Seuraa somessa

Italia

Lago Maggiore – järvi vuorten sylissä

Julkaistu

-

Pohjois-Italiassa sijaitsevan Lago Maggioren vuoristomaisemat mykistävät kauneudellaan. Seutu tarjoaa myös historiallisia nähtävyyksiä, herkullista ruokaa ja monipuolisia ulkoilma-aktiviteetteja.

Viime postaus käsitteli Stresan ympäristöä, mutta nyt on aika tutustua yhteen Euroopan kauneimmista järvistä laajemmin. Maggioren rannoilla on nimittäin paljon muutakin, kuin ylellinen ja turistien kansoittama Stresa.

Caldé
Järven Lombardiaan kuuluva itäranta on piemontelaista länsipuolta hiljaisempi. Majoitumme Castelveccanan kunnassa sijaitsevaan taloon, josta on lyhyt kävelymatka Caldén kylän rantaan. Paikalliset nähtävyydet on nopeasti kierretty. Muutaman hiljaisen kujan lisäksi löytyy pari ravintolaa, jäätelöbaari, soutuseuran kerhotalo sekä pieni leikkipuisto. Kiipeämme metsäpolkua pitkin Santa Veronican kappelille, josta on kaunis näkymä koko kylän ylitse. Käyn eräänä päivänä myös vieressä kohoavan Rocca di Caldén huipulla. Perillä odottaa sotamuistomerkki ja jälleen uudenlainen maisema.

Lago Maggiore
Teimme parin viikon aikana lomataloltamme runsaasti retkiä ympäristöön. Alle on koottu näillä retkillä nähtyjä paikkoja myötäpäivään järven ympäri kiertävässä järjestyksessä, mutta kaikkea ei ehdi kokea yhdessä päivässä. Pelkkä ajokierros hyväkuntoisia rantateitä pitkin koko järven ympäri vie vajaat neljä tuntia, minkä lisäksi eri kyliin ja nähtävyyksiin tutustumiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Autolautta Lago Maggiorella
Suosittelen kohteiden jakamista eri retkille ja varsinkin erilaisten lauttojen käyttämistä. Autoilijoiden kannattaa hyödyntää erityisesti länsirannan Intran ja itäisen Lavenon välinen yhteys, jonka avulla voi lyhentää monia retkiä huomattavasti. Parikymmenminuuttisen kyydin aikana ehtii nauttia mukavasti niin espressosta kuin järvimaisemastakin. Pohjois-eteläsuunnassa Aronan ja Locarnon välillä kulkee pienempiä lauttoja, jotka pysähtyvät länsirannan tärkeimpien kylien lisäksi muun muassa Villa Taranton sekä kaikkien kolmen Borromeon saaren laitureilla. Ne mahdollistavat elämyksellisen järveen tutustumisen myös autottomille matkailijoille. Lähtöpisteenä voi käyttää esimerkiksi Lavenoa tai Stresaa, joihin on hyvät junayhteydet.

Lago Maggiore
Maggioren ympäristössä on helppo liikkua autoillen. Ruuhkia esiintyy ajoittain, mutta selvisimme toukokuisella matkallamme ilman liikenneongelmia. Maggioren sijainti tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös Lugano- ja Como-järville suuntautuville retkille. Tiet ovat kuitenkin enimmäkseen hitaita ja mutkikkaita, joten matkoihin on syytä varata reilusti aikaa.

Laveno-Mombello
Aloitamme järven kiertämisen Castelveccanasta etelään. Kapea maantie mutkittelee vartissa miellyttävään Laveno-Mombelloon. Vaikka kaupunki ei ole suuri, sitä voi pitää eräänlaisena itärannan keskuksena. Lavenosta pääsee junalla Milanoon parhaimmillaan reilussa tunnissa ja lautta kuljettaa järven vastarannalle Intraan. Lavenosta löytyy kylämäistä tunnelmaa sekä muutama hyvä ravintola. Ruoan suhteen ei yleensäkään tarvitse pettyä – ollaanhan Italiassa! Kalaa on tarjolla runsaasti ja paikalliset ovat ylpeitä erityisesti järviseudun omista juustoista, leikkeleistä ja hunajasta.

Sasso del Ferro
Aivan Lavenon keskustasta pääsee köysirataa pitkin noin kilometrin korkuiselle Sasso del Ferrolle. Köysiradan vaunut ovat hieman maalipurkkeja muistuttavia avokoreja, joihin mahtuu seisomaan kaksi aikuista kerrallaan. Kyytiin nousemista voi suositella myös korkeanpaikankammoisille, sillä huikea järvimaisema palkitsee pienen jännityksen ruhtinaallisesti.

Lago Maggiore Sasso del Ferrolta nähtynä
Kaukana alhaalla siintävät niin Borromeon saaret, Stresa kuin Verbaniakin. Maisemasta nauttivat varmasti myös riippuliitäjät, joita näkee Sasso del Ferrolla usein. Vaikkei rohkeus riittäisikään taivaalla liitelyyn, tarjoaa Lago Maggioren ympäristö paljon muitakin liikuntamahdollisuuksia. Patikka- ja pyöräilyreittejä on runsaasti ja itse järvi sopii monenlaiseen vesiurheiluun.

Santa Caterina del Sasso
Hieman Lavenon eteläpuolella sijaitseva Santa Caterina del Sasson luostari roikkuu dramaattisen jyrkänteen reunalla, parikymmentä metriä rantaan lyövien aaltojen yläpuolella. Osumme harmiksemme paikalle sateisena päivänä, joten maisemat eivät ole parhaimmillaan.

Santa Caterina del Sasso
Pienen mutta kauniin pyhäkön historia ulottuu 1100-luvun loppupuolelle, jolloin rajusta myrskystä pelastunut kauppamies Alberto Besozzi päätti käyttää rikkautensa hengellisiin tarkoituksiin. Pyhän Alberton palsamoitu ruumis on edelleen nähtävillä lasivitriinissä luostarikirkon takaosassa.

Rocca di Angera
Tie Lavenosta etelään kaartaa maaseudun tasangoille ja järvi katoaa välillä näkyvistä. Seuraava mainittava nähtävyys on komea Angeran linnoitus, jonka jykevä hahmo näkyy kauas ympäristöön. Borromeon mahtisuvun omistaman linnan tornista kelpaa tähystellä maisemia eri suuntiin. Kapean järven vastarannalla häämöttää Aronan kaupunki ja lähistöllä näkyy viiniviljelmiä.

Rocca di Angera
Sisätiloihin on koottu laaja lelumuseo, joka kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisiakin. Kokoelman pääosassa ovat nuket, mutta saleista löytyy myös vanhoja autoja ja muita leikkikaluja.

Lago Maggiore
Järven eteläpää kapenee Ticino-joeksi Sesto Calenden kaupungin kohdalla. Ylitämme sillan, jota pitkin pääsemme Maggioren läntiselle rannalle. Emme malta pysähtyä Aronassa, jossa on kuulemma ihan kiva vanhakaupunki sekä erään Borromeon suvun mahtimiehen jättiläismäinen patsas. Aronan jälkeen tie kääntyy aivan rantaviivan tuntumaan. Ohitamme pieniä kyliä ja katselemme aalloilla eteneviä purjeveneitä.

Pallanza
Ohitamme edellisestä postauksesta tutun Stresan seudun ja kierrämme pienen lahden ympäri. Alue on liikenteestä päätellen järven vilkkainta. Pysähdymme huilaamaan Pallanzan kylään, jonka rantabulevardi näyttää viihtyisältä. Istahdamme jäätelöbaariin ja nautimme mukavasti lämmittävästä auringosta.

Lago Maggiore
Verbanian kaupungissa on hieman ruuhkaa, mutta ympäristö muuttuu koko ajan kauniimmaksi ja hiljaisemmaksi ajaessamme kohti pohjoista. Tie seurailee uskollisesti järven rantaa ja vehreät vuoristomaisemat hivelevät silmiä.

Cannobio
Hieman ennen Sveitsin rajaa saavutaan viehättävään Cannobion kaupunkiin. Paikallinen rantapromenadi on yksi järven tyylikkäimmistä. Sen varrella on runsaasti kahvila- ja ravintolavaihtoehtoja, joten pienehkö Cannobio sopii mainiosti järvenkiertäjän taukopaikaksi. Tänne voisi tarpeen tullen jäädä myös yön yli.

Cannobio
Kaupungin satojen vuosien taakse ulottuvaa historiaa voi aistia kapeilla ja tunnelmallisilla kujilla, joita peittävät ikiaikaiset mukulakivet. Osumme paikalle hiljaisella hetkellä, jolloin liikkeellä ei ole paljoa ihmisiä.

Kalastajia Cannobiossa
Rannalla paikalliset kalastajaukot nojailevat paksuun kiviaitaan ja odottavat tyynesti mahdollista saalistaan. Mikäs siinä onkaan odotellessa, sillä komeaan maisemaan tuskin kovin helposti kyllästyy.

Lago Maggiore
Maggiore-järven pohjoisosa kuuluu Sveitsiin. Rajan ylittäminen on sujuvaa, eivätkä useimmat paikalliset noudata edes tullin kohdalla olevia stop-merkkejä. Lähes toisiinsa kiinni kasvaneet Locarnon ja Asconan sveitsiläiskaupungit kiinnostaisivat, mutta joudumme ohittamaan ne turhan kiireisesti. Käännymme pian takaisin itärannalle. Ihailemme maisemia ja ajamme muutaman hiljaisen kylän sekä tunnelin halki takaisin Italiaan. Ohitamme vielä ennen Castelveccanaan saapumistamme Luinon sekä Porto Valtravaglian. Viimeksi mainitussa on miellyttävä puiden varjostama rantakatu.

Caldé
Antoisien nähtävyyskierrosten jälkeen tuntuu mukavalta vetäytyä lepäämään lähikylän rauhaan. Caldéssa on täysin hiljaista, kunnes muutamat paikalliset kerääntyvät nauttimaan ravintolasta haettuja lasillisia ulos ilta-aurinkoon. Pieni Madonna-patsas vartioi satamassa keinuvia veneitä. Tilaan jäätelöbaarista kupillisen vastustamatonta italialaista jäätelöä ja istahdan katsomaan auringon painumista vastarannan vuorten taa. Täällä on hyvä olla.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
12 kommenttia

Kommentit

  1. miija

    14.9.2016 at 12:42

    Hienoja kuvia ja upeita maisemia! Vaikuttaa kyllä aika täydelliseltä reissukohteelta. Italia on itselleni vielä tuntematon, mutta sinne olisi tarkoitus tehdä parin vuoden sisään vähän pitempi reissu, jolloin pääsisi tutustumaan useampaan paikkaan yhdellä kertaa. 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      15.9.2016 at 11:05

      Kiitos kommentista! Italia on tosi monipuolinen matkailumaa, joten kannattaa varata aikaa ja tutustua useampaan eri alueeseen. Näillä pohjoisen järvillä tuntee olevansa aika lailla Keski-Euroopassa, kun taas esimerkiksi Toscanassa tai Roomassa on ihan eri meno, Napolista tai Sisiliasta nyt puhumattakaan 🙂

  2. IKILOMALLA

    1.11.2016 at 9:32

    Uskon 100%, että tuolla on hyvä olla. Vaikuttaa ihanan rennolta lomailulta ja nuo maisemat ovat sanoinkuvaamattoman kauniit! Ai että kun tykkään vuoristosta! ?

    Näköjään todella näppärää kulkea autolla paikasta toiseen, ja paljon ehtii yhdessäkään päivässä näkemään. Lago Maggiore näyttää paikalta, jonne mielelläni matkustaisin jonain kesänä lomailemaan.

    Kuvailit noita italialaisia herkkuja ja jäätelöä niin makoisasti, että herahti ihan vesi kielelle. ?

    Titta

    • Mika / Lähtöportti

      1.11.2016 at 20:06

      Lago Maggiore on hieno järvi, vuoristomaisemat ovat upeita, mutta jäljellä on silti myös hiljaisia rantakyliä. Monet kehuvat (syystäkin) Garda- ja Como-järviä, mutta Maggiore on vähintään yhtä kaunis paikka viettää lomaa ja näistä Pohjois-Italian järvistä oma suosikkini. Autolla liikkuminen on näppärää ja kannattaa tosiaan hyödyntää myös mahdollisuus oikaista järven yli autolautalla.
      Mitä olisikaan päivä Italiassa ilman jäätelöä 🙂

  3. Henna /suurin onni

    4.11.2016 at 18:23

    Aika tiukkaa tahtia olette pitäneet! 🙂 Samoin meillä on tapana reissuilla, ei sitä jotenkin malta olla paikoillaan, kun on niin paljon tehtävää ja nähtävää! Tämä järvi-Italia kiinnostaa. Maisemat ovat kuvien perusteella niin kauniita, epäilemättä todellisuudessa vieläkin upeampia, ja nuo pikkukylät vallan viehättävän näköisiä. Itse asiassa meillä on kesän reissu (johon toivottavasti on mahdollisuus) vielä auki, tämä seutu voisi olla yhtenä vaihtoehtona. Suositteletko esim. viikon reissulle yhtä tukikohtaa, josta käsin seutua haravoidaan, vai olisiko parempi vaihtaa maisemaa tavaroiden kera ja hyppiä hotellista toiseen?

    • Mika / Lähtöportti

      6.11.2016 at 12:42

      Tuon matkan aikana tuli istuttua ehkä liikaakin autossa ja ajeltua edestakaisin vuori- ja järvimaisemissa. Kiinnostavia paikkoja tuntui vaan olevan tosi paljon, mutta matkoihin kului mutkikkailla teillä aikaa. Me ei oikein tykätä siirrellä tavaroita paikasta toiseen, joten on suosittu yhtä tukikohtaa ja tehty retkiä sieltä käsin.

      Teille voisin suositella vaikka kahden majapaikan taktiikkaa. Comosta käsin voisi tutustua Como-järveen ja ehkä myös kauniiseen Lugano-järveen. Como itsessään on ihan kiva kaupunki ja sieltä retkimahdollisuuksina mm. elegantti Bellagio, Villa Carlottan puutarha sekä Sveitsin puolella Lugano ja kenties Minireissumiestä kiinnostava pienosmallimaailma Swissminiatur Melidessä.

      Lago Maggiorella voi harkita majapaikaksi esimerkiksi Stresaa tai hiljaisempaa Lavenoa. Ainakin Borromeon saarilla kannattaa käydä ja nousta ihailemaan maisemia joko Mottaronelle tai Sasso del Ferrolle. Vaihtoehtoja riittää. Jos päädytte tuolle seudulle lähtemään, niin kannattaa tehdä valintoja eikä yrittää ahmia kaikkea kerralla 🙂

  4. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

    5.11.2016 at 0:24

    Onpas teillä tosissaan ollut reipas tahti päällä! Tietysti on kiva jos ehtii nähdä paljon, huomaan aina matkoilla sortuvani tähän – joskin viime Pariisin matka nyt syksyllä oli sen suhteen erilainen.

    En ole Maggiorella ollut, mutta Comolla kylläkin. Siellä tiet tosissaan ovat kiemuraiset ja lyhyisiinkin matkoihin saattaa mennä pitkä aika. Sikäli siis mukava jos on paikka jos on liikkuminen ainakin jouhevampaa. Comolla liikkuminen sujui ihan mukavasti kyllä järviristeilyllä, aurinkoisena päivänä viinilasillinen kädessä. 🙂 Haluaisin tuonne takaisin, Italia kun on sellainen ikisuosikki, joten tännekin voisi hyvin harkita menevänsä Comon sijan tai lisäksi!

    • Mika / Lähtöportti

      6.11.2016 at 12:50

      Tuolla matkalla tuli kierrettyä ehkä liikaakin eri paikoissa, varsinkin kun lapset oli silloin niin pieniä. Maggioren lisäksi käytiin pari kertaa Como-järvelläkin, kun meidän alkuperäinen vuokratalo olisi ollut siellä. Matkasuunnitelmaa jouduttiin muuttamaan kesken kaiken, mutta kaikista alkuperäisistä retkiajatuksista ei silti maltettu millään luopua. Jos noille järville joskus palaamme, niin sitten otetaan rennommin. Risteily viinilasin kera kuulostaa täydelliseltä!
      PS. Tuon teidän Pariisin matkan kuvia katsellessa ei voi edelleenkään tulla kuin hyvälle tuulelle 🙂

  5. Laura

    6.11.2016 at 19:17

    ”Kyytiin nousemista voi suositella myös korkeanpaikankammoisille, sillä huikea järvimaisema palkitsee pienen jännityksen ruhtinaallisesti.” HERRANJUMALA! En todellakaan nouse tuollaiseen koppaan henkeni uhalla! 😀 Huh huh.
    Mun piti oikein kartasta tsekata, että missä tuo Maggiore on, mutta sehän siis tosiaan sijaitsee Como-järven vieressä. Ihan tuttuja maisemia muutaman kesän takaa. Tuonne kelpaisi lähteä uudelleen. Vaikka jäätelöä syömään. 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      7.11.2016 at 10:18

      Sasso del Ferrolle pääsee tarvittaessa myös kävellen, vaikka kiivettävää toki on jonkin verran 🙂
      Maggiore tuntuu olevan yllättävän tuntematon järvi Gardaan tai Comoon verrattuna, enkä oikein ymmärrä miksi. Se on vähintään yhtä kaunis, Comoa suurempi, eikä sijaintikaan ole sen syrjäisempi.
      Italiassa päivä ilman jäätelöä on hukkaan heitetty päivä ?

  6. Jonna

    2.12.2017 at 15:34

    Hei!

    Löysin vasta blogisi, joten en ole kerennyt lukea kaikkia matkakertomuksiasi. Kävin reilu vuosi sitten poikani kanssa muutamassa päivässä läpi Venetsiaa ja junalla/bussilla liikkuen Veneton aluetta, pari yötä ehdittiin olla Gardajärven pikkukaupungeissakin. Gardan alue oli ihana, mutta haluaisin tutustua myös Maggioren maisemiin. Kysyisin, onko sinulla antaa arviota, miten paljon lautta maksaisi patikkamatkailijoille Sveitsin puolelle järveä? Mistä löytäisin lauttafirman sivuja?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja