Seuraa somessa

Tšekki

Viikonloppu Prahassa – 5 parasta kokemusta

Julkaistu

-

Vietimme tänä vuonna pitkän koko perheen pääsiäisviikonlopun Prahassa. Olin käynyt kaupungissa aiemmin lapsuudessani, mutta osasin odottaa kaiken muuttuneen 30 vuoden takaisista Tšekkoslovakian päivistä. Prahan kauneus ja viihtyisyys pääsi silti yllättämään.

Valehtelisin jos väittäisin, ettei Prahan turistimäärä olisi vaikuttanut lainkaan kaupunkikokemukseen. Esimerkiksi Kaarlensilta, Prahan linna ja tietyt vanhankaupungin osat ovat suurten ihmismassojen temmellyskenttää. Hämmästyin silti siitä, kuinka helposti väkijoukkoja pääsee pakoon. Autioita katuja saattaa löytyä vain yhden korttelin verran syrjään siirtymällä. Aina ei tarvitse seurata sopulina muita.

Prahassa kannattaa tutustua myös vanhankaupungin ulkopuolelta löytyviin kaupunginosiin, kuten vaikkapa Smíchoviin tai Vinohradyyn. Itse pidin kovasti Malá Stranasta eli Pienestä puolesta. Vaikka Malá Stranan pääkadut täyttyvätkin päivisin linnalle vaeltavista turisteista, löytyy sieltä hiljaisempiakin tunnelmia.

Siinä missä monen muun kaupungin upein arkkitehtuuri rajoittuu pienelle alueelle, tuntuu Prahassa riittävän kauniita rakennuksia lähes loputtomasti. Keskustan ja lentokentän välillä kohoaa betonilähiöitä, mutta muuten kaupungissa voi kävellä pitkiäkin matkoja silmiä hivelevän arkkitehtuurin ympäröimänä. Mieleeni jäivät erityisesti upeat jugendrakennukset sekä vanhaakaupunkia ja Malá Stranaa hallitseva barokkityyli. Goottilaisuutta on nähtävillä Vituksen katedraalissa ja muutamissa muissa nähtävyyksissä.

Tšekit ovat historian saatossa antautuneet valloittajilleen ilman erityisen tuhoisia taisteluita, joten Prahan upeus on säilynyt paremmin kuin monessa muussa eurooppalaisessa kulttuurikaupungissa. Vuosisatojen takaa kumpuava rikas historia on selvästi nähtävissä. Kommunismin varjot ovat kadonneet siististä katukuvasta ja tunnelmat ovat täysin erilaisia kuin hatarissa lapsuusmuistoissa. Vain punaiset raitiovaunut kulkevat niin kuin ennenkin.

Matka keväiseen Prahaan oli erinomainen kokemus. Löysimme mukavaa nähtävää ja saimme nauttia myös kiireettömistä hetkistä. Kaupungin ilmapiiri on rento ja turvallinen. Taskuvarkaiden ja erilaisten turistihuijausten osalta kannattaa toki olla varuillaan siinä missä muissakin suurkaupungeissa, mutta yleisesti ottaen kaupungilla voi liikkua huoletta. Prahan pääsiäisestä jäivät päällimmäisinä mieleen alla olevat kokemukset.AAMUNKOITTO KAARLENSILLALLA

Herään varhain ja hiivin yksikseni ulko-ovelle. Autiot mukulakivikadut johdattavat askeleeni maailmankuululle Kaarlensillalle, joka ei vielä puoli seitsemältä aamulla ole täyttynyt turisteista. Ihmisiä on liikkeellä hieman enemmän kuin kuvittelin, mutta se ei pilaa tunnelmaa. On helppo löytää rauhallinen paikka ja pysähtyä ihailemaan ympäristöä.

Aurinko nousee hiljalleen vanhankaupungin takaa värjäten taivaan punertavilla sävyillä. Aika menettää merkityksensä ja viivyn sillalla ainakin tunnin verran. Vltava-joelta puhaltava vilpoinen tuuli saa kamerassa kiinni olevat sormeni miltei jäätymään, mutta kokemus on ehdottomasti niin heräämisen kuin pienen palelemisenkin arvoinen. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin ymmärtää maailman olevan kaunis.

Lue myös postaukseni Monien tunnelmien Kaarlensilta.


RAILWAY KINGDOM

Tšekin suurimman pienoisjunaradan näkeminen saa leuan loksahtamaan. Sisätiloihin rakennettu kokonaisuus on jättimäinen, mutta miniatyyrikaupunkien yksityiskohdat on silti viimeistelty ihailtavalla huolellisuudella. Kaiken kruunaavat Prahan, Karlovy Varyn, Liberecin ja muiden tšekkikaupunkien maamerkkien välillä raiteita pitkin kiitävät junat.

Railway Kingdom mainostaa olevansa Prahan parasta koko perheen huvia, ja uskon lupauksen pitävän ainakin suurin piirtein paikkansa. Lapset ovat paikasta aidosti riemuissaan ja huomaan itsekin innostuvani pienoismallien maailmasta. Railway Kingdomista löytyy myös raitiovaunujen ja muiden kulkuvälineiden ohjaamoja, joissa pääsee painelemaan nappuloita ja seuraamaan matkan etenemistä tuulilasiin asennetulta videonäytöltä. Ylimääräistä energiaa pääsee purkamaan vaikka leikkihuoneen pieneen pallomereen.

Lue myös postaukseni Railway Kingdom – parasta koko perheen huvia Prahassa.PÄÄSIÄISMARKKINAT

Ilma täyttyy perinteisten trdelníkien eli rullapullien tuoksusta ja iloinen musiikki soi. Kojuista saisi monenlaista syötävää myös suurempaan nälkään. Juomaksi on tarjolla lämmintä hehkuviiniä tai kylmää olutta. Pääsiäinen on Prahassa näkyvästi esillä. Hyväntuuliset tšekit ja ulkomaalaiset kerääntyvät sankoin joukoin markkinoille, joita järjestetään kaikilla kaupungin tärkeillä ja joillakin pienemmilläkin aukioilla.


Suurimmat markkinat järjestetään Vanhankaupungin aukiolla, jossa saa nauttia myös musiikista ja muista katutaiteilijoiden esityksistä. Myytävänä on muun muassa erilaisia käsitöitä sekä pääsiäisaiheisia esineitä. En ole tehnyt vielä koskaan joulumarkkinamatkaa minnekään, mutta pääsiäisen perusteella Praha toimisi varmasti hyvin myös joulun alla.KISSAKAHVILA

Päätämme liikkua Prahassa pelkästään jalkaisin, sillä viisivuotiaskin pystyy todistetusti kävelemään ainakin reilun seitsemän kilometrin päivämatkoja ilman suurempia ongelmia. Ratkaisevassa asemassa on motivaatio, jota ruokkivat kiinnostavat määränpäät sekä sopivassa määrin nautitut herkut. Näitä molempia tarjoaa kuuluisan Tanssivan talon kulmilla sijaitseva Cat Café.

Kissakahvila on suorastaan täydellinen pysähdyspaikka kävelykierroksen varrella. Kodikkaasta huoneistosta löytyy mukavia sohvia, joilla voi lepuuttaa jalkojaan ja nauttia rauhoittavasta tunnelmasta. Kahvilassa asustaa yhdeksän kissaa, jotka kulkevat ympäriinsä oman mielensä mukaan. Kissoja ei saa ottaa syliin, mutta ne tulevat satunnaisesti kerjäämään rapsutuksia tai leikkiseuraa. Kahvilaan ei ole ikärajaa, mutta alle kahdeksanvuotiaat eivät saisi periaatteessa koskea kissoihin. Rauhallisesti käyttäytyviä pieniä silittäjiä ei kuitenkaan katsottu pahalla.

Tunnin oleskelu kissakahvilassa maksaa 120 korunaa (noin 5,15 euroa), minkä jälkeen hinta on yksi koruna minuutilta. Hintaan sisältyvät yksinkertaisen noutopöydän antimet, jotka muodostuvat lähinnä kahvista, mehusta, muffinsseista ja kekseistä. Tarjoilu on täällä toissijaista, sillä kahvilaan tullaan ennen kaikkea kissojen ja kiireettömän tunnelman vuoksi. Olimme onnekkaita osuessamme paikalle niin, että kahvilassa oli vain pari muuta ihmistä. Pois lähtiessämme ovelta jouduttiin jo käännyttämään halukkaita, sillä sisällä saa olla vain sen verran ihmisiä kuin eteisestä lainattavia tohveleita riittää.

Sain vinkin kissakahvilasta lukemalla Tädin ja tytön matkablogia.LENNON WALL

Katumuusikko rämpyttää kitaraa ja hoilaa tuttuja Beatlesin hittejä. Kuin kohtalon oikusta ilmoille kajahtaa Hey Jude, jonka kuulemista olen muistellut blogissa aiemminkin. Taustalla on riemunkirjavin graffitein koristeltu seinä, jonka ympärille on kerääntynyt joukko turisteja selfiekeppeineen. Tunnelma on leppoisa ja kirkkaalta taivaalta paistava aurinko lämmittää mieltä. Nyt on selvästi kevättä ilmassa.

Beatlesista tutun John Lennonin muistolle pyhitetty muurinpätkä on yksi Prahan kummallisimmista nähtävyyksistä. 1980-luvun alussa murhatusta muusikosta tuli tšekkoslovakialaiselle nuorisolle eräänlainen rauhan marttyyri sekä vapauden ja toivon symboli. Seinälle ilmestyneet maalaukset ja kirjoitukset olivat tapa kapinoida kommunistihallintoa vastaan. Lennon Wallista on kommunismin kaaduttua tullut suosittu turistinähtävyys. Paikalle voi palata jokaisella Prahan-matkalla uudelleen, sillä seinän ulkonäkö muuttuu toistensa päälle tehtävien maalausten vuoksi jatkuvasti. Lennon Wall sijaitsee Malá Stranassa, miltei kivenheiton päässä Kaarlensillalta. Kulman takaa löytyy janoisten matkalaisten iloksi John Lennon Pub.


Kävelen seinän ohitse uudelleen aamuvarhaisella, jolloin paikalla ei ole vielä kuin pari muuta ihmistä. Tunnelma on iloisen karnevaalin sijasta suorastaan harras, ja värien kirjoa voi tarkastella kaikessa rauhassa. Jään miettimään omien lasteni mielipiteitä seinästä. Toisen mielestä se on pelkkää sotkua, kun taas toinen olisi halunnut jäädä katselemaan sitä pidemmäksi aikaa musiikkia kuunnellen. On totta, ettei päällekkäisiä tekstejä ja kuvia voi hyvällä tahdollakaan sanoa tyylikkäiksi. Lennon Wall on silti kiinnostava pala Prahan elävää lähihistoriaa.


Lue myös neljä muuta Praha-postausta, jotka kertovat ravintolavinkeistä, nähtävyyksistä, Kaarlensillasta ja Railway Kingdom -pienoisrautatiestä

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
24 kommenttia

Kommentit

 1. jossus

  10.4.2018 at 20:57

  Pitää muistaa käydä kissakahvilassa kuin lähden Prahaan. Mikä idea!

  • Mika / Lähtöportti

   11.4.2018 at 0:08

   Kissakahvilassa oli mukava tunnelma, tykkäsin siitä kovasti nimenomaan rentoutumispaikkana kesken päivän. En ollut tutustunut kissakahviloihin aiemmin, mutta Suomessakin näyttäisi olevan kissakahvilat Helsingissä ja Tampereella.

 2. ananas2go

  10.4.2018 at 21:19

  Kiitos näistä! Praha on aina toivelistalla…

  Kissakahvilassa voi siis kokeilla onneaan sen sijaan että sinne varattaisiin aika, kuten vaikkapa Tampereella?

  • Mika / Lähtöportti

   11.4.2018 at 0:17

   Praha on upea ja sopisi sinulle hyvin Budapestin jatkoksi 🙂

   Me vain kokeiltiin onneamme ja päästiin sisään saman tien, silloin sattui olemaan hyvinkin hiljainen hetki. En ole varma voiko Prahan kissakahvilaan tehdä varauksia, mutta sekin tosiaan huomattiin, ettei sinne huonolla tuurilla mahdukaan sisälle. Kävijämäärä pidetään hillittynä, mikä on tietysti kissojen kannalta hyvä asia.

 3. Piyya

  10.4.2018 at 23:51

  Praha on vielä näkemättä, eipä tämä postaus ainakaan into sinne lähtemistä laannuttanut ?

  • Mika / Lähtöportti

   11.4.2018 at 0:22

   Kiitos! Praha on upea ja nousi tällä reissulla omien suosikkikaupunkien joukkoon 🙂

 4. auringonpaistetta

  11.4.2018 at 8:52

  Upeita kuvia! Itse kerran Prahassa käyneenä ihastuin myös heti kaupunkiin ja takaisin olisi päästävä 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   11.4.2018 at 12:40

   Kiitos! Praha ylitti kohtuullisen suuretkin odotukset, joten mielelläni palaisin sinne itsekin 🙂

 5. Marjatta Rosti

  11.4.2018 at 23:39

  Kaarlensillalla kannattaa varoa taskuvarkaita. Tungoksessa jonkun käsi yritti kopeloida olkalaukkuani. Mös pikku kaupunki Kutná Hora on käymisen arvoinen. Sieltä on hauska muisto: halusimme mennä maanantai-iltana jonnekin syömään, mutta kaikki ravintolat olivat kiinni. Syy selvisi: entisen vallan aikana tiistaiaamuna oli työpaikoilla ollut ”reviisorin” tarkastus, eikä kenenkään auttanut olla pitkäksi venyneen edellisillan takia pois työpaikaltaan tai krapulainen.

  • Mika / Lähtöportti

   13.4.2018 at 8:27

   Varmasti Kaarlensillalle mahtuu taskuvarkaitakin. Kutná Horaan ja muutamaan muuhunkin Tšekin kaupunkiin sekä luontokohteisiin olisi joskus mukava tutustua, maassa on varmasti paljon muutakin nähtävää kuin Praha. Hauska muisto Tšekkoslovakian ajalta, kiitos kun jaoit sen! Erikoinen ratkaisu sulkea kaikki ravintolat, mutta ehkä kokemus oli opettanut sen välttämättömäksi 😀

 6. Kiva postaus, ja uusia vinekkjä Prahaan, esim. tuo pienoisrautatiekohde. Kiva että kävitte kissakahvilassa, ilmeisesti Prahassa on toinenkin kisukaffila. Ja kyllä, Helsingin Helkatti on ihan mahtava kahvilana ja kissakahvilana myös. Tampereen Purnauksiksessa en ole käynyt. Ilmeisesti Tampereella on myös kanikahvila 🙂 jotenkin nämä söpöilypaikat sattuvat silmään, koska lapset.

  • Mika / Lähtöportti

   15.4.2018 at 13:35

   Kiitos Tanja kissakahvilavinkistä ja mukavaa jos tästä löytyy vastavuoroisesti jotain uutta teidän seuraavalle reissulle 🙂 Lapset tykkäsi niin paljon tuosta Prahan kissakahvilasta, että täytyy joskus tutustua myös suomalaisiin vaihtoehtoihin. Nyt kun netistä tutkin, niin Prahassa näyttäisi olevan kolmekin kissakahvilaa, tämä käymämme vaan taitaa tosiaan olla ainoa jolla on englanninkieliset nettisivut.

 7. Johanna / Fin Nomads

  16.4.2018 at 3:32

  Praha on kyllä ihana! 🙂 Kauniita rakennuksia ja paikkoja riittää monelle visiitille. Itse olisin valmis menemään Prahaan koska tahansa ihan vain halvan ja hyvän oluen ja ruokien perässä. Tsekkiläinen kalja on ihan parasta! Kaarlensilta on päiväsaikaan vähän turhan ahdas, mutta John Lennon Wall oli viime visiitillä hieno löytö.

  • Mika / Lähtöportti

   17.4.2018 at 14:25

   Praha on kehunsa ansainnut 🙂 Olutkaupunkinahan se on mainio ja hyviä ravintoloitakin riittää. Nyt perhematkalla varsinaiset oluttuvat jäivät kiertämättä, mutta katsotaan mitä mahtuu mahdollisen seuraavan Prahan-matkan ohjelmaan 🙂

 8. Aron / Ja sitten matkaan...

  16.4.2018 at 11:39

  Praha on upea kaupunki. Tuo aamuhetki Kaarlensillalla oli varmasti kiva, pikkuisen on enemmän väkeä päiväsaikaan. Olen itse pyörinyt vain Prahan keskustassa joen molemmin puolin, mutta jo näiltäkin alueilta nähtävää löytyy paljon. Upeita rakennuksia on joka puolella ja erityisesti barokkikirkot ovat aivan mahtavia. Erityisellä lämmöllä muistelen kuitenkin tsekkiläistä ruokaa ja olutta. Nam.

  • Mika / Lähtöportti

   17.4.2018 at 14:45

   Siinä olikin jo monta hyvää syytä pitää Prahasta! Praha tuntui turistien määrästä huolimatta jotenkin lämminhenkiseltä kaupungilta. Joskus tekisi mieli tutustua myös Tšekin muihin kaupunkeihin, sillä voisin kuvitella viihtyväni niissäkin.

 9. Tykkäsin Prahasta paljon, ihan täydellinen kaupunkikohde. Tuo on kyllä niin totta, että ihan muutaman kadun kun poikkeaa sieltä missä kaikki turistimassat on, voi helposti löytää rauhallisia ja autioita katuja. Mun mielestä ne on juuri ne parhaimmet.

  Tuo Kaarlensilta on kyllä kaunis, jäin meidän lomalla toviksi ihastelemaan sitä ja katselemaan muita ihmisiä.

  • Mika / Lähtöportti

   17.4.2018 at 14:57

   Mukava huomata, että niin moni on ihastunut Prahaan! Ihmettelen vieläkin, miten samanlaista reittiä useimmat turistit siellä kiertää, sillä ne ihan parin kulman takaa löytyvät rauhalliset kadut on tosiaan parhaita. Kaarlensilta saattaa olla maailman kaunein silta, vaikka muutama muukin hyvä ehdokas löytyy.

 10. Janika / Matkamuistoja

  19.4.2018 at 16:15

  Mekin käytiin nyt keväällä Prahassa ja pääsiäismarkkinat oli kyllä hauska yllätys! Yllätyin myös siitä, että kaunista arkkitehtuuria oli todellakin joka puolella, eikä vain esimerkiksi Vanhassakaupungissa. Joka puolella oli myös kauniita yksityiskohtia kuten talojen ulkoseiniä koristavia patsaita 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   23.4.2018 at 12:52

   Joo, kaupunki on tosiaan kaunis laajalla alueella! Ulkoseinien hienot patsaat kuuluvat käsittääkseni jugend-tyyliin ja onhan niitä jonkin verran Helsingissäkin. Itselleni tuli niistä kuitenkin eniten mieleen Riika 🙂

 11. lena

  21.4.2018 at 22:09

  Praha! En oikein tiedä mitä mieltä olen. Tai siis pidin, säät olivat kohdillaan, ja matka oli tosi mukava. Mutta ehkä jotain pientä jäi puuttumaan – sellaista fiilistä, joka tulee joissain muissa kaupungeissa kuten esimerkiksi vaikkapa Toscanassa. No Praha ja Toscana ovat toki kaksi eri asiaa, mutta saanet ehkä kiinni siitä mitä tarkoitan – että Toscanaa rakastan, ja sinne mennessä ja siellä ollessa on aina eri kiva fiilis.

  Praha on kuitenkin kaupunki, jonne haluan palata. Ehdottomasti. Pienoisjunalla olut naamani eteen, kiitos 😀

  • Mika / Lähtöportti

   23.4.2018 at 12:58

   Saan varmasti hyvin kiinni siitä mitä tarkoitat! Jotkut kaupungit tai alueet vain tuntee omakseen ja joitakin ei, vaikka puitteet periaatteessa olisivatkin kunnossa. Oikeastaan yllätyin siitä, miten paljon Prahasta nyt innostuin. Esimerkiksi Krakovaan oli vastaavat odotukset, ja vaikka sekin on upea ja monipuolinen, niin jostain syystä Krakovan kohdalla sisälläni ei syttynyt mitään erityistä. Sitten taas Italia – no tiedät kyllä – jo sen nimen kuuleminen saa sydämeni lyömään vähän kovempaa 😀

   Toivottavasti pääset joka tapauksessa pian taas Prahaan. Perheen pienemmän miehen kanssa Railway Kingdomiin ja isomman kanssa Vytopnaan 🙂

 12. Kohteena maailma / Rami

  25.4.2018 at 21:27

  Praha on ol(l)ut tapetilla jo parikymmentä vuotta, mutta vielä on käymättä… Se on jäänyt milloin millekin kohteelle kakkoseksi kaupunkilomia varatessa -> mutta lupaan käydä siellä viiden vuoden sisällä. Hieman kiehtoisi salibandyn MM-kisat joulukuussa, saattaa olla hyvin todennäköinen vaihtoehto. Mutta kyllähän hieman lämpimämpään aikaan Praha olisi varmasti parempi, ja näillä vinkeillä voisi lähteä rakentamaan ohjelmaa sinne 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   25.4.2018 at 23:18

   On oikeastaan aika yllättävää, että Praha on sinulta vielä näkemättä. Ensinnäkin meidän matkailuhistoriassa on paljon yhteistä ja toiseksi kyseessä on maailmankuulu olutkaupunki 🙂 Tunnistan kuitenkin tuon tilanteen, että joku tietty kohde jää aina viime hetkellä kakkoseksi, sellaisia vuosikausia siirtyneitä kohteita on itselläkin ollut vaikka kuinka monta. Toivottavasti salibandyn MM veisi sut Prahaan 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tšekki

Nähtävyyskierroksella Prahassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Praha on monin tavoin mukava matkakohde. Siellä on runsaasti koettavaa, muttei kuitenkaan aivan mahdotonta määrää pakollisia nähtävyyksiä. Kokosin yhteen kauniin keskieurooppalaisen kaupungin tunnetuimmat maamerkit.

Itselleni jäi Prahan nähtävyyksistä päällimmäisenä mieleen aamunkoitto Kaarlensillalla, josta olen kirjoittanut jo oman juttunsakin. Lapset taas muistelevat mieluiten Railway Kingdom -pienoisrautatietä. Myös matkan parhaista hetkistä kertoneessa postauksessa mainittu Lennon Wall kannattaa ottaa mukaan matkaohjelmaan. Alta löytyy kooste Prahan muista suosituimmista nähtävyyksistä.PRAHAN LINNA

Malá Stranan alueen takaa kaupungin yläpuolelle kohoava Prahan linna näkyy kauas. Yhden suuren kivirakennelman sijasta kyseessä on oikeastaan oma pieni kaupunginosansa ja sen alueelle pääsee kävelemään ilmaiseksikin. Sisäänpääsy historiallisiin rakennuksiin on kuitenkin maksullista. Lippuja myydään useammassa paikassa linnan alueella, joten ensimmäisen – ja luultavasti pisimmän – jonon jatkoksi jääminen ei ole välttämätöntä.

Linnan aluetta hallitsee kaiken muun yläpuolelle kohoava Pyhän Vituksen katedraali. Tuntuu huvittavalta, että tunnettu sanonta pietarilaisen Iisakinkirkon ikuisesta rakentamisesta viittaa vain neljänkymmenen vuoden urakkaan. Vituksen uusgoottilaista katedraalia pystytettiin nimittäin peräti kuusisataa vuotta, mutta lopputulos on kieltämättä vaivan arvoinen. Jos sisätiloista haluaa saada vain yleissilmäyksen, se onnistuu ilmaiseksi kirkon takaosassa. Pääsylipun kanssa pääsee tutustumaan rakennuksen moniin yksityiskohtiin ja alttareihin tarkemmin.

Yksi linna-alueen mielenkiintoisimmista kohteista on Kultakuja, jonka varrella kultasepät aikoinaan työskentelivät. Myös kirjailija Franz Kafka asui kujan varrella parin vuoden ajan. Pienet värikkäät talot ovat kuvauksellisia ja jotkut niistä on sisustettu museokäyttöön. Kultakuja kuuluu niihin linnan osiin, joihin tarvitaan pääsylippu. Prahan linna oli pääsiäisenä juuri niin suosittu kuin etukäteen pelkäsinkin. Kyseenalaistin hetkittäin suurten matkailijajoukkojen keskellä tungeksimisen tarpeellisuuden, mutta toisaalta linnan väliin jättäminen olisi varmasti jäänyt harmittamaan. Linnan ympäristössä on kauniita puutarhoja, mutta jätimme niihin tutustumisen sadesäällä väliin.JUUTALAINEN PRAHA

Juutalaiset asettuivat Vltava-joen lähistölle jo yli tuhat vuotta sitten ja heillä on oma merkittävä osansa Prahan historiassa. Josefovin kaupunginosasta löytyy useita synagogia, jotka kuuluvat Prahan juutalaiseen museoon. Sisäänpääsyyn on tarjolla muutama erilainen lippuvaihtoehto sen mukaan, kuinka moneen nähtävyyteen aikoo tutustua. Liput ovat voimassa viikon, joten kaikkia synagogia ei välttämättä tarvitse kiertää kerralla. Itselleni jäivät parhaiten mieleen Pinkasin synagogan seinille kirjoitetut holokaustissa kuolleiden nimet, jotka muistuttavat konkreettisella tavalla uhrien surullisesta määrästä.

Omasta mielestäni synagogiakin kiinnostavampi nähtävyys on vanha juutalainen hautausmaa, jossa muistan käyneeni jo lapsuuden Prahan-matkallani. Prahan juutalaisia sai haudata vain pienelle tarkoitusta varten osoitetulle alueelle, minkä seurauksena hautakivet nojaavat toisiinsa tiiviinä rykelmänä. Sammal on peittänyt hepreankielisiä kaiverruksia ja aika tuntuu täysin pysähtyneeltä. Maa näyttää imaisseen kallellaan olevia kiviä osittain sisäänsä lakastuneiden lehtien sekaan. Tällaisessa paikassa pysähtyy väkisinkin miettimään, millaisia ihmiskohtaloita juutalaisen Prahan historiaan kuuluu.VANHANKAUPUNGIN AUKIO JA ASTRONOMINEN KELLO

Prahan keskipisteenä voi hyvällä syyllä pitää Vanhankaupungin aukiota, jossa riittää vilskettä päivästä toiseen. Oman matkamme aikana saimme nauttia pääsiäismarkkinoiden tunnelmasta. Aukion laidalla kohoavan Raatihuoneen seinällä oleva Astronominen kello kuuluu Prahan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tasatunnein esitettävä kellopelinäytös kerää aina suuren katsojajoukon. Matkamme aikana kello oli remontissa, mutta se pyritään samaan jälleen toimintaan kesän 2018 aikana.TANSSIVA TALO

Prahan merkittävin modernin arkkitehtuurin taidonnäyte on Tančící dům eli Tanssiva talo. Rakennus on paikallisen Vlado Milunićin sekä maailmankuun Frank Gehryn yhteistyön tulos. Gehry muistetaan muun muassa Bilbaon Guggenheim-museon arkkitehtina. Vltava-joen rannalla sijaitseva rakennus kuvaa tanssivaa paria, jonka esikuvina olivat amerikkalaiset Fred Astaire ja Ginger Rogers. Tanssivan talon sisältä löytyy muun muassa ravintola, baari, taidegalleria sekä hotelli.


NÄKÖALAPAIKAT

Prahaa voi ihailla monilta näköalapaikoilta, joista useimmat jäivät meiltä ajanpuutteen ja epävakaan sään vuoksi käymättä. Ehdimme sentään saada hyvän yleiskuvan sateisesta kaupungista Prahan linnalta nähtynä. Žižkovin televisiotornia pidetään yhtenä maailman rumimmista rakennuksista, mutta maisema sadan metrin korkeudesta on varmasti kirkkaalla säällä ihailemisen arvoinen. Toinen suosittu maisemapaikka on hieman Eiffelin tornia muistuttava näkötorni Petřínin kukkulalla. Olen myös nähnyt hienoja kuvia Vltava-joen silloista Hanavský pavilon -ravintolan edustalta otettuina.

Kuten olen aiemmissakin postauksissa muistuttanut, Praha on upea kaupunki, jossa ei kannata aina kulkea suurimpien ihmisjoukkojen perässä. Kaupunki jatkuu kauniina ja mielenkiintoisena kauas vanhankaupungin ulkopuolellekin. Toki useimmat yllä mainitut nähtävyydet kannattaa mahduttaa matkaohjelmaan, mutta lopulta ne kaikista mieleenpainuvimmat muistot voivat syntyä jossain syrjemmällä, kenties yllättävissäkin paikoissa. Lähde siis Prahaan avoimin mielin ja anna kaupungin yllättää!

Jatka lukemista

Tšekki

Ravintolavinkkejä Prahaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Prahassa on tunnetusti paljon hyviä ja edullisia ravintoloita, joista muutamia pääsimme omankin matkamme aikana kokeilemaan. Emme etsineet perhematkallamme Michelin-tähtiä, vaan maukasta ja perinteistä paikallista ruokaa.

Halusimme käydä nimenomaan tyypillisissä tšekkiravintoloissa, joten emme hakeneet sen enempää mitään etnistä kuin trendikästäkään. Arvostamme kohtuullista hintaa, viihtyisää ympäristöä ja lämminhenkistä palvelua. Omat syömiseni olivat tällä kerralla varsin lihapainotteisia, mutta kaikkien mainittujen ravintoloiden listoilta löytyy myös kala- tai kasvisvaihtoehtoja. Kokonaisuutena voin todeta, että Prahassa on helppoa syödä itselleen parempi mieli.U MAGISTRA KELLY

Hiljaisen sivukadun varrella sijaitsevassa U Magistra Kellyssä on miellyttävä kulmakuppilan tunnelma. Sana mukavasta ja edullisesta Malá Stranan ravintolasta on kiirinyt sen verran hyvin, että joudumme hetken jännittämään mahdummeko ylipäätään sisään. Saamme lopulta viimeisen vapaan pöydän, kunhan lupaamme poistua ennen seuraavan varauksen alkamista. Puheensorina pienessä salissa soljuu enimmäkseen espanjaksi, eikä paikalla näy vierailumme aikana juurikaan paikallisia.

Gulassi on erinomaista, joskaan annos ei täytä vatsaa kokonaan. Emme kuitenkaan rajallisen aikamme vuoksi tilaa tällä kerralla useampia ruokalajeja. U Magistra Kellyssä ei käytetä puolivalmisteita, joten uskon listan olevan täynnä pelkästään hyviä vaihtoehtoja. Vaikka tarjoilijalla pitääkin kiirettä, hän malttaa silti huomioida kaikki asiakkaat ystävällisesti. Voisin palata tähän ravintolaan nauttimaan vuodenajasta riippuen joko kesäisestä terassista tai tuvan kodikkaasta lämmöstä.

Angus beef goulash cooked with dark beer: 139 cz (5,95 €) 

Šporkova 521/5
www.umagistrakelly.cz

U Magistra Kelly on esitelty myös Tasty Travelissimo -blogissa.MYSLÍKOVA

Myslíkova kuuluu niihin paikkoihin, jotka vain sattuivat osumaan kohdalle nälän yllättäessä. Tarkistan yleensä ravintoloiden saamat arvostelut Tripadvisorista pahimpien pettymysten välttämiseksi, vaikken listauksiin sokeasti luotakaan. Myslíkovan pisteet ovat sen verran korkealla, että sisälle voi astua luottavaisin mielin.

Pelkistetty puusisustus ei tarjoa romanttisia yksityiskohtia ja sali kumisee saapuessamme tyhjyyttään. Illemmalla tunnelma on varmasti huomattavasti elävämpi. Yksinäinen tarjoilija hoitaa työnsä moitteetta ja ehtii käydä välillä tupakalla oven ulkopuolella. Ravintolavalinta on meille erinomainen. Lihapainotteinen ruokalista edustaa tšekkiläisiä perinteitä, eikä maussa ole vikaa. Yhden lounaan perusteella aito ja edullinen prahalaisravintola.

Traditional beef fillet with cream sauce and dumplings: 179 cz (7,65 €)

Myslíkova 1343/24
www.restauracemyslikova.czMLEJNICE

Mlejnicen maalaishenkinen sisustus rukkeineen ja puukärryineen miellyttää silmää heti ensi hetkestä alkaen, vaikka se ehkä tasapainoileekin kliseisyyden rajamailla. Ravintola vastaa joka tapauksessa toiveitamme hyvin, sillä perinteitähän tulimme tänne hakemaan. Ilmapiiri on viihtyisä ja ruoka maistuvaa. Valitsen lopulta itselleni pihvin sienikastikkeella, eikä siinä ole moittimista. Pippuripihvissä sen sijaan taitaa olla tällä kerralla hieman liikaakin pippuria.

Päädyimme Mlejniceen Tasty Travelissimosta löytyneen vinkin ansiosta. Prahassa on tätä nykyä kaksi Mlejniceä, joista osuimme tällä kertaa Žatecká-kadulla toimivaan ravintolaan. Asiakaskunta vaikuttaa olevan turistipainotteista, mutta tämä ei liene Prahan keskusta-alueella yllätys. Ravintolakaksikko sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä toisistaan, toinen Astronomisen kellon lähistöllä vanhassakaupungissa ja toinen Josefovin synagogien liepeillä.

Beef steak with roasted mushrooms: 462 cz (19,75 €)

Mlejnice I: Kožná 14, Mlejnice II: Žatecká 17
www.restaurace-mlejnice.cz


U TŘI ZLATÝCH HVĚZD

Saavumme Prahaan illansuussa ja etsimme kunnon ateriaa majapaikkamme lähistöltä Malá Stranasta. Päädymme sattumalta U Tři Zlatých Hvězdiin, joka näyttää päällisin puolin tarkoitukseemme sopivalta. Hieman hämärä ravintolasali on tunnelmallinen ja palvelu lämminhenkistä. Ravintola sijaitsee yhdessä Prahan harvoista empiretyylisistä taloista ja rapistuneet seinämaalaukset henkivät pitkää historiaa.

Kokeilen Kolmen kultaisen tähden ravintolan listalta St. Nicolas -nimistä annosta, joka paljastuu perunapannukakkuineen, lihasuikaleineen ja kasviksineen mainioksi valinnaksi. Ruoka on reilua ja taatusti täyttävää, mutta samalla maukasta ja mielenkiintoisella tavalla toteutettua. Lapset hotkivat jakamansa kanaschnitzelin viimeistä murua myöten.

”St. Nicolas” mixed grill with potato pancakes: 324 cz (13,90 €)

Malostranské náměstí 8/263
www.trizlatehvezdy.czGRAND CAFE ORIENT

Grand Cafe Orient on nähtävyys jo tyylipuhtaan kubistisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Alun perin vuosina 1912–20 toimineen kahvilan sisutuksessa huomio kiinnittyy jo saavuttaessa erikoiseen portaikkoon sekä salissa erityisesti suuriin kattolamppuihin. Historiallinen kahvila heräsi uudelleen henkiin vuonna 2005 tehdyn remontin jälkeen, mutta sadan vuoden takainen aristokraattinen tunnelma on edelleen tallella.

Huolitellusti pukeutunut henkilökunta on hieman koppavaa ja Prahasta taitaa löytyä hinta-laatusuhteeltaan parempiakin paikkoja. Grand Cafe Orientia on silti helppo suositella erityisesti omaperäisen arkkitehtuurin ansiosta. Tarjolla on kahvin ja kauniiden leivosten lisäksi esimerkiksi kevyttä ruokaa sekä pannukakkuja. Samassa Mustan Madonnan talona tunnetussa rakennuksessa toimii myös Tšekkiläisen kubismin museo.

Apple strudel & Irish coffee: 150 cz (6,40 €)

Ovocný trh 19
www.grandcafeorient.czTRDELNÍKIT ELI RULLAPULLAT

Prahassa ei voi käydä maistamatta trdelníkejä, joita kaupitellaan suurin piirtein jokaisessa keskustan kadunkulmassa. Paikallisherkusta on käytetty suomeksi muun muassa nimiä kanelikierrepulla ja savupiippukakku, mutta omaan suuhuni se sopii parhaiten rullapullana. Trdelníkit valmistetaan sokerilla ja kanelilla päällystetystä pullataikinasta. Ne kypsennetään avotulen päällä pyörivien tankojen ympärille kiedottuina. Perinteinen trdelník on ontto, mutta viime aikoina myös kermavaahdolla, jäätelöllä ja muilla herkuilla täytetyt versiot ovat saavuttaneet suuren suosion.JUOMARAHA


Juomarahan jättäminen askarruttaa aina uuteen maahan saavuttaessa. Prahassa on useimpien tietolähteiden mukaan tapana jättää tippiä 10–15 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Toimintatapa laskua tuotaessa vaihtelee. Juomaraha voidaan lisätä laskuun, mutta laskun alaosassa saattaa myös lukea englanniksi, ettei juomaraha sisälly loppusummaan. Omituisin oli U Tři Zlatých Hvězdiin ratkaisu, jossa sain laskun ilman juomarahaa sekä erillisen paperilapun, johon juomarahan suuruus oli laskettu mukaan. Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että toive juomarahasta osataan kyllä tehdä turistille selväksi tavalla tai toisella. Esimerkiksi kortilla maksettaessa kysytään, haluaako asiakas lisätä juomarahaa veloitettavaan summaan. Käteisellä maksettaessa asiakkaan on kohteliasta ilmoittaa mihin kokonaissummaan lasku pyöristetään. Prahassa ei ole tapana jättää juomarahaa pöydälle, vaan se annetaan aina suoraan tarjoilijalle.OLUT

Tšekki tunnetaan maana, jossa olutta nautitaan ahkerammin kuin missään muualla maailmassa. Pubireissut jäivät perhematkalla väliin, mutta maistoin paikallisia mallasjuomia ruokailujen yhteydessä. Käymiemme ravintoloiden hanaoluttarjonta ei ollut kovin laaja, sillä tarjolla oli useimmiten lähinnä vaaleita Pilsner Urquellia ja Gambrinusia sekä tummaa Kozel Černýä. Turistin on hyvä tietää, että tummaa olutta pidetään Tšekissä naisten juomana ja jopa paikallisten kaunottarien kurvikkuuden salaisuutena. Ellei olut maistu, löytyy monista ravintoloista myös Kingswood-siideriä.

Olutmatkalaisten suosikkikohteita Prahassa ovat muun muassa U Fleků, U Zlatého Tygra sekä pienoisjunistaan tunnettu Výtopna.


Ravintolavinkkejä Prahaan löytyy monesta muustakin blogista, kuten esimerkiksi:

Pöndekengissä: Herkuttelua Prahassa – 5 ravintolavinkkiä kaupunkiin
Riia was here: Prahan parhaat ruokapaikat (ja pari baariakin kaupan päälle)
Huge Passion for Life: Muutama ravintolavinkki Prahaan
Ne Tammelat: Ilkan olutvinkit Prahaan matkaaville

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja