Espanja
Luolien ja merimaisemien Nerja
Rantakaupunki Nerja on miellyttävä yhdistelmä rentoa lomatunnelmaa ja espanjalaista elämänmenoa. Tutustuimme suuriin tippukiviluoliin ja vanhankaupungin kujiin sekä ihailimme maisemia Balcón de Europan näköalatasanteelta.
Aloitamme päiväretkemme Nerjan tippukiviluolilta, jotka sijaitsevat muutaman kilometrin päässä keskustasta. Nähtävyydestä saa kiittää viittä paikallista koulupoikaa, jotka löysivät luolat jahdatessaan lepakoita tammikuussa 1959. Luolat ovat suosittu vierailukohde ja niiden yhteydessä toimii esimerkiksi ravintola sekä matkamuistomyymälä.
Pääsemme sujuvasti sisään, sillä ostimme pääsyliput ennakkoon luolan virallisilta nettisivuilta. Koronapandemia näkyy sen verran, että ovella suoritetaan pikainen kuumemittaus ja kasvomaskin käyttäminen on pakollista.
Kierroksen alkuvaiheessa kuljetaan melko matalissa luolissa, joissa voi ihailla luonnon luomia mielikuvituksellisia muotoja. Matkailijoita varten tehty kävelyreitti on selkeä ja hyväkuntoinen, mutta mukavat kengät ovat monien portaiden vuoksi hyödylliset. Tilaa on koko ajan runsaasti, joten ahtaan paikan kammon iskemistä ei tarvitse pelätä.
Nerjan luolien suosion salaisuus paljastuu hieman myöhemmin, kun saavumme todella korkeaan saliin. Tuntuu kuin edessä avautuisi maanalainen satumaailma. Tähän ympäristöön voisi helposti kuvitella vaikkapa Tolkienin kertomuksista tuttuja Morian kääpiöitä. Valaistus on toteutettu tyylikkäästi. Kirkkautta on riittävästi, mutta luolan hämyinen tunnelma on silti säilynyt.
Valokuvat eivät tee oikeutta Nerjan luolien mahtavuudelle. Luolastosta löytyy jopa maailman suurimmaksi mainittu stalagmiitin ja stalaktiitin muodostama pylväs. Paksulla muodostelmalla on korkeutta noin 32 metriä. Sitä ja montaa muutakin ihmettä tekee mieli jäädä ihailemaan hetkeksi kaikessa rauhassa.
Meiltä kuluu luolassa noin kolme varttia. Tuossa ajassa ehtii kävellä koko kierroksen ilman kiirehtimistä ja pysähtyä välillä ihmettelemään tippukivien yksityiskohtia. Nerjan luolat ovat hieno nähtävyys, jossa kannattaa Aurinkorannikolla liikkuessa poiketa. Ne eivät yllä aiemmin Sloveniassa näkemiemme Postojnan tai Škocjanin luolien tasolle, mutta kutsuvat silti elämykselliselle kierrokselle maanalaiseen maailmaan.
Nerjan luolien hyviin puoliin kuuluu, että niissä saa ainakin näin korona-aikaan liikkua täysin omaan tahtiin. Valokuvaus on sallittua ilman salamavaloa. Käyntimme aikana on myös miellyttävän väljää, vaikka käytävillä kulkeekin jonkin verran ihmisiä. Luolissa on yllättävän lämmin ja sisällä pärjää samoissa kesävaatteissa kuin ulkonakin.
Palaamme auringonpaisteeseen ja jatkamme matkaa kohti Nerjan keskustaa. N340-tien sillalla täytyy pysähtyä katsomaan suurta akveduktia, Acueducto del Águilaa. Näyttävä rakennelma pystytettiin 1800-luvulla kuljettamaan vettä lähistöllä toimineen sokeritehtaan myllylle. Tehtaasta on jäljellä rauniot, joita uteliaat rappioromantikot voivat käydä tutkimassa.
Suunnistan navigaattorin avustamana Plaza de Españan alle rakennettuun parkkihalliin. Sijainti on vanhaankaupunkiin tutustumisen kannalta mainio, sillä maan pinnalle noustessa ollaan heti keskellä Nerjan kiinnostavinta osaa. Meillä alkaa olla jo hieman nälkä, joten syömme Plaza de Españan laidalla muutamia tapaksia. Ravintola Hermeksen terassi on miellyttävän väljä sekä varjoisa. Ravut ja muut merenelävät maistuvat koko perheelle, vaikka toisaalta esimerkiksi mustekalarenkaat eivät juuri eroa siitä mitä kotikaupan pakastealtaasta löytyy.
Heti kulman takaa löytyy Nerjan tunnetuin aukio Plaza Balcón de Europa. Palmut, valkeat rakennukset ja kirkas auringonpaiste sopivat täydellisesti lomatunnelmaan. Ihmiset istuvat penkeillä nauttimassa päivästä ja kuuntelemassa puissa majailevien vihreiden papukaijojen mölyämistä.
Balcón de Europa on tyylikäs näköalatasanne, joka työntyy vanhastakaupungista merelle. Koska se pistää täältä mantereen laidalta kohti Afrikkaa, sai se aikoinaan nimen Euroopan parveke.
Nimen keksijä on ainakin tarinan mukaan kuningas Alfonso XII, joka kävi Nerjassa tuhoisan maanjäristyksen jälkeen vuonna 1885. Monarkin pronssipatsas nojailee vierailun muistoksi edelleen Balcón de Europan kaiteeseen. Lähistöllä on myös Nerjan luolat löytäneiden poikien kunniaksi pystytetty pieni muistomerkki.
Balcón de Europalla on helppo viipyä pitkään nautiskelemassa lämpimästä syyspäivästä ja leppoisasta tunnelmasta. Mekin ostamme monen muun maisemien ihailijan tapaan jäätelöt. Valinnanvaraa riittää, sillä näköalapaikan takana on kolmen vierekkäisen jäätelöbaarin houkutteleva rivistö.
Meri kimaltaa kauniin värisenä ja läheisillä uimarannoilla riittää auringonpalvojia. Nerjassa on yhden pitkän hiekkarannan sijasta monta pientä poukamaa. Aivan Balcón de Europan vieressä on kuvassa näkyvä Playa Calahonda sekä vastakkaisella puolella Playa el Salón. Suosittu Playa de Burriana löytyy hieman syrjempää.
Nerjan vanhakaupunki tulee parhaiten tutuksi kävelemällä. Kiertelemme hieman eri suuntiin ja näemme monta kaunista kujaa, joissa riittää tutkittavaa joksikin aikaa. Ravintoloita näkyy paljon ja niiden tason voisi kuvitella melko vaihtelevaksi, sillä turistivetoisten kuppiloiden lisäksi on varmasti myös laatupaikkoja.
Rannan lähistöllä on turistista tunnelmaa rihkamapuoteineen ja kiertävine kaupustelijoineen. Matkamuistoja on myynnissä paljon, mutta kujilta löytyy myös esimerkiksi vaatteita, kenkiä ja laukkuja tarjoavia liikkeitä. Ilmapiiri on leppoisa ja kaunis katukuva miellyttää silmää. Sisämaan puolelta löytyy arkisempia kortteleita, joissa sielläkin on vallalla perinteinen andalusialainen arkkitehtuuri.
Päivän teemaksi on kovaa vauhtia muodostumassa herkuttelu, sillä pysähdymme vielä Balcón de Europan vieressä toimivaan Anahi-kahvilaan. Tarjolla on tietenkin perinteisiä espanjalaisia churroja eli uppopaistettuja munkkien sukulaisia. Niillä kelpaa herkutella pienellä näköalaterassilla, josta onnistumme saamaan vapaan pöydän.
Kahvilan kaiteen takana näkyy Playa Calahonda sekä kirkkaana kimmeltävä Välimeri. Suklaakastikkeeseen upotetut churrot sulavat suussa, mutta kovin usein näitä herkkuja ei kannattane syödä. Onneksi vain kokki tietää käytetyn rasvan määrän.
Käymme Nerjassa matkamme aikana vielä toistekin, kiertelemme kujilla, ihailemme merta ja syömme meksikolaisessa ravintolassa. Nerja onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä suosittu lomakohde että viihtyisä espanjalainen kaupunki. Andalusian kaupungit muistuttavat enemmän tai vähemmän toisiaan ja itselleni Nerja tuo mieleen lähinnä Marbellan, josta pidin viisi vuotta sitten tekemällämme matkalla.
Nerja sijaitsee Espanjan Aurinkorannikon itäreunalla reilun viidenkymmenen kilometrin päässä Málagasta. Nerjan-vierailuun kannattaa yhdistää myös lähistöltä löytyvä Frigiliana, josta kirjoitin jo aiemmin postauksen Häikäisevän kaunis Frigiliana.
Espanja
Teneriffan lomaviikon 10 elämystä
Vietimme vuodenvaihteessa reilun viikon Teneriffalla anopin syntymäpäivämatkan merkeissä. Ohjelmaan kuului paljon retkiä saaren värikkäisiin kaupunkeihin sekä upeisiin luontokohteisiin. Kokosin tähän juttuun reissun parhaat palat.
Tämä oli elämäni kolmas matka Kanariansaarille. Matkan syy on ollut aina sama, sillä aiemmat reissut ajoittuivat melko tarkalleen 20 vuotta sitten Lanzarotelle sekä 10 vuotta sitten silloinkin Teneriffalle. Nyt keskityimme saaren vehreään pohjoisosaan, joten aurinkorantojen sävyttämä eteläinen Teneriffa jäi nyt lentokenttää lukuunottamatta kokonaan väliin. Mukana olivat appivanhempani, lankomies sekä oma perheemme eli kaikkiaan seitsemän henkeä.
Kuten vuosia sitten julkaisemassani jutussa mainitsin, Kanariansaaret ovat paljon muutakin kuin auringon paahtamia hiekkarantoja ja baareissa juopuneita turisteja. Teneriffalla minua ihastuttavat erityisesti monipuoliset luontokohteet sekä perinteiset kanarialaiset kaupungit. Kiertelimme ympäri saarta autolla, jonka vuokrasin tällä kertaa TopCar -vuokraamosta. Kokosin alle matkamme kymmenen kohokohtaa. En tällä kerralla laittanut elämyksiä paremmuusjärjestykseen, vaan esittelen ne suunnilleen siinä järjestyksessä kuin ne itse koimme.
1. Teneriffan vanhin kaupunki La Laguna
Ensimmäinen retkikohteemme La Laguna sijaitsee saaren pääkaupungin Santa Cruzin kupeessa Teneriffan pohjoisosassa. Koko nimeltään San Cristóbal de La Laguna on paitsi saaren vanhin kaupunki myös Unescon maailmanperintökohde. Löydämme parkkipaikan vehreän Plaza de Adelantadon lähistöltä. Aukiota hallitsee suuri palmu ja sen viheralueilla käyskentelee kovaääninen kukko. On hauska huomata, kuinka joulutähdet kukoistavat täällä ulkokasveina. Ohitamme kaupungintalon ja jatkamme matkaa vilkasta Calle Obispo Rey Redondoa pitkin. Kävelykatu on aurinkoisena sunnuntaina täynnä ihmisiä, joista suurin osa vaikuttaisi olevan paikallisia.
Vanhankaupungin arkkitehtuuri on pirteän värikästä ja monien talojen ilmeeseen kuuluu koristeellisia parvekkeita. La Laguna on Teneriffan entinen pääkaupunki ja siellä kohoaa useita historiallisesti merkittäviä rakennuksia. Monista museoista ainakin osa on ilmaisia. Me pistäydymme Casa de los Capitanes Generalesissa, jossa on käyntimme aikaan näytteillä jouluseimiä sekä pienoismalleina että sisäpihalle koottuna suurempana toteutuksena.
Vilkkaan Calle Obispo Rey Redondon varrelta löytyy suuri katedraali, jonne kurkistamme sisään. Ostoskadun päässä odottaa toinen La Lagunan merkittävä kirkko eli korkeasta tornistaan helposti tunnistettava Iglesia de la Concepción. Käännymme täältä kohti Calle San Agustínia, joka sekin on värikkäiden talojen reunustama katu. Sen rakennuksista jää mieleen erityisesti Iglesia y exconvento de San Agustín, joka näyttää hienolta kirkontorneineen, keltaisine seinineen ja palmupuutarhoineen. Kulutamme La Lagunassa pari tuntia leppoisasti katuja pitkin kierrellen ja joissakin kaupoissa pysähdellen. La Lagunaa voisi kuvailla historialliseksi, viehättäväksi ja eloisaksi kaupungiksi.
2. Matkan paras ravintolaelämys La Bola de Jorge Bosch
Syömme matkan parhaan aterian Teguesten pikkukaupungin liepeillä sijaitsevalla El Lomon viinitilalla. La Bola de Jorge Bosch on loistavia makuja tarjoava ravintola, jossa panostetaan laadukkaasti valmistettuun lähiruokaan. Paikka on sen verran syrjäinen, ettei kukaan osu tänne sattumalta. Itse bongasin ravintolan Michelin Guiden nettisivuilta, joita käytän usein etsiessäni hyviä ravintoloita eri matkakohteista. La Bola de Jorge Bosch ei ole ansainnut Michelin-tähtiä, mutta jo sivustolle pääseminen on yleensä erinomaisen ruoan merkki. Meitä ihastuttavat myös hämmästyttävän edulliset hinnat, huomaavainen palvelu ja miellyttävä ympäristö.
Saavumme paikalle sunnuntaina, jolloin viinitilan myymälä on suljettu. Koko viinitila vaikuttaa täysin autiolta, kunnes löydämme tiemme ravintolasaliin. Pöytävaraus on täällä paikallaan, sillä sali on täynnä lounasvieraita. Annoskoot ovat suuria, joten tilaamme tarjoilijan suosituksesta seitsemälle hengelle yhteensä neljä alkuruokaa ja viisi pääruokaa jaettaviksi. Kaikki saavat näin vatsansa täyteen. Herkuttelemme muun muassa savustetulla vuohenjuustolla, burratalla, kroketeilla, risotolla, tonnikalalla ja porsaanlihalla. Viini on tietenkin omalta tilalta.
3. Patikkaretki Anagan luonnonpuistossa
Yksi Teneriffan kiehtovimmista osista on saaren pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa, joka on upeine vuoristoisine maisemineen ja vehreine metsineen luontomatkailijoiden mieleen. Tarjolla on runsaasti haastaviakin patikkapolkuja, mutta me halusimme löytää omalle kävelyretkellemme kolmelle sukupolvelle sopivan helpohkon rengasreitin. Huomasin hyväksi tietolähteeksi Tenerife ON -sivuston, jonka kautta voi ladata myös saaren patikkapoluille opastavan sovelluksen matkapuhelimeen.
Reitiksemme valikoituu Cruz del Carmenin retkeilykeskukselta lähtevä Bosque de Los Enigmas, jolla on pituutta vajaat viisi kilometriä. Matkan varrella on jonkin verran korkeuseroja, mutta reitti on hyväkuntoinen ja turvallinen. Taival ei ole näköalojen kannalta mitenkään erityinen, mutta vie Anagan paikoitellen jopa viidakkomaisiin laakeripuista tunnettuihin metsiin. Olisi mukavaa tutustua Anagan patikkareitteihin joskus laajemmin. Niemimaata voi tutkia myös autoillen, jolloin mutkikkailla maisemateillä saa helposti kulumaan paljon aikaa. Anagan rannikolla on myös useita kyliä uimarantoineen.
Anagan patikkaretkestä on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.
4. Aurinkoinen Puerto de la Cruz
Moni suomalainenkin tuntee Puerto de la Cruzin, joka lienee Teneriffan pohjoisrannikon suosituin turistikohde. Kyseessä on tästä huolimatta aito kanarialainen kaupunki, jossa on miellyttävä tunnelma ja sopivasti nähtävää. Puerto de la Cruzista löytyvät tietenkin myös kaikki matkailijoiden kaipaamat palvelut, kuten esimerkiksi merivesialtaiden tarjoamat hyvät uintimahdollisuudet.
Me vietämme Puerto de la Cruzissa uudenvuodenaattoa ja kiertelemme ympäriinsä muun muassa merenrantoja, katutaideteoksia, puistoja ja värikkäitä rakennuksia ihaillen. Sää on täällä rannikolla aiempiin päiviin verrattuna huomattavasti lämpimämpi. Ehdimme nauttia ulkoterasseilla sekä kevyen tapaslounaan että täyttävämmän uudenvuodenaaton aterian. Juhlatunnelma tuntuu nousevan illan pimennyttyä, mutta poistumme kaupungista illan ollessa vielä nuori.
Puerto de la Cruzista on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.
5. Mykistävä Teiden kansallispuisto
Teneriffaa hallitsee saaren keskellä kohoava Espanjan korkein vuori Teide. Nousimme aiemmalla matkallamme huipun tuntumaan köysirataa pitkin, mutta tällä kerralla haluamme vain nauttia tulivuoren ympärille levittäytyvästä kansallispuistosta. Jo ajomatka on elämys, kun tie nousee rannikolta erilaisten metsävyöhykkeiden ja pilvilauttojen halki kohti laavakenttiä. Uudenvuodenpäivä näyttäisi houkutelleen alueelle myös paikallista väkeä, joka huvittelee laskemalla liukurimäkeä lumen peittämillä kukkuloilla.
Meidän aktiviteettimme on patikkaretki näyttävien Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympäri. Reitillä on mittaa vain kolme ja puoli kilometriä, mutta siihen sisältyy kivikkoista ala- ja ylämäkeä. Toisaalta ensimmäinen kilometri on täysin esteetön, joten kevyempää jaloittelua kaipaavat voivat kulkea tuon matkan edestakaisin. Laavamaisema erikoisine muotoineen on huikean hieno ja näyttää matkan edetessä aina hiukan erilaiselta. Minulle tämä kävelyretki on koko matkan parhaita hetkiä.
Teiden kansallispuistosta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.
6. Viehättävä Garachico
Yksi päiväretkistämme suuntautuu Garachicoon, joka on yksi Teneriffan kauneimpia pikkukaupunkeja. Garachico ihastuttaa heti ensi silmäyksellä värikkäine taloineen ja mukulakivikatuineen. Päädymme pian kaupungin pääaukion laidalle Plaza de la Libertadin puistoon, jossa on esillä näyttävä seimiasetelma. Myös pieni Parque de la Puerta de Tierra on mukavan vehreä puisto monine palmuineen. Kiipeämme puiston yläpuolelle katselemaan kaupungin kattoja sekä niiden takana levittäytyvää sinistä merta.
Garachicon erikoisuuksiin kuuluvat uintiin sopivat merivesialtaat, jotka syntyivät vuoden 1706 suuressa tulivuorenpurkauksessa. Laavavirta tuhosi Garachicon merkittävän sataman ja muokkasi rannan nykyiseen erikoiseen muotoonsa. Merivesialtaiden vieressä voi tutustua pienikokoiseen San Miguelin linnoitukseen, joka suojeli menneinä aikoina kaupunkia merirosvojen hyökkäyksiltä.
7. Lohikäärmepuun kaupunki Icod de los Vinos
Jatkamme Garachicosta matkaa muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Icod de los Vinosiin. Tämän mukavan pikkukaupungin päänähtävyys on jopa tuhat vuotta vanhaksi arvioitu lohikäärmepuu eli kanariantraakkipuu, josta on tullut yksi koko Teneriffan symboleista. Komean puun näkee hyvin jo viereisen kirkkorakennuksen pihalta, mutta kun tänne asti on tultu, maksamme pienen pääsymaksun ja tutustumme puun ympärille rakennettuun Parque del Drago -puistoon. Vehreässä puistossa onkin mukava kierrellä jonkin aikaa ja ihailla kuuluisaa kanariantraakkipuuta lähietäisyydeltä.
Vierailumme Icod de los Vinosissa jää melko lyhyeksi, mutta kaupungista jää silti hyvä mielikuva. Paikoitellen jyrkkäänkin rinteeseen rakennettu kaupunki vaikuttaa viihtyisältä ja siellä näkyy joitakin puiden koristamia aukioita. Nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa perhospuisto Mariposario del Drago sekä keskustan ulkopuolelta löytyvä vulkaaninen luola Cueva del Viento.
Garachicosta ja Icod de los Vinosista on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.
8. Ostoksilla Santa Cruzissa
Matkoillamme on tärkeää toteuttaa myös teinien toiveita, joten yhden matkapäivämme pääkohteeksi valikoituu Teneriffan vilkkaasta pääkaupungista Santa Cruzista löytyvä kauppakeskus Meridiano. Siistissä kauppakeskuksessa on yli 70 liikettä sekä ravintoloiden täyttämä kattotasanne. Tyttäriä kiinnostavat erityisesti Pull & Bear, Bershka, Stradivarius sekä muut sellaiset kaupat, joita ei ainakaan vielä löydy Suomesta. Ostettavaakin löytyi, mutta sopivan maltillisesti.
Kävelemme Meridianosta Santa Cruzin vanhaan keskustaan, jonka kävelykaduista erityisesti Calle del Castillo on shoppailijoiden mieleen. Teemme vanhassakaupungissa pienen kävelykierroksen näyttäviä jouluvaloja ihaillen. Santa Cruzissa on myös rosoisempia kulmia ja pidän kovasti kaupungin aidosta arkisuudesta. Ohitamme muun muassa historiallisen kauppahallin Mercado Nuestra Señora de Áfrican, mutta se on ehditty jo vierailupäivänämme sulkea. Ostosten kannalta Santa Cruzista löytyisi myös suuri El Corte Inglés -ketjun tavaratalo sekä kauppakeskus Nivaria Center.
9. Jalkapallotunnelmaa CD Tenerifen ottelussa
Palaan Santa Cruziin vielä uudelleen, kun lähden lankomiehen kanssa katsomaan Espanjan cupin ottelua, jossa Tenerife saa vieraakseen Osasunan. Pamplonan ylpeys Osasuna sattuu olemaan oma suosikkijoukkueeni Espanjassa, joten on melkoinen onnenpotku nähdä juuri Los Rojillos tositoimissa tämän matkan aikana. Tenerife pelaa kotiottelunsa Santa Cruzin keskustassa Estadio Heliodoro Rodríguez Lópezilla, jonka lehtereille mahtuu reilut 22 000 katsojaa. Peli ei ole loppuunmyyty, mutta katsojia kertyy silti mukavasti ja tunnelma on varsin kelvollinen. Liput on kätevintä hankkia etukäteen CD Tenerifen nettisivuilta.
Tenerifen historian parhaat vuodet ajoittuivat 1990-luvulle, jolloin seura pysyi kymmenen peräkkäistä kautta Espanjan pääsarjassa La Ligassa. Nyt sinivalkoiset ovat vaarassa pudota kakkostasolta kolmannelle sarjaportaalle. Vierailija Osasuna on puolestaan vakiinnuttanut viime vuosina asemansa La Ligan keskikastissa ja lähtee aina arvaamattomaan cup-otteluun ennakkosuosikkina. Vieraat pääsevätkin kahdella helpohkolla kulmapotkuista syntyneillä maaleilla karkumatkalle, joka kestää avausjakson lopulla tulleen Tenerifen kavennuksen. Toisella puoliajalla ei enää maaleja nähdä, joten Osasuna jatkaa seuraavalle cup-kierrokselle lukemin 2–1. Osasunan voitto lämmittää itseäni kovasti, mutta toivon myös Tenerifen menestyvän nykyistä paremmin. Ottelukoosteen voi katsoa YouTubesta.
10. Majoitus ainutlaatuisessa Hacienda el Terrerossa
Säästin jutun loppuun elämyksen, josta oli meille iloa matkan jokaisena päivänä. Halusimme löytää anopin juhlamatkalle ainutlaatuisen majoituksen, ja sellaisen todellakin saimme. Hacienda el Terrero oli niin anopille kuin meille muillekin mieluisa ja ikimuistoinen majapaikka. Kyseessä on yksinäisen rantakallion päällä sijaitseva vanha maatila, joka on restauroitu majoituskäyttöön. Valkeista kivirakennuksista löytyy kaikkiaan 14 asuntoa, joissa voi aistia pitkää historiaa mutta nauttia myös moderneista mukavuuksista. Perinteinen kanarialainen tyyli on säilytetty niin uskollisesti, ettei esimerkiksi ikkunoissa ole lainkaan laseja, vaan pelkästään avattavat puiset luukut.
Ekomatkakohteena itseään mainostava Hacienda el Terrero on kuin tunnelmallinen pieni kylä kaukaa menneisyydestä. Henkilökuntaa on paikalla vain lähinnä aamupäivisin, mikä omalla tavallaan lisää kodikkuuden tuntua. Tänne hakeutuu rauhaa rakastavia ihmisiä, jotka viihtyvät hyvin omissa oloissaan. Kaikilla on käytössään omat ulkona olevat ruokapöytänsä, minkä vuoksi naapureiden naamat saattavat silti tulla tutuiksi. Nautimme siitä, kuinka täällä saa nauttia rauhasta ja valtameren kohinasta kauniissa ympäristössä.
Herään useimmiten kukon kiekumiseen, joka alkaa yleensä jo turhankin varhain. Tapanani on narauttaa kahdeksalta keittiön vanha puuovi auki ja antaa raikkaan meri-ilman virrata keuhkoihin aamun sarastaessa. Meillä on käytössämme kaksi asuntoa eri puolilla aluetta, joten kävelemme usein aamuvirkumman tyttären kanssa mukulakivikujaa appivanhempien ovelle kyselemään, olisiko joku muukin jo hereillä. Palkinnoksi saattaa saada kupillisen vastakeitettyä kahvia jo ennen varsinaisen aamiaispöydän kattamista. Ruokailemme myös useana iltana Haciendan pihalla, sillä kaikissa asunnoissa on keittiöt. Aamupalaa saisi halutessaan tilata valmiina ovelle.
Hacienda el Terreron erikoisuudet eivät varmasti sovi kaikille. Auto on aivan välttämätön kulkuväline, sillä pihamaalta pääsee jalkaisin ainoastaan vilkasliikenteisen maantien varteen. Esimerkiksi Puerto de la Cruz sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä. Paikka on myös varsin tuulinen, eikä aurinko ehdi paistaa talvella läheisen vuoren takaa kuin pari tuntia päivässä. Pihamaan kivikkoiset ja paikoin jyrkät polut voivat olla hankalia liikuntarajoitteisille, ja vilkkaille taaperoille alueella olisi taatusti vaaranpaikkoja. Majoituksen rustiikkisuuskaan ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta meidän osaltamme Hacienda el Terrero täytti suuretkin odotukset.
Ajatuksia Teneriffasta
Teneriffalle matkustaminen herätti ristiriitaisia tunteita, koska saarelta on viime aikoina kantautunut ikäviä uutisia. Saarelle on julistettu vesipulasta johtuva hätätila, ja paikalliset asukkaat ovat kyllästyneet yhä pahenevaan yliturismiin. Matkailijat ovat Teneriffalle tärkeä tulonlähde, mutta protestoijat vaativat paikallisviranomaisilta toimia liiallisen turismin rajoittamiseksi. Paikallisten oikeudet ovat jääneet turismin jalkoihin ja myös luonnon tilanteesta on herännyt suuri huoli. Matkailun pitäisi olla entistä kestävämpää, mikä on nykyisillä vierailijamäärillä kovin vaikeaa.
Turismi on näkyvimmillään saaren eteläosassa, jossa on Playa de las Américasin kaltaisia matkailupalveluiden ympärille kehittyneitä rantakyliä. Suuret matkailijamäärät saattoi havaita myös saaren suosituimmissa luontokohteissa. Jouduimme jonottamaan vapaata parkkipaikkaa Anagan luonnonpuiston Cruz del Carmenin sekä Teiden kansallispuiston Roques de Garcían pysäköintialueille yli puoli tuntia kumpaankin. Totta kai myös vilkkaalla joulusesongilla oli vaikutusta asiaan. Teneriffan teillä on myös ajoittain ruuhkia, joissa paikallisten ja matkailijoiden keskinäistä määrää on turistikohteita hankalampi arvioida.
Ennen matkaamme uutisissa kerrottiin Teneriffaa koetelleista lumisateista ja toisaalta myös kolmenkymmenen asteen yölämpötiloista. Lisäksi Afrikasta puhaltava hiekkamyrsky Calima heikentää ajoittain Kanariansaarten ilmanlaatua. Meillä ei ollut säiden suhteen valittamista, sillä aurinko paistoi reilusti joka päivä. Ihan hellelukemiin asti ei ainakaan saaren pohjoispuolella päästy, mutta elohopea nousi hieman yli kahdenkymmenen asteen. Toisaalta vuorille noustessa lämpötila laski auton mittarissa alimmillaan seitsemään asteeseen.
Vietimme Teneriffalla erinomaisesti onnistuneen loman. Saari on varsinkin luontonsa osalta mielenkiintoinen ja vanhat värikkäät kaupungit tuovat esiin pitkää historiaa. Selkeisiin vetonauloihin kuuluu myös miellyttävä ilmasto, joka myös vaihtelee saaren eri puolilla jonkin verran. Maastoltaan karu etelärannikko sopii auringonpalvojille, kun taas vehreä pohjoinen vetoaa luontomatkailijoihin. Anagan luonnonpuisto tuo paikoitellen mieleen itselleni rakkaat Madeiran näkymät ja mahtava Teiden kansallispuisto sykähdyttää tulivuorimaisemillaan. Saarella riittää siis sekä nähtävää että koettavaa.
Teneriffalla on mukava lomailla, mutten ole ainakaan heti kaavailemassa kolmatta reissua samalle saarelle. Esimerkiksi Espanjan-suunnitelmieni osalta päällimmäisinä ovat mantereella sijaitsevat alueet, koska niistä on aina enemmän mahdollisuuksia retkeillä ruuhkien yllättäessä väljempiin kohteisiin. Jos kuitenkin vielä palaan Teneriffalle, jäi mieleeni muutamia kiinnostavia vierailupaikkoja.
Kaupungeista houkuttaisivat ainakin La Orotava sekä Buenavista del Norte. Buenavistan suunnalta löytyisi myös Punta de Tenon majakka, jolle pääsyä on autoliikenteen osalta rajoitettu. Saaren suosituimpiin retkikohteisiin kuuluvassa Mascassa kävimme jo kymmenen vuotta sitten, enkä ollut nyt kiinnostunut lähtemään ruuhkaiseksi tietämälleni tielle. Anagaan voisin sen sijaan palata tilaisuuden tullen vaikka useammankin kerran. Teneriffan tuuliset rannat ja vehreät metsät ovat tehneet minuunkin vaikutuksen, joka tuskin unohtuu vuosienkaan päästä.
Espanja
20 x Sevillan parhaat nähtävyydet
Palaan nyt blogissa vielä viimeisen kerran syksyyn 2022, jolloin vietimme kolme viikkoa Sevillassa. Kokosin yhteen tämän upean kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, maamerkit, kaupunginosat ja elämykset.
Sevilla nousi matkan aikana yhdeksi ehdottomista suosikkikaupungeistani. Ihastuin erityisesti kaupungin rentoon tunnelmaan, herkulliseen ruokaan ja kauniiseen arkkitehtuuriin, mutta Sevillassa riittää myös runsaasti hienoja nähtävyyksiä. Mikä parasta, kaupunki on melko kompakti, ja oikeastaan kaikki kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Alta löytyvät vinkkini Andalusian pääkaupunkiin.
1. Katedraali ja La Giralda -torni
Sevillan valtavankokoista katedraalia voidaan pitää koko kaupungin keskipisteenä. Rakennuksen sisätiloissa on paljon nähtävää, kuten Kristoffer Kolumbuksen mahtipontinen hautamuistomerkki. Katedraalin vieressä kohoava La Giralda rakennettiin alun perin moskeijan minareetiksi, mutta kun islaminuskoiset maurit oli karkotettu Espanjasta, muutettiin se kirkon kellotorniksi. Torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia. Katedraali ja La Giralda -torni ovat hyvin suosittuja nähtävyyksiä, joten liput kannattaa ostaa etukäteen netistä.
Lue lisää: Sevillan päänähtävyydet katedraali ja Alcázar
2. Alcázar
Heti katedraalin vierestä löytyy loistokas Alcázarin palatsi, joka hurmaa upealla arkkitehtuurilla ja vehreillä puutarhoillaan. Kyseessä on Euroopan vanhin yhä käytössä oleva kuninkaallinen palatsi, sillä Espanjan kruunupäät yöpyvät täällä vieraillessaan Sevillassa. Alcázar sai alkunsa maurien toimesta, mutta nykyiset rakennukset ovat suurimmaksi osaksi kristittyjen rakennuttamia. Palatsit ovat silti täynnä koristeellisia arabialaistyylisiä yksityiskohtia, ja kokonaisuutta voi mielestäni verrata Granadan tarunhohtoiseen Alhambraan. Rakennuksiin tutustumisen lisäksi kannattaa varata aikaa upeaan puutarhaan, jonka varjoissa on mukava viettää aikaa Sevillalle kovin tyypillisinä kuumina päivinä.
Lue lisää: Sevillan päänähtävyydet katedraali ja Alcázar
3. Plaza de España
Plaza de España kuuluu Sevillan sykähdyttävimpiin nähtävyyksiin. Laaja aukio ja sitä reunustava näyttävä rakennus valmistuivat vuoden 1929 iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Suuren María Luisan puiston laidalla sijaitsevalla aukiolla on mielestäni hieman kulissimainen tunnelma, mutta se ei poista paikan lumovoimaa. Plaza de España on näkemisen arvoinen sekä päivänvalossa että tunnelmallisessa iltavalaistuksessa. Aukiota koristaa kanava, jota voi kiertää soutuveneellä.
Lue lisää: Plaza de España ja María Luisan puisto Sevillassa
4. Trianan kaupunginosa
Majoituimme omalla matkallamme Trianaan, joka on mielestäni Sevillan kiinnostavin kaupunginosa. Triana sijaitsee keskustasta katsottuna Guadalquivir-joen vastarannalla, minkä vuoksi paikallisilla ihmisillä on oma vahva trianalainen identiteettinsä. Alueella on takanaan värikäs historia, ja sen nykypäivään kuuluvat kaunis arkkitehtuuri, mukava tunnelma sekä hyvät ravintolat. Kannattaa pistäytyä ainakin kauppahallissa sekä kuljeskella kuvauksellisilla kaduilla, kuten Calle Purezalla, Calle Castillalla, vilkkaalla Calle San Jacintolla sekä tietenkin rantaa seuraavalla Calle Betisillä.
Lue lisää: Triana – Sevillan kiehtovin kaupunginosa
5. Flamencoesitykset ja flamencomuseo
Musiikista ja tanssista koostuva flamenco on tärkeä osa espanjalaista kulttuuria. Taiteenlaji kehittyi Andalusiassa satoja vuosia sitten, ja yhtenä sen tärkeimmistä syntysijoista pidetään Sevillan Trianaa. Kaupungissa kannattaakin käydä katsomassa ainakin yksi flamencoshow. Rytmikästä tunnelmaa voi etsiä myös baareista, mutta matkailijan on helpointa ostaa liput jonkin flamencoteatterin sielukkaaseen esitykseen. Valinnanvaraa riittää runsaasti joka illalle. Sevillasta löytyy myös flamencon historiaa ja perinteitä valottava Museo del Baile Flamenco.
Lue lisää: Flamenco – Sevillan rytmikäs sielu
6. Jalkapallo-ottelut
Flamencon lisäksi myös jalkapallo kuuluu kuumaveristen sevillalaisten intohimon kohteisiin. Vihreävalkoinen Real Betis ja punavalkoinen Sevilla FC kamppailevat vuodesta toiseen kaupungin herruudesta sekä tavoittelevat menestystä niin Espanjan kuin koko Euroopankin kentillä. Sevillalaisen jalkapallo-ottelun kiihkeä tunnelma on ikimuistoinen kokemus, ja elämys nousee aivan uudelle tasolle Betisin ja Sevillan kohdatessa toisensa El Gran Derbin merkeissä.
Lue lisää: El Gran Derbi – Espanjan kiihkein jalkapallo-ottelu
7. Santa Cruzin kaupunginosa
Entisessä juutalaiskaupunginosassa Santa Cruzissa voi sukeltaa vanhaan kapeiden kujien labyrinttiin, jonne on helppo hetkeksi eksyäkin. Alueelta löytyy paljon ravintoloita sekä pieniä kauppoja. Santa Cruzin sijainti on mukavan keskeinen, sillä sen laidoilla voi vierailla Sevillan katedraalissa ja Alcázarissa. Kaupungin vilkkain keskusta Centrokin alkaa heti Santa Cruzin pohjoispuolelta. Centron kävelykadut ovat Sevillan parasta ostosaluetta.
8. María Luisan puisto
Laaja Parque de María Luisa on Sevillan tunnetuin ja kaunein puisto. Suurella alueella vallitsee yllättävänkin trooppinen tunnelma, kun vihreät papukaijat mölyävät korkeiden palmujen latvoissa. Puistossa on paljon kukkaistutuksia, suihkulähteitä, patsaita sekä vanhoja rakennuksia, joista osassa toimii museoita. Puisto tuo tarpeellista vehreyttä aivan kaupungin ydinkeskustan tuntumaan, ja se onkin suosittu ajanviettopaikka.
Lue lisää: Plaza de España ja María Luisan puisto Sevillassa
9. Setas de Sevilla
Setas de Sevilla eli Sevillan sienet on kaupungin suosituin uudenaikainen nähtävyys. Jättimäinen Encarnaciónin aukion päälle pystytetty rakennelma antaa koko kulmakunnalle persoonallisen ilmeen. Rakennelman päällä on maksullinen näköalatasanne ja katutasolla toimii kauppahalli. Rakennusmateriaalina on käytetty suomalaista mäntyä, joka on tosin päällystetty niin ettei Setas de Sevilla näytä ensi silmäyksellä puiselta lainkaan.
Lue lisää: Setas de Sevilla – hyvää suomalaista puuta
10. Jokiristeilyt ja Guadalquivir-joen rannat
Joella on keskeinen asema Sevillan historiassa, sillä kaupunki kehittyi sen rannalle ja vaurastui nimenomaan laivaliikenteen ansiosta. Maurit antoivat virralle arabiankielisen nimen Guadalquivir, joka tarkoittaa yksinkertaisesti suurta jokea. Joella järjestetään noin tunnin mittaisia turistiristeilyjä, joiden aikana saa katsella kaupunkimaisemia rentoon tapaan. Pidän kovasti myös rantoja pitkin kulkevista kävelyteistä, joita pitkin on mukava kulkea viihtyisästä ympäristöstä nauttien.
11. Torre del Oro
Kaukana rannikolta sijaitsevaa Sevillaa ei heti uskoisi kaupungiksi, jonka satama kuului joskus Euroopan tärkeimpiin. Menneiden vuosisatojen purjelaivat seilasivat jokea pitkin aivan keskustaan, ja tätä liikennettä valvomaan maurit rakensivat jo 1200-luvulla vartiotornin. Torre del Oro eli Kultainen torni kuuluu yhä Sevillan tunnetuimpiin maamerkkeihin. Tornin sisällä toimii pieni laivastomuseo, jossa käynnin yhteydessä kannattaa kiivetä kattotasanteelle katselemaan maisemia.
Lue lisää: Merihistoriaa Sevillassa: Torre del Oro & Nao Victoria
12. Palacio de las Dueñas
Sevilla tunnetaan upeasta arkkitehtuurista, jonka helmiä ovat vanhat koristeelliset palatsit. Jos aikaa vain on, kannattaa tutustua mahtavan Alcázarin lisäksi myös pienempiin kohteisiin. Palacio de las Dueñas on ollut jo yli neljä vuosisataa saman aatelissuvun omistuksessa. Osa palatsin huoneista, tunnelmalliset sisäpihat sekä vehreät puutarhat ovat olleet avoinna yleisölle vuodesta 2016 lähtien. Nautimme siitä, että hiljaisesta palatsista sai nauttia kaikessa rauhassa ilman ruuhkaa.
Lue lisää: Sevillan palatseja: Palacio de las Dueñas ja Casa de Pilatos
13. Casa de Pilatos
Casa de Pilatos on melko lailla edellä mainitun Palacio de las Dueñasin kaltainen hieno nähtävyys, joka on niin ikään ollut jo vuosisatoja yhden aatelissuvun hallussa. Avoinna olevia huoneita ei ole sisustettu, mutta toisaalta nähtävillä on valtava määrä erilaisia koristeellisia kaakeleita. Myös puutarhoissa on mukava kierrellä ja nauttia rauhallisesta tunnelmasta.
Lue lisää: Sevillan palatseja: Palacio de las Dueñas ja Casa de Pilatos
14. Torre Sevillan näköalabaari Terrazza Atalaya
Joen tuntumassa Trianan pohjoispuolella kohoava Torre Sevilla on kaupungin ylivoimaisesti korkein rakennus. Yksinäinen pilvenpiirtäjä herättää huomiota, mutta sitä ei yleensä mainita lainkaan Sevillan nähtävyyksien joukossa. Itse lasken viiden tähden hotellin yhteydessä toimivan Terraza Atalaya -näköalabaarin kaupungin parhaiden elämysten joukkoon, sillä tarjolla on todella upeita maisemia. Baarin sisäänpääsy on maksullinen, mutta hinta jää juoman ostajalle alhaiseksi. Liput voi ostaa nykyään etukäteen Terraza Atalayan nettisivuilta. Myös lapset ovat tervetulleita.
15. Isla Mágica -huvipuisto
Sevillan oma huvipuisto Isla Mágica ilahduttaa varsinkin lapsiperheitä. Vietimme huvipuistossa kokonaisen hauskan päivän, jonka aikana kohtasimme lähes pelkästään espanjalaisia ihmisiä. Isla Mágicassa on panostettu eteläamerikkalaiseen teemaan sopiviin lavasteisiin. Laitteita löytyy reilut kaksikymmentä, joista useimmat ovat melko rauhallisia. Vauhdikkaampien laitteiden ehdoton kuningas on vuoristorata Jaguar. Huvipuiston yhteydessä toimii myös vesipuisto Agua Mágica.
Lue lisää: Sevillan huvipuisto Isla Mágica
16. Trianan silta
Yksi omista suosikkipaikoistani Sevillassa on Puente de Isabel II, josta käytetään yleensä yksinkertaisempaa nimeä Trianan silta. Kaunis 1800-luvun puolivälissä valmistunut kaarisilta yhdistää keskustan Trianaan ja sen päältä voi ihailla hienoa jokimaisemaa. Sillan arkkitehtuuri jäljittelee melko tarkasti Pariisin entistä Pont du Carrouselia, joka purettiin 1930-luvulla ja on sittemmin korvattu modernimmalla sillalla.
17. Espacio Exploraterra ja Victoria-purjealus
Löytöretkeilijä Fernão de Magalhães lähti Sevillasta kuuluisalle matkalleen, josta tuli lopulta maailman ensimmäinen maailmanympäripurjehdus. Magalhães itse menehtyi reissun varrella, mutta retkikunnan viimeinen jäljelle jäänyt alus Victoria rantautui takaisin Sevillaan kolmea vuotta myöhemmin syyskuussa 1522. Pienehkö Espacio Exploraterra -näyttely kertaa seikkailun vaiheita ja rannalla voi astua Victorian kannelle. Kyseessä on moderni kopio Magalhãesin aluksesta.
Lue lisää: Merihistoriaa Sevillassa: Torre del Oro & Nao Victoria
18. Trianan kauppahalli
Torit ja kauppahallit ovat aina mukavia vierailukohteita. Sevillan kiinnostavin kauppahalli löytyy Trianasta, jossa perinteikäs Mercado de Triana vietti vastikään 200-vuotisjuhliaan. Kuljimme hallin halki lukuisia kertoja paikallista tunnelmaa aistien ja ostimme myös toisinaan hieman hedelmiä sekä vihanneksia mukaamme. Suurin osa asiakaskunnasta koostuu elintarvikeostoksiaan tekevistä trianalaisista, mutta joukkoon mahtuu toki myös joitakin matkailijoita.
19. Centro Cerámica Triana
Trianan kaupunginosassa toimi aikoinaan yli kaksikymmentä keramiikkatehdasta, mutta viimeinenkin niistä sammutti uuninsa jo vuosikausia sitten. Alueella on silti yhä muutamia pieniä työpajoja sekä aiheeseen keskittyviä kauppoja. Suosittelen vierailukohteeksi entisen tehtaan paikalle perustettua museota Centro Cerámica Trianaa, jossa voi tutustua paikallisen keramiikan historiaan sekä ihailla työn tuloksia. Pääsymaksu on vain parin euron luokkaa.
20. Macarenan kaupunginosa
Nostan Sevillan kaupunginosista esille vielä Macarenan, joka on keskustan pohjoispuolelta löytyvä työväenluokkainen alue. Kaupunginosan tärkein nähtävyys on Basilica de la Macarena -kirkko, jonka sisällä on kuuluisa Neitsyt Mariaa esittävä patsas. Moni sevillalainen tyttö on kastettu patsaan mukaan Macarenaksi, joten voimme vain arvailla, kertooko Los del Rio -yhtyeen 90-luvun tanssihitti jostakusta heistä. Macarenan kaupunginosa on hyvä paikka tutustua aitoon sevillalaiseen elämään vilkkaimpien turistialueiden ulkopuolella.
Sevillan muut nähtävyydet
Sevillassa riittää yllä mainittujen kohteiden lisäksi paljon sellaistakin, mitä emme omalla matkallamme nähneet. Katedraalin vieressä sijaitseva Archivo de Indias eli Intioiden arkisto kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja sen sisällä säilytetään valtavaa määrää arvokkaita asiakirjoja. Kaupungissa toimii monia erilaisia museoita, joista esimerkiksi Museo de Bellas Artes ilahduttaa varmasti taiteen ystäviä.
Monista kirkoista erityisesti Iglesia Colegial del Divino Salvador nostetaan usein suositeltujen nähtävyyksien joukkoon. Itse ihastuin Sevillan kauniisiin palatseihin, joten Palacio de la Condesa de Lebrija ja Casa de Salinas mahtuisivat varmasti seuraavan matkani ohjelmaan. Koettavaa löytyy monelle matkalle ja moneen makuun, joten suosittelen lämpimästi matkaa Sevillaan!
Lue myös muut Sevillasta kertovat jutut:
• Ihastuttavan upea Sevilla
• Voiko olla kauniimpaa kuin öinen Sevilla?
• Herkuttele Sevillassa – parhaat löytämäni ravintolat
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
26.11.2021 at 22:02
Tuo luola kuulosti erittäin kivalta kohteelta! Muutenkin tykkään paljon luolista ja olisinkin kysynyt, että miten tuo vertautui noihin Slevenian luoliin, Postojnaan tai Škocjaniin, mutta ei siis aivan pärjännyt niille. Ne olivat kuitenkin niin upeita, että vaikka ei aivan niiden upeuteen yllä, on kyse silti varmasti ns. aivan pakollisesta nähtävyydestä.
Mika / Lähtöportti
28.11.2021 at 14:23
Nerjan luolissa kannattaa ilman muuta käydä, jos Aurinkorannikolla liikkuu! Postojna ja Škocjan ovat silti jääneet mieleen vielä suurempina ja ihmeellisempinä kokonaisuuksina. Nerja oli siis noihin Slovenian luoliin verrattuna sillä lailla erilainen vierailukokemus, että sai liikkua omaan tahtiin, ottaa valokuvia (Škocjanissa kielletty) ja sisällä oli myös lämpimämpää.
Jenni / Unelmatrippi
28.11.2021 at 15:13
Nerjan tippukiviluolat ovat ehdottomasti listalla sitten, kun joskus Nerjaan päädymme. Aika isolta kokonaisuudelta tuo luolasto näyttää valokuviesi perusteella. Postojna tuntui niin valtavalta, että siihen verrattuna tietysti moni paikka on pienempi. Hienon näköistä näyttää silti olevan myös Nerjan luolissa! Tästä kirjoituksesta tuli jälleen piirun verran kovempi ikävä Espanjaan. Edellisestä käynnistä on jo ihan liian kauan. 🙁
Mika / Lähtöportti
29.11.2021 at 13:23
Nerjan luolissa riittää kyllä ihmeteltävää, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! Ei ole oikeastaan yhtään reilua verrata Slovenian luoliin, sillä vaikka on Postojnaa vaatimattomampi, voi luola olla silti todella upea 😀 Toivottavasti pääsette pian Espanjaan! 🙂