Seuraa somessa

Yhdysvallat

Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle

Julkaistu

-

Kalifornian upean rannikkotien Highway 1:n varrella riittää runsaasti nähtävää. Yksi mieleenpainuvimmista kohteista on William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle, joka sykähdyttää kauneudellaan, puutarhoillaan ja maisemillaan.

Hearst Castle kohoaa San Simeonin alueella Highway 1 -rannikkotien varrella, suurin piirtein Los Angelesin ja San Franciscon välisen matkamme puolivälissä. Majoitumme kahdeksi yöksi Hearst Castlen liepeillä sijaitsevaan Cambriaan pikkukaupunkiin, josta ajaa linnan vierailukeskukseen vartissa. Jätämme auton suurelle parkkipaikalle ja käymme lunastamassa varaamamme pääsyliput palvelutiskiltä. Kyseessä on suosittu turistikohde, joten liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen Hearst Castlen nettisivuilta

hearstcastle_24


Linnaan tai oikeammin kartanoon tutustuminen on mahdollista ainoastaan opastetuilla kierroksilla, joita löytyy muutamia erilaisia. Oma valintamme on ensikertalaisille sopiva Grand Rooms Tour, jonka varrella nähdään Hearst Castlen päänähtävyydet. Kierros alkaa bussikuljetuksella, joka vie meidät vierailukeskuksesta ylös korkean kukkulan laella odottavalle kartanolle. Matkaan kuluu noin vartti ja sen aikana voi kuunnella nauhoitettua selostusta Hearst Castlen historiasta.

hearstcastle_19


Bussipysäkillä odottelee ammattitaitoinen opas, jolla riittää tarinoita koko vajaan puolentoista tunnin mittaisen kiertokävelyn ajaksi. Mukana seuraa myös toinen henkilökunnan jäsen, joka huolehtii turistiryhmän kasassa pysymisestä. Jättäytyisin välillä mielelläni valokuvaamaan hieman muiden jälkeen, mutta se ei ole täällä mahdollista. Puutarhoihin on kuulemma saanut tutustua omatoimisesti joskus aiempina vuosina.

hearstcastle_27


Kierros alkaa kauniista portaikosta, jota pitkin lähdetään kiipeämään puutarhaan. Kuulemme retken aikana paljon tarinoita kartanon rakennuttajasta William Randolph Hearstista, johon kaikki näkemämme henkilöityy. William Randolph syntyi vuonna 1863 varakkaan perheen ainoaksi lapseksi. Hänen isänsä George Hearst oli rikastunut Kalifornian kultaryntäyksessä ja menestyi niin liike-elämässä kuin politiikassakin.

hearstcastle_26


William Randolph pääsi jo nuorena johtamaan isänsä omistamaa sanomalehteä, jota lähti kehittämään rohkealla otteella. William Randolph Hearst kuuluu sensaatiolehdistön tärkeimpiin kehittäjiin ja onnistui luomaan populistisella tyylillään kokonaisen mediaimperiumin, johon kuului useampia kymmeniä lehtiä. Tunnetuimmista painotuotteista esimerkiksi Cosmopolitan on Hearst-yhtiöiden omistuksessa edelleen.

hearstcastle_25


William Randolph Hearst kerrytti itselleen valtavan omaisuuden mediabisneksessä, johon kuului sanoma- ja aikakauslehtien lisäksi myös radiokanavia sekä elokuvatuotantoa. Niitäkin tärkeämpi intohimon kohde oli kuitenkin Hearst Castlen rakentaminen sekä taiteen keräileminen, jotka olivatkin melkoisen kalliita harrastuksia. Oppaamme pysähtyy esitelmöimään pienelle aukiolle, jonka laidalta nousee portaikko yhteen tilan kolmesta vierastalosta. Casa del Sol on näyttävä ilmestys, joka kelpaisi helposti monen kartanon päärakennukseksikin.

hearstcastle_22


Aukion toiselta laidalta voi ihailla maisemaa kukkulan juurelle ja Tyynelle valtamerelle saakka. Sää on kirkastunut juuri sopivasti ja aurinko lämmittää mukavasti kevyen tuulen heiluttaessa puiden lehtiä. Kuulemme näkymistä nauttiessamme, kuinka William Randolph Hearst haaveili vuosien ajan loma-asunnon rakentamisesta isänsä hankkimalle karjatilalle San Simeoniin. Hearstilla oli täältä rakkaita lapsuusmuistoja ja hän kutsui paikkaa espanjankielisellä nimellä La Cuesta Encantada, Lumottu kukkula.

hearstcastle_01


Rakennusprojekti käynnistyi pian sen jälkeen, kun William Randolph Hearst peri tilan vuonna 1919 kuolleelta Phoebe-äidiltään. Suunnittelutyöhön palkattiin Julia Morgan, joka oli jo aiemmin työskennellyt Hearstien palveluksessa. Morgan kuuluu naisarkkitehtien uranuurtajiin, sillä hän oli ensimmäinen Kaliforniassa arkkitehtina työskennellyt nainen.

hearstcastle_21


Hearstin elämässä riitti muitakin tärkeitä naisia. Pohatta meni nelikymppisenä naimisiin itseään puolta nuoremman Millicent Willsonin kanssa. Pari sai viisi lasta, mutta avioliitto ajautui reilun kymmenen vuoden jälkeen karille Hearstin ihastuttua hädin tuskin täysi-ikäiseen näyttelijättäreen Marion Daviesiin. Daviesin näyttelijänurasta tuli Hearstille jonkinlainen pakkomielle, mutta puolison elokuvien ylenpalttisesta mainostamisesta Hearstin eri medioissa saattoi lopulta olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Hearstista ja alkoholismia vastaan kamppailleesta Daviesista tuli joka tapauksessa pari, joka pysyi yhdessä Hearstin kuolemaan saakka.

hearstcastle_20


Lumotun kukkulan kuvatuin paikka lienee Neptunuksen uima-allas, jota reunustaa antiikin temppelin julkisivu. Uima-altaan näyttävään ulkoasuun on haettu vaikutteita niin kreikkalaisesta kuin roomalaisestakin arkkitehtuurista. 

hearstcastle_13


Nousemme portaita pitkin ylemmäs ja näemme ohimennen taas yhden vierastalon, Casa del Monten. Hearst nautti ylellisten juhlien järjestämisestä ja viikonlopunviettoon saapui kuuluisia vieraita varsinkin Hollywoodin suunnalta. Charlie Chaplin, Greta Garbo, Joan Crawford, Clark Gable, Buster Keaton ja monet muut muistetaan valkokankaalta, mutta kävipä täällä myös poliitikkoja Sir Winston Churchillista lähtien. Vieraat pääsivät sujuvasti perille, sillä kukkulan juurelle rakennettiin oma lentokenttä.

hearstcastle_10


Päärakennuksen eli Casa Granden julkisivu on näyttävä ilmestys. Alkuperäisenä tarkoituksena oli rakentaa verrattain vaatimaton bungalow, mutta suunnitelmat laajenivat nopeasti. Hearst sai päähänsä paljon yksityiskohtaisia ideoita, joiden toteuttamiseen tarvittiin arkkitehti Morganin kokemusta ja teknistä tietämystä. Tontille kohosi jättimäinen päärakennus Casa Grande sekä matalampia vierastaloja.

hearstcastle_17


Hearst arvosti Morganin ammattitaitoa ja suostui usein arkkitehtinsa ratkaisuihin, mutta oli toisaalta myös arvaamaton rakennuttaja. Hearstin oikuista rakennuksia laajennettiin ja muokattiin moneen kertaan niin, että välillä jouduttiin myös purkuhommiin. Esimerkiksi Neptunuksen uima-allas rakennettiin kolmeen kertaan, kunnes herra Hearst oli tyytyväinen.

hearstcastle_07


Työmaan sijainti toi omat haasteensa, sillä kaiken materiaalin saaminen kukkulan huipulle ei ollut yksinkertaista. Suunnittelussa täytyi huomioida myös Kalifornian alttius maanjäristyksille. Työn laatu tuli todettua vuonna 2003, jolloin Hearst Castle selviytyi San Simeonin historian voimakkaimmasta maanjäristyksestä todella pienin vaurioin.

hearstcastle_08


Hearst Castlen työmaalla uurasti kokonaisen rakennusmiesten armeijan lisäksi paljon muitakin ammattilaisia. Tärkeässä osassa olivat käsityöläiset, joista monet olivat Euroopasta muuttaneita siirtolaisia. Heillä oli siis taito hioa koristeet ja maalata yksityiskohdat Hearstin toiveiden mukaisesti aitoon vanhan kotimaansa tyyliin.

hearstcastle_11


Yhdysvaltoihin 1930-luvulla iskenyt lama runteli Hearstin bisneksiä pahoin, mutta yhtiö säilyi pystyssä ja toimii yhä edelleen. Hearstin nykyinen pääkonttori on Manhattanilla kohoava pilvenpiirtäjä. Rahavaikeuksien lisäksi myös toinen maailmansota keskeytti Hearst Castlen rakennustyöt, sillä Kalifornian rannikolla pelättiin japanilaisten maihinnousua. 

hearstcastle_12


Keskenään hyvin toimeen tulleiden Hearstin ja Morganin yhteistyö Hearst Castlen rakentamisen parissa jatkui vuoteen 1947, jolloin Hearstin heikentynyt terveys pakotti hänet poistumaan Lumotulta kukkulalta viimeisen kerran. Hearst eli viimeiset vuotensa Marion Daviesin kanssa Beverly Hillsissä, kunnes menehtyi elokuussa 1951. Hearst Castle on toiminut turistinähtävyytenä kesäkuusta 1958 lähtien.

hearstcastle_09


William Randolph Hearst matkusteli lapsuudestaan lähtien paljon Euroopassa, josta hän sai paljon inspiraatiota niin taiteeseen kuin arkkitehtuuriinkin liittyen. Julia Morgan oli puolestaan opiskellut Pariisissa ja kiertänyt sieltä käsin eri maissa, joten molemmat tunsivat Atlantin takaisen arkkitehtuurin hyvin. Päärakennukseen on haettu inspiraatiota Santa María la Mayorin kirkosta Rondasta, jossa tosin on kahden sijasta vain yksi torni. Kuvan tuosta espanjalaisesta kirkosta voi käydä kurkkaamassa jutustani Huiman kaunis Ronda.

hearstcastle_05


Hearst Castle on jonkinlainen tyylien sekamelska, johon kartanon isäntä halusi mahduttaa matkoillaan näkemiään elementtejä muun muassa Italiasta, Egyptistä, Espanjasta ja Kreikasta. Kokonaisuus on silti hämmästyttävän kaunis niin rakennusten kuin vehreän puutarhankin osalta. 

hearstcastle_29


Kierros jatkuu tummasävyisiin sisätiloihin, jotka ovat kyllä ylellisiä, mutta eivät sykähdytä ainakaan itseäni niin paljon kuin aurinkoinen pihamaa. Sisätiloihin ei tutustuta tällä kierroksella erityisen perusteellisesti, vaan käymme vain muutamissa tärkeimmissä huoneissa. Nähtävää riittää kyllä aivan riittävästi näinkin. 

hearstcastle_28


Hearstin vieraat viettivät päivisin aikaansa esimerkiksi ratsastamalla tai tennistä pelaamalla. Iltaisin kokoonnuttiin cocktailien ja päivällisen äärelle. Ruokasali on näyttävä, joskaan ei erityisen kodikas tila. Pöydälle jätetyt ketsuppipullot muistuttavat Hearstin epävirallisesta tyylistä, johon kuuluivat myös paperiset lautasliinat.

hearstcastle_06


Tunnistan katonrajassa roikkuvat liput monia amerikkalaisia vieraita paremmin. Siellähän roikkuu Sienan Palio-kilpailusta tuttuja lippuja, jotka edustavat toscanalaisen kukkulakaupungin eri kortteleita. Tuosta aiheesta olen julkaissut vuosia sitten jutun Siena – hullun hevoskilpailun kaupunki. Tuntuu kuin Hearst olisi keräillyt tänne sitä sun tätä, mistä on sattunut Euroopan-matkoillaan pitämään.

hearstcastle_04


Saavumme biljardisaliin, jossa vieraat viettivät aikaansa pelien ja sohvalla istuskelun merkeissä. Hearstin päivät kuluivat yleensä toimistossa, joten vieraille jäi paljon aikaa kulutettavaksi ilman talon isännän läsnäoloa.

hearstcastle_31


Vieraat ohjattiin yleensä päivälliseltä yksityiseen elokuvateatteriin. Hearst näytti täällä useimmiten oman yhtiönsä elokuvia, joissa Marion Davies tietenkin esiintyi. 

hearstcastle_02


Kierroksemme viimeinen kohde on suuri uima-allas, joka on rakennettu Casa Granden sisälle. Antiikin Rooman kylpylöitä jäljittelevässä tilassa on sinisävyisiä mosaiikkilaattoja riittämiin. Mahtava allashuone antaa kierrokselle arvoisensa päätöksen.

hearstcastle_23


Bussi vie meidät takaisin vierailukeskukseen. Lumotun kukkulan maisemissa sijaitsi aikoinaan kaiken muun lisäksi Hearstin rakennuttama maailman suurin yksityinen eläintarha. Häkkiin joutuneiden eläinten lisäksi näillä pelloilla vaelteli kirahvien, kameleiden ja antilooppien kaltaisia kulkijoita. Vielä tänäkin päivänä San Simeonissa elää vapaana yli sadan seepran lauma, joka koostuu Hearstin tuomien eläinten jälkeläisistä. Emme harmiksemme näe seeproja lainkaan, vaikka ne voisi hyvällä onnella huomata vaikka Highway 1:n varrelta.

hearstcastle_30


Tilaamme vierailukeskuksen itsepalveluravintolasta hampurilaiset koko perheelle. Kontrasti ylellisen kartanon ja pikaruoan välillä on melkoinen, vaikka burgerit ihan maukkaita ovatkin. Tarjolla on tietenkin myös matkamuistomyymälä sekä Hearst Castlen historiaan liittyvä näyttely. Kierrämme näyttelyn mielellämme ympäri, mutta emme malta enää jäädä katsomaan lipun hintaan kuuluvaa 40-minuuttista dokumenttielokuvaa Hearst Castle – Building the Dream.    

hearstcastle_15


William Randolph Hearst on varmasti ollut mielenkiintoinen persoona. Mieleeni piirtyy kuulemani perusteella käsitys oikukkaasta pohatasta, joka tottui saamaan tahtonsa läpi joka tilanteessa. Hän ei juuri välittänyt yleisestä mielipiteestä ja eli häpeilemätöntä luksuselämää. Jotkut ovat kutsuneet Hearstia aikansa vihatuimmaksi mieheksi koko Amerikassa. Tähän hahmoon tarttui myös Orson Welles, jonka ohjaama ja näyttelemä Citizen Kane kuvaa satiiriseen tyyliin Hearstin elämää. Hearst ei voinut sietää filmiä lainkaan, mutta epäonnistui yrityksessään tuhota kaikki elokuvan kopiot. Citizen Kanesta ei tullut kassamagneettia, mutta kriitikot ovat arvostaneet sen jopa maailman parhaaksi elokuvaksi. 

hearstcastle_18


Vaikka Hearst Castle onkin rakennustyylinsä osalta melko sekava, voi sitä pitää myös poikkeuksellisen kauniina. Yksi Hearstin vieraista, irlantilaiskirjailija George Bernard Shaw, kuvasi kartanoa sanomalla, että tällaisen Jumalakin olisi rakentanut, jos hänellä olisi vain ollut tarpeeksi rahaa. Letkautus on hyvinkin osuva. Hearst Castle on ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys, joka pääsi ylittämään omat jo valmiiksi korkealle asettamani odotukset.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Meitä jäi muuten vähän harmittamaan, että Highway 1 oli meidän reissun aikana poikki, emmekä päässeet ajamaan siitä kuin osan. Esimerkiksi tämä osuus jäi meiltä kokonaan valitettavasti väliin. No, jääpähän yhä edelleen nähtävää seuraavalle reissulle. Tämä vaikuttaa mukavalta kohteelta.

    • Mika / Lähtöportti

      11.10.2023 at 20:28

      Highway 1 tuntuu olleen monena vuonna poikki, sillä olen kuullut samanlaisia kokemuksia monelta muultakin. Katkokset voivat olla pitkiä, sillä nytkin tie on edelleen poikki viime tammikuun maanvyöryn jäljiltä. Harmi että teiltä jäi juuri tämä Cambrian ympäristö väliin, mutta onpahan tosiaan sitten uutta nähtävää seuraavalle kerralle!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

Kierros Warner Brosin studioilla Hollywoodissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Warner Brosin studiot ovat mainio paikka tutustua Hollywood-elokuvien maailmaan. Saimme kurkistaa kulissien taakse, näimme kuvauspaikkoja ja kuuluisien kohtausten rekvisiittaa sekä opimme, ettei juuri mikään valkokankaalla näkyvä ole totta.

Viimevuotiseen Kalifornian-matkaan mahtui monta hienoa kokemusta, joista yksi oli vierailu Warner Brosin elokuvastudioilla. Majoitumme loman alkuvaiheessa Los Angelesin Hollywoodiin, josta on lyhyt ajomatka kukkuloiden takana Burbankissa sijaitseville studioille. Meidät toivotetaan amerikkalaiseen tapaan leveästi hymyillen tervetulleiksi maksulliseen parkkihalliin, jossa pysäköinti on vaivatonta ja siirtyminen studioiden sisätiloihin sujuvaa.

warnerbrosstudios_hollywood_21


Olen ostanut perheellemme pääsyliput valmiiksi Warner Bros. Studio Tour Hollywoodin nettisivuilta. Lippuja saattaa olla saatavilla lyhyelläkin varoitusajalla, mutta halusin varmistaa sujuvan matkaohjelman hankkimalla liput hyvissä ajoin. Tarjolla on muutamia erilaisia kierroksia, joista meille riittää edullisin peruskierros. Sen hinta aikuiselta on tällä hetkellä 73 dollaria. Saavumme puoli tuntia etuajassa vastaanottoaulaan, jossa selviää että voimmekin siirtyä saman tien eteenpäin.

warnerbrosstudios_hollywood_04


Astumme tummasävyiseen tilaan, jossa voi tutustua Warner Brosin historiaan. Yhtiö on nimensä mukaisesti veljesten perustama. Harry, Albert, Sam ja Jack Warner olivat puolanjuutalaisten maahanmuuttajien jälkeläisiä, joiden sukunimi oli alun perin Wonsal. Kolme pojista ehti syntyä Puolassa ja nuorin veli Jack Kanadassa, minkä jälkeen perhe siirtyi Yhdysvaltoihin. Veljekset aloittivat alan työt hankkimalla elokuvaprojektorin ja siirtyivät teatteritoiminnasta vähitellen elokuvien tuottamiseen. Warner Bros. Pictures perustettiin virallisesti vuonna 1923 ja se on kehittynyt yhdeksi maailman suurimmista viihdealan yrityksistä.

warnerbrosstudios_hollywood_16


Näyttelytilassa on muutamia kiinnostavia esineitä, kuten Jack Warnerin puhelinmuistio, jossa riittää kuuluisia nimiä Walt Disneystä Salvador Daliin. Esillä on jonkin verran televisiosta tuttua rekvisiittaa Dallas-sarjan J.R. Ewingin stetsonhatusta lähtien sekä kuuluisien elokuvien julisteita. Vierailijat ohjataan elokuvasaliin katsomaan pieni kooste Warner Brosin tuotannosta, minkä jälkeen päästään ulkoilmaan.

warnerbrosstudios_hollywood_23


Suurin osa studiokierroksesta tehdään oppaan kuljettamalla sähkökäyttöisellä ajoneuvolla, johon mahtuu kymmenkunta matkustajaa. Oppaana toimiva nuori mies vaikuttaa olevan elokuvista ja tv-sarjoista kovasti innoissaan, joten asiantuntevaa puhetta riittää taukoamatta. Näemme kierroksen alkuvaiheessa Hollywood-studioiden ainoan viidakon, jota vuokrataan toisinaan myös muiden tuotantoyhtiöiden käyttöön.

warnerbrosstudios_hollywood_15


Viidakkoaluetta on käytetty esimerkiksi Jurassic Parkin sekä Vietnamiin sijoittuvien sotaelokuvien kuvauksissa. Tarvittaessa vaikka paratiisimaiseksi laguuniksi muuttuva allas on ohi ajaessamme kuivillaan. Studiot ovat jatkuvasti toiminnassa, joten kuvaukset saattavat rajoittaa turistikierrosten ohjelmaa. Vierailupäivämme pilvinen sää sopisi kuulemma kuvauksiin oikein hyvin.

warnerbrosstudios_hollywood_14


Eksoottinen viidakko vaihtuu pian pikkukaupungin kaduksi. Opas jakaa paljon mielenkiintoista tietoa kuvausten toteuttamiseen liittyen. Näkemämme talot ja kadut ovat hyvin pelkistettyjä, jotta ne voi muokata kuvauksia varten aina eri näköisiksi. Koko kulissikaupunki on eräänlainen kehys, josta puuttuvat mainoskyltit, tienviitat, liikennemerkit, postilaatikot, katulamput, aidat, ikkunaverhot sekä kaikki muut yksityiskohdat, jotka on helppo vaihtaa kunkin elokuvan teemaan ja aikakauteen sopiviksi.

warnerbrosstudios_hollywood_07


Warner Brosin suurin kulissikokonaisuus Midwest Street esittää tyypillistä amerikkalaista pikkukaupunkia ja sitä on käytetty lukuisten elokuvien ja tv-sarjojen kuvauksissa. Keskusaukiolla huomio kiinnittyy huvimajaan, joka näkyi paljon varsinkin Gilmoren tytöissä. Paikan päällä on yllättävää huomata, että majan tiiliseltä näyttävä pinta onkin todellisuudessa munakennomaista kevyttä materiaalia, joten ulkoasun voi vaihtaa nopeasti aivan erilaiseksi.

warnerbrosstudios_hollywood_13


Aukion laidalla kohoaa valkea puukirkko ja sitä vastapäätä on vaikkapa kaupungintaloksi kelpaava rakennus, joka esitti Gilmoren tytöissä koulua. Viereiseen talorivistöön voi kuvitella kauppoja ja kahviloita, kun taas vastakkaisessa suunnassa on idyllisiä omakotitaloja.

warnerbrosstudios_hollywood_17


Opas kertoo, kuinka samat lavasteet ovat muodostaneet Gilmoren tyttöjen kotikaupungin Stars Hollow’n lisäksi esimerkiksi Pretty Little Liarsin eli Valehtelevien viettelijöiden Rosewoodin. Täällä on kuvattu myös takavuosien klassikkoelokuvaa Bonnie ja Clyde.

warnerbrosstudios_hollywood_18


Pääsemme sisälle kulissitaloon, joka on sisältä kovin pelkistetty. Portaat nousevat tyhjyyteen, sillä kuvaukset toteutetaan käytännön syistä aina katutasossa. Sähköä tai juoksevaa vettä ei ole lainkaan. Jos siis halutaan kuvata kraanasta valuvaa vettä, joku kaataa sitä putkeen seinän toiselta puolelta.

warnerbrosstudios_hollywood_06


Puiselta näyttävä lattia ei narise, koska se paljastuu ovelasti kuvioiduksi matoksi. Kuvatessa halutaan taltioida ainoastaan näyttelijöiden puhe, joten esimerkiksi askelten kopina lisätään ääniraidalle keinotekoisesti jälkikäteen. Matto on paitsi sopivan äänetön, myös helppo vaihtaa taas joltakin muulta näyttävään pintaan. Monella rakennuksella on pihan puolella oma julkisivunsa, jolla ei ole mitään tekemistä talon kadulta näkyvän ilmeen kanssa. Elokuvat ovat täynnä silmänkääntötemppuja.


Kierros jatkuu ajoneuvon kyydissä, mutta välillä jalkaudutaan kävelemään lyhyitä matkoja. Yksi kierroksen odotetuimmista kohteista on pieni aukio, jonka sohva ja suihkulähde tunnetaan Frendien introsta. En ole koskaan ollut televisiosarjojen tai elokuvien suurkuluttaja, mutta Frendejä olen sentään katsonut kohtuullisen paljon.  

warnerbrosstudios_hollywood_05


Alueella on monia suuria studiohalleja, joista yhteen pääsemme myös sisään. Valokuvaaminen on näissä tiloissa ehdottomasti kielletty, eikä videointi ole sallittua missään studioiden alueella. Näkemissämme tiloissa filmattava Bob Hearts Abishola ei ole Suomessa vielä kovin tunnettu sarja, mutta oppaan mielestä se on ehdottomasti great fun. On mielenkiintoista nähdä, kuinka esimerkiksi Bobin koti ja Abisholan työpaikkana toimivan sairaalan käytävä ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Mieleen jää myös erinomainen äänieristys sekä katosta roikkuvat tummat levyt, joilla valaistusta säädellään sopivaksi.

warnerbrosstudios_hollywood_20


Noin tunnin mittaisen opastetun osuuden jälkeen saa viettää haluamansa ajan näyttelyrakennuksessa, jonka sisältöön saa tutustua omaan tahtiin. Pysähdymme heti aluksi Frendien teeman mukaiseen Central Perk -kahvilaan, jossa syömme pienet rasvaiset pizzat. Kahvilaa ei ole sisustettu samanlaiseksi kuin suosikkisarjassa, mutta sivummalla on paljon tutulta näyttävää rekvisiittaa. Kaupan puolella myydään runsaasti Frendit-aiheisia tuotteita.

warnerbrosstudios_hollywood_12


Näyttelytiloissa on runsaasti Warner Brosin elokuviin ja sarjoihin liittyviä asuja, lavasteita sekä muita esineitä. Tarjolla on myös mielenkiintoista tietoa elokuvien tekemiseen liittyen, joten täällä saa halutessaan kulumaan reilusti aikaa.  

warnerbrosstudios_hollywood_01


Näyttelyn kohokohtiin kuuluvat Frendien suosikkikahvilan Central Perkin lavasteet, joissa kaikki halukkaat pääsevät valokuviin. Paikalla on myös ammattikuvaaja, mutta omien kuvausvälineiden käyttö on sallittua.

warnerbrosstudios_hollywood_10


Yksi Warner Brosin menestyssarjoista on Rillit huurussa, jonka lavasteita on nähtävillä parinkin huoneen verran. Kokemus olisi varmasti entistä antoisampi, jos olisin katsonut esimerkiksi tätä sarjaa edes yhden jakson verran. 

warnerbrosstudios_hollywood_09


Näyttelystä on mahdollisuus ostaa muistoksi video itsestään lentämässä luudalla Harry Potter -elokuvien maailmassa. Video toteutetaan green screen -tekniikalla, eli luutakohtaus kuvataan vihreää seinää vasten ja lopullisen version taustalla pyörii maisemia Lontoosta Tylypahkaan. Emme kaipaa lentovideota itsestämme, mutta istahdamme hetkeksi Taru sormusten herrasta -elokuvissa käytettyyn pöytään, jota kuvattaessa perspektiivi vääristää ihmisten kokoa. Hobitit saatiin näin näyttämään muita hahmoja pienemmiltä. 

warnerbrosstudios_hollywood_08


Katsomme lyhyen elokuvien äänittämisestä kertovan esityksen, joka havainnollistaa päällekkäisten ääniraitojen hyödyntämistä. Esimerkkinä toimii Sandra Bullockin tähdittämä Gravity, joka kahmi Oscarit muun muassa äänityksestä, äänitehosteista sekä musiikista. Katselemme neljään kertaan saman kohtauksen, jossa kuuluu aluksi pelkkää näyttelijöiden puhetta, sitten muita ääniä, kolmantena musiikkia ja lopuksi yhdistelmä näistä kaikista. Näyttelyssä on myös mielenkiintoista tietoa siitä, kuinka eri ääniä tuotetaan animaatioelokuviin.  Hirviön äänet saattavatkin olla peräisin vaikkapa koiranruokapurkista.

warnerbrosstudios_hollywood_03


Siirrymme shuttle bussilla vielä toiseen rakennukseen, jossa tärkeimpiä teemoja ovat supersankarit sekä Harry Potter. Justice Leaguen supersankarit patsastelevat rivissä ja esillä on erilaisia Batmanin käyttämiä ajoneuvoja.

warnerbrosstudios_hollywood_02


Perhettämme kiinnostaa enemmän Harry Potter, johon liittyen täällä on kohtalaisesti rekvisiittaa. Pääsemme esimerkiksi taikajuomapatojen äärelle ja professori Verson kasvihuoneeseen. Tyttäret kokeilevat onneaan lajitteluhatun alla ja saavat kuulla, mihin Tylypahkan tupiin päätyisivät.

warnerbrosstudios_hollywood_11


Saamme astua myös portaikon alla sijaitsevaan Harryn pieneen huoneeseen. Harry Potter -osuus on täällä mukava lisä studiokierrokseen, mutta se on toisaalta vain hyvin pieni kokonaisuus verrattuna Lontoon upeaan Warner Bros. Studio Touriin, joka on omistettu pelkästään Harry Potterille.

los_angeles_warnerbros


Lopuksi saa asettua valokuvaan melko painavalta tuntuvan Oscar-patsaan kanssa. Kierros päättyy suureen kauppaan, mistä poistutaan jo tutulta näyttävään Warner Brosin pääaulaan. Istahdamme vielä ennen parkkihalliin palaamista aulan Starbucks-kahvilaan. Studioilla kuluva aika riippuu vierailijan mieltymyksistä, mutta mainitsen esimerkkinä, että meillä kului täällä reilut neljä ja puoli tuntia. Suosittelen studiokierrosta kaikille Los Angelesissa vieraileville. Vaihtoehtoja löytyy Warner Brosin lisäksi muitakin, sillä ainakin Paramount Pictures ja Sony Pictures järjestävät vastaavia kierroksia.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Kiehtova vankilasaari Alcatraz

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Viime kesän Kalifornian-matkan ikimuistoisimpiin elämyksiin kuului vierailu San Franciscon edustalla kohoavalla Alcatrazin saarella. Maailmankuulu vankilamuseo tutustutti odotetusti gangstereiden kovaan maailmaan, mutta saaren kauneus pääsi yllättämään.

Kuten olen jo aiemmissa jutuissa maininnut, San Francisco nousi kerralla suosikkikaupunkieni joukkoon. Saimme nauttia poikkeuksellisen kauniin kaupunkikuvan ja rennon tunnelman lisäksi huippuluokan nähtävyyksistä, joista mieleenpainuvin on varmasti Alcatrazin vankilasaari. Alcatraz kuuluu kohteisiin, jonne päästäkseen kannattaa ostaa liput hyvissä ajoin varsinkin kesäaikaan. Lippuja myy Alcatraz City Cruises, joka on ainoa perille kuljettava lauttayhtiö. Lippuja ostettaessa valitaan lähtöaika, mutta mantereelle päin voi palata mihin aikaan tahansa.


alcatraz_17

Lauttamatka Alcatrazille

Saavumme hyvissä ajoin rantabulevardi Embarcaderon varrella Pier 33:lla sijaitsevaan lauttaterminaaliin. Ihmisiä on kerääntynyt paikalle paljon, mutta ilahdumme kun meidät päästetään jonon jatkona jo varaustamme edeltävään alukseen. Lauttoja lähtee pari kertaa tunnissa, joten säästämme mukavasti aikaa. Matka saarelle vie vain vartin. Nautimme komeista kaupunkimaisemista ja säästä, joka on San Franciscossa viettäminämme päivinä ilahduttavan aurinkoinen. Ainoana vaivana ovat ympärillä pyörivät kärpäset. Kyseessä on Alcatrazia ja sen ympäristöä vaivaava yleisesti tunnettu vitsaus. Kärpästen määrä kuulemma vain lisääntyy kesän edetessä.

aakkoset2023_alcatraz


Saaren ranta lähestyy kovaa vauhtia. Turistina on mukava matkustaa, mutta vankien päässä lienee ollut synkempiä ajatuksia, kun tiedossa oli pitkä aika pahamaineisessa The Rockissa. Alcatraz tunnettiin vankilana, josta pakeneminen oli käytännössä mahdotonta. Muutamista pakoyrityksistä yksi on saavuttanut myyttisen maineen, koska toisin kuin muissa tapauksissa, kolmea vankia ei koskaan löydetty elävinä eikä kuolleina. Frank Morrisin ja Anglinin veljesten uskotaan hukkuneen kylmään ja voimakkaista merivirroista tunnettuun veteen, mutta asiasta ei ole saatu täyttä varmuutta. Clint Eastwoodin tähdittämä elokuva Pako Alcatrazista kertoo näistä tapahtumista.

alcatraz_07


Laiturille saavuttaessa huomio kiinnittyy punaiseen tekstiin, joka julistaa saaren kuuluvan intiaaneille. Väitteelle on hyvä syy, sillä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat saapuivat Alcatrazille kauan ennen muita. Heidän historiansa on tallentunut vain sukupolvelta toiselle kerrotuissa tarinoissa, mutta 1775 paikalle purjehtinut espanjalainen Juan Manuel de Ayala teki saaresta ensimmäiset kirjalliset merkinnät ja antoi sille näkemiensä lintujen mukaan nimen La Isla de los Alcatraces. San Francisco kasvoi räjähdysmäisesti vuoden 1849 kultaryntäyksen myötä, jolloin kaupunkia haluttiin suojata linnoituksella. Alcatrazilla kohonnutta linnoitusta käytettiin myös sotilasvankilana, mutta se purettiin myöhemmin. Paikalle päätettiin rakentaa Yhdysvaltojen varmin vankila. 

alcatraz_03


Vaikka Alcatraz lieneekin maailman kuuluisin vankila, se oli toiminnassa vain suhteellisen lyhyen ajan vuosina 1934–63. Tärkein vankilan sulkemiseen johtanut syy oli kallis ylläpito. Saari pysyi tyhjillään muutaman vuoden, kunnes intiaanijoukko valtasi sen marraskuussa 1969 tarkoituksenaan herättää huomiota alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta. Näkemämme seinäkirjoitukset ovat tuolta ajalta, joskin kirjainten maalia on vahvistettu myöhemmin. Alcatrazille kerääntyi valtauksen yhteydessä muutakin porukkaa, kuten hippejä ja anarkisteja. Viranomaiset päättivät valtauksen kesällä 1971, minkä jälkeen saari julistettiin suojelukohteeksi. Jopa puolitoista miljoonaa vuosittaista kävijää houkutteleva vankilamuseo avattiin syksyllä 1973. 


alcatraz_06

Saapuminen vankilasaarelle

Astumme maihin ja pysähdymme kuuntelemaan oppaan pitämää tervetulopuhetta, joka sisältää ohjeita vierailua varten. Eväiden nauttiminen on sallittua ainoastaan laiturialueella, eikä saarella ole oikein mitään syötävää tarjolla. Laiturin vieressä sijaitsevasta kirjakaupasta saa kuitenkin ostaa esimerkiksi vettä, jonka juominen on sallittua koko saaren alueella.

alcatraz_05


Saareen tutustuminen tapahtuu omatoimisesti, mikä tuntuu oikein mukavalta. Aluksi kävellään maisemia ihaillen pieni ylämäki, jonka nousemiseen on heikkokuntoisimpia varten tarjolla myös kyyti sähkökäyttöisellä ajoneuvolla.

alcatraz_04


Kukkaistutukset ja rakennuksen massiivisuus tuovat mieleen hieman rapistuneen kuninkaallisen palatsin. Mielikuvan särkevät vain ikkunoita suojaavat kalterit. Tuntuu aika erikoiselta, että tällainen paraatipaikka vain kahden kilometrin päässä San Franciscon keskustasta on käytetty vankilan rakentamiseen. San Franciscon lahdella kohoava Alcatrazin saari näkyy erinomaisesti kaupunkiin.


alcatraz_02

Alcatrazin vankilamuseo

Astumme entisen vankilan sisätiloihin. Saavumme aluksi karuun suihkuhuoneeseen, jonka vieressä olevasta vaatevarastosta vangit ottivat vastaan talon tarjoamat asut. 

alcatraz_10


Pääsylipun hintaan sisältyy kuulokkeiden kautta kuunneltava opastus. Sekä vangit että vartijat kertovat tarinansa niin mukaansatempaavasti, että tämä on varmasti parhaita koskaan kuulemiani ääniopastuksia. Englanninkielinen opastus on myös hyvin selkeä, sillä tarinoiden ohessa kerrotaan minne pitää kulloinkin siirtyä ja mihin yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota.

alcatraz_26


Näemme kierroksen varrella paljon sellejä, joita voi hyvällä syyllä kuvailla karuiksi. Asukkailla ei ollut kaltereiden takana juurikaan yksityisyyttä ja tilaakin oli vain muutaman neliön verran. Alcatraziin tuotiin lähinnä kaikkein pahamaineisimpia vankeja, jotka olivat aiheuttaneet ongelmia muissa vankiloissa. Heistä kuuluisin lienee Al Capone.

alcatraz_14


Muutamissa selleissä on vangeille kuulunutta rekvisiittaa. Vangit saattoivat kuluttaa aikaansa eri tavoin, ja esimerkiksi kidnappauksesta tuomittu George Heck ehti piirtää ja maalata paljon kahdeksan Alcatrazissa viettämänsä vuoden aikana.

alcatraz_11


Sellit on jaettu neljään lohkoon, joiden välillä on suorat käytävät. Keskimmäistä väylää kutsuttiin nimellä Broadway ja sen päässä kulkeva poikkikäytävä oli luultavasti seinäkellon vuoksi Times Square. Pahamaineisin oli sellilohko D, jossa sijaitsivat muitakin tiloja synkemmät eristyssellit.

alcatraz_24


Koska Alcatrazista pakenemista pidettiin mahdottomana, sinne sijoitettiin muista vankiloista karkuun pyrkineitä vankeja. Edellä mainittujen Frank Morrisin ja Anglinin veljesten pakotie kulki sellien takana sijaitsevan käytävän kautta. Se olikin yksi varmana pidetyn vankilan heikkoja kohtia.

alcatraz_23


Vankilan luultavasti riskialttein paikka oli ruokala, jossa syntyikin muutamia kahakoita. Täällä vangit olivat yhtä aikaa suurella joukolla keskenään ja saattoivat käyttää ruokailuvälineitä aseinaan. Alcatrazin ruokaa pidettiin varsinkin viimeisinä vuosina Yhdysvaltain vankiloiden parhaana ja myös vartijat söivät yhtä aikaa vankien kanssa. Aterian kesto oli aina korkeintaan kaksikymmentä minuuttia.

alcatraz_01


Sisätiloista päästään aidatulle ulkoilualueelle, jossa vangit saivat viettää aikaa viikonloppuisin. Osa pelasi täällä esimerkiksi shakkia tai baseballia. Baseballissa pelattiin jopa vankilan sisäistä sarjaa, jonka tilastoja on yhä tallella. Arkisin useimmat vangit työskentelivät saarella eri tehtävissä, jolloin he saivat olla pois ahtaista selleistään. Kaikki päivät sujuivat joka tapauksessa tarkan aikataulun ja tiukan kurin mukaisesti.

alcatraz_25


Kierroksen loppuvaiheessa voi tutustua muun muassa Yhdysvaltojen vankilajärjestelmästä kertovaan pieneen näyttelyyn. Vierailijat pääsevät totta kai myös matkamuistomyymälään, josta voisi hankkia esimerkiksi kirjallisuutta tai vaikka kopion vankien käyttämästä metallisesta juomamukista. Alcatrazin vankilamuseo on todella mielenkiintoinen ja vierailu sujuu ääniopastuksen ansiosta hyvin sujuvasti.  


alcatraz_18

Alcatrazin kukkia ja lintuja

Saari on pieni, mutta siihen kannattaa ehdottomasti tutustua myös varsinaisen vankilan ulkopuolella. Maisemia voi ihailla niin kaupunkiin kuin Golden Gaten sillallekin päin. Täältä kelpaa katsella keskustan kiiltäviä pilvenpiirtäjiä ja korkeille rinteille kohoavia suoria katuja.

alcatraz_21


Alcatrazilta löytyy yllättävän runsaasti kukkiva puutarhamainen alue, jonka väriloisto luo melkoisen kontrastin vankilan synkille käytäville. Kukat saavat kasvaa täällä rauhassa, sillä Alcatraz kuuluu Golden Gate National Recreation Area -suojelualueeseen, jota ylläpitää National Park Service.

alcatraz_20


Alcatraz tunnetaan myös linnuistaan. Kohtaamme vapaaehtoisena työskentelevän innokkaan luonto-oppaan, joka kertoo meille mielellään saaren suuresta merimetsoyhdyskunnasta.

alcatraz_19


Merimetsoja on tuhansia ja uusimmat tulokkaat ovat kuoriutuneet keväällä vain alle kuukautta aiemmin. Poikaset ovat kasvaneet jo melkein aikuisten lintujen kokoisiksi, mutta ne erottaa hieman muita vaaleammasta väristä.

alcatraz_13


Näemme myös lumihaikaroita, jotka pesivät kävelyreitin läheisyydessä. Saamme kuulla luonto-oppaalta tämänkin lajin vaiheista saarella. Lumihaikaroilla menee täällä nykyään hyvin, mutta pesiviä lintuja ei saa tietenkään häiritä. Lokit kärkkyvät vartioimatta pesiin jätettyjä munia.

alcatraz_09


Saarella on vankilan lisäksi jonkin verran muitakin taloja, kuten vanginvartijoiden asuntoja. Osa rakennuksista valitettavasti tuhoutui intiaanivaltauksen aikana. Esimerkiksi kuvassa näkyvä vankilanjohtajan talo paloi kesäkuun alussa vuonna 1970. Vankilalla ehti olla toiminta-aikanaan neljä eri johtajaa.

alcatraz_12


Alcatrazille vuonna 1854 valmistunut majakka oli koko Yhdysvaltojen länsirannikon ensimmäinen. Se kuitenkin vaurioitui pahoin maanjäristyksessä, joten tilalla on nyt vuonna 1909 valmistunut uudempi torni. Majakka automatisoitiin vankilan sulkemisen aikoihin, jolloin myös majakanvartijan pesti lakkautettiin.

alcatraz_22

Pysähtelemme useampaan kertaan ihailemaan maisemia. Näkymät, kukat ja linnut tekevät kalliosaaresta harvinaisen kauniin paikan, jossa on mukava viettää aikaa. Viivymme saarella noin kolme tuntia. On kätevää, ettei paluuaikaa tarvitse päättää etukäteen, vaan laiturille voi siirtyä milloin tahansa odottelemaan seuraavaa lauttaa. Asetumme pitkän jonon jatkoksi, mutta mahdumme onneksi seuraavaan alukseen.

alcatraz_08


Laivan kannella on hetki aikaa miettiä kaikkea juuri näkemäämme. Jännittävä kohde oli kovasti tyttärien mieleen, joten uskon vankilasaaren kiehtovan muitakin kouluikäisiä. Itse yllätyin oikeastaan siitä, ettei kokemus ollut yhtä synkkä kuin etukäteen mielikuvissani ajattelin. Vierailu Alcatrazissa on kaiken kaikkiaan sykähdyttävä elämys, jota voi suositella kaikille San Franciscoon matkaaville.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja