Seuraa somessa

Italia

Etnan tuulisilla rinteillä

Julkaistu

-

Sisilian vaikuttavin luonnonnähtävyys on suorastaan myyttinen Etna. Tulivuoren karut maisemat ja suuret kraatterit saavat ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi luonnonvoimien keskellä.

Etna hallitsee Sisilian maisemaa majesteettisella tavalla. Sitä ei voi olla huomaamatta Catanian lentokentälle laskeuduttaessa, sen hahmo näkyy moottoritien varrelle ja saamme onneksemme ihailla vuorta myös vuokrahuvilamme uima-altaalta. Välillä vuoren silhuetti näkyy terävänä kirkkaansinistä taivasta vasten, kun taas toisinaan lähes 3350 metriin yltävä huippu häviää pilviverhon sekaan. Kraatterista tupruaa useimmiten hieman savua, sillä Euroopan suurin tulivuori on edelleen myös maanosan aktiivisin.

Kesäkuisen matkan ensimmäinen päivä sujuu mukavasti altaalla tulivuorta ihaillessa ja Sylvian joululaulun sanoja hyräillessä. Etnanpa kaukaa mä kauniina nään, ah, tää kaikki hurmaa ja huumaapi pään osuu hyvin kohdalleen. Maiseman, helteisen auringonpaisteen ja omatekoisten Aperol Spritzien huumattua päätä riittävästi, täytyy heti seuraavana aamuna lähteä tutustumaan vuoreen lähemmin.

Taloltamme on vajaan tunnin matka Rifugio Sapienzaan vajaan kahden kilometrin korkeuteen. Ajelemme aluksi kapeita kyläteitä pitkin ahtaasta pikkukaupungista toiseen. Asfaltti on paikoitellen halkeillut ja teiden varsilla näkyy silmiinpistävän paljon roskia. Viimeiset noin seitsemäntoista kilometriä ajetaan mutkikasta, mutta muuten helppokulkuista maantietä pitkin. Hiusneulamutkia tulee vastaan muutamia.

Tuntuu mielenkiintoiselta seurata maaston muutoksia matkan edetessä. Tulivuorten maaperä on hedelmällistä ja Etnan vehreitä alarinteitä koristavat värikkäät kukat. Vuoren huippu pilkistää välillä esiin metsäisten kukkuloiden välistä. Musta laavakivi alkaa hallita ympäristöä metsävyöhykkeen jälkeen. Siellä täällä on silti vihreää ja kukat antavat edelleen maisemalle oman värinsä.

Rifugio Sapienzan kylä toimii Etnan turistikeskuksena. Jätämme auton parkkipaikalle ja käymme maksamassa pysäköintimaksun köysirata-aseman suunnalta löytyvään kioskiin. Päiväpysäköinnin hinta on kuusi euroa. Myyntikojujen täyttämää aluetta hallitsee markkinameininki, mutta kauppiaisiin ei välttämättä tarvitse kiinnittää huomiota. Helteinen ilma saa maiseman alas laaksoon päin näyttämään utuiselta. Kaukainen rantaviiva erottuu silti melko selvästi.

Etnan köysiradalle ei ole onneksemme juuri lainkaan jonoa, mutta hinnat saavat meidät nieleskelemään hetkeksi. Pelkkä köysiratakyyti noin kahteen ja puoleen kilometriin maksaa aikuiselta 30 euroa ja jeeppikuljetuksen sisältävä yhdistelmälippu noin kolmeen kilometriin 64 euroa. Jälkimmäiseen hintaan kuuluu myös pakollinen opasmaksu. Kun tänne asti kerran on tultu, ei tee mieli kääntyä enää takaisinkaan.

Vaikka hinta hirvittääkin, ymmärrän hyvin köysiradan korkeat käyttökustannukset. Nykyinen köysirata rakennettiin viitisentoista vuotta sitten, kun sen edeltäjä oli tuhoutunut suuressa purkauksessa. Etna on purkautunut kymmeniä kertoja ja se oli poikkeuksellisen aktiivinen vuosituhannen vaihteen tienoilla. Sen jälkeenkin on tapahtunut useita purkauksia ja lisää on varmasti tulossa myös tulevaisuudessa.

Köysiratamatkaan kuluu kymmenisen minuuttia. Pienestä kuuden hengen vaunusta on hauska katsella kuumaisen karuja näkymiä kellertävien ikkunoiden lävitse. Köysiradan ylätasanteella on kahvila ja matkamuistomyymälä, muttei mitään kovin erityistä nähtävää. Tällä tasolla ei mielestäni kannata käydä vain kääntymässä, vaan on parempi jatkaa tavalla tai toisella ylös saakka.

Ylös voisi kiivetä myös jalkaisin, mutta raskaan reitin taittamisesta ei voi pienten lasten kanssa matkustaessa edes haaveilla. Mustaa laavapölyä näyttää tuulisena päivänä lentävän paljon. Kävelymatkaan täytyy varata useita tunteja varsinkin, jos aikoo kavuta Rifugio Sapienzasta asti koko taipaleen noin kilometriä korkeammalle.


Siirrymme erikoisvalmisteiseen jeeppibussiin, joita kulkee tauotta kohti vuoren huippua. Aivan huipulle ei kuitenkaan pääse, vaan korkein turisteille sallittu alue sijaitsee noin 2900 metrin korkeudessa. Jeeppikyyti karujen laavakenttien halki on hieman pomppuinen. Ohittamamme vaeltajat jäävät ajoittain autojen nostattamien pölypilvien alle. Tulivuorella saa muutenkin varautua siihen, että kengät ja vaatteet keräävät pintaansa reilusti mustaa väriä. Siellä täällä näkyy myös tuhkaan sekoittuneita lumikasoja.


Vajaan kolmen kilometrin korkeudessa Torre del Filosofo -nimisellä paikalla iskee vastaan kylmyys ja tuuli. Ilman lämpötila on vain muutaman asteen nollan yläpuolella, vaikka vuoren juurella paahtaakin samanaikaisesti kesäkuinen helle. Olemme onneksi varanneet mukaan riittävästi vaatteita, mutta tarvittaessa lämmikettä voi vuokrata köysiradan yläasemalta.

Jeeppikyydin hintaan kuuluu opastettu kävelykierros, mutta jäämme ryhmästä heti alkuunsa, kun kohennamme lasten asusteita. Ryhmän mukanakin saattaisi olla vaikea kuulla opastusta, sillä äänet katoavat nopeasti tuulen huminaan. Meistä on muutenkin mukava tehdä kierros ihan vaan omaan tahtiimme.

Tuuli puhaltaa ajoittain käsittämättömän kovalla voimalla. Lapset meinaavat lentää heti aluksi selälleen ja katsomme parhaaksi pitää heitä kädestä kiinni, ettei kumpikaan lähde puhurin mukana lentoon. Sääolosuhteet vaihtelevat varmasti vuorellakin, joten hyvällä onnella voi päästä paikalle huomattavasti tyynemmällä säällä.

Kierrämme vuoden 2002 purkauksen muovaaman Barbagallon kraatterin sisäreunaa pitkin hetken aikaa, kunnes saavumme kääntöpaikalle. Paluureitti kulkee kraatterin reunan päällä. Kävelymatkaa tällä alueella on vain muutamia satoja metrejä. Lyhyessäkin ajassa ehtii miettiä, kuinka maan sisältä kumpuavat luonnonvoimat ovat muovanneet tätä maisemaa kerta toisensa jälkeen ja muovaavat varmasti jatkossakin. Dramaattista näkymää voisi ihailla pidempäänkin hieman tyynemmällä säällä, mutta nyt katsomme parhaaksi palata melko nopeasti lämpimään jeeppibussiin.

Mahtavan tulivuorimaiseman näkeminen on vaikuttava ja mieleenpainuva elämys, eikä ylös asti lähtemistä tarvitse katua. Ympäristö on äärimmäisen karu ja kraatterit vaikuttavan suuria. Tulivuori kiinnosti myös lapsia ja keskustelimme varsinkin menomatkalla paljon siitä, miksi tulivuoria on olemassa ja kuinka ne purkautuvat. Raju tuuli ei kuitenkaan ollut mieluisa kokemus ja tytöt toivovatkin lopuksi ettei tulla tänne enää ikinä.

Ilma tuntuu jo lämpimältä, kun palaamme köysiradan suojaiselle yläasemalle. Rifugio Sapienzassa on taas lähes helteistä. Syömme hieman välipalaa ja käymme tutkimassa vielä Crateri Silvestri -kraatterit, jotka sijaitsevat aivan parkkipaikan lähistöllä. Monet ihmiset näyttävät kiipeilevän myös muille rinteille.

Pieni kierros Crateri Silvestrillä on tekemisen arvoinen, sillä maisemat niin laaksoon, kraatterin pohjalle kuin vuorellekin päin ovat upeita. Erityisesti vuoren vihreä rinne näyttää täältä katsottuna hienolta.

Retki Etnalle on kokonaisuudessaan mieleenpainuva kokemus. Tulivuoren luonnossa on jotain kiehtovaa ja arvoituksellista. Maisemat ovat karuudestaan huolimatta todella vaikuttavia ja mustimmankin laavakiven raosta saattaa pilkistää värikäs kukkanen.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

 1. tiatones

  23.7.2018 at 16:59

  Ooh 🙂 Suuri haaveeni on päästä joskus Sisiliaan ja joku tuprutteleva tulivuori, joko Etna tai Stromboli, olisi erityisen mukava nähdä 🙂 Ja onhan siellä paljon muutakin jännää…

  • Mika / Lähtöportti

   24.7.2018 at 18:33

   Minullakin Sisilia oli haavelistalla tosi kauan, ennen kuin matka lopulta toteutui. Tulivuoria kannattaa käydä katsomassa ja Sisiliassa riittää paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää moneen makuun 🙂

 2. Suunnaton

  23.7.2018 at 18:53

  Onpa kauniita maisemia nuo puna-vihreät rinteet!
  Mä oon varmasti sanonut tämän ennenkin, mutta tykkään kovasti sun tavastasi kirjoittaa. Upea yhdistelmä mukaansatempaavaa tarinointia ja hyödyllisiä matkavinkkejä.

  • Mika / Lähtöportti

   24.7.2018 at 18:36

   Etnan maisemat ovat kauniita ja yllättävän monipuolisia. On jännä nähdä miten vuori alkaa kohota asutuksen keskeltä ja vihreiltä niityiltä kohti tuhkan peittämää kuumaisemaa.

   Kiitos paljon palautteesta! Tämä lämmittää mieltä tosi paljon, koska tuo mainitsemasi yhdistelmä on juuri se mihin pyrinkin 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja