Seuraa somessa

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Lepposalta näyttävä paikka! Italiaan olisi mukava tutustua paremmin. Yleensä sitä on mielessä ns. tunnetummat kohteet, mutta tällaisista kohteista saisi maasta huomattavasti monipuolisemman kuvan.

    • Mika / Lähtöportti

      7.11.2023 at 16:09

      Italia on tosi monipuolinen. Tavoitteeni tutustua sen kaikkiin alueisiin perustuu haluun nähdä Italiaa mahdollisimman laajasti ja löytää Lericin kaltaisia helmiä eri puolilta maata. Kävin itsekin aluksi esimerkiksi Roomassa, Firenzessä ja Venetsiassa, jotka ovat syystäkin kuuluisia. Silti esimerkiksi Abruzzosta, Pugliasta tai Liguriasta on löytynyt jopa suurempia elämyksiä, jotka ovat tutustuttaneet Italiaan ihan uudella tavalla. Tekisi mieli kiertää laajemmin myös muutamia muita maita, kuten vaikka Ranskaa ja Espanjaa, mutta kun kaikkialle ei mitenkään ehdi 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Syyslomaviikko Ligurian rannikolla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietimme mukavan syyslomaviikon Italiassa. Kohteeksi valikoitui tällä kerralla maan luoteisosassa sijaitseva merellinen Ligurian alue, jossa tutustuimme upeiden Cinque Terren kylien lisäksi myös muutamiin vähemmän tunnettuihin helmiin.

Matka alkaa iltalennolla Malpensan lentokentälle, josta vuokraamme auton ja suuntaamme ensimmäiseksi yöksi tienvarsihotelliin Vigevanon pikkukaupungin laidalle. Jatkamme seuraavana päivänä kohti Liguriaa, johon en aiemmilla Italian-matkoillani ole vielä kunnolla tutustunut. Saavumme Ligurianmeren rannikolle Genovan tuntumassa ja harhaudumme vahingossa melkein kaupungin keskustaan, ennen kuin oikea tie itään päin löytyy. Haluaisin kyllä kovasti vierailla Genovassakin, mutta aikataulu ei nyt salli pysähdystä näin suurella paikkakunnalla.


liguria_rapallo

RAPALLO

Pysähdymme Genovan sijasta pariksi tunniksi Rapalloon, joka on ensimmäinen näkemistämme viehättävistä rannikkokaupungeista. Kävelemme leveää rantabulevardia palmujen katveessa ja haistelemme lämpimänkosteaa Välimeren ilmaa. Käymme myös katsomassa taloa, jossa Jean Sibelius vietti muutaman kuukauden vuonna 1901. Rapallossa olisi helppo viihtyä kauemminkin, mutta jatkamme pikaisen focaccialounaan jälkeen matkaa.


liguria_lerici_01

LERICI

Majoitumme viikoksi Lericiin, joka on viihtyisä pikkukaupunki La Spezian satamakaupungin itäpuolella. Värikkäiden talojen sävyttämä Lericin vanhakaupunki on todella nätti, mutta ainakaan näin lokakuussa paikalla ei näy käytännössä lainkaan ulkomaalaisia matkailijoita. Varaamme ”omalle kylälle” yhden kokonaisen päivän ja nautimme kiireettömästä sunnuntaista pienvenesatamassa, jossa on runsaasti houkuttelevia ravintoloita. Käymme myös ihailemassa Golfo dei Poetin eli Runoilijoiden lahden maisemia vanhan linnoituksen kattotasanteelta.

liguria_pesto


Jokaisella Italian alueella on omat tyypilliset ruokansa, jotka löytyvät lähes jokaisen ravintolan listalta. Ligurian ylpeys on pestokastike, jota tarjotaan lyhyen ja kierteisen trofie-pastan kera. En ole ollut mitenkään erityisen suuri peston ystävä, mutta täällä synnyinsijoillaan tämä ruoka on erinomaisen herkullista. Välipaloja etsiessä ei voi olla törmäämättä focacciaan, jota on saatavilla vähän joka kulmalla. Rantakylistä voi napata mukaansa myös pahvitötteröön kääräistyjä meren eläviä, jotka toimivat maukkaana pikalounaana. Paikallisista juomista jäävät mieleen raikkaat Vermentino-rypäleestä valmistetut valkoviinit.


liguria_riomaggiore

CINQUE TERRE

Matkan eräänlaisena pääkohteena voi pitää viidestä kuvauksellisesta merenrantakylästä muodostuvaa Cinque Terreä, josta kirjoitan varmasti paljon lisää myöhemmin. Muutaman kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso al Mare vetävät puoleensa valtavasti turisteja eri puolilta maailmaa, mutta näin lokakuussa sekaan mahtuu onneksi kohtalaisen hyvin. Ahtaiden kylien lähistölle ei kannata yrittää autolla, mutta paikallisjunat palvelevat erinomaisesti. Tiheästi kulkevien junien lisäksi perille pääsee meriteitse lautoilla.

liguria_vernazza_01

Cinque Terre tunnetaan suosittuna patikointikohteena. Aloitamme oman vaelluksemme Cornigliasta, josta jatkamme Vernazzan kautta Monterosso al Mareen. Loputtomasti epätasaisia portaita sisältävä reitti on odottamaamme rankempi, mutta normaalikuntoinen kulkija selviää taipaleesta sopivalla annoksella sisua sekä juomavettä. Kallioiden päältä avautuvat merimaisemat palkitsevat vaivan. Itse kylistä yllä näkyvää Vernazzaa pidetään yleisesti kauneimpana, enkä voi lähteä tuota väitettä kumoamaan. Kylät muistuttavat toisiaan melko paljon. Ainoastaan Corniglia sijaitsee niin korkealla, ettei se ole meren rannalla. Monterosso al Mare on puolestaan muita väljempi ja tasaisempi.

liguria_manarola_01


Varaamme Cinque Terrelle toisenkin päivän, jonka aikana tutustumme Manarolaan ja Riomaggioreen. Erityisesti kallionrinteelle rakennettu Manarola näyttää upealta, kun sitä katselee kylän vieressä olevalta näköalatasanteelta. Riomaggioresta jää parhaiten mieleen maittava lounas sekä keskustelu, jonka käyn paikallisen matkamuistokauppiaan kanssa. Harjoittelen italian kielen käyttämistä mielelläni aina tilaisuuden tullen, ja varsinkin jos aiheeksi saadaan jalkapallo, riittää sanavarastoni hyvinkin pitkään tarinointiin. Keskustelukumppanini on lopulta sen verran vakuuttunut, että luulee minun asuvan Italiassa tai että omaisin vähintäänkin italialaisia sukujuuria. 


liguria_levanto

LEVANTO

Sympaattinen Levanto löytyy heti Cinque Terren kylien vierestä ja reippaimmat voivat patikoida sieltä käsin Monterosso al Mareen. Tämä viihtyisä pikkukaupunki olisi luultavasti jäänyt meiltä kokonaan väliin, ellei esikoisen kaveri olisi sattunut lomailemaan samaan aikaan juuri Levantossa. Tytöt tapaavat toisensa Levanton pitkällä hiekkarannalla ja käyn itsekin uimassa Välimeren yllättävän lämpimissä aalloissa. Rento rantapäivä tuo matkaohjelmaamme sopivaa vaihtelua ja aurinkokin jaksaa paistaa juuri riittävästi. Kaupunki vaikuttaa jo hiljentyneen kesäkauden jälkeen ja sen kaduilla on leppoisaa kierrellä. Nautimme yhdessä jäätelöt ennen paluutamme takaisin Lericiin. 


liguria_laspezia

LA SPEZIA

La Spezia on Genovan jälkeen Ligurian toiseksi suurin kaupunki, ja se tunnetaan erityisesti satamastaan. Näemme parin tunnin kierroksella vanhankaupungin kävelykatuja sekä palmujen reunustaman rantabulevardin. La Spezia vaikuttaa mukavalta kaupungilta, joka ei risteilymatkustajista huolimatta ole menettänyt peri-italialaista tunnelmaansa. Ihan maailmanluokan nähtävyyksiä ei linnoituksesta, joistakin museoista ja muutamista puistoista huolimatta löydy, mutta paikallista elämää on kiva seurailla. Sekä Levanto että La Spezia ovat hyviä majoituspaikkoja Cinque Terreä ajatellen, sillä molemmista on erinomaiset kulkuyhteydet kuuluisiin pikkukyliin.  


liguria_pisa

PISA

Toscanan puolella sijaitsevaan Pisaan ajaa Lericistä vajaassa tunnissa. Olen käynyt Pisassa kahdesti aiemmin ja vaimokin kerran, mutta kuuluisan kaltevan tornin näkeminen kiinnostaa erityisesti lapsia. Otammekin kunnon turistien tavoin monta hauskaa valokuvaa, joissa tornia pidetään pystyssä tai työnnetään entistä vinommaksi. Itse kaupungista ei ole aiemmin jäänyt tornin sekä sitä ympäröivän Ihmeiden aukion lisäksi mitään erityistä mieleen. Tutkimme nyt Pisaa hieman aiempaa paremmin ja kyllähän vanhakaupunki sekä Arno-joen rannat muodostavat varsin miellyttävän ympäristön. Pisa ei silti mahdu suurimpien suosikkieni joukkoon tässä lukemattomien upeiden kaupunkien maassa.  


liguria_tellaro_01

TELLARO

Kuvauksellinen Tellaron kalastajakylä on yksi matkamme mieleenpainuvimmista paikoista. Tellaron kapeat kujat ja pieni pittoreski satama ovat kuin satukirjasta, eikä kylän vetovoimaa pilaa edes harmaa taivas tai mereltä puhaltava navakka tuuli. Kujilla on tilaa vaeltaa, sillä liikkeellä on vain kymmenkunta ihastuksesta huokailevaa turistia sekä pari kiireisemmin askeltavaa paikallista asukasta. Päädymme Tellaroon ennen kaikkea siksi, että bloggaajakaveri Heli oli valinnut sen yhdeksi Kylässä Italiassa -kirjansa kohteista. Kirjan ansiosta osaamme etsiä myös kylälle tyypillisiä mustekalaa esittäviä kuvioita.

liguria_tellaro_02


Ligurian rannikon sää vaihtelee, ja sateet ovat varsinkin näin syksyllä tavallisia. Ennusteet olivat ennen matkamme alkua varsin synkkiä, mutta reissun ensimmäinen puolisko on onneksi yllättävänkin aurinkoinen ja parin viimeisen päivän sateista on vain vähän harmia. Pahimmat ukkoset iskevät öisin ja sateenvarjoille on lopulta käyttöä vain yhtenä päivänä. Syysmyrsky tekee Tellarosta ehkä entistäkin tunnelmallisemman ja rantaan iskeviä aaltoja on lähes lumoavaa seurata. 


liguria_montemarcello

MONTEMARCELLO

Viimeinen käymämme ligurialaiskylä on kukkulan päällä kohoava pieni Montemarcello, joka kuuluu Vernazzan ja Tellaron tavoin Italian kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Tutustumme tihkusateisilla kujilla yksinäiseen kissaan, mutta emme tapaa juuri muita kulkijoita. Turistien täyttämät Cinque Terren kylät ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia, mutta on mielenkiintoista, ettei näissä yhtä upeissa, mutta vähemmän tunnetuissa naapureissa näy ainakaan lokakuussa juuri ketään.    


liguria_fidenza

FIDENZA

Pysähdymme Lericin ja Malpensan välisellä paluumatkallamme Fidenzassa, joka osuu kohdalle sopivasti lounasaikaan. Parman pieni naapurikaupunki vaikuttaa viihtyisältä, sillä keskustassa on pari kävelykatua sekä Italialle tyypillisiä värikkäitä rakennuksia. Lauantai-iltapäivän tunnelma on kovin seesteinen, sillä lähes autioilla kaduilla näkyy lähinnä muutama koiranulkoiluttaja sekä joitakin kahvilan terasseilla viihtyviä paikallisia. Lapsetkin ihmettelevät, kuinka näin hienolta näyttävään paikkaan ei ole päätynyt lainkaan muita turisteja.

liguria_pizza


Syön Fidenzassa reissun ainoan pizzan viime hetkellä ennen paluulentoa. Pikaisesti tehty ravintolavalinta onnistuu mainiosti ja suosittelen La Buca dei Diavolia muillekin, jos tie sattuu jostain syystä viemään Fidenzaan. Vatsa täynnä on hyvä ajella loppumatka kohti Milanoa ja Malpensan lentokenttää. Mieli on hieman haikea, sillä Italiassa olisi tälläkin kerralla viihtynyt kauemminkin.

liguria_corniglia


Ligurian luonnonkaunis rannikko ja pienet rantakylät tekivät minuun suuren vaikutuksen. Olin tätä ennen käynyt koko alueella vain ohimennen, kun tein vuosia sitten junanvaihdon yhteydessä pienen kävelykierroksen Ventimigliassa. Samalla junailin koko Ligurian rannikon halki, ja vaikka kaikki näyttikin houkuttelevalta, sai tämä matka odottaa toteutumistaan vuosikausien ajan. Liguria kuuluu ehdottomasti Italian viehättävimpiin alueisiin, mutten toisaalta pysty nostamaan sitä yli kahdenkymmenen Italian-matkan kokemuksella muiden yläpuolelle. Pidän Italiasta jokaisen reissun jälkeen aina vain enemmän ja olen löytänyt kauneutta maan jokaisesta kolkasta.

Lähes kaikista yllä mainituista kohteista on tulossa myöhemmin lisää luettavaa, joten pysy kuulolla esimerkiksi seuraamalla Lähtöporttia Facebookissa.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja