Seuraa somessa

Tšekki

Railway Kingdom – parasta koko perheen huvia Prahassa

Julkaistu

-

Pieni juna kiitää pitkin raiteita. Se ylittää sillan, kunnes pysähtyy asemalaiturin viereen. Siellä odottaa pikkutarkasti toteutettu, mutta paikoilleen jähmettynyt ihmisjoukko. Tšekin suurimman pienoisrautatien toiminnassa ja yksityiskohdissa riittää ihmeteltävää.

Lähdimme tutustumaan Railway Kingdomiin, koska halusimme mahduttaa päiväohjelmaan jotain erityisesti lapsille suunniteltua. Pienoisrautatie valittiin hieman epäilevin mielin, mutta se paljastui nopeasti suorastaan erinomaiseksi vierailukohteeksi. 7- ja 5-vuotiaat tytöt viihtyivät mainiosti, eikä aikuisillakaan ollut valittamista.

Railway Kingdom (alkuperäiskielellä Království železnic, englanniksi myös muodossa Kingdom of Railways) on Tšekin suurin pienoisrautatie, jossa raiteita riittää useita satoja metrejä. Erilaisia yksityiskohtia on hiottu hyvällä mielikuvituksella. Joukkoon mahtuu muun muassa mielenosoituksia, konsertteja ja liikenneonnettomuuksia.

Pienoismallit esittelevät tšekkiläisiä kaupunkeja ja nähtävyyksiä. Prahan linna ja muutamat muut pääkaupungin rakennukset antavat osviittaa siitä, että maan muutkin kohteet on toteutettu pikkutarkasti esikuviaan kunnioittaen. Joskus olisi mukava kiertää Tšekinmaata laajemminkin ja nähdä esimerkiksi Karlštejnin linna, Karlovy Vary ja Plzeň myös ihan oikeasti.


Näyttelyä on elävöitetty simuloimalla vuorokaudenaikojen vaihtelua valaistuksen avulla. Valot himmennetään ajoittain muutamaksi minuutiksi, jolloin pienoiskaupunkien valot loistavat ja junat kulkevat tunnelmallisen sinisen hämärän keskellä.

Mikä parasta, heinäkuussa 2009 yleisölle avattu pienoisjunarata ei ole vieläkään valmis. Laajennustöitä on tarkoitus jatkaa vielä vuoden 2022 loppuun saakka. Pari vuotta sitten pienoismaailman kooksi mitattiin kuutisensataa neliömetriä, mutta tavoitteena on saada aikaan yli tuhannen neliön laajuinen kokonaisuus. Näyttelyyn kuuluu alimman kerroksen suuren alueen lisäksi myös muutamia pienempiä junaratoja, joissa niissäkin riittää ihmeteltävää joksikin aikaa.

Railway Kingdomissa on esillä rautateiden lisäksi myös muita leluja. Näyttelyssä on tällä hetkellä esillä esimerkiksi Legoja. Jos olisin sattunut syntymään Tšekkoslovakiaan, olisi lapsuuteni saattanut kulua paikallisten Igráček-lelujen parissa. Esillä on myös erilaisia junien pienoismalleja sekä pieni autorata formuloineen.

Railway Kingdomista löytyy muutamia kulkuvälineitä, joissa pääsee istumaan niin kuljettajan kuin matkustajienkin paikoille. Lapset rakastavat raitiovaunun, junan ja bussin ohjaamoja, joissa saa painella erilaisia nappuloita mielin määrin.

Tuulilasiin heijastetun videon ansiosta näyttää kuin matka etenisi oikeasti katuja tai raiteita pitkin. Parhaat päivänsä nähnyt kuljettajan penkki ja moottoriöljyinen tuoksu tekevät kokemuksesta entistä autenttisemman. Olisikohan veturinkuljettaja ollut sittenkin kouluttautumisen arvoinen ammatti? Perheen pienimmät pääsevät purkamaan energiaansa myös parilla leikkipaikalla. Tarjolla on muun muassa pieni pallomeri. Ylimääräiset tavarat voi jättää lukollisiin lokeroihin ja janon yllättäessä voi turvautua juoma-automaatteihin.

Railway Kingdom sijaitsee Smíchovin kaupunginosassa aivan Andělin metroaseman lähettyvillä. Monista muista Prahan nähtävyyksistä poiketen sinne ei tarvinnut jonottaa lainkaan. Paikalla oli jonkin verran ihmisiä, mutta minkäänlaisesta ruuhkasta ei vierailumme aikana ollut tietoakaan. Voisin kuvitella, että suurinta meteliä aiheuttavat mahdolliset koululaisryhmät arkipäivisin.

Sisäänpääsyn hinta aikuisilta on 260 korunaa (n. 11 euroa) ja lapsilta 160 korunaa (n. 7 euroa). Tarjolla on myös perhelippuja, jotka tulevat yksittäisiä lippuja halvemmiksi. Esimerkiksi kahden lapsen ja kahden aikuisen sisäänpääsy maksaa yhteensä 600 korunaa (n. 25 euroa). Vierailuun kannattaa varata pari tuntia aikaa.

Railway Kingdom mainostaa olevansa Prahan parasta koko perheen huvia, eikä väite ole tuulesta temmattu. Kohdetta on helppo suositella lapsille ja oikeastaan kaikille muillekin, jotka vielä muistavat olleensa joskus lapsia.


Lumouduin rautateistä niin, että unohduin tuijottamaan junien kulkua ja erilaisia yksityiskohtia pitkäksi aikaa. Tällaistahan voisi olla hauskaa rakennella itsekin! Perheen pienet realistit onneksi pudottivat minut maan pinnalle muistuttamalla, ettei meidän kotiin mitenkään mahdu tällaista pienoismaailmaa.

Lue pienoisrautatiestä lisää Railway Kingdomin virallisilta nettisivuilta.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

 1. traveldreamer17

  26.4.2018 at 9:20

  Kiitos tästä postauksesta! Nyt tiedän missä poikkeamme kesälomareissullamme Saksaan. Meidän esikoinen rakastaa pienoisrautatieitä ja olemme käyneet jo useamman kerran katsomassa pienoisrautatienäyttelyä täällä Espoossa, kun se on esillä. Hän jaksaa ihailla sitä vaikka kuinka kauan. Hän haaveilee myös veturikuljettajan urasta ja rakastaa kaikkea raiteilla kulkevaa.

  • Mika / Lähtöportti

   26.4.2018 at 12:48

   Mukava kuulla, että tästä oli iloa! Tuolla on tosiaan pienoisrautateitä kerrakseen ja myös veturinkuljettajaa pääsee leikkimään, joten varmasti mieleinen kohde junafanille 🙂 Saksassa ainakin Hampurissa ja Berliinissä pitäisi myös olla suuret pienoisrautatiet.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tšekki

Nähtävyyskierroksella Prahassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Praha on monin tavoin mukava matkakohde. Siellä on runsaasti koettavaa, muttei kuitenkaan aivan mahdotonta määrää pakollisia nähtävyyksiä. Kokosin yhteen kauniin keskieurooppalaisen kaupungin tunnetuimmat maamerkit.

Itselleni jäi Prahan nähtävyyksistä päällimmäisenä mieleen aamunkoitto Kaarlensillalla, josta olen kirjoittanut jo oman juttunsakin. Lapset taas muistelevat mieluiten Railway Kingdom -pienoisrautatietä. Myös matkan parhaista hetkistä kertoneessa postauksessa mainittu Lennon Wall kannattaa ottaa mukaan matkaohjelmaan. Alta löytyy kooste Prahan muista suosituimmista nähtävyyksistä.PRAHAN LINNA

Malá Stranan alueen takaa kaupungin yläpuolelle kohoava Prahan linna näkyy kauas. Yhden suuren kivirakennelman sijasta kyseessä on oikeastaan oma pieni kaupunginosansa ja sen alueelle pääsee kävelemään ilmaiseksikin. Sisäänpääsy historiallisiin rakennuksiin on kuitenkin maksullista. Lippuja myydään useammassa paikassa linnan alueella, joten ensimmäisen – ja luultavasti pisimmän – jonon jatkoksi jääminen ei ole välttämätöntä.

Linnan aluetta hallitsee kaiken muun yläpuolelle kohoava Pyhän Vituksen katedraali. Tuntuu huvittavalta, että tunnettu sanonta pietarilaisen Iisakinkirkon ikuisesta rakentamisesta viittaa vain neljänkymmenen vuoden urakkaan. Vituksen uusgoottilaista katedraalia pystytettiin nimittäin peräti kuusisataa vuotta, mutta lopputulos on kieltämättä vaivan arvoinen. Jos sisätiloista haluaa saada vain yleissilmäyksen, se onnistuu ilmaiseksi kirkon takaosassa. Pääsylipun kanssa pääsee tutustumaan rakennuksen moniin yksityiskohtiin ja alttareihin tarkemmin.

Yksi linna-alueen mielenkiintoisimmista kohteista on Kultakuja, jonka varrella kultasepät aikoinaan työskentelivät. Myös kirjailija Franz Kafka asui kujan varrella parin vuoden ajan. Pienet värikkäät talot ovat kuvauksellisia ja jotkut niistä on sisustettu museokäyttöön. Kultakuja kuuluu niihin linnan osiin, joihin tarvitaan pääsylippu. Prahan linna oli pääsiäisenä juuri niin suosittu kuin etukäteen pelkäsinkin. Kyseenalaistin hetkittäin suurten matkailijajoukkojen keskellä tungeksimisen tarpeellisuuden, mutta toisaalta linnan väliin jättäminen olisi varmasti jäänyt harmittamaan. Linnan ympäristössä on kauniita puutarhoja, mutta jätimme niihin tutustumisen sadesäällä väliin.JUUTALAINEN PRAHA

Juutalaiset asettuivat Vltava-joen lähistölle jo yli tuhat vuotta sitten ja heillä on oma merkittävä osansa Prahan historiassa. Josefovin kaupunginosasta löytyy useita synagogia, jotka kuuluvat Prahan juutalaiseen museoon. Sisäänpääsyyn on tarjolla muutama erilainen lippuvaihtoehto sen mukaan, kuinka moneen nähtävyyteen aikoo tutustua. Liput ovat voimassa viikon, joten kaikkia synagogia ei välttämättä tarvitse kiertää kerralla. Itselleni jäivät parhaiten mieleen Pinkasin synagogan seinille kirjoitetut holokaustissa kuolleiden nimet, jotka muistuttavat konkreettisella tavalla uhrien surullisesta määrästä.

Omasta mielestäni synagogiakin kiinnostavampi nähtävyys on vanha juutalainen hautausmaa, jossa muistan käyneeni jo lapsuuden Prahan-matkallani. Prahan juutalaisia sai haudata vain pienelle tarkoitusta varten osoitetulle alueelle, minkä seurauksena hautakivet nojaavat toisiinsa tiiviinä rykelmänä. Sammal on peittänyt hepreankielisiä kaiverruksia ja aika tuntuu täysin pysähtyneeltä. Maa näyttää imaisseen kallellaan olevia kiviä osittain sisäänsä lakastuneiden lehtien sekaan. Tällaisessa paikassa pysähtyy väkisinkin miettimään, millaisia ihmiskohtaloita juutalaisen Prahan historiaan kuuluu.VANHANKAUPUNGIN AUKIO JA ASTRONOMINEN KELLO

Prahan keskipisteenä voi hyvällä syyllä pitää Vanhankaupungin aukiota, jossa riittää vilskettä päivästä toiseen. Oman matkamme aikana saimme nauttia pääsiäismarkkinoiden tunnelmasta. Aukion laidalla kohoavan Raatihuoneen seinällä oleva Astronominen kello kuuluu Prahan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tasatunnein esitettävä kellopelinäytös kerää aina suuren katsojajoukon. Matkamme aikana kello oli remontissa, mutta se pyritään samaan jälleen toimintaan kesän 2018 aikana.TANSSIVA TALO

Prahan merkittävin modernin arkkitehtuurin taidonnäyte on Tančící dům eli Tanssiva talo. Rakennus on paikallisen Vlado Milunićin sekä maailmankuun Frank Gehryn yhteistyön tulos. Gehry muistetaan muun muassa Bilbaon Guggenheim-museon arkkitehtina. Vltava-joen rannalla sijaitseva rakennus kuvaa tanssivaa paria, jonka esikuvina olivat amerikkalaiset Fred Astaire ja Ginger Rogers. Tanssivan talon sisältä löytyy muun muassa ravintola, baari, taidegalleria sekä hotelli.


NÄKÖALAPAIKAT

Prahaa voi ihailla monilta näköalapaikoilta, joista useimmat jäivät meiltä ajanpuutteen ja epävakaan sään vuoksi käymättä. Ehdimme sentään saada hyvän yleiskuvan sateisesta kaupungista Prahan linnalta nähtynä. Žižkovin televisiotornia pidetään yhtenä maailman rumimmista rakennuksista, mutta maisema sadan metrin korkeudesta on varmasti kirkkaalla säällä ihailemisen arvoinen. Toinen suosittu maisemapaikka on hieman Eiffelin tornia muistuttava näkötorni Petřínin kukkulalla. Olen myös nähnyt hienoja kuvia Vltava-joen silloista Hanavský pavilon -ravintolan edustalta otettuina.

Kuten olen aiemmissakin postauksissa muistuttanut, Praha on upea kaupunki, jossa ei kannata aina kulkea suurimpien ihmisjoukkojen perässä. Kaupunki jatkuu kauniina ja mielenkiintoisena kauas vanhankaupungin ulkopuolellekin. Toki useimmat yllä mainitut nähtävyydet kannattaa mahduttaa matkaohjelmaan, mutta lopulta ne kaikista mieleenpainuvimmat muistot voivat syntyä jossain syrjemmällä, kenties yllättävissäkin paikoissa. Lähde siis Prahaan avoimin mielin ja anna kaupungin yllättää!

Jatka lukemista

Tšekki

Ravintolavinkkejä Prahaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Prahassa on tunnetusti paljon hyviä ja edullisia ravintoloita, joista muutamia pääsimme omankin matkamme aikana kokeilemaan. Emme etsineet perhematkallamme Michelin-tähtiä, vaan maukasta ja perinteistä paikallista ruokaa.

Halusimme käydä nimenomaan tyypillisissä tšekkiravintoloissa, joten emme hakeneet sen enempää mitään etnistä kuin trendikästäkään. Arvostamme kohtuullista hintaa, viihtyisää ympäristöä ja lämminhenkistä palvelua. Omat syömiseni olivat tällä kerralla varsin lihapainotteisia, mutta kaikkien mainittujen ravintoloiden listoilta löytyy myös kala- tai kasvisvaihtoehtoja. Kokonaisuutena voin todeta, että Prahassa on helppoa syödä itselleen parempi mieli.U MAGISTRA KELLY

Hiljaisen sivukadun varrella sijaitsevassa U Magistra Kellyssä on miellyttävä kulmakuppilan tunnelma. Sana mukavasta ja edullisesta Malá Stranan ravintolasta on kiirinyt sen verran hyvin, että joudumme hetken jännittämään mahdummeko ylipäätään sisään. Saamme lopulta viimeisen vapaan pöydän, kunhan lupaamme poistua ennen seuraavan varauksen alkamista. Puheensorina pienessä salissa soljuu enimmäkseen espanjaksi, eikä paikalla näy vierailumme aikana juurikaan paikallisia.

Gulassi on erinomaista, joskaan annos ei täytä vatsaa kokonaan. Emme kuitenkaan rajallisen aikamme vuoksi tilaa tällä kerralla useampia ruokalajeja. U Magistra Kellyssä ei käytetä puolivalmisteita, joten uskon listan olevan täynnä pelkästään hyviä vaihtoehtoja. Vaikka tarjoilijalla pitääkin kiirettä, hän malttaa silti huomioida kaikki asiakkaat ystävällisesti. Voisin palata tähän ravintolaan nauttimaan vuodenajasta riippuen joko kesäisestä terassista tai tuvan kodikkaasta lämmöstä.

Angus beef goulash cooked with dark beer: 139 cz (5,95 €) 

Šporkova 521/5
www.umagistrakelly.cz

U Magistra Kelly on esitelty myös Tasty Travelissimo -blogissa.MYSLÍKOVA

Myslíkova kuuluu niihin paikkoihin, jotka vain sattuivat osumaan kohdalle nälän yllättäessä. Tarkistan yleensä ravintoloiden saamat arvostelut Tripadvisorista pahimpien pettymysten välttämiseksi, vaikken listauksiin sokeasti luotakaan. Myslíkovan pisteet ovat sen verran korkealla, että sisälle voi astua luottavaisin mielin.

Pelkistetty puusisustus ei tarjoa romanttisia yksityiskohtia ja sali kumisee saapuessamme tyhjyyttään. Illemmalla tunnelma on varmasti huomattavasti elävämpi. Yksinäinen tarjoilija hoitaa työnsä moitteetta ja ehtii käydä välillä tupakalla oven ulkopuolella. Ravintolavalinta on meille erinomainen. Lihapainotteinen ruokalista edustaa tšekkiläisiä perinteitä, eikä maussa ole vikaa. Yhden lounaan perusteella aito ja edullinen prahalaisravintola.

Traditional beef fillet with cream sauce and dumplings: 179 cz (7,65 €)

Myslíkova 1343/24
www.restauracemyslikova.czMLEJNICE

Mlejnicen maalaishenkinen sisustus rukkeineen ja puukärryineen miellyttää silmää heti ensi hetkestä alkaen, vaikka se ehkä tasapainoileekin kliseisyyden rajamailla. Ravintola vastaa joka tapauksessa toiveitamme hyvin, sillä perinteitähän tulimme tänne hakemaan. Ilmapiiri on viihtyisä ja ruoka maistuvaa. Valitsen lopulta itselleni pihvin sienikastikkeella, eikä siinä ole moittimista. Pippuripihvissä sen sijaan taitaa olla tällä kerralla hieman liikaakin pippuria.

Päädyimme Mlejniceen Tasty Travelissimosta löytyneen vinkin ansiosta. Prahassa on tätä nykyä kaksi Mlejniceä, joista osuimme tällä kertaa Žatecká-kadulla toimivaan ravintolaan. Asiakaskunta vaikuttaa olevan turistipainotteista, mutta tämä ei liene Prahan keskusta-alueella yllätys. Ravintolakaksikko sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä toisistaan, toinen Astronomisen kellon lähistöllä vanhassakaupungissa ja toinen Josefovin synagogien liepeillä.

Beef steak with roasted mushrooms: 462 cz (19,75 €)

Mlejnice I: Kožná 14, Mlejnice II: Žatecká 17
www.restaurace-mlejnice.cz


U TŘI ZLATÝCH HVĚZD

Saavumme Prahaan illansuussa ja etsimme kunnon ateriaa majapaikkamme lähistöltä Malá Stranasta. Päädymme sattumalta U Tři Zlatých Hvězdiin, joka näyttää päällisin puolin tarkoitukseemme sopivalta. Hieman hämärä ravintolasali on tunnelmallinen ja palvelu lämminhenkistä. Ravintola sijaitsee yhdessä Prahan harvoista empiretyylisistä taloista ja rapistuneet seinämaalaukset henkivät pitkää historiaa.

Kokeilen Kolmen kultaisen tähden ravintolan listalta St. Nicolas -nimistä annosta, joka paljastuu perunapannukakkuineen, lihasuikaleineen ja kasviksineen mainioksi valinnaksi. Ruoka on reilua ja taatusti täyttävää, mutta samalla maukasta ja mielenkiintoisella tavalla toteutettua. Lapset hotkivat jakamansa kanaschnitzelin viimeistä murua myöten.

”St. Nicolas” mixed grill with potato pancakes: 324 cz (13,90 €)

Malostranské náměstí 8/263
www.trizlatehvezdy.czGRAND CAFE ORIENT

Grand Cafe Orient on nähtävyys jo tyylipuhtaan kubistisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Alun perin vuosina 1912–20 toimineen kahvilan sisutuksessa huomio kiinnittyy jo saavuttaessa erikoiseen portaikkoon sekä salissa erityisesti suuriin kattolamppuihin. Historiallinen kahvila heräsi uudelleen henkiin vuonna 2005 tehdyn remontin jälkeen, mutta sadan vuoden takainen aristokraattinen tunnelma on edelleen tallella.

Huolitellusti pukeutunut henkilökunta on hieman koppavaa ja Prahasta taitaa löytyä hinta-laatusuhteeltaan parempiakin paikkoja. Grand Cafe Orientia on silti helppo suositella erityisesti omaperäisen arkkitehtuurin ansiosta. Tarjolla on kahvin ja kauniiden leivosten lisäksi esimerkiksi kevyttä ruokaa sekä pannukakkuja. Samassa Mustan Madonnan talona tunnetussa rakennuksessa toimii myös Tšekkiläisen kubismin museo.

Apple strudel & Irish coffee: 150 cz (6,40 €)

Ovocný trh 19
www.grandcafeorient.czTRDELNÍKIT ELI RULLAPULLAT

Prahassa ei voi käydä maistamatta trdelníkejä, joita kaupitellaan suurin piirtein jokaisessa keskustan kadunkulmassa. Paikallisherkusta on käytetty suomeksi muun muassa nimiä kanelikierrepulla ja savupiippukakku, mutta omaan suuhuni se sopii parhaiten rullapullana. Trdelníkit valmistetaan sokerilla ja kanelilla päällystetystä pullataikinasta. Ne kypsennetään avotulen päällä pyörivien tankojen ympärille kiedottuina. Perinteinen trdelník on ontto, mutta viime aikoina myös kermavaahdolla, jäätelöllä ja muilla herkuilla täytetyt versiot ovat saavuttaneet suuren suosion.JUOMARAHA


Juomarahan jättäminen askarruttaa aina uuteen maahan saavuttaessa. Prahassa on useimpien tietolähteiden mukaan tapana jättää tippiä 10–15 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Toimintatapa laskua tuotaessa vaihtelee. Juomaraha voidaan lisätä laskuun, mutta laskun alaosassa saattaa myös lukea englanniksi, ettei juomaraha sisälly loppusummaan. Omituisin oli U Tři Zlatých Hvězdiin ratkaisu, jossa sain laskun ilman juomarahaa sekä erillisen paperilapun, johon juomarahan suuruus oli laskettu mukaan. Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että toive juomarahasta osataan kyllä tehdä turistille selväksi tavalla tai toisella. Esimerkiksi kortilla maksettaessa kysytään, haluaako asiakas lisätä juomarahaa veloitettavaan summaan. Käteisellä maksettaessa asiakkaan on kohteliasta ilmoittaa mihin kokonaissummaan lasku pyöristetään. Prahassa ei ole tapana jättää juomarahaa pöydälle, vaan se annetaan aina suoraan tarjoilijalle.OLUT

Tšekki tunnetaan maana, jossa olutta nautitaan ahkerammin kuin missään muualla maailmassa. Pubireissut jäivät perhematkalla väliin, mutta maistoin paikallisia mallasjuomia ruokailujen yhteydessä. Käymiemme ravintoloiden hanaoluttarjonta ei ollut kovin laaja, sillä tarjolla oli useimmiten lähinnä vaaleita Pilsner Urquellia ja Gambrinusia sekä tummaa Kozel Černýä. Turistin on hyvä tietää, että tummaa olutta pidetään Tšekissä naisten juomana ja jopa paikallisten kaunottarien kurvikkuuden salaisuutena. Ellei olut maistu, löytyy monista ravintoloista myös Kingswood-siideriä.

Olutmatkalaisten suosikkikohteita Prahassa ovat muun muassa U Fleků, U Zlatého Tygra sekä pienoisjunistaan tunnettu Výtopna.


Ravintolavinkkejä Prahaan löytyy monesta muustakin blogista, kuten esimerkiksi:

Pöndekengissä: Herkuttelua Prahassa – 5 ravintolavinkkiä kaupunkiin
Riia was here: Prahan parhaat ruokapaikat (ja pari baariakin kaupan päälle)
Huge Passion for Life: Muutama ravintolavinkki Prahaan
Ne Tammelat: Ilkan olutvinkit Prahaan matkaaville

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja