Seuraa somessa

Pohjois-Irlanti

Ruokamatka Belfastiin – why not?

Julkaistu

-

Pohjois-Irlanti ei välttämättä kuulosta houkuttavalta kohteelta makumatkalle, mutta varsinkin Belfastin ruoka on noussut aivan uudenlaiselle tasolle. Matkailijamäärät ovat kasvussa ja yksi suosion syistä on ravintolatarjonta, yöelämää unohtamatta.

Yhteistyössä Discover Northern Ireland

Pohjois-Irlannin matkailutoimiston järjestämän blogimatkan aikana selvisi, että Belfastin ravintolatarjonta on kehittynyt erityisesti viime vuosina suurin harppauksin. Kahdella ravintolalla on Michelin-tähtikin. Ruotsalaiskollegani Erik kävi testaamassa näistä Oxin, joka on kaikesta päätellen erinomainen vaihtoehto fine diningia etsiville. Laadukkaiden cocktailien ystävien kannattaa puolestaan suunnistaa Merchant-hotellin baariin, jonka juomalista on yli satasivuinen.

Oma tutkimusmatkani Belfastiin ei sisältänyt fine diningia, mutta pääsin silti tutustumaan moneen hyvätasoiseen ravintolaan. Pohjois-Irlannissa arvostetaan lähellä tuotettuja tuoreita raaka-aineita. Keittiöihin haetaan uusia tuulia, mutta perinteitä ei haluta kuitenkaan unohtaa. Tässä kahdeksan vinkkiä, jotka sisältävät niin illallisravintoloita, pubeja kuin ruokatorejakin.



HOLOHANS AT THE BARGE

Vanhaan laivaan vuonna 2013 avattu ravintola on saavuttanut suuren suosion ja raivannut tiensä Belfastin Tripadvisor-listauksen kärkipaikoille. Sinivalkoista Lagan-joen rantaan ankkuroitua paattia voi pitää melko huomaamattomana, eikä sitä ole ulkoapäin puunattu mitenkään kiiltäväksi. Astumme ruotsalaisten bloggaajakollegoideni kanssa hieman epäröiden sisälle, mutta epäilykset karisevat nopeasti lämminhenkisen vastaanoton myötä. Holohans on perheyritys, jonka toiminta perustuu irlantilaiseen vieraanvaraisuuteen, paikallisiin raaka-aineisiin ja modernilla otteella valmistettuihin perinneruokiin.

Valitsen alkupaloiksi currylla maustettua mustekalaa. Makuyhdistelmä on hieman erikoinen, joten katselen hieman kateellisena naapurilautasen sinihomejuustopalloja. Pääruoaksi tilaamani boxty on tarjoilijan suosittelema perinneruoka, jonka tässä versiossa pannukakku on täytetty lähinnä kalalla ja katkaravuilla. Turskaksi epäilemäni kala menettelee, mutta muuten annos on todella maukas. Kun aterian lopuksi saa suuhunsa pannacottan maun, voi laivasta poistua tyytyväisenä.

Holohans at the Barge mainostaa kuuluvansa Ison-Britannian romanttisimpien ravintoloiden joukkoon, mutta omasta mielestäni meteli reilun kolmenkymmenen asiakaspaikan ravintolassa nousee liian kovaksi kynttiläillallista varten. Ikkunan takana näkyvä joki tarjoaa toki mukavat näkymät ja hetkittäin melkein tuntuu, kuin oltaisiin oikeasti risteilyllä. Ruoka on laadukasta ja palvelu hyvää, joten kokeilemisen arvoinen Holohans ilman muuta on. Saatavilla on myös lastenlista.

holohansatthebarge.co.uk



JAMES STREET SOUTH BAR &  GRILL

Toinen ryhmällemme valmiiksi varattu ravintola sijaitsee Linen Quarteriksi kutsutulla alueella Belfastin kaupungintalon lähettyvillä. Ravintolasali on valoisa ja sisustus tiiliseinineen sekä liinattomine pöytineen varsin pelkistetty. Tuntuu mukavalta saada koko pohjoismainen bloggaajaryhmämme viimein matkan toisena iltana yhtä aikaa samaan paikkaan. Edustettuina ovat Foodie All In, Ready for Takeoff, Lähtöportti ja Let’s Get Lost.

Kokeilen aluksi jälleen mustekalaa, tällä kerralla cevichen kera. Yhdistelmä toimii paremmin kuin edellisenä iltana. Koska kyseessä on grilliravintola, valitsen pääruoaksi kunnon pihvin. Se tulee keittiöstä hieman tilattua kypsempänä, mutta syön sen silti hyvällä ruokahalulla.


Kokonaisuuden kruunaa Baked Alaska eli uunijäätelö. Kakkupohja, marenki, jäätelö ja marjat muodostavat kirjaimellisesti jättiläismäisen makuelämyksen, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jos pahin nälkä on selätetty jo aiemmin, sopii annos myös jaettavaksi. Bar & Grillissä on viihtyisä tunnelma, huomaavainen palvelu ja maukas ruoka. Listalta löytyy lihan lisäksi myös esimerkiksi kalaa, kanaa ja pastaa.

belfastbargrill.co.uk



HADSKIS

Hadskis löytyy Belfastin yöelämän keskuksiin kuuluvan Commercial Court -kujan päästä Cathedral Quarterin alueelta. Ilmeisen suositun ravintolan siisti sisustus noudattaa jokseenkin skandinaavista pelkistettyä linjaa. Ilmapiiri on aavistuksen virallisempi kuin esimerkiksi Holohans at the Bargessa, mutta palvelu on silti hyvää ja vieraanvaraista.

Valitsen alkuun grillattua parsaa, jossa ei ole valittamista. Päätämme tilata koko porukalla lihaa ja listalta löytyykin kahdelle jaettava annos chateubriandia. Italialaisen tagliatan tapaan viipaloitu annos on todella reilun kokoinen ja liha parasta, mitä olen vähään aikaan syönyt. Mutakakku täydentää onnistuneen aterian.

Valitsemieni annosten laadun osalta Hadskis vie kolmesta illallispaikastamme voiton, mutta kokonaiskokemuksen osalta parhaan ravintolan valitseminen on vaikeampaa. Sijainniltaan Hadskis on loistava, mikäli ajatuksena on jatkaa aterian jälkeen iltaa Belfastin yöelämässä.

hadskis.co.uk



2 TAPS

Edelliset ravintolat olivat matkailutoimiston puolestani valitsemia, mutta pääsin tutustumaan Belfastin ruokatarjontaan myös omatoimisesti. Ylellistä Merchant-hotellia vastapäätä sijaitseva espanjalainen tapasbaari näytti niin houkuttelevalta, että päätin pysähtyä sinne kevyelle lounaalle. Terassille tuntui luontevalta mennä yksinkin, vaikka yleensä kaipaan seuraa ravintoloihin.

Tunnelma on rento ja nuoret tarjoilijat hoitavat työnsä hyvin. Listalta löytyy runsaasti kohtuuhintaisia tapasvaihtoehtoja ja ateria pysyy kaksi annosta valitsemalla juuri niin kevyenä kuin toivoinkin. Tänne olisi mukava palata suuremmalla porukalla ja jakaa tapaksia ystävien kesken. Kuulen myöhemmin paikalliselta taksinkuljettajalta, että 2 Taps kuuluu hänenkin suosikkiravintoloihinsa Belfastissa.

2taps-winebar.com



KELLY’S CELLARS

Vaikka söinkin matkan aikana hyvin, nousee yksi ruokahetki mielessäni ylitse muiden. Rakastan koko Vihreää saarta ja sydämessä läikähtää, kun maistan ensimmäisen lusikallisen Kelly’s Cellarsin irlanninpataa. Vieressä odottaa kaupungin parhaaksi mainostettu Guinness. Kun katson matalan holvikaton alla toimivaa pientä pubia, en voi oikeastaan kuvitella mitään irlantilaisempaa.

Hienostunutta ruokaa Kelly’s Cellarsista ei kannata lähteä hakemaan, mutta autenttisten irlantilaistunnelmien ystävälle kaupungin perinteisin pubi on aivan ehdoton pysähdyspaikka. Vuonna 1720 toimintansa aloittanut Kelly’s kuuluu Belfastin vanhimpiin rakennuksiin ja siellä ehdittiin suunnitella esimerkiksi vuoden 1798 Irlannin kapinaa. Vaikka lounasaikaan on hiljaista, täyttyy Kelly’s Cellars useimpina iltoina viimeistä sijaa myöten. Pubi tunnetaan myös usein soivasta elävästä musiikista.

kellyscellars.com



THE DUKE OF YORK

Commercial Courtin varrella sijaitsevaa Duke of Yorkia voi pitää yhtenä Belfastin yöelämän keskuksista. Tummasävyisen pubin sisustusta hallitsee runsas juomakulttuuriin liittyvä esineistö. Ympäristö on päivisin tunnelmallisen hiljainen, mutta varsinkin viikonloppuiltaisin meno yltyy vauhdikkaaksi.

Lauantai-iltana jo Duke of Yorkin ovelle pääseminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Pubi on levittäytynyt kujalle, joka on täynnä juhlivia ihmisiä. Kitaraa soittava katumuusikko laulaa tunnettuja hittejä ja irlantilainen hauskanpito eli craic on huipussaan. Belfastin Cathedral Quarter on hieman Dublinin Temple Baria muistuttava illanviettoalue lukuisine baareineen. Erona on ainakin toistaiseksi se, että Cathedral Quarterin asiakaskuntaan mahtuu edelleen runsaasti paikallisia, kun taas Dublinin Temple Bar on joutunut täysin turistien valtaamaksi. Muita kokeilemisen arvoisia paikkoja aivan Duke of Yorkin naapurissa ovat vaikkapa The Dark Horse, The Harp ja The Dirty Onion.

dukeofyorkbelfast.com



ST. GEORGES MARKET

Ruokamatka Belfastiin ei olisi täydellinen ilman vierailua St. Georges Marketilla. 1800-luvun loppupuolella avattua kauppahallia pidetään yleisesti yhtenä Britteinsaarten parhaista. St. Georges Market on avoinna vain perjantaista sunnuntaihin, eikä silloinkaan iltaisin.

Ruokatori tarjoaa mahdollisuuden jututtaa asiantuntevia myyjiä ja ottaa vastaan erilaisia maistiaisia. Irlantilainen keittiö perustuu tunnetusti perunaan, mutta myös erilaiset leivät ovat täällä arvossaan. Perinteisten soodaleipien lisäksi tarjolla on käsittämätön määrä erilaisia vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi vaikkapa perunaleipä, jonka sisään on leivottu mustaamakkaraa muistuttavaa black puddingia?

Makeannälkään kannattaa maistaa Pohjois-Irlannin omaa Fifteensiä. Jälkiruoka saa nimensä siitä, että reseptiin kuuluu 15 vaahtokarkkia, keksiä ja kirsikkaa. Huumaavan hyvää, mutta suurempana annoksena ainakin omaan makuuni liian imelää.

Markkinapaikan suosio perustuu paikallisiin tuotteisiin ja iloiseen ilmapiiriin. Kyseessä ei ole pelkkä ruokatori, sillä tarjolla on myös runsaasti käsitöitä ja muuta laadukasta ostettavaa. Markkinoiden sisältö vaihtelee hieman viikonpäivän mukaan. Esimerkiksi kalaa on tarjolla eniten perjantaisin, kun taas sunnuntaisin tunnelmaa luo paikallisten bändien soittama musiikki. Paikalle voi saapua ostoksille, syömään tai vain tunnelmoimaan.

St. Georges Market Visit Belfastin sivuilla



SAWERS

Kävelykatu College Streetin varrella sijaitseva belfastilainen instituutio on helppo ohittaa melkein huomaamatta, ellei tiedä minne on menossa. Vuonna 1897 perustettu ruokakauppa on oikea värien ja tuoksujen aarreaitta. Tarjolla on runsaasti makuja maailman eri keittiöistä, mutta myös lähiruokaa paikallisilta tuottajilta. Valinnanvaraa riittää ja mielessä käy välittömästi ajatus, että tällainen kauppa pitäisi saada kotikulmillekin.

Mukaan saa niin erilaisia elintarvikkeita kuin valmista evästäkin. Esimerkiksi bruschettat ja muut leivät näyttävät houkuttelevilta. Esillä on runsaasti muun muassa erilaisia hilloja, kastikkeita sekä tee- ja kahvilaatuja. Myös paikan päälle voi jäädä nauttimaan niin kahvilaherkkuja kuin ravintola-annoksiakin.

sawersbelfast.com



Tässä vielä yllä mainitut paikat Belfastin kartalla, jonka voit klikata suuremmaksi. Keskusta-alue on kompakti ja esimerkiksi nämä kaikki löytyvät kävelymatkan päässä toisistaan.

Olin Pohjois-Irlannissa Discover Northern Irelandin järjestämällä blogimatkalla. 

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
Kommentoi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pohjois-Irlanti

Koskettava kierros Belfastin muureilla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Nykypäivän Belfast on turvallinen ja eläväinen kulttuurikohde, mutta sen traagista lähihistoriaa ei voi unohtaa. Muurit erottavat yhä brittimieliset unionistit ja irlantilaismieliset nationalistit toisistaan. Kierros Länsi-Belfastissa jää mieleen pitkäksi aikaa.

Yhteistyössä Discover Northern Ireland

Kylmät väreet alkavat kulkea pitkin selkää, kun näen ne ensimmäistä kertaa. Belfastin poliittiset seinämaalaukset täytyy nähdä omin silmin, jotta voi edes yrittää ymmärtää tätä ristiriitaista kaupunkia. Muraaleissa puhutaan kaunistelematta marttyyreistä ja vihollisista. Kompromisseja ei tunneta ja aseiden näkyminen kuvissa on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Nykypäivän Belfast on noussut vilkkaan kulttuurielämän, uusien ravintoloiden, Titanic-museon ja Game of Thronesin ansiosta koko ajan suositummaksi matkakohteeksi. Nimellä The Troubles tunnetut levottomuudet haluttaisiin jo jättää unholaan, mutta ainakin minua aihe kiinnostaa suunnattomasti.

Konflikti on piirtynyt mieleen lapsuuden uutislähetyksistä ja vuosia jatkunut kiintymykseni Irlannin saareen on tehnyt aiheesta entistä kiinnostavamman. Olen lukenut artikkeleita, nähnyt dokumentteja ja yrittänyt ymmärtää koko asian järjettömyyttä. Siksi olinkin innoissani päästessäni blogimatkalle Belfastiin, kaupunkiin jossa käyminen oli siirtynyt jostain syystä vuodesta toiseen.

Konfliktin historia ulottuu satojen vuosien taakse, jolloin englantilaiset valloittivat Irlannin. Irlantilaiset eivät halunneet alistua kohtaloonsa ja lopulta Englannin hallitsija katsoi parhaaksi asuttaa saaren kapinallisimpaan osaan, Pohjois-Irlantiin, kruunulle uskollisia englantilaisia. Alueelle muutti samoihin aikoihin oma-aloitteisesti myös skotlantilaisia lyhyen merimatkan takaa Pohjoiskanaalin vastarannalta. Pohjois-Irlannin väestörakenne on noista päivistä lähtien eronnut oleellisesti muuhun saareen verrattuna.


Kun muu Irlanti lopulta veristen taistelujen jälkeen itsenäistyi, jäi Pohjois-Irlanti edelleen osaksi Yhdistynyttä Kuningaskuntaa. Britit hallitsivat Pohjois-Irlantia pitäen niin poliittisen kuin taloudellisenkin vallan tiukasti itsellään. Sorretun irlantilaisvähemmistön kuppi meni lopullisesti nurin vuonna 1968, jolloin lähihistoriaa hallitsevat levottomuudet leimahtivat liekkeihin.


Katoliset irlantilaiset vaativat alueen liittämistä Irlannin tasavaltaan, kun taas protestanttiset britit vannovat uskollisuutta kruunulle. Maltillisia irlantilaisia kutsutaan nationalisteiksi ja ääriryhmää tasavaltalaisiksi, kun taas brittipuolella puhutaan unionisteista ja lojalisteista.

Tasavaltalainen terroristijärjestö IRA otti vallan omiin käsiinsä aloittamalla sissisodan protestantteja vastaan. Britannia vastasi lähettämällä sotajoukkoja ja väkivallan kierre oli valmis. Yli 3500 ihmistä menetti henkensä, kunnes rauhansopimus saatiin vuonna 1998 viimein aikaan. Erilaisten välikohtausten uhreiksi joutui kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista valtaosa oli siviilejä.

Vanhanmallisella mustalla taksilla tehtävä kaupunkikierros kuuluu Belfastiin saapuneiden matkailijoiden suosituimpiin ohjelmanumeroihin. Puheliaat kuljettajat tutustuttavat kaupungin nähtävyyksiin, joista tunnetuimpia ovat perinteisesti olleet kaupungin kahtiajakoon liittyvät poliittiset seinämaalaukset.

Saamme ruotsalaisten bloggaajakollegoideni kanssa oppaaksemme Billy Scottiin, jonka kyydissä ei ole tylsiä tai hiljaisia hetkiä. Billy on kaupunkinsa loistavasti tunteva opas, jonka suusta tulee mukaansatempaavia tarinoita jatkuvalla syötöllä. Paikallisella aksentilla jatkuvasta puhetulvasta ei pysty sisäistämään aivan kaikkea, mutta kaupungista saa tällä kierroksella todella elävän ja mielenkiintoisen kuvan.

Politiikkaa ei voi mustaan taksiin noustessa sivuuttaa, mutta oma kierroksemme sisältää paljon muutakin. Aloitamme Belfastin itäosasta, josta Narnia-kirjojen luoja C.S. Lewis on kotoisin. Pysähdymme kirjailijan mukaan nimetylle hiljaiselle aukiolle, jonka ympäristöstä löytyy useita Narniaan liittyviä patsaita. Toinen Itä-Belfastin suuri poika oli jalkapallotähti George Best, jonka mukaan Belfastin lentokenttäkin on nimetty. Bestin lapsuudenkotiin voi muuten halutessaan majoittua.

Palaamme Lagan-joen toiselle puolelle. Billy eläytyy tarinoihinsa ja pysähtyy välillä tervehtimään kadulla näkemiään tuttavia omaan persoonalliseen tyyliinsä. Olkoonkin että lähes kaikki Belfastissa tapaamani ihmiset työskentelevät palvelualoilla, mutta he antavat kaupungin asukkaista puheliaan, huumorintajuisen ja vieraanvaraisen kuvan.

Tihkusade alkaa valua harmaalta taivaalta, kun pysähdymme hetkeksi Europa-hotellin edustalle. Europaa kutsutaan maailman pommitetuimmaksi hotelliksi, sillä lukuisia poliitikkoja majoittaneeseen rakennukseen tehtiin levottomina vuosikymmeninä yli kolmekymmentä iskua.

Europaa vastapäätä sijaitseva Crown Liquor Saloon lienee koko Pohjois-Irlannin kuvauksellisin pubi. Pubin pitkä historia kiehtoo, mutta nyt ei ole aikaa jäädä tuopilliselle. Rämäytämme siis taksin elämää nähneet mustat ovet jälleen kiinni ja jatkamme matkaa.

Billy kääntää tuhansia kilometrejä Belfastin kaduilla kiertäneen autonsa kohti Cathedral Quarteria, joka tunnetaan erityisesti vilkkaasta yöelämästään. Seudulta löytyy useita näyttäviä muraaleja, joilla ei ole poliittista taustaa. Tästä alueesta ollaan Belfastissa selvästi ylpeitä ja on mukava huomata, etteivät kaikki maalaukset käsittele kaupungin kahtiajakoa.

Pääsemme muutamia muita paikkoja kierrettyämme viimein kuuluisien seinämaalausten äärelle Länsi-Belfastiin. Ajamme kohti katoliselle puolelle kuuluvaa Falls Roadia, kunnes näyttävät muraalit ilmestyvät näkyviin. Tiilimuurin pinnalla näkyy ylpeinä seisovia aseistettuja nuorukaisia, nostettuja nyrkkejä ja liehuvia Irlannin lippuja. Viestit ovat hyvin selkeitä, sillä täällä uskotaan kaikkien saaren 32 kreivikunnan kuuluvan Irlannin tasavallalle.

Kulman taakse Northumberland Streetille syntynyt International Wall esittelee monia poliittisia aiheita, mutta keskittyy nimensä mukaisesti Pohjois-Irlannin sijasta muuhun maailmaan. Pitkän ja värikkään muurin varrelta löytyy Nelson Mandelan, Fidel Castron ja Abdullah Öcalanin kaltaisia hahmoja.

International Wall päättyy porttiin, jonka kohdalla käännymme ympäri. Ajattelen sulkukylteillä varustetun portin olevan muisto menneiltä ajoilta, eikä asiaa tule otettua puheeksi Billynkään kanssa.

Saavumme pian Cupar Wayn reunaa koristavalle Peace Wallille. Pitkä ja korkea rauhanmuuri on koristeltu erilaisilla graffiteilla ja saamme itsekin jättää terveisemme sen pintaan. Tällaiset muurit erottavat edelleen kaupunginosia toisistaan sen mukaan, asuuko niillä nationalisteja vai unionisteja.


Billy kertoo meille Belfastin alueista, joille pyritään asuttamaan yhtä paljon ihmisiä molemmilta puolilta. Unelma harmoniasta ja lopullisesta rauhasta on olemassa, mutta haaveen toteutumiseen saattaa olla edelleen pitkä matka.


Opastettu taksikierros on erinomainen idea, jos Belfastista ja sen historiasta haluaa saada tietoa pintaa syvemmältä. Kuulemani mukaan opastuksen taso saattaa vaihdella paljonkin, mutta ainakin Billy Scottia voin lämpimästi suositella. Kierroksen voi sopia omien mielenkiinnon kohteiden mukaiseksi.

Kaupungin kahtiajako jää askarruttamaan mieltäni taksikierroksen jälkeen, joten palaan Länsi-Belfastin kaduille omin päin. Ydinkeskustassa kansanryhmien erottelua ei huomaa lainkaan, mutta sieltä johtaa länteen päin kaksi päätietä, pohjoisempi Shankill Road ja eteläisempi Falls Road. Askeleeni johtavat nyt ensin mainitulle.


Seinälle kirjoitettu Welcome to the Shankill Road -teksti toivottaa kulkijat tervetulleiksi unionistialueelle. Ympäristö on ensi silmäyksellä varsin arkipäiväinen. Harvat ihmiset kiirehtivät niska kyyryssä sadetta pakoon ja muutamilla pojilla näkyy englantilaisten jalkapalloseurojen paitoja.

Huomioni kiinnittyy pian seiniä koristaviin maalauksiin. Tekstit kertovat viattomina murhatuista protestanteista ja kiittävät niin sotilaita kuin vapaaehtoisiakin.

Käännyn pääväylältä punertavien tiilitalojen hallitsemalle asuinalueelle, jossa ei juuri kulkijoita näy. Britannian lippuja tai muuten vaan punavalkosinisiä värejä näkyy useissa ovissa, ikkunoissa ja portinpielissä. Koska samana viikonloppuna juhlitaan kuninkaallisia häitä, tulevat myös Prinssi Harryn ja Meghanin kasvot vastaan kerta toisensa jälkeen. Erääseen autotallin oveen on maalattu jalkapalloseura Glasgow Rangersin tunnus. Pohjois-Irlannin kriisi on yhdistetty urheilun maailmaan erityisesti Skotlannin puolella, jossa protestanttinen Rangers ja katolinen Celtic edustavat kiistan eri puolia.

Huomaan kartasta, ettei aamupäivällä näkemällemme International Wallille ole enää pitkä matka. Oikaisen sivukujan kautta Northumberland Streetille, kunnes vastaan tulee yllätys. Aiemmin päivällä näkemämme portti on nyt suljettu. Hiljalleen ruostuvasssa road closed -kyltissä näkyy luodinreikiä. Kello on vasta viisi, mutta kylmä metalli estää pääsyn muutaman kymmenen metrin päässä olevaan päämäärääni.


Portteja on varmuuden vuoksi kaksi ja niiden väliin on jätetty kaistale neutraalia vyöhykettä. Tarkemmin miettiessäni muistelen lukeneeni porttien sulkemisesta öisin, mutta nyt ei ole vielä iltakaan. Viimeistään tässä vaiheessa sisäistän, kuinka vastakkainasettelun aika on edelleen täyttä todellisuutta, vaikka pommit ja kiväärit onkin jätetty syrjään.

Länsi-Belfastin kaksi puolta on erotettu tylysti toisistaan. Haluan kuitenkin katsella International Wallia vielä kaikessa rauhassa, joten en luovuta vaikka pari seuraavaakin katua on suljettu karuilla porteilla. Parinkymmenen metrin päähän päästääkseen joutuu lopulta talsimaan kahden kilometrin lenkin. Hiki tulee tällä lailla pintaan, vaikka kostea kevätilma tuntuikin aluksi viileältä.


Kävellessä on taksimatkaa parempi mahdollisuus pysähtyä katselemaan Falls Roadia ja muuta irlantilaista aluetta. Vihreää, valkoista ja oranssia näkyy aina jossain riippumatta siitä minne päätään kääntää.


Rauhanomaisissa seinämaalauksissa tuodaan esiin irlantilaisia perinteitä kelttipeleistä, kansantansseista ja bodhrán-rummuista lähtien. Tunnelma, tervetulotoivotukset ja seinämaalaukset ovat vastaavia kuin toisellakin puolella, vain näkökulma on päinvastainen.

Käyn katsomassa kuuluisaa Bobby Sandsin muraalia Falls Roadin ja Sevastopol Streetin kulmalla. Sands oli IRA-aktivisti, joka menehtyi vankilassa aloittamaansa nälkälakkoon keväällä 1981. Sands vaati protestillaan IRA-vangeille mielipidevankien asemaa ja hänet äänestettiin Britannian parlamenttiin vajaa kuukausi ennen kuolemaansa.

Viimeinen vierailukohteeni Falls Roadin varrella on Garden of Remembrance. Pieni puutarha on omistettu levottomuuksissa kuolleille katolisille. Tällaisessa paikassa on hyvä pysähtyä miettimään Belfastin surullisia vuosikymmeniä, kenties jopa pieni kyynel silmäkulmassa. Synkän historian sävyttämästä imagosta halutaan ymmärrettävästi päästä eroon, mutta menneisyyttä ja edelleen jatkuvaa vastakkainasettelua ei voi täysin sivuuttaakaan.

Mielestäni osa kaupungin kiinnostavuudesta matkakohteena perustuu traagiseen lähihistoriaan, jonka vuoksi Belfastissa on jotakin erityisen koskettavaa ja syvästi mieleen jäävää. Kärsimysten ja vuodatetun veren määrä on täysin kohtuuton, mutta menneisyyttä ei voi enää muuttaa. Toivottavasti siitä otetaan opiksi.

Nykypäivän Belfast on turvallinen matkakohde, jossa voi silti aistia The Troublesin ajan vastakkainasettelun. Ilmapiiri ei Länsi-Belfastissakaan tunnu ainakaan päiväsaikaan mitenkään uhkaavalta tai vaaralliselta edes yksin kulkiessa. Korkeat muurit, piikkilangat ja suljetut portit luovat silti omalaatuisen tunnelman.


Pohjois-Irlannin tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta esimerkiksi Brexitiin liittyvät päätökset tulevat olemaan merkittäviä. Katolisten määrän kasvaessa protestantteja nopeammin, saattaa historiallisesta vähemmistöstä tulla pian enemmistö. Tämä taas voi vaikuttaa oleellisesti erilaisiin äänestyksiin tulevaisuudessa. Aika näyttää mitä tapahtuu, mutta toivon sydämestäni rauhanomaisia ratkaisuja. Pohjois-Irlannissa on kärsitty jo aivan liikaa.

Olin Pohjois-Irlannissa Discover Northern Irelandin järjestämällä blogimatkalla.

Lue myös muut samalta matkalta syntyneet postaukset:
Monta syytä matkustaa Belfastiin
Ruokamatka Belfastiin – why not?
Belfast – Titanicin kaupunki
Ummikkona Game of Thrones -kierroksella
Uskomaton Giant’s Causeway

Jatka lukemista

Pohjois-Irlanti

Belfast – Titanicin kaupunki

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tuskin millään laivalla on synnyinkaupungilleen yhtä suuri merkitys kuin Titanicilla Belfastille. Titanicin rakennuspaikan ympärille kohonneen Titanic Quarter -alueen keskipiste on surullisenkuuluisalle alukselle pyhitetty näyttävä museo.

Yhteistyössä Discover Northern Ireland

Teollistuva Belfast nousi 1800-luvun loppupuolella maailman johtavien laivanrakennuskaupunkien joukkoon, mikä kasvatti kaupungin asukaslukua suuresti. Menestys huipentui, kun White Star Line -varustamo päätti rakennuttaa maailman suurimman ja ylellisimmän aluksen Harland & Wolffin telakalla. Titanicin pari vuotta kestänyttä rakennusurakkaa seurattiin kaupungissa suurella mielenkiinnolla.

Titanicin uppoaminen heti neitsytmatkallaan oli valtava kolaus belfastilaisten itsetunnolle. Koko kirottu laiva haluttiin unohtaa, eikä sen pohjoisirlantilaisia juuria mainostettu kymmeniin vuosiin. Titanicin uusi tuleminen belfastilaiseen katukuvaan alkoi oikeastaan vuonna 1985, jolloin hylky viimein löydettiin valtameren pohjasta. Tutkimukset osoittivat, ettei katastrofin syy ollut rakentamisessa ja Titanicista alettiin jälleen luoda Belfastin uljasta symbolia.

Vuonna 2012 eli tasan sata vuotta uppoamisen jälkeen avattu Titanic Belfast -museo esittelee laivan tarinan perusteellisesti rakennusvaiheesta surkeaan loppuun saakka. Museo sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta Harland & Wolffin telakan lähistöllä, eikä arkkitehtuuriltaan persoonallista luomusta voi olla huomaamatta. Titanic Belfastia voisi tavallaan verrata Bilbaon Guggenheim-museoon, sillä molemmat ovat tuoneet uuteen kukoistukseen nousseisiin kaupunkeihinsa ennennäkemättömän määrän matkailijoita.

Titanic Belfast on toteutettu modernilla otteella. Näyttelyissä on paljon interaktiivisia elementtejä ja historiaa tuodaan esille niin videoiden kuin hologrammihahmojenkin avulla. Kierroksen alussa tutustutaan Belfastin teollistumiseen ja kehittymiseen laivanrakennuskaupungiksi.

Titanicin rakentamiseen liittyvä osio on mielestäni yksi museon kiinnostavimmista. Telakan tunnelmaa on tuotu esiin muun muassa äänien avulla. Kierroksen aikana päästään kulkemaan myös työmaahissin jäljitelmällä. Nykypäivänä hissi ei ole kovin ihmeellinen, mutta monet Titanicin rakentajat suorastaan pelkäsivät hissejä. Monet laivan hienoudet, kuten sähkö ja juokseva vesi olivat nimittäin kummajaisia, joita tavallisilla työläisillä ei vielä kotonaan ollut.

Telakan palkat vaihtelivat suuresti työn vaativuuden mukaan. Johtajat nauttivat mukavasta elämästä, kun taas perustyöläiset kituuttivat surkealla palkalla hengenvaarallisissa olosuhteissa. Onnettomuudet olivat melko tavallisia ja esimerkiksi Titanicin rakentaminen vei kahdeksan miehen hengen. Museokierrokseen kuuluu myös huvipuistomainen laite, jolla päästään lyhyelle telakkakierrokselle.

Kuva: Chris Hill. Copyright: Tourism Ireland

Laivan valmistuttua tunnelmoidaan virtuaalista merimatkaa, jonka aikana voi ihailla muutamista laivan osista rakennettuja jäljitelmiä. Kannella pääsee nojailemaan tärisevään kaiteeseen ja nähtävissä on myös malleja eri hyttiluokista. Hienoahan tällaisella laivalla olisi ollut matkustaa, mutta vääjäämättä mielessä pyörii jo Titanicin surullinen loppu.

Kuva: Chris Hill. Copyright: Tourism Ireland

Laivan uppoamisesta kertova näyttely on odotetusti pysäyttävä. Videoesitys havainnollistaa laivan törmäämisen jäävuoreen ja uppoamisen eri vaiheet. Hätäviestit ja koskettavat ihmiskohtalot eivät jätä kylmäksi. Museossa voi tutustua niin pelastuneiden kuin hukkuneidenkin elämäntarinoihin.

Kierroksen loppuvaiheessa pureudutaan Titanicin hylyn tarinaan ja sen tutkimiseen syvällä meren pohjassa. Koko White Star Line -varustamon tarina on harvinaisen murheellinen, sillä onnettomuuksia tapahtui paljon. Titanicin sisaraluksista Britannic upposi neljä vuotta Titanicin jälkeen, kun taas Olympic selvisi romuttamolle saakka.

Titanic Belfast kertoo kuuluisan laivan tarinan näyttävästi kaikkia aisteja hyödyntäen. Laajassa museossa vierailuun kannattaa mielestäni varata vähintään pari tuntia, mutta aiheesta kiinnostunut viihtyy näyttelyissä varmasti kauemminkin. Täytyy myöntää että oma kiinnostukseni Titanicia kohtaan nousi aivan uudelle tasolle museovierailun aikana ja olen lukenut melko paljon asiaan liittyvää tietoa myös jälkikäteen.

Kuva: Chris Hill. Copyright: Tourism Ireland

Yhtä asiaa jäin museossa kaipaamaan. Vuonna 2014 Tallinnan merimuseossa esillä olleesta Titanic-näyttelystä jäi mieleen kopio laivan komeasta portaikosta, mutta nyt näitä portaita ei tullut vastaan lainkaan. Myös hytit olivat Tallinnan kiertävässä näyttelyssä laajemmin esillä. Elokuvastakin tuttu portaikko kyllä löytyy Titanic Belfastista, mutta sitä pääsee ihailemaan vain yksityistilaisuuksien yhteydessä tai sunnuntaisin järjestettävällä iltapäiväteellä.

Aikuisten pääsylipun hinta Titanic-museoon on 18,50 puntaa. Samalla lipulla pääsee tutustumaan myös viereiseltä kuivatelakalta löytyvään SS Nomadic -alukseen. Nomadic on viimeinen jäljellä oleva White Star Linen alus, sillä kaikki muut ovat joko uponneet tai romutettu.

Nomadic on melko pieni laiva, mutta tuntuu silti mukavalta aistia sadan vuoden takaisia tunnelmia oikean aluksen sisällä. Nomadicin esittelyssä on hyödynnetty modernia tekniikkaa muun muassa hologrammien avulla. Vuonna 1911 vesille laskettu Nomadic toimi Titanicin yhteysaluksena Cherbourgin satamassa, jonne suuri matkustaja-alus ei mahtunut rantautumaan. Nomadicin sisältä löytyykin tietoa muutamien sen kautta Titaniciin nousseiden matkustajien kohtaloista.

Nomadicissa ei ole valtavasti nähtävää, mutta nautin laivan kansilla kiertelystä takavuosien laivamatkustamista miettien. Keulakajuutan ääniefektit antavat käsityksen vähemmän mukavasta matkanteosta. Nomadicin monivaiheiseen historiaan kuuluu sotajoukkojen kuljettamista, ja ehtipä se olla myös ravintolalaivana Pariisissa.

Mikäli Titanicia haluaa tunnelmoida oikein kunnolla, kannattaa harkita yöpymistä museon vieressä sijaitsevassa Titanic Hotel Belfastissa. En majoittunut hotellissa, mutta pikaisen kierroksen perusteella se on tyylikäs ja hyvin teemaansa sopiva yöpymispaikka.

Belfastissa ei ole rakennettu laivoja enää viiteentoista vuoteen, mutta perinteet tuskin unohtuvat koskaan. Harland & Wolffin keltaiset nosturit näkyvät kauas ja satama-alueelta löytyy Titanic-museon lisäksi paljon muutakin nähtävää. Esimerkiksi molemmissa maailmansodissa palvellut sotalaiva HMS Caroline on nykyään museolaivana laiturissa. Lähistöltä löytyy myös Titanicin kuivatelakka ja pumpputalo.

Osuin kaupunkiin keväisen Belfast Titanic Maritime Festivalin aikaan, jolloin suuret purjelaivat, katuruokakojut, elävä musiikki ja muut tapahtumat valtasivat kaupungin rannat. Ainakin tuona iloisena viikonloppuna Belfast tuntuu todelliselta merikaupungilta, joka edelleen elää ja hengittää laivojensa mukana. Laivoja tulee ja menee, mutta Titanicin kaltaista legendaa nähdään tuskin enää koskaan.

Titanic Belfastista voi lukea myös Meriharakka-blogista, jossa kerrotaan museon lisäksi yöpymisestä Titanic-hotellissa. Himomatkaajan turinoita -blogista löytyy jutut sekä museosta että kuivatelakasta ja pumpputalosta.

Olin Pohjois-Irlannissa Discover Northern Irelandin järjestämällä blogimatkalla. 

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja