Viro
Tallinnan kaunis Kadriorg
Tallinnan suurin ja kaunein puisto Kadriorg kuuluu kaupungin miellyttävimpiin alueisiin. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa näyttävä barokkipalatsi taidemuseoineen, upea ruusutarha, nykytaiteen museo Kumu sekä japanilainen puutarha.
Kadriorgin puiston nurkalle kertyy vanhankaupungin laidan maamerkiltä Virun porteilta melko tasan kaksi kilometriä matkaa. Esimerkiksi Tallink Siljan käyttämästä D-terminaalista on sen sijaan Kadriorgiin vain reilu kilometri. Kävely ei tosin lopu puiston ensimmäiselle kulmalle pääsemiseen, sillä laajalla puistoalueella tulee helposti samoiltua monen kilometrin verran. Jalkoja säästääkseen voi keskustasta saapua myös raitiovaunulla. Kadriorgiin pääsee linjoilla 1 ja 3.
Me saavumme puistoon jalkaisin ja pysähdymme aluksi ihailemaan symmetristä Joutsenlampea, jonka keskellä komeilee kupolikattoinen paviljonki. Lammen nimessä mainitut joutsenet eivät tällä kerralla ole paikalla.
Puiston näyttävin kohde on Venäjän tsaarin Pietari Suuren rakennuttama Kadriorgin palatsi, joka on nimetty hänen vaimonsa Katariinan mukaan. Palatsilla ja sen ympärille levittäytyvällä puistolla on pitkä historia, sillä Kadriorg juhli heinäkuussa jo 302-vuotispäiväänsä. Palatsi ei ehtinyt täysin valmistua tsaarin elinaikana, eikä sitä juurikaan käytetty alkuperäisen suunnitelman mukaisena kesäasuntona.
Hyvällä lomalla pääsee joskus käymään niin, ettei muista edes mitä viikonpäivää eletään. Valitsemme puistopäivän lähinnä hyvää säätä silmällä pitäen, mutta unohdamme samalla, että museot on tietenkin maanantaisin suljettu. Niinpä mahtipontisessa barokkipalatsissa esillä oleva Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma jää tällä kerralla näkemättä.
Palaamme Kadriorgin taidemuseoon varmasti joskus toiste, sillä Tallinna-kärpänen pääsi tällä neljän päivän kesäisellä matkallamme puraisemaan melko voimakkaasti. Syyskuun lopulla avautuvan uuden näyttelyn teemana ovat kissat ja koirat. Täytyy vain toivoa, että epidemiatilanne sallisi turvallisen Tallinnan-matkailun myös syys- ja talvikaudella.
Palatsin yläpihan puutarha kuuluu varmasti Tallinnan kauneimpiin paikkoihin. Suihkulähteet solisevat ja huolellisesti hoidetuissa kukkapenkeissä on väriloistoa. Kadriorgin esikuvana toimineen Versaillesin ilmettä on selvästi nähtävissä, vaikka tämä muotopuutarha onkin toteutettu huomattavasti pienemmässä mittakaavassa.
Palatsin lähistöltä löytyy hurmaava Roosimägi eli Ruusumäki, joka kylpee ainakin heinäkuussa varsinaisessa kukkaloistossa. Useimmat yli kolmestakymmenestä erilaisesta ruusulajikkeesta ovat tuoksuvia.
Kukkien määrä tekee vaikutuksen. Viron suurimmassa ruusutarhassa kasvaa kaikkiaan yli kuusituhatta ruusua. Mukaan on valittu myös kahdesti vuodessa kukkivia lajeja, jolloin ruusuja pitäisi olla nähtävillä vielä myöhään syksylläkin.
Ruusujen takaa häämöttääkin jo nykytaiteen museo Kumun jykevä hahmo. Turkulaisen arkkitehdin Pekka Vapaavuoren suunnittelema rakennus avattiin yleisölle vuonna 2006. Museo on käyntimme aikaan kiinni, mutta kahvila on silti avoinna.
Syömme Kumun edustan terassilla edullisen arkilounaan, jolla nälkä siirtyy nopeasti. Samalla aukeaa yllättäen myös pääsy rakennuksen sisälle, sillä kahvilan asiakkaille osoitetut wc-tilat sijaitsevat museon toisessa kerroksessa. En osaa sanoa Kumun näyttelyistä mitään, mutta ainakin itse rakennus on varsin vaikuttava ilmestys.
Kiipeämme ruokailun jälkeen mäen ylitse ja löydämme Kumun sisäpihan, joka onkin näkemisen arvoinen paikka. Monumentaalinen piha on tavallaan hyvin karu, mutta sen selkeät arkkitehtoniset linjat miellyttävät silmää.
Kumun sisäpihalta löytyy pari pingispöytää sekä useampia taideteoksia. Ympäristö tuntuu hämmästyttävän viihtyisältä ja saamme ihailla sitä aivan keskenämme, sillä muita ihmisiä ei näy missään.
Virolaisen kuvanveistäjän Jass Kaselaanin The Square of Dolls -installaatio on erityisesti lasten mieleen. Patsaiden hauskat ilmeet naurattavat ja pylväiden taakse voi mennä vaikka piiloon.
Kumun naapurista löytyy muun muassa Viron presidentin virka-asunto. Lähistöllä sijaitsee myös lastenmuseo Miiamilla ja kuvassa näkyvä Pietari Suuren talomuseo, mutta nekin on maanantaina suljettu. Pienille lapsille suunnattu Luna Luna -huvipuisto näyttäisi olevan avoinna, mutta emme tutustu siihen tarkemmin.
Osa Kadriorgin puistosta on melko luonnontilaiselta näyttävää aluetta, jota sävyttävät niityt ja metsät. Kuljemme Kumun pihalta vajaan kilometrin matkan metsäpolkuja ja kävelyteitä pitkin, kunnes saavumme Kadriorgin japanilaiseen puutarhaan.
Vuonna 2011 avattu japanilainen puutarha tuo Kadriorgiin itämaisen tuulahduksen. Monet elementit tuovat mieleeni Tokiossa näkemäni puutarhat, vaikkei kokemus täysin autenttinen olekaan.
Kiotolaisen Masao Sonen suunnittelema puutarha sopii mietiskelyyn ja hitaaseen kävelyyn. Kasvit on valittu itämerellistä ilmastoa silmällä pitäen, joten jonkinlaisia kompromisseja on jouduttu tekemään. Keväistä hanamia ajatellen löytyy toki kirsikkapuita, ja japaninvaahterat takaavat syksyisen koyon eli ruskan. Myös alppiruusuja on runsaasti.
Lampi, kiviasetelmat, sillat ja huolellisesti valitut kasvit luovat miellyttävän ympäristön. Japanilainen puutarha toimii rauhoittumisen paikkana, eikä sen ympäri kannata kulkea kiirehtien.
Japanilaisessa puutarhassa ollaan jo melko lähellä Tallinnan kuuluisaa laululavaa, mutta päätämme lähteä paluumatkalle. Suoran puistotien päässä häämöttää Suomenlahdelle uponneen panssarilaiva Russalkan muistomerkki. Meren rannalla sijaitseva monumentti kuuluu Tallinnan suosituimpiin hääkuvauspaikkoihin, joten siellä saattaa nähdä vihkipareja varsinkin kesäviikonloppuisin.
Huomaamme puiston laidalla kauniin sinisen puuhuvilan, jota lähdemme katsomaan lähempää. Kyseessä on ravintola Mon Repos, jonka kukkiva puutarha on todellinen kesäpäivän keidas. Pysähdymme nauttimaan olostamme ja herkuttelemme kahvilla sekä jälkiruoilla.
Pavlova on niin hyvää kuin miltä se näyttääkin. Päivän ruokailut eivät nyt menneet aivan käsikirjoituksen mukaisesti, kun kävimme kahvilassa lounaalla ja ravintolassa kahvilla. Mon Repos’n sisätilat jäivät nyt näkemättä, mutta rakennuksen yläkerrasta löytyy fine dining -ravintola, kun taas alakerrassa voi herkutella hieman huokeammin. Seuraavia matkoja ajatellen jäi kiinnostamaan myös kahvila-ravintola Katherinenthal sekä puiston ja keskustan väliin jäävä NOP-kahvila.
Kadriorg antoi itsestään todella miellyttävän kuvan. Laajassa puistossa voi levähtää luonnon rauhassa, ihailla kukkia tai tutustua nähtävyyksiin, joita riittää moneen makuun. Kaunis kesäpäivä sopi tietenkin sään puolesta loistavasti Kadriorgiin tutustumiseen, mutta uskon paikassa olevan viehätystä myös muina vuodenaikoina. Tähän puistoon palaan varmasti toistekin!
Viro
Kävelyllä Tallinnassa
Kävin edellisessä Tallinna-jutussani läpi vanhankaupungin tunnelmallisimpia kolkkia. Tällä kerralla nautitaan kävelystä muualla Tallinnassa. Reitti kulkee Telliskiven, Kalamajan ja Noblessnerin halki kohti rannan kävelytietä ja betonista Linnahallia.
Ei sellist küll maailmas kusagil leidu kui Saaremaa heinamaal juunikuu ööl. Balti Jaama Turgin edustalla musisoiva harmonikansoittaja virittää ilmoille tutun valssin sävelet ja aurinko lämmittää jo melkein kuin kesäkuisella Saarenmaalla. Heitän soittajalle kolikon ja alan jo mielessäni suunnitella matkoja Itämeren saarille ja muuallekin Viroon. Viereiseltä Balti Jaamin rautatieasemalta pääsisi junalla Tarttoon, Narvaan, Viljandiin ja moneen muuhunkin kohteeseen.
BALTI JAAMA TURG
Baltian aseman tori kuuluu suosikkipaikkoihini Tallinnassa. Tutustuimme edellisellä matkallamme alakerran katuruokatarjontaan ja ehdin nytkin jo hetken haaveilla Baojaamin höyrysämpylöistä. Alakerta on kuitenkin pääsiäislauantaina sen verran ruuhkainen, että syömme lopulta ylemmän kerroksen baariravintola Kobessa. Aurinkoinen terassi näyttää suositulta, mutta sisältä löytyy helposti vapaa pöytä. Koben hampurilainen on yllättävänkin maukas, joten ateriasta jää hyvä mieli. Kiertelemme vielä Balti Jaama Turgin yläkerrassa, jossa on myynnissä monenlaista tavaraa vaatteista antiikkilöytöihin.
TELLISKIVI
Balti Jaama Turgin vierestä löytyvä Telliskiven luova keskus on suosittu alue, joka tunnetaan erilaisista putiikeista, ravintoloista sekä luovien alojen yrityksistä. Rosoisissa kortteleissa on paljon katutaidetta ja seinille on ilmestynyt edellisen vierailumme jälkeen paljon uusia teoksia.
Kuhina Telliskiven ympärillä saattoi olla kovimmillaan jo muutamia vuosia sitten, mutta alueen viehätysvoima on pysynyt ennallaan ja paikka tuntuu kehittyvän edelleen.
Itseäni ei oikeastaan kiinnosta lainkaan pidetäänkö Telliskiveä trendikkäänä vai ei. Palaan tänne mielelläni vaikkapa jokaisella Tallinnan-matkalla, jos aikaa vain on riittävästi.
Telliskiveen ei kannata tulla kiirehtimään, sillä alue sopii parhaiten tunnelmasta nauttimiseen, kiireettömään kuljeskeluun ja ympäristön tutkimiseen.
Keskitymme tällä kerralla katutaiteeseen, joten jätämme Telliskiven ykkösnähtävyyden Fotografiskan väliin. Olen käynyt tutustumassa Fotografiskaan kertaalleen, mutta koska näyttelyt vaihtuvat useamman kerran vuodessa, riittäisi valokuvataiteen näyttelytilassa aina uutta katseltavaa.
Aurinkoinen päivä on houkutellut paljon ihmisiä ulkoilmaan. Esimerkiksi vaunuravintola Peatuksen terassilla näyttäisi olevan rento meininki. Vaunut muistuttavat Telliskiven historiasta entisenä junavarikkona.
Käväisemme ohimennen Telliskiven ostoskäytävillä, joiden pikkukaupoista voisi tehdä monenlaisia löytöjä. Mieleeni jää värikäs sisustusliike Universaal Universum, jossa riittää eksoottisia esineitä eri puolilta maailmaa. Universaal Universum on kasvanut ketjuksi, jolla on Virossa jo tusinan verran liikkeitä. Yllä oleva kuva on Telliskiven sijasta Tallinnan vanhankaupungin myymälästä.
KALAMAJAN PUUTALOALUE
Matkamme jatkuu Kalamajan puutaloalueelle, joka alkaa heti Telliskiven laidalta. Virallisesti ottaen Kalamajan kaupunginosa on niin suuri, että niin Telliskivi kuin kaikki muutkin tässä kirjoituksessa mainitut paikat kuuluvat sen alueeseen. Itselleni kuitenkin juuri tämä perinteikäs asuinalue edustaa sitä aidointa Kalamajaa.
Entisellä kalastajien asuinalueella viehättää erityisesti puutaloarkkitehtuuri. Monet vanhoista taloista on maalattu iloisilla väreillä ja alueella vallitsee mukava ilmapiiri.
Kalamajalla on pitkä historia, sillä paikalla on asuttu jo 1300-luvulla. Vuonna 1870 valmistunut rautatie mahdollisti Tallinnan teollistumisen ja Kalamajan sympaattiset puutalot rakennettiin aikoinaan tehdastyöläisten kodeiksi. Kävisin joskus mielelläni Kalamajan museossa, jossa voi tutustua alueen asukkaiden tarinoihin.
Oikaisemme kohti merenrantaa Kalamajan puistohautausmaan halki. Vuosisatoja vanha entinen hautausmaa toimii nykyään puistona, joka on saanut luonnonsuojelualueen aseman.
NOBLESSNER
Puistohautausmaan kulmalta saavutaankin jo Tallinnan nopeimmin kehittyväksi alueeksi mainittuun Noblessneriin. Ohitamme sisustusliike Shishin ja Põhjalan panimoravintolan, minkä jälkeen alammekin olla jo rannassa.
Noblessner on kiinnostava sekoitus vanhaa ja uutta. Entisen sukellusvenetehtaan tiloihin avattu keksintötehdas Proto on mainio paikka, josta olen kirjoittanut jo aiemmin. Tällä kerralla pysähdymme vain Proton kahvilaan levähtämään hetkeksi. Viereisestä rakennuksesta löytyy Taidekeskus Kai sekä pari laadukasta ravintolaa.
Suunnistamme kohti rantaa pitkin kulkevaa kävelytietä ja näemme rivistön upouusia kerrostaloja. Niiden takana meidät yllättää persoonallinen Iglupark. Yöpyminen tummalla puulla verhotussa kodikkaassa iglussa voisi olla hauska kokemus, sillä tarjolla on hyvä merimaisema.
Osa igluista on tarkoitettu kokouskäyttöön ja lisäksi löytyy myös saunaigluja. Iglukylään kuuluu myös baarikahvila, jonka terassille on kerääntynyt muutamia ihmisiä.
RANNAN KÄVELYTIE
Kun Igluparkista suuntaa keskustan suuntaan, saapuu saman tien merimuseo Lennusadamin alueelle. Lennusadam on hieno museo, johon olemme tutustuneet kertaalleen muutama vuosi sitten. Nyt ohikulkumatkalla saamme katsella jäänmurtaja Suur Tõlliä, joka on saanut nimensä virolaisesta kansantarustosta.
Sää tuntuu mukavan keväiseltä, sillä aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta eikä kevyt merituulikaan pahemmin viilennä ilmaa. Naurulokit viihtyvät rantakallioilla ja tuntuu kuin kesä olisi jo lähellä.
Lennusadamin naapurista löytyy pahamaineinen Patarein merilinnoitus, joka toimi vuoteen 2002 saakka vankilana. Kommunismin ajan julmuuksista kertova karu vankilamuseo on tällä hetkellä suljettu ja näyttelytilat on tarkoitus avata entistä ehompina vuonna 2026.
Matkamme jatkuu Kalarannan rantapromenadia pitkin. Rannan tuntumaan on noussut uusia asuntoja, joiden takana häämöttää jo suunnittelemani kävelyreitin päätepiste Linnahall.
LINNAHALL
Rannalla kohoava Linnahall on niin ruma, että siinä on jotain kiehtovaa. Massiivinen rakennelma edustaa karumpaa betoniarkkitehtuuria kuin Itä-Pasila ja on neuvostoliittolaisen brutalismin malliesimerkki.
Linnahall valmistui vuonna 1980, jolloin Moskovan olympialaisten purjehduskilpailut järjestettiin Tallinnassa. Kilpasatama oli Piritassa, mutta kaupunkiin rakennettiin olympialaisia varten paljon muutakin, kuten Linnahall, Olümpia-hotelli ja televisiotorni.
Linnahallin käyttötarkoitus ei ehkä ensi silmäyksellä selviä, mutta jättimäisen betonikuoren alla on toiminut yli 4000-paikkainen konserttisali sekä 3000-paikkainen jäähalli. Valot sammuivat vuonna 2009, minkä jälkeen suljetut tilat ovat jääneet rapistumaan ja kärsineet vesivaurioista.
Linnahall oli parhaina päivinään tärkeä konserttiareena, eivätkä sisätilat näytä netistä löytyvien valokuvien perusteella lainkaan hullummilta. Tuntuu jotenkin oudolta kävellä graffitien peittämässä ympäristössä ja kuvitella, että jossain alapuolella esiintyivät aikoinaan Apocalyptica, Duran Duran, Scorpions, Céline Dion, Toto, Lou Reed ja monet muut maailmantähdet.
Linnahallin tulevaisuus on hämärän peitossa, sillä monista suunnitelmista huolimatta mitään virallista korjauspäätöstä ei tietääkseni ole saatu aikaan. Vaikka Linnahall näyttääkin ulkoapäin vastenmieliseltä, toivoisin sen heräävän vielä uudelleen eloon. Rakennus on jo historiansakin vuoksi varsin mielenkiintoinen.
Linnahall on suosittu ajanviettopaikka varsinkin tällaisena lämpimänä lauantai-iltana. Kaupunkilaisia kerääntyy ylätasanteelle erilaisine eväineen ja osa kiipeilee vaikeakulkuisempiin kulmauksiin istuskelemaan rauhassa. Paikallinen nuorten miesten porukka näyttää valmistautuneen pidempäänkin illanviettoon. Jokaisella on mukana omat rommi- ja kolapullonsa, joista voi mukien puuttuessa ottaa huikkaa vuorotellen. Mukavaa iltaa ja reipasta huomista vaan heillekin!
Ruman rakennuksen päältä saa ihailla kaunista maisemaa Suomenlahdelle. Täältä voi seurailla laivojen kulkua kohti Helsinkiä ja katsella myös rannan kävelyreittiä Patareihin, Lennusadamiin ja kauempana häämöttävään Noblessneriin saakka.
Linnahallin päältä avautuu komea maisema myös keskustan suuntaan. Rapistuvan betonin keskeltä voi katsella, kuinka Virun rinnalle kohoaa aina vain uusia kiiltäviä pilvenpiirtäjiä. Tallinna muuttuu jatkuvasti, mikä tekeekin siitä erityisen kiinnostavan matkakohteen, josta voi löytää aina jotain uutta koettavaa. Neljän Ruusun Tallinnan aallot -kappaleen sanoin ootan jo nyt milloin tiemme taas uudelleen kohtaa.
Viro
Viikonloppu keväisessä Tallinnassa
Vietimme pääsiäisviikonlopun aurinkoisessa Tallinnassa. Tuttua, mutta jatkuvasti kehittyvää kaupunkia oli mukava katsella ilman turhaa kiirettä. Tässä tunnelmia vanhastakaupungista sekä pari hyvää ravintolalöytöä.
Kokosin reissun varrelta tähän juttuun lähinnä vanhaankaupunkiin sijoittuvia kohteita, joista itselleni mieluisin oli Olevisten kirkon tornin näköalapaikka. Mukulakivikatuja pitkin kierrellessä heräsi myös ideoita tulevia reissuja ajatellen. Vaikka vanhakaupunki onkin tuttu, on siellä yhä paljon kohteita, joissa ei ole tullut käytyä koskaan sisällä. Ravintolavalinnat Pull ja Farm osuivat hyvin kohdalleen, ja tutustuimme myös sympaattiseen kissakahvila Nurriin. Pääsiäisreissusta on tulossa toinenkin juttu, jossa tehdään kävelykierros Telliskiven, Kalamajan ja Noblessnerin kaupunginosissa, kuljetaan pitkin meren rantaa sekä ihmetellään massiivista Linnahallin rakennusta.
MAISEMAT OLEVISTEN KIRKON TORNISTA
Kun lipuntarkastaja toivottaa ennen portaiden nousemista onnea, voi jo päätellä ylös olevan pitkä matka. Olevisten kirkon torniin saa kiivetä kapeassa käytävässä yli kaksisataa kivistä porrasta, mutta nousu on vaivan arvoinen. Ylhäällä odottavat koko Tallinnan parhaat maisemat.
Vanhankaupungin laidalla sijaitsevasta tornista saa ihailla kevätauringon valaisemia kattoja ja Toompean mäen maamerkkejä. Myös näkymä sataman suuntaan on loistava ja toisaalla uutta Tallinnaa rakentavat nostokurjet kurottavat yhä korkeammalle. Näköalapaikka ei välttämättä sovellu korkeita paikkoja kammoaville, sillä kaiteen suojaama katselualue on kapea.
Edellisen Tallinnan-matkamme aikaan torni oli suljettu koronarajoitusten vuoksi ja nytkin ennakkotietona oli, että ylös pääsisi talvitauon jälkeen vasta vappuna. Ilahduinkin suuresti, kun huomasin tornin olevan sittenkin avoinna jo pääsiäismaanantaina ja ehdin käydä näköalapaikalla juuri ennen kotimatkan alkamista. Aikuisen nouseminen torniin maksaa viisi euroa. Samalla kannattaa kurkistaa myös kirkkosaliin, jonne on ilmainen sisäänpääsy.
Lisätiedot: oleviste.ee, visittallinn.ee
KÄVELY KAUPUNGINMUURIN PÄÄLLÄ
Tallinnan vanhaakaupunkia kiertävät yhä keskiaikaiset muurit ja onkin mielenkiintoista päästä katselemaan kaupunkia niiden päältä. Väike-Kloostri-kadun varrelta pääsee nousemaan lyhyehkölle muurin osuudelle, jota hallitsevat Nunnen, Saunan ja Kuldjalan tornit. Vierailu on hyvinkin kolmen euron sisäänpääsyn arvoinen. Tässäkin kohteessa on paljon portaita ja varsinkin torneihin johtavat vanhat portaat saattavat aiheuttaa joillekin vierailijoille hankaluuksia.
Muurilla on vierailumme aikaan hiljaista, joten historiallisessa ympäristössä on helppo antaa mielikuvituksen laukata keskiaikaan saakka. Täältä on hauska tähystellä vartiosotilaiden lailla eri suuntiin ja tarkkailla kulkijoita. Kolmessa tornissa ei ole mitään erityisen mieleenpainuvaa nähtävää, mutta miljöö on kiehtova ja tarjoaa taas uuden näkökulman Tallinaan.
Kaupunginmuureja on jäljellä lähes parin kilometrin verran ja tornejakin on pystyssä reilusti yli kaksikymmentä. Haluaisin joskus kiivetä muurille myös Hellemannin tornin kohdalta Müürivahe-kadun varrelta. Tulevien reissujen listallani on myös Paksun Margareetan torni, jonka sisällä toimii merimuseo.
Lisätiedot: visittallinn.ee
PATKULIN JA PIISKOPIN NÄKÖALAPAIKAT
Tallinnaa saa ihailla ihan ilmaiseksikin useammalta Toompean mäen näköalapaikalta. Oma suosikkini näistä on Patkuli, josta aukeaa romanttinen näkymä vanhaankaupunkiin ilman Tallinnan kiiltäviä pilvenpiirtäjiä. Niitä näkisi sen sijaan Kohtuotsan näköalatasanteelta.
Käväisen tällä kertaa Patkulin ohella myös vähemmän tunnetulla Piiskopin eli Piispan puutarhan näköalapaikalla. Pieni puutarha on miellyttävä paikka, mutta maisema Telliskiven ja Kalamajan suuntaan ei ole yhtä näyttävä kuin vanhaankaupunkiin antavilla näköalapaikoilla.
ALEKSANTERI NEVSKIN KATEDRAALI
Vierailu Aleksanteri Nevskin katedraalissa on vaikuttava kokemus. Ortodoksista pääsiäistä vietetään vasta viikkoa myöhemmin, mutta käynnissä on jonkinlainen hartaustilaisuus. En ymmärrä papin sopotuksesta sanaakaan, mutta tunnelma on harras ja jossain piilossa lymyilevä naiskuoro vastaa aina ajoittain mustakaapuisen miehen sanoihin. Jykevät koristeelliset pylväät kohoavat korkeuksiin ja ikkunoista siivilöityvät iltapäivän auringonsäteet valaisevat kullattua alttaria. Tätä kaikkea on mukava pysähtyä seurailemaan joksikin aikaa. Valokuvaaminen on sisätiloissa kielletty.
Lisätiedot: visittallinn.ee
PARLAMENTTITALO JA PITKÄN HERMANNIN TORNI
Heti ortodoksista katedraalia vastapäätä komeilee vaaleanpunainen Toompean linna, jonka sisällä toimii Viron parlamentti Riigikogu. Rakennuksen sisätiloihin voisi tutustua perjantaisin järjestettävillä opastetuilla englanninkielisillä kierroksilla. Myös parlamentin istuntoja voi käydä seuraamassa.
Linnan vieressä olevan Kuvernöörin puutarhan laidalta pääsee katselemaan maisemaa taas uudenlaiseen suuntaan. Linnan ja samalla puutarhankin kulmalla kohoaa virolaisille rakas Pitkän Hermannin torni. Sen huipulla liehuva lippu on erityisen tärkeä Viron itsenäisyyden symboli.
Lisätiedot: riigikogu.ee, visittallinn.ee
TANSKAN KUNINKAAN PUUTARHA JA KIEK IN DE KÖK -TORNI
Toompean linnan kulmilta kaupunginmuurin takaa löytyy tunnelmallinen Tanskan kuninkaan puutarha, joka muistuttaa niistä muinaisista ajoista, kun Tanskan valta ulottui tänne Viroon saakka. Puutarhaa koristaa kolme munkkeja esittävää patsasta, jotka näyttävät suorastaan aavemaisilta.
Muuriin ja sen historiaan pääsee tällä kohdalla tutustumaan neljässä eri tornissa sekä maanalaisissa bastionikäytävissä. Tunnetuin torneista on Kiek in de Kök, jonka vierestä löytyvät Neitsyttorni, Tallitorni ja Lyhyen jalan porttitorni. Tornit on nyt ohi kulkiessani suljettu, mutta tähän nähtävyyteen olisi hauska tutustua paremmin vaikkapa jo seuraavalla Tallinnan-matkalla.
Lisätiedot: linnamuuseum.ee, visittallinn.ee
HARJUMÄGI JA VAPAUDEN AUKIO
Kiek in de Kökin vierestä löytyy vehreä Harjumägi, jonka päällä toimii pieni puistokahvila. Täältä voi ihailla maisemaa Vapaudenaukiolle ja sen takana kohoaville pilvenpiirtäjille päin. Pysähdyn mäelle katselemaan ylpeästi liehuvia Viron lippuja sekä vapaussodan muistomerkkiä. Erään rakennuksen seinälle on viritetty vierekkäin sekä Ukrainan että Viron värit. Viileä kevättuuli puhaltaa ja jossain soi tuulikello. Toivottavasti se ennakoi Eurooppaan parempia aikoja.
Lisätiedot: visittallinn.ee
VANHANKAUPUNGIN KADUT JA RAATIHUONEENTORI
Olen vaeltanut monen suomalaisen tapaan usealla matkalla pitkin Tallinnan vanhankaupungin katuja, mutta ainakaan itse en ole niihin koskaan kyllästynyt. Illan tunteina saattaa esimerkiksi Viru-kadun varrella joutua väistelemään arvaamattomasti heilahtelevia maanmiehiä, mutta muuten mukulakivikaduilla on aina mukava kuljeskella. Moni katu, kuten Pikk, Lai, Vene tai Rataskaevu ovat valokuvauksellisia niin päivänvalossa kuin pimeälläkin. Vanhoissa rakennuksissa riittää hienoja yksityiskohtia.
Raatihuoneentori on vanhan Tallinnan napa, jonka terassit vetävät varsinkin aurinkoisina päivinä ihmisiä puoleensa. Itse Raatihuoneessa ja myös sen tornissa pääsee vierailemaan kesäaikaan. Raatihuoneen torin laidalla toimii myös historiallinen Raadinapteekki, jossa käyminen jää tällä reissulla suunnitelmista huolimatta väliin.
Lisätiedot Raatihuoneesta raekoda.tallinn.ee ja Raadinapteekista raeapteek.ee
KATARIINA KÄIK
Vanhankaupungin kuvauksellisin kuja Katariina Käik ansaitsee oman mainintansa, sillä se on mielestäni harvinaisen tunnelmallinen paikka. Kujaa pitkin on hauska kävellä illan hämärtyessä ja kuunnella, kuinka askelten ääni kaikuu vanhoilla seinillä kuin viestinä keskiajalta. Katariinankujan varrella sijaitseva italialainen ravintola Controvento on kiinnostanut minua kauan, mutta jäänyt toistaiseksi käymättä. Alta löytyvät ne etukäteen valitsemamme ravintolat, joihin tällä reissulla päädyimme.
RAVINTOLA PULL
Hyvillä ravintolakokemuksilla on Tallinnan-matkoilla merkittävä rooli. Teemme tälle reissulle varaukset pariin meille ennalta tuntemattomaan ravintolaan, emmekä joudu kokemaan pettymyksiä. Ravintola Pull sijaitsee sataman ja vanhankaupungin väliin jäävässä Rotermannin korttelissa, josta on tullut suosittu ajanviettoalue monine kauppoineen ja ravintoloineen. Vanhoja teollisuuskiinteistöjä on restauroitu ja niiden väliin on kohonnut alueen henkeen sopivia uudisrakennuksia. Vuonna 2016 avatun Pullin rosoiset seinät huokuvat rakennuksen teollista historiaa.
Meidät ohjataan yläkertaan, joka vaikuttaa katutasoa rauhallisemmalta ateriointiympäristöltä. Asiakaskunta kuulostaisi ainakin tällä kerralla koostuvan enimmäkseen suomalaisista. Omat valintani kolmen ruokalajin illalliselle ovat raikkaan hapokas ceviche, murea Ibérico-porsas hiiliperunan kera sekä takuuvarma crème brûlée, jotka kaikki maistuvat oikein hyvin. Lihapainotteiselta listalta löytyy myös pari kala- tai kasvisvaihtoehtoa sekä hampurilaisia. Pull on viihtyisä ja laadukas ravintola, joka on sisustettu trendikkäästi vuosikymmeniä nähneitä kiviseiniä peittelemättä. Tallinnassa toimii myös Pullin sisarravintola Härg.
Lisätiedot: resto.pull.ee
RAVINTOLA FARM
Toinen illallisravintolamme Farm löytyy kaupunginmuurin varjosta Müürivahe-kadun varrelta. Täällä on Pulliin verrattuna hieman juhlallisempi tunnelma ja sisustuskin noudattaa klassisempaa tyyliä kattokruunuineen ja pehmustettuine tuoleineen. Mukana on silti myös ripaus ravintolan nimen lupaamaa rustiikkisuutta ja syödessään voi seurailla ikkunoiden takana työskentelevien kokkien puuhia. Ruokalista edustaa modernia virolaista keittiötä, joten tarjolla on tuttujen klassikkoannosten sijasta hieman erikoisiltakin kuulostavia vaihtoehtoja. Kaikki vaikuttaa silti olevan kokemustemme perusteella hyvää.
Jo pöytään aluksi tuotu tumma virolainen leipä on huikean hyvää, kuten toki monessa muussakin Tallinnan ravintolassa. Valitsen pääruoaksi kuhaa, joka on herkullista nahkaansa myöten. Myös muiden kokeilemat vasikka ja riistapihvit kuulostavat olevan erittäin onnistuneita sekä mureita. Jälkiruoatkin ovat erinomaisia, vaikka eivät edustakaan ihan perinteisintä linjaa. Samettinen ruismallaskerma mustaherukkahyytelöllä ja spelttikeksillä on oikein hyvää, samoin kuin marenkijälkiruoka vanilja-vuohenjuustokreemillä, tuoreilla marjoilla, pähkinöillä ja kirsikkahyytelöllä. Annokset ovat tässä ravintolassa kohdillaan huolellista asettelua myöten.
Lisätiedot: restaurant.farm
KISSAKAHVILA NURRI
Valitsemme matkan yhdeksi ohjelmanumeroksi vierailun kissakahvila Nurrissa. Kissakahviloiden konsepti on meille tuttu monesta muusta kaupungista, joten haluamme nyt tutustua myös tähän Viron ainoaan kassikohvikiin. Tilavassa ja valoisassa kahvilassa asuu kymmenkunta kissaa, joista on vierailumme aikaan näkyvillä viisi. Loput ovat vetäytyneet takahuoneen rauhaan. Lähes kaikki kissat nukkuvat päiväuniaan, joten mitenkään erityisen innokasta kissaseuraa emme tällä kertaa saa. Vaikka suurempia kontakteja kissojen kanssa ei tulekaan, nautimme miellyttävästä ilmapiiristä.
Nurri löytyy Tallinnan kiiltävien pilvenpiirtäjien suunnalta harmaasta neuvostoaikaisesta rakennuksesta, jonka tornin huipulla on tähti. Kahvilaan on muutaman euron pääsymaksu, joka käytetään kissojen hoitamiseen ja ruokkimiseen. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen. Nurrissa voi nauttia joko ruokaa tai makeita kahvilaherkkuja. Valitsemamme kakut sekä tassukuvioilla koristeltu cat-puccino maistuvat hyvin. Kissakahvilan mukava isäntä puhuu sujuvaa suomea.
Lisätiedot: nurri.ee
Tallinnassa riittää vanhankaupungin ja hyvien ruokapaikkojen lisäksi paljon muutakin. Tulossa on siis vielä toinen tarina kierroksesta muissa kaupunginosissa ja niiden tunnelmista. Sitä odotellessa voit lukea vaikkapa kolme vuotta sitten kirjoittamani jutun 10 tapaa nauttia Tallinnasta.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Italia12 kuukautta sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Italia12 kuukautta sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Saksa2 vuotta sitten
Viimeinkin kiehtovassa Berliinissä
Jenni / Unelmatrippi
30.8.2020 at 12:50
Kadriorgin puiston on tosi ihana paikka. Olisin halunnut käydä siellä uudelleen tänä kesänä, koska edellisestä kerrasta on jo useampi vuosi, mutta emme lopulta ehtineet sinne viimeisimmällä Viron-reissulla. Taitaa jäädä ensi kesään, sillä juuri nyt ei ole tiedossa uusia matkoja Tallinnaan ja voihan olla, että sinne tai koko Baltiaan ei kohta koronatilanteen takia ole asiaa. Toivottavasti rajoitukset eivät kuitenkaan enää laajene, sillä kävisin mieluusti Virossa myös syksyllä ja talvella etenkin nyt, kun oikein muualle ei pysty lähtemään.
Mika / Lähtöportti
30.8.2020 at 19:37
On kyllä tosi kiva paikka ja monenlaista koettavaa riittää useammallekin kerralle. Harmillista että koronatilanne on nyt tämä, ettei ole varmuutta edes Tallinnaan pääsemisestä. Tallinnan-matkatkin piristäisivät kummasti, jos ne vaan turvallisesti onnistuisi.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
7.9.2020 at 1:38
Oman kokemukseni mukaan todella usein itse palatsia upeampia kohteita on niiden pihapiiri ja ympäristö. Ja niin näyttäisi olevan tässäkin tapauksessa. Vaikuttavan näköinen kohde kyllä kyseessä.
Mika / Lähtöportti
8.9.2020 at 9:52
Kadriorg on hieno ja monipuolinen kohde, kannattaa tutustua vaikka seuraavalla Tallinnan-matkalla. Ja totta kyllä, että puutarha tai muu ympäristö on monen palatsin kohokohta.