Espanja
Huvilalomalla Espanjassa

Lomailimme lokakuussa kaksi viikkoa Andalusian lämmössä. Majoituimme suurimmaksi osaksi tuosta ajasta mukavaan huvilaan, jonka olin vuokrannut Interhomelta.
Yhteistyössä Interhome
Herään taas uuteen espanjalaiseen aamuun. Laskeudun hiljaisuuden vallitessa alakertaan ja hiivin pihamaalle haukkaamaan raitista ilmaa. Lomatalomme sijaitsee pienessä laaksossa, jonne ensimmäiset auringonsäteet saapuvat verkkaisesti. Ilma tuntuu silti hämmästyttävän lämpimältä heti aamutuimaan.
Täksi päiväksi ei ole suuria retkisuunnitelmia, joten nautimme kiireettömyydestä ja katamme aamiaisen kodikkaalle ulkoterassille. Etelän hedelmät maistuvat makeilta ja lähikaupan sämpylät ovat rapeita. Talonvuokrauksen parhaita puolia on, että saamme lomailla oman päivärytmimme mukaan välittämättä jonkun muun määrittelemistä aamiaisajoista tai huonesiivoojien koputuksista. Meillä on tilaa oleskella keskenämme ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Tällainen lomailu toimii loistavasti kolmen sukupolven matkalla. Mukana on neljä aikuista sekä 6- ja 4-vuotiaat lapset. Asialla on toki pienet kääntöpuolensakin, sillä aamiainen ei ilmesty itsestään valmiiseen pöytään, tiskikonetta joutuu täyttämään ja roskat kantamaan itse ulos. Se on kuitenkin kaikkiin etuihin nähden pieni vaiva.
Tyttäret mielivät heti syötyään uima-altaalle. Lastenaltaat ovat vuokrataloissa harvinaisia, eikä meillä ole sellaista tälläkään kertaa. Tytöt ovat silti onnellisia, kunhan vain pääsevät liottamaan varpaitaan ja kahlaamaan altaan leveillä portailla. Vesi on hieman viileää, mutta se ei tunnu haittaavan lainkaan. Nautimme ympärillämme olevasta vehreydestä. Naapuritalot ovat lähellä, mutta ainakin näin lokakuussa ne tuntuvat olevan suurimmaksi osaksi tyhjillään, eikä muilla pihoilla juuri näy elämää.
Kiipeämme portaat lukitulle portillemme ja lähdemme kävelylenkille ympäristöön. Aurinkorannikolla sijaitseva Sitio de Calahonda on seesteinen huvila-alue, jossa vallitsee silmiinpistävän rauhallinen tunnelma. Tiesimme melko hyvin mitä odottaa, sillä tutkimme naapurustoa jo ennen matkaa Google Mapsin kautta. Näin voi varmistua siitä, että talo sijaitsee miellyttävältä näyttävällä alueella.
Sitio de Calahondan kävelytiet ovat mukavan leveitä. Useimmat talot ovat piilossa kivimuurien takana. Huomaamme postilaatikoissa pari suomalaistakin nimeä. Seudulla on yksi turistivetoiselta näyttävä ravintolarivistö sekä pari yksittäistä ravintolaa, mutta ne kaikki jäävät kokeilematta. Syömme joko retkillämme tai oman huvilamme rauhassa. Lähin supermarket löytyy kävelymatkan päästä ja kaupat ovat pyhiä lukuun ottamatta avoinna aamusta iltaan. Espanjan hintataso jaksaa ilahduttaa kerta toisensa jälkeen, sillä täyden ostoskärryllisen saa hämmästyttävän edullisesti. Kauppareissut luovat hauskoja mielikuvia asumisesta vieraassa maassa.
Saavumme puolentoista kilometrin helteisen taipaleen jälkeen kävelysillalle, joka ylittää rannikkoa seuraavan Autovía del Mediterráneon. Tämä vilkas tie on johdattanut meitä muina päivinä sujuvasti eri retkikohteisiin niin länteen kuin itäänkin päin. Kiihdytyskaistojen puuttuminen aiheuttaa liikennevirtaan nykimistä, mutta tie tuntuu muuten paremmalta vaihtoehdolta kuin sisämaan maksullinen moottoritie.
Käymme kastelemassa varpaitamme Playa Lunan hiekkarannalla, mutta aallokko on tällä kertaa liian voimakas uimiseen. Jatkamme matkaa puusta rakennettua kävelytietä pitkin ja ihailemme kimmeltävää merta. Näemme muutaman pienehkön hotellin, jotka ainakin tähän aikaan vuodesta näyttävät melko hiljaisilta. Ohitamme talolle palatessamme ostoskeskuksen, eläkeläisten suosiman pienen golfkentän sekä norjalaisen merimieskirkon. Koirat haukkuvat ja jostain kantautuu nenään grillauksen tuoksua.
Hikisen kävelylenkin jälkeen on mukava pulahtaa oman pihan uima-altaaseen. Aurinko helottaa suoraan altaalle aamupäivästä alkuiltaan, jolloin vesikään ei tunnu liian viileältä. Talon parasta antia on pihan oleskelualue, joka toimii luontevana olohuoneen jatkeena. Katoksen alla on polyrottinkinen oleskeluryhmä ja ruokapöytä. Uima-allas aurinkotuoleineen liittyy sulavasti samaan kokonaisuuteen. Kompakti ulkoterassi on oikeastaan houkuttelevampi kuin missään muussa niistä noin kymmenestä talosta, joissa olemme ulkomailla majailleet. Sekä uima-allas että jääkaappi ovat riittävän lähellä.
Meillä on erinomainen tuuri säiden suhteen, sillä koko matkaamme mahtuu vain yksi sateinen päivä. Lokakuu vaikuttaa erinomaiselta ajalta lomailla Aurinkorannikolla. Keskikesän tukahduttava kuumuus on poissa, mutta saamme silti nauttia reilun kahdenkymmenen asteen lämmöstä. Auringon paistaessa on aivan helteistä. Toki jonain muuna vuonna saattaa olla viileämpääkin.
Päätämme riittävästi aurinkoa otettuamme kokeilla grillaamista, mutta kaasupullo onkin käytännössä tyhjä. Joudumme siis lämmittämään vartaat kypsiksi keittiön uunissa. Keittiön varustelu voisi olla kattavampikin, vaikka tärkeimmät välineet toki löytyvät. Mielestäni on mukavaa tutustua tuoreisiin paikallisiin raaka-aineisiin ja kokkailla oman talon rauhassa. Ymmärrän toki niitäkin, joita ruoanlaitto matkalla ei houkuttele. Onneksi anoppi on paitsi taitava, myös innokas kotikokki. Itse ruokansa laittamalla säästää pitkän pennin, eikä retkipäivien jälkeen aina jaksaisikaan lähteä ravintoloihin istumaan. Viihdymme talolla niin hyvin, että vietämme siellä mielellämme runsaasti aikaa.
Täydellä vatsalla tekisi mieli levätä pidempäänkin, mutta lapset haluavat vielä potkia palloa. Saamme pelin aikaan, vaikka pihamaa onkin pieni. Tytöt kiinnittävät huomiota siihen, kuinka vahva etelämaalainen nurmikko eroaa ohuista kotimaisista ruohonkorsista. Aurinko katoaa harmillisen aikaisin puiden taakse, mutta pihamaalla on mukava istuskella vielä illan hämärtyessä. Kevyt tuuli heiluttaa palmujen oksia, linnut visertävät, eikä Andalusian leppeässä illassa tarvitse pelätä palelemista. Katselen aurinkotuolissa maaten, kuinka tähdet syttyvät taivaalle. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin ei haluaisi olla missään muualla maailmassa.
Maltan lopulta siirtyä sisätiloihin, jossa tytöt vielä seuraavat espanjankielisen lastenkanavan ohjelmia. Emme selvästikään ole talon ensimmäiset suomalaiset vieraat, sillä kirjahyllystä löytyy myös muutama kotimainen kirja. Vuokrataloilta saattaa löytyä varustelusta riippuen milloin mitäkin käyttökelpoista lasten leluista laajaan levyvalikoimaan. Saattelemme tytöt nukkumaan, minkä jälkeen palaan vielä alakertaan lukemaan päivän aikana tulleet sähköpostit. Nettiyhteys toimii hyvin olohuoneessa, muttei oikein kanna kauemmas.
Kotiuduimme kaksikerroksiseen taloon nopeasti, sillä se on siisti ja meille juuri sopivan kokoinen. Joissakin aiempien matkojemme vuokrataloissa on saattanut olla verraton maisema, lämmitetty uima-allas tai näyttävän suuri piha, mutta tämän paikan valttina on viihtyisä ja toimiva kokonaisuus. Esimerkiksi kaikkien kolmen makuuhuoneen yhteydessä on oma wc ja suihku, joten niihin ei tarvitse juurikaan jonottaa. Pesukoneen ansiosta mukaan ei tarvinnut pakata liikaa vaihtovaatteita. Pesukoneen toiminnan kanssa on tosin tällä kertaa hieman ongelmia, mutta pärjäämme kaikesta huolimatta. On mukavaa, että tilavassa olohuoneessa voi istua iltaa pelkäämättä häiritsevänsä lasten unta. Osaamme arvostaa myös miellyttävää sisälämpötilaa, sillä se ei ole espanjalaisissa taloissa itsestäänselvyys.
Onnistunut huvilaloma saa ajatukset lentämään jo tuleviin vuokrauksiin. Lomailutyylejä on monenlaisia, mutta ainakin itse nautimme suuresti talonvuokrauksen tarjoamasta vapaudesta muokata matkasta aivan omanlaisensa. Talo on myös yleensä hotellia edullisempi vaihtoehto, jos matkassa on yhtään suurempi porukka. Katson jatkossakin ensimmäisenä Interhomen tarjonnan, koska arvostan maksuliikenteen luotettavuutta ja hyvää suomenkielistä palvelua. Kerroin Interhomesta tarkemmin jo matkan ennakkopostauksessa.
Mielestäni hauskinta talonvuokrauksessa on ajatusleikki asumisesta ulkomailla. Aiemmilta huvilamatkoilta ovat jääneet mieleen erityisesti Italian San Felicianon ja Baskimaan Getarian kyläidyllit. Sitio de Calahondan siisti huvila-alue ei täytä romanttisimpia mielikuvia, mutta tuo ulkomailla asumisen konkreettisemmin lähelle. Täällä lapset pääsisivät suomenkieliseen kouluun. Voisin työskennellä diginomadina ja opiskella espanjan kielen hyvälle tasolle. Ostaisin ensi töikseni myös Aurinkorannikon patikointioppaan sekä Málagan jalkapallojoukkueen kausikortin. Saattaisihan sekin olla varsin mukavaa elämää.
Suomalaisten valloittama Fuengirola sijaitsee vain vartin matkan päässä taloltamme. Käymme siellä uteliaisuuttamme kertaalleen, mutta emme viivy kovin pitkään. Espanjan suomalaislähiö tuntuu herättävän paljon tunteita puolesta ja vastaan. Ymmärrän lämpöä kaipaavia ihmisiä, jotka arvostavat suomenkielisiä palveluita. Vaikken aivan ummikko ulkomailla olekaan, on tietyissä tilanteissa, kuten vaikka lääkärissä, varmasti mukavaa asioida omalla kielellä. Lomakohteena kaupunki ei kuitenkaan säväytä. Näemme tosin vain pienen osan kaupungista, mutta yleisilme ei vedä ensi silmäyksellä puoleensa. Nappaan Centro Finlandian lehtitelineestä Fuengirola-kaupunkilehden mukaani. Sitten onkin jo aika jatkaa matkaa espanjalaisempiin tunnelmiin.
Fuengirolan takana kohoavilla vuorilla sijaitseva Mijas vastaa toiveitamme paremmin. Valkoiseksi kalkittujen talojen hallitsemasta kylästä on komeat maisemat ympäristöön. Välimeri häämöttää kerrostalojen sävyttämän rantaviivan takana. Terasseilla riittää matkailijoita, mutta tunnelma on silti rauhallinen. Teemme lounaan jälkeen kierroksen kujilla, jotka johtavat meidät matkamuistomyymälöiden ohitse kohti Mijasin komeimpia näköalapaikkoja. Sää on hieman utuinen, mutta saamme silti ihailla niin vuoria kuin mertakin. Pari kalliokiipeilijää nousee kapean rotkon reunaa hitaasti ylemmäs.
Valitsimme huvilan sijainnin hyviä retkikohteita silmällä pitäen. Aurinkorannikolla on maine eläkepäivien viettopaikkana, mutta seudulla on runsaasti tarjottavaa kaikenikäisille matkailijoille. Kävimme Sitio de Calahondasta käsin myös Caminito del Reyllä, Málagassa, Marbellassa, Gibraltarilla, Rondassa ja Júzcarissa, joista voi lukea lisää omista postauksistaan.
Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Interhomen kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani. Esitellyn lomatalon tiedot löytyvät täältä.

Espanja
Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä.
Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
Espanja
Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.
Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
Kati / Lähinnä Kauempana
25.11.2016 at 17:48
Me ollaan perheen kanssa myös kiinnostuttu talon vuokraamisesta, asuntoja ollaan usein vuokrattukin – lasten kanssa se vaan on niin kätevää. Mennään talvella viikoksi Floridaan ja ajatuksena oli vuokrata jostain Orlandon suunnilta talo ystäväperheen kanssa. Tietenkin uima-altaalla! Minua ruoanlaitto ja roskien viemiset ei haittaa, juurikin tuon mainitsemasi ajatusleikin takia.
Pitääkin tsekata, mitä Interhomella on tarjota Floridaan. 🙂
Mika / Lähtöportti
26.11.2016 at 15:51
Kiitos kommentista! Kävin nyt tutustumassa blogiisi ja vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta, paljon tutultakin kuulostavia kokemuksia lapsiperheen matkailusta. Seuraan jatkossakin, onnea uudelle blogille! 🙂
Me ollaan täysin hurahdettu talojen ja kaupunkiasuntojen vuokraamiseen, lasten mukana ollessa yövytään hotelleissa enää harvoin. Vuokratalolla pääsee ihan eri lailla kiinni paikalliseen elämään ja tuntuu kuin asuisi kohteessa. Interhomella taitaa olla jotain tarjolla Floridassakin, olen joskus haaveillut talosta sieltäkin 🙂
Kati / Lähinnä Kauempana
26.11.2016 at 16:19
Kävin katsomassa Floridan talotarjontaa ja näytti olevan ihan hyvin tarjolla! Varsinkin USAssa ja Floridassa tuntuu, että se talo ja auto pitää olla, jotta pääsee oikeaan fiilikseen. 😀 Talo kiinnostaisi myös Italiassa, Espanjassa, Kroatiassa… missäpä ei!
Kiva, että tutustuit blogiini! Meillä lapsiperheillä on paljon annettavaa toisillemme! 🙂
Mika / Lähtöportti
26.11.2016 at 16:30
Matkustavilla lapsiperheillä on varmasti paljon yhteistä 🙂
USA vaatii varmasti sen auton, jos ei pysy suurkaupunkien keskustoissa. Talokin toki kuuluu Amerikkalaiseen unelmaan. Meillä on kokemusta kolmesta vuokratalosta Italiassa ja yhdestä Kroatiassa. Espanjastakin on kertynyt jo kolme talokokemusta, Teneriffalta, Baskimaasta ja nyt tämä Andalusia.
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
27.11.2016 at 16:24
Tämä oli kiva postaus! Tykkään tällaisesta tarinamuotoisesta kerronnasta. Jutussa tuli esiin myös monta syytä, joiden vuoksi itsekin suosin asunnon/ talon vuokraamista hotellin sijaan silloin, kun ollaan liikkeella perheen kesken tai muuten isommalla porukalla. Italiassa varsinaisen talon vuokrauksen sijaan suosin agriturismoja: niissä yhdistyy oman huoneiston ja hotellin edut. Saa aamiaisen ja halutessaan voi syödä illallisenkin, mutta on silti oma rauha.
Mika / Lähtöportti
28.11.2016 at 11:00
Mukava kuulla, että tykkäsit! On hienoa, että matkoillaan voi majoittua muutenkin kuin hotellissa. Haluan ehdottomasti kokeilla myös agriturismoja, esimerkiksi sellaisella Italian-matkalla, kun viivymme vain pari päivää yhdellä paikkakunnalla. Kodikas maalaismajoitus ja aito italialainen ruoka mukavan paikallisen perheen tarjoilemana kuulostaa mainiolta 🙂 Pidempään oleskeluun uskon käyttäväni vuokrataloja jatkossakin.
Anna | Muuttolintu.com
29.11.2016 at 23:06
Siis tästä tuli ihan hirveä ikävä Välimerelle! Välimerellä tulee kyllä aina olemaan erityinen paikka sydämessä, ei sitä samaa tunnelmaa vaan ole muualla, tai ainakaan vielä ei olla löydetty mistään. Pariskuntana harvemmnin tulee kokonaisia taloja vuokrattua, mutta porukallahan tuo on ihan ykkösvaihtoehto. Tulee tosiaankin usein halvemmaksi kuin erilliset hotellihuoneet, ja onhan tuo vaan hauskaa! Toki hotelliaamiaisetkin on silloin tällöin kivoja, mutta se oma valinnanvapaus on talonvuokrauksissa parasta. Ja itse arvostan myös sitä, ettei tarvitse jakaa uima-allasta muiden turistien kanssa. 🙂 Varmaan nyt Airbnb:n suosion myötä talonvuokrauskin yleistyy.
Mika / Lähtöportti
30.11.2016 at 12:27
Tykkään itsekin Välimerestä tosi paljon, se vaan vetää aina puoleensa. Kai se on tuo elämäntapa, ilmasto ja kaikki mitä siellä on, yhdistettynä lyhyeen lentomatkaan Suomesta. Hauska kuulla, että sitä kaipaa Australiastakin asti. Pariskuntana tuskin kannattaa kokonaista taloa vuokrata, mutta kaupunkiasuntojahan tekin olette joskus vuokranneet. Hotellit ja varsinkin niiden aamiaiset on kivoja kun viipyy yhdessä paikassa vähän aikaa, mutta jo viikonkin matkalla ainakin itse viihdyn paremmin vuokrakämppien omassa rauhassa.
Kohteena maailma / Rami
1.12.2016 at 0:12
Kivasti kerrottu tarina ja samalla informaativinen postaus Costa del Solin arjesta. Itse en tarkkaa edes muista, kuinka monta kertaa tuolla alueella olen käynyt golfaamassa. Olen asunut yhden yön hotellissa ja muuten aina huviloissa. Itsellä on reissuilla ollut se hyvä puoli, että olen aina saanut asua jonkun tutun kämpässä pelireissuilla. Muutama todella hulppea villa on tuolla tullut vastaan ja mikäs on hienompaa pelikierroksen jälkeen kuin siemailla altaalla muutama San Miquel ja katsella maisemia.
Costa del Sol on kokonaisuudessaan minusta tosi mukava, joskaan ei ihan kaikki suurimmat turistikylät itseä siellä miellytä. Mutta paikkoja ja kyliä on niin monta, että jokainen löytää sieltä kyllä suosikkinsa.
Itse olen tykästynyt tähän vuokra-asuntojen tai paremmin kai sanottuna huviloiden vuokraamiseen ja onkin tullut tsekattua Interhomen tarjontaa tuleville reissuille. Kun usein tulee matkustettua kaveriperheen kanssa, niin yhteinen lomahuvila sopii siihen tarkoikseen erinomaisesti! Tosin alkaa omankin perheen koko olemaan sitä luokkaa, että huvila ei tule paitsi halvemmaksi vaan sillä saa mielekkäämmän loman aikaiseksi 🙂
Mika / Lähtöportti
1.12.2016 at 22:48
Costa del Sol teki kyllä vaikutuksen. Mukavaa seutua ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Calahondassa oli tosiaan hiljaista ja rauhallista, mutta menoa etsiville on sitten omat paikkansa.
Talojen tai huviloiden vuokraaminen on tosi toimiva ratkaisu isommalla porukalla. On tilaa ja rauhaa viettää aikaa yhdessä uima-altaalla, grillaten, syöden tai muuten vain iltaa istuen. Pariksi päiväksi valitsen hotellin, mutta jos aikaa samassa paikassa on enemmän, niin sitten etsin jotain vuokrattavaa. Lasten kanssa tuntuu helpommalta asua yhdessä paikassa ja retkeillä sieltä käsin, kuin vaihtaa koko ajan uuteen majapaikkaan. Ja esimerkiksi juuri tuolla seudulla noita retkikohteita riittää yllin kyllin.
Annika | Travelloverblogi
2.12.2016 at 15:16
Liputan Interhomen puolesta minäkin. Talolle ei ole koskaan ollut tarvetta, koska majoittujia vain yksi tai kaksi, mutta asuntoja ollaan vuokrailtu Sveitsistä ja Kroatiasta parikin, ja menneenä kesänä toistamiseen myös Venetsiasta. Sveitsissä hotellit ovat niin älyttömän kalliita, että asunnon vuokraaminen kannattaa senkin puolesta. Kokkailuun en lomalla oikein repeä, mutta Venetsiassa omalla terassilla syöty salaatti voittaa kyllä monet turistikuppilat – ja tuleepahan tehtyä torille oikeaakin asiaa, ei vain heiluttua kameran kanssa kuvaamassa vihanneksia. 🙂 Perheelle tai useamman sukupolven matkalle talon vuokraaminen on varmaan huippuhyvä idea. Ihan erilaista yhdessä olemista kuin erilliset hotellihuoneet.
Mika / Lähtöportti
3.12.2016 at 14:28
Olen vuokrannut taloja ja asuntoja muutakin kautta, mutta pidän Interhomea aina ykkösvaihtoehtona, koska silloin ei tarvitse olla huolissaan vuokraajan luotettavuudesta. Minustakin on tosi mukavaa, että tällä majoitustavalla voi tehdä ostoksia värikkäillä toreilla ja kauppahalleissa, pääsee ihan uudella tavalla kiinni paikalliseen elämänmenoon. Sveitsin hotelleista ei olekaan kokemusta, mutta uskon että ovat kalliita. Muinoin interraililla oli onni päästä vieraaksi reissukaverin sveitsiläistutun maalaistaloon, joka oli käkikelloineen, fondueillallisineen ja lehmälaitumineen aikamoinen kokemus 😀
Henna / Kulkutautiset
2.12.2016 at 22:40
Tämä talonvuokraus kiinnostaa minuakin, vaikka toistaiseksi emme ole vielä sellaista kokeilleet. Ainakin Länsi- ja Etelä-Eurooppa taitaa olla sen luvattu valtakunta ja mielessäni onkin ajoittain pyörähtänyt ajatus talon vuokraamisesta alpeilta tai jostain Italian maaseudulta, mikseipä jostain rantakohteestakin. Mutta tosiaan… ne roskatkin pitää itse viedä 😀 Isommalla porukalla olisi varmaankin toimivin setti, ja mikäpäs siinä, sillä suurin osa reissuistamme nyt Minireissumiehen tultua mukaan remmiin, on tapahtunut isommalla jengillä kuin pelkästään oman perheen kesken. Milloin on ollut isovanhempia, milloin kavereita tai sisaruksia matkassa. Mukava siis lueskella tunnelmia näistä 🙂 Edelleen haaveilen, että saisimme kesällä vähäiset lomamme sovitettua jotenkin niin, että pääsisimme reissuun. Voi hyvinkin olla, että normaaleista taipumuksistamme poiketen tällä kertaa reissaisimme Euroopassa ja siinä tapauksessa taidan käväistä tavaamassa koko blogisi uudelleen läpi 🙂
Mika / Lähtöportti
3.12.2016 at 14:39
Meidänkin taival vuokratalojen maailmassa alkoi esikoisen synnyttyä, ja sen jälkeen ei ollakaan kovin paljoa hotelleissa viihdytty. Kannattaa ilman muuta kokeilla, isommalla porukalla tulee yleensä edulliseksi ja tarjoaa loistavan mahdollisuuden viettää yhteistä aikaa. On ihan parasta saada lastenhoitoapua reissuille mukaan, niin pääsee välillä käymään sellaisillakin retkillä, jotka jäisi pikkuväen kanssa tekemättä.
Toivotaan, että saatte lomat järjestettyä ja pääsette kesämatkalle. Mukavaa jos blogistani on apua Euroopan-reissun suunnittelussa, kysy vaan jos tulee jotain kysyttävää mieleen 🙂