimentyä Jaguariin jonottaessamme. Huvipuistossa on hämmästyttävän vähän valaistusta, joten toisinaan saa kulkea kovinkin hämärillä kujilla ja väistellä halloween-asuisia ihmisiä. Ohitamme nopeasti jonkinlaisen merirosvoesityksen, jota katsomaan on tungeksinut paljon kansaa. Pahimmat jonot ovat jo hellittäneet, joten lapset pääsevät sujuvasti vielä El Doradon alueen molempiin laitteisiin. Jokiseikkailu Rápidos de Orinoco muistuttaa Linnanmäen Hurjakurua. El Vuelo del Halcón on puolestaan perinteinen ketjukaruselli.

sevilla_islamagica_04

Katselemme hetken huvipuiston halloween-henkistä rekvisiittaa, kunnes aloitamme reilun puolen tunnin kävelymatkan kohti Trianan kaupunginosassa sijaitsevaa majapaikkaamme. Paikalliset pikkulapset ovat tottuneet valvomaan myöhään ja jäävät vielä pitämään hauskaa Isla Mágican hämärään. Iloa ja riemua tuntuu äänistä päätellen riittävän.

sevilla_islamagica_06

Päivä Isla Mágicassa on mielenkiintoinen ja mukava kokemus, joka olisi viihdyttänyt vielä enemmän, jos jonot olisivat olleet vierailumme aikaan lyhyempiä. Latinalaisamerikkalaiseen teemaan sopivaan lavastukseen on panostettu ja vesielementit sopivat hyvin helteiseen ilmastoon. Sevillan huvipuisto ei ole Disneylandien tai Tanskan Legolandin kaltainen huippunähtävyys, jonne kannattaa varta vasten matkustaa. Se sopii kuitenkin erinomaisesti varsinkin lapsiperheen matkaohjelmaan, jos reissu suuntautuu muutenkin Sevillan suunnalle.

Jatka lukemista

Huvipuistot

Pariisin Walt Disney Studios Park & Disney Village

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Pariisin Disneyland on paljon muutakin kuin Euroopan ensimmäinen Disney-huvipuisto Disneyland Park. Esittelen nyt elokuvateemaisen Walt Disney Studios Parkin sekä kahden huvipuiston vieressä sijaitsevan Disney Villagen hotelleineen.

Kerroin edellisessä jutussa melko perusteellisesti Pariisin ensimmäisestä Disney-huvipuistosta Disneyland Parkista. Nyt vuorossa on naapurissa sijaitseva Walt Disney Studios Park, johon tutustuimme seuraavana päivänä heinäkuun 2022 matkallamme. Tämä puisto on edellistä pienempi ja myös jonkin verran hiljaisempi. Erona on myös elokuvateema, joka on tässä puistossa hyvin näkyvissä. En nyt kertaa Disneyland Park -postaukseen koottuja käytännön vinkkejä, joten kannattaa lukea sekin juttu, jos vierailu Pariisin Disneylandeihin on ajankohtainen.

disneystudios_paris_13

Walt Disney Studios Parkiin saavutaan suuren ravintoloiden ja kauppojen täyttämän hallin lävitse. Itse huvipuiston ilme yllättää, sillä se näyttää ensi silmäyksellä yllättävän aidolta kaupungilta erilaisine taloineen. Ero karamellinväriseen Disneyland Parkiin on selvästi nähtävissä. Kaupunki on tietenkin elokuvateemaan kuuluvaa lavastetta, jonka toteutus on tuttuun Disneyn tyyliin laadukkaan pikkutarkkaa.

disneystudios_paris_03

Käyn jälleen huvipuiston laitevalikoimaa lävitse alue kerrallaan suurin piirtein kartan mukaisessa järjestyksessä, enkä tarkalleen oman reittimme mukaisesti. Laitteiden määrä on melko pieni, joten lapsemme ehtivät käydä muutamissa suosikeissaan pariinkin kertaan. Keskitymme tässäkin huvipuistossa erityisesti laitteisiin, vaikka Walt Disney Studios Park olisi tarjonnut elämyksiä myös näytösten muodossa. Opimme kantapään kautta, että tarjontaan kannattaa tutustua etukäteen ja varata paikkansa ajoissa, sillä vaikka erilaisia esityksiä on useampia päivässä, ei niitä ole välttämättä enää myöhemmin iltapäivällä tai illalla ohjelmassa. 


disneystudios_paris_11

TOON STUDIO

Ensimmäinen käymämme laite Flying Carpets Over Agrabah löytyy Toon Studio -alueelta. Kyseessä on värikkäästi koristeltu karuselli, joka nousee jonkin verran maanpinnan yläpuolelle. Laite on mukava kokemus, mutta myös kovin samanlainen kuin Disneyland Parkin puolella eri teemaan lavastettu Dumbo the Flying Elephant.

disneystudios_paris_12

Toon Studiolla pyörivä Mickey and the Magician -show jää meiltä väliin. Täältä löytyisi myös Animation Academy, jossa pääsee harjoittelemaan animaatiohahmojen piirtämistä.


disneystudios_paris_17

WORLDS OF PIXAR

Worlds of Pixar -alue on laitteidensa osalta tämän huvipuiston paras. Crush’s Coaster -vuoristorata kulkee lähes kokonaan sisätiloissa, mutta kurvaa hieman myös ulkoilmaan. Laite houkuttelee niin paljon, että päätämme ostaa Disneyland Parisin sovelluksesta Premier Access -liput, joilla pääsemme ohittamaan jatkuvasti yli tunnin mittaisena pysyttelevän jonon.

disneystudios_paris_22

Crush’s Coasterin jonotusalue on lavastettu monen muun Disney-laitteen tavoin hienosti. Neljän hengen vaunut pyörivät akselinsa ympäri samaan tapaan kuin Linnanmäen Salamassa. Vuoristorata on todella vauhdikas ja hauska, mutta suurin osa matkasta taitetaan pimeissä sisätiloissa. Pimeys lisää omalla tavallaan jännitystä, mutta poistaa kaipaamani kutkuttavan tunteen, jonka vuoristoratojen kyydistä näkyvät korkeuserot tuovat tulleessaan. Kyseessä on joka tapauksessa hyvä ja persoonallinen vuoristorata.

disneystudios_paris_10

Cars Quatre Roues Rallye on Autot-animaatioelokuvien teemaan sovitettu laite, joka muistuttaa hieman perinteistä kahvikuppikarusellia. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, sillä näyttää kuin autot törmäisivät kerta toisensa jälkeen toisiinsa. Kolareilta tietenkin vältytään.

disneystudios_paris_01

Pidän Worlds of Pixar -alueeseen kuuluvasta korttelista, joka näyttää perinteiseltä ranskalaiselta kaupungilta. Tunnelmallisen aukion laidalla kaupitellaan Ranskan eri alueille tyypillisiä ruokia. Syömme välipalaksi quichepiiraita ja pretzeleitä, joiden voimalla on hyvä jatkaa eteenpäin. Eväiden hintakin on huvipuiston yleiseen tasoon nähden kohtuullinen.

disneystudios_paris_32

Aukion laidalta löytyvä Ratatouille-laite vie yllättävänkin mukaansatempaavalla tavalla Rottatouille-elokuvan maailmaan. Laitteen vaunuissa istutaan 3D-lasit päässä ja päästään vauhdikkaaseen seikkailuun, joka etenee rotan näkökulmasta. Eteenpäin kulkevan laitteen liikkeet ja lisätty todellisuus sekoittuvat hämmästyttävän tehokkaasti toisiinsa ja itsensä tuntee pian pieneksi rotaksi, joka säntäilee ympäriinsä vilkkaiden keittiöiden lattioilla. Joissakin kohdissa vauhdikkaat siirtymät ottavat oikein vatsanpohjasta. Toteutus on todella hauska ja Ratatouillesta tulee kerralla yksi parhaista missään huvipuistossa kokemistani laitteista. Makuasia toki tämäkin.

disneystudios_paris_34

Meitä alkaa kiinnostaa myös laitteen vieressä sijaitseva saman teeman mukainen Bistrot Chez Rémy -ravintola, mutta se on varattu täyteen koko loppupäiväksi. Tässä huvipuistossa olisi ollut aikaa kunnon ateriallekin, joten pöytävaraus olisi voinut olla paikallaan. Syömme myöhemmin sisäänkäynnin luona olevassa suuressa hallissa hampurilaiset, jotka vievät kyllä nälän, mutta eivät jää mieleen erityisinä elämyksinä. 

disneystudios_paris_15

Worlds of Pixar -alueen neljäs laite Cars Road Trip keskittyy huvipuiston elokuvalliseen puoleen. Suuren ajoneuvon kyydissä päästään ajelulle Autot-animaatioiden maailmaan. Muuten tavanomainen kierros huipentuu katastrofikanjoniin, jonne pysähdytään muutaman minuutin ajaksi seuraamaan jännittäviä erikoisefektejä tulenlieskojen ja kuohuvan veden muodossa. Tätä kokemusta ei kannata jättää väliin.


disneystudios_paris_21

TOY STORY PLAYLAND

Toy Story Playland -alueella on kolme laitetta. RC Racer kulkee edestakaisin korkeaa puoliympyrän muotoista kaarta pitkin. Kukaan meistä ei oikein pidä tämäntyyppisistä härveleistä, joten jätämme RC Racerin väliin.

disneystudios_paris_08

Slinky Dog Zigzag Spin on pienillekin lapsille sopiva hauska mäyräkoirajuna, joka kiertää pientä ympyrää. Kuten Disneylandien kaikissa laitteissa yleensäkin, näkyy kyydissä myös paljon aikuisia.

disneystudios_paris_16

Tämän alueen laitteista oma suosikkini on Toy Soldiers Parachute Drop. Vajaan kolmenkymmenen metrin korkeudesta tapahtuva pudotus ei ole kovin raju, sillä kyseessä ovat tosiaan laskuvarjot. Laite nousee ylös ja alas muutaman kerran peräkkäin. 


disneystudios_paris_04

MARVEL AVENGERS CAMPUS

Huvipuiston kulmalla sijaitseva Marvel Avengers Campus lienee unelmakohde supersankareiden faneille. Tyttäriä ja vaimoa aihe ei kuitenkaan kiinnosta oikeastaan lainkaan, enkä ole kyllä itsekään juuri tutustunut Marvelin maailmaan. Alueella kiertely jää siis lyhyeksi. Laitteista Avengers Assemble: Flight Force olisi pimeydessä kiitävä hurja vuoristorata ja Spider-Man W.E.B. Adventureen on ohi kulkiessamme yli tunnin jono. Hero Training Center tarjoaa ilmeisesti supersankarikoulutusta. Avengers Campusin alueella järjestetään myös monenlaisia teemaan sopivia esityksiä.


disneystudios_paris_09

PRODUCTION COURTYARD

Walt Disney Studios Parkin korkein maamerkki on kummitushotellia esittävä The Twilight Zone Tower of Terror. Meiltä tämä kauhuteemainen laite pelottavine hisseineen jää väliin, vaikka se saattaisikin olla unohtumaton elämys.

disneystudios_paris_06

Production Courtyardin alueella järjestetään ainakin Stitch Live- ja The Disney Junior Dream Factory -esityksiä, mutta nekin jäävät meiltä valitettavasti väliin. Näemme Studio Theaterissa pyörivän vartin mittaisen luontoelokuvan, joka näyttää suurella valkokankaalla hienolta. Sisätiloissa on myös miellyttävän viileää, sillä päivä on ollut kovin helteinen.

disneystudios_paris_19

Walt Disney Studios Park on sen verran pieni, että maltamme poistua hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa. Olen aina viihtynyt huvipuistoissa hyvin, mutta yleensä olo on yhden päivän jälkeen sellainen, etten kaipaa minkäänlaista hälinää vähään aikaan. Olenkin iloisesti yllättänyt siitä, kuinka mukavilta kaksi peräkkäistä huvipuistopäivää tuntuivat. Henkisen väsymisen sijasta olo on enemmänkin fyysisesti voipunut, sillä tuntikausien seisoskelu ja käveleminen vaativat veronsa.

disneystudios_paris_20

Walt Disney Studios Park täydentää mukavasti kahden päivän huvittelukokonaisuuden. Pienempi ja rauhallisempi Walt Disney Studios Park on tavallaan jopa ”pääpuisto” Disneyland Parkia viihtyisämpi, mutta jos käytössä on vain yksi päivä, tuntuisi vaikealta jättää Disneyland Parkia väliin. Myynnissä on myös yhden päivän yhdistelmälippu molempiin puistoihin, mutta ainakin omaan makuuni silloin tulisi liian kova kiire. Disney-hulina jatkuu kaiken lisäksi myös huvipuistojen porttien ulkopuolella.


disneystudios_paris_07

DISNEY VILLAGE

Disney Village levittäytyy kahden huvipuiston ulkopuolella olevalle alueelle. Disney-kylään on vapaa pääsy ja siellä pääsee nauttimaan erilaisten kauppojen ja ravintoloiden runsaasta tarjonnasta. Myymälöistä useimmat ovat luonnollisesti Disney-teemaisia, mutta joukkoon mahtuu myös Lego-kauppa sekä muutama pienempi putiikki.

disneystudios_paris_05

Ruokapuolella on reilut kymmenen vaihtoehtoa pihviravintolasta sporttibaariin ja kahviloista amerikkalaiseen dineriin. Starbucks, Vapiano, McDonald’s sekä alati laajeneva Five Guys edustavat tunnettuja kansainvälisiä ketjuja. Pitkään Disney Villagessa operoinut ja omissakin kuvissani vilahtava Planet Hollywood sen sijaan sulki ovensa vierailumme jälkeen vuoden 2023 alussa. Me käymme siirtämässä nälkäämme Earl of Sandwichin leipien, wrappien ja salaattien äärellä.

disneystudios_paris_18

Disney Village on rauhoitettu jalankulkijoille, joten leveillä väylillä on mukava kulkea ja pysähtyä välillä istuskelemaan katumuusikkoa kuunnellen. Ilmapiiri tuntuu miellyttävältä varsinkin silloin, kun itsellä ei ole kiirettä huvipuiston suuntaan. 

disneystudios_paris_25

Disney Villagen nähtävyyksiin kuuluu PanoraMagique-näköalapallo, jonka kyydissä pääsee ihailemaan maisemia erillistä pääsymaksua vastaan. Me olemme keränneet riittävästi elämyksiä jo huvipuistojen puolella, joten jätämme tämän kokemuksen väliin.

disneystudios_paris_23

Disney Villagen laidalta löytyy hotellialueiden reunustama lampi, jonka rannalla voi kävellä ja istuskella rauhoittumassa huvipuistojen vilinän jälkeen. Ympäristö on keinotekoisuudestaan huolimatta oikein viihtyisä.


disneystudios_paris_26

DISNEY-HOTELLIT

Disneyland sijaitsee Marne-la-Valléessa noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Pariisista. Niinpä huvipuistojen ympärille onkin rakennettu koko joukko erilaisia hotelleja. Useampikin Disney-hotelli sijaitsee edellä mainitun lammen ympäristössä. Lampea reunustavista majoitusvaihtoehdoista hienoin ja kallein on Disney Hotel New York – The Art of Marvel. Supersankariteemainen hotelli näyttää ainakin ulkoa päin hyvin modernilta. Sitäkin upeampi Disney-hotelli eli perinteinen Disneyland Hotel kohoaa päähuvipuiston portilla, mutta se on perusteellisessa remontissa vuoteen 2024 saakka.

disneystudios_paris_29

Meidän valintamme on lammen vastarannalla kohoava Disney Newport Bay Club, joka oli valmistuessaan vuonna 1992 huoneiden määrällä mitattuna koko Länsi-Euroopan suurin hotelli. Hintataso on normaalisti käyttämiämme majoituksia korkeampi, mutta haluamme kokea aidon Disney-hotellin edes kerran elämässä.

disneystudios_paris_27

Neljän tähden Disney Newport Bay Club on siisti hotelli, jonka ulkonäkö ja sisustus mukailevat perinteistä Yhdysvaltojen koillisrannikon tyyliä. Viihtyisä mutta pienehkö perhehuoneemme on varustettu kahdella parisängyllä ja sisustuksesta löytyy Disneyn teemaan sopivia elementtejä. 

disneystudios_paris_30

Nautimme yhden hyvän aterian hotellin Yacht Club -ravintolassa, josta jäävät mieleen syntymäpäiviä viettäville vieraille kajautettavat iloiset onnittelulaulut. Ravintolavaraukset kannattaisi tehdä täällä hyvissä ajoin, mutta olimme onnekkaita saadessamme viime hetken peruutuspaikat. Hoidamme aamupalat Disney Villagen kahviloissa, koska varsinkaan lapset eivät söisi erikseen maksettavan hotellin aamiaisbuffetin hälinässä kovinkaan paljoa. Hotellilta kävelee viihtyisää lammen rantaa pitkin Disney Villageen reilussa viidessä minuutissa. Sijainti on siis yhtä aikaa sekä sopivan rauhallinen että keskeinen. Disney Resort -elämä tuntuu kieltämättä oikein mukavalta.

disneystudios_paris_31

Disney-teema on hotellissa hillitysti läsnä, mutta merellisyys jää mieleen Mikki Hiirtä paremmin. Pitkiä käytäviä pitkin kulkiessa voisi hyvinkin kuvitella itsensä jollekin risteilylaivalle. Mitenkään ylitsepursuavaa Disney-hössötystä ei ole havaittavissa, mutta kohtaamme käytävillä pari kertaa Aku Ankka -lehdestä tuttuja hahmoja, joiden kanssa voi ottaa valokuvia. Hahmoja ei silti ole mitenkään jatkuvasti tavattavissa. Pääaulan kulmalla toimii pieni Disney-kauppa. Kohtaamamme palvelu on sujuvaa ja pois lähtiessä saa kävellä hotellista ulos ilman erillistä uloskirjautumista.

disneystudios_paris_28

Disney Newport Bay Club on mielestäni hyvä hotelli, muttei tarjoa erityistä luksusta tai ylitsepursuavia Disney-elämyksiä. Niinpä hinta-laatusuhde jää melko vaisuksi, vaikka sijainti onkin Disneylandia ajatellen mainio. Hotellista saisi varmaankin enemmän irti viipymällä kauemmin, jolloin aikaa jäisi muuhunkin kuin huvipuistoissa pyörimiseen. Tarjolla olisi esimerkiksi pari uima-allasta sekä kuntokeskus.

disneystudios_paris_24

Alueen muista hotelleista myös ruskeaseinäinen Disney Sequoia Lodge sijaitsee aivan lammen tuntumassa. Muut vaihtoehdot ovat Disney Hotel Cheyenne, Disney Hotel Santa Fe sekä Disney Davy Crockett Ranch. Kaikkiin Disney-hotelleihin myydään paketteja, jotka sisältävät majoituksen lisäksi myös sisäänpääsyn huvipuistoon. Hotellivieraiden etuna on sisäänpääsy huvipuistoihin tuntia normaalia avaamisaikaa aiemmin.

disneystudios_paris_33

Seudulla on myös paljon muita majoitusvaihtoehtoja, joissa ei ole virallista Disney-leimaa. Huvipuiston asiakkaat ovat tärkeä kohderyhmä, joten useimmat näistä hotelleista tarjoavat sujuvaa majoituksen hintaan sisältyvää bussikuljetusta Disneylandin porteille. Huvipuistossa voi myös aivan hyvin käydä päiväretkellä Pariisista. RER A -junien pääteasema Marne-la-Vallée–Chessy sijaitsee aivan Disneylandin kulmalla ja matka Pariisin keskustaan vie noin 40 minuuttia.

disneystudios_paris_02

Kaksi päivää Disneylandin ihmemaassa on perheellemme oikein mieluisa kokemus. Pitkä päivä Disneyland Parkissa oli todella antoisa, mutta sen verran raskas, ettei jälkimmäisenä päivänä tarvinnut heilua maksimiaikaa Walt Disney Studios Parkin puolella. Kiertely Disney Villagessa ja majoittuminen Disney Resortin alueella sai jonkinlaisen Disneyn taian pysymään ympärillämme alusta loppuun. Disneylandissa riittää elämyksiä kaiken ikäisille! 

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja