Suomi
Mukava kesäpäivä Joensuussa
Pysähdyimme heinäkuun lopulla kahdeksi yöksi Pohjois-Karjalan pääkaupunkiin Joensuuhun. Saimme nauttia niin mukavasta tunnelmasta kuin paikallisista herkuistakin, ja löytyi Joensuusta myös katutaidetta sekä trooppinen puutarha.
Edellisestä Joensuun-vierailustani oli ehtinyt vierähtää suurin piirtein neljännesvuosisata, joten oli jo aikakin kurvata Pielisjoen rantaan. Veri vetää vuosittain kiteeläisille juurille, mutta noin tunnin ajomatka Kiteeltä pohjoiseen on jäänyt kesä toisensa jälkeen tekemättä. Tällä kerralla päätimme varata Pohjois-Karjalan reissulle ylimääräisiä päiviä, jotta ehtisimme tutustua kaikessa rauhassa myös Joensuuhun ja ajaa Kiteelle mennessämme vielä Pielisenkin ympäri. Se kyllä kannatti, sillä Joensuu on miellyttävä kesäkaupunki.
KARJALAISTA VIERAANVARAISUUTTA LIETSUSSA
Majoitusvalintamme osuu vasta viime joulukuussa avattuun Boutique Aparthotel Lietsuun, jossa vietämme kaksi yötä. En yleensä esittele kaikkia käyttämiämme hotelleja, mutta Lietsun kodikas ja korostetun karjalainen tunnelma kuuluvat niin saumattomasti kaupunkikokemukseen, ettei sitä voi sivuuttaa. Jokaisessa huoneessa on yksilöllisiä elementtejä ja oma tarinansa kerrottavanaan. Lietsun henkilökunnan kanssa on mukava jutella ja viimeistään hellyydenkipeä Lysti-koira sulattaa sydämen. Karjalan murteella sekin varmasti puhuisi, jos vain osaisi.
Perhehuoneemme on siisti, valoisa ja reilun kokoinen. Keittiössä olisi tilaa kokkaamiseenkin, mutta nautimme hotellissa pelkästään aamiaiset. Ne tuodaan näin korona-aikaan edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Tarjolla on sopiva määrä syötävää käsintehdyistä karjalanpiirakoista ja tuoreista marjoista lähtien.
Omasta mielestäni Joensuussa kannattaa suunnata ketjuhotellien sijasta Lietsuun, sillä se on melkein kuin karjalaiseen kotiin menisi. Sijaintikin on varsin mainio, sillä niin tori, Pielisjoki kuin Ilosaarikin ovat aivan kivenheiton päässä.
KARJALANPIIRAKOITA JOENSUUN TORILLA
Munavoilla vai ilman, kuuluu tärkeä kysymys Marttakahvion luukulla. Täältä saa kaupungin – ellei jopa koko maailman – parhaita karjalanpiirakoita, joten Marttakahvio on erinomainen paikka aloittaa Joensuuhun tutustuminen. Tilaamme siis piirakat, munavoilla tietenkin, ja istahdamme torin laidalle nauttimaan aurinkoisesta kesäaamusta. Syömisen lomassa voi kuunnella paikallisten Joinsuun immeisten leppoisaa jutustelua ja nauttia kiireettömästä tunnelmasta.
Marttakahvion karjalanpiirakat ovat suosionsa ansainneet. Ne ovat ilahduttavan suuria ja tietenkin viereisellä piirakkapajalla leivottuina myös sopivasti lämpöisiä. Sormet saa varmasti rasvaisiksi, joten tämä piirakkakokemus on kaikin puolin aito ja alkuperäinen.
Toria voi hyvällä syyllä pitää Joensuun keskipisteenä ja tärkeimpänä kokoontumispaikkana. Aukio näyttää mahtipontisen laajalta, sillä jo itsessään suuri tori yhdistyy sujuvasti kuvassa näkyvään Vapaudenpuistoon sekä toisessa päässä Keskuskujaan. Myyjät eivät ole käyntimme aikaan täyttäneet koko toria, mutta saatavilla on niin käsitöitä ja vaatteita kuin paikallisia perunoita sekä mansikoitakin. Nälkäisille löytyy piirakkakahvien lisäksi esimerkiksi itämaisia makuja tai grilliruokaa.
Torin laidalla päivystää veikeä hahmo, nimittäin pronssiin valettu Susi kosiomatkalla. Se on istuskellut penkillään jo reilusti yli kymmenen vuoden ajan ja saanut kainaloonsa lukemattomia morsiamia – ainakin valokuvan ottamisen ajaksi. Viime vuonna Kosiosutta onnisti kuitenkin toden teolla, sillä se sai pysyvän puolisonsa, niin ikään pronssisen Morshukan muutaman penkin päähän itsestään.
KÄSITYÖLÄISTUNNELMAA TAITOKORTTELISSA
Torin vierestä löytyvä Taitokortteli ihastuttaa värikkäillä käsityöputiikeillaan ja historiallisella tunnelmallaan. Yli sata vuotta vanhat puurakennukset tarjoavat upean ympäristön muun muassa vaatteita ja sisustustavaroita pursuaville puodeille. Taitokorttelissa pääsee myös itse tekemään, sillä täältä saisi käsityöneuvontaa ja voisi osallistua erilaisille kursseille.
En ole itse käsityö- tai shoppailuihmisiä, mutta Taitokorttelin kodikkaat putiikit käyvät jo ihan nähtävyydestä ja niissä on kiva kierrellä vähän aikaa. Houkuttelevaa ja hauskannäköistä tavaraa on paljon, jos niille vain löytyy kotoa paikka tai käyttötarkoitus.
Koska edellisestä kahvilakäynnistä on kulunut jo melkein tunti, päätän testata myös Taitokorttelista löytyvän Kauppaneuvoksen kahvilan karjalanpiirakat. Maku on erinomainen täälläkin, mutta Marttakahvion piirakat säilyttävät silti paikkansa kaupungin ykkösherkkuna. Jälkeenpäin ajateltuna kahvilassa olisi kannattanut sittenkin maistaa kaupungin parhaiksi kehuttuja pullia. Kauppaneuvos jättää itsestään joka tapauksessa hyvän mielikuvan ystävällisen palvelunsa, sisustuksensa ja lämpimän terassinsa ansiosta.
Taitokorttelin torinpuoleiselta laidalta löytyy pienessä sympaattisessa puurakennuksessa toimiva Nikolain jäätelökioski, jota ei voi pysähtymättä ohittaa. Käsityönä kotimaisista raaka-aineista valmistetut artesaanijäätelöt ovatkin hyviä. Pistaasiin on jäänyt ehkä hieman parantamisen varaa, mutta sopivan pehmeältä maistuva sitruunajäätelö täyttää kaikki odotukset. Varsinainen Kahvila Nikolai sijaitsee hieman syrjemmässä keskustan ulkopuolella.
JOENSUUN NÄYTTÄVIMMÄT MURAALIT
Kaupungin komeinta katutaidetta kannattaa lähteä katsomaan Malmikadun, Länsikadun, Kalastajankadun ja Sepänkadun rajaamaan tuiki tavalliseen kerrostalokortteliin, jonne on torilta noin kilometrin matka. Talojen seiniltä löytyy peräti neljä suurta teosta, joista ensimmäisenä näemme Malmikatu 29:stä löytyvän Cozy like a cold forestin. Värikäs ja veikeä maalaus on hollantilaisten Telmo Pieperin ja Miel Krutzmannin mielikuvituksen tulos.
Puolalaisen Robert Prochin vuonna 2018 luoma muraali löytyy osoitteesta Sepänkatu 15. Prochin teoksen värimaailma on korttelin muihin maalauksiin verrattuna hillitympi. Hänellä oli tapana kuvata ihmisiä ja erilaisia tunnetiloja. Joensuun muraali oli yksi Prochin viimeisistä suurista töistä, sillä taiteilija menehtyi heinäkuussa 2019.
Kreikkalainen INO on toteuttanut oman ihmisluonnetta tulkitsevan teoksensa samaisen Sepänkatu 15:n toiseen päätyyn. Tämä muraali valmistui UPEA19-festivaalin yhteydessä viime syksynä, kun taas korttelin muut maalaukset ovat edellisten vuosien festivaalien tuotoksia.
Puolalainen Natalia Rak on luonut upean muraalin osoitteeseen Länsikatu 18. ”Tree of Life” noudattaa taiteilijalle tyypillistä värikylläistä tyyliä. Rak on tehnyt hienoja muraaleja eri puolille maailmaa ja Joensuun teoksen perusteella niitä kannattaa etsiä matkojen varrelta toistekin.
Katutaidekierroksemme jatkuu Joensuun raviradan laidalle. Hevostallien pitkä ja yhtenäinen takaseinä annettiin Graffitin SM-kilpailujen näyttämöksi kesällä 2016 ja tuloksia voi ihailla edelleen. Voiton vei vantaalainen KISS, jonka käden jälkeä on nähtävissä yllä. Tyyli on ”takaraivosta tulevaa leikkisää old schoolia”.
Toinen suosikkini raviradan maalareista on helsinkiläinen Charles Liquor, jonka drunken monkey style sisältää hauskoja yksityiskohtia.
TROPIIKIN TUNTUA BOTANIASSA
Ohitamme raviradan ja saavumme Joensuun eksoottisimpaan nähtävyyteen. Botania mainostaa olevansa maailman pohjoisin trooppinen perhostalo ja puutarha. Tropiikin tunnelma on parhaimmillaan rönsyilevän vehreyden täyttämässä kasvihuoneessa, jossa pääsee tutkimaan eri puolilta maailmaa kerättyjä lajikkeita.
Värikkäitä kukkia on mukava katsella. Samalla voi tutustua esimerkiksi vaniljan, kanelin tai kardemumman kaltaisiin hyötykasveihin, joista on nähtävillä lyhyet esittelytekstit. Kasvihuoneessa on myös muutamia pöytiä, joiden ääreen voi pysähtyä nauttimaan Botanian kahvion myymiä herkkuja.
Perhosten osalta kokemus jää vaisuksi. Näemme vain muutamia Morpho-perhosia eli taivaansiipiä ja niistäkin osan siivet ovat valitettavasti vaurioituneet. Perhosia olisi kuoriutumassa hieman myöhemmin lisää, joten kokemus voi olla parempana ajankohtana aivan erilainenkin. Botanian muut eläimet, kuten kuuluisa Juuso-papukaija, ovat siirtyneet ansaitulle eläkkeelle ja jättäneet perhoset Botanian ainoiksi asukkaiksi.
Botanian ulkopuutarhasta löytyy esimerkiksi aistipuutarha sekä lasten alue trampoliineineen ja erilaisine peleineen. Hauskasti maalattu ryömimistunneli tuo heti mieleeni hobittien maailman. Puiden varjoissa voisi olla hauskaa viettää kiireetöntä kesäpäivää pienten lasten kanssa ja viihtyä kauemminkin. Botaniassa järjestetään vuoden mittaan myös erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja.
Kokonaisuutena Botania jättää ainakin näin huonolla perhostuurilla itsestään hieman vaisun mielikuvan. Trooppisia kasveja on kyllä ilo ihailla jonkin aikaa, mutta pääsymaksuun (aikuiset 15 €, lapset 7 €) nähden paikka on pienehkö. Hinta-laatusuhteeseen jää toivomisen varaa, sillä vaikka Botania onkin Joensuun korkeuksilla ainutlaatuinen, löytyy vastaavia nähtävyyksiä kyllä muualta. Resurssit ja sijainnin tuomat haasteet ovat ymmärrettävästi aivan toisenlaiset kuin pääkaupunkiseudulla, mutta mieleeni tulee väkisin esimerkiksi Helsingin kaupungin Talvipuutarha, jossa kasvien ihailu onnistuu ilmaiseksi. Perhosia Talvipuutarhassa ei toki ole.
Moni yhdistää Joensuun ensisijaisesti Ilosaarirockin tapahtumapaikaksi. Festivaali järjestettiin alun perin keskellä Pielisjokea sijaitsevassa Ilosaaressa, josta se kuitenkin siirrettiin tilanpuutteen vuoksi jo vuonna 1991 Laulurinteelle. Rockperinteet elävät Ilosaaressa silti edelleen legendaarisen keikkapaikan Kerubin sekä suositun Ilovaari-festivaalin ansiosta.
Ilosaari on aurinkoisena päivänä viihtyisä ajanviettopaikka, jonka laguunista löytyy myös houkutteleva hiekkainen uimaranta. Kierrämme pienen saaren kävelysillan kautta ympäri ja istumme hetkeksi penkille nauttimaan päivästä. Lasten tekisi mieli uimaan, mutta siihen ei ole nyt aikaa. Ensi kerralla sitten.
Kävelemme pätkän Pielisjoen rantaa virran molemmin puolin. Jokivarressa on mukavannäköisiä lenkkeilyyn sopivia puistoalueita. Keskustan puoli on ymmärrettävästi vastarantaa vilkkaampi. Rannassa on jonkin verran veneitä ja pieniä laivoja. Vesielementti tuo aina miellyttävän lisänsä kaupunkiin kuin kaupunkiin.
RAVINTOLAELÄMYS LOCAL BISTROSSA
Yksi päivän kohokohdista on vielä edessä, nimittäin illallinen Local Bistrossa. Kyseessä on useammankin lähteen perusteella kaupungin kiinnostavin ravintola, emmekä joudu pettymään. Palvelu on molempien pöydässämme käyneiden tarjoilijoiden osalta rennon ystävällistä, joten tunnemme itsemme heti tervetulleiksi. Pidän myös paikallisen puutavaran hallitsemasta sisustuksesta, jossa on ripaus nykypäivän trendibistroihin kuuluvaa rouheutta, mutta myös perinteistä skandinaavista yksinkertaisuutta.
Alkupalaksi on 38 asteessa haudutettua siikaa herneiden ja vesikrassin kera. Kuulostaa ehkä turhalta hifistelyltä, mutta maistuu taivaalliselta. Local Bistrossa voi aistia paikallisuutta, innovatiivisuutta ja intohimoa ruokaa kohtaan. Pääruoaksi valitsemani paahdettu nauta on maukasta ja mureaa. Olen yrittänyt hieman vähentää lihansyöntiä, mutta panostaa laatuun. Tämä annos suorastaan sulaa suussa, joten kokki osaa kyllä hommansa.
Aterian päättää haudutettu raparperi, suolakaramellimousse sekä jäätelö. Erinomainen maku suussa voin todeta, että Local Bistro on varmasti parhaita ruokailukokemuksiani tänä vuonna. Ymmärrän siis hyvin bistron sijan 41 tämänvuotisessa Suomen parhaiden ravintoloiden äänestyksessä, jossa valta on alan ammattilaisilla. Lista painottuu ehkä liiaksikin Helsinkiin, joten maakuntasarjassa Local Bistro on asiantuntijoidenkin mielestä maan ehdotonta eliittiä.
Kokonaisuutena Joensuusta jää mukava mielikuva. Tunsin oloni oudon kotoisaksi, vaikken ollut käynyt kaupungissa todella pitkään aikaan. Vaikka nautin matkustamisesta muuallakin Suomessa, on Pohjois-Karjalalla aina omanlaisensa paikka sydämessäni. Jos vaikka jollain tulevalla ohikulkumatkalla jäisi aikaa viipyä Pielisjoen rannalla yön yli, kuuluisivat ainakin Lietsu, Local Bistro ja Marttakahvio jälleen matkaohjelmaan.
Suomi
10 vinkkiä kesäiseen Tuusulaan
Tuusula on erinomainen kesäretkikohde vain noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Tarjolla on runsaasti kulttuurikohteita, tunnelmallisia maalais- ja järvimaisemia, viihtyisiä kesäkahviloita sekä paljon muutakin koettavaa.
Tuusula on itselleni tuttu paikka, jossa olen viettänyt enemmän tai vähemmän kaikki kesäni. Ajattelin nostaa tähän juttuun vain muutaman suosikkipaikkani, mutta koska tarjontaa on paljon, venyi lista hieman suunnittelemaani pidemmäksi. Kyseessä ei siis ole kaiken kattava luettelo, vaan haluan nyt esitellä vain joitakin paikkoja, joissa olen viime vuosina viihtynyt. En halunnut tehdä tästä suoraa kopiota neljä vuotta vanhasta Tuusula-jutustani, joten mukana on useampia tuolloin pois jääneitä kohteita. Kaikkia vanhoja suosikkeja ei voinut kuitenkaan jättää mainitsematta.
Liikunnan kannalta Tuusulan suosituin aktiviteetti on pyöräily järven ympäri. Klassikkoreitti on reilun kahdenkymmenen kilometrin mittainen ja se on varustettu uusilla opasteviitoilla. Kyltit vinkkaavat parissa kohdassa viime vuosina kunnostetuille osuuksille, jotka eivät aiemmin kuuluneet ainakaan omaan vakioreittiini. Järven itäpuolella Rantatieltä käännytään kohti Krapin rantasaunaa ja viihtyisää rantareittiä, jonka varrella voi kesäisin rapsutella lampaita. Lännessä viitat ohjaavat puolestaan Järvenpään Vanhankylänniemeen. Vanhankylänniemi tunnetaan Puistobluesin tapahtumapaikkana ja sieltä löytyy muiden palveluiden lisäksi esimerkiksi kädentaitajien myymälä Pytingin Puoti.
Tuusulan oleellisin kulttuurikeskittymä on järven itäpuolella kulkeva Rantatie, jonka varrella on monta kiinnostavaa kohdetta. Tuusula tunnetaan erityisesti 1900-luvun alussa vaikuttaneesta taiteilijayhteisöstä, jonka jäsenistä esimerkiksi Pekka Halonen sekä J.H. Erkko asuivat Rantatien varrella, kun taas Jean Sibelius, Juhani Aho ja Eero Järnefelt löysivät kotinsa hieman pohjoisempaa nykyisen Järvenpään puolelta. Alla mainitut kohteet sijaitsevat joko järveä kiertävän pyöräreitin varrella tai sen läheisyydessä luukun ottamatta Koiramäkeä, Kellokosken ruukkia ja Pientä Kotieläinpihaa. Valitsemieni nostojen järjestys etenee kartalla etelästä järven itäreunan kautta pohjoiseen ja palaa lopuksi Kellokoskelta järven länsirannalle.
Koiramäen Pajutalli
Aloitetaan kohde-esittelyt oikeasta hyvän mielen kohteesta Vantaan rajan tuntumasta. Koiramäen Pajutalli koostuu vanhoista puurakennuksista ja viehättävästä pihapiiristä, jossa viihtyvät kesäisin myös lampaat ja kanit. Pihalta ja eri rakennuksista löytyy muitakin erityisesti lapsivieraita ilahduttavia asioita. Kahvilan herkuista olemme nauttineet sekä viihtyisällä pihalla että kylmempään vuodenaikaan sisätiloissa.
Vaikka Koiramäen Pajutalli onkin kokonaisvaltainen elämys, voi sen mieltää ensisijaisesti sisustus- ja lahjatavarakaupaksi, jonka runsas tarjonta on aseteltu esille poikkeuksellisen kauniisti vaikkapa väriteemojen mukaan. En mielelläni osta mitään ylimääräistä, mutta täällä herää helposti houkutus hankkia mukaan jotakin hauskannäköistä. Myynnissä on totta kai kaiken muun lisäksi myös monia pajusta punottuja esineitä. Olemme kokeneet Koiramäen Pajutallin mukavaksi kesäpäivien vierailukohteeksi, minkä lisäksi se on talvella erinomainen paikka virittäytyä joulutunnelmaan.
Lisätiedot: koiramaenpajutalli.fi
Krapi
Tunnelmallinen Krapi kuuluu Tuusulan helmiin. Entinen maatila on muotoutunut tapahtumakeitaaksi, josta löytyy myös entisessä navetassa toimiva hotelli. Vanhat pellot ovat olleet jo useamman vuosikymmenen Tuusulan Golfklubin käytössä. Krapin suositut kesäkonsertit houkuttelevat maamme eturivin artisteja, ja tänä vuonna lavalle nousevat muiden muassa Arttu Wiskari, Anssi Kela, Behm, Elastinen ja Anna Puu. Kesän huipentavien elokuisten puutarhajuhlien päätapahtumat ovat jo loppuunvarattuja. Konsertit jatkuvat muina vuodenaikoina Krapin Pajan sisätiloissa. Krapin kesäteatterin ohjelmassa on tällä kertaa farssikomedia Tuplakupla.
Krapin kesäravintola Mankeli kuuluu vakiopaikkoihin, joissa käyn aina pari kertaa kesässä. Mankeli on parhaimmillaan lämpiminä päivinä, jolloin ruoasta voi nauttia ulkoilmassa Krapin idyllisessä pihapiirissä. Huonommalla säällä eli sisätiloissa syömiseen suosittelen myös Hyrylässä vanhassa upseerikerhon rakennuksessa toimivaa Ravintola Kerhoa. Mikäli mielessä on virkistävien juomien siemailu kauniin järvimaiseman äärellä, kannattaa kokeilla Gustavelundin terassia Pritsiä. Gustavelundissa kävin viimeksi toukokuussa, jolloin nautimme Ravintola Intossa erinomaisen äitienpäiväaterian. Kesäisin ruokailu on kuitenkin keskitetty vain Pritsin puolelle.
Lisätiedot: krapi.fi
Erkkola
Tuusulan Rantatien varrella sijaitseva Erkkola on komea hirsirakennus, joka valmistui runoilija J.H. Erkon kodiksi vuonna 1902. Erkko ehti asua täällä ennen kuolemaansa vain muutaman vuoden, minkä jälkeen talo oli pitkään yksityisomistuksessa. Nykyään Erkkola on Tuusulan kunnan hallinnoima museo, jossa voi tutustua vaihtuviin näyttelyihin. Taiteilijakoti hirsiseinineen ja vanhoine takkoineen on aina yhtä tunnelmallinen vierailupaikka. On myös mukavaa istahtaa lukemaan jokunen Erkon runo historiallisessa ympäristössä, vaikkei muuten runoja harrastaisikaan.
Kävin Erkkolassa viimeksi pari viikkoa sitten, jolloin esillä oli vielä Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin teoksia. Aion tutustua myös kesällä 2024 esillä olevaan Silja Purasen ja Eero Lintusaaren yhteisnäyttelyyn. Ensi talvena on luvassa juoma-aiheista taidetta. Erkkolassa vierailun yhteydessä voi käydä myös naapurissa sijaitsevassa Aleksis Kiven kuolinmökissä sekä nauttia Tuusulanjärven maisemista Fjällbon puistossa.
Lisätiedot: erkkola.fi
Lue myös juttuni Tuusulan nähtävyyksiä – Erkkola
Lottamuseo ja Lottakanttiini
Lottamuseo toimii komeassa siniseksi maalatussa puurakennuksessa Rantatien varrella. Museo kertoo naisten tekemästä arvokkaasta maanpuolustustyöstä, lotista ja Lotta Svärd -toiminnasta. Olen tutustunut nykyiseen vuonna 2021 uudistettuun päänäyttelyyn, mutta Lottamuseon voi kokea aina uudelleen vaikkapa yleisöopastusten, draamaopastusten tai luentojen kautta. Pienessä ulkonäyttelytilassa on tänä kesänä uusi Vaaran vuodet – Sodan ja rauhan välissä -näyttely sekä ennakkovarauksella pelattavissa oleva pakopeli.
Käyn museon puolella vain harvoin, mutta alakerrassa toimiva Lottakanttiini kuuluu suosikkikahviloihini Keski-Uudellamaalla. Kanttiinissa tuleekin käytyä monia kertoja vuodessa. Kesän parhaisiin hetkiin kuuluvat lämpimät aamupäivät Lottakanttiinin terassilla, ennen kuin aurinko kääntyy paahtamaan pöytiä. Iltapäivällä voi asettua puiden ja pensaiden katveeseen, jos tilaa vain riittää. Kahvin ja leipomotuotteiden ääreltä kelpaa katsella vehreää puutarhaa sekä persoonallisen hämähäkkiportin takana häämöttävää Tuusulanjärveä.
Lisätiedot: lottamuseo.fi
Halosenniemi
Tuusulanjärven ympäristössä on monia taiteilijakoteja, joista oma ykkössuosikkini on Halosenniemi. Pekka Halosen ateljeekoti on näyttävä kansallisromanttinen puurakennus, joka kohoaa järven parhaalla paikalla kallioisella niemellä. Täältä kelpaa ihailla näkymiä niin pohjoiseen Järvenpäähän kuin eteläänkin päin. Halosenniemi on itselleni tuttu paikka, jossa olen käynyt monta kertaa.
Kesän 2024 näyttely Miljoonamänty esittelee maisemamaalauksia sekä Pekka Haloselta että hänen aikalaisiltaan. Olen aina pitänyt siitä, kuinka Halosenniemessä saa nauttia sekä upeasta rakennuksesta että sopivan kompaktista taidenäyttelystä. Maisemamaalaukset ovat myös aiheena mieleeni, joten tänä kesänä pitää ehdottomasti palata Halosenniemeen! Muita Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön liittyviä nähtävyyksiä ovat Järvenpään puolelta toistensa lähettyviltä löytyvät Jean Sibeliuksen Ainola, Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola sekä Eero Järnefeltin Suviranta. Vierailu Suvirannassa onnistuu vain yleisöopastusten yhteydessä ja vaatii ennakkovarauksen.
Lisätiedot: halosenniemi.fi
Lue myös juttuni Halosenniemi – Tuusulanjärven helmi
Marin Putiikki
Jos tuliaisostoksia haluaa tehdä kulttuurikohteiden lähistöllä Rantatien varrella, kannattaa piipahtaa Marin Putiikissa. Houkuttelevia esineitä pursuava kauppa sijaitsee entisessä navetassa Tuomalan kylässä. Olen käynyt tässä kauniin tavaran aarreaitassa vain pari kertaa, mutta putiikkia on helppo suositella kaikille Rantatiellä kulkeville. Pihapiirissä on joinakin kesinä toiminut myös Pop-Up Kyläcafe -kahvila. Marin Putiikki on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.
Lisätiedot: memories.fi
Kallio-Kuninkalan kesäkahvila
Alueen tyylikkäin kesäkahvila löytyy Kallio-Kuninkalan kartanomiljööstä Järvenpään puolelta, aivan Tuusulan rajan tuntumasta. Kaunis päärakennus ja keidasmainen puutarha luovat upean ympäristön kahvilaherkuista nauttimiseen. Kallio-Kuninkalan kesäkahvilan ainoa huono puoli ovat sen niukat aukioloajat. Kahvila on tänä vuonna avoinna ainoastaan heinäkuussa torstaista lauantaihin kello 11–17 ja pian tämän jälkeen muutaman päivän Meidän Festivaalin merkeissä. Toinen lähistöltä löytyvä mainio kesäkahvila Vellikello on avannut välivuoden jälkeen ovensa uudessa omistuksessa. Vellikellon vanha puurakennus sijaitsee lähellä Aholaa ja Ainolaa, aivan järveä kiertävän pyöräilyreitin varrella.
Kallio-Kuninkalan historia kietoutuu Paloheimon suvun ympärille. Vuorineuvos K.A. Paloheimo oli tiiviisti tekemisissä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kanssa ja jakoi taiteilijoiden suomalaiskansallisen aatteen aikana, jolloin maamme ei ollut vielä itsenäinen. Liikemiehen perheen ystävyys taiteilijayhteisön kanssa oli tiivistä ja kolme Paloheimon salskeista pojista löysi jopa puolisonsa Sibeliuksen, Järnefeltin ja Halosen tyttäristä. Tilasta isänsä jälkeen huolehtinut Yrjö Paloheimo halusi testamentata Kallio-Kuninkalan kulttuurikäyttöön. Nykyään se toimiikin Taideyliopiston Järvenpään toimipisteenä.
Lisätiedot: kallio-kuninkala.fi
Kinuskilla ja Kellokosken ruukki
Tämän jutun selvästi pohjoisin piste löytyy Kellokoskelta, jonka vanha ruukkimiljöö on oikein tunnelmallinen retkikohde. Paikan sydämenä voi pitää kahvila-ravintola Kinuskillaa, joka määrittelee itsensä urbaaniksi maaseutukahvilaksi. Kävimme Kinuskillassa viimeksi viime kesänä, jolloin emme jaksaneet hyvän hampurilaisaterian jälkeen enää maistaa houkuttelevia leivonnaisia. Historiallisissa tiloissa voi nauttia lounasta, lauantaibrunssia sekä monien kehumia pienleipomotuotteita.
Ruukkivierailun yhteydessä kannattaa kurkistaa ainakin tehdasmuseoon, jossa selviää kuinka paljon erilaisia tuotteita täällä 1795–1979 toimineessa tehtaassa on valmistettu. Lisäksi kesällä 2024 voi tutustua teemanäyttelyyn Julkkis kävi täällä. Museoon on vapaa pääsy. Alueella on myös muita kiinnostavia rakennuksia, kuten vanha puukirkko. Ruukissa ja sen ympärillä toimii nykyään monia eri alojen yrityksiä, kuten Patovahti-pubi, Männistön tanssilava sekä Ruukin kirppis.
Lisätiedot: kinuskilla.fi, tehdasmuseo.fi, ruukinkirppis.fi
Pieni Kotieläintila ja Kahvila Onni
Kävimme vasta viime kesänä ensi kertaa tutustumassa Pieneen Kotieläintilaan ja Kahvila Onniin, jotka löytyvät hieman syrjäisempien maalaismaisemien keskeltä. Siisti maatila osoittautui viihtyisäksi paikaksi, jossa koko perheen on mukava viettää kiireetöntä aikaa. Kotieläintilaa voi suositella varsinkin pienille lapsille, mutta kesyjen eläinten kanssa viihtyvät kyllä kaiken ikäiset vierailijat. Lampaat, vuohet, aasit, hevoset ja puput ovat sen verran seurallisia, että ne vaikuttavat rakkaudella hoidetuilta. Mieleen jäi myös pihalla kuljeskeleva kissa, joka nauttii kovasti rapsuttelusta.
Pieni Kotieläintila tarjoaa aitoja maalaismaisemia sekä nostalgista aiheeseen liittyvää esineistöä. Pihalta löytyy leikkipaikka ja sieltä voi lähteä myös pienille kävelypoluille. Puodin puolella olisi monenlaista ostettavaa ja käynnin kruunaa Kahvila Onni, jossa nautimme maukkaista vohveleista. Pieni Kotieläintila on tänä kesänä avoinna 3.6.–3.8.2024 maanantaista lauantaihin kello 10–17.
Lisätiedot: pienikotielaintila.fi
Sarvikallio
Tuusulanjärven komeimmat maisemat aukeavat Sarvikalliolta, joka sijaitsee useimmista muista mainitsemistani kohteista poiketen järven hiljaisemmalla länsirannalla. Noin 25 metrin korkeudelta kelpaa katsella Tuusulanjärveä niin pohjoiseen kuin eteläänkin päin ja paistaa tulipaikalla vaikka makkarat. Sarvikallion parkkipaikalta on reilun puolen kilometrin kävelymatka näköalojen äärelle ja paikalle poikkeaminen onnistuu myös järveä kiertävän pyöräilyreitin varrelta. Jos haluaa tehdä luontoretken, voi Sarvikallion tuntumassa reippailla kolmen ja puolen kilometrin mittaisen Seittelinreitin ympäri.
Lue myös aiemmat Tuusulasta kertovat juttuni:
Paikallisvinkit Tuusulanjärvelle
Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä
Tuttu Tuusula matkailijan silmin
Suomi
Pelimuseo ja paljon muuta Tampereen Vapriikissa
Museokeskus Vapriikki on erinomainen vierailukohde Tampereella. Kävin näyttelytiloissa ensi kertaa vasta tämän vuoden pääsiäisenä, mutta vierailu ei varmasti jäänyt viimeiseksi. Perhettämme houkutteli eniten Suomen pelimuseo, mutta saman katon alta löytyi paljon muutakin kiinnostavaa.
Vapriikki on hyvä esimerkki tamperelaisesta tavasta ottaa vanhan tehdaskaupungin historiallisia rakennuksia toimivaan uudiskäyttöön. Museokeskus avattiin Tammerkosken rannalla aiemmin toimineen Tampellan tehtaan verstastiloihin vuonna 1996. Vapriikin pääsylippujen hinta on tällä hetkellä aikuisilta 15 euroa ja lapsilta 7 euroa. Itse kuittasimme aikuisten pääsymaksut kätevien Museokorttien avulla. Pääsymaksu kattaa kaikki Vapriikin näyttelyt, joita voi olla kerrallaan yli kymmenen kappaletta.
Vapriikin pysyvään tarjontaan kuuluvista museoista ovat tällä hetkellä avoinna Luonnontieteellinen museo, Suomen pelimuseo, Suomen jääkiekkomuseo sekä koko Tampereen historiaan liittyvä Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi. Näiden lisäksi esillä on useita vaihtuvia näyttelyitä, joiden kesto vaihtelee parista kuukaudesta useisiin vuosiin. Aiheita riittää laidasta laitaan, joten täällä on varmasti jokaiselle jotakin!
Suomen pelimuseo
Oma pääkohteemme Vapriikissa on lapsiakin houkutteleva Suomen pelimuseo, jossa pääsee kokeilemaan monia erilaisia tietokonepelejä vuosikymmenten varrelta. Tarjolla on siis runsaasti sekä huvia että nostalgiaa. Kokeilen esimerkiksi televisiosta tuttua Hugo-peliä, jossa hahmoa ohjataan lankapuhelimen näppäinten avulla. Pelin äänet kuuluvat tietenkin luurin kautta.
Suurin kuhina käy pelihallissa, jossa saa käyttää vapaasti monia eri peliautomaatteja. Tarjolla on esimerkiksi rallisimulaattoreita, flippereitä sekä ammuskelupelejä. Oma suosikkini on alppihiihtosimulaattori Alpine Racer 2, jossa laskeminen tapahtuu omia jalkoja kallistelemalla. Onnistun parin harjoituskerran jälkeen jo voittamaan kisan, ja Alpine Raceria tekisi mieli päästä pelaamaan pian uudelleenkin.
Suurin osa peleistä löytyy ahdasta automaattihallia väljemmiltä käytäviltä, joilla esitellään suomalaista pelituotantoa. Muutamat peleistä ovat kohdalle sattuessani harmillisesti jumissa, joten niitä ei pääse kokeilemaan. Yksi näistä on mäkihyppypeli Deluxe Ski Jump, jota olisi ollut mukava pelata pitkästä aikaa. Vitriinissä on pelin kehittäneen Jussi Koskelan lahjoittamaa rekvisiittaa. Muistan Jussin niiltä ajoilta, kun harrastimme samaan aikaan yleisurheilua Keravan Urheilijoissa.
Pelimuseon parasta antia ovat eri vuosikymmenten teemaan sisustetut huoneet, jotka vievät hyvin autenttisella tavalla 1980- ja 1990-lukujen tunnelmiin. Sisustuksessa käytetty rekvisiitta on valittu huolella jokaista yksityiskohtaa myöten.
Pitkä rivi Aku Ankan taskukirjoja sekä vuoden 1984 Los Angelesin olympiamaskotti Sam-kotka löytyivät minunkin huoneestani, ja moni muukin esine näyttää kovin tutulta. Commodore Kuusnelosta en koskaan itse omistanut, mutta täällä sillä pääsee pelaamaan klassikkopeli Boulder Dashia.
Viihdymme myös menneen ajan olohuoneessa, jonka nahkapäällysteisille nojatuoleille voi istua pelaamaan kuvaputkitelevisiosta näkyvää alkeellista tennispeliä Pongia. Aikaa kuluu myös hieman uudenaikaisemmassa lastenhuoneessa Super Marion seurassa.
Museosta löytyy hauskasti sisustettujen olohuoneiden ja lastenhuoneiden lisäksi myös malli pelikaupasta, jollaisissa itsekin joskus muinoin kävin. Silloin ei latailtu pelejä netistä, vaan niitä sai ostaa pahvisiin laatikoihin pakattuna pelikauppojen hyllyiltä. Usein pelit liikkuivat toki myös kaverilta toiselle kopioimalla. Kaukana olivat vielä ne ajat, kun pelaamista alettiin kutsua e-urheiluksi.
Museon tarjontaan kuuluu videopelien lisäksi kelpo kokoelma lautapelejä, joita saa asettua pelaamaan pöydän ääreen. Näyttelyn nurkalta löytyy myös nostalginen pajatso, joka herättää monissa vierailijoissa ihastuneita huokauksia. Pajatsoa ei kuitenkaan pääse pelaamaan, vaikka taskussa jostain syystä vanhoja viidenkymmenen pennin kolikoita sattuisi olemaankin. Vierestä löytyvää Speden Speleistä tuttua nopeustestiä saa kyllä kokeilla. Perheestämme löytyy yksi tämän pelin luonnonlahjakkuus, enkä se ole minä.
Pelimuseossa on mukava viettää aikaa, joka kuluukin täällä kovin nopeasti. Paikka tuo mieleeni Berliinin Computerspielemuseumin, josta olen kirjoittanut jutun jo aiemmin.
Suomen jääkiekkomuseo
Ehdimme onneksi nähdä pelimuseon lisäksi paljon muutakin. Käymme museoravintola Valssissa virkistävällä kahvitauolla ja kiipeämme sieltä ylimmässä kerroksessa toimivaan Suomen jääkiekkomuseoon. Tampere on niin perinteikäs lätkäkaupunki että sen omassakin historiassa riittäisi valtavasti kerrottavaa, mutta museo keskittyy nimensä mukaisesti koko maan jääkiekkoon. Mielenkiintoisena lisämausteena toimivat omien taitojen testaamiseen sopivat laukaisu- ja maalivahtisimulaattorit. Kokeilemme tyttären kanssa laukaisusimulaattoria, jossa voi yrittää virtuaalisen maalivahdin yllättämistä.
Museossa voi tutustua Jääkiekkoleijonan arvonimellä aateloitujen henkilöiden kunniagalleriaan, johon on päässyt pelaajien lisäksi myös valmentajia, erotuomareita sekä taustavaikuttajia. Alati kasvavalla listalla on jo 274 nimeä Mölli Keinosesta Jukka Jaloseen ja Riikka Sallisesta Kalervo Kummolaan. Esillä on totta kai myös paljon erilaisia palkintoja sekä pelipaitoja niin Suomesta kuin maailmaltakin.
Jääkiekkomuseon mielenkiintoisimpaan antiin kuuluvat vanhat peliasut ja varusteet, jotka näyttävät nykyisiin verrattuna kovin alkeellisilta. Perinteiset seurojen logot ja värit ovat helposti tunnistettavissa, mutta paitojen materiaalit ovat jotain aivan muuta kuin nykypäivänä. Kuvassa näkyvä hahmo on muuten nimeltään Viska, ja se kuului maalivahti Gösta Wangelille. Viska tuotti onnea, joten Wangel asetti maskotin aina pelien ajaksi maalinsa päälle. Wangel ja Viska voittivat Suomen mestaruuden Tapparan edeltäjän TBK:n riveissä vuonna 1953.
Pitkää historiaa esittelevä museo auttaa kunnioittamaan jääkiekkoperinteitä entistä enemmän. Muistan kuinka Torontossa sijaitseva Hockey Hall of Fame toi mieleen samanlaisia tunteita, kun vierailin siellä viitisentoista vuotta sitten.
Omaa mieltäni lämmittää kovasti, että jääkiekkomuseosta löytyy myös jotain keravalaista. Maamme naisjääkiekon legendoihin lukeutuva Anne Haanpää edusti osan mittavasta urastaan Keravan Shakersia ja auttoi joukkueen kolmeen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen vuosina 1994–96. Haanpään Shakers-paita on ansainnut hyvin paikkansa museon arvokkaassa kokoelmassa.
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi
Vapriikin monipuolisuus tulee parhaiten esiin, kun astumme jääkiekon vauhdikkaasta maailmasta täysin toisenlaiseen ympäristöön. En osaa edes odottaa näyttelyn vaihtumista, kun seison jo värikkäiden kankaiden täyttämässä seesteisessä tilassa. Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi -näyttelyyn on hyvä tutustua jo siksi, että skotlantilaisen James Finlaysonin perustamalla yrityksellä on suuri rooli koko Tampereen kehityksessä. Kierrämme näyttelyn jääkiekkomuseon puolelta tullessamme ikään kuin nurinkurisessa järjestyksessä, mutta siitä ei ole lopulta suurempaa haittaa.
Vuonna 1820 alkunsa saaneesta Finlaysonista kehittyi Suomen ensimmäinen suuryritys, joka vaikutti omalta osaltaan Tampereen kasvamiseen. Konepajana aloittanut Finlayson alkoi menestyä kymmenisen vuotta perustamisensa jälkeen, jolloin toimiala oli jo vaihtunut puuvillatehtaaksi. Tehtaan ympärille rakennettiin asuntojen lisäksi esimerkiksi koulu, sairaala sekä kirkko. Finlayson kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi tehtaaksi ja säilytti asemansa monen vuosikymmenen ajan.
Näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Finlaysonin historiasta. Mieleen jää erityisesti kuusikerroksisesta tehdasrakennus Kuusvooninkisesta tehty pienoismalli. Pienistä ikkunoista voi kurkistella sisään ja katsoa miltä talvinen työpäivä vuonna 1847 on näyttänyt. Nukkekotimaista toteutusta elävöittävät liikkuvat hologrammihahmot. Ne kuvaavat sekä työntekoa että myös esimerkiksi tuon ajan työpaikoilla esiintynyttä juopottelua.
Näyttelyssä on luonnollisesti esillä Finlaysonin tuottamia kankaita, joiden joukosta löytyy minullekin tuttuja kuoseja. Tekstiilituotanto alkuperäisellä tehdasalueella Tampereella päättyi 1990-luvulla. Tuotteet suunnitellaan edelleen Suomessa, mutta tuotanto on kustannussyistä siirtynyt ulkomaisiin tehtaisiin.
Luonnontieteellinen museo
Tampereen luonnontieteellinen museo tarjoaa mukavasti paikallista näkökulmaa, sillä se keskittyy erityisesti Pirkanmaan luontoon. Esillä on runsaasti täyttyjä nisäkkäitä ja lintuja sekä paljon muutakin nähtävää ja opittavaa. Luonto on kiinnostava aihe, mutta käymme museon tällä kerralla vain nopeasti lävitse. Vierestä löytyy Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttely, joka on avoinna enää 14.4.2024 saakka. Oikeastaan kaikki mukaan päässeet otokset ovat todella upeita.
Radioaallon harjalla – kidekoneesta podcastiin
Radionäyttely valottaa maamme noin satavuotista radiohistoriaa. Tarjolla on runsaasti niin tietoa kuin nostalgiaakin ja näyttely kuvaa myös radion muuttuvaa merkitystä läpi vuosikymmenten. Tänne voisi pysähtyä pidemmäksikin aikaa kuuntelemaan eri aikakausien ohjelmia. Mieleeni jää erityisesti urheiluselostajana tunnetun Pekka Tiilikaisen raportti talvisodasta suomalaiseen sotilasleiriin tehdyn lentohyökkäyksen keskeltä. Radioaallon harjalla -näyttely on esillä lokakuun 2027 loppuun saakka.
Fantastinen floppi
Yksi ohimennen näkemistämme näyttelyistä on Nokian N-Gage-laitteesta kertova Fantastinen floppi. Pelikonsolia ja puhelinta yhdistänyt N-Gage ei suuresta rahallisesta panostuksesta huolimatta koskaan menestynyt, vaan aiheutti Nokialle valtavat tappiot. Näyttelyssä on esillä 2000-luvun alun ajankuvaan kuuluvaa esineistöä ja tarjolla on tietenkin myös mahdollisuus N-Gagella pelaamiseen. Fantastinen floppi on esillä 5.1.2025 saakka.
Museokeskus Vapriikin muu tarjonta
Vaikka viihdymme Vapriikissa monta tuntia, jää paljon vielä kokonaan näkemättäkin. Ajattelin käydä ainakin Manserock-näyttelyssä, mutta kun palaamme illan lähestyessä hiljentyvään pelimuseoon, ei meistä kukaan malta lähteä sieltä pois ennen sulkemisaikaa. Niinpä popedat ja eppunormaalit jäävät odottamaan seuraavaa kertaa. Manserock-näyttelyyn voi onneksi tutustua vuoden 2026 loppuun asti. Vapriikissa on tällä hetkellä esillä edellä mainittujen lisäksi muutama muukin näyttely. Esimerkiksi Postimuseon monivuotinen päänäyttely Viestinviejät on nähtävillä vielä 15.9.2024 saakka. Tampereen Kivimuseo on parhaillaan suljettuna ennen odotetun Kiven voima -näyttelyn avautumista 26.4.2024.
Vapriikki on mainio kokonaisuus, sillä laadukkaasti toteutetuista näyttelyistä löytyy katseltavaa moneen makuun. Näyttelyiden suuri määrä takaa myös vaihtuvuuden, joten Vapriikkiin voi aina palata katsomaan mitä uutta on tullut tarjolle. Ja toisaalta vaikkei mitään uutta olisikaan, löytyisi pelimuseosta aina taatusti ajanvietettä moneksi tunniksi!
Lue lisätietoja Vapriikin omilta nettisivuilta.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Italia12 kuukautta sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Italia12 kuukautta sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Saksa2 vuotta sitten
Viimeinkin kiehtovassa Berliinissä
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
18.8.2020 at 19:26
Joensuu toimii meillä usein pysähdyspaikkana, kun olemme ajamassa kohti pohjoista tai sieltä takaisin, mutta emme ole perehtyneet kaupunkiin sen enempää. Pizzeria Roihu on kylläkin tullut todettua erinomaiseksi. Tästä artikkelista löytyikin mukavasti vinkkejä seuraavaa pysähdystä varten.
Noita Morphoja/taivaansiipiä näkyi muuten Amazonilla. En tiedä minkä kokoisia Joensuussa olivat, mutta Amazonilla näkemämme olivat paljon kämmeniäni suurempia. Kauniimpia perhosia en ole missään nähnyt.
Mika / Lähtöportti
19.8.2020 at 10:42
Roihusta olen kuullut kehuja muiltakin, täytyy ilman muuta harkita jos ehtisi syömään Joensuussa useammankin kerran.
Joensuunkin perhoset ovat kauniita, mutta eivät mitenkään valtavia. Ne tulevat koteloina Englannista ja kuoriutuvat Botaniassa. Käyntimme aikainen perhosten vähyys johtui ilmeisesti koronan aiheuttamista toimitusongelmista. Nuo perhoset ovat käsittääkseni aika lyhytikäisiä, joten uusia pitäisi saada jatkuvasti. Voin vain kuvitella miten upea näky perhoset ovat alkuperäisessä elinympäristössään Amazonilla!
Sanna
19.8.2020 at 22:35
Kiva kuulla, että viihdyit Joensuussa! Tervetuloa takaisin taas. Pizzeria Roihua suosittelen lämpimästi, samaten ihanaa kiinalaista ravintolaa Deli Chinaa – ja todellakin niitä Kauppaneuvoksen kahvilan pullia!
Botanian kausikortilla usein käyneenä voin vain sanoa, että ikävä kyllä ette sattuneet parhaaseen perhosaikaan. Parhaimmillaan niitä on lennellyt paikalla runsaasti ja useita erilaisia, nyt tämä korona sotki kaiken muun ohella tätäkin. Taiteen ystäville vinkattakoon, että taidemuseomme kokoelma on erityisen hieno ja monipuolinen, etenkin näin pieneen kaupunkiin.
Mika / Lähtöportti
20.8.2020 at 9:41
Kiitos ravintolavinkeistä! Noita kaikkia tekisi kyllä mieli kokeilla.
Perhosten puuttumisella oli varmasti suuri vaikutus Botania-kokemukseen. Voisin hyvin käydä sielläkin uudelleen kun perhosia on enemmän, ja kun muutenkin tietää etukäteen paremmin mitä odottaa.
Kävelimme taidemuseo Onnin ohi ja silloin kävi mielessä, että siellä olisi voinut vaikka sateisempana päivänä poiketa. Hyvä tietää että museo on vierailun arvoinen!