Italia
10 x Rooma

Rooma on ikuinen ja ainutlaatuinen. Vaikka viihdyn parhaiten pienissä italialaiskylissä, ei maan mahtavaa pääkaupunkiakaan voi sivuuttaa. Tässä kooste omista Rooman-kokemuksistani.
Kokosin tähän postaukseen kymmenen mieleeni jäänyttä pientä muistoa Roomasta. Nämä hetket johdattavat samalla omiin suosikkipaikkoihini Ikuisessa kaupungissa. Vanhimmat kokemukset ajoittuvat 80-luvun lopulle ja tuoreimmat parin vuoden taakse.
1. COLOSSEUM
Tunne on unohtumaton, kun astun ensimmäistä kertaa Colosseumin sisälle. 13-vuotiaan maailmassani tämä on upein nähtävyys ikinä. Katselen kohti sinistä taivasta kohoavia raunioita ja jollain käsittämättömällä tavalla tuntuu, kuin olisin ollut täällä joskus ennenkin. Kenties olen ollut jossain edellisessä elämässäni gladiaattori, tai yksinkertaisesti vain lukenut liikaa Asterixeja.
Rooman symboli ja kenties tunnetuin yksittäinen nähtävyys ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Olen kuullut, että joillekin Colosseum on osoittautunut merkityksettömäksi kivikasaksi, mutta minua se on sykähdyttänyt vahvasti joka kerralla. Yksi syy pettymyksiin ovat varmasti suuret turistimassat sekä toivottoman pitkät jonot. Rakennuksen vieressä sijaitsevalla aukiolla vallitsee häpeilemätön rahastuksen meininki. Suosittelen lämpimästi lippujen hankkimista ennakkoon, jolloin toivottoman pitkän jonon ohitse pääsee hetkessä. Muitakin myyntikanavia ja keinoja jonottamisen välttämiseksi varmasti on, mutta itse ostimme liput viime kerralla Coop Culturen kautta.
2. TRASTEVERE
Ravintoloiden terasseilta kuuluu iloista puheensorinaa, kun kävelemme Trasteveren keväisessä illassa. Aurinko on laskenut jo ajat sitten, mutta ilma on yhä lämmin. Käännymme välillä pittoreskeille sivukujille, joilla ei näy ristin sielua. Kävely tekee hyvää Il Duca -trattoriassa syödyn mainion päivällisen sulattelemiseksi. Ateria ei tuottanut pettymystä, sillä tarjolla oli perinteisiä roomalaisruokia reiluina annoksina. Ikuisen kaupungin klassikoihin kuuluvat muun muassa yksinkertainen cacio e pepe -pasta sekä vasikanlihasta tehty ja salvialla maustettu saltimbocca.
Trastevere kuuluu sekä Rooman tunnelmallisimpiin että suosituimpiin kaupunginosiin. Sen asukkaat ovat ylpeitä kylämäisestä alueestaan ja pitävät itseään ainoina oikeina roomalaisina. Paikallisten lisäksi kaduilla tulee vastaan alati kasvavia matkailijajoukkoja, mutta Trastevere jaksaa siitäkin huolimatta viehättää. Huolella ravintolansa valitsemalla pääsee edelleen keskelle äänekästä italialaista tunnelmaa.
3. GELATERIAT
Pitkä jono kiemurtelee ahtaaksi käyneen kahvilan sisäpuolella. Pääsen viimein kassalle lausumaan yhden yleisimmin käyttämistäni italiankielisistä lauseista. Una coppa con due gusti, per favore! Kuppi kahdella maulla. Sitten onkin aika siirtyä kuitti kourassa tiskin ääreen valitsemaan niitä makuja. Kyse on tietenkin jäätelöstä, josta puhuttaessa sitruuna ja pistaasi kuuluvat kestosuosikkeihini. Voisi melkein sanoa, että päivä Italiassa ilman jäätelöä on hukkaan heitetty päivä.
Ahtaaksi käynyt kahvila on yli sata vuotta sitten toimintansa aloittanut Giolitti. Se lienee Rooman jäätelöbaareista perinteikkäin ja tunnetuin. Eri opaskirjojen ylistävät lausunnot tuovat paikalle ulkomaalaisia, mutta mahtuu joukkoon paikallisiakin. Kaupungissa on runsaasti huippulaadukkaita gelaterioita, joiden paremmuudesta käydään joskus kiihkeääkin keskustelua. En osaa neuvoa parhaaseen paikkaan, mutta kehotan välttämään teollista jäätelöä. Huonon jäätelön tunnistaa tiskillä Marge Simpsonin kampausta muistuttavasta ulkomuodosta, johon laadukas jäätelö ei koskaan taivu.
4. STADIO OLIMPICO
Kylmät väreet juoksevat pitkin selkäpiitä, kun kymmenet tuhannet katsojat laulavat AS Roman tunnuskappaletta joukkueiden astuessa kentälle. Roma, Roma, Roma, core de ’sta città, unico grande amore, de tanta e tanta gente, che fai sospirà… En ole koskaan ollut punakeltaisen seuran kannattaja, mutta tunnelma tempaisee silti voimakkaasti mukaansa. Iltapäivän kruunaa uransa ehtoopuolella olevan seuralegenda Francesco Tottin tekemä maali.
Sanotaan, että Italiassa elämä on osa jalkapalloa. Suosittelen ottelussa käymistä tunnelman vuoksi myös niille, joita itse peli ei välttämättä kiinnostaisikaan. Pääkaupungin jättiläiset Lazio ja Roma pelaavat ainakin toistaiseksi kotiottelunsa perinteikkäällä Stadio Olimpicolla. Punakeltaisella Romalla on erityisen vahva kannatus Testaccion kaltaisissa perinteisissä työläiskaupunginosissa. Taivaansininen Lazio tunnetaan taas porvariseurana, jonka kannattajat tulevat yleensä keskustan ulkopuolelta. Otteluliput kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen netistä. Turvatarkastukset Italian Serie A:n otteluihin ovat melko tiukkoja ja ulkomaalaisen täytyy näyttää porteilla passiaan.
5. FORUM ROMANUM
Mielikuvitus on kuljettanut minut jonnekin parintuhannen vuoden taakse. Olen saapunut ujona maalaispoikana Rooman valtakunnan keskipisteeseen hoitamaan tärkeitä asioita. Matka on ollut pitkä ja raskas, mutta nyt katselen niska kenossa ihmeellisten rakennusten loistoa ja kuuntelen ohikulkijoiden vieraita murteita. Tuolla Vestan neitsyt vartioi pyhää tulta ja kulman takaa ilmestyy sadanpäämies komeassa kypärässään. Tällainen siis on Forum Romanum, Julius Caesarin aikaisen maailman napa!
Paluu mielikuvitusmatkalta todellisuuteen on sikäli karu, että rakennuksista on jäljellä lähinnä satunnaisia pylväitä ja muita raunioita. Jäljellä on silti riittävästi, jotta menneisyyden voi halutessaan kuvitella eläväksi. Monia kieliä kuuluu edelleen, sillä paikalla riittää turisteja niin Tokiosta kuin Bostonistakin. Kokemus on opettanut, että Forum Romanumin kaltaisten historiallisten nähtävyyksien äärellä kannattaa antaa itselleen hetki aikaa ja miettiä, millaista paikalla on ollut muinaisina aikoina. Tätä kautta Forumista on tullut itselleni merkittävä nähtävyys. Ensimmäisellä yrittämällä se oli vain kasa kiviä.
6. MAISEMA AVAIMENREIÄSTÄ
Tuntuu jotenkin hölmöltä jonottaa muun kansan mukana vihreälle ovelle, joka on kaiken lisäksi suljettu. Odotus palkitaan lopulta hämmästyttävällä tavalla. Ovessa olevasta avaimenreiästä kurkistamalla avautuu täydellinen näkymä Pietarinkirkon kupolille. Kupolia reunustavat oven takana levittäytyvän puutarhan symmetriset puut. Vaikka suurin piirtein tiesin mitä odottaa, on maisema kaikessa täydellisyydessään silti hätkähdyttävä.
Vihreä ovi kuuluu Maltan ritarikunnan päämajaan, joka sijaitsee varakkaiden roomalaisten suosimalla Aventinuksen kukkulalla. Avaimenreikään kurkistelun ohella kannattaa poiketa läheiseen Giardino degli Arancin puistoon, joka on joskus ollut Santa Sabinan luostarin hedelmätarha. Siellä voi levähtää kaikessa rauhassa appelsiinipuiden alla tai ihailla maisemaa yli Rooman.
7. VIA MARGUTTA
Espanjalaisten portaiden alla sijaitsevalla helteisellä aukiolla on ahdasta. Väistelemme uhkaavasti heiluvia selfiekeppejä parhaamme mukaan ja pyrimme nopeasti syrjemmälle. Kivenheiton päästä löytyy pelastus varjoisan ja miellyttävän hiljaisen kadun muodossa. Tämä on Via Margutta, josta Luca Barbarossa laulaa yhdessä tunnetuimmista kappaleistaan.
Pittoreski Via Margutta on suora ja tasainen katu, eikä se välttämättä kuulu Rooman näyttävimpiin. Taiteilijakorttelin boheemissa tunnelmassa on silti jotain nautinnollista, ja siellä voi kokea häivähdyksen menneiltä vuosikymmeniltä. Hiljaisuus hämmästyttää ja useimpien vastaantulijoiden rinnalla kipittää koira. Via Marguttan varrelta löytyy taidegallerioita ja pienellä kyltillä merkitty elokuvaohjaaja Federico Fellinin vanha kotitalo. Katu on esillä myös Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin tähdittämässä elokuvaklassikossa Loma Roomassa. Useimmat kävelevät Espanjalaisilta portailta Piazza del Popololle vilkasta Via del Corson ostoskatua pitkin, mutta oma valintani on Via Margutta.
8. GIANICOLO
Kuulas talvipäivä tuntuu miltei täydelliseltä. Olemme syöneet maittavan lounaan Trasteveressa ja kiivenneet sieltä Gianicololle eli Janiculumin kukkulalle. Täältä käsin saa ihailla rauhassa maisemaa yli kaupungin ja tuntea koko Rooman olevan jalkojen juuressa. Ellei tammikuinen viileys hiipisi puseroon, tekisi penkille mieli jäädä iltaan saakka. Tänne voisi hyvinkin palata kauniina kesäpäivänä eväiden kera, tosin silloin ei luultavasti olisi yhtä hiljaista.
Gianicololle voi kiivetä niin Trasteveren kuin Vatikaaninkin suunnasta. Kukkulalla sijaitsevassa Villa Lantessa toimii Suomen Rooman-instituutti, joka on avoinna yleisölle arkipäivisin klo 9–12. Upea renessanssihuvila on ollut Suomen valtion omistuksessa vuodesta 1950 lähtien.
9. VATIKAANI
Kapuaminen ahtaassa portaikossa vain jatkuu jatkumistaan. Onneksi talvella on sekä hiljaista että viileää, sillä helle ja ruuhka luultavasti tekisivät näistä Pietarinkirkon kupolin sisällä kiertävistä rappusista painajaisen. Perille kannattaa joka tapauksessa kiivetä, sillä maisema alas kaupunkiin on utuisesta säästä huolimatta lumoava. Tuntuu melkein siltä, kuin koko Rooma kuuluisi meille. Saamme seuraksemme ainoastaan yhden mustiin pukeutuneen nunnan valkoisine huiveineen.
Vatikaanissa käyminen on mielenkiintoista jo siksi, että se on oma pikkuruinen valtionsa. Pietarinkirkon jättimäiset mittasuhteet ja rakennuksen edustan aukion symmetrisyys lumoavat, vaikkei vaivautuisi edes kirkon sisälle asti. Taiteen ystävät suuntaavat tietenkin myös Vatikaanin museoihin, joiden loputtomilta tuntuvat kokoelmat kuuluvat maailman arvokkaimpiin.
10. TESTACCIO
Laajalla aukiolla on hiljaista. Tuuli heiluttaa penkillä istuvan miehen sanomalehteä ja lastenvaunuja työntävä äiti pysähtyy juttelemaan vastaantulijalle. Piazza Testaccion kiireettömyys ja arkipäiväisyys viehättävät vilkkaiden nähtävyyskierrosten jälkeen. Suunnistamme Testaccion kauppahalliin, jota on kehuttu yhdeksi kaupungin parhaista ostospaikoista. Useimmat kojut on perille saapuessamme jo suljettu, mutta saan sentään ostettua Dess’artin leipomosta aitoja sisilialaisia cannoleita. Pysähdymme ihailemaan kauppahallin lähistöllä kohoavan kerrostalon seinään maalattua valtavaa sutta, Rooman tunnuseläintä.
Roomassa on harvinaisen paljon kuuluisia nähtävyyksiä, kuten myös vähemmän tunnettuja taideaarteita. Monen mielestä kaikki mielenkiintoinen alkaa silti vasta suurimpien turistikohteiden ulkopuolelle jäävissä kaupunginosissa. Näistä esimerkkeinä voi mainita vaikkapa San Lorenzon tai viime matkamme ohjelmaan mahtuneen Testaccion. Testaccio on vanha työläiskaupunginosa, joka tunnettiin entisaikaan varsinkin teurastamoistaan. Se on edelleen konstailematon osa Roomaa, jossa voi aistia ydinkeskustasta poikkeavaa lämminhenkisyyttä.
Koko Rooman mahtavuutta on mahdotonta tiivistää kymmeneen kohtaan. Ensikertalaisen kannattaa kiertää myös ainakin Piazza Navona, Pantheon sekä heittää lopuksi kolikko Fontana di Trevin suihkulähteeseen. Myös Castel Sant’Angelon linnoitus komeine näköaloineen on vierailun arvoinen.
Ihmisten lisäksi Roomassa asuu tuhansia ja taas tuhansia kissoja. Jos naukuvat ystävät ovat lähellä sydäntä, kannattaa tutustua historiallisestikin merkittävällä Largo di Torre Argentinalla sijaitsevaan kodittomien kissojen hoitokotiin.
Rooman näkee parhaiten kävelemällä, vaikka julkisen liikenteen verkostokin on melko toimiva. Tunnelmalliselle kävelylle voi lähteä myös yöaikaan tai aamuvarhaisella, jolloin kadut eivät ole täynnä ihmisiä. Turisteja on paljon, enkä kaipaa kaupunkiin keskikesän tukahduttavien helteiden aikaan. Parhaat kokemukseni kaupungista olen oikeastaan saanut talvella, jolloin matkailijamäärä on hieman hillitympi ja Rooma näyttäytyy kenties aidoimmillaan. Jos helle ja tungos ahdistavat, voi mieltä lähteä virkistämään johonkin kaupungin puistoista.
Pidän italialaista ruokaa maailman parhaana, mutta edes kohtalaisen hyvän ravintolan löytäminen ei silti ole Roomassa itsestäänselvyys. Suosituimpien nähtävyyksien lähistöllä tarjotaan valitettavan usein mitä tahansa nälkäisten turistien kelpuuttamaa sapuskaa. Poikkeuksia tähänkin sääntöön toki on, tai ainakin itse olin tyytyväinen kivenheiton päässä Trevin suihkulähteestä sijaitsevaan That’s Amoreen. Suosittelen joka tapauksessa tekemään ennen Rooman-matkaa hieman taustatyötä ja valitsemaan ainakin osan ravintoloista etukäteen. Pöytävarauksen tekeminenkin onnistuu useimmiten parilla napinpainalluksella.
Vaikka olenkin vieraillut Roomassa kolmella eri vuosikymmenellä, en voi pitää itseäni kaupungin asiantuntijana. Suosittelen syvällisempää tietoa janoaville Roomassa asuvan Helin Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogia.

Italia
Milanon-viikonlopun uudet kokemukset

Vietimme vaimon kanssa jo perinteeksi muodostuneen kevätviikonlopun Milanossa. Löysimme matkan varrella muun muassa pari hyvää ravintolaa, kiinnostavan kotimuseon, upean kirkon sekä katutaidetta. Lopuksi pääsin tietysti jalkapallo-otteluunkin.
Tämä oli itselleni jo 11. vierailu Milanossa, joten kaupunki on tullut melko tutuksi siitäkin huolimatta, etten ole viipynyt perillä koskaan pitkää aikaa kerrallaan. Milanosta tuntuu löytyvän joka matkalle aina uutta mielenkiintoista nähtävää, ja listallani on tämänkin reissun jälkeen monta paikkaa, joissa haluaisin päästä käymään vasta ensimmäistä kertaa. Näihin kuuluu yhä esimerkiksi pari kaupungin suosituimpiin kuuluvaa museota.

Toistuvat Milanon-matkat ovat johtaneet siihen, että kiertelemme mielellämme eri kaupunginosissa, mutta vilkkaimmassa ydinkeskustassa ei välttämättä tarvitse käydä lainkaan. Onnistuimme tällä kerralla käymään Milanossa näkemättä kuuluisasta tuomiokirkosta vilaustakaan. Tätä ei pidä käsittää väärin, sillä Duomo on yksi suosikkikirkoistani ja kuuluu ehdottomasti Italian komeimpiin nähtävyyksiin. Tavoitteenani on vain tutustua Milanoon mahdollisimman laajasti, mieluiten kävellen ja välillä vanhojen raitiovaunujen kyydistä nauttien. Keräsin tähän pakettiin monipuolisen viikonlopun kymmenen parasta kokemusta, joista suurin osa oli meille kokonaan uusia.

Illallinen Antica Osteria Cavallinissa
Saavumme Milanoon perjantai-iltana niin, että ehdimme vielä myöhäiselle illalliselle nauttimaan kaupungin ravintolatarjonnasta. Valintamme on tällä kerralla perinteikäs Antica Osteria Cavallini, joka avasi ovensa jo joulukuussa 1934. Ravintola sijaitsee melko lähellä päärautatieasema Milano Centralea. Meidät ohjataan sisäpihamaiseen katettuun tilaan, joka käy illan mittaan hieman meluisaksi. Tunnelma pysyy runsaasta asiakasmäärästä huolimatta mukavana. Esimerkiksi yksi suuri paikallinen seurue juhlii nuoren naisen syntymäpäiviä. Antica Osteria Cavallinissa on käynyt vuosien varrella paljon jalkapallotähtiä ja muita julkisuuden henkilöitä. Monessa yhteydessä mainitaan erityisesti pelaaja-agentit, jotka ovat hieroneet täällä asiakkaidensa siirtoja seurasta toiseen.

Pitkällä listalla riittää paljon perinteisiä italialaisruokia. Syön alkuun herkullisen carpaccion, jonka ohuet lihaviipaleet suorastaan sulavat suussa. Vaimo luottaa perinteiseen tomaatti-mozzarellasalaattiin. Pääruoaksi tilaamme Langhen alueen Nebbiolo-viinin kanssa yhteensopivat liharuoat, joista varsinkin oma pihvini on oikein maukas. Jälkiruoaksi valitsemme tiramisua ja zuppa ingleseä. Viimeksi mainittu englantilainen keitto tunnetaan myös nimellä trifle ja se muistuttaa rakenteeltaan tiramisua. Ateria on hyvin onnistunut kokonaisuus ja minusta tuntuu kerta kaikkiaan upealta olla taas kerran Milanossa.

Upea Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore
Milanossa on paljon sykähdyttäviä ja keskenään erilaisia kirkkoja, joista tunnetuin on mahtava Duomo. San Bernardino alle Ossa pysäyttää pääkalloillaan, Santa Maria delle Grazien yhteydessä on Leonardo da Vincin maalaama Viimeinen ehtoollinen ja Sant’Ambrogiokin on kieltämättä upea, mutta olisiko Milanon kaunein kirkko sittenkin San Maurizio al Monastero Maggiore.

San Maurizio onnistuu huijaamaan ohikulkijoita, sillä se on ulkoapäin kovin vaatimattoman näköinen. Olin itsekin kävellyt kirkon ohitse useammalla eri matkalla, kunnes satuin näkemään kuvia upeiden maalausten täyttämistä sisätiloista. San Maurizioon saa tutustua ilmaiseksi, joten siellä poikkeamista on helppo suositella kaikille. Sijaintikin on melko keskeinen Duomon ja Castello Sforzescon välimaastossa. Kirkko rakennettiin 1500-luvulla merkittävän nunnaluostarin yhteyteen. Nykyään luostarin tiloissa toimii arkeologinen museo.

Kirkon erikoisuuksiin kuuluu, että se on jaettu väliseinällä kahteen eri osaan. Kadunpuoleinen osa suunniteltiin seurakunnalle ja toinen puoli nunnia varten. Kirkon etuosa alttarimaalauksineen on hieno, mutta pidän itse vieläkin enemmän nunnien käytössä olleesta takaosasta. Molempien tilojen seinät ovat täynnä uskonnollisia aiheita käsittelevää maalaustaidetta. Teoksista saisi varmasti vielä enemmän irti selvittämällä mitä tapahtumia ne kuvaavat, mutta esimerkiksi Nooan arkin ja viimeisen ehtoollisen tunnistaa vähemmälläkin Raamatun tuntemuksella.

Muotikatu Via Monte Napoleone
Elegantti Milano tunnetaan yhtenä maailman muotipääkaupungeista, jonka kaduilla niin huippumallit kuin tavalliset kansalaisetkin pukeutuvat tyylikkäästi. Muotitietoisimmat tekevät ostoksensa kaupungin muotikorttelissa Quadrilatero della Modassa, jota halkoo maailman kalleimmaksi kaduksikin nimetty Via Monte Napoleone. Kävelemme maineikkaan ostoskadun päästä päähän, vaikkei mielessämme ole mitään näyteikkunaostoksia kummempaa. Jo kadun arkkitehtuuri on arvokasta, sillä ohitamme paljon 1800-luvun alkupuolella Milanon varakkaimman väen kodeiksi suunniteltuja uusklassisia rakennuksia.

Kapea Via Monte Napoleone ei ole luksusliikkeistä huolimatta erityisen viihtyisä, sillä sitä ei ole rauhoitettu kävelykaduksi. Toisaalta kauppojen asiakaskunnalle lienee tärkeää päästä autokyydillä oven eteen. Kadun varrella komeilee nytkin ohi kulkiessamme jokunen Ferrari ja pari Maseratia. Via Monte Napoleonelta ja sen sivukaduilta löytyy runsaasti luksusbrändien liikkeitä, joihin kuuluvat tietenkin myös Milanon omat ylpeydenaiheet Prada, Dolce & Gabbana, Versace sekä Armani. Useimmilla ovilla päivystää tummiin pukeutunut herrasmies valmiina avaamaan oven asiakkaille. Kenties ovimiehen harjaantunut silmä tunnistaa, kuka on astumassa aidosti ostoaikeissa sisään.

Villa Necchi Campiglio, yksi Milanon helmistä
Valitsemme viikonlopun museokohteeksi kiehtovalta kuulostavan Villa Necchi Campiglion. Löydämmekin varsinaisen keitaan, sillä tällaista uima-altaan koristamaa kukkivaa puutarhaa ei uskoisi löytävänsä miljoonakaupungin keskustasta. 1930-luvulla valmistuneessa huvilassa toimii kotimuseo, johon tutustumme englanniksi opastetulla kierroksella. Jäämme vielä opastuksen jälkeen kiertelemään talossa omaan tahtiin sekä nauttimaan puutarhakahvilan antimista.

Talo rakennettiin teollisuustoiminnalla rikastuneiden Necchin sisarusten Neddan ja Giginan sekä viimeksi mainitun aviomiehen Angelo Campiglion kodiksi. Erityisesti Necchin ompelukoneet ovat Italiassa tunnettuja tuotteita edelleen. Kolmikolla oli sen verran varallisuutta, että maineikas arkkitehti Piero Portaluppi sai työhönsä vapaat kädet budjetista välittämättä. Saamme vierailumme aikana ihailla tyylikkäitä huoneita sekä kuulla runsaasti kiinnostavia yksityiskohtia taloon, sen asukkaisiin, kuuluisiin vieraisiin ja arkkitehteihin liittyen.
Villa Necchi Campigliosta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Arkkitehtuuria ja flamingoja Quadrilatero del Silenziossa
Villa Necchi Campiglio sijaitsee arkkitehtuuriltaan kiinnostavan Quadrilatero del Silenzion alueen laidalla. Olemme käyneet miellyttävän rauhallisessa Hiljaisuuden korttelissa kerran aiemminkin, ja nyt meillä on aikaa katsella jykevien rakennusten yksityiskohtia entistä tarkemmin. Casa Sola-Busca tunnetaan erityisesti pääoven vieressä olevasta korvasta. Kyseessä on sata vuotta vanha ovipuhelin, johon taloon saapuneet vieraat saivat ilmoittaa tulostaan. Nykyään korvaan lausutut sanat eivät mene enää perille, sillä asukkaat ovat kyllästyneet uteliaiden ohikulkijoiden tervehdyksiin.

Ihmettelemme hetken Villa Invernizzin pihamaalla asuvia flamingoja, joita olemme käyneet tervehtimässä kerran aiemminkin. Metalliaidan taakse on kerääntynyt jonkin verran ihmisiä katselemaan vaaleanpunaisten lintujen touhuja. Flamingot päätyivät Milanoon 1970-luvulla, kun juustobisneksessä vaurastunut Romeo Invernizzi halusi eksoottisia lintuja pihamaalleen. Nykyiset linnut ovat puutarhan alkuperäisten asukkaiden jälkeläisiä.

Quadrilatero del Silenziossa on paljon komeita rakennuksia, joista Palazzo Berri-Meregalli on yksi kiinnostavimmista. Kivisen kerrostalon seinää koristavat monenlaiset patsaat ja mosaiikit. Varsinainen helmi on aulatila, jota ohikulkijat saavat ihailla aidan takaa. 1910-luvulla valmistunut rakennus edustaa liberty-arkkitehtuuria, joka oli italialainen versio Suomessakin tunnetusta jugendista.

Kuvauksellinen Via Abramo Lincoln
Meille jää ylimääräistä aikaa ennen illallisravintolan avautumista, joten lähdemme vaeltelemaan vielä hieman poispäin keskustasta. Via Abramo Lincoln on mainittu yhtenä Milanon kuvauksellisimmista kaduista, joten poikkeamme sille täälläpäin kaupunkia liikkuessamme.

Lyhyttä ja kapeaa kadunpätkää reunustavat matalat pastelliväriset talot. Puutarhojen kasvit ja puut luovat kadulle miellyttävän vehreän ilmeen, johon palmut tuovat ripauksen eksotiikkaa. Via Abramo Lincolnin rauhassa on vaikea kuvitella olevansa aivan Milanon ydinkeskustan tuntumassa. Talot rakennettiin alun perin työläisten edullisiksi asunnoiksi, mutta hintataso lienee noussut vuosikymmenten varrella pilviin.

Via Abramo Lincoln taitaa kuulua sellaisiin julkisiin salaisuuksiin, jonka on löytänyt jo muutama muukin matkailija. Mieleeni tulee hieman Lontoon Notting Hill, jonka värikkäiden talojen edustoilla riittää jo liikaa valokuvaajia. Emme haluaisi olla häiriöksi asukkaille, joten jatkamme matkaamme melko nopeasti. Poistuessamme paikalle leiriytyy ammattimainen kuvausryhmä, jonka suunnitelmissa näyttäisi olevan musiikkivideon purkittaminen.

Kasvisravintola Remulass
Ihastuimme viime vuoden Milanon-matkallamme Ratanà-ravintolaan, mutta sieltä ei löytynyt enää kolmisen viikkoa ennen matkaamme vapaata pöytää. Niinpä teemmekin varauksen Ratanàn sisarravintolaan Remulassiin, jolla on samat omistajat. Remulass profiloituu kasvisravintolaksi, jonka lyhyeltä ja usein vaihtuvalta ruokalistalta löytyy myös hieman kalaa. Tämä sopii meille hyvin, sillä keskityimme edellisiltana liha-annoksiin.

Pieni ravintolasali tuntuu kodikkaalta ja palvelu toimii sujuvasti. Juttelen mielelläni aina tilaisuuden tullen italiaksi ja saan selville, että tarjoilijan veli asuu nykyään Suomen Turussa. Jaamme aluksi annokset turskakroketteja sekä kalacarpacciota, jotka maistuvatkin todella hyvin. Kasvispääruoat ovat sen sijaan lievä pettymys, sillä esimerkiksi valtava endiivisalaatti on pidemmän päälle aika yksitoikkoista purtavaa. Jälkiruoat ovat puolestaan oikein herkullisia. Remulassia on helppo suositella vannoutuneille kasvissyöjille ja kyllä se on kelpo ravintola kaikille muillekin. Itse tilaisin seuraavalla kerralla alkuruokien lisäksi vaikkapa pastaa, jolloin kokonaisuus olisi luultavasti omastakin mielestäni kohdallaan.

Katutaidetta NoLon kaupunginosassa
Sunnuntaiaamupäivän kohteena on taannoisessa Matka-lehden jutussa mainittu NoLon kaupunginosa, jonka nimi on lyhenne sanoista Nord di Loreto. Loreton pohjoispuolella sijaitseva alue muistuttaa edellisvuoden matkaltamme tuttua Isolaa, sillä molempien kohdalla mainitaan usein yhteisöllisyys, vaihtoehtoisuus, hipsterihenkisyys sekä trendikäs ravintola- ja baaritarjonta. Etniset puodit viittaavat kaupunginosan monikulttuurisuuteen. Tämä on sitä tavallisen kansan Milanoa, joka sijaitsee vilkkaimman keskustan ja suosituimpien nähtävyysalueiden ulkopuolella. Itseäni houkuttelee täällä erityisesti näyttävä katutaide.

Sunnuntain ilmapiiri on varsin raukea, eikä NoLon kaduilla ole vilkasta. Viihtyisässä Trotterin puistossa on miellyttävää paikallistunnelmaa, kun lähistöllä asuvat perheet ovat tulleet viettämään aurinkoista pyhäpäivää. Etsimääni katutaidetta löytyy varsinkin junarataa seuraavan Via Pontanon varrelta. Joukkoon mahtuu useita kerrassaan upeita teoksia sekä myös ikävännäköistä sotkua.

Pieniä aukioita reunustavat terassit alkavat puolenpäivän jälkeen täyttyä lounasasiakkaista ja NoLo tuntuu heränneen jälleen eloon. Joskus aiemmin ankeana tunnettu kaupunginosa vaikuttaa ainakin näin aurinkoisena päivänä mukavalta, vaikkei tämä kierros muraalien lisäksi mitään poikkeuksellista tarjonnutkaan. Pysähdyn vielä kierroksen päätteeksi kuvaamaan Via Veninin varrelle taiteiltuja maalauksia, jotka esittävät milanolaisia maamerkkejä, kuten Castello Sforzescoa ja San Siron stadionia.

BAM-puiston kevätfestivaalit
Iltapäivällä on sen verran luppoaikaa, että päätämme suunnata puiden kirjastoon eli Biblioteca degli Alberi Milano -puistoon. Paikka on meille edellisiltä matkoilta tuttu, sillä olemme käyneet täällä ihailemassa esimerkiksi Bosco Verticalea eli puiden koristamia kerrostaloja. Myös edellä mainittu Ratanà-ravintola sijaitsee samoilla kulmilla. Meille on kuitenkin uutta päästä tänne näin lämpimänä ja aurinkoisena päivänä, sillä aiemmat vierailut ovat ajoittuneet yleensä talveen tai varhaisempaan kevääseen. Huomaamme perille päästyämme, että käynnissä on puiston oma kevättapahtuma BAM Spring Festival.

Tuntuu mukavalta, ettei tutussa kaupungissa tarvitse säntäillä nähtävyydeltä toiselle. Niinpä maltamme hyvin nauttia parinkymmenen asteen lämmöstä puistossa, jonne on istahtanut paljon muitakin kevätpäivän viettäjiä.

Kevätfestivaaleilla ei näy olevan paljoa ohjelmaa, mutta muutamalle ruokakojulle riittää tasaisesti jonoa. Lapsille on järjestetty jonkinlaista puuhaa ja päivään kuuluvat myös joogatunnit sekä tanssiesitykset, joiden ajankohta ei tosin osu yksiin oman vierailumme kanssa. Meille riittää kyllä hyvin vain oleskelu viihtyisässä puistossa taustalla kohoavia pilvenpiirtäjiä katsellen.

Jalkapallo-ottelu Inter–Udinese
Oman matkani kohokohta odottaa sunnuntai-iltana, kun pääsen katsomaan itselleni kovin rakkaan jalkapalloseuran Interin ottelua. Italian Serie A:n kamppailussa vastaan asettuu Udinese, joka tarjoaa lopulta todella kovan vastuksen. Milanon sinimusta joukkue nappaa silti arvokkaat sarjapisteet lukemin 2–1. Ottelu ikonisella San Siron stadionilla on aina elämys, ja nytkin paikalle saapuu lähes 72 000 jalkapallon ystävää. Kevät on jännitystä täynnä, sillä Inter kamppailee tiukasti Italian mestaruudesta ja sekä hakee menestystä myös Mestarien liigasta sekä Italian cupista. Lue lisää ottelukokemuksesta jutustani Jalkapalloa Milanossa, Inter–Udinese.

Italialaisen jalkapallo-ottelun tunnelmaa voi suositella paikallisena kulttuurikokemuksena kenelle tahansa, vaikkei itse peli välttämättä kiinnostaisikaan. Pääsyliput kannattaa hankkia Interin omilta nettisivuilta, ja pelaahan samalla stadionilla vuorollaan myös menestyksekkään historian omaava punamusta paikalliskilpailija Milan. Interin lippujen hankkimista varten täytyy rekisteröityä seuran nettisivuille. Pääsyliput tulevat myyntiin muutamaa viikkoa ennen peliä ja niitä on yleensä tavallisiin sarjapeleihin melko hyvin saatavilla, kun taas kysyntä esimerkiksi paikallisotteluihin on selvästi suurempaa. Lippujen hinnat lähtevät muutamasta kympistä ylöspäin. Stadionille mennessä täytyy Italiassa muistaa ottaa mukaan henkilöllisyystodistus, jota kysytään porteilla. Olen itse käyttänyt varmuuden vuoksi passia.

Vierailu Milanossa perjantai-illasta varhaiseen maanantaiaamuun oli jälleen kerran hieno kokemus. Kaupunki viehättää minua kerta kerralta enemmän, sillä joka matkalla tulee vastaan jotain aivan uutta sekä myös sopivasti tuttuja kulmia. Hyviä ravintolavaihtoehtoja riittäisi todella pitkäksi aikaa ja Interin pelit vetävät minua puoleensa aina tilaisuuden tullen. Tällaisilla kevätmatkoilla tekisi mieli tutustua välillä muihinkin italialaisiin kaupunkeihin ja stadioneihin, mutta toivon palaavani erityisesti Milanoon vielä monta kertaa.
Blogin muut Milanosta kertovat jutut löytyvät täältä. Tarkoituksenani on julkaista vielä kevään aikana laaja juttu, johon kokoan runsaasti vinkkejä Milanoon.
Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.

Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.

Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
Noora | Kerran poistuin kotoa
14.1.2017 at 12:10
Tää postaus tuli kuin tilauksesta mun akuuttiin Rooma-ikävään. En tosin oo vielä osannut päättää, pahensiko vai lievensikö tää sitä 😉 Colosseum oli eka paikka, minne suunnattiin kun oltiin kaverin kanssa ekaa kertaa Roomassa, se oli se paikka, jonka näkemistä odotin eniten. Ja olihan se huikean upea ja kaikkea, mutta Forum Romanum oli THE paikka, johon rakastuin palavasti. Siinä entisaikojen Rooma oli jotenkin vielä paljon konkreettisempi mulle. Mikä on toisaalta hassua, koska se on paljon enemmän raunioina kuin Colosseum… 😀 Pistän tän postauksen muistiin ja palaan tän pariin kun Rooman reissu lähenee. 1,5 päivää kaupungissa ei ole paljon, mutta jos ajan käyttää tehokkaasti niin kyllä siinäkin taas jotain kivaa ehtii!
Mika / Lähtöportti
15.1.2017 at 14:27
Mahtavaa, kun pääset taas Roomaan! 1,5 päivää on lyhyt aika, mutta sun tehokasta matkailutahtia seuranneena olen varma, että ehdit nähdä ja kokea siinäkin ajassa paljon. Ota vinkit talteen, esimerkiksi Testaccion kauppahalli voisi olla sulle sopiva paikka syödä nopeasti, mutta hyvin (ei nyt ihan Copenhagen Street Food, mutta silti). Mielenkiintoista kuulla, että tykkäsit juuri Forum Romanumista noin paljon. Raunioinahan se on, mutta antoisa kokemus jos malttaa yhtään fiilistellä millaista siellä on joskus ollut.
Milla - Pingviinimatkat
14.1.2017 at 12:47
Ai ai Rooma <3 Osa tarinoistasi iski syvälle niin, että olisin saattanut tuntea tuskallista ikävää, mutta onneksi on lentoliput jo olemassa ja pääsen nauttimaan kaupungin kaduista taas pian 🙂
Mika / Lähtöportti
15.1.2017 at 14:34
Rooma <3 Itse asiassa tämän kirjoittaminen aiheutti yllättävän tuskallista ikävää 😀 Upea juttu, että lentoliput on jo valmiina, nautinnollista matkaa! Ainakin Trastevere taisi herättää muistoja, luen varmasti teidän postaukset tarkkaan ennen seuraavaa omaa Rooman-matkaa.
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
15.1.2017 at 17:46
Voi miten kiva postaus! Ja kiitos blogini maininnasta. Mainitsemasi paikat ovat myös omia ikisuosikkejani, vaikka katsonkin niitä Roomassa asuttujen vuosien jälkeen hieman toisin silmin. Sydän jättää silti edelleen yhden lyönnin väliin joka kerta, kun näen Colosseumin tai Pietarinkirkon, Gianicolon kukkulalla pitää käydä ihan kaikkien vieraiden kanssa ihan joka kerta ja Trastevere on yhä ihana, vaikka siellä olikin rasittavaa asua…Vain koko Rooman upein nähtävyys Pantheon puuttuu listaltasi! Ja jos saa mainostaa, niin blogistani löytyy omat vinkkini, miten välttyä jonottamiselta Colosseumiin ja Vatikaanin museoihin ja vinkkejä hyvistä ravintoloista niin Trasteveresta kuin Testacciostakin. Nähdään Matkamessuilla.
Mika / Lähtöportti
16.1.2017 at 22:43
Kiitos Heli! Todella mielenkiintoista kuulla, miten Roomassa asuva nämä paikat näkee. Ymmärrän, ettei nykypäivän Trastevere varmaan ole mukavin paikka asumiseen, vaikka siellä onkin kiva välillä käydä. Pantheon on hieno, mutta sieltä ei ole toistaiseksi jäänyt ihan yhtä vahvoja muistoja kuin näistä listalle mahtuneista paikoista. Käyn Pantheonissa kyllä seuraavallakin Rooman-matkalla, ilmaistakin kun on.
Totta kai saa mainostaa, paikallisten vinkit ovat aina erityisen arvokkaita. Varsinkin kokemuksen tuomat ravintolavinkit kiinnostavat, koska näin turistina ei voi yhden käynnin perusteella tehdä yhtä luotettavia arvioita eri paikoista. Messuilla nähdään!
Kohteena maailma / Rami
17.1.2017 at 21:48
Rooma on upea kaupunki ja täytyy rehellisesti tunnustaa, että en ole kertaakaan parilla reissulla Trasteveressä käynyt… Ajattelin ottaa seuraavan kerran hotellin sieltä 🙂
Tuo Bernini-hotelli on mielestäni upea ja lähistöltä löytyvä ”luukirkko” kuuluu ehdottomasti omaan Top10 -kohteisiin Roomassa. Harmi, kun en juuri nyt sen nimeä muista, mutta on kyllä itsellä jossakin ylhäällä.
Oli taas kerrottu niin tunnelmallisesti kuin voi Rooman parhaita puolia, ihan kuin olisi ollut itse reissussa 🙂
P.S. En tiennyt tuota avaimenreikäjuttua. Roomassa on paljon pikkujuttuja, joista ei ole ikinä kuulutkaan, vaikka pitäisi 😀
Mika / Lähtöportti
18.1.2017 at 23:22
Kiitos Rami! Mulla onkin vielä Rooman luukirkko käymättä, se tosiaan löytyy tuon Piazza Barberinin lähistöltä. Meillä oli viime reissulla asunto ihan noilla kulmilla. Yhdessä luukirkossa olen kuitenkin joskus käynyt, se oli Évorassa Portugalissa ja kuvista päätellen roomalaistakin kirkkoa luisevampi.
Jos ihmettelit miksei siitä avaimenreikämaisemasta ole tässä kuvaa, niin voin kertoa ettei sen valokuvaaminen ole kovin helppoa. Parempi mennä itse katsomaan, mitä sieltä näkyy 🙂 Roomassa on paljon kivoja pikkujuttuja, joista Milja ja Heli tietää vielä enemmän.
Travelloverin Annika
18.1.2017 at 13:50
On muuten juuri noin, että parasta ”italialaista” ruokaa saa usein maan rajojen ulkopuolelta. Pahimmillaan turistinähtävyyksien lähellä sulatetaan pakasteista kovalla hinnalla.
Näin Colosseumin ensimmäistä kertaa melkein 20 vuotta sivua vanhempana. En jotenkin oikein tajunnut sitä silloin. Olin muutenkin kyllä varmaan aika urpo ja maankiertäjän taipaleeni ihan alussa vasta. Muutaman muun amfiteatterin sen jälkeen nähneenä koko teattereiden idea ja upeus on alkanut vasta selvitä.
Niin suuri Italia-fani kuin olenkin, en saa oikein otetta Roomasta. Olen kyllä ollut vain kahdesti, mutta ainakaan se ei ole riittänyt. On ehkä liian suuri. Trasteveressa on pikkukaupunkifiilistä. Siellä viihdyn. Ja tietenkin missä tahansa syömässä hulluna jätskiä.
Mika / Lähtöportti
18.1.2017 at 23:35
Muistan joskus kuulleeni, että maailman parasta italialaista ruokaa saa New Yorkista, mikä ei välttämättä ole ihan mahdoton ajatus. Italiassa on tullut niin loistavia ruokakokemuksia kuin pahoja pettymyksiäkin. Eräässä milanolaisessa turistivetoisessa ravintolassa oltiin muuten niin rehellisiä, että ruokalistaan oli merkitty mitkä pizzat sulatetaan pakasteista 😀
Munkin rakkain Italia on jossain muualla kuin suurimmissa kaupungeissa, joissain missä on pieniä kukkulakaupunkeja, maaseutua tai kenties järviä tai merenrantaa. Mutta omalla kohdalla myös Rooma on sykähdyttänyt, niin paljon hyviä muistoja on jäänyt.
Henna / Kulkutautiset
20.1.2017 at 19:37
Tämä taitaa olla historiallinen hetki, nimittäin postaus blogissasi, johon voin tulla paukuttelemaan henkseleitäni ja kertomaan, että tuolla olen jopa käynyt! 😀 Mukava tunnelma jutussa ja kyllä siitä niin kovin huokuu rakkautesi Italiaa kohtaan. Itselleni Rooma jätti jostain syystä aika laimean fiiliksen. Historialliset kohteet olivat kiinnostavia ja vaikuttavia, Trastevere todella viehättävä, Vatikaani vallan jännittävä ja Rooma kaikin puolin kaunis. En oikein osaa sanoa, mikä meni pieleen. Jostain syystä reissusta jäi sellainen olo, että tämä oli ihan kiva, mutta nyt se on nähty, ei tarvitse tulla takaisin. Aikoinaan epäilin sitä, että paikallisista tuli aika tympeä fiilis, vaikkemme olleet matkalla pahimpaan sesonkiaikaan. Mutta nyt yli kymmenen vuotta jälkeenpäin en oikein osaa sanoa. Italialainen ruoka ei ole oikein vienyt mennessään, kallistun enemmän tuonne Lähi- ja Kauko-Idän ruuan suuntaan.
Mutta… olen minä sitä tässä miettinyt viime vuosina, että josko tuolle ikuiselle kaupungille antaisi toisen mahdollisuuden… ehkä se kolahtaisikin ihan eri tavalla. Ja kyllähän tästä sinun postauksestasi tuli juuri sellainen fiilis, että on se Rooma oikeastaan aika kiva. Hei jäätelöä joka päivä… todellakin!
P.S. Kiitti, opin linkkaamastasi Marge Simpson -wikipedia-artikkelista, että Marge on ensimmäinen piirroshahmo, joka on ollut Playboy-lehden kansikuvatyttö 😀 (jouduin googlaamaan ne kuvat…)
Mika / Lähtöportti
23.1.2017 at 23:05
Sulle tuttu kohde, kerrankin! 😀 Vaan sama se on toisinkin päin, eipä sunkaan blogista tule heti mulle tuttuja paikkoja mieleen kotimaan, Kreetan ja Tallinnan lisäksi.
Ymmärrän, ettei Rooma innosta kaikkia, ja oikeastaan hyvä niin. Siellä kun käy ihmisiä muutenkin ihan riittävästi 🙂 Silti aina yhtä mielenkiintoista pohtia syitä siihen, mistä eri paikkoihin tykästyminen johtuu. Ei Roomalle mikään pakko ole uutta tilaisuutta antaa, enemmän suosittelen ylipäätään Italiaan palaamista. Jäätelöä saa joka kylästä ja sulle mieluisin paikka löytyy luultavasti jostain ihan muualta kuin tuolta suurimmasta kaupungista.
P.S. Kiitti kun luit tuon linkkaamani Marge-artikkelin noin tarkasti ja valistit noista Playboy-kuvista 😀
Henna / Kulkutautiset
28.1.2017 at 15:25
Usko tai älä, niin Italiaan palaaminen on jopa suunnitteilla! Tuli niin messevä tilaisuus kaveripiirin elämänmuutosten myötä, että taitaa olla lähes pakko tarttua tilaisuuteen! Kerron lisää joskus tässä lähitulevaisuudessa tai laitanpa vaikka viestiä fesessä tms 🙂
Mika / Lähtöportti
29.1.2017 at 12:17
Kuulostaa hyvältä! Kerro ihmeessä, jos suunnitelmat etenee 🙂
Anna | Muuttolintu.com
20.1.2017 at 22:22
Oon samoilla linjoilla siitä, että ihanimpia Italiassa on pienemmät kylät, ja mielellään semmoiset, mitkä ei ole ihan täynnä turisteja. Mutta silti, me kyllä tykättiin myös Roomasta. Siitäkin huolimatta, että tietyissä turistikohteissa ne laumat oli ihan mahdottomat, esim. Fontana di Trevillä. Tässä tuli joka tapauksessa hyviä vinkkejä seuraavaa kertaa varten! Colosseumissa ei ehditty käydä sisällä vielä, se on ehdottomasti listalla ensi kerralla. Trasteverestä me tykättiin ehkä eniten. Hyvää ruokaakaan meillä ei ollut vaikeuksia löytää, mutta oltiinkin reissussa italialaisessa seurassa 🙂 Aah se gelato on kyllä ihanaa. Siellä näkyi myös hassuja jätskimakuja kuten sinihomejuusto, mitä en ole muualla nähnyt 🙂
Mika / Lähtöportti
23.1.2017 at 23:20
Mun mielestä parasta Italiassa on kierrellä maaseudulla ja löytää pieniä kivoja kyliä vähän kuin sattumalta. Niitäkin nimittäin riittää vaikka kuinka paljon. Fontana di Trevi on tosiaan Rooman ruuhkaisimpia paikkoja. Viimeksi käydessä se oli vielä remontissa, mutta porukkaa riitti siltikin. Italialaisessa seurassa löytää luultavasti parhaat ravintolat ja vielä nimenomaan niiden ravintoloiden parhaat annokset. Italialaiset kun ei välttämättä tilaa suoraan listalta, vaan kyselee ja soveltaa. Mutta sinihomejuuston soveltaminen jätskiin, se kuulostaa jo vähän liian epäilyttävältä 🙂
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
22.1.2017 at 17:02
Kyllä, kyllä ja kyllä! Rooma on meidän ikuinen suosikki! Sinne voi mennä uudestaan ja uudestaan, ja aina sieltä löytyy uutta.
Nämä kaikki ovat täysin paikkansa pitäviä vinkkejä. Useimmiten meille riittää kaduilla ja kujilla samoilu ja hyvät ruoka, puistofiilistelyt ja hengailu. Roomaa pitää hengittää oikein syvästi, jotta sen ymmärtää.
Tuli ikävä, kuten sinullakin. 🙂
Mika / Lähtöportti
23.1.2017 at 23:27
Vaikka haluaisinkin kiertää Italiassa aina uusia paikkoja, kuuluu Rooma niihin harvoihin joihin palaan mielelläni aina uudelleen. Kun kaupungin ”pakolliset nähtävyydet” on kerran kiertänyt, voi keskittyä nauttimaan samoilusta, ruoasta ja fiilistelystä. Mukava kuulla, että Roomaan kaipaavia on muitakin 🙂
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOEVEERAA
28.1.2017 at 10:45
Siis ai että alkoiko tehdä mieli matkustaa Roomaan? Siis ai että alkoiko tehdä mieli jäätelö? Kyllä ja kyllä.
Roomaan ei valitettavasti näin nopeasti pääse enkä saa aitoa gelatoa, mutta jotain jäätelöä on saatava! Mahtava teksti, ihan tuntui sitä lukiessa, että olisin ollut tuo kaksi jäätelömakua tilaava henkilö!
Mika / Lähtöportti
29.1.2017 at 12:29
Kiitos, aivan mahtavaa saada tällaista palautetta! 🙂 Ihan aidon gelaton löytäminen voi olla haastavaa, mutta lohdutuksena voi turvautua vaikka useimmista pääkaupunkiseudun kauppakeskuksista löytyviin Ciao! Caffé -kahviloiden jätskeihin. Ja etköhän sinne Roomaankin vielä joskus pääse, ennemmin tai myöhemmin!