Seuraa somessa

Matka-aakkoset

Vuoden 2023 matka-aakkoset

Julkaistu

-

On tullut jälleen aika laittaa matkailuvuosi pakettiin aakkosten muodossa. Näiden kirjainten myötä on hyvä siirtyä odottamaan seuraavaa vuotta, josta toivon oikein elämyksellistä myös kaikille Lähtöportin lukijoille!

Matkailuvuosi sujui hyvin pitkälti suunnitelmien mukaan ja olen jokaisesta uudesta kokemuksesta erittäin kiitollinen. Heräsin tammikuun ensimmäiseen aamuun Berliinissä, minkä lisäksi tärkeimpiin matkakohteisiin kuuluivat Italia, Itävalta sekä Kalifornia. En varsinaisesti keräile uusia käytyjä maita, mutta yksi sellainenkin tuli tänä vuonna vastaan.

aakkoset2023_alcatraz


A – Alcatraz
oli yksi vuoden mieleenpainuvimpia vierailukohteita. San Franciscon edustalla kohoavalta saarelta löytyvä museoitu vankila on täynnä jännittäviä tarinoita vankien kohtaloista.

berliini_panoramapunkt_02

B – Berliini pyöri suunnitelmissa kauan, mutta matkasta tuli totta vasta yli 30 vuotta edellisen vierailun jälkeen. Nautin todella paljon monipuolisen ja inspiroivan suurkaupungin tunnelmasta sekä kylmän sodan aikaiseen historiaan tutustumisesta. Berliiniin täytyy päästä uudelleen!

cinqueterre_63

C – Cinque Terre muodostuu viidestä kuvankauniista kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Tutustuimme koko viisikkoon, nautimme merimaisemista ja patikoimme parilla kylien välisellä mäkisellä polulla.

aakkoset2023_davidhasselhoff

D – David Hasselhoff -museo jää mieleen hauskana pienenä nähtävyytenä. Ritari Ässästä ja Baywatchista tutulle näyttelijälle on rakennettu oma pyhättönsä berliiniläisen Circus Hostelin kellariin.

berliini_muuri_14

E – East Side Gallery on maalauksia täynnä oleva pätkä surullisenkuuluisaa Berliinin muuria. Teosten aiheet liittyvät Berliinin kahtiajakoon ja ne ovat eri maista kutsuttujen taiteilijoiden käsialaa.

aakkoset2023_fishermanswharf

F – Fisherman’s Wharf on vilkas merenranta-alue San Franciscossa. Alue on matkailijamäärästä huolimatta mukava, joten viihdyimme mainiosti suurella huvilaiturilla sekä ravintoloiden ja kauppojen reunustamilla kaduilla.

milano_2023_giardini_01

G – Giardini Pubblici Indro Montanelli kuuluu Parco Sempionen ohella Milanon tärkeimpiin puistoihin. Nautimme Giardini Pubblicissa keväisestä auringonpaisteesta silloin, kun Suomessa elettiin vielä viileämpää vuodenaikaa.

hearstcastle_10

H – Hearst Castle edustaa suuruudenhulluutta parhaimmillaan. Upporikkaan William Randolph Hearstin rakennuttama ylellinen kartano on puutarhoineen, uima-altaineen ja maisemineen hurmaavan kaunis paikka Kalifornian rannikon tuntumassa.

syote_18

I – Iso-Syöte täytti kaikki odotukset, mitä olimme hiihtolomareissulle asettaneet. Kauniit maisemat, luonnon rauha sekä erinomaiset hiihtoladut tekivät suuren vaikutuksen.

aakkoset2023_jarvenpaa

J – Järvenpää on tuttu naapurikaupunki, jossa tulee vierailtua silloin tällöin vaikkapa pyöräretken varrella. Tänä vuonna kävimme esimerkiksi Rantapuiston italialaisella kioskilla, ravintola Huilissa sekä kissakahvila Kissantassussa.

aakkoset2023_kreuzberg

K – Kreuzberg on yksi Berliinin kiehtovimmista kaupunginosista. Rosoiselta ja ristiriitaiseltakin alueelta jäivät mieleen varsinkin runsas katutaide sekä mukava kauppahalli Markthalle Neun.

liechtenstein_center

L – Liechtenstein tuli tutuksi päiväretkellä Itävallasta käsin ja siitä tuli 46. käymäni valtio. Ajoimme pienen maan halki ja vierailimme sekä pääkaupungissa Vaduzissa että syrjemmällä Gutenbergin linnassa. Liechtenstein vaikutti sympaattiselta maalta, mutta ei varsinaisesti sykähdyttänyt.

aakkoset2023_montemarcello

M – Montemarcello on valittu Italian kauneimpien kylien listalle. Vierailimme ligurialaisessa kukkulakylässä sateisena syyspäivänä, jolloin kuvaukselliset kujat olivat autioita. Tapasimme vain paikallisen kissan, joka hiippaili sateenvarjojemme alle suojaan.

aakkoset2023_neuschwanstein


N – Neuschwansteinin linna kuuluu maailman kauneimpiin rakennuksiin. Baijerin hullun kuninkaan Ludvig II:n mielikuvituksen tuotetta kelpaa ihailla monesta eri suunnasta ja myös opastettu kierros sisätiloissa oli mielenkiintoinen kokemus.

aakkoset2023_oraclepark

O – Oracle Park on baseball-joukkue San Francisco Giantsin kotistadion. Olen seurannut lajia useamman vuoden, joten paikan päällä nähty MLB-ottelu oli yhden pienen unelman täyttymys.

aakkoset2023_pisa

P – Pisan torni on yksi Italian suosituimmista nähtävyyksistä. Kävin Pisassa jo kolmatta kertaa, mutta erityisesti lapset olivat iloisia päästessään hauskoihin valokuviin kaltevan tornin juurelle.

aakkoset2023_qarabag

Q – Qarabağ FK on azerbaidžanilainen jalkapallojoukkue, joka kävi Helsingissä pudottamassa HJK:n Eurooppa-liigasta. Sain nauttia vielä tuon jälkeen kansainvälisestä tunnelmasta HJK:n pelatessa Konferenssiliigassa romanialaista, kreikkalaista, saksalaista ja skotlantilaista joukkuetta vastaan.

aakkoset2023_rapallo

R – Rapallo osui sopivasti matkan varrelle ajaessamme Genovan suunnalta kohti Lericistä varaamaamme majoitusta. Rapallo vaikuttaa pikavisiitin perusteella viihtyisältä rantakaupungilta, jossa muistetaan yhä Jean Sibelius. Säveltäjä vietti Rapallossa muutaman kuukauden vuonna 1901.

seefeld_maisema_01

S – Seefeld on hieno kohde liikunnalliselle kesälomalle Itävallassa. Tirolin alppimaisemissa on mukava patikoida ja mieleen jäi myös vierailu alpakkatilalla.

tallinna_2023_katariina_01

T – Tallinna kutsui pääsiäisenä. Ohjelmaan kuului pitkiä kävelyretkiä, hyvää ruokaa sekä muutamia nähtävyyksiä. Tallinnassa on paljon koettavaa ja aina löytyy myös jotain uutta, sillä kaupunki kehittyy jatkuvasti.

aakkoset2023_universalstudios

U – Universal Studios Hollywood on ehdottomasti kokemisen arvoinen huvipuisto. Laitteiden määrä ei ole erityisen suuri, mutta puitteet ovat harvinaisen näyttävät. Tarjolla on muun huvipuiston lisäksi myös tunnin mittainen elämyksellinen kierros elokuvastudioiden puolella.

cinqueterre_44

V – Vernazza taitaa olla Cinque Terren kylistä se kaikkein kaunein. Kalastajasatamasta kohoava värikkäiden talojen rykelmä näyttää satumaisen kauniilta varsinkin läheiseltä patikkapolulta katsottuna.

aakkoset2023_warnerbros

W – Warner Bros. -studiot olivat todella mielenkiintoinen vierailukohde Los Angelesissa, sillä opastettu kierros opetti paljon elokuvien tekemisestä. Nähtävillä oli myös runsaasti tutulta näyttävää rekvisiittaa Frendeistä ja monesta muusta televisiosarjasta.

aakkoset2023_x

X – X eli entinen Twitter on sosiaalisen median kanava, jota en ole enää käyttänyt. Lähtöportti löytyy edelleen Facebookista ja Instagramista.

aakkoset2023_goldengate

Y – Yhdysvallat kiinnostaa tämänvuotisen matkan jälkeen entistä enemmän. Jenkeissä riittäisi loputtomasti nähtävää, joten haaveissa on useampia erilaisia reissuja niin suurkaupunkeihin kuin luonnon ihmeidenkin äärelle.

aakkoset2023_zjuna

Z – Z-juna kulkee Lahden ja Helsingin välillä. Kun Z-junan kyytiin nousee Keravalla, ehtii pääkaupunkiin reilussa kahdessakymmenessä minuutissa.

aakkoset2023_anas

Å – Ånäs sanoo suomenruotsalainen ja tarkoittaa Jokiniemeä, tuota Tikkurilan kylkeen kasvanutta Vantaan kaupunginosaa. Tiesitkö, että juuri täällä Jokiniemessä Keravanjoen rannalla sijaitsi kivikaudella Etelä-Suomen suurin asutuskeskus?

aakkoset2023_alypuhelin

Ä – Älypuhelin helpottaa monella tavalla matkantekoa. Suunnistaminen, matkavinkkien etsiminen, pääsylippujen ostaminen tai ravintolavarausten tekeminen on kännykän avulla kovin kätevää, vaikka toisaalta matkailu sujui hyvin myös ennen digiaikaa.

imst_patikointi_01

Ö – Ötztal on näkemieni kuvien perusteella upea laakso, mutta emme ehtineet alustavista suunnitelmista huolimatta tutustua siihen lainkaan. Saimme silti ihailla Itävallan-matkallamme mahtavia vuoristomaisemia riittämiin, esimerkiksi yllä näkyvässä Imstissä.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ja 2022.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Yksi uusi maa tuli meillekin tänä vuonna. Matkoja muutenkin on ollut lukumäärällisesti vähemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta siitä huolimatta todella mukava matkustusvuosi kaiken kaikkiaan. Hyvin keksityt aakkoset, taas.

    • Mika / Lähtöportti

      22.12.2023 at 13:51

      Heh, näitä on hauska keksiä! 😀 Matkailuvuoden onnistuminen ei ole kiinni vain matkojen määrästä tai uusista maista. Oikein hyvää tulevaa matkailuvuotta 2024 teille!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Matka-aakkoset

Vuoden 2022 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tämän blogin perinteisiin kuuluu, että joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään reissuvuotta lävitse aakkosten muodossa. Jokaisen kirjaimen kohdalle löytyi tälläkin kerralla jotakin.

Koronapandemian omikronmuunnos hillitsi vielä vuosi sitten reissusuunnitelmia, mutta lopulta tästä tulikin yksi parhaista matkailuvuosistani. En käynyt Euroopan ulkopuolella tai itselleni uusissa valtioissa, ja vieraillut maat voi laskea helposti yhden käden sormilla. Vietin kuitenkin ennätyksellisen paljon aikaa Etelä-Euroopassa ja sain tutustua entistä paremmin Espanjaan, Italiaan, Pariisiin ja Wieniin. Kotimaanmatkailua tuli harrastettua edellisvuosia vähemmän, mutta ohjelmaan mahtui myös muutamia Suomen kohteita.

cittasantangelo_09


A
Abruzzo oli hyvä kohde kesäkuiselle Italian-matkalle. Viihdyimme maaseudun leppoisissa tunnelmissa ja nautimme hyvästä ruoasta, kauniista kylistä sekä vaihtelevista maisemista.

billnas_02


B Billnäsin ruukki on tunnelmallinen matkakohde Länsi-Uudellamaalla. Yövyimme historiallisella tehdasalueella vaimon kanssa toukokuussa.

campoimperatore_21


CCampo Imperatore on hienoimpia Italiasta löytämiäni luontokohteita. Abruzzon vuoristossa sijaitseva laaja tasankoalue tunnetaan myös lempinimellä Italian Tiibet.

milano_duomon_katto_09


D – Duomon katto taitaa olla suosikkinähtävyyteni Milanossa. Tuomiokirkon huipulta kelpaa ihailla kaupungin keskustaa ja tutkia rakennuksen monia yksityiskohtia.

eltorcal_01


E – El Torcal de Antequera on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue Etelä-Espanjassa. Erikoisten kalkkikivimuodostelmien keskellä kulkeva luontopolku kuuluu vuoden parhaisiin matkakokemuksiin.

frigiliana_2022_01


FFrigiliana kutsui jo toisena syksynä peräkkäin. Valkoinen kylä on yksi Andalusian kauneimmista paikoista ja sen juurella levittäytyvässä laaksossa on mukava kävellä sekä rentoutua.

wien_graben


GGraben on Wienin keskustan tunnetuin ostoskatu. Kävelykadulla riitti vilinää, kun vierailimme Itävallan pääkaupungissa pääsiäisenä.

wien_hofburg_00


HHofburg kuuluu Wienin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tutustuimme jättimäisen palatsikompleksin sisällä Itävallan kansalliskirjastoon sekä prinsessa Sissille omistettuun museoon.

termoli_01


I – Italia pysyy aina suosikkikohteenani. Tänä vuonna pääsin sinne kahdesti, ensin keväällä Milanoon ja kesällä Abruzzoon, Moliseen sekä Rooman ympäristöön. Tilastoissani on nyt 20 Italian-matkaa ja 140 saapasmaassa nukuttua yötä.

islamagica_01


J – Jaguar tarjosi vuoden hurjinta kyytiä. Sevillassa sijaitsevan Isla Mágica -huvipuiston suosituimmassa vuoristoradassa on enemmän vauhtia ja silmukoita kuin Särkänniemen Tornadossa.

puolanka_hepokongas_01


K Kainuu valikoitui kuluneen vuoden talvilomakohteeksi. Hiihtelimme Ukkohallan laduilla, katselimme jäätynyttä Hepokönkään vesiputousta ja käväisimme myös pessimistien Puolangalla.

pariisi_luxembourg_01


L – Luxembourgin puisto on Pariisin viihtyisimpiä paikkoja helteisinä kesäpäivinä. Täällä voi katsella kukkia, suihkulähteitä, patsaita, petankkiotteluita tai vesialtaassa lipuvia leikkiveneitä.

milano_navigli_03


M – Milano taitaa olla Italian kaupungeista minulle kaikkein tutuin, koska haluan palata sinne aina uudelleen katsomaan Interin jalkapallo-otteluita. Viime kevään peli oli elämys ja suunnitelmissa on matkustaa Milanoon myös ensi vuonna.

pariisi_notredame_01


N
Notre Dame kärsi pahasta tulipalosta keväällä 2019. Korjausurakka jatkuu vielä pitkään, mutta Pariisin kuuluisinta kirkkoa voi ihailla työmaa-aitojen takaa.

ostialido_01


O Ostia Lido valikoitui kesäkuun Italian-matkan ensimmäiseksi yöpaikaksi sijaintinsa ansiosta. Iltalennolta pääsi nopeasti hotellille ja seuraavana aamuna oli hyvä jatkaa virkeänä Rooman seudun rantakaupungista eteenpäin.

pariisi_montparnasse_03


PPariisi on kiehtova ja mielenkiintoinen kaupunki, johon voisi palata aina uudelleen. Kävin Pariisissa neljännen kerran, mutta edellisestä vierailusta oli jo pitkä aika.

pariisi_shakespeare_03


Q – Quartier Latin eli Latinalaiskortteli on yksi Pariisin kuuluisimmista kaupunginosista. Shakespeare and Company -kirjakaupasta löytyi luettavaa ja Sorbonnen aukion laidalta kahvilan herkkuja.

raasepori_11


RRaaseporin rauniolinna on Uudenmaan mielenkiintoisimpia historiallisia nähtävyyksiä. Pääsin tutustumaan linnaan aurinkoisena kevätpäivänä, jolloin paikalla oli mukavan hiljaista.

suomenniemi_maisematorni_03


SSuomenniemi oli se paikka, josta tämä vuosi alkoi. Vietimme joululomapäiviä maaseudun rauhassa ja kävimme hiihtämässä lähiseudun laduilla Mäntyharjulla sekä Ristiinassa.

sevilla_triana_01


TTriana alkoi tuntua kodilta, kun majoituimme sinne kolmeksi viikoksi loka-marraskuussa. Sevillan värikkäin kaupunginosa sijaitsee keskustasta katsottuna Guadalquivir-joen vastarannalla.

ukkohalla_akankierros_02


U – Ukkohalla jäi mieleen mukavana paikkana. Pienen hiihtokeskuksen laduilla oli kiva hiihtää ja nauttia puhtaasta luonnosta sekä rauhallisesta tunnelmasta.

pariisi_versailles_02


VVersailles on yksi maailman mahtipontisimmista nähtävyyksistä. Aurinkokuninkaan barokkipalatsissa ja valtavissa puutarhoissa saa helposti kulutettua kokonaisen päivän.

wien_schonbrunn_04


WWien sopii hyvin pitkän viikonlopun viettoon. Ehdimme nähdä esimerkiksi pääsiäismarkkinoita, palatseja, kahviloita, Espanjalaisen ratsastuskoulun esityksen sekä Praterin huvipuiston, mutta paljon jäi vielä kokemattakin.

sevilla_restaurante_maria


X – Ximénez eli tarkalleen ottaen Pedro Ximénez on jälkiruokaviiniksi sopivaa sherryä. Eräs sevillalainen tarjoilija suositteli sitä juustokakun kastikkeeksi ja yhdistelmä toimi mainiosti.

sevilla_jalkapallo_04


YYoussef Bounou eli tutummin Bono loisti Marokon maalivahtina jalkapallon MM-kisoissa. Pääsin Bonon kanssa samaan kuvaan Sevillassa Espanjan liigan ottelun jälkeen.

termoli_30


Z – Z’bass on Italian itärannikolla Termolissa toimiva kalaravintola. Päädyimme sinne vuokraamamme asunnon omistajan suosituksesta ja söimme kelpo aterian.

sevilla_flamenco_01


Å – Åke Blomqvist oli legendaarinen tanssinopettaja, joka myi meillekin valssivideonsa häämessuilla vuosia sitten. Sevillassa flamencoa katsellessani tuumin, että Åke olisi varmasti taitanut tällaisetkin askeleet ilman ongelmia.

pistoniemi_01


Ä – Änkilän Teboil on varma merkki siitä, että pian ollaan perillä Simpelejärven rannalla. Ehdin käväistä toukokuussa näissä Parikkalan Pistoniemen maisemissa, jotka ovat tuttuja monelta muultakin vuodelta.

sevilla_yo_01


Ö – Öinen Sevilla on uskomattoman kaunis, sillä kaupunki on täynnä upeasti valaistuja hienoja rakennuksia. Ilmapiiri on leppoisa ja turvallinen, joten katuja kannattaa kierrellä myös pimeällä.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

Jatka lukemista

Matka-aakkoset

Vuoden 2021 matka-aakkoset

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään tuttuun tapaan läpi mennyttä matkailuvuotta. Eri kirjainten kohdalle löytyi sekä ikimuistoisia elämyksiä että myös ihan sattumalta valikoituneita kohteita.

Matkailuvuoteeni mahtui monta kotimaanreissua sekä kaksi ulkomaanmatkaa. Pandemia rajoitti alkuvuoden suunnitelmia, mutta Suomessakin riittää onneksi paljon nähtävää. Ehdimme pohjoisen lumille sekä Rukalle että Sallaan, kiertelimme kesällä niin Länsi- kuin Itä-Suomessakin ja vierailimme pari kertaa Tampereella. Rokotukset ja rajojen aukeaminen käänsivät tietenkin katseet vahvasti ulkomaille. Ensimmäinen tauon jälkeinen ulkomaanmatka suuntautui vaimon kanssa Kööpenhaminaan, ja syyslomaksi lähdimme kolmen sukupolven voimin Espanjaan. Pandemiatilanne näyttää juuri nyt joulukuussa taas huonommalta, mutta toivon silti vuodesta 2022 edellistä parempaa matkailuvuotta.


A
Ahveniston luontopolku kuului pääsiäisen ohjelmaan Hämeenlinnassa. Muistelin Ahveniston olympiahistoriaa ja sain katsella uteliasta metsäkaurista lähietäisyydeltä.


BBalcón de Europa on Nerjan kaupungista merelle kurkottava näköalatasanne Etelä-Espanjassa. Siellä kelpasi ihailla maisemia sekä nauttia auringosta ja jäätelöstä.


C Cómpeta oli yksi Espanjan-matkamme retkikohteista. Hieman syrjäinen kylä on kaunis paikka vuoristoisella rinteellä parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta.


D – Di Trevi oli mukava lounaspaikka Turun-reissulla. Kunnon tapas-valikoima maistui erinomaisesti ja lievitti matkakuumetta heinäkuussa, jolloin Espanjan-matka tuntui vielä kaukaiselta haaveelta.


E – Evo on herättänyt julkista keskustelua niin kansallispuistohakemuksen kuin hakkuidenkin vuoksi. Me retkeilimme Evolla pitkäperjantaina, jolloin muuten mukavalla reitillä oli vielä reilusti lunta.


F – Frigiliana oli erinomainen valinta syysloman tukikohdaksi. Valkoinen kylä on huikean kaunis, kuten myös vuokratalon pihalta auennut maisema Frigilianan laaksoon.


G – Glyptoteket on yksi Tanskan tunnetuimmista taidemuseoista. Kävimme siellä Kööpenhaminan-matkallamme ja nautimme rakennuksen arkkitehtuurista enemmän kuin varsinaisista näyttelyistä.


HHiljainen kansa ihmetyttää ohikulkijoita viitostien varrella Suomussalmella. Yksilöllisesti puettuja turvepäisiä hahmoja on noin tuhat kappaletta. Niiden asut vaihdetaan aina joka kesäksi ja talveksi.


I – Ilves on yksi kissakahvila Purnauskiksen asukkaista Tampereella. Ehdimme tänä vuonna kissakahvilaan myös Kuopiossa.


J – Janakkala kuuluu vuoden yllättäjiin. Kävin Erjan ja Pasin opastamalla elämyksellisellä melontaretkellä, jonka aikana opin paljon myös paikkakunnan värikkäästä historiasta.


K – Kuusamo kutsui viime vuodenvaihteessa, jolloin vietimme reilun viikon Rukalla. Ohjelmaan kuului lähinnä hiihtoa, josta saimme nauttia komeissa maisemissa.


L – Lappi on hieno matkakohde, jonne olemme palanneet viime vuosina useamman kerran. Tällä kerralla nautimme hiihtolomasta Sallan mukavissa maisemissa.


M – Málaga on Aurinkorannikon monipuolinen pääkaupunki, joka sykkii aitoa espanjalaista elämää. Ehdimme päiväretkellä Gibralfaron linnoitukselle, katutaidekierrokselle sekä sataman alueelle.


NNightwish Story on suositulle rockyhtyeelle omistettu näyttelytila Kiteellä. Tyylikkäästi toteutettu näyttely on täynnä tietoa Nightwishin matkasta Kiteeltä maailmanmaineeseen.


O – Órgivan laakso jäi matkan varrelle, kun ajoimme Frigilianasta kohti Pampaneiraa. Pysähdyin valokuvaamaan Guadalfeo-jokea, joka virtaa Rulesin tekojärven.


PPampaneira oli lokakuisen Andalusian-matkan todellinen löytö. Ihastuin pienen valkoisen vuoristokylän rosoiseen kauneuteen, josta saimme nauttia verkkaiseen tahtiin.


Q Queen Louise Bridge vie Kööpenhaminan keskustasta mielenkiintoiseen Nørrebron kaupunginosaan. Jo sillan pyöräilijävirtaa katsellessa voi aistia, kuinka saavutaan monikulttuuriselle ja eläväiselle, mutta myös ongelmistaan tunnetulle alueelle.


R – Ruuhitunturi jäi mieleen Sallan-matkan kauneimpana paikkana. Hiihtelin tunturin huipulle yksikseni ja sain nähdä aivan käsittämättömän hienon auringonlaskun. Myös pitkä lasku alas tunturilta oli elämys.


SSvedjehamn on kaunis kalastussatama Merenkurkun saaristossa Vaasan edustalla. Sain nauttia siellä Ruuhitunturin tapaan todella ikimuistoisesta auringonlaskusta sekä hiljaisesta idyllistä.


T – Tankar kuuluu Svedjehamnin ohella kesän upeimpiin kohteisiin. Teimme Kokkolan lähistöllä sijaitsevalle majakkasaarelle päiväretken, jolla riitti auringonpaistetta ja meritunnelmaa.


U – Urban Pasta valikoitui lounaspaikaksi, kun pysähdyimme hetkeksi Vaasaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.


V Valamon luostari osui sopivasti matkan varrelle heinäkuisella itäisen Suomen kierroksella. Viihdyimme muutaman tunnin ortodoksiluostarin rauhallisissa tunnelmissa.


W – Wanha Markki on sympaattinen eläinten vanhainkoti Ylistarossa Pohjanmaalla. Täällä saa tavata lampaita, kissoja ja monia muita eläimiä, jotka selvästi nauttivat saamastaan huomiosta.


X – X-Brgr
on yksi Särkänniemen huvipuiston pikaruokaravintoloista Tampereella. Nälkä siirtyi näilläkin eväillä, vaikkei ruokailukokemus muuten kovin mieleenpainuva ollutkaan.


Y – Ykspihlaja on omakotitalojen muodostama kaupunginosa Kokkolan sataman tuntumassa. Nautimme siellä kesäillasta persoonallisen Kahvila Sahan terassilla.


Z – Zapatos Rojos -installaatio tuli yllättäen vastaan Kööpenhaminan Raatihuoneentorilla. Punaiset kengät ovat meksikolaistaiteilija Elina Chauvetin kannanotto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.


Å – Åbo eli Turku oli hyvä kohde pienelle vaimon kanssa tehdylle kesäreissulle. Söimme hyvin, tutustuimme Turun linnaan ja osallistuin myös Jessen järjestämälle valokuvauskävelylle.

Kuva: Kimmo Palosaari, Wikimedia Commons

Ä – Ähtävänjoki ylitettiin kesäkuussa ajomatkalla Kokkolasta Vaasaan. Päivä oli harmaa ja sateinen, mutta internetistä löytyi vähän kirkkaammalla säällä otettu valokuva.


Ö – Öresundsbron eli Juutinrauman silta erottuu hyvin Kööpenhaminan näköalapaikoilta. Me saimme nauttia näkymistä Rundetårnin huipulta.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja