Seuraa somessa

Italia

Mahtava Paavin palatsi ja idyllinen Castel Gandolfo

Julkaistu

-

Rooman lähistöllä sijaitseva Castel Gandolfo on upea kylä, jossa saa nauttia miellyttävästä tunnelmasta ja järvimaisemasta. Tunnetuin nähtävyys on paavien kesäasuntona toiminut palatsi, joka on tällä hetkellä museona. Myös paavin puutarhoissa riittää katseltavaa.

* Sisältää mainoslinkin

Parinkymmenen kilometrin päässä Roomasta uinuva Castel Gandolfo on melko tuntematon helmi, jossa vallitsee kahden vierailumme perusteella yllättävänkin rauhallinen ilmapiiri. Kraatterijärven reunalla kohoavassa kylässä käy toki jonkin verran turisteja, mutta suosio on pysynyt maltillisena. Vietimme täällä yhden yön syksyllä 2019 ja palasimme kolmeksi yöksi kesäkuussa 2022. Jälkimmäisen matkamme suunnitelmat siirtyivät pandemian vuoksi useaan otteeseen, mutta Hotel Castel Gandolfosta varatun majoituksen siirtäminen onnistui onneksi joustavasti.

castelgandolfo_2022_33

Ihastuimme hotellin hallinnoimaan asuntoon jo ensimmäisellä matkallamme ja halusimme vuokrata sen uudelleen. Koska liikumme tällä kerralla suuremmalla porukalla, varaamme käyttöömme molemmat samassa pienessä rappukäytävässä sijaitsevat asunnot, Casa Ilarian ja Casa Marchesan. Saamme näin koko rappukäytävän omaan käyttöömme.

castelgandolfo_2022_34

Asunnot sijaitsevat hotellin kanssa samalla kadulla, mutta eri osoitteessa. Sisäänkäynti asuntoihin näkyy kuvassa ateljeen oven vieressä ja aamiainen tarjoillaan varsinaisessa hotellissa kadun toisessa päässä. Hotellin tai asuntojen vieressä ei ole pysäköintitilaa, mutta tavarat voi käydä jättämässä ovelle ja etsiä parkkipaikkaa kylän laidalta.

castelgandolfo_2022_23

Molemmat asunnot ovat siistejä ja viihtyisiä. Yläkerran Casa Ilariaan kuuluu kattoterassi, jolta aukeaa mahtava maisema Albano-järvelle. Casa Marchesan puolella näkymiä pääsee ihailemaan parvekkeelta. En ole yöpynyt hotellin puolella, mutta arvelen ainakin järvinäkymän tarjoavien huoneiden olevan mukavia.

castelgandolfo_2022_04

Maisema on tärkeä osa omaa kokemustani Castel Gandolfosta. Haaveilin koronasulkujen aikana monesti paluusta juuri tälle Casa Ilarian terassille, sillä sinne pääseminen symboloi minulle maailman avautumista uudelleen. Tuntuukin mahtavalta katsella järven kimallusta ja myöhemmin sitä, kuinka laskeva aurinko kultaa Rooman suunnalla siintäviä kukkulajonoja. Illan pimetessä kaukaisuuteen syttyy hämyisesti tuikkivia valoja. Haluamme ottaa terassissa kaiken irti, joten käymme ensimmäisenä iltana noutamassa tänne pizzat.

*Voit varata majoituksen Hotel Castel Gandolfossa Booking.comin sivuilta, joilta löytyy runsaasti vaihtoehtoja ympäri Italiaa sekä joka puolelta maailmaa.

castelgandolfo_2022_17

Useimmat kävijät ihastuvat Castel Gandolfon maisemaan ja ilmapiiriin, mutta moni saapuu paikalle Paavin palatsin vuoksi. Keskusaukion päässä kohoava Palazzo Apostolico di Castel Gandolfo on toiminut paavien kesäasuntona jo vuosisatojen ajan. Vatikaani hankki tilukset vuonna 1596, minkä jälkeen palatsia on laajennettu ja kunnostettu moneen otteeseen. Katolisen kirkon päämiehet ovat saaneet nauttia raikkaasta ilmasta ja rauhallisesta tunnelmasta vain lyhyen matkan päässä Roomasta. Paavi Johannes Paavali II:n toiveesta palatsissa on nykyään jopa uima-allas.

castelgandolfo_2022_06

Nykyisen paavi Franciscuksen suhtautuminen lomalukaaliin aiheutti Castel Gandolfossa kohun. Keväällä 2013 virkaan astunut argentiinalainen paavi nimittäin kieltäytyi ottamasta liian ylelliseksi kokemaansa palatsia käyttöönsä. Franciscus on puhunut paljon köyhien auttamisen puolesta, ja halusi ehkä osoittaa vaatimattomuuttaan pysyttelemällä loma-aikoinaan Vatikaanissa. Oli todellinen syy sitten mikä tahansa, Castel Gandolfon asukkaat ottivat päätökseen pettyneinä vastaan. Franciscuksen hylkäämälle palatsille haluttiin saada jonkinlaista käyttöä, joten se avattiin ensi kertaa historiansa aikana yleisölle syksyllä 2016.

castelgandolfo_2022_03

Palatsin alueelle saavuttaessa on turvatarkastus, jonka jälkeen pääsemme lunastamaan ennakkoon varaamamme pääsyliput. Olemme valinneet pikkubussin kyydissä toteutettavan opastetun kierroksen paavin puutarhoissa.

castelgandolfo_2022_24

Tarjolla on myös kävelykierroksia, mutta näemme sähköbussilla laajemman alueen ja säästymme kävelyltä reilun kolmenkymmenen asteen helteessä. Puutarhat ovat niin laajat, että kiertoajeluun kuluu melkein tunti. Palatsi ja puutarhat ovat Vatikaanin omistuksessa, mutta alue kuuluu silti Italian valtioon.

castelgandolfo_2022_28

Kierroksen opastus on toteutettu audioguiden avulla. Kyydissä oleva vartija kertoo italiankielisen numeron, jonka syöttämällä laitteesta kuuluu kulloiseenkin ympäristöön liittyvää puhetta vaikkapa englanniksi.

castelgandolfo_2022_02

Kuuntelen opastusta vain satunnaisesti, sillä keskityn maisemien ihailuun sekä valokuvien ottamiseen. Toisaalta on mielenkiintoista kuulla esimerkiksi siitä, mitä kukakin paavi on puutarhassa mieluiten puuhaillut. Tilaa on ainakin ollut riittävästi.

castelgandolfo_2022_12

Valtavalla alueella on runsaasti erilaisia puita, pensaita sekä kasveja. Näemme myös monia patsaita ja suihkulähteitä. Näyttävien ja huolella hoidettujen puutarhojen vastapainona on maatila monine eläimineen sekä viinitarhoineen. Kierros on lopulta yllättävänkin mielenkiintoinen. Jos kuitenkin vielä palaan paavin puutarhoihin, valitsen seuraavalla kerralla vaihtelun vuoksi kävelykierroksen.

castelgandolfo_2022_01

Siirrymme puutarhakierrokselta palatsiin. Rakennuksen sisäpihalla on kokoelma erilaisia paavien käyttämiä ajoneuvoja. Valikoimasta löytyy esimerkiksi rivi mustia Mercedeksiä sekä pari valkoista Toyota Landcruiseria.

castelgandolfo_2022_05

Oma suosikkini paavien menopeleistä on Benedictus XVI:lle lahjoitettu Piaggio Ape. Italialaisessa klassikossa on vaalea paaville sopiva väritys ja tilaa parille matkustajalle.

castelgandolfo_2022_09

Palatsin ensimmäinen näyttelykerros on täynnä paaviin liittyvää esineistöä. Mitran ja kasukan eli hatun ja kaavun lisäksi esillä on esimerkiksi eri paavien käyttämiä tohveleita. Seiniä koristavat muotokuvat.

castelgandolfo_2022_10

Palatsin auringonpaahteisella parvekkeella voi käydä ihailemassa maisemaa Albano-järvelle ja muualle ympäristöön. Näkymä on samaa tasoa kuin Hotel Castel Gandolfossakin. Rakennuksen katolla erottuu observatorio, sillä Vatikaanilla on pitkät perinteet tähtitieteeseen liittyen. Aihe alkoi kiinnostaa Vatikaania 1500-luvun lopulla, jolloin meidänkin noudattamamme gregoriaaninen kalenteri otettiin paavi Gregorius XIII:n toimesta käyttöön. Nykyisin Rooman ympäristössä on niin paljon valosaastetta, että Vatikaaniin observatorio tekee tutkimustyötään pääosin Arizonassa.

castelgandolfo_2022_08

Palatsin toiseen näyttelykerrokseen pääsee vain oppaan johdolla. Opas kokoaa ennen portaiden kiipeämistä ryhmän kokoon, minkä jälkeen huoneita kierretään melko ripeään tahtiin. Ylemmästä kerroksesta löytyy mahtipontisia vastaanottohuoneita sekä paavin yksityisiä tiloja ja Johannes Paavali II:n kappeli. 

castelgandolfo_2022_07

Pääsemme tutustumaan paavin työhuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Sänky näyttää melko askeettiselta, kuten kirkonmiehelle ehkä sopiikin. Kaksi paavia, Pius XII ja Paavali VI ovat kuolleet tässä huoneessa, mutta niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, on paavin makuuhuoneessa myös synnytetty. Tämä tapahtui toisen maailmansodan aikana, kun katolinen kirkko tarjosi palatsista suojapaikan juutalaisille naisille. 

castelgandolfo_2022_22

Tuntuu kiinnostavalta nähdä huoneita, jotka olivat vuosisatojen ajan tavallisen kansan ulottumattomissa. Juttelen pois lähtiessämme mukavan vartijan kanssa ja huomaan ilokseni, että pystyn keskustelemaan jopa paavista italiaksi.

castelgandolfo_2022_20

Kyselen palatsin tulevaisuudesta, sillä museon avaaminenhan perustui paavi Franciscuksen kieltäytymiseen tilojen käytöstä. Vartijan mielestä kysymys on erityisen hyvä, koska siihen ei ole vielä vastausta. Kukaan ei tiedä seuravasta paavista ja siitä, haluaako hän ottaa Palazzo Apostolicon loma-asunnokseen vai jatkuuko museotoiminta edelleen. Franciscus on nyt 86-vuotias, ja hän on joskus vihjannut mahdollisuudesta luopua virasta ennen kuolemaansa.

castelgandolfo_2022_21

Puutarhan ja palatsin pääsylippuja voi ostaa Vatikaanin museoiden virallisilta nettisivuilta. Minibussikierros puutarhassa maksaa tällä hetkellä 20 euroa ja kävelykierros 12 euroa. Sisäänpääsy itse palatsiin maksaa 11 euroa, mutta puutarhoihin tutustumisen yhteydessä vain seitsemän euroa.

castelgandolfo_2022_11

Heti palatsin portilla odottaa Castel Gandolfon keskusaukio Piazza della Libertà. Viihtyisältä aukiolta on mukava aloittaa kierros kylän ympäri, mutta ensin kannattaa pysähtyä piazzan kulmalla olevalle terassille nauttimaan vaikkapa Aperol Spritzista tai Negroni Sbagliatosta.

castelgandolfo_2022_18

Juoman äärelle on helppo unohtua pitkäksi aikaa seurailemaan iltapäivän raukeuteen vaipunutta kylää. Tuntuu juuri täydelliseltä katsella taustalla kohoavaa palatsia ja verkkaista italialaista elämää kauniin aukion laidalla. Pulut saavat käyskennellä rauhassa, sillä ohikulkijoita on harvakseltaan.

castelgandolfo_2022_19

Piazza della Libertàn laidalla on pieni nähtävyys, joka voi jäädä helposti huomaamatta. Vuonna 1820 asennettu kirjelaatikko on seinään kiinnitetyn juhlallisen kyltin mukaan maailman ensimmäinen, ja siihen voi jättää lähtevää postia edelleen.

castelgandolfo_2022_15

Castel Gandolfo on täynnä hauskasti viimeisteltyjä kauniita yksityiskohtia, kuten runsaita kukkaistutuksia, vanhoja polkupyöriä sekä monenlaista taidetta, jota valmistetaan paikallisissa ateljeissa. Myös houkuttelevia pikku putiikkeja on jonkin verran.

castelgandolfo_2022_16

Kujien lisäksi voi pysähtyä aina uudelleen ihailemaan maisemaa tulivuorenpurkauksessa syntyneelle Albano-järvelle. Kylän suosituin näköalapaikka on heti vuokraamiemme asuntojen alapuolella.

castelgandolfo_2022_27

Pienen kylän voi kokea nähdyksi hyvinkin nopeasti, mutta jos haluaa jäädä nautiskelemaan italialaisista tunnelmista, kannattaa viipyä muutamaa tuntia pidempään.

castelgandolfo_2022_13

Castel Gandolfon kuvauksellisin osa rajoittuu hyvin pienelle alueelle, oikeastaan parin lyhyen kadun sekä muutamien sivukujien varrelle. Kaikki on lähellä, joten joka päivä jää hyvin aikaa pysähtyä kahville tai jäätelölle kävelykatu Corso della Repubblican varrella.

castelgandolfo_2022_25

Syömme kertaalleen Corso della Repubblican varrella Sor Capannassa, jossa aterioimme myös edellisellä matkallamme Castel Gandolfossa. Päädyimme ravintolaan ensimmäisellä kerralla sattumalta, kun muualla ei ollut tilaa. Nyt olen tehnyt pöytävarauksen ja saavumme paikalle illan ensimmäisinä asiakkaina puoli kahdeksalta. Antipastot ovat hyviä, kuten myös grillattujen vihannesten kera syömäni kananrinta. Sor Capanna ei petä missään suhteessa, sillä palvelukin on ystävällistä. Kadun varteen nostetut pöydät täyttyvät illan mittaan ääriään myöten ja nauru sekä puheensorina kaikuvat pitkin vanhoja seiniä. 

castelgandolfo_2022_26

Käymme Castel Gandolfosta käsin pienellä retkellä, jonka aikana näemme läheisen Nemi-järven sekä Nemin kylän. Kierrämme samalla Albano-järvenkin ympäri. Pysäytämme auton korkealla rinteellä Santuario Madonna del Tufon kappelin vieressä sijaitsevalle näköalapaikalle. Castel Gandolfo näkyy täältä vastarannalta hyvin ja saamme jonkinlaisen yleiskäsityksen koko alueesta. Kylän takana levittäytyy laaja tasanko ja kauimpana häämöttää Välimeri.

castelgandolfo_2022_29

Viivymme Castel Gandolfossa reilun kahden viikon mittaisen Italian-matkamme kolme viimeistä yötä. Pieni kylä sopii hyvin paljon ohjelmaa sisältäneen reissun viimeiseksi kohteeksi, ja minäkin viihdyn tavallista paremmin aloillani. Ehdimme tutustua esimerkiksi erään pienen aukion laidalla majailevaan kissaan, jota käymme tyttären kanssa silittämässä useamman kerran.

castelgandolfo_2022_14

Tapaamme kerran kissaa odotellessamme paikallisen perheen, jonka äiti on muuttanut Italiaan rakkauden perässä Australiasta. Puhelias nainen kertoo nauttivansa elämästä Castel Gandolfossa. Pienessä kylässä on leppoisaa asua, toisin kuin läheisen Rooman hälinässä. Ilmakin on täällä Albano-järven rannalla viileämpää kuin kukkuloiden ympäröimässä suurkaupungissa.

castelgandolfo_2022_31

Ymmärrän paikallista perhettä hyvin. Castel Gandolfossa on varmasti mukava nauttia rauhallisesta elämästä, mutta halutessaan sieltä pääsee nopeasti Roomaan tai minne vain. Ehkä paavinkin kannattaisi harkita täällä lomailemista vielä kertaalleen.

Lue myös aiempi juttuni Paavin ja järvimaisemien Castel Gandolfo.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    30.6.2023 at 21:19

    Ai vitsit, koko rappukäytävä omassa käytössä kuulostaa kyllä aivan mahtavalta. Me oltiin reilu viikko sitten Imatralla, siellä meillä oli koko Neitsytniemenkartano vain meillä, kun siellä ei muita majoittujia sillä hetkellä ollut. Edellisenä päivänä kun oli ollut häät. Castel Gandolfo kuulostaa kyllä kiinnostavalta kohteelta.

    • Mika / Lähtöportti

      1.7.2023 at 13:51

      Oma rappukäytävä oli kyllä hauska! Siinä on siis vain kaksi asuntoa eri kerroksissa, mutta kun molemmat oli omalla porukalla, niin sai aika valtavan tilan käyttöönsä. Castel Gandolfo on miellyttävä ja yllättävän vähän tunnettu kylä vain lyhyen matkan päässä Roomasta, kannattaa käydä jos tuolla päin liikkuu. Toimii myös mainiosti yöpaikkana matkan alussa tai lopussa, jos vuokraa Rooman lentokentältä auton ja lähtee kiertelemään kauemmas Italiaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Koskettava Anzio-Nettunon sotilashautausmaa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tutustuimme viime vuoden Italian-matkallamme Anzio-Nettunon hautausmaahan, jonka mullan alla makaa lähes kahdeksantuhatta amerikkalaista sotilasta. Kauniilla hautausmaalla ei voi kuin toivoa rauhaa koko maailmaan.

Takana on hieno pariviikkoinen matka Italiassa ja edessä vielä viimeinen päivä ennen iltalentoa Fiumicinon kentältä kotiin. Olemme yöpyneet reissun loppuvaiheessa Castel Gandolfossa, josta pääsisi lentokentälle kolmessa vartissa. Meille jää muutama tunti ylimääräistä aikaa, joten päätämme ajaa perille jotakin kiertokautta. Pyörittelen karttaa ja luettelen erilaisia paikannimiä ääneen. Appiukko tunnistaa Anzion toisen maailmansodan taistelupaikaksi, ja kun huomaan sen naapurissa Nettunossa sijaitsevan sotilashautausmaan, päätämme suunnistaa spontaanisti sinne. Ratkaisu on erinomainen, sillä perillä odottaa yllättävänkin upea nähtävyys.

anzio-nettuno_01

Anzio-Nettunon eli toiselta nimeltään Sisilian ja Rooman amerikkalainen hautausmaa sijaitsee rannikkokaupunki Nettunossa noin viidenkymmenen kilometrin päässä Roomasta kaakkoon. Seudun sotahistoriallisesti merkittävin tapahtuma oli 22.1.1944 alkanut Anzion maihinnousu, jossa liittoutuneiden joukot pyrkivät vapauttamaan Rooman saksalaisilta miehittäjiltä. Läheiseen Nettunoon perustettiin tuolloin väliaikainen hautausmaa, jonka paikalle nykyinen hautausmaa avattiin 1956. Anzion taistelut jatkuivat kuukausia ja vaativat tuhansia kuolonuhreja, kunnes liittoutuneet saivat Rooman haltuunsa kesäkuussa 1944.

anzio-nettuno_10


Ajamme juhlallisesta portista sisään, minkä jälkeen varmistan vielä vartijalta, että pysäköinti muurien sisäpuolelle on sallittua. Portin läheisyydessä on symmetrinen vesiallas, jonka keskellä on muistohaudan ja sypressien koristama saari. Sen takana levittäytyy pieteetillä hoidettu alue, jossa on laaja tasainen ruohokenttä sekä loputtomalta näyttäviä valkoisten ristien rivistöjä.

anzio-nettuno_13


Hautausmaa on hyvin selkeäpiirteinen ja mahtipontinen. Marmoriristit on aseteltu niin, että vaikka pitkät rivit näyttävät ensi silmäyksellä viivasuorilta, ne muodostavatkin todellisuudessa tyylikkäitä kaaria. Suuret Rooman seudulle tyypilliset pinjamännyt luovat hieman varjoa kymmenelle hautakorttelille.

anzio-nettuno_12


Ristien joukkoon mahtuu muutamia poikkeuksia, sillä yli sata tänne haudatuista sotilaista oli juutalaisia. Daavidin tähdet erottuvat hyvin muuten kovin yhdenmukaisista rivistöistä.

anzio-nettuno_11


En ole käynyt vielä koskaan Normandiassa, mutta Anzio-Nettunon hautausmaa tuo mieleeni Ranskan maihinnousurannikolta näkemäni kuvat. Suomen sankarihautausmailla käytetään yleensä harmaita hautakiviä ja ulkomailla olen käynyt sotilashautausmailla aiemmin vain Kreetalla.

anzio-nettuno_04


Laajan ja aution nurmialueen toisessa päässä on juhlallinen muistorakennus, jonka varjot tarjoavat meille suojaa paahtavaan helteeseen. Löydämme myös yllättävän mielenkiintoista nähtävää.

anzio-nettuno_06


Muistorakennus jakautuu kahteen eri osaan. Toisessa päässä on kappeli, jonka seinillä on yli kolmentuhannen taisteluissa kadonneen nimet. Alttarin marmorilaatoissa lukee rauhaa ja hyvää tahtoa toivottava teksti.

anzio-nettuno_17


Kappelin katto herättää huomiota, sillä se on täynnä kohokuvioilla toteutettuja eläin- ja ihmishahmoja, jotka edustavat keskiaikaisia horoskooppimerkkejä. Taideteoksen planeetat ovat samassa asennossa kuin Anzion maihinnousun alkamishetkellä.

anzio-nettuno_09


Muistorakennuksen toisessa päässä on sotahistoriaa valottava huone, jonka seinillä on useita armeijoiden liikkeitä kuvaavia karttoja. Hautausmaan virallinen englanninkielinen nimi Sicily–Rome American Cemetery and Memorial viittaa siihen, että tänne on haudattu Anziossa kaatuneiden lisäksi myös paljon Sisilian vapauttamiseen osallistuneita sotilaita. Myös Anzio-Nettunon nimeä kuitenkin käytetään, ja se kertoo itse hautausmaan sijainnin paremmin.

anzio-nettuno_08


Tuntuu kuin olisimme jo tässä vaiheessa nähneet kaiken mitä hautausmaalla on tarjottavanaan, mutta paras yllätys odottaa viimeisenä. Muistorakennuksen päädyssä on häikäisevän kaunis pieni puutarha värikkäine kukkineen ja suihkulähteineen.

anzio-nettuno_05


Saamme olla laajalla hautausmaalla pitkään vain keskenämme, kunnes paikalle saapuu pari muutakin vierailijaa. Lopulta näemme myös joukon lounastauolta palailevia puutarhureita, jotka kaikesta päätellen tekevät työnsä hyvin. Hautausmaa näyttää jokaista ruohonkortta myöten huolella hoidetulta ja kaikkialla on todella siistiä. Muistorakennuksen takaa löytyy myös priimakuntoinen wc-rakennus.

anzio-nettuno_03


Anzio-Nettunon amerikkalainen sotilashautausmaa on mielestäni harvinaisen kaunis ja koskettava paikka. Meillä ei ole kiirettä minnekään, joten ehdimme tutustua alueeseen ajan kanssa ja saamme katsella muistomerkkejä kaikessa rauhassa. Tällainen hautausmaa saa ajattelemaan sotien järjettömyyttä, sillä nurmen alla makaa 7861 parhaassa iässään ollutta ihmistä. Miesvaltaisessa joukossa on myös 17 naista. Tämä on toki vain pieni murto-osa Italian taisteluissa kaatuneista, koko toisen maailmansodan uhrimäärästä puhumattakaan.

anzio-nettuno_15


Hautausmaan yhteydessä on pieni vierailukeskus, jossa voisi katsella aiheeseen liittyviä valokuvia ja videoita. Siellä käyminen jää meiltä väliin, mutta jatkamme joka tapauksessa matkaamme kohti lentokenttää yhtä mielenkiintoista kokemusta rikkaampina. Hautausmaa on avoinna ympäri vuoden joulupäivää ja uudenvuodenpäivää lukuun ottamatta kello 9–17.

anzio-nettuno_14


Anzio ja Nettuno ovat muutenkin hyviä kohteita sotahistoriasta kiinnostuneille, sillä esimerkiksi Anzio Beachhead Museum valottaa varmasti maihinnousun tapahtumia. Alueella on myös pari pienempää sotilashautausmaata sekä muutamia aiheeseen liittyviä muistomerkkejä.

Lue lisätietoa hautausmaasta American Battle Monuments Commissionin sivustolta.

Jatka lukemista

Italia

Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

San Bernardino alle Ossan kirkko kuuluu Milanon erikoisimpiin nähtävyyksiin. Kaunis pääsali on melko tavanomainen, mutta sivukappeli onkin jo kuin toisesta maailmasta. Seiniltä tuijottavat pääkallojen silmäkuopat ja erilaisia luita riittää yllin kyllin.

Kävelemme kevätauringon lämmittämillä Milanon kaduilla kohti synkältä kuulostavaa päämäärää, ihmisluilla koristeltua kappelia. San Bernardino alle Ossan kirkko on jäänyt edellisillä Milanon-matkoilla näkemättä, mutta nyt on aika tutustua tähän kummajaiseen.

milano_2023_ossa_11

Kirkon aulan oikeanpuoleisella seinustalla on sodassa kaatuneiden muistoalttari Neitsyt Marian patsaineen. Sen takaa lähtee pieni käytävä ossuaariin eli luuhuoneeseen.

milano_2023_ossa_12

Astumme erikoiseen kappeliin uteliaina ja katselemme ympärillemme hartaan tunnelman vallitessa. Ilmapiiri tuntuu jotenkin leppoisammalta kuin mitä saattaisi etukäteen kuvitella. Ikkunoista heijastuva auringonpaistekin piristää muuten synkkää tilaa. Sisään ja ulos kulkee jonkin verran ihmisiä, mutta pahempaa ruuhkaa ei pääse syntymään. Tänne tekee mieli pysähtyä pidemmäksikin aikaa ihmettelemään, miten tällainen paikka voi olla ylipäätään olemassa. Samalla voi pohtia vuosisatoja sitten eläneiden ihmisten kohtaloita.

milano_2023_ossa_06

Luukappelin historia ulottuu lähes tuhannen vuoden taakse 1100-luvulle. Silloin samalla paikalla toimi sairaala, jonka olkipatjoilta läheskään kaikki potilaat eivät kävelleet elävinä ulos. Viereiseltä hautausmaalta loppuikin pian tila kesken, ja jo seuraavalla vuosisadalla vainajien luille jouduttiin perustamaan maanpäällinen varastotila. Luuhuoneen yhteyteen kohosi myöhemmin pieni kappeli.

milano_2023_ossa_09

Kaikki edellä mainitut rakennukset vaurioituivat pahoin vuonna 1642, kun viereisen Santo Stefano Maggioren basilikan kellotorni romahti. Sairaala suljettiin lopullisesti kymmentä vuotta myöhemmin, mutta luuhuonetta sekä kappelia päätettiin laajentaa ja restauroida. Työn otti hoitaakseen Giovanni Andrea Biffi, joka on vastuussa myös kappelin luisesta sisustuksesta. Olisi mielenkiintoista tietää mistä arkkitehdin ajatus lähti ja miksi luut päätyivät juuri tällaiseen järjestykseen.

milano_2023_ossa_05

Kirkko tuhoutui vielä kertaalleen 1700-luvun alkupuolella, minkä jälkeen se rakennettiin entistä ehompana uudelleen. Julkisivu valmistui vuonna 1776, jolloin nykyinen kirkko myös vihittiin käyttöön.

milano_2023_ossa_10

Osa luista kuuluu sairaalapotilaiden lisäksi munkeille sekä vangeille. Kenties mukana on myös Milanossa vuosina 1629-1631 riehuneen ruttoepidemian uhreja. Musta surma vei noina vuosina lähes puolet Milanon asukkaista hautaan.

milano_2023_ossa_07

Pääkalloja on paljon ja ne sulautuvat erikoisella tavalla kappelin kokonaisuuteen. Olisi varmasti paljon hyytävämpää, jos luut ja pääkallot olisi esitelty yksitellen nimineen ja vuosilukuineen. 

milano_2023_ossa_02

Tällaiseen paikkaan liittyy totta kai kummitustarinoita. Sanotaan että pyhäinpäivänyönä alttarin vasemmalla puolella olevat pienen tytön luut heräävät henkiin ja johdattavat kappelin muutkin luurangot tanssiin. Kirkon ovet suljetaan iltakuudelta ja sunnuntaisin ossuaari on kokonaan suljettu, joten luurangot saavat pitää öisiä juhliaan ulkopuolisten ulottumattomissa. 

milano_2023_ossa_08

Ihmisluiden käyttäminen kirkon sisustuselementtinä on harvinaista, muttei ainutlaatuista. Kävin vuosia sitten Portugalissa Évoran luukappelissa, joka on saanut inspiraationsa juuri San Bernardino alle Ossasta. Roomassa sijaitseva Cripta dei Frati Cappuccini on hieman vastaavanlainen paikka, ja joitakin luukappeleita löytyy myös muualta ympäri maailmaa.

milano_2023_ossa_03

Pysähdymme vielä lopuksi kirkon valoisaan pääsaliin, joka näyttää harmoniselta ja rauhoittavalta. Luukappelista ei jää mieleen painajaisia, mutta kontrasti tällaiseen tavanomaiseen herranhuoneeseen verrattuna on silti melkoinen.   

milano_2023_ossa_04

San Bernardino alle Ossa näkyy kuvassa vasemmalla Santo Stefano Maggioren basilikan vieressä. Pääkallokappeli on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, jossa on helppo pistäytyä kaupunkikierroksen varrella. Duomon aukiolta kävelee perille alle kymmenessä minuutissa, joten sijaintia voi pitää varsin keskeisenä. Sisäänpääsy on ilmainen.

Lisätiedot: sanbernardinoalleossa.it

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja