Espanja
Tavallisen tallaajan Marbella

Yksi Espanjan Aurinkorannikon tunnetuimmista paikkakunnista on luksuskohteen maineessa oleva Marbella. Löysimme omalla retkellämme viehättävän vanhankaupungin, mutta ylellisyys jäi vähemmälle.
Jo pelkkä Marbellan nimen kuuleminen herättää vahvoja mielikuvia. Ökyjahtien kansilla juhlivia valokuvamalleja ja ympäri vuorokauden virtaavaa samppanjaa! Pehmeästi murisevia Ferrarin moottoreita ja trendikkäitä yökerhoja! Kalliiden aurinkolasien taakse piiloutuneita julkkiksia ja herveleekerin putiikeissa shoppailevia miljonääriäitejä!
Koska idylliset pikkukylät sopivat paremmin blogini teemaan (lue: en ottanut asioista etukäteen selvää), tutustuimme vain Marbellan vanhaan kaupunginosaan. Näimme kuvauksellisia kujia ja kauniita valkoisia rakennuksia. Ihastuimme näkemäämme, mutta erityistä luksusvaikutelmaa emme Marbellasta saaneet. Sitä kannattaisi nimittäin lähteä hakemaan Puerto Banúsin satamasta, joka sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Puerto Banús avattiin näyttävästi vuonna 1970 ja se on siitä lähtien säilyttänyt asemansa kauniiden ja rikkaiden kohtaamispaikkana. Satama vetää totta kai puoleensa myös paljon turisteja. Saatan liittyä joukon jatkoksi joskus toiste, mutta tällä kertaa näimme aivan erilaisen ja varmaankin aidomman Marbellan.
Vuokrataloltamme on vain lyhyt ajomatka Marbellaan, mutta jumitumme toivottoman pitkäksi ajaksi kaupungin keskustan ruuhkiin. Käynnissä on useampia tietöitä, jotka paitsi pysäyttävät liikenteen, estävät myös pääsyn navigaattoriin syöttämälleni pysäköintialueelle. Saamme hetken harhailun jälkeen jätettyä automme kauppahallin parkkihalliin. Katselemme tuoreita hedelmiä, ostamme hieman eväitä ja lähdemme kiertelemään kaupungille.
Vanhakaupunki löytyy, kunhan vain pääsemme parin meluisan tietyömaan ohitse. Seutu on yllättävän kuvauksellinen. Kapeita kujia reunustavat valkoisiksi maalattujen talojen rivistöt. Nähtävillä on koristeellisia parvekkeita, tyylikkäitä katukylttejä sekä ylitsepursuavan runsaita kukkaistutuksia. Kaikkialla on hämmästyttävän siistiä ja tunnelma on mukavan leppoisa.
Ajaudumme kaupunginmuurien reunalle ja päätämme lähteä katsomaan merta. Kirkas taivas peittyy hetkeksi pilvien taakse, eikä lähes autio hiekkaranta oikein houkuttele.
Hetken käveltyämme ympärillämme on ravintoloiden ja hotellien loputon rivistö. Kaikki näyttää yhtä rahvaanomaiselta kuin missä tahansa turistirysässä. Shoppailumahdollisuuksia tarjoavat lähinnä katujen varsilla päivystävät afrikkalaistaustaiset miehet. Saisiko olla nahkalaukkuja tai aurinkolaseja? Good price just for you!
Löytämämme sataman veneissä ei ole erityistä loistokkuutta. Istumme penkille lepäämään siksi aikaa, kun lapset touhuavat vastaan tulleessa leikkipuistossa. Aurinko tulee esiin ja porottaa kuumasti niskaan. Onneksi tuli hattu mukaan.
Palaamme ravintolarivistön ohitse vanhaankaupunkiin ja suunnistamme kohti kaiken muun yläpuolelle kohoavaa kirkontornia. Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación on sisältä kaunis, mutta tuntuu hieman vaatimattomalta vain muutama päivä Granadan mahtavan katedraalin näkemisen jälkeen.
Siirrymme keskeiseksi mainitulle Plaza de los Naranjosille, jossa kasvaa nimensä mukaisesti appelsiinipuita. Hedelmät näyttävät melko kypsiltä.
Aukion laidalla on paljon ravintoloita, mutta emme haluaisi jäädä ilmeisen turistivetoiselle paikalle. Löydämme läheiseltä sivukujalta Marbella Pation, jonka ulkopöydissä on meille sopivasti tilaa.
Valitsen alkuun tapas-lajitelman, joka on käsittämättömän maukas. Lautasella on monipuolinen valikoima suussa sulavia herkkupaloja. Myös pääruokana syömämme paella on hyvää, joskaan ei aivan alkuruoan veroinen elämys.
Varjoisalla kujalla on mukava istuskella ja katsella hiljalleen ohi kulkevia ihmisiä. Nautimme lämpimän iltapäivän kiireettömästä tunnelmasta. Tällaiseen elämään voisi vaikka tottua.
Kiertelemme vielä jonkin aikaa kauniilla kujilla. Marbellan vanhakaupunki hurmaa kiireettömyytensä, terassiensa, ravintoloidensa ja pienten putiikkiensa ansiosta. Kannatti todellakin tulla käymään!
Olen jo retken tässä vaiheessa saanut selville, että luksusjahteja nähdäkseen pitäisi lähteä Puerto Banúsiin. Se sijaitsee kuitenkin päinvastaisessa suunnassa kuin lomatalomme, jonne alamme jo tuntea suurta vetoa. Lapset toivovat ehtivänsä oman pihan uima-altaaseen hyvissä ajoin ennen auringonlaskua, eikä ajatus kuulosta lainkaan hullummalta. Jätämme siis miljonäärit rauhaan ja nautimme illan sangriat huvilamme pihamaalla. Turhaan olisimme lähteneet kiirehtimään enää muualle, sillä täällä on hyvä olla.

Espanja
Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä.
Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
Espanja
Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.
Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
Meri / Syö Matkusta Rakasta
28.11.2016 at 19:17
Minusta on ihanaa, että Marbellassa näyttää tältä. Tosin tällä hetkellä siellä on 12 astetta ja sadetta, että ei näytä ehkä aivan yhtä viehättävältä. 😀
Mika / Lähtöportti
29.11.2016 at 9:25
Marbellan vanhakaupunki oli oikein kiva, suosittelen! Ja hyvin ehtii sää kirkastua ennen teidän reissua 🙂
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
29.11.2016 at 20:10
ah, miten tuttuja seutuja vaikka Marbella (ja PB vielä vähemmän!) ei suosikkikohteisiin kuulukaan <3
Mika / Lähtöportti
29.11.2016 at 22:38
Tunnet Andalusian varmasti hyvin 🙂 Marbellan vanhakaupunki oli positiivinen yllätys. Omaksi suosikiksi tämän reissun kaupungeista nousi Granada, vaikka hyvin viihdyttiin myös mm. Rondassa ja Málagassakin.
Kohteena maailma / Rami
1.12.2016 at 9:15
Tuo teidän ravintolakatu ja tapas-valikoima näyttää oikein viehettävältä ja ei ihme, että siinä viihtyikin hyvin! Itselle tosiaan Marbella = Puerto Banus ja rupesin oikein miettimään, olenko koskaan edes Marbellan vanhassa kaupungissa käynyt. Veikkaanpa, että en, mutta Puerto Banuksessa sitäkin useammin. Seuraavan kerran, kun Costa del Sol kutsuu, niin voisin yrittää kuvan perusteella suunnistaa ravintolaanne syömään tapasvalikoimaa…
Mika / Lähtöportti
1.12.2016 at 23:56
Tuo ravintola oli kyllä mukava kokemus! Mä voisin puolestani seuraavalla reissulla käydä ihmettelemässä tuon sataman meininkiä, vertailla onko tunnelma samanlainen kuin Rivieralla tai vaikka Sardinian Porto Cervossa 🙂
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
2.12.2016 at 23:13
Tätä vanhaakaupunkia sen enempää kuin Puerto Banustakaan nähneenä, voisin äkkiseltään veikata että saitte tästä kokemuksesta enemmän irti kuin ökyjahtien ihailusta. Toki onhan siinäkin viehätyksensä, mutta jotenkin tällainen aito, maanläheinen meininki puhuttelee enemmän 🙂
Tapaksista nousi kyllä vesi kielelle! Edellisestä tapas-tarjoilusta onkin jo vierähtänyt aivan liian pitkä tovi, asialle on saatava korjausliike pikimmiten.
Mika / Lähtöportti
3.12.2016 at 16:36
Ökyvenesatama olisi ollut vaihtelua näihin viehättäviin valkeisiin kyliin, mutta olihan tämä retki tällaisenaan varmasti enemmän meidän juttu. Tosi mukava oli näitä Marbellan kujia kierrellä.
Tältä reissulta jäi pari tapas-paikkaa erityisen onnistuneina mieleen ja tämä Marbellassa oli yksi niistä. Tapas-ateria olisi kyllä mukava piristys tämän vuodenajan pimeyteen.