Seuraa somessa

Espanja

Paluu Caminito del Reylle

Julkaistu

-

Jyrkänteen reunalla kulkevista lankkupoluista tunnettu Caminito del Rey kuuluu Espanjan hienoimpiin nähtävyyksiin. Kävelimme Kuninkaan polun ensi kertaa syksyllä 2016 ja palasimme paikalle lokakuussa 2022. Miltä huimat jyrkänteet tuntuivat toisella käynnillä?

Caminito del Rey on korkeiden kalliojyrkänteiden reunalla kulkeva kävelyreitti, joka avattiin uudistettuna ja täysin turvallisena vuonna 2015. Ensimmäinen retkemme näihin maisemiin oli ikimuistoinen elämys, mutta emme varsinaisesti haaveilleet paluusta Kuninkaan polulle. Kun syksyllä 2022 avautui mahdollisuus viettää kuuden viikon jakso Andalusiassa, päätimme majoittua matkan aikana kolmeen eri paikkaan. Ensimmäiseksi majoitukseksi valikoitui hieman sattumaltakin Áloran kunnassa sijaitseva lomatalo. Koska talolta oli vain muutama kilometri Caminito del Reylle, oli itsestään selvää, että kokisimme Kuninkaan polun uudelleen.

caminitodelrey_2022_02

Maisemat näyttävät kovin tutuilta, kun ajan mutkikasta tietä pitkin kohti Caminito del Reyn lähtöpaikkaa. Edellisellä kerralla käyttämälläni ilmaisella parkkipaikalla ei ole tilaa, joten maksan kaksi euroa kävelyreittiä lähimpänä olevan parkkipaikan (katso sijainti) työntekijälle. Toinen vaihtoehto olisi uuden Centro Recepcion Visitantes Caminito del Reyn (katso sijainti) parkkipaikka, josta pääsee shuttle bussilla eteenpäin. Ellei autoa ole käytössä, voi Caminito del Reylle saapua myös junalla El Chorron asemalle. Junayhteyksiä ollaan kevään 2023 aikana parantamassa, mikä on hyvä uutinen erityisesti Málagasta saapuville matkailijoille. Autolla Málagasta ajaa perille noin tunnissa. 

caminitodelrey_2022_03

Valitsemaltani parkkipaikalta on parisataa metriä tunnelille, jonka kautta lähdetään kulkemaan kohti varsinaisen Caminito del Reyn lipuntarkastusporttia. Hämärää tunnelia on edellisen käyntimme jälkeen uudistettu. Käytävällä on nyt puinen lattia, josta loistaa tunnelmallisia valoja. Niinpä tunneli onkin nyt entistä miellyttävämmän ja viimeistellymmän oloinen. Kävelyn voi aloittaa tämän tunnelin sijasta myös El Kiosko -ravintolan kulmalta, josta lähtee hieman pidempi reitti kohti Caminito del Reytä.

caminitodelrey_2022_17

Tunnelin ja varsinaisen Caminito del Reyn välillä on reilun kilometrin mittainen alamäkeen viettävä metsäpolku, jonka varrella voi ihailla kaunista luontoa. Mäntymetsä tuntuu kotoisalta ja laakson pohjalla välkehtii vihertävää vettä.

caminitodelrey_2022_08

Vastakkaisella rinteellä näkyy erikoinen kallio. Eroosio on luonut tafoneiksi eli rapautumisonkaloiksi kutsuttuja koloja, jotka tekevät seinämästä persoonallisen näköisen.

caminitodelrey_2022_28

Saavumme metsästä Caminito del Reyn lipuntarkastusportille ohjeistuksen mukaisesti puolta tuntia ennen pääsylippuihin merkittyä lähtöaikaa. Perillä täytyy kyllä olla ajoissa, mutta puolen tunnin mainitseminen taitaa olla lähinnä varotoimenpide, sillä asia ei etene mitenkään ennen oikeaa lähtöaikaa. Toisaalta varsinkin ensikertalaisen on hyvä varata reilusti aikaa pysäköintiä ja parkkipaikalta lipuntarkastusportille siirtymistä varten. Portin yhteydessä olevasta automaatista voi ostaa juotavaa tai pientä purtavaa. Täällä ovat myös viimeiset wc-tilat ennen koko reitin päätepistettä.

caminitodelrey_2022_29

Lippuja hankkiessa kannattaa toimia mahdollisimman aikaisin. Tiesin tämän toki ensimmäisen vierailumme perusteella, mutta jostain syystä en osannut silti ottaa tätä toista kertaa yhtä vakavasti. Muutamaa viikkoa ennen Espanjaan saapumistamme ei ole enää jäljellä omatoimisille retkeilijöille tarkoitettuja aikoja, vaikka voisimme tulla paikalle yli kymmenenä eri päivänä. Niinpä joudumme valitsemaan opastetun retken, vaikkemme sellaista erityisesti kaipaisikaan. Omatoimiset retket maksavat tällä hetkellä kympin ja opastetut 18 euroa henkilöltä. Reitti on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja pääsyliput ostetaan Caminito del Reyn virallisilta nettisivuilta.

caminitodelrey_2022_20

Caminito del Reyllä käytettävät suojakypärät ovat vaihtuneet sitten viime näkemän valkoisista harmaiksi tai sinisiksi. Kypärät tarjoavat suojaa mahdollisesti putoavien irtokivien varalta. Opastetulle retkelle lähtijöille annetaan mukaan kuulokkeet, joiden kautta oppaan kuunteleminen onnistuu myös hieman kauempaa. Olemme liikkeellä kolmen sukupolven porukalla. Myös vaimo ja appivanhemmat ovat käyneet Caminito del Reyllä aiemmin. Lapsille tämä on sen sijaan ensimmäinen kerta, sillä kumpikaan ei ollut viimeksi riittävän vanha retkelle. Alle kahdeksanvuotiaat eivät nimittäin pääse reitille turvallisuussyistä lainkaan. Nyt kaikki sujuu koko porukalta mallikkaasti.

caminitodelrey_2022_09

Pian lipuntarkastusportin jälkeen päästään ensimmäiselle rotkon yllä roikkuvalle kävelysillalle, joka on noin kilometrin mittainen. Kävelyreitti tuntuu yllättävänkin tutulta alusta loppuun, vaikka edellisestä käynnistämme on kulunut jo kuusi vuotta.

caminitodelrey_2022_27

Yllätyn hieman siitä, että nyt toisella kerralla kaiteen takana oleva kymmenien metrien pudotus ei tunnu oikeastaan miltään. Kävelypolku on mukavan leveä ja kaiteet antavat riittävästi turvaa. Kalliot ja muut luonnon ihmeet sen sijaan ihastuttavat yhtä paljon kuin ennenkin. Korkea rotko on paikoitellen hämmästyttävän kapea.

caminitodelrey_2022_25

Oppaamme Pablo puhuu hyvää englantia paljon ja nopeasti. Vitsailun sekaan mahtuu runsaasti faktatietoa sekä muutamia kiinnostavia anekdootteja. Pablo esimerkiksi kertoo, kuinka málagalaisista merimiehistä tuli alkuperäisen Caminito del Reyn rakentajia. Vaikeissa olosuhteissa karaistuneet miehet työskentelivät jyrkänteen reunalla köysistä roikkuen. Heidän aikaansaannoksensa oli varsin alkeellinen polku, mutta se ajoi vaarallisuudestaan huolimatta asiansa.

caminitodelrey_2022_24

Caminito del Rey tarvittiin 1900-luvun alussa huoltoreitiksi patotyömaan ja El Chorron kylän välille. Kuninkaan poluksi sitä alettiin kutsua vuonna 1921, kun Espanjan Alfonso XIII marssi reittiä pitkin padon avajaisseremonioihin. Seudun asukkaat tottuivat kulkemaan huimalla betonipolulla omilla asioillaan, kunnes se alkoi rapistua ja vaatia ihmishenkiä. Murentunut reitti suljettiin ja siellä kulkeminen kiellettiin sakon uhalla, mutta yhä vain muutamat adrenaliininmetsästäjät löysivät perille. Tilanne muuttui lopullisesti pääsiäisenä 2015, kun Caminito del Rey avattiin matkailijoille turvalliseksi uudistettuna versiona.

caminitodelrey_2022_19

Kävelymatka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen. Reitti koostuu alun ja lopun siirtymistä sekä varsinaisesta Kuninkaan polusta kuuluisine jyrkänteen reunalla roikkuvine osuuksineen. Aikaa kannattaa varata reilusti, jotta luonnosta ehtii nauttia kaikessa rauhassa. Meiltä kuluu parkkipaikalta poistumisesta takaisin autolle palaamiseen yhteensä reilut neljä tuntia. Reitti on yksisuuntainen pohjoisesta etelään ja se saatetaan sulkea huonolla säällä kokonaan.

caminitodelrey_2022_10

Lankkupolkuosuuden jälkeen saavutaan Hoyon laaksoon, jossa edetään noin puolitoista kilometriä tavallisia metsäpolkuja pitkin. Laaja laaksoalue hurmaa maisemillaan, vaikkei polun vieressä mitään jyrkännettä olekaan. Täällä on mukava kulkea ja nähdä vaihteeksi muutakin kuin kapeita kanjoneita.

caminitodelrey_2022_16

Pablo kertoo saukoista, jotka ovat palanneet Guadalhorce-jokeen. Korppikotkat partioivat ahkerasti taivaalla ja tuon sanan oppaamme osaa jo suomeksikin. En oikein jaksa kuunnella opastusta, vaan keskityn maisemien ihailemiseen sekä valokuvaukseen. Katselen jylhiä kallioseinämiä, laakson pohjalla virtaavaa jokea sekä korkealla kaartelevia lintuja.

caminitodelrey_2022_21

Pablo jatkaa tarinointiaan eri aiheista. Saamme kuulla, kuinka vuohet humaltuvat katajanmarjojen syömisestä ja oleanteri on hengenvaarallisen myrkyllinen. Pablo pitää myös pitkän esitelmän johanneksenleipäpuusta ja siitä, kuinka sen siemeniä käytettiin punnuksina jalokiviä arvioitaessa. Enpä olisi arvannut, että mittayksikkö karaatti tarkoitti alun perin johanneksenleipäpuun siementä. Caminito del Reyn kasvit ja eläimet saavat näin oppaan johdolla enemmän ansaitsemaansa huomiota kuin omin päin liikkuessa.

caminitodelrey_2022_26

Vaikka Pablo on mukava ja häneltä saa monenlaista tietoa, olisimme viihtyneet reitillä ilman opastakin. Kuulemieni huhujen mukaan kuulokkeet voi halutessaan palauttaa ja jatkaa omin päin, vaikka oppaat eivät tällaisesta ratkaisusta pidäkään. Me päätämme jatkaa loppuun saakka ryhmässä, josta voi kyllä välillä jättäytyä reilustikin jälkeen ja ottaa valokuvia kaikessa rauhassa. Evästauon pitämisen kannalta oppaan johdolla kulkeminen ei kuitenkaan ole toimiva ratkaisu. Reitille saa ottaa mukaan pieniä eväitä ja Hoyon laaksossa on muutamia penkkejä taukojen pitämiseen. Laaksosta jatketaan taas uudelle jyrkänteiden reunoilla roikkuvalle puusillalle.

caminitodelrey_2022_07

Myös omatoimisten lippujen omistajat lähetetään reitille ryhmässä ennakkoon valittuun kellonaikaan, mutta lipuntarkastusportin jälkeen voi liikkua täysin mieleiseensä tahtiin. Tällöin ei tarvitse kulkea jonossa, mutta voi silti varautua siihen, että reitillä on muitakin. Kuusi vuotta sitten onnistuimme hankkimaan omatoimiliput ajoissa.

caminitodelrey_2022_11

Vuodet saattavat kullata muistoja, mutta tuntuu kuin Caminito del Reyllä olisi nyt enemmän kulkijoita kuin kuutta vuotta aiemmin. Kaikkiaan Caminiton on seitsemän ensimmäisen vuoden aikana kävellyt jo yli 2,5 miljoonaa retkeilijää, joista noin puolet espanjalaisia.

caminitodelrey_2022_13

Toinen siltaosuus on ensimmäistä lyhyempi, mutta nousee selvästi korkeammalle. Täältä löytyy myös pieni lasilattia, jolla opas ottaa kaikista halukkaista vuorotellen valokuvat. Kuuluisan riippusillan ylittäminen tapahtuu melkein sotilaallisessa järjestyksessä, eikä kukaan näy järjestävän sillalla suurempia kuvaussessioita.

caminitodelrey_2022_12

Sadan metrin korkeuteen viritetty riippusilta on koko retken selvästi jännittävin paikka. Se heiluu hieman ja kaukana alhaalla virtaava joki erottuu hyvin ristikkolattian lävitse. Sää on onneksi miellyttävän tyyni.

caminitodelrey_2022_14

Riippusillan jälkeen jatketaan portaita pitkin kohti reitin eteläistä porttia. Moni on kertonut tämän osuuden huimanneen eniten koko matkan varrella, sillä portaiden raoista näkyy hyvin kuinka korkealla kuljetaan.

caminitodelrey_2022_15

Opas kerää puisen polun päättyessä kuulokkeet pois, minkä jälkeen loppumatka jatketaan omaan tahtiin. Vasta jalkojen ollessa taas tukevalla maalla näkee kunnolla millaisessa paikassa onkaan tullut kuljettua.

caminitodelrey_2022_05

Eteläiseltä portilta on vielä parin kilometrin kävelymatka reitin päätepisteeseen El Chorron kylään. Alamäen jälkeen päästään vielä ylämäkeenkin. Retken tämä osuus tuntuu hieman tylsältä, kun päänähtävyydet ovat jo takana päin, mutta taivalta on vielä jonkin verran taitettavana.

caminitodelrey_2022_04

Kävelyreitin loppupäähän on ilmestynyt edellisen käyntimme jälkeen koko joukko erilaisia ruoka- ja juomakojuja. Myös uusi parkkipaikka näyttäisi olevan työn alla. Palaamme takaisin autollemme shuttle bussilla, joita lähtee El Chorrosta aina tasa- ja puolitunnein. Kahden ja puolen euron hintainen bussilippu kannattaa ostaa jo Caminito del Reyn pääsylipun hankkimisen yhteydessä. Koska kävelyreitti on yksisuuntainen pohjoisesta etelään, tulee bussikyyti joka tapauksessa tarpeeseen retken jossakin vaiheessa. Me siis palasimme kävelyn jälkeen bussilla parkkipaikalle, kun taas junalla saapuvat käyttävät bussia heti retken aluksi päästäkseen El Chorrosta kohti kävelyn lähtöpaikkaa.

caminitodelrey_2022_22

Caminito del Rey on monestakin syystä upea retkikohde. Jylhät maisemat ovat harvinaisen hienoja ja korkealla rotkon yläpuolella kulkevat puiset polut tekevät matkasta varsinkin ensikertalaiselle ikimuistoisen. Toisaalta kaikki on toteutettu turvallisesti, eikä matka vaadi erityisen hyvää kuntoakaan, joten Caminito del Rey sopii lähes kaikille. Reitti on antanut sopivasti siedätyshoitoa monelle korkeanpaikankammosta kärsivälle, joten ellei kammo ole erityisen vakavaa laatua, kannattaa matkaan ilman muuta lähteä. Portaiden määrä saattaa kuitenkin haitata esimerkiksi polvivaivaisia.

caminitodelrey_2022_23

Reitti ei enää toisella kerralla sykähdytä ihan yhtä paljoa kuin ensi kokemuksella, mutta se ei vähennä lainkaan maisemien ihailun iloa. Nautin tällaisessa ympäristössä jokaisesta askeleesta, vaikkei mitään jännitettävää enää olisikaan. Tuumimme vaimon kanssa, että tälle polulle voisi palata aina uudelleen, jos vain Andalusian suunnalla liikumme. Toivottavasti liikumme, sillä sekä Caminito del Rey että laaja Andalusia ovat elämyksiä täynnä.

caminitodelrey_2022_18

Kirjoitin jo aiemmin samasta alueesta jutun 3 upeaa näköalapaikkaa Caminito del Reyn ympärillä. Voit lukea myös aiemmasta retkestä kertovan juttuni Huikea Caminito del Rey. Matkaa suunnitellessa kannattaa tarkistaa pääsylippujen ostamisen yhteydessä ajankohtaiset tiedot ja säännöt Caminito del Reyn virallisilta nettisivuilta.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

1 kommentti

  1. Aila ja Juha

    10.2.2023 at 19:00

    Kiitos taas hienosta tekstistä upeine kuvineen. Tykkään kovasti tyylistäsi kertoa paikoista samalla kertaa selkeän informatiivisesti että elämyksellisesti. Olen itsekin juuri jälleen kerran matkalla Andalusiaan ja juuri harkitsin, pitäisikö rotkon reunat kiertää uudelleen. Kiersin jo kerran ja koin silloin olevani sieltä vanhimmasta päästä reitillä, joten laitoin silloin otsikokseni ”Mummi Caminito del Reyllä”, koska halusin rohkaista kaikenikäisiä vaeltamaan melko helpoiksi rakennettuja polkuja. Tuo on todella ainutlaatuisen hieno paikka, joskin paljon kaikkea muutakin Andalusiasta löytyy. Siellä satsataan nyt niin paljon Kuninkaanpolun kehittämiseen turisteille, että pelkään jo vähän siitä tulevan turhankin turistinen. Voipi olla, että pääsemme kokeilemaan jo sen junayhteydenkin maaliskuussa. Pitää vain päättää jo niistä lipuista. Aila

    • Mika / Lähtöportti

      14.2.2023 at 17:58

      Kiitos paljon! Pyrin kirjoittamaan niin että lukija pääsisi ”matkalle mukaan” ja lisään tekstin joukkoon myös mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa. Espanjassa tosiaan panostetaan Caminito del Reyhin paljon ja paikka tuntui ehkä hieman turistisemmalta kuin kuusi vuotta sitten, mutta mitään suurta muutosta ei ole tapahtunut. Varsinainen reitti on joka tapauksessa sama ja kävijäkiintiöt estävät pahimpia ruuhkia. Opastettujen kävelyiden lippuja on hyvin saatavilla, mutta omatoimisia lippuja ei yleensä ainakaan parille seuraavalle viikolle löydy. Jos haluaa muita kuin aamuaikoja, niin sitten omatoimisia aikoja saattaa saada vasta todella pitkän ajan päästä. Tuntuuhan tuo pieneltä rahastukselta, että kalliimpia opastettuja kierroksia on tarjolla kysyntään nähden paljon enemmän kuin omatoimisia.

  2. Oho, ajoissa on näköjään tosiaan hyvä olla. Toisaalta, vaikka yleensä nautinkin erityisesti omatoimisedta patikoinnista, joskus opastetutkin retket ovat mukavia. Tämä olisi kyllä todella kiinnostava reitti päästä itsekin kulkemaan, näkymät näyttävät upeilta!

    • Mika / Lähtöportti

      14.2.2023 at 18:07

      Suosittelen lämpimästi Caminito del Reytä, se on ainutlaatuinen paikka ja maisemia kelpaa todellakin ihailla! Opas oli hyvin ammattitaitoinen ja sekä luontoon että historiaan liittyen sai paljon tietoa, joten opastuksessa on kyllä hyvät puolensa. Toisaalta tuolla on mahdotonta eksyä, joten reitin kulkemisen kannalta oppaalle ei ole tarvetta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Espanja

Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä. 

Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

teneriffa_anaga_08


Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

teneriffa_anaga_04


Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

teneriffa_anaga_07


Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

teneriffa_anaga_06


On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

teneriffa_anaga_09


Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

teneriffa_anaga_05


Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

teneriffa_anaga_12


Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

teneriffa_anaga_11


Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

teneriffa_anaga_13


Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

teneriffa_anaga_10


Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

teneriffa_anaga_16


Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

teneriffa_anaga_14


Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

teneriffa25_anaga_02


Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

teneriffa_anaga_17

  
Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

teneriffa_anaga_15


Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille. 

Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.

Jatka lukemista

Espanja

Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.

Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

teneriffa_teide_04


Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

teneriffa_teide_18


Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

teneriffa_teide_16


Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

teneriffa_teide_19


Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

teneriffa_teide_15


Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

teneriffa_teide_09


Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

teneriffa_teide_17


Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

teneriffa_teide_14


Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

teneriffa_teide_13


Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

teneriffa_teide_11


Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

teneriffa_teide_12


Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

teneriffa25_teide_01


Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

teneriffa_teide_10


Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

teneriffa_teide_07


Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

teneriffa_teide_06


Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

teneriffa_teide_20


Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

teneriffa_teide_05


Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.

Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja