Italia
Viiniä ja maisemia – tunnetko jo Italian Langhen?
Teimme vaimoni kanssa 10-vuotishääpäivän kunniaksi lyhyen matkan Pohjois-Italian Piemonteen. Halusimme nähdä erityisesti viineistään tunnetun Langhen alueen, jonka maisemat kuuluvat maan kauneimpiin.
Epäusko meinaa jo hiipiä puseroon, kun huristamme pienellä Fiatilla kohti Langhea. Valokuvien lupaamista kukkuloista ei nimittäin ole tietoakaan, kunnes pinnanmuodot alkavat vihdoin viimeisten kilometrien aikana kohota silmää miellyttävällä tavalla. Torinon eteläpuolella sijaitsevalle seudulle on noin parin tunnin ajomatka Milanon Malpensan lentokentältä.
Piemonten viinimaisema on päässyt jopa Unescon maailmanperintöluetteloon. Erityisesti viljelyn sydänalueella Langhessa maisema on muotoutunut vuosisatojen aikana luonnon ja ihmisen sopuisan yhteistyön seurauksena.
Huomaan perille päästyämme oudon lämpimän tunteen, joka ei johdu pelkästään tukahduttavasta helteestä. Langhe nimittäin kietoo vieraansa kukkuloiden hellään syleilyyn ja suorastaan vaatii tutustumaan pieniin kyliinsä. Mutkikkaat tiet veivät meidät niistä kuuteen.
BAROLO – KUNINKAIDEN VIININ KOTI
Aloitamme kierroksen Langhen kenties kuuluisimmasta kohteesta Barolosta. Sympaattinen pikkukylä tunnetaan ennen kaikkea Nebbiolo-rypäleistä tuotettavasta punaisesta nimikkoviinistään. Barolon sanotaan olevan sekä kuninkaiden viini että viinien kuningas, eikä väitettä kannata ainakaan täällä kyseenalaistaa.
Barolon päänähtävyys on vanhassa Fallettin linnassa majaansa pitävä viinimuseo WiMu. Museokokemus yllättää toden teolla, sillä odotan näkeväni lähinnä pölyttyneitä viinintuotantoon käytettyjä laitteita. Todellisuudessa museo on toteutettu modernilla, innovatiivisella ja varsin poikkitaiteellisella otteella. WiMu pyrkii esittelemään viinikulttuuria ja Barolon historiaa tunteisiin vetoavalla tavalla. Viini tuodaan esille myyttisenä juomana, inspiraation lähteenä ja suorastaan elämän vertauskuvana. Vuosisatoja vanhoista perinteistä ollaan suunnattoman ylpeitä.
Museokierros päättyy luonnollisesti maistelutilaan, jonka laadukkaasta valikoimasta voi ostaa erilaisia Baroloja kotiin vietäväksi. WiMun läheisyydestä löytyy myös aiheeseen sujuvasti liittyvä korkkiruuvimuseo, Museo dei Cavatappi.
Barolon varjoisilla kujilla vallitsee keskipäivällä hiljaisuus. Pienessä kylässä ei ole valtavasti nähtävää, mutta muutamissa puodeissa pääsisi toki tutustumaan viineihin. Taskunpohjalla polttelevat auton avaimet kuitenkin hillitsevät maisteluhalua. Kylää ympäröivä maisema on kaunis. Rypäleitä kypsyy aivan keskustan laidalla ja viljelmät jatkuvat silmänkantamattomiin.
SERRALUNGA D’ALBA – HULLUN KOKIN JALANJÄLJILLÄ
Maisemat vain paranevat, kun köröttelemme ylämäkeen kohti Serralunga d’Albaa. Tiedän paikkakunnasta etukäteen ainoastaan sen, että täälläpäin nimellä Cuoco Pazzo eli Hullu kokki tunnettu Jyrki Sukula isännöi viinitilaa juuri täällä. Sukuloiden tilalle voi sopia etukäteen vierailun, mutta koska emme halunneet aikatauluttaa lyhyttä lomaamme, jätämme suomalaisitalialaiseen viinitilaan tutustumisen jollekin tulevalle reissulle.
Muutaman sadan asukkaan kunnan keskusta ei ole koolla pilattu, mutta sillä on paikalliseen tapaan satoja vuosia vanha historia. Koska sopivaa parkkipaikkaa ei tule helposti vastaan, jatkamme pian matkaa kohti seuraavaa kohdetta. Ympäristön kauneuden ansiosta pelkkä Serralunga d’Alban läpi ajaminenkin on muutaman kilometrin koukkauksen arvoinen. Upeampia näkymiä on tarjolla oikeastaan vain yhdestä kylästä, ja se on vuorossa heti seuraavana.
LA MORRA – LANGHEN PARHAAT MAISEMAT
Pienen La Morran kujilla kävellessä ei voi olla huomaamatta, että tämäkin kuvauksellinen kylä elää viinistä. Enoteekkien sijasta suunnistamme kuitenkin gelateriaan, sillä kaipaamme kuumuuden keskellä ennen kaikkea jäätelöä. Italian-matkojeni jäätelövalinnat noudattavat yleensä samaa kaavaa. Tilaan kuppiin kaksi makua, joista toinen on sitruuna ja toinen joku hetken mielijohde, tällä kerralla meloni.
Jäätelöt kelpaa syödä Piazza Castellon laidalla, josta on huikea näköala useimpiin Langhen kukkuloilla kohoaviin kyliin sekä viinitarhojen täyttämiin laaksoihin. Tuulenvire viilentää hieman hautovaa hellettä, kun tavaamme opastetaulusta allamme näkyvien kylien nimiä. Roddi, Rodello, Benevello, Monforte, Novello ja monet muut… täällä eivät pysähdyspaikat lopu helposti kesken.
Vielä entistäkin upeampia maisemia pääsee ihailemaan, kun kiipeää saman aukion reunalla kohoavan Torre Campanarian huipulle. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta halutessaan voi jättää kolikon tornin ylläpidon tukemiseksi. Ehdin juuri kavuta 88 porrasta ylätasanteelle, kun valtava kello alkaa kumista korvani juuressa. Olen tehnyt saman virheen myös Kölnin tuomiokirkossa ja Reykjavíkin Hallgrímskirkjassa, joten ehkä ensi kerralla muistan tarkistaa kellonajan ennen johonkin kellotorniin kiipeämistä. Maisema La Morran kattojen yltä on joka tapauksessa mahtava, vaikka korvissa vähän soisikin.
CHERASCO – SUKLAATA JA HOLVIKAARIA
Cherasco sijaitsee tarkkaan ottaen Langhen sijasta Roerossa, sillä ylitämme alueiden rajana toimivan Tanaro-joen, ennen kuin tie lähtee nousemaan ylös kukkulalle. Ensi silmäyksellä huomio kiinnittyy keskustan järjestelmällisyyteen. Kadut ovat nimittäin hämmästyttävän suoria ja tasaisia.
Pääväylä Via Vittorio Emanuele II:n varrella voi pysähtyä nauttimaan kylmiä juomia kauniiden holvikaarien varjoon. Cherascon leppoisassa tunnelmassa on jotain peri-italialaista. Eläkeläispariskunta pysäköi avoautonsa lähestulkoon kahvilan terassille, tummatukkaiset lapset juoksentelevat ympäriinsä ja puhelimiin vastataan huudahtamalla äänekkäästi pronto. Väitetään, että itse Napoleon nimesi Cherascon Italian kauneimmaksi paikaksi. Uskallan olla herra Bonaparten kanssa eri mieltä, vaikka kylässä oikein mukavaa onkin.
Cherascossa kun ollaan, täytyy huulilleen etsiä paikallisia pusuja. Baci di Cherasco eli Cherascon suukot ovat paikallinen suklaaherkku. Ne muistuttavat hieman Peruginan tuottamia Baceja, joita ostan tuliaisiksi joka kerta Italiasta kotiin palatessani. Suklaasta ja paahdetuista pähkinöistä koostuvat Cherascon suukot ovat kuuluisiin perugialaisiin serkkuihinsa verrattuna selvästi vahvemman ja tummemman makuisia. Kenties kyse on paikallisen käsityön ja Peruginan liukuhihnatuotannon erosta. Vaikka suklaapuoteja on Cherascossa useampiakin, kannattaa luottaa aitoon ja alkuperäiseen Pasticceria Barberoon. Kaupan päälle saa maistiaisia muistakin tuotteista.
Löydämme Cherascosta sattumalta myös muistomerkin, joka pysäyttää jalkapallon ystävän hetkeksi. Via Vittorio Emanuele II:n pohjoispään puistoon on äskettäin pystytetty kivipaasi Heyselin tragediassa vuonna 1985 kuolleiden muistolle. Ennen Brysselin Heysel-stadionilla pelattua Torinon Juventuksen ja Liverpoolin ottelua syttyneessä mellakassa menehtyi 39 ihmistä. Uskomatonta kyllä, ottelu pelattiin kaikesta huolimatta samana iltana.
BARBARESCO – VIELÄ KERRAN VIINIÄ
Barbaresco kuuluu Barolon rinnalla Italian arvostetuimpien juomien joukkoon. Molemmat punaviinit tuotetaan Nebbiolo-rypäleistä ja niillä on paljon muitakin yhtäläisyyksiä. Kenties oleellisimpana erona on viljelmien maaperä, jonka seurauksena Baroloista tulee tanniinisempia kuin Barbarescoista. Myös valmistusmenetelmissä on tietyt eronsa. Nebbiolo-rypäleiden kerrotaan saaneen nimensä Langhen kukkuloille sadonkorjuuaikaan nousevasta sumusta, mutta nyt usvasta ei ole tietoakaan.
Pistäydymme pikkuruisessa Barbarescon kylässä, jonka helteisillä kujilla näkyy vain muutamia satunnaisia kulkijoita. Laadukkaita viinejä pääsee maistamaan useammassakin osoitteessa, mutta muuten kylä ei tarjoa suuria elämyksiä. Kukkulalta on toki mukavat näkymät ympäristöön, mutta maiseman kauneus ei missään tapauksessa yllä Serralunga d’Alban tai La Morran tasolle. Näkymien ja viininmaistelun vuoksi voisi myös nousta hissillä Torre di Barbarescon torniin. Emme kuitenkaan tällä kerralla halua maksaa pääsymaksua, sillä haluamme ehtiä vielä yhteen kylään.
NEIVE – HERKUTTELUA KYLÄIDYLLISSÄ
Päätämme Langhen kierroksen Neiveen, joka on yksi seudun tunnelmallisimmista kylistä. Neivessä saa nauttia hyvillä mielin värikkäästi maalattujen talojen, puisten ikkunaluukkujen ja mukulakivien sävyttämästä idyllistä. Kiirehtiminen ei kannata, sillä muuten vähät kujat on nähty turhan nopeasti. Kurkistamme sulassa sovussa vierekkäin kohoavien ortodoksisen ja katolisen kirkon sisälle. Pysähdymme myös ihailemaan iltapäivän raukeudessa paistattelevia Langhen kukkuloita.
Langhe kuuluu kulinaristin unelmakohteisiin, sillä juomien lisäksi myös seudun lähiruoka on ensiluokkaista. Ylpeyden aiheita ovat muun muassa juustot ja tryffelit. Pysähdymme lounaalle L’Aromatorioon, joka kuuluu Neiven parhaisiin ravintoloihin. Kaikki raviolista jälkiruokiin on erinomaisen maukasta ja voisin ravintolakokemuksen perusteella harkita myös yöpymistä samassa yhteydessä toimivassa Bed & Breakfastissa.
Langhessa olisi toki näidenkin kylien lisäksi paljon nähtävää. Tunnettuja kaupunkeja ovat muun muassa Asti ja Alba, mutta halusimme tällä kerralla keskittyä pikkukylien tunnelmiin. Seutu vastasi odotuksiamme hyvin. Kenties mieluisin yllätys oli kylien hiljaisuus, sillä matkailijoita oli elokuun lopulla liikkeellä hämmästyttävän vähän. Kaduilla kuului lähes pelkästään italiaa, joten ilmapiiri tuntui maan suosituimpiin turistikohteisiin verrattuna miellyttävän autenttiselta. Jos pidät pienistä kylistä, kukkulamaisemista, hyvästä ruoasta ja laadukkaasta viinistä, suuntaa siis Langheen!
Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa
Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.
Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.
Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.
Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.
Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.
Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.
Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.
Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.
Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.
Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.
Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.
On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.
Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.
Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.
Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
Italia
Päiväretki tornin juurelle Pisaan
Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.
Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.
Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”
Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.
Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.
Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.
Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.
Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin.
Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.
Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.
Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.
Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.
Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua.
Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.
Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.
Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.
Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
alex
4.9.2017 at 21:25
Ihania maisemia, johon ei voi olla ihastumatta. Mulla taitaa olla autokuva jotakuinkin samasta kohdasta omassa Langhen postauksessa.
Missä yövyitte?
Mika / Lähtöportti
4.9.2017 at 23:32
Kaunista tuolla kyllä on, mielelläni palaisin Langheen uudemmankin kerran! Yövyimme Saluzzossa, joka on pieni kaupunki vähän matkan päässä Langhesta länteen. Saluzzosta lisää seuraavassa postauksessa. Täytyykin jossain välissä tutustua Italia-juttuihisi paremmin, näyttää pikaisesti selattuna tosi mielenkiintoisilta 🙂
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
5.9.2017 at 9:57
Ihana, tunnelmaa tihkuva postaus ja upeita kuvia etenkin noista viiniviljelmistä! Ikävä Pohjois-Italiaan sen kun kasvaa. Pidän tosin Baroloa hintaansa nähden hieman yliarvostettuna, mutta vertauskohtanani onkin se erinomainen Nebbiolo-viini, jota haimme vuosien ajan suoraan viinitilalta Ghemmesta ja joka maksoi suunnilleen 2 €/ litra. Sitä vasta ikävä onkin!
Niin ja onnea 10-vuotishääpäivän johdosta!
Mika / Lähtöportti
7.9.2017 at 11:50
Kiitos Heli! Barololla varmasti nimi nostaa hintaa. Nuo samasta rypäleestä muualla tuotetut viinit voi hyvinkin olla vähintään yhtä hyviä. Parin euron litrahinta on kyllä huikean edullinen erinomaisesta viinistä. Toivottavasti pääset taas Pohjois-Italiaan, mutta taitaa teillä onneksi olla hyviä viinitiloja lähempänäkin 🙂
Travelloverin Annika
5.9.2017 at 16:51
Paljon olen Italiassa pyörinyt, mutta viinimatkailu jäänyt kokonaan tekemättä, mitä nyt kerran ostettiin tilalta pari laatikkoa ja lähetettiin moottoripyörän mukana Suomeen. Mutta siis että olisi kierrelty viinialueilla, majoituttu pikkukylissä, käytetty illat paikallisten antimien nautiskeluun. Mutta kyllä sekin päivä tulee. Mieluiten Vespalla, mutta kyllä pikku-Fiatkin käy. Kauniita maisemia olet päässyt näkemään.
Mika / Lähtöportti
7.9.2017 at 11:58
Viinimatka Italiaan – se sun täytyy ehdottomasti tehdä, vaikkei kokemus välttämättä paljoa esimerkiksi Brdasta eroakaan. Langhe on kaunis ja maisemaltaan omanlaisensa, hieman toisenlainen kuin vaikka Toscana. Vespa sopii varmasti vähintään yhtä hyvin tuohon maisemaan kuin Fiat 500. Itse en ole noihin kaksipyörisiin tottunut, niin valitsen mieluummin auton.
Anna | Muuttolintu.com
7.9.2017 at 2:19
En ole Langhesta ennen kuullutkaan, mutta tämä todellakin pitää laittaa korvan taakse. Söpöjä kyliä, kauniita maisemia, hyvää italialaista ruokaa ja ennen kaikkea viiniä, tykkäisin! Pisteet myös hiljaisuudesta, erityisesti elokuussa, eikös se ole paikallistenkin lomakuukausi. Tulipas taas ikävä Italiaan, siihen maahan kyllä mahtuu vaikka mitä! Miulla on pitkä lista kohteita Italiassa, missä haluaisin käydä, ja lista näköjään vaan pitenee.
Mika / Lähtöportti
7.9.2017 at 16:30
Uskon että tykkäisit! Italia on niin monipuolinen, käyntipaikkoja riittää laidasta laitaan. Olen itsekin koonnut aika pitkän listan paikoista, jotka joskus haluaisin nähdä. Langhe on onneksi säilynyt aika hiljaisena ja tuntemattomana, olisiko sitten juuri tuon ansiota, että samassa maassa on niin paljon turistikohteita joihin kaikki haluaa. Elokuu on tosiaan lomakuukausi ja sen seurauksena esimerkiksi osa ravintoloistakin on tuolla suljettu muutamaksi viikoksi.
Elina | Vaihda vapaalle
8.9.2017 at 9:07
Ehdittepä nähdä ja kokea lyhyessä ajassa todella monta kylää! Mutta niinhän se on, että tuollaiset pienet kylät ovat syötävän söpöjä vierailla, mutta ei niissä ehkä kovin pitkäksi aikaa ole tekemistä. Minulle nämä olivat ihan vieraita seutuja, mutta viinimatkat Italiaan – miksipä ei joskus. 🙂 Voisi kyllä tulla pientä kinaa siitä kumpi ajaa. 😉
Mika / Lähtöportti
8.9.2017 at 22:53
Tuollaisia useimmat noista kylistä nimenomaan on, söpöjä mutta nopeasti nähtyjä. Kaiken lisäksi välimatkat on tuolla tosi lyhyitä, esimerkiksi Barolosta ajaa La Morraan kymmenessä minuutissa. Meillä ei tarvitse kinastella ajamisesta, kun mulla on perheen ainoa ajokortti… 😀
Henna / Kulkutautiset
9.9.2017 at 12:10
Minäkään en ollut Langhesta aiemmin kuullut. Sinun näköinen hääpäiväreissu, tai oikeammin varmastikin teidän molempien 🙂 Tässähän pitää ryhtyä suunnittelemaan omaa 10-vuotishääpäiväreissua, kun tuo 5 paukahti juuri täyteen eikä päästy kuin makumatkalle Farangiin, vaikka mainio sekin oli! Sitä ehtisi varmaan viidessä vuodessa suunnitella melkoisen hääpäivämatkan 😛
Viehättävän näköisiä kyliä, jälleen kerran. Nuo viinit eivät niin innosta, mutta voisin tuollaista lähiruokaa käydä maistelemassa kerran jos toisenkin. Meilläkin oli erityisesti Venetsiassa aika ihania ruokakokemuksia, kun paikallisten ystävien kanssa paikat valikoituivat vankan kokemuksen perusteella 🙂 Onhan tuolla Italiassa vaikka mitä nähtävää, melko monipuolinen maa!
Mika / Lähtöportti
10.9.2017 at 12:12
Kyllä tämä varmasti oli meidän molempien näköinen hääpäiväreissu, vaikka minä se suurempi Italia-fani olenkin 😀 Onnea teille viidestä vuodesta! Me ollaan muuten vietetty yksi hääpäivä makumatkalla Gaijinissa, joten hyvinkin samanlaisissa tunnelmissa. Nyt kun lapset on kasvaneet vähän isommiksi niin oli mahdollisuus karata vähän kauemmaskin 🙂
Teillä on varmasti ollut mahtavat ruokakokemukset Venetsiassa, paikallisoppaista on aina korvaamatonta hyötyä. Harva maa on niin monipuolinen kuin Italia, on vuoria, merta ja kaikkea niiden väliltä.
Kohteena maailma / Rami
11.9.2017 at 0:08
Voi veljet, ompa ollut mukava reissu! Ja sitä paitsi tälläkin reissulla on ilmat suosineet ja aurinko paistanut taivaalta. Itsellä on nyt hetken verran kiinnostanut erityisesti italian viinimatka, joka täytyisi tehdä mahdollisimman pian. Edellisestä Toscanan vastaavasta on jo hieman liian pitkä aika. Upea kohde tämä, joten laitetaanpa Langhe muistiin!
Mika / Lähtöportti
12.9.2017 at 9:27
Mukavaa kyllä oli 🙂 Aurinko todellakin paistoi, jopa niin kuumasti, että teki enemmän mieli jääkylmää vettä kuin punaviiniä 😀 Langhe on hyvä vaihtoehto Toscanalle viinimatkakohteena. Maisema on hieman eri tyyppinen, mutta Langhe on lopulta aika pieni ja tiivis alue Toscanan kukkuloihin verrattuna.