Seuraa somessa

Espanja

Monien tunnelmien Málaga

Julkaistu

-

Aurinkorannikon pääkaupunki Málaga on mielenkiintoinen matkakohde, josta löytyy koettavaa moneen makuun. Ihailimme päiväretkellä maisemia Gibralfaron linnoitukselta, katselimme katutaidetta Sohossa ja ehdimme myös modernille satama-alueelle.

Lähdemme päiväretkelle Málagaan vaimon kanssa kahdestaan. Lapset jäävät mieluummin vuokratalon uima-altaalle isovanhempiensa seurassa, mikä on lokakuisena hellepäivänä hyvin ymmärrettävä valinta. Edellisestä Málagan-vierailusta on ehtinyt kulua jo viisi vuotta, mutta sillä kerralla nähdyt paikat tuntuvat olevan vielä tuoreessa muistissa. Niinpä jätämme nyt vanhankaupungin, Atarazanasin kauppahallin, klassikkokahvila Casa Arandan sekä Alcazaban linnoituksen väliin ja suuntaamme kohti uusia elämyksiä.



MAISEMAT GIBRALFARON LINNOITUKSELTA

Alcazaban yläpuolella kohoava Gibralfaron linnoitus vaikuttaa paikalta, jonne kuuluisi täyden kokemuksen saadakseen kiivetä jalkaisin. Meiltä hikinen nousu jää kuitenkin väliin, sillä saavumme kaupunkiin autolla ja korkean kukkulan huipulle johtaa hyväkuntoinen tie. Parkkitilaa löytyy ainakin näin lokakuisena arkipäivänä helposti, mutta tilanne saattaa olla joskus toiste vaikeampi. Pysäköinti maksaa yhden euron. Linnoituksen sisäänpääsyn hinta on tällä hetkellä kolme ja puoli euroa.


Gibralfaron kukkulalla on ollut jonkinlainen linnoitus jo noin 770 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, jolloin aluetta hallitsivat foinikialaiset. Islaminuskoiset maurit linnoittivat aluetta 900-luvulta lähtien ja rakennelman nykyinen muoto on peräisin 1300-luvulta, jolloin Gibralfaro suojeli läheistä Alcazaban palatsia.


Kuningas Ferdinandin ja kuningatar Isabellan sotajoukot valloittivat Gibralfaron sekä koko Málagan kaupungin pitkän piirityksen jälkeen vuonna 1487, mikä oli yksi ratkaisevimmista iskuista ennen maurien emiraatin lopullista tuhoa. Gibralfaro säilyi espanjalaisten sotilaskäytössä aina vuoteen 1925 saakka.


Tutustumme aluksi pieneen museoon, jossa on linnoituksen historiaan liittyvää esineistöä sekä espanjankielisiä infotauluja. Emme kuluta näyttelyssä montaa minuuttia, sillä tänne on tultu ennen kaikkea maisemien vuoksi.


Vanhasta linnoituksesta muistuttavat enää lähinnä korkeat muurit, joiden päällä voi kierrellä ihailemassa mahtavia näkymiä niin merelle kuin Málagaankin päin. Putoamista ei tarvitse jykevien kaiteiden ansiosta pelätä, mutta portaita joutuu kiipeämään jonkin verran.


Alue on hieman suurempi kuin aluksi luulin. Gibralfaroon tutustumiseen riittää silti mielestäni noin tunti, josta suurin osa kuluu maisemia eri suuntiin ihaillessa. Sisäpihoilla voi katsella kukkaistutuksia sekä kesyjä oravia. Minkäänlaista palatsia tai muuta suurempaa kulttuurinähtävyyttä täällä ei ole, toisin kuin alempana sijaitsevassa Alcazabassa.


Käymme vielä ennen autolle palaamista linnoitusalueen ulkopuolella sijaitsevalla näköalapaikalla, jonne kävelee parissa minuutissa. Maisema Malaguetan kerrostalojen ja härkätaisteluareenan yli sataman suuntaan on kerrassaan upea. Näköalapaikalta haarautuvaa tietä pitkin pääsisi läheiseen Parador-hotelliin, joka lienee ainakin maisemiensa osalta kaupungin parhaita majoitusvaihtoehtoja.



KATUTAIDETTA SOHON KAUPUNGINOSASSA

Siirrymme keskustaan, jossa jätämme auton ahtaaseen parkkihalliin. Pysäköintiruudut ovat niin kapeita, ettei ovia mahdu juuri avaamaan, vaikka kaikki autot olisi pysäköity aivan asianmukaisesti. Nousemme portaat maan pinnalle ja löydämme itsemme ostoskatu Calle Marqués de Lariosin päästä. Mielessämme on kuitenkin shoppailun sijaan jotain muuta, joten jatkamme matkaa päinvastaiseen suuntaan.


Elokuun Mondo-lehdessä trendikkääksi mainittu Sohon kaupunginosa sijaitsee Alameda Principal -puistokadun, Guadalmedinan joenuoman sekä valtakatu 340:n väliin jäävällä kolmion muotoisella alueella. Aiemmin epämääräisessä maineessa ollut Soho on vuosituhannen vaihteen jälkeen siistiytynyt ja profiloitunut Málagan taidekortteliksi. Minua seutu houkuttelee erityisesti katutaiteensa vuoksi, ja sitä täällä toden totta riittääkin. En ole selvittänyt teosten osoitteita etukäteen, mutta löydämme melkein kaikki netissä etukäteen näkemäni muraalit muutenkin.


Aloitamme Sohon kiertämisen viihtyisältä Calle Tómas Heredia -kävelykadulta. Sen varrella on kivijalkaliikkeitä ja kahviloita. Vastaan tulee myös pari näyttävää muraalia sekä monta pienempää seinämaalausta.


Monet maalaukset on toteutettu ovien ja ikkunoiden eteen vedettyihin metallisiin murtosuojiin, joten ne eivät ole nähtävissä liikkeiden aukioloaikoina. Vastaan tulee myös varsin klassista maalaustaidetta edustavia teoksia.


Sohossa vallitsee hyvällä tavalla arkipäiväinen tunnelma. Ihmiset istuvat kulmakuppiloiden terasseilla, hakevat lapsia päiväkodista, kulkevat määrätietoisesti jonnekin tai sitten vain istuvat tuijottamassa matkapuhelimiaan. Sohossa on sopivasti paikallista elämää ja alue tuntuu mielenkiintoiselta, vaikkei sitä perinteiseksi matkakohteeksi ehkä vielä mielletäkään.


Yksi Sohon nähtävyyksistä on nykytaiteenmuseo CAC, jonne pääsisi ilmaiseksi sisään. Katselemme museon vieressä Guadalmedina-joen kuivaa pohjaa, jonka reunavallit on väritetty vaihtelevan tasoisilla graffiteilla.


Museon lähistöltä löytyy Sohon näyttävin muraali, tai paremminkin kaksi samaan rakennukseen toteutettua erillistä tilaustyötä. Vasemmalla on englantilaisen D*Facen I’ll End Those Dogs ja oikealla yhdysvaltalaisen Obeyn Paz y Libertad. Nämäkin muraalit ovat osa MAUS-projektia, jonka tarkoituksena on elävöittää Sohoa katutaiteen keinoin.


Edellä mainittujen isokokoisten muraalien vieressä on koulu, jonka portilta vanhemmat ovat tulleet noutamaan lapsia kotiin. Myös koulun muuri on erilaisten taideteosten peitossa.


Tarkoituksenamme on päättää Sohon-kierros Mesón Ibérico -ravintolaan, jonka pitäisi olla yksi kaupungin parhaista tapas-paikoista. Sitä se taitaa ollakin, sillä lounasaika on vetänyt ravintolan ääriään myöten täyteen. Ovensuusta ei mahdu juuri pidemmälle ja moni syö ulkona kadulla seisten. Ikkunalaudat toimittavat pöytien virkaa. Kaipaisimme istumapaikkoja, joten päätämme luovuttaa ja ruokailla jossain toisaalla.


Olin jo unohtanut miten ulkomailla kierrellessä helposti käy. Emme mene mihinkään kohdalla olevaan ravintolaan, koska luotamme löytävämme kohta vielä paremman. Niinpä ajaudumme ulos koko Sohosta, ennen kuin olemme osanneet valita sopivaa ravintolaa.



MODERNI SATAMA-ALUE MUELLE UNO

Löydämme pian itsemme Paseo del Muelle Unolta. Kävelykatu on osa moderniksi viihdekeskukseksi muokattua satamaa, joka avautui nykyisessä muodossaan kymmenisen vuotta sitten. Satamasta on kehitetty siisti ja viihtyisä kokonaisuus, joka on tosin tunnelmaltaan todella kaukana Málagan perinteisistä osista. Espanjalaisuus on jäänyt kansainvälisyyden varjoon ja palvelut on suunniteltu ensisijaisesti risteilymatkustajia ajatellen.


Kuljemme hetken valkoisen katosrakennelman alla, kuuntelemme katusoittajia ja päätämme viimein mennä syömään. Kaleido-ravintolassa ei ole perinteisen málagalaisen tapasbaarin rosoisuutta, mutta ruokapaikan valinta ei ole enää tässä vaiheessa niin nuukaa. Paitsi että sitä ruokaa pitäisi olla tarjolla. Olin unohtanut senkin, miten eteläeurooppalaisten ravintoloiden keittiöt sulkeutuvat lounasajan päättyessä, vaikka juotavaa vielä saisikin.


Juomme joka tapauksessa Kaleidon terassilla lasilliset ja lepuutamme jalkojamme. Pöydän alla on vihreä ruohoa imitoiva matto, vieressä kasvaa oikea palmu ja taustalla soi loungemusiikki. Katselemme ohikulkijoita, napostelemme juomien ohessa tarjotut hedelmäkarkit ja nautimme lämmöstä. Sitten on taas aika lähteä etsimään ruokaa. Burger Kingiin emme sentään sorru. Saavumme satama-alueen katseenvangitsijana toimialle Pompidou-taidemuseon lasikuutiolle. Se antaa reilusti väriä kaupunkikuvaan ja houkuttelee viereensä monenlaisia poseeraajia.


Syömme lopulta sataman Lounge Bar Plazassa. Muutamat turistirysän tunnusmerkit yhdistettynä valkoisiin pöytäliinoihin eivät ensi silmäyksellä lupaa hyvää, mutta kokemus on lopulta yllättävän positiivinen. Jaamme useampia puolikkaita annoksia, joihin kuuluu esimerkiksi rapuja, mustekalaa sekä kroketteja. Terassilla on väljää, palvelu pelaa sujuvasti, hintataso on kohtuullinen, vatsa täyttyy eikä ruoissakaan ole valittamista. Aion silti etsiä seuraavalla Málagan-reissulla ravintolaa joltakin perinteisemmältä alueelta.



VIIHTYISÄ MALAGUETAN RANTA

Kierrämme satamaa vartioivan vanhan valkean majakan ympäri, minkä jälkeen saavummekin jo Malaguetan rannalle. Ympäristö tuo mieleen Barcelonan kaupunkirannan Barcelonetan. Hiekkakaistaleen takana kulkevaa leveää kävelytietä pitkin on mukava kulkea. Palmut ja jäätelökioskit luovat aitoa kesätunnelmaa, vaikka merituuli puhaltaakin vilvoittavasti ja laskeva aurinko piiloutuu jo katua reunustavien kolkkojen kerrostalojen taakse.


Saavumme valokuvaajien suosiossa oleville Malaguetan kirjaimille, joiden kohdalta alamme suunnistaa takaisin parkkihallille. Toivoimme ehtivämme takaisin vuokratalolle valoisalla, jotta Frigilianan kiperillä vuoristoteillä olisi helpompi kurvailla. Málagan vetovoima vie kuitenkin voiton, sillä kaupunkia ei malta jättää taakseen kovin nopeasti. Pääseehän sitä perille myöhemminkin, kunhan vain malttaa ajaa varovasti.


Málaga tuntuu kahden päiväretken perusteella miellyttävältä kaupungilta, jossa voisin viipyä kauemminkin. Keskustan lounaispuolella sijaitsevalle lentokentälle virtaa turisteja ympäri vuoden, mutta useimmat heistä suuntaavat Marbellan, Torremolinoksen tai Fuengirolan kaltaisiin kohteisiin. Merellisessä Málagassa voi hengittää tyypillisen espanjalaiskaupungin ilmapiiriä ja sen koko on omaan makuuni juuri sopiva. Nähtävyyksiäkin riittäisi Picasso-museosta lähtien, mutta jotenkin tuntuu, että Málagassa kuuluu suorittamisen sijasta nauttia elämästä.

Lue myös viiden vuoden takaisesta retkestä kertova juttuni Täydellinen päivä Málagassa.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

1 kommentti

  1. Aila ja Juha

    11.11.2021 at 22:31

    Sait minut taas kaipaamaan Malagaan. Niin paljon tuttuja kohteita vilahteli kuvissasi. Mutta yllätyksekseni noista Sohon muraaleista moni olikin vieras. Onkohan niitä kehitelty lisää viime aikoina? Meidän viime käynnistämme alkaa olla jo kaksi vuotta, enkä muista noita, vaikka olemme kyllä tuossa kuivan joen rannalla ja silloilla useinkin kävelleet. Hauska oli myös huomiosi siitä, että ruoka ravintoloista loppuu tiettyyn aikaan. Malaga on niin turistiystävällinen paikka, että tarjontaa suuressa osassa ravintoloita löytyy kyllä pitempäänkin, mutta ei tosiaan kaikissa. Ettekä ole olleet liikkeellä pahimpaan sesonkiaikaan muutenkaan. Voi kun pääsisimme taas tuonne. Juuri nyt kaipaan kohta syttyviä jouluvaloja ja joka paikassa esillä olevia seimiä. Kaksi vuotta sitten jonotimme lähes tunnin päästäksemme katsomaan Malagan kaupungintalon seimeä. Ne ovat siellä varsinainen nähtävyys joulunaikaan, eli loppiaiseen asti. Malaga on kyllä jokaiseen vuodenaikaan täynnä nähtävää ja tapahtumiakin riittää. Aila

    • Mika / Lähtöportti

      12.11.2021 at 15:25

      Malaga on kyllä mukava kaupunki! En tiedä milloin kuvissa näkyvät muraalit ovat valmistuneet, mutta uskon että katutaidetta tulee koko ajan lisää. Etelä-Euroopassa on hienoja seimiperinteitä ja voin kuvitella esimerkiksi tuon kaupungintalon seimen upeaksi nähtävyydeksi. Minulle on jäänyt seimiin liittyen mieleen Napolissa sijaitseva San Gregorio Armeno -katu, jonka varrella myydään seimiä varten valmistettuja hahmoja ympäri vuoden. Omanlaisensa nähtävyys sekin.

  2. Kertomasi perusteella Malaga vaikuttaa kohteelta, josta voisi listata muutamia alueita ja nähtävyyksiä ylös ja muutoin viettää aikaa päämäärättömästi kulkien. Soho vaikuttaa viihtyisältä alueelta, ei liian turistiselta. Hyvä huomio tuo ravintoloiden tauko lounaan ja päivällisen välissä. Meilläkin on joskus reissussa käynyt niin, että etukäteen suunniteltu ravintola jäi kokematta, kun emme olleet huomioineet keittiön sulkeutumista lounaan ja päivällisen välillä.

    • Mika / Lähtöportti

      15.11.2021 at 19:21

      Muutama oman maun mukaan valittu kohde yhdistettynä päämäärättömään vaelteluun kuulostaa täydelliseltä suunnitelmalta Malagaan! Ravintoloiden tiukat lounasajat ovat hyvin tuttuja erityisesti monilta Italian-matkoilta, mutta näin nuo perusasiat unohtuvat kun reissaamiseen tuli taukoa 😀 Ainahan sitä syötävää jostain saa, mutta monet hyvät ravintolat sulkevat paikallisen lounasajan päättyessä Etelä-Euroopassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Espanja

Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä. 

Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

teneriffa_anaga_08


Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

teneriffa_anaga_04


Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

teneriffa_anaga_07


Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

teneriffa_anaga_06


On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

teneriffa_anaga_09


Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

teneriffa_anaga_05


Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

teneriffa_anaga_12


Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

teneriffa_anaga_11


Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

teneriffa_anaga_13


Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

teneriffa_anaga_10


Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

teneriffa_anaga_16


Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

teneriffa_anaga_14


Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

teneriffa25_anaga_02


Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

teneriffa_anaga_17

  
Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

teneriffa_anaga_15


Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille. 

Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.

Jatka lukemista

Espanja

Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.

Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

teneriffa_teide_04


Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

teneriffa_teide_18


Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

teneriffa_teide_16


Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

teneriffa_teide_19


Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

teneriffa_teide_15


Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

teneriffa_teide_09


Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

teneriffa_teide_17


Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

teneriffa_teide_14


Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

teneriffa_teide_13


Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

teneriffa_teide_11


Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

teneriffa_teide_12


Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

teneriffa25_teide_01


Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

teneriffa_teide_10


Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

teneriffa_teide_07


Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

teneriffa_teide_06


Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

teneriffa_teide_20


Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

teneriffa_teide_05


Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.

Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja