Seuraa somessa

Eurooppa

Keskikokoiset kaupungit – 10 suosikkia

Julkaistu

-

Kirjoitin huhtikuussa itselleni mieluisimmista suurkaupungeista ja nyt on jatko-osan vuoro. Tässä kymmenen mainiota kaupunkia, jotka olivat liian pieniä edelliseen juttuun, mutta selvästi liian isoja kyläsarjaan.

Listan kokoaminen ei ollut tälläkään kerralla helppoa. Yhtä oikeaa järjestystä ei ole olemassa ja kohdevalinta kannattaa tehdä aina matkan tarkoituksen mukaan. Myös kokoluokan määrittelemisessä oli oma haasteensa. Tämän listan kaupunkien väkiluku vaihtelee reilusta sadastatuhannesta reiluun puoleen miljoonaan. Kaikki alla mainitut kohteet löytyvät Euroopasta, koska muille mantereille suuntautuneet matkani ovat keskittyneet joko suurkaupunkeihin tai pikkukyliin. Pienistä kaupungeista ja kylistä on tulossa oma listauksensa ensi vuoden puolella.


1. Ljubljana

Slovenian sympaattinen pääkaupunki ihastutti heti ensi silmäyksestä lähtien. Ljubljanica-joen ympäristöä hallitsevat kauniit eri aikakausilta peräisin olevat rakennukset. Kaiken yläpuolella kohoaa linna, josta voi katsella maisemia aina lumihuippuisille vuorille saakka. Oma vaikutuksensa on varmasti myös ihmisillä, jotka vaikuttavat välittömän ystävällisiltä ja aidosti vieraanvaraisilta. Ljubljanan tunnelmassa on jotain ainutlaatuista. Siinä yhdistyvät monipuoliset tapahtumat, eloisuus, hyväntuulisuus ja turvallisuus.


Yksi Ljubljanan valtteja on myös sijainti. Kaupungista ajaa Välimeren rannoille reilussa tunnissa ja vuoria sekä Bled-järven tapaisia luonnonnähtävyyksiä löytyy vielä lähempää. Slovenia on mielestäni Euroopan aliarvostetuin matkailumaa, sillä pieneltä alueelta löytyy hämmästyttävän monipuolisesti koettavaa. Maa on omaan makuuni täydellinen sekoitus välimerellistä, slaavilaista ja keskieurooppalaista kulttuuria. Olen palaamassa Sloveniaan ensi kesänä, jolloin on luvassa uusia Slovenia-juttuja – myös Ljubljanasta!

Muisto Ljubljanasta: Kaupungissa tuntui tapahtuvan koko ajan jotakin. Syksyinen viikonloppu saattoi tietysti olla poikkeuskin, mutta törmäsimme parin päivän aikana sattumalta moneen tapahtumaan katumarkkinoista rock-konserttiin ja tiedefestivaalista urheilutapahtumiin.

Lue lisää postauksestani Ljubljana, rakastettuni.


2. Granada

Andalusian sisämaassa sijaitsevaan Granadaan on helppo ihastua. Kaupungin tunnelmassa on surumielistä kaihoa, joka juontaa juurensa vuosisatojen taakse maurilaisen kulttuurin kulta-aikaan. Ilmapiiri on silti nuorekas ja kitaroiden säestämää musiikkia kuulee kaduilla usein. Nautin erityisesti aamukävelyistä Albayzínin kaupunginosan ikivanhoilla mukulakivikujilla, joita reunustavat valkeiksi kalkitut rakennukset.


Granada tunnetaan erityisesti Alhambran palatsista, joka onkin yksi koko Euroopan upeimmista nähtävyyksistä. On silti sääli, että monet matkailijat kiirehtivät vain Alhambraan ja jättävät kaupungin muuten näkemättä. Albayzínin lisäksi kannattaa suunnata ainakin vanhaankaupunkiin, jossa voi aistia maustepuotien eksoottisia tuoksuja ja maistella herkullisia churroja. Granadasta löytyy myös intohimoista flamencotanssia ja paljon hyviä ravintoloita.

Muisto Granadasta: Suosittu San Nicolásin näköalapaikka oli käytännössä autio, kun kiipesin sinne ihailemaan aamunkoittoa. Tunnelma oli lähes taianomainen, kun auringon ensi säteet ilmestyivät näkyviin Sierra Nevadan vuorten ja Alhambran muurien takaa.

Lue lisää
postauksistani Aamutunnelmia Granadassa ja Tarunhohtoinen Alhambra.


3. San Sebastián

Baskimaan tuuliselta rannikolta löytyvä San Sebastián tarjoaa lähes kaikkea, mitä lomakohteelta voi toivoa. Kaunis kaupunkikuva, rennon charmikas tunnelma, pitkät hiekkarannat ja hyvä ruoka ovat mukava yhdistelmä. Ympäristöstä löytyy retkikohteita niin kaupunkien, kylien kuin luonnonkin ystäville. Ainoa varjopuoli on Baskimaan rannikon arvaamaton sää, minkä johdosta San Sebastiániin ei voi antaa aurinkotakuuta.

San Sebastián on suorastaan fantastinen ruokakaupunki. Sanotaan, ettei missään muualla maailmassa ole yhtä tiheää baarien ja ravintoloiden keskittymää kuin San Sebastiánin vanhassakaupungissa. Täällä voisi vaellella loputtomasti ovelta toiselle paikallisista pintxoista ja viinistä nauttien. Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloitakin löytyy useampia. Herkuttelun vastapainona voi lähteä vaikka kapuamaan kaupunkia ympäröiville kukkuloille.

Muisto San Sebastiánista: Aloitimme kaupunkiin tutustumisen Monte Igueldon huipulta, josta on upea näkymä kaupunkiin. Korkeat kukkulat, hevosenkengänmuotoinen merenlahti ja pitkät hiekkarannat toivat heti mieleen Rio de Janeiron, vaikken ole tuossa Brasilian suurkaupungissa vielä käynytkään.

Lue lisää
postauksestani Suurenmoinen San Sebastián sekä Baskimaasta laajemmin kohdeoppaasta 10 x Baskimaa.


4. Porto

Pohjois-Portugalin suurin kaupunki hurmaa persoonallisella kauneudella. Värikäs arkkitehtuuri ja vanhimpien kaupunginosien kujat herättävät mielikuvia Länsi-Eurooppaa eksoottisemmasta matkakohteesta. Douro-joen rannoilla on mukava viettää aurinkoisia päiviä. Kaupunkiin kuuluvat oleellisesti myös jyrkkiä rinteitä pitkin kolistelevat vanhat raitiovaunut. Porto on antanut nimensä portviinille, jota pääsee maistelemaan vaikkapa joen vastarannalla sijaitsevan Vila Nova de Gaian perinteikkäissä kellareissa.

Viivyimme Portossa muutaman päivän syksyllä 2009. Ohjelmaan kuului myös retki kiehtovaan Guimarãesiin, josta olen kirjoittanut blogiin aiemmin. Harkitsin Guimarãesia mukaan tällekin listalle, mutta jääköön tuo Portugalin ensimmäinen pääkaupunki nyt vain retkisuositukseksi. Portoon matkustaminen on ensi kesänä helpompaa kuin koskaan ennen, kun Finnair aloittaa suorat lennot juhannusaattona.

Muisto Portosta: Jokiristeily Portosta lähes sadan kilometrin päähän Peso de Réguaan kulki kauniiden maisemien sekä muutamien korkeiden sulkuporttien halki. Mieleen jäi myös musiikki, sillä jokilaivan kannella kaikui jostain syystä koko Boney M:n hittituotanto Rivers of Babylonista Rasputiniin.


5. Edinburgh

Skotlannin pääkaupunki herättää nostalgisia muistoja ajalta, jolloin hyvä kaverini oli siellä opiskelijavaihdossa. Viivyimme Edinburghissa kolmen kaverin porukalla reilun viikon tutustuen niin nähtävyyksiin kuin yöelämäänkin. Kaupungin päänähtävyytenä voidaan pitää korkean kukkulan päällä kohoavaa linnaa, jossa säilytetään hallitsijoiden myyttistä kruunajaiskiveä Stone of Sconea. Linnalta lähtevän Royal Milen varrella voi kuunnella säkkipillin soittoa ja tehdä matkamuisto-ostoksia. Hyvien maisemien vuoksi kannattaa kiivetä ainakin Arthur’s Seat -kukkulalle sekä Calton Hillille.

Viihtyisä Edinburgh teki suuren vaikutuksen jatkuvasta vesisateesta ja asumuksen nurkissa vinkuneesta tuulesta huolimatta. Muistan, kuinka haimme syötäväksemme sanomalehtiin käärittyjä fish & chips -annoksia ja kävimme opiskelijaryhmän siivellä kuuntelemassa Skotlannin parlamentin istuntoa. Kaipaan Skotlantiin, jossa Edinburghin lisäksi kiinnostaisi erityisesti Isle of Skye ja muu upea luonto. Suurin este Skotlannin-matkoilleni on ollut ihastuminen Irlantiin, joka on päätynyt ”sateisten saarten” kohdevalinnaksi jo viidesti peräkkäin.

Muisto Edinburghista: Ostimme pääsyliput Hibernianin jalkapallo-otteluun pubissa tapaamiltamme miehiltä ja päädyimme äänekkäiden skottiukkojen kansoittamaan kausikorttilaisten katsomoon. Mixu Paatelainen ei ollut loukkaantumisen vuoksi kokoonpanossa, mutta Hibs voitti.


6. Firenze

Toscanan pääkaupunki on tullut melko tutuksi kolmella matkalla. Firenzen historiallinen keskusta on harvinaisen upea kokonaisuus, jota kelpaa ihailla kerta toisensa jälkeen. Olen ihastunut myös Piazzale Michelangelolta aukeavaan maisemaan kaupungin ylitse. Firenzessä kannattaa tietenkin nauttia myös toscanalaisen keittiön mauista pitkän kaavan mukaan. Ravintolasuositusten lukeminen etukäteen on hyvä idea, sillä keskustan turistialueilla voi joutua kokemaan pettymyksiäkin.

Firenzen huono puoli on nimenomaan suuri suosio. Kuumimman kesäsesongin aikaan kaduilla kuulee enimmäkseen amerikanenglantia tai japania, ja tunnelma on kuin jonkinlaisessa renessanssin Disneylandissa. Meno kuitenkin rauhoittuu nopeasti, kun siirtyy hieman syrjään mahtavan Duomon tai kuvauksellisen Ponte Vecchion läheisyydestä. Firenze on kesän ruuhkista huolimatta näkemisen arvoinen kaupunki ja myös hyvä tukikohta, josta voi tehdä retkiä muualle Toscanaan.

Muisto Firenzestä:
Firenze kuului ensimmäisen Italian-matkani ohjelmaan kolmisenkymmentä vuotta sitten. Pysähdyimme kaupunkiin saapuessamme Piazzale Michelangelolle, jonka myyntikojusta ostin elämäni ensimmäisen jalkapalloseuran lipun. Valinta osui milanolaisen Interin sinimustiin väreihin. Sitä voi kutsua elämänmittaisen rakkaustarinan aluksi. Pazza Inter, ti amo!


vilna_katedraali

7. Vilna

Olen matkaillut Baltiassa harmillisen vähän, mutta kaikki kolme pääkaupunkia ovat sentään jollain tasolla tuttuja. Näistä ehdoton suosikkini on Vilna, jossa vietimme muutaman kesäpäivän viitisentoista vuotta sitten. Vaikka tuosta matkasta onkin jo kauan, muistan edelleen viihtyisän tunnelman ja kauniin vanhankaupungin. Ilmapiiri oli huomattavasti keskieurooppalaisempi kuin Tallinnassa tai Riiassa.

vilna_ausrosvartai

Vilnan tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi hyvänä näköalapaikkana toimiva Gediminasin torni sekä pieni Pyhän Annan Kirkko. Vilnan mielenkiintoisin kaupunginosa on boheemi Užupis, joka on julistautunut omaksi tasavallakseen. Vilnasta käsin kannattaa käydä retkellä Trakaissa, jossa on kaunis linna sekä pikkukaupungin tunnelmaa. Vilna on edullinen matkakohde suhteellisen lähellä Suomea.

Muisto Vilnasta: Pakenimme ukkosmyrskyä katoliseen kirkkoon, jossa oli meneillään hääseremonia. Ehdimme olla vieraana useammissakin häissä ennen sateen taukoamista.


8. Belfast

Belfast on kaupunki, jonka nimen kuuleminen herättää ristiriitaisia tunteita. Tuhansia uhreja vaatineet Pohjois-Irlannin levottomuudet ovat viimeisten parinkymmenen vuoden aikana rauhoittuneet, mutta jako nationalistien ja unionistien välillä on yhä olemassa. Propagandamaalauksilla koristeltujen muurien, suljettujen porttien ja piikkilankojen katseleminen omin silmin herättää paljon ajatuksia ja toiveen siitä, että historiasta otetaan opiksi. Belfast jätti itselleni jäljen sydämeen, enkä yksinkertaisesti voinut sivuuttaa kaupunkia tältä listalta.


Nykypäivän Belfast on menneisyydestään huolimatta eloisa, vieraanvarainen ja turvallinen matkakohde. Ravintolatarjonta on kehittynyt suurin harppauksin ja hieno Titanic-museo houkuttelee kaupunkiin paljon matkailijoita. Belfast tarjoaa jotain erilaista moniin Euroopan kaupunkeihin verrattuna ja on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto suositumpien kohteiden rinnalle. Matkan aikana kannattaa tutustua myös Pohjois-Irlannin muuhun tarjontaan luonnonnähtävyyksistä lähtien.

Muisto Belfastista: Perinteikäs St. Georges Market on yksi Britteinsaarten parhaista kauppahalleista. Mieleeni ovat jääneet muun muassa paikallisherkuista tarjotut maistiaiset sekä sunnuntaisin hallissa soiva livemusiikki. Kauppahalli on ehdoton vierailukohde, mutta avoinna vain perjantaista sunnuntaihin.

Lue lisää postauksistani Monta syytä matkustaa Belfastiin, Ruokamatka Belfastiin – why not?, Belfast – Titanicin kaupunki ja Koskettava kierros Belfastin muureilla.


9. Brugge

Brugge on kaunis kuin karamelli – tai oikeastaan herkullinen kuin käsintehty suklaakonvehti. Vanhojen kivitalojen ja romanttisten kanavien sävyttämä vanhakaupunki lienee koko Belgian kuvauksellisin ympäristö. Suklaata on tarjolla toinen toistaan houkuttelevimmissa puodeissa ja Belgiassa on tapana herkutella myös vohveleilla. Janon sammuttaminen onnistuu terassiravintoloissa, joiden olutvalikoima on vertaansa vailla.

Brugge on yllä mainitun Firenzen tapaan suosittu turistikohde, mutta sivukujille poikkeaminen ja sesongin ulkopuolella matkustaminen auttavat, jos ihmispaljous ahdistaa. Suosittelen viipymistä yön yli, sillä varhainen aamu ja myöhäisilta ovat parasta aikaa kaupungin ihailemiseen. Belgiasta löytyy monta muutakin kiinnostavaa kaupunkikohdetta. Antwerpenista on jäänyt mieleen oikein hyviä muistoja ja haluaisin joskus tutustua ainakin Gentiin, joka näyttää kuvissa miltei Bruggen kaltaiselta.

Muisto Bruggesta: Kävin ensimmäistä kertaa Bruggessa samalla reissulla, joka jatkui lopulta Edinburghiin. Vuokrasimme kaverini kanssa rämisevät polkupyörät, joilla kävimme meren rannalla Oostendessa saakka. Idyllistä kanavaa seuraamalla ei voinut eksyä, mutta toisaalta maisemakaan ei juuri vaihtunut missään vaiheessa.


10. Funchal

Olen majaillut Madeiran pääkaupungissa yhteensä viisi viikkoa, mikä on selvästi pidempi aika kuin missään muussa ulkomaisessa kaupungissa. Tunnen näin ollen kaupungin melko hyvin, vaikka suurin osa ajasta onkin kulunut luontoretkillä eri puolilla Madeiraa. Paratiisisaaren paras anti löytyy ehdottomasti kaupungin ulkopuolelta. Pidän silti myös reilun sadantuhannen asukkaan Funchalista, joka on huolettoman turvallinen, mutta paikoitellen varsin rosoinen kaupunki rapistuneine seinineen ja hylättyine taloineen. Sijainti saaren etelärannikolla on sopiva niin ilmaston kuin retkeilynkin kannalta.

Funchalissa voi vaellella mäkisillä kaduilla ja nauttia puistojen ympärivuotisesta vehreydestä. Vanhankaupungin värikkäät ovet tarjoavat taide-elämyksiä ja satamassa voi ihmetellä saarelle saapuneiden purjehtijoiden maalaamia tervehdyksiä. Nähtävyyksiin kuuluu suosittu kauppahalli, jossa ostokset kannattaa tehdä paikallisten tavoin alemmassa kerroksessa. Funchalissa on myös runsas ravintolatarjonta. Monteen johtava köysirata tarjoaa uudenlaisen kuvakulman korkeille rinteille kohoavaan kaupunkiin.

Muisto Funchalista:
Leipomoon suuntautuneilla aamulenkeillä on saanut nauttia hiljaisista tunnelmista. Tutustuin edellisellä matkallamme mustavalkoiseen Jackson-kissaan, joka päivysti joka aamu samoilla kulmilla joko auton katolla tai muurin päällä makaillen.

Lue lisää Madeirasta esimerkiksi postauksista Kolmas kerta – ja yhä Madeiran lumoissa ja 10 x Madeira. Patikoinnin ystäville suosittelen suosittua juttuani Johdatus Madeiran levadoille.



Toivon tältä listalta löytyvän matkainspiraatiota ja ideoita moneen makuun. Kymmenikön ulkopuolelle jääneistä kaupungeista haluan mainita esimerkiksi Nizzan, joka on monella tavalla erinomainen matkakohde. Harkitsin pitkään myös Reykjavíkia ja Dublinia, mutta suosittelen Islantiin ja Irlantiin tutustumista ensisijaisesti pääkaupunkien ulkopuolella.


Italiassa olisi ollut monta hyvää ehdokasta, joiden välillä en lopulta osannut tehdä valintaa lainkaan. Esimerkiksi Syrakusa, Catania, Bari, Perugia ja Brescia ovat jääneet mieleen mainioina retkikohteina, mutta niiden annista useampaa päivää ajatellen ei ole vielä omakohtaista kokemusta.

Palaisin mielelläni kaikkiin listan kohteisiin vähintään muutamaksi päiväksi. Mihin tämän kokoluokan kaupunkiin sinä haluaisit matkustaa?

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

1 kommentti

  1. Jenni / Unelmatrippi

    15.12.2018 at 21:16

    Aika vaikealta tuntuisi rakentaa tällainen lista! Osa listaamistasi paikoista on mulle tuttuja ja osa taas ei. Esimerkiksi Granadasta tykkäsin itsekin tosi paljon! Niistä paikoista, joissa en ole käynyt, on San Sebastián varmaan se, jonne päädyn seuraavaksi. Siitä on jo vähän viritelty suunnitelmia seuraavan pitkän automatkan yhteyteen, mutta jää nähtäväksi, toteutuuko!

    • Mika / Lähtöportti

      16.12.2018 at 20:44

      Vaikeaa tämä tosiaan oli, mutta lopulta onnistui kun ei ottanut liian vakavasti 😀 Tunnen jotkut näistä kaupungeista selvästi paremmin kuin jotkut toiset, ja edellisestä käynnistä on joidenkin kohdalla kulunut jo kauan. Kuten kuvista voi päätellä, kahdessa kaupungissa olen käynyt vain ennen digikuva-aikaa. San Sebastián on upea, mutta varatkaa reilusti aikaa myös muulle Baskimaalle 🙂

  2. Merja / Merjan matkassa

    16.12.2018 at 13:41

    Hyvä listaus! Näissä oli minulle vain kaksi tuttua kaupunkia: Firenze ja Brugge. Kaikki muut ovat sellaisia, joita olen pyöritellyt mielessäni mutta toistaiseksi ovat jääneet vain harkinnan asteelle. Matkainspistä tästä saa ja täytyy käydä lukemassa myös suurkaupunki postaus. Listat on pop 😉

    • Mika / Lähtöportti

      16.12.2018 at 20:54

      Kiitos Merja! Listoja on aina kivaa ja kiinnostavaa lukea 🙂 Tästä nyt vaan seuraavaa kaupunkikohdetta valitsemaan 😀 Firenze ja Brugge oli muuten minullekin näistä kaksi ensimmäistä, Edinburgh tuli kolmantena heti pari päivää Bruggen jälkeen.

  3. Hanneli / toisiinmaisemiin

    17.12.2018 at 7:50

    Meillä on selvästikin samanlainen maku keskisuurten kaupunkien suhteen. Mun listalle olisi päätynyt lisäksi York, sillä se muodostaa Porton ja Ljubljanan kanssa kärkikolmikon suosikkikaupunkeinani.

    Me pohdittiin ystäväni kanssa Edinburghia seuraavana joulumarkkinakohteena. Bruggeen oon suunnitellut matkustavani jo vaikka kuinka kauan. Samoin tuo Baskiseutu houkuttaa. Ja sinne Granadaan olen menossa vielä tällä viikolla😍

    • Mika / Lähtöportti

      17.12.2018 at 16:26

      Selvästi hyvä maku 😀 Mua on jäänyt vähän harmittamaan, etten ole käynyt Yorkissa kuin rautatieaseman ovella. Matkalla juuri tuonne Edinburghiin piti tutustua myös Yorkiin, mutta koska satoi kaatamalla ja kaverilla oli flunssakin, niin jatkettiin heti seuraavalla junalla kohti pohjoista. Erityisesti Baskimaata suosittelen lämpimästi! Hyvää matkaa Andalusiaan! 🙂

  4. Noora

    17.12.2018 at 20:51

    Ljubljanaan lienee vaikea olla ihastumatta, kävin itse juuri postausta varten läpi kuvia viime kesän visiitiltä kaupunkiin ja keksin ykskaks monta syytä palata Sloveniaan. Kätevän kompakti maa ja mikä ihana pääkaupunki! Edinburghissa tuulinen ja sateinen sää oli minun mielestäni osa kaupungin viehätystä – joulukuinen koleus tarjosi hyvän syyn pistäytyä pubeihin lämmittelemään ja onhan linnoissa ja hautausmaissa ihan eri fiiliksensä pimeydessä ja tihkusateessa 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      17.12.2018 at 22:44

      Ljubljanassa on jotain erityistä, mitä on vaikea pukea sanoiksi. Melkein viisi vuotta tässä meni, mutta nyt on vihdoin tiedossa paluu Ljubljanaan ja samalla muuallekin Sloveniaan. Uskomattoman kompakti, ystävällinen ja monipuolinen maa!

      Olet oikeassa, osa Skotlannin viehätyksestä perustuu varmasti sumuun ja sateeseen. Samoin kun Irlannissa, odottaa pubeissa aina lämpö ja lämmin tunnelma 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eurooppa

12 mieleenpainuvaa kirkkoa Euroopassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kirkot kuuluvat monen kaupungin tärkeimpien nähtävyyksien joukkoon. Kokosin näin pääsiäisen aikaan listan eurooppalaisista kirkoista, jotka ovat jääneet itselleni parhaiten mieleen.

Matkoilla Euroopan eri maissa on tullut vastaan lukemattomia sykähdyttäviä kirkkoja. Halusin nyt nostaa esiin muutamia näyttäviä katedraaleja, hienoja kirkkoja ja pieniä kappeleita, jotka ovat jääneet itselleni erityisen hyvin mieleen. Valitsin listalle keskenään erilaisia rakennuksia, joista osa on hieman erikoisiakin. Tämä ei siis ole luettelo Euroopan kauneimmista kirkoista, vaan paremminkin kokoelma kohteista, joihin liittyy jonkinlainen tarina.


kirkot_pietarinkirkko

1. Pietarinkirkko, Rooma

Tuntuu luonnolliselta aloittaa lista Euroopan suurimmasta kirkosta, jonka mittasuhteet ovat todella vaikuttavia. Muistan nauttineeni rakennuksen mahtipontisuudesta symmetrisellä Pietarinaukiolla myös joskus yllä olevaa kuvaa hiljaisempaan aikaan. Vatikaanivaltiossa keskellä Roomaa sijaitseva Pietarinkirkko on koko roomalaiskatolisen kirkon keskus. Parhaat Vatikaaniin liittyvät muistoni ovat eräältä tammikuulta, kun kiipesimme kupolissa olevalle näköalatasanteelle. Kupolissa oli silloin hiljaista, sillä seuranamme oli vain yksi utuista kaupunkia ihaillut nunna. Roomassa käydessä on hyvä muistaa, että kaupungissa on paljon muitakin upeita kirkkoja, joihin pääsee Pietarinkirkosta poiketen jonottamatta sisään.


pariisi_montmartre_sacrecoeur_02

2. Sacré-Cœur, Pariisi

Montmartren kukkulaa hallitseva Sacré-Cœurin basilika näkyy kauas Pariisiin. Upeista kupoleista tunnettu kirkko on mielestäni parhaimmillaan nimenomaan ulkopuolelta nähtynä, mutta paikan päällä kannattaa toki kurkistaa myös sisälle. Muistan yhä ensimmäisen vierailuni Sacré-Cœurissa, kun pidimme täällä pääsiäisen aikaan sadetta ja kuuntelimme samalla tunnelmallista kuorolaulua. Olen käynyt tässä kirkossa kaikilla neljällä Pariisin-matkallani, mutta kuluttanut sitäkin enemmän aikaa rakennuksen edustalla olevilla portailla istuen ja hienoja kaupunkinäkymiä ihaillen. Jos maisemia haluaa katsella vieläkin korkeammalta, voi kiivetä Sacré-Cœurin kupoliin.


milano_2023_duomo_01

3. Milanon tuomiokirkko

Italiassa riittää toinen toistaan komeampia tuomiokirkkoja, joista valitsen nyt mukaan itselleni tutuimman eli Milanon Duomon. Duomo di Milanon parasta antia on mielestäni kattotasanne, jolla on tilaa ihailla kaupunkia eri suuntiin. Katolta käsin voi myös tutkia lähietäisyydeltä kaupunkia vartioivia pyhimysten patsaita. Näistä korkeimmalla on nimellä Madonnina tunnettu kullattu Neitsyt Maria, jota pidetään koko kaupungin symbolina. Myös goottilaistyylisen katedraalin koristeelliset ulkoseinät sekä tummanpuhuvat sisätilat ovat vaikuttavaa nähtävää. Jättimäistä tuomiokirkkoa ei rakennettu hetkessä, sillä 1300-luvulla alkanut urakka päättyi lopullisesti vasta loppiaisena 1965.
 
Lue lisää jutustani Duomon katto – Milanon paras nähtävyys?


kirkot_sagradafamilia

4. Sagrada Família, Barcelona

Arkkitehti Antoni Gaudín mestariteoksen Sagrada Famílian rakennustyöt alkoivat jo vuonna 1882, mutta kirkko ei ole valmistunut vieläkään. Gaudí otti suunnittelutyöt tosissaan, sillä hän omisti koko ajan kunnianhimoisemmaksi muuttuneelle projektille elämänsä neljä viimeistä vuosikymmentä ja muutti lopulta kirkkoon asumaan. Gaudí jäi raitiovaunun alle kesällä 1926, ja Sagrada Família olisi nyt tarkoitus saada viimein valmiiksi tasan sata vuotta myöhemmin. Olen käynyt ihailemassa Gaudín omaperäistä ja jopa surrealistista arkkitehtuuria vuosina 2001 sekä 2008, ja olisi kieltämättä hienoa nähdä Sagrada Família vielä kerran täysin valmiina. Arvostan kovasti Antoni Gaudín persoonallisia töitä, joita on Barcelonassa paljon muitakin.


pariisi_saintechapelle_01

5. Sainte-Chapelle, Pariisi

Pariisissa on paljon näyttäviä kirkkoja, joista nostan esiin vielä Sainte-Chapellen. Goottilaistyylinen rakennus valmistui 1200-luvulla kuninkaalliseksi kappeliksi. Kappeleita on täällä jopa kahdessa kerroksessa, joista ylempi on selvästi näyttävämpi. Sitä hallitsevat häikäisevän kauniit lasimaalaukset, jotka tekevät Sainte-Chapellesta yhden Pariisin upeimmista nähtävyyksistä. Ikkunamaalaukset ovat täynnä yksityiskohtaisia kuvia, jotka kertovat raamatullisia tarinoita. Sainte-Chapelle sijaitsee Seine-joen saarella Île de la Citélla, jossa se kohoaa melko ahtaalla sisäpihalla muiden rakennusten puristuksessa.


madonna_del_ghisallo_04

6. Madonna del Ghisallon kappeli, Magreglio

Edellistä huomattavasti vaatimattomampi kappeli sijaitsee pikkuruisessa Magreglion kunnassa kauniin Comojärven tuntumassa. Madonna del Ghisallon kappeli sykähdyttää erityisesti pyöräilyn ystäviä ja sitä voikin kutsua sanan varsinaisessa merkityksessä aidoksi urheilupyhätöksi. Paavi Pius XII julisti vuonna 1949 Ghisallon Madonnan pyöräilijöiden suojeluspyhimykseksi, ja tämä pieni pyhättö onkin täyttynyt pyöräilijälegendojen kilpapyöristä sekä muista muistoesineistä. Kappeli on rakennettu Italian ympäriajossakin käytetyn nousun päälle, ja monet pyöräilyn harrastajat pysähtyvät lenkkinsä varrella kappeliin. Madonna del Ghisallon kappelissa vieraileminen oli minulle hyvin koskettava kokemus. Kappelin vieressä toimii pyöräilymuseo.   

Lue lisää jutustani Madonna del Ghisallo – pyöräilijöiden pyhättö.


kirkot_saintpatricks

7. Pyhän Patrickin katedraali, Dublin

Viehättävällä Irlannin saarella on paljon kiinnostavia harmaakivisiä kirkkoja, joista valitsin nyt mukaan kaikista suurimman. Irlannin suojeluspyhimykselle omistettu goottilainen katedraali sijaitsee Dublinissa samalla paikalla, jossa Pyhän Patrickin uskotaan kastaneen ihmisiä kristinuskoon vuoden 450 tienoilla. Pyhän Patrickin katedraali rakennettiin 1200-luvulla katoliseksi pyhäköksi, mutta se on ollut englantilaisten 1500-luvulla suorittamasta uskonpuhdistuksesta lähtien anglikaaninen kirkko. Rakennuksen parasta antia ovat sisätilat, joissa voi kuluttaa paljonkin aikaa veistoksiin, hautoihin ja muihin yksityiskohtiin tutustuen.


sevilla_katedraali_16

8. Sevillan katedraali

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaa Sevillan katedraalia voi pitää kaupunkinsa keskipisteenä. Yksi maailman suurimmista kirkkorakennuksista on sisältä päin hieman hämmentävä, sillä pääalttari on sijoitettu melko ahtaasti niin, ettei sen edustalla ole suurta avointa tilaa seurakunnalle. Katedraali muistuttaa jopa taidenäyttelyä, sillä ihailtavana on paljon koristeellisia sivukappeleita sekä erilaisia taideaarteita ja merkkihenkilöiden hautoja. Katedraalin vieressä kohoava upea kellotorni La Giralda on perintöä islaminuskoisten maurien ajalta. Torniin voi kiivetä katselemaan maisemia. Sekä katedraali että La Giralda ovat suosittuja turistikohteita, joten pääsyliput kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen.

Lue lisää jutustani Sevillan päänähtävyydet katedraali ja Alcázar.


kirkot_hallgrimskirkja

9. Hallgrímskirkja, Reykjavík

Reykjavíkista löytyvä Hallgrímurin kirkko on koko Islannin korkein rakennus. Kirkon moderni, yksinkertainen ja mahtipontinenkin arkkitehtuuri heijastelee Islannin luontoa ja sopii maan henkeen hyvin. Syksyllä 1986 valmistuneen kirkon rakentamiseen kului peräti neljäkymmentä vuotta, ja se on omistettu islantilaiselle runoilijalle ja kirkonmiehelle Hallgrímur Péturssonille. Omasta vierailustamme on jäänyt parhaiten mieleen tornin näköalatasanne, jolta aukeaa hienot maisemat kauas kaupungin ulkopuolelle. Opimme myös kantapään kautta, ettei kirkontorneissa vierailuja kannata ajoittaa puolenpäivän kellonlyöntien aikaan.


vilna_pyhanannankirkko_04

10. Pyhän Annan kirkko, Vilna

Pieni on joskus kaunista, ja tämä pätee ainakin Liettuan pääkaupungista löytyvään Pyhän Annan kirkkoon. Ehkä juuri nimenomaan lilliputtimainen koko on se, joka tekee goottilaisesta punatiilikirkosta niin kiehtovan. Itse Napoleonkin ihastui aikoinaan Pyhän Annan kirkkoon niin palavasti, että uhkasi viedä sen mukanaan Pariisiin. Tyylikkäät punatiiliseinät ovat säilyneet käytännössä alkuperäisessä asussaan jo yli viisisataa vuotta ja kirkko onkin parhaimmillaan nimenomaan ulkoa päin ihailtuna. Ei barokkityylisissä sisätiloissakaan toisaalta mitään vikaa ole.


kirkot_chapelledurosaire

11. Chapelle du Rosaire, Vence

Henri Matissen suunnittelema Chapelle du Rosaire sijaitsee pienen Vencen kaupungin laidalla noin kymmenen kilometrin päässä Ranskan Rivieran rannikolta. Rakennus on ulkopuolelta kovin vaatimaton, mutta kappelin viehätys piilee maailmankuulun taidemaalarin luomissa sisätiloissa. Valokuvaus kappelin sisällä on valitettavasti kielletty. Pieni pelkistetty kappeli on jäänyt mieleeni koskettavana paikkana, jonka kohokohtiin kuuluvat Henri Matissen kolmiväriset ikkunamaalaukset. Matisse itse oli ateisti, mutta taiteilija lupautui vanhoilla päivillään suunnittelemaan kappelin kiitoksena häntä vakavassa sairaudessa auttaneelle hoitajalle. Nunnaksi ryhtynyt sairaanhoitaja ja hänen dominikaanisisarensa saivat käyttöönsä aivan ainutlaatuisen kappelin.


kirkot_arkapana

12. Luojan Arkki, Krakova

Tällä Krakovassa näkemälläni kirkolla on erityinen historia. Arka Pana eli Luojan Arkki sijaitsee keskustan ulkopuolella Nowa Hutassa, joka rakennettiin aikoinaan kommunistiseksi mallikaupungiksi. Suurin osa asukkaista oli hartaita katolisia, mutta kommunistihallinto kielsi kirkon rakentamisen alueelle. Nykyisen kirkon paikalla oli vain maahan pystytetty risti, kun muuan Karol Wojtyla piti täällä saarnojaan. Maailma oppi myöhemmin tuntemaan herra Wojtylan nimellä paavi Johannes Paavali II, ja paikalle syntyi lopulta kokonainen kirkko paikallisten asukkaiden talkootyöllä. Kymmenvuotinen urakka valmistui keväällä 1977. Kirkon tyylikkäästi pelkistetyt sisätilat eivät noudata perinteistä katolista arkkitehtuuria, vaan muistuttavat modernien suomalaisten kirkkojen ilmettä.


kirkot_orvieto

 
Listoja on aina hauska koota, vaikka niiden ulkopuolelle jää väkisinkin paljon mainitsemisen arvoisia kohteita. Nyt syrjään joutui monta mielessäni ollutta kuuluisaa katedraalia sekä muutamia vähemmän tunnettuja kirkkoja. Päätin, että mukaan pääsee korkeintaan kolme edustajaa samasta maasta, joten varsinkin moni ihailemani italialainen kirkko jäi nyt listan ulkopuolelle. Katsotaan siis, tulisiko tälle listalle joskus myös jatko-osa.

Lue myös juttuni 10+1 sykähdyttävää kirkkoa Suomessa.

Jatka lukemista

Eurooppa

Euroopan kauneimmat sillat

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Euroopassa on paljon kuuluisia siltoja, joista esittelen nyt kaksikymmentä. Jotkut ovat jääneet mieleen arkkitehtuurinsa vuoksi, toiset tunnelmansa ansiosta ja monilla on erityistä historiallista arvoa. Mukana on niin mahtipontisia kuin pieniäkin siltoja.

Sillat kiehtovat monellakin tapaa. Niitä rakennetaan yhdistämään ihmisiä ja paikkoja, ne näyttävät parhaimmillaan upeilta sekä ovat toisinaan uskomattomia insinöörityön taidonnäytteitä. Kokosin listalle 16 omilta matkoiltani parhaiten mieleen jäänyttä siltaa ja lisäsin loppuun vielä neljä sellaista, jotka haluaisin päästä joskus näkemään. Osa matkoistani on tehty ennen siirtymistä digikameran käyttöön, joten mukana on itse ottamieni lisäksi kuvapankista löytyneitä kuvia.


praha_karluvmost_01


1. KAARLENSILTA, PRAHA

Olen maininnut Kaarlensillan blogissani monesti aiemminkin, joten ei liene yllätys, että se löytyy heti tämän listan ykköspaikalta. Mieleeni on jäänyt sillan tunnelma lapsuuden Tšekkoslovakian-matkalla sekä muutama vuosi sitten kokemani auringonnousu, jolloin muuten niin ruuhkainen silta oli lähes autio. Vankkaa Vltava-joen ylittävää kivisiltaa koristavat lukuisat patsaat. Kansallispyhimys Jan Nepomukin patsaan jalustassa olevan laatan koskettaminen varmistaa paluun uudelleen Prahaan.

Lue lisää kohteesta: Monien tunnelmien Kaarlensilta


sillat_pontevecchio_firenze


2. PONTE VECCHIO, FIRENZE

Ponte Vecchio jää taatusti mieleen, sillä Arno-jokea reunustavat keskiaikaiset rakennukset näyttävät jatkuvan lähestulkoon saumattomasti veden päälle. Vilkkaalla sillalla toimii lukuisia koruliikkeitä. Ponte Vecchiolla työskenteli alun perin teurastajia, mutta heidät häädettiin hajuhaittojen vuoksi ja tilalle saapui jo vuosisatoja sitten kultaseppiä. Ponte Vecchio on nimensä mukaisesti Firenzen vanhin silta ja myös ainoa, jota ei tuhottu toisessa maailmansodassa.


sillat_kapellbrucke_luzern


3. KAPELLBRÜCKE, LUZERN

Yksi Euroopan kuvauksellisimmista ja erikoisimmista silloista löytyy Sveitsin Luzernista, joka on muutenkin varsin kaunis kaupunki. Euroopan vanhin puusilta ylittää Reuss-joen viistosti, jolloin sille kertyy mittaa parisataa metriä. Tunnelmallisen kävelysillan kattorakenteissa on vanhoja kolmionmuotoisia maalauksia, jotka esittelevät paikallista historiaa. Sillan yhteydessä on keskeltä jokea kohoava Wasserturm, jota on käytetty vuosisatojen kuluessa muun muassa vankilana.


Kuva: Pixabay

4. TOWER BRIDGE, LONTOO

Tower Bridge on yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä ja se ansaitsee paikkansa tämän listan kärkipäässä mahtipontisen ulkomuotonsa ansiosta. 1800-luvun lopulla valmistuneen sillan haluttiin muistuttavan viereistä Towerin linnaa, joten sitä hallitsee kaksi juhlalliselta näyttävää tornia. Tower Bridgen ylemmälle tasolle asennettiin vuonna 2014 turistien iloksi lasilattia, joka on yli neljäkymmentä metriä Thames-joen yläpuolella.


ronda_01


5. PUENTE NUEVO, RONDA

Ronda on yksi Andalusian miellyttävimmistä ja mieleenpainuvimmista vierailukohteista. Kaupunki kohoaa korkeiden jyrkänteiden reunoilla ja jakautuu dramaattisen El Tajo -rotkon molemmille puolille. Kaupunginosat yhdistää kivinen Puente Nuevo eli Uusi silta, jolla on tosin ikää jo pitkälti yli kaksisataa vuotta. Lähes sata metriä korkea rakennelma on tärkeä maamerkki ja kuuluu ehdottomasti maanosamme vaikuttavimpiin siltoihin.

Lue lisää kohteesta: Huiman kaunis Ronda


sillat_hapenny_dublin


6. HA’PENNY BRIDGE, DUBLIN

Myös pieni voi olla kaunista. Vuonna 1816 valmistunut valurautainen kävelysilta on romanttisin paikka ylittää Irlannin pääkaupunkia halkova Liffey-joki. Ennen sillan rakentamista kaupunkilaiset käyttivät kulkemiseen lauttoja. Turhaksi jäänyt lauttayhtiö sai korvauksena menettämistään tuloista periä sillan ylittäjiltä pienen maksun, minkä vuoksi silta tunnetaan edelleen puolen pennin siltana. Nykyään maksua ei enää peritä, mutta harva tietää, että sillan virallinen nimi on Liffey Bridge.


sillat_santangelo_rooma


7. PONTE SANT’ANGELO, ROOMA

Rooman halki virtaavan Tiber-joen ylittää monta vanhaa siltaa. Omasta mielestäni niistä kaunein on Castel Sant’Angelon linnoituksen kohdalle rakennettu Ponte Sant’Angelo. Silta valmistui jo antiikin aikaan vuonna 134, mutta sen muoto on vuosisatojen kuluessa muuttunut jonkin verran. Siltaa koristaa kaksitoista patsasta, jotka esittävät Pyhää Pietaria, Pyhää Paavalia sekä kymmentä erilaista enkeliä. Ponte Sant’Angelo miellyttää myös siksi, että se on rauhoitettu jalankulkijoiden käyttöön.

Lue lisää kohteesta: 10 x Rooma


sillat_domluis_porto


8. PONTE DE DOM LUÍS I, PORTO

Yksi Porton maamerkeistä on mahtava metallisilta, joka kuuluu erottamattomana osana Douro-joen kuvauksellisiin rantanäkymiin. Kuningas Luís I:n mukaan nimetty rakennelma yhdistää Porton ja Vila Nova de Gaian kaupungit toisiinsa. Sillan suunnitteli maineikkaan Gustave Eiffelin oppipoika ja entinen liikekumppani Théophile Seyrig. Sillan erikoisuutena ovat kaksi eri tasoa. Ylempi kansi on peräti 85 metrin korkeudessa ja sen päältä aukeaa huikea maisema ympäristöön.


Kuva: Pixabay

9. RIALTON SILTA, VENETSIA

Olen käynyt Venetsiassa toistaiseksi vain kerran, jo ensimmäisellä Italian-matkallani kauan sitten. Kanavien kaupunki pääsee silti tälle listalle peräti kahteen kertaan. Venetsian pääväylän Canal Granden ylittävä Ponte di Rialto on kaupungin silloista näyttävin. Se valmistui 1500-luvun lopulla ja oli pitkään ainoa kävelyreitti Canal Granden ylitse. Nykyään se on yksi kaupungin ruuhkaisimmista paikoista turistialueella, joka jatkuu Rialtolta vilkkaana ainakin Markuksen torille saakka.


sillat_25abril_lissabon


10. PONTE 25 DE ABRIL, LISSABON

Lissabonin ohi virtaavan Tajo-joen ylittää punainen riippusilta, joka muistuttaa suuresti kuuluisaa esikuvaansa Golden Gatea. Lissabonin sillan toteuttajaksi valittu amerikkalaisyhtiö rakensi aiemmin San Franciscon Bay Bridgen, mutta Golden Gaten rakentaja oli kuitenkin eri. Sillan nimi Huhtikuun 25. päivän silta viittaa neilikkavallankumoukseen, joka vapautti Portugalin vuonna 1974 sotilasjuntan alta kohti demokratiaa. Tajo-joen voi ylittää myös uudempaa ja pidempää Ponte Vasco da Gamaa pitkin.


Kuva: Pixabay

11. KETJUSILTA, BUDAPEST

Budapest kuuluu matkakohteisiin, joihin en ole vielä koskaan aikuisiällä palannut. Teini-iän reissulta on jäänyt mieleen muutamia kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä, joista yksi on tietenkin Széchenyin ketjusilta. Tonavan ylittävä riippusilta valmistui vuonna 1849 ja sillä oli suuri merkitys kaupungin kehittymisessä, sillä se yhdisti erilliset Budan ja Pestin kaupungit toisiinsa. Monumentaalinen Ketjusilta on upea ilmestys erityisesti iltavalaistuksessa Budan kukkuloilta nähtynä.


sillat_juutinrauma


12. JUUTINRAUMAN SILTA, MALMÖ/KÖÖPENHAMINA

Matkustaminen Ruotsin ja Tanskan välillä mullistui heinäkuussa 2000, kun Juutinrauman silta yhdisti maat toisiinsa. Malmön ja Kööpenhaminan välillä voi kulkea sekä moottori- että rautatietä pitkin. Lähes kahdeksan kilometrin mittainen ja korkealle meren yläpuolelle kohoava silta on vaikuttava ilmestys. Olen ajanut Juutinrauman sillan ylitse molempiin suuntiin, ja kokemus on jäänyt hyvin mieleen. Juutinrauman silta tunnetaan myös suositun Silta-televisiosarjan ansiosta.


Kuva: Pixabay

13. FORTH BRIDGE, EDINBURGH

Tein parikymmentä vuotta sitten Edinburghista käsin pienen retken keskustan ulkopuolelle. Ylitimme paikallisjunalla Forth Bridgen, kävimme sillan juurella Deep Sea World -akvaariossa ja pysähdyimme vielä ihmettelemään tuulisen Forthinvuonon ylittävää rautatiesiltaa. Punainen rakennelma jää hyvin mieleen persoonallisen muotonsa ansiosta. Teräksisellä sillalla on pituutta lähes 2,5 kilometriä ja voi vain kuvitella millainen insinöörityön ihme se oli valmistuessaan vuonna 1890.


Kuva: Pixabay

14. HUOKAUSTEN SILTA, VENETSIA

Venetsian toinen maailmankuulu silta eli Huokausten silta ei erotu koollaan, koska sillä on pituutta vain yksitoista metriä. Valkeasta kalkkikivestä tehty umpinainen silta on silti kaunis ilmestys korkealla vesikanavan yläpuolella. Romanttiselta kuulostavan nimen tausta on varsin karu. Ponte dei Sospiri toimi kulkuväylänä Dogen palatsin kuulusteluhuoneesta viereisen rakennuksen vankilaan, ja tuomituilla oli tapana huokaista nähdessään sillan ikkunasta viimeistä kertaa Venetsian kauneuden.


slovenia_ljubljana_09


15. LOHIKÄÄRMESILTA, LJUBLJANA

Zmajski most eli Lohikäärmesilta ei sykähdytä tunnelmallaan, sillä autoliikenne saa paikan tuntumaan hyvinkin arkiselta. Ljubljanica-joen ylittävä silta kuuluu silti rakastamani kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin, koska sen jokaista neljää kulmaa koristaa näyttävä lohikäärmepatsas. Legendan mukaan Ljubljanan perustaja Iason surmasi lohikäärmeen, minkä vuoksi taruolennosta tuli kaupungin symboli. Lohikäärmeteemaan törmää helposti muuallakin Slovenian pääkaupungissa.

Lue lisää kohteesta: Päivä viehättävässä Ljubljanassa


kerava02


16. KERAVAN KIVISILTA

Myönnetään että tässä on vahvaa kotiin päin vetämistä, mutta ei kai kukaan keravalainen voisi tehdä siltalistausta mainitsematta kotikaupungin ikonista Kivisiltaa. Vankka Keravanjoen ylittävä silta johtaa nykyisin umpikujaan, mutta oli aikoinaan osa Keravan ja Sipoon välistä tietä. Paikalla oli alun perin heikkokuntoinen puusilta, jonka huoltovastuusta riideltiin 1800-luvulla keravalaisten ja sipoolaisten kesken. Sopu syntyi rakentamalla kaiken kestävä sekä kauneudessaan verraton Kivisilta.


Kuva: Pixabay

+ GLENFINNAN VIADUCT, GLENFINNAN

Glenfinnan Viaduct on komea kivinen rautatiesilta Skotlannin Ylämailla. Noin 380 metrin pituinen kaareva silta tekee mutkan kauniissa skotlantilaismaisemassa ja ylittää sekä laakson että sen pohjalla virtaavan Finnan-joen. Glenfinnanin sillalle pääsee The Jacobite -höyryjunan kyydissä, joka kulkee turistien iloksi Fort Williamin ja Mallaigin välillä. Kovimmat Harry Potter -fanit luultavasti jo tietävätkin, että kyseessä on kirjoista ja elokuvista tuttu Tylypahkan pikajuna.


Kuva: Pixabay

+ PONT DU GARD, VERS-PONT-DU-GARD

Ranskan Provencessa sijaitseva Pont du Gard mainitaan monessa listauksessa yhtenä Euroopan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Parituhatta vuotta vanha silta onkin kuvien perusteella harvinaisen upea ilmestys. Gard-joen yläpuolelle kohoavaan Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluu kolme kerrosta, joista ylimmäinen on osa roomalaisten rakentamaa akveduktia. Pont du Gard on helppo yhdistää Provencen-matkan ohjelmaan, sillä se sijaitsee melko lähellä Avignonia ja Nîmesiä.


Kuva: Pixabay

+ PONT D’AVIGNON, AVIGNON

Provencessa on toinenkin silta, jonka haluaisin päästä näkemään. Pont Saint-Bénézet eli Avignonin silta tunnetaan lastenlaulusta Sur le pont d’Avignon, jota oma tyttärenikin on koulun joulujuhlassa laulanut. Rhônejoen ylittänyt silta rakennettiin 1100-luvulla, mutta puolet siitä romahti suuressa tulvassa noin viittäsataa vuotta myöhemmin. Siltaa ei ole koskaan korjattu, mutta jäljelle jäänyt osa on säilytetty historiallisena muistomerkkinä. Se on myös Unescon maailmanperintökohde.


Kuva: Pixabay

+ STARI MOST, MOSTAR

Mostarin Stari most eli Vanha silta saattaa hyvinkin olla koko Bosnia-Hertsegovinan tunnetuin nähtävyys. Sillalla on suurta symbolista arvoa, sillä se yhdistää etnisesti jakautuneen kaupungin bosniakki- ja kroaattialueet toisiinsa. Stari most tuhoutui Bosnian taisteluissa syksyllä 1993, mutta rakennettiin sodan päätyttyä uudelleen alkuperäisen mukaiseksi. Neretva-joen ylittävä silta taitaa olla jonkinmoinen turistirysä, mutta haluan joka tapauksessa nähdä sen Bosnian-matkan yhteydessä.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja