Italia
Elegantti Stresa ja Mottaronen maisemat

Italian toiseksi suurimman järven Lago Maggioren tunnetuin rantakaupunki on tyylikäs Stresa. Sen edustalla sijaitsevat komeat Borromeon saaret ja taustalla kohoaa vaikuttava Mottaronen huippu. Seudulta löytyy myös runsaasti ylellisiä huviloita ja puutarhoja.
Vuokrasimme toukokuussa 2013 talon Maggiore-järven rauhalliselta itärannalta. Lomaa olisi voinut viettää ehkä hieman rennomminkin, mutta kulutimme lopulta hyvinkin ahkerasti Maggiore-, Lugano- ja Como-järvien ympäristöä halkovia mutkikkaita maanteitä. Vuorten ja järvien sävyttämällä alueella riittää nimittäin runsaasti nähtävää moneen makuun. Aloitetaan Stresan ympäristöön tehtyjen retkien kokemuksista.
Stresan rantakadulla leijailee porvariston hillitty charmi. Eläkeläisrouvat ovat laittautuneet iltapäiväkävelylle ja maleksivat luksushotellien rivistön ohitse. Huolellisesti hoidettujen kukkapenkkien yllä kohoaa palmuja, eikä järvimaisemissa ole valittamista. Täällä kuuluu näyttää hyvältä. Kartan ostaminen turistitoimistosta osoittautuu tuskallisen hitaaksi, kun työvuorossa oleva herra keskittyy hymyilemään koko valkaistun hammasrivistönsä leveydeltä Pradaan ja Gucciin kevyesti verhoutuneelle naiskaksikolle.
Stresa on Italian pohjoisosassa sijaitsevan Maggiore-järven ykköskohde, jonne eurooppalaiset aristokraatit ovat vetäytyneet lomailemaan jo useiden vuosisatojen ajan. Vierailijoiden joukkoon on mahtunut monenlaisia julkkiksia Charlie Chaplinista Ernest Hemingwayhin. Amerikkalaiskirjailija viihtyi Grand Hotel des Iles Borroméesin ylellisyydessä ja sijoitti Jäähyväiset aseille -teoksensa kohtauksia ”varsin loisteliaaksi” kuvaamaansa hotelliin. Klassikkokirja on poikkeuksellisen vaikuttavaa luettavaa, vaikkei tavallisten sotaromaanien ystävä olisikaan. Kaupungin hulppein sviitti on sittemmin nimetty Hemingwayn mukaan. Yli kahdestasadasta neliöstä sekä valtavasta terassista saa pulittaa kolmisentuhatta euroa yöltä, mutta tulijoita kuulemma riittää jonoksi asti. Turismi onkin ollut Stresan pääelinkeino jo noin sata vuotta, siitä lähtien kun rautatie alkoi tuoda myös tavallista kansaa Maggiore-järven Piemonten-puoleisille rannoille.
Viihdymme rantakadulla niin hyvin, ettemme ehdi tutustua kaupungin kujiin lainkaan. Borromeon saaria tai ainakaan Isola Bellaa emme voi kuitenkaan jättää väliin. Upporikas milanolainen Borromeon suku on jättänyt lähtemättömän jälkensä seudun historiaan. Järven kuuluisimpina nähtävyyksinä pidetään Borromeon kolmea saarta, jotka ovat vielä vuosisatojen jälkeenkin suvun omistuksessa. Vierailemme lähinnä Stresaa sijaitsevalla Isola Bellalla, joka on kolmikon suosituin. Suuri barokkipalatsi ja monitasoinen puutarha kattavat lähes koko saaren. Jos palatsin 15 euron pääsymaksua ei raaski maksaa, rajoittuu tutkittava alue lähinnä pariin ravintolaan ja värikkäiden rihkamakojujen rivistöön.
Palatsin taideaarteilla kyllästettyjen salien kautta pääsee alakerran mielikuvitukselliseen luolastoon, joka on rakennuksen persoonallisin osa. Pikkukivien peittämät koristeelliset seinät, lattiat ja katot kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Viileiden luolahuoneiden jälkeen voi nauttia puutarhan vehreydestä sekä seurailla valkoisten riikinkukkojen marssia kukkaistutusten välissä. Kukkaloisto ei harmittavasti ole vielä toukokuussa parhaimmillaan.
Kalastajien mukaan nimetty Isola Pescatori on Borromeon saarista maanläheisin ja siellä on myös vakituisia asukkaita. Kylämäinen saari houkuttelisi kovasti, mutta kaikkialle ei vaan voi kerralla ehtiä. Saarikolmikon kolmannelta jäseneltä, Isola Madrelta löytyisi palatsi komeine puutarhoineen. Ensi kertaa varten on lohdullista tietää, että kaikille saarille pääsee sujuvasti lautalla niin Stresasta kuin useasta muustakin rantakaupungista. Lautat tuovat miellyttävää vaihtelua autoiluretkiin. Tuntuu hyvältä vetää keuhkot täyteen tuoksuvaa järvi-ilmaa, aistia tuuli ja tuntea olevansa matkalla jonnekin. Näen mielessäni Hemingwayn kirjan päähenkilön soutamassa aalloilla.
Lautalta voi ihailla rantojen huviloita ja puutarhoja. Niistä kuuluisin on skottiupseeri Neil McEacharnin perustama Villa Taranto, jolla on oma lauttapysäkkinsä. Itse vierailemme parin kilometrin päässä Stresasta sijaitsevan Villa Pallavicinon mailla. Runsaslukuisten kasvien ja kukkaistutusten lisäksi voi katsella myös pienimuotoisen eläintarhan asukkaita.
Muutama häkkeihin suljettu eläin ei herätä suurta mielenkiintoa, mutta lapset ovat riemuissaan alueesta, jonka sisällä saa silitellä kilttejä eläimiä. Aasien, lampaiden, laamojen ja kilien parissa kuluu hyvä tovi. Huvilan mailla kävely käy kuntoilusta, sillä korkeuseroja riittää. Itse villa on suljettu yleisöltä, mutta puutarhassa saa silti kulumaan useamman tunnin. Paikalle pääsee halutessaan minijunalla Stresan satamasta.
Monen muun Maggioren rantakaupungin tapaan Stresa sijaitsee järven ja vuoren välissä. Kaupungista lähtee köysirata kohti lähes puolessatoista kilometrissä odottavaa Mottaronen huippua. Toinen vaihtoehto ylös pääsemiseksi on motoristien suosima mutkikas tie. Valitsemme sen, koska meillä on joka tapauksessa auto käytössämme. Huipulle päästäkseen joutuu maksamaan muutaman euron tietullin. Ilma viilenee samalla, kun neulansilmämutkat johdattelevat meitä havumetsän halki kohti huippua. Matkan varrelle jää Alppipuutarha, jossa sijaitsee myös köysiradan välipysäkki. Mikäli olet aina halunnut käydä sateenvarjomuseossa, niin täältä löytyisi myös sellainen.
Perillä täytyy jo kaivaa pitkähihaista esiin. Maisemat vajaan puolentoista kilometrin korkeudesta ovat henkeäsalpaavia. Alhaalla levittäytyy Po-joen laakso sekä seitsemän erikokoista järveä: Maggiore, Orta, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate ja Biandronno. Taustalla kohoavat lumihuippuiset Alpit. Mottaronen huipulle on rakennettu jonkin verran erilaisia viihdykkeitä vuoristoratamaisesta kelkkaradasta lähtien. Jälkeenpäin hieman harmittaa, että se jäi kokeilematta.
Alppitaloa muistuttavan Miramonti-hotellin ravintolasta saa Italian vuoristoseudun tyypillisiä ruokia, kuten polentaa ja makkaroita. Tämä on osa saapasmaan monimuotoisuutta, sillä nyt ollaan kaikin tavoin kaukana Napolinlahdelta tai Toscanan kukkuloilta.
Palaamme vielä tuhdin aterian jälkeen ihailemaan maisemaa. Erotamme itärannalta monta tutuksi tullutta maamerkkiä. Lago Maggiore on upea. Kerron seuraavassa postauksessa järviseudun aarteista lisää.

Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.

Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.

Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
Italia
Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin.

Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua.

Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.

Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
Laura
10.9.2016 at 17:49
Voi kiitos tästä. Ja oi että, nyt tulvii mieleen muistoja Como-järven lomalta vuosia sitten. Lauttamatkailu on tosi näppärää ja jotenkin hämmentävää, kun joka puolella on todella henkeäsalpaavia maisemia! Kyllä siinä sateenvarjomuseot jäisivät itselläkin vähemmälle…
Mika / Lähtöportti
10.9.2016 at 21:02
Meilläkin oli tälle matkalle talo varattuna alunperin Como-järveltä, mutta kohtalo puuttui peliin ja päädyttiin lopulta Maggioren rannalle. Maisemien puolesta kaikki tuon seudun järvet ja niiden ympäristöt on komeita. Ensi kerralla voisin käyttää lauttoja vieläkin enemmän.
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
11.9.2016 at 18:36
Olipa nostalgiapläjäys: asuin Maggiore-järven toisella puolella Angerassa nelisen vuotta ja nuo maisemat tulivat tutuiksi. Mottaronella en tainnut kyllä koskaan kesällä käydä. Pitäiskin käydä tuon ajan kuvia läpi, löytyykö mitään julkaisukelpoista. Tai katsotaan nyt ensin aarteita sinä olet Maggioren rannoilta löytänyt 😉
Mika / Lähtöportti
12.9.2016 at 11:44
Neljässä vuodessa on maisemat tulleet jo varmasti tutuiksi! Rocca di Angerassa käytiin, mutta muuten Angera jäi läpiajopaikkakunnaksi. Mielelläni lukisin kokemuksistasi noilta Lago Maggioren vuosilta 🙂
Henna /suurin onni
12.9.2016 at 12:10
Voi, onpa kaunista! Italia on jäänyt itselleni ihan vieraaksi lukuunottamatta lyhyttä Rooman piipahdusta. Tuo järviseutu kiinnostaa kyllä todella paljon (ja mikseivät myös muutkin paikat, ihan valtavan monipuolinen maa tuntuu olevan kyseessä). Tekisipä mieli ottaa joskus auto alle ja lähteä oikein ajan kanssa kiertämään Eurooppaa. Tämäkin seutu tuntuu olevan kuin tehty sellaiseen rauhalliseen kuljeksintaan.
Mika / Lähtöportti
14.9.2016 at 10:59
Tuolla Pohjois-Italian järvialueilla riittää paljon nähtävää ja on ihan makuasia mitä järvistä pitää hienoimpana. Seutu sopii rauhalliseen kuljeksintaan, kunhan ei yritä nähdä liikaa ja varaa riittävästi aikaa. Maisemiltaan tämä on yksi Italian hienoimmista osista, mutta tunnelman puolesta maan sydän on jossain etelämpänä.
Annika | Travellover
12.9.2016 at 14:52
Maggioren rannalla olen joskus viettänyt viikon, mutta Sveitsin puolella. Oltiin niin lähellä rajaa, että syömässä ja kaupassa tuli aika usein käytyä Italian puolella. Kierreltiin järveä enemmän siis pohjoispuolella, mutta maisemat tuttuja – ja ah, miten kauniita!
Mika / Lähtöportti
14.9.2016 at 11:03
Meillä jäi tuo järven Sveitsiin kuuluva osa harmittavan vähälle huomiolle. Kahdesti ajettiin pohjoisrannan kautta, mutta ensimmäisellä kerralla oli liian kiire ja toisella satoi kaatamalla. Maisemat on kyllä kauniita joka puolella järveä.
Kati
19.1.2018 at 18:13
Meillä on ensi kesäksi parin viikon loma Pohjois-Italiaan varattuna, mutta majoituspaikka vielä kovasti suunnitteilla. Ensin ajateltiin Gardalle, sitten löytyi Comolta kiva asunto ja nyt mietitään kuitenkin Maggioren seutua, joka oli aluksi ihan poissuljettu vaihtoehto. Mitä suosittelisitte? Suunnitelmissa tällä lapsiperheellä lähinnä rentoa oloa ja kauniita maisemia, jotain pientä seikkailua esim juurikin köysiradalla vuorelle. Päiväreissu Veronaan oli alunperin ajatuksissa mutta Maggiorelta sinne tulee jo matkaa…lasten kanssa autoillessa eritoten :/ Parin viikon jakaminen kahteen eri kohteeseen kävi mielessä myös, mutta kannattaako vaivan?
Mika / Lähtöportti
22.1.2018 at 10:36
Kiitos hyvästä, mutta vaikeasta kysymyksestä! 🙂 Noilla kaikilla järvillä on upeita maisemia ja varmasti houkuttelee nähdä paljon kerralla, mutta jos haluaa viettää rennon loman, niin on pakko tehdä valintoja.
Meille selvisi ennen matkaa, ettei Comolta varattuun lomataloon päässytkään ja korvaava talo löytyikin Maggiorelta. Koska Comolle oli ehditty tehdä suunnitelmia, niin tuli ajeltua muutaman kerran järvien välillä edestakaisin. Tiet on sen verran mutkikkaita, että aikaa kului yllättävän paljon. Tiedän myös oikein hyvin millaista autoilu lasten kanssa on 😀 Koska yritettiin nähdä molemmilla järvillä aika paljon, jäi lopulta sellainen fiilis että kahden viikon loman olisi voinut viettää rennomminkin.
Jos haluaa nähdä kunnolla kaksi järveä, voi olla hyvä idea jakaa matka kahteen eri majoitukseen. Kaikki nuo järvet ovat kauniita ja muistuttavat jonkin verran toisiaan, on ihan makuasia minkä niistä valitsee suosikikseen. Järven valinta ei voi mennä pahasti pieleen, koska tarjolla on vain hyviä vaihtoehtoja. Meidänkin kohdalla valinta Comon ja Maggioren välillä perustui lopulta sopivaan majoitukseen.
Köysiradoilla voi nousta Maggioren eri puolilla Mottaronelle ja Sasso del Ferrolle sekä Gardalla Monte Baldolle. Comon kaupungista lähtee mäkijuna ylös Brunateen. Jos satutte tekemään retken Luganon suunnalle Sveitsin puolelle, niin lapsia saattaisi kiinnostaa mini-Sveitsi http://www.swissminiatur.ch 🙂
Anna
3.2.2018 at 6:30
Hei Kati! Suosittelen ehdottomasti Lago di Gardaa ja sieltä Pohjois-Gardan helmeä eli Malcesinea. Malcesine on upein paikka, jossa olen perheineni lomaillut ja olemme kierrelleet Italiaa jo 20 vuotta. Kun löysimme Malcesinen kuutisen vuotta sitten, ovat muut kohteet jääneet vähemmälle, sillä sinne täytyy ainakin kerran vuodessa päästä! Malcesine on vanha Pohjois-Gardajärven hallintopaikka, sieltä löytyy upea jo 900-luvulla rakennettu Scaligeron linna, hallitsijoiden palatsi, upeat satamat, rannat ja loistavat ravintolat. Maisemat Malcesinessa ovat kuin suoraan paratiisista. Gardajärvi on kapeimmillaan ja vuoret korkeimmillaan juuri Malcesinen kohdalla. Upea järvi kimmeltää korkeiden vuorten noustessa taustalla. Järvi on kuuluisa erilaisista tuulistaan, purjehduskilpailuistaan ja täällä upeiden maisemien äärellä on kuvattu jopa Bond-leffaa, kun luonto on tarjonnut uskomattomat lavasteet. Järvilaivoilla pääsee kulkemaan viereisiin Gardajärven kyliin ja Malcesinea suoraan vastapäätä olevassa Limonen kylässä kannattaa ehdottomasta vierailla järvilautan kyydissä. Tiistaiset Limonen markkinat ja niihin yhdistetty lounas kannattaa todellakin kokea. Sitruunanviljelystä elantonsa saaneesta Limone’sta (suom. sitruuna) löytyy myös esim. sitruunamuseo. Malcesinesta kulkee pyörivä maisemahissi suoraan yli 2 km:n korkeuteen Monte Baldon huipulle, jossa voi nauttia lounaan ennen paluutaan merenpinnan tasolle. Gardaland – Italian suurin huvipuisto ja myös vesipuisto – on Gardajärven eteläosassa ja sinne pääsee bussilla kätevästi suoraan Malcesinesta. Malcesinesta pääsee bussilla suoraan myös Veronaan. Veronan oopperaa suosittelemme myös, sielläkin on tullut vierailtua jo yli 15 kertaa. Kerrassaan upea elämys! Eikä kannata unohtaa Scaligeron linnassa kaksi kertaa viikossa järjestettäviä konsertteja. Joka torstai Malcesinen oma oopperalaulaja Ida Maria Turri vieraineen järjestää linnassa aina loppuunmyydyn konsertin. Joka torstain konsertti on erilainen ja vierailevat tähdet, jotka ovat esim. Veronan oopperan lavoilta tunnettuja tähtiä, vaihtuvat viikottain. Malcesinesta löytyy paljon muitakin tapahtumia kaiken ikäisille. Kaiken kaikkiaan Malcesine on täydellinen paratiisi, jollaista ei toista löydy! Kuuluisa saksalaiskirjailija Goethe’kin, joka vietti pitkiä aikoja Malcesinessa, totesi, että paikka on suoraan paratiisista. 🙂
Kati
22.3.2018 at 22:06
Kiitos Anna vastauksestasi!!
Malcesine oli itseasiassa ensimmäisenä suunnitelimissamme mutta Comolta sattui löytymään mieluinen majoitus. Se kuitenkin meni nyt pieleen joten uusi majoituspaikka jälleen etsinnässä… Airbnb:n kautta olemme siis ajatelleet vuokrata. Ja toinen majoitusvaihtoehto olisi agriturismo muutamaksi yöksi.
Veronan oopperaan onkin myös tarkoitus mennä! Aida sattuu juuri silloin olemaan esityksessä ?
Mika / Lähtöportti
3.2.2018 at 11:41
Minullakin on hyviä muistoja Malcesinesta. Vietin siellä viikon kauan sitten vuonna 1993 ja olisi kieltämättä korkea aika palata takaisin, mutta kun pelkästään Italiassakin on niin paljon kiinnostavia paikkoja näkemättä, niin se on toistaiseksi jäänyt. Mukava kylä ehdottomasti ja maisema järven yli vuorille on pysynyt kirkkaana mielessä vielä neljännesvuosisadan jälkeenkin 🙂
Eija-Mari
22.5.2022 at 18:59
Kiitos hyvistä vinkeistä! Ensi kesänä on tarkoitus seikkailla noilla seuduilla ihanassa Italiassa.
Mika / Lähtöportti
24.5.2022 at 13:30
Ole hyvä, toivottavasti vinkeistä on iloa. Nuo seudut ovat kyllä todella upeita, oikein mukavaa Italian-matkaa teille!