Seuraa somessa

Italia

Sisilian parhaat palat

Julkaistu

-

Vietin kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa aurinkoisessa Sisiliassa. Kokosin tähän juttuun matkan seitsemän parasta kohdetta, mutta lisää vinkkejä löytyy ilmaisesta Wowanders-matkapuhelinsovelluksesta.

Kaupallisessa yhteistyössä Wowanders (joka on sittemmin lopettanut toimintansa)

Matkaan mahtui rentojen uima-allashetkien lisäksi runsaasti upeita kokemuksia ja unohtumattomia paikkoja. Majoituimme matkan aikana kahdessa vuokrahuvilassa maaseudulla. Ensimmäinen sijaitsi miltei Etnan juurella Giarressa ja toinen huomattavasti etelämpänä Frigintinissä. Matkan jakaminen kahteen osaan osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä saimme näin suhteellisen laajan käsityksen saaresta. Asetumme mielellämme kolmen sukupolven voimin vähintään viikoksi yhteen majapaikkaan, mutta teemme ahkerasti päiväretkiä eri kohteisiin. Pidin erityisesti jälkimmäisen viikon aidosta maalaisympäristöstä, joka vastasi hyvin mielikuvieni Sisiliaa. Paljon jäi vielä näkemättäkin, sillä saaren länsi- ja pohjoisosiin emme nyt tutustuneet lainkaan.

Testasin Sisiliassa suomalaisen startup-yrityksen kehittämää uutta Wowanders-sovellusta. Ilmaiseen sovellukseen voi tallentaa matkan parhaat kohteet ja jakaa ne reissun jälkeen ystävien kesken. Wowandersin matkapäiväkirja perustuu puhelimella otettuihin valokuviin, jotka sovellus paikallistaa ja osaa näin yhdistää ne esimerkiksi oikeaan kahvilaan tai nähtävyyteen. Paikan voi korjata, jos ehdotus ei osunut oikeaan.

Wowanders toimii näppäränä vinkkilistana, jossa kohteet arvioidaan 1–5 tähdellä ja esitellään lyhyellä tekstillä sekä muutamalla kuvalla. Vinkkien tallentaminen on nopeaa ja käyttökynnys pysyy matalana. Suosittelen tallentamaan kuvat Wowandersiin saman tien ottamisen jälkeen, jolloin niitä ei tarvitse myöhemmin etsiä puhelimen arkistojen kätköistä. Maksimissaan 250 merkin mittaista esittelytekstiä voi tarvittaessa muokata myöhemminkin ja toki myös uusien kuvien lisääminen on mahdollista jälkikäteen. Yhden kohde-esittelyn tekemiseen ei parhaimmillaan kulu kuin noin minuutti. Wowandersin käyttöliittymää ja toimintoja kehitetään uusien versioiden myötä, joten uskon sovelluksen olevan tulevaisuudessa nykyistäkin parempi.

Wowanders osoittautui helppokäyttöiseksi, joten aion jatkaa matkapäiväkirjojen tekemistä myös tulevilla reissuillani sekä tutkia muiden käyttäjien tallentamia vinkkejä. Jos Wowanders vain saa tuulta alleen, se toimii varmasti tehokkaana apuvälineenä matkojen suunnittelussa. Automaattisesti jäsennellyistä kompakteista matkapäiväkirjoista saa hyvät täsmävinkit omille reissuille, varsinkin jos kohteesta löytyy tuttujen käyttäjien arvioita. Luotan mieluummin tuntemieni matkailijoiden mielipiteisiin kuin joidenkin matkailusivustojen anonyymeihin listauksiin.

Wowanders jaottelee kohteet neljään kategoriaan, jotka ovat majoitus, ruoka & juoma, nähtävyydet sekä muut paikat. Sisilian-matkalla keskityin näistä lähinnä nähtävyyksiin ja ravintoloihin. Haluan tässä yhteydessä esitellä mainituista kohteista vielä hieman tarkemmin ne kaikkein sykähdyttävimmät, joita erityisesti suosittelen Sisiliassa.



HUIKEITA LUONTOELÄMYKSIÄ ETNALLA

Euroopan suurin ja aktiivisin tulivuori on vaikuttava ilmestys. Etnan hahmo hallitsee Sisilian koillisosan maisemaa jo Catanian lentokentälle laskeuduttaessa ja sen mahtavuus konkretisoituu vuoristoteitä pitkin noustessa. Jätämme auton Rifugio Sapienzan turistikylään noin kahden kilometrin korkeuteen. Kylän ympäristössä voi patikoida ja tutustua kraatereihin, mutta päätämme jatkaa matkaa kalliilla köysiradalla ja jeeppikyydillä vielä korkeammalle. Noin kolmen kilometrin korkeudessa puhaltava myrskytuuli meinaa lennättää varsinkin lapset selälleen, mutta maisemat ovat kaikessa karuudessaan näkemisen arvoisia. Täällä ymmärtää luonnon suuruuden ja ihmisen pienuuden.

Lue lisää: Etnan tuulisilla rinteillä



SATUMAISET NÄKYMÄT TAORMINAN TEATRO GRECOLTA

Taorminan vanhakaupunki kauniine taloineen, ihmeköynnöksineen, vespoineen ja katusoittajineen on kuin suoraan romanttisesta italialaiselokuvasta. Vaikka kadut ovatkin turistien valtaamia, on Taorminassa edelleen jotain todella kiehtovaa. Oleellinen osa lumovoimaa ovat huikeat maisemat sekä merelle että Etnankin suuntaan. Paras paikka näkymien ihailuun on vanha kreikkalainen teatteri, jossa vielä yli kahdentuhannen vuoden jälkeenkin järjestetään konsertteja. Kymmenen euron pääsymaksu ei tunnu ollenkaan korkealta, kun turkoosin Välimeren kimallus ja vuoristomaisemat ovat parhaimmillaan. Konserttilippujen hinnat alkavat parista kympistä.

Lue lisää: Satumaisen kaunis Taormina



CATANIAN TORIT – KOKEMUS KAIKILLE AISTEILLE

Ostereita! Tonnikalaa! Hummereita! Catanian kalatori A’ Piscaria on varsinainen huutojen, tuoksujen ja makujen sekamelska. Vaikkei mitään ostaisikaan, on tämä autenttinen sisilialainen tapahtuma kokemisen arvoinen. Tarjolla on meren antimien lisäksi vihanneksia, hedelmiä ja muita elintarvikkeita. Toinen värikäs markkinatapahtuma Fera ’o Luni löytyy Piazza Carlo Albertolta. Kopiotuotteet tuovat mieleen takavuosien Mustamäen torin Välimerelle siirrettynä. Cataniassa on paljon muutakin nähtävää ja paikoitellen kaoottisetkin tunnelmat saavat kaupungin tuntumaan eräänlaiselta Napolin pikkusiskolta.

Lue lisää: Catania kolmessa tunnissa



DRAMAATTISIA MAISEMIA JA SUKLAATA MODICASSA

Vuoden 1693 suuri maanjäristys tuhosi useat Sisilian kaakkoisosan kaupungit, minkä jälkeen ne uudelleenrakennettiin ajan hengen mukaisesti barokkityyliin. Oma suosikkini Unescon maailmanperintölistalle kuuluvista Val di Noton barokkikaupungeista on dramaattisille rinteille kohoava Modica. Kuvauksellisten kujien ja näköalapaikkojen lisäksi täällä kannattaa nauttia suklaasta, joka tunnetaan ympäri Sisiliaa. Erityisesti saaren vanhin suklaatehdas Antica Dolceria Bonajuto on käymisen arvoinen, sillä sympaattisessa puodissa on tarjolla menneen ajan tunnelmaa sekä herkullisia maistiaisia.

Lue lisää: Suklaata ja rotkomaisemia Modicassa



KOMISARIO MONTALBANON KUVAUSPAIKAT

Yksi suosikkisarjoistani on Komisario Montalbano, jonka tapahtumapaikkana toimii oikeastaan koko Sisilian kaakkoisosa. Fiktiivisiä Vigatan ja Montelusan kaupunkeja ei kartalta löydy, mutta moni seudun paikoista näyttää televisiosta tutulta. Kävimme varta vasten katsomassa muutamia tärkeimmistä kuvauspaikoista. Komisarion kotitalo löytyy Punta Seccan rantakylästä ja Vigatan poliisilaitosta esittää Sciclin kaupungintalo. Kävimme myös lounaalla Montalbanon rakastamassa Trattoria San Calogerossa. Ragusa Iblasta löytyvän ravintolan nimi on tosimaailmassa A’ Rusticana, mutta se tarjosi joka tapauksessa koko matkan parhaan ateriakokemuksen.

Lue lisää: Komisario Montalbanon jalanjäljillä



KAUNIS JA VIIHTYISÄ SYRAKUSA

Retki Syrakusaan on yksi matkan parhaista päivistä. Dramaattisten rotkomaisemien ja loputtomien portaiden jälkeen tuntuu mukavalta päästä vaihteeksi suhteellisen tasaiseen kaupunkiin, jonka pittoreskeilla kujilla puhaltaa sopivasti viilentävä merituuli. Ortigian saarelle levittäytyvän kauniin vanhankaupungin laidoilla voi nauttia meritunnelmasta ja pääsee halutessaan uimaankin. Kierrokseemme kuuluu myös vierailu keskustan ulkopuolella sijaitsevalla arkeologisella alueella, joka luolineen ja raunioineen on yllättävän mielenkiintoinen.

Lue lisää: Meren, kujien ja raunioiden Syrakusa



SCALA DEI TURCHI – INSTAGRAM-HITTI

Näky on suorastaan lumoava, kun vitivalkoiset sileät kalliot kohoavat portaiden lailla merestä ylöspäin. Instagram-kuvaajien suosikkikohteeksi noussut Scala dei Turchi tarjoaa suorastaan surrealistisen ympäristön valokuviin, joissa meri kimmeltää turkoosina taustana. Paikan nimi Turkkilaiset portaat viittaa menneeseen aikaan, jolloin valloitusretkille tulleet muukalaiset nousivat täällä maihin. Nykyään valloittajan virkaa hoitavat turistit, joiden kallioille nousemista eivät estä edes sakolla uhkailevat kieltokyltit. Samalla retkellä voi vierailla vaikkapa Valle dei Templin arkeologisella alueella sekä Agrigenton historiallisessa keskustassa. Agrigentossa suosittelen Michelin-oppaassakin mainittua Expanificio-ravintolaa.

Lue lisää: Unelmien Agrigento


Nämä ja monta muuta vinkkiä löytyvät matkan aikana Wowanders-sovellukseen kokoamastani matkapäiväkirjasta. Sovellus on kokemuksieni mukaan helppokäyttöinen ja sen avulla luotu matkapäiväkirja toimii erinomaisena koosteena matkan parhaista paloista. Lataa Wowanders ilmaiseksi Applen App Storesta tai Google Play -kaupasta, jotta voit koostaa oman matkapäiväkirjan ja jakaa sen ystävien kesken sekä kerätä talteen muiden parhaat kokemukset.

Tämä kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Wowandersin kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
12 kommenttia

Kommentit

  1. Christa

    28.6.2018 at 21:59

    Sisilia on kyllä ihana! Minulla on vielä paljon näkemistä, mutta suunnittelilla olisi matka sinne lokakuussa. Toivottavasti saisimme sen toteutettua, sillä tämä postaus herätti kyllä taas Sisilia-kuumeen.

    • Mika / Lähtöportti

      29.6.2018 at 20:59

      Mukava kuulla, että Sisilia-kuume nousi! Saari on niin suuri ja monipuolinen, että nähtävää varmasti riittäisi vaikka kuinka monelle matkalle. Toivottavasti syysreissunne toteutuu 🙂

  2. piyya

    29.6.2018 at 15:36

    Voi Sisilia soikoon. Italiassa on niin monta kohdetta vielä nähtävänä, eikä tämä sinun postaus yhtään vienyt Sisilian luomoa alaspäin. Nostattaa vain Sisilian matkakuumetta 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      29.6.2018 at 21:08

      Italia on ollut lapsuudesta saakka suosikkimaani ja haluaisin nähdä sitä mahdollisimman monipuolisesti. Muut Italian kohteet oli syystä tai toisesta menneet edelle tätä ennen, mutta nyt kun Sisiliaan kerran pääsi, niin juuri sinne tekisi mieli uudemmankin kerran 🙂

  3. Vesa

    14.7.2018 at 9:03

    Terve Mika!
    Teit suunnilleen saman kierroksen kuin itsekin parisen vuotta sitten. Noiden lisäksi kävin myös Aci Realessa, Trapanissa, Marsalassa, Sciaccassa, Ragusassa, Notossa, Avolassa, Pachinossa jne..aivan upeita kaikki tyynni!
    Tämän vuoden toukokuussa tutustuimme Triesteen, Garda-järven kaupunkeihin sekä aivan uskomattoman upeaan Como-järven kaupunkeihin. Bellagio ja Sirmione olivat ihanimmat pikkukaupungit, joissa olen ikinä käynyt. Risteilyalukselta katsottuna koko Comon ranta oli rakennettu täyteen rahakkailta näyttäviä pytinkejä. Bongasimme myös Clooneyn huvilan, tottakai. Lokakuussa taas uusi reissu, tällä kertaa Roomaan Stadio Olimpicolle jalkapallomatsiin. Viikko on tarkoitus kierrellä autolla lähiseudulla, Tivolissa, Orvietossa jne. Tietysti käymme myös ”toisessa kotikaupungissamme” Gaeta:ssa.

    • Mika / Lähtöportti

      16.7.2018 at 10:26

      Kiitos kommentista Vesa! Samoja paikkoja on kierretty, sillä mekin kävimme myös Ragusassa, Notossa ja Acirealessa, vaikkei niitä tässä mainittukaan. Saaren länsiosa jäi kuitenkin kokonaan näkemättä. Saari on tosiaan hienoja paikkoja täynnä ja Sisiliasta on tulossa monta juttua lisää, kunhan vaan ehdin kirjoittaa!

      Pohjois-Italian järvet ovat upeita! Meidän oli muutama vuosi sitten tarkoitus vuokrata talo Como-järven rannalta, mutta päädyttiin lopulta pariksi viikoksi Lago Maggiorelle, joka sekin on todella kaunis järvi. Como-järven puolella esimerkiksi Bellagiossa tuli silti tuolla matkalla retkeiltyä, onhan se todella kaunis pikkukaupunki.

      Jalkapallomatsi kuulostaa aina hyvältä! Mukavaa seuraavan Italian-matkan odotusta 🙂

  4. Vesa

    14.7.2018 at 9:15

    Täällä et ole ikinä käynyt! Eipä siellä kyllä paria tuntia kauempaa saa kulumaan, mutta mielenkiintoinen paikka.
    https://edition.cnn.com/travel/article/campodimele-village-of-eternity/index.html

    Lähellä on myös sodan aikainen uskomaton natsien päämaja -luolasto:
    https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g187789-d274094-Reviews-Grotte_di_Pastena-Lazio.html
    sekä tietysti Cassinon kaupunki, kuuluisa sodanaikaisista hirvittävyyksistä.

    • Mika / Lähtöportti

      16.7.2018 at 10:32

      Kiitos vinkeistä, näistä en ollut kuullutkaan! Campodimele kuulostaa juuri sellaiselta paikalta mistä tykkään ja myös luolasto vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  5. Susanna

    16.7.2018 at 0:54

    Sisilia on hyvä kohde etenkin kesällä ja keväällä on aurinkoista. On tullut käytyä monta kertaa, viimeksi kävin risteilyn muodossa pari vuotta sitten. Aina löytyisi myös nähtävyyksiä niitä on erittäin paljon

    • Mika / Lähtöportti

      16.7.2018 at 10:37

      Sisilia on upea saari ja siellä varmasti riittää aina uutta nähtävää. Palaisin mielelläni itsekin uudemman kerran!

  6. jossu

    19.7.2018 at 17:33

    Sisiliassa on niin paljon nähtävää että siellä pitäisi viettää pari viikkoa. Tähän mennessä on vain tullut käytyä Cataniassa.

    • Mika / Lähtöportti

      22.7.2018 at 23:23

      Sisiliassa riittää kyllä nähtävää. Toivottavasti pääset sinne joskus paremmalla ajalla!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja