Seuraa somessa

Maailma

Suurkaupungit – 12 suosikkia

Julkaistu

-

Inspiroiduin Kohteena maailma -blogissa julkaistusta jutusta, jossa listattiin kymmenen suurkaupunkisuosikkia. Oman listan kokoaminen osoittautui yllättävän haastavaksi, vaikka kärkinelikko olikin heti kirkkaana mielessä.

Suurkaupungin määrittelemisessä on jo oma haasteensa, sillä keravalaisesta näkökulmasta Tamperekin näyttää melkoiselta metropolilta. Ajattelin vetää rajan miljoonaan asukkaaseen, mutta otin sittenkin mukaan myös pari hieman pienempää pääkaupunkia. Niidenkin metropolialue ylittää miljoonan rajan, vaikka varsinaisen kaupungin asukasluku on pienempi.1. HONGKONG

Lähes täydellisesti onnistunut viime lokakuun matka Hongkongiin nosti tämän aasialaisen suurkaupungin listan kärkipaikalle. Hongkong on omaan makuuni täydellisesti sopiva yhdistelmä kiinalaista eksotiikkaa ja tuttua länsimaisuutta. Häkellyttävän monipuolinen matkakohde tarjoaa runsaasti koettavaa moneen makuun. Mauista puheen ollen Hongkong on myös loistava ruokamatkakohde.

Vaikka ensimmäisiä Hongkongiin liittyviä mielikuvia hallitsevatkin pilvenpiirtäjät, voi siellä nauttia myös pikkusaarten hiekkarannoista tai lähteä vaeltamaan vehreän luonnon keskellä kulkeville patikkapoluille. Markkinameininkiä voi halutessaan paeta myös moniin puistoihin ja temppeleihin. Hongkong on asukaslukuunsa nähden todella tiivis, ja turvallisessa kaupungissa on helppo liikkua.

Lue myös: 10 x Hongkong2. TOKIO

Maailman suurimmaksi kaupungiksi arvioitu Tokio on poikkeuksellisen mielenkiintoinen matkakohde. Tokiolla ei ole varsinaista keskustaa, vaan se koostuu keskenään erilaisista kaupunginosista, joista tunnetuimpiin kuuluvat perinteikäs Asakusa, pilvenpiirtäjien Shinjuku, vilkas Shibuya, nuorekas Harajuku ja ylellinen Ginza. Ilmapiiri vaihtelee ikivanhoista perinteistä suorastaan tulevaisuudelta näyttäviin tunnelmiin.

Äärimmäisyyksien ja vastakohtien Japani lienee käymistäni maista sekä omituisin että turvallisin. Tokion kaduilla seikkaileminen on hauskaa, koska minne tahansa voi huoletta eksyä. Vaikkei yhteistä kieltä löytyisikään, on olo ystävällisten japanilaisten joukossa aina tervetullut. Kahdesta Japanin-matkastani alkaa olla jo aikaa, joten Tokio on jälleen korkealla tulevissa kaukomatkasuunnitelmissa.3. ROOMA

Kaikki tiet vievät Roomaan, jota yksikään Italia-fani ei voi täysin sivuuttaa. Rooma on aina ollut merkittävä paikka, jonka historian monet kerrokset ovat edelleen nähtävissä ympäri kaupunkia. Keskikesän pahinta tungosta ja hellettä en kaipaa, mutta muina vuodenaikoina voisin palata Roomaan koska tahansa. Minulle Rooma on poikkeuksellisen kaunis ja karismaattinen kaupunki, jonka veroista ei Euroopasta löydy.


Kaupungin tunnetuimmat maamerkit Colosseumista ja Pietarinkirkosta lähtien ovat tulleet tutuiksi jo useampaan kertaan. Seuraavaksi haluaisin kuljeskella itselleni uusissa kaupunginosissa, löytää entistäkin parempaa ruokaa sekä tietenkin nähdä jalkapalloa. Palaisin toki myös Trasteveren kujille sekä kiipeäisin Gianicolon kukkulalle katselemaan kaupungin punertavia kattoja.

Lue myös: 10 x Rooma4. NEW YORK

New York on kuin koko maailma pienoiskoossa. Se on lukemattomien eri kulttuurien sulatusuuni, jossa tunnelmat vaihtelevat huomattavasti kaupunginosasta toiseen. Energiaa pursuavassa suurkaupungissa riittää koettavaa pitkäksi aikaa ja ravintolatarjonta on monipuolisuudessaan verraton. Viikko tuntui New Yorkissa lyhyeltä ajalta ja seuraavaa reissua varten on pitkä lista uusia kohteita odottamassa.

New York ei jostain syystä koskaan kuulunut haavelistalleni, mutta kerran käytyäni olen kaivannut sinne koko ajan takaisin. Omia suosikkejani New Yorkissa ovat muun muassa Central Park, Brooklyn Bridge, Grand Central Terminal, pilvenpiirtäjien näköalapaikat sekä Greenwich Villagen kaltaiset kodikkaat kaupunginosat. Arvostan tietenkin myös laajaa urheilutarjontaa.5. KÖÖPENHAMINA

Kööpenhamina on hauska yhdistelmä rentoa keskieurooppalaisuutta ja kotoisaa skandinaavisuutta. Hyväntuulisten tanskalaisten joukossa on helppo viihtyä ja nauttia merellisen kaupungin tunnelmasta sekä erinomaisista ravintoloista. Kaupungissa on mukava liikkua kävellen, ellei halua sulautua paikallisten joukkoon ja lähteä pyöräilemään. Myös veneen vuokraaminen voi olla kuumana kesäpäivänä hyvä idea.

