Seuraa somessa

Italia

Duomon katto – Milanon paras nähtävyys?

Julkaistu

-

Jos Milanosta pitäisi suositella vain yhtä maksullista nähtävyyttä, mainitsisin luultavasti tuomiokirkon kattotasanteen. Maisemat keskikaupungin ylitse ovat vertaansa vailla ja laajalla alueella voi ihailla myös kirkon huolella viimeisteltyjä yksityiskohtia.

Duomo eli tuomiokirkko on Milanon itseoikeutettu keskipiste. Goottilaistyylinen katedraali erottuu katukuvasta jättiläismäisen kokonsa ansiosta ja sen edustalla levittäytyvä laaja aukio on ollut jo vuosisatojen ajan kaupunkilaisten tärkeä kohtaamispaikka. Vaikka sekä mahtipontinen julkisivu että laajat sisätilat ovatkin näkemisen arvoisia, löytyy paras Duomo-kokemus mielestäni rakennuksen kattotasanteelta.

milano_duomon_katto_01


Ostimme pääsyliput katolle jo ennakkoon Duomo di Milanon internetsivuilta. Myynnissä on myös erilaisia yhdistelmälippuja kirkon sisätiloihin, arkeologiselle alueelle sekä museoon, mutta meille riittää tällä kerralla pelkkä katto. Sisäänpääsy kattotasanteelle maksaa tällä hetkellä aikuiselta hissiä käyttäen 14 euroa ja portaita pitkin 10 euroa. Sisäänkäynti portaisiin tapahtuu kirkon pohjoissivustalta suurin piirtein La Rinascente -tavarataloa vastapäätä. Hissiin pääsee kulman takaa hieman kauempana Duomon aukiosta. Katto ei ole kovin tasainen, vaan siellä tulee vastaan niin kynnyksiä kuin portaitakin. Paikka ei siis hissikyydistä huolimatta sovellu esimerkiksi lastenrattaille.

milano_duomon_katto_07


Duomon katolla tuntuu, kuin olisi noussut kaiken kaupungin hälinän yläpuolelle. Kaupunki levittäytyy joka suuntaan kirkon ympärille ja kauempana erottuvat uutta Milanoa edustavat pilvenpiirtäjät. Aistin ilmapiirissä jotain juhlallista, vaikka riittäähän täälläkin toki ihmisiä. Instagram-tähtöset poseeraavat urhoollisesti kesämekoissaan, kun muu kansa suosii edelleen talvitakkeja.

milano_duomon_katto_03


Kuluneen sanonnan mukaan Roomaa ei rakennettu päivässä, mutta sama pätee myös Milanon Duomoon. Samalla paikalla oli ollut jonkinlainen kirkko jo 300-luvulta lähtien, mutta nykyisen katedraalin rakennustyöt käynnistyivät noin tuhatta vuotta myöhemmin 1386. Projektin parissa ehti työskennellä melkoinen määrä arkkitehteja, insinöörejä ja rakennusmiehiä, kunnes katedraalin viimeinen ovi vihittiin käyttöön loppiaisena 1965. Lopputuloksena on yksi maailman suurimmista kirkoista, jonka sisätiloihin mahtuu noin 40 000 ihmistä.

milano_duomon_katto_04


Kirkon rakentamiseen pääsi vaikuttamaan monta merkkihenkilöä, mutta heistä kaikkein kuuluisimpien osuus jäi lopulta pieneksi. Leonardo da Vinci teki 1400-luvulla suunnitelman keskuskupolin toteuttamisesta, mutta tuli toisiin aatoksiin ja veti ehdotuksensa pois arkkitehtikilpailusta. 1800-luvun alussa kuvaan astui Italian kuninkaaksi kruunattava Napoleon, joka halusi kiirehtiä Duomon julkisivun valmistumista. Hänen projektiin lupaamiaan rahoja ei lopulta koskaan saapunut Ranskasta Milanoon, mutta fasadi saatiin silti viimeisteltyä seitsemässä vuodessa.

milano_duomon_katto_11


Monet pylväiden huipulle asetetut pyhimysten patsaat näyttävät vartioivan kaupunkia omista korkeuksistaan. Duomoa rakennettaessa ei säästelty yksityiskohdissa, sillä huolellisesti viimeisteltyjä patsaista on reilusti yli kolmetuhatta sekä torneja kaikkiaan 135 kappaletta.

milano_duomon_katto_06


Duomon huipulla loistaa neljä metriä korkea Neitsyt Mariaa esittävä veistos, joka tunnetaan nimellä Madonnina. Kullattu patsas on suojellut Milanoa vuodesta 1774 lähtien ja sen sanotaan kuvastavan kaupungin sielua. Kiiltävä patsas peitettiin toisen maailmansodan ajaksi harmaanvihreällä kankaalla, ettei se olisi ollut liian selkeä maamerkki vihollisen pommikoneille. Rakastettu veistos on lainannut nimensä myös Milanon jalkapalloseurojen Interin ja Milanin väliselle kiihkeälle paikallisottelulle Derby della Madonninalle.

milano_duomon_katto_10


Vanhan perinteen mukaan Milanoon ei saanut rakentaa 108,5 metriin kohoavaa Madonninaa korkeampaa rakennusta. Tämän vuoksi esimerkiksi kaupungin rumimmaksi mainittu talo Torre Velasca jätettiin pari metriä matalammaksi. Sääntö oli mielessä myös Torre Brancan rakennustöiden yhteydessä, ja tuon Sempionen puistossa kohoavan näkötornin korkeudesta tuli lähes sentilleen sama kuin Madonninallakin.

milano_duomon_katto_14


Nykyään Milanossa alkaa olla jo parikymmentä alkuperäisen Madonninan yläpuolelle kohonnutta rakennusta. Kun perinne rikkoutui Pirellin pilvenpiirtäjän valmistuessa, asetettiin sen päälle vuonna 1960 Madonninan kopio. Sama toistui, kun Palazzo Lombardia ja Allianz Tower nousivat vuorollaan Milanon korkeimmiksi taloiksi. Näin ollen kaupungissa on tällä hetkellä alkuperäisen lisäksi kolme Madonninan pienikokoisempaa jäljennöstä, joiden ansiosta patsas on pysynyt aina muun Milanon yläpuolella. UniCredit Tower tosin nousee vieläkin korkeammalle, mutta koska sen korkeus perustuu kapeaan koristetorniin, ei tälle pilvenpiirtäjälle annettu omaa Madonninaansa.

milano_duomon_katto_02


Aurinko alkaa laskea ja kirkkaansininen taivas muuttuu vähitellen utuiseksi. Osansa saattaa olla myös savusumulla, sillä Milanon ilmanlaatu on tunnetusti melko kehno. Pilviverhon takaa kajastava auringon hämy näyttää joka tapauksessa kauniilta ja antaa kaupungille kultaisen hohteen.

milano_duomon_katto_13


Katon reunoilta voi ihailla vapaasti maisemia etelään ja pohjoiseen, muttei kuitenkaan kirkon takaosan eli idän suuntaan. Harmillisesti myös näkymä länteen eli Piazza del Duomolle päin on hieman rajoitettu, vaikka valokuvaaminen onkin mahdollista. Aukiolle päin pääsee kurkkimaan lähinnä portaikoista, joiden suoja-aitojen raoista voi yrittää napsia valokuvia muistoksi unohtumattomasta näkymästä.

milano_duomon_katto_08


Duomon katolle on turha lähteä kiirehtimään, vaan kannattaa varata reilusti aikaa niin maisemien kuin tornien yksityiskohtienkin ihailuun. Alue on melko laaja, joten erilaisia katselupaikkoja riittää. Viihtyminen on tietysti yksilöllistä, mutta me viivymme katolla kuin huomaamattamme lähes puolitoista tuntia.

milano_duomon_katto_12


Emme tällä kerralla tutustu katedraalin sisätiloihin, joskin reitti katolta portaita pitkin kohti ulko-ovea kulkee lopuksi kirkkosalin reunaa pitkin. Olen käynyt Duomossa vuosien varrella useamman kerran, joten rakennus on entuudestaan tuttu. Ellei täällä ole käynyt aiemmin, kannattaa mahtipontisiin sisätiloihin tutustumiseen varata reilusti aikaa. Sisäänpääsy pelkkään kirkkosaliin maksaa tällä hetkellä viisi euroa, mutta tarjolla on siis myös yhdistelmälippuja katon ja kirkon muiden nähtävyyksien kanssa.

milano_duomon_katto_05


Milanossa on monta muutakin näköalapaikkaa. Itse olen nauttinut maisemista Sempionen puistossa Torre Brancassa. Duomoa lähinnä sijaitsevia kattobaareja ovat Terrazza Martini, Terrazza Aperol sekä La Rinascente -tavaratalon Il Bar. En ole käynyt näistä missään, mutta arvelen hinnoissa olevan ymmärrettävästikin maisemalisää. Myös Piazza del Duomon laidalla sijaitsevan taidemuseo Museo del Novecenton ikkunoista on mukava näkymä aukiolle ja katedraalille päin, vaikkei sieltä kattojen ylitse näekään. Duomoa korkeammista rakennuksista ainakin Pirellin pilvenpiirtäjässä sekä Palazzo Lombardiassa on näköalatasanteet, mutta ne ovat avoinna yleisölle vain satunnaisesti.

milano_duomo_01


Vaikka maisemat ovat upeita myös kattobaareista tai pilvenpiirtäjistä nähtyinä, on Duomon kattotasanteessa silti jotain ainutlaatuista. Samaa tunnelmaa, arvokkuutta, historian havinaa ja sijaintia ei voi löytää mistään muualta. Duomo on ja pysyy Milanon keskipisteenä ja symbolina.

Lue lisää Milanon-matkasta jutustani Mainio viikonloppu Milanossa.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

1 kommentti

  1. Milanon tuomiokirkko on ilman muuta yksi näyttävimpiä mieleeni tulevia rakennuksia. Itse en ole sen katolla vielä käynyt, mutta seuraavaksi Milanossa käydessäni tulee varmasti käytyä, kyllä ne näköalat täytyy päästä katsomaan myös juuri sieltä.

    • Mika / Lähtöportti

      23.3.2022 at 13:22

      Rakennus on todella hieno ja niin ovat myös maisemat katolta yli Milanon. Suosittelen 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja