Seuraa somessa

Saksa

Viimeinkin kiehtovassa Berliinissä

Julkaistu

-

Pääsin vuodenvaihteessa vihdoin Berliiniin, jossa olin käynyt edellisen kerran kesällä 1988. Spree-joessa on ehtinyt virrata tällä välin paljon vettä ja Berliinin muurikin murtui jo kauan sitten. Kaupunki kiehtoo sekä historiansa että nykypäivänsä ansiosta.

Saksan pääkaupunki ehti kutkuttaa mieltäni vuosikausia, mutta paluu Berliiniin venyi silti syystä tai toisesta näihin päiviin saakka. Joulukuun lopulla tuli viimein aika lähteä koko perheen voimin selvittämään, miltä monien matkailijoiden kovasti kehuma kaupunki näyttää nykyään. Viivyimme perillä reilun viikon. 

berliini_checkpoint_charlie_01

Berliini on muuttunut edellisen käyntini jälkeen käytännössä täysin, sillä ehdin nähdä kaupungin jakaneen muurin vielä täysissä voimissaan. Vuosikymmenten takaisesta Berliinistä on säilynyt vain vähän ja osa siitäkin on museoitu. Tuntuu nostalgiselta käydä esimerkiksi entisellä Checkpoint Charlien raja-asemalla, jonka kautta minäkin kuljin suomalaisen bussin kyydissä Länsi-Berliinistä itään ja takaisin. Tuota reissua muistelin muutamia vuosia sitten julkaisemassani jutussa Euroopassa kesällä 1988.

berliini_east_side_gallery_01

Muurin ja Itä-Berliinin karu historia kiinnostaa minua jo lapsuuden matkankin vuoksi kovasti. Käymme katsomassa muutamia säilytettyjä muurin osia, kuten East Side Galleryn katutaidekimaraa sekä rauhallisemmalla paikalla kohoavaa Mauerparkin muurinpätkää. Checkpoint Charlien vieressä sijaitseva Die Mauer – Asisi Panorama vie yllättävän voimakkaasti kylmän sodan aikaiseen Berliiniin. Kyseessä on sylinterin muotoisen rakennuksen sisälle toteutettu jättimäinen maalaus, joka kuvaa syksyistä 1980-luvun iltaa Berliinin muurin ympäristössä.

berliini_prenzlauer_berg_01

Vaikka Berliini pursuaakin natsi-Saksaan, muuriin ja kylmään sotaan liittyviä nähtävyyksiä, se ei tunnu pelkältä jättimäiseltä museolta. Raskas lähihistoria on erottamaton osa Berliiniä, mutta kyseessä on myös energinen, eläväinen ja inspiroiva kaupunki. Berliini elää jatkuvassa muutoksessa ja koko ajan kehitetään jotakin uutta. Berliini on paikoitellen aika rumakin kaupunki, mutta sen tunnelmassa on jotakin hyvin kutsuvaa. Boheemi ilmapiiri vetää puoleensa.

berliini_katukuvia_01

Berliini on asukasluvultaan Euroopan Unionin suurin kaupunki ja se levittäytyy laajalle alueelle. Niinpä kaupungista tuntuukin kovin vaikealta saada kunnollista otetta. Kiinnostavalta kuulostavia käyntikohteita on paljon, mutta osa niistä on kaukana toisistaan. Tunnelmat myös vaihtelevat aika lailla alueelta toiselle kulkiessa. Välillä kasvoille iskee ankea harmaus, mutta hetken kuluttua Berliini alkaakin taas vaikuttaa maailman kiehtovimmalta paikalta.

berliini_alexanderplatz_01

Tunnelmillaan puhutteleva Berliini vaikuttaa kaupungilta, jonne ei kannata lähteä suorittamaan nähtävyyksiä. Karsin matkaohjelmaa niin, että siitä tulisi sopivan rento mutta monipuolinen ja ennen kaikkea perhematkalle mielekäs. Varaamme aikaa myös kahviloissa istuskeluun sekä kiireettömään vaelteluun. Päiviä on onneksi niin runsaasti, että ehdimme tutustua moneen nähtävyyteenkin. Esimerkiksi Brandenburgin portti, Holokaustin muistomerkki sekä Alexanderplatz televisiotorneineen tulevat vastaan jo kävelyretkien varrella.

berliini_panoramapunkt_02

Berliinissä ei ole Eiffel-tornin tai Colosseumin kaltaista ehdotonta supernähtävyyttä. Netistä löytyviä listauksia selaamalla voi huomata, ettei jollain listalla kärkeen nostettu nähtävyys ole päässyt jonkun toisen tekemälle listalle lainkaan. Erityisesti museoita olisi tarjolla uskomattoman paljon. Kaupungin molemmilla puolilla oli aikoinaan omat museonsa ja muurin murruttua Berliini on täyttynyt kylmän sodan ajasta kertovista nähtävyyksistä.

berliini_ddr_kulturbrauerei_01

Suunnitelmissani oli vierailla Spree-joen rannalla sijaitsevassa DDR-museossa, mutta se on toistaiseksi suljettu vesivahingon vuoksi. Syynä on museon yläpuolella sijaitsevan Radisson-hotellin valtavan akvaarion hajoaminen. Ikävä tapaus ylitti uutiskynnyksen Suomessakin. Berliinistä löytyy onneksi toinenkin hieman vastaava museo, nimittäin Kulturbrauerein DDR-museo. Tämä ilmainen museo on mielestäni erittäin kiinnostava, sillä se antaa hyvän käsityksen tavallisten itäsaksalaisten elämästä. Näyttely kertoo muun muassa asumisesta, ruokakaupoista, vapaa-ajasta sekä työnteosta. Esillä on totta kai myös aito Trabant-merkkinen auto.

berliini_computerspielemuseum_01

Matkamme eniten koko perhettä riemastuttava kohde on varmaankin Computerspielemuseum eli tietokonepelimuseo. Täällä saa pelata monia menneiden vuosien suosikkipelejä, jotka viihdyttävät lapsia ja tuntuvat aikuisista kovin nostalgisilta. Reilut pari tuntia kuluvat mukavasti esimerkiksi Super Marion, Tetriksen, Pac-Manin ja Sega Rallyn parissa. Joukkoon mahtuu vanhoja kunnon pelikonsoleita sekä vaikkapa ruotsinlaivojen pelihalleista tuttuja automaatteja. Onpa täällä myös ainoa Itä-Saksassa valmistettu peliautomaatti Poly-Play.

berliini_tekniikanmuseo_01

Deutsches Technikmuseum eli tekniikan museo on käymistämme museoista ehdottomasti suurin. Se on sadesäälle sopiva paikka, jossa saisi helposti kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Ehdimme nähdä melkoisen määrän erilaisia vetureita, veneitä sekä lentokoneita, mutta osa näyttelyistä jää kokonaan väliin. Sivurakennuksesta löytyvä tiedekeskus Spectrum on kuopuksen toivoma heurekamainen paikka, jossa varsinkin lapset viihtyvät loistavasti. Vietämme tieteen ja tekniikan parissa nelisen tuntia, johon ei ole laskettu edes ruokailua mukaan.

berliini_mademe_tussauds_01

Vahakabinettiketju Madame Tussauds on rantautunut myös Berliiniin. Hahmojen keskellä tehtävä kierros on viihteellinen yhdistelmä Berliinin historiaa sekä maailmankuulujen julkkisten maailmaa. Olemme käyneet parissa Tussaudsissa aiemmin, joten tiedämme jo sadetta sisätiloihin paetessamme mistä on kysymys. Vahakabinetti ei välttämättä ole kovin merkittävä nähtävyys, mutta aika kuluu kyllä mukavasti enemmän tai vähemmän aidolta näyttävien hahmojen seassa. Valikoimaa riittää Marlene Dietrichistä Erich Honeckeriin, Sigmund Freudista Franz Beckenbaueriin ja Marilyn Monroesta Nicole Kidmaniin. 

berliini_charlottenburg_01

Vierailemme Charlottenburgin linnassa, jonka Preussin kuninkaalliset rakensivat hovinsa huvittelupaikaksi 1700-luvun alun tienoilla. Linna ei vedä vertoja viime vuonna näkemiemme Versaillesin tai Wienin Schönbrunnin mahtipontiselle loistolle, mutta siellä on silti muutamia mieleenpainuvia huoneita. Kävelemme myös laajalla puistoalueella, vaikkei se olekaan talvikaudella parhaimmillaan.

berliini_panoramapunkt_01

Vakuutuin ennakkotietoja kerätessäni siitä, että Panoramapunkt lienee kaupungin paras näköalapaikka. Keskeisellä Potsdamer Platzilla sijaitsevan pilvenpiirtäjän huipulta on mainiot näkymät lähes joka ilmansuuntaan ja kaupungista saa täältä käsin erinomaisen yleiskäsityksen. Panoramapunktille ei ole käydessämme lainkaan jonoa ja huipullakin on miellyttävän väljää. Jätämme Berliinin tunnetuimmalle näköalapaikalle eli televisiotorniin nousemisen väliin, mutta ehkä senkin vuoro tulee vielä jollakin tulevalla matkalla. Panoramapunktin perhelippu on selvästi edullisempi kuin yhden ihmisen sisäänpääsy ruuhkaiseksi mainittuun tv-torniin.

berliini_ubahn_01

Berliini jakautuu historiallisesti kahteenkymmeneen kaupunginosaan, jotka on nykyään yhdistelty kahdeksitoista hallinnolliseksi kokonaisuudeksi. Alueiden ilme ja tunnelma vaihtelee paljonkin, mikä saa Berliinin tuntumaan erilaisista osista koostuvalta tilkkutäkiltä. Keskustojakin on oikeastaan useampia. Majoitumme Länsi-Berliinin rauhalliselle ja siistille mutta tylsähkölle Wilmersdorfin alueelle. Metrolla pääsee onneksi nopeasti muualle ja julkinen liikenne johdattaa samalla kaupungin aitoon arkiseen tunnelmaan. Berliinin alue on niin laaja, että vaikka kävelemme pitkiä matkoja, on metroon eli U-Bahniin sekä paikallisjuniin eli S-Bahniin turvautuminen välttämätöntä päivittäin.

berliini_sonycenter_01

Viereinen Charlottenburg edustaa suurimmaksi osaksi Wilmersdorfin hillittyä tyyliä, mutta sieltä löytyy myös Kurfürstendammin ostosalue sekä Charlottenburgin linna puistoineen. Berliinin keskeisimpänä alueena voi pitää Mitteä, johon kuuluu vanha Itä-Berliinin keskusta monine nähtävyyksineen. Kapinallinen Kreuzberg oli aikoinaan lännen viimeinen saareke idän kainalossa. Sekalaista saksalaissakkia sekä maahanmuuttajia houkutellut Kreuzberg on paikoitellen hyvin rosoinen, mutta alueella on myös seesteisemmät puolensa. Berliinin kaupunginosat ovat yleensäkin niin laajoja, ettei niiden parhaita paloja välttämättä löydä ilman tarkempia koordinaatteja.

berliini_karl-marx-allee_01

Friedrichshainista jäävät meille mieleen suuret kerrostalot sekä Itä-Saksan mahtipontinen paraatikatu Karl-Marx-Allee, mutta kaupunginosalla on varmasti eläväisempikin puolensa. Itä-Berliiniin kuulunut taiteellinen Prenzlauer Berg vaikuttaa melko pikaiseksi jääneen tutustumisen perusteella miellyttävältä. Neuköllniin saakka emme ehdi lainkaan, vaikka kaupunginosa onkin päässyt Time Outin kokoamalle maailman kiinnostavimpien kaupunginosien listalle.

berliini_prenzlauer_berg_02

Seuraavalla kerralla haluaisin majoittua jollekin suhteellisen keskeiselle alueelle, jossa riittäisi mielenkiintoista nähtävää jo pian ovesta ulos astumisen jälkeen. Mitte olisi tietysti varma valinta, mutta myös Prenzlauer Berg voisi olla houkutteleva vaihtoehto.

berliini_uusivuosi_01

Tyydymme katsomaan uudenvuoden ilotulitukset oman ikkunan takaa. Seuraamme samalla Brandenburgin portilla järjestettävää juhlakonserttia televisiosta ja toteamme ikinuoren Scorpionsin kelpaavan edelleen pääesiintyjäksi. Emme näe mitään suurta yksittäistä ilotulitusta, mutta rakettien kokonaismäärä tuntuu valtavalta. Berliinin taivas muuttuu tasaisesti paukkuvaksi valomereksi ja tihein välke jatkuu ainakin puolen tunnin ajan. Kadunvarret ovatkin seuraavana aamuna täynnä jos jonkinlaista roskaa. Berliinissä on tapana hylätä myös käytetyt joulukuuset katujen varsille.

berliini_unterdenlinden_01

Vuodenvaihde ei ole sään kannalta paras mahdollinen aika tutustua Berliiniin, mutta halusimme käyttää tähän väliin osuneen mahdollisuuden viipyä kaupungissa muutamaa päivää pidempään. Lämpötila on lopulta keskiarvoja korkeampi ja nousee parhaimmillaan jopa hieman yli viidentoista asteen. Enimmäkseen on kuitenkin viileämpää ja tuuli saa ilman tuntumaan mittarilukemia kylmemmältä.

berliini_kreuzberg_01

Berliiniin olisi hauska palata lämpimämpään ja ennen kaikkea valoisampaan aikaan. Vaikkei sadetta tullutkaan kuin parina päivänä, oli taivas useimmiten masentavan harmaa. Aurinko painuu tähän aikaan vuodesta mailleen jo neljältä, joten näemme monet paikat vasta pimeän laskeuduttua. Berliinissä ei ole panostettu kirkkaisiin katuvaloihin, vaan kaupunki näyttää iltaisin monin paikoin yllättävänkin hämyisältä. Valopilkkuina loistavat jouluvalot sekä erityisesti kaupungin monet joulumarkkinat.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_01

En ole koskaan aiemmin kokenut keskieurooppalaisia joulumarkkinoita, mutta tämä asia tulee nyt korjattua moneen kertaan. Muutamat Berliinin kymmenistä joulumarkkinoista pysyvät avoinna uudenvuodenpäivään saakka, eikä juhlatunnelman perusteella voisi lainkaan arvata tapaninpäivän menneen jo ohitse. Kojuissa kaupitellaan monenlaisia käsitöitä, ruokakioskien pannut höyryävät kuumina ja glühwein lämmittää meidänkin kurkkuamme.

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_01

Käymme neljillä eri markkinoilla, joista mielestäni parhaat löytyvät Bebelplatzilta. Kyseessä ovat oikeastaan Gendarmenmarktin markkinat, jotka on nyt remontin vuoksi siirretty viereiselle aukiolle. Nimellinen euron pääsymaksu ehkä karsii hieman ohikulkijoiden määrää ja nautimme hyvän aterian yhdessä katetuista ravintoloista. Pieniä ostoksiakin tulee tehtyä.

berliini_kudamm_01

Ostoksemme jäävät koko matkan aikana vähäisiksi, vaikka kiertelemmekin erityisesti lasten toiveesta jonkin verran myös ostosalueilla. Saksan hienoimmaksi kehutun tavaratalon KaDeWen muistan jo aiemmalta Berliinin-matkaltani. Bikini Berlin -ostoskeskus on puolestaan mielenkiintoinen tuttavuus, jonka 1950-luvun arkkitehtuuri ja tilojen avaruus miellyttävät silmää. Kävelemme lopulta Länsi-Berliinin maineikkaan ostoskadun Kurfürstendammin melkein päästä päähän ja ohitamme valtavan määrän merkkiliikkeiden näyteikkunoita.

berliini_ampelmann_01

Oma suosikkikauppani on Berliinin liikennevaloista tutulle sympaattiselle hahmolle omistettu Ampelmann. Alun perin Itä-Berliinin katukuvaa koristanut miekkonen on valloittanut suosionsa ansiosta myös monia entisen Länsi-Berliinin risteyksiä. Liikennevalokaverin teemaan tehtyjä tuotteita myyviä Ampelmann-kauppoja löytyy jo puolisen tusinaa ympäri kaupunkia. Valikoimaa riittää huppareista heijastimiin ja ensi jouluksi meilläkin leivotaan Ampelmannin muotoisia pipareita.

berliini_wilmadoner_doberimbrot

Berliini on monipuolinen ruokakaupunki, jonka ravintolatarjonnasta löytyy makuja eri puolilta maailmaa. Koska perinteinen saksalainen ruokakulttuuri ei herätä valtavaa innostusta, löydämme lautasiltamme esimerkiksi itämaista syötävää. Kahta berliiniläistä klassikkoa ei voi kuitenkaan jättää väliin. Kaupunkiin sankoin joukoin muuttaneet turkkilaiset toivat mukanaan döner kebapin, jota myyviä kioskeja löytyy Berliinistä nykyään tuhatkunta. Pitaleivän sisään kääräisty döner im brot on paikallisruokaa parhaimmillaan ja se maistuu ainakin sattumalta matkamme varrelle osuneessa Wilmadönerissä erinomaiselta. Täyttävä annos maksaa täällä kuusi euroa. 

berliini_thebigdog_currywurst_01

Toinen klassikko on tietenkin currywurst. Berliinissä toisen maailmansodan jälkeen kehitetty annos sisältää maustekastikkeen ja makkaran lisäksi useimmiten ranskalaisia perunoita. The Big Dog ei ole autenttisin paikka tämän herkun syömiseen, mutta perheystävällisessä pikaruokaravintolassa saa istua mukavasti sisätiloissa. Useimmat berliiniläiset hotkaisevat currywurstinsa seisaallaan jossakin kadunkulmassa ja on hauska huomata, että tämä herkku maistuu kaikille iästä, sosiaaliryhmästä tai sukupuolesta riippumatta. Klassikoksi voisi ehkä laskea myös berliininmunkin. Berliner Pfannkuchen ei yllätä, vaan maistuu suurin piirtein samalta kuin Suomessakin.

berliini_kreuzberg_02

Berliini on monestakin syystä vetovoimainen matkakohde, enkä ihmettele miksi niin moni palaa sinne kerta toisensa jälkeen. Berliini on useimpiin muihin suurkaupunkeihin verrattuna edullinen matkakohde, joka sijaitsee myös suhteellisen lähellä Suomea. Perillä riittää loputtomasti nähtävää ja julkinen liikenne kuljettaa tehokkaasti ympäri kaupunkia. Matkailija voi mieltymystensä mukaan keskittyä joko rosoisempiin tai kiiltävämpiin kaupunginosiin. Emme liikkuneet öiseen aikaan missään, mutta yleisesti ottaen kaupungista jäi hyvin turvallinen mielikuva.

berliini_oberbaumbrucke_01

Olen todella iloinen päästyäni tutustumaan Berliiniin lähes 35 vuoden tauon jälkeen. Reilussa viikossa ehtii saada kaupungista jonkinlaisen käsityksen, mutta päällimmäiseksi jää tunne, että tämä oli vasta pieni pintaraapaisu Berliinin tarjonnasta. Kotimatkan koittaessa ei silti tunnu samanlaista haikeutta kuin esimerkiksi syksyllä Sevillasta lähtiessä. Syynä tähän on tuskin pelkkä tammikuinen tihkusade. Uskon nimittäin löytäneeni kohteen, jonne pääsen vielä monta kertaa uudelleen.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
10 kommenttia

10 Comments

  1. Eila / Metkaamatkustelua

    12.1.2023 at 19:39

    Olipa monipuolinen juttu monipuolisesta kaupungista, jossa minäkin olen käynyt vain -80- ja 90-luvuilla edellisellä vuosisadalla. Kaupunki ansaitsisi käynnin myös 2020-luvulla.

    • Mika / Lähtöportti

      14.1.2023 at 11:30

      Kyllä varmasti ansaitsisi! Ainutlaatuinen ja kiehtova kaupunki, joka muuttuu edelleen koko ajan.

  2. Olikin hauska lukea Berliinistä. Itse en ole siellä (vielä) käynyt. Kaupunki kiinnostaa kyllä, ja oli yksi vaihtoehto, kun nyt viikonloppumatkaa varattiin. Päädyttiin kuitenkin Krakovaan. Berliini kuulostaa tosiaan monipuoliselta kaupungilta. Mielenkiintoinen fakta muuten, että Berliini on Unionin suurin kaupunki. Olisin ajatellut sekä Pariisin että Rooman olevan suurempia. Olisi hauskaa päästä viettämään uutta vuotta jossain Keski- tai Etelä-Euroopan kaupungissa ja toki näiden kaupunkin joulumarkkinoihinkin olisi mukavaa tutustua.

    • Mika / Lähtöportti

      14.1.2023 at 11:59

      Krakovakin on hyvä matkakohde ja tosi mielenkiintoinen kaupunki, Berliiniin ehkä sitten seuraavalla kaupunkilomalla? Berliinistä tuli tosiaan brexitin myötä EU:n suurin kaupunki. Itsellenikin oli pieni yllätys, että 3,6 miljoonan asukkaan Berliini on aika selvästikin suurempi kuin Pariisi tai Rooma ja myös Madrid kiilaa noiden kahden edelle. Joulumarkkinat olivat mukava kokemus, en ole sellaisista oikein etukäteen innostunut, mutta Berliinin markkinoilla viihdyin kyllä oikein mainiosti.

  3. Aila ja Juha

    13.1.2023 at 21:51

    Berliini on tosiaan monipuolinen kaupunki. Olet kyllä nähnyt viikossa todella paljon ja olennaisia asioita. Me olemme juuri niitä, jotka palaavat Berliiniin kerta toisensa jälkeen. Ensimmäisen kerran kävimme silloin, kun Berliinin muuri oli juuri murtunut ja Itä- ja Länsi-Berliini olivat vielä aikalailla erilaiset, vaikka niiden välillä pääsi kyllä kulkemaan. Melkeinpä paras käyntimme oli lähes kolmen viikon kodinvaihtoloma, jolloin kumppaniemme polkupyörilläkin kuljimme paljon puistoissa ja Spreejoen varsia klassisempien nähtävyyksien lisäksi. Asuimme Charlottenburgin linnan lähellä, joten sekin tuli tutuksi. Silloin ehdimme kyllä tehdä sieltä retkiäkin, joista parhaat Potsdamiin, Spreewaldiin ja Oranienburgiin. Museoista nuo sodanaikaset olivat kiinnostavia, mutta aivan erityisesti tykkäsimme DDR-museosta ja Jüdisches Museumista, joka kuvasi juutalaisten historiaa paljon laajemmin kuin holokaustin ajalta. Oli tosi antoisa. Ja tuo Panoramapunkt on todellakin hyvä näköalapaikka. Parempi kuin se TV-torni. Kolme kertaa olemme käyneet Berliinissä myös valofestivaaliviikolla, viimeksi viime syksynä. Siellä on todella paljon aivan fantastisen loistavaa nähtävää (käy lukemassa blogistani, jos kiinnostaa). Eli seuraavaa kertaa odotellaan, niin kuin sinäkin.

    • Mika / Lähtöportti

      14.1.2023 at 12:08

      Berliinistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. On ollut varmasti mielenkiintoista seurata kaupungin muutoksia, kun olette käyneet siellä monta kertaa viime vuosikymmenien aikana. Kuulostaa myös hyvältä, että teillä on ollut aikaa tutustua kaupunkiin tavallisia turistireittejä laajemmin. Retkikohteista ainakin Potsdamissa haluaisin itsekin päästä käymään. Juutalainen museo kuulostaa erityisen hyvältä vinkiltä, sillä haluaisin ymmärtää paremmin mistä kaikesta juutalaisuudessa on kysymys. Täytyypä käydä lukemassa juttusi valofestivaaleista, kunhan rauhassa ehdin.

  4. Aila ja Juha

    13.1.2023 at 22:17

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Kuten Aila tuossa kertoi, olemme monesti Berliinissä käyneet. Se on yksi meidän mielikaupungeistamme Euroopassa. Valofestivaalit ovat olleet upeita, mutta erityisesti mieleeni ovat jääneet sujuvat joukkoliikenneyhteydet, niin bussit kuin metrokin. Vaikka liikumme matkoillamme omalla autolla, monissa suurkaupungeissa on helpompi liikkua julkisilla.
    Juha

    • Mika / Lähtöportti

      14.1.2023 at 12:18

      Kiitos palautteesta! Ymmärrän hyvin, miksi te ja monet muut palaatte Berliiniin aina uudelleen. Myös joukkoliikenneyhteydet ovat tosiaan erinomaiset ja helpottavat kovasti laajaan kaupunkiin tutustumista. Metroissa, busseissa ja paikallisjunissa kulkeminen on minusta mukavaa myös siksi, että nekin tutustuttavat omalla tavallaan kaupungin tunnelmaan ja jokapäiväiseen elämään.

  5. Jenni | Boardingtime

    18.1.2023 at 19:43

    Oi Berliini! Ikuinen lämpö rinnassa tätä kaupunkia kohtaan, asuin tuolla päälle parikymppisenä puolitoista vuotta, ja se oli hienoa aikaa se. Mitte ja Itä-Berliini, missä asuimme Brünnenstrassella vanhan jugentalon sisäpihalla, oli vielä ihanan villiä ja vapaata ja boheemia aluetta, eri tavalla kuin nykyään. Aina jossakin tapahtui jotakin, ja kaikki oli jotenkin tosi ”boho chic”. 😁

    Olen palannut tuon jälkeen Betliiniin muutaman kerran, mutta tarkoituksella juurikin keväällä ja kesällä. Silloin kaupunki todella herää eloon, kuten sanoit talvella Betliini saattaa näyttäytyä harmaana ja kylmänä suurkaupunkia, mitä se ei kyllä oikeasti ole.

    • Mika / Lähtöportti

      20.1.2023 at 17:44

      Ai sä olet asunut Berliinissäkin! Voin kuvitella että tunnelma varsinkin tuolla puolella kaupunkia on ollut siihen aikaan tosi kiva. Nautin kyllä harmaastakin Berliinistä, mutta ehdottomasti haluan kokea tämän kaupungin myös lämpimämpään ja valoisampaan vuodenaikaan 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saksa

Joulumarkkinatunnelmaa Berliinissä

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viime vuodenvaihteessa Berliinissä, jonka joulumarkkinat olivat hyvässä vauhdissa vielä tapaninpäivän jälkeenkin. Tässä katsaus neljiltä käymiltämme markkinoilta sekä pari poimintaa Berliinin muista joulumarkkinoista.
 

Matkat Keski-Euroopan joulutoreille ovat suosittuja ja monelle suomalaiselle jo suoranainen perinne. Itse en ole tällaisista reissuista koskaan haaveillut, mutta kun vajaan vuoden takaisella Berliinin-matkalla päädyimme muun ohjelman ohessa myös joulutoreille, tempaisi iloinen markkinatunnelma mukaansa minutkin. Joulukoristeet, värivalot, hyväntuuliset ihmiset ja monenlaiset herkut saivat jopa unohtamaan, että joulunpyhät olivat matkamme aikana jo takana päin. Osa Berliinin joulumarkkinoista suljetaan jo ennen joulua, mutta tarjontaa riittää vielä uuteenvuoteen tai jopa loppiaiseen saakka.


berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_01

GENDARMENMARKTIN JOULUMARKKINAT (BEBELPLATZ)

Aloitamme Gendarmenmarktin joulumarkkinoilta, jotka jäävätkin neljästä käymästämme tapahtumasta omaksi suosikikseni. Nämä myös nimellä WeihnachtsZauber tunnetut markkinat on järjestetty perinteisesti Gendarmenmarktilla, mutta aukion remontti on siirtänyt tapahtuman vuosiksi 2022–24 evakkoon viereiselle Bebelplatzille. 

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_06


Lähes kaikille joulumarkkinoille pääsee ilmaiseksi, mutta tänne on käydessämme aikuisilta euron pääsymaksu. Hinta on nähtävästi tuplaantunut kahteen euroon vuodeksi 2023. Pieni pääsymaksu on mielestäni vain hyvä asia, sillä se karsii markkina-alueelta satunnaisia ohikulkijoita ja pitää kävijämäärän edes jossakin määrin siedettävänä. Kyseessä ovat joka tapauksessa yhdet Berliinin suosituimmista joulumarkkinoista.

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_02


Saavumme paikalle nälkäisinä ja ilahdumme, kun aukiolla on myös lämmitetyissä sisätiloissa toimivia ravintoloita. Valitsemamme Kasermandl-ravintolan puupenkeille on levitetty pehmeitä ja sopivasti lämmittäviä taljoja. Syömme kodikkaassa ympäristössä herkulliset flammkuchenit, jotka muistuttavat ohutpohjaista pizzaa. Tukevan aterian voimalla jaksaakin taas nauttia markkinahumusta. 

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_03


Bebelplatzin markkinat ovat monine myyntikojuineen ja koristevaloineen yllättävänkin hienot. Ihmiset tuntuvat olevan hyvällä tuulella ja viihtyvät pienen purtavan sekä juomien äärellä. Mekin totta kai maistamme glühweinia eli hehkuviiniä, joka lämmittää oloa viilenevässä illassa. Lapsille on tarjolla esimerkiksi kaakaota. Osa ympäröivistä rakennuksista on valaistu kauniisti ja ilmassa on joulun taikaa, vaikkei missään näykään lunta.

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_04


Myyntikojujen tarjonta on laadukasta ja mieleen jäävät esimerkiksi upeat joulukoristeet. Tarjolla on runsaasti käsityönä tehtyä lahjatavaraa sekä käyttöesineitä. Markkinoilla on ulkokojujen lisäksi myös eräänlainen pieni kauppahalli, jonka käytävillä voi kuljeskella sadekuurosta välittämättä. Puitteet, ruoka- ja tuotetarjonta sekä tunnelma tekevät Gendarmenmarktin markkinoista tapahtuman, jota ei kannata jättää Berliinin joulutorimatkalla väliin.

Weihnachtsmarkt am Gendarmenmarkt (Bebelplatz)
Tänä vuonna avoinna 27.11.–31.12.2023
Katso sijainti kartalta


berliini_joulumarkkinat_rathaus_05

ROTES RATHAUSIN JOULUMARKKINAT

Lähdemme Bebelplatzilta kohti Spree-jokea ja löydämme virran toiselta puolelta toiset erittäin suositut joulumarkkinat. Punaisen raatihuoneen eli Rotes Rathausin markkinat ovat ilmaiset, mikä varmasti näkyy kävijämäärässä. Nämä myös nimellä Berliner Weihnachtszeit tunnetut markkinat näyttävät kokonsa puolesta edellisiä suuremmilta ja tunnelma on ainakin oman käyntimme aikaan kuin täyteen ahdetussa huvipuistossa.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_04


Gendarmenmarktin joulumarkkinat olivat varsin elegantit, eikä siellä ollut huvipuistolaitteita. Rotes Rathausin markkinoilta löytyy suuri värivaloin koristeltu maailmanpyörä sekä monenlaisia karuselleja. Neptunbrunnen-suihkulähteen ympärille on jäädytetty suosittu luistinrata. Luistimia saisi vuokrata muutamalla eurolla.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_02


Vanha punertava raatihuone korkeine torneineen näyttää markkinoiden taustalla hienolta. Tapahtumapaikka sijaitsee Berliinin televisiotornin juurella ja vain kivenheiton päässä keskeiseltä Alexanderplatzilta, joten ihmispaljoutta ei voi pitää yllätyksenä.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_03


Näilläkin markkinoilla riittää monenlaisia myyntikojuja ja myös syötävää on tarjolla laidasta laitaan. Ihmisvilinässä on hauska kuljeskella haistellen piparkakkujen jouluista tuoksua, joka sekoittuu grilleistä nouseviin aromikkaisiin höyryihin. Saksalaisen joulutorin tarjontaan kuuluu esimerkiksi suolaisia ja makeita leivonnaisia, erilaisia lämpimiä perinneruokia, paahdettuja manteleita ja kastanjoita sekä tietenkin monenlaista makkaraa. Kojuja on paljon, mutta emme näe samanlaisia sisätiloihin pystytettyjä ravintoloita kuin Bebelplatzilla.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_01


Saavumme näille markkinoille jo hieman väsyneinä, joten kokemuksemme Rotes Rathausin joulumarkkinoista olisi saattanut olla toisenlaisessa tilanteessa innostuneempi. Tämäkin joulumarkkinakylä on joka tapauksessa mielenkiintoinen kokemus ja käymisen arvoinen paikka. Mieleen jää tungoksen lisäksi myös vaijerin varassa kulkeva joulupukin lentävä reki.
 
Weihnachtsmarkt am Roten Rathaus
Tänä vuonna avoinna 27.11.2023–7.1.2024
Katso sijainti kartalta


berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_03

BREITSCHEIDPLATZIN JOULUMARKKINAT

Breitscheidplatzin joulumarkkinat sijaitsevat Länsi-Berliinin vilkkaimmalla ostosalueella ja ne tunnetaan viereisen kirkon mukaan myös Gedächtniskirchen joulumarkkinoina. Jotta nimiasia ei olisi liian yksiselitteinen, toivottavat värivalot iloisesti tervetulleeksi City-Weihnachtsmarktille. Tälle matkapäivällemme ei osu muita joulumarkkinoita, joten kiertelemme Breitscheidplatzilla melko pitkään. 

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_02


Tämäkin on melko suuri tapahtuma, mutta sijainti ostoskeskusten kainalossa ei tarjoa samanlaista vanhan ajan tunnelmaa kuin joillakin muilla markkinoilla. Toisaalta samalla saa nauttia myös Gedächtniskirchen eli Keisari Vilhelmin muistokirkon ohitse kulkevan Kurfürstendammin jouluvaloista. Kurfürstendamm on Berliinin merkittävin ostoskatu, joka on tähän aikaan vuodesta koristeltu hyvinkin näyttävästi.

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_05


Hehkuviini eli glühwein kuuluu olennaisena osana saksalaiseen joulutorikokemukseen. Kuuma juoma lämmittää pimeänä talvi-iltana sekä mieltä että kehoa. Viiniin sekoitetut mausteet täydentävät jouluisen makukokemuksen. Tarjolla on perinteisen punaviinipohjaisen glühweinin lisäksi myös valkoista hehkuviiniä sekä runsaasti muita juomavaihtoehtoja.

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_01


Glühwein tarjoillaan kaikilla tärkeimmillä markkinoilla tapahtuman omista nimikkomukeista, jotka voivat olla posliinia, lasia tai keramiikkaa. Mukista maksetaan ensimmäisen ostoksen yhteydessä muutaman euron pantti, jonka saa tietenkin mukia palauttaessa takaisin. Toinen hyvä ja täysin sallittu vaihtoehto on säilyttää muki edullisena matkamuistona. Mekin valitsimme pari kauneinta mukia mukaamme, jotta voimme tulevina jouluina maistella glögiä Berliinin-matkaa muistellen.

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_04


Breitscheidplatzilla koettiin vuonna 2016 järkyttävä terrori-isku, kun ihmisjoukkoon ajettu rekka-auto tappoi kaksitoista joulumarkkinavierasta. Uhrien nimet on kirjoitettu Gedächtniskirchen portaille, joilla riittää edelleen runsaasti kukkia ja kynttilöitä. Muistomerkkiin kuuluu myös maassa kulkeva kullattu juova. Joulumarkkinoiden turvallisuustoimia on terrori-iskun jälkeen kiristetty ja useita tapahtumia reunustavat järeät ajoesteet. Markkinoilla kiertelee vartijoita, mutta sisään tuleville vieraille ei tehdä turvatarkastuksia.
 
Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche

Tänä vuonna avoinna 27.11.2023–7.1.2024
Katso sijainti kartalta


berliini_joulumarkkinat_potsdamer_02

POTSDAMER PLATZIN JOULUMARKKINAT JA TALVIMAAILMA

Vierailemme uudenvuodenpäivänä Potsdamer Platzilla, joka sijaitsee kaupungin kenties parhaan näköalapaikan Panoramapunktin juurella. Moni on varmasti juhlinut myöhään edellisenä yönä ja vaikka oma olo onkin pirteä, tuntuvat viimeistä päiväänsä avoinna olevat markkinat jo tässä vaiheessa väsähtäneiltä. Toisaalta emme nyt näe kokonaisia Potsdamer Platzin joulumarkkinoita, koska suurin osa tapatumasta laitetaan pakettiin jo tapaninpäivänä. Markkina-alue levittäytyy parhaan sesongin aikaan myös aukion ympäristöön.

berliini_joulumarkkinat_potsdamer_01


Avoinna on käydessämme enää Potsdamer Platzin Winterwelt eli talvimaailma, jonka ehdoton vetonaula on 70 metriä pitkä liukumäki. Se näyttääkin oikein hauskalta ja vauhdikkaalta elämykseltä. Renkailla laskettavan pulkkamäen huipulta näkee kuulemma Brandenburgin portille saakka. Joinain vuosina tänne on jäädytetty luistinratakin. Talvimaailmaan kuuluu toki myös jonkin verran kojuja, joista löytyy muun muassa matkamuistoja ja lämmintä syötävää. Juomme vielä yhdet mukilliset glühweinia ja toteamme oman joulumarkkinakautemme päättyneeksi.
 
Weihnachtsmarkt und Winterwelt am Potsdamer Platz
Tänä vuonna avoinna 27.11.–26.12.2023 (joulumarkkinat), 28.10.2023–1.1.2024 (Winterwelt)
Katso sijainti kartalta  


berliini_joulumarkkinat_lucia

BERLIININ MUUT JOULUMARKKINAT

Berliinissä järjestetään useita kymmeniä erilaisia joulumarkkinoita, joten tarjontaa riittää innokkaimmallekin jouluihmiselle. Oma matkamme ajoittui siis tapaninpäivän jälkeen, jolloin osa markkinoista oli jo suljettu ja tarjontaa oli vähemmän kuin ennen joulua. Valitsin Berliinin laajasta valikoimasta alle neljät joulumarkkinat, jotka vaikuttavat mielestäni erityisen houkuttelevilta.

KULTURBRAUEREIN LUCIA-JOULUMARKKINAT herättävät mielenkiinnon jo siksi, että paikalla on perinteisesti myös suomalainen glögikoju. Tapahtumassa on muutenkin vahvasti pohjoismainen tunnelma niin ruoan, juomien kuin myytävien tuotteidenkin osalta. Emme ehtineet paikalle joulumarkkinoiden aikaan, mutta vierailimme Kulturbrauerein DDR-museossa ja totesimme vanhojen panimorakennusten tiiliseinäiset sisäpihat oikein miellyttäväksi ympäristöksi. Tapahtumapaikka näkyy yllä olevassa kuvassa.
 
Lucia Weihnachtsmarkt in der Kulturbrauerei

Tänä vuonna avoinna 27.11.–22.12.2023
Katso sijainti kartalta



CHARLOTTENBURGIN PALATSIN JOULUMARKKINAT
tarjoavat mahdollisuuden nauttia romanttisesta tunnelmasta Preussin kuninkaiden entisen hovilinnan pihamaalla. Tänne voisi tulla nauttimaan perinteisiä jouluherkkuja ruokatelttojen lämmössä sekä tekemään laadukkaita ostoksia. Vierailimme matkallamme majesteettisessa palatsissa, mutta markkinat eivät viime vuonna olleet enää joulun jälkeen avoinna. Nyt aukioloaikaa on jatkettu uudenvuodenaattoon saakka.

Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg
Tänä vuonna avoinna 27.11.–31.12.2023
Katso sijainti kartalta



ALEXANDERPLATZIN JOULUMARKKINAT
järjestetään Berliinin kenties kuuluisimmalla aukiolla. Vilkkaalla paikalla riittää taatusti ihmisiä tutkimaan tarjolla olevia käsitöitä ja joulukoristeita sekä maistelemaan monenlaisia herkkuja. Olettaisin Alexanderplatzin markkinoilla riittävän runsaasti sekä hässäkkää että ihmeteltävää. Tapahtumapaikka sijaitsee lähellä edellä mainittuja Rotes Rathausin joulumarkkinoita.

Weihnachtsmarkt am Alexanderplatz
Tänä vuonna avoinna 27.11.–26.12.2023
Katso sijainti kartalta



SPANDAUN JOULUMARKKINAT
ovat saaneet kansainvälisen maineen, sillä tarjolla on runsaasti sekä lahjatavaraa että syötävää eri puolilta maailmaa. Spandaun vanhakaupunki sijaitsee Berliinin läntisimmällä laidalla hieman syrjässä keskustasta, mutta paikallisjunat vievät sujuvasti perille.

Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt

Tänä vuonna avoinna 27.11.–23.12.2023
Katso sijainti kartalta


Oletko käynyt Berliinin joulumarkkinoilla? Mitkä olivat suosikkisi? Markkinatarjontaan voi tutustua laajemmin vaikkapa berlin.de-sivustolla.

Jatka lukemista

Saksa

Kiehtova Kulturbrauerein DDR-museo Berliinissä

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Berliinissä ei voi välttyä kaupungin kahtiajakoon liittyvältä historialta. Kävimme viime vuodenvaihteen matkallamme ilmaisessa Kulturbrauerein museossa, jonka pysyvä näyttely kertoo mukaansatempaavalla tavalla jokapäiväisestä elämästä Itä-Saksassa.

Kulturbrauerei on miellyttävällä Prenzlauer Bergin alueella sijaitseva kulttuurikeskus, jossa on monenlaista toimintaa elokuvateatterista, ravintoloista sekä yökerhoista lähtien. Entisen olutpanimon tiilirakennukset ja sisäpihat tarjoavat tunnelmallisen tapahtumaympäristön esimerkiksi sunnuntaisin järjestettävälle katuruokatapahtumalle sekä suosituille joulumarkkinoille. Me saavumme paikalle siksi, että Kulturbrauerein museon pysyvä näyttely käsittelee elämää Itä-Saksassa.

kulturbrauerei_01


Kulturbrauerein museo on ilmainen nähtävyys, jonka aulassa meidät otetaan lämpimästi vastaan. Saavumme paikalle joulukuun lopussa arkipäivänä, eikä muita vierailijoita ole kuin muutamia. Tätä museota ei pidä sekoittaa Spree-joen rannalla sijaitsevaan kuuluisampaan DDR-museoon, jolla ei ole aihetta lukuun ottamatta mitään tekemistä Kulturbrauerein museon kanssa. Myös tuo toinen museo olisi varmasti kuulunut ohjelmaamme, ellei se olisi ollut matkamme aikaan vesivahingon vuoksi suljettu. Nyt tuokin museo on jälleen normaalisti toiminnassa.

kulturbrauerei_12


Kylmän sodan aika on itseäni kovasti kiinnostava historiallinen ajanjakso. En kaipaa rautaesirippua tai kommunismia, mutta toivon että tällaiset museot opettaisivat uusia sukupolvia niin, ettei vastaavaa pääsisi enää tapahtumaan. Itä-Saksa oli köyhä maa, jonka kansalaiset eivät päässeet nauttimaan leveästä elämästä. Lisäksi heiltä puuttui se tärkein eli vapaus.

kulturbrauerei_10


Kulturbrauerein museo ruokkii omalla tavallaan ostalgiaa eli romantisoitua kaipuuta Itä-Saksaan. Berliinin muurin murtumisen jälkeinen siirtyminen kommunismista läntiseen yhteiskuntaan ei ollut kaikille itäsaksalaisille helppoa. Pettymykset saivat osan ihmisistä kaipaamaan mennyttä tavalla tai toisella, jos ei suoraan diktatuurivaltiota, niin vaikkapa siellä vietettyä nuoruuttaan. Ostalgiasta on tullut myyvä aihe sekä Saksassa että joissakin muissakin entisissä itäblokin maissa. 

kulturbrauerei_09


DDR herättää itsessäni suoranaisen ostalgian sijasta nostalgiaa, koska se yhdistyy 80-luvulla elämääni lapsuuteen. Jaettu Saksa tuli tutuksi television uutiskuvista sekä urheilukilpailuista. Ehdin itsekin vierailla Berliinissä reilu vuosi ennen syksyllä 1989 tapahtunutta muurin murtumista, mutta olen ymmärtänyt tapahtumien kulun kunnolla vasta paljon myöhemmin.

kulturbrauerei_16


Voittajavaltiot miehittivät toisen maailmansodan jälkeen Saksan, joka jaettiin Yhdysvaltojen, Ranskan, Britannian ja Neuvostoliiton hallinnoimiin vyöhykkeisiin. Länsimaat eivät juurikaan puuttuneet tavallisten saksalaisten elämään, mutta Neuvostoliiton hallitsemasta alueesta muodostui DDR eli Itä-Saksa, jonka asukkaat käytännöllisesti katsoen kaapattiin uuden kommunistisen valtion kansalaisiksi. Jako näkyi räikeimmin Berliinissä, jossa konkreettinen muuri erotti lännen ja idän toisistaan. Idästä pakeneminen oli muurin rakentamisen jälkeen hengenvaarallista, mutta länsisaksalaiset pyrkivät auttamaan itään jääneitä sukulaisia ja ystäviä monin tavoin.

kulturbrauerei_15


Näyttelyn ensimmäinen puolisko käsittelee lähinnä työelämää, emmekä koe sitä erityisen mielenkiintoiseksi. Istahdan kuitenkin itäsaksalaisen työpöydän ääreen miettimään, millaista elämä tuossa omituisessa valtiossa onkaan voinut olla. Minulta menee hetki ymmärtäessä, että näyttelyhuoneiden tuoleilla hiljaa arkivaatteissa istuvat henkilöt ovat kiireettömien näyttelyvieraiden sijasta henkilökuntaa. Kyseessä taitaa olla vain oma vilkas mielikuvitukseni, mutta ajatuksissani he tarkkailevat museovieraita aivan kuin tiedustelupoliisi Stasin agentit aikoinaan.   

kulturbrauerei_14


Näyttelyn toinen osa on aivan erinomainen, sillä se keskittyy kotiin, ruokakauppoihin, vapaa-aikaan sekä muihin helposti samaistuttaviin aiheisiin. Esillä on kiinnostavia esineitä sekä monia aikalaistarinoita, joihin voi tutustua pienten videonäyttöjen kautta. Pidän kovasti siitä, että museo esittelee Itä-Saksaa tavallisten ihmisten näkökulmasta. Tarinoihin on helppo samaistua ja kuvitella itsensä vastaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi kaupan kassalla työskentelevä henkilö kertoo videolla arjestaan ja siitä, millaisia erityispiirteitä Itä-Saksassa elämiseen liittyy.

kulturbrauerei_13


On kiinnostavaa tutkia museon elintarvikeosaston tuotetarjontaa. Jauhoja, riisiä ja suolakurkkuja löytyy, mutta hyllyt eivät pursua vaihtoehtoja. Monesta tavallisestakin ruokatarvikkeesta on ollut puutetta, tuoreet vihannekset tai hedelmät ovat olleet luksusta ja jos markettiin saapui jotain odotettua, kertyi oven taakse usein pitkä jono. 

kulturbrauerei_07


Muuri erotti ystäviä ja perheenjäseniä julmasti toisistaan, joten oli selvää että lännestä yritettiin auttaa köyhään itään jääneitä sukulaisia eri tavoin. Paketteja lähetettiin erityisesti jouluna, pääsiäisenä ja syntymäpäivinä siitäkin huolimatta, että tulli saattoi tehdä takavarikoita oman mielensä mukaan. Rahan tai sanomalehtien lähettäminen oli ehdottomasti kielletty, mutta vapaudelta tuoksuvat elintarvikkeet, käyttöesineet ja lahjat otettiin idässä kiitollisina vastaan.

kulturbrauerei_02


Osa museoesineistä hieman huvittaa, sillä ne tuntuvat kovin alkeellisilta. Toisaalta monet tavarat tuovat myös mieleeni lapsuuteni Suomen. On hyvä muistaa, etteivät 70- ja 80-lukujen vaatteet, kodinkoneet tai televisiot näyttäneet nykyisen kaltaisilta lännessäkään. Lännenkin tuotteista saisi varmasti koottua hyvän näyttelyn, vaikka sen henki olisikin ostalgian puuttuessa hieman erilainen.

kulturbrauerei_03


Museoon on sisustettu muutama huone, jotka kertovat elämästä itäsaksalaisissa kodeissa. Kalusteet eivät lopulta eroa valtavasti siitä mitä muistan lapsuuteni suomalaisissa olohuoneissa nähneeni, mutta itse rakennukset ovat olleet erilaisia. Itä-Saksan rahat hupenivat ajan kuluessa ja remontit jäivät tekemättä. Vielä 1980-luvullakin oli tavallista, ettei kerrostaloasunnoissa ollut omia vessoja. 

kulturbrauerei_08


Museon varsinainen katseenvangitsija on kirkkaanvihreä Trabant, jollaisen saaminen ei ollut Itä-Saksassa aivan yksinkertaista. Ostaja joutui odottamaan auton saamista jopa kymmenen vuoden ajan ja toki kasaan piti saada myös vino pino itämarkkoja. Trabant sopi matkailukäyttöön erityisen hyvin, jos sen katolle sai hankittua lisävarusteeksi teltan. Mietimme, kuinka olisimme Itä-Saksan kansalaisina tehneet tällaisella autolla koko perheen kesälomamatkoja Itämeren hiekkarannoille ja hyvällä tuurilla jopa Puolaan tai Tšekkoslovakiaan saakka.

kulturbrauerei_04


Lapset tekevät mielestäni loistavan huomion, kun keksivät verrata Itä-Saksassa elämistä tuoreeseen koronapandemiaan. Vaikka vallitseva tilanne harmittaisikin, sopeutuu ihminen yleensä elämään sen mukaan, mitä saatavilla on. Lopulta valtion taloudelliset ongelmat, petetyt lupaukset ja ihmisten vapauden kaipuu johtivat DDR:n järjestelmän hajoamiseen ja Saksan yhdistymiseen vuonna 1990.

kulturbrauerei_06


Vietämme museossa tunnin, minkä jälkeen ainakin lounasta kaipaavat lapset ovat nähneet riittävästi. Itse olisin voinut viipyä vielä kauemminkin ja perehtyä useamman ihmisen tarinoihin, mutta toisaalta ehdimme kyllä saada museosta erinomaisen käsityksen näinkin. Museossa on pysyvän päänäyttelyn lisäksi myös vaihtuva pienempi näyttely, joka jää meiltä tällä kerralla väliin.

kulturbrauerei_11

Kulturbrauerein DDR-museo on lämminhenkinen paikka, jossa tunnemme itsemme hyvin tervetulleiksi. Museo antaa kattavan käsityksen tavallisen itäsaksalaisen elämästä ja kertoo siitä, millaista esimerkiksi asuminen, työnteko, ostosten tekeminen tai vapaa-ajan vietto on ollut. Kulturbrauerein museo on mielestäni erinomainen lisä Berliinin-matkan ohjelmaan ja kun sisäänpääsykin on ilmainen, kannattaa paikalla ehdottomasti poiketa.

Sain vinkin Kulturbrauereista ja sen museosta Unelmatrippi-blogista. Lisätietoa ja esimerkiksi aukioloajat löytyvät museon omilta nettisivuilta.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja