Seuraa somessa

Tšekki

Monien tunnelmien Kaarlensilta

Julkaistu

-

Kuvauksellinen Kaarlensilta kuuluu lähes kaikkien Prahassa vierailevien matkaohjelmaan. Sillan ruuhkaisuus jakaa mielipiteitä, mutta varsinkin hiljaisina varhaisaamun hetkinä se on kiistattoman kaunis.

Prahan kevätaamu on kuulas ja viileä. Pitkäperjantaina olisi nukuttanut kauemminkin, mutta Kaarlensillan kutsu on vastustamaton. Ennusteen mukaan tämän pitäisi olla neljästä Prahan-aamustamme kirkkain, ja haluan ehdottomasti nähdä auringonnousun tällä kaupungin kenties kauneimmalla paikalla. Aikaista heräämistä ei ole joutunut koskaan matkoilla katumaan ja tälläkin kerralla vaiva palkitaan ruhtinaallisesti.

Ehdin sillalle hieman ennen auringonnousua puoli seitsemältä. Liikkeellä on muutamia muitakin aamuvirkkuja, mutta ruuhkasta ei silti ole pelkoa. Tunnelma on suorastaan nautinnollisen seesteinen, eikä kenelläkään tunnu olevan kiire minnekään. Tilanteeseen sopivasti kaksi joutsenta lentää vakain siiveniskuin sillan ylitse kohti pohjoista.

Auringon ensi säteet pilkistävät esiin vanhankaupungin kattojen takaa. Taivas värjäytyy oranssin ja vaaleanpunaisen sävyillä. Innokkaimmat valokuvaajat ovat asetelleet jalustansa paikoilleen jo aikoja sitten, mutta jotkut aamun kulkijat malttavat istahtaa kylmälle sillan reunukselle vain haaveilemaan.

Praha on silmiinpistävän siisti kaupunki, jonka keskusta-alueen kaduilla ei juurikaan näy roskia. Siivouspartio iskee Kaarlensillallekin aamuvarhaisella ja kerää tupakantumpit talteen. Muuhun vuorokaudenaikaan siivoaminen tuskin onnistuisikaan.

Katse kannattaa välillä kääntää myös Malá Stranan suuntaan. Prahan linna ja kaiken yläpuolelle kohoava Vituksen katedraali näyttävät upeilta aamuauringossa. Kävelen puolen kilometrin mittaisen sillan hiljalleen edestakaisin. Tuntuu kuin olisin saapunut paikalle vasta äskettäin, mutta kello kertoo, että olen viihtynyt ulkona jo reilun tunnin.

Aurinko kiipeää entistä korkeammalle ja sillalle ilmestyy vähitellen enemmän ihmisiä. Kaupunki on herännyt uuteen päivään ja on aika jatkaa matkaa.


Aamun kylmyys tuntuu jo luissa ja ytimissä, mutta toisaalta mieli on tällaisen kokemuksen jälkeen kevyt ja lämmin. Auringonnousu oli yksi elämäni ikimuistoisimmista.

Kaarlensillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1357 keisari Kaarle IV:n käskystä. Työ tehtiin huolella ja esimerkiksi muurauslaastin vahvikkeena kerrotaan käytetyn kananmunia.


Jykevä silta on selvinnyt ehjänä niin sodista kuin monista tulvistakin. Aiemmin Kivisiltana ja Prahan siltana tunnettu rakennelma nimettiin Kaarlensillaksi vasta vuonna 1870.

Mahtipontista siltaa koristavat vanhojen katulamppujen lisäksi katolisia pyhimyksiä esittävät patsaat. Kuuluisin niistä esittää Tšekin kansallispyhimystä Jan Nepomukia. Muistomerkin jalustassa on kaksi pronssilaattaa, jotka loistavat kiiltävinä turistien kosketusten ansiosta.

Tarinan mukaan Nepomuk ei suostunut paljastamaan kuningattaren rippisalaisuuksia kuninkaalle, minkä seurauksena kuningas Venceslaus IV, Kaarle IV:n poika, surmasi huono-onnisen kirkonmiehen. Vasemmanpuoleisessa laatassa näkyy ripittäytyvä kuningatar. Ihmiset koskettavat laatan koiraa joko toivoen salaisuuksiensa säilymistä tai yksinkertaisesti siksi, että koira on söpö. Oikeanpuoleinen laatta esittää Nepomukin ruumiin heittämistä sillalta. Tämän laatan koskettaminen varmistaa paluun Prahaan.

Sillalla voi nähdä myös lemmenlukkoja. Niitä on kiinnitetty erityisesti paikkaan, jossa kuoliaaksi kidutettu Nepomuk heitettiin jokeen. Lukoista on suuren suosionsa vuoksi tullut vitsaus monessa kaupungissa ja myös Prahassa niitä poistetaan säännöllisin väliajoin.

Kun palaamme sillalle koko perheen voimin yhdentoista maissa aamupäivällä, on meno muuttunut hiljaisista aamun hetkistä täysin. Kansaa vaeltaa molempiin suuntiin ja eteneminen on hetkittäin tuskallisen hankalaa. Joukkoon saattaa mahtua pitkäkyntisiäkin, joten katson parhaaksi pitää lompakosta kiinni. Pysähdymme seuraamaan taitavien muotokuvamaalareiden työskentelyä sekä kuuntelemaan muutamien levyjään kauppaavien bändien musiikkia.

Auringonpaiste tuo hymyn huulille ja ilmapiiri on tungoksesta huolimatta hyväntuulinen. Ymmärrän kuitenkin niitä, joille ruuhka on liikaa. Paikalliset välttävät Kaarlensillalle astumista viimeiseen saakka, ja muita Vltavan ylittäviä siltoja löytyykin onneksi muutaman sadan metrin välein. Entisaikaan oli toisin, sillä Kaarlensilta oli yli neljänsadan vuoden ajan kaupungin ainokainen. Kulkijoita on siis varmasti riittänyt jo ennen nykypäivän turistimassoja.

Kaarlensillan tunnelma on taas erilainen, kun sinne palaa illan pimennyttyä. Taiteilijat ovat poissa ja tunnelma on päivän vilskettä rauhallisempi, vaikka kulkijoita edelleen riittääkin. Katulamput saavat mukulakivet kiiltämään, mutta eivät poista ympäröivää hämäryyttä. Valoisina kesäiltoina lienee toisin. Mieleeni palaa lapsuuden kesäkuinen ilta, jolloin tšekkoslovakialainen nuoriso kerääntyi samalle sillalle kitaran soidessa.

Saavumme viimeisenä Prahan-iltanamme Kaarlensillalle ennen auringonlaskua. Ihmismäärä on jälleen hellittänyt sään viiletessä ja maalarit keräävät jo telineitään kasaan. Kulkijoita on silti edelleen melko runsaasti.


Siirrymme sivummalle ja katselemme ohikulkijoita sillan kaiteeseen nojaillen. Monet toistavat samat rituaalit toisiaan väistellen. Iloiset selfiet seuraavat toisiaan, suudelmia vaihdetaan ja Nepomukin patsaan laattaa kosketetaan.

Monet pitävät Kaarlensiltaa toivottomana turistirysänä ja kulkijoita riittääkin käsittämättömän paljon. Itseeni Kaarlensillan aamurusko teki kuitenkin lähtemättömän vaikutuksen, minkä jälkeen nautin sillan ylittämisestä myös vilkkaampaan aikaan ihmisiä tarkkaillen.

Kun palaan Prahaan, herään taas varmasti ihailemaan Kaarlensillan hiljaista aamunkoittoa. Uskon nimittäin palaavani, vaikken pronssilaattaan koskenutkaan.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

Kommentit

  1. Sini

    15.4.2018 at 12:13

    Mä oon tosi mukavuudenhaluinen ja lomalla nukun mieluummin kuin nousen aikaisin auringonnousun takia. Prahan visiitillä meidän hotla oli tuon sillan lähellä ja nautittiin kyllä tunnelmasta ilta- aikaan, kun silta oli tyhjentynyt ihmisistä ja kaupustelijoista.

    • Mika / Lähtöportti

      15.4.2018 at 23:14

      Iltakin on hyvä aika käydä sillalla ja silloinkin on varmasti mukava tunnelma. Ainakin viileinä kevätiltoina kulkijoiden määrä harveni suhteellisen aikaisin. Olen kuitenkin sillä lailla itse aamuihminen, etten vaihtaisi tuota auringonnousun kokemusta mistään hinnasta. Muut kolme aamua tuli kyllä nukuttua paljon pidempään 🙂

  2. Virpi/Hätälasku matkablogi

    16.4.2018 at 8:13

    Vau miten hienoja kuvia! Praha on ollut ajatuksissa kauan, sinne kun lennotkaan ei ihan maltaita maksa, ja nyt tämän luettuani iski taas tunne, minä haluan Prahaan! Ja sitten kun menen, aamuvirkkuna ihmisenä uskon löytäväni itseni Kaarlensillalta. Kiitos siis vinkistä! 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      17.4.2018 at 12:44

      Kiitos Virpi! Praha on kaunis ja helppo matkakohde lyhyen lentomatkan päässä, joten sitä on helppo suositella. Aamuvirkkuudesta on kaupunkikohteissa hyötyä. Kaarlensilta on auringonnousun aikaan ihan ehdoton paikka, mutta myös muilla suosituilla alueilla kannattaa kierrellä aamuvarhaisella 🙂

  3. Travelloverin Annika

    18.4.2018 at 22:33

    Minä aina harkitsen heräämistä auringon kanssa samoihin aikoihin, mutta todella harvoin sen teen. Kuten sinäkin sanoit, eipä se koskaan kaduttanut ole. Aamulla ennen ihmispaljoutta kaupungit näyttäytyvät ihan erilaisina. Minulla on edelleen heräävä Venetsia kertomatta, vaikka aikaa on kulunut pari vuotta. Haluan kai pitää sen itselläni ikuisesti. Praha-postaukseen klikkasin, koska reilun viikon päästä olen siellä ystäväni luona. Hän ei asu ihan keskustassa, joten tuskin näen Kaarlensiltaa ennen auringonnousua, mutta luultavasti ryysin siellä ihmispaljoudessa. 🙂 Brooklynin sillasta lukkoja muuten poistetaan kahdesti viikossa. Jututettiin kerran paria pihtimiestä.

    • Mika / Lähtöportti

      23.4.2018 at 13:08

      Tuo on ikuinen kamppailu – herääminen palkitsee, mutta nukkuminenkin on niin mukavaa 🙂 Voisin kuvitella että varhainen aamu toimii varsinkin Venetsiassa loistavasti! Täytyypä kokeilla samaa itsekin, kun toivottavasti lähivuosina pääsen sinne palaamaan – mielikuviin tulevat tyynet kanavat, merelliset tuoksut ja Venetsian keskustalle niin epätyypillinen hiljaisuus.

      Hyvää matkaa Prahaan! Paikallisen ystävän seurassa on varmasti luvassa mukava reissu 🙂

  4. Janika / Matkamuistoja

    19.4.2018 at 16:18

    Tosi kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Prahan reissulla (ja myös Nycin reissulla..) oli tarkoitus herätä aikaisin aamulla kuvaamaan sillalle auringonnousua, mutta molemmilla kerroilla on uni voittanut :D. Ehkä vielä joskus!

    • Mika / Lähtöportti

      23.4.2018 at 13:15

      Kiitos Janika! Kaarlensillalla on kyllä tunnelmaa, varsinkin aamulla ja illalla. Vaikkei se aina helppoa olekaan, niin suosittelen kokeilemaan joskus aikaista herätystä. Varsinkin jos sää on kirkas, niin lupaan ettei auringonnousun näkemistä joudu katumaan 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tšekki

Nähtävyyskierroksella Prahassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Praha on monin tavoin mukava matkakohde. Siellä on runsaasti koettavaa, muttei kuitenkaan aivan mahdotonta määrää pakollisia nähtävyyksiä. Kokosin yhteen kauniin keskieurooppalaisen kaupungin tunnetuimmat maamerkit.

Itselleni jäi Prahan nähtävyyksistä päällimmäisenä mieleen aamunkoitto Kaarlensillalla, josta olen kirjoittanut jo oman juttunsakin. Lapset taas muistelevat mieluiten Railway Kingdom -pienoisrautatietä. Myös matkan parhaista hetkistä kertoneessa postauksessa mainittu Lennon Wall kannattaa ottaa mukaan matkaohjelmaan. Alta löytyy kooste Prahan muista suosituimmista nähtävyyksistä.



PRAHAN LINNA

Malá Stranan alueen takaa kaupungin yläpuolelle kohoava Prahan linna näkyy kauas. Yhden suuren kivirakennelman sijasta kyseessä on oikeastaan oma pieni kaupunginosansa ja sen alueelle pääsee kävelemään ilmaiseksikin. Sisäänpääsy historiallisiin rakennuksiin on kuitenkin maksullista. Lippuja myydään useammassa paikassa linnan alueella, joten ensimmäisen – ja luultavasti pisimmän – jonon jatkoksi jääminen ei ole välttämätöntä.

Linnan aluetta hallitsee kaiken muun yläpuolelle kohoava Pyhän Vituksen katedraali. Tuntuu huvittavalta, että tunnettu sanonta pietarilaisen Iisakinkirkon ikuisesta rakentamisesta viittaa vain neljänkymmenen vuoden urakkaan. Vituksen uusgoottilaista katedraalia pystytettiin nimittäin peräti kuusisataa vuotta, mutta lopputulos on kieltämättä vaivan arvoinen. Jos sisätiloista haluaa saada vain yleissilmäyksen, se onnistuu ilmaiseksi kirkon takaosassa. Pääsylipun kanssa pääsee tutustumaan rakennuksen moniin yksityiskohtiin ja alttareihin tarkemmin.

Yksi linna-alueen mielenkiintoisimmista kohteista on Kultakuja, jonka varrella kultasepät aikoinaan työskentelivät. Myös kirjailija Franz Kafka asui kujan varrella parin vuoden ajan. Pienet värikkäät talot ovat kuvauksellisia ja jotkut niistä on sisustettu museokäyttöön. Kultakuja kuuluu niihin linnan osiin, joihin tarvitaan pääsylippu. Prahan linna oli pääsiäisenä juuri niin suosittu kuin etukäteen pelkäsinkin. Kyseenalaistin hetkittäin suurten matkailijajoukkojen keskellä tungeksimisen tarpeellisuuden, mutta toisaalta linnan väliin jättäminen olisi varmasti jäänyt harmittamaan. Linnan ympäristössä on kauniita puutarhoja, mutta jätimme niihin tutustumisen sadesäällä väliin.



JUUTALAINEN PRAHA

Juutalaiset asettuivat Vltava-joen lähistölle jo yli tuhat vuotta sitten ja heillä on oma merkittävä osansa Prahan historiassa. Josefovin kaupunginosasta löytyy useita synagogia, jotka kuuluvat Prahan juutalaiseen museoon. Sisäänpääsyyn on tarjolla muutama erilainen lippuvaihtoehto sen mukaan, kuinka moneen nähtävyyteen aikoo tutustua. Liput ovat voimassa viikon, joten kaikkia synagogia ei välttämättä tarvitse kiertää kerralla. Itselleni jäivät parhaiten mieleen Pinkasin synagogan seinille kirjoitetut holokaustissa kuolleiden nimet, jotka muistuttavat konkreettisella tavalla uhrien surullisesta määrästä.

Omasta mielestäni synagogiakin kiinnostavampi nähtävyys on vanha juutalainen hautausmaa, jossa muistan käyneeni jo lapsuuden Prahan-matkallani. Prahan juutalaisia sai haudata vain pienelle tarkoitusta varten osoitetulle alueelle, minkä seurauksena hautakivet nojaavat toisiinsa tiiviinä rykelmänä. Sammal on peittänyt hepreankielisiä kaiverruksia ja aika tuntuu täysin pysähtyneeltä. Maa näyttää imaisseen kallellaan olevia kiviä osittain sisäänsä lakastuneiden lehtien sekaan. Tällaisessa paikassa pysähtyy väkisinkin miettimään, millaisia ihmiskohtaloita juutalaisen Prahan historiaan kuuluu.



VANHANKAUPUNGIN AUKIO JA ASTRONOMINEN KELLO

Prahan keskipisteenä voi hyvällä syyllä pitää Vanhankaupungin aukiota, jossa riittää vilskettä päivästä toiseen. Oman matkamme aikana saimme nauttia pääsiäismarkkinoiden tunnelmasta. Aukion laidalla kohoavan Raatihuoneen seinällä oleva Astronominen kello kuuluu Prahan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tasatunnein esitettävä kellopelinäytös kerää aina suuren katsojajoukon. Matkamme aikana kello oli remontissa, mutta se pyritään samaan jälleen toimintaan kesän 2018 aikana.



TANSSIVA TALO

Prahan merkittävin modernin arkkitehtuurin taidonnäyte on Tančící dům eli Tanssiva talo. Rakennus on paikallisen Vlado Milunićin sekä maailmankuun Frank Gehryn yhteistyön tulos. Gehry muistetaan muun muassa Bilbaon Guggenheim-museon arkkitehtina. Vltava-joen rannalla sijaitseva rakennus kuvaa tanssivaa paria, jonka esikuvina olivat amerikkalaiset Fred Astaire ja Ginger Rogers. Tanssivan talon sisältä löytyy muun muassa ravintola, baari, taidegalleria sekä hotelli.


NÄKÖALAPAIKAT

Prahaa voi ihailla monilta näköalapaikoilta, joista useimmat jäivät meiltä ajanpuutteen ja epävakaan sään vuoksi käymättä. Ehdimme sentään saada hyvän yleiskuvan sateisesta kaupungista Prahan linnalta nähtynä. Žižkovin televisiotornia pidetään yhtenä maailman rumimmista rakennuksista, mutta maisema sadan metrin korkeudesta on varmasti kirkkaalla säällä ihailemisen arvoinen. Toinen suosittu maisemapaikka on hieman Eiffelin tornia muistuttava näkötorni Petřínin kukkulalla. Olen myös nähnyt hienoja kuvia Vltava-joen silloista Hanavský pavilon -ravintolan edustalta otettuina.

Kuten olen aiemmissakin postauksissa muistuttanut, Praha on upea kaupunki, jossa ei kannata aina kulkea suurimpien ihmisjoukkojen perässä. Kaupunki jatkuu kauniina ja mielenkiintoisena kauas vanhankaupungin ulkopuolellekin. Toki useimmat yllä mainitut nähtävyydet kannattaa mahduttaa matkaohjelmaan, mutta lopulta ne kaikista mieleenpainuvimmat muistot voivat syntyä jossain syrjemmällä, kenties yllättävissäkin paikoissa. Lähde siis Prahaan avoimin mielin ja anna kaupungin yllättää!

Jatka lukemista

Tšekki

Ravintolavinkkejä Prahaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Prahassa on tunnetusti paljon hyviä ja edullisia ravintoloita, joista muutamia pääsimme omankin matkamme aikana kokeilemaan. Emme etsineet perhematkallamme Michelin-tähtiä, vaan maukasta ja perinteistä paikallista ruokaa.

Halusimme käydä nimenomaan tyypillisissä tšekkiravintoloissa, joten emme hakeneet sen enempää mitään etnistä kuin trendikästäkään. Arvostamme kohtuullista hintaa, viihtyisää ympäristöä ja lämminhenkistä palvelua. Omat syömiseni olivat tällä kerralla varsin lihapainotteisia, mutta kaikkien mainittujen ravintoloiden listoilta löytyy myös kala- tai kasvisvaihtoehtoja. Kokonaisuutena voin todeta, että Prahassa on helppoa syödä itselleen parempi mieli.



U MAGISTRA KELLY

Hiljaisen sivukadun varrella sijaitsevassa U Magistra Kellyssä on miellyttävä kulmakuppilan tunnelma. Sana mukavasta ja edullisesta Malá Stranan ravintolasta on kiirinyt sen verran hyvin, että joudumme hetken jännittämään mahdummeko ylipäätään sisään. Saamme lopulta viimeisen vapaan pöydän, kunhan lupaamme poistua ennen seuraavan varauksen alkamista. Puheensorina pienessä salissa soljuu enimmäkseen espanjaksi, eikä paikalla näy vierailumme aikana juurikaan paikallisia.

Gulassi on erinomaista, joskaan annos ei täytä vatsaa kokonaan. Emme kuitenkaan rajallisen aikamme vuoksi tilaa tällä kerralla useampia ruokalajeja. U Magistra Kellyssä ei käytetä puolivalmisteita, joten uskon listan olevan täynnä pelkästään hyviä vaihtoehtoja. Vaikka tarjoilijalla pitääkin kiirettä, hän malttaa silti huomioida kaikki asiakkaat ystävällisesti. Voisin palata tähän ravintolaan nauttimaan vuodenajasta riippuen joko kesäisestä terassista tai tuvan kodikkaasta lämmöstä.

Angus beef goulash cooked with dark beer: 139 cz (5,95 €) 

Šporkova 521/5
www.umagistrakelly.cz

U Magistra Kelly on esitelty myös Tasty Travelissimo -blogissa.



MYSLÍKOVA

Myslíkova kuuluu niihin paikkoihin, jotka vain sattuivat osumaan kohdalle nälän yllättäessä. Tarkistan yleensä ravintoloiden saamat arvostelut Tripadvisorista pahimpien pettymysten välttämiseksi, vaikken listauksiin sokeasti luotakaan. Myslíkovan pisteet ovat sen verran korkealla, että sisälle voi astua luottavaisin mielin.

Pelkistetty puusisustus ei tarjoa romanttisia yksityiskohtia ja sali kumisee saapuessamme tyhjyyttään. Illemmalla tunnelma on varmasti huomattavasti elävämpi. Yksinäinen tarjoilija hoitaa työnsä moitteetta ja ehtii käydä välillä tupakalla oven ulkopuolella. Ravintolavalinta on meille erinomainen. Lihapainotteinen ruokalista edustaa tšekkiläisiä perinteitä, eikä maussa ole vikaa. Yhden lounaan perusteella aito ja edullinen prahalaisravintola.

Traditional beef fillet with cream sauce and dumplings: 179 cz (7,65 €)

Myslíkova 1343/24
www.restauracemyslikova.cz



MLEJNICE

Mlejnicen maalaishenkinen sisustus rukkeineen ja puukärryineen miellyttää silmää heti ensi hetkestä alkaen, vaikka se ehkä tasapainoileekin kliseisyyden rajamailla. Ravintola vastaa joka tapauksessa toiveitamme hyvin, sillä perinteitähän tulimme tänne hakemaan. Ilmapiiri on viihtyisä ja ruoka maistuvaa. Valitsen lopulta itselleni pihvin sienikastikkeella, eikä siinä ole moittimista. Pippuripihvissä sen sijaan taitaa olla tällä kerralla hieman liikaakin pippuria.

Päädyimme Mlejniceen Tasty Travelissimosta löytyneen vinkin ansiosta. Prahassa on tätä nykyä kaksi Mlejniceä, joista osuimme tällä kertaa Žatecká-kadulla toimivaan ravintolaan. Asiakaskunta vaikuttaa olevan turistipainotteista, mutta tämä ei liene Prahan keskusta-alueella yllätys. Ravintolakaksikko sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä toisistaan, toinen Astronomisen kellon lähistöllä vanhassakaupungissa ja toinen Josefovin synagogien liepeillä.

Beef steak with roasted mushrooms: 462 cz (19,75 €)

Mlejnice I: Kožná 14, Mlejnice II: Žatecká 17
www.restaurace-mlejnice.cz


U TŘI ZLATÝCH HVĚZD

Saavumme Prahaan illansuussa ja etsimme kunnon ateriaa majapaikkamme lähistöltä Malá Stranasta. Päädymme sattumalta U Tři Zlatých Hvězdiin, joka näyttää päällisin puolin tarkoitukseemme sopivalta. Hieman hämärä ravintolasali on tunnelmallinen ja palvelu lämminhenkistä. Ravintola sijaitsee yhdessä Prahan harvoista empiretyylisistä taloista ja rapistuneet seinämaalaukset henkivät pitkää historiaa.

Kokeilen Kolmen kultaisen tähden ravintolan listalta St. Nicolas -nimistä annosta, joka paljastuu perunapannukakkuineen, lihasuikaleineen ja kasviksineen mainioksi valinnaksi. Ruoka on reilua ja taatusti täyttävää, mutta samalla maukasta ja mielenkiintoisella tavalla toteutettua. Lapset hotkivat jakamansa kanaschnitzelin viimeistä murua myöten.

”St. Nicolas” mixed grill with potato pancakes: 324 cz (13,90 €)

Malostranské náměstí 8/263
www.trizlatehvezdy.cz



GRAND CAFE ORIENT

Grand Cafe Orient on nähtävyys jo tyylipuhtaan kubistisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Alun perin vuosina 1912–20 toimineen kahvilan sisutuksessa huomio kiinnittyy jo saavuttaessa erikoiseen portaikkoon sekä salissa erityisesti suuriin kattolamppuihin. Historiallinen kahvila heräsi uudelleen henkiin vuonna 2005 tehdyn remontin jälkeen, mutta sadan vuoden takainen aristokraattinen tunnelma on edelleen tallella.

Huolitellusti pukeutunut henkilökunta on hieman koppavaa ja Prahasta taitaa löytyä hinta-laatusuhteeltaan parempiakin paikkoja. Grand Cafe Orientia on silti helppo suositella erityisesti omaperäisen arkkitehtuurin ansiosta. Tarjolla on kahvin ja kauniiden leivosten lisäksi esimerkiksi kevyttä ruokaa sekä pannukakkuja. Samassa Mustan Madonnan talona tunnetussa rakennuksessa toimii myös Tšekkiläisen kubismin museo.

Apple strudel & Irish coffee: 150 cz (6,40 €)

Ovocný trh 19
www.grandcafeorient.cz



TRDELNÍKIT ELI RULLAPULLAT

Prahassa ei voi käydä maistamatta trdelníkejä, joita kaupitellaan suurin piirtein jokaisessa keskustan kadunkulmassa. Paikallisherkusta on käytetty suomeksi muun muassa nimiä kanelikierrepulla ja savupiippukakku, mutta omaan suuhuni se sopii parhaiten rullapullana. Trdelníkit valmistetaan sokerilla ja kanelilla päällystetystä pullataikinasta. Ne kypsennetään avotulen päällä pyörivien tankojen ympärille kiedottuina. Perinteinen trdelník on ontto, mutta viime aikoina myös kermavaahdolla, jäätelöllä ja muilla herkuilla täytetyt versiot ovat saavuttaneet suuren suosion.



JUOMARAHA


Juomarahan jättäminen askarruttaa aina uuteen maahan saavuttaessa. Prahassa on useimpien tietolähteiden mukaan tapana jättää tippiä 10–15 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Toimintatapa laskua tuotaessa vaihtelee. Juomaraha voidaan lisätä laskuun, mutta laskun alaosassa saattaa myös lukea englanniksi, ettei juomaraha sisälly loppusummaan. Omituisin oli U Tři Zlatých Hvězdiin ratkaisu, jossa sain laskun ilman juomarahaa sekä erillisen paperilapun, johon juomarahan suuruus oli laskettu mukaan. Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että toive juomarahasta osataan kyllä tehdä turistille selväksi tavalla tai toisella. Esimerkiksi kortilla maksettaessa kysytään, haluaako asiakas lisätä juomarahaa veloitettavaan summaan. Käteisellä maksettaessa asiakkaan on kohteliasta ilmoittaa mihin kokonaissummaan lasku pyöristetään. Prahassa ei ole tapana jättää juomarahaa pöydälle, vaan se annetaan aina suoraan tarjoilijalle.



OLUT

Tšekki tunnetaan maana, jossa olutta nautitaan ahkerammin kuin missään muualla maailmassa. Pubireissut jäivät perhematkalla väliin, mutta maistoin paikallisia mallasjuomia ruokailujen yhteydessä. Käymiemme ravintoloiden hanaoluttarjonta ei ollut kovin laaja, sillä tarjolla oli useimmiten lähinnä vaaleita Pilsner Urquellia ja Gambrinusia sekä tummaa Kozel Černýä. Turistin on hyvä tietää, että tummaa olutta pidetään Tšekissä naisten juomana ja jopa paikallisten kaunottarien kurvikkuuden salaisuutena. Ellei olut maistu, löytyy monista ravintoloista myös Kingswood-siideriä.

Olutmatkalaisten suosikkikohteita Prahassa ovat muun muassa U Fleků, U Zlatého Tygra sekä pienoisjunistaan tunnettu Výtopna.


Ravintolavinkkejä Prahaan löytyy monesta muustakin blogista, kuten esimerkiksi:

Pöndekengissä: Herkuttelua Prahassa – 5 ravintolavinkkiä kaupunkiin
Riia was here: Prahan parhaat ruokapaikat (ja pari baariakin kaupan päälle)
Huge Passion for Life: Muutama ravintolavinkki Prahaan
Ne Tammelat: Ilkan olutvinkit Prahaan matkaaville

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja