Seuraa somessa

Ranska

7 kaunista kylää Ranskan Dordognessa

Julkaistu

-

Vietimme äskettäin mukavan kahden viikon loman Ranskassa. Suurin osa ajasta kului Dordognen alueella, jossa tutustuimme moniin häkellyttävän kauniisiin kyliin sekä miellyttäviin maalaismaisemiin. Upea Dordogne on ainakin useimmille suomalaisille vielä löytämätön helmi.

Dordogne on virallisesti ilmaistuna Uuden-Akvitanian alueeseen kuuluva departementti Ranskan lounaisosassa. Se on saanut nimensä seudun halki kiemurtelevasta joesta. Dordogne tunnetaan erityisesti kauniista pikkukylistä, lukuisista linnoista, monista luolista sekä maalaismaisemista. Paikalliset käyttävät Dordognesta mielellään myös vanhaa roomalaisajalta periytyvää nimeä Périgord. Périgord jakautuu neljään eri värien mukaan nimettyyn osaan, joista tutustumme kunnolla vain yhteen, tryffeleiden ansiosta mustana Périgordina tunnettuun Périgord Noiriin.

dordogne_beynac_03


Päädymme koko alueelle oikeastaan siksi, että Dordogne esiintyy usein anoppini suosikkisarjoissa Uusi elämä etelässä (A New Life in the Sun) ja Unelma-asunto auringon alta (A Place in the Sun). Brittiläisissä televisiosarjoissa ihmiset etsivät Etelä-Euroopasta joko asuntoa tai peräti uutta elinkeinoa. Kolmen sukupolven lomamme alkaa lennolla Bordeaux’hon, josta siirrymme muutaman kaupungissa vietetyn päivän jälkeen vuokra-autolla vajaat parisataa kilometriä itään. Majoitumme Dordognessa kymmeneksi päiväksi Belvèsin kylän lähistöltä vuokrattuun lomataloon.

dordogne_castelnaud_02


Ajattelin ennen matkaa, että voisimme tehdä pari ajomatkaltaan hieman pidempää retkeä esimerkiksi Dordognen pääkaupunkiin Périgueux´hon tai pyhiinvaelluskohteenakin tunnettuun Rocamadouriin. Meille selviää kuitenkin pian perille päästyämme, että majapaikkamme lähistöllä on niin paljon nähtävää, ettei tarvetta juuri yli puolen tunnin yhdensuuntaisille ajomatkoille ole. Niinpä kaukaisemmat kohteet jäävätkin kokonaan väliin ja nautimme rennosta lomasta Périgord Noirin nähtävyyksiin kiireettömästi tutustuen.

dordogne_limeuil_02

 
Dordogne on kauneudestaan huolimatta säästynyt toistaiseksi massaturismilta, kenties hieman syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Kauniit kylät ovat vielä kesäkuun alussa kovin hiljaisia, eikä kujilla näy kuin joitakin turisteja. Heinä-elokuussa lienee vilkkaampaa. Britit ovat ilmiselvästi löytäneet Dordognen, minkä lisäksi seudulla liikkuu silmiinpistävän paljon Hollannin rekisterissä olevia autoja. Muualta Ranskasta tulleita matkailijoita on liikkeellä jonkin verran, minkä lisäksi kuulemme pari kertaa saksaa tai skandinaavisia kieliä. Yhteenkään suomalaiseen emme satu törmäämään.

dordogne_beynac_01


Dordognesta löytyy peräti kymmenen Ranskan kauneimpien listalle päässyttä keskiaikaista kylää. Käymme näistä kylistä seitsemässä, joten saamme kävellä oikeastaan joka päivä upeassa historiallisessa ympäristössä. Kerron nyt kaikista kylistä lyhyesti, mutta syksyn ja talven aikana on tulossa näitä kohteita tarkemmin kuvailevia juttuja. Lisäksi luvassa on kirjoituksia miellyttävästä Bordeaux’n kaupungista sekä esittelyt parista Dordognen upeasta nähtävyydestä. Joséphine Bakerin linnana tunnettu Château des Milandes teki suuren vaikutuksen ja myös Marqueyssacin puutarha oli näkemisen arvoinen. Nyt kuitenkin kierrokselle Périgord Noirin kauneimpiin kyliin!


dordogne_belves_03

Belvès

Meille tutuimmaksi Dordognen kyläksi tulee Belvès, jonne on lomataloltamme vain parin kilometrin kävelymatka. Belvès on vilkkaimmillaan lauantaisin, jolloin kylän aukiolla pidetään markkinat. Myynnissä on lähinnä lähialueella tuotettuja elintarvikkeita, ja mekin hankimme täältä hedelmiä, vihanneksia sekä hunajaa mukaamme. Keskusaukion alapuolella on muinaisia luola-asumuksia, joihin voi tutustua opastetulla kierroksella. Kokemus on mielenkiintoinen, vaikkemme ranskankielisestä selostuksesta paljoa ymmärräkään.

dordogne_belves_02


Suurin osa kylän palveluista on keskittynyt aukiolle sekä yhdelle siltä lähtevistä pienistä kävelykaduista. Sieltä löytyy myös mainio viinibaari Planches & Plonk, jossa käymme pariinkin kertaan nauttimassa paikallisista juustoista ja leikkeleistä. Baaria pitävät brittimiehet ovat olleet mukana edellä mainitussa Uusi elämä etelässä -sarjassa, ja suosittelevat mielellään viinejä myös mukaan ostettavaksi. Suurin osa Belvèsistä uinuu raukeassa hiljaisuudessa, ja saamme kierrellä idyllisillä kujilla keskenämme. Koska Belvès on meille niin lähellä, tulee kylällä käytyä useampaan kertaan.


dordogne_limeuil_03

Limeuil

Kaikki käymämme kylät ovat niin kauniita, että niitä on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen. Yksi vaihtoehto omaksi suosikikseni voisi silti olla Dordogne- ja Vézère-jokien yhtymäkohtaan rakennettu Limeuil. Kylä on ollut strategisen sijaintinsa ansioista tärkeä kauppapaikka ja se kohoaa jokirannasta korkealle kukkulalle. Syömme retken alkuvaiheessa hyvän lounaan Limeuilin alaosassa, minkä jälkeen lähdemme nousemaan mukulakivikujaa pitkin ylöspäin. Kukkulalla on toinen toistaan kuvauksellisempia kujia, joista pienimpiä ei ole edes päällystetty. Iltapäivän kulkijat ovat harvassa, joten pari kohtaamaamme kissaa saavat tarkkailla kylän hiljaisia tapahtumia rauhassa.

dordogne_limeuil_01


Limeuilin tärkein nähtävyys on kylän yläosassa sijaitseva puutarha. Pääsylipun maksamalla saa ihailla sekä monenlaisia kasveja että ihastuttavaa näkymää alas jokilaaksoon. Puutarha ei ole maisemaa lukuun ottamatta mitenkään poikkeuksellisen näyttävä, mutta siellä on mukava viettää aikaa ja tarjolla on myös joitakin lapsille suunnattuja pelejä.


dordogne_beynac_04

Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac sijaitsee monen muun käymämme kylän tavoin Dordogne-joen varrella. Kylän ohittavan maantien vieressä on siisti kävelytie, jonka varrelta voi katsella vaikkapa joella kulkevia perinteisiä aluksia. Gabarre on vanha Länsi-Ranskan joilla tunnettu venetyyppi, jota käyttävät nykyisin lähinnä turistiristeilyjen järjestäjät. Retkien pituus on yleensä vajaa tunti ja niitä lähtee Beynac-et-Cazenacin lisäksi ainakin La Roque-Gageacista. Näemme usein myös melojia, ja kanoottien vuokraus onnistuukin useimmista jokivarren kylistä. Vaikka jokikin on kaunis, löytyvät Beynacin viehättävimmät osat kylän yläosasta.

dordogne_beynac_02


Mäen jyrkkyys saa lyhyehkön nousun tuntumaan todellista pidemmältä, mutta kiipeäminen kannattaa. Jo matkan varrella on hurmaavia näkymiä kivitalojen ohitse alas laaksoon. Kylänäkymää hallitsee komea Beynacin linna, jossa vierailun joudumme jättämään nyt aikataulusyistä väliin. Keskitymme ihailemaan maisemia pariltakin näköalapaikalta, kuljeskelemme muutamilla kauniilla kujilla ja pysähdymme syömään jäätelöä. Pienessä kylässä on muutama ravintola sekä joitakin käsityö- ja matkamuistoliikkeitä.


dordogne_laroquegageac_01

La Roque-Gageac

Kaikki käymämme kylät ovat keskenään erilaisia, mutta esimerkiksi La Roque-Gageac muistuttaa hieman naapuriaan Beynacia. Täällä ei tosin ole samanlaista katseita vangitsevaa suurta linnaa, ja joen läheisyydessä on enemmän tilaa kulkea. Jokiristeilyjä näyttää lähtevän usein ja La Roque-Gageac taitaa kuulua käymistämme kylistä turistisimpiin, vaikka kesäkuinen iltapäivä on varsin hiljainen täälläkin. Rantakadun varrella on useita ravintoloita, joista yhdessä syömme maukkaan lounaan. Ravintoloiden lounaslistoilla on täälläpäin useimmiten runsaita salaatteja, lämpimiä voileipiä, hampurilaisia, entrecôtepihvi, mahdollinen kala-annos sekä yleensä aina ankkaa. Esimerkiksi tällä kerralla Patio-ravintolassa syön maukkaan ankkavartaan.

dordogne_laroquegageac_02


La Roque-Gageacin kylän ydinosa muodostuu rantakadun lisäksi parista hieman korkeammalla kulkevasta kujasta. Vanhat talot ja jokimaisema tekevät ympäristöstä todella kauniin. La Roque-Gageacin ilmettä hallitsee joen lisäksi kylän reunalta kohoava valtava kalliojyrkänne. Kallioon louhittu muinainen linnoitus lienee mielenkiintoinen paikka, mutta jätämme sinne kiipeämisen tällä kerralla väliin. Pistäydymme sen sijaan La Roque-Gageacin pienessä kirkossa, josta jäävät mieleen sisälle eksyneet pääskyset. Ne lentävät kehää kiertäen alttarin yläpuolella. Kylän erikoisuuksiin kuuluu subtrooppinen puutarha, joten saamme kulkea ennen parkkipaikalle palaamista palmujen, bambujen ja banaanipuiden katveessa. 


dordogne_castelnaud_01

Castelnaud-la-Chapelle

Castelnaud-la-Chapelle on käymistämme kylistä selvästi pienin. Koko paikan viehätys perustuukin kaiken muun yläpuolella kohoavaan Castelnaudin linnaan, sillä muuten nähtävää on parista kauniista kujasta huolimatta varsin vähän. Castelnaudia mainostetaan vierailijamääränsä ansiosta Lounais-Ranskan suosituimpana linnana, mutta kun saavumme paikalle myöhäisenä kesäkuisena iltapäivänä, on paikalla vain muutamia ihmisiä. Saamme siis tutustua vankkaan ritarilinnaan kaikessa rauhassa. Vierailukokemus olisi varmasti vilkkaampaan aikaan aivan erilainen. Linnassa järjestetään ajoittain erilaisia tapahtumia, esityksiä ja teemaopastuksia, jolloin paikalla on keskiaikaisiin asuihin pukeutuneita henkilöitä.

dordogne_castelnaud_03


Linnassa toimii keskiaikaiseen sodankäyntiin keskittyvä museo. Saleissa on esillä monenlaisia aseita ja sama teema jatkuu myös ulkona, jossa on katapultteja sekä muita vastaavia härveleitä. Muureilta kelpaa ihailla hienoa maisemaa Dordogne-joelle ja Castelnaudin vanhaan viholliseen Beynaciin saakka sekä tietenkin myös kylän puolelle. Castelnaudin linnaan voi ostaa yhdistelmälipun, joka sisältää pääsyn myös muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Marqueyssacin puutarhaan. Vaikka kylä on pieni, levittäytyy Castelnaud-la-Chapellen kunta laajemmalle alueelle ja esimerkiksi upea Château des Milandes sijaitsee sen alueella.


dordogne_domme_02

Domme

Myös viehättävästä Dommesta on erinomaiset näkymät Dordogne-joelle. Kylä kohoaa korkealla viljavan tasangon yläpuolella ja ihastumme maisemiin, vaikka vierailupäivämme onkin pilvinen ja tuuli puhaltaa sadetta enteilevästi. Linnoitettua Dommea ympäröivät edelleen keskiaikaiset muurit ja erityisesti kävelymatkalla parkkipaikalta keskustaan vastaan tuleva La Porte des Tours -portti on todella jykevä. Kylän keskustassa on kuvauksellisia kujia sekä jonkin verran matkailijoille suunnattuja kauppoja sekä muita palveluita.

dordogne_domme_01


Dommen erikoisuus on kylän alapuolelta löytyvä luolasto, jonne laskeudutaan suoraan keskusaukiolta. Luolakierros onnistuu ainoastaan ranskankielisen oppaan johdolla ja valokuvaaminen on maan alla kielletty. Tippukiviä on mukava ihailla, vaikka Dommen luolat eivät ylläkään esimerkiksi Sloveniassa näkemiemme luonnon ihmeiden tasolle. On joka tapauksessa todella mielenkiintoista nähdä, että heti kylän alapuolella on melkoinen luolasto. Dommesta jäävät mieleen myös kauniit vanhat kivitalot sekä monilla seinustoilla kukkivat ruusuistutukset.


dordogne_monpazier_02

Monpazier

Viimeinen käymämme kylä Monpazier on niin ikään pieni linnoitettu asutuskeskus, jolla on keskiaikaiset juuret. Monpazierin perustajaksi mainitaan Englannin kuningas Edvard I. Monpazier on rakennettu säntillisen symmetrisesti ruutuasemakaavan mukaan ja siitä otettiin aikoinaan mallia myös muiden vastaavien kylien suunnitteluun. Toisin kuin useimmat muut käymämme kylät, Monpazier sijaitsee melko tasaisella alueella eikä sieltä ole erityisiä maisemia ympäristöön.

dordogne_monpazier_03


Monpazierin ehdoton sydän on keskusaukio, jonka yhdessä ravintoloista mekin syömme terassilounaan. Saamme nauttia ruoan lisäksi ranskankielisen puheensorinan luomasta tunnelmasta, vaikka asiakkaat eivät ihan paikallisia taida ollakaan. Näyttävä aukio on kylän kokoon nähden varsin suuri. Huomio kiinnittyy väkisinkin vanhaan puiseen markkinakatokseen, jonka alla käydään edelleen kauppaa torstaisin. Vierailemme myös aukion lähistöllä sijaitsevassa Saint-Dominiquen kirkossa.

dordogne_monpazier_01


Monpazier tarjoaa samanlaisia kohokohtia kuin moni muukin näkemämme kylä, eli kauniita vanhoja rakennuksia, runsaita kukkaistutuksia sekä seinustoilla kiemurtelevia köynnöksiä. Viikonloppu on houkutellut paljon ihmisiä terasseille, mutta useimmilla kaduilla saa ainakin alkukesästä kävellä vielä kaikessa rauhassa. Dordogne teki meihin suuren vaikutuksen ja vastaavanlaista kierrosta näissä upeissa maisemissa on helppo suositella kaikille muillekin pikkukylien ystäville!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

1 kommentti

  1. Kuulostaapa viihtyisältä paikalta! Varmasti miellyttävää ja rentouttavaa viettää parin viikon loma tuolla päin. Mukavaa lukea tarkempia kuvauksia eri kylistä.

    • Mika / Lähtöportti

      3.7.2024 at 14:30

      Dordogne on kyllä todella viihtyisää ja kaunista seutua! Onneksi anoppi ehdotti matkaa tuonne päin, sillä en ollut kuullut koko Dordognesta aiemmin mitään.

  2. Anne | Elämää Nomadina

    8.7.2024 at 16:44

    Dordognen alue on todella kaunis ja nuo vanhat kylät ihan uskomattoman hurmaavia! Tässä oli monta tuttua paikkaa omalta pieneltä kierrokselta Périgord Noirin alueella muutama vuosi sitten. Tuolla kyllä voisi kuvitella asuvansa vähän pidempäänkin, ei tosiaan ole ihme että sieltä niitä unelma-asuntoja etsitään 😀

    • Mika / Lähtöportti

      9.7.2024 at 17:38

      Mukavaa että tekin olette päässeet tutustumaan Périgord Noiriin! Ei ole tosiaan ihme, että moni etsii tuolta elämänsä unelma-asuntoa 😀 Suomessa tuota seutua ei vielä kovin hyvin tunneta, mutta ihan ehdottomasti yksi Ranskan viehättävimmistä alueista.

  3. Jenni / Unelmatrippi

    12.8.2024 at 16:08

    Ihania vinkkejä! En muista kuulleeni yhdestäkään näistä kylistä, mutta kaikki vaikuttavat houkuttelevilta. Ranska on kyllä varsin antoisa matkailumaa monessa mielessä, ei vähiten upeiden pikkukyliensä ansiosta.

    • Mika / Lähtöportti

      13.8.2024 at 23:09

      Ranska on tosiaan hyvin monipuolinen matkailumaa, jossa riittää hienoa nähtävää myös vähemmän tunnetuilla alueilla. Uskon että tykkäisitte näistä kylistä, tosi nättejä paikkoja ilman valtavaa turistiryntäystä. Dordogne jää helposti monelta matkareitiltä syrjään, mutta sopisi varmasti teidän Euroopan-kiertomatkojen ohjelmaan 🙂

  4. Rva Kepponen

    28.10.2024 at 17:50

    Hienot kuvat ja paljon tietoa postauksessasi! Kiitos siitä!

    Minä olen harkinnut jonkinlaista Ranskan maaseutukylälomaa ja Dordogne voisi olla siihen varsin sopiva.

    • Mika / Lähtöportti

      28.10.2024 at 22:01

      Tosi mukava kuulla! Dordogne oli ainakin meille erinomainen kohde lomailla Ranskan maaseudulla. Alue upeine kylineen on kaunis, eikä ainakaan kesäkuussa ollut tosiaan ruuhkaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ranska

Historiallinen Monpazierin kylä Dordognessa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Palaan vielä kerran vuoden takaiseen Dordognen-matkaan ja tällä kertaa Monpazieriin, joka kuuluu Les Plus Beaux Villages de France -järjestön Ranskan kauneimpien kylien listalle. Vietimme Monpazierissa mukavan iltapäivän.

Monpazierin perusti vuonna 1285 Englannin kuningas Edward I ja sitä pidetään malliesimerkkinä bastidesta eli Lounais-Ranskaan keskiajalla rakennetusta linnoitetusta kylästä tai kaupungista. Bastideja rakennettiin noin kolmesataa kappaletta. Ideana oli koota ihmiset maatiloilta kaupunkeihin, joita oli helpompi hallita sekä puolustaa. Samalla kaupankäyntikin vilkastui. Ranskan ja Englannin välillä vuonna 1337 syttynyt satavuotinen sota johti monien linnojen rakentamiseen kaupunkien yhteyteen.

monpazier06


Saavumme Monpazieriin aurinkoisena sunnuntaipäivänä. Muurin ulkopuolelle jäävällä aukiolla on meneillään jonkinlainen viinitapahtuma, joka on houkutellut paikalle paljon ihmisiä. Niinpä joudummekin etsimään parkkipaikkaa hieman syrjemmältä, mutta väljä pysäköintialue löytyy onneksi jo parinsadan metrin päästä.

monpazier10


Astumme kylän portista kadulle, jonka asfaltointi hieman latistaa keskiaikaista tunnelmaa.  Monpazierin tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu jämpti ruutuasemakaava.

monpazier09


Suorat kadut johtavat kylän keskellä levittäytyvälle Place des Cornières -aukiolle, jolla on käyty kauppaa jo vuosisatojen ajan. Aukio näyttää kylän kokoon nähden suorastaan mahtipontisen suurelta.

dordogne_monpazier_03


Place des Cornières herää eloon erityisesti kylän perinteisenä markkinapäivänä torstaisin. Aukiota koristaa ikivanhalta näyttävä puinen markkinakatos. Rakennelma lienee alueelle hyvin tyypillinen, sillä esimerkiksi Belvèsin torilla on aivan vastaavanlainen katos.

monpazier05


Aukion laidalla holvikaarten alla on muutamia kauppoja, joista voi hankkia matkamuistoksi vaikkapa käsintehtyä keramiikkaa, lasiesineitä, koruja tai paikallista saippuaa. Tarjolla on toki myös vaatteita ja kenkiä. Seudun tyypillisiin elintarvikkeisiin kuuluvat erityisesti hanhenmaksa sekä tryffelit.

monpazier08


Lounasaika on jo parhaimmillaan, joten mekin haluamme syödä ennen kuin on liian myöhäistä. Tällaisten kylien ravintolat noudattavat perinteisiä ranskalaisia ruoka-aikoja, ja esimerkiksi valitsemassamme Côté Hallesissa lounasta tarjoillaan kello kahdestatoista eteenpäin parin tunnin ajan. Saamme hetken odottelun jälkeen vapaan pöydän Monpazierin keskusaukion laidalta markkinakatoksen vierestä.

monpazier11

 
Ruokalista on kirjoitettu suurille tauluille, joita siirrellään pitkin terassia niin, että tilausvuorossa olevat näkevät mitä on tarjolla. Listalta löytyy esimerkiksi salaatteja, pastaa, ankanrintaa ja paistettua mustekalaa, joista kokeilen jälkimmäistä. Ateriasta tulee miellyttävä kokemus ympäristössä, jossa useimmat asiakkaista puhuvat kovaan ääneen ranskaa. On mukava istua historiallisen aukion laidalla ja aistia paikallista tunnelmaa.

monpazier07


Kiertelemme hetken pienen kylän suorilla kaduilla, joiden varsilla on muutamia kauppoja sekä jokunen ravintola ja leipomo. Toisin kuin moni muu bastide, on Monpazier selvinnyt vuosisadasta toiseen ilman suuria vaurioita. Vanhojen kivitalojen seiniä koristavat värikkäät köynnökset sekä muut kauniit kukkaistutukset.

monpazier04

 
Pistäydymme Saint-Dominiquen kirkossa, jonka torni kohoaa muun kylän yläpuolelle. Kivikirkon sisätilat tuntuvat helteisenä päivänä mukavan viileiltä. Sytytän Lourdesin Neitsyt Marian kuvalla koristellun kynttilän. Tarjolla olisi myös muutamille muille eri pyhimyksille omistettuja kynttilöitä.

monpazier01

 
Monpazierin kivitalot huokuvat historiaa ja kylä on kaunis, mutta se näyttää moniin naapureihinsa verrattuna myös hieman vaatimattomalta. Tämä johtuu siitä, että Monpazier on rakennettu melko tasaiselle maalle, eikä sen lähistöllä ole mainittavaa vesistöä. Kylän ohitse virtaava Dropt-joki on nykyisessä tilassaan kuihtunut lähes huomaamattomaksi. Useat muut lähiseudun kauniit kylät sijaitsevat dramaattisemmissa maisemissa korkeilla kukkuloilla tai merkittävän Dordogne-joen varrella.

monpazier03


Käymme vielä lopuksi katsomassa kylän porttien ulkopuolella olevaa vesiallasta, jonka äärelle Monpazierin naiset kokoontuivat entisaikaan pesemään pyykkiä ja vaihtamaan kuulumisia. Vesi tulee luonnonlähteestä, joten se on hyvin puhdasta. Monpazieriin vedettiin vesijohdot 1950-luvulla, minkä jälkeen pyykinpesu on siirtynyt kotien sisäpuolelle. Ohitamme vesialtaalta palatessamme paikallisen pienpanimon, jossa on meneillään hyväntuulinen countrymusiikkikonsertti. On mukavaa, että kylällä riittää tapahtumia.

monpazier02

 
Monpazier sijaitsee Lounais-Ranskassa Dordognen alueella. Kylästä on noin kolmen vartin ajomatka seudun merkittävimpiin kaupunkeihin Bergeraciin sekä Sarlat-la-Canédaan. Ihastuimme matkallamme kovasti Dordognen kauniisiin kyliin sekä maalaismaisemiin, ja aluetta onkin helppo suositella rauhallisesta lomailusta nauttiville matkailijoille.

dordogne_monpazier_01


Lue myös muut Dordognesta kertovat juttuni, joita ovat:
7 kaunista kylää Ranskan Dordognessa
Hurmaavan kaunis Limeuil
Markkinoiden, luolien ja juustojen Belvès
Château des Milandes – Joséphine Bakerin linna
Marqueyssacin puutarha ja Castelnaudin linna
Dordognen kylät Beynac, La Roque-Gageac ja Domme

Jatka lukemista

Ranska

Bordeaux’n luova keskus Darwin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Bordeaux on mielenkiintoinen kaupunki, josta löytyy koettavaa moneen makuun. Tutustuimme nimellä Darwin Eco-système tunnettuun vaihtoehtoiseen taidekeskukseen, josta löytyy muun muassa katutaidetta, työpajoja, putiikkeja, ruokaa sekä juomaa.

Aistimme hyväntuulista boheemia tunnelmaa, kun astumme helteisenä kesäkuun päivänä Darwin Eco-systèmen alueelle. Olemme liikkeellä vaimon kanssa kahdestaan, sillä mummo on vienyt tyttäret ostoksille Bordeaux’n keskustaan Garonne-joen toisella puolella. Meistä tuntuu hauskalta tutustua kaupunkiin myös täällä Unescon maailmanperintölistalle päässeen historiallisen keskustan ulkopuolella.

bordeaux_darwin_11


Darwinia on helppo verrata monen suomalaisenkin tuntemaan Telliskiven luovaan keskukseen, josta on tullut yksi Tallinnan suosituimmista vierailukohteista. Mieleeni palaa myös Ljubljanassa näkemäni vaihtoehtoinen kulttuurikeskus Metelkova, johon verrattuna Darwin tuntuu kyllä paljon siistimmältä.

bordeaux_darwin_03


Värikäs ja kiehtova Darwin toimii entisellä armeijan alueella. Kasarmit otettiin käyttöön 1870-luvulla ja sotilastoiminta jatkui aina vuoteen 2005 saakka. Armeijan poistuttua paikalliset graffititaiteilijat ja rullalautailijat ottivat hylätyn alueen pian omakseen. Siellä täällä näkyy yhä merkkejä alueen sotilashistoriasta, vaikka nykyinen toiminta onkin aivan toisenlaista.

bordeaux_darwin_10

 
Bordeaux’n kaupungilla oli aluetta varten mielessään suuria uudistussuunnitelmia, joten entisiä kasarmeja uhkasi purkaminen. Paikalliset asukkaat halusivat kuitenkin säilyttää historialliset rakennukset ja luoda niihin uudenlaista toimintaa. Ideat olivat niin hyviä, että ne vakuuttivat kaupungin johdon. Näin sai alkunsa Darwin Eco-système, josta on muotoutunut kukoistava innovatiivinen keskus.

bordeaux_darwin_07


Katselemme uteliaina ympärillemme ja kurkistamme parin rakennuksen sisäpuolelle. Löydämme pian muun muassa taidepajoja, kahvilan sekä jonkinlaisen yksityistilaisuuden, jota varten rajattuun tilaan melkein vahingossa päädymme. Läheltä pitää, ettei kukaan ehdi antaa kutsuvieraille tarjottavia herkkuja käteemme. Darwinista on kehittynyt suosittu tapahtumapaikka, jossa järjestetään muun muassa konsertteja ja taidenäyttelyitä. Eräässä rakennuksessa toimii suuri kirpputori, jossa kiertelemme hetken aikaa.

bordeaux_darwin_13


Darwinista löytyy vaikka mitä niin paikallisten arkea kuin vapaa-aikaakin ajatellen. Tarjolla on esimerkiksi runsaasti yhteisöllisiä toimistotiloja pienyritysten käyttöön. Alueelta löytyy taiteilijoiden ja käsityöläisten työpajoja sekä tietenkin myös myyntipisteitä. On helppo nähdä, kuinka Darwinin ilmapiiri sopii nimenomaan luovaan toimintaan.

bordeaux_darwin_06

 
Viihdymme värikkäällä alueella hyvin. Useat seinäpinnat ja muurit ovat graffititaiteen peitossa. Monet teoksista ovat laadukkaita ja näyttäviä, joten niitä on mukava kierrellä katselemassa.

bordeaux_darwin_08


Kävelemme Darwinin alueen melko tarkasti ympäri, joten saamme paikasta hyvän yleiskäsityksen. Vaikka ilmapiiri onkin nuorekas, näkyy paikalla myös varttuneempaa väkeä. Ainakin päiväsaikaan on myös sopivan hiljaista, eli missään ei pauhaa liian kovaäänistä musiikkia tai kuulu muitakaan häiritseviä ääniä.

bordeaux_darwin_05


Yllätymme, kun huomamme että graffitien peittämän kujan päässä näyttäisi toimivan jonkinlainen koulu. Selvitän myöhemmin, että kyseessä on kokeellinen lukio. Oppilaitoksessa ei ole määrättyjä luokkahuoneita, vaan opiskelijoille pidetään tunteja eri puolilla Darwinin aluetta. Ideana on löytää ja luoda uusia oppimistapoja. En tiedä miten opiskelu kyseisessä lukiossa oikeasti sujuu, mutta voisin kuvitella päivien olevan monipuolisempia kuin tavallisessa koulussa.

bordeaux_darwin_09


Yhdessä Darwinin rakennuksista toimii skeittihalli, jossa näkyy arkipäivänäkin jonkin verran rullalautailijoita. Sisäänkäynnin vieressä on pitkä rivi vanhan ajan flippereitä. Samoilta nurkilta löytyy polkupyöräkorjaamo. Liikuntamahdollisuuksia tarjoaa myös Darwinin jooga- ja pilatesstudio.

bordeaux_darwin_14


Darwinin ideologia tulee hyvin selväksi varsinkin keskuksen omia mainostekstejä lukiessa. Kaikessa toiminnassa otetaan ilmastokysymykset huomioon ja panostetaan kestävään kehitykseen, kierrätykseen sekä ekologisuuteen. Myös sosiaalisuus, luovuus ja uuden kokeileminen ovat täällä tärkeitä arvoja. Kauniit tekstit kuulostavat paikoitellen ehkä liiankin hyviltä ollakseen totta, mutta paikan päällä on helppo huomata monen asian olevan kohdallaan.

bordeaux_darwin_04

 
Darwinissa ei tarvitse kärvistellä nälkäisenä tai olla kuivin suin. Alueelta löytyy muun muassa leipomo, suklaapuoti, pienpanimo-oluiden myyntipiste sekä mahdollisuus paikallisen viinin maisteluun. Me suuntaamme nimellä Magasin Général tunnetulle ravintola-alueelle, jota mainostetaan Euroopan suurimpana luomubistrona. Tarjolla on tuoreista aineksista valmistettua lähiruokaa. Ruokalista on Darwinin ekologiseen henkeen sopivasti hyvin kasvispainotteinen, mutta huomaan listalla ainakin yhden kana-annoksen.

bordeaux_darwin_02


Syömme lounaan suuressa salissa, jossa on käydessämme miellyttävän väljää. Onnistumme pääsemään viihtyisään ikkunapöytään, jossa on mukava nauttia Darwinin tunnelmasta. Halli on sisustettu puukalusteilla ja erilaisilla tuoleilla, kuten tämän tyylisissä trendikkäissä paikoissa on tapana. Ruoat ja juomat tilataan baaritiskiltä, minkä jälkeen valmiit annokset noudetaan itse keittiön tiskiltä. Valitsemme itsellemme pastat, jotka ovatkin oikein maukkaita ja runsaan kokoisia. Helteisen päivän juomiksi sopivat raikkaat lemonadet.

bordeaux_darwin_12

 
Darwin on inspiroiva ja Bordeaux’n muusta tarjonnasta poikkeava vierailukohde, jossa käyminen on miellyttävä kokemus. Nautimme rennosta tunnelmasta, jonka ansiosta Darwin tuntuu jonkinlaiselta urbaanilta keitaalta. Tällaisia paikkoja toivoisi nousevan myös muihin kaupunkeihin eri puolille Eurooppaa!

Lisätietoa Darwin Eco-systémestä löytyy nettisivuilta darwin.camp.

Lue myös koko kaupungista kertova juttuni 20 kohdevinkkiä viehättävään Bordeaux’hon.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja