Espanja
Huiman kaunis Ronda

Yksi Andalusian suosituimmista turistikohteista on Ronda. Jyrkänteen reunalle rakennetun kaupungin vetonaulana ovat dramaattiset maisemat.
Rondaan on vajaan puolentoista tunnin ajomatka majapaikastamme Calahondasta. Käännymme Marbellan ohitettuamme sisämaahan päin johtavalle tielle. Yli neljänkymmenen kilometrin mittainen mutkikas osuus johtaa meitä koko ajan korkeammalle vuoristoon. Rattia saa käännellä vähintäänkin riittävästi, mutta tie on silti sujuvasti ajettava ja kaarteet suhteellisen loivia. Vehreät kukkulat ja havumetsä vaihtuvat jossain vaiheessa kuivempaan seutuun, jota sävyttävät jylhät valkeat kalliot.
Tie kaartelee välillä jyrkänteen reunalla, mutta Madeiran teihin verrattuna tämä on lasten leikkiä. Viimein eteemme ilmestyy kukkulallaan ylväästi kohoava Rondan valkea kaupunki. Olen valinnut navigaattoriin valmiiksi parkkipaikan Plaza Duquesa de Parcentin vierestä. Aukio sijaitsee vanhan kaupunginosan laidalla niin, ettei sinne päästäkseen tarvitse kierrellä ahtailla kaduilla. Jätämme auton auringonpaisteeseen ja lähdemme tutustumaan Rondaan.
Pieni vanhakaupunki on lokakuisena torstaina hiljainen. Valkeiden talojen reunustamille kujille kaikuu vain kärryjä vetävän hevosen kavioiden kopinaa. Ohitamme pari pientä aukiota ja muutaman kuvauksellisen sisäpihan.
Pysähdymme Plaza de Maria Auxiliadoran puiden varjoon ihailemaan laaksomaisemaa. Päivä on lämmin, joten oksia kevyesti heiluttava tuuli tuntuu mukavalta iholla.
Rondan maamerkki on Puente Nuevo -niminen silta, joka on lähestulkoon ainoa kulkuväylä vanhankaupungin ja Rondan uudenaikaisen osan välillä. Tällä 1700-luvulla rakennetulla Uudella sillalla on korkeutta noin sata metriä. Pysähdymme ihmettelemään El Tajo -rotkoa, joka jakaa kaupungin kirjaimellisesti kahtia.
Kuten monessa muussakin Andalusian kaupungissa, myös täällä kaikuu korviin espanjalaisen musiikin säveliä. Ohitamme taitavan kitaristin, joka ilahtuu lasten lahjoittamista kolikoista.
Kierrämme jyrkänteen reunaa seurailevaa kävelytietä pitkin puistoon, josta löytyy suosittu näköalapaikka Mirador de Ronda. Näkymä on kaunis, mutta niin se on miltä tahansa Rondan reunalta nähtynä. Jäämme hetkeksi kuuntelemaan katoksen alla harppua soittavaa naista, kunnes suunnistamme lähimmälle terassille sammuttamaan janoamme.
Saavumme Rondan härkätaisteluareenan reunalle. Tämä brutaali perinne ei herätä meissä minkäänlaista mielenkiintoa, vaikka Ronda onkin maan merkittävimpiä härkätaistelukaupunkeja. Perheemme pienin huomaa aukion laidalla odottavat hevoskärryt. Tytär olisi halunnut jo Mijasin kylässä aasin kyytiin, mutta eläimet näyttivät niin surkeilta, ettemme halunneet tukea epäilyttävältä näyttänyttä toimintaa. En ole asiantuntija, mutta Rondan hevonen näyttää omaan silmääni hyvin hoidetulta. 25 euron hinta kolmelta aikuiselta ja kahdelta lapselta ei kuulosta mahdottomalta, joten nousemme kyytiin.
Näemme puolisen tuntia kestävän kierroksen aikana vanhankaupungin oleellisimmat osat. Hevosmies puhuu hieman ujosti englantia, mutta kertoo silti lyhyesti ohittamistamme rakennuksista. Meille selviää, että Rondasta löytyy ainakin kymmenkunta erilaista museota. Hevoskärryajelu on mukavaa ajanvietettä ja vie hieman mielikuvitusta käyttämällä menneeseen aikaan. Monet kujat ovat niin kapeita, että kärryt mahtuvat juuri ja juuri kiviseinien väliin. Emme anna kärryajelun turistisuuden tai liikenneruuhkaan pysähtymisen pilata kokemusta.
Kävelemme takaisin sillalle, jonne pysähdymme vielä kerran katselemaan maisemia. Huomaamme kauempana pienen Puente Viejon, vanhan sillan, joka ylittää rotkon melko kapeasta kohdasta.
Tiedämme ravintolalounaiden vievän tältä porukalta kauan, joten turvaudumme tällä kertaa espanjalaisia voileipiä eli bocadilloja mainostavaan puotiin. Työntekijä täyttää leivät toiveidemme mukaan. Serranon kinkku loppuu kesken, mutta sitä saa nopeasti lisää naapurin lihakaupasta. Katselemme odotellessamme myynnissä olevia paikallisia elintarvikkeita.
Syömme eväämme Plaza Duquesa de Parcentin puistossa, jonka laidalla kohoavat niin Santa María la Mayorin kirkko kuin kaupungintalokin.
Ronda on pienen kokonsa ansiosta ihanteellinen kohde kiireettömälle retkelle. Kaupungissa käy toki paljon turisteja, mutta tunnelma oli ainakin käyntimme aikana varsin leppoisa. Syvä rotko on näkemisen arvoinen ja kaupunkiin johtava tie tarjoaa erinomaisen johdatuksen Andalusian sisämaan komeisiin maisemiin. Jatkoimme omaa retkeämme vielä Júzcarin vuoristokylään, jonka smurffit ovat nostaneet maailmanmaineeseen. Lue lisää postauksestani Tosielämän smurffikylä Júzcar.

Espanja
Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä.
Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
Espanja
Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.
Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Englanti1 vuosi sitten
Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle
-
Italia2 vuotta sitten
Syyslomaviikko Ligurian rannikolla
Erja/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
18.12.2016 at 20:28
Ronda on ihana! Ja mahtavaa, että joku muukin on löytänyt tiensä Júzcariin 🙂
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:10
Rondan suosio oli helppo ymmärtää paikan päällä. Júzcariin ei ihan vahingossa tietään löydä, mutta onneksi kuulin paikasta etukäteen 🙂
Meri / Syö Matkusta Rakasta
18.12.2016 at 21:42
Ja matkakuume nousee… 🙂
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:10
Hyvä, hyvä… ei enää kovin montaa päivää jäljellä 🙂
Noora | Kerran poistuin kotoa
18.12.2016 at 22:08
En muista koska ja missä törmäsin ekan kerran Rondaan, mutta heti tiesin, että tonne on joskus päästävä! Toi on niin mun näköinen paikka 🙂 Joskus suunnittelin reissua noille kulmille, olisin käynyt ainakin tuolla ja Gibraltarilla. Se on vielä toteutumatta, mutta joskus sitten!
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:13
Joskus varmasti pääset tuonnekin. Rondassa on tosiaan hyvät kaivonkannet, niin ei tule senkään puoleen hukkareissua 😀 Tarkoitus on muuten julkaista Gibraltar-postaus vielä tämän vuoden puolella.
Kohteena maailma / Rami
19.12.2016 at 1:20
Itsellähän tuo Rondan on ollut tähtäimessä sen parikymmentä vuotta ja puolenkymmentä Malagan reissua. Taitaa olla lähimmäksi päässyt sitä tässä jutussa 😀
Kun golfkenttien perässä on Andaluciaa kiertänyt useita viikkoja, niin kaikki oleelliset paikat on näkemättä. Ronda lukeutuu niihin. Ajattelinkin tässä vakavissani harkita lähiaikoina perheloman viettoa Malagassa, mikä ei olisi vähän aikaa sitten tullut vielä mielenkään. Nyt kun edellisistä käynneistä on sen verran aikaa, niin olisi aika tutustua tähän Espanjan eteläosaan syvällisemmin. Golfkentät on kyllä kartoitettu jo varsin kattavasti.
P.S. Vai on toi Júzcarin tuolla, sekin täytyy siis samalla reissulla käydä katsomassa.
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:21
Costa del Sol osoittautui mainioksi perhelomakohteeksi, joten jos maltat jättää mailat kotiin, niin näitä nähtävyyksiä olisi kyllä tarjolla 🙂 Välimatkat on mukavasti lapsiystävällisiä, joten hyvin ehtii sekä uimaan että kiertelemään kyliä ja kaupunkeja. Júzcar oli hauska paikka, kannattaa yhdistää nimenomaan samaan päivään Rondan kanssa.
Janni / Lentopelko
19.12.2016 at 9:40
Onpas kauniin näkönen paikka! Erityisesti toi viimenen kuva on upee. Ei kai toi kallio vaan pääse sortumaan ja kaupunki tipahtamaan tonne rotkoon? 😀
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:29
Kaunis paikka, sekä maisemien että valkeiden talojen puolesta. Kallio taitaa olla vankkaa tekoa, hyvin on kaupunki pysynyt pystyssä jo monta sataa vuotta 🙂
Elina | Vaihda vapaalle
19.12.2016 at 14:03
On kyllä upea kaupunki. Olen tästä ennenkin kuullut ja nähnyt kuvia ja heti ollut sitä mieltä, että tuolla pitäisi päästä käymään. Kiva kuulla, että tunnelma oli leppoisa, eikä paikka ollut liian tukkoinen, vaikka onkin suosittu nähtävyys – ja syystä. Mihin aikaan vuodesta olittekaan tuolla?
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:37
Lokakuun lopulla oltiin, mikä vaikutti tosi hyvältä ajalta olla tuolla päin. Ainakin tänä vuonna sää vaihteli lämpimästä jopa helteiseen, mutta vilkkain turistikausi oli jo ohitse. Voisin kuvitella että viihtyisitte, löytyy muun muassa maisemateitä, komeaa luontoa ja mukavia kaupunkeja.
Nomadi
19.12.2016 at 15:21
Voi, Ronda on aivan ihana! Itse kävin siellä tosin elokuussa, mitä en ihan suosittele… lokakuu lienee lämpötilansa puolesta huomattavasti miellyttävämpi 🙂
Mika / Lähtöportti
19.12.2016 at 23:44
Kiitos kommentista! Voin kuvitella elokuun olleen tukala. Eräs kaverinikin kertoi tuskailleensa Andalusian nähtävyyksillä yli 40 asteen helteessä. Lokakuussa oli ainakin tänä vuonna mukavan lämmintä, muttei liian kuumaa.
Jenna / With huge passion for life
20.12.2016 at 12:12
Rondasta olen kuullut paljon ja mielettömän hienolta paikalta vaikuttaa. Täytyy itsekin päästä näkemään se joskus. Sesongin ulkopuolella tuolla on varmasti kivempi käydä.
Mika / Lähtöportti
21.12.2016 at 12:03
Ronda on näkemisen arvoinen. Suosittelen Andalusiaa muutenkin, varsinkin kun teillä on nyt pieni matkalainenkin reissuilla mukana. Helppoa ja turvallista matkustamista sekä yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää suhteellisen pienellä alueella. Kuumuuden ja turistimäärien takia en ainakaan itse lähtisi keskikesällä, meillä oli lokakuussa erinomainen tuuri säiden suhteen.
Anna | Muuttolintu.com
20.12.2016 at 22:39
Siis ihan mielettömät maisemat. Miksi tämä paikka ei ole kuuluisampi! 🙂 Vai olenko ainoa, joka ei ole tästä ennen kuullut. Voin kertoa, että tuonne suuntaan kun joskus lähdetään, niin aivan varmasti haluan pysähtyä täällä. Ja syys-lokakuu olisi varmaan just se paras aika sään ja pahimman turistiryysiksen välttämisen puolesta. Pelkään kyllä usein korkeita vuoristoteitä, mutta ei tuo mitenkään liian kuumottavalta kuulosta. Taas tuli ikävä Espanjaan. Ja kinkkubocadilloja, omnomnom…
Mika / Lähtöportti
22.12.2016 at 12:00
Mun on edelleen vaikea uskoa, että intialaisen riksarallin jälkeen pelkäisit mitään liikenteeseen liittyvää 🙂 Mukava kuulla, jos tästä löytyi uusi käyntipaikka tuleville reissuille. Itse luin Rondasta ensi kertaa muutama vuosi sitten jostain matkailulehdestä. Syys-lokakuu on varmasti keskikesää mukavampi aika käydä tuolla.
Henna / Kulkutautiset
21.12.2016 at 20:52
No Anna ei kyllä ole ainoa, joka tästä ei ole kuullut! 😀 Tai tuo silta näyttää etäisesti tutulta, mutta en vannoa, etten sotke sitä johonkin muuhun ja ainakaan Ronda-nimi ei soita kelloja. Taas sinä, Mika, seikkailet paikoissa, joista minulla ei ole harmainta hajuakaan…
Upean näköinen on tuo rotko, voi jo korkeanpaikankammoisella vähän kylmätä kurkistella sinne. Hienoon paikkaan ovat ihmiset aikoinaan keksineet kaupunkinsa rakentaa, ja voin vain kuvitella, että noissa maisemissa on vanhassakaupungissakin aivan erityinen tunnelma. Ja hei, espanjalaiset voileivät alkoivat just nyt kuulostaa aika hyviltä! 😀
Mika / Lähtöportti
22.12.2016 at 12:17
Hauskaa, että voidaan lukea toistemme blogeista sellaisista paikoista, jotka on itselle uusia tuttavuuksia! Saattaahan tuolla reunalla vähän korkeanpaikankammoista kylmätäkin. Itselle tämä oli sujuvaa jatkoa edellisenä päivänä kävellylle Caminito del Reyn jyrkännereitille.
Kaupunkeja rakennettiin muinoin tuollaisille paikoille varmasti siksikin, että niitä olisi helpompi puolustaa vihollisia vastaan. Tuolla tuli hieman mieleen Orvieton kaupunki Italiassa. Sekin sijaitsee osittain pystysuoran kallion reunalla, mutta maisema ei ole aivan yhtä dramaattinen.
Henna / Kulkutautiset
28.12.2016 at 13:48
Nyt sen kräkkäsin! Tämä kuva on Windowsin satojen taustakuvien joukossa, jotka randomisti vaihtuvat lukitusnäytöllä parin päivän välein… http://www.theartsadventurer.com/adventure-teasing-with-windows-screen-shots/ Siinä olen tuon sillan nähnyt, ja siksi nimi ei ollut tuttu. Se välillä harmittaakin, kun ei niitä kaikkia kuvien paikkoja aina tunnista ja monesti kiinnostaisi tietää, mistä on otettu… 🙂
Mika / Lähtöportti
29.12.2016 at 21:51
Mainiota, että mysteeri selvisi! Noita linkin takaa löytyviä kuvia katsoessa tulee vaan mieleen, että olisi sittenkin pitänyt nähdä vaivaa ja hankkiutua itsekin ottamaan kuvia entistä dramaattisemmista kuvakulmista 😀