Huvipuistot
Päivä Hongkongin Disneylandissa

Onko Disneyland mainoslauseensa veroisesti maailman onnellisin paikka? Hongkongilainen versio ei aivan yllä parhaiden Disneylandien tasolle, mutta tarjoaa silti puitteet ikimuistoisen päivän viettämiseen.
Yksi Hongkongin suosituimmista nähtävyyksistä on erityisesti perheitä puoleensa vetävä Hong Kong Disneyland. Syyskuussa 2005 avattu turistimagneetti sijaitsee Lantaun saarella metromatkan päässä keskustasta. Sen läheisyydestä löytyy myös kolme teeman sopivaa hotellia. Maailmassa on tällä hetkellä yhteensä kuusi Disney-huvipuistoa, joista muut sijaitsevat Floridassa, Kaliforniassa, Pariisissa, Tokiossa ja Shanghaissa.
Saamme esimakua tulevasta, kun vaihdamme metroa Sunny Bayn asemalla. Disneyland Resort -linjan metrovaunun ikkunat ovat Mikki Hiiren pään muotoisia ja sisätiloissa on paljon muitakin huvipuistoon viittaavia yksityiskohtia. Perillä meitä odottaa suorastaan tukahduttava aamupäivän helle. Lippuluukuilla ei onneksi ole tavallisena arkipäivänä jonoa. Aikuisen sisäänpääsy maksaa nykykurssilla noin 70 euroa. 7- ja 5-vuotiaat tyttäremme saavat lastenliput reilun 50 euron kappalehintaan, joten kovin halpaa hupia Disneylandissa vierailu ei ole. Kaikissa laitteissa käyminen toki sisältyy hintaan.
Aloitamme Disneylandiin tutustumisen junamatkalla koko huvipuiston ympäri. Saamme näin käsityksen alueen laajuudesta ja lapsetkin näkevät mitä on odotettavissa. Palaamme lähtöpaikallemme Main Street Stationille, jonka luota lähdemme kävelemään värikkäälle ja popcornilta tuoksuvalle pääkadulle. Lapset tutkivat mielellään lelukauppojen näyteikkunoita.
Hongkongin Disneyland jakautuu useaan eri teema-alueeseen. Prinsessasatujen ympärille rakennettu Fantasyland on odotetusti mieluinen pienille tytöille. Huvipuiston maamerkkinä toimiva Prinsessa Ruususen linna on kuitenkin valitettavasti pelkkä kulissi, jonne ei ole pääse sisälle. Syömme lounaan samoilta kulmilta löytyvässä Royal Banquet Hallissa. Annoksia saa kerätä omaan kärryyn niin länsimaisen, japanilaisen kuin kiinalaisenkin ruoan tiskeiltä. Palvelu on nopeaa ja ruoat maksetaan kassalle pikaruokatyyliin ennen pöytiin siirtymistä.
Kokeilemme alueen laitteista Tuhkimon ja Dumbon karusellit, Hatuntekijän teekupit sekä Nalle Puhin seikkailujunan. Viimeksi mainittu tuntuu olevan lapsille päivän riemukkaimpia kokemuksia. Jonottamiseen kuluu keskimäärin noin vartin verran laitetta kohden, mikä tuntuu kohtuulliselta. Kiinnitämme huomiota itämaisiin tätiryhmiin, jotka kiertävät innokkaasti kaikki pienille lapsillekin suunnatut laitteet.
Disneylandin parhaat seikkailut löytyvät Adventurelandista. Heimonaamiot ja muu viidakkomainen rekvisiitta johdattelee meidät Jungle Cruiselle, joka onkin lapsille jännittävä kokemus. Jokilaivan kapteeni selostaa englanniksi matkan vauhdikkaita käänteitä. Viidakon eläimet näyttävät melkein aidoilta ja välillä ohitetaan sotaisia heimoja. Erikoistehosteista varsinkin selkää lämmittävät liekit jopa hieman pelottavat lapsia.
Rannalle palaamisen jälkeen soitetaan hetki viidakkorumpuja ja tytöt ovat jo pian sitä mieltä, että Jungle Cruise kuului sittenkin päivän parhaisiin kokemuksiin. Puuhun rakennettu Tarzanin talo jää meiltä valitettavasti väliin.
Avaruushenkinen Tomorrowland Star Wars -teemoineen ei kiinnosta tyttäriämme suuremmin, joten se on yhden karusellimaisen laitteen jälkeen omalta osaltamme koettu. Myös Mystic Pointin ja Grizzly Gulchin alueet on nopeasti nähty. Jätämme kummitustalolta näyttävän Mystic Manorin väliin, koska epäilemme sen pelottavan lapsia. Myöhemmin kuitenkin selviää, ettei hongkongilainen versio olekaan yhtä hurja kuin muiden Disneylandien vastaavat rakennukset. Grizzly Gulch on puolestaan pienimuotoinen villin lännen kylä, jonka ainoa varsinainen laite on kaivoshenkinen vuoristorata. Se ei ole aivan hurjimmasta päästä, mutta koska toinen tytöistä ei ylittäisi turvarajaa, päätämme jättää vuoristoradankin väliin.
Yhteiskuvat tuttujen hahmojen kanssa kuuluvat Disneylandien vakio-ohjelmaan. Hongkongissa hahmot eivät kulje yleisön seassa, vaan heitä voi tavata ainoastaan tietyillä paikoilla ennalta määrättyihin aikoihin. Jonot kasvavat helposti melko pitkiksi, ja koska emme selvitä aikatauluja etukäteen, ehdimme useimmiten paikalle vasta kun on liian myöhäistä. Viimein Grizzly Gulchissa meitä onnistaa ja pääsemme poseeraamaan yhdessä Tikun ja Takun kanssa.
Viimeinen Hongkongin Disneylandin alueista on Toy Story Land, jonka Slinky Dog Spin -laite on tyttärien mieleen. Täälläkin olisi tarjolla muutama laite myös isompia huvipuistovieraita varten. Osa laitteista suljetaan jo pari tuntia ennen huvipuiston sulkemisaikaa, joten yksityiskohtaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa vaikkapa Hongkongin Disneylandin nettisivuilta.
Halloween on vierailumme aikaan näyttävästi esillä. Kurpitsahahmoja näkyy ympäri puistoa ja kohteliaat työntekijät jakavat lapsille teemaan sopivaa karkkia ja tarroja varsin avokätisesti.
Päivän ehdottomia kohokohtia ovat paraatit, jotka keräävät runsaasti yleisöä reitin varrelle. Päivän ensimmäinen on perinteikäs Flights of Fantasy, joka tuttuine hahmoineen ja erilaisine tanssijoineen tarjoaa värikkään spektaakkelin. Taustalla soi iloinen ja mukaansatempaava musiikki. Lapset ilahtuvat prinsessojen näkemisestä, sillä heihin emme muuten päivän aikana törmääkään.
Paria tuntia myöhemmin on Mickey’s Halloween Time Street Partyn aika. Vaikka Halloween on esillä niin asuissa kuin taustamusiikin sanoituksessakin, ei tähän iloiseen menoon ole otettu mitään elementtejä kurpitsajuhlan pelottavasta puolesta. Riemukas kulkue hurmaa jälleen ja sen seuraaminen on mukavaa ajankulua.
Illan pimennyttyä koittaa odotetun Villains Night Out! -paraatin vuoro. Ohitse kulkevat hahmot, värivalot ja ääniefektit muodostavat todella näyttävän show’n, joka päästää Disneylandin pahikset valloilleen Halloween-teemaan mukautuen. Kapteeni Koukun jälkeen esiin tulee entistä tummanpuhuvampia hahmoja. Katsojia säikyttelevät esiintyjät saavat lapset nauramaan ja nautimme paraatista koko perheen voimin.
Disneylandin ilta päättyy arvoisellaan tavalla näyttävään ilotulitukseen valaistun Prinsessa Ruususen linnan ympärillä. Unohdan valokuvaamisen ja otan nuoremman tyttären syliin, jotta hänkin näkee raketit kunnolla ihmisjoukon keskeltä. Takana on mukava hyvän mielen päivä, josta itselleni jäävät päällimmäisinä mieleen jälkikasvun aidosti riemukkaat ilmeet. Lasten ilo tarttuu helposti aikuisiinkin.
Kritiikkinä täytyy mainita, että huvipuisto tuntui yllättävän pieneltä ja vaisulta aiemmin näkemiini Pariisin ja Tokion Disneylandeihin verrattuna. Amerikassa kaikki on luultavasti vieläkin suurempaa. Hongkongissa laitteita ei ole valtavan paljoa, eikä kaikkia yksityiskohtia ole viimeistelty aivan yhtä tarkasti kuin joissakin muissa teemapuistoissa. Meille kierrettävää oli kuitenkin riittävästi ja tuntui nautinnollista viettää stressitön päivä ilman turhaa kiirehtimistä. Ainakaan omat lapsemme eivät osanneet odottaa Disneylandilta yhtään enempää, joten päivää voi pitää erittäin onnistuneena.

Huvipuistot
Huvipuistokokemus – Disneyland Anaheim

Kävimme viimevuotisella Kalifornian-matkallamme kahdessa kuuluisassa huvipuistossa. Universal Studioista kirjoitin jo aiemmin, ja nyt jutun aiheena on se aito ja alkuperäinen Disneyland, joka löytyy Los Angelesin kupeesta Anaheimista.
Olemme käyneet aiemmilla matkoillamme Disneyn huvipuistoissa Pariisissa, Hongkongissa ja Tokiossa, joten tiedämme melko hyvin mitä odottaa. Eri maiden Disneylandit on rakennettu samaa kaavaa noudattaen, mutta niiden koossa ja laitevalikoimassa on jonkin verran eroa. Tässä suhteessa Anaheimin Disneyland erottuu edukseen, sillä eri teemojen mukaisia alueita on peräti yhdeksän ja samalla laitevalikoimakin on runsaampi kuin muualla. Toisaalta myös huvipuiston ikä näkyy, sillä vilkkaat kulkureitit ovat käyneet paikoitellen hieman ahtaiksi ja joissakin paikoissa voi havaita ajan patinaa – mihin voi toki suhtautua nostalgisenakin asiana.

Itse Walt Disney oli suunnittelemassa tätä vuonna 1955 avattua huvipuistoa, joka jäikin ainoaksi hänen elinaikanaan avatuksi Disneylandiksi. Floridan Disney Worldin aika tuli 1970-luvulla, minkä jälkeen saman sarjan puistoja on avattu myös Tokioon, Pariisiin, Hongkongiin ja Shanghaihin. Disneylandin eräänlaisena keskipisteenä toimii Prinsessa Ruususen linna, jonka esikuvana Walt Disney käytti Baijerin-matkalla näkemäänsä Neuschwansteinia. Ruususen linna on hieno ilmestys, mutta muissa Disneylandeissa näkemiimme verrattuna yllättävän pienikokoinen.

Nykyään Anaheimissa toimii kaksi vierekkäistä huvipuistoa, sillä alkuperäinen Disneyland Park sai vuonna 2001 rinnalleen Disney California Adventure -puiston. Esimerkiksi Pariisissa on samalla lailla kaksi Disney-puistoa, ja siellä kävimme peräkkäisinä päivinä molemmissa. Koska Kalifornian-matkaamme kuului jo kokonainen päivä Universal Studioilla, keskitymme tällä kerralla pelkästään Disneyland Parkiin.

Yövyimme matkan alkuvaiheessa Hollywoodissa, mutta siirrymme nyt reilut viisikymmentä kilometriä kaakkoon ja majoitumme kahdeksi yöksi Wyndham Anaheimiin. Perustason ketjuhotellista on reilun kilometrin sujuva kävelymatka huvipuiston porteille. Vastaavia majoitusvaihtoehtoja on Disneylandin ympäristössä paljon, minkä lisäksi löytyvät tietenkin myös Disneyn omat teemahotellit. Meistä tuntuu parhaalta yöpyä Disneylandin lähistöllä ennen ja jälkeen huvipuistovierailun, jotta saamme pitkästä päivästä mahdollisimman paljon irti. Käymme jo varsinaista huvipuistopäivää edeltävänä iltana huvipuiston porttien ulkopuolella, jossa Downtown Disney District -niminen alue on täynnä erilaisia kauppoja ja ravintoloita.

Disneylandin liput kannattaa ostaa etukäteen teemapuiston virallisilta nettisivuilta. Lippuja myydään yhdeksi tai useammaksi päiväksi joko yhteen tai molempiin vierekkäisistä huvipuistoista. Alle 3-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi ja alle 10-vuotiaat saavat alennusta. Hinnat vaihtelevat päivämäärän mukaan, ja päivälipun arvo vaihtelee tätä kirjoittaessani reilun sadan ja vajaan kahdensadan dollarin välillä. Erillisiä laitelippuja tai rannekkeita ei ole, vaan kaikki huvipuistolaitteet ovat sisäänpääsyn hinnalla vapaasti käytettävissä.

Jonotus on ikävä mutta oleellinen osa huvipuistopäivää. Jonojen pituudet harmittavat vierailumme aluksi, mutta niiden pituus vaihtelee laitekohtaisesti ja tietenkin myös päivän edetessä. Monen laitteen jonotusaika pyörii puolen tunnin jommallakummalla puolella, mutta suosituimpiin pääsyä voi joutua odottamaan yli tunnin. Huomaamme onneksi, että jonotusaika on monesti ennakkoon ilmoitettua lyhyempi. Ehdimmekin vauhtiin päästyämme käymään mukavasti eri laitteissa, päivän aikana kaikkiaan neljässätoista.

Pääsylippuun voi ostaa lisänä Lightning Lane Multi Pass -pikapassin, jota käytetään matkapuhelimeen ladattavan Disneyland-sovelluksen kautta. Ilmainen Disneyland-sovellus kannattaa joka tapauksessa ladata, koska siitä näkee esimerkiksi kaikkien laitteiden reaaliaikaiset jonotusajat, esitysten ajankohdat sekä ravintolavaihtoehdot. Pikapassin avulla voi valita jonon ohittavan sisäänpääsyajan haluamiinsa laitteisiin. Varauksia voi kuitenkin olla voimassa vain yksi kerrallaan ja vapaana olevaan sisäänpääsyhetkeen saattaa olla pitkä aika, joten passia ei pääse välttämättä käyttämään päivän aikana kovin montaa kertaa. Lightning Lane ei ole käytössä kaikissa laitteissa, mutta useimmissa suosituimmista kuitenkin. Pikapassi, joka oli vielä meidän vierailumme aikaan nimeltään Genie+, tuntui hyödylliseltä siitäkin huolimatta, ettei se ollut niin kätevä kuin etukäteen ajattelin.

Käyn alla läpi Disneyland Parkin alueet niin kuin me ne koimme, mutta kyseessä ei ole kaiken kattava laiteluettelo. Huvipuiston tarjonta saattaa myös ajan kuluessa muuttua hieman. Meidän perheellemme nimenomaan huvipuistolaitteet olivat pääasia, kun taas jollekin toiselle päivän kohokohtia voivat olla Mikki Hiiren ja muiden suosikkihahmojen tapaamiset sekä erilaiset esitykset.

Main Street, U.S.A.
Lähinnä kauppojen reunustama huvipuiston pääkatu näyttää aiempien Disneyland-kokemustemme perusteella tutun värikkäältä. Main Streetin sisäänkäyntiportin puoleisessa osassa on suuri aukio kaupungintaloineen ja muine rakennuksineen, kun taas toisessa päässä häämöttää Prinsessa Ruususen linna.

Huvipuisto oli Walt Disneylle niin tärkeä projekti, että kiireinen mies tarvitsi itselleen ja perheelleen asunnon Disneylandin sisältä. Se sijaitsi pääaukion laidalla paloaseman yläkerrassa. Me aloitamme oman huvipuistopäivämme nousemalla aukion laidalta Disneyland Railroadin kyytiin. Huvipuiston reunoja pitkin kiertävän junakierroksen aikana saa jonkinlaisen käsityksen Disneylandin tarjonnasta, mutta pelkästään tätä laitetta varten suunniteltua nähtävää on vain vähän. Juna pysähtyy kaikkiaan neljällä eri asemalla.

Adventureland
Adventureland johdattaa eksoottisten seikkailujen äärelle. Yksi alueen vetonauloista on viidakkoon vievä Jungle Cruise -veneajelu, joka kuuluu Disneylandin alkuperäisiin laitteisiin. Veneristeilyn varrella kuullaan sanavalmiin oppaan selostusta sekä nähdään villieläimiä, jotka ovat täällä elävien sijasta keinotekoisia. Omalla kohdallamme viidakossa on tavanomaista jännittävämpi tunnelma, sillä käymme kierroksella vasta illalla pimeyden laskeuduttua. Alueen toinen suosittu laite Indiana Jones Adventure jää meiltä väliin.

New Orleans Square
New Orleans Squaren ilmeeseen on haettu inspiraatiota Louisianan kuuluisimmasta merenrantakaupungista. Käymme alueen laitteista Pirates of the Caribbeanissa, josta olen nauttinut muissakin käymissämme Disneyn huvipuistoissa. Sisätiloissa tapahtuvan veneajelun aikana seuraillaan huumorilla ja pääkalloilla höystettyjä merirosvojen touhuja. Samalta alueelta löytyy myös kauhutalo The Haunted Mansion. Se ei käsittääkseni ole mitenkään erityisen pelottava, mutta jää meiltä tällä kerralla väliin.

Frontierland
Frontierlandista lähtevä Mark Twain Riverboat on perinteinen siipiratasalus, jonka tekemän jokikierroksen aikana voi katsella huvipuistoa leppoisaan tapaan. Alueen ehdoton ykköslaite on silti Big Thunder Mountain, jonne menemme Lightning Lanea hyödyntäen. Tämä vuoristorata on meille muista Disney-puistoista tuttu ja tiedämme jo valmiiksi pitävämme kyydistä. Suosittu vuoristorata on sopivan vauhdikas, muttei mitenkään hurjimmasta päästä.

Critter Country
Käymme pienellä Critter Countryn alueella The Many Adventures of Winnie the Pooh -laitteessa, joka on odotetun värikäs kierros Nalle Puhin maailmassa. Alueella on mahdollista lähteä myös melomaan suurella kanootilla Davy Crockett Explorer Canoes -retkelle. Critter Country on vaihtamassa pian nimensä Bayou Countryksi, koska sinne avataan marraskuussa 2024 uusi Disney-prinsessa Tianan mukaan teemoitettu laite Tiana’s Bayou Adventure.

Star Wars: Galaxy’s Edge
Disneylandin Star Wars -alue on melko uusi, sillä se avautui vasta vuonna 2019. Teema ei ole erityisemmin tyttäriemme mieleen, joten jätämme molemmat alueelta löytyvät laitteet eli Rise of the Resistancen ja Millennium Falcon – Smugglers Runin väliin. Kiertelemme silti alueella ihailemassa näyttäviä lavasteita, jotka vievät hienolla tavalla Star Warsin maailmaan.

Fantasyland
Prinsessa Ruususen linnan juurelta löytyvä Fantasyland on Disneylandin laajin alue, ja sieltä löytyy runsas valikoima erityisesti pienille lapsille sopivia laitteita. Myös itse linnan sisätiloihin kannattaa käydä kurkkaamassa.

Fantasylandista löytyy useita karuselleja, joista King Arthur Carousel on perinteisin. Dumbo the Flying Elephant nousee maanpinnan yläpuolelle ja Mad Tea Partyssa pääsee teekuppien kyytiin. Valikoimassa on myös useita toisiaan muistuttavia hitaasti sisätiloissa eteneviä laitteita, joiden teemoina ovat esimerkiksi Lumikki, Peter Pan, Pinocchio sekä Liisa ihmemaassa.

Aivan oma lukunsa on sisätiloissa tehtävä värikäs venekierros It’s a Small World, jonka aikana nähdään paljon eri maiden perinneasuihin puettuja tanssivia nukkeja. Taustalla soiva laulu on niin tarttuva, että sen kuulee luultavasti päässään vielä seuraavanakin päivänä.

Hitaiden maisemallisten laitteiden vastapainoksi Fantasylandin laidalta löytyy Matterhorn Bobsleds, joka on vuoren rinteillä ja luolissa kiitävä vuoristorata. Kyyti on hieman töyssyinen, mutta pidän vanhasta vuoristoradasta silti paljon. Käytössä on kaksi vaihtoehtoista reittiä, joten välillä vieressä saattaakin kulkea yhtä aikaa toinen vuoristoratavaunu.

Mickey’s Toontown
Värikäs ja jopa sarjakuvamaiselta näyttävä Mickey’s Toontown on mielestäni yksi Disneylandin hauskimmista alueista. Käymme Chip ’n’ Dale’s GADGETcoaster -vuoristoradassa sekä Mickey & Minnie’s Runaway Railwayssa. Näistä jälkimmäinen on yksi huvipuiston uusimmista laitteista, jossa Hessun kuljettaman junan vaunut karkaavat pian omille teilleen.

Alueella on myös Mikin talo, jossa kuuluisaa hiirtä pääsee tapaamaan. Jonotusaika on kuitenkin niin pitkä, ettemme edes harkitse asiaa. Mickey’s Toontown vastaa joka tapauksessa aika hyvin sitä ennakkokäsitystä, mikä itselläni oli Disneylandeista joskus lapsena. Tällä alueella pääosassa ovat siis Ankkalinnan sarjakuvahahmot, joiden lisäksi löytyy myös yksi Roger Rabbitille omistettu laite. Eri hahmojen liikkeistä ja tapaamisajoista saa ajankohtaista tietoa Disneyland-sovelluksen kautta.

Tomorrowland
Esimerkiksi avaruuteen ja hieman tulevaisuuteenkin johdattelevassa Tomorrowlandissa on monta laitetta, joista me ehdimme kahteen. Autopiassa pääsee tekemään kierroksen avoautolla, jota hallitaan itse ratilla ja kaasupolkimella. Tiessä olevat kiskot varmistavat, ettei auto pääse poikkeamaan kovin paljoa tarkoitetulta reitiltä.

Buzz Lightyear Astro Blasters on hauska laite, jossa avaruusteemaisen matkan edetessä kerätään pisteitä laserpyssyllä ampumalla. Saan otettua Pariisin Disneylandin jälkeen revanssin ja voitan tällä kerralla perheemme mestaruuden. Muista Tomorrowlandin laitteista voisi mainita Space Mountain -vuoristoradan, jota monet ovat kehuneet.

Paraatit
Päivään kuuluvat olennaisena osana Disney-hahmojen tähdittämät paraatit. Mikin, Minnin, Akun ja muiden Ankkalinnan asukkaiden lisäksi nähdään koko joukko tuttuja prinsessoja sekä muita erilaisten Disney-elokuvien hahmoja. Reitin varrelle kannattaa saapua eturivin paikan saamiseksi hyvissä ajoin.

Paraati on aina elämys, mutta itselleni tämänkertainen tuntui silti lievältä pettymykseltä. En tiedä kuinka paljon esimerkiksi harmaalla säällä tai lähistöllä meluavilla ihmisillä oli vaikutusta, mutta muistan nauttineeni Pariisin ja Hongkongin Disneylandien paraateista enemmän. En silti jättäisi päivän pääparaatia missään Disneylandissa väliin.

Ilotulitus
Ilta huipentuu näyttävään ilotulitukseen, joka keskittyy Prinsessa Ruususen linnan ympärille. Alue on täyttynyt jo hyvissä ajoin, joten löydämme itsellemme tilaa vastaa kaukaa Main Streetin varrelta. Ilotulituksesta pystyy onneksi nauttimaan hieman syrjemmältäkin. Ympärillämme olevia taloja valaistaan hienosti ja taustalla soi tilanteeseen sopiva musiikki. Noin vartin mittainen ilotulitus on ilman muuta näkemisen arvoinen spektaakkeli.

Ilotulitus loppuu vierailupäivänämme ennen iltakymmentä, mutta Disneyland on avoinna puoleen yöhön saakka. Huomattavan suuri osa ihmisistä poistuu heti ilotulituksen päätyttyä, minkä jälkeen huvipuistossa onkin ilahduttavan väljää. Meillä riittää pitkästä päivästä huolimatta vielä hyvin virtaa, joten saamme nauttia pimenneessä illassa monesta laitteesta. Jonot ovat hyvin lyhyitä tai niitä ei ole joissakin tapauksissa lainkaan. On hauska elämys päästä kiertelemään hiljaisessa Disneylandissa, jossa on paikoitellen yllättävän hämärää. Kannattaa siis hyödyntää viimeiset aukiolotunnit, jos se vain suinkin on mahdollista.

Disneylandin ravintolat
Suuressa huvipuistossa on paljon erilaisia ravintoloita, joista osa tarjoaa pikaruoan lisäksi ihan kunnon annoksiakin. Esimerkiksi Pirates of the Caribbean -laitteen sisällä toimiva Blue Bayou näyttää ohimennen nähtynä hauskalta ja persoonalliselta vaihtoehdolta, mutta sinne pitänee tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin etukäteen. Suuret huvipuistot ovat täynnä tekemistä, joten emme halua tälläkään kerralla kuluttaa syömiseen paljoa aikaa. Niinpä valintamme on sopivasti kohdalle sattunut Red Rose Taverne, josta saa nopeasti hampurilaisateriat tarjottimille. Ruoka on riittävän hyvää ja sillä saa siirrettyä nälkää useamman tunnin.

Kokemuksia Disneylandista
Päivä Disneylandissa on hieno elämys kaikenikäisille, ja nautimme siitä todella paljon. Eri teemojen mukaiset lavasteet on toteutettu upeasti ja mukaansatempaava huvipuistotunnelma vie ajatukset edes päiväksi pois oikean maailman ongelmista. Kuten alussa totesin, tässä alkuperäisessä Disneylandissa on eri puolilta maailmaa löytyviin sisarpuistoihin verrattuna enemmän historiallista tunnelmaa ja alue on myös huomattavan laaja. Ehdimme puiston koosta ja jonoista huolimatta kokea pitkän päivän aikana kaiken haluamamme, varsinkin kun jonot jäivät illan viimeisinä tunteina lähes olemattomiksi. Disneylandiin kannattaa ehdottomasti varata vähintään yksi kokonainen päivä aamusta iltaan.

Anaheimin Disneylandia voi hyvällä syyllä pitää Kalifornian-matkan ehdottomana vierailukohteena, jos huvipuistot ylipäätään kiinnostavat. Toisaalta olen sitä mieltä, että jos haluaa matkustaa nimenomaan Disneylandiin, kannattaa harkita matkakohteeksi Pariisia. Ranskan Disneyland on Suomesta katsottuna huomattavasti lähempänä ja kaikin puolin mainio kokonaisuus.

Jos Disneylandia vertaa samalla Kalifornian-matkalla kokemaamme Universal Studiosiin, on kahta erilaista huvipuistoa vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Disneylandissa on enemmän laitteita ja historiaa, kun taas Universalin valttikortteja ovat virtuaalitekniikkaa hyödyntäen toteutetut elokuvamaiset laitteet, moderni ilme sekä samaan hintaan kuuluva kiertoajelu elokuvastudioilla. Ihan pienille lapsille uskon Disneylandin olevan sopivampi, sekä laitevalikoiman että hahmojenkin osalta. Disneyland on oman tunnuslauseensa mukaan maailman onnellisin paikka, ja kyllä tuosta Walt Disneyn lausahduksesta jonkinlainen totuus löytyy.
Huvipuistot
Huvipuistokokemus – Universal Studios Hollywood

Yksi viimekesäisen Kalifornian-matkan kohokohdista oli päivä Universal Studios Hollywood -huvipuistossa. Studiokierros ja elokuvateemaan toteutetut laitteet tarjosivat paljon viihdettä ja täyttivät suuret odotukset.
Universal Studios kuuluu monen Los Angelesiin matkustavan lapsiperheen matkaohjelmaan – niin myös meidän. Hankimme pääsyliput etukäteen, koska näin säästyy jonolta paikan päällä, saa mahdollisesti edullisemman hinnan, eikä tarvitse pelätä lippujen loppumista haluttuna ajankohtana. Toisaalta ennakkoon ostettu lippu myös sitoo sen käyttöön valittuna päivänä. Lippujen hinnat vaihtelevat viikonpäivien ja lomasesonkien mukaan, joten päiväkohtaiset hinnat ja aukioloajat kannattaa tarkistaa huvipuiston kalenterista. Peruslippujen hinta lähtee tällä hetkellä reilusta sadasta dollarista kappaleelta, mutta tarjolla on myös kalliimpia lippuvaihtoehtoja.

Päätämme hankkia peruslippuihin verrattuna noin puolta kalliimmat Express-liput, jotka tarjoavat pääsyn jonon ohitse yhden kerran jokaiseen laitteeseen. Pieneen odotteluun saa toki silti varautua, mutta jonotusaika lyhenee joka tapauksessa huomattavasti, mahdollisesti noin tunninkin yhtä laitetta kohti. Uskon että säästymme Express-lippujen avulla monelta jonotustunnilta ja saamme ainakin vilkkaaseen kesäaikaan rahalle vastinetta, koska päivästä tulee miellyttävän kiireetön, emmekä joudu stressaamaan laitteisiin ehtimisestä. Hiljaisempaan vuodenaikaan jonotusajat saattavat olla ilman Express-lippuakin siedettäviä.

Saavumme huvipuistoon amerikkalaiseen tapaan autolla, jonka pysäköinti onnistuu helposti laajalle parkkihallialueelle. Maksuportilla on tarjolla eri hintaisia vaihtoehtoja sen mukaan, kuinka lähelle sisäänkäyntiä haluaa kulkupelinsä jättää. Sopivaan parkkiruutuun suunnistamisesta ei tarvitse huolehtia, sillä paikalle on palkattu runsaasti henkilökuntaa viittelöimään kuljettajia oikeaan suuntaan. Perille pääsy onnistuu myös metrolla, jonka Universal City/ Studio City -pysäkki on kävelymatkan päässä.

Universal Studios Hollywoodissa on panostettu laitteiden määrän sijasta elämyksellisyyteen, joka tulee esille erilaisten teemojen, viimeisteltyjen lavasteiden ja iloisen tunnelman muodossa. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, Amerikan meininki tempaa minut mukaansa ja ihastun Universal Studios Hollywoodiin oikeastaan ensi silmäyksellä.

Heti portin sisäpuolella alkaa tuntua siltä, että aiemmat käymämme huvipuistot ovat olleet tähän verrattuna jotenkin vaatimattomampia, siitäkin huolimatta että matkojemme varrelle on osunut useita Disney-huvipuistoja sekä esimerkiksi Universal Studiosin Singaporessa sijaitseva sisarpuisto. Iloiseen tunnelmaan vaikuttaa myös kirkkaalta taivaalta paistava aurinko, sillä kaikki aiemmat Los Angelesissa viettämämme päivät ovat olleet kovin harmaita ja pilvisiä.

Studio Tour
Universal Studios Hollywoodin erikoisuus ja yksi suurimmista vetonauloista on studiokierros, jonka ansiosta kyseessä on paljon muutakin kuin pelkkä huvipuisto. Vajaan tunnin mittainen kierros tapahtuu suuren vaunun kyydissä ja on siis tavallaan toteutukseltaan kuin yksi huvipuistolaite muiden joukossa. Studiokierroksen sisältö vaihtelee käynnissä olevien kuvausten mukaan, joten kaikki mainitsemani ei kuulu jokaiseen kierrokseen ja toisaalta meiltä jäi luultavasti väliin jotakin, minne osa muista vieraista on päässyt.

Kierroksen alkuvaiheessa ohitetaan studiohallien alue, minkä jälkeen saavutaan mielenkiintoiseen lavastekaupunkiin. Opimme jo aiemmin Warner Brosin studioilla tekemällämme kierroksella, että pelkistetyt lavasteet täydennetään aina kunkin elokuvan teeman mukaisesti. Niinpä tästä karusta kaupungista puuttuvatkin nyt kaikki yksityiskohdat mainoskylteistä tai ikkunaverhoista lähtien.

Muuten leppoisan kierroksen varrelle mahtuu pari virtuaalilasit päässä koettavaa vauhdikasta kohtausta, joissa päästään ikään kuin keskelle elokuvaa. Kierroksen alkupuolella päädytään syvälle viidakkoon keskelle King Kongin ja dinosauruksen välistä taistelua. Myöhemmin vauhti kiihtyy Fast & Furious -elokuvan merkeissä. Vaunun liikkeet, ääniefektit tai vaikkapa tuulenpuuskat ja päälle roiskahtelevat vesipisarat täydentävät virtuaalisen kokemuksen.

Kierroksen varrelle mahtuu myös ulkona nähtäviä pieniä kohtauksia, joista osa on säilyttänyt paikkansa ohjelmassa jo monen vuosikymmenen ajan. Esimerkiksi vaunun körötellessä meksikolaisen kylän halki, syöksyy tietä alas vaikuttavalta näyttävä tulva-aalto.

Yksi studioiden mieleenpainuvimmista kohtauksista sijoittuu rannikkokaupungin rantavesiin. Kyseessä on tietenkin Steven Spielbergin läpimurtoelokuva Tappajahai vuodelta 1975.

Terävähampaisen hain jäätyä taakse saavutaan idylliselle asuinalueelle. Vaimo katsoi joskus vuosia sitten Täydellisiä naisia ja seurasin sarjaa siinä sivussa itsekin sen verran, että päähenkilöiden kotikatu Wisteria Lane näyttää kovin tutulta.

Tunnelmat vaihtuvat kierroksen varrella tiiviiseen tahtiin. Seesteinen Wisteria Lane vaihtuu pian yksinäiseen Bates Moteliin. Hitchcock-klassikko Psykon päähenkilö Norman Bates on juuri kantamassa ruumista autonsa takakonttiin, eikä hän pidä siitä että me ohikulkijat näimme mitä oli tapahtumassa…

Monista muista näkemistämme lavasteista voisi mainita vaikkapa Spielbergin Maailmojen sota -elokuvan lento-onnettomuuden jäljet. Savuaviin raunioihin kuuluu sekä lentokoneen raato että sen alle jääneitä taloja. Studiokierros on Universal Studios Hollywoodin kohokohta, jota ei kannata jättää missään tapauksessa väliin.

Huvipuiston ylempi taso
Huvipuisto levittäytyy kahdelle eri korkeudella sijaitsevalle alueelle, joiden nimet ovat ytimekkäästi Upper Lot ja Lower Lot. Ylempi alue on näistä suurempi ja sieltä löytyy enemmän koko perheen laitteita, kun taas valtaosa alemmasta alueesta on suunnattu vauhdikkaampaa menoa kaipaaville.

Tutustumme studiokierroksen jälkeen Simpsonien kotikaupunkiin Springfieldiin, josta löytyy monenlaista katseltavaa keltaisten animaatiohahmojen ystäville. Ainoa teemaan liittyvä laite on The Simpsons Ride, joka antaa hyvän käsityksen siitä mistä Universalin huvipuistolaitteissa yleensäkin on kysymys. Vauhdikas vuoristorata on toteutettu virtuaalisesti, eli sisätiloihin sijoitettu vaunu heilahtelee vain paikoillaan, mutta ympärillä kolmiulotteisesti vyöryvät tapahtumat tuntuvat yllättävän voimakkaasti vatsanpohjassa. Simpsonien vuoristorata-ajelu tarjoaa niin paljon hurjaa menoa ja yllättäviä tilanteita, että se on oikein hauska kokemus.

Hieman vastaava elämys on myös Despicable Me Minion Mayhem, joka vie nimensä mukaisesti Kätyreiden tunnelmiin. Tarinallisen kokemuksen aluksi katsotaan video siitä, kuinka itse ilkimys Gru kouluttaa ihmisistä itselleen uusia keltaisia kätyreitä. Täältä siirrytään varsinaiseen koulutushuoneeseen, eli elokuvasaliin, jossa kävijät kutistetaan vauhdikkaan seikkailun ajaksi pieniksi keltaisiksi olennoiksi. 3D-lasit päässä koettava laite on sellaista koomista kohellusta mitä odottaa saattaakin. Kohtaamme vielä laitteen ulkopuolella itse Grun, joka lyö nyrkkinsä yhteen kaikkien halukkaiden kanssa.

Kätyrien teemaan sijoittuu myös Super Silly Fun Land, joka on laajahko vesielementtejä sisältävä leikkialue perheen pienimmille. Täältä löytyy myös Silly Swirly Fun Ride -niminen laite, joka vaikuttaa kopiolta Disneylandista tutusta Dumbo the Flying Elephant -karusellista. Laite siis pyörii rauhalliseen tahtiin useamman metrin korkeudessa. Me jätämme Silly Swirly Fun Riden väliin, koska emme usko sen tarjoavan meille mitään erityistä elämystä.

Seuraava suosikkipiirrettyjen maailmaan vievä kokemus on DreamWorks Theatressa pyörivä Kung Fu Panda Adventure. Täälläkin katsotaan ensin hieman johdantovideota ennen siirtymistä varsinaiseen elokuvasaliin. DreamWorks Theatre tarjoaa paljon muutakin kuin tavanomaisen lyhytelokuvan. Vauhdikas jokiseikkailu imaisee kunnolla mukaansa, sillä istuin heilahtelee tapahtumien tahtiin, tuuli puhaltaa ja vesikin hieman roiskuu iholle. Erinomainen äänentoisto ja pitkin seiniä levittäytyvä kuva täydentävät kokemuksen, jossa katsoja tempautuu tapahtumien keskelle.

The Secret Life of Pets: Off the Leash on yksi huvipuiston rauhallisimmista laitteista. Sisätiloissa tapahtuva ajelu sijoittuu Lemmikkien salainen elämä -animaatioelokuvan maailmaan. Jo jonotusalue on täynnä aiheeseen liittyvää rekvisiittaa, ja lavasteet vain paranevat pienen vaunun kyytiin pääsemisen jälkeen. Tarjolla on paljon hauskoja eläinhahmoja, värikästä nähtävää ja hyvää mieltä.

Universal Studios Hollywoodin näyttävin alue on omistettu Harry Potterille. The Wizarding World of Harry Potter sisältää koko Tylyahon kylän, jossa voi katsella vanhaa höyryävää veturia, pistäytyä Ollivanders-kauppaan taikasauvaostoksille tai vaikka ryystää kermakaljaa. Tylyaho on lavastekyläksi varsin suuri ja hienosti toteutettu. Katoille kerääntynyt lumi näyttää toki hieman huvittavalta täällä Kalifornian auringon alla. Käymme syömässä Hog’s Head -majatalossa. Nälän saa kyllä lähtemään, mutta kyseessä ei muuten ole mitenkään erityinen kulinaarinen nautinto.

Tylyahon taustalla odottaa vieläkin upeampi näky, nimittäin majesteettisen kokoinen Tylypahkan linna. Rakennuksesta löytyy huvipuiston parhaisiin kuuluva Harry Potter and the Forbidden Journey -laite, jonne kulkiessa näkee jonkin verran myös linnan sisätiloja. Itse laite tarjoaa hurjan luutalennon Tylypahkan ympäristössä. Matkan varrelle mahtuu synkkiä paikkoja, huispaamista ja hirviöitä. Keinahtelevan vuoristoradan ja kolmiulotteisen elokuvan yhdistelmässä on vauhtia kerrakseen.

Alueella on myös toinen Harry Potter -teemainen huvipuistolaite Flight of the Hippogriff. Useimmista muista Universalin laitteista poiketen kyseessä on ihan tavallinen ulkoilmassa kulkeva vuoristorata. Kyyti on varsin kesyä ja se myös loppuu yllättävän lyhyeen. Harry Potterin löytyminen nimenomaan Universalin huvipuistosta on mielenkiintoista, koska menestyselokuvat ovat kilpailevan Warner Brothersin tuottamia. Tuotantoyhtiöt ovat kuitenkin tehneet huvipuisto-oikeuksista oman keskinäisen sopimuksensa, koska Warnerilla ei ole yleisölle tarjottavista studiokierroksista huolimatta omaa huvipuistoa.

Ihailemme moneen kertaan huvipuiston viimeisteltyä ilmettä ja tarkkaan harkittuja yksityiskohtia. Meiltä jää kuitenkin väliin paljon kehuttu Waterworld-stunttishow, jonka esitysajat eivät osu sujuvasti päivämme ohjelmaan. Jos esityksen haluaa ehdottomasti nähdä, kannattaa tarkistaa esitysajat etukäteen.

Huvipuiston alempi taso
Laskeudumme pitkiä liukuportaita pitkin huvipuiston alemmalle alueelle, joka on verrattain pienikokoinen. Huomiomme kiinnittyy helmikuussa 2023 avautuneeseen Super Nintendo Worldiin, jonka toteutus on varsin mahtipontinen. Täällä näyttää hyvinkin siltä, kuin olisimme päätyneet konsolipelin keskelle yhdessä Super Marion ja Luigin kanssa. Jonkinlainen pelaaminen onnistuisi erikseen hankittavan Power Up -rannekkeen avulla, mutta emme ota asiasta tarkemmin selvää. Nintendo-alueella on tarjolla yksi laite, Mario Kart: Bowser’s Challenge, mutta edes Express-lippu ei poikkeuksellisesti tämän laitteen kohdalla auta jonon ohitse. Parin tunnin jonotusaika ei houkuttele, joten jätämme ajelun väliin.

Huvipuiston alempi taso keskittyy lähinnä kohtalaisen hurjilta vaikuttaviin teemoihin, joiden laitteita ovat Jurassic World – The Ride, Revenge of the Mummy – The Ride sekä Transformers – The Ride 3D. Universalin laitteiden luonteesta on sivusta katsottuna mahdotonta saada selvää, koska lähes kaikki on sijoitettu seinien taakse sisätiloihin. Tyttäret eivät innostu edellä mainituista vaihtoehdoista, joten palaamme melko pian liukuportaita pitkin huvipuiston ylempään osaan. Siellä on vielä aikaa kahvilakäynnille sekä pienille ostoksille, kunnes ilta alkaakin jo pimentyä.

Universal CityWalk
Iloinen markkinameininki jatkuu myös huvipuiston porttien ulkopuolella. Siirrymme sulkemisajan lähestyessä Universal CityWalkille, joka on vilkasta ostosaluetta. Tarjolla on myös runsaasti ravintolavaihtoehtoja. CityWalkilla voi kierrellä ilman huvipuiston pääsylippua, joten täällä tulisi käytyä ehkä useampaankin kertaan jos olisi majoittunut lähistön hotelleihin. Kiertelemme joissakin kaupoissa, mutta suurempia hankintoja ei tule enää tehtyä.

Universal Studios Hollywood on yksi hienoimmista koskaan näkemistäni huvipuistoista. Laitteita on vähän, mutta ne on toteutettu hyvin elämyksellisellä ja perinteisestä poikkeavalla tavalla. Huvipuiston yleiseen ilmeeseen on panostettu paljon ja vajaan tunnin mittainen studiokierros täydentää elämyksen mieleenpainuvalla tavalla.

Huvipuiston huono puoli on lippujen korkea hinta, joka ei tosin ole poistanut pitkiä jonoja. Olen tyytyväinen Express-lippujen hankkimisesta, sillä ilman niitä iso osa päivästä olisi mennyt pelkkään jonottamiseen. Vierailimme siis huvipuistossa kesäkuussa, mutta talvella voi olla selvästi hiljaisempaakin.

Universal Studios Hollywoodin viralliset nettisivut tarjoavat huvipuistosta ajankohtaista lisätietoa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Ja sitten matkaan -blogista löytyvään Universal Studios Hollywood -oppaaseen, josta oli minulle paljon hyötyä omaa huvipuistovierailuamme suunnitellessa.
Tutustu myös muihin Lähtöportin huvipuistokokemuksiin tai lue vaikka juttu koko Kalifornian-matkastamme.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
Satu
11.2.2018 at 14:39
Elämyksenä varmasti aina Disneyland on hyvä. Jotenkin tietää mitä sieltä odottaa, mutta kuitenkin aina se yllätttää!
Mika / Lähtöportti
12.2.2018 at 17:52
Disneyland toimii ainakin omien kokemusteni mukaan aina. Hauskaa nähtävää riittää, enkä aio koskaan kasvaa niin aikuiseksi että kyllästyisin Aku Ankkaan ja Mikki Hiireen 🙂
Aron / Ja sitten matkaan...
12.2.2018 at 19:48
Kas, olenkin sitten käynyt puolessa näistä Disneyn puistoista. Hongkongin puistoonkin parempi puolisko halusi, mutta lopulta löysimme muuta tekemistä. Sinällään ihan kivoja kohteitahan nuo ovat ilman lapsiakin matkaaville. 🙂
Nuo kolme näkemääni puistoa, eli Pariisi ja Jenkkilän kaksikko, ovat keskenään kohtalaisen samankaltaisia. Hongkongin puistossa vaikutti jo tämän postauksen perusteella olevan selvästi jotain erilaista. Jo se, että ruokaa sai helposti kuulostaa isolta erolta. 🙂
Jenkkilän puistot ovat toki isoja, mutta esim. Orlandon Disneyworldissa koko tulee useammasta erillisestä puistosta, joihin kaikkiin pitää tietenkin ostaa erillinen lippu. Me kävimme vain Magic Kingdomissa, joka muistuttaa varsin paljon Pariisin Disneylandia.
Mika / Lähtöportti
14.2.2018 at 23:39
Meistä on siis jompi kumpi käynyt kaikki Disneylandit tuota uusinta eli toissa vuonna avattua Shanghaita lukuunottamatta. 🙂 Disneylandit ovat hyviä kohteita aikuisillekin, ennen lapsiahan mekin nuo aiemmat Disneylandit käytiin.
Voisi ehkä kuvitella, että länsimaiset huvipuistot muistuttavat toisiaan ja Aasiassa on sitten ihan erilainen kulttuuri. Tokion-matkasta on niin kauan, etten pysty sitä kovin tarkasti Hongkongiin vertaamaan. Tokion Disneylandista (paikallisesti äännettynä Disuniirando) jäi päällimmäisenä mieleen maailman kohteliaimmat merirosvot. Rooliasut oli viimeisen päälle hurjat, mutta käytös korostetun kohteliasta japanilaiseen tapaan 😀
Joskus toivottavasti päästään Disneyworldiinkin, mutta täytyy harkita mihin noista kaikista puistoista lähtee. Siis ihan aidosti tykkään huvipuistoista, mutta kovin montaa päivää kerrallaan en sitä menoa välttämättä jaksa 🙂
Kohteena maailma / Rami
12.2.2018 at 23:22
Tosiaan tämä Hongkongin puisto vaikuttaa hyvin erilaiselta omiin näkemiini ja kokemiini Disneyn puistoihin. Mielenkiintoista tietää, että osa puistoista on tosiaan hieman erilaisia.
Vanhempien poikieni kanssa olen huomannut sen, että meitä kaikkia on kiinnostanut enemmän pienestä pitäen Universal Studion puistot & Disneyn Studion puistot. Pariisissa kun Disneyland ja Disneyn studio ovat kätevästi vierekkäin, niin kyllä studion puoli kiinnosti poikia jo pienenä selvästi enemmän. Taisin olla minä meistä se, joka on itseään eniten kuvauttanut hahmojen kanssa 😀
Mika / Lähtöportti
14.2.2018 at 23:46
Taitaa olla niin, ettei ainakaan Hongkongiin ole lähdetty rakentamaan Disneylandia samaan mittakaavaan kuin Amerikassa. Toki Hongkongiinkin on olemassa laajennussuunnitelmia jo lähitulevaisuudessa, joten tuokin puisto tulee varmasti jonkin verran muuttumaan.
Mulla on kaikki studiopuistot toistaiseksi kiertämättä, joten sellaisessa olisi mukava joskus käydä. Muistan että Pariisissa harkittiin studioitakin, mutta aika ei riittänyt sille puolelle. Ja kyllä, voin kuvitella että susta on ikuistettu hyviä kuvia jos jonkinlaisten hahmojen seurassa 😀
Anna
20.2.2018 at 20:40
Olin itse Hongkongin Disneylandissa tasan vuosi sitten helmikuussa. Silloin jonot olivat tosi pitkät. Yhteen laitteeseen sai jonottaa pahimmillaan tunnin. Meillä oli neljä lasta mukana, vanhin oli 4-vuotias. Oikeastaan kaikissa laitteissa he vain pelkäsivät. ? parasta olivat juurikin nuo paraatit!
Mika / Lähtöportti
22.2.2018 at 20:55
Jonojen pituus taitaa vaihdella aika paljon, me taisimme siis olla vartin jonoissa hyvinkin onnekkaita. Ihan pieniä useimmat laitteet voivat pelottaa, jospa seuraavalla Disneyland-vierailulla on jo toisin. 🙂 Kiitos kommentista!