Lapsiystävällinen Kööpenhamina tarjoaa paljon koettavaa koko perheelle Tivolin ja Bakkenin huvipuistoista lähtien. Linnojen ystävä käy ainakin Rosenborgissa ja Amalienborgissa, joiden lisäksi kaupungista on helppo tehdä päiväretkiä muualle Tanskaan. Yksi Kööpenhaminan ristiriitaisimmista alueista on Christianian vapaakaupunki, josta siitäkin on jäänyt itselleni yllättävän positiivinen kuva.6. MILANO

Milano on mielipiteitä jakava kaupunki, jota kovin moni muu ei välttämättä listalleen nostaisi. Lähemmäs kolmekymmentä vuotta jatkunut rakkaussuhteeni jalkapalloseura Interiin on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja monet vierailut ovat tutustuttaneet minut kaupungin parhaisiin puoliin. Palaan jalkapallostadionin lisäksi mieluiten Naviglin kanavien rannoille sekä Breran boheemeihin kortteleihin.


Italia on monipuolinen maa, jota ei voi mitenkään mahduttaa yhteen muottiin. Stereotyyppisten leppoisien italialaistunnelmien etsijä joutunee pettymään, sillä Milanon sielu on kiireisen keskieurooppalainen. Ajan hermolla elävästä kaupungista voi silti löytää mielenkiintoista nähtävää ja siellä voi syödä hyvin. Milanoon on hyvät lentoyhteydet ja samaan matkaan on helppo yhdistää vaikkapa Pohjois-Italian järviä.

Lue myös: 10 x Milano


7. PRAHA

Tšekin pääkaupunki kiilasi mukaan listalle tuoreen pääsiäismatkan ansiosta. Praha tarjoaa lähes kaikkea, mitä keskieurooppalaiselta kulttuurikaupungilta voi odottaa. Sen upeaa arkkitehtuuria voi ihailla laajalla alueella ja turistireittien ulkopuolelta voi löytää myös miellyttävän rauhallisia tunnelmia. Seuraavalla matkalla haluaisinkin tutustua entistä paremmin Prahan erilaisiin kaupunginosiin.

Praha tunnetaan suhteellisen edullisena matkakohteena, jossa monet nauttivat erityisesti oluttupien ja maukasta tšekkiruokaa tarjoavien ravintoloiden tarjonnasta. Nähtävyyksistä tunnetuimpia ovat muun muassa Prahan linna, Vanhankaupungin aukio sekä juutalainen hautausmaa. Itselleni mieleenpainuvin kokemus oli auringonnousun ihaileminen upealla Kaarlensillalla.

Lue myös: Viikonloppu Prahassa – 5 parasta kokemusta8. TORONTO

Kanadan suurimman kaupungin valttikortteihin kuuluu rento ja kansainvälinen tunnelma. Huomattavan suuri osa asukkaista on juuriltaan ulkomaalaisia, joten matkailijankin on helppo tuntea itsensä heti tervetulleeksi joukkoon. Monikulttuurisuus näkyy erityisesti etnisissä kaupunginosissa sekä boheemilla Kensington Marketin alueella.

Toronton CN Tower oli aikoinaan maailman korkein rakennelma ja sen näköalatasanteilta kelpaa katsella kaupunkia. Torontossa eletään ja hengitetään jääkiekkoa, joten Hockey Hall of Famea ja Maple Leafsin ottelua voi suositella muillekin kuin kiekkofaneille. Urheilutarjonta on muutenkin monipuolista. Matkaan kannattaa yhdistää vierailu Niagaran putouksilla, joille on noin puolentoista tunnin ajomatka Torontosta.9. LISSABON

Lissabonilla on merkittävä paikka matkailuhistoriassani, sillä ensimmäinen ilman vanhempiani tehty matka suuntautui juuri sinne. Euroopan laidalla sijaitsevan kaupungin tunnelmassa on jotain kiehtovaa ja välillä tuntuu, kuin sinivalkoisten kaakeleiden reunustamat mukulakivikujat sijaitsisivat jossain vielä kauempana. Parasta Lissabonissa ovat upeiden näköalapaikkojen kiireettömät tunnelmat.

Olen kahdella matkallani nähnyt Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet, eikä minulla ole mitään varsinaista syytä palata sinne. Jos kuitenkin päättäisin muuttaa johonkin eurooppalaiseen pääkaupunkiin, olisi Lissabon vähintäänkin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Mäkinen Lissabon tasapainoilee paikoitellen rappioromantiikan rajamailla ja kuuluu mielestäni maanosan kauneimpiin kaupunkeihin.10. PARIISI

Ranskan – tai voisiko jopa sanoa koko Euroopan – pääkaupunkia on vaikea jättää listalta pois. Monet pitävät Pariisin asukkaita ylimielisinä, mutta olen kohdannut siellä myös hyvinkin ystävällisiä ja huumorintajuisia ranskalaisia. Pariisin viehätys perustuu mielestäni mahtipontisuuteen, eikä nykyisen kaltaista kaupunkia olisi koskaan rakennettu ilman ylpeää ja hieman suuruudenhulluakin kansaa.

Olen käynyt Pariisissa kolmesti, mutta muun muassa vaihtuneesta matkaseurasta johtuen kiertänyt joka kerralla pitkälti samoja paikkoja. Seuraavalla kerralla haluaisin ottaa rennommin, viettää aikaa kahviloissa ja muutenkin vain nauttia elämästä. Esimerkiksi auringonlaskun ihaileminen Montmartren kukkulalta kuuluisi jälleen matkaohjelmaan, mutta Mona Lisan voisin jättää jo näkemättäkin.11. BARCELONA

Minulle Barcelona merkitsee mystistä kaupunkia, jonka tunnelmassa on jotain salaperäisellä tavalla kiehtovaa. Barcelonassa on jotain jännittävää ja se henkii sekä ikuista kapinaa että katalonialaista ylpeyttä. Harva kaupunki sijaitsee yhtä näyttävällä paikalla vuorten ja meren välissä. Olen nauttinut erityisesti Antoni Gaudín arkkitehtuurista, Barçan jalkapallo-otteluiden kiihkeistä tunnelmista ja vaeltelusta hämyisillä kujilla.

Kahdesta Barcelonan-matkastani on kulunut jo vuosia, ja olen harmikseni kuullut turistimäärien kasvaneen viime aikoina ongelmallisiksi. Tämä hillitsee omiakin menohalujani. Olen Barcelonaa ikävöidessäni lukenut Ildefonso Falconesin tiiliskiven Meren katedraali sekä Carlos Ruiz Zafónin koko suomeksi käännetyn tuotannon. Noiden kirjojen tapahtumapaikoille toivon vielä pääseväni.12. TUKHOLMA

Myönnän joskus arvioineeni Tukholman täysin väärin. Pidin sitä vuosikaudet tylsänä paikkana, mutta silloin näkökulmani rajoittui lähinnä Sergelin toriin ja Kuninkaanlinnaan. Lähimatkailu länsinaapuriin sai aivan uudenlaisen merkityksen, kun perhe kasvoi ja kaipasimme mahdollisimman helppoja matkakohteita. Teimme useita muutaman päivän matkoja Tukholmaan ja tutustuimme sen erilaisiin kaupunginosiin.

Kunhan Tukholmalle vain antoi kunnollisen mahdollisuuden, se paljastui hyvinkin mielenkiintoiseksi matkakohteeksi. Tukholmasta löytyy muun muassa monipuolisia museoita, lapsille suunnattuja kohteita, hyviä ravintoloita, puistoja, näköalapaikkoja sekä elävää kaupunkikulttuuria. Nyt lasten kasvaessa Tukholma on taas jäämässä hieman varjoon, mutta en missään tapauksessa halua unohtaa sitä kokonaan.

Lue myös: 10 x TukholmaAlkuperäinen suunnitelma Top 10 -listasta osoittautui niin vaikeaksi, että päätin lopulta ottaa mukaan 12 kaupunkia. Tämänkin jälkeen ulos jäi muutamia Kioton ja Bostonin kaltaisia hyviä vaihtoehtoja. Mielipiteeni on kärkinelikon suhteen selkeä, mutta muuten lista saattaisi olla jo huomenna aivan toisenlaisessa järjestyksessä. Kaikkiaan käymiäni suurkaupunkeja on tulkinnasta riippuen kolmisenkymmentä.

Tällaiset listaukset perustuvat henkilökohtaisiin mieltymyksiin ja mielikuviin, eikä erilaisten kaupunkien vertaileminen ole aina kovin mielekästä. Suosikkien muodostuminen on usein sattumankauppaa, johon vaikuttavat monet kohteesta riippumattomat tekijät. Välillä ratkaisevat puhtaat sattumat tai matkaseura ja myös kohteessa käytettävän ajan pituudella on merkitystä.

Listalle pääsi tietenkin vain sellaisia kaupunkeja, joissa olen jo käynyt. Havanna, San Francisco, Sydney ja Vancouver ovat vain esimerkkejä kaupungeista, joihin toivon vielä pääseväni ihastumaan. Olen myös huomannut, että tuoreilla matkakokemuksilla on suuri merkitys suosikkeja miettiessä. Viimeisimmät matkat ovat luonnollisesti päällimmäisinä mielessä, minkä lisäksi uskon oppineeni löytämään mieluisia kokemuksia entistä paremmin. Voi siis olla, että paluu pitkän tauon jälkeen vaikkapa Berliiniin, Lontooseen tai Singaporeen nostaisi kyseisten kaupunkien osakkeita. Esimerkiksi tutuilta matkabloggaajilta saa sellaisia täsmävinkkejä, joita perinteiset opaskirjat eivät pysty tarjoamaan.

Tämä postaus saa joskus tulevaisuudessa jatkoa pienempien kaupunkien listauksen muodossa. Silloin päästään ehkä tutustumaan myös joihinkin vähemmän tunnettuihin helmiin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
19 kommenttia

19 Comments

 1. Marjatta Rosti

  20.4.2018 at 22:47

  Jos joskus menet New Yorkiin, kannattaa mennä illalla Pier 17: lle. Syksyllä kohta 13 vuotta sitten Judy halusi viedä meidät sinne nimenomaan illalla – kun ensin olimme käyneet luonnontieteellisessä museossa ja keskuspuistossa – koska hänen New Yorkiin muuttanut isänsä oli vienyt hänet sinne, kun hän teini-ikäisenä kävi ensi kertaa tuossa suurkaupungissa. Täysikuu loisti Hudsonjoen ja BMW-siltojen yllä; näky oli uskomaton, kun kaikki kolme siltaa näkyivät peräkkäin. Söimme rantaravintolassa hummeria, ja pikkuinen Aliisa tuhisi kopassaan.

  • Mika / Lähtöportti

   23.4.2018 at 19:33

   Kiitos paljon tästä vinkistä! Kuulostaa ikimuistoiselta kokemukselta. Toivon pääseväni uudelleen New Yorkiin lähivuosina ja ilta Pier 17:lla otetaan silloin varmasti ohjelmaan 🙂

 2. Inka

  22.4.2018 at 9:01

  No huh, aikamoinen lista! Postauksen alkupätkä oli sellaista aasialaisten suurkaupunkien ilotulitusta että mietin, löytyyköhän tältä listalta yhtään kaupunki, mistä mulla on omakohtaisia kokemuksia. No onneksi löytyi, joten oli helpompi peilata sun Top-listan kärkeen yltäviä kohteita omiin suosikkeihini. Ja New York onneksi löytyi sunkin listalta!

  Tällaiset postaukset on siinäkin mielessä kivoja, että ne herättää tosi paljon kiinnostusta uusia kohteita kohtaan. Esimerkiksi se että tässä nyt kärkeen oli valikoitunut kaksi Aasian suurkaupunkia sai heti miettimään, että vitsi oon jäänyt jostain paitsi kun en oo käyny Honkkareissa tai edes Tokiossa. Asia pitää korjata mahdollisimman pian!

  • Mika / Lähtöportti

   23.4.2018 at 19:56

   Kiitos Inka! Tuo on varmasti totta, että pystyy paremmin peilaamaan kun joukossa on tuttujakin kaupunkeja. New York kuuluu ehdottomasti listalle ja toiveissa olisi palata sinne vaikka pariksi viikoksi, kunhan sopiva tilaisuus tulee.

   Lähde ihmeessä Honkkareihin ja Tokioon! Kumpaakin voi mun mielestä verrata hyvin Singaporeen, jossa teillä taisi olla onnistunut loma 🙂 Kaikissa kolmessa aasialainen eksotiikka yhdistyy kivalla tavalla turvallisuuteen ja helppouteen. En jostain syystä saanut Singaporesta sellaista otetta kuin noista kahdesta muusta, enkä oikeastaan osaa sanoa mistä se johtui, ei vaan tainneet olla tähdet oikeassa asennossa 😀 Mun täytyy vielä joskus antaa Singaporellekin toinen mahdollisuus 🙂

 3. Sisko / Hieman_vino

  24.4.2018 at 8:34

  Hyviä valintoja olet listaan ottanut. Jos kirjoittaisin haavelistaa, se voisi näyttää tältä! 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   24.4.2018 at 10:39

   Kiitos Sisko, mukava kuulla! Toivottavasti pääset mahdollisimman moneen näistä kaupungeista 🙂

 4. Jenni / Unelmatrippi

  24.4.2018 at 18:48

  Kiinnostava listaus! Tokio ja Hongkong olisivat itsellänikin varmasti aika kärjessä tällaista listaa miettiessä, ja myös New York yltäisi listalle. Los Angeles yllätti ihan puskista, joten ehkä sekin… Melbourne on tosi kiinnostava, ja nostaisinkin ehkä sen listalle Australiasta ja jättäisin Sydneyn kokonaan pois. Lima oli myös yllättäjä, jossa viihdyin erittäin hyvin, ja Buenos Aires voisi myös päästä listalle. Lähempänä sijaitsevista kohteista laittaisin varmaan mukaan Münchenin ja ilman muuta Berliinin. Moni suosikkimuistoissani oleva paikka on kuitenkin vähän pienempi, joten en ole varma saisinko aikaiseksi 12 suurkaupungin listaa! Pitää ehkä joskus pohtia tätä tarkemmin ja kokeilla. 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   25.4.2018 at 20:45

   Kiitos Jenni! Kalifornian ja Australian kaupunkeja olisi kiva päästä itsekin vertailemaan. Melbournesta olen kuullut muiltakin paljon hyvää, mutta jos aikaa sitten joskus on vain yhdelle suurkaupungille, niin valinta Sydneyn ja Melbournen välillä tuntuu haastavalta. Los Angeles on nähtävyyksiensä vuoksi vahvasti toivelistoilla mukana, vaikka kaupunkina odotukset onkin ristiriitaiset. Kiva kuulla että tykkäsit siitäkin!

   Buenos Aires kiehtoo, mutta päällimmäisenä Etelä-Amerikasta on mielessä Chile ja siellä muiden kohteiden ohella suurkaupunkina Santiago. Berliiniin haluaisin mahdollisimman pian, sillä olisihan se jo aika palata näin muurin murtumisen jälkeenkin 😀 Mullakin monet suosikkikaupungit on pienempiä kuin nämä, mutta niille tulee sitten oma listansa. Olisi hauska lukea kaupunkilistaus sultakin 🙂

 5. Elina

  24.4.2018 at 23:07

  Moikka! Vähän ohi aiheen, mutta luettuani tämän sekä Milano-juttusi, on pakko kysyä olisiko sulla suositella jotain hyvää, edullista ja paikallisten suosimaa ravintolaa Naviglin alueella? Oon toukokuussa pari päivää Milanossa, ja toisena ajettelin käydä Como-järvellä ja toisen käyttää Naviglin alueella oleiluun.

  • Mika / Lähtöportti

   25.4.2018 at 21:03

   Moikka Elina! Naviglin alueella on valtavasti ravintoloita, enkä ole vielä löytänyt mitään ehdotonta suosikkia. El Brellin on sellainen, jonne voisin mennä uudelleen, mutten ole varma kuinka hyvin se vastaa mainitsemiasi toiveita. Sellaista kuin Il Brutto Anatroccolo (Ruma ankanpoikanen) ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla, en siis ole koskaan käynyt, mutta lukemani mukaan nimenomaan edullinen ja paikallisten suosiossa. Como-järvi on hyvä idea, tosi kauniita maisemia 🙂

   • Elina

    29.4.2018 at 11:23

    Kiitos vinkeistä Mika! 🙂

   • Mika / Lähtöportti

    29.4.2018 at 23:05

    Toivottavasti niistä on iloa. Hyvää matkaa!

    • Elina

     1.5.2018 at 16:19

     Kiitos! 🙂

     • Elina

      25.5.2018 at 11:24

      Moikka Mika, ja kiitos vielä vinkeistä! Il Brutto Anatroccolon aukioloajat ei tällä kertaa osuneet omaan aikatauluun, mutta kävin sellaisessa paikassa kuin Le Striatelle. Täyttyi nopeasti paikallisista lounastajista, ok hintataso ja kiva henkilökunta. Pasta oli ehkä aavistuksen liian haaleaa mutta muuten ei valittamista. 🙂

     • Mika / Lähtöportti

      27.5.2018 at 20:00

      Moi Elina! Kiitos kun jaoit tämän kokemuksen, Le Striatellehan kuulostaa hyvältä. Pidän sen mielessä seuraavia reissuja varten 🙂

 6. Aron / Ja sitten matkaan...

  29.4.2018 at 22:50

  Melkoinen lista, innostuin itsekin miettimään vastaavaa. Ehkä ne neljä ensimmäistä olisivat tosiaan helppoja, mutta sitten kävisi vaikeammaksi valita. Noista sinun listasi kaupungeista suurin osa on minullekin tuttuja. Pariisi, New York, Hongkong, Lissabon ja Praha päätyisivät minunkin listalleni. Rooma ja Barcelona sen sijaan jäisivät ulkopuolelle. Tokioon pääsen tutustumaan kesällä, sen suhteen odotukset ainakin ovat korkealla. Torontokin on suunnitelmissa, vaimo on siellä juuri parhaillaan, ja varmaan Milanonkin aika vielä koittaa. Pari vuotta sitten Milano oli jo tosi lähellä roadtripin lähtöpaikaksi, mutta Jenkkilä vei kuitenkin voiton.

  Viime vuonna kokeilin blogissa joulukalenteria, johon poimin itselleni mieluisia kaupunkikohteita. Siellähän olisi jo materiaalia, josta tällaisen listan saisi aikaiseksi. Täytyy yrittää pitää idea mielessä.

  • Mika / Lähtöportti

   29.4.2018 at 23:24

   Olisi hauska päästä lukemaan sinunkin listasi! Liian vakavastihan näitä listoja ei kannata ottaa, mutta kiinnostavia ne ovat. Noiden neljän ensimmäisen jälkeen oli tosi vaikea saada mitään järjestystä aikaan ja tuntui reilummalta ottaa kerralla ne kahdeksan, joiden järjestystä alkoi arpomaan. On myös usein matkaseurasta ja matkan tarkoituksesta kiinni, missä kaupungissa viihtyisi kaikista parhaiten.

   Sen verran jo tiesinkin, että varmasti valitset ainakin Pariisin, New Yorkin ja Hongkongin. Tokio on valtavan mielenkiintoinen kaupunki ja noiden muiden suosikkiesi perusteella voisi kuvitella että pidät siitäkin – tosin kannattaa lähteä avoimin mielin ilman että odotukset on liian taivaissa 🙂

 7. jossu

  16.5.2018 at 12:16

  Minun suosikit ovat Rooma ja Ateena. Dubai oli myäs mahtava kohde.

  • Mika / Lähtöportti

   16.5.2018 at 23:15

   Minullakin on Ateenasta hyviä muistoja, se ei vaan mahtunut tällä kerralla listalle osittain siksikin, että matkasta on kulunut jo niin kauan. Dubaissa haluaisin joskus päästä käymään!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Maailma

7 hyvän onnen kohdetta maailmalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Maailmalta löytyy paljon nähtävyyksiä, joihin yhdistetään hyvään onneen tai muuhun menestykseen liittyviä uskomuksia. Listasin seitsemän paikkaa, joita olen käynyt itsekin ihmettelemässä.

Tiettyjä nähtävyyksiä koskettamalla tai joitakin perinteeksi muodostuneita rituaaleja suorittamalla voi saavuttaa hyvää onnea tai vaikkapa opiskelumenestystä – näin ainakin väitetään. Välillä tavoittelemisen arvoiseksi katsotaan myös palaaminen samaan kaupunkiin. Seitsemän tunnetaan onnennumerona useammassakin maassa, joten tässä seitsemän erilaisiin uskomuksiin liittyvää kohdetta matkojeni varrelta.1. BLARNEYN KIVI, IRLANTI

Makaan selälläni ikivanhan irlantilaisen linnan kattotasanteella, nojaan taaksepäin ja taivutan pääni reunan yli. Silmieni edessä on tarunhohtoinen Blarneyn kivi, jota pää alaspäin suutelemalla saa kaunopuheisuuden lahjan. Hetki on ohi nopeasti, sillä turvallisuudesta vastaava työntekijä kiskoo minut pian takaisin mukavampaan asentoon. Mutta kyllä kannatti! Uskon että Blarneyn kivi on toiminut matkoilla kokeilemistani rituaaleista parhaiten, eikä tämäkään blogi olisi syntynyt ilman tuolloin saamaani kaunopuheisuuden lahjaa.


Vuosisatojen varrella raunioitumaan päässyt Blarneyn linna sijaitsee samannimisessä kylässä Etelä-Irlannissa, noin kymmenen kilometrin päässä Corkista sisämaahan päin. Blarneyn kiven alkuperästä ja rituaalin taustalla olevasta tarinasta on useita eri versioita, mikä on Irlannissa varsin tavallista. Uskoipa taruihin tai ei, kannattaa Blarneyssa joka tapauksessa käydä. Vanha linna ja sitä ympäröivä laaja puistoalue ovat mukava retkikohde Irlannin eteläosissa liikuttaessa.2. PORCELLINO, FIRENZE

Koukkaamme Firenzessä vietetyn helteisen lomapäivän päätteeksi jo hiljentyneelle Piazza del Mercato Nuovolle. Täältä löytyvä patsas haastaa suosiossa jopa itsensä Michelangelon Davidin. Villisikaa esittävä Porcellino on kopio Pietro Taccan 1600-luvulla veistämästä alkuperäisteoksesta. Eläimen suuhun on tapana asettaa kolikko ja yrittää saada se putoamaan alla olevan ritilän läpi. Kolikkotehtävän onnistuminen tuo hyvää onnea, kun taas kärsän silittäminen varmistaa paluun Firenzeen. Toisen teorian mukaan hyvään onneen tarvitaan sekä kolikkoa että kärsän silittämistä.


Rakastetun Porcellinon kopioita on ilmestynyt ympäri maailmaa kuin sieniä sateella. Itse törmäsin aivan sattumalta tutunnäköiseen patsaaseen Aix-en-Provencessa Ranskassa. Porcellinon kärsää pääsee silittämään jo lähes neljässäkymmenessä kaupungissa ympäri maailman Sydneystä ja New Yorkista lähtien. Lähes kaikki näistä patsaista sijaitsevat Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa.3. TORINON HÄRKÄ, MILANO

Gucci, Armani, Prada, Versace… mahtipontinen Galleria Vittorio Emanuele II -ostoskeskus tunnetaan milanolaisten olohuoneena, joka pursuaa luksusliikkeitä. Komeilta ostoskäytäviltä löytyy myös suosittu nähtävyys, johon jokainen voi tutustua aivan ilmaiseksi. Gallerian lattioilta voi etsiä Milanon, Rooman, Firenzen ja Torinon vaakunat, joista viimeksi mainittu on aina kerännyt suurimman huomion. Kyseisen lattiamosaiikin keskipisteenä on takajaloilleen noussut korskea härkä.


Hyvä onni on taattu, kun asettaa oikean kantapäänsä härän sukukalleuksien päälle ja pyörähtää kolme täyttä kierrosta. Torinon vaakuna vetää turisteja magneetin lailla puoleensa, kun taas paikalliset tuskin alentuvat pyörähtelemään samaan malliin. Hekin kuitenkin saattavat astua härän päälle ohi kulkiessaan, puolihuolimattoman näköisesti, mutta silti tarkasti askeleensa harkiten. Pitkän perinteen taustasta ei ole säilynyt yksiselitteistä tarinaa, mutta monet epäilevät sen liittyvän Milanon ja Torinon kaupunkien ikiaikaiseen keskinäiseen kilpailuun.4. JAN NEPOMUKIN PATSAS, PRAHA

Prahassa kannattaa herätä varhain, jos haluaa kokea kauniin Kaarlensillan ilman ihmispaljoutta. Katselen auringonnousua odotellessani sillan reunoja koristavia patsaita, jotka esittävät katolisia pyhimyksiä. Kiinnitän huomiota erityisesti yhteen patsaaseen, jonka jalustan kahta pronssilaattaa muutama ohi kulkeva matkailija käy koskettamassa. Patsaan hahmo on kauan sitten elänyt kirkonmies Jan Nepomuk, joka tunnetaan suomeksi myös nimellä Johannes Nepomukilainen. Hän on Tšekin kansallispyhimys.


Kerrotaan, että kuningas Venceslaus IV kidutti Nepomukia, koska tämä ei suostunut paljastamaan kuningattaren rippisalaisuuksia. Lopulta Nepomukin eloton ruumis heitettiin Kaarlensillalta Vltava-jokeen. Patsaan alla olevassa vasemmanpuoleisessa laatassa näkyy ripittäytyvä kuningatar sekä koira, jolle Nepomuk lopulta olisi suostunut kertomaan salaisuuden. Tätä laattaa koskettaessa voi toivoa salaisuuksien säilymistä. Oikeanpuoleisessa laatassa Nepomukia heitetään alas sillalta. Matkailijan kannattaa koskettaa ainakin tätä laattaa, sillä se varmistaa paluun Prahaan. Ja kyllä, ainakin minä matkustaisin Prahaan mielelläni kolmannenkin kerran.


Kuva: Shutterstock / vvoe

5. TREVIN SUIHKULÄHDE, ROOMA

Maailman luultavasti tunnetuin turistikohteeseen liittyvä uskomus sijoittuu Roomaan ja Trevin suihkulähteeseen. Kolikon veteen heittäminen varmistaa yleisen käsityksen mukana paluun Roomaan. Fontana di Trevi nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen viimeistään 60-luvulla, kun koko maailma näki Anita Ekbergin ja Marcello Mastroiannin kahlaavan sen vedessä La Dolce Vita -elokuvan kuuluisimmassa kohtauksessa. Suihkulähteen suosio on vuosien kuluessa räjähtänyt kohtuuttomiin mittasuhteisiin, ja ihmispaljous Trevin ympäristössä on yleensä sietämätöntä.


Kolikoiden heittämiseen liittyvä uskomus on tehnyt suihkulähteestä huomattavan tulonlähteen. Vuosittain miljoonaluokkaan nouseva summa käytetään hyväntekeväisyyteen, joten rahaa voi viskoa lähteeseen hyvillä mielin. Oikeaoppinen tapa on heittää kolikko oikealla kädellä vasemman olkapään ylitse. Omien kokemusteni perusteella Roomassa voi hyvin käydä myös Treviin liittyvästä uskomuksesta välittämättä. Suihkulähde on ollut remontissa kahdenkin matkani aikaan, mutta mieleni tekee silti aina uudelleen Roomaan.6. NUORUUDEN LÄHDE, AZORIT

Azorien pääsaarella São Miguelilla on mukava kierrellä ihailemassa vehreitä maisemia. Yksi luonnonkauniin saaren tärkeimmistä nähtävyyksistä on Furnasin kylästä löytyvä Terra Nostran kasvitieteellinen puutarha. Laajalla puistomaisella alueella kelpaa tutkia eksoottisia kukkia, puita ja pensaita, mutta Terra Nostrassa on myös jotain, mikä kiinnostaa taatusti ikuisen nuoruuden metsästäjiä.


Furnas sijaitsee tuliperäisellä alueella ja puutarhan suuren altaan vesi on johdettu kuumista lähteistä. Nelikymmenasteisessa rautapitoisessa vedessä uiminen on varmaankin terveellistä, mutta paikallinen lupaus menee vielä paljon pidemmälle. Terra Nostran altaassa polskiminen nimittäin nuorentaa ihmistä kymmenellä vuodella. Olemme vielä Azoreilla käydessämme vaimon kanssa sen verran kaukana keski-iästä, ettemme koe tarvetta pulahtaa erehdyttävästi hernekeittoa muistuttavaan veteen. Anoppi ja hänen äitinsä sen sijaan viihtyvät uimassa hyvän tovin, ja tämän perusteella uskon kyllä Furnasin veden taikavoimiin.7. JOHN HARVARDIN PATSAS, BOSTON

Harvardin yliopiston piha-alue on sateisena kevätpäivänä hiljainen. Huomioni kiinnittyy istuvaa miestä esittävään pronssipatsaaseen. Maailmankuulu yliopisto on nimetty brittiläisen kirkonmiehen John Harvardin mukaan, sillä hän testamenttasi huomattavan rahasumman oppilaitosta varten. Harvardin patsaan vasemman kengän koskettamisen uskotaan tuovan hyvää onnea, joten tuhansien käsien kiillottama jalkine on huomattavasti muuta patsasta kirkkaampi.


Patsas on sikälikin mielenkiintoinen, että sen jalustan tekstissä John Harvard, Founder, 1638, on oikeastaan kaikki pielessä. Patsaan mallina ei ollut John Harvard, koska hänestä ei jäänyt jälkipolville minkäänlaista kuvaa. Hän ei varsinaisesti ollut yliopiston perustaja, ja itse asiassa oppilaitos sai alkunsa jo mainittua vuotta aiemmin. Siitäkin väitellään, onko jalan koskettaminen oikeasti yliopistosta valmistumisen varmistamiseen liittyvä opiskelijaperinne vai pelkkä turistien hassu tapa. Olin joka tapauksessa heittänyt omat yliopistohaaveeni jo ennen Harvardissa vierailemista. Ammattikorkeakoulututkinnollakin on pärjännyt elämässä ihan hyvin.

Jatka lukemista

Maailma

Musiikkimuistoja maailmalta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Matkojen varrelta jää toisinaan mieleen yksittäisiä hetkiä, jotka muistaa tarkasti vielä monen vuoden jälkeenkin. Vaikka en muuten musiikkimiehiä olekaan, on usein juuri musiikki toiminut apuna muistojen säilyttämisessä.

Nämä muistot liittyvät yksittäisiin matkojen varrella koettuihin hetkiin, joihin liittyy jokin aivan sattumalta tilanteessa soinut kappale. Yläkuvan katalonialainen katuartisti ei esittänyt mitään mieleenpainuvaa, mutta joskus hetkeen on osunut täydellisesti tilanteeseen sopiva laulu. Toisinaan muistot taas perustuvat yllätyksellisyyteen. Alla mainitut kappaleet voi kuunnella YouTubesta kuvia klikkaamalla.THE EAGLES – HOTEL CALIFORNIA (PARIISI, RANSKA 1997)

Pysähdyimme kaverini kanssa interrail-matkalla Pariisiin, jossa vietimme iltaa Montmartren kukkulalla. Istuskelimme pitkän tovin Sacré-Cœurin kirkon portailla katsellen kaupunkia ja kesäistä auringonlaskua yhdessä ympärille kerääntyneiden ihmisten kanssa. Joukkoon mahtui myös hippikitaristi, jonka kappaleista erityisesti Hotel California on jäänyt mieleeni. Afrikkalaistaustaiset miehet kauppasivat juomatölkkejä jäillä täytetyistä ämpäreistä ja tunnelma oli leppoisa. Lopulta tuli aika palata omaan budjettimajoitukseemme, kammottavaan Hotel de l’Industrieen, joka natisevine lattioineen ja vastaanoton hampaattomine mummoineen olisi myös oman laulunsa arvoinen.


PARADISIO – BAILANDO (TALLINNA, VIRO 1997)

Elettiin vielä aikaa, jolloin Tallinnan-matkojen ykköskohde oli legendaarinen Mustamäen tori. Kävin siellä itsekin muutaman kerran, ja vaikka vierailujen välillä oli kuukausia, soi eräällä levykauppiaalla joka kerta sama kappale. Myyntitiskin virkaa toimitti Ladan konepelti ja kauppias karvalakkeineen ja nahkatakkeineen sopi hyvin ajankuvaan. Musiikki jonka tahdissa mies lämpimikseen hytkyi ei suinkaan ollut Kalinka, vaan eurodancen superhitti Bailando.


LAS KETCHUP – THE KETCHUP SONG (DOMINIKAANINEN TASAVALTA 2002)

Kaikista ikimuistoisin musiikkimuisto on jäänyt mieleen kihlajaismatkalta Dominikaanisesta tasavallasta. Matkustimme bussin virkaa toimittaneella tiivistunnelmaisella guagualla Sosúasta Puerto Plataan. Muut eräänlaisen pakettiauton matkustajat olivat paikallisia. Takanamme istui viisi pientä tyttöä, jotka lauloivat iloisesti radiosta kaikuneiden paikallisten merengue-rytmien mukana. Volyymi nousi kuitenkin aivan uudelle tasolle universaalin hittikappaleen kohdalla. Lapset hoilasivat kurkku suorana The Ketchup Songia niin, että korvissa soi vielä seuraavanakin päivänä. Tuota laulamisen iloa on vaikea kuvailla, mutta riemukas tilanne on säilynyt kirkkaana mielessä vielä vuosien jälkeenkin.ELENA PAPARIZOU – MY NUMBER ONE (KARPATHOS, KREIKKA 2005)

Vietimme kesälomaa Karpathoksella ja majoituimme saaren pääkaupungissa Pigadiassa sijaitsevaan hotelliin. Yksinkertaiseen kaksioomme kuului tilava parveke, jossa oli mukava istuskella iltaisin helteen hellittäessä. Pienen Pigadian hiljaisuuden rikkoi kortteleita kiertänyt auto, jonka ämyreistä huudatettiin kerta toisensa jälkeen samaa hittiä – olihan Kreikka voittanut sillä Euroviisut vain reilua kuukautta aiemmin.PHIL COLLINS – ANOTHER DAY IN PARADISE (BINTAN, INDONESIA 2006)

Vietimme Singaporen-matkamme yhteydessä vajaan viikon viidakkoisella Bintanin saarella Indonesian puolella. Halusimme tutustua saareen kunnolla, joten vuokrasimme parina päivänä auton kuljettajineen. Ensimmäinen kuljettajamme oli varsinainen persoonallisuus, joka muun muassa kaahasi mutkikkaalla tiellä poliisiauton ohitse ja päätti ottaa torkut rantamajassa omaan aikatauluunsa sopivalla tavalla. Retken monien kummallisten käänteiden lisäksi mieleen on jäänyt vauhdikkaan kuljettajan valitsema kappale, jota kuunnellessa paratiisisaaren palmut vain vilistivät silmissä.THE BEATLES – HEY JUDE (
MAHÉ, SEYCHELLIT 2007)

Upea häämatka Seychelleillä oli päättymässä ja söimme viimeistä illallista hotellin ravintolassa. Jopa oma surkea nuottikorvani tunnisti, että pöytiä kiertävä muusikko veteli kappaleita sävelasteikon vierestä. Halusimme muutenkin syödä rauhassa, emmekä olisi kaivanneet paremmankaan trubaduurin palveluksia. Kun hymyilevä kaveri lopulta astui pöytämme eteen, emme osanneet esittää minkäänlaista toivetta. Hetken pohdittuaan mies kysäisi iloisesti tiedämmekö Beatlesin, siis Johnin, Georgen, Ringon ja Paulin. Emme voineet kieltääkään, joten edessä oli myötähäpeää herättänyt viisiminuuttinen Hey Juden tahdissa.U2 – WITH OR WITHOUT YOU (COBH, IRLANTI 2009)

Eteläirlantilainen Cobhin kaupunki tunnetaan viimeisenä satamana, jossa Titanic pysähtyi ennen surullista kohtaloaan. Kuljeskelimme harmaana arkisena iltapäivänä ympäri katuja ja päätimme kurkistaa jättimäisen Saint Colmanin katedraalin sisäpuolelle. Yllätys olikin suuri, kun sisällä raikui urkumusiikin sijasta U2:n hittikappale. Paikalla oli ainoastaan yksinäinen maalin tahrima remonttimies sekä hänen matkaradionsa. Kirkkoon tutustuminen oli mukava kokemus irlantilaisen hittimusiikin soidessa taustalla.


LUCA BARBAROSSA – NON MI STANCO MAI (UMBRIA, ITALIA 2011)

Kesän 2011 matka Umbriaan täytti monenlaisia unelmia. Se oli ensimmäinen matka oman lapsen kanssa ja ensimmäinen kerta, kun vuokrasimme lomatalon ulkomailta. Huristelin Trasimeno-järven ympäristössä ahkerasti Fiatilla paikallisen radiokanavan soidessa taustalla. Noiden viikkojen selkeä ykköshitti oli Luca Barbarossan iloinen Non mi stanco mai, jonka kuuleminen tuo vieläkin lämpimät muistot vahvasti pintaan. Rakkauslaulun siirappinen sanoitus kohdistuu mielessäni Italiaan, johon en väsy koskaan.


LIGABUE – IL MURO DEL SUONO (TRIESTE, ITALIA 2014)

Edellisestä Italian-matkasta oli kulunut vasta reilu vuosi, mutta olin ehtinyt kaivata maata kovasti lapsiperhearjen keskellä. Matkamme kohteena oli Kroatiaan kuuluva Istrian niemimaa, josta teimme lyhyen retken saapasmaan puolelle Triesteen. Vaikka viihdyin Kroatiassakin, oli lämmin tunne rakkaaseen maahan saapuessa yllättävän voimakas. Vespojen pärinä, vaaleanpunaiset urheilulehdet ja jokseenkin ymmärrettävä kieli tekivät olon heti kotoisaksi – kuten myös autoradiosta kuulunut Luciano Ligabuen karismaattinen ääni.LED ZEPPELIN – STAIRWAY TO HEAVEN (MADEIRA, PORTUGALI 2017)

Heräsin varhain ja lähdin ajamaan uinuvasta Funchalin kaupungista kohti Pido do Arieiroa. Pilkkopimeä meri jäi taakse, ennen kuin mutkikas tie lähti nousemaan kohti vuoristoa. Olin matkalla pilvien yläpuolelle katsomaan auringonnousua ja patikoimaan Madeiran korkeimmalle huipulle. Edessä oli hikinen taival ja lukemattomia portaita, mutta vaivan palkkana oli mahdollisuus miltei koskettaa taivasta. Autoradiossa soi kuin tilauksesta Stairway to Heaven. Se oli hyvä enne retkelle, josta tuli yksi elämäni upeimmista.


Millaisia musiikkimuistoja sinulla on? Kirjoita kokemuksistasi alle, tai jos satut olemaan bloggaaja, laadi sinäkin vaikka kokonainen postaus aiheen ympärille. Tyyli on vapaa!

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja