Seuraa somessa

Espanja

Paluu Caminito del Reylle

Julkaistu

-

Jyrkänteen reunalla kulkevista lankkupoluista tunnettu Caminito del Rey kuuluu Espanjan hienoimpiin nähtävyyksiin. Kävelimme Kuninkaan polun ensi kertaa syksyllä 2016 ja palasimme paikalle lokakuussa 2022. Miltä huimat jyrkänteet tuntuivat toisella käynnillä?

Caminito del Rey on korkeiden kalliojyrkänteiden reunalla kulkeva kävelyreitti, joka avattiin uudistettuna ja täysin turvallisena vuonna 2015. Ensimmäinen retkemme näihin maisemiin oli ikimuistoinen elämys, mutta emme varsinaisesti haaveilleet paluusta Kuninkaan polulle. Kun syksyllä 2022 avautui mahdollisuus viettää kuuden viikon jakso Andalusiassa, päätimme majoittua matkan aikana kolmeen eri paikkaan. Ensimmäiseksi majoitukseksi valikoitui hieman sattumaltakin Áloran kunnassa sijaitseva lomatalo. Koska talolta oli vain muutama kilometri Caminito del Reylle, oli itsestään selvää, että kokisimme Kuninkaan polun uudelleen.

caminitodelrey_2022_02

Maisemat näyttävät kovin tutuilta, kun ajan mutkikasta tietä pitkin kohti Caminito del Reyn lähtöpaikkaa. Edellisellä kerralla käyttämälläni ilmaisella parkkipaikalla ei ole tilaa, joten maksan kaksi euroa kävelyreittiä lähimpänä olevan parkkipaikan (katso sijainti) työntekijälle. Toinen vaihtoehto olisi uuden Centro Recepcion Visitantes Caminito del Reyn (katso sijainti) parkkipaikka, josta pääsee shuttle bussilla eteenpäin. Ellei autoa ole käytössä, voi Caminito del Reylle saapua myös junalla El Chorron asemalle. Junayhteyksiä ollaan kevään 2023 aikana parantamassa, mikä on hyvä uutinen erityisesti Málagasta saapuville matkailijoille. Autolla Málagasta ajaa perille noin tunnissa. 

caminitodelrey_2022_03

Valitsemaltani parkkipaikalta on parisataa metriä tunnelille, jonka kautta lähdetään kulkemaan kohti varsinaisen Caminito del Reyn lipuntarkastusporttia. Hämärää tunnelia on edellisen käyntimme jälkeen uudistettu. Käytävällä on nyt puinen lattia, josta loistaa tunnelmallisia valoja. Niinpä tunneli onkin nyt entistä miellyttävämmän ja viimeistellymmän oloinen. Kävelyn voi aloittaa tämän tunnelin sijasta myös El Kiosko -ravintolan kulmalta, josta lähtee hieman pidempi reitti kohti Caminito del Reytä.

caminitodelrey_2022_17

Tunnelin ja varsinaisen Caminito del Reyn välillä on reilun kilometrin mittainen alamäkeen viettävä metsäpolku, jonka varrella voi ihailla kaunista luontoa. Mäntymetsä tuntuu kotoisalta ja laakson pohjalla välkehtii vihertävää vettä.

caminitodelrey_2022_08

Vastakkaisella rinteellä näkyy erikoinen kallio. Eroosio on luonut tafoneiksi eli rapautumisonkaloiksi kutsuttuja koloja, jotka tekevät seinämästä persoonallisen näköisen.

caminitodelrey_2022_28

Saavumme metsästä Caminito del Reyn lipuntarkastusportille ohjeistuksen mukaisesti puolta tuntia ennen pääsylippuihin merkittyä lähtöaikaa. Perillä täytyy kyllä olla ajoissa, mutta puolen tunnin mainitseminen taitaa olla lähinnä varotoimenpide, sillä asia ei etene mitenkään ennen oikeaa lähtöaikaa. Toisaalta varsinkin ensikertalaisen on hyvä varata reilusti aikaa pysäköintiä ja parkkipaikalta lipuntarkastusportille siirtymistä varten. Portin yhteydessä olevasta automaatista voi ostaa juotavaa tai pientä purtavaa. Täällä ovat myös viimeiset wc-tilat ennen koko reitin päätepistettä.

caminitodelrey_2022_29

Lippuja hankkiessa kannattaa toimia mahdollisimman aikaisin. Tiesin tämän toki ensimmäisen vierailumme perusteella, mutta jostain syystä en osannut silti ottaa tätä toista kertaa yhtä vakavasti. Muutamaa viikkoa ennen Espanjaan saapumistamme ei ole enää jäljellä omatoimisille retkeilijöille tarkoitettuja aikoja, vaikka voisimme tulla paikalle yli kymmenenä eri päivänä. Niinpä joudumme valitsemaan opastetun retken, vaikkemme sellaista erityisesti kaipaisikaan. Omatoimiset retket maksavat tällä hetkellä kympin ja opastetut 18 euroa henkilöltä. Reitti on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja pääsyliput ostetaan Caminito del Reyn virallisilta nettisivuilta.

caminitodelrey_2022_20

Caminito del Reyllä käytettävät suojakypärät ovat vaihtuneet sitten viime näkemän valkoisista harmaiksi tai sinisiksi. Kypärät tarjoavat suojaa mahdollisesti putoavien irtokivien varalta. Opastetulle retkelle lähtijöille annetaan mukaan kuulokkeet, joiden kautta oppaan kuunteleminen onnistuu myös hieman kauempaa. Olemme liikkeellä kolmen sukupolven porukalla. Myös vaimo ja appivanhemmat ovat käyneet Caminito del Reyllä aiemmin. Lapsille tämä on sen sijaan ensimmäinen kerta, sillä kumpikaan ei ollut viimeksi riittävän vanha retkelle. Alle kahdeksanvuotiaat eivät nimittäin pääse reitille turvallisuussyistä lainkaan. Nyt kaikki sujuu koko porukalta mallikkaasti.

caminitodelrey_2022_09

Pian lipuntarkastusportin jälkeen päästään ensimmäiselle rotkon yllä roikkuvalle kävelysillalle, joka on noin kilometrin mittainen. Kävelyreitti tuntuu yllättävänkin tutulta alusta loppuun, vaikka edellisestä käynnistämme on kulunut jo kuusi vuotta.

caminitodelrey_2022_27

Yllätyn hieman siitä, että nyt toisella kerralla kaiteen takana oleva kymmenien metrien pudotus ei tunnu oikeastaan miltään. Kävelypolku on mukavan leveä ja kaiteet antavat riittävästi turvaa. Kalliot ja muut luonnon ihmeet sen sijaan ihastuttavat yhtä paljon kuin ennenkin. Korkea rotko on paikoitellen hämmästyttävän kapea.

caminitodelrey_2022_25

Oppaamme Pablo puhuu hyvää englantia paljon ja nopeasti. Vitsailun sekaan mahtuu runsaasti faktatietoa sekä muutamia kiinnostavia anekdootteja. Pablo esimerkiksi kertoo, kuinka málagalaisista merimiehistä tuli alkuperäisen Caminito del Reyn rakentajia. Vaikeissa olosuhteissa karaistuneet miehet työskentelivät jyrkänteen reunalla köysistä roikkuen. Heidän aikaansaannoksensa oli varsin alkeellinen polku, mutta se ajoi vaarallisuudestaan huolimatta asiansa.

caminitodelrey_2022_24

Caminito del Rey tarvittiin 1900-luvun alussa huoltoreitiksi patotyömaan ja El Chorron kylän välille. Kuninkaan poluksi sitä alettiin kutsua vuonna 1921, kun Espanjan Alfonso XIII marssi reittiä pitkin padon avajaisseremonioihin. Seudun asukkaat tottuivat kulkemaan huimalla betonipolulla omilla asioillaan, kunnes se alkoi rapistua ja vaatia ihmishenkiä. Murentunut reitti suljettiin ja siellä kulkeminen kiellettiin sakon uhalla, mutta yhä vain muutamat adrenaliininmetsästäjät löysivät perille. Tilanne muuttui lopullisesti pääsiäisenä 2015, kun Caminito del Rey avattiin matkailijoille turvalliseksi uudistettuna versiona.

caminitodelrey_2022_19

Kävelymatka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen. Reitti koostuu alun ja lopun siirtymistä sekä varsinaisesta Kuninkaan polusta kuuluisine jyrkänteen reunalla roikkuvine osuuksineen. Aikaa kannattaa varata reilusti, jotta luonnosta ehtii nauttia kaikessa rauhassa. Meiltä kuluu parkkipaikalta poistumisesta takaisin autolle palaamiseen yhteensä reilut neljä tuntia. Reitti on yksisuuntainen pohjoisesta etelään ja se saatetaan sulkea huonolla säällä kokonaan.

caminitodelrey_2022_10

Lankkupolkuosuuden jälkeen saavutaan Hoyon laaksoon, jossa edetään noin puolitoista kilometriä tavallisia metsäpolkuja pitkin. Laaja laaksoalue hurmaa maisemillaan, vaikkei polun vieressä mitään jyrkännettä olekaan. Täällä on mukava kulkea ja nähdä vaihteeksi muutakin kuin kapeita kanjoneita.

caminitodelrey_2022_16

Pablo kertoo saukoista, jotka ovat palanneet Guadalhorce-jokeen. Korppikotkat partioivat ahkerasti taivaalla ja tuon sanan oppaamme osaa jo suomeksikin. En oikein jaksa kuunnella opastusta, vaan keskityn maisemien ihailemiseen sekä valokuvaukseen. Katselen jylhiä kallioseinämiä, laakson pohjalla virtaavaa jokea sekä korkealla kaartelevia lintuja.

caminitodelrey_2022_21

Pablo jatkaa tarinointiaan eri aiheista. Saamme kuulla, kuinka vuohet humaltuvat katajanmarjojen syömisestä ja oleanteri on hengenvaarallisen myrkyllinen. Pablo pitää myös pitkän esitelmän johanneksenleipäpuusta ja siitä, kuinka sen siemeniä käytettiin punnuksina jalokiviä arvioitaessa. Enpä olisi arvannut, että mittayksikkö karaatti tarkoitti alun perin johanneksenleipäpuun siementä. Caminito del Reyn kasvit ja eläimet saavat näin oppaan johdolla enemmän ansaitsemaansa huomiota kuin omin päin liikkuessa.

caminitodelrey_2022_26

Vaikka Pablo on mukava ja häneltä saa monenlaista tietoa, olisimme viihtyneet reitillä ilman opastakin. Kuulemieni huhujen mukaan kuulokkeet voi halutessaan palauttaa ja jatkaa omin päin, vaikka oppaat eivät tällaisesta ratkaisusta pidäkään. Me päätämme jatkaa loppuun saakka ryhmässä, josta voi kyllä välillä jättäytyä reilustikin jälkeen ja ottaa valokuvia kaikessa rauhassa. Evästauon pitämisen kannalta oppaan johdolla kulkeminen ei kuitenkaan ole toimiva ratkaisu. Reitille saa ottaa mukaan pieniä eväitä ja Hoyon laaksossa on muutamia penkkejä taukojen pitämiseen. Laaksosta jatketaan taas uudelle jyrkänteiden reunoilla roikkuvalle puusillalle.

caminitodelrey_2022_07

Myös omatoimisten lippujen omistajat lähetetään reitille ryhmässä ennakkoon valittuun kellonaikaan, mutta lipuntarkastusportin jälkeen voi liikkua täysin mieleiseensä tahtiin. Tällöin ei tarvitse kulkea jonossa, mutta voi silti varautua siihen, että reitillä on muitakin. Kuusi vuotta sitten onnistuimme hankkimaan omatoimiliput ajoissa.

caminitodelrey_2022_11

Vuodet saattavat kullata muistoja, mutta tuntuu kuin Caminito del Reyllä olisi nyt enemmän kulkijoita kuin kuutta vuotta aiemmin. Kaikkiaan Caminiton on seitsemän ensimmäisen vuoden aikana kävellyt jo yli 2,5 miljoonaa retkeilijää, joista noin puolet espanjalaisia.

caminitodelrey_2022_13

Toinen siltaosuus on ensimmäistä lyhyempi, mutta nousee selvästi korkeammalle. Täältä löytyy myös pieni lasilattia, jolla opas ottaa kaikista halukkaista vuorotellen valokuvat. Kuuluisan riippusillan ylittäminen tapahtuu melkein sotilaallisessa järjestyksessä, eikä kukaan näy järjestävän sillalla suurempia kuvaussessioita.

caminitodelrey_2022_12

Sadan metrin korkeuteen viritetty riippusilta on koko retken selvästi jännittävin paikka. Se heiluu hieman ja kaukana alhaalla virtaava joki erottuu hyvin ristikkolattian lävitse. Sää on onneksi miellyttävän tyyni.

caminitodelrey_2022_14

Riippusillan jälkeen jatketaan portaita pitkin kohti reitin eteläistä porttia. Moni on kertonut tämän osuuden huimanneen eniten koko matkan varrella, sillä portaiden raoista näkyy hyvin kuinka korkealla kuljetaan.

caminitodelrey_2022_15

Opas kerää puisen polun päättyessä kuulokkeet pois, minkä jälkeen loppumatka jatketaan omaan tahtiin. Vasta jalkojen ollessa taas tukevalla maalla näkee kunnolla millaisessa paikassa onkaan tullut kuljettua.

caminitodelrey_2022_05

Eteläiseltä portilta on vielä parin kilometrin kävelymatka reitin päätepisteeseen El Chorron kylään. Alamäen jälkeen päästään vielä ylämäkeenkin. Retken tämä osuus tuntuu hieman tylsältä, kun päänähtävyydet ovat jo takana päin, mutta taivalta on vielä jonkin verran taitettavana.

caminitodelrey_2022_04

Kävelyreitin loppupäähän on ilmestynyt edellisen käyntimme jälkeen koko joukko erilaisia ruoka- ja juomakojuja. Myös uusi parkkipaikka näyttäisi olevan työn alla. Palaamme takaisin autollemme shuttle bussilla, joita lähtee El Chorrosta aina tasa- ja puolitunnein. Kahden ja puolen euron hintainen bussilippu kannattaa ostaa jo Caminito del Reyn pääsylipun hankkimisen yhteydessä. Koska kävelyreitti on yksisuuntainen pohjoisesta etelään, tulee bussikyyti joka tapauksessa tarpeeseen retken jossakin vaiheessa. Me siis palasimme kävelyn jälkeen bussilla parkkipaikalle, kun taas junalla saapuvat käyttävät bussia heti retken aluksi päästäkseen El Chorrosta kohti kävelyn lähtöpaikkaa.

caminitodelrey_2022_22

Caminito del Rey on monestakin syystä upea retkikohde. Jylhät maisemat ovat harvinaisen hienoja ja korkealla rotkon yläpuolella kulkevat puiset polut tekevät matkasta varsinkin ensikertalaiselle ikimuistoisen. Toisaalta kaikki on toteutettu turvallisesti, eikä matka vaadi erityisen hyvää kuntoakaan, joten Caminito del Rey sopii lähes kaikille. Reitti on antanut sopivasti siedätyshoitoa monelle korkeanpaikankammosta kärsivälle, joten ellei kammo ole erityisen vakavaa laatua, kannattaa matkaan ilman muuta lähteä. Portaiden määrä saattaa kuitenkin haitata esimerkiksi polvivaivaisia.

caminitodelrey_2022_23

Reitti ei enää toisella kerralla sykähdytä ihan yhtä paljoa kuin ensi kokemuksella, mutta se ei vähennä lainkaan maisemien ihailun iloa. Nautin tällaisessa ympäristössä jokaisesta askeleesta, vaikkei mitään jännitettävää enää olisikaan. Tuumimme vaimon kanssa, että tälle polulle voisi palata aina uudelleen, jos vain Andalusian suunnalla liikumme. Toivottavasti liikumme, sillä sekä Caminito del Rey että laaja Andalusia ovat elämyksiä täynnä.

caminitodelrey_2022_18

Kirjoitin jo aiemmin samasta alueesta jutun 3 upeaa näköalapaikkaa Caminito del Reyn ympärillä. Voit lukea myös aiemmasta retkestä kertovan juttuni Huikea Caminito del Rey. Matkaa suunnitellessa kannattaa tarkistaa pääsylippujen ostamisen yhteydessä ajankohtaiset tiedot ja säännöt Caminito del Reyn virallisilta nettisivuilta.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

  1. Aila ja Juha

    10.2.2023 at 19:00

    Kiitos taas hienosta tekstistä upeine kuvineen. Tykkään kovasti tyylistäsi kertoa paikoista samalla kertaa selkeän informatiivisesti että elämyksellisesti. Olen itsekin juuri jälleen kerran matkalla Andalusiaan ja juuri harkitsin, pitäisikö rotkon reunat kiertää uudelleen. Kiersin jo kerran ja koin silloin olevani sieltä vanhimmasta päästä reitillä, joten laitoin silloin otsikokseni ”Mummi Caminito del Reyllä”, koska halusin rohkaista kaikenikäisiä vaeltamaan melko helpoiksi rakennettuja polkuja. Tuo on todella ainutlaatuisen hieno paikka, joskin paljon kaikkea muutakin Andalusiasta löytyy. Siellä satsataan nyt niin paljon Kuninkaanpolun kehittämiseen turisteille, että pelkään jo vähän siitä tulevan turhankin turistinen. Voipi olla, että pääsemme kokeilemaan jo sen junayhteydenkin maaliskuussa. Pitää vain päättää jo niistä lipuista. Aila

    • Mika / Lähtöportti

      14.2.2023 at 17:58

      Kiitos paljon! Pyrin kirjoittamaan niin että lukija pääsisi ”matkalle mukaan” ja lisään tekstin joukkoon myös mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa. Espanjassa tosiaan panostetaan Caminito del Reyhin paljon ja paikka tuntui ehkä hieman turistisemmalta kuin kuusi vuotta sitten, mutta mitään suurta muutosta ei ole tapahtunut. Varsinainen reitti on joka tapauksessa sama ja kävijäkiintiöt estävät pahimpia ruuhkia. Opastettujen kävelyiden lippuja on hyvin saatavilla, mutta omatoimisia lippuja ei yleensä ainakaan parille seuraavalle viikolle löydy. Jos haluaa muita kuin aamuaikoja, niin sitten omatoimisia aikoja saattaa saada vasta todella pitkän ajan päästä. Tuntuuhan tuo pieneltä rahastukselta, että kalliimpia opastettuja kierroksia on tarjolla kysyntään nähden paljon enemmän kuin omatoimisia.

  2. Oho, ajoissa on näköjään tosiaan hyvä olla. Toisaalta, vaikka yleensä nautinkin erityisesti omatoimisedta patikoinnista, joskus opastetutkin retket ovat mukavia. Tämä olisi kyllä todella kiinnostava reitti päästä itsekin kulkemaan, näkymät näyttävät upeilta!

    • Mika / Lähtöportti

      14.2.2023 at 18:07

      Suosittelen lämpimästi Caminito del Reytä, se on ainutlaatuinen paikka ja maisemia kelpaa todellakin ihailla! Opas oli hyvin ammattitaitoinen ja sekä luontoon että historiaan liittyen sai paljon tietoa, joten opastuksessa on kyllä hyvät puolensa. Toisaalta tuolla on mahdotonta eksyä, joten reitin kulkemisen kannalta oppaalle ei ole tarvetta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Espanja

Merihistoriaa Sevillassa: Torre del Oro & Nao Victoria

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Sevillalla on sisämaakaupungiksi yllättävän merellinen historia. Tutustuimme Torre del Oron merimuseoon sekä sen vieressä toimivaan löytöretkinäyttelyyn. Fernão de Magalhães lähti kuuluisalle maailmanympäripurjehdukselleen juuri näiltä laitureilta.

Sevillaa ei uskoisi karttaa katsoessa merikaupungiksi, sillä matkaa Atlantin rantaan kertyy Guadalquivir-jokea pitkin noin kahdeksankymmentä kilometriä. Kaupunkikuvassa edelleen näkyvää mahtipontisuutta ja ylellisiä palatseja saa kuitenkin kiittää nimenomaan mereltä saapuneista rikkauksista. Sevillan kultakausi sai alkunsa, kun Espanjan kuningasparin suojeluksessa purjehtinut Kristoffer Kolumbus löysi Amerikan vuonna 1492.

sevilla_torredeloro_victoria_20


Espanjalaiset alkoivat rahdata Atlantin takaa haalimiaan rikkauksia emämaahan. Liikennettä haluttiin kontrolloida niin, että kaikki Amerikasta saapuvat tavarat tulivat Espanjaan Sevillan sataman kautta. Kauppamonopolista nauttinut Sevilla vaurastui nopeasti ja siitä kasvoi yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. Alamäki alkoi, kun entisestään kasvaneet valtamerilaivat eivät enää mahtuneet kunnolla liikkumaan Guadalquivir-jokea pitkin. Myös suuri ruttoepidemia runteli Sevillaa ja kaupungin merkitys romahti viimeistään vuonna 1717, kun kauppamonopoli siirtyi meren rannalle Cádiziin.

sevilla_torredeloro_victoria_18

TORRE DEL ORO

Sevillan halki virtaavan Guadalquivir-joen nimi on muisto ajalta, jolloin islaminuskoiset maurit hallitsivat Andalusiaa. Guadalquivir tarkoittaa yksikertaisesti suurta jokea. Virran varrella kohoava Torre del Oro -torni on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Maurit rakensivat Kultaisen tornin 1200-luvulla vartiotorniksi, josta oli helppo tähystää jokea pitkin saapuvia laivoja.

sevilla_torredeloro_victoria_15


Torre del Oron nimen alkuperästä on useampia teorioita. Nimi voi juontaa juurensa joko tornin alkuperäisestä kullankeltaisesta väristä, muinaisista kultaisista mosaiikeista tai yksinkertaisesti siitä, että rakennuksen sisällä on säilytetty aarteita. Tornia on käytetty myös vankilana. Sen ylimmät osat eivät ole maurien ajalta, vaan ne on rakennettu myöhemmin.

sevilla_torredeloro_victoria_12


Torre del Orossa toimii nykyään pieni merimuseo. Meille kerrotaan pääsymaksun olevan vapaaehtoinen, mutta maksamme mielellämme aikuisilta suositellut kolme euroa, joilla tuetaan museota ylläpitävän järjestön toimintaa. Alakerrassa esitellään tornin historiaa ja siellä on matkamuistomyymälä. Ylemmän kerroksen näyttely käsittelee Espanjan laivastohistoriaa muutamien esineiden, pienoismallien, karttojen ja maalausten avulla.

sevilla_torredeloro_victoria_11


Näyttelyn sisältö on mielenkiintoista mutta suppeaa, sillä vanhassa tornissa on vain vähän tilaa. Katselen uteliaana vitriineihin asetettuja pienoismalleja. Esillä on esimerkiksi Kolumbuksen lippulaiva Santa Maria sekä nykyaikaisempia espanjalaisia sotalaivoja.

sevilla_torredeloro_victoria_10


Tornissa kannattaa kiivetä kattotasanteelle katselemaan kaupunkinäkymiä. Maisema ei mielestäni ole muutamiin muihin Sevillan näköalapaikkoihin verrattuna mitenkään poikkeuksellisen hieno, mutta näkemisen arvoinen kuitenkin. Täällä voi miettiä menneitä aikoja ja sitä, millaisia aluksia joki on tuonut kaupunkiin. Huomio kiinnittyy parinsadan metrin päässä häämöttävään vanhaan alukseen, joka on kuin muisto menneiltä vuosisadoilta.

sevilla_torredeloro_victoria_14

ESPACIO EXPLORATERRA & NAO VICTORIA

Torre del Oron huipulta näkynyt alus on kopio löytöretkeilijä Fernão de Magalhãesin käyttämästä Nao Victoriasta. Sana nao viittaa purjelaivan tyyppiin, joka on suomeksi karakki. Karakit olivat ensimmäisiä laivoja, jotka kantokykynsä ja vakautensa ansiosta soveltuivat vaativille valtamerimatkoille. Portugalilaiskapteeni lähti juuri näiltä samoilta Guadalquivirin rannoilta elokuussa 1519 kuuluisalle löytöretkelleen, joka tunnetaan historian ensimmäisenä maailmanympäripurjehduksena. Reissusta tuli raju seikkailu, josta kerrotaan laiturin vierestä löytyvässä Espacio Exploraterra -näyttelyssä.

sevilla_torredeloro_victoria_02


Perhelippu näyttelyyn ja Nao Victoria -alukseen maksoi käyntimme aikaan marraskuussa 2022 viisitoista euroa, mutta hinnat näyttävät sen jälkeen hieman nousseen. Ajankohtaiset tiedot voi tarkistaa museon virallisilta nettisivuilta. Tämäkään näyttely ei ole valtavan suuri, mutta se on siisti ja tyylikkäästi toteutettu. Pidän siitä, kuinka näyttelyn kuvaama merimatka etenee aikajanalla alusta kohti päätöstään. Matkaa havainnollistetaan esimerkiksi pienoismallien, videoiden ja karttojen avulla. Reissu olisi kenties vieläkin suuremman näyttelyn arvoinen.

sevilla_torredeloro_victoria_13


Portugalilainen Fernão de Magalhães kunnostautui sotimalla ympäri maailman meriä synnyinmaansa lipun alla. Hän sai idean uuden merireitin etsimisestä länteen, erityisesti arvokkaiden mausteiden hankkimista varten. Kun Portugalin kuningas ei lämmennyt idealle, tarjosi Magalhães palveluksiaan verivihollisen Espanjan hoville.

sevilla_torredeloro_victoria_03


Espanjan nuori kuningas Kaarle innostui ajatuksesta ja varusti vaaralliselle matkalle viisi laivaa, joiden päämääränä olivat Maustesaaret eli Molukit. Merille lähti museossa esitettyjen tietojen perusteella 245 miestä, joidenkin muiden lähteiden mukaan hieman enemmän. Suurin osa oli espanjalaisia, mutta mukana oli myös yhdeksän muun maan kansalaisia.

sevilla_torredeloro_victoria_04


Magalhãesin löytöretken vaiheista on esitetty hieman vaihtelevia tulkintoja, joista uskottavimmat perustuvat mukana seilanneen italialaisen seikkailijan Antonio Pigafettan päiväkirjaan. Matkaa sävyttivät monenlaiset viivästykset, muonavaraston hupeneminen, retkikunnan sisäiset kapinat sekä keripukin kaltaiset piinalliset sairaudet. Merimiehiä kuoli tai jäi muuten matkan varrelle monesta eri syystä. 

sevilla_torredeloro_victoria_09


Siirrymme kertaamaan historiaa Nao Victoria -aluksen kopioon, joka kelluu suurin piirtein samalla paikalla mistä alkuperäinen laiva lähti reilut viisisataa vuotta sitten kuuluisalle matkalleen. Victoriasta valmistettiin ensimmäinen kopio vuoden 1992 Sevillan maailmannäyttelyä varten. Sillä myös tehtiin vuosina 2004–06 alkuperäistä reittiä seurannut kokonainen maailmanympärimatka. Pääsemme nyt vierailemaan toiseen kopioon, joka valmistui keväällä 2020 maailmanympäripurjehduksen 500-vuotisjuhlia varten. Kopiot on pyritty toteuttamaan alkuperäisten piirustusten mukaan ja niissä on myös käytetty mahdollisimman aitoja rakennusmateriaaleja.

sevilla_torredeloro_victoria_01


Tutkimusmatka eteni Atlantin yli Etelä-Amerikkaan. Retkikunta löysi erinäisistä haasteista huolimatta nykyään Magalhãesinsalmena tunnetun väylän Etelä-Amerikan kärjen ja Tulimaan välistä uudelle merialueelle. Heikoista tuulista turhautunut Magalhães nimesi vastaan tulleen suuren vesistön Tyyneksimereksi. Tässä vaiheessa yksi laivoista oli jo kärsinyt haaksirikon, ja toinen karannut omin lupineen kotimatkalle Eurooppaan. Tyyni valtameri osoittautui suuremmaksi kuin Magalhães osasi kuvitella, joten sen ylittämiseen kului huomattavasti odotettua kauemmin aikaa.  

sevilla_torredeloro_victoria_07


Matka sai dramaattisia käänteitä nykyisin Filippiineihin kuuluvassa saaristossa, jonka alkuperäisasukkaita Magalhães joukkoineen käännytti kristinuskoon. Kaikki heimopäälliköt eivät innostuneet uusista tavoista ja seurasi taistelu, jossa Fernão de Magalhães sai surmansa. Laivasto siirtyi baskikapteeni Juan Sebastián Elcanon komentoon. Miehistö oli tässä vaiheessa huvennut jo niin harvalukuiseksi, että heikkokuntoisin laiva Concepción päätettiin polttaa ja jatkaa reissua kahden aluksen voimin.

sevilla_torredeloro_victoria_06


Elcano saapui monien vaiheiden jälkeen Maustesaarille, jotka tunnetaan nykyisin Indonesiaan kuuluvina Molukkeina. Miehistö sai hankittua vaihtokaupoilla todella arvokkaan lastin neilikkaa, kanelia sekä muita mausteita, minkä jälkeen oli aika palata Espanjaan. Ainakin osa tutkijoista on sitä mieltä, ettei matkan alkuperäisenä tarkoituksena ollut kiertää maapalloa, vaan palata Maustesaarilta tulomatkalla käytettyä reittiä pitkin takaisin.

sevilla_torredeloro_victoria_08


Kahdesta jäljellä olleesta laivasta Trinidadissa oli vuotoja, joten loppumatkalle lähdettiin pelkällä Victorialla. Elcano valitsi länteen päin johtavan reitin, vaikka se sisälsikin portugalilaisten muodostaman vaaran. Näitä merialueita hallinneet portugalilaiset olivat pyrkineet sabotoimaan espanjalaisten matkaa alusta lähtien. Maat olivat jo valmiiksi huonoissa väleissä ja varsinkin Magalhãesin loikkaaminen vihollisleiriin koettiin äärimmäisenä loukkauksena.  

sevilla_torredeloro_victoria_21


Ruoanpuute pakotti Elcanon rantautumaan portugalilaisten hallitsemalle Kap Verdelle, josta laivaan saatiin peitetarinan avulla lastattua hieman syötävää. Portugalilaiset saivat kuitenkin selville mistä retkikunnasta oli todellisuudessa kysymys, minkä seurauksena osa miehistä vangittiin ja loput onnistuivat pakenemaan Victorian kyydissä merelle.

sevilla_torredeloro_victoria_19


Lopulta kolmen vuoden mittaiseksi venynyt seikkailu päättyi kallisarvoisessa maustelastissa takaisin tänne Gualdalquivirin rannalle Sevillaan syyskuussa 1522. Perille asti selvisi kahdeksantoista reissussa pahasti rähjääntynyttä miestä, kuten Juan Sebastián Elcano laivan kapteenina sekä Antonio Pigafetta arvokas matkapäiväkirja kainalossaan. Elcanon tutkimusmatkat jatkuivat Sevillaan paluun jälkeenkin, ja hän menehtyi merellä vain paria vuotta myöhemmin. Elcano oli muuten kotoisin viehättävästä baskikylästä Getariasta, jossa vietimme pari viikkoa keväällä 2016. 

sevilla_torredeloro_victoria_05


Uusi kopiolaiva on varsin kliininen ja siitä puuttuu historiallinen rosoisuus, mutta alusta on silti kiva tutkia hetken aikaa. Kiipeilemme eri kansille ja mietimme, millaista tällaisella laivalla olisi vaikkapa kovassa aavalle merelle iskeneessä myrskyssä. Karakilla purjehtiminen ei ole ollut mikään huviristeily ja kun Victorian alkuperäiseen miehistöön kuului 45 jäsentä, saattoi jossain vaiheessa tuntua ahtaaltakin.

sevilla_torredeloro_victoria_16


Nao Victoria -alus, löytöretkestä kertova näyttely sekä historiallinen Torre del Oro ovat mukavia vierailukohteita Sevillassa. Näitä paikkoja varten ei tarvitse varata kovin paljoa aikaa, mutta tarjolla on tehokkaasti tiivistetty annos merenkulun historiaa.

Jatka lukemista

Espanja

Sevillan palatseja: Palacio de las Dueñas ja Casa de Pilatos

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Ehdimme tutustua viime syksynä joihinkin Sevillan hieman vähemmän tunnettuihin nähtävyyksiin. Palacio de las Dueñas ja Casa de Pilatos ovat upeita palatseja, joissa saa nauttia maurilaisesta arkkitehtuurista ilman ruuhkia.

Vierailen mielelläni historiallisissa linnoissa ja palatseissa eri puolilla maailmaa. Andalusian vanhoissa rakennuksissa ihastuttavat erityisesti eksoottiset vaikutteet ajalta, jolloin islaminuskoiset maurit hallitsivat eteläistä Espanjaa. Näin on myös Sevillan Palacio de las Dueñasissa ja Casa de Pilatosissa. Kumpikaan ei kuulu Sevillan ehdottomiin päänähtävyyksiin, joten vierailu onnistuu ainakin lokakuisena arkipäivänä hyvin väljästi ilman minkäänlaista jonottamista. Meille jää siis reilusti tilaa nauttia menneen ajan tunnelmista ja kauniista arkkitehtuurista.


duenas_03

PALACIO DE LAS DUEÑAS

Palacio de las Dueñas sijaitsee Sevillan vanhassakaupungissa melko lähellä Setas de Sevilla -maamerkkiä. Aikuisten pääsylipun hinta on tällä hetkellä 12 euroa. Kaupungin häly jää hetkessä taakse, kun astumme portista sisään. Tutustumme aluksi viihtyisiin puutarhoihin, joissa on vielä näin syksylläkin jonkin verran kukkaloistoa.

duenas_02


Puutarhassa vallitsee seesteinen tunnelma. On hauskaa katsella ajan hampaan kuluttamia värikkäitä kaakeleita ja kuunnella suihkulähteen hiljaista solinaa. Kaikkialla on vehreää ja puissa kypsyy sitrushedelmiä.

duenas_08


Palacio de las Dueñas rakennettiin 1400-luvun lopulla ja se sai nimensä naapurissa sijainneelta nunnaluostarilta. Rakennuttajana toimi Sevillan pormestari Pedro Pineda, joka kuitenkin joutui melko pian myymään asuntonsa eteenpäin. Erinäisten vaiheiden jälkeen palatsi päätyi vuonna 1612 Alban herttuan haltuun.

duenas_12


Sama vaikutusvaltainen aatelissuku on hallinnut Palacio de las Dueñasia nyt jo yli neljänsadan vuoden ajan. Talon nykyinen isäntä on Alban 19. herttua Carlos Fitz-James Stuart y Martínez de Irujo, jota saamme kiittää ovien avaamisesta yleisölle. Me turistit olemme olleet tervetulleita vasta vuodesta 2016 lähtien.

duenas_10


Palatsin renessanssityyliä on täydennetty maurilaisilla ja goottilaisilla piirteillä. Ihailemme monia yksityiskohtia, kuten koristeellisia kaiverruksia, keramiikkaesineitä ja erilaisia laattoja.

duenas_09


Palatsin alakerrassa on jonkin verran avoimia huoneita, joissa saa vapaasti kierrellä. Esillä on esimerkiksi Sevillan juhliin sekä härkätaisteluihin liittyviä julisteita. Myös flamencoteema on selvästi näkyvillä.

duenas_07


Pöydillä oleviin valokuviin on ikuistettu joitakin palatsissa vierailleita merkkihenkilöitä. Herttuasuvun vieraina ovat käyneet esimerkiksi Jacqueline Kennedy sekä Monacon ruhtinas Rainier vaimonsa Grace Kellyn kanssa. Täällä riittää ylellisesti sisustettuja oleskelutiloja, joissa kelpaa kahvitella kuinka arvovaltaisessa seurassa tahansa.

duenas_01


Näemme myös mukavalta näyttävän kirjastohuoneen sekä pienen kappelin. Työhuoneen rekvisiitasta voisi päätellä, että nykyinen herttua taitaa olla Real Betisin jalkapallojoukkueen kannattaja.

duenas_11


Kiertelemme hetken palatsin pihoilla. Mieleen jää parhaiten keskeisin patio, joka näyttää lumoavan kauniilta. Keltaisilla seinustoilla oleville penkeille on mukava istahtaa miettimään, millaista elämää täällä on vuosisatojen saatossa eletty. Varjoisalle oleskelutilalle on varmasti ollut käyttöä, sillä Sevilla tunnetaan yhtenä Euroopan helteisimmistä kaupungeista.

duenas_04


Erityisesti arkkitehtuurin maurilaiset piirteet hivelevät silmiä. Paikalla näkyy muitakin satunnaisia vierailijoita, mutta välillä saamme istua täällä keskenämme. Hiljaisuuden rikkovat vain palmuissa mekastavat papukaijat.  

duenas_05


Palacio de las Dueñas on mielenkiintoinen nähtävyys, jonka sisäpihoille on mukava jäädä tunnelmoimaan. Kaupungin muiden talojen puristukseen jääneet puutarhat sekä palatsi ovat suhteellisen pieniä, joten vierailuun ei tarvitse varata mahdottoman pitkää aikaa.

Katso lisätiedot Palacio de las Dueñasin omilta nettisivuilta.


pilatos_04

CASA DE PILATOS

Casa de Pilatos sijaitsee noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Palacio de las Dueñasista. Rakennus näyttää kadulta katsottuna edellistä vierailukohdettamme mahtipontisemmalta. Aikuisten sisäänpääsy palatsin alakertaan maksaa kympin. Lisäksi voisi ostaa viiden euron lipun yläkertaan, johon tutustuminen on mahdollista vain oppaan johdolla. Meidän ei tarvitse edes harkita tätä, sillä sopivia opastuksia olisi tarjolla vasta parin tunnin kuluttua.

pilatos_06


Saavumme heti sisäänkäynnin jälkeen näyttävälle vaaleasävyiselle patiolle, jonka keskellä solisee suihkulähde. Seinustan rintakuvapatsaat esittävät roomalaisia keisareita ja espanjalaisia kuninkaita. 

pilatos_05


Casa de Pilatos muistuttaa melko paljon Palacio de las Dueñasia, mutta sisätilat ovat selvästi pelkistetympiä. Tutkittavaa esineistöä tai sisustettuja huoneita ei siis ole samaan tapaan nähtävillä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä saamme ihailla ennennäkemättömän laajaa kaakeleiden kirjoa.

pilatos_03


Casa de Pilatosissa on yksi maailman laajimmista azulejo-kaakeleiden kokoelmista. Seinillä on käytetty noin 150 erilaista laattaa, ja kun useimpia näistä on monta neliömetriä, riittää täällä ihmettelemistä vaativimmallekin kaakeleiden ystävälle. Seinät ovat todella kauniita ja ne pääsevät muuten lähes autioissa tiloissa hyvin oikeuksiinsa.

pilatos_02


Casa de Pilatos on arkkitehtuuriltaan suoranainen malliesimerkki andalusialaisesta palatsista, jossa italialainen renessanssi on kuorrutettu maurilaisella koristelulla. Lisäksi mukaan mahtuu goottilaisia vivahteita. 1800-luvulla tehdyissä uudistuksissa rakennukseen tuli myös romantiikkaa edustavia piirteitä.

pilatos_11


Tämänkin palatsin rakennustyöt alkoivat 1400-luvun loppupuolella. Rakennuttaja Pedro Enríquez de Quiñones oli ansioitunut aatelismies, joka ehti vielä ennen kuolemaansa olla valtaamassa Granadaa maureilta takaisin kristityille. Rakennuksen nykyinen nimi tuli käyttöön myöhemmin, kun Pedron poika Fadrique Enríquez de Ribera kävi pyhiinvaellusmatkalla Jerusalemissa ja ihastui siellä Pontius Pilatuksen taloon.

pilatos_07


Enríquez de Riberat ajautuivat 1600-luvun puolivälissä talousvaikeuksiin, ja kun perheen tytär meni Medinacelin herttuan kanssa naimisiin, siirtyivät suvun arvonimet ja omaisuus Medinaceleille. Medicanelit omistavat Casa de Pilatosin edelleen ja osa rakennuksesta on yhä asuinkäytössä. Nykyinen Medinacelin herttuatar on 26-vuotias Victoria von Hohenlohe-Langenburg.

pilatos_08


Nautimme olostamme perinteisissä andalusialaisissa puutarhoissa, joihin voi istahtaa ihailemaan niin arkkitehtuuria kuin kukkiakin. Paikalla on muutamia muitakin vierailijoita, mutta tunnelma on hyvin rauhallinen.

pilatos_01


Vaikkei meillä olekaan sisäänpääsyä ylempään kerrokseen, tutustumme silti näyttävään portaikkoon ja kiipeämme raput ylös saakka. Värikkäitä kaakeleita ei ole säästelty, mutta yleisilme on paikoitellen hieman synkkäkin.

pilatos_09


Palaamme lopuksi alussa näkemällemme sisäpihalle. Haluan pysähtyä vielä hetkeksi katselemaan kaikkea kauneutta ja miettimään rakennuksen pitkää historiaa. Ajatukset palaavat nykyaikaan, kun palatsin konstailematon siivooja käy täyttämässä ämpärinsä suoraan suihkulähteestä. 

pilatos_10


Casa de Pilatos on oikein miellyttävä paikka. Nautimme palatsin ja puutarhan tunnelmasta kaikessa rauhassa, mutta vierailuajaksi riittää silti yksi tunti. Tällaiset palatsit ovat omaan makuuni juuri sopivan kokoisia nähtävyyksiä, sillä ihmeteltävää riittää, mutta kaikkeen näkemäänsä jaksaa keskittyä alusta loppuun saakka.

Katso lisätiedot Casa de Pilatosin omilta nettisivuilta.


alcazares_01

SEVILLAN MUUT PALATSIT

Sevillan näyttävin ja tunnetuin palatsi on kuninkaallinen Alcázar, josta kirjoitan vielä oman juttunsa myöhemmin. Kaupungissa on myös muita upeita palatseja. Esimerkiksi Palacio de la Condesa de Lebrija tunnetaan hienoista mosaiikeistaan, Casa de Salinas näyttää valokuvissa kauniilta ja vaihtoehtoja tuntuu riittävän monta muutakin. Sevilla on harvinaisen kaunis kaupunki, jonka sisäpihoille on kätketty hämmästyttäviä arkkitehtonisia aarteita.
 
Voit lukea Sevillasta laajemmin jutustani Ihastuttavan upea Sevilla.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja