Seuraa somessa

Hongkong

Henkimaailman Hongkong

Julkaistu

-

Ensisilmäyksellä voisi luulla, että Hongkongissa palvotaan vain rahan kaltaisia maallisia asioita, mutta vilkkaalla kaupungilla on myös hengellinen puolensa. Tiesitkö miksi joidenkin pilvenpiirtäjien seinissä on aukkoja ja mitä opiskelijoiden pitää tehdä koulumenestyksensä varmistamiseksi?

Uskonnolla on tärkeä osansa hongkongilaisessa elämänmenossa. Pilvenpiirtäjien varjoihin jääneet buddhalaiset ja taolaiset temppelit tarjoavat hengähdyspaikkoja keskellä kiireistä kaupunkia. Ne eivät ole pölyttymään jääneitä muinaisjäännöksiä, vaan ahkerassa käytössä olevia rukoushuoneita. Itämaiset uskonnot ovat luonnollisesti pääosassa, mutta kaupungista löytyy myös kristillisiä kirkkoja ja islamilaisia moskeijoita.

Ennen temppelikierrokselle lähtemistä on hyvä ymmärtää, kuinka suuri merkitys henkimaailman asioilla on hongkongilaisten jokapäiväisessä elämässä. Fengshuita ei pidä sekoittaa uskontoihin, mutta sen opit ohjailevat hongkongilaista arkkitehtuuria mielenkiintoisella tavalla. Sir Norman Foster noudatti paikallisia oppeja suunnitellessaan HSBC-tornin (yllä olevassa kuvassa keskellä), jonka fengshuita onkin kiitelty vuolaasti. Sen sijaan teräväpiirteisellä Bank of China Towerilla (kuvassa vasemmalla) sanotaan olevan huono karma, mikä on johtanut sen ympäristössä toimivien yritysten epäonneen.

Hongkongin saaren liikekeskusta sijaitsee kapealla alueella vuorten ja meren välissä, mikä on fengshuin kannalta erinomainen tilanne. Energiaa ja hyvää onnea tuovien lohikäärmeiden uskotaan asuvan vuorilla, josta käsin ne käyvät merellä juomassa ja peseytymässä. Jotta pilvenpiirtäjät eivät peittäisi lohikäärmeiden reittiä, on joihinkin niistä tehty mielikuvituksellisia aukkoja, niin kutsuttuja lohikäärmeportteja. Fengshui-asiat eivät rajoitu pelkästään liikekeskustaan, sillä esimerkiksi Lantaun saarelle teemapuistonsa rakentanut Disney-yhtiö konsultoi fengshui-eksperttejä virheiden välttämiseksi.

Varsinaisiin uskontoihin pääsee parhaiten tutustumaan vierailemalla joissakin kaupungin monista temppeleistä. Vaikkei uskonasioita kokisi itselleen tärkeiksi, tarjoavat temppelivierailut hyvän mahdollisuuden kurkistaa paikalliseen kulttuuriin ja ihailla arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisia rakennuksia. Alla on esitelty muutama kaupungin tunnetuimmista temppeleistä. Koska ne ovat hongkongilaisten ahkerasti käyttämiä palvontapaikkoja, pääsee niihin ilmaiseksi sisälle.



WONG TAI SIN

Uskonnon kaupallisuus on silmiinpistävää, kun saavumme Temple Mall -ostoskeskuksen alla sijaitsevalle Wong Tai Sinin metroasemalle. Ovien ulkopuolella päivystää suitsukkeiden myyjiä, jotka tuovat mieleen stadionien käsiohjelmakauppiaat. Häpeilemätön markkinameininki jatkuu temppelialueella, jonne kävellään lohikäärmepatsaiden vartioiman portin lävitse. Tarjolla on monenlaista rekvisiittaa uhrilahjoista ja amuleteista lähtien. Ennustajat palvelevat asiakkaita omissa kojuissaan.

Wong Tai Sin, toiselta nimeltään Sik Sik Yuen, on värikäs ja suitsukkeentuoksuinen kokemus. Ainakin oman vierailumme aikaan ihmisiä on liikkeellä huomattavasti enemmän, kuin missään muussa Hongkongin temppeleistä. Pääalttarin edustalla riittää kuhinaa, kun ihmiset heiluttavat suitsukkeitaan ja polvistuvat rukouksiin. Monet ravistavat pieniä tikuilla täytettyjä rasioita, kunnes niistä putoaa yksi numeroitu tikku ennustuksen saamista varten.

Lapset kiinnittävät huomiota temppelialueella oleviin eläinpatsaisiin, jotka esittävät kiinalaiseen horoskooppiin kuuluvia kahtatoista hahmoa. Eräs suurikokoinen mies haluaa nostaa tyttäret ilmaan valokuvan ottamista varten. Lieneekö tämäkin hyvää onnea tuova asia horoskooppipatsaan edustalla.


Alueelta löytyy pääalttarin lisäksi pari pienempää palvontapaikkaa sekä kiinalainen puutarha. Puutarha mutkittelevine siltoineen, itämaisine huvimajoineen ja lammikon kaloineen muistuttaa miltei elokuvan kulissia. Taustalla soiva rauhallinen musiikki täydentää kliseisen kokonaisuuden.



CHI LIN NUNNERY JA NAN LIAN GARDEN

Vierailu Chi Linin buddhalaisessa nunnaluostarissa on rauhoittava kokemus. Korkeiden talojen ja vilkkaiden autoteiden välissä sijaitseva luostari tuntuu keitaalta koruttoman betoniviidakon keskellä. Vaikkei tämä Kowloonin osa kuulukaan kaupungin ahtaimpiin, näkyy kolkkoja kerrostalojättiläisiä joka ilmansuunnassa. Kivenheiton päästä löytyy myös Plaza Hollywood -ostoskeskus sekä sen alla toimiva Diamond Hillin metroasema.


Ihailen luostarin tummia puurakenteita ja itämaisia yksityiskohtia. Väitetään, ettei rakennustyössä olisi käytetty lainkaan nauloja. Luostari jäljittelee yli tuhannen vuoden takaista Tang-dynastian tyyliä, mutta on hämmentävän uusi. Nykyiset rakennukset valmistuivat vasta parikymmentä vuotta sitten.

Kierrämme kauniilla sisäpihoilla ja lueskelemme englanniksi kirjoitettuja itämaisia viisauksia. Ilmapiiri on miellyttävä ja vaikka paikalla muutamia turisteja onkin, ei kukaan häiritse luostarin harrasta tunnelmaa. Jostain kuuluu hiljaisia rukouslauluja ja nenään leijailee suitsukkeiden tuoksua. Vesiallasta koristavat kukkaset. Luostarin vaikuttavaa pääalttaria hallitsevat kultaiset Buddha-patsaat. Muutamat paikalliset polvistuvat rukoilemaan niin pääalttarin kuin useiden sivualttareidenkin eteen.

Nunnaluostarin vieressä sijaitseva Nan Lian Garden on yksi Hongkongin tunnetuimmista puutarhoista. Näyttävän tornin ympärille levittäytyvä vesiallas on vierailumme aikaan tyhjennetty, mutta ilmassa leijuu kalojen tuoksu. Kierrämme suuremman lammen ympäri katselemaan maisemaa. Puiston alueelta löytyy myös muun muassa kiviin ja ruukkukasveihin liittyviä näyttelyitä sekä kasvisruokaravintola.



MAN MO

Hollywood Roadin varrella sijaitseva taolainen Man Mon temppeli lienee Hongkongin saaren tunnetuin palvontapaikka. Yksi kaupungin vanhimmista temppeleistä on suhteellisen pieni, mutta erittäin tunnelmallinen ja värikäs. Rakennus koostuu kolmesta salista, joista suurimmasta löytyvät kirjallisuuden jumala Manin ja sodan jumala Mon patsaat.

Katosta roikkuvat suitsukespiraalit täyttävät ilman savun tuoksulla. Temppelin värimaailma on voimakkaan punainen, eikä kultauksissa ole säästelty. Alttareita koristavat uhrilahjoiksi jätetyt kukat ja hedelmät. Erilaisia paperiesineitä poltetaan lahjoina tuonpuoleiseen. Varsinkin opiskelijat kaipaavat kirjallisuuden jumalan suojelusta. Temppelin nettisivuilla on yksityiskohtaiset ohjeet koulumenestystä varten tehtävästä rituaalista. Suitsukkeiden ja uhrilahjojen polttamisen sekä kirjojen siunaamisen jälkeen mennään kotiin syömään sipulia ja selleriä.



Yllä mainittujen temppelien lisäksi olen kertonut Lantaun suuresta Buddha-patsaasta ja Po Lin -luostarista jo aiemmassa postauksessa. Myös 10 000 Buddhan luostari on varmasti käymisen arvoinen, mutta sinne emme matkallamme ehtineet. Kaiken kaikkiaan Hongkongissa arvioidaan olevan noin 600 temppeliä tai pyhäkköä. Merkittävin palvonnan kohde on meren jumalatar Tin Hau, jolle on omistettu joko kokonaan tai osittain yli sata temppeliä. Tämä on merellisessä kaupungissa varsin ymmärrettävää, sillä erityisesti myrskyalttiilla vesillä työskennelleet kalastajat tarvitsivat tukea jumalilta. Vaikka kalastussaappaat olisivatkin vaihtuneet liituraitapukuihin, on henkimaailman asioilla edelleen vahva sijansa jokapäiväisessä elämässä. Tämä ei ainakaan vähennä Hongkongin kiehtovuutta matkakohteena.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
18 kommenttia

1 kommentti

  1. JnKa

    14.1.2018 at 10:46

    Wow mikä raportti! Hieno!
    Erittäin informatiivinen vaikka lyhyesti esiteltynä. Tuo luostari ja puutarha ….
    Hyvin olet kuvannut ja samoin tehnyt taustatyötä tekstiin.

    • Mika / Lähtöportti

      17.1.2018 at 12:17

      Kiitos paljon! Luostari puutarhoineen oli rauhoittava, jotenkin niin vastakohtainen muun kaupungin kiireisiin verrattuna. Taustatyön tekemisessä on se huono puoli, että kun osan asioista selvittää vasta matkan jälkeen, niin tuntuu että pitäisi palata heti takaisin katsomaan paikkoja 🙂

  2. Henna / Kulkutautiset

    14.1.2018 at 14:26

    Ehtisinköhän tällä tulevalla reissulla vähän noihin temppeleihin tutustumaan, kun edellisellä neljällä ovat jääneet käytännössä kokonaan väliin 😀 Aivan upean näköisiä paikkoja kyllä ja tämä on mainio kokoelmapostaus. Mikä oli suosikkisi? Saatanpa piipahtaa uudelleen kertaamassa sitten ajankohtaisesti. Itse asiassa löydämme itsemme Hongkongista jo huomenna, mutta viivymme nyt vain yhden yön ja päivän, eikä siinä kovin paljoa ehdi… paluumatkalla sitten 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      17.1.2018 at 12:42

      Jospa ehditte johonkin temppeliin, kun palailette sieltä Uudesta-Seelannista takaisin päin. Ne on kuitenkin ilmaisia, eikä niissä tarvitse välttämättä kuluttaa paljoa aikaa. Wong Tai Sin ja Chi Lin on molemmat metroasemien vieressä ja Man Mo melko keskeisellä paikalla lähellä Centralia (samalla voi käydä vaikka Graham Streetin ruokamarkkinoilla eli Wet Marketilla).

      En osaa mitenkään nimetä yhtä suosikkia, kun nämä ovat niin erilaisia. Wong Tai Sin on vilkkain, ehkä näyttävinkin ja siellä tapahtuu eniten. Chi Lin taas on paras hiljentymiseen ja samalla pääsee suurehkoon puutarhaan. Man Mo on pienin, mutta tarjoaa ehkä kiinteimmän yhteyden hongkongilaisten jokapäiväiseen elämään 🙂

  3. Anna | Tämä matka -blogi

    14.1.2018 at 20:13

    Lohikäärmeen lentoaukot eivät muuten ole mitään halpoja. Juuri katseltiin Singaporessa uutta pilvenpiirtäjää keskellä kaupunkia. Kymmenisen kerrosta pyhitetty ihan järjettömän kokoiselle lohikäärmeen aukolle. Siihen olisi saatu monta asuntoa/toimistoa!

    • Mika / Lähtöportti

      17.1.2018 at 12:46

      Tuo on niin totta! Kun tila on vähissä ja neliöiden hinnat pilvissä, tuntuu järjettömältä tehdä tuollaisia ratkaisuja. Mutta ehkä se on parempi pysyä lohikäärmeiden kanssa hyvissä väleissä 🙂

  4. traveldreamer17

    15.1.2018 at 18:24

    Hieno kirjoitus! Todella mielenkiintoista tuo modernin ja perinteiden sopuelo.

    • Mika / Lähtöportti

      17.1.2018 at 12:49

      Kiitos paljon! Yksi aasialaisten kulttuurien kiehtovimmista puolista on tämä uuden ja vanhan yhdistelmä. Eniten tämä mielestäni korostuu Japanissa, jossa vanha on todella vanhaa ja uusi meidän tulevaisuuttamme.

  5. Anita / My Tiny Travel Journal

    16.1.2018 at 21:39

    Fengshui on kyllä mielenkiintoinen oppi. En muistanutkaan tuota lohikäärmeiden lentoaukkojuttua! Tosi kauniita nuo puutarhat ja hienoja valokuvia. Jotenkin Hong Kong tai muu mieletön suurkaupunki ajatuksena ahdistaa, mutta hektisyyttähän pääsee pakoon puutarhoihin ja temppeleihin, jos joskus otan matkakohteeksi.

    • Mika / Lähtöportti

      17.1.2018 at 13:18

      Kiitos Anita! Tykkään itsekin matkustaa yleensä pienillä paikkakunnilla ja luonnon rauhassa, mutta myös Hongkong kuuluu suosikkikohteisiini. Sieltä löytyy mukavasti puistoja, temppeleitä ja muita pakopaikkoja jos alkaa ahdistaa. Keskusta-alue on hyvin tiivis ja suurin osa alueesta on edelleen luontoa, voi lähteä vaikka patikoimaan tai hiekkarannoille. Ihan ydinkeskustasta pääsee myös alle tunnin lauttamatkalla kivoille saarille, joilla voi viettää rentoja päiviä.

  6. Travelloverin Annika

    17.1.2018 at 11:53

    Lohikäärmeportit olivat minulle aivan uusi tieto. Mielenkiintoista! Toki olen ihmetellyt noita järjettömältä vaikuttavia koloja – mutta kaikellehan maailmassa on jokin selitys. Aika monissa temppeleissä olen käynyt. Meidän joulun tienoilla heillä on omia pyhiään (anteeksi, hirveän epämääräistä, mutta en nyt muista tarkemmin), joloin temppeleillä käydään todella ahkerasti. Samoihin tungoksiin olen tungeksinut kameroineni ja tuntenut itseni tungettelijaksi, mutta silti halunnut tallentaa elävää kaupunkikulttuuria. Paikalliset ottavat kuitenkin itsekin paljon kuvia myös temppeleissä.

    • Mika / Lähtöportti

      17.1.2018 at 13:31

      Kaikelle on yleensä selitys – näiden kolojen kohdalla sellainen, joka tuskin tulee ihan ensimmäisenä mieleen. Erilaisten pyhien ja muiden merkkipäivien aikaan temppeleissä varmasti onkin paljon vilkkaampaa. Muutaman kuvan ottaminen on minusta ok, kunhan ei häiritse paikallisia ja kunnioittaa heidän uskontoaan ja tapojaan. Joillakin tärkeimmillä alttareilla on selkeät kieltokyltit, mutta muualla paikallisetkin tosiaan kuvaavat ahkerasti.

  7. Marianne/Heavy Metal Traveler

    19.1.2018 at 17:53

    Tosi mielenkiintoinen kirjoitus! Jännä millä tavoilla uskonto voikaan ihmisten elämään vaikuttaa.

    • Mika / Lähtöportti

      21.1.2018 at 0:32

      Kiitos Marianne! Esimerkiksi itämaisiin uskontoihin liittyvät jutut ovat mielenkiintoisia juuri siksi, että ajattelutapa on niin erilainen kuin meillä.

  8. Emilia

    20.1.2018 at 12:27

    Olipa mielenkiintoinen juttu, tästä oppi paljon uutta! Hauskan näköinen tuo HSBC-torni, ompa tosiaan mennyt neliöitä hukkaan siinä.. 😀

    • Mika / Lähtöportti

      21.1.2018 at 0:37

      Kiitos Emilia! Mua vähän harmittaa että selvitin osan näistä asioista vasta reissun jälkeen. Pitäisi päästä takaisin samoille paikoille, niin saisi itsekin näillä tiedoilla reissusta taas vähän enemmän irti 😀

  9. Outi

    21.1.2018 at 17:38

    Fengshuin oppeja voisi hyödyntää täällä Suomessakin uusien elementtitalojen ja ostoskeskusten kanssa. Ei ole monetkaan kaunista katseltavaa ne. Mutta siis todella mielenkiintoinen ja napakka postaus! Lohikäärmeenmentävät aukot olivat myös ihan uusi ja mielenkiintoinen juttu! Mutta totta, täytyyhän niidenkin päästä vapaasti kulkemaan!

    • Mika / Lähtöportti

      22.1.2018 at 12:18

      Kiitos Outi! Nyt osuit kyllä asian ytimeen, fengshuita todellakin tarvittaisiin aika monessa suomalaisessa lähiössä! Meidän pitäisi saada Suomeen lisää lohikäärmeitä, niin arkkitehtuurikin kehittyisi varmasti parempaan suuntaan 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hongkong

Kierros Kowloonin kaduilla ja markkinoilla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Hongkong jakautuu useaan eri osaan, joista tärkeimmät ovat mantereen puoleinen Kowloon ja Hongkongin saari. Kiinalaistunnelmia tarjoava ja paikoitellen rosoinenkin Kowloon tarjoaa mukavasti vastapainoa saaren puolella kimaltaville pilvenpiirtäjille.

Kaikki kertomisen arvoinen ei ole mahtunut edellisiin Hongkong-postauksiin, joten nyt on aika lähteä aistimaan Kowloonin tunnelmia. Kowloon on parin miljoonan asukkaan tiivis alue, josta on noin kolmenkymmenen kilometrin matka Uusien Territorioiden takana odottavalle manner-Kiinan rajalle.

Tätä kiehtovaa ja moni-ilmeistä Hongkongin osaa on vaikea tiivistää muutamaan sanaan. Päällimmäisenä tulee mieleen värikkäitä kiinalaisia kirjaimia hohtava neonkylttien sekamelska, jonka alla kulkee niin ihmisten kuin punaisten taksienkin virta. Rumien kerrostalokolossien ikkunoilla roikkuu pyykkiä ja seinissä pyörivät ilmastointilaitteiden tuulettimet.

Ruokakojujen houkuttimina roikkuu kokonaisena paahdettuja ankkoja. Nokkakärryt kiidättävät laatikoita kauppojen oville, rakennusmiehet tasapainoilevat bambusta kyhätyillä telineillä ja toimistotyöläiset kiiruhtavat metrotunneleihin. Temppeleiden pihoilla polvistutaan rukouksiin ja ilma peittyy suitsukkeiden savusta. Vastapainoksi löytyy myös kiiltävien ostoskeskusten ylellisiä liikkeitä, joissa paikalliset dollarit vaihtavat nopeasti omistajaa.

Kowloonin vilkkain alue on niemen eteläkärjessä sijaitseva Tsim Sha Tsui, jonka rantabulevardilta voi ihailla vastarannalla kohoavia Hongkongin saaren pilvenpiirtäjiä. Rannan lähistöllä on myös useita suuria museoita. Käännämme tällä kerralla pilvenpiirtäjille selkämme ja suuntaamme kohti pohjoista.

Ohitamme aluksi viiden tähden Peninsula-hotellin, joka kohoaa ylväästi uudempien rakennusten keskellä. Tämä Hongkongin vanhin hotelli tunnetaan asiakkaita odottavista Rolls-Royceistaan ja sen halvimmat huoneet irtoavat reilulla neljälläsadalla eurolla. Aristokraattisesta brittiaikojen tunnelmasta pääsee nauttimaan hieman pienemmälläkin budjetilla, jos kaupungin kuuluisin kello viiden tee kiinnostaa.

Jätämme teehetken väliin ja käännymme Kowloonin pääväylälle Nathan Roadille. Ostos- ja ruokailumahdollisuuksia pursuava kadun eteläosa tunnetaan lempinimellä Golden Mile. Taidan olla paikallisten räätäleiden mielestä huonosti pukeutunut, sillä innokkaita pukutarjouksia satelee oikealta ja vasemmalta. Jatkan päättäväisesti matkaa vanhoissa shortseissani, joiden taskut täyttyvät räätäliliikkeiden käyntikorteista.

Nathan Roadia ei tarvitse kulkea kuin parisataa metriä, kunnes vastaan tulee Peninsulan vastakohta. Pahamaineisen Chungking Mansionsin uumenista löytyvissä majataloissa on tarjolla kaupungin halvimpia huoneita. Synkän historian omaava jättimäinen rakennuskompleksi on varsinainen kansojen sulatusuuni, jossa voi hetkellisesti luulla olevansa Afrikassa tai jossain Intian suunnalla. Se on kuin oma useamman tuhannen asukkaan monikansallinen kaupunkinsa.

Chungking Mansionsin alimman kerroksen käytävillä myydään kaikkea mahdollista käytetyistä matkapuhelimista lähtien. Jostain syrjemmältä saisi luultavasti huumeita tai väärennetyn passin. Positiivisessa mielessä Chungking Mansions tunnetaan edullisten etnisten ravintoloiden keskittymänä. Tyydymme lyhyeen kierrokseen curryntuoksuisilla basaarikäytävillä. Valvontakameroiden täyttämä Chungking Mansions on vähitellen siistiytynyt, mutta sen myyttinen maine elää edelleen. Wong Kar-wain ohjaama menestyselokuva Chungking Express ei varsinaisesti kerro rakennuksesta, mutta sen alkuosan kohtauksia on kuvattu näillä käytävillä.

Nathan Roadin vilskettä voi paeta hetkeksi viihtyisän Kowloon Parkin vehreyteen. Muutaman sadan metrin päästä puistosta pohjoiseen löytyy Temple Street, joka herää iltaisin eloon kuuluisien yömarkkinoidensa ansiosta. Kojujen tarjontaan kuuluvat niin vaatteet, matkamuistot, lelut, korut kuin keramiikkakin.

Olennaisena osana yömarkkinoihin kuuluvat myös katukeittiöt, joiden muovituoleilla voi nauttia maistuvia aterioita edulliseen hintaan. Nenään työntyy herkullisia tuoksuja, kuten niin monella muullakin korkeiden rakennusten varjostamalla kadulla. Vaikka Temple Street onkin markkinakaduista suosituin, tulee vastaavia rihkamatoreja vastaan muuallakin Kowloonissa.

Nathan Roadin vartta pohjoiseen jatkettaessa saavutaan vilkkaalle Mong Kokin alueelle, joka tunnetaan muun muassa yöelämästään. Muutamat Mong Kokin ostosalueet käyvät kiinnostavista nähtävyyksistä, vaikkei aikomuksena olisi kuluttaa dollariakaan. Esimerkiksi Flower Market on useamman kadun käsittävä loputon kukkakauppojen rivistö ja Jade Market on erikoistunut vihertäviin korukiviin.

Lintujen viserrys täyttää ilman, kun saavumme Yuen Po Street Bird Gardeniin. Häkkilinnuilla on oma tärkeä paikkansa kiinalaisessa kulttuurissa ja niiden hoitaminen on erityisen suosittua eläkeikäisten miesten keskuudessa. Heillä on tapana kokoontua puistoon viettämään aikaa rakkaiden lemmikkiensä kanssa. Miehet uppoutuvat korttipeliin samalla, kun linnut visertävät puiden oksille nostetuissa häkeissään. Myyntikojuista löytyy muun muassa käsityönä valmistettuja häkkejä sekä linnunruoaksi tarkoitettuja eläviä heinäsirkkoja. Pieni lintupuisto tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämään.

Eräs Hongkongin kummallisimmista markkinoista on Goldfish Market. Fengshui-oppien mukaan kotiin kannattaa sijoittaa akvaario, jossa ui hyvää onnea tuovia kultakaloja. Tung Choi Streetin pohjoisosasta ja sen ympäristöstä löytyy hämmästyttävä akvaarioliikkeiden keskittymä, josta voi hankkia niin kaloja kuin kilpikonniakin. Pienet kalat on sullottu vedellä täytettyihin muovipusseihin, joita on asetettu näytteille kadun varteen.

Muun Hongkongin tavoin Kowloon on turvallista aluetta, jossa voi vaellella huolettomasti ympäristöä ihmetellen. Kaupunki ei nuku koskaan ja siellä voi aistia niin paikallista elämää kuin kiinalaisen kulttuurin eksotiikkaakin. Seuraavassa postauksessa kurkistetaan temppeleihin, joista Wong Tai Sin ja Chi Lin -nunnaluostari kuuluvat Kowloonin merkittävimpiin nähtävyyksiin.

Jatka lukemista

Hongkong

Huima köysirata ja suuri Buddha

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Hongkongin Lantaun saaren kuuluisin nähtävyys on suuri patsas, joka tunnetaan yleisesti nimellä ”Big Buddha”. Matka patsaalle voi muuttua määränpäätä tärkeämmäksi, kun sen tekee huimaavan köysiradan kyydissä. Tutustuimme myös Po Lin -luostariin.

Köysiratavaunu keikkuu korkealla meren yläpuolella, kunnes se lähtee kiipeämään jyrkkien rinteiden ylitse. Kaukana alhaalla näkyvälle hiljaisella patikointipolulle on suora näkyvyys vaunun lasilattian lävitse. Viimein kaukaisuudessa häämöttää määränpäämme, suuri pronssinen Buddha-patsas, joka istuu ylväästi oman kukkulansa laella. Saamme ihailla vielä hetken vehreää ylänköaluetta, kunnes 25 minuuttia kestänyt matka päättyy Ngong Pingin kylään.

Lantaun saarelta löytyvä Ngong Ping 360 -köysirata kuuluu Hongkongin turistimagneetteihin. Se kuljettaa matkustajansa vajaan kuuden kilometrin matkan Tung Chungin asemalta Ngong Pingiin. Mainoslauseen mukaan ”maailman ihmeellisin köysiratakokemus” on maisemiensa puolesta hieno ja saattaa huimata korkean paikan kammosta kärsiviä. Matkan varrelta voi katsella näkymiä niin merelle, seudun asutuskeskuksiin kuin lentokentällekin.

Löydämme itsemme keskeltä keinotekoista turistikylää, jossa on meneillään jonkinlainen akrobaattiesitys. Ngong Pingin kiinalaishenkiset kulissit on täytetty ravintoloilla ja matkamuistomyymälöillä. Täällä voi halutessaan turvautua vaikka Starbucksiin tai Subwayhin, vaikka valtaosa tarjonnasta onkin itämaista.

Ohitamme kylän melko nopeasti ja tapaamme pian ensimmäiset vapaana kuljeskelevat lehmät. Ne saavat syödä ruohoa ja pensaiden oksia mielensä mukaan. Joillakin niistä on kunnioitusta herättävät sarvet, mutta eläimet vaikuttavat lauhkeilta. Rohkeimmat turistit käyvät niitä silittämässäkin.


Saavumme Buddha-patsaalle johtavien portaiden juurelle. Toisinaan kävelymatkoista mariseva viisivuotias ottaa jalat alleen ja loikkii kaikki 268 rappusta ylös sellaista vauhtia, etten meinaa pysyä perässä.


Ylhäällä on aikaa puuskuttaa ja ihailla maisemia. Värikäs Po Linin luostari erottuu hyvin vihreiden kukkuloiden hallitsemasta maisemasta. Patsaan toisella puolella voi katsella hämyisesti siintävää Etelä-Kiinan merta.

Lantaun Buddha on varsin uutta tekoa, sillä se valmistui vasta vuonna 1993. Tämä maailman suurin istuvaa Buddhaa esittävä pronssipatsas on noin 34 metriä korkea. Muualta maailmasta löytyy toki huomattavasti kookkaampiakin versioita eri asennoissa ja materiaaleissa. Patsaan ontoissa sisuksissa on pieni museo.

Laskeudumme portaat ja suuntaamme Po Linin eli ”rakkaan lootuksen” luostarille. Aikoinaan syrjäseudulle rakennettu luostari ei enää nykypäivänä tunnu rauhan tyyssijalta, sillä turisteja riittää ainakin köysiradan aukioloaikojen puitteissa runsaasti. Luostarin rakennukset ovat kaikessa värikkyydessään näyttäviä. Nousemme sisäpihan portaat tasanteelle, josta voi katsella temppelin sisäpuolelle. Joukko munkkeja kiertää ympäri avointa tilaa rukouksia laulaen. Harras tunnelma saa lapsetkin hiljentymään ja tuntuu oikealta, ettei tilanteesta saa ottaa valokuvia.

Ensimmäisen temppelin takaa löytyy vielä toinen, edellistä näyttävämpi rakennus. Yltäkylläisesti kullattu kymmenentuhannen Buddhan sali on upea näky, jota sitäkin saa ihailla avoimien ovien takaa ilman kuvauslupaa. Alttaria hallitsevat suuret kultaiset patsaat. Tuntuu rauhoittavalta ihailla kauniita yksityiskohtia ilman kameraa. Hengähdämme vielä hetken karppialtaan äärellä ja jätämme sitten luostarin rakennukset taaksemme.


Iltapäivä on edennyt sen verran pitkälle, että väkimäärä harvenee. Lapsia kiinnostavat erityisesti vapaina vaeltavat lehmät ja koirat. Seuraamme lehmiä parkkipaikalle, jonne ne kokoontuvat tyytyväisen näköisinä ihailemaan auringonlaskua.

Palaamme köysirata-asemalle, jonne on sulkemisajan lähestyessä muodostunut pitkä jono. Lasilattialla varustettuun Crystal Cabiniin pääsee onneksi reilussa vartissa, kun taas tavalliseen vaunuun pääsyä olisi saattanut joutua odottamaan tunnin kauemmin. Ilta pimenee paluumatkan aikana. Ngong Pingin ylänkö jää hämärtymään taaksemme ja meren äärellä syttyvät Tung Chungin valot. Mahtavassa köysiradassa, suuressa Buddha-patsaassa maisemineen, vaeltavissa lehmissä ja luostarissa riitti perheellemme ohjelmaa kerrakseen.

Tung Chung on helposti saavutettavissa metroyhteyden ansiosta. Retkeä suunnitellessa on hyvä huomioida, että jonottamiseen täytyy hieman vuorokaudenajasta riippuen varata reilusti aikaa. Itse jonotimme Tung Chungissa puoliltapäivin noin tunnin. Odotusaikaa voi lyhentää hankkimalla liput ennakkoon netistä, mutta sekään ei ole ehdoton oikotie onneen. Paluun suhteen saattaa selvitä kokonaan jonottamattakin, jos lähtee köysiradalle reilusti ennen sulkemisaikaa. Aikuisen meno-paluulippu tavallisella vaunulla maksaa 210 Hongkongin dollaria (n. 24 euroa), Crystal Cabinissa 290 HKD (n. 34 euroa). Saatavilla on tietenkin myös yhdensuuntaisia lippuja ja lastenlippuja sekä retkipaketteja, joihin voi tutustua Ngong Ping 360:n virallisilla sivuilla.

Samaan retkeen voi yhdistää vierailun pittoreskissa Tai O:n kalastajakylässä, josta käsin järjestettävillä veneajeluilla saattaa nähdä delfiinejä. Meiltä kalastajakylä jäi väliin, koska tällä kerralla tuntui mukavammalta nauttia kevyemmästä ja kiireettömästä retkestä. Ilman lapsia lähtisin aikaisemmin liikkeelle ja mahduttaisin varmasti myös Tai O:n päiväohjelmaan. Tai O:sta ovat kirjoittaneet muun muassa Travellover, Mutkia matkassa ja Matkalla kaiken aikaa.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja