Yhdysvallat
Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle

Kalifornian upean rannikkotien Highway 1:n varrella riittää runsaasti nähtävää. Yksi mieleenpainuvimmista kohteista on William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle, joka sykähdyttää kauneudellaan, puutarhoillaan ja maisemillaan.
Hearst Castle kohoaa San Simeonin alueella Highway 1 -rannikkotien varrella, suurin piirtein Los Angelesin ja San Franciscon välisen matkamme puolivälissä. Majoitumme kahdeksi yöksi Hearst Castlen liepeillä sijaitsevaan Cambriaan pikkukaupunkiin, josta ajaa linnan vierailukeskukseen vartissa. Jätämme auton suurelle parkkipaikalle ja käymme lunastamassa varaamamme pääsyliput palvelutiskiltä. Kyseessä on suosittu turistikohde, joten liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen Hearst Castlen nettisivuilta.

Linnaan tai oikeammin kartanoon tutustuminen on mahdollista ainoastaan opastetuilla kierroksilla, joita löytyy muutamia erilaisia. Oma valintamme on ensikertalaisille sopiva Grand Rooms Tour, jonka varrella nähdään Hearst Castlen päänähtävyydet. Kierros alkaa bussikuljetuksella, joka vie meidät vierailukeskuksesta ylös korkean kukkulan laella odottavalle kartanolle. Matkaan kuluu noin vartti ja sen aikana voi kuunnella nauhoitettua selostusta Hearst Castlen historiasta.

Bussipysäkillä odottelee ammattitaitoinen opas, jolla riittää tarinoita koko vajaan puolentoista tunnin mittaisen kiertokävelyn ajaksi. Mukana seuraa myös toinen henkilökunnan jäsen, joka huolehtii turistiryhmän kasassa pysymisestä. Jättäytyisin välillä mielelläni valokuvaamaan hieman muiden jälkeen, mutta se ei ole täällä mahdollista. Puutarhoihin on kuulemma saanut tutustua omatoimisesti joskus aiempina vuosina.

Kierros alkaa kauniista portaikosta, jota pitkin lähdetään kiipeämään puutarhaan. Kuulemme retken aikana paljon tarinoita kartanon rakennuttajasta William Randolph Hearstista, johon kaikki näkemämme henkilöityy. William Randolph syntyi vuonna 1863 varakkaan perheen ainoaksi lapseksi. Hänen isänsä George Hearst oli rikastunut Kalifornian kultaryntäyksessä ja menestyi niin liike-elämässä kuin politiikassakin.

William Randolph pääsi jo nuorena johtamaan isänsä omistamaa sanomalehteä, jota lähti kehittämään rohkealla otteella. William Randolph Hearst kuuluu sensaatiolehdistön tärkeimpiin kehittäjiin ja onnistui luomaan populistisella tyylillään kokonaisen mediaimperiumin, johon kuului useampia kymmeniä lehtiä. Tunnetuimmista painotuotteista esimerkiksi Cosmopolitan on Hearst-yhtiöiden omistuksessa edelleen.

William Randolph Hearst kerrytti itselleen valtavan omaisuuden mediabisneksessä, johon kuului sanoma- ja aikakauslehtien lisäksi myös radiokanavia sekä elokuvatuotantoa. Niitäkin tärkeämpi intohimon kohde oli kuitenkin Hearst Castlen rakentaminen sekä taiteen keräileminen, jotka olivatkin melkoisen kalliita harrastuksia. Oppaamme pysähtyy esitelmöimään pienelle aukiolle, jonka laidalta nousee portaikko yhteen tilan kolmesta vierastalosta. Casa del Sol on näyttävä ilmestys, joka kelpaisi helposti monen kartanon päärakennukseksikin.

Aukion toiselta laidalta voi ihailla maisemaa kukkulan juurelle ja Tyynelle valtamerelle saakka. Sää on kirkastunut juuri sopivasti ja aurinko lämmittää mukavasti kevyen tuulen heiluttaessa puiden lehtiä. Kuulemme näkymistä nauttiessamme, kuinka William Randolph Hearst haaveili vuosien ajan loma-asunnon rakentamisesta isänsä hankkimalle karjatilalle San Simeoniin. Hearstilla oli täältä rakkaita lapsuusmuistoja ja hän kutsui paikkaa espanjankielisellä nimellä La Cuesta Encantada, Lumottu kukkula.

Rakennusprojekti käynnistyi pian sen jälkeen, kun William Randolph Hearst peri tilan vuonna 1919 kuolleelta Phoebe-äidiltään. Suunnittelutyöhön palkattiin Julia Morgan, joka oli jo aiemmin työskennellyt Hearstien palveluksessa. Morgan kuuluu naisarkkitehtien uranuurtajiin, sillä hän oli ensimmäinen Kaliforniassa arkkitehtina työskennellyt nainen.

Hearstin elämässä riitti muitakin tärkeitä naisia. Pohatta meni nelikymppisenä naimisiin itseään puolta nuoremman Millicent Willsonin kanssa. Pari sai viisi lasta, mutta avioliitto ajautui reilun kymmenen vuoden jälkeen karille Hearstin ihastuttua hädin tuskin täysi-ikäiseen näyttelijättäreen Marion Daviesiin. Daviesin näyttelijänurasta tuli Hearstille jonkinlainen pakkomielle, mutta puolison elokuvien ylenpalttisesta mainostamisesta Hearstin eri medioissa saattoi lopulta olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Hearstista ja alkoholismia vastaan kamppailleesta Daviesista tuli joka tapauksessa pari, joka pysyi yhdessä Hearstin kuolemaan saakka.

Lumotun kukkulan kuvatuin paikka lienee Neptunuksen uima-allas, jota reunustaa antiikin temppelin julkisivu. Uima-altaan näyttävään ulkoasuun on haettu vaikutteita niin kreikkalaisesta kuin roomalaisestakin arkkitehtuurista.

Nousemme portaita pitkin ylemmäs ja näemme ohimennen taas yhden vierastalon, Casa del Monten. Hearst nautti ylellisten juhlien järjestämisestä ja viikonlopunviettoon saapui kuuluisia vieraita varsinkin Hollywoodin suunnalta. Charlie Chaplin, Greta Garbo, Joan Crawford, Clark Gable, Buster Keaton ja monet muut muistetaan valkokankaalta, mutta kävipä täällä myös poliitikkoja Sir Winston Churchillista lähtien. Vieraat pääsivät sujuvasti perille, sillä kukkulan juurelle rakennettiin oma lentokenttä.

Päärakennuksen eli Casa Granden julkisivu on näyttävä ilmestys. Alkuperäisenä tarkoituksena oli rakentaa verrattain vaatimaton bungalow, mutta suunnitelmat laajenivat nopeasti. Hearst sai päähänsä paljon yksityiskohtaisia ideoita, joiden toteuttamiseen tarvittiin arkkitehti Morganin kokemusta ja teknistä tietämystä. Tontille kohosi jättimäinen päärakennus Casa Grande sekä matalampia vierastaloja.

Hearst arvosti Morganin ammattitaitoa ja suostui usein arkkitehtinsa ratkaisuihin, mutta oli toisaalta myös arvaamaton rakennuttaja. Hearstin oikuista rakennuksia laajennettiin ja muokattiin moneen kertaan niin, että välillä jouduttiin myös purkuhommiin. Esimerkiksi Neptunuksen uima-allas rakennettiin kolmeen kertaan, kunnes herra Hearst oli tyytyväinen.

Työmaan sijainti toi omat haasteensa, sillä kaiken materiaalin saaminen kukkulan huipulle ei ollut yksinkertaista. Suunnittelussa täytyi huomioida myös Kalifornian alttius maanjäristyksille. Työn laatu tuli todettua vuonna 2003, jolloin Hearst Castle selviytyi San Simeonin historian voimakkaimmasta maanjäristyksestä todella pienin vaurioin.

Hearst Castlen työmaalla uurasti kokonaisen rakennusmiesten armeijan lisäksi paljon muitakin ammattilaisia. Tärkeässä osassa olivat käsityöläiset, joista monet olivat Euroopasta muuttaneita siirtolaisia. Heillä oli siis taito hioa koristeet ja maalata yksityiskohdat Hearstin toiveiden mukaisesti aitoon vanhan kotimaansa tyyliin.

Yhdysvaltoihin 1930-luvulla iskenyt lama runteli Hearstin bisneksiä pahoin, mutta yhtiö säilyi pystyssä ja toimii yhä edelleen. Hearstin nykyinen pääkonttori on Manhattanilla kohoava pilvenpiirtäjä. Rahavaikeuksien lisäksi myös toinen maailmansota keskeytti Hearst Castlen rakennustyöt, sillä Kalifornian rannikolla pelättiin japanilaisten maihinnousua.

Keskenään hyvin toimeen tulleiden Hearstin ja Morganin yhteistyö Hearst Castlen rakentamisen parissa jatkui vuoteen 1947, jolloin Hearstin heikentynyt terveys pakotti hänet poistumaan Lumotulta kukkulalta viimeisen kerran. Hearst eli viimeiset vuotensa Marion Daviesin kanssa Beverly Hillsissä, kunnes menehtyi elokuussa 1951. Hearst Castle on toiminut turistinähtävyytenä kesäkuusta 1958 lähtien.

William Randolph Hearst matkusteli lapsuudestaan lähtien paljon Euroopassa, josta hän sai paljon inspiraatiota niin taiteeseen kuin arkkitehtuuriinkin liittyen. Julia Morgan oli puolestaan opiskellut Pariisissa ja kiertänyt sieltä käsin eri maissa, joten molemmat tunsivat Atlantin takaisen arkkitehtuurin hyvin. Päärakennukseen on haettu inspiraatiota Santa María la Mayorin kirkosta Rondasta, jossa tosin on kahden sijasta vain yksi torni. Kuvan tuosta espanjalaisesta kirkosta voi käydä kurkkaamassa jutustani Huiman kaunis Ronda.

Hearst Castle on jonkinlainen tyylien sekamelska, johon kartanon isäntä halusi mahduttaa matkoillaan näkemiään elementtejä muun muassa Italiasta, Egyptistä, Espanjasta ja Kreikasta. Kokonaisuus on silti hämmästyttävän kaunis niin rakennusten kuin vehreän puutarhankin osalta.

Kierros jatkuu tummasävyisiin sisätiloihin, jotka ovat kyllä ylellisiä, mutta eivät sykähdytä ainakaan itseäni niin paljon kuin aurinkoinen pihamaa. Sisätiloihin ei tutustuta tällä kierroksella erityisen perusteellisesti, vaan käymme vain muutamissa tärkeimmissä huoneissa. Nähtävää riittää kyllä aivan riittävästi näinkin.

Hearstin vieraat viettivät päivisin aikaansa esimerkiksi ratsastamalla tai tennistä pelaamalla. Iltaisin kokoonnuttiin cocktailien ja päivällisen äärelle. Ruokasali on näyttävä, joskaan ei erityisen kodikas tila. Pöydälle jätetyt ketsuppipullot muistuttavat Hearstin epävirallisesta tyylistä, johon kuuluivat myös paperiset lautasliinat.

Tunnistan katonrajassa roikkuvat liput monia amerikkalaisia vieraita paremmin. Siellähän roikkuu Sienan Palio-kilpailusta tuttuja lippuja, jotka edustavat toscanalaisen kukkulakaupungin eri kortteleita. Tuosta aiheesta olen julkaissut vuosia sitten jutun Siena – hullun hevoskilpailun kaupunki. Tuntuu kuin Hearst olisi keräillyt tänne sitä sun tätä, mistä on sattunut Euroopan-matkoillaan pitämään.

Saavumme biljardisaliin, jossa vieraat viettivät aikaansa pelien ja sohvalla istuskelun merkeissä. Hearstin päivät kuluivat yleensä toimistossa, joten vieraille jäi paljon aikaa kulutettavaksi ilman talon isännän läsnäoloa.

Vieraat ohjattiin yleensä päivälliseltä yksityiseen elokuvateatteriin. Hearst näytti täällä useimmiten oman yhtiönsä elokuvia, joissa Marion Davies tietenkin esiintyi.

Kierroksemme viimeinen kohde on suuri uima-allas, joka on rakennettu Casa Granden sisälle. Antiikin Rooman kylpylöitä jäljittelevässä tilassa on sinisävyisiä mosaiikkilaattoja riittämiin. Mahtava allashuone antaa kierrokselle arvoisensa päätöksen.

Bussi vie meidät takaisin vierailukeskukseen. Lumotun kukkulan maisemissa sijaitsi aikoinaan kaiken muun lisäksi Hearstin rakennuttama maailman suurin yksityinen eläintarha. Häkkiin joutuneiden eläinten lisäksi näillä pelloilla vaelteli kirahvien, kameleiden ja antilooppien kaltaisia kulkijoita. Vielä tänäkin päivänä San Simeonissa elää vapaana yli sadan seepran lauma, joka koostuu Hearstin tuomien eläinten jälkeläisistä. Emme harmiksemme näe seeproja lainkaan, vaikka ne voisi hyvällä onnella huomata vaikka Highway 1:n varrelta.

Tilaamme vierailukeskuksen itsepalveluravintolasta hampurilaiset koko perheelle. Kontrasti ylellisen kartanon ja pikaruoan välillä on melkoinen, vaikka burgerit ihan maukkaita ovatkin. Tarjolla on tietenkin myös matkamuistomyymälä sekä Hearst Castlen historiaan liittyvä näyttely. Kierrämme näyttelyn mielellämme ympäri, mutta emme malta enää jäädä katsomaan lipun hintaan kuuluvaa 40-minuuttista dokumenttielokuvaa Hearst Castle – Building the Dream.

William Randolph Hearst on varmasti ollut mielenkiintoinen persoona. Mieleeni piirtyy kuulemani perusteella käsitys oikukkaasta pohatasta, joka tottui saamaan tahtonsa läpi joka tilanteessa. Hän ei juuri välittänyt yleisestä mielipiteestä ja eli häpeilemätöntä luksuselämää. Jotkut ovat kutsuneet Hearstia aikansa vihatuimmaksi mieheksi koko Amerikassa. Tähän hahmoon tarttui myös Orson Welles, jonka ohjaama ja näyttelemä Citizen Kane kuvaa satiiriseen tyyliin Hearstin elämää. Hearst ei voinut sietää filmiä lainkaan, mutta epäonnistui yrityksessään tuhota kaikki elokuvan kopiot. Citizen Kanesta ei tullut kassamagneettia, mutta kriitikot ovat arvostaneet sen jopa maailman parhaaksi elokuvaksi.

Vaikka Hearst Castle onkin rakennustyylinsä osalta melko sekava, voi sitä pitää myös poikkeuksellisen kauniina. Yksi Hearstin vieraista, irlantilaiskirjailija George Bernard Shaw, kuvasi kartanoa sanomalla, että tällaisen Jumalakin olisi rakentanut, jos hänellä olisi vain ollut tarpeeksi rahaa. Letkautus on hyvinkin osuva. Hearst Castle on ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys, joka pääsi ylittämään omat jo valmiiksi korkealle asettamani odotukset.

Yhdysvallat
New Yorkin merellinen Coney Island

New York on paljon muutakin kuin pilvenpiirtäjiä. Brooklynin eteläkärjestä löytyvä Coney Island tunnetaan huvipuistoista sekä hiekkarannoista, ja rantakadun auringonpaisteessa tuntuu kuin olisi vähintäänkin Kaliforniassa saakka.
Coney Island oli alun perin kapean salmen erottama saari, joka sittemmin yhdistettiin täyttömaan avulla suureen Long Islandiin. Alue kehittyi voimakkaasti 1800-luvun vuosikymmeninä, jolloin Coney Islandille kohosivat puitteet varakkaan väen lomailua varten. Tavallinen kansa löysi tiensä hiekkarannoille ja huvipuistoihin myöhemmin, kun perille alkoi päästä metrolla.

Huvipuisto Luna Park
Mekin käytämme Coney Islandille kulkemiseen metroa. Matka-aikaa Manhattanilta kertyy noin tunti. Metrolinja kulkee Brooklynin puolella enimmäkseen maan päällä, joten on mielenkiintoista katsella eri alueiden katuja, taloja ja puistoja. Täysi vaunu tyhjenee matkan edetessä niin, ettei Coney Islandille menijöitä ole lopulta montaakaan. Olemme valinneet retkipäiväksemme tarkoituksella maanantain, jotta välttäisimme huvipuiston ruuhkia. Lokakuu on muutenkin helteisiin kesäpäiviin verrattuna hiljaisempaa aikaa. West Eighth Street–New York Aquarium -asemalta ei tarvitse kävellä montaa askelta Luna Park -huvipuiston värikkäälle portille.

Nykyinen Luna Park avattiin toukokuussa 2010, mutta Coney Islandin huvipuistoilla on paljon pidempi historia. Alueen merkittäviin huvipuistoihin kuuluivat etenkin vuosina 1903–1944 toiminut alkuperäinen Luna Park sekä sen naapurit Steeplechase Park ja Dreamland. Luna Park toimi esikuvana monelle muulle huvipuistolle ja sen historiallista merkitystä korostaa omalla tavallaan, että esimerkiksi italian kielessä luna park on huvipuistoa tarkoittava yleissana. Nykyinen Luna Park kunnioittaa mukavalla tavalla perinteitä, sillä vaikka lähes kaikki laitteet ovatkin uusia, voi alueella aistia Coney Islandin vuosisatojen taakse ulottuvaa historiaa.

Luna Park on koristeltu lokakuussa halloween-teemaan. Ostimme tyttärille jo ennakkoon netin kautta rannekkeet, jotka olisi kyllä näin hiljaisena päivänä voinut hankkia helposti myös paikan päältä. Me vaimon kanssa emme tällä kerralla kaipaa laitteisiin. Toisin kuin muissa käymissämme huvipuistoissa, täällä rannekkeet ovat voimassa vain neljä tuntia ensimmäisestä laitteessa käynnistä lähtien. Jonot ovat onneksi melko lyhyitä ja tuokin aika riittää meille hyvin. Kannattaa kuitenkin suunnitella päivänsä niin, ettei ajoita ainakaan suurempaa ruokailua rannekkeen voimassaoloaikaan.

Luna Park on pinta-alaltaan varsin kompakti, mutta laitteita on tilaan nähden yllättävän paljon. Ne on jaoteltu hurjuustason mukaan neljään eri luokkaan, joista toiseksi korkein High Thrill -taso tuntuu omille tyttärillemme sopivalta. He käyvätkin testaamassa useita High Thrill -laitteita, kuten The Tickler, Electro Spin, Atlantic Aviator, Brooklyn Flyer ja Luna 360.

Luna 360 muistuttaa Särkänniemen X-laitetta, ja itse laskisin sen jo Extreme Thrillin puolelle. Steeplechase on puolestaan aivan kuin Särkänniemen MotoGee, jossa istutaan vain moottoripyörän sijasta hevosen selässä. Muutama laite on vierailupäivänämme valitettavasti kokonaan suljettu.

Muutamat Coney Islandin huvipuistolaitteista ovat aivan erityisiä klassikoita. Kesäkuussa 1927 avattu puinen The Cyclone tunnetaan kaikkien vuoristoratojen äitinä. The Cyclone kohoaa omalla tontillaan, jonka pieni koko on myös syynä vuoristoradan jyrkkyyteen. Koska tilaa oli vähän, ei nousuista ja laskuista mahduttu tekemään yhtään nykyistä loivempia.

Toinen tunnettu klassikkolaite Wonder Wheel on vieläkin vanhempi vuonna 1920 valmistunut maailmanpyörä. Se ei kuulu Luna Parkiin, vaan naapurissa toimivaan Deno’s Wonder Wheel -huvipuistoon. Maailmanpyörän vaunut liikkuvat mielenkiintoisella tavalla laitteen sisällä olevia kiskoja pitkin.

Riegelmann Boardwalk
Tytöt saavat Luna Parkin laitteista tarpeekseen jo ennen neljän tunnin rannekeajan päättymistä. Siirrymmekin siis hyvissä ajoin Coney Islandin upealle rantakadulle Riegelmann Boardwalkille. Puupintainen kävelytie huokuu nostalgiaa ja vieressä odottavat mukavat merimaisemat. Lokakuun aurinko on saanut koko päivän tuntumaan kovin helteiseltä.

Coney Island on kokenut vuosikymmenten varrella synkkiäkin vaiheita. Kirkkain kultakausi päättyi alkuperäisen Luna Parkin tulipaloon vuonna 1944, ja 1970-luvulle tultaessa alueella rehottivat väkivaltarikollisuus sekä huumekauppa. Huvipuistoperinteet pysyivät yllä vielä vuonna 1964 sulkeutuneen Steeplechase Parkin jälkeenkin, sillä avaruusteemainen Astroland viihdytti kansaa vuosina 1962–2008. Coney Island on jälleen viime vuosikymmeninä siistiytynyt viihtyisäksi ja koko perheelle sopivaksi ajanviettoalueeksi.

Rantakadun varrella kohoava korkea punertava rakennelma on Steeplechase Parkissa aikoinaan toiminut laskuvarjohyppytorni. Tornia ei ole käytetty vuosikymmeniin, mutta se muistuttaa ajasta, jolloin huvipuistoissa saattoi nähdä muutakin kuin karuselleja tai vuoristoratoja. Coney Islandin huvipuistojen historiaan kuuluu mitä käsittämättömämpiä viihdykkeitä, kuten keskoskaapeissa olleiden vauvojen katselua. Ihmeteltävänä oli myös esimerkiksi lyhytkasvuisten ihmisten jokapäiväistä elämää, tulipalojen sammutusnäytöksiä sekä valtava buurisodan taistelua toisintanut esitys, jonka näyttelijöiksi värvättiin oikeita sotaveteraaneja.

Nälkä alkaa jo vaivata, mutta rantakadun varrella on onneksi runsaasti erityisesti pikaruokaa tarjoavia vaihtoehtoja. Näistä varsinkin Nathan’s Famous on klassikko, joka myy kenties koko Amerikan kuuluisimpia hot dogeja. Laajaksi ketjuksi paisuneen Nathan’sin alkuperäinenkin ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä, mutta me tyydymme Riegelmann Broadwalkin varrella olevaan kioskiin. Hot dogit ovat erinomaisia, mutten osaa arvioida niiden paremmuutta kilpailijoihin verrattuna.

Aurinko alkaa olla jo laskemaan päin, joten se lämmittää nyt miellyttävästi kovan paahteen sijaan. On mukavaa istuskella kävelytien varrella ja nauttia tunnelmasta, joka tuo kovasti mieleen edellisvuotisen matkakohteemme Kalifornian rantakaupungit. Coney Islandin hiekkarannalla on lokakuussa väljää, toisin kuin kesän vilkkaimpina päivinä. Taustalla häämöttää Rockawayn niemimaa.

Kävelemme Riegelmann Boardwalkia itään päin ja ohitamme New Yorkin akvaarion. Tästä eteenpäin pääsisi vielä henkisesti paljon syvemmälle itään, sillä edessä häämöttävä Brighton Beach tunnetaan New Yorkin venäläisten ja ukrainalaisten asuinalueena. Tunnelma on kuulemma kuin Mustanmeren rannalla ennen Neuvostoliiton hajoamista.

Palaamme takaisinpäin ja katselemme, kuinka laskeva aurinko saa taivaan kellertämään upeasti. Huomiomme kiinnittyy jälleen kerran hyväntuulisiin ortodoksijuutalaisiin, joita on näkynyt päivän aikana paljon. Luna Parkin asiakaskunnasta ylivoimaisesti suurin osa oli perhekeskeisiä ortodoksijuutalaisia, ja sama tilanne jatkuu myös rantakadulla.

Ortodoksijuutalaiset – jotka ovat käsittääkseni tarkemmin ottaen hasideja – on helppo tunnistaa tyylikkäästä mutta vanhoillisesta pukeutumisesta. Miehillä on erikoiset kampaukset ja aina jonkinlainen päähine. Naiset ovat pukeutuneet villapaitoihin ja pitkiin hameisiin. Lasten vaatteet ovat pitkälti samantyyppisiä kuin aikuisillakin. Jäämme miettimään, oliko kyseessä ortodoksijuutalaisten juhlapäivä vai pelkästään tavallinen maanantai Coney Islandilla. Näky lienee melko tavallinen, sillä noin neljännes Brooklynin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta on juutalaisia.

Aurinko alkaa laskea jo lopullisesti mailleen, kun jätämme Coney Islandin taaksemme. On ollut mukavaa viettää rentoa päivää huvipuistossa, nauttia syksyisestä auringosta ja tunnelmoida tyylikkäällä rantakadulla. Retki Coney Islandille vie helposti kokonaisen päivän, mutta se tarjoaa New Yorkin -matkalle aivan erilaisia ulottuvuuksia kuin pilvenpiirtäjien täyttämä Manhattan.
Voit lukea myös koko matkastamme kertovan jutun Unelmien lomamatka New Yorkiin.
Yhdysvallat
New Yorkin näköalapaikkoja: One World Observatory

Huiman korkean One World Trade Centerin ylimmissä kerroksissa toimivalta näköalapaikalta saa ihailla New Yorkia lintuperspektiivistä. Maisemat ovat näkemisen arvoisia kaikkiin ilmansuuntiin.
One World Trade Center on koko läntisen pallonpuoliskon korkein rakennus, jota ylemmäs kurottaa tällä hetkellä vain kuusi aasialaista pilvenpiirtäjää. Myös nimellä Freedom Tower tunnetulla pilvenpiirtäjällä on amerikkalaisille suuri symbolinen merkitys, koska se rakennettiin syyskuun 11. päivän terrori-iskussa vuonna 2001 sortuneiden World Trade Centerin kaksoistornien tilalle. Nykyinen World Trade Center -kokonaisuus käsittää edeltäjänsä tavoin myös useita matalampia rakennuksia.

Manhattanin eteläosassa kohoava One World Trade Center avattiin marraskuussa 2014. Suurin osa rakennuksesta on toimistotiloja, mutta vierailijoita ilahduttaa kerroksissa 100–102 toimiva näköalapaikka One World Observatory. Näköalapaikan pääsyliput on kätevintä hankkia netistä, jolloin etuna on myös ennakkoon ostajille tarjottu viiden dollarin alennus.

Aikuisten peruslippu maksaa tällä hetkellä kaikkine kuluineen ja veroineen hieman yli 50 dollaria, minkä lisäksi tarjolla on myös muutamia kalliimpia vaihtoehtoja. Perusliput oikeuttavat sisäänkäyntiin etukäteen valittuna ajankohtana, mutta jos päivän aikataulua ei halua lyödä etukäteen lukkoon, voi ostaa joustavamman lipun, jolla pääsee torniin mihin kellonaikaan tahansa. Tällainen lippu on 20 dollaria peruslippua kalliimpi, mutta se sisältää 10 taalaa arvokkaamman etukupongin näköalapaikan kahvilassa tai myymälässä käytettäväksi.

Nousemme pilvenpiirtäjään lokakuisena maanantaiaamupäivänä, jolloin jonoa ei ole käytännössä lainkaan. Aulatila on suunniteltu suuria vierailijamääriä ajatellen, ja täällä saattaakin olla esimerkiksi kauniina viikonloppupäivinä ruuhkaa. Lipuntarkastuksen ja turvatarkastuksen jälkeen voi pysähtyä katselemaan New Yorkin historiaan sekä World Trade Centeriin liittyviä videoesityksiä, mutta kuljemme melko ripeästi suoraan hisseille.

Hissi kuljettaa pilvenpiirtäjän 102. kerrokseen vain 47 sekunnissa. Matkan ajan voi ihailla hissin seinille heijastettua animaatiota, jossa New York kehittyy vuosisatojen takaisesta korpimaasta nykyaikaiseksi metropoliksi. Esityksen kuvakulma muuttuu samaan tahtiin ylöspäin nousevan hissin kanssa. Perillä vierailijoille näytetään vielä yksi New Yorkin vilinää kuvaava fiilistelyfilmi, kunnes pääsemme vihdoin ihailemaan huikeita maisemia.

One World Observatoryn varsinainen katselutasanne on sadannessa kerroksessa, jonka voi kiertää kokonaan ympäri maisemia ihaillen. Tarjolla ovat siis avoimet näkymät kaikkiin ilmansuuntiin aivan lasiseinien vierestä. Näköalapaikan harvoja huonoja puolia on, ettei sisätiloista pääse minkäänlaiselle tasanteelle ulkoilmaan. Ikkunoiden heijastukset häiritsevät valokuvaamista, joskin haittaa on meidän vierailumme aikaan lähinnä vain merelle tai Brooklynin suuntaan katseltaessa.

Sadannesta kerroksesta löytyy myös matkamuistomyymälä sekä City Pulse -niminen kulmaus, jossa New Yorkin asiantuntijat kertovat kotikaupungistaan. Meidän kohdallemme ei kuitenkaan osu sopivasti yhtään esitystä. Kerrosta ylempänä eli 101. kerroksessa toimii tyyriin puoleinen One Dine -ravintola. Viereisessä kahvilassa on pelkästään seisomapaikkoja, mutta totean jäälatten nauttimisen onnistuvan hyvin myös baaripöytään nojaillen.

New Yorkin pilvenpiirtäjissä toimii tätä nykyä viisi näköalatasannetta, joista One World Observatory on korkein. Se erottuu muista neljästä erityisesti sijaintinsa osalta, sillä One World Trade Center kohoaa Manhattanin eteläosassa. Perinteiset Empire State Building ja Top of the Rock sekä uudemmat Edge ja Summit One Vanderbilt löytyvät kaikki Midtownista, joihin verrattuna One World Observatoryn maisemat ovat selvästi erilaisia. Täältä on hyvät näkymät merelle ja esimerkiksi Vapaudenpatsaalle sekä Ellis Islandille. Myös Hudson-joen vastarannalla näkyvä Jersey City on varsin lähellä.

Pohjoiseen päin katseltaessa on helppo huomata, kuinka Manhattan jakautuu erilaisiin osiin. One World Trade Centerin ympärillä on muita korkeita rakennuksia, mutta heti Financial Districtin loppuessa alkaa laaja matalampi alue, jonka kaupunginosiin kuuluvat esimerkiksi Chinatown, Soho, Greenwich Village sekä East Village. Meistä on erityisen hauskaa katsella täältä edellispäivän kävelyreittiämme, jonka varrelta tunnistamme monta taloa ja esimerkiksi Washington Square Parkin riemukaaren sekä keinotekoisen saaren Little Islandin.

Vaikka merimaisematkin ovat hienoja, katselemme pisimpään Manhattania. Midtownin pilvenpiirtäjät saa kameran zoomin avulla lähelle, vaikka esimerkiksi Empire State Buildingille on melkein viisi kilometriä matkaa.

Manhattanin itäpuolella levittäytyy Brooklyn. East Riverin ylittävistä silloista lähimpänä näkyy ikoninen Brooklyn Bridge, josta pohjoiseen päin häämöttävät Manhattan Bridge sekä Williamsburg Bridge. Sää on näköalojen ihailuun sopivan aurinkoinen ja se vain kirkastuu pilvenpiirtäjässä viettämänämme aikana. Sisätiloissa on silti koko vierailumme ajan mukavan väljää, ja haluamaansa suuntaan mahtuu aina katselemaan ilman odottelua. Paikalla kuuluu olevan samaan aikaan ainakin kaksi muuta suomalaista perhettä.

Aika kuluu maisemia ihaillessa nopeasti. Haluamme nauttia One World Observatorysta koko rahalla, joten vietämme ylhäällä reilut kaksi tuntia. Olen kahdella matkallemme käynyt jo yhteensä neljällä New Yorkin pilvenpiirtäjien näköalatasanteella. Jos olisi pakko valita vain yksi, nimeäisin omaksi suosikikseni Top of the Rockin, josta kirjoitin oman juttunsa jo aiemmin.

Midtownin näköalatasanteet tarjoavat ehkä ne kaikkein klassisimmat New York -näkymät, mutta One World Observatoryn sijainti takaa aivan uudenlaisen näkökulman kaupunkiin. Jos siis olet jo käynyt jollakin Midtownin näköalapaikalla, suosittelen seuraavaksi kohteeksi One World Observatorya. Me ainakin nautimme omasta vierailustamme todella paljon.

One World Trade Centerin ympäristössä on muutakin nähtävää. Nykyisen pilvenpiirtäjän vierestä löytyy sortuneiden kaksoistornien paikalle rakennettu 9/11 Memorial -muistomerkki, joka koostuu kahdesta neliönmuotoisesta vesialtaasta. Altaiden reunoille on kaiverrettu kaikkien menehtyneiden nimet. Naapurista löytyy erittäin mielenkiintoinen 9/11-museo, josta julkaisen oman juttunsa myöhemmin. Palaan siinä yhteydessä tarkemmin World Trade Centerin historiaan sekä koko maailmaa järkyttäneisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin.

World Trade Centeriin kuuluva Oculus on raideliikenteen aseman ja ostoskeskuksen yhdistelmä, johon kannattaa tutustua jo Santiago Calatravan piirtämän persoonallisen arkkitehtuurin vuoksi. Samoilla kulmilla voi vierailla myös Manhattanin vanhimmassa yhä toimivassa kirkossa St. Paul’s Chapelissa sekä modernissa kreikkalaiskatolisessa St. Nicholas National Shrinessa. World Trade Centerin ympärille levittäytyvä Financial District on täynnä ostos- ja ruokailumahdollisuuksia, minkä lisäksi varsinkin rantojen tuntumassa on viihtyisiä puistoja. Manhattanin eteläosassa on siis helppo viettää kokonainen päivä jos toinenkin.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
11.10.2023 at 17:46
Meitä jäi muuten vähän harmittamaan, että Highway 1 oli meidän reissun aikana poikki, emmekä päässeet ajamaan siitä kuin osan. Esimerkiksi tämä osuus jäi meiltä kokonaan valitettavasti väliin. No, jääpähän yhä edelleen nähtävää seuraavalle reissulle. Tämä vaikuttaa mukavalta kohteelta.
Mika / Lähtöportti
11.10.2023 at 20:28
Highway 1 tuntuu olleen monena vuonna poikki, sillä olen kuullut samanlaisia kokemuksia monelta muultakin. Katkokset voivat olla pitkiä, sillä nytkin tie on edelleen poikki viime tammikuun maanvyöryn jäljiltä. Harmi että teiltä jäi juuri tämä Cambrian ympäristö väliin, mutta onpahan tosiaan sitten uutta nähtävää seuraavalle kerralle!