Seuraa somessa

Itävalta

Imst – koko perheen retkikohde Tirolissa

Julkaistu

-

Teimme heinäkuisella Itävallan-matkallamme retken Seefeldistä Imstiin. Kohde valikoitui matkaohjelmaan pitkän kesäkelkkaradan ansiosta, mutta nautimme myös patikointimaisemista, kotieläinten tapaamisesta sekä paikallisista herkuista.

Koko perheen alppiloman ohjelmaan on hyvä keksiä jotain muutakin kuin patikointia. Niinpä ilahdun löytäessäni netistä Imstin kesäkelkkaradan, joka mainostaa itseään maailman pisimpänä Alpine Coasterina. Pyreneiltä Andorrasta näyttää löytyvän vieläkin pidempi vaihtoehto, mutta ei anneta sen häiritä. Imstin kelkkarata on varmasti elämys kaikenikäisille.

imst_hohe_01


Seefeldistä ajaa Imstiin alle tunnissa. Pikkukaupunki ei ainakaan ohimennen nähtynä vaikuta seudun houkuttelevimmalta, mutta vuoren rinteelle kohoava ulkoilualue on ehdottomasti vierailun arvoinen. Keskustasta saa körötellä yllättävänkin jyrkän ylämäen rinteiden juurella sijaitsevalle parkkipaikalle.

imst_koysirata_01


Höhe-Imstin ulkoilualue toimii Itävallalle tyypilliseen tapaan talvisin laskettelukeskuksena ja tarjoaa kesäisin houkuttelevan liikuntaympäristön ulkoilmaihmisille. Kaikkein reippaimmat pääsevät mäen ylös omin jaloin, mutta me turvaudumme monen muun tavoin köysirataan.

imst_koysirata_02


Imstin alempi köysirata vie kelkkaradan lähtöpaikalle, josta voisi jatkaa vielä toisella köysiradalla yli kahden kilometrin korkeuteen Alpjochiin. Ostamme liput, joilla saa nousta alemmalla köysiradalla ylös ja palata kelkkaradalla alas. Tällainen kertalippu maksaa tällä hetkellä aikuiselta 17,60 euroa ja lapselta hieman vähemmän.

imst_alpinecoaster_05


Köysiradalla ei ole ruuhkaa, joten kymmenen hengen vaunuun ei tule perheemme lisäksi muita matkustajia. Sää on harmittavan pilvinen, mutta maisemat näyttävät silti upeilta. Kelkkarata kulkee köysiradan alapuolella, joten saamme katsella alas kiitäviä laskijoita.

imst_patikointi_08


Vaikka päivän pääohjelmanumero onkin kelkkarata, haluamme viettää ensin muutaman tunnin Höhe-Imstin alppimaisemissa. Seudulla risteilee eri tasoisia patikkapolkuja, mutta emme kaipaa mitään erityisen haastavaa vaeltamista. Niinpä lähdemmekin vain suunnistamaan kohti Latschenhütte-nimistä ravintolaa, jonne kävelee opasteviittojen mukaan puolessa tunnissa.

imst_patikointi_05


Ohitamme alkumatkalla lehmiä, jotka laiduntavat tyytyväisinä laajalla alppiniityllä. Jäämme miettimään, osaavatko ne yhtään arvostaa upeita maisemia. 

imst_jagersteig_01


Tie Latschenhüttelle kulkee Jägersteig-nimistä reittiä pitkin. Taival on kartalla lyhyt, mutta se kulkee enimmäkseen jyrkkään ylämäkeen. Rasitus ei kuitenkaan nouse mitenkään mahdottoman kovaksi.

imst_patikointi_07


Leveä kävelytie vaihtuu matkan edetessä kapeampaan polkuun, joka johtaa kuohuvan joen rantaan. Maisema näyttää upealta niin ylös kuin alaskin päin.

imst_patikointi_04


Ihmettelemme hetken joen ylittävän kävelysillan poikki vedettyä ketjua, mutta huomaamme muutaman muun retkeilijän kulkevan sillan ylitse esteestä välittämättä. Päättelemme ketjun olevan paikoillaan seudulla laiduntavien lehmien vuoksi, joten ylitämme joen ja suunnistamme suorinta tietä kohti Almzoo-kotieläintarhaa.

imst_almzoo_03


Kotieläintarha koostuu vain yhdestä polun varrella olevasta aitauksesta, jossa asustaa lampaita, vuohia ja kanoja. Aitauksen halki kulkee puinen kävelysilta.

imst_almzoo_01


Almzoon eläimet ovat hyvin seurallisia, joten niitä saa jäädä rapsuttelemaan pidemmäksikin aikaa. Joukkoon mahtuu myös muutamia söpöjä kilejä.

imst_almzoo_02


Aitauksen reunalta kerätyt voikukanlehdet ja muut heinät maistuvat vuohille hyvin, mutta mitään muuta niille ei saa tietenkään syöttää. Tällaiset eläinkohtaamiset ovat oikein mukavia ja niistä jää kaikille hyvä mieli. Pienikin kotieläintarha voi olla elämys.  

imst_patikointi_03


Kotieläintarhalta on melko jyrkkä ylämäki Latschenhüttelle. Nousu etenee sujuvasti eri puolilla kohoavia vuoria ihaillessa. Sää vaihtelee vuorilla nopeasti, sillä saamme aurinkoisten hetkien välillä niskaamme hieman sadettakin.

Alppimaisemissa Imstissä


Ohitamme kulkiessamme suuren lehmälauman. Yksi lehmistä lähtee määrätietoisesti liikkeelle ja näyttäisi hetken tulevan meitä kohti. Sen ajatuksena on kuitenkin pysähtyä nauttimaan vuoristopuron raikkaudesta. Kun jano on sammutettu, lehmä ammuu äänekkäästi ja suuntaa kohti seuraavaa laidunta.

Latschenhütte


Nälkä alkaa jo sopivasti kurnia, kun saavumme Latschenhütten ovelle. Vuoristomaja on kodikas ja sympaattinen ruokailupaikka. Seinillä näkyy paikallisten ihmisten valokuvia ja esille on nostettu vanhoja suksiakin. On helppo kuvitella, kuinka täällä on nautittu tuvan lämmöstä kylminä talvipäivinä.

Hüttenschmarrn


Tilaan perinteisen Tiroler Gröstlin, jota voisi kuvailla pyttipannun paikalliseksi serkuksi. Tuhti annos sisältää perunaa, lihaviipaleita, pekonia ja kananmunaa sekä lisukesalaatin. Aterian kruunaa talon oma versio perinteisestä Kaiserschmarrnista. Hüttenschmarrn on suuri lautasellinen pannukakunpalasia, joiden sekaan voi lisätä haluamansa määrän omenasosetta. Yhdestä herkullisesta annoksesta riittää jaettavaa koko perheelle.

Imstin maisemia Tirolissa Itävallassa


Palaamme onnistuneen aterian jälkeen takaisin köysirata-asemalle samaa reittiä kuin tulimmekin. Tarjolla olisi myös muita polkuja, mutta haluamme käydä tapaamassa Alpzoon lampaita ja vuohia vielä toisenkin kerran.

Patikoimassa Imstissä


Paluumatka sujuu alamäen ansiosta varsin nopeasti. Taivaalta tulee taas ajoittain vettä, mutta sää pysyy pääosin aurinkoisena. Ihailen sitä, kuinka hyvässä kunnossa Itävallan retkeilyreitit ovat. Kaikkialla on siistiä, opasteita riittää, jossakin on penkkejäkin ja puitteet ovat kaikin puolin kunnossa.

Imst Alpine Coaster


Edessä on vielä päivän kohokohta eli Imstin 3,5 kilometrin mittainen Alpine Coaster. Tällaiset kesäkelkkaradat ovat tyypillisiä huvituksia Euroopan vuoristoissa, joten vaihtoehtoja riittää varsinkin Itävallassa ja Saksassa. Itse olemme päässeet kokeilemaan samankaltaista rataa Slovenian Kranjska Gorassa, joten tiedämme etukäteen mihin olemme ryhtymässä. Sitä emme kuitenkaan osaa odottaa, että kyytiin pääsyä joutuu jonottamaan pitkään ja hartaasti.

Imst Alpine Coaster


Saavumme paikalle neljän maissa, sillä Alpine Coaster on tarkoitus sulkea viideltä. Kaikilla muillakin tuntuu olleen sama ajatus viettää päivä vuorilla ja laskea alas hieman ennen sulkemisaikaa. Viereisestä kioskista haetaan pääsylippua näyttämällä jonotusnumero, jonka ansiosta aikaa ei tarvitse kuluttaa jonossa seisomalla. Moni suunnistaa läheiselle terassille. Odotellessa jää aikaa maisemien ihailuun, sillä pääsemme lopulta liikkeelle vasta puoli kuudelta. On hauskaa seurailla laskuun lähteviä ihmisiä. Havaittavissa on henkilön mukaan puhdasta innostusta tai silmiinpistävää jännitystä. 

Imst Alpine Coaster


Alpine Coaster on todella hauska kokemus. Mutkat seuraavat toisiaan ja viilenevä alppi-ilma iskee vasten kasvoja. Vauhdin hurmasta saa nauttia parhaimmillaan 40 kilometrin tuntinopeudessa, mutta meno ei ylly liian hurjaksi, sillä vaunu pysyy tukevasti raiteillaan. Vauhtia voi säädellä jarruttamalla, mikä on ennen jyrkimpiä mutkia suositeltavaa. On myös tärkeää pitää riittävä turvaväli edellä etenevään laskijaan.

Imst Alpine Coaster


Kesäkelkkaradat kuuluvat varmasti kohdalle osuessaan myös tulevien Itävallan-matkojemme ohjelmaan. Imstin Alpine Coasterin alaikäraja on kolme vuotta, jolloin lapsen saa jo ottaa aikuisen kyytiin. Yksin laskeminen onnistuu, kun ikää on vähintään kahdeksan vuotta ja pituutta 125 senttiä. Meidän tyttäremme saivat siis laskea kelkoillaan erikseen.

Imstin maisemia


Käymme vielä lopuksi parkkipaikan reunalla kahvilassa, jossa mietimme päivän antia. Kelkkarata, kotieläintila, patikkapolut, mahtavat maisemat ja maistuva ateria muodostivat upean alppipäivän, joten Imstiä on helppo suositella retkikohteeksi muillekin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Itse en olekaan ikinä kokeillut tuollaista kesäkelkkarataa enkä itse asiassa nyt kyllä muista, että sellaista olisi edes tullut missään vastaan, vaikka Alpeilla olenkin jonkin verran pyörinyt. Kivalta kuitenkin kuulostaa hauskalta, pitääkin ilman muuta pitää mielessä, kun seuraavaksi olemme Alpeilla.

    • Mika / Lähtöportti

      28.8.2023 at 19:21

      Kesäkelkkaradat ovat tosi hauskoja, kokeilkaahan kun seuraavan kerran pääsette Alpeille! Kannattaa googlailla vaihtoehtoja, uskon että suhteellisen lähteltä reittiä voisi joku löytyä, minne sitten tuolla päin menettekään.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itävalta

Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietimme heinäkuun loppupuolella viikon Tirolin alueella Itävallassa. Majoituimme Seefeldin kylän laidalle ja nautimme ennen kaikkea upeista alppimaisemista. Pienten patikkaretkiemme joukkoon mahtui myös unohtumaton kävely alpakoiden seurassa.
 
Vietimme kuusi vuotta sitten onnistuneen kolmen sukupolven lomaviikon Itävallassa, ja nyt oli aika lähteä samalla kokoonpanolla uudelleen vastaavanlaiselle reissulle. Edellisellä kerralla kohteenamme oli Wagrain, ja nyt tie vei Tirolin alueelle Seefeldiin. Matka sujuu lentäen Müncheniin ja sieltä vuokra-autolla perille. Kohdevalinta osoittautuu erinomaiseksi, sillä tarjolla on sopivasti palveluita, runsaasti mukavia ulkoilureittejä sekä riittävästi monipuolista tekemistä.

seefeld_maisema_06

Seefeldistä käytetään virallisissa yhteyksissä nimeä Seefeld in Tirol, jotta se erottuu muista samannimisistä paikkakunnista, joita löytyy esimerkiksi Saksasta. Kylä sijaitsee Tirolin ylätasangolla lähes 1200 metrin korkeudessa. Huomaamme nopeasti, että tasangon sää on selvästi viileämpi kuin alempana laaksossa. Esimerkiksi vain parinkymmenen kilometrin päässä Innsbruckissa on joinakin päivinä jopa kymmenen astetta lämpimämpää, sillä Tirolin pääkaupunki sijaitsee noin kuusisataa metriä Seefeldiä alempana.

seefeld_keskusta_04


Seefeldin sää pysyttelee lomaviikkomme ajan vaikeasti ennustettavana. Yhtä hellepäivää ja yhtä sadepäivää lukuun ottamatta sää vaihtelee nopeasti sadekuuroista iloiseen auringonpaisteeseen. Aamulla on usein vaikea valita pukisiko retkelle shortsit vai tarvitsisiko sittenkin pidempiä lahkeita.

seefeld_keskusta_03

SEEFELDIN VIEHÄTTÄVÄ KESKUSTA

Seefeld on suosittu hiihtokeskus, joka houkuttelee ulkoilun ystäviä myös kesäisin. Kylä ei ole kovin suuri, mutta tasamaalla sijaitsevassa keskustassa on silti useampia hotellien, majatalojen, ravintoloiden ja kauppojen reunustamia katuja. Vaikka ihmisiä jonkin verran riittääkin, voi tunnelmaa kuvailla leppoisaksi, eikä ruuhkista ole pelkoa.

seefeld_keskusta_02

Seefeldin keskipisteenä toimii Dorfplatz eli kylän aukio, jossa pidetään tiistaisin markkinat. Aukio sijaitsee miellyttävän kävelykadun varrella ja sen laidalla kohoaa Pyhän Oswaldin kirkko. Saamme ihailla komeita tirolilaistaloja, joita koristavat kukkien värittämät parvekkeet ja perinteiset seinämaalaukset.

seefeld_keskusta_01

Dorfplatzin lähistöllä sijaitsevaa pientä Kurpark-puistoa koristaa yksisarvista esittävä patsas. Täältä löytyy myös tyylikäs esiintymislava, jossa järjestetään kesäisin konsertteja. Keskustaa ympäröivät vehreät kukkulat sekä joka puolella kohoavat vuoret. 

seefeld_leterrazze

Itävallan tunnetuin ruokalaji lienee wieninleike, ja myös muut perinneruoat kuten Tiroler Gröstl tai Käsespätzle ovat maittavaa mutta varsin tuhtia syötävää. Mikäli loman aikana haluaa nauttia erilaisen ja kevyemmän aterian, suosittelen lämpimästi Le Terrazze im Kracherlemoosia. Uudehko ravintola tarjoaa innovatiivisia ja huolella viimeisteltyjä fine dining -tason annoksia. Palvelu on huomaavaista ja tunnelma kaikin puolin miellyttävä. Hintataso on toki keskimääräistä korkeampi, mutta maut vievät melkein kielen mennessään.  

seefeld_hiihtostadion

NELJIEN ARVOKISOJEN HIIHTOSTADION

Talviurheilun ystävät osaavat yhdistää Seefeldin nimen hiihtokilpailuihin. Näissä maisemissa miteltiin olympiamitaleista vuosina 1964 ja 1976, jolloin Innsbruckin talvikisojen hiihdot sivakoitiin Seefeldissä. Vuoden 1964 suurin suomalaissankari oli kaksi kultaa voittanut ja Mister Seefeldiksi nimetty Eero Mäntyranta. Jälkimmäisissä kisoissa Porilaisten marssia soitettiin sekä Helena Takalon että miesten viestijoukkueen kunniaksi. Hiihdon MM-kisat on järjestetty Seefeldissä myös kahdesti, vuosina 1985 ja 2019. Hiihtostadion hyppyrimäkineen sijaitsee aivan keskustan tuntumassa, joten sen ohi tulee kuljettua useampaan kertaan.

seefeld_seekirchl

Seefeldin tunnetuin maamerkki on Seekirchl-kappeli, joka on näkynyt myös television hiihtolähetyksissä. Valkea kappeli valmistui vuonna 1666 tekolammen keskelle ja kohoaa edelleen yksinäisenä hahmona kaukana muista rakennuksista, vaikka ympäröivä vesi onkin kuivatettu pois jo kauan sitten. Kappeli sijaitsee vain kivenheiton päässä Seefeldin hiihtostadionista. 

seefeld_maisema_01

PATIKOINTI GSCHWANDTKOPFILLE

Seefeldistä käsin pääsee kävelemään kahdelle eri vuorelle. Vaihtoehdoista matalampi on hankalasti nimetty Gschwandtkopf, jonka paikalliset luokittelevat paremminkin kukkulaksi. Gschwandtkopfin huippu sijaitsee kolmisensataa metriä keskustan yläpuolella eli noin puolessatoista kilometrissä. Seefeldin matkailusivuilta löytyy mallireitti sekä Gschwandtkopfin ympäri että sen huipulle.

seefeld_maisema_04

Lähdemme soveltamaan jonkinlaista näiden kahden reitin yhdistelmää. Aluksi noustaan keskustan laidalla kohoavalle Pfarrhügel-kukkulalle, jonka laelta aukeaa mukava näkymä Seefeldin kattojen ylle.

seefeld_gkopf_03


Laskeudumme Pfarrhügeliltä alaspäin ja pysähdymme hetkeksi katselemaan aitauksessa laiduntavia vuohia sekä aaseja. Tästä matka jatkuu Seekirchlin ja hiihtostadionin ohitse kohti metsää, jonka tarjoamassa varjossa on mukava patikoida. Kävelyreitin soveltaminen ei onnistu aivan täydellisesti, sillä ajaudumme merkittyjen polkujen ulkopuolelle ja joudumme välillä kiipeämään pitkin niittyjä toivomaamme suuntaan. Eväiden syöminen auttaa onneksi jaksamaan eteenpäin.

seefeld_gkopf_04


Nousu kukkulan reunamilta Gschwandtkopfin huipulle tuntuu yllättävän pitkältä ja raskaalta, sillä patikkaretkemme osuu viikon ainoalle hellepäivälle. Rinteillä parveilee yllättävän paljon perhosia, joista muutama laskeutuu mielellään hikiselle käsivarrelle ja matkustaa siinä eteenpäin hyvän tovin.

seefeld_gkopf_02

Kun Gschwandtkopfin huippu alkaa parin kilometrin mittaisen ylämäen jälkeen viimein lähestyä, kantautuu korviin perinteisen tirolilaismusiikin säveliä. Pelimannit nostattavat tunnelmaa alppiravintola Sonnenalmin terassilla, josta mekin löydämme vapaan pöydän. Vaniljakastikkeeseen upotettu omenastruudeli käy kohtuullisenkokoisesta lounaasta ja suunniteltu kahvi vaihtuu kylmään mallasjuomaan, jotta jano sammuisi tehokkaammin.

seefeld_maisema_03

Oikaisemme takaisin kylälle Gschwandtkopfin laskettelurinnettä pitkin. Huipun ja kylän väliä voisi kulkea myös hiihtohissillä, mutta haluamme tehdä tämän retken loppuun saakka jalkaisin. Maisema alas laaksoon näyttää hienolta.

seefeld_gkopf_01

Huipun tuntumassa on itävaltalaiseen tapaan suuri vesiallas, jota hyödynnetään talvisin tekolumen tuotannossa. Nyt lammen kirkas vesi hohtaa houkuttelevan turkoosina ja sen tyyneen pintaan heijastuu ympäröivien vuorten hahmoja. Lammessa uiminen on kielletty, mutta sen rannalla voi rentoutua mukavilla puuistuimilla. Muutamat retkeilijät nauttivat päivästä riippumatoissaan loikoillen.

seefeld_maisema_02

Laskeutuminen jyrkkää rinnettä pitkin tuntuu rankemmalta kuin saattaisi kuvitella, mutta saavumme vähitellen Gschwandtkopfin alaosaan. Täällä saamme tervehtiä suurta lehmälaumaa, joka on asettunut märehtimään aivan polun laidalle. Lehmät eivät ole ohikulkijoista moksiskaan ja poseeraavat mielellään kameroille.

seefeld_alppitorvet

Tallustelemme vielä retken päätteeksi Seefeldin niityillä, kun korviimme kantautuu musiikkia. Pian vihreässä maisemassa erottuukin kukkulan harjanteella alppitorvia soittava pariskunta. Tämä onkin harvinaisen komea päätös pitkälle kävelylle, sillä mikä sopisikaan näihin maisemiin paremmin kuin lehmänkellojen kalina sekä alppitorvien juhlallisesti soiva ääni. 

seefeld_rosshutte_04

ROSSHÜTTE JA SEEFELDIN PARHAAT MAISEMAT

Seefeldistä löytyy myös huomattavasti Gschwandtkopfia korkeampia ja teräväpiirteisempiä vuoria. Keskustan toiselta laidalta voi kiivetä Rosshüttelle, joka on suuri vuoren rinteellä toimiva alppiravintola. Päätämme tällä kerralla säästää hieman jalkojamme, joten nousemme ylös mäkijunan kyydissä. Junia kulkee vartin välein ja kyyti sopii myös korkeanpaikankammoisille, jotka eivät mielellään astu korkealla keikkuviin köysiratojen vaunuihin.

seefeld_rosshutte_05

Kymmenasteinen ilma tuntuu yläasemalla hieman viileältä. Lapset ovat kasvaneet jo sen verran isoiksi, etteivät innostu tarjolla olevasta leikkipuistosta, joten siirrymme suoraan näköalapaikalle ihailemaan avaria maisemia. Ympärillä kohoaa paljon vuoria ja laakson pohjalla häämöttää Seefeldin keskusta. Gschwandtkopf näyttää täältä katsottuna kovin matalalta, vaikka totesimme sinnekin kiipeämisen käyvän kovasta kuntoilusta.

seefeld_rosshutte_08


Olisi ollut mukavaa nauttia näkymistä kirkkaammalla säällä, mutta taivas pysyy pilvisenä koko retkemme ajan. Rosshütteltä voisi jatkaa vielä ylemmäs Seefelder Jochille joko kävellen tai köysiradan kyydissä. Sieltä puolestaan lähtee patikkapolku 2221 metriin Seefelder Spitzelle, ja vaikeaksi luokiteltuja polkuja seuraten on mahdollista jatkaa myös muille vuorijonon huipuille. Kuvassa näkyvä köysirata vie puolestaan Rosshütteltä Härmelekopf-vuorelle.

seefeld_rosshutte_10


Emme kaipaa erityisen raskasta patikointia, joten päätämme suunnata alamäkeen. Siellä meitä näyttäisi odottavan myös eläimiä sekä houkuttelevasti kimalteleva Kaltwassersee.

seefeld_rosshutte_09


Hiekkaisen kävelytien varrella on paljon lehmiä sekä muutamia hevosia. On hauskaa pysähtyä tutustumaan rauhallisiin eläimiin, jotka ovat selvästi tottuneet ohikulkijoihin. Kellokaulaisten lehmien joukossa on sekä komeasarvista ylämaankarjaa että tutumpia laikukkaita rotuja. Hevosten varsat ovat heittäytyneet lepäämään vihreälle alppiniitylle.

seefeld_rosshutte_06


Polku vie meitä alamäkeen, kunnes saavumme kirkasvetisen Kaltwasserseen rannalle. Lammen ympärillä on eväiden syömiseen sopivia penkkejä sekä upeita maisemia joka suuntaan.

seefeld_rosshutte_02

Uiminen ei ole täälläkään sallittua, mutta rannoilta kelpaa ihailla sekä ylöspäin viettävää rinnettä että laakson toisella puolella näkyviä vuoria. Kaltwasserseen kauneus lumoaa, eikä paikalta malttaisi poistua kovin nopeasti.

seefeld_rosshutte_03

Laskeudumme järveltä vielä hieman alemmas Hochegg Almin terassille. Alppiravintolan pyttipannua muistuttava perinneruoka Tiroler Gröstl vie nälän pitkäksi aikaa ja syödessään voi jatkaa maisemien ihailua.

seefeld_rosshutte_07

Ateriaa nauttiessa tulee mieleen, että olisimme voineet ostaa mäkijunaan vain yhdensuuntaisen lipun ja kävellä Hochegg Almilta alas Seefeldiin saakka. Koska menopaluuliput on kuitenkin hankittu, päätämme kiivetä samaa tietä takaisin Rosshüttelle.

seefeld_rosshutte_01

Paluumatka sujuu rauhalliseenkin tahtiin alle kolmessa vartissa. Perillä odottaa yllättävänkin mukavalta tuntuva maisemakeinu, josta voi pysähtyä vielä kerran katselemaan maisemaa. Ehkä vielä joskus palaan tälle vuorelle ja nousen katselemaan näkymiä huipulta saakka.

seefeld_alpakat_04

MATKAN KOHOKOHTANA ALPAKKAVAELLUS

Jos Seefeldistä pitäisi valita yksi unohtumaton kokemus, olisi se lasten ja luultavasti myös meidän aikuisten mielestä alpakkavaellus. Tiroler Bio Alpakas tarjoaa kymmenen vuoden kokemuksella ripauksen Andien tunnelmaa täällä Alppien keskellä. Noin viittäkymmentä söpöä ja pehmeää alpakkaa pääsee tapaamaan hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevalla maatilalla.

seefeld_alpakat_01

Alpakkatilalla saa vierailla viikon aikana tiettyinä kellonaikoina, jolloin se on avoinna yleisölle. Perjantaisin ohjelmassa on myös alpakkavaellus, jonka aikana eläimiä saa taluttaa tilan ympäristössä tehtävällä lenkillä. Saavumme paikalle hyvissä ajoin, jolloin meille jää aikaa tutustua eläimiin suuressa aitauksessa. Nuorin on vasta kolmen päivän ikäinen ja joukossa on myös muita tänä vuonna syntyneitä tulokkaita.

seefeld_alpakat_02


Mukava omistajapariskunta kutsuu parikymmentä retkelle ilmoittautunutta ihmistä kokoon ja saamme runsaasti mielenkiintoista tietoa alpakoista. Isäntä tarinoi saksaksi, mutta kun olemme ainoat paikallista kieltä puhumattomat vieraat, saamme tilan emännältä yksityisopastuksen englanniksi. Kuulemme esimerkiksi alpakoiden luonteesta, anatomiasta, eteläamerikkalaisista juurista sekä lauman hierarkiasta. Alpakoiden villa on niin arvokasta, että ne saavat elellä kaikkialla ilman pelkoa teuraslihaksi joutumisesta. Tiesitkö ettei alpakoilla ole lainkaan ylähampaita?

seefeld_alpakat_06


Siirrymme laitumelta talliin, jossa kaikki saavat valita itselleen talutettavan alpakan. Tämän jälkeen muodostetaan jono, jonka järjestyksen määrittää alpakkalauman sisäinen hierarkia. Lapsikin saa taluttaa alpakkaa, mutta siinä tapauksessa mukana olevan aikuisen täytyy olla apuna varmistamassa, että kaikki sujuu hyvin. Oma kokemukseni ei kärsi lainkaan, vaikken alpakkaa itse talutakaan, vaan kuljen hauskannäköisen karavaanin vieressä.

seefeld_alpakat_03


Vaellus on noin tunnin mittainen ja vain parin kilometrin pituinen, joten kyseessä on varsin kevyt kävely. Osa matkasta kuljetaan polulla, mutta iso osa taipaleesta taitetaan hiljaisella päällystetyllä metsätiellä. Alpakat ovat säyseitä laumaeläimiä, jotka kulkevat kuuliaisesti jonossa. Niinpä kaikki sujuukin ilman ongelmia. Monilla kasvoilla paistaa onnellisuus, sillä söpöt eläimet saavat kenet hyvänsä iloiselle tuulelle. 

seefeld_alpakat_05


Kun alpakat on palautettu talliin, on aika palkita ne herkuilla. Alpakoiden syöttämisen jälkeen siirrytään vielä pihamaalle nauttimaan Andien klassikkodrinkkiä Pisco Souria. Lopuksi voi tehdä ostoksia tilan puodista, jonka tuotteet on tietenkin valmistettu alpakanvillasta. Reilut pari tuntia vierähtävät nopeasti ja alankin jo suunnitella alpakkaretkiä myös tulevien matkojemme ohjelmanumeroiksi. Vastaavia alpakkatiloja näyttäisi löytyvän useammastakin maasta.

seefeld_wildsee_01

HELPPO KÄVELY WILDSEE-JÄRVEN YMPÄRI

Seefeldin kylä sijaitsee laaksossa, jossa on mahdollista tallustella myös tasamaalla. Esimerkiksi Wildsee-järven ympäri kulkee reilun kahden kilometrin mittainen esteetön reitti, joka sopii vaikkapa lastenrattaiden kanssa kulkeville.

seefeld_wildsee_02


Maisemat eivät vedä vertoja vuoristovaelluksille, mutta matkan varrella pääsee niin metsään kuin puusta tehdyllä polulla varustetulle suoalueellekin. Järven rannalla on pari kahvilapalveluita tarjoavaa maksullista uimapaikkaa. Me pysähdymme kävelyreitin varrella minigolfkierrokselle järven kylänpuoleisessa päässä.

seefeld_innsbruck

SEEFELD ON HYVÄ TUKIKOHTA PÄIVÄRETKILLE

Teemme Seefeldistä käsin muutamia päiväretkiä. Innsbruckissa kiertelemme kaupungilla ja nousemme Bergiselin hyppyrimäen torniin. Imstissä ihailemme upeita vuorimaisemia sekä kokeilemme pitkää ja vauhdikasta kesäkelkkarataa. Käymme vaimon kanssa myös hieman pidemmällä päiväretkellä Sveitsin puolella ja Liechtensteinissa saakka.

seefeld_neuschwanstein


Kerron edellä mainituista kohteista lisää omissa erillisissä jutuissaan, kuten myös siitä, kuinka matkamme jatkui Tirolista Saksan puolelle Baijeriin. Tutustuimme reissun viimeisinä päivinä esimerkiksi upeaan Neuschwansteinin linnaan, jonka näkemisestä olimme ehtineet haaveilla monen vuoden ajan. Seefeldistä ajaa Neuschwansteiniin parissa tunnissa.

seefeld_maisema_07


Moni matkustaa Itävaltaan laskettelemaan, mutta Alpit sopivat mainiosti myös kesälomamatkan kohteeksi. Vuorista nauttiakseen ei tarvitse edes olla huippukuntoinen vaeltaja, koska hiihtohissit kuljettavat patikoijia ylös rinteille, joita pitkin voi jatkaa matkaa ilman mahdottoman suuria nousumetrejä. Reiteillä on yleensä hyvät opasteet ja hissien yläasemien tuntumassa on usein mukavasti palveluita viihtyisistä alppiravintoloista lähtien.

seefeld_elaimet


Itävallan Alpeilla on kokemustemme perusteella hyvät puitteet myös lapsiperheiden lomailuun, sillä retkeilykohteista voi löytää vaikkapa leikkipuistoja, kotieläintiloja sekä muuta puuhaa eri ikäisille lapsille. Meille löytyi tällä kerralla alpakkavaellusta ja kelkkarataa, mutta jo polkujen varrella laiduntavat lehmät ja hevoset ilahduttivat koko perhettä. Kesäsää saattaa olla arvaamaton, mutta useimmista lomakeskuksista löytyy aurinkoisten päivien varalle uimala. Nautimme aiemmalla Itävallan-matkallamme Wagrainin Wasserwelt-maauimalasta, mutta Seefeldin Olympiabad jäi tällä kerralla kokeilematta.

seefeld_maisema_08


Sekä Itävallan Tirolin että Saksan Baijerin maisemat jäävät mieleen niin upeina, että toivon palaavani molemmille alueille jo lähivuosien aikana. Voisin hyvin kuvitella palaavani ihan Seefeldiinkin, mutta houkuttelevia vaihtoehtoja on Itävallassa monia muitakin. Pelkästään S-kirjaimen kohdalta löytyvät Seefeldin lisäksi ainakin Saalbach, Schladming, Serfaus, Sölden ja Söll. Vaihtoehtoja siis riittää, kuten myös hengästyttävän upeita vuoristomaisemia.

Jatka lukemista

Itävalta

Wienin historiallinen Hofburg

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Hofburgin palatsista on kehittynyt vuosisatojen kuluessa jättimäinen rakennuskompleksi, jossa on nykyään paljon erilaisia nähtävyyksiä. Tutustuimme Sissi-museoon ja Itävallan kansalliskirjastoon sekä seurasimme Espanjalaisen ratsastuskoulun esitystä.

Hofburg on valtava kokonaisuus, joka toimi vuosisatojen ajan Habsburgin mahtisuvun tyyssijana. Sitä kutsutaan myös talvipalatsiksi, koska hallitsijaperhe vietti kesänsä muutaman kilometrin päässä Schönbrunnissa. Suku nousi Itävallan johtoon 1200-luvun jälkimmäisellä puoliskolla, ja hallitsi parhaimmillaan puolta Eurooppaa. Sukupolvien vaihtuminen paisutti palatsia melkoisesti, sillä jokainen keisari halusi rakennuttaa siihen jotain uutta. Habsburgien valtakausi jatkui ensimmäisen maailmansodan päättymiseen saakka, jolloin Itävalta-Unkari hajosi ja Itävallasta tuli tasavalta.

wien_hofburg_06


Lähestymme Hofburgia Volksgartenin puiston suunnalta. Huomio kiinnittyy jättimäisiin mittasuhteisiin, sillä varsinkin edessä näkyvä Neue Burg -siipi on kooltaan todella mahtipontinen. Sen vasemmalle puolelle jäävät linnan vanhemmat osat edustavat hieman erilaista arkkitehtuuria.

wien_hofburg_08


Vuosisatojen kerrostumat erottuvat vaihtelevina rakennustyyleinä, joita löytyy gotiikasta barokkiin ja rokokoosta jugendiin. Hofburg onkin varsin sekalainen ja sokkeloinen kokonaisuus. Meilläkin menee hetki aikaa, ennen kuin löydämme etsimillemme oville.


wien_hofburg_07

SISSI-MUSEO JA KEISARILLISET HUONEISTOT

Hofburgin suosituin museo on omistettu keisarinna Elisabetille, joka tunnetaan paremmin lempinimellä Sissi tai Sisi. Samalla lipulla pääsee tutustumaan myös keisarillisiin huoneistoihin sekä hopeakokoelmaan, jonne on koottu historiallisia astioita ja ruokailuvälineitä. Saavumme paikalle pitkäperjantaina, jolloin museo on täpötäynnä kaltaisiamme pääsiäisturisteja eri puolilta Eurooppaa. Valokuvaaminen on kielletty, joten käytän kuvituksena Hofburgin virallisesta kuvapankista löytyviä seesteisiä otoksia.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Moni matkailija käyttää apunaan museolipun hintaan kuuluvaa audioguidea, josta voi kuunnella opastusta huone kerrallaan. Sardiinipurkkimainen tunnelma ahdistaa, joten keskitymme lähinnä raivaamaan tietämme jollain keinolla eteenpäin. Katselemme niitä esineitä, joiden äärelle pääsee ilman jonottamista tai kyynärpäiden käyttämistä. Olen onnekseni kerrannut Sissin elämäntarinan ennen matkaa, joten kierroksesta saa melko paljon irti ilman opastustakin. Myös museon nettisivuilta löytyy paljon taustatietoa sekä kuvaukset eri huoneista. Näytteillä on erilaisia Sissin käyttämiä esineitä sekä asuja.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Sissin julkinen elämä alkoi 16-vuotiaana, kun hän meni naimisiin serkkunsa keisari Frans Joosefin kanssa. Habsburg-sukuisen keisarin oli alun perin tarkoitus naida Sissin isosisko, mutta hän ihastuikin viehättävään Sissiin. Sissi ei koskaan sopeutunut tarkoin säädeltyyn hovielämään, jollaiseen häntä ei ollut kasvatettu. Vapauden kaipuu johti masennukseen, eivätkä neljä lastakaan tuoneet onnea. Esikoistytär kuoli kaksivuotiaana ja muiden lasten kasvattaminen siirtyi Sissin toiveiden vastaisesti anoppitädin vastuulle. Viimeinen niitti oli ainoan pojan tekemä itsemurha.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Terveyshuolista kärsinyt Sissi ei viihtynyt hovissa lainkaan, vaan matkusteli suurimman osan ajastaan Etelä- ja Keski-Euroopassa. Sissi kuoli 60-vuotiaana jouduttuaan anarkistin puukottamaksi syksyllä 1898 Sveitsissä. Hovin tapoja vastaan kapinoineesta ja ikuista kauneutta ihannoineesta keisarinnasta muodostui suorastaan myyttinen hahmo, jonka traaginen elämä on innoittanut monia kirjailijoita ja elokuvantekijöitä.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Keisarilliset huoneistot ovat yhtenäistä jatkoa Sissi-museolle. Pariinkymmeneen huoneeseen mahtuu vastaanotto-, työ- ja kokoustiloja sekä makuukamareita. Sissillä ja Frans Joosefilla oli alun perin yhteinen makuuhuone, josta keisari muutti myöhemmin eri kamariin. Vaikka huoneistot heijastelevat ylellisyyttä, herättävät jotkut yksityiskohdat huomiota yllättävällä vaatimattomuudellaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Frans Joosefin sänky sekä Sissin koruton kylpyamme. Kurinalainen Frans Joosef oli luonteeltaan Sissin vastakohta, sillä hän noudatti tiukkaa hovietikettiä sekä sotilaallista elämäntapaa.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Sissi vietti Hofburgissa asuessaan paljon aikaa pukeutumishuoneessaan. Täällä hänen pitkiä hiuksiaan harjattiin tuntikausia aamuisin ja täällä hän kuntoili puolapuilla sekä muilla telineillä. Jopa sairaalloisen hoikka keisarinna oli tarkka ulkonäöstään ja piti painoaan kurissa erilaisten harjoitusten avulla.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Kierroksen päättävä ruokasali on museon näyttävimpiä huoneita. Habsburgit söivät täällä sunnuntaisin aterioita, joihin jokaisen Wienissä olleen perheenjäsenen täytyi osallistua. Museokierros päättyy matkamuistokauppaan, josta suunnistamme kohti ulkoilmaa. Saamme tungoksesta tarpeeksemme, joten pöytähopeakokoelmaan tutustuminen jää väliin.


wien_prunksaal_01


ITÄVALLAN KANSALLISKIRJASTO

Itselleni mieleenpainuvin Hofburgin osa on Itävallan kansalliskirjaston suuri sali eli Prunksaal. Kirjaston tiloja on useammassakin rakennuksessa, mutta Prunksaal löytyy Josefplatzin laidalla kohoavasta valkeasta siivestä.

wien_prunksaal_03


1720-luvulla rakennettu barokkityylinen kirjastosali kuuluu varmasti maailman näyttävimpiin. Omille matkoilleni osuneista kirjastoista vain Dublinin Trinity Collegen Long Roomia voi edes verrata Wienin Prunksaalin mykistävään kauneuteen.

wien_prunksaal_04


Lähes kahdeksankymmentä metriä pitkä ja kaksikymmentä metriä korkea sali huokuu arvokkaalla tavalla historiaa. Täällä kelpaa pysähdellä useampaan kertaan ihailemaan puisten hyllyjen, kullattujen koristeiden ja vanhojen kirjojen muodostamaa kokonaisuutta. Myös vanhat kookkaat karttapallot sopivat tilaan hyvin.

wien_prunksaal_02


Suuri kupoli, monet freskot ja marmoripylväät saavat tilan muistuttamaan katolista kirkkoa. Kristuksen paikalla patsastelee kirjaston rakennuttaja Kaarle VI. Prunksaalia voi hyvin pitää eräänlaisena kirjojen temppelinä. Sisäänpääsy kirjaston suureen saliin maksaa tällä hetkellä aikuiselta kahdeksan euroa ja lippuja voi ostaa etukäteen internetistä. Kirjasto on remontin vuoksi suljettuna 1.7.–31.12.2022.


wien_hofburg_ratsastuskoulu_02


ESPANJALAINEN RATSASTUSKOULU

Hofburgin tunnetuin osa lienee Espanjalainen ratsastuskoulu. Upeassa barokkisalissa järjestettävät kouluratsastusnäytökset ovat maailmankuuluja ja niitä on nähty myös Suomen televisiossa. Huomaamme pari viikkoa ennen matkaa, että meille hyvin sopivaan iltanäytökseen olisi vielä lippuja saatavilla. Päätämme tarttua tilaisuuteen, sillä ajattelemme että tällainen kuuluisa tapahtuma on kerran elämässä kokemisen arvoinen. Lippujen hinnat vaihtelevat 27 euron seisomapaikoista 140 euron pehmustettuihin tuoleihin.

wien_hofburg_ratsastuskoulu_03


Historiallinen sali jättimäisine kristallikruunuineen muodostaa näytökselle hienot puitteet. Reilun tunnin mittainen esitys on juhlava kokemus, joka koostuu viidestä eri ohjelmanumerosta. Taitojaan esittelee yhdestä kahdeksaan ratsukkoa kerrallaan. Taustalla soiva klassinen musiikki täydentää elämyksen. Viimeisenä kuultava Johann Strauss vanhemman Radetzky-marssi on tuttu kappale minullekin.

wien_espanjalainen_ratsastuskoulu_01


Ratsastuskoulu on ollut vuosisatojen ajan miesten valtakuntaa, mutta nykyään myös naiset voivat hakea pitkään ja vaativaan ratsastajakoulutukseen. Molemmat esiintymistasolle edenneet naiset Hannah Zeitlhofer ja Theresa Stefan ovat mukana myös meidän näkemässämme näytöksessä. Hevosista maneesille pääsevät vain orit, jottei niiden keskittyminen pääsisi herpaantumaan. Valokuvaaminen esityksen aikana on kielletty, mikä lienee hevosten keskittymisen kannalta paras ratkaisu. Jo hieman liian aikaisin annetut aploditkin saavat huolella koulutetut eläimet kavahtamaan yllättävän voimakkaasti.

wien_espanjalainen_ratsastuskoulu_02


Espanjalaisen ratsastuskoulun esitys on mielestäni hyvinkin kerran elämässä kokemisen arvoinen. En ymmärrä hevosista tai varsinkaan kouluratsastuksesta juuri mitään, mutta sulavaliikkeisten hevosten saumaton yhteistyö on miellyttävää katseltavaa. Joitakin hyppyjäkin nähdään, mutta mistään näyttävästä sirkusesityksestä ei todellakaan ole kysymys. Ymmärrän, että edestakaisin kävelevien hevosten katseleminen voi tuntua tylsältäkin. Meidän alakouluikäiset lapsemme eivät pitkästyneet, joskin kokemus jäi heidän mielestään ihan kivan tasolle.

wien_hofburg_ratsastuskoulu_01


Espanjalaiseen ratsastuskouluun voi tutustua myös lähtemällä tallikierrokselle tai ostamalla näytöstä huomattavasti edullisemman lipun aamuharjoituksiin. Tallit sijaitsevat Stallburgin rakennuksessa ratsastuskoulua vastapäätä. Tallikierros voi olla mielenkiintoinenkin, mutta harjoitusten seuraamisesta on kuulemani mukaan iloa vain todellisille hevosharrastajille.

wien_hofburg_ratsastuskoulu_04


Ratsastuskoulun nimi juontaa juurensa hevosista, jotka tuotiin Wieniin alun perin Espanjasta. Lipizzanhevosiksi kutsuttua valkeaa rotua on jalostettu slovenialaisessa Lipican siittolassa 1500-luvun loppupuolelta lähtien. Rotu on levinnyt naapurimaihin ja esimerkiksi kaikki Espanjalaisen ratsastuskoulun nykyiset hevoset ovat syntyneet Piberin siittolassa Itävallassa.


wien_hofburg_04


HOFBURGIN MUUT NÄHTÄVYYDET

Palatsikompleksissa toimii meidän näkemiemme lisäksi monia muitakin museoita. Niistä arvokkain lienee Keisarillinen aarrekammio, jossa säilytetään kruununjalokiviä. Hofburgin Neue Burgin tiloja käyttävät etnologinen museo Weltmuseum sekä Taidehistorialliseen museoon kuuluvat Efesoksen museo, ase- ja haarniskakokoelma sekä historiallinen soitinkokoelma. Hofburgista löytyy myös Itävallan presidentin virka-asunto. Palatsissa on järjestetty vuosien varrella monenlaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi vuoden 1967 Euroviisut. Suomea edusti silloin Fredi.

wien_hofburg_05


Hofburg on kaikessa mahtipontisuudessaan vaikuttava kokemus, jolla on itseoikeutettu paikkansa nähtävyyskierroksella Wienissä. Keisarillista loistoa ja käsittämättömiä mittasuhteita ihmetellessä ei tosin voi välttyä ajatukselta siitä, kuinka moni tavallinen kansalainen olisi kaivannut edes pientä osaa Habsburgien turhamaisesti käytetyistä rikkauksista. Hofburgin historiallinen arvo on joka tapauksessa suuri. Tuntuu siltä, että Habsburgien henki on jäänyt leijumaan Wienin ylle ikuisesti.

Lue myös aiempi juttuni Monipuolinen pääsiäismatka Wieniin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